starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index
 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 81

meest recente bericht bovenaan

17 oktober 2011 - 2 november 2011

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<90 89 88 87 86 85 84 83 82 81 80-71 70-61 60-51 50-41>>> highlights JSS22


2 november 2011. Prijzenoorlog gaat massa slachting veroorzaken - en meer markt malheur. Als u het nog niet wist, dan weet u het nu: er is een ware slachting bezig met de prijzen voor PV-modules op de mondiale markt.

"Markt" 1. How low can you go?
Ik krijg al lang van diverse kanten regelmatig aanbiedingen van zonnepanelen zonder dat ik daar om heb gevraagd in de mailbox. Het gaat het laatste jaar bijna uitsluitend om Chinese panelen. Veel daarvan van onbekende "OEM" herkomst. Maar ook steeds meer van prima merken van reuzen als Yingli, LDK Solar, Canadian Solar, en noem ze maar op. Die laatste categorie wordt ook wel "bankable" genoemd, wat zou betekenen dat ze in aanmerking zouden komen voor inpassing in grote PV-parken waar banken leningen voor zouden willen geven. Al moet u bij dat predikaat wel een pot zout zetten: het is helemaal geen keurmerk, en dat soort begrippen worden zeker in de hevige strijd om afzet die we nu meemaken nogal eens te pas en te onpas gebruikt. Voor u oncontroleerbaar, dus u moet voorzichtig acteren.

Oppassen geblazen!
Bovendien zijn er in Duitsland al enkele fraude zaken aan de orde geweest met "bankable" module types, waarbij er onverkoopbare "B-ware" werd geleverd aan installateurs in Duitsland. In het ene geval waren er leverings-documenten vervalst door handelaren "ergens tussen de module producent en het uiteindelijke slachtoffer" in (die reeds vooruit had betaald...). In een ander geval waren juist Duitse module handelaren de klos: die hadden op basis van kopieën van bank afschriften modules verstuurd naar een oppervlakkig gescreende afnemer, maar werden nooit betaald. Er bleek met die kopieën van de bankafschriften te zijn gefraudeerd, de geheimzinnige besteller bleek spoorloos... Modules verdwenen, en een dure illusie rijker. Deze gevallen zijn uitgebreid in het vakblad Photon gedocumenteerd.

M.a.w.: als u al iets van plan bent in de richting van "georganiseerd modules inkopen via een Europese cq. Nederlandse haven", of u bent een intermediair in de markt die handelt in PV-modules, let u dan s.v.p. verduiveld goed op dat alles WATERDICHT is afgespijkerd, en controleer ALLE papierwaren bij de ORIGINELE bronnen: zowel bij de oorspronkelijke producent, de handelaar, als bij de Kamers van Koophandel waar deze partijen zijn geregistreerd. En controleer alle afgegeven bank garanties en betalingsbewijzen ook s.v.p. direct bij de bank die deze papierwaren afgegeven zou hebben. U zou niet de eerste zijn die verschrikkelijk de mist in zou gaan bij een kostbare aankoop of verkoop van "goedkope" PV-modules...

Houston, we're going down...
In ieder geval wil ik het eerste stuk van dit drieluik "markt" afronden met de waanzin waarmee "de wereldmarkt" momenteel wordt geconfronteerd, en dat heeft alles te maken met het feit dat er waarschijnlijk nog heel wat grote magazijnen vol liggen met modules van mogelijk vele honderden producenten (voor een belangrijk deel mogelijk nog overschotten van vorig jaar). En die dingen moeten worden afgezet, anders gaat er iets gruwelijk mis in de productie ketens waar China zulke goeie zaken mee heeft gedaan de afgelopen jaren...

De waanzin betreft dus die mail die ik vandaag kreeg. Het meest tale-telling stukje tekst daar uit is:

"Do you have some demand on solar modules now? At present, we have 190w/195w/245w MONO and 230/235w/240w Poly modules in Antwerp warehouse already, price is Eur0.70/w cif, they are bankable and famous brand. If you are interested, I will send you the tech data and flash list."

Hier worden dus zogenaamde "bankable" modules aangeboden van een van de Antwerpse haven af te halen zending met krachtige monokristallijne zonnepanelen tussen de 190 en 245 Wp, en 230-240 Wp multikristallijne exemplaren, onder "cif" condities. Voor dat handels-begrip "cif", zie deze Wikipedia link waar dat wordt uitgelegd. Er wordt een absolute bodemprijs van 70 Eurocent per Wp gevraagd. Nota bene: de flashdata van de modules worden gewoon overhandigd als er een koop wordt gesloten. Dit is in Nederland zelfs bij de "reguliere" sector nog steeds een zeldzaamheid (en ook bij de veelbesproken WWZ actie heb ik nooit over uitgereikte flashdata gehoord van de "A-kwaliteit" module producent) ...

Ik heb eens in mijn mailbox gekeken hoe dit alles "nog niet zo heel erg lang geleden" was bij exact dezelfde aanbieder. De oudste mail die ik vond in het "aanbiedingen" mapje was van 9 augustus 2010. Dat is nog geen 15 maanden geleden beste mensen. Hieruit het meest tale-telling zinnetje:

"Now we have 644pcsx4containers 185w mono modules with TUV in Hamburg already, the price is Eur1.46/w cif."

Let op dat het daarbij ging om minder krachtige modules dan die nu worden aangeboden. En dat de prijs in die 15 maanden tijd dus ruimschoots is gehalveerd (52%). Dat komt grofweg neer op een prijsdaling (lees: dumping) van maar liefst 3,5% per maand gemiddeld.

Uiteraard gaat er vroeg of laat iets helemaal mis met dit soort gigantische prijsdump operaties, want waarschijnlijk worden kristallijne zonnepanelen (deels) al onder kostprijs aangeboden (ik vermoed dat gewoon de bestaande enorme voorraden moeten worden verkocht). Dit gaat uiteraard veel slachtoffers kosten, als deze trend nog lang zal gaan duren. Een shake-out onder module aanbieders lijkt hiermee onvermijdelijk geworden. Velen zullen de financiële gevolgen van deze prijsdump niet (meer) kunnen dragen. Er is immers veel geld in de productie hardware geïnvesteerd (veel Aziatische bedrijven hebben dure Duitse en Italiaanse apparatuur voor het maken van wafers, cellen, en modules gekocht), en dat moet allemaal worden afbetaald (vergeet het vele personeel ook niet wat daar rondloopt). Dat gaat niet lukken als je je wafers, cellen, en/of modules onder "kostprijs" moet gaan verkopen. Dat gaat maar even goed. Maar niet lang...

Bron:
E-mail box van Polder PV


"Markt" 2. Bizarre taferelen in Italia
Photon meldde in hun oktober issue van dit jaar trouwens wel zeer "byzondere" taferelen rond "prijs" issues. In de snoeiharde groeimarkt Italië probeert de lokale industrie uit alle macht een graantje mee te pikken, alleen lukt dat bar slecht onder het gigantische Aziatische import geweld van spotgoedkope zonnepanelen. Ze hebben klaarblijkelijk bij de Berlusconi administratie bedongen dat er een clausule in het vierde "Conto Energia" is opgenomen dat er tien procent meer voor de invoedingstarieven gegeven zal worden als de betreffende PV-systemen "60 procent componenten bevatten die in de Europese Unie zijn gemaakt". Die later (heel typisch Italiaans...) weer is opgerekt naar de "Europese Economische Ruimte", EWR, waar ook Liechtenstein, IJsland, en, heel belangrijk, Noorwegen toe horen. En wie is een zeer machtige partij uit dat olie- en gasrijke Skandinavische land? Juist ja, het grote REC. Stoute bronnen binnen de branche hebben die uitbreiding van de Italiaanse regelgeving inmiddels al "Lex REC" gedoopt...

Wat wil nu het geval? Photon bezocht de laatste beurs in Italië ("PV Rome") en fotografeerde in heel erg veel stands modules met labels als "Module Europei" (Trina Solar, zeer grote Chinese module boer), "Prodotto Europeo" (Kyocera, Japan), "made in EU" (Sanyo, vallend onder het Japanse conglomeraat Panasonic), etc. Al die partijen beweren glashard (OK, Suntech, grootste cellenboer van allemaal, uit China, was "iets voorzichtiger") dat ze modules kunnen leveren die aan die zogenaamde "restrictieve" conditie zouden voldoen, en dus hoge kansen gooien om nog eens een paar Gigawatten aan de al explosief gestegen afzet op die verbijsterend hard gegroeide markt toe te gaan voegen onder Conto Energia IV. Een van de vertegenwoordigers van een van diverse Italiaanse zonnestroom belangen organisaties was "Stinksauer" en sprak zelfs van een regelrechte oorlogsverklaring. Met name richting de Chinezen, die ook de Italiaanse markt blijven overstromen met hun spotgoedkope modules. Met "concurrentie" van relatief duur geprijsde Japanse of Europese modules kunnen ze nog wel leven, daar in het schone Italiaanse land. Maar absoluut niet met prijs dumpende concurrentie uit Azië.

Photon had hier wederom een alleraardigst artikel over, waarin ook nog eens uit de doeken wordt gedaan dat veel van die claims flinterdun zijn, maar dat door de formulering van de wet het gewoon mogelijk is dat, bijvoorbeeld, in China van de oneindige productie lijnen rollende PV-modules met zonnecellen die in Taiwan zijn geproduceerd van wafers die buiten de EU, maar binnen de EWR door REC in Noorwegen zijn gefabriceerd, ook onder die mooie "60% in Europa" (sensu lato) zouden kunnen gaan vallen. En dan heeft die Italiaanse meneer met het schuim op de lippen dus alsnog het nakijken.

Maar aan de andere kant dan ook weer: module fabrikanten die enkele kilometers noordelijk van de Italiaans-Zwitserse grens produceren, of die ene module fabrikant in het volledig door Italië omgeven ministaatje San Marino, beiden buiten de EU en de EWR vallend, voelen zich bedonderd en/of ze zijn krampachtig aan het proberen via "bilaterale handelsovereenkomsten met Italië" alsnog te proberen om een lucratieve kers van de Conto Energia IV taart mee te eten.

Extra pikant gaat het natuurlijk worden als het grote, "boze Noorse" REC als buitenstaander wordt "geaccepteerd", en vervolgens een groot deel van hun wafer- en cellen productie in Noorwegen gaat sluiten, zoals recent aangekondigd. Ze hebben het grootste deel van hun beste, "meest kosten-competitieve" silicium, wafer, en cellen en module productie inmiddels in U.S.A. en in Singapore (Maleisië) staan. Mogen ze dan nog wel meedoen in dat mooie Italia? Zo ja, wie gaat dan controleren hoe al die ingewikkelde productie ketens in elkaar zitten en waar wat precies wordt gemaakt, en voor welk "aandeel" dan wel???

Al met al gaat die truuk in het Conto Energia IV mogelijk politiek gevoelige consequenties en rare capriolen bij de Italiaanse branche organisaties geven. Want tegelijkertijd hebben diverse Europese landen inmiddels een klacht lopen ter ondersteuning van een procedure van Japan tegen Canada, meer specifiek tegen de Canadese provincie Ontario die alweer een tijd een vergelijkbare clausule in hun invoedings-wetgeving hebben zitten met "oneerlijke handelspraktijken" als adagium. Ontario lijkt daar ondanks - of misschien wel dankzij - die voorwaarden nogal veel succes mee te hebben (o.a. het grootste PV-park op deze aardkloot is juist daar gerealiseerd, Sarnia).

Onontwarbare PV-keten-kluwen
Tegelijkertijd produceert het zeer Canadese bedrijf Canadian Solar voor het overgrote merendeel hun zonnepanelen juist in dat vermaledijde China (ze gebruiken daar trouwens tegenwoordig deels een zeer Nederlandse uitvinding bij hun nieuwste producten). Het zeer Duitse Solarworld gaat in Qatar solar-grade silicium produceren. Hoe kan zo'n bedrijf straks hard maken dat er niet "toevallig" zonnepanelen gemaakt in Freiberg, Duitsland (lees: "made in EU"), voor de Italiaanse markt zullen worden geproduceerd met (grotendeels) silicium uit het Midden Oosten? Dan moet je de volledige productie keten door onafhankelijke bedrijven laten monitoren. Ook Trina Solar, de meest aggressieve "gemaakt in Europa" (Chinese) op de borst klopper op die beurs, haalt overal zijn hardware vandaan (voornamelijk waar het spul het goedkoopst is). En kon, bij navraag door Photon, helemaal niet aantonen dat "minstens 60% van de productie" in Europa plaatsvindt voor de door hen aangeboden modules "geschikt voor Conto Energia IV condities". Sterker nog: de wafers voor die modules zouden bij REC vandaan zijn gekomen, en het bedrijf kon niet aantonen dat die in Noorwegen zouden zijn gemaakt...

Het is dat het Japanse Sharp net een grote dunnelaag module fabriek op Sicilië heeft geopend (160 MWp capaciteit) anders hadden ze wellicht ook een probleem gehad om hun "Made in Italy" label te verzilveren (de capaciteit van die fabriek schijnt trouwens lang niet zo hoog te zijn dan de Japanners aanvankelijk hadden gewenst).

M.a.w.: die "eis" binnen de huidige Italiaanse wetgeving lijkt, gezien de zeer complexe productie ketens en de vaak onoverzichtelijke dwarsverbanden tussen bedrijven onderling, boterzacht en onhoudbaar. Ook al omdat zo'n andere Chinese reus, LDK Solar, aangeboden zou hebben om "iets met de prijs van de aangeboden hardware" te kunnen gaan doen, mochten er onoverkomelijke bezwaren zijn op dit glibberige terrein. Ik voorspel u: dan zouden er wel eens Italiaanse deuren open kunnen gaan, in plaats van op slot te blijven...

Tot slot
Of het allemaal wel zo'n "vaart" zal gaan lopen met de beschuldigingen over en weer moeten we nog gaan zien. Conto Energia IV heeft namelijk tot nu toe alweer bijna drie Gigawattpiek aan nominaal vermogen opgeleverd als de Contatore Fotovoltaico vertrouwd mag worden. Nota bene: sinds 1 juli 2011... U moet niet gek staan te kijken dat die alweer vierde wettelijke - en nog steeds voor alle investeerders zeer lucratieve - regeling binnen no-time door de ook al met "Griekse nachtmerries" geplaagde Italiaanse regering dichtgegooid zal kunnen gaan worden. En dat er vervolgens een heel erg stevig slot op zal kunnen gaan. U weet wel "wegens verbijsterend succes gesloten" (is in de Nederlandse PV historie ook wel eens gebruikt, zonder het woordje "verbijsterend", alleen sloeg die frase helemaal nergens op, omdat we nooit een "succes" hebben gehad wat mondiaal iets voorstelt)...

Bron:
Siemer, J., Eleuteri, S. & Bellini, E. (2011). Willkommen in Europa. Die Bevorzugung von EU-Produkten durch die italienische Solarförderung ist nicht praktikabel". - Photon 10/2011: 24-28.


"Markt" 3. Prijsdump klacht in U.S.A.
Ondertussen heeft - wederom - het zeer Duitse Solarworld gezellig met hun Amerikaanse collega's een vette klacht ingediend bij de US International Trade Commission en de US Department of Commerce vanwege de "prijsdumping" door de Chinezen (uiteraard wel met de Amerikaanse dochter van dat bedrijf, zie hun "Petition to stop unfair trade by China’s state-sponsored industry"). Waarop de Chinezen zich al met hand en tand aan het verdedigen zijn geslagen dat er van de "prijsdumping" en "onterecht hoge staats-ondersteuning" praktijken weinig klopt en dat ze zich keurig aan eerlijke handelspraktijken zouden houden (o.a. reacties Suntech, Yingli Green Energy, resp. Trina Solar, en een gepeperd exemplaar van het Chinese Handelsministerie aan het adres van de conculegae in "the evil empire", U.S.A. ...). En dat de gesuggereerde eventuele extra belasting op import van (cellen of) modules in de U.S.A. als een ontoelaatbare handelsbarrière uitgelegd kan worden. NB: Amerikaans experts vrezen juist als rebound effect dat de nog prille, hard groeiende eigen markt, met onacceptabele prijsstijgingen zou kunnen worden geconfronteerd, en dus weer onder zware druk zou kunnen komen te staan. Zie video bij Renewable Energy.com over de "China Trade Dispute".

En ondertussen begint zo'n beetje elke partij "die iets betekent" bij de productie van PV-hardware op onze aardkloot weliswaar niet letterlijk, maar toch zeker spreekwoordelijk, elkaars hersens in te slaan om vooral niet teveel marktaandeel (lees: afzet) te gaan verliezen op een steeds onzeker wordende, steeds chaotischer, en wellicht (licht) krimpende markt...

Tussen de hierboven weergegeven drie "verhalen" lopen uiteraard veel draadjes, het heeft allemaal met elkaar te maken. It's a global business...1 november 2011. Schiet best wel op met de productie. Sommige mensen klaagden steen en been over (de zomer van) 2011, ook diegenen met zonnepanelen. Natuurlijk, het wordt geen record jaar. Maar het wordt ook geen totale deceptie. Het blijft allemaal best te behappen met de zonnestroom productie, en oktober heeft daar een mooi steentje aan bijgedragen (vorige post).


KLIK op plaatje voor uitvergroting
De accumulatie van alle panelen bij elkaar begint al in de buurt te komen van 11 MWh...

Hier onder vindt u de bijgewerkte maandgrafiek voor de oudste deelgroep van 10 Shell Solar modules (waarvan trouwens de prestatie van de 108 Wp modules wel wat tegen lijkt te vallen):


Oktober 2011 had een bovengemiddeld productie resultaat, zelfs voor deze wat matig
presterende deelgroep bij Polder PV (de 93 Wp modules presteerden an sich beter, zie vorige post).

Polder PV ververste ook meteen de "meterstanden" en "energieverbruik- cq. opwek" grafieken die altijd leuk zijn om direct bij te werken. U vindt ze hier:

 • Elektra verbruik en opwek van Polder PV per maand (grafiek)
 • Kookgas verbruik van Polder PV per maand (grafiek)
 • Stadswarmte verbruik van Polder PV per maand (grafiek)
 • Drinkwater- en regenwater verbruik van Polder PV per maand (grafiek)
 • Gedrag van de enkeltarief Ferrarismeter bij Polder PV (maand data; web pagina)
 • Detail grafiek maandelijkse consumptie en opwek van duurzame stroom (grafiek)
 • Tussenmeterstanden (om de paar dagen) salderende Ferrarismeter en stadswarmte verbruik (seizoenseffecten; web pagina)
 • Zelfvoorzieningsfactor (duurzame) elektriciteit bij Polder PV (web pagina)
 • Voor enkele andere grafiek links (iets oudere updates), zie bericht van 22 oktober.

Voor het eerst in de "historie" van Polder PV was de maand oktober op elektrisch gebied een "zelfvoorzienings" maand, waarbij er zelfs nog 2 kWh "over" was op netto basis (Ferrarismeter stand netto teruggedraaid aan eind van de maand t.o.v. de beginstand van die maand). Bovendien, heel erg belangrijk financieel voordeel: de hoofdkraan voor het radiator gedeelte van de stadswarmte installatie kon nog gewoon dicht blijven. Dus ook daar hebben we slechts zeer marginaal verbruikt (uitsluitend warm tapwater, sinds april). Kookgas is wel iets gestegen, maar daar weet ik de reden inmiddels van, en daar gaat wat aan gedaan worden (maakt financieel gezien het zeer kleine jaarvolume echter nauwelijks wat uit).

Specifieke jaaropbrengst nu al (ver) boven SDE cap
Tot nu toe hebben we met onze in de loop van de jaren rustig aan uitgebreide PV-installatie met "antieke" zonnepaneeltjes, en met omvormertjes van "vooroorlogse" kwaliteit, in 2011 reeds 1.165,02
kWh opgewekt (vermeden inkoop kosten voor elektra tegen de 250 Euro). Dat komt neer op een genormeerde opbrengst van 1.165,02 [kWh]/1,336 [kWp] = 872 kWh/kWp. We hebben nog twee maanden te gaan in het huidige kalenderjaar, en we zitten nu al 2,6% boven de beruchte "cap" in de SDE 2008-2010 subsidie regelingen. En dan hebben wij nog een zogenaamd "aftands" PV-systeempje uit de Nederlandse prehistorie. Sterker nog, als we naar onze best presterende paneeltjes kijken, de 2 in serie gekoppelde Kyocera 50 Wp exemplaren, zitten die nu al op een norm opbrengst van maar liefst 952 kWh/kWp. Dat is al een heftige twaalf procent boven die cap. Dus als je in een van die bezopen SDE regelingen zou zitten, zou je in zo'n situatie geen subsidie krijgen voor 12% van de opwek tot en met oktober van het jaar. Alleen geldt dan de saldering, de rest van het jaar krijg je dan ook geen subsidie meer op de opgewekte kWh in november en december. Als alles tenminste "ordentelijk" [maandelijks, door netbeheer, of afgeleid van door de betrokkene ingestuurde meetdata] zou worden bemeten, wat ook al niet geschied...


KLIK op grafiek voor uitvergroting

Een van de leukste grafieken op Polder PV, zo vindt de webmaster. Uniek in Nederland, deze heb ik nog nergens anders gezien (deze grafiek wordt al jaren lang bijna maandelijks ververst op deze website). Het "gedrag" van de volautomatisch salderende Ferrarismeter in beeld gebracht, simpelweg door de meterstanden tijdens de wisseling van de maand op te schrijven en deze middels Excel te verwerken. Wijzigende kleurstelling van de data als de zonnestroom installatie tussentijds is uitgebreid maakt meteen duidelijk wat de impact van een uitbreiding is (zeker op de wat langere termijn). Dit beeld natuurlijk alleen bij enkel tarief meter. En ook zeer sterk afhankelijk van het verbruikspatroon, wij hebben een energiezuinig huishouden (laatste jaren wel wat meer stroom verbruik). Dus de impact op de saldering door de Ferrarismeter is hier forser dan bij "zware" gebruikers van elektriciteit. Bij dubbel tarief meter moeten twee meterstanden en derhalve ook twee curves worden bijgehouden.

Zoals bekend voor diegenen die zich serieus met zonnestroom bezig houden, zit de productie bij collega Blauwe Hoek in Spijkenisse op nota bene een oostelijk van zuid georiënteerde PV-installatie op een relatief steil hellend dak al sinds het begin van de metingen daar ver boven die bezopen SDE cap. Zie de grafiek "kWh per kWp van de voorgaande 52 weken" op Ton's fantastische logging site (tussen de 900 en 970 kWh/kWp, ook al met relatief oude, al lang niet meer nieuw verkrijgbare Duitse zonnepanelen) ...

In ieder geval is de meterstand van de enkeltarief Ferrarismeter van Polder PV inmiddels enigszins "gestabiliseerd" rond de meterstand die ik op 25 november 2010 ook al eens heb gezien (en uiteraard genoteerd, ik vertrouw geen enkele meteropnemer). Het begint weer tijd te worden om een nota bij mijn "leverancier" op te gaan vragen, zodat ik nog maar een marginaal "netto volautomatisch wettelijk verplicht gesaldeerd" restverbruik kan gaan claimen over de periode van een jaar...

Zonnestroom zelf opwekken is zoooooo leuk beste mensen. Van harte aanbevolen, en goed voor een forse dosis zelfrespect!


 
^
TOP

31 oktober 2011. Ondanks paar sprintjes geen oktober record (elders wel). Polder PV had zoals bij de meeste zonnestroom opwekkers deze maand een mooi opwek totaal aan kilowattuurtjes uit de zonnepanelen. Sterker nog, door enkele byzonder mooie zonnige periodes is het een productieve najaarsmaand geworden. Maar, u voelt hem al aankomen, in de lange historie van Polder PV is de accumulatie voor het oudste PV-setje, wat al op 13 maart 2000 aan het net ging, beslist geen record geworden. Want het absurd zonrijke jaar 2003 had een prachtige (record) oktober maand, en oktober 2005 lag ook nog boven het resultaat voor 2011. Maar het huidige jaar mag zich beslist in de handen wrijven voor de wijnmaand: oktober 2011 kwam hier op numero 3 te staan.

Polder PV maakte 2 nieuwe grafieken om dat "heuglijke feit" te vieren. Daarin staan alle data van alle oktobers die tot nu toe voor het oudste setje PV-panelen zijn gemeten. Met daarin zowel de minima als de maxima per dag, het gemiddelde, als alle oorspronkelijke data.

Eerst de accumulatie grafiek:

Deze grafiek kwam tot stand door in een spreadsheet de geaccumuleerde meterstand voor alle vier op ACN2000E Shell Solar modules aangesloten OK4E-100 omvormers voor de ochtend van 1 oktober kunstmatig op nul te stellen, en vervolgens de accumulatie vanaf nul voor alle jaren in een grafiek te krijgen, met de accumulatie waarden per dag (tot en met die van 1 november = eindwaarde van 31 oktober). Verschillende jaren hebben hun eigen kleurstelling. Ook zijn drie afgeleide gegevens getoond. In blauw (onderste lijn) de minimaal vastgestelde kWh dagwaarde van alle gelogde jaren (alleen bekende meetdata), eind 31 oktober op 15,8 kWh uitkomend (komt neer op 42,5 kWh/kWp in deze maand). In felgroen (bovenste lijn) de maximaal vastgestelde kWh dagwaarde, aan het eind van de maand 25,8 kWh (genormeerd: 69,4 kWh/kWp). En in wit het gemiddelde van alle meetwaarden per dag (20,9 kWh, of 56,2 kWh/kWp).

Oktober 2011 is in deze grafiek met een dikke zwarte lijn en punten weergegeven. Aangezien we de eerste week in Bourgondisch Nederland vertoefden (fotoverslag), hebben we daarvan geen data. Tm. 9 oktober zat deze maand nog boven het langjarige gemiddelde, dook er daarna onder tm. 15 oktober, en vanaf die datum ging het met gezwinde spoed omhoog tot een maximaal vastgestelde waarde op 25 oktober (20,8 kWh), om daarna wegens somber weer af te vlakken. Gelukkig redde de laatste dag nog de eer met veel zon, en eindigde de oktober 2011 curve op een derde plaats met 23,3 kWh voor deze kleine groep oudste zonnepanelen (62,6 kWh/kWp). Net onder het eindresultaat voor oktober 2005 (24,5 kWh), en ver onder record oktober 2003 (25,8 kWh). Let op dat genoemd oktober record pas manifest werd in de laatste week van die maand in 2003 ("inhaalrace" waarbij 2005 vanaf de 25e voorbij werd gescheurd door 2003).

Collega Blauwe Hoek (zie ook vorige bericht) had echter wel een record voor zijn installatie van 2,7 kWp (die in november 2003 aan het net ging, dus oktober van dat jaar heeft hij helaas niet meegemaakt). En wel 221,6 kWh (voor zijn installatie dus neerkomend op een byzonder hoge genormeerde productie van maar liefst 82,1 kWh/kWp. Voor de best presterende modules, de in serie gekoppelde Kyocera panelen bij Polder PV, zou met de behoorlijk betrouwbaar geëxtrapoleerde waarde voor de ochtend van 1 oktober er ongeveer een specifieke opbrengst van 70,7 kWh/kWp gehaald moeten zijn in oktober 2011. Dat is fors minder dan de zeer goed presterende, alweer enige tijd op een gloednieuwe Steca omvormer uitgeteste installatie van Ton Peters.

Maar mij hoort u desondanks nog steeds niet klagen met zo'n oude set-up van prehistorische paneeltjes en omvormertjes...

Noot: die data voor oktober 2010, helemaal rechtsonder in de grafiek (bruine diamantjes met rode uitlijning) zijn niet representatief omdat in die maand bij ons het dak werd gerenoveerd en het complete PV-systeem alhier vanaf 10 tot en met medio 30 oktober 2010 van het net was gekoppeld. Het eindresultaat betreft dus slechts de productie van ongeveer 11 dagen in die maand. Die niet representatieve gegevens zijn dan ook weggelaten in de berekeningen voor de gemiddelde en min/max waarden.

Dagelijkse productie
Ten tweede, heb ik ook de grafiek met de dagelijkse resultaten voor de oktober maand bij elkaar gezet*:

Dezelfde kleurstellingen zijn in deze grafiek gebruikt als in de vorige. Getoond zijn de dagproducties in Wattuur per dag (voor alle vier ACN2000E modules bij elkaar). In de dikke zwarte lijn de dagproductie grafiek voor oktober 2011. Omdat we de eerste week van oktober 2011 in Limburg zaten, hadden we daarvan geen meetdata. Daarom heb ik de productie gegevens van Blauwe Hoek genomen, deze genormeerd, op basis van die norm waarden (kWh/kWp) en het opgestelde vermogen van het hier getoonde groepje Polder PV panelen (0,372 kWp) de "Blauwe Hoek waarden voor Leiden" in Wh berekend per dag. Daar heb ik vervolgens ook nog een conversie factor op losgelaten, want Ton Peters' flink gepimpte installatie presteert fors beter dan dit oude Shell/OK4 omvormer systeempje bij PPV. Ik heb daartoe de wel bekende meetdata voor oktober 2011 met elkaar vergeleken, het percentage Polder PV : Blauwe Hoek per dag berekend, en daar een gemiddelde conversie factor uit bepaald. Dit bleek voor oktober 2011 neer te komen op een ratio van 0,83 (Blauwe Hoek produceert met een retegoeie nieuwe Steca omvormer 17% meer stroom per opgestelde Wattpiek nominaal vermogen). Het resultaat van die berekening voor de eerste 7 (missende) dagen van oktober 2011 is getoond in een dikke grijze lijn.

Dat gedeelte van de "oktober 2011" lijn is dus puur hypothetisch, maar toont wel een belangrijke extra "missende" top in de opbrengst curve: begin oktober waren enkele mooie zonnige dagen waardoor de dagopbrengst ver boven het gemiddelde lag/gelegen moet hebben, ook in het niet heel ver van Spijkenisse gelegen Leiden.

* Commentaar van een bewonderaar m.b.t. bovenstaande grafiek (per e-mail, al rap nadat ik dit artikel op het wereldwijde web toegankelijk had gemaakt): "Vroegah had je van die plaatjes met genummerde puntjes erop, doorverbinden met potlood. Maar dit lijkt de sterrenhemel wel op een mooie onbewolkte oktobernacht."

^^^
Visi'Sol display met resultaat van 8 vooraan op het dak staande modules van Polder PV op 31 oktober 2011, waaronder de - oudste - 4x 93 Wp deelgroep. Goed is te zien dat het 's ochtends zeer somber was (geen productie op display). Maar dat vanaf 10 uur de zon begon door te breken, en het de rest van de dag zeer zonnig bleef. Voor deze groep (688 Wp nominaal vermogen) totaal 1,6 kWh op de teller, het hele PV-systeem deed deze laatste mooie oktober dag een prima 3,2 kWh (meer dan het dagelijkse verbruik alhier).

Verder is aan de wel gemeten data goed te zien dat we nog twee zeer zonnige tussenperiodes hebben gehad in oktober 2011. En dat de 31e de eer nog redde met een - alhier pas vanaf een uur of tien 's ochtends (zeer) zonnig wordende - laatste oktober dag. Met een mooie opbrengst van nog eens bijna 0,9 kWh voor de 4x 93 Wp deelgroep (3,2 kWh voor alle 14 modules). Uiteraard zijn er ook zeer sombere dagen geweest met zeer lage opbrengsten. Dat is typisch voor periodes in het voorjaar en in het najaar: bij zon (zeer) hoge dag opbrengsten mogelijk, maar als het zwaar bewolkt is, kunnen deze mede door de reeds behoorlijk kort wordende dagen al zeer laag worden.

Aan de gemiddelde, in witte lijn en symbolen weergegeven curve is goed te zien dat door de combinatie kortere daglengte en steeds minder hoog aan de hemelkoepel komende zon, die dag opbrengsten gestaag afnemen. Pas in het vroege voorjaar zal die trend weer ombuigen: de aard van het beestje, en niets om je druk over te maken. Wie niet naar het ritme van Gaia leert leven, maakt het zichzelf alleen maar onnodig moeilijk. Jezelf daartegen verzetten heeft geen enkele zin...


31 oktober 2011. "Strange things happening in Spijk City". Dat was de titel van de e-mail die ik schreef n.a.v. een curiosum wat ik aantrof in een grafiek van gisteren op de onovertroffen logging website van hooggeschatte collega Ton Peters uit Spijkenisse ("Spijk City" voor ingewijden). Op Ton's homepage, waarin de al vele jaren "beste live logging grafieken" worden getekend die ons land ooit heeft voortgebracht voor zonnestroom (nota bene: bij een particulier, niet bij een bedrijf of "instantie") trof ik dit verschijnsel aan in zijn prachtige logging archief:


KLIK op plaatje voor uitvergroting.
© Ton Peters / Blauwe Hoek / www.pv-solar24.info

Let daarbij op de pijlkop die ik in de temperatuur sensor sectie heb gezet, links bovenaan. Voor een detail zie:

Met een rode cirkel en wat vraagtekens had ik dit doorgestuurd naar Ton met de vraag "wat er bij hem aan de hand kon zijn geweest" in de ochtend van die 30e oktober 2011.

Het antwoord was even eenvoudig als verpletterend (tja, had de webmaster van PPV maar door moeten leren...):

"Simpel, hoor. Einde van de zomertijd, klok gaat een uurtje terug."

Ik heb Ton bedankt voor het rappe, en "onthullende" antwoord.

Ik wilde hem nog wel wijzen op het feit dat het "gebruikelijk" schijnt te zijn om diep in de nacht van de laatste zaterdag op zondag van oktober, en wel om 03h00, al de klokken van zomertijd naar wintertijd te zetten door de wijzer een uur terug te draaien (schijnt te "moeten" van de Brusselse bewindvoerders - volgens Wikipedia). En niet "pas" om 8 uur in de ochtend van die laatste zondag, zoals ik aanvankelijk dacht te concluderen uit zijn grafiek.

... maar gelukkig werd er reeds - op tijd - "van boven af" ingegrepen, en werd ik gewezen op het feit dat de urenteller in die grafiek niet onderaan staat (zoals ik onterecht dacht), maar bovenaan. Ik had weer eens niet goed genoeg gekeken. De webmaster van Polder PV begint oud en sleets te worden...

Ton en "van boven": van harte voor "the enlightenment"...


30 oktober 2011. Photon: geen EEG zonder zonnestroom, want uitbouw drukt stroomprijs op beurs. De enorm snelle groei van zowel de capaciteit aan nieuwe PV-installaties in Duitsland, als de daardoor opgewekte fysieke productie (kWh >>> TWh) heeft veel bewindvoerders bij de oosterburen jaren achtereen blijvend verrast. Door allerlei ingrepen hebben diverse Duitse politici (meestal van conservatieve herkomst, CDU/CSU) getracht de enorme dynamiek in de PV-sector af te remmen, voornamelijk vanwege financiële redenen (vrees voor een te hoge "EEG Umlage", die echter nog steeds als "acceptabel" kan worden gezien). De ingrepen werden steeds zwaarder, heftiger, en frequenter, toen bleek dat wat betreft de uitbouw van zonnestroom capaciteit de gerealiseerde aanpassingen van de wetgeving meer het karakter "water naar de zee dragen" of zelfs het contra-productieve effect van "een rode lap op een stier" bleken te hebben.

De laatste aanpassingen aan het EEG zouden beogen dat zonnestroom zo snel mogelijk uit de "klassieke" vergoedingen structuur gegooid zou moeten gaan worden, door bijvoorbeeld een lucratieve Eigenverbrauch regeling te introduceren, door een Direktvermarktung concept op te zetten, door een zogenaamd "Grünstrom privileg" voor groene leveranciers in het leven te roepen (doch de voorwaarden te verscherpen), en, natuurlijk, met name, door de enorme snelheid en hoogte van de degressies van de invoedingstarieven: steeds lagere vergoedingen voor de voor nieuwe PV-installaties geldende invoedings-tarieven voor zonnestroom.

Het heeft allemaal niet bijster veel impact gehad, en sommige ingrepen, met name de veelbesproken, soms aanzienlijke verlagingen van de invoedingstarieven, hebben diverse malen botweg politiek versterkte marktgroei, of, zo u wilt, bijbouw explosies, veroorzaakt. Waarvan tot nu toe de juni maand van 2010 de meest beruchte is geweest, met een verbijsterende nieuwbouw van ruim 2,1 GWp in 31 dagen tijd (lees: meldingen aan Bundesnetzagentur van realisaties in die maand, status van de destijds laatst beschikbare data). En de wil van de Bondsregering dat hernieuwbare elektriciteit steeds meer aan "marktconforme principes" zou moeten gaan voldoen lijkt in ieder geval wat de nu al onder de bestaande EEG regelingen vallende installaties en de productie daarvan betreft meer het idee van "wishful thinking", dan bikkelharde realiteit te gaan benaderen. Photon had daar in de afgelopen afleveringen van het (Duitstalige) tijdschrift weer enkele magistrale analyses over, waarvan ik enkele highlights wil uitlichten.

Aanzienlijke groei van productie zonnestroom
De vier ÜNB's hebben recentelijk laten zien dat in 2010 er al 11,7 TWh (volledig gecertificeerd bemeten) aan zonnestroom werd geproduceerd in Duitsland (uitgebreide grafische rapportage PPV op 23 sep. 2011). Op basis van de bijbouw volumes voor 2011 die nu reeds bekend zijn zal, zelfs bij een forse "Endejahres-rally", volgens Photon, gerekend mogen worden op een jaarvolume van zo'n 17-18 TWh voor 2011* (stijging jaarlijkse productie 45-54% t.o.v. vorig jaar). Dat zal niet significant veel hoger worden als er in de resterende maanden van het jaar nog (onverwacht) veel capaciteit bijgebouwd cq. bij Bundesnetzagentur aangemeld zal gaan worden, omdat de laatste maanden van het jaar slechts een gering deel van de totale jaaropwek genereren. Bij Polder PV's 1,02 kWp deel-installatie maakt bijvoorbeeld de productie van de maanden november en december bij elkaar opgeteld slechts 5,2% van de totale jaaropwek uit (grafiek).

Als die op basis van harde kengetallen gebaseerde prognose van Photon bewaarheid gaat worden, zal het aandeel zonnestroom in de totale vraag naar elektriciteit in Duitsland al zeker 3,5% kunnen gaan worden, en al snel in de richting van het biomassa aandeel opstomen. Door het behoorlijk zonnige voorjaar is door de ÜNB's trouwens al - voorlopig - een aandeel van 3,5% in de eerste helft van 2011 vastgesteld. Het aandeel was voor het gehele voorgaande jaar 2010 nog slechts 2,41% (grafiek).

* NB: de ÜNB's hebben op 29 augustus 2011 al een voorlopige prognose van een zonnestroom productie van maar liefst 9,7 TWh voor de eerste jaarhelft van 2011 gegeven. Dus het zou zelfs meer kunnen worden dan de - vermoedelijk conservatief gehouden - Photon schatting.

En wat gaat 2012 brengen?
Ook voor 2012 heeft Photon een prognose gedaan. Sterk afhankelijk van een mogelijke, wederom politiek "gewilde" extra degressie van de tarieven halverwege dat jaar (was ook gepland voor 2011, maar vanwege de relatief matige groei van de PV markt in de eerste jaarhelft niet doorgegaan), schatten de vakjournalisten in dat de totale productie dan al zo'n beetje in de buurt kan gaan komen van - grof geschat - 25 Terawattuur (het jaarvolume van ruim 6 Borssele kernsplijters, in de vorm van uitsluitend zonnestroom...). In het meest gunstige geval zou dat zelfs meer kunnen gaan worden dan het aandeel aan hernieuwbare elektriciteit uit de - ook nog rap groeiende - biomassa installaties. In ieder geval moet het aandeel zonnestroom in de totale stroom consumptie in Duitsland dan al op een niveau van zo'n 5 procent kunnen zijn aanbeland, met een nog veel groter groei potentieel...

19 GW is geen kattenurine...
Die "5 procent" mag voor leken nog als "weinig" kunnen worden opgevat. Maar het is, aldus Photon, dan al beslist voer voor explosieve materie (in overdrachtelijke zin gesproken). Want de corresponderende hoeveelheid opgesteld vermogen van grofweg zo'n 25 GWp medio 2012 zou dan midden op de dag in de zomer al zo'n 19 Gigawatt hernieuwbaar stroom vermogen het net op gaan zetten. Dat ligt immers aan de "aard van het beestje". De zon schijnt dan meestal fel, en de productie van het dan nog voor een aanzienlijk deel "tussen zuid-oost en zuid-west georiënteerde" vermogen zal op of iets onder het maximum van het kunnen van de installaties liggen. Photon rekent daarbij op een gemiddeld aan het net afgegeven (AC) vermogen met een factor van 0,76 maal het opgestelde nominale generator vermogen (STC capaciteit zonnepanelen).

Bingo voor grootverbruikers met flexibel inzetbare consumptie
Photon claimt dat, als de huidige opslag capaciteit van zo'n 6 Gigawatt in zogenaamde "Pumpspeicherkraftwerke", die nu nog in Duitsland wordt gebruikt om stroom in de nacht op te slaan, tegen die tijd niet zal zijn omgebouwd tot een capaciteit die stroom juist midden op de dag op zal gaan slaan, dat er dan op de Leipziger Strombörse in de middaguren gemiddelde stroomprijzen zullen ontstaan van een ongekend lage ordegrootte. Waar vooral de grote stroomvreters, die al vele jaren lang voor zo'n beetje alle heffingen worden vrijgesteld of gematst door de Duitse regering, ongetwijfeld hun voordeel mee zullen gaan doen (inkoop van massale hoeveelheden "bijna gratis" stroom). Photon concludeert, dat de illusie die de Bondsregering heeft om zonnestroom zo'n beetje uit het EEG te willen gooien (ze kunnen echter nooit de oude rechten open breken waar we het nu over hebben, Duitsland kent een zeer strenge vorm van "Bestandsschutz") dan al definitief tot het verleden zal gaan behoren: want niemand wil dat vanwege de hoogst aantrekkelijke, goedkope stroomprijzen op de beurs dan nog op zijn hals halen...

<<<
Op 16 juli 2011 werd er volgens de simulator op het SMA web portal een enorme hoeveelheid zonnestroom ingevoed, met op de top midden op de dag een vermogen van maar liefst 12,8 Gigawatt.

De Duitse zonnestroom opwek is live op dit portal te volgen. Zie deze directe link.

^^^
Intraday handel prijs grafiek van 16 juli 2011 op de EEX stroommarkt van Leipzig. Let op (naast de verklaarbare nachtelijke dip van 02h00 tm. 07h00) het diepe dal in de normaliter "hoge verbruiksperiode" gedurende de hele middag (11h00-19h00), waarbij de handelsprijs al begint te dalen voordat de zonnestroom invoeding op zijn top is, namelijk al vanaf 11 uur 's ochtends. Steeds meer fossiel vermogen moest van het net vanwege de met voorrang op het net in te voeden grote hoeveelheid zonnestroom. En aangezien opwekking met kolen (en gas) geld kost (de "grondstof" voor de energie opwek is niet gratis, i.t.t. bij PV-systemen), daalde de Intraday marktwaarde fors naar een ver onder de "base" prijs liggende waarde rond de 41,11 Euro/MWh om vier uur 's middags.

Dit beeld zullen we veel vaker gaan zien in Duitsland, en de grootstroom verbruikers die flexibel in kunnen kopen cq. kunnen verbruiken zullen hier gegarandeerd nog meer voordeel van gaan trekken. Met dank aan honderdduizenden decentraal invoedende zonnestroom installaties (en desondanks klagen de grootverbruikers steen en been over vermeend hoge stroomprijzen) ...

Graph © European Energy Exchange AG ( http://www.eex.com/de/Marktdaten >>> Phelix tab. >>> Intraday aanvinken en Chart opvragen met kalender selectie middel)

Onderaan dit artikel staan verwijzingen naar enkele fantastisch goede, diepgravende artikelen over de gevolgen die nu al zichtbaar zijn door de met voorrang op de beurs verkochte enorme hoeveelheden zonnestroom in Duitsland: op sommige zomerse dagen drukt zonnestroom invoeding al kolen- en zelfs gas gestookte centrales van het net af - die moeten soms al worden afgeschakeld. Op 16 juli 2011 ging om twee uur 's middags wegens de absolute voorrang van EEG stroom op het net (op dat moment alleen al zo'n 12,5 Gigawatt aan zonnestroom vermogen plus 4,7 Gigawatt aan windturbine vermogen), ruim 2 Gigawatt aan kolen- en gas centrales tijdelijk van het net. En is dus eerder dit jaar al een flinke vooruitgang geboekt om middels "marktconforme instrumenten" (impliciete effecten op de stroombeurs) de rentabiliteit van fossiel gestookte centrales in Duitsland flink te gaan aantasten. Door reeds massale invoeding van hernieuwbare zonnestroom, waarvan nog steeds velen onterecht denken dat het "niets voorstelt". Voor de invoeding van windstroom is dat fenomeen al vaker opgetreden, en het zal veel vaker gaan gebeuren omdat de bijbouw van hernieuwbare stroom producerenden installaties onvervaard door blijft gaan bij de oosterburen. En er dus nog veel meer fysieke productie op het net gezet zal gaan worden.

Waarom denkt u dat het verzet tegen het ongelofelijk succesvolle Duitse EEG zo intens is in conservatieve kringen met zeer nauwe banden met de Groot Energie Mogols? Omdat de fundamenten van het bestaan van de centralistisch georiënteerde energiebedrijven aan het wegrotten zijn vanwege het doorslaande succesverhaal van decentrale opwekking van hernieuwbare elektriciteit en de absolute voorrang op het net. Zo kweek je dus een energie revolutie. Gewild door velen. Gehaat door enkelingen.

Primaire bronnen (artikelen op te vragen bij Polder PV):

 • Welter, P. & Podewils, C. (2011). Der Mix wird sonnig. - Die Photovoltaik dominiert Ökostrom immer mehr - und ist inzwischen unentbehrlich. - Photon 10/2011: 14-17.
 • Welter, P. (2011). Überholtes System. In der künftigen Energieversorgung gibt es für die Strombörse EEX keinen Platz mehr. - Photon 8/2011: 18-25.
 • Podewils, C. & Welter, P. (2011). Mit sinkender Tendenz. Spitzenlaststrom kostet an der Börse inzwischen so wenig wie Grundlast - dank Photovoltaik. - Photon 8/2011: 14-17.

(nagekomen)

http://www.photon-magazine.com/news_archiv/details.aspx?cat=News_PI&sub=media&pub=4&parent=3379 (Engelstalig abstract van het laatste hierboven geciteerde artikel)
https://photon.de:448/presse/mitteilungen/pm_2011-07-20_eex.pdf (uitgebreid Duits artikel gebaseerd op het in het vakblad gepubliceerde, hier besproken stuk, op de website van Photon, met detailgrafiek)


29 oktober 2011. Doet u maar weer een pas opzij s.v.p., Solar Frontier: Miasolé claimt volume productie 13% CIGS modules. En ook op het vlak van efficiëntie records blijft het berichten regenen bij Polder PV. Nu is dat sowieso een beetje een onoverzichtelijke toestand, want in een research lab kun je de gekste dingen op een klein stukkie silicium of wat exotischer halfgeleider materiaal in elkaar knutselen, dat naar een onafhankelijk testlab sturen, en daarmee weer eens een typisch "lab recordje" scoren voor zo lang als dat duurt. De crux van dat alles is natuurlijk dat een grove benadering van de geclaimde cq. aangetoonde efficiëntie op een klein stukje zwaar gehypt PV-materiaal ook daadwerkelijk voor een bescheiden hoeveelheid steeds schaarser wordende pecunia in commerciële te produceren modules zal worden omgezet. En dat is nu net het grote probleem, bij veel nieuwe module types lukt die essentiële opschaling niet.

Wat dat laatste betreft echter toch weer goed nieuws. Het zeer Amerikaanse, in California producerende Miasolé, wat al eerder inderdaad zo'n "lab record" vestigde in 2010, en wel al met een proef module van een vierkante meter dunnelaag CIGS, met 15,7%, stelt namelijk dat ze in hun continue roll-to-roll productie van hun module materiaal al op commerciële schaal CIGS dunnelaag panelen kunnen afleveren met een omzettingsrendement van 13%. Eerder is in het lab al een CIGS cel record van 20,3% gevestigd.

Miasolé claimt dat ze sinds begin 2011 zo'n 25% rendements-verbetering in de productie panelen hebben weten te bereiken en een vergelijkbare kostenverlaging in dollar/Wp. Eind dit jaar hopen ze onder de 1 dollar/Wp te kunnen komen met de kostprijs van hun nu van de band rollende 13% panelen. Verder potentieel zit hem volgens eigen zeggen in de toepassing van het roll-to-roll proces in combinatie met goedkope PVD depositie ("physical vapour deposition") van de halfgeleider materialen, een relatief lage benodigde inzet van investeringskapitaal, en van ruimschoots aanwezige grondstoffen.

Miasolé maakt zowel flexibele panelen als glas/glas modules met hun CIGS cel materiaal, en zegt reeds zo'n 55 MW aan modules te hebben verkocht. Recent werd in Engeland door een particulier (...) een 1 MWp PV-project gerealiseerd met 100 Wp Miasolé modules bij Rhos-Y-Gilwen Estate (North Pembrokeshire, Wales).

Pikant
Het veelvuldig in het nieuws komende Japanse Solar Frontier, wat cadmium-vrije CIGS dunnelaag modules in hun nagelneue 900 MW Kunitomi fabriek full-speed van de lopende band laat rollen in volautomatische productie, komt met hun 155 Wp module "slechts" tot 12,6% (datasheet). Solar Frontier is een project van het beurs genoteerde Showa Shell Sekiyu K.K., een volle dochter van olieboer Shell, dus. "Toevallig" heeft hooggeschatte collega Berend Wagenvoort van Herberg PV waarschijnlijk als een van de eerste Nederlanders 4 van die fraaie Solar Frontier modules geïnstalleerd in Apeldoorn (Berend: gefeliciteerd!).

M.a.w.: het lijkt er op dat het veel kleinere Miasolé op dit moment Grote Broer Solar Frontier even de loef lijkt af te steken. Maar, u weet: stilstand is achteruitgang, en deze situatie kan zeer binnenkort weer zijn gewijzigd. Dus ook op het vlak van de hoog potentieel hebbende dunnelaag CIGS technologie gaat de bikkelharde concurrentie voortvarend verder (gezegend allen die aan deze race meedoen, may the best win).

En ook de andere concurrentie binnen dit fascinerende marktsegment zit niet stil. Ook Global Solar zit inmiddels op 12,6% module rendement met hun flexibele PowerFLEX BIPV CIGS modules van max. 300 Wp. Dat bedrijf heeft zowel een 40 MWp productie faciliteit in Tucson (Arizona, U.S.A.), als een 35 MWp fabriek in Berlin-Adlershof die recent vol-operationeel werd. Met commerciële producten.

Helianthos exit niet verrassend - voor insiders
Het is gezien bovenstaande dan ook niet zo vreemd dat het veel te lang durende Nederlandse Helianthos avontuur onder de Vattenfall/NUON paraplu een zachte dood is gestorven. Want lange tijd werd met hun flexibele membranen - die sterk doen denken aan het hoog-renderende spul wat Global Solar nu commercieel levert - slechts een laag rendement van zo'n 6% gehaald (amorf Si materiaal). En in het eindstadium (NB: nog steeds géén commerciële productie) zat Helianthos slechts net op 9%, (amorf/microkristallijn Si). Het einde van dat verhaal kent u inmiddels. Helianthos was al lang door de tand des tijds, en door een veel krachtiger technologie platform ingehaald. Geen investeerder was meer geïnteresseerd...

http://www.miasole.com/sites/default/files/MiaSole%20Efficiency%20Releasefinaltt.pdf (25 oktober 2011: commerciële productie van 13% module rendement hebbende panelen bij Miasolé)


28 oktober 2011. "Wegens hoog-volatiele markt tandje terug". Meyer Burger laat gaspedaal omhoog komen, REC sluit faciliteiten Noorwegen. In een ad-hoc persmededeling doet het hoog in de PV markt opererende, beursgenoteerde Zwitserse Meyer Burger Technology AG, met internationaal zo'n 2.500 werknemers, kond van het - tijdelijk - stilleggen van hun productie van draadzaag apparatuur bij hun dochter MB Wafertec in Thun, "wegens zware en hoog-volatiele markt omstandigheden". Een andere grote PV-speler, REC, kondigt aan wafer fabrieken en een cellen productie faciliteit in het moederland Noorwegen te gaan sluiten.

Wat minder draadzagen alstublieft...
Meyer Burger stelt dat bovenop de reeds in de wereld afzet markt geslopen onzekerheden (bedoeld worden hier zeer waarschijnlijk de enorme degressies van tarieven voor zonnestroom, heftige ingrepen van diverse regeringen in wet- en regelgeving, de enorme overcapaciteit en overschotten van hardware, en onzekerheden bij potentiële kopers en investeerders in zonne-energie) die van de mondiale crises in de economie en de bijkomende fiscaal-technische problemen (Europa) zijn gekomen. Dit heeft het grote concern doen besluiten al in de afgelopen maanden de productie bij MB Wafertec terug te schroeven. Vanaf november 2011 zou er zelfs met tijdelijke onderbrekingen in de "seriematige" productie van draadzaag apparatuur rekening moeten worden gehouden om flexibel op de teruglopende vraag uit de markt te kunnen inspelen. Gesproken wordt van een maximale onderbreking van de productie van drie weken in november. Het personeel zal daartoe o.a. eventuele overuren kunnen compenseren, en bijvoorbeeld verlof kunnen opnemen. De productie is al zodanig flexibel gemaakt, dat snel ingesprongen kan worden op een aantrekkende (of verder verslechterende) afzetmarkt.

Nota bene: het gaat hier beslist niet om de productie van speelgoed auto'tjes of barbie poppen. Volgens PHOTON International, die frequent markt onderzoek doet naar alle soorten hardware in de PV-business, kosten dat soort gigantische apparaten bij Meyer-Burger 756 duizend dollar per stuk voor ingot zagers, en een slordige 520.000 tot 898.000 dollar voor 3 modellen wafer slicers (PHOTON International 5-2010). Voor toelichting van het fenomeen "draadzaag", zie onderaan dit bericht.

Meyer Burger verklaart de aanpassing van hun productie beleid uit het feit dat in de afgelopen maanden de voorziene afzet van PV-systemen "dramatisch is veranderd". Daardoor, en door de aarzelingen bij de eindverbruikers, hebben diverse mondiaal opererende grote zonnecel- en module producenten gedwongen hun (enorme) uitbouw plannen van de productie capaciteiten aangepast: pas op de plaats, dus. Voor MB Wafertec betekent dit vooral dat er nauwelijks meer nieuwe productie apparatuur zoals nodig voor de fabricage van wafers en cellen wordt besteld.

Het concern benadrukt dat de veranderende marktomstandigheden ook "kansen voor de toekomst" bieden. Net-pariteit is immers onder handbereik (sommigen claimen dat die - op consumenten niveau tenminste - al in sommige gebieden is bereikt), door de jarenlange aanzienlijke kosten reducties door de complete productie keten van zonnestroom systemen. Meyer Burger zal actief de zich verder ontwikkelende markt observeren, en het beleid verder aanpassen daar waar nodig is.

Pikant: de te behalen omzet en winst verwachtingen voor 2011 worden door Meyer Burger echter niet aangepast. Het bedrijf verwacht (zonder medename van de resultaten van het overgenomen Duitse Roth & Rau AG - inclusief het Nederlandse OTB Solar) nog steeds gezien reeds op transport gezette bestellingen een omzet van een slordige 1,2 miljard Zwitserse Frank (982 miljoen Euro), en een zogenaamde EBIDTA marge tussen de 23 en 25% te kunnen behalen dit jaar...

Toelichting draadzagen
Deze enorme, op hoge elektrische vermogens (plm. 60 tot zelfs 280 kilowatt) werkende apparaten worden zowel gebruikt voor het in hapklare blokken zagen van de primaire ingots uit de silicium productie, als voor het op"snijden" van die blokken in hanteerbare wafers: de basis producten waar kristallijne cellen van worden gemaakt. Een draadzaag zoals die meestal wordt gebruikt, bezit bij de wafer slicers een honderden (Komatsu tot zelfs max. 750...) kilometers lange (!) metalen draad die met behulp van een abrasieve vloeistof, de beruchte "slurry", het silicium feitelijk niet "zaagt", maar "afslijpt".


Diamonds are forever?
Meyer Burger is een van de eerste fabrikanten die inmiddels ook draadzagen aanbiedt met kleine diamant partikels in de (aangepaste) draad, die dus daadwerkelijk "zagen". Hierdoor zou de inzet van de door velen als problematisch ervaren "slurry" niet meer nodig zijn. Wel is uiteraard water nodig voor de koeling, maar uit het proceswater is vervolgens het verzaagde silicium op relatief eenvoudige wijze terug te winnen. Een probleem wat onderzocht wordt is dat de diamant draad diepere groeven veroorzaakt in het oppervlak van de geproduceerde wafers, die vervolgens chemisch moeten worden "gladgestreken". Wel schijnt het nieuwe zaagprocedé uiteindelijk (all-in) volgens de producent goedkoper te zijn dan met de overal toegepaste slurry techniek ("slijpen" i.p.v. "zagen"), omdat het verlies aan materiaal veel minder zou zijn, en de "zaagverliezen" relatief eenvoudig te hergebruiken.


Schokgolven ook bij andere grote spelers...
Duidelijk is in ieder geval dat wederom schokgolven door de PV-sector lopen, als zo'n grote speler als Meyer-Burger in de markt dit soort "ongebruikelijke" stappen zet. Vergelijkbaar met de forse reducties bij de productie van wafers bij een ander groot concern, het Noorse REC. Ik raad u aan eens een kijkje te nemen in het verslag van het derde kwartaal van 2011 van REC om te zien wat voor verbijsterende ontwikkelingen op mondiaal niveau zich - in relatief korte tijd - voltrekken binnen de PV-industrie. Op bladzijde/plaatje 17 kondigt REC aan dat het nu definitief 775 MW (!) aan wafer productie capaciteit in Herøya en Glomfjord in Noorwegen zal gaan sluiten (zie ook mijn eerdere bericht over plannen), en ook een 180 MW cellen fabriek in Narvik. Af te schrijven bedrag voor de holding: NOK 400 miljoen = dik 52 miljoen Euro. Ook de overige wafer capaciteiten in het rijke land gaan er waarschijnlijk aan: ze zijn afgeschreven tot een waarde van nul NOK.

"The solar industry is expected to go through a period of shake-out."

en

"In the current market environment further plant closures in Norway cannot be disregarded."

Uit: RENEWABLE ENERGY CORPORATION THIRD QUARTER 2011 (pdf)

Er zijn al enkele opmerkelijke spelers in de PV-markt failliet gegaan of ze hebben faillissement aangevraagd. Solyndra was er slechts een - wel een zeer opmerkelijk exemplaar, al zullen er nog velen volgen. Veel bedrijven kampen met onzekere of zelfs zenuwslopend slechte financiële resultaten en perspectieven, en een shake-out cq. "consolidatie" van de sector is inmiddels feitelijk een gegeven, zoals REC ook terecht stelt. We gaan meer horen over forse bijstelling van perspectieven bij veel bedrijven in de sector, over het schrappen van de uitbouw van productie capaciteiten, het afstoten van "niet meer rendabel geachte" of "niet in de core-business passende" activiteiten, opdoeken van bedrijfsonderdelen, nieuwe faillissementen, fusies, en wat al niet meer ...

... en nadat alle dikke stofwolken zijn opgetrokken zal de mondiale PV-sector, surprise, surprise, krachtiger dan ooit de nieuwe uitdagingen van de komende jaren voortvarend aan gaan pakken. Wedt u met me mee?

"The fundamentals for strong PV growth are better than ever."

Uit: RENEWABLE ENERGY CORPORATION THIRD QUARTER 2011 (pdf)

http://tinyurl.com/3hvseu4 (verkorte link naar persbericht van 25 oktober 2011 van Meyer Burger)
http://hugin.info/136555/R/1557870/481083.pdf (26 oktober 2011 - financieel verslag derde kwartaal 2011 van REC ASA)


28 oktober 2011. Bundesnetzagentur: BRD jan.-sep. 2011 nieuw 3.400 MWp PV-vermogen. Edgar (uit het vorige bericht) mag zich in zijn handen wrijven, al is het slechts gedeeltelijk. Want het Bundesnetzagentur kwam op 27 oktober 2011 met een persbericht waarbij zeer voorlopige nieuwe resultaten werden getoond:

 • Van januari tot en met september zou er in Duitsland ongeveer 3.400 MWp aan nieuw PV-vermogen zijn gerealiseerd. Dat is, zoals verwacht, fors minder dan het BNA vorig jaar rapporteerde in dezelfde periode. Want dat was aanvankelijk maar liefst 5.534 MWp (revisie 23 december 2010). M.a.w., op basis van die getallen zou in die periode van 9 maanden er 39% minder nieuw vermogen zijn bijgeplaatst dan in 2010. Een forse terugval.

 • Hierbij moet wel direct worden gesteld dat door de zogenaamde ÜNB's inmiddels is vastgesteld dat het daadwerkelijk aan het net gekoppelde vermogen in 2010 een stuk lager is geweest dan de oorspronkelijke cijfers van BNA suggereerden. En dat het vermogen voor 2009 substantieel hoger heeft gelegen dan aanvankelijk gedacht (op basis van de BNA cijfers). Voor de harde getallen, zie mijn bericht van 31 augustus 2011. Dat betekent waarschijnlijk dat de door BNA (op basis van de eigen cijfers) geclaimde verschillen waarschijnlijk wat kleiner zijn dan nu gedacht. Substantieel blijven ze zonder meer, maar zoals gezegd, was dat al lang duidelijk.

 • Veel belangrijker is het feit dat het BNA op basis van de officieel in het EEG vastgelegde "meetperiode" van oktober 2010 tot en met september 2011 heeft vastgesteld dat er in die periode van 12 aaneengesloten maanden een hoeveelheid PV is bijgebouwd van slechts zo'n 5.200 MWp. Dat is fors minder dan de 7.800 MWp die het bureau claimt voor oktober 2009 tot en met september 2010 te hebben berekend (33%).

 • Die 5.200 MWp leidt ertoe dat via het zogenaamde "ademende deksel" principe het degressie percentage voor de invoedingstarieven voor de nieuwe zonnestroom installaties die vanaf 1 januari 2012 bij BNA worden gemeld nu definitief kan worden vastgesteld op 15%. Dat bestaat uit de wettelijk verplichte "basis degressie" van 9%, en twee "staffels" van 1.000 MWp boven het "politiek gewenste" volume van 3.500 MWp aan nieuwe installaties in een periode van een jaar. Voor de sprong tot max. 4.500 MWp werd er volgens afspraken tussen de branche organisatie BSW Solar en het Milieu Ministerie BMU 3% extra degressie opgelegd, en tot en met 5.500 MWp bijbouw ging het wurgkoord strakker richting een extra straf van (3+3 =) 6%. 9 +6 = 15 procent totale degressie dus, per 1 januari in het nieuwe jaar.

 • Die 15 procent korting op de invoedingstarieven voor nieuwe installaties die vanaf 1 januari 2012 gemeld zullen gaan worden betekent voor het voor de kleinere investeerders belangrijkste staffel tm. 30 kWp dat er een Einspeise Vergügung van 20+ jaar op hen staat te wachten van 28,74 (huidige invoedingstarief, al geldig vanaf 1 januari 2011 omdat er per 1 juli geen degressie is toegepast) minus (0,15 x 28,74) = 24,43 Eurocent/kWh. Voor de PV-projecten met de laagste tarieven, die voor vrije veld installaties buiten conversie lokaties (en niet meer op voormalige oneconomisch te exploiteren agrarische lokaties), gaat de vergoeding nu echt heel erg laag worden: 21,11 (nu) - (0,15 x 21,11) = 17,94 Eurocent/kWh. Note bene, goed om dat in uw oren te knopen: dat is een vergoeding voor zonnestroom die al dicht in de buurt komt te liggen van voor de gigantische, uitsluitend door grote (energie)bedrijven te realiseren off-shore wind projecten in de Duitse territoriale wateren (€ct 15/kWh)... Toch kunnen dit soort PV-projecten, als de omstandigheden meezitten, beslist met de almaar goedkoper wordende PV-modules worden voorzien. Als er tenminste niet teveel bezwarende (kosten verhogende) eisen bij zullen gaan komen. Want dan gaat het echt heel krap worden. Zeker voor de in het huidige tijdsgewricht opererende, met steeds meer onzekerheden geconfronteerde investeerders.

 • Het gesignaleerde volume van 5.200 MWp in 12 maanden tijd laat zien dat Duitsland niet heel erg ver van het oog van de naald verwijderd is geweest: want als de grote project bouwers iets te voortvarend hadden geweest dit jaar, had er best een volume van meer dan 5.500 MWp uit gerold kunnen hebben. Wat subiet had betekend dat per 1 januari 2012 nog eens 3% extra degressie "in rekening gebracht had kunnen worden". Gelukkig is dat niet geschied, en kan de PV sector tijdelijk even "adem" halen. Want die 15% degressie zat er al lang in...

 • Tot slot nog even dit: ondanks de "tegenvallende" bijbouw cijfers, blijven deze natuurlijk ronduit spectaculair. Duitsland gaat waarschijnlijk dit jaar door de extreem harde sprinter Italië voorbij gestreefd worden (status van de PV-installatie teller rond de 11,1 GWp accumulatie de laatste week), maar de toekomst van die markt is erg onzeker omdat er enorm veel onzekerheid en labiliteit in die markt zit. Dus wie weet, wordt Duitsland in 2012 wel weer alsnog de grootste bijbouwer. Ze hebben immers een traditie hoog te houden: die van langjarig wereldkampioen.

Uiteraard zit Polder PV net als GUNTHER Portfolio met smart te wachten op de detail cijfers van het Bundesnetzagentur. Het werd de hoogste tijd dat alle cijfers voor dit jaar weer eens bijgewerkt en van een forse (grafische) update kunnen worden gaan voorzien... Volgens het persbericht van BNA zouden we die cijfers begin november 2011 dan eindelijk mogen gaan verwachten. Dus nog even geduld s.v.p. ...

http://tinyurl.com/3wfozr8 (24 oktober 2011 - verkorte link naar de door het Bundesnetzagentur vastgestelde invoedings-vergoedingen voor alle staffels voor PV per 1-1-2012)
http://tinyurl.com/66e4wgh (27 oktober 2011 - verkorte link naar persbericht van BNA over de voorlopig vastgestelde "ordegrootte van de" bijbouw volumes op basis waarvan het nieuwe degressiepercentage en de daaruit resulterende nieuwe invoedingstarieven zijn vastgesteld)


 
^
TOP

28 oktober 2011. "Tweet" van de maand? De webmaster van Polder PV is, ook al lijkt dat niet altijd uit zijn vaak behoorlijk technische stukken (zie onder), beslist geen blinde volger van technologie. Mijn partner en ik zijn beiden zeer selectieve gebruikers van apparaten, en gebruiken alleen wat we echt handig of nuttig vinden. Vandaar dat u in ons huishouden een vrij karig aanbod vindt aan elektrische hardware. We zijn geen prehistorische zombies, maar we zijn selectief. We hebben dus wel een prachtige buizenversterker (alweer dik twintig jaar oud), een zuinige koelkast, idem wasmachine, spaarlampen (die we ook nog eens kritisch gebruiken), inmiddels na 8 jaar een zuinige nieuwe computer die de helft van de vorige "bak" verbruikt, etc. Maar we hebben geen magnetron, droogtrommel, vaatwasmachine, zonnebank, waterbed, auto, etc. Ook hebben we geen enkele behoefte aan "mobiele communicatie" en alle rimram waar je je tegenwoordig arm aan kunt kopen op dat gebied. Een mobiele telefoon zit er bij ons niet in. Wellicht als een van de weinigen in ons land.

Vergelijkbare "selectieve keuzes" maken we bij het gebruik van de computer. Ik word dagelijks bedolven met informatie over zonne-energie, en heb een zeer intensieve taak aan het bijhouden van de e-mail. Daarbij heb ik geen enkele behoefte om me bij "sociale media" te melden. Ik heb daar domweg helemaal geen tijd voor, en ik vind het nogal oppervlakkige media met zeer weinig diepgang.

Uiteraard ontgaat me die ontwikkeling niet, en af en toe pik ik wel eens zo'n "Tweet" op, want die branden je soms tegemoet als je een willekeurige website bezoekt.

N.a.v. mijn vorige uitgebreide exposé over de micro-omvormer van SMA, bezocht ik nogmaals de website van Edgar A. Gunther. En ik zag daar zo'n "Tweet" die ik hartgrondig kan onderschrijven:

Daarin roept GUNTHER Portfolio (Edgar A. Gunther) het Bundesnetzagentur in Duitsland op om nu eens eindelijk met die belangwekkende bijbouw cijfers voor zonnestroom te gaan komen. Want we zitten nu al heel lang te wachten, sinds Reuters op 7 september, waarschijnlijk via een "lek" bij de autoriteiten, publiceerde dat er in juni en juli 2011 een volume van 1.250 MWp bijgebouwd zou zijn in Duitsland.

Edgar Gunther is er altijd als de kippen bij, dus hij werd ook wat ongeduldig. Vandaar die "Tweet" waarschijnlijk.


27 oktober 2011. De "opvolger" van de OK4 is er ... en SMA heeft er wat moois van gemaakt. Iedereen die Polder PV een beetje volgt weet dat deze website nooit bestaan zou hebben zonder de zonnepanelen op ons huurcomplex. En de eerste vier daarvan werden op 13 maart 2000 aan ons huisnet aangesloten. Dat waren (en zijn nog steeds) voor die tijd behoorlijk revolutionaire AC modules, waarbij onder het paneel een kleine mini-omvormer zat die de DC stroom van het zonnepaneel direct omzette in AC stroom. Die vervolgens vrij eenvoudig, met enkele modules parallel geschakeld, in een verzamelkabel het huis/appartement ingevoerd kon worden. En daar al dan niet via een zonnestroom"indicator" (het beroemde kastje met het knipperende lampje), met een stekker in een stopcontact van een verbruiksgroep kon worden ingeplugd. Weliswaar slechts maximaal 500 Watt AC (eigenlijk: 2,25 Ampère bij ongeveer 220 Volt netspanning, kan wat hoger liggen bij hogere netspanning). Maar dat was voor die begintijd, rond de eeuwwisseling, beslist een byzonder mooie incentive waarmee er wat beweging kwam in de Nederlandse markt.

<<<
Hoe groot de precieze rol in het hele SMA project "micro-omvormer" is geweest is nog niet helemaal duidelijk. Dat die rol beslist niet "gering" zal zijn geweest staat echter als een paal boven water. Henk werkt al een tijd bij SMA in Kassel en is full-time betrokken bij de verdere ontwikkeling. En daarvoor dient de heer Oldenkamp, de "aartsvader" van de OK4, en "alles wat daar na kwam" geprezen te worden.

Foto is een verkleinde weergave van die op Henk Oldenkamp's OKE website (hier), gereproduceerd met toestemming van:

© OKE-Services.

Het kloppende hart van die spannende begintijd was het geesteskind van Henk Oldenkamp van het in 1984 in het leven geroepen OKE-Services in Den Haag, de beroemde OK4E-100 omvormer. Het vervolg kennen we allemaal, de door het Goudse N.K.F. geproduceerde apparaatjes bleken het na enkele jaren behoorlijk massaal af te laten weten, werden bij sommige mensen (zoals Polder PV) naar binnen in huis verplaatst (waar ze het gezien de omstandigheden beslist prima zijn blijven doen, zie mijn grafieken sectie). Maar de "module omvormer" werd na het stopzetten van de productie, eind 2003 bij N.K.F., en al helemaal door het afscheid van het bedrijf (op 8 maart 2005 werd aangekondigd dat N.K.F. aan het Amerikaanse Optelecom werd verkocht) zo'n beetje een vergeten optie.

Een "Gouwe Ouwe" OK4E-100 omvormer (onderzijde; het binnenwerk werd destijds nog ingegoten met kunsthars, geelbruin van kleur).

Deze "Gouwe Ouwe" krijgt per medio 2012 een zeer spannende, hypermoderne en volledig opnieuw ontworpen opvolger, binnen een aan de moderne tijd aangepast elektrisch concept, en geproduceerd door de grootste omvormer fabrikant ter wereld. Het Duitse SMA. Zie uitgebreide artikel van GUNTHER Portfolio, en beschouwingen van Polder PV op die pagina.
>>>

Foto © Joop de Leeuw

Productie aantallen OK4 voorloper
Volgens de zeer goed ingelichte PV-specialist Edgar A. Gunther zouden er in het jaar 2002 al 50.000 OK4 omvormers zijn verkocht door N.K.F. (artikel van 13 september 2009). In het onder Nederlandse intimi "beroemde" SunPower overleg in het oude gebouw van SenterNovem in Utrecht (9 december 2005) werd door NUON en Eneco een gezamenlijke presentatie gegeven waarin werd geclaimd dat er door die twee energiebedrijven alleen al 35.500 AC modules zouden zijn afgezet (voornamelijk binnen de beroemde "Solaris" en "Sunpower" acties). Daarbij komen dan nog Stroomwerk uit Deventer met (volgens PPT presentatie) zo'n 6.371 exemplaren (totaal die drie partijen: bijna 41.900 stuks), het in die jaren behoorlijk actieve Beldezon (onderdeel van Econcern, wat later failliet ging), en nog wat andere kleine spelers. Er is zelfs ook in Australië e.e.a. afgezet, dus die claim van GUNTHER Portfolio zou best kunnen kloppen. Die website vervolgt echter met de claim dat "OKE believes about 80000 OK4 and OK5 units were shipped to grid connected applications by NKF". Ik ben benieuwd wat daarvan waar is of kan zijn.

Zeker van de OK5 omvormer (afbeeldingen hier cq. bij PHOTON International) kan er nooit meer dan een heel erg klein beetje zijn afgezet. Ik weet van een paar exemplaren die Sunergy in Rijswijk (TH) in de testopstelling had zitten (deze opstelling is helaas definitief op 11 juli 2009 afgebroken, zie mijn korte foto reportage). En ik ken een iemand die daadwerkelijk enkele exemplaren heeft gekocht, maar dat was bij hoge uitzondering en beslist géén "usance", voordat N.K.F. uit Gouda de Pijp aan Maarten gaf... NB: Power Point presentaties van de destijds optredende SunPower partijen op te vragen bij Polder PV.

Na OK4 verder met Harte Arbeit
Maar Henk Oldenkamp zat uiteraard niet stil, de potentie van dit technologie platform (het "AC module concept") is nooit fundamenteel im Frage gesteld, en de oprukkende concurrentie in recente jaren heeft laten zien dat het weer een steeds serieuzere optie wordt. Er worden immers ook nieuwe cq. extra toepassingsmogelijkheden gezien, al dan niet op het niveau van kleine omvormers per module, of middels de nieuwe klasse van zogenaamde "power-optimizers". Mogelijkheden variërend van (1) het op afstand kunnen afschakelen van zonnepanelen in het geval van brand in/op het betreffende pand, (2) anti-diefstal beveiliging, (3) betere prestaties van PV-installaties op ingewikkeld gevormde daken (verschillende deel oriëntaties en hellingshoeken), (4) verhoogde prestaties op daken met partiële beschaduwing gedurende de dag en/of afhankelijk van het seizoen. Mogelijk zelfs een van de belangrijkste extra mogelijkheden (5) is de zeer gedetailleerde monitoring van (delen van) de installatie, in combinatie met de huidige zeer uitgebreide en geavanceerde web-portals van diverse aard. Als de gebruiker tenminste die informatie wil "delen" met de portal exploitant, waarmee bijvoorbeeld een bepaalde vorm van dienstverlening (monitoring met terugkoppeling bij vermeende problemen) kan worden opgetuigd.

De vraag was natuurlijk vooral: hoe zou "de sector" de ontwikkelingen gaan oppikken? Diverse grotere aanbieders zijn inmiddels actief, Polder PV heeft er eerder al wat aandacht aan besteed. Opvallende grootheden zijn daarbij Enecsys, SolarEdge, en Enphase, die elk op hun eigen manier het "AC module concept" en/of de daar mee verwante "Power Optimizers" zijn gaan uitventen. Zelfs is er recent een Nederlandse partij toegetreden tot de laatste categorie, het in Amsterdam zetelende, in 2010 opgerichte jonge Femtogrid (een spin-off van Betronic Solutions B.V.).

Waar zijn de Grote Jongens?
U voelt hem wellicht al aankomen: en de Grote Jongens dan? De grote producenten van string-omvormers (en zelfs inverter stations die een heel Megawattpiek park in een keer kunnen bedienen)?

Een eerste positief bericht over "beweging" bij zelfs de allergrootste omvormer fabrikant van allemaal, het wereldberoemde SMA, heb ik al met u gedeeld, in een uitgebreid bericht op 8 september 2009. Henk Oldenkamp, al die jaren verder werkend aan een nog beter en intelligenter AC module concept, had "beet" bij de knappe koppen van SMA, en die kocht gewoon in de herfst van 2009 het complete technologie platform van OKE-Services op. En toen viel er een diepe stilte.

Sommige kwaad denkers dachten dat SMA op deze wijze dat voor hen "ongebruikelijke" marktsegment van de kleinere PV-installaties impliciet dood zou verklaren, omdat hun core-business nu eenmaal grote string omvormer systemen zou betreffen. Die mensen hebben echter volkomen ongelijk gehad. Want SMA is niet voor niets de grootste producent op onze aardkloot geworden. Er zitten hoogbegaafde technici, die ver buiten hun core-business kunnen en ook willen denken. Een ieder die daar minzaam over doet, moet maar eens op de fantastische monitoring site voor het actueel (berekende) zonnestroom vermogen in Duitsland gaan kijken. En SMA doet veel meer, tot aan op zeer hoog niveau meepraten met de altijd in monopoloïde structuren denkende netbeheerders aan toe, om de enorme PV-capaciteit in Duitsland in goede banen te kunnen leiden. NB: alle omvormers in Duitsland moeten aangepast gaan worden aan verzwaarde eisen voor de netkoppeling. SMA is een van de professionele bedrijven wat daartoe de vertaalslag naar de decentrale opwekkers maakt en technologische oplossingsrichtingen voorstelt (daar kunnen we ons in Nederland zelfs geen enkele voorstelling van maken, wat daar op systeem-technisch vlak geschiedt).

Back to basics
Voordat we te ver afdwalen met de capaciteiten van SMA als "full-service provider" terug naar de kern van deze inleiding: SMA heeft namelijk Henk Oldenkamp's platform helemaal niet "doodgeknuffeld" om het ergens op een plank te laten verstoffen, i.t.t. wat sommigen dachten. Ze zijn er juist volle bak mee gegaan, in alle stilte. En wat ik inmiddels aan nog geheime documentatie heb gezien is er een geweldig goed doordacht, verpletterend totaal concept neergezet, waar we nog heel veel van zullen gaan horen. Enphase en Enecsys: beware!

Over de ins en outs van diverse zaken mag ik u helaas nog niets vertellen, dat zal allemaal beslist gaan komen. Wel heb ik het geluk gehad dat een van de beste onderzoekers op het gebied van PV die ik ken, en die een magistrale blog site over de ontwikkelingen van de sector heeft, reeds een byzonder interessante kijk in de keuken heeft kunnen nemen tijdens een beurs in Dallas in de - nog niet zo lang geleden gitzwart-fossiele - Amerikaanse staat Texas. Hij heeft over zijn bevindingen uiteraard reeds uitgebreid gerapporteerd op zijn geweldig goed geïnformeerde blog, Guntherportfolio.com. Ik heb contact opgenomen met Edgar A. Gunther, het zonnestroom "verslaafde" brein achter die site. En, ik ben gezegend, ik mocht op mijn verzoek zijn artikel in het Nederlands vertalen. Om de vele OK4 adepten in ons Need'rige landje alvast lekker te maken voor wat komen gaat...

Edgar: mag ik je byzonder hartelijk danken voor dit voorrecht? Wordt zeer gewaardeerd.

Dus nu maar snel die aparte pagina bezocht die ik als "special" heb gelinkt in mijn dossier "Sunpower, OK4, AC-modules". En die ik uiteraard van zowel een inleiding, als van commentaar heb voorzien. Dat commentaar bevat enkele interessante details uit een kort telefoongesprek van de webmaster van Polder PV met de aanstichter van dit alles: Henk Oldenkamp...26 oktober 2011. Tijd voor wat mediterrane PV-hardware: Kretenzische zonnestroom avonturen. Van een zeer trouw, en lovenswaardig contribuant aan de immer aanzwellende informatie stroom voor Polder PV ontving ik recent enkele opmerkelijke foto's uit zonnige oorden. L. Peters stuurde mij enkele vakantie kiekjes van het Griekse eiland Kreta. En ik mocht ze publiceren, waarvoor uiteraard hartelijk dank! Natuurlijk deed Polder PV vervolgens zijn verplichte, zelf opgelegde huiswerk (PPV blijft een website met eigen-wijze insteek die het veelvuldig gepleegde "simpele copy and paste" werk zoveel mogelijk blijft schuwen). En maakte van het geheel een mooi en inhoudelijk verhaal:

Enjoy!


25 oktober 2011. Gaat het de goede kant op met de netbeheerders? Een - ditmaal - leuk voorbeeldje van "zonnestroom perikelen" tussen een beginnende PV-eigenaar en zijn netbeheerder Enexis (inmiddels alweer in de prehistorie - zo lijkt het - afgesplitst van de RWE/Essent holding). "Perikelen" is in dezen echter een foute benaming, het leek namelijk helemaal in een keer goed te gaan, en dat is een compliment waard! Want het kan ook "goed fout" gaan in de communicatie met die vreemde snuiters die zonnestroom invoeden op het net (althans: dat beetje wat ze "over" hebben...). Zie dit en dit recente bericht...

Uit het oosten van het land komt (soms) goed nieuws, gezien deze e-mail die ik in de bomvolle in-box vond. Zonder meer het vermelden waard, voor wat hoort wat:

"Ha die Peter,

Vanmorgen toch maar de stoute schoenen aangetrokken en gebeld met Enexis. Een vriendelijke man aan de telefoon waaraan ik gemeld heb dat ik stroom ga terug leveren middels m'n PV installatie.

Hij vroeg vervolgens om het adres en wat het Wp vermogen is van de installatie. Toen kwam het:

"Ik kan u een gratis digitale meter aanbieden met teruglever-telwerk, maar voordat ik u daar meer over vertel wil ik eerst van u weten of u uw bestaande draaischijfmeter wilt behouden."

Hij zei dit eigenlijk met een lachende ondertoon omdat hij het antwoord toch al wist . Uiteraard wilde ik de best salderende meter die er bestaat graag behouden.

"Dat had ik wel verwacht", zei de man van Enexis, "U bent niet de eerste".
Hij zou alles door gaan geven aan Greenchoice.

Als het werkelijk allemaal loopt zoals belooft dan alle complimenten richting Enexis. Ik had niet verwacht dat het zo vlotjes zou verlopen.

Nu is Greenchoice weer aan zet om m'n gegevens bij te werken."

Om maar weer eens een bekend platitude uit de wond're wereld der energiesector te gebruiken:

"We gaan vooruit".

Nu de andere netbeheerders nog...

Enexis: "bedankt" (namens velen), en maak er vast, toekomstgericht beleid van, alstublieft! Voor al uw medewerkers geldend, en ook voor de 2,6 miljoen zonnepanelen-willige huishoudens die jullie bedienen...


24 oktober 2011. Citaat van de week. Van een frequent poster op GoT Duurzame Energie die zelf een dijk van een PV-installatie heeft en bloedmooie monitoring op het web zet, n.a.v. het eeuwige gezeur over subsidies in Nederland en "wat te doen" als je trek hebt in (nog meer) zonnepaneeltjes:

"De meesten die PV op het dak hebben, hebben spijt.
Spijt dat ze niet eerder begonnen zijn...
Spijt dat ze niet meer ruimte op het dak hebben...
Spijt dat ze bij de aanschaf van het huis niet op de oriëntatie van het dak hebben gelet....
Spijt dat....."

Voor de reactie van de webmaster van Polder PV, lokaal daar bekend als "zonnigtype" zie deze post...

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/36993115#36993115


24 oktober 2011. Vlaanderen stoomt door: al 291 MWac in 2011. Niet lang na mijn vorige update voor Vlaanderen meteen even de zaken recht getrokken: Het VREG rapport van 1 oktober 2011 is inmiddels door Polder PV ook volledig grafische uitgewerkt. Vlaanderen zit met nog steeds fors achterstallig cijfer onderhoud in dat rapport al op een nieuw gerapporteerd vermogen van 291 MWac voor alleen het jaar 2011, wat zou kunnen neerkomen op een nagelneue generator capaciteit van zo'n 320 MWp. Dat is nu al dik vijftien maal zo veel capaciteit als Nederland in heel 2010 volgens het CBS zou hebben bijgeplaatst. Per inwoner zou er met die slechts tot en met juli bijgewerkte (!) cijfers al een verbijsterende capaciteit van 200 Wp kunnen zijn geaccumuleerd in Vlaanderen. Elke Vlaming, boreling, bejaarde, gevangene, heeft dan virtueel bezien al een krachtig modern kristallijn PV-module op het dak liggen...


^^^
ROLL-OVER IMAGE (beweeg muiswijzer over het plaatje)
Nederland versus Vlaanderen: ongelijke strijd, we hebben al lang geleden het pleit verloren
op het gebied van zonnestroom (zelfs als je de hier nog niet weergegeven "niet gecertificeerde"
- nog onbekende - capaciteit in NL in 2011 in beschouwing neemt). Oorzaak: voortdurende
politieke sabotage en desinteresse in een echt duurzame toekomst waarin burgers een
significante rol "mogen" spelen. Zie ook toelichting in uitgebreide marktoverzicht.

Nog steeds worden er veel grote projecten van soms wel enkele MWp gemeld bij en officieel erkend (groencertificaten "waardig") door VREG, grotendeels komend uit de vlak voor de 1 juli "degressie" gerealiseerde installatie "hausse". Een zo'n smaakmakend project is de dik 5 MWp grote plat dak installatie in het Vlaamse Harelbeke (hoogst waarschijnlijk de productie lokatie van Lano Carpets in het dichtbij gelegen Stasegem). Het zal u niet verbazen: Orka is daarvan de project ontwikkelaar geweest. En wie mag Orka dan wel zijn? Dat is de rechtsopvolger van Invictus. U weet wel, dat bedrijf wat in ieder geval de gigantische 30 MWp installatie op het Loghidden City complex van Katoen Natie heeft gerealiseerd, en in hun portfolio inmiddels onder de Orka vlag (naar het IJslandse woord voor "energie") een spectaculaire hoeveelheid (grote) projecten van 22,3 MWp heeft zitten (zie mijn post op GoT daar over*). Waar het megalomane Katoen Natie project niet eens bij staat.

* Maar let ook op het gebruik van apert foute eenheden door de webmaster van dat bedrijf, zie deze post en deze.


^^^
Harelbeke (West Vlaanderen) 5,004 MWp project van Orka, vermoedelijk, gezien de gebouw indeling en
configuratie, op een productie faciliteit van Lano Carpets in het vlakbij Harelbeke gelegen Stasegem

© Orka (Melle, Belgium, formerly known as Invictus). Photo from project page on website Orka

In het 1 oktober rapport van VREG staan drie deel-installaties van dat fantastische project in Harelbeke(/Stasegem) vermeld, goed voor, zoals gebruikelijk bij VREG, 3.094 kWac vermogen. Bij VREG wordt namelijk het (maximale) omvormer vermogen opgegeven (altijd heerlijk materiaal voor vergissingen, ik ging vroeger namelijk gezien de gebrekkige communicatie daarover uit van het DC generator vermogen). Uitgaande van een conservatief gerekende verhouding van DC:AC is ongeveer 1,1 zou je dan namelijk nog maar op 3,4 MWp aan generator vermogen komen, en dat is ver onder het door Orka zelf op hun project pagina opgegeven vermogen van (exact) 5,004 MWp, bestaande uit 17.871 panelen van de grootste (Chinese) cellen fabrikant ter wereld, Suntech, type STP 280-24/Vd. De Aziaten doen erg goede zaken in Europa, dat is al jaren duidelijk.

Pikant extra detail voor deze prachtige Harelbeke/Stasegem installatie: die staat bij VREG in de door mij weer volledig nageplozen, uit 185 pagina's bestaande lijst met projecten >10 kWac) niet onder "Orka" vermeld als project eigenaar. Maar, het zal degenen die mijn updates voor de Vlaamse markt goed volgen niet verbazen, met de titel "PVZG_ING Equipment Lease Belgium NV - Orka Harelbeke NV" (met onder het dossiernummer nog een toevoeging "Lano 1-3", die verwijst naar de eigenaar van het gebouw waarop deze installatie is gerealiseerd, Lano Carpets).

Deze zeer actieve spin-off van de tijdelijk door de Nederlandse Staat ondersteunde ING groep (in mei 2012 zou het restant van het geleende geld terugbetaald moeten zijn aan de Staat der Nederlanden, volgens Wikipedia) heeft niet alleen direct zelf projecten gefinancierd, maar lijkt, gezien diverse door Polder PV gesignaleerde naamsveranderingen van project eigenaren van grote PV-installaties in Vlaanderen (zoals te volgen uit wijzigingen in de VREG lijsten), actief aan het overnemen geslagen bij de zuiderburen. Sterker nog, ik telde inmiddels in die grote installatie lijst maar liefst 62 maal die naam ING onder het hoofdje "Producent" (bijna allemaal onder de "Equipment Lease" paraplu). Goed voor een enorme portfolio van al 24,7 MWac (grofweg geschat zo'n 27 MWp aan PV-vermogen).

Dat is natuurlijk ook niet verbazingwekkend: die projecten zijn immers allemaal verzekerd van vaste zeer lucratieve inkomsten (alle projecten gerealiseerd voor begin 2010 bijvoorbeeld met een hoogst interessante uitbetaling van maar liefst 45 Eurocent per opgewekte kilowattuur). Kom daar maar eens om in een kapitalistische wereld waar alle ankers zo'n beetje lijken te zijn losgeslagen door diverse ingrijpende financiële en economische crisis situaties.

Dus wellicht kunnen we straks wel stellen dat als de ING Groep de Nederlandse Staat in het voorjaar van 2012 het "crisisgeld" zal hebben terugbetaald "met rente", dat die "rente" wellicht voor een deel zal zijn gekomen uit de portemonnees van de Vlaamse stroomgebruikers die immers een heffing op hun stroomprijs betalen om alle PV-installaties in hun schone Vlaanderen van die lucratieve groencertificaten te kunnen voorzien...

Zo zit de wereld nu eenmaal in elkaar beste mensen. Dat knotsgekke mensenwereldje drijft op geld. Hoe vies en weerzinwekkend u dat wellicht ook vindt, het is de bikkelharde realiteit...
22 oktober 2011. Grafiek update Polder PV. Omdat we op 30 september richting Neer'lands Bourgondië waren vertrokken, heb ik niet de (volledige) dagopbrengsten voor de zonnestroom productie op die dag kunnen vaststellen. Er zijn nooit continue dataloggers bij Polder PV aanwezig geweest, behalve dan tijdens de deelname aan het experimentele PVSAT project, enkele jaren geleden. Van Rob de Bree van de zonnestroom productie simulator Siderea.nl vernam ik echter, gezien het stralende weer, dat ik gerust uit mocht gaan van een vergelijkbare opbrengst als die op 29 september werd gerealiseerd. Dat was ook al zo'n prachtige, zonnige dag, net als de 28e. En op die manier kon ik met een redelijk betrouwbare schatting dus ook de opbrengst voor september berekenen inclusief die laatste, bij PPV slechts gedeeltelijk gemeten dag. Ik heb dan ook voor alle deelgroepen de dagopbrengst voor 29 september opgeteld bij de accumulatie tot en met de 29e om zo aan een "verantwoord geschatte" totale maandopbrengst te komen.

Die opbrengsten voor september 2011 luiden als volgt:

 • 4x 93 Wp ACN2000E ZZO: 29,172 kWh = 78,4 kWh/kWp
 • 6x 108 Wp ACN5000E ZZO: 51,276 kWh = 79,1 kWh/kWp
 • 2x 108 Wp ACN5000E Zuid: 18,007 kWh = 83,4 kWh/kWp
 • 2x 50 Wp Kyocera in serie ZZW: 8,725 kWh = 87,3 kWh/kWp
 • Totale opbrengst 1,336 kWp systeem voor september: 107,18 kWh = 80,2 kWh/kWp

Daarmee is september 2011 voor dit oude deelsysteem van Polder PV een wat tegenvallende maand geworden, "ondergemiddeld" (zie grafiek). En dat terwijl er op station Valkenburg (bij ons zo'n beetje "om de hoek") gemiddeld sinds 1990 meer instraling is geweest (2,7% in de periode 1990-2011, spreadsheet berekeningen PPV). Collega Ton Peters in Spijkenisse bracht het met zijn nagelneue Steca test omvormer tot een imposante 92,4 kWh/kWp, een 5,8% hogere specifieke opbrengst dan die van de best presterende (Kyocera) module/OK4 omvormer combi bij Polder PV in dezelfde provincie.

Zelfs de "beste" specifieke opbrengst van de Kyocera modules (ruim 87 kWh/kWp) lag iets onder de door Siderea.nl geprognosticeerde norm opbrengst van zo'n 89 kWh/kWp voor een "PV-systeem met 'optimale' oriëntatie" in de west-Hollandse kuststrook (zie LOB voor september op de website daar).

Voor de oudste modules (93 Wp) viel het effect nog enigszins mee, die zaten grofweg zo'n 4% onder het langjarig gemiddelde voor september qua opbrengst bij Polder PV. Vooral de prestaties van de 6 stuks, een jaar jongere 108 Wp module/OK4 omvormer combinaties blijven tegenvallen, met 9% ondermaatse productie t.o.v. het langjarige gemiddelde. Misschien moet ik daar eens naar gaan kijken. Eventuele (nog beslist geen zekere) malheur zou zowel aan de modules zelf kunnen liggen, aan de bekabeling, en/of aan de omvormers. Dat is best lastig te bepalen, dus. Zeker in onze complexe situatie met zo'n 25 meter DC bekabeling met meerdere doorverbind punten, 2 op het dak, en 2 op de begane grond (per paneel/omvormer combinatie, elk met 2 aders)...

Dat alles daargelaten: het is natuurlijk wel dik 107 kWh (mijn huidige marktwaarde: 107 x € 0,2143 = € 22,93) meer dan niets, en nog steeds zijn de opbrengsten niet op een "historisch laagtepunt" beland. Dus misschien is het hier toevallig wel een beetje somberder geweest dan in Valkenburg en zit ik me "druk" te maken om niets...

Goed te zien aan bovenstaande ververste maandgrafiek is dat na een fors tegenvallende zomer september ook niet bovenmatig plezierig scoorde voor de oudste uit 10 modules bestaande groep: een tegenvallend "ondergemiddeld exemplaar", zeg maar. Binnen die oudste module groep heeft de opbrengst van de 6 stuks Shell Solar 108 Wp panelen natuurlijk een hoge impact.

Ik heb tevens de individuele specfieke opbrengsten per omvormer wederom uitgezet voor het gehele jaar 2011, tot en met 20 oktober, om de boel verscherpt in de gaten te gaan houden. De hier onder getoonde grafiek toont de specifieke productie in de loop van de tijd, waarbij de al jaren cumulerende meterstanden van de OK4 omvormers aan het begin van het jaar kunstmatig (in een spreadsheet) op nul zijn gesteld. De weergave toont de productie door het aantal "vanaf nul" geaccumuleerde kWh (AC) te delen door de aan het module geschakelde nominale capaciteit volgens de datasheets van of de stickers op de zonnepanelen (DC, ik heb helaas nooit flashdata van de individuele modules gekregen). Op deze wijze zijn alle modules op het platte dak van de vierde verdieping "goed" met elkaar te vergelijken qua prestatie.


KLIK op plaatje voor uitvergroting

De karakteristieke "S-curve" op jaarbasis begint zich duidelijk af te tekenen in bovenstaande grafiek. Wel is duidelijk dat de accumulatie van de productie per omvormer behoorlijk uiteen gaat lopen. Tussen de twee uitersten zit nu een verschil van zo'n 100 Wh/Wp, wat neerkomt op zo'n 100 kWh per opgestelde kWp nominaal (STC) vermogen. Dat is een forse spreiding, die deels door verschillende typen modules wordt veroorzaakt, deels met partiële beschaduwing (van 4 van de 6 108 Wp modules in het winterseizoen) te maken heeft, deels met wat zwakke OK4 broeders onder laatstgenoemde groep, en deels mogelijk met wat suboptimale verbindingen in de bekabeling te maken zou kunnen hebben. Als we van de gemiddelde opbrengsten uitgaan, zou het maximale negatieve verschil voor een 1,4 kWp installatie met deze eigenschappen (met de slechtst presterende omvormer) echter "maar" zo'n 67 kWh t.o.v. het gemiddelde zijn. Waar dan weer een dijk van een combinatie als de zeer goed presterende Kyocera's tegenover zou staan.

Dus als die spreiding (in 9 maanden tijd) niet heel erg gek gaat worden, word ik nog niet heel erg zenuwachtig. De productie draait door. Na elf jaar noeste arbeid. In zo'n lange periode bent u die oude, verschrikkelijk veel geld kostende mobiele benzine slurper al lang kwijt, en is mogelijk het volgende aangeschafte stuk blik al in de ramsj - of staat op de nominatie om voor wederom een enorme sloot geld ingeruild te worden voor alweer het volgende exemplaar. Daar heeft de webmaster van Polder PV allemaal geen "last" van: die is zijn hele leven al bewust autoloos...

Let ook op dat de enige omvormer waarvoor drie verschillende jaarproducties zijn afgebeeld (die voor nr. 84027), na een forse divergentie halverwege het jaar te hebben gekend in de accumulaties, uiteindelijk, helemaal rechts in de grafiek, nauwelijks elkaar ontlopende totale producties laat zien...

Ondertussen heeft Polder PV ook weer enkele andere belangrijke grafieken ververst, tot en met 20 oktober 2011 (of tm. 1 oktober). Zie de links in het lijstje onderaan.

In het hier boven getoonde grafiekje het stroomverbruik van een gemiddeld Nederlands huishouden per maand (rode streep), en het maandelijks wisselende "verbruik" van Polder PV, vanaf het jaar 1996: bovenste rand van de uit drie delen opgebouwde curve onderaan. Zwart is "netto" (gesaldeerde) afname van leverancier, geel boven de "nullijn" is zelf geconsumeerde zonnestroom, en oranje onder diezelfde "nullijn" is het volume per maand gesaldeerd aan het laagspanningsnet "geleverde" zonnestroom. Donkergroene elektriciteit die de buren direct zonder verliezen via hun eigen aansluiting hebben geconsumeerd, al zouden ze een fossiel stroom contract hebben (Y-as in kWh).

 • Elektra verbruik en opwek van Polder PV per maand (grafiek)
 • Kookgas verbruik van Polder PV per maand (grafiek)
 • Stadswarmte verbruik van Polder PV per maand (grafiek)
 • Drinkwater- en regenwater verbruik van Polder PV per maand (grafiek)
 • Inverter kilowattuur meterstanden accumulatie zonnestroom productie (10.895 kWh eind 20 oktober 2011, zie grafiek)
 • Geactualiseerde maandopbrengsten incl. tabel met data (grafiek)
 • Interactieve maand accumulatie grafieken (web pagina)
 • Jaar accumulatie grafieken (alle jaren in een grafiek per groep; web pagina)
 • Gedrag van de enkeltarief Ferrarismeter bij Polder PV (maand data; web pagina)
 • Detail grafiek maandelijkse consumptie en opwek van duurzame stroom (grafiek)
 • Tussenmeterstanden (om de paar dagen) salderende Ferrarismeter en stadswarmte verbruik (seizoenseffecten; web pagina)
 • Zelfvoorzieningsfactor (duurzame) elektriciteit bij Polder PV (web pagina)

 
^
TOP

19 oktober 2011. Meer zoet en zuur uit Nederlands Bourgondië. Ben je net even wezen fototoeristje spelen (zie fotoreportage Grenzschlängeln), komt er een heel vervelend (doch voorspelbaar) bericht, maar gelukkig ook een wat vrolijker (doch voorlopig nog "afwachten geblazen") nieuws item uit die contreien.

Tranen met tuiten bij Solland Solar
Zoals al was te verwachten, zou er na de "management buy-out" van Solland Solar er wel e.e.a. gaan gebeuren om het bedrijf gezond(er) te krijgen. Want de leiding van het bedrijf had vanaf dat moment de handen vrij, niet gebonden door mogelijk politiek gemotiveerde eisen van de enig overgebleven aandeelhouder, Borssele co-eigenaar Delta. Naast de vooral cosmetische operatie (een verademende verfrissing van de website, met een hoop nieuwe info die onder het dictaat van kernsplijt baas Delta blijkbaar niet openbaar "mocht" worden gemaakt), ditmaal een wel verwachte, doch bovenmatig harde ingreep.

Het personeelsbestand, wat al gaandeweg was gekrompen naar 280 man (er zijn in de ambitieuze pionier tijd onder de vleugels van oprichter en voormalig CEO Boxhoorn plannen voor 1.000 man personeel geweest...), zal met 90 "stuks" (lees: mensen van vleesch ende bloedt) worden verminderd. Een humane aderlating van maar liefst 32%, en ongetwijfeld op termijn leidend tot een zoveelste harde ingreep in de toch al deplorabele "werkgelegenheidsgrafiek in de productie" die ik van de CBS cijfers heb gemaakt, volgend jaar...

Pikant detail: Delta betaalt de "vertrekregeling" van de af te vloeien brave borsten die hun ziel en zaligheid in Neer'lands enige zonnecellenbedrijf hebben gelegd, al die jaren. Nederland kent veel van dit soort "pikante" details. De Nederlandse zonnestroom business (de hardware, bedoel ik), is altijd een klein wereldje geweest...

Delta wilde van Solland af omdat het miljoenen per maand zou verliezen (zoals Limburger.nl dat stelt). Feit is, en daar hoor je bijna nooit iemand over, dat het bedrijf op hun verder prima kwalitatieve zonnecellen lijn in 2010, met een al langer bestaande capaciteit van 170 MW, volgens Photon van april 2011, slechts 110 MW aan klassieke zonnecellen produceerde. En dat in het "topjaar" 2010, wat een nieuw wereld record aan cellen productie en module afzet kende (met veelal volledig bezette productie lijnen, vaak in Azië...). Onbekend is wat er in 2011 nog aan zonnecellen is geproduceerd dan wel verkocht bij/door Solland. Maar veel zal het beslist niet zijn geweest, temidden van de stampede aan spotgoedkope cellen van de andere kant van de aardkloot.

"We hadden niet verwacht dat het er zoveel zouden zijn."

Maurice de Jong, voorzitter ondernemingsraad Solland Solar, verwachtte wel slecht nieuws, maar niet zulk slechts nieuws... (uit de Limburger van 18 oktober 2011).

Volgens Solland Solar zelf gaat het bedrijf stoppen met de core-business, de "serieproductie" van klassieke zonnecellen, en zou het zich volledig op de SunWeb® cel gaan richten. Maar zelfs de productie van die nu nog geavanceerde zonnecel, een uniek concept gebaseerd op uitvindingen van het in Petten zetelende ECN research lab, is niet "veilig" voor Nederland. Er wordt namelijk al openlijk gesuggereerd dat die zeer specifieke hoogrendements-cel "waarschijnlijk" in Azië geproduceerd zou kunnen gaan worden, "en niet in Heerlen", volgens de geciteerde marketing-directeur Thomas van der Zijden. Wat Polder PV betreft: dat zou letterlijk en figuurlijk een ramp zijn, als dat scenario uit zou gaan komen...

^^^
Klaarblijkelijk zal dit prima product binnenkort niet meer door Solland Solar worden geproduceerd: de "klassieke" multikristallijne "H-cel". Die in China zo veel goedkoper kan worden gemaakt - en in absurde volumes bovendien.

Solland Solar gaat zich daarentegen concentreren op de productie van SunWeb® cellen en daar uit bestaande back-contact modules. Met fors minder mensen in dienst.

Solland stelt dat de Avantis lokatie de SunWeb® cellen moet gaan produceren en de verdere research achter die technologie zou behouden. En dat de productie lokatie in Sittard de daarmee te maken modules zal moeten gaan fabriceren. En wel op een productielijn waarvan de capaciteit (aanvankelijk) 20 MWp zou moeten bedragen.

De vraag is natuurlijk of dat alles nog 190 man productie personeel aan het werk zal kunnen gaan houden. Ook al omdat er een samenwerkingsverband is aangegaan met het Duitse Schott Solar voor het SunWeb® project, en die zit al vele jaren in de module productie: wat is dan de meerwaarde van het Sittard project? 20 MWp is, zelfs voor een "innovatief cel type", niet echt een wereldschokkende dijenkletser. Alles zal goed moeten lopen, en de opschaling zal, bij succes, razendsnel moeten gaan omdat de concurrentie uit Azië zelfs op het gebied van hoog-rendement toepassingen niet stil zit. Sterker nog, hetzelfde ECN wat de SunWeb® cel heeft ontwikkeld, heeft zelfs meegeholpen om de krachtige Panda modules bij de Chinese Reus Yingli in commerciële productie te brengen. En die worden al massaal verkocht. Al vorig jaar kondigde Yingli immers aan dat ze in hun productie lokatie in Baoding maar liefst 300 MWp aan capaciteit voor de Panda modules uit de grond gingen stampen...

Je zou van de voortdurende inkrimping van de Limburgse "maak industrie" tranen in de ogen krijgen: zoveel weggegooid economisch en humaan kapitaal...

Jantje lacht...
Iets positiever nieuws uit hetzelfde concentratie gebied voor de "maak industrie" rond zonnestroom in Limburg. Betreffende het door "diezelfde" Gosse Boxhoorn (ex CEO Solland Solar nadat hij door Delta wegens onenigheid over de koers van het bedrijf op straat was gezet) opgerichte Alinement. Wat vooral de voorstadia van de cellen business, de wafers, en daar uit te maken zogenaamde "tweede generatie cellen" (met hoger rendement) zou moeten gaan maken. Het bedrijf lijkt inmiddels een financier gevonden te hebben. Zie het tweede bericht op de Limburger site.

Alinement wil, zeer ambitieus, in het tweede kwartaal van 2012 een 80-100 MWp (!) productie/jaar (uit te breiden tot zelfs 500 MWp) op het Avantis terrein gaan neerzetten, waarmee PV-modules zouden kunnen worden gemaakt met een spectaculair rendement van ruim 20%. Daarbij zou gebruik worden gemaakt van de van het Japanse Sanyo bekende hetero-junction technology (NB: patenten zijn verlopen en dat "technologie platform" kan dus door een ieder worden ingezet), in combinatie met de fijne "raster" technologie van het Canadese bedrijf Day4Energy. Voor korte intro tot dat bedrijf zie de Intersolar 2008 pagina op PPV, met name deze close-up foto van het byzondere elektriciteit geleidende raster over de cellen in het module.

Er wordt nog niet over uitgeweid, maar de CEO en CFO van het niet nader genoemde Indiase bedrijf "actief in de auto-industrie en in de afvalverwerking" (...) zouden binnenkort naar Nederland gaan komen volgens directeur Jac Hanssen. Dat bedrijf zou dan 25 tot 40 miljoen Euro gaan investeren in Alinement. Ik zou wel voorzichtig zijn met een juich stemming in dezen gezien de status van de plannen voor nog zo'n ambitieus Boxhoorn project, The Silicon Mine. Een al lang geleden geïnitieerd mega project wat eindelijk vorig jaar met de komst van een Arabische financier in kannen en kruiken leken te zijn, wat echter voorlopig ook nog steeds niet is gematerialiseerd (planning productie start nu: eind 2013). Want volgens een recent pdf document van de provincie Limburg, gedateerd 30 augustus 2011 (pdf 3,9 MB), zou, in de bewoordingen van dat document "1. Hoewel TSM nog steeds in gesprek is met mogelijke investeerders, is er nog steeds geen investeerder toegetreden die daadwerkelijk een commitment afgegeven heeft en een financiële bijdrage verstrekt heeft". En "2. Het vergroten van het plan door TSM en aanscherpen van de rijksnormen heeft ertoe geleid, dat het onduidelijk is of er nieuwe vergunningen kunnen worden afgegeven."

Dus mooi dat Alinement "beet" lijkt te hebben. Eerst maar eens zien wat er daadwerkelijk zal gaan uitkomen midden in crisistijd. Zowel voor de economie als geheel, als voor de (Europese) PV-industrie in het byzonder. In ieder geval: heel veel succes er mee!

http://www.limburger.nl/article/20111018/REGIONIEUWS01/111019627/1001 (90 banen weg bij Solland)
http://www.sollandsolar.com/about-solland-en/news/solland-focussing-on-sunweb-market-introduction (persbericht van Solland zelf, van 17 oktober 2011)

http://tinyurl.com/3vlzm6a (verkorte link naar het mogelijk goede nieuws voor "dat andere" Boxhoorn zonnecellenproject, Alinement, 18 oktober 2011)


18 oktober 2011. Antwoord ProRail over schade PV-laminaten perronoverkapping Utrecht CS. Sneller dan ik had verwacht kreeg ik deze informatieve reactie van ProRail over de door mij vastgestelde in diggels liggende (beter: wegens veiligheidsglas in sponning hangende) 2 PV-laminaten in de gebogen glasconstructie van perron 11/12 op Utrecht Centraal Station.

Ik heb net nog per e-mail enkele vervolg vragen gesteld, met name over de te verwachten datum van feitelijke actie. Of daar nog een reactie op komt moeten we afwachten. Hier is de [letterlijke] reactie van de communicatie dienst van ProRail, waarvoor hartelijk dank:

"Geachte heer Segaar,

U heeft melding gemaakt van barsten in twee PV laminaten boven de perronoverkapping en het zware takelblok bovenop de kap op perron 11 van Utrecht CS. Ik heb hierover de volgende informatie.

De glaspanelen zijn bij montage en het onder spanning brengen (koud gebogen) beschadigd als gevolg van kleine verontreiniging in het glas. Ze worden te zijner tijd vervangen.
Een en nader is dus bekend en valt onder garantie van de aannemer en is bij de keuze van koud gebogen glas een ingecalculeerd risico.
Vele glaspanelen zijn verschillend dus wordt de productie pas opgestart na totale inventarisatie.

Wat betreft de takel kan ik u het volgende melden. Het glas kan een aanzienlijke belasting hebben. De genoemde takel is vormt geen gevaar, aangezien het glas dubbel gehard is. Het is dus niet zo dat er glas naar beneden valt of dat er iemand door kan zakken.

Ik vertrouw erop dat ik u voldoende heb geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,

Publiekscontacten
www.prorail.nl
ProRail Communicatie"

In ieder geval correcte, rappe, en informatieve terugkoppeling, dus, dat is een goede zaak. Nu het liefst zo snel mogelijk vervanging, al kan dat best nog wel "even" gaan duren, zo lijkt het. Opvallend in het antwoord is, dat de genoemde zware takel (die ik op een niet aangetast laminaat had zien liggen) ogenschijnlijk niet als oorzaak van de schade wordt gezien door ProRail, i.t.t. mijn eerdere suggestie op basis van een post op deze project pagina...


17 oktober 2011. Politiek gemotiveerde bloepert van formaat: Israël wil af van "gevoelige" PV-centrale op Westbank. Bloopers zijn er in soorten en maten (voor een hopelijk wat lachrimpels op het gezicht toverend exemplaar, zie ook vorig bericht). Tot de categorie "hoogst bedenkelijk, want zwaar politiek gemotiveerde sabotage" (als je heel rekkelijk denkt ook een soort van "mega-blooper") hoort het volgende bericht van 13 oktober, van de hand van Enric González, uit El País, het bekende dagblad uit Spanje.

Israël wil namelijk op last van de militaire autoriteit binnen een week een PV-installatie van 30 bij 40 meter gaan slopen die door het Spaanse Agencia Española de Cooperación is gefinancierd (een slordige 292.000 Euro) en wat bij de Palestijnse nederzetting Emnaizel zuidelijk van Hebron op de Westbank (westelijke Jordaan oever) in 2009 is geïnstalleerd door het Spaanse bedrijf Basic Energy Systems (Seba). 40 Palestijnse gezinnen, een school en een medisch centrum kunnen hun elektra van deze broodnodige hernieuwbare stroom genererende installatie betrekken. De reden voor de aangekondigde sloop zou zijn dat "de autoriteiten" geen vergunning zouden hebben verleend voor de bouw van het systeem, en voor 2 gebouwen.

Een lokale Spaanse hulpverlener wordt geciteerd die stelde dat er als een donderslag bij heldere hemel opeens een papier op de deur van een van de gebouwen was genageld dat de volgende dag de PV-centrale gesloopt zou gaan worden. De bewoners wisten tot dat moment van niets. Onduidelijk is of de onduurzame plannen al zijn uitgevoerd.

NGO Rabbis for Human Rights wilde direct de juridische strijd namens de families van Emnaizel aan gaan, maar de Israëlische Civiele Autoriteit zou "vakantie" hebben en onbereikbaar zijn. Waarmee de juristen van RHR min of meer buiten spel zouden zijn gezet. Er is gepoogd contact op te nemen met de civiele (Israëlische) autoriteiten, maar dat is niet gelukt.

Duurzame tragedie
De tragedie van het verscheurde, door twee "naties" bevolkte land manifesteert zich hier op een van haar talloze dieptepunten, waar er al in decennia zo veel van zijn geweest (de TV heeft ons al die tijd snoeihard met de bikkelharde realiteit daar geconfronteerd). De door de Verenigde Naties bevonden illegale bezetting door Israël van talloze Palestijnse gebieden (incl. Westbank) en de gecontinueerde, compleet rampzalige nederzettingspolitiek sec is blijkbaar nog niet genoeg. In die bizarre door Israël "gedicteerde realiteit" is Emnaizel namelijk eenzijdig verklaard tot "Zone C". En dat maakt de bewoners volkomen rechteloos en ondergeschikt aan pure willekeur van de "autoriteiten" (lees: degenen met het grootste wapen arsenaal en de grootste macht, Israël, dus).

De macht van de Palestijnse autoriteiten wordt hier in ieder geval niet door Israël erkend, omdat ze uit de weg moet worden geruimd voor de verschrikkelijke kolonisatie-politiek die diepe scheuren in beide samenlevingen veroorzaakt, en die een angstwekkend groeiend deel van het grondgebied van Palestijnse boeren voor hen tot terra non grata heeft gemaakt. Een bouwvergunning moet immers door de "civiele plaatselijke autoriteit" worden afgegeven. Dat bleek door de door Israël zeer bewust gecreeërde kafkaëske situatie in dit gebied volslagen onmogelijk om te realiseren. En "dus" moet de zeer duurzame "Palestijnse" doorn in het oog van de aan extreem kortzichtige tunnelvisie leidende Israëlische autoriteiten blijkbaar weg. Door hun eigen stupide houding veroorzaakt, maar reken er niet op dat de Israëlische overheid dat zo zal (willen) zien.

Deze verbijsterende houding heet, zacht gezegd, de wereld op zijn kop zetten. De lokale bevolking is de pineut, en de wederzijdse haat zal nog dieper gaan worden door stompzinnige betonkopperij bij de in militair tenue gestoken war-mongers. Mogelijk een gewenst bij-effect van deze rampzalige militair-gedicteerde en zwaar politiek-gemotiveerde handelswijze.

In Emnaizel was juist vanwege die zo verfoeide "verdeel en heers" politiek van de Israëlische autoriteiten een verbinding met het net op Palestijns grondgebied fysiek onmogelijk geworden om de groeiende vraag naar stroom te kunnen afdekken. Vandaar dat er een PV-installatie werd opgetuigd, met een apart gebouw voor een accu opstelling zodat men autonoom voor een aanzienlijk deel de eigen energie voorziening veilig kon stellen. Blijkbaar was dat voor Israël een onverteerbaar perspectief, met "gevaarlijke uitstralings-effecten". En dus "moest" er opgetreden worden tegen deze duurzame pioniers.

Strafpunten
Dikke strafpunten voor Israël in ieder geval, dit is een zeer slechte zaak. Zelfs als je je realiseert dat het land zelf inmiddels een programma voor uitbreiding van zonnestroom e.a. duurzame energie projecten op stapel heeft staan. En dat een internationale grootheid als Siemens (die informeel afscheid van de bouw van kerncentrales lijkt te hebben genomen) van plan zou zijn om 40 MW aan PV-projecten in dat land te gaan realiseren (PV Magazine dot com, link onderaan).

U moet niet gek staan te kijken dat in de volslagen bizarre realiteit van dit Land Van Kafka (beslist niet meer het Land Van Kanaän, wat ooit het "Beloofde Land" was) eerst het "niet gewenste Palestijnse PV project" (gerealiseerd met buitenlandse hulp en financiering) zal worden geruimd. Waarna mogelijk een zogenaamd "echt Israëlisch PV-project" in de zoveelste illegale nederzetting in de buurt zal worden opgetuigd.

Nog meer Kafka
Een extra bizar punt, wat in het stereosea stuk in de vertaling er bij is gezet (info van Associated Press), is dat een nota bene succesvolle Israëlische kandidaat voor deelname aan de Decathlon "duurzame gebouwen" prijsvraag (Spanje's versie van het succesvolle door U.S.A. gefinancierde programma) door de Spaanse overheid uit die competitie zou zijn gegooid. Reden: omdat de aanvragende universiteit in Samaria zou zijn gevestigd (wat eerder niet beseft leek te worden). Samaria ligt op die beruchte Westbank, zeg maar: politiek bezien hoogst gevoelig gebied voor de Israëlische autoriteiten.

Duurzaamheid en politiek: het is vaak als water en vuur, en dat lijkt in het conflict gebied Israël/Palestina wel bijna letterlijk het geval... Soms waan je je bij dit soort issues regelrecht in de Hel.

Wanneer kunnen politici aller landen voor dit soort bull-shit en maatschappelijke terreur ter verantwoording worden geroepen? En: door wie? Door het Internationaal Hof, wellicht? Het Hof strijdt o.a. tegen "misdaden tegen de menselijkheid" en het heeft een helaas nog niet geactiveerde "Aggressie" paragraaf. Ik vind de in dit artikel geschetste geplande schanddaad dicht in de buurt komen van ontoelaatbare aggressie tegen duurzame bewoners op onze getergde planeet...

http://tinyurl.com/3n67je7 (verkorte link naar het oorspronkelijke artikel van 13 oktober 2011 in El País, Spaans)
http://stereosea.com/?p=79 (ietwat gebrekkige Engelstalige vertaling van het Spaanse stuk met extra info)

http://tinyurl.com/4gtg8vc (verkorte link naar artikel in PV-Magazine.com van 3 maart 2011: PV in Israël vanuit perspectief marktanalist iSuppli, met meer links naar artikelen over deze "markt met potentie". Pikante opmerking van de Haan van iSuppli: ""In 2010, installations were around 37 MW, which is not too bad compared to small European countries like the Netherlands, but it’s still far away from hundreds of MW.")


17 oktober 2011: Polder PV Blooper! Webmaster moet aan gehoorapparaat... Je kunt een vergissing op vele manieren brengen. Zeker in het tijdperk van de snelle media, waarin de lawine aan al dan niet bewust gebrachte dan wel gerecycelde informatie, desinformatie, twijfelachtige stukken, rabiate leugens, en alles wat er tussen zit voor Jan Modaal (of Henk en Ingrid) niet meer uit elkaar te houden is. Wat je dan als verantwoordelijke kunt doen is stiekem met het schaamrood op de kaken een ontdekte blunder repareren, of een al te dom stuk weghalen. Dat laatste deed de Telegraaf n.a.v. een heel slecht stuk over zonnepanelen, waar Olino voortvarend achteraan ging. Telegraaf skipte het artikel maar plaatste geen rectificatie. PPV had eerder al zijn vlammenwerper over de suggesties van de bron laten gaan (zie ook nakomende tegenvuur) ...

Je kunt na een uitglijder ook een voetnoot bij het artikel met de gewraakte passage plaatsen, of een correctie of aanvulling. Of je wijdt er een apart stuk aan. Of je hebt, zoals in een vakblad als Photon een rubriek "Ergänzungen und Berichtigungen". In Nederlands ook wel collectief onder het hoofdje "Errata en corrigenda" bekend. Dat klinkt wat netter...

Polder PV doet van alles wel een beetje, afhankelijk van de ernst van de uitglijder. Maar hij haalt nooit zomaar berichten van de site weg als er geen verduiveld goede reden voor is. Zo'n reden is er bijna nooit. We zijn immers allen mensen, waar mensen werken worden fouten gemaakt, en die fouten toegeven is alleen maar gezond. Bij deze geeft de webmaster van Polder PV toe, dat 'ie ietwat voorbarig is geweest bij zijn interpretatie van een video op New Energy TV. Daar kan ik wel allerlei excuus-truzen voor gaan aanleveren, maar ik heb gewoon niet goed (genoeg) geluisterd, that's it. Ik liet me leiden door een ondertiteling, en luisterde dus slechts met een half oor. En daardoor trok ik een verkeerde (doch beslist geen hemeltergende) conclusie. Die conclusie werd door mij - onterecht - getrokken in het bericht "Elektriciteit salderen is hartstikke illegaal...", van 15 oktober 2011. Waarvan de titel - gelukkig achteraf - enigszins de lading beslist blijft dekken. Maar de uitspraak kwam niet uit de mond van de heer Verhagen (Minister EL&I). Maar uit de mond van zijn opponent, Ruud Koornstra.

Ik kreeg gisteren deze e-mail van Martinus Z., waarvoor zeer hartelijk dank:

"Geachte heer Segaar,

Op Polder PV staat op [bericht 15 oktober 2011] het artikel over een uitspraak die Verhagen gedaan zou hebben. Nu heb ik het filmpje een paar maal beluisterd zonder beeld, dus zonder de ondertiteling, en dan blijkt er dit te worden gezegd:

Op 1:40 geklap van het publiek.
Koornstra op 1:46 : "Dames en heren, het was ontzettend illegaal wat ik hier deed!"
Verhagen op 1.47 "Het mooiste.... Het mooiste is altijd dat hij heel creatief is" etc.

Verhagen heeft het niet gehad over "illegaal", dat was Koornstra. De ondertiteling klopt niet helemaal met wat er gezegd wordt, en er wordt ook niet aangegeven welke persoon wat zegt."

Conclusie, bij zelf (beter) luisteren: de heer Z. heeft honderd procent gelijk (hoewel door het applaus de precieze woorden lastig blijven te horen), ik heb duidelijk een domme blunder gemaakt. Waarvoor excuses aan de door mij gemaltraiteerde minister Verhagen. Dat is hopelijk een eenmalige blunder geweest. Dat laat verder onverlet dat het beleid van Verhagen naadloos in de zwart-paarse traditie van het inmiddels tot Super Ministerie opgekalefaterde EL&I past en blijft passen. En dat is: bevordering van de centralistische energie dictatuur, voortzetting van de "Unholy Alliance" tussen Staat en energie monopolisten (wederzijds profijt ten koste van de burgers), consumenten monddood maken op energie gebied, decentrale opwekking zo lang mogelijk en met zoveel mogelijk gruwelijke bureaucratie blijven hinderen, en er onder zijn ministerschap voor zorgen dat er eindelijk een vergunning gaat komen voor een Giga Nuke voor zo goedkoop mogelijke stroom voor zijn grootindustriële vrindjes, waarvan de eeuwenlange erfenis hem een rotzorg zal zijn.

Dus sorry voor die blunder, maar de boodschap aan Verhagen en, vooral, EL&I blijft natuurlijk onveranderlijk hetzelfde. Zoals Polder PV die al sinds 2004 brengt. Onbetaald (ook dat nog...).

Laat ik het achteraf dan zo maar zeggen: hij "zou het per ongeluk uit zijn mond hebben kunnen laten vallen". En, hij ontkende het ook beslist niet toen Koornstra - al grappend - stelde, dat salderen (van zonnestroom) "illegaal" zou zijn. Als hij het werkelijk meent met zijn "Green Deal" met de samenleving, had hij Koornstra natuurlijk direct de mond gesnoerd met een hypothetisch verweer als:

"Foei, meneer Koornstra toch! Wat zegt u nu? Wat een rabiate onzin kraamt u daar uit! Mijn ambtenaren zijn juist bezig om het maximale uit het destijds door mijn collega's Samsom [PvdA], Hessels [CDA], De Krom [VVD], en Vendrik [GroenLinks] in 2004 in de Elektriciteitswet gemanouvreerde artikel 31-c* te gaan halen. En om de reikwijdte van dat ge-wel-di-ge artikel zo ver als mogelijk op te rekken zodat er ruimte is voor een groei van minimaal 100 MWp - en als we heel erg ons best doen misschien wel 200 MWp - aan nieuw zonnestroom vermogen per jaar. Schaamt u zich niet een beetje, creatieve meneer Koornstra: de Staat der Nederlanden doet er immers ALLES aan om salderen tot een weergaloos, verpletterend succes te maken, waar we die domme Duitsers nog een mooi lesje 'implementatie' van gaan laten zien!" ...

(bulderend applaus ...)

Maar ja, dat zei hij dus helaas niet...

Nogmaals excuus, en over tot de orde van de dag. Er zijn immers ergere dingen. Zoals het schaamteloos faciliteren van de bouw van een monsterachtig grote nieuwe kerncentrale. Daar verbleekt het bloepertje van PPV bij als een sneeuwvlok op de fossiel gestookte motorkap...

Wat de Telegraaf, De Groene Rekenkamer, de zich in fossielen wentelende energiebedrijven, de windturbine haters, de klimaatverandering ontkenners, en de in Nederland overmatig vlijtige duurzame energie frustreerders van mijn blunder zouden vinden moeten ze verder zelf weten. Ik lig er niet wakker van. Want ik ben een mens. En een mens mag fouten maken. Toch? Als 't ie d'r maar van leert.

De rest van de - omvangrijke - website is wel OK. Denk ik. Als u nog zo'n blunder vindt, hoor ik graag van u...

*De originele kamerstukken over en het resultaat van artikel 31-c:

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-29372-45.html (uiteindelijke versie van het beroemde "amendement Samsom", na enkele al lang in het collectieve geheugen verdwenen wijzigingen. Een amendement wat leidde tot opname van artikel 31-c in de Elektriciteitswet 1998, gepubliceerd 2 juni 2004)
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/dossier/29372/kst-20032004-29372-A (gewijzigde Elektriciteitswet 1998 met voor het eerst artikel 31-c daar in opgenomen; 3 juni 2004)


<<<90 89 88 87 86 85 84 83 82 81 80-71 70-61 60-51 50-41>>> highlights JSS22


© 2011 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP