nog meer moois
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index
 

SOLARENERGYERGY

Links

Voor links naar "salderen nieuwe stijl" (meest recente) zie aparte pagina
Voor links naar PV-newbees met eigen verhaal op Polder PV HIER
Meer nieuwelingen en NL mensen met eigen site etc. HIER

Algemeen, energie, cijfers
Woordenlijsten, begrippen, e.d.

PV/DE branche en belangenorganisaties
Zonne-energie opleidingen, keurmerk, certificaties

PV en milieueffecten, LCA rapporten, levensduur, etc.

PV-projecten Nederland

PV startpagina's
PV/DE nieuws en nieuwsbrieven
PV en zonne-energie marktrapporten

Zonnepanelen voor huurders

Monitoring van PV-systemen
Particuliere PV-eigenaren incl. LINK lijst Wouterlood
Live logging data
(PV, thermische zonne-energie, distributienetten)


Productiegegevens PV-systemen en zonnecollectoren

Financiële ondersteuning zonnestroom e.a. € aspecten
"Tools", controle energienota, monitoring elektraverbruik
Zelfbouw zonnepanelen

OK4 omvormer info

De installatie elektrotechnisch en bouwtechnisch
Meters

beter kunt u het niet krijgen:
Links naar DUITSE sites

Leveranciers en garanties
Schades
Verzekering

Inspiratie

Zonnecollectoren en solar cookers (thermisch)

Hernieuwbare energie in Europa

CO2 en equivalenten

De professionals/industrie/handelsprijzen
incl. hardware overzichten, efficiëntie PV

voor masochisten:
PV, energie "beleid", wet- en regelgeving

Energie opwekken in de buurt/collectieven

Diversen


Commentaar: Polder PV heeft een expliciet "tell where you got it from" beleid, en linkt zich suf naar zijn bronnen. Dat wordt hier natuurlijk niet herhaald, maar de bron staat altijd bij de talloze berichten op Polder PV in detail vermeld, tenzij er op anonimiteit wordt aangedrongen, en/of dat vanwege "gevoelige dossiers" noodzakelijk is. Op deze pagina vooral belangrijke links die meerwaarde bieden voor een verdere verdieping in het thema "zonne-energie" in en op eigen huis. Deze link sectie wordt uitgebreid als er aanleiding toe is, serieuze tips zijn welkom. Op expliciete verzoeken van hardware leveranciers e.d. commerciële proposities ga ik niet in, Polder PV blijft een onafhankelijke website, en voor je het weet "moet" ik hier 350 450 1.100 1.700 betaalde banners gaan plaatsen omdat iedereen dat wel wil... Daar heb ik dus geen zin in...

Voor overzichten van particuliere websites in Nederland en België verwijs ik gaarne naar de lijst op de website van collega Floris Wouterlood. Op Polder PV vindt u ook een uitgebreide kennismaking met wat we "PV-newbees" zijn gaan noemen op de desbetreffende pagina's. Op de meest actuele pagina in die sectie vindt u onderaan talloze verwijzingen naar vaak apentrotse eigenaren van een nieuw PV-setje - met link - vermeld. De laatste jaren komen daar steeds grotere tot dakvullende systemen bij (die voor een aanzienlijk deel nooit in de CertiQ cijfers zullen zijn terug te zien...).


Algemeen

KLIMAAT

Mocht u nou nog niet geloven dat de globale temperatuur op onze aardkloot gemiddeld genomen onrustbarend stijgt, dan verplicht even deze video van NASA tot u nemen. Van 1880 tot en met 2011 in 26 seconden. Vooral vanaf de tachtiger jaren van de vorige eeuw: een schokkend beeld! Verplichte kost:
http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2011-temps.html

CO2 en gevolgen
De consequenties van wel of geen CO2 beleid in een zeer lezenswaardige Engelstalige infographic verzameld. Must read!
http://grist.org/climate-energy/the-rare-non-sucky-infographic-on-climate-change

Bijgewerkte en seizoens-gecorrigeerde CO2 uitstoot cijfers NASA
Knappe jongen/meisje die daar nog gaten in gaat schieten. Armageddon wenkt als we zo doorgaan. Hoofdpijn veroorzakende, in alle opzichten schokkende grafieken:
http://climate.nasa.gov/key_indicators#co2

Stairway to Hell: Mauna Loa Observatory Hawaii Atmospheric CO2 concentration
http://keelingcurve.ucsd.edu

ENERGIE

Elektriciteit en gas prijzen in Europa volgens de Eurostat database van de Europese Commissie. Diverse details en stats per land op te vragen. Helaas - voor Nederlanders ongebruikelijk - gas in kWh equivalenten uitgedrukt, niet in kubieke meters:
Eurostat portal

Energeia Een van de beste energie nieuwssites van Nederland. Helaas is een groot deel van het nieuws niet bereikbaar voor niet abonnees. Via homepage wel een mooi inzicht in geselecteerd nieuws, en enkele dossiers in te zien:
http://www.energeia.nl

Energie in Cijfers Oudere statistieken verbruik e.d. ECN (het vroegere "Energie.nl", cijfers tm. 2008; zie ook rapport Energie Trends voor recentere informatie):
http://monitweb.energie.nl/.aspx

Energiegids.nl Opvolger van het bekende Nieuwsblad Stromen. Veel actueel energienieuws:
http://www.energiegids.nl/

Energieleveranciers.nl Goede site met onafhankelijke info over de - werking van de - energiemarkt in het merkwaardige land genaamd Nederland:
http://www.energieleveranciers.nl

Energie Trends 2012 Zeer interessant en "zo actueel mogelijk" (meeste: 2011) overzicht van "de harde energie cijfers van Nederland". Samenwerking tussen ECN, Energie Nederland, en Netbeheer Nederland. Aanbevolen!
Downloaden van deze pagina van ECN

Zie ook vervolg Energie Trends 2013, met "vier gevolgen van de groei van hernieuwbaar voor het energiesysteem". Rapport ECN (okt. 2013).

Energieverbruik landen volgens Wereldbank Zelf aan de knoppen zitten en landen op diverse wijzen met elkaar vergelijken. Hier voorbeeld energieverbruik per hoofd van de bevolking, met enkele belangrijke Europese landen en Nederland:
Google met Wereldbank data

Energie, water en afval (energieenwater.net) Uitmuntende, onthullende, zeer kritische en de ins en outs van de energiesector op begrijpelijke wijze aan de geïnteresseerde lezer presenterende website van vakjournalist Jurgen Sweegers:
http://www.energieenwater.net

EU energie productie naar "brandstof soort" en per land (status: 2010). Interessante grafische uitwerking:
http://www.europarl.europa.eu

Europe's Energy Portal Tal van harde cijfers over de "prestaties" van EU landen op het gebied van energie. Veel cijfermateriaal op de homepage, helaas niet up to date, maar wel zeer interessant om dat allemaal op een pagina bij elkaar te zien. NL stond met de 2008 cijfers in het rood m.b.t. de verplichte invulling van het Kyoto Protocol. Doesn't surprise me...
http://www.energy.eu

Jeroen.nl Website die data van het Nationaal Energie Dashboard gebruikt voor segmentaties, o.a. zonnestroom, windstroom e.d. Zie voorbeeld. NB: data van het NED zijn niet de "officiële" cijfers. Dat zijn, en blijven, de data van het CBS (die Polder PV altijd als "officiële bron" gebruikt).

KlimaatMonitor van Rijkswaterstaat zou - volgens de suggesties - de "staat" van de verduurzaming in Nederland tot op gemeentelijk niveau moeten vastleggen. Polder PV is daar nog niet zo van overtuigd, gezien met name het daar gerapporteerde "SDE gebeuren". Verder echter zeer interessante cijfers, de databank was het eerst met een verpletterende PIR update in februari 2014. Voor een ieder wat wils:
http://www.klimaatmonitor.databank.nl

Kraftwerke und Verbundnetze in Europa. Commercieel initiatief: alle energie centrales vanaf 100 MW in kaarten. Europa en per land, ook Benelux. Met hoogspanningsnetten. Kaarten te koop, ook Excel bestand te koop. Duitstalig:
http://www.kraftwerkskarten.de

Planbureau voor de Leefomgeving. Overzicht met links naar de "harde" cijfers en feiten over de energievoorziening in Nederland, inclusief de productie en het "verbruik" van energie uit als "hernieuwbaar" bestempelde bronnen. Bevat links naar relevante, energie-gerelateerde webpagina's op de website van het Compendium voor de Leefomgeving. Het PBL valt onder het ministerie van Infrastructuur en Milieu:
http://www.pbl.nl/dossiers/energie_en_energievoorziening/feitenencijfers

Production Data punt nl. Fossielen, fossielen, fossielen en nog eens: fossielen. De gitzwart/grijs/paarse "powerplant" portfolio van de zes grootste stroom (en grotendeels weggegooide warmte) producenten in Nederland, met productie cijfers per uur, op . Hoogst opmerkelijk in deze "klassieke" stroom opwekkende portfolio uit middeleeuwse tijden: kernsplijter EPZ van Delta (en stiekem ook van moloch RWE...) wordt "verstopt" in de cijfers voor de kolen jongens om zogenaamd te verbloemen hoeveel deze centrale precies opwekt (lees: grofweg max. 4 TWh per jaar, staat gewoon in het jaarverslag...). Dat noemen ze in NEEderland dus een "transparency beleid"...:
http://www.productiondata.nl

Rekenen met Energie van Frans Debets van Debets B.V. Uitstekend overzicht energie conversie eenheden, beprijzing, e.d., verslag van workshop.
Pdf op de Wij Krijgen Kippen website

SenterNovem databank. Ge-wel-dige informatiebron, waar je dagen in kan verdwalen. Belangrijke informatie over o.a. energieprijzen en componenten!
http://senternovem.databank.nl/Quickstep/QsBasic.aspx

De Grote Subsidie Leugen. Jaja, windturbines en zonnepanelen "draaien alleen maar op subsidies", en de rest van de wereld draait op decente bedrijven die hun geld eerlijk verdienen. Gelooft u die onzinnige polderkolder nu nog? Dan verplicht dit tot u nemen:
http://www.guardian.co.uk/environment/datablog/2012/jan/18/fossil-fuel-subsidy

Tips voor bij het overstappen op een andere energie leverancier. Hulde aan Jurgen Sweegers van Energieenwater.net: heldere adviezen wat u moet doen als u van energie leverancier wilt veranderen. De pitfalls komen (uit eigen ervaring wijzer geworden) allemaal aan bod. Verplichte lectuur!
ADVIES: Hoe ga ik om met mijn energiebedrijf? Enkele tips

World Of Meters. Met speciale aandacht aan de schokkende rubriek Energie (en vergeet s.v.p. de rubrieken "Milieu" en "Voedsel" niet). Nederlandstalig:
http://www.worldometers.info/nl/


Buitenland:

Bund der Energieverbraucher Zeer scherpe site die regelmatig de energie tarieven woeker van de grote energie holdings bij de oosterburen aan de kaak stelt. Daar is de Consumentenbond niks bij:
http://www.energienetz.de/

De "Energiewende Rechner" van SFV: 100% erneurbare energien sind machbar! Zeer interessante "tool" die de maakbaarheid van een 100% hernieuwbare energie dekking tonen, zelf de schuiven bedienen (Duits). Is verhuisd naar: http://www.energiewenderechner.de


Almanak, lexicon, begrippen en -lijsten

Veelgestelde vragen over fotovoltaische zonne-energie. Must voor alle serieuze PV-liefhebbers, ook al is deze publicatie al uit oktober ... 2001! Onze eigen "zonneprof" Wim Sinke beantwoordde toen al in zijn heldere stijl talloze relevante vragen in deze ECN publicatie. Inmiddels is de informatie op internet natuurlijk reeds in extremo geëxplodeerd. Toch erg leuk om na te lezen, en nog steeds grotendeels actueel. Downloadbaar pdf (3,92 MB) via:
http://www.ecn.nl/publicaties/default.aspx?nr=ECN-P--01-011

Joule, Watt, kilowattuur, vermogen, energieverbruik, you name it. Menig 'ollander struikelt erover en misbruikt (meestal zonder het te beseffen) begrippen en eenheden. En het blijft zelfs niet beperkt tot de niet (al dan niet vermeend) technische Nederlander... Crackh34d legt in heldere bewoordingen uit hoe het zit op Gathering Tweakers (16 okt. 2009), met grote dank!
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/32749727#32749727

En ook dit stukje mag u even nalezen, op skepsis.nl, als u het verschil tussen "opgesteld vermogen" en "energie opbrengst" niet uit elkaar kun houden: "Intermezzo over watt en kilowattuur". Onder vierde hoofdje op:
http://www.skepsis.nl/blog/2014/08/gebakken-lucht-rondom-een-windturbine

Een zeer goede Nederlandstalige almanak met uitleg van de in de (zonne- en duurzame) energie gebezigde eenheden, basisgegevens zonne-energie, energie verbruikscijfers (incl. apparaten energieconsumptie), vuistregels voor zon-PV en zonnestroom begrippenlijst is te vinden op de website van de Nederlandse tak van SolarAccess:
http://www.solaraccess.nl/content/page12.php

Solar Encyclopedie van Switch2Solar:
http://www.switch2solar.nl/kenniscentrum/solar-lexicon

Een duits/engelstalig lexicon is te vinden op de Solarserver website:
http://www.solarserver.de/lexikon/index.html

Uitvoerige begrippenlijst voor PV eenheden en monitoring variabelen van zonnestroomsystemen, met formules en illustraties (NL):
http://pv-monitoring.novem.nl/contents/BL1.html

Alles over zonnecellen (diepgravend) op Engelstalige Wikipedia pagina:
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cell

Alles over zonnepanelen. Goed geïnformeerde stukken over diverse aspecten van zonnestroom en thema's PV in Nederland, van Cees van de Werken:
http://www.allesoverzonnepanelen.nl

Aardige introductie tot zonnepanelen op je eigen dak door K. Bank op de website van Wijkrijgenkippen.nl, van 6 juni 2011. Niet altijd tot in detail correct, verder een goed gelukte poging:
pdf op wijkrijgenkippen.nl

Uitstekende Engelstalige behandeling van de nooks & crannies van PV technologie, opgesplitst in diverse hoofdstukken. Via het web te bekijken PVCDROM van Christiana Honsberg en Stuart Bowden van PVEducation.org:
http://www.pveducation.org/pvcdrom/introduction

Heldere uitleg van enkele basisbegrippen over zonnestroom op de site van handicom.eu:
http://zon.handicom.eu/nl/index.php?G=3&T=PVBasics

Photovoltaik-Wiki. Uitgebreid! Duitstalig:
http://www.photovoltaikwiki.com/index.php?title=Hauptseite

Rating van geplaatst vermogen per land per inwoner, wereldwijd (loopt zoals gebruikelijk bij dit soort lijstjes flink achter, voor 2012 staat voor Duitsland begin november 2012 301 Wp/inwoner genoteerd, maar dat is al zeker 375 Wp bij 31 GWp geworden, eind september; Nederland zit ook al lang niet meer op 8 Wp/inwoner. Dat zal minimaal 9 Wp zijn geworden, vermoedelijk zelfs 10):
http://www.solarsuperstate.com

Zonkracht. Een magnifieke simulatie van een meestal nogal ambtelijk en "stoffig" instituut, het RIVM. Die in Bilthoven de zonkracht heeft gemeten (o.a. voor UV straling waarsschuwingen), en daar een pracht van een animatie van heeft gemaakt. Zeer verhelderend, en petje af!
Zonkracht simulatie 2011

Zonnestroom voor Dummies. E-book gratis download van website van Eneco, Polder PV heeft in voorbereidingen commentaar geleverd (niet verantwoordelijk voor inhoud).Tot de herfst van 2015 meer dan 50.000 maal gedownload.
https://zonnepanelenvoordummies.eneco.nl

Zonnestroomwerkt.nl Informatie offensief in Nederlandse taal van grootste omvormer fabrikant ter wereld, SMA (dus ook commerciële insteek). Verder uiteraard uitmuntend ingelicht over alle nooks & crannies van zonnestroom. Ze zijn immers niet voor niks al zo lang marktleider op het gebied van inverter verkopen. Maar wel hun insteek:
http://www.zonnestroomwerkt.nl


Energiesector. De (Nederlandse) energiesector is een grote zwijnenstal van complexiteit, waar bijna geen consument meer uit lijkt te komen (is ook zo bedoeld, we mochten eens te weten komen hoe we al jarenlang worden besodemieterd door diverse partijen, de Staat incluis...). Je struikelt over de ingewikkelde begrippen, etc. Een totaal verwaarloosbare fractie van de Nederlandse bevolking kan "enigzins" (of zelfs, extreem zeldzaam, "helemaal") wijs uit de jungle van de energienota's. De rest van Nederland, academici incluis, legt het pak papier na met de handen in het haar gegrepen te hebben en met het waas voor de ogen de "uitkomst" (extra bijbetalen of nog wat euri terugkrijgen) onbegrepen verwerkt te hebben, terzijde of in een diepe bureaulade. Vergeet s.v.p. nooit: er gaan vele miljarden om in deze business, en de gevestigde belangen zijn zeer diep en stevig geworteld. U hoeft er dan ook niet van staan te kijken dat het verzet tegen een decentrale revolutie op alle fronten met steeds zwaardere middelen door die "orde" bestreden zal gaan worden (ik reken daar ook onze hypocriete Staat en haar vertegenwoordigers bij). Aan ons de heilige taak om die revolutie desondanks van de grond te krijgen, het is in ons aller belang...

http://www.careerresult.nl/index.php/cms_categorie/8586/content/categorie/id/8586 (interessante begrippenlijst op een onverwachte webpagina)
http://www.energieleveranciers.nl/page/pag_view.asp?pag_id=392 (verklarende woordenlijst energie jungle)
http://www.energieleveranciers.nl/page/pag_view.asp?pag_id=378 (de wond're wereld van de energienota's...)
http://www.energieleveranciers.nl/page/pag_view.asp?pag_id=396 (de wond're wereld der meetbedrijven...)
http://www.energieleveranciers.nl/page/pag_view.asp?pag_id=397 (de wond're wereld der netbeheerders...)


PV/DE Branche- en belangenorganisaties NL

Holland Solar. Brancheorganisatie voor de zonnestroom- en thermische zonne-energie industrie- en midden- en kleinbedrijf, alles door elkaar (van pure leveranciers via research instellingen tot energiebedrijven...):
http://www.hollandsolar.nl

Energie Samen. Reeds zo'n 40 jaar strijdend voor (meer) duurzame energie in Nederland, aanvankelijk als ODE, later, na fusie met e-Decentraal, opgegaan in dit nieuwe orgaan, wat de verenigde "coöperatieve sector" vertegenwoordigt bij de productie van duurzame energie door, en, wat de productie middelen betreft, grotendeels in eigendom van burgers.
https://energiesamen.nu

Stichting GEZEN. Concentrating Solar Power (grootschalige zon-thermische krachtcentrales). Echter: niet in NL van toepassing, maar wel (o.a.) in het Mediterrane en Noord-Afrikaanse gebied:
http://www.gezen.nl

Zonnestroom Producenten Vereniging. DE vereniging waar eigenlijk alle particuliere zonnestroom opwekkers bij aangesloten "zouden moeten" zijn. Zonnestroom in Nederland blijft, mede door continue beleidsfrustratie, en de dubieuze rol van de oppermachtige, verkalkte "gevestigde orde", zwaar onderdrukt worden. En dat moet veranderen. Met een goede belangenorganisatie die zo veel mogelijk leden moet krijgen:
http://www.zonnestroomproducenten.org/


Branche- en zonnestroom belangen organisaties buitenland

PV-Vlaanderen (voormalig BelPV, sector federatie voor zonnestroom in Vlaanderen, onder de koepel Ode België):
http://www.ode.be/zonnestroom

Edora / Fédération des énergies renouvelables (belangen organisatie voor duurzame energie incl. PV voor Wallonië en Brussel, België):
http://www.edora.be/

APERe / Association pour la Promotion des Énergies Renouvelables (vereniging ter promotie van hernieuwbare energie in België):
http://www.apere.org/index/

Groupement des Particuliers Producteurs d’Electricité Photovoltaïque (belangenvereniging voor particuliere decentrale zonnestroom opwekkers in Frankrijk):
http://gppep.org/


Zonne-energie opleidingen, keurmerk, certificaties

Zie ook artikel van 29 augustus 2013

BDA Dak- Geveladvies (Gorinchem)
Div. cursussen/opleidingen m.b.t. zonne-energie, installeren, ontwerp PV, resp. dakmontage zonne-energie installaties, examens zonne-energie, certificering en erkenning zonne-energie.
http://www.bda.nl

Switch2solar (Breda)
Opleiding tot "Solar Specialist" met "Basis", "Advies", en "Techniek" blokken. Examen. Tevens kennisbank van objectieve informatie.
http://www.switch2solar.nl

CITO. Neemt examens af. Voor ontwerp zonne-energiesystemen zie hier.
http://www.cito.nl

QBISnl. Site van "kennisinstituut voor de installatiesector" ISSO, met lijsten met gecertificeerde bedrijven en individuele personen met afgeronde diploma's (6 thema's) op zak. "Kwaliteitsregister Bouw- en Installatiesector Nederland". Op 5 mei 2014 45 bedrijven met 1 of meer diploma's zonnestroom geteld. Let op! Registratie Zonnekeur hebbende bedrijven kan hier iets achter lopen op bij ZK site DEPK!
http://qbisnl.nl

Stichting Duurzame Energie Prestatiekeur (DEPK), opgericht door DE Koepel en Holland Solar. Waarborgt de kwaliteit van het Zonnekeur keurmerk.
http://www.depk.nl

Stichting Erkenning Installatiebedrijven (SEI). Erkenningen voor o.a. zonnestroom en voor thermische zonne-energie systemen per bedrijf.
http://www.erkendinstallatiebedrijf.nl

Zonnekeur. DEPK website met "Zonnekeur-Installateur" gecertificeerde bedrijven, en "Zonnekeur-Boiler" product keurmerk voor thermische zonne-energie systemen.
http://www.zonnekeur.nl (overzicht ZK installateurs hier)

Zonne-energie register van Kiwa
Met PV module en omvormer certificatie checks. Status 5 feb. 2014: module certificaties van 68 merken en omvormer certificaties van 15 merken. Veel over te doen geweest tijdens de opstart fase (zie artikelen reeks gelinkt in laatste exemplaar).
http://www.kiwaenergyusingproducts.com/expertcentres/eup/zonnepanelen.aspx


PV projecten in Nederland

Wordt tegenwoordig feitelijk niet meer bijgehouden. "Vroeger" nog wel redelijk goed. Wat niet (meer) is, kan echter nog komen, maar zolang er wettelijk niets is geregeld, blijft het kristallenbollenwerk met de feitelijke "project" capaciteit in Nederland (zie verder mijn CBS/CertiQ statistieken):

Agentschap NL (praktijk voorbeelden):
http://www.agentschapnl.nl/programmas-regelingen/praktijkvoorbeelden-1

Oude NOVEM site met 150 projecten. Helaas niet meer actief. Maar pdf's zijn nog steeds op internet te vinden. Daartoe via Google zoeken met pvinfo.nl en naam van het betreffende oude PV-project, dan kom je uit op de pdf's in de hier onder ook vermelde PV Database. Voorbeeld Nieuw-Sloten (A'dam West):
http://www.pvinfo.nl/

PV Database van IEA-PVPS "Task 10" programma (enkele NL projecten):
http://www.pvdatabase.org/

PV Upscale programma van EU (ook enkele NL projecten):
http://www.pvupscale.org/?noflash

Polder PV houdt in steeds intensiever mate sinds 2014 een unieke lijst bij met Nederlandse PV projecten vanaf 15 kWp, die zeer snel groeit. De lijst wordt niet geopenbaard, en is voor eigen statistisch onderzoek bedoeld. Analyse van de laatste update van de single-site lijst, met ruim 5.500 entries en 596 MWp vermogen op 5 juni 2017. Inmiddels (aug. 2017) bevat alleen al deze lijst bijna 5.700 entries met, waar mogelijk, project-specifieke info. De referenties omvatten vele duizenden links naar artikelen en referenties op het wereldwijde web.


Solarlog-web.nl (verzameling van Nederlandse huishoudens - en wat bedrijven - met de beroemde Solarlog apparatuur die de daar aan geschakelde omvormers uitleest en de productie resultaten op een eigen portal volautomatisch laat zien. In de Nederlandse database waren op 14 februari 2012 al 277 installaties met een indrukwekkend opgesteld STC vermogen van 4,1 MWp te zien, waaronder enkele "behoorlijk grote" installaties - gemiddelde systeemgrootte hier aangemeld was toen 14,8 kWp per stuk):
http://home.solarlog-web.nl/map.html

Sonnenertrag/Zonnestroomopbrengst.eu (dit was ruim tien jaar lang een van de meest succesvolle particuliere platformen, slechts weinig grotere installaties). Helaas is het portal vanwege de aangescherpte Europese privacy wetgeving opgeheven. Zie artikel
Groot verdriet - en data verlies. Sonnenertrag is gestopt...

1 miljoen zonnepanelen punt nl (vrijwel uitsluitend particulier, nog zeer beperkte hoeveelheid aanmeldingen, status 14 feb. 2012: 329 installaties met totaal ongeveer 657 kWp):
http://www.1miljoenzonnepanelen.nl/


PV-startpagina's

Uitgebreide linklijst naar internationale organisaties en heel veel PV-moois, op de "pvresources" website van Denis Lenardic uit Slovenië:
http://www.sunenergysite.eu/en/links.php

Lots of duurzame energie links, veel bekende op Duurzame Energie Forum:
http://www.duurzameenergieforum.nl/

Zeer veel zonnestroom links naar internationale sites op Zuid-Afrikaanse IndyMedia:
http://southafrica.indymedia.org/news/2006/06/10619.php

Milieu.uwpagina.nl:
http://milieu.uwpagina.nl

Internationaal PV-forum en contacten op doen bij SolarPlaza:
http://www.solarplaza.com

Solarstart.nl:
http://www.solarstart.nl/

Soltech (België):
http://www.soltech.be/Nederlands/wnllinks.htm

Top50 Solar (Nederland):
http://www.top50solar.nl/cgi-bin/topsites.cgi?action=in&id=147

Top50 Solar (Duitsland, wereldmarkt):
http://www.top50-solar.de

Transformenergy.nl (veel links naar duurzame organisaties en bedrijven in de branche):
http://www.transformenergy.nl

Vergelijkzonnepanelen.eu (claimt onafhankelijke informatie te geven en heeft een "selectiemodule" voor aanbiedingen resp. installateurs, zie bespreking op Polder PV)
http://www.vergelijkzonnepanelen.eu

Zonne-energie besteoverzicht:
http://zonne-energie.besteoverzicht.nl/

Zonne-energie pagina:
http://zonne-energie.pagina.nl

Zonne-energie linkpagina van Startkabel.nl:
http://zonne-energie.startkabel.nl

Zonne-energie zappsite:
http://zonne-energie.zappsite.nl

Zonne-energie voor milieubewuste mensen (België):
http://www.zonnepanelen-info.be

Basale info over zonnestroom - instap site (John den Haan):
http://www.zonnepanelen-info.nl

Zonne-energie website Zonstraal van Stefaan (België):
http://www.zonstraal.net/zonne-energie.htm


PV/DE Nieuws, nieuwsbrieven per e-mail en fora

(zie ook lijstje energie algemeen bovenaan)

Bits-Chips.nl. Heeft regelmatig korte nieuwsitems over zonne-energie, meestal geschreven door specialist Paul van Gerven. Beknopt, maar helder. NL-talig.
http://www.bits-chips.nl/nieuws

Bond voor Beter Leefmilieu. Uitgebreid en actueel (meest recente bericht op laatste pagina) deelforum "Voltaïsche zonnepanelen" bij onze hard groeiende Belgische zuiderburen.
http://www.ecobouwers.be/forum/post/voltaische-zonnepanelen

Duurzame Energie Thuis. Goede, actuele website van Icon Publishers met kort nieuws en mogelijkheid te reageren. Inclusief leuk zonnestroom nieuws, subsidieregelingen, the lot. Aanbevolen!
http://www.duurzameenergiethuis.nl

Duurzaam Thuis. Lijkt sterk op de vorige qua titel, maar is toch duidelijk anders en sterk gericht op de particulier die "duurzaam wil"
http://www.duurzaamthuis.nl

E.C.N. Petten. Uiteraard regelmatig nieuws over zonne-energie research uit eigen keuken. Abo "ECN-Nieuwsbrief" aan te vragen.
http://www.ecn.nl

Ecologie en Energie Forum. Het forum voor ecologie en energie. Het forum waar niet alleen geprobeerd word om zicht te krijgen op de wereldproblemen, maar ook hoe je het beste een blok hout kunt kloven en verbranden. Voor elk wat wils.
http://www.ecologieforum.eu

EnergiePortal.nl. Actueel forum en nieuwssite:
http://www.energieportal.nl

Forum Sonne D.A.C.H. Over zonnestroom, thermische zonne-energie en verwante onderwerpen. Duitstalig, selbstverständlich:
http://www.forum-sonne.de/portal.php

Greentech Media. Goede Engelstalige website met veel high-tech nieuws en nieuwe ontwikkelingen bij PV.
http://www.greentechmedia.com/

Herberg PV (Berend Wagenvoort in Apeldoorn). Goed en bondig PV/DE nieuws.
http://www.herbergpv.nl

iNSnet.nl. Kritische en actuele nieuwssite duurzame energie en duurzame ontwikkeling. Omvangrijk qua scope, op technisch vlak niet altijd even sterk of geïnformeerd.
http://www.insnet.org/nl

Lowtech Magazine. Ook duurzame energie moet altijd byzonder kritisch worden gevolgd, anders is de sector geen knip voor de neus waard. Zowel op het gebied van milieu impact, als op het gebied van de vele vaak sterk overtrokken economsiche claims die in de industrie (of bij ranzige piraten die makkelijk geld willen scoren) worden gemaakt. De Vlaming Kris De Decker heeft een uitstekende blog die regelmatig op eigen wijze pijnpunten scherp aan de kaak stelt. U hoeft het niet altijd met hem eens te zijn (dat ben ik ook niet), maar dat laat onverlet dat Kris zijn bijdragen zonder meer zijn aan te raden als u eens een uurtje over hebt.
http://www.lowtechmagazine.be

OliNo.nl. Klasse! Veel en uitgebreide (eigen) berekeningen om aan te tonen dat duurzaam spotgoedkoop is, kernenergie peperduur en achterhaald, en nog veel meer moois. Aanbevolen!
http://www.olino.org

Omslag.nl. "Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling". Het onderstroom geweten van Nederland en spin in de web van de alternatieven voor de "klassieke", doodlopende samenleving. Veel links naar talloze initiatieven.
http://www.omslag.nl

PeakOil. Vaak zeer intelligente en diepgravende stukken en discussies over een van de heetste issues van deze tijd, met regelmatig raakvlakken aan duurzame energie incl. zonnestroom, CSP (onderdeel "alternatieve energiebronnen"), etc.
http://www.peakoil.nl (primaire site)
http://forum.peakoil.nl (forum gedeelte)

Photon. Misschien wel het beste vaktijdschrift voor zonne-energie voor geïnteresseerde leken en reeds goed ingewijden. Bijna tweehonderd pagina's per issue, het is een maandelijks tijdschrift. Per 1 januari 2009 heeft het een spin-off voor professionele installateurs gekregen (PhotonProfi)... Tja, Duits, nietwaar, al is er ook een Engelstalige ("International") variant (en een Italiaanstalige, Spaanstalige, een Chinese, en eentje speciaal voor de high-potential hebbende Amerikaanse markt...).
http://www.photon.de
http://www.photon-magazine.com

Photovoltaik-Magazine. Uitmuntende en professionele Duitstalige website met actueel nieuws uit de fascinerende, en zich razendsnel ontwikkelende PV-business, met zeer veel aandacht voor details uit de wereldmarkt Duitsland.
http://www.photovoltaik.eu

Photovoltaikblog. Duitstalig en bulkend van het fascinerende nieuws uit de immer dynamische fotovoltaïsche wereld. Van Michael Ziegler van Antaris Solar.
http://photovoltaikblog.wordpress.com/

Photovoltaikforum. Naar Polder PV's onbescheiden mening het meest omvangrijke, en best ingelichte forum op deze planeet over zonnestroom. Vele installateurs brengen hier regelmatig klasse inside informatie naar buiten. Alles wat met PV heeft te maken komt hier voorbij. In een genadeloos tempo. Begin 2010 al 341.000 posts in zo'n 41.000 afzonderlijke categorieën. Een nadeel (doch zeer goed voor uw taalontwikkeling): Man spricht hier Deutsch...:
http://www.photovoltaikforum.com/

Renewable Energy. Voor wie in het diepe wil duiken. Engelstalig, dagelijks nieuws over ontwikkeling duurzame energie. Diepgravend, veel cijfers.
http://renewenergy.wordpress.com

PVTech.org. Zeer goede Engelstalige nieuwsite over technische en markt ontwikkelingen van zonnestroom op deze planeet.
http://www.pv-tech.org/

RenewableEnergyAccess.com. Uitzonderlijk uitgebreide nieuwssite met veel (spectaculaire) ontwikkelingen in Amerika. Nieuwsbrief "Renewable Energy Weekly": eigenlijk niet meer bij te houden en met zeer breed bestreken terrein op het vlak van duurzame energie.
http://www.renewableenergyaccess.com

SBR (oorspr. Stichting Bouwresearch), "Hét kennisplatform voor de bouw". Zonnestroom special (beetje oude info, wel leuke plaatjes, o.a. diverse NL projecten):
http://www.sbrpvpanelen.nl/

Solar-Anlagen Portal. Grundlich Deutsch, enorm veel info over kwaliteit, leveranciers, etc., in Duitsland.
http://www.solaranlagen-portal.com

Solarbuzz. Een van de best geïnformeerde Engelstalige nieuwssites voor zonne-energie ter wereld, gezeteld in "The Sunshine State" California. Via de homepage de beroemde, vaak geciteerde of gekopieerde grafiek met verloop single PV-module prijzen in U.S.A. en Europa. Abo zeer frequent verschijnende nieuwsbrief "NBuzz" aan te vragen.
http://solarbuzz.com

Solarserver, Der ("Das Internetportals zur Sonnenenergie"). Zeer goed ingelichte en zeer actuele Duitstalige website barstensvol info over zonne-energie wereldwijd.
http://www.solarserver.de

Franz Alt's Sonnenseite.com. Begrip in Duitsland, bekend PV-journalist en voorvechter van "die Erneuerbaren", met zeer uitgesproken, doch goed onderbouwde mening over ontwikkelingen in en buiten de (hernieuwbare) energiesector. Aanbevolen!
http://www.sonnenseite.com

["Goto" Gathering] Tweakers. Zonnestroom voor "newbees", gestart door actieve PV-eigenaar Jeroen Haringman, alle kanten op waaiend. Veel techneutenpraat. Tweakers is een echt techneuten forum, al komen er tegenwoordig steeds meer pure newbees en "gewone" mensen bij, wat hartstikke leuk en leerzaam is, voor alle partijen. In ieder geval is het hartstikke leuk en leerzaam, zeer veel practische tips en actuele discussies over "hot issues". Zomaar een tussen-status: in augustus 2011 deel 18 met al bijna 500 pagina's. Meest recente reeks bovenaan (vanaf ongeveer deel 9 ook zeer veel boeiende en informatieve berichten over thermische zonnecollectoren, deel 10 was in een recordtijd van slechts 25 dagen "vol"...). Momenteel wellicht het beste actuele forum over in ieder geval zonne-energie op Nederlands grondgebied. Wel opletten geblazen, de emoties laaien af en toe hoog op, moderatie wordt strenger, and quite rightly so...:

"Tjemig, wat gaat dit topic irritant snel zeg."

c70070540 op pagina 822 van GoT Duurzame Energie deel 18, 21 december 2011.

Op 16 januari 2012 is eindelijk in de oneindig uitwaaierende serie duurzame energie topics onder GoT (Gathering Tweakers net) ingegrepen door enkele moderatoren, en is een compleet nieuw "Themaforum Duurzame Energie & Domotica" ingericht. Hieronder vallen nu speciale subfora waar hopelijk iedereen de discipline zal hebben (en houden) om daar te posten over het onderwerp, en in een andere draad als het over iets anders gaat. Duurzame Energie is immers een ongelofelijk complex en veelomvattend onderwerp, en dan is het echt nodig om je per draad zo goed en zo kwaad als dat kan te beperken. Wie persé van de gebruikelijke borrelpraat houdt, kan in de kleuren en geuren van een rookvrije "Duurzame Kroeg" alsnog zijn/haar ei kwijt. Enjoy!

Let wel:

"... dit is geen forum voor watjes, wel voor Wp-jes ... "

drielp op GoT

Enkele van al aardig wat duurzame GoT draden speciaal gewijd aan het polderiaanse thema "PeeVau" (ook diverse over zonneboilers etc., zie overzichtspagina):

Elektriciteit opwekken met zonnepanelen (PV) (belangrijkste onderdeel voor Polder PV: we speak here: zonnestroom, zonnestroom, zonnestroom, en nog eens: zon-ne-stroom!)
Datalogging: PV systemen en zonneboilers (aangevoerd door hard-core besparings- en zonnestroom junk Kleinman - een van de breinen achter jsunnyreports...)
Jouw productie, afgelopen maand en zo... (whatever u aan de goegemeente aan gemeten duurzame stroom- e.a. energie productie kwijt wilt. Hoe gelikter uw grafieken, hoe meer oooooohs en aaaaaaahs en "strakke plasser momenten" u zult genereren...)
Richtingsgevoeligheid zonnepanelen (PV in space - fysica)

De fascinerende historie van dit alles:
Duurzame Energie deel 19 (2012) (daar gaan we weer ... totdat deze serie na vele honderden pagina's fascinerende lectuur met pagina 110 werd afgesloten op 30 januari van het Jaar Des Heeren 2012)
Duurzame Energie deel 18 (nadat het vorige deel met knetterende, vonken trekkende discussies behoorlijk uit de hand was gelopen ging deze langste draad 860 pagina's lang door het lint met ontelbare fascinerende bijdragen...)
Duurzame Energie deel 17 (572 pagina's lang...)
Duurzame Energie deel 16 (lang doorgaand)
Duurzame Energie deel 15
Duurzame Energie deel 14
Duurzame Energie deel 13
Duurzame Energie deel 12
Duurzame Energie deel 11
Duurzame Energie deel 10
Duurzame Energie deel 9
Duurzame Energie deel 8
Duurzame Energie deel 7
Duurzame Energie deel 6
Duurzame Energie deel 5
Duurzame Energie deel 4
Duurzame Energie deel 3
Duurzame Energie deel 2
Duurzame Energie
Zonnepanelen geplaatst (eerste post van Topic Starter hors categorie Jeroen Haringman alweer van ... 26 juni 2006! Wat heeft die post allemaal wel niet "los" gemaakt! )

Vincent Wil Zon. Inmiddels tot een "fenomeen" uitgegroeid blog van Trouw redacteur Vincent Dekker, die in het begin vele maanden lang gratis reclame heeft gemaakt voor Wijwillenzon.nl (hij heeft een set van 12 China Sunergy modules), die ook post op het onafhankelijke Wijhebbenzon.nl forum (zie hier onder), die zijn eigen compleet waanzinnige ambtelijke oorlog met netbeheer en leverancier heeft uitgevochten (Stedin, dan weet u het wel: typisch vreselijke 'ollandse ellende waar je zelfmoord neigingen van zou krijgen). En die smakelijke stukken schrijft over de zonne-energie revolutie die al lang voordat Vincent in de extreem zonnige Kop van Noord-Holland "viel" voor Amon Re reeds zijn beslag had gekregen. Aanbevolen! (dan kan Polder PV namelijk met pensioen... )
http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/index.dhtml

Wijhebbenzon.nl. Het gebruikersforum wat in het leven is geroepen n.a.v. de breeduit in de media gekomen Wijwillenzon.nl actie. Talloze praktijkervaringen komen hier aan bod, ook ervaringen die je nergens elders in NL op zo'n wijze gepresenteerd ziet (o.a. uitgebreide info over datalogging m.b.v. Arduino). Petje af voor de moderatoren!
http://www.wijhebbenzon.nl

YourEnergy. Nieuwsportal en forum gelieerd aan Greenchoice.
http://www.yourenergy.nl

Martinus Zaalderbos Blog. Interessante bijdragen aan de zonnestroom discussies.
http://www.volkskrantblog.nl/blog/62884

Zonnestroom Producenten Vereniging. Belangenvereniging voor de vaak tot razernij getergde 30.000 (???) zonnestroom producenten in Nederland. Wordt s.v.p. lid!!! Nieuwsbrief "Power to the People" per e-mail gratis voor leden of donateurs van de Z.P.V., oude exemplaren te downloaden.
http://www.zonnestroomproducenten.org

Zonpower forum. Nederlandstalig, van de hand van GoT contribuant Sunhacker, en eerste insteek zonneboilers (met veel meer in de maak):
http://www.zonpower.nl/phpbb/

Zonstraal forum (België, Nederlandstalig). België groeit als kool op PV-vlak door een pakket aan "Duits-achtige" ondersteuningsmaatregelen. Dit is direct te zien aan de explosieve marktontwikkeling en nieuwe sites en fora. Dit is een van de actiefste. Veel diepgaande techneuten talk, waar we in Nederland alleen maar van kunnen dromen:
http://zonstraal.forumup.be


PV en zonne-energie marktrapporten

Er verschijnen om de haverklap nieuwe marktrapporten over een van de hardst groeiende high-tech takken van industrie ter wereld: fotovoltaïsche opwekking van elektriciteit, en uiteraard ook over de diverse andere zonne-energie technieken. Polder PV trachtte vanaf eind 2006 waar mogelijk links naar de belangrijkste cq. meest toegankelijke exemplaren op te geven en evt. een korte bespreking te geven. Voor recenter overzicht van relevante publicaties, zie de Publicaties sectie op de website van de Nederlandse zonne-energie branche vereniging, Holland Solar. Een selectie (absoluut niet uitputtend, er verschijnt veel meer, want "solar is hot"):

Title
Authors
Download
Size
Review
2018 Snapshot of Global Photovoltaic Markets
(Apr. 2018)
IEA - PVPS
16 pp./805 kB
National Reports (PV) 2011 (2012)
IEA - PVPS
various
(Global) Market Report 2011
(Jan. 2012)
EPIA
7 pp./441 kB
Worldwide annual solar cell production 2010 (Mar. 2011)
PHOTON International
2,6 MB/32 pp.
10th State of the Renewables Europe (Feb. 2011)
EurObserv'ER
10,3 MB/203 pp.
Solar Generation VI– 2011
Greenpeace-EPIA
8,9 MB/100 pp.
Solar Industry: entering new dimensions (Nov. 23, 2010)
Sarasin
abstract
[original: copyright fee]
3 pp. (abstract)
Thin Film 2010
Market Outlook to 2015
(Mar. 18, 2010)
Shyam Mehta/GTM Research
$ 2.495
onbekend
A bright future shines on the solar photovoltaic electricity market (Mar. 30, 2010)
EPIA
HERE (pdf)
2 pp. (abstract)

Marketbuzz™ 2010
(Mar. 15, 2010)
Solarbuzz/NPD Group
$ 3.995
secure pdf
Solar Power Markets: Prepare for Impact (Feb. 2010)
Porter et al./PHOTON Consulting
$ 3.400
500 pp.
Erneuerbare Energien in Deutschland 1990 bis 2007 (November 2009)
BMU
2,3 MB/60 pp.
Solar Annual 2009 - Total Eclipse (Autumn 2009)
Rogol et al./PHOTON Consulting
$ 1.950
270 pp.
Tracking the Sun II: The Installed Cost of Photovoltaics in the U.S. from 1998-2008
(Oct. 2009)
Wiser et al./Lawrence Berkeley
National Laboratory
1,3 MB
Global Market Outlook for Photovoltaics until 2013
(Apr. 2009)
EPIA
444 kB/20 pp.
The True Cost of Solar Power
Race to $1/W
(Apr. 2009)
Song et al./PHOTON Consulting
$ 1.950
onbekend
Photovoltaic Barometer 2008 (Mar. 2009)
EurObserv'ER
Systèmes Solaires*
3 MB
Marketbuzz™ 2009
(Mar. 16, 2009)
Solarbuzz LLC
$ 3.950
300 pp.
The True Cost of Solar Power
Race to $1/W
(Mrt. 2009)
Song et al./PHOTON Consulting
$ 1.950
unknown
Netherlands Solar Photovoltaic Market Analysis and Forecasts to 2013 (Mar. 2009)
GlobalData
$ 3.500
unknown
Germany Solar PV Market Growth Amidst Financial Crisis
(Feb. 2009)
GlobalData
€ 399 (pdf)
8 pp.
Stürmische Zeiten vor dem nächsten Hoch (Nov.17, 2008)
Sarasin
135 kB/4 pp.
Solar Generation V
(Sep. 2008)
Greenpeace-EPIA
5 MB
Solar thermal Barometer
(EU solar-thermal up till 2007)
EurObserv'ER
2,1 MB
Solar Annual 2008 - Four Peaks
Rogol et al./PHOTON Consulting
$ 1.925
unknown
The global PV market: fasten your seatbelts
SolarPlaza.com
0,66 MB
Photovoltaic Energy Barometer (Apr. 2008)
Observ'ER
Systèmes Solaires*
1,2 MB/21 pp.
abstract
(Eng.)
Marketbuzz™ 2008
(Mar. 17, 2008)
Solarbuzz LLC
€ 3.950
314 pp.
Zonne-energie in woningen
Montfoort & Ros/MNP
1,0 MB
Detailing Demand: Where Will All the Volume Go?
Porter & Rogol/ PHOTON Consulting
€ 1.100 ex
181 pp.
Renewables 2007 Global Status Report
REN21.net
480 kB
Solar Generation IV – 2007
Greenpeace-EPIA
5,3 MB/64 pp.
Trends in Photovoltaic Applications (IEA 1992-2006)
IEA-PVPS
4,7 MB
Thin-Film, Organic and Printable Photovoltaics Markets: 2007-2015
NanoMarkets
$ 2.995
unknown
Marketbuzz 2007
Solarbuzz LLC
$ 3.950
> 250 pp./CD-R
The True Cost of Solar Power
Rogol/PHOTON Intl
€ 1.100 incl.
100 pp.
The Gun Has Gone Off
Rogol/PHOTON Intl
€ 1.100 ex
Solar Generation III
Greenpeace/EPIA
4,3 MB
Marketbuzz™ 2006
(Mar. 19, 2007)
Solarbuzz LLC
$ 4.000
paper/CD
Market Survey of European and Chinese Cell and Panel Manufacturers
ENF
unavailable
html page

*(2007:) Le Journal des Énergies Renouvelables N° 184 – 2008: pp. 49-70. (PV in Europa 2006-2007)
(2008:) Le Journal du Photovoltaïque N° 1 – 2009: pp. 72-102. (PV in Europa 2007-2008)
NB: op gelinkte web pagina s.v.p. naar onderen scrollen om het rapport te vinden.

Zie vooral ook de publicatie pagina van de European Photovoltaic Industry Association met alle recente EPIA publicaties en andere PV- en gerelateerde pubicaties, allemaal te downloaden!

EurObserv'ER publiceert elk jaar een hele reeks marktrapporten voor EU27, van alle hernieuwbare energie opties. Ze zijn allemaal hier gratis te downloaden, een feest aan cijfer en achtergrond materiaal, ook van mondiale trends.

Verder biedt Greentech.com zeer interessante (doch peperdure) rapporten aan via hun website. Diverse exemplaren over de PV industrie, zoals dunnelaag technologische ontwikkeling tm. 2012. Abstracts en proef pagina's etc. op deze pagina.

Prometheus Institute heeft via zijn zeer goede GreentechMedia outlet talloze grondige abstracts van hun (ook al prijzige) rapporten over de PV-markt beschikbaar o.a. paar grafieken), daar kunt u alvast grasduinen (links op de homepage diverse interessante rapporten).

Nog meer gratis spul levert het Lawrence Berkeley Lab Web (met sterke nadruk uiteraard op de Amerikaanse markt). Tast toe, er staan heel wat "renewable" documenten voor u klaar, inclusief "solar".

Ook GlobalData poept massa's rapporten uit, allemaal onbetaalbaar voor Jan met de Pet. Voor de Alternatieve Energie sectie zie deze link (diverse PV-rapporten per land, zelfs Nederland komt aan bod voor een lieve 3.500 dollar...).

De te betalen publicaties van ENF.com over de zonnestroom industrie vindt u hier.


Zonnepanelen voor huurders

Handleiding "Zon op Huur" van Utrechtse Energie-U (dec. 2016)
http://www.energie-u.nl/2017/04/19/energie-u-maakt-handleiding-voor-huurders-die-zonnepanelen-willen/

Zonnig Huren van Huur & Energie Consult (Maarten Corpeleijn). Zeer goed ingevoerd in de materie, prima blog, veel essentiële info
https://www.zonnighuren.nl

Atrivé - diverse rapportages over zonnepanelen bij woningcorporaties
Zoekfunctie "zonnepanelen"

Zie verder ook talloze bijdragen op Polder PV (anno voorjaar 2017 reeds 17 jaar huurder met eigen zonnepanelen op dak corporatie), inclusief:
PV en huurwoningen pagina 1, pagina 2


PV en milieueffecten, LCA rapporten, levensduur, etc.

Een verbijsterende lijst van diepgravende publicaties op dit vlak is te vinden op de publicatiepagina van Mariska de Wild-Scholten van het ECN. Vaak publicerend met diverse collega's (o.a. Erik Alsema). Er is veel meer, dit is slechts het topje van de ijsberg... (zie ook deze link op Polder PV):
https://www.ecn.nl/publicaties/default.aspx?au=44649 (zoeken op "wild-scholten")

Mariska is later voor zichzelf begonnen met collega's, haar latere diepgravende studies over CO2 footprints, energetische terugverdientijden, levenscyclus analyses, en de toxiciteit issues rond PV en andere technieken, zijn te vinden op:
http://www.smartgreenscans.nl

EROEI zonnestroom. Debunking de "zonnepanelen leveren minder energie op dan het kostte om ze te maken" mythe. Nota bene het hoofd van de Nederlandse afdeling van windenergie (!) specialist Dong, Jasper Vis (Twitter nick @Vision23), maakt in een sterke analyse, genaamd "Draaien zonnepanelen op kolen?", gehakt van de stellingname in, nota bene, het wetenschappelijke tijdschrift Energy Policy (artikel Ferroni & Hopkirk, voor het eerst digitaal beschikbaar in april 2016), dat zonnepanelen over hun levensduur een "EROEI" * lager dan 1 zouden hebben. Talloze studies wijzen juist op een extreem positieve bijdrage aan de energie voorziening (lees: de productie van - duurzame - elektriciteit). De "bevinding", die helaas bijna klakkeloos door beroemd NRC (wetenschappelijk) journalist Karel Knip werd overgenomen, was een extreme "outlier" t.o.v. het historische onderzoek, en stikt bovendien van hoogst dubieuze aannames.
Blog Jasper Vis (22 oktober 2016).

Debunking voltooid. Omdat de initiatiefnemers van "debunking Ferroni & Hopkirk" op een wetenschappelijk verantwoorde wijze de onzin van deze twee in de Zwitserse kernenergie business werkzame lieden wilden pareren, duurde het even voordat hun gezamenlijke peer-reviewed artikel in hetzelfde tijdschrift, Energy Policy, werd gepubliceerd. Het artikel van Raugei et al., met als co-auteurs welbekende Wim Sinke en bovengenoemde specialist Mariska de Wild-Scholten verscheen in maart 2017, en rekent genadeloos puntsgewijs af met de eerder gespuide nonsens.

* EROEI (dimensie-loos): energy returned on energy invested (Wikipedia). Let op: een potentieel drijfzand van veronderstellingen kan ten grondslag liggen aan diverse methodieken om die EROEI te bepalen. Er bestaan geen universeel geaccepteerde definities. Derhalve kunnen "hete" debatten het gevolg zijn van dergelijke - vaak academische, maar ook vaak zwaar politiek gefundeerde - berekeningen. Overigens is dat niet ongebruikelijk in talloze gepolemiseerde energie discussies.

Solar Scorecard. Uitgegeven door Silicon Valley Toxics Coalition (SVTC), om te proberen grip te krijgen op prestatie van (grote) PV producenten op het gebied van milieu en sociale aspecten in hun bedrijfsvoering. Gewaagd, en beslist in details met vragen omkleed, maar een moedige poging om zaken op een rij te zetten. Instituut is al sinds 2009 bezig. 11 nov. 2014 kwam de 5e "scorecard" (over 2014) uit, 10 dec. 2015 het exemplaar over 2015. De laatst gepubliceerde versie is van 2016-17, geopenbaard op 29 september 2017.
http://www.solarscorecard.com

Levensduur van zonnepanelen. Er wordt continu over gelogen en fabeltjes over verteld, vooral op Nederlandse fora (waarschijnlijk door belanghebbenden die "het" niet kunnen verkroppen dat solar zo hard groeit). In Freiburg staan bij ISE oeroude AEG modules die nog lustig zonnestroom bakken. Ze zijn in de tachtiger jaren geproduceerd... Nog niet overtuigd? OK, dan moet u het zelf maar weten, de hier onder gelinkte uitgebreide studie stelt dat 20 jaar levensduur nog aan de lage kant ligt en waarschijnlijk veel hoger kan worden. Let wel, dat geldt voor onderzochte modules uit de tachtiger jaren, die toen nog behoorlijk houtje-touwtje werden geproduceerd. Zonnepanelen die later zijn gemaakt zijn van een veel betere kwaliteit, met betere cellen, inbeddingsfolies, laminatie apparatuur, etc. Gemaakt op professionele productie straten die honderden hoog-kwalitatieve, en streng gecontroleerde modules per dag uitpoepen.

(met dank aan styno!)
Progress in Photovoltaics: Research and Applications (2009) Vol. 17: 227–240.
http://www.pvel.com/publications/565.pdf
Appropedia over "Lifespan and Reliability of Solar Photovoltaics - Literature Review" (sourced from Queen's University Applied Sustainability Research Group):
http://tinyurl.com/63uz82k

Degradatie (van de opbrengsten dan wel "zichtbaar" van de panelen) ??? Ik zie d'r nauwelijks iets van. Zie mijn tale-telling grafiek van 11 jaar meten aan mijn oudste 4 olieboer modules en trek uw eigen conclusies...
Dit plaatje bedoel ik, komt van deze pagina...


Monitoring van PV-systemen

Absolute basisvoorwaarde voor goede monitoring zijn natuurlijk zoninstralingsgegevens van het KNMI. Voor landelijke trends zijn deze kaarten beschikbaar voor de periode 2004 en recenter, te downloaden van de interactieve KNMI pagina

Maandsommen zonneschijnduur, normalen, anomalieën

Maandrapportages met diagrammen zonneschijn duur per dag voor de Bilt vindt u hier:

https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten

Recentere dagelijkse gegevens zijn voor KNMI meetstations (ook bij u in de buurt) via een interactieve pagina per station en per te selecteren meetwaarde ook bij KNMI op te vragen:

http://projects.knmi.nl/klimatologie/daggegevens/selectie.cgi

Volgens weerman KNMI ("Jos"): "KNMI 'surface downwelling shortwave radiation' (SDS) actuele 15-minuten satelliet data boven NL (EU/AFR/ME) (+ bijbehorende data portal + 3-jaar lopend archief)". Via deze link (afgekort, msgccp.knmi.nl portal)

https://t.co/eUT1bJgpdB

Voor wie een simpel weerkaartje niet voldoende is, en zich wil laten ondersneeuwen in (actuele) weerdata in talloze spectaculaire weerkaarten:

http://users.telenet.be/weather/analyse.htm

Monitoring sec:

Verplichte, doch geen eenvoudige kost (veel formules). U dacht dat het "simpel" was? Kijk maar eens op de volgende websites. Eerst even in de stoel plaatsnemen:

http://www.eabbaltus.nl/ met name pdf:
http://www.eabbaltus.nl/downloads/EAB-02-01.pdf
http://www.pv-monitoring.novem.nl/intro.html (link inactief)

PV-SAT testfase project Nederland:
http://www.pvsat.nl

Voor een opvallende en zeer nauwkeurige simulatietechniek voor opbrengstberekeningen van PV-systemen, zie vooral ook het opmerkelijke initiatief van Rob de Bree, Siderea, met, zoals Rob noemt "De Eerste Echte Nederlandse PV Simulator", en zonder concurrentie:
http://www.siderea.nl

Solar Care:
Zeer interessant, doet nu jaarlijkse updates van hun gemonitorde systemen. Laatste (2021): ruim 20 MWp (2.500 installaties) specifieke opbrengsten:
http://www.solarcare.eu/nl.html

Wat kunnen zonnepanelen produceren ? Engelstalig artikel op Solarperks.com website:
https://mysolarperks.com/hm-pow-sol-panel/


Particuliere PV-eigenaren

Voor zeer uitgebreide linklijst (zowel Nederland als buitenland) zie de zeer goede website van mijn Leidse collega Floris Wouterlood, dat hoef ik hier niet nog eens over te doen:
http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/index.php/links-particulieren-zonnepanelen

Op Polder PV vindt u trouwens ook ervaringen van PV-newbees, u bent ook van harte welkom om uw hoogst persoonlijke bijdrage aan de feestvreugde te leveren! Heeft u al een (nieuwe of recent in het leven geroepen) website met informatie over uw eigen PV-systeem, geef dan s.v.p. een link zodat ik u in het lijstje "externen" op kan nemen op de PV-newbee pagina.

Persoonlijke selectie, sites met een byzondere insteek (volstrekt subjectief en selectief):

Harry Schreeven. De emotionele kant van zonnestroom prachtig belicht, niet dat eeuwige gezeur over opbrengsten (die wel degelijk op zijn site staan) of "terugverdien" gedoe. Mooie, uitgebreide PV-installatie...
http://home.planet.nl/~schre010/zonnezaken/


Live logging data

Ton Peters' onnavolgbaar mooie en voor Nederland en elders unieke online datalogging (oorspronkelijk Philips PSI-300 en PSI-500 omvormers, MPPT tracking en nog veel meer moois; Spijkenisse, is inmiddels vervangen door een hoog-efficiënt proto-Steca 3600 omvormer systeem). Ook direct zijn nieuwe zonneboiler natuurlijk aan het monitoren geslagen, "metuh is zwetuh!" Gooit zeer hoge ogen voor de allerbeste LIVE zonnestroom site van Nederland (maar steeds meer concurrentie op de loer). Helaas ook daar problemen met de ingewikkelde data verwerking, de historische data zijn slechts tm. 2013 on-line in te zien. De dagelijkse (superieure) logging is echter nog steeds te zien:
http://www.pv-solar24.info

Acrres testveld "Zonneweide" bij Lelystad - project van Wageningen UR (24,02 kWp totaal). Vier typen zonnepanelen in vier systeem configuraties (multi-, mono-, amorf Si/Schott en CIS/Sulfurcell, resp. op vaste opstelling, Schletter Vario Top handmatige hoekverstelling, enkelassige/Van der Valk, resp. dubbelassige/Deger tracker). Start 8 sep. 2011. Vergelijkingen vinden op AC basis, na (SMA) omvormers plaats (m.a.w. interferenties van MPP tracking, selectieve omzettingsverliezen etc. te verwachten, niet als bij het zeer uitgebreide Photon testveld waar DC metingen worden gedaan direct af PV-modules).
Zie Sunny Portal link voor monitoring resultaten.

Minke Bergsma logt van zijn 810 Wp installatie zijn Mastervolt Soladin600 en zijn N.K.F. OK4'tjes op minuten basis met een fraai programma wat Polder PV inmiddels ook gebruikt (voor de Soladin van de gemeenschappelijke voorzieningen), en doet er voor het gemak ook de zonneboiler nog eventjes bij. Cijfermatige updates, en diverse grafieken (voor de van zijn site te downloaden software zie toelichting op deze pagina):
http://www.mijnzon.info/

Frank Bodewes 440 Wp PV-systeem (met plannen voor uitbreiding van 220 Wp), 4 110 Wp Isofoton zonnepanelen met 2 Gridfit omvormers van Exendis. Prachtige zelf gebouwde datalogger met reeds fraaie resultaten van de afgelopen dag, refresh van uitlezing van de Linux server elke minuut, Groningen. Frank heeft helaas een "systeemcrash" gehad en is bezig de boel opnieuw op te bouwen, nog wel interessante grafieken beschikbaar:
http://solar.bodewes.net

Anton Boonstra is inmiddels al een "gevestigde grootheid" in PV logging land. Hij heeft een geweldige set-up die volautomatisch 6 Jiangsu KingSun Solar modules (185 resp. 190 Wp) met twee StecaGrid 500 omvormers uitleest in Aduard, in het verre Groningen. En de resultaten continu on-line zet met een zeer zuinig servertje. Let ook op zijn fantastische overzichtspagina bomvol cijfers inclusief procentueel verdiende aandeel van de investering van zijn leven (hier):
http://www.antonboonstra.nl/energie

Ecopark Waalwijk. Continue logging van 694 kilowattpiek aan Shell modules met SMA Sunny Boy omvormers van Neer'lands op 1 na grootste zonnestroomcentrale in Noord-Brabant:
http://62.131.244.62 (niet meer beschikbaar)

El Jonco (Gathering Tweakers contribuant) met geweldige uitlees hardware van pulscodes via een optocoupling device op een POPP elektrameter en zelfs (tweede pagina) uitlezing van de LEDs op een Mastervolt Soladin600, met nog de nodige andere sensoren om de logging compleet te maken. Zeer interessant, zeker voor doe het zelf techneuten, fraaie grafieken!
http://www.aaamc.nl/solar/pv/pvlive.php

Elektrisch Vervoer Centrum heeft een zeer a-typische PV-installatie met vertikaal geplaatste Yingli modules op het Centraal Station (in ombouw) van Rotterdam, die natuurlijk vooral zijn bedoeld "voor de show" (zelfs als je bedenkt dat de module prijzen vet zijn gedaald). Dus de opbrengsten zijn ook "atypisch laag", gezien de opstellingscondities voor zo'n systeem (er zijn nog andere verstorende invloeden, zoals een grote boom, hoge gebouwen in de omgeving). Absoluut niet bedoeld voor "vette productie", maar "het oog wil ook wel eens wat". Maar meten doen ze, en daarvoor mogen ze beslist worden gecomplimenteerd! 120x Yingli 235 Wp (totaal: 28,2 kWp) op 2x SMA Tripower 10000, zie deze post op GoT van de systeem leverancier Sunshine Company:
http://elektrisch-vervoer-centrum.nl/?page_id=1677

Energiastic van Handicom in Harderwijk met vette Sunpowers en Schott Solar modules monitort zijn MasterVolt XS2000 resp. SolarMax SM2000 inverters gedetailleerd en propt "alles" in zijn grafieken wat er maar te meten valt. Bijna real-time, selbstverständlich...:
http://zon.handicom.eu/nl/index.php?G=2&T=EToday

Energiebewust Zeeland beroemde huurder uit Vlissingen, met uitgebreide live monitoring van zijn systeem en filmpjes van de Ferrarismeter:
http://www.energiebewustzeeland.nl

Energy FTP dot com Diverse NL installaties met Eoplly modules en Enphase micro-inverters, monitoring live beschikbaar (en historische data):
http://www.energyftp.com/NL/Installaties/Installaties.html

Energy View PV "Het" is dan eindelijk geschied, zo lijkt het. Zo te zien is een techneut er in geslaagd om het (interne) logging protocol van de StecaGrid 300 & 500 en de StecaGrid 2010+ serie omvormers van de firma uit het Duitse Memmingen (die de technologie van Philips heeft overgenomen) te kraken. Uitgelezen wordt via de bekende Grid500 Connect controle unit. StecaGrid Connect 2010+ PC Software for remote monitoring wordt gratis aangeboden (voor eigen risico). Mijn complimenten, tot nu toe was volgens mij nog niemand daar in geslaagd (gevonden april 2012). Zie ook de discussie "hoe log ik die Steca's" op het Wijhebbenzon.nl forum!:
http://energyviewpv.t15.org

Gitjes Stroomfabriek. Man, man, man, de logging sites worden ook in Nederland (JAderland geworden?) steeds mooier. GoT contribuant hansdegit had in het begin nogal wat "bezwaren" tegen al dat zonnestroom gedoe (en was geloof ik zelfs voor nukes), maar hij is op vakkundige wijze binnen no-time door de die-hards op dat forum omgel*ld, en heeft nu een van de fraaiste PV-installaties van allemaal daar (geleverd door Zonnestroom.eu uit Amsterdam). EN hij heeft een van de mooiste (en geilste) logging sites! Kop van Noord-Holland, dus KNALLEN met die vermogens! En of dat nog niet genoeg is, de (uitgebreid) 21x Yingli Panda 265 Wp modules (5,565 kWp) onder verschillende opstellingscondities hebben allemaal een nagelneue Tigo power optimizer per module, met een Kostal Piko 5.5 omvormer. En die hele "bende" wordt momentaan uitgelezen, en de resultaten zijn op het Tigo portal voor een ieder te bekijken... Hans: geVEELiciteerd met een gelukte site (die nog lang niet klaar is, gezien Hans zijn plannen...):
http://hansenmieke.dlinkddns.com/piko.php

Heida Natuurstroom B.V. ligboxenstal Flevoland. 99,33 kWp PV-installatie met SDE beschikking 2009 "groot". Specifieke productie in 2011-2012 gemiddeld: 970 kWh/kWp op een zuid-oost oriëntatie (!). 473 stuks Suntech STP210-18/Ud; inverter: 9x Sunny Mini Central 10000TL. Logging met SMA Sunny Webbox. Leverancier: MV Solar. NNO. van Lelystad, zuidelijk van de A6.
Sunny Portal logdata van Heida SDE project

iQue Ron Hoekstra's status quo voor het monitoren van particuliere zonnestroomsystemen. U kunt, als u OK4 omvormers heeft uw datastroom "live" thuis loggen (data worden naar een door u gekozen plek weggeschreven op de harde schijf, het liefst alleen doen als u toch al achter de computer zit, of een extreem zuinig mini-laptopje daarvoor inzetten). De live internet weergave via het pv4all vehikel wordt ogenschijnlijk niet meer ondersteund (oude software):
http://www.pv4all.com

JoopC monitort zijn 3 kWp installatie, T&E te Krimpen aan den IJssel (ZH), live via een ook voor derden te bereiken webportal van de LogMeIn Company (Cosm Ltd.) waarvoor JoopC een zogenaamde Netduino gebruikt (20 sec. data upload, zie o.a. deze post, en leuke foto). Uitgelezen (tweedehands in Duitsland gekochte) omvormer: SMA SunnyBoy 3000TL-20. Uitbreiding met stroomverbruik module.
https://cosm.com/feeds/66777

Karmeliet uit Eindhoven logt sinds april 2012 zijn Canadian Solar set (3,84 kWp) op een Kostal Piko 3.6 omvormer met het fraaie ZonPHP pakket.
http://www.roijmans.tk/installatie.php

Martin Kleinman uit Lelystad (ook al zo'n bekende GoT bijdrager) monitort zijn vier verschillende omvormers van zijn heftig uitgebreide PV-installatie (inclusief zijn PV-afdakje met OK4-100 omvormer) met jsunnyreports, met een leuke vermogensmeter, en automatisch gegenereerde daggrafieken. Naast de OK4 ook een Soladin600, een Solarmax 2000S, en een Steca500. Heel veel beter kan het lijkt het niet worden:
http://morpheus.flitspaal.nl/graphs/
http://www.familie-kleinman.nl/energie/graphs/

Hermen Lesscher (Alteveer, Dr.), met een verraderlijk "simpel" ogende doch slim in elkaar gezette live applicatie (PERL en CGI combi) voor zijn oude PV-systeem uit 2002 (omvormer onbekend), en een nieuwe (WWZ pakket B) installatie met - vermoedelijk - een Chint CPS SC2.8KTL omvormer uit 2011. Met historische productie data:
http://zon.alteveer.net

Metroman / ZonnePower Lusink (Sintjohannesga, Fr.), fraaie logging portal met de resultaten van een Kostal PIKO 5.5 omvormer met 5,25 kWp Yingli's, waarvan de resultaten ook worden gevoed op ... de Solarworld Suntrol website. Actueel vermogen is ultrafast te zien in de adres link...
http://lusink.myvnc.com/kostal/piko.php

Niels Thijssen (Gennep, L.) logt tegenwoordig zijn installatie met een Arduino logger i.s.m. Pachube.com visualisatie die ook alweer supergelikte productie grafiekjes het wereldwijde web op slingert. Chinese Sungrow SG1k5TL omvormer (november 2010, vervanging voor drie Soladin600 omvormers).
http://www.renewable-energy-now.org/realtime/vermogen/

Rebo.71 van Realms.nl uit Vlaardingen met live logging van zowel zijn 1,68 kWp + 630 Wp PV deel systemen met SMA Sunnyboy SB1700, resp. Steca 500 omvormers, als een middels 30 vacuum buizen gevoede Rivusol 15T/30 250 liter zonnecollector live gevolgd, met zeer uitgebreide presentatie en meetgegevens. Klasse!
http://www.realms.nl

Martijn Reinderink uit Hillegom met 1,1 kWp installatie op klein schuurdak en live logging van 2 stuks Steca 500 omvormers (opgehoogde dag- en weekwaardes):
http://hillegom.reinderink.nl/zon.htm

Marcel Reinieren uit Bernheze met zijn alfanumerieke live display. Het mooiste vindt u echter op de historie pagina: Marcel's fraaie, automatisch gegenereerde dag, week, maand, en jaargrafieken met het systeem vermogen m.b.v. zijn zelf gebouwde software waarmee zijn Mastervolt Soladin600 onder Linux uitgelezen wordt. Klasse!
http://solar.reinieren.net

Richard & Pierrette uit Leusden (Ut), met alweer een zeer fraaie logging site van hun ook al prachtige, 4,56 kWp grote installatie met 19 Yingli's 240 Wp en een Kostal Piko 4.2 DCS omvormer. Eigen script van PIKO, Zon-php protocol, minuut gemiddelde uitlees waarden. Voor meer achtergronden, lees deze post op GoT. Klasse en gelikte grafieken!
http://ricdijk.dyndns.org/zon/index.php

Sander Kerkhoff SDE-vrije trotse bezitter van 1,08 kWp PV-systeem en zonneboiler in Ottersum met eigen website, Gathering Tweakers contribuant. On-line monitoring van 2 Mastervolt Soladin600 omvormers:
http://84.30.224.66/

Erik Slagter Waanzinnig mooie grafieken site van alle mogelijke elektriciteits verbruiken, temperaturen, netspanningen, en wat u allemaal nog meer had willen weten (of wellicht nooit had willen weten): vrijwel alles wordt hier uitbundig live en "in historie voorhanden" aan u aangeboden. Ongelofelijk wat een mooie monitoring site. O.a. wordt een in 2008 gekocht 660 Wp PV systeem met een Mastervolt Soladin600 omvormer full-time gemonitord middels een aangepaste ("C"-)versie van het door Marcel Reinieren geschreven solget programma. Klasse! Op bovenste grafiek klikken geeft nog meer detail-info over de logging van het PV-systeem:
http://erik.slagter.name/rrd/

Solarlog Nederland. Eindelijk is hij er: de Nederlandse pagina voor trotse bezitters van een (zeker in België zeer populaire) "Solarlog" datalogger die volautomatisch de omvormers (diverse types) uitleest en de gegevens naar het Solarlog webportal verstuurt (en die bijvoorbeeld in Sonnenertrag doorsluist als daar is aangemeld). Nog niet veel aanmeldingen, maar wat niet is kan nog komen:
http://solarlog-home.eu/nl/index_nl.html

Ook leveranciers hebben soms lijstjes met Solarlog adressen. Zoals bij Kennemersolar.nl uit Haarlem.

Stegen Electronics, fraaie actuele powermeter en opbrengst data met dojox applicatie van een schitterende Sunpower installatie in Rhoon, Zuid-Holland, live logging van een SMA Sunny Mini Central 5000A:
http://www.solarlink.nl/

Sunergy, Rijswijk (Z.H.), eerste PV vereniging van Nederland, met jarenlang een grote live gemonitorde batterij met verschillende typen zonnepanelen en omvormers. Volautomatisch gegenereerde grafieken. De "inboedel" van het inmiddels helaas opgeheven Sunergy is helaas verhuisd naar Delft, maar de Hogeschool daar lijkt van plan te zijn om verder te gaan met een PV programma, deels met de eigen verhuisde zonnestroom installaties. De lange tijd populaire website van Sunergy is al een tijd uit de lucht.
http://sunergy.dmclf.org/cms/?On_line_metingen

De Terp biologisch gemengd bedrijf in Erichem (Gld), in twee delen aangebrachte grote, ZO georiënteerde installatie van 111 kWp (ET-Solar) op 2 schuren (mei 2010, feb. 2012). Met SMA Mini Central 10000TL, & 7000HV (53,2 kWp), 2e deel met SMA Tripower 15000TL-10 omvormers (57,6 kWp). Minstens eerste helft installatie aangelegd door de beroemde "Mr. Sunshine":
Sunny Portal live logging portal

The Sunshine Company, Wierden (Overijssel), PV installatie bedrijf met een forse 13,94 kWp Suntech installatie en een SMA Sunny Webbox aan een SMA Tripower 15000 omvormer:
http://www.thesunshinecompany.nl/live-monitor-zonnepanelen

Velt en Vecht Waterschap 265 kWp PV-installatie bij Sleen in Drenthe (zie uitgebreide project beschrijving). Meteocontrol monitoring m.b.v. referentie cellen op het dak (aparte webpagina) van 21 stuks Aurora Power-One PVI-12.5-OUTD/-S omvormers (met 1.431 stuks Yingli 185 Wp). NB: specifieke productie in 2011, bij 13 graden hellingshoek en 22 graden oostelijk van zuid 1.009 kWh/kWp... Gelinkt op:
http://www.veltenvecht.nl/actueel/nieuws/@220320/prestaties/ (niet meer beschikbaar)

WhizzWeb, fraaie live logging van 3,6 kWp PV-systeem met SMA omvormer in Utrecht, en grafische presentatie van separate 1,4 kWp installatie in Drenthe
http://www.whizzweb.nl/duurzaam#/zonpv.grafieken

George Wieggers een van de eerste "SDE klanten" op Polder PV, met een fraaie, ruim 2 kWp grote PV-installatie, heeft een eigen logger gemaakt voor zijn nagelneue systeem met een GridFit 2200 omvormer (Exendis). Hij leest een aan de omvormer gekoppelde pulsen genererende eenvoudige kWh meter uit met de zelf noest geprogrammeerde logger en genereert er vrijwel real time gave vermogens- en vervolgens kWh opbrengst grafieken mee. Klasse!
http://zon.wieggers.org

Eric van Wijk met uurlijkse updates van zijn op drie fases werkende Plugwise systeem met volledige productie historie van drie deelsystemen van zijn (regelmatig) uitgebreide PV-installatie in grafische vorm, aanbevolen!
http://van.wijk.net:444

Zonnepanelen Volendam - de nieuwe set van 20 Solsonica modules (4,656 kWp) op een Power One Aurora PVI-4,2-OUTDS omvormer op het platte dak van het bedrijf (31 dec. 2011 op het dak!). Waar een van de beste, technisch zeer goed ingevoerde installateurs van Nederland de scepter zwaait (Dennis Tol):
http://www.zonnepanelenvolendam.nl/installatie-zonnepanelen-volendam.html (voor wachtwoord toegang en link)
Zie ook Sonnenertrag ingave voor de productie resultaten van deze installatie.

Zonnestroom Rapportaal - overzicht van diverse omvormer rapportage en logging portals in een poging van Stichting Zonnestroom om meer "duidelijkheid" te krijgen over de potentiële stroom productie uit PV-installaties in Nederland:
http://zonnestroom.rapportaal.nl/reports/119/9b2ab1fb34

Zonnigdruten - eenvoudige doch leuke website met live-logging van zowel een 1,86 kWp MetDeZon PV-setje (6x monokristallijn OEM module uit China plus een Chinese omvormer) en van een Nefit Solarline 1-110 thermische zonnecollector in het Gelderse Druten)
http://www.zonnigdruten.nl

Zonzien - Winterswijk 4,32 kWp (SDE subsidie voor 3,24 kWp deel) Trina Solar installatie op een SMA Sunnyboy 3800 omvormer, met een gelikt web portal d'r aan hangend via een Bluetooth piggy-back en 5 minuten data refresh, via een supergelikte en zeer uitgebreide sunnyreports upgrade (wordt overgezet naar Solarlog systeem):
http://www.zonzien.nl

Buitenland live monitoring (selectie):

Realtime PV-logging in België. Je bent een groeimarkt of je bent het niet. België behoort daar overduidelijk bij. Vandaar dit initiatief:
http://www.pvlogging.be/

Accra (Ghana) Nederlandse ambassade met sinds april 2013 een uit 180 Astronergy (Chint) modules bestaande 45,7 kWp grote installaties op drie Sunny Tripower (12000TL, 15000TL en 17000TL) omvormers.
Sunnyportal entry SMA

Springerville PV plant, Tucson, AZ, U.S.A. Een van de oudste en beroemdste zonnestroom centrales van de Verenigde Staten van Amerika heeft al heel lang een live productie meting lopen:
http://greenwatts.com/pages/SolarOutput.asp


Zonnecollector live gemonitord

Blauwe Hoek in Spijkenisse heeft ook alweer een tijd een zonnecollector, van firma HR Solar. Uiteraard logt Meet Beest en eigenaar Ton Peters ook dat apparaat, naast zijn batterij PV-modules (zie boven). Live...:
http://www.pv-solar24.info/boiler.html

"Heat-pipe newbee" Marten "Der Papa" uit Leidsche Rijn gaat diep. Heel diep, met eigen gebouwde zonnecollector logger:
http://www.paga.nl/zonneboiler/

Wauw! Het nieuwste meetbeest heet Sunhacker en zijn live-logging website heet Zonpower. Zeer forse collector installatie met een enorme batterij vacuum buizen met twee dikke buffervaten, o.a. voor de ondersteuning van de ruimteverwarming. GasTerra: da's effe slikken geblazen...:
http://www.zonpower.nl/wordpress/?page_id=13


Invoeding op het net, elektra consumptie, netbalans, uitwisseling stroom tussen landen live

Live CO2 emissions of the European electricity production. Fraai portal met uitwisseling van elektriciteit tussen EU (en niet EU) landen, animatie van windstromen, en, heel belangrijk, de actuele CO2 intensiteit van de stroom-mix per land (dus ook voor Nederland). Zeer fraai!
https://www.electricitymap.org

Alle energie productie en consumptie in Duitsland in 2018 inmiddels nu zelf door Bundesnetzagentur gepubliceerd op een nieuw portal. Geweldige visualisatie, historie, snoeiharde meet data, en een indrukwekkende, volledig "gelogde" capaciteit waarvan alle data centraal bekend zijn. Nederland kan hier alleen maar van dromen, we hebben niets wat in de verste verte ook maar hier aan kan tippen (met uiteraard een buiging naar En-Tran-Ce voor een goede poging met matige uitgangs-data):
https://www.smard.de/blueprint/servlet/page/bnetza-en/5790

Uurlijkse invoeding van zonnestroom in de netten van wereld markt Duitsland (4 Übertragungsnetzbetreiber, 1 daarvan in Nederlandse handen via TenneT...):

Opties "conventioneel, wind + PV" gestapeld (prognose en feitelijke productie apart)
Zonnestroom productie vier hoogspanningsnetbeheerders gestapeld

Prognose en werkelijke gegevens zonne-energie. Geeft voorspelling en "daadwerkelijke" invoeding zonnestroom op het hoogspanningsnet in Duitsland weer, per dag of per periode (gemodelleerd). In bewoordingen TenneT: "De gegevens zijn gebaseerd op een projectie van de online gemeten invoedingswaarden van PV-systemen die als referentie worden gebruikt. De geprognosticeerde invoeding van zonne-energie is een combinatie van verschillende opwekkingsprognoses die om 8.00 uur worden gedaan voor de volgende dag":
https://www.tennet.eu/nl/e-insights/energietransitie/prognose-en-werkelijke-gegevens-zonne-energie/

(voor equivalent wind grafiek voor Duitsland zie dit exemplaar)

ENTSOE, het Europese "transparency" platform voor de productie, transport en consumptie van elektra, publiceert TenneT data van Nederland, met "Generation Forecasts for Wind and Solar", voor zowel wind op zee, op land, als voor zonnestroom. Zie deze lange link.

Ook een magnifieke animatie van de actuele of historische "Leistung" (lees: AC vermogen) van zonnestroom in Duitsland (NB: van installaties met alomtegenwoordige SMA omvormers): per regio dynamisch getoond, geweldige site van de grootste omvormer producent ter wereld! NB: animaties gebaseerd op gemonitorde SMA populatie (geclaimd: 10% van totaal in Duitsland), en "hochgerechnet" naar de feitelijke populatie in het land, volgens SMA 15,17 GWp op 30 sep. 2010 - BNA data). Volgens SMA zelf geeft hun portal "a good approximation for all PV plants installed in Germany". Smullen!
http://www.sma.de/en/news-information/pv-electricity-produced-in-germany.html

Statistieken voor Duitsland ook bij Agora-Energiewende. Grafieken "op bestelling". Met de Energiewende in volle glorie voor u uitgetekend. Zonnestroom, windstroom, waterkracht, biomassa, conventioneel, stroom consumptie, productie en overschot. In 1 grafiek! Historische gegevens opvraagbaar. Briljante site!
Agora-energewende grafieken

Hoe mooi had u het gehad willen hebben? Met Energy Charts natuurlijk. En Fraunhofer ISE doet dat tegenwoordig niet statisch, maar ook interactief! Stroomproductie Duitsland. Nederland: diep buigen!
https://www.energy-charts.de/energy.htm

Baden-Württemberg (Duitsland). Deze actieve zuidwestelijke Duitse deelstaat heeft inmiddels op haar homepage van een "Energiewende" subsite prognose en eerste metingen van windenergie vermogen, het vermogen van zonnestroom installaties, en, ter vergelijking, de actuele stroom consumptie (MW) staan:
https://energiewende.baden-wuerttemberg.de/de/startseite

Zonnestroom productie België bij hoogspanningsnetbeheerder ELIA: Day-ahead, intra-day prognoses en ruwe en gecorrigeerde meetdata van de dag zelf nu ook beschikbaar (dat mag ook wel, er staat begin 2020 al bijna 3,9 gigawatt opgesteld PV vermogen bij de zuiderburen...). Verder ook andere voorspellingen, natuurlijk ook apart voor wind:
https://www.elia.be/en/grid-data/power-generation/solar-pv-power-generation-data

UK Power Generation info, "Real-Time Values", interactief, van Dave Styles (continuering van project van University of Oxford, data getrokken van ook hier gemelde Gridwatch Templar portal). Incl. windenergie, biomassa, en het elektriciteitsverkeer over de interconnect kabels, incl. BritNed...:
http://www.ukpowergeneration.info

Nieuwe PV output prognose tool UK, van University of Sheffield. Is twee jaar aan gewerkt. Zie ook achtergrond info in dit artikel:
https://www.solar.sheffield.ac.uk/pvforecast

Live data inmiddels onder volgende link, inclusief 90% confidence extremen:

https://www.solar.sheffield.ac.uk/pvlive

NETA - Grafieken, grafieken, grafieken en smullenbrullen live en forecast lekkernijen voor de actuele stroomvoorziening in/naar/uit United Kingdom:
http://www.bmreports.com/bsp/bsp_home.htm

LIVE energie consumptie in UK bij DECC, "Real-Time Energy Use" indicator op homepage:
http://www.decc.gov.uk

Netfrequentie UK on-line live beschikbaar (zodra de naald links van de 50 Herz gaat bewegen: zonnestroom invoeden!):
http://www.dynamicdemand.co.uk/grid.htm

U.K. National Grid Status. BM Reports. Nog gedetailleerder, voor wie van analoge meters houdt...:
http://www.gridwatch.templar.co.uk

Actuele stroommix van kernenergie grootmacht Frankrijk, inclusief aandeel zonnestroom. Selecties per "stroomsoort" mogelijk:
http://www.rte-france.com/en/eco2mix/eco2mix-mix-energetique-en

Verwachte en actuele stroom productie waargenomen door TenneT. Totaal waarden per kwartier, data downloadbaar:
https://www.tennet.eu/nl/elektriciteitsmarkt/data-dashboard/productie/

Netfrequentie en "netbeschikbaarheid" NL eindelijk ook live bij TenneT (plm. herfst 2013):
http://www.tennet.eu/nl/nl/home.html

Import/export elektra in/uit Nederland (plm. herfst 2013):
Website TenneT (ook BRD deelnet TenneT beschikbaar)

Energieopwek.nl. Aanvankelijk poging tot "Fraunhofertje" voor Nederland met beperkte uitgangs-data (zonnestroom capaciteit bijvoorbeeld per maand zeer grof bijgeschat, fysieke progressie niet bekend) door En-Tran-Ce in opdracht van borgingscommissie voor het Energieakkoord. Biovergisters, windenergie, en (geschatte) zonnestroom output en relatie tot energie verbruik inwoners. Wordt continu aan verfijning gewerkt, data over warmtepompen e.a. modaliteiten in 2018 ook ge-incorporeerd. Momenteel dé referentie voor - onderbouwde - prognoses van duurzame energie productie, inclusief solar, gebruikt voor Klimaatakkoord website berichtgeving:
http://energieopwek.nl

Verwachte en actuele belasting op de hoog- en middenspanningsnetten per dag. Met vergelijking zelfde dag week eerder (v/a 2014):
Website TenneT

Volautomatisch live registratie van import, export en productie van elektriciteit in Denemarken (Energinet.dk). Zie ook mijn bespreking:
http://www.energinet.dk/DA/El/Sider/default.aspx (rechtsboven op kaartje klikken)

Actuele productie van energie uit grootschalige thermische zonne-energie installaties in Denemarken, Solvarmedata:
http://www.solvarmedata.dk/index.asp?secid=228

Elektriciteitsconsumptie, korte termijn voorspelling, productie elektriciteit naar modaliteit incl. wind- en zonnestroom Spanje bij Red Eléctrica (3 minuut refresh):
http://www.ree.es/ingles/operacion/curvas_demanda.asp (elektriciteitsvraag, klik op het plaatje)
http://www.ree.es/ingles/operacion/curvas_eolica.asp (idem, windenergie invoeding gebaseerd op telemetrie van aangesloten windparken)
https://demanda.ree.es/demandaEng.html (all-in-one: elektra vraag, invoeding uitgesorteerd naar productie technologie inclusief zonnestroom [vanaf zomer 2013], en zelfs momentane CO2 uitstoot - Beat THAT, TenneT! ...)

Eindelijk, Frankrijk ook actueel zonnestroom ("Solaire"), windstroom ("Éolien"), andere duurzame bronnen, en niet duurzame bronnen (zoals nu nog almachtig - maar met de dag verouderend, nucleair) productie. Soms is centralistische sturing wel handig. Uit der aard wel Franstalig, het blijft Frankrijk... Mooi interface!
http://www.rte-france.com/fr/eco2mix/eco2mix-mix-energetique

Overzicht met details voor Europese landen bij DONG Energy medewerker en bekend Twitteraar (Vision23) Jasper Vis is hier te bekijken.

Voor Nederland gaf dezelfde Jasper Vis begin juli 2017 een separaat overzichtje, met name fysieke windenergie productie van enkele grote exploitanten, diverse links naar berekende opbrengsten (o.a. En-Tran-Ce en van hen afkomstige Energieopwek.nl site), data van CBS etc. M.b.t. zonne-energie (bedoeld: zonnestroom) roept Vis vertwijfeld op "wie heeft er goede voorbeelden van websites waar de actuele productie van zonnepanelen in Nederland is te volgen?". Zijn vraag is "moot". Die bestaan niet in ons landje. Wel heb ik toegang tot enkele honderden logging portals van individuele PV projecten. Maar op basis van die resultaten een poging doen om "de mogelijk nationale productie van zonnestroom" te extrapoleren is totale waanzin. Daarvoor is het aantal variabelen en aannames die je moet doen veel te groot. En, het aller ergste: we weten niet eens per maand hoeveel PV capaciteit er überhaupt staat in ons land ... Zonder die essentiële basis informatie kunnen alle gissingen in die richting uitsluitend met handen vol natte vingers worden gemaakt. Een vrij zinloze "operatie", als je het mij vraagt.

SolarPower Live Map "Mapping the Real-Time Power of Solar in Europe". Met data van beroemd omvormer fabrikant SMA, en energie consultant 3E als input: live kaart van Europa, met in west Europa zelfs segmentatie naar deelstaat of provincie de berekende output in Gigawatt (grafiek) of MWh (gebiedskaart), intervallen van 15 minuten. Gepresenteerd door Solar Power Europe (Europese lobby organisatie voor zonnestroom, het vroegere EPIA).
http://www.solarpowereurope.org/live-map/

Special: fraaie animatie met impact op output van 300.000 PV installaties met SolarEdge optimizers in USA, tijdens de zonsverduistering van 21 augustus 2017
https://www3.solaredge.com/us/pveclipsetracking


Productiegegevens PV-systemen en zonnecollectoren (PPV selectie)

Sonnenertrag.eu met Nederlandstalige (ingebouwde) equivalent "Zonnestroomopbrengst.eu". Waanzinnige, van origine Duitse site ("klein" onderdeel van een uit de hand gelopen hobby van Lothar Beer, met installatie- en productiegegevens van reeds vele duizenden, meestal "grote" particuliere PV-installaties in grotendeels Duitsland, maar ook steeds meer in andere landen en, sinds 29 januari 2008, ook op initiatief van Polder PV, in Nederland.
http://www.sonnenertrag.eu

Solarbundesliga maakt er een wedstrijdje van. Inspiratie, wie is/wordt kampioen. Om via het zeer menselijke mechanisme van competitie te zorgen dat jouw dorp, stad, regio, provincie, of land het "beter doet dan de rest" met implementatie van PV (of enig andere vorm van duurzame opwek installatie natuurlijk):
http://www.solarbundesliga.de


Paul Beelen. Fraaie maandgrafieken opbrengsten, verbruik, elektra en gas, laatste ook gecorrigeerd voor graaddagen. Weert (L.):
http://mijnzonnepanelen.blogspot.nl/search/label/OPBRENGSTEN

Anton Boonstra. Leuke grafische representatie met berekening van opbrengst per uur (roll-over pop-up vanaf grafiek) en andere dagelijkse en maandelijkse productie (en verbruik) wetenswaardigheden van 3 monokristallijne modules:
http://antonboonstra.nl/energie/

Downhill uit Houten (Utrecht) heeft een geweldig mooi grafieken interface met elke dag volautomatische update en volledige historie. Super gelikt, smullenbrullen!
http://www.downhill.byethost6.com/

Marcel Foortjes (Meijel, Limburg, zie ook Sonnenertrag). Heeft een SunnyReport viewer aan zijn drie Trina paneeltjes hangen die alle opbrengsten verzamelt en makkelijk toegankelijk maakt. En: in dat "zonarme Limburg" haalt Marcel een schitterende 980 kWh/kWp, 130 kWh/kWp boven de belachelijke SDE grens...
http://members.home.nl/marcel.foortjes/

Sander Haanappel (Nootdorp, ZH), houdt vooral qua verbruikscijfers de impact van de productie van zijn forse, uit 5 racks bestaande vacuümbuis collector installatie, CV-haard, en 5,04 kWp PV-installatie goed bij op zijn duurzame blog:
http://zonne-energie-haanappel.blogspot.nl/

Handicom (Harderwijk, GLD). Geweldige opbrengstgrafieken van de huidige dag en fraaie historische overizichten inclusief records. Mooie installatie met krachtige, zeer goed presterende SunPower en Schott Solar modules. Veel zeer interessante technische details. Aanbevolen!
http://zon.handicom.eu/nl/

Jeroen Haringman (Hilversum). Net begonnen met zonnestroom, maar het enthousiasme spat ervan af (hoe kan het ook anders?). Productiegegevens gevolgd met PC-Link van de Mastervolt Soladin 600 omvormer, effecten op maandelijkse verbruikscijfers al snel zichtbaar.
http://www.solarwebsite.nl

Joland Janssen. Verbijsterend mooie site die opeens "uit de lucht" kwam vallen op het (derde duurzame energie onderdeel op het) Tweakers forum. "Myecohouse" heet Joland's site, en dit is echt Heaven on Earth voor smulpapen en meetbeesten (grafieken, grafieken, en nog meer grafieken!!!). Alles wordt hier volautomatisch gemeten, van zonnestroom tot warmte, weer, en noem maar op. Domotica included. Soppuh!
http://www.myecohouse.net

Marnix de Jong/Solarlin (Vlissingen). Cumulatieve week- en maandopbrengsten, de laatste ook genormeerd (hoge opbrengsten door optimale instralingscondities in Zeeland):
http://people.zeelandnet.nl/maxan/Opbrengst.htm

Familie v.d. Krift (Weert). Diverse Excel maandelijkse productiecijfers en -grafieken waaronder totale opbrengst, max. dagproductie/maand, max. vermogen/maand en cumulerende productie:
http://home.wanadoo.nl/jvdkrift

M.T.S. v.d. Wel (Zevenhuizen, ZH). 153x HS-PXL 200 Heckert Solar (30,6 kWp) met 3 x SMA SMC 9000TL omvormers. Vanaf oktober 2012:
Sunny Portal link

Ton Peters (Spijkenisse). Hors categorie. Zie link onder "live logging" hierboven.

Eric Plankeel uit "beschermd stadsgezicht" in Amsterdam, met een magnifieke sectie productiegegevens met zeer smaakvolle grafieken en uitgebreide systeem monitoring: zeer geslaagd!
http://www.zoninamsterdam.nl/

PVdiary Enkele installaties in Nederland, meer in Vlaanderen (België).
http://www.thomasberger.be/pvdiary/map

PV-Log.com. Alweer een interessante database met on-line productiegegevens van PV-systemen in Europa. Status 6 juli 2013: 3.394 systemen met 93 MWp, grotendeels EU; NL: 209 installaties:
http://www.pv-log.com/en/photovoltaicplants-l-niederlande

PV Logging België. Ge-wel-di-ge productie resultaten website met zonnestroom systemen in een groot deel van België (met name noord België, Vlaanderen, en twee provincies in Wallonië). Geheimtipp, met veel extra's. In Nederland is iets dergelijks non-existent! Aanbevolen! (let op hoge specifieke producties, soms tot over de 1.000 kWh/kWp.jaar!!!)
http://www.pvlogging.be/

PVOutput.org. Omvangrijk, talloze teams, veel productie gegevens. Snel. Ook div. Nederlandse teams, zoals deze, natuurlijk het Tweakers.net team, en ook bijvoorbeeld een team met Wijwillenzon pakketten. Alle Nederlandse systemen hier. Veel data, maar lastig om specifieke opbrengsten er uit te vissen.
http://pvoutput.org

Siderea.nl/Rob de Bree. Opmerkelijk nauwkeurige simulaties van de opbrengsten van diverse PV-systemen in Nederland. Deze site gaat een steeds grotere impact krijgen, mark my words!
http://www.siderea.nl

Solar-Projects® zonne-opbrengst in 4 "panels". Simpel en overzichtelijk, maar Polder PV vraagt zich wel af wie er van de project eigenaars daadwerkelijk een all-in prijs van 25 eurocent/kWh betaalt (dat zal vast extreem veel lager liggen bij de meeste klanten van dit installatie bedrijf...):
http://www.zonneopbrengst.nl/SolarProjectsBV

Solar 2 All (Sittard). Fraaie logging van een vacuumbuis collector systeem met als noviteit een Lumiprecision 1000 Zonintensiteitsmeter...
http://www.solar2all.com/opbrengst.php

Luuk Spreeuwers (Hengelo). Mooie jaaroverzichten in pdf documenten op een makkelijk over het hoofd geziene website. Opvallend: cumulatieve dagopbrengsten van 4 aan individuele Shell modules gekoppelde Soladin120 omvormers (Mastervolt):
http://www.sas.el.utwente.nl/home/spreeuwers/solar/

Niels Thijssen (Gennep). Alles zelf gekocht (geen subsidies, geen SDE...), een leuke newbee site. Productiedata interessant i.v.m. dubbel tarief meter (en effecten), en uitsplitsing per deelgroep zonnestroompanelen:
http://www.renewable-energy-now.org/

Gert van Voorst. Fraaie website met zelfbouw data logger voor OK4 omvormers en mooie weergave van weekopbrengsten door eigen geschreven software. Petje af! Uiteraard (het is bijna ongeneeslijk) "moest" Gert ook uitbreiden, zie zijn aparte pagina voor de panelen op het huis, aangebracht in oktober 2011 (hier). Zéér uitvoerige productie rapportage cijfers en grafieken per week, maand, jaar:
http://www.gertvanvoorst.nl/solaris.html
http://www.gertvanvoorst.nl/zonnepanelenindex.html

Kees Vringer. Interessante dagverbruik en -opwek grafiek van elektra en zonnestroom (en gas). Incl. Zonnewijzer referentie data voor het aangemelde PV-systeem. Ook goede achtergrondinfo over diverse aspecten van de zonnestroom installatie (ongeveer 1,1 kWp totaal):
http://www.vringer.nl/pvmain.html#energie

Floris Wouterlood zijn 6 Sunpower paneeltjes met OK4 omvormers. Cumulatieve maandopbrengsten sinds 2001 (en vele andere wetenswaardigheden, blogt al "sinds Methusalem" over zonnestroom)
http://www.zonnepanelen.wouterlood.com, zie ook voor blog:
http://pv.coolbook.nl


Financiële ondersteuning zonnestroom e.a. € aspecten

Verplichte leeskost voor iedereen die denkt/vindt dat "groene energie" onterecht financieel wordt ondersteund:

The Subsidy Scandal
http://archive.greenpeace.org/comms/97/climate/eusub.html

Mondiaal invoeden van zonnestroom:

Solarfeedintariff.net: Geweldige website met poging om van alle opgevoerde landen in enkele bedragen het [actueel heersende] invoedingsregime te laten zien. Niet alle details lijken te kloppen, maar de poging is zonder meer de moeite waard, en het commentaar is hilarisch en lezenswaardig. Zie ook analyse van Polder PV:
http://www.solarfeedintariff.net

Financiering Deutscher Art: bereken zelf uw financieel rendement. Kan alleen maar in landen met VASTE en STABIELE invoedingstarieven en verpletterend professionele ondersteuning vanuit de financiële sector. Je heet Duitsland of niet:
http://www.photovoltaik-profit.de/

Over tot de orde van de dag. Nederland
Over "financiële ondersteuning" kunt u heel wat vinden op Polder PV, met name de verslaggeving rond en analyse van de SDE regeling. Maar het blijft een grote chaos in Nederland. Zo'n beetje alles wat je maar kunt verzinnen op dit gebied is al eens "uitgeprobeerd" in ons land, of wordt af en toe in afwijkende vorm weer ge-herintroduceerd. De ondersteuning was en is altijd halfhartig en van vele drempels en snoeiharde caps voorzien, nooit doorslaggevend, en nooit genoeg geweest. Resultaat: Nederland heeft al lang definitief de aansluiting in Europa verloren en speelt een volstrekt onbetekenende rol op het vlak van keiharde implementatie van zonnestroom. Desondanks blijft het een "feest" aan allerlei bizarre incentives die regelmatig opflakkeren, even snel als ze zijn aangestoken weer uitdoven, waarna het weer een jaar wachten is op de volgende ronde. Een subsidiekermis, alweer af en toe leidend tot verbijsterende stapelingen van verschillende marktprikkels die die "markt" kapot maken, en die slechts weinigen "overstimuleren" en de rest in de bagger laten zitten. Subsidiekermissen waar zelfs de specialisten vaak niet meer uit komen en de allerslimsten de hoogste opbrengsten van opstrijken. Nederland blijft chronisch verslaafd aan ongezonde, extreem bureaucratische vormen van subsidie en vertikt het om de wettelijke en financiële uitgangspunten van het Duitse EEG over te nemen wat aantoonbaar de beste resultaten genereert. Derhalve: onze zonnestroom markt zal nooit een gezonde, "duurzame groei" kennen zolang deze ongereguleerde (volgens Polder PV: bewust gecreërde) chaos blijft voortbestaan. Voor wie d'r zin an heeft:

http://www.solarserver.com/service/pvx-spot-market-price-index-solar-pv-modules.html (spotmarkt prijs ontwikkeling per maand voor PV-modules uit diverse markten, in Euro per Wattpiek - spectaculaire dalingen in 2010-2011)

Duurzaam Thuis:
http://www.duurzaamthuis.nl/subsidies/zonne-energie (goed overzicht van zowel nationale als, vooral, een lijst van regionale regelingen)

EIA/KIA calculator voor bedrijven bij Lychnus.com:
http://www.calculator.lychnus.com

Klimaatgids.nl (voorheen Energievergelijker.com) - vergoedingen salderen en voor zonnestroom overschotten (schijnen goed te worden bijgehouden volgens webmaster):
Salderingsgrens en terugleververgoedingen per leverancier

Gathering Tweakers:
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/33469822#33469822 (leuk lijstje gemeentelijke subsidies, maar lees ook verder...)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/33471686#33471686 (toevoegingen Noord-Brabant)

SDE waarvan de kern van de uitvoering ligt bij het "Agentschap NL", voorheen SenterNovem:
http://www.senternovem.nl/sde/index.asp

Solsenergy uit Amsterdam heeft veel werk gemaakt van het bij elkaar schrapen van de talloze gemeentelijke subsidie mogelijkheden en een overzicht per provincie gemaakt. PPV staat niet in voor volledigheid noch actualiteit.
http://www.solarsenergy.nl/zonnepanelen/subsidies/

Zonnehoven.nl geeft ook een aardig lijstje van de subsidie jungle in Nederland:
http://www.zonnehoven.nl/links/financieeel

O.a. groene financieringen via Agentschap NL/SenterNovem (ongelofelijke jungle):
http://www.senternovem.nl/groenbeleggen/ ... /Fotovoltaische_cellen.asp

Financiële instellingen. Let op! Commerciële initiatieven met geleend, uiteraard rente kostend geld. De duurzaamste banken van Nederland, Triodos en ASN, hebben bij Polder PV een streepje voor omdat die al vele jaren pionieren, en de rest daar pas veel te laat "iets" aan heeft gedaan toen "groen" opeens salonfähig begon te worden...

Triodos:
http://www.triodos.nl/nl/personal_banking/279747/280196/ (Groenhypotheek huiseigenaren)
http://www.triodos.nl/nl/business_banking/credit/flexible_financing/179973 (projecten)

ASN Zakelijke duurzame financieringen:
http://www.asnbank.nl/index.asp?nid=9376

Rabo groenfinanciering:
http://www.rabobank.nl/ ... financieren/om_te_kunnen_groeien/groenfinanciering

ABN Amro - ondernemers:
Link op presentatie lijst Agentschap NL (29 sep. 2010)

Greenloans. Initiatief bij Fortis Bank:
http://www.greenloans.nl/

Bedrijven: slecht nieuws. VAMIL/MIA/EIA combinatie gaat van 2011 tot en met 2014 door Rutte afgeknepen worden. Investeringen in zonnepanelen e.d. zullen dus "minder" lucratief gaan worden. Benodigd: een zeer goede accountant die alles voor u door kan rekenen en van de juiste getallen uit zal gaan... Succes!
http://www.rendement.nl/.../id3344-groene-investering-minder-lucratief-in-2011.html

Op GoT af en toe interessante posts over de diverse regelingen m.b.t. VAMIL, EIA etc. Let op: dat is echt zeer goed oppassen, want het is erg ingewikkeld. Lees o.a. deze prima post en de links daarin, van "MalleEppie71".


En andere financiële aspecten...

Ook zeer belangrijk om de "marktwaarde" van uw eigen zonnestroom zelfstandig te kunnen berekenen zonder poeha verhalen van überoptimistische leveranciers, ondoorgrondelijke "energieprijzen vergelijkingssites", of mooi weer spelende energiebedrijven. Verkorte links naar relevante pagina's via welke u hopelijk uw info te pakken kunt krijgen:

Energiebelasting volgens Ministerie van Financiële Zaken (let wel: anno 2009 al de grootste variabele deelpost voor elektriciteit! Ook de bedragen voor de vaste, gebruiksonafhankelijke "teruggavepost energiebelasting" (zeer vaak foutief "heffingskorting" genoemd) die voor elektra en gas geldt, maar onder de eerste post op uw jaarnota moet worden "geboekt"):
http://www.minfin.nl/Onderwerpen/Belastingplannen/Belastingtarieven_2010 (energiebelastingen 2010, met name de link "Factsheet belastingtarieven 2010", rechts bovenaan)
http://tinyurl.com/yej9so6 (idem, linkpagina naar EB voorgaande jaren)
De enige echte en historische EB tarieven vindt u in de door mij op basis van Ministerie van Financiën publicaties samengestelde grafieken: HIER en HIER.
Voor "BTW over energiebelasting" zie mijn bijdrage op GoT met links (aug. 2011).

Websites van de netbeheerders (alle transport tarieven moeten daar op zijn/worden gepubliceerd, vanaf 1 jan. 2009 helaas voor kleinverbruikers uitsluitend absurde vastrechten, met name het schandalige "capaciteitstarief"): Overzicht regionale netbeheerders (alle netbeheerders in Nederland op de website van de ACM).

Websites van de leveranciers (doolhof aan vaak extreem mistige tariefconstructies bomvol valkuilen en prikkeldraad, waar uitsluitend de diehards nog de weg in weten, en waar u uw regelmatig veranderende "tarief" moet zien terug te vinden...; website ACM):
Vergunninghouders elektriciteit
Vergunninghouders gas

"Lever"vergoedingen: bedoeld wordt het tarief wat u krijgt nadat u met salderen van zonnestroom (consumptie minus netinvoeding op jaarbasis of per jaarnota, wettelijk geregeld in artikel 31c van de Elektriciteitswet) nog "stroom over heeft", wat door uw leverancier voor een "redelijk" tarief moet worden afgenomen. Wordt meestal een "teruglever" vergoeding genoemd, maar een kolencentrale boer "levert ook niet terug". Hij/zij "levert". En dat doet een zonnestroom exploitant (dus) ook. Dit is verder geen wet van Meden of Perzen, het is in ons landje een zeer dynamische toestand, die kan veranderen waar u bij staat. Energieportal doet een poging om de actuele stand van zaken bij (de meeste van) de 50 NL leveranciers bij te houden. Maar schrijft er wel een - terechte - disclaimer onder. Het is bekend dat bedrijven rap hun policy kunnen wijzigen (van Greenchoice ken ik al vier wijzigingen in korte tijd), dus echt "vast" hoeft en kunt u niet rekenen. Zeker niet over vele jaren lang gerekend:
https://www.energieportal.nl/onderwerpen/terugleververgoeding

Polder PV is een van de weinigen in Nederland die aantoonbaar en reproduceerbaar vastgestelde financiële opbrengsten ("vermeden inkoop kosten") over een tien jaar lange periode publiceert van zijn zonnestroomsysteem, omdat hij alle relevante data bijhoudt. Pas dan kun je in het oerwoud van wipkippende tariefstructuren een decente en betrouwbare "terugverdientijd berekening" maken. Zie de financiële pagina op Polder PV.


"Tools", controle energienota, monitoring elektra verbruik

Overzicht diverse typen analoge en digitale bemetering "onder eigen beheer", zowel voor standaard stroomverbruik, als, deels, voor "teruglevering zonnestroom", bij Olav Buunen:
https://olavbuunen.nl/energie/tblpuls.htm


Earth System Research Laboratory/NOAA Solar Calculator. Berekening zonnestanden, inclinatie etc. op uw geselecteerde lokatie. Met grafische zonsopgang, ondergang en "current position" op uw plattegrond.
http://www.esrl.noaa.gov/gmd/grad/solcalc/

Ecocalc.com o.a. uitgebreide database zonnepanelen met specs (!) en veel ander fraais, wel voor Verenigd Koninkrijk, maar goede referentie!
http://www.ecocalc.com/manufacturer_pv/0?ep=1

(Nationale) Energie Atlas. Diverse "potentieel kaarten". Inclusief "Zonpotentie velden" van Greenspread, en "Potentiele locaties voor zonnepanelen op gebouwen" van Zonatlas (zie ook verderop).
http://www.nationaleenergieatlas.nl

Flukso elektraverbruik monitoring. En alweer een leuke monitoring mogelijkheid van uw elektraverbruik zonder bemoeienis van een netbeheerder. Wel via een webplatform (houdt privacy aspecten s.v.p. goed in de gaten!), maar open source, en zo te zien aardige monitoring resultaten leverend. Voor wie wel van een avontuurtje houdt. Ook betaalbaar. Belgisch.
http://www.flukso.net/

GENI Global Renewable Energy Maps. Instralingskaarten overal ter wereld:
http://www.geni.org/globalenergy/library/renewable-energy-resources/index.shtml

Animatie globale instraling Noord-West Europa per maand vanaf januari 2011. PV Europe i.s.m. Meteotest:
https://www.pveurope.eu/solar-irradiation-data-all-european-regions

Global Solar Atlas. (Theoretische) specifieke opbrengsten en veel andere info per land / regio, hele wereld. Voor Europa:
https://globalsolaratlas.info/map?c=49.167339,13.820801,5&s=52.48278,5.625&m=site

Google PowerMeter. Als u behoefte heeft om "elders" uw via een "slimme" meter (al dan niet door uw netbeheerder in uw meterkast gesmokkeld, of door u zelf gekocht) vastgelegde energieverbruikscijfers min of meer real-time te laten monitoren en te vergelijken met de resultaten van "anderen". Eigen risico: lees goed de voorwaarden voordat u daar aan mee doet. Privacy wetgeving is niet voor niets een noodzaak in een moderne samenleving:
http://www.google.org/powermeter/

Hellingshoek en dak oriëntatie: effect op percentage zon instraling:
tabel op allesoverzonnepanelen.nl

Instraling wereldwijd volgens SolarGis:
http://solargis.info/imaps

Instralingsdiagram Nederland KNMI. Gemiddelde hoeveelheid instraling in het horizontale vlak over periode 1971-2000:
http://www.knmi.nl/klimatologie/normalen1971-2000/globale_straling_jaarsom.html

Instralingskaarten/foto's. Interessante en actuele kaarten voor Europa (NL helaas niet detailrijk genoeg), maandoverzichten, diverse werelddelen:
http://sonnenklar.webs.com/apps/photos/

Instralingsschijf. Globale berekening van aandeel instraling bij verschillende hellingshoek en oriëntatie t.o.v. zuid in NL, met interactieve tool bij Wattco.nl.
https://www.wattco.nl/nl/zonneschijf/

Kompas "tool". Handige elektronische overlay voor op bijv. Google Maps waarmee u een nauwkeurige oriëntatie van uw pand kunt bepalen (belangrijk voor een realistische benadering van de mogelijke maximale hoeveelheid in te vangen zonlicht op uw lokatie). Tip van Wolly op GoT, met dank!
http://bbs.keyhole.com/ubb/ ... 785959#Post785959

Plat dak - afstandscalculator rijen zonnepanelen. Wederom een geweldige tool van Eclecticsite.be:
http://www.eclecticsite.be/zonP/afstand_panelen.htm

Plugwise. Een van de bekendste wijzen van monitoring van het elektra verbruik middels zogenaamde "circles": pluggen die u per verbruikersgroep/apparaat gebruikt om het energieverbruik (stroom) te monitoren. Inmiddels ook geschikt gemaakt voor decentrale opwek. Wel zijn er privacy gevoelige aspecten rond deze technologie aan de orde geweest. Wordt aan gewerkt, maar hou het in de gaten:
http://www.plugwise.com/

Positie van de zon aan de hemelkoepel:
http://www.srrb.noaa.gov/highlights/sunrise/azel.html

Postcode gebieden Nederland Handig voor bepaling van uw "postcoderoos" (bureaucratisch construct Economische Zaken ter invulling van wens "salderen op afstand"...):
http://maps.geodan.nl

PVGIS van Joint Research Centre van de Europese Commissie. Instralingsberekeningen en zelfs kWh opbrengsten op geselecteerde lokatie, nieuwe versie:
http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

PV Logging België. Al eerder genoemd bij "live-logging", maar moet hier ook staan: prachtige tools voor schaduw berekening/simulatie, zonuren, etc. Must See!
http://www.pvlogging.be/

PVWatts solar performance calculator van het NREL in U.S.A. Ook optie voor "Regions outside the US". Waaronder vier lokaties in Nederland, voor een grove indicatie:
http://rredc.nrel.gov/solar/calculators/PVWATTS/version1/version1_index.html

Richten van zonnepanelen. Geweldige rekentool op Belgische site Eclecticsite.be:
http://www.eclecticsite.be/zonP/zonHoek.htm

Schaduwcalculator. Berekent schaduwwerking van obstakels (niet meer actief...):
http://weerkamer.nl/informatief/schaduwcalculator

Solar calculator van Solar Electricity Development BV. Ziet er indrukwekkend uit, maar ik krijg er slechts 886 kWh/kWp.jaar aan specifieke jaar opbrengst uit voor onze situatie. Terwijl we hier toch echt al twaalf jaar ver boven de 900, en voor de beste modules boven de 950 kWh/kWp.jaar uit komen. Met antieke olieboer paneeltjes...
http://solarelectricity.nu/opbrengst-calculator

Solar Index Maps (instraling per maand en per jaar) van monitoring portal 3E.eu, vooralsnog voor Europa (maanden in 2018, jaren 2016-2018), en voor het hoge potentieel hebbende Afrikaanse continent (ditto). Behoorlijk groot detail. Data ontleend aan uitgebreide validatie van satellietdata met meetgegevens van meer dan 300 meetstations in Europa. Percentage verschil tussen instralings-data van satellieten en nauwkeurig gemeten instraling op de grond is op jaarbasis minder dan ongeveer 2,5%.
https://solardata.3e.eu/maps/solarindex

Solar Wizard van River Solar uit Hilversum: ontwerp zelf uw eigen zonnecollector!
http://river.nl/solar/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=13

Solarnet "terugverdientijd calculator". Ziet er gelikt uit, zelfs met SDE optie, voor eigen risio (ik ben het niet eens met sommige uitgangspunten, ook al zijn die zelf "in te voeren", is al mailwisseling over geweest):
http://www.solar-net.nl/shop/pages.php?pageid=27

De Stand van de Zon. Mooie (oude!) simulator van de zonnestand en effect op schaduw. Op aparte pagina van website van HPRsolar.nl:
http://www.hprsolar.nl

SunCalc. Bepaling zonspositie op ingegeven (Google Map) lokatie, bij zonsopgang, ondergang, en op opgegeven tijdstip:
http://www.suncalc.net

Sunclock. "Must" voor PV liefhebbers:
http://www.mapmaker.com/Sun%20Clock/Sun%20Clock%207.htm

Tijdstip zonsopkomst en -ondergang, daglengte:
http://www.srrb.noaa.gov/highlights/sunrise/sunrise.html

Wolken/bedekkingsgraad Nederland door oog van de radar (satelliet):
http://wolken.buienradar.nl

Zonatlas Laat geschiktheid van daken in gemeentes tot op groot detailniveau (gebouw) zien. Aanvankelijk nog relatief weinig dekking, maar de progressie zat er in 2012 goed in. Inmiddels beschikbaar: HEEL PROVINCIE GELDERLAND (14 juni 2013), Amsterdam, Bloemendaal, Boxtel, Den Bosch e.o., Dordrecht, Eindhoven, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heemstede, 's-Hertogenbosch, Ten Boer [bij Groningen], Utrecht, Voorne, randgemeentes Rotterdam, west Overijssel. PvdA Leeuwarden wil ook. GroenLinks wil Limburg aan de Zonatlas. Eind mei 2013 ging Overbetuwe overstag. Etcetera, iedereen "wil". Origineel uit Solar Weltmeister Duitsland (ingenieursbureau Tetraeder.solar), in ons land actief gepromoot door Klimaatverbond Nederland:
http://www.zonatlas.nl

Onafhankelijk ontwikkelde alternatieven, Zonnekaart, Drenthe, Limburg, grote delen Overijssel, Flevopolder west, Leeuwarden, en apart Den Haag
http://www.zonnekaart.nl
http://www.zonnig.haaglanden.nl/node/5

Zonnescanbrabant voor Noord Brabant ontwikkeld door Buro Karto:
http://www.zonnescanbrabant.nl

Zonatlas buitenland equivalenten:
New York

Zonnewijzer Provincie Zuid-Holland. Potentieel berekeningen PV capaciteit en - opbrengsten per gemeente. Leiden (woonplaats Polder PV) "rendabel" 80 MWp, er lag eind 2017 volgens nieuwste cijfers CBS echter slechts 6,2 MWp...
http://pzh.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=3b6236d6aa6349699a9165b0d64b6299

Zon-instralingsschijf.
http://www.zonnepanelen.nu/nl/photovoltaic/praktisch/

Zonneradar. Geinig tooltje (let wel: gesponsord door een bekend bier concern), met animatie van de actuele en voorgaande zonneschijn in Nederland op basis van waarnemingen van 55 weerstationnetjes op terrassen (...), dus niet officiële KNMI weerstations, met 2 minuten refresh. Duidelijke FAQ pagina.
http://zonneradar.nl


Zelfbouw zonnepanelen

Geweldig initiatief van Chris van der Zwaal. Klasse! Vindt al snel navolging...
http://doctersnuggles.come2me.nl/ (Chris zijn actuele zelfbouw site)
http://home.kpn.nl/maas5455/ (Hans Maas heeft Chris al overtroffen...)
http://www.olino.org/articles/2009/03/19/zelfbouw-zonnepaneel (NL-talige versie)
http://www.olino.org/us/articles/2009/03/19/building-my-own-solar-panel (idem, Engelstalige versie met extra commentaren)
http://www.zelfbouwenergie.nl/ (forum voor alle zelfbouwers, niet alleen PV!!)
http://www.zonnecellen.tk/ ("Elektrobasic.nl", weer een nieuwe zelfbouwer, "kloas_wokkel", op GoT
Chris was ook op de uitzending van 24 maart 2009 van RayRadio te horen.

Zonnepanelen zelfbouw "hante". Geweldig goeie zelfbouw site van iemand met grootse plannen (16 modules!) en reeds drie prachtige zelfbouw exemplaren met op e-bay gekochte cellen van Evergreen/EverbrightSolar™ (dat zijn byzondere, rechthoekige "bandgezogene", of "string-ribbon" cellen, zie ook foto die ik maakte op Intersolar 2008). Het complete proces van bouwen staat uitvoerig en helder beschreven, alle details worden goed uitgelegd, de problemen en de oplossingen worden belicht, opbrengsten, plug-wise monitoring, bespreking van eigenaardigheden van de OK4 omvormers, een Gridfit, kosten, talloze scherpe en illustratieve foto's, you name it. In een woord: klasse!
http://www.xs4all.nl/~hante/index-nl.html

Stef110 (trouw GoT bezoeker) lijkt zo'n beetje een zelfbouw fabriek te zijn begonnen en heeft de slag al goed te pakken. Respect!
http://www.svitterzon.nl/zonnepanelen.htm (veel zelfbouw foto's, procedure)
http://gallery.svitterzon.nl/ (alle foto's van zijn fantastische zelfbouw project)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/38303434#38303434
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/38305148#38305148
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/39019783#39019783 (nu ook al paneeltjes zelf bakken met infrarood lampen, dit gaat echt profi worden - OK, eerste keer foutje, maar daar leert Stef110 vast van...)

Bouw je eigen organische PV-cel (pdf downloadbaar via link na registratie bij Elektor):

Zelfbouw filmpjes met multikristallijne cellen:
http://www.youtube.com/watch?v=jxJ_GRjCjC4 (deel 1)
http://www.youtube.com/watch?v=Ny09kqfqDZ8 (deel 2)
http://www.youtube.com/watch?v=qgl_dhq4ynk&NR=1 (ander zelfbouw project)

Solar Pocket Factory. Amerikaanse entrepeneurs halen via crowd-funding geld op om een apparaat te commercialiseren waarmee iedereen "on-site" op eenvoudige wijze "professioneel gefabriceerde zonnecellen op kleine schaal" zou kunnen gaan maken.
Bericht op Greenem (november 2012)

Maarrrrr: zonnepanelen zijn extreem hard in prijs omlaag gegaan in 2010-2011, dus vooral ook dit lezen "als u het voor het geld zou willen doen" (voor de lol mag het beslist!):
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/37528431#37528431 (en vooral ook de daar op volgende posts)


OK4 omvormer info

(links aangepast)

Ron Hoekstra's OK4 Data Manager versie 3 van iQue Digital Media Design, incl. handleiding. Laatste versie 3.2.43 per 25-11-2004:
http://www.ok4manager.com/

Bronia Jablonska. Uitgebreide praktijkervaringen met van OK4 omvormers voorziene Sunpower systemen in het PV-Privé project van ECN in Petten en omgeving. Uitval percentage in 3 jaar tijd 11,5% (!); bespreking van andere storingen en installatiefouten e.d. Downloadbaar pdf document (2004) van 9,6 MB:
http://www.ecn.nl/publications/ECN-C--04-089

Zonnestroom Producenten Vereniging. Korte bespreking op omvormer pagina OK4 en diverse uitval meldingen (tevens problemen bij andere omvormer types op deze site), onder nieuws ook regelmatig info over de hele OK4/Sunpower e.a. "affaires":
http://www.zonnestroomproducenten.org/ok4e.html

Organisatie voor Duurzame Energie. Initiatief van Jadranka Cace van de Sectie Zon om problemen met de van OK4 omvormers voorziene Sunpower - en andere - PV-systemen te inventariseren. Overleg met de leveranciers. Primeur voor plaatsing van de door de Sunpower partners opgestelde "FAQ"-lijst op de website van O.D.E. "OK4E-100 probleem en oplossingen":
http://tinyurl.com/7ux6qay (verkorte link naar OK4 omvormer [& problemen] pagina op website ODE)

De site van de Zon & Licht Zonnestroomvereniging Leiden & Rijnland, waarop behoorlijk veel meer oude info over de OK4 omvormers stond, is reeds lang uit de lucht gehaald. Voor meer info, zie mijn OK4 / Sunpower webpagina's. Het meest actuele exemplaar is deze.

Opvolger van de OK4 omvormer
Zie mijn berichtgeving over het micro-inverter traject bij omvormer wereldkampioen SMA (die Henk Oldenkamp's technologie platform in 2010 heeft opgekocht).


De installatie elektrotechnisch en bouwtechnisch

Elektrotechnisch
Lastige materie - de eisen aan de aansluiting van grotere PV systemen aan uw "huisnet". Alleen door professionals te doen en daar advies in te winnen. Er moet volgens NEN1010 worden gewerkt, maar die norm is niet openbaar en er moet stevig voor betaald worden. Abstract / essentie:

Presentatie NEN1010 VSK 4 februari 2016

Issues over netspanning

Installatie Journaal - Elektrische Installaties Video PV Systemen - Prof. Cobben (TU Eindhoven) over een belangrijke issue bij grootschalige inzet van PV installaties: netspanning, de 253 Volt grens, en mogelijke probleem oplossingen. Video.

Opzet SolarNRG:
Meterkast / hoofdaansluiting richtlijnen

Info Zonnekoning:
http://www.zonnekoning.com/informatie/hoofdaansluiting/

Bouwtechnisch
SBR ("kennisplatform voor de bouw") infobladen - tips en aanwijzingen voor installatie van PV-systemen (vrij summier, maar redelijk beeld van de thema's):

Infoblad 307 - Ontwerpen van gebouwen met pv-installaties
Infoblad 308 - Plaatsing van pv-panelen op platte daken
Infoblad 309 - Plaatsing van pv-panelen op hellende daken
Infoblad 310 - Opname van pv-panelen in gevels
Infoblad 311 - Veilig monteren en installeren van pv-panelen op daken

Must read voor het in Nederland zéér actuele thema "Mogen meerdere omvormers achter één eindgroep?" Let op, het gaat om zeer ingewikkelde materie. De meeste mensen snappen er toch niets van en dienen onherroepelijk professioneel advies in te winnen. Ga niet zelf zitten rotzooien s.v.p.!! :

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1550844


Meters

De meeste elektriciteitsmeters kunnen probleemloos gebruikt worden bij zonnepanelen, de beste zijn en blijven de volautomatisch "salderende" Ferrarismeters ("meters met een wieltje") die het zogenaamde artikel 31-c van de Elektriciteitswet (ook wel soms "het salderingsartikel van Samsom" genoemd) probleemloos "uitvoeren". Bij meters met "teruglever telwerken" moet dat natuurlijk ook gebeuren, maar daarvoor is "een administratief traject" nodig, en daarbij moet u opletten dat u de volle "waarde" van de invoeding op het net (lees: "uw niet zelf in eigen huis gebruikte overschot van zonnestroom") ook daadwerkelijk krijgt uitgekeerd.

Er zijn helaas ook meters met een zogenaamde "teruglooprem", al lijkt dat een zeer kleine populatie te zijn. Die dient u te laten vervangen door de meetgemachtigde namens uw netbeheerder. Dring daarbij aan op gratis vervanging, want u heeft niet om zo'n "teruglooprem" gevraagd (de meter is immers niet van u, dat ding hing er waarschijnlijk al die tijd al, mogelijk al toen u uw huidige woning betrok). Anders zou u financieel benadeeld worden t.o.v. mensen met meters die wel (automatisch) "kunnen" salderen. En dat zou volgens de principes van de NMa "eigenlijk niet mogen" (dat betekent namelijk "discriminatie van gelijkwaardige afnemers of, zo u wilt "prosumenten"). Lees daartoe eerst dit en kijk op de KEMA lijst of u "het haasje" bent. Voor stadswarmte meters heeft KEMA een aparte lijst. Voor gasmeters is het KIWA verantwoordelijk, die heeft ook zo'n lijst met goed- en afgekeurde gasmeters:

"Meterpool" lijst met elektriciteitsmeters kleinverbruik, waarvan slechts een paar types met "teruglooprem" (KEMA is inmiddels onderdeel van DNV-GL):
http://www.dnvkema.com/Images/Uitgegeven%20overzicht%20metercodes.pdf

http://www.kema.com/nl/services/testing/calibration/kleinverbruiksmeters.aspx (ga op die pagina naar rechts onder Downloads en klik op de link "Uitgegeven metercodes". Omdat er spaties en haakjes in de directe link naam staan, gaat een "directe link" niet altijd goed, vandaar)

http://www.kema.com/nl/services/testing/calibration/warmtemeterpool.aspx (keurings-overzicht van stadswarmte meters bij KEMA)

http://www.kiwatechnology.com/gastechnology/gas.aspx?id=6246&LangType=1043 (keurings-overzicht gasmeters in Nederland)


Duitse websites over zonnestroom

Een uitstekend overzicht (slechts het topje van de ijsberg...) vindt u op de website van de SolarRegion Oberrhein:
http://www.solarregion.net/index.php?pageID=links


Leveranciers van zonnepanelen & garanties

Tegenwoordig "struikel" je over leveranciers van PV hardware en complete zonnestroom systemen. Er zijn "ontzagwekkend" veel aanbieders van het mooie spul bijgekomen, de laatste twee jaar. De status in mijn nog regelmatig geupdate lijst, begin juni 2013 is: 819 aanbieders. Dit is dik het zesvoudige - van het alhier gedocumenteerde - volume van een claim van "130 aanbieders" uit de mond van een medewerker van Milieu Centraal in Trouw (eind september 2012). En mogelijk al hard op weg naar een negen maal zo grote hoeveelheid als de 100 "representatieve" bedrijven die door CBS tot 2012 eenmaal in het jaar werden ge-enquêteerd om daar "de afzet van zonnepanelen in Nederland" uit te bepalen (cijfers CBS: zie deze markt pagina op Polder PV)...

Het blijft zeer moeilijk het kaf van het koren te onderscheiden, in ieder geval op de chaotische Nederlandse markt. Een willekeurige en volstrekt niet volledig bedoelde greep volgt hieronder, met bedrijven die een reputatie hebben hoog te houden of waar Polder PV goede berichten over heeft vernomen. Garanties geeft dat lijstje echter niet. Zaag s.v.p. iedere leverancier door over eventuele "aanbiedingen" en loop voor uw bestwil met een grote boog om totaal nietszeggende gelikte poeha verhaaltjes heen! Standpunt Polder PV: alle flashdata van individuele modules moeten sowieso op aanvraag worden geleverd bij aflevering van de PV-panelen (u heeft daar "recht" op), er moet een volledig herleidbaar IEC certificaat worden geleverd als zo'n certificaat voor de modules is opgesteld (bij voorkeur zonder meer wel, lees echter ook deze bijdrage s.v.p., het certificaat moet recent zijn geaccoordeerd en verlengd op basis van de staande praktijk in de productie lokatie), product-, leverings-, systeem- en gespecificeerde vermogensgaranties moeten op orde zijn en in contract worden opgenomen, een onderbouwde productie (kWh) verwachting op lokatie moet geleverd kunnen worden voor een serieus te nemen aanbod.

Kritische vragen dienen helder en niet ontwijkend te worden beantwoord. U gaat veel geld uitgeven: u heeft recht op een degelijke en klantgerichte behandeling. Uiteraard horen de installatie, onderbouw constructie, bevestiging etc. pico bello te zijn, deze systemen moeten minimaal 20 jaar of langer "mee" kunnen gaan met zo min mogelijk onderhoud of problemen (gedurende die periode zou rekening gehouden moeten worden met een eenmalige vervanging van de omvormer(s) als minimale onderhouds-post voor de PV-installatie om aan de "veilige" kant te blijven met terugverdientijd berekeningen).

Polder PV staat uiteraard niet in voor volledigheid, betrouwbaarheid, effectiviteit, kosten realiteit of andere kwaliteiten van leveranciers. Prima behaalde resultaten in het verleden zijn ook geen (verzekerde) garantie voor vergelijkbare resultaten in de toekomst. Kwaliteit zal continu moeten worden afgedwongen en dient feitelijk tot de core-business van elke (willekeurige) onderneming te worden gerekend.

Polder PV is gezien de schokkende Nederlandse historie op dit gebied géén warm voorstander meer van afname van zonne-energie systemen direct van sales organisaties van energiebedrijven. Die zijn er nog steeds, en worden al naar gelang het incentive klimaat in Nederland weer (tijdelijk) opleeft, op/doorgestart, maar ook net zo makkelijk weer stilgelegd als het politieke klimaat in Den Haag als vanouds guur wordt als de Antarctische poolkap. De dubbele petten bij de energiebedrijven zijn onontkoombaar in die business. U mag "het" uiteraard beslist (blijven) doen, het is immers een vrij land.

Op internet zijn er heel wat aanbieders actief die regelmatig met (extreem) scherp geprijsde spullen komen, vaak uit Azië. Let s.v.p. heel erg goed op leveringsvoorwaarden en bijvoorbeeld ook het land van rechtspraak, mochten er claim gevallen gaan voorkomen over de modules. Blijf s.v.p. zeer kritisch op alle aanbiedingen. Als er iets niet in orde is met het geleverde spul, moet u probleemloos en zonder gezeur kunnen reclameren, in eerste instantie uiteraard bij de leverancier van het spul die dan nog wel moet "bestaan". Van veel Chinese producenten, laat staan van zogenaamde "OEM" leveranciers (producten van vaak onbekende herkomst, met een eigen sticker er op geplakt) is nauwelijks informatie voorhanden, laat staan hoe het met de garanties zit. Uiteraard geldt hetzelfde voor alle andere aanbieders van naam, al is het risico bij internet verkoop fors hoger als de koop- en garantie voorwaarden slecht zijn. Het gaat om grote bedragen, en het is uw zuur verdiende geld. Besteedt dat met prudentie. Overigens is vooralsnog onbewezen dat modules uit de Oriënt per definitie "gemiddeld slechter" of "van mindere kwaliteit" zouden zijn dan bijvoorbeeld in Europa gemaakt PV-panelen. Sterker nog: de ervaring van de afgelopen jaren is dat er erg goed spul uit China, Taiwan komt. Een waterdichte garantie is dat uiteraard nooit, zeker niet bij een overspannen markt als de PV-business, en het feit dat zonnepanelen producten zijn die lang mee (zouden moeten) gaan...

Suggestie van aanpak "hoe selecteer ik een leverancier van zonnepanelen" van GoT-er swapevent (er zijn natuurlijk andere aanpakken mogelijk, sterk afhankelijk van kennis bij de vragende partij), 25 oktober 2012:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/39166616#39166616

Module en pakketten leveranciers
Een "niet objectieve" verre van uitputtende greep, op alfabetische volgorde. Veel meer via Top50Solar.nl of via de leden pagina van branche organisatie Holland Solar (let op dat slechts een fractie, minder dan 10% van het totale bij mij bekende aantal leveranciers lid zijn van H.S. !), de keus is verpletterend. Ook de Deventer groep rond Zonnehoven heeft een aardig lijstje. De veelbesproken, onder Stichting Urgenda vallende Wijwillenzon actie had een eigen lijst van vaak startende kleine installateurs verspreid over Nederland, maar die inkoop actie zou worden beeindigd in 2012. Veel van die installateurs verkochten/verkopen geen "eigen" PV-pakketten.

Agro-NRG (Ootmarsum, Overijssel) vooral focus op agrarische bedrijven.
Atama Solar Energy (Arnhem, Gld.)) ruime ervaring.
Awizon (Surhuisterveen, Friesland).
Energiebau (Maastricht, Limburg) Nederlandse tak van nabijgelegen Duitse leverancier (Keulen). Fanatiek wat kwaliteit betreft. Na insolventie Duitse moeder over naar Innotech Solar.
Esdec (Deventer, Ov.) veel pakketten, diverse merken, met de beroemde, veelgebruikte ClickFit bevestigingssystemen (zie ook de mededeling op hun DHZ pagina)
HR Wooncomfort (Joure, Friesland) ook focus op agrarische sector.
IBC Solar (Amstenrade, Limburg) Nederlandse tak van ervaren Duits systeemhuis.
New Energy Systems (Schimmert, Limburg), "preferred" dealer van Scheuten Solar (Multisol modules worden in Gelsenkirchen gemaakt), veel praktijk ervaring.
Oskomera Solar Power Solutions (Deurne, N.B.) langjarige ervaring in binnen- en buitenland, ook grote projecten/façades. Incl. O. Home Solar (particuliere markt).
P. Breet Installatie (Wieringerwaard, N.H.) Erkend installateur, Uneto-VNI / SEI gecertificeerd.
Redenko (Breda, N.B.)
Rome Energy Solutions (Rossum, Gelderland) ruime ervaring met PV, ook projecten
SolarAccess (Deventer, Ov.) langjarige installatie ervaring (vooral ook grote projecten in buitenland; voortgekomen uit Stroomwerk)
SolarNRG ('s-Gravenzande, Z.H.) o.a. Sharp specialist, langjarige ervaring, Uneto-VNI lid, VCA (veilig werken op daken) certificatie.
Solen Energy Nederland (Ter Apelkanaal, Groningen) NL dochter van Duitse Solen Energy GmbH (ruime praktijkervaring).
SolSolutions (Pijnacker, Z.H.) leverancier van zowel PV-installaties (met modules van o.a. Chinaland Solar Energy), als van thermische zonne-energie systemen.
Sun-Factory (Hoogeveen, Friesland) old-timer. Heet nu Sun-Fictory???
Techneco (Delft, Z.H.) ook al lang actief in de PV-business.
Tenten Solar B.V. (Lichtenvoorde, Gelderland) groothandel en installatie bedrijf.
The Sunshine Company (Wierden, Overijssel) specialist gericht op PV voor bedrijven.
Zonne-energiespecialist (Naarden, N.H.) onderdeel van Dakspecialist Naarden B.V.
Zonnefabriek (Amsterdam, N.H.) jong team, bekend geworden door ZonVast actie.
Zonnepanelen Volendam (spreekt voor zich; levert kwaliteit en bedrijfsvoerder is een van de weinige NL installateurs die veeleisende cursussen bij wereldkampioen omvormer fabrikant SMA heeft gevolgd).

Door de bos de bomen niet meer zien? Dan kunt u ook proberen via aanbiedingen zoek sites (die natuurlijk geld verdienen met elke "hit" die wordt gemaakt, i.t.t. Polder PV die niets verdient) op een keur aan aanbieders te komen die bij u in de buurt "kunnen" (of: "willen") leveren. Ik noem er hier twee, gebruik is volledig voor eigen risico. De keuze is verpletterend, en het kan ook uitermate verwarrend werken op mensen die niet meer weten wat ze moeten kiezen. Ik heb meer dan dertig "lead afvangers" in een lijst staan, het internet is er van vergeven:

Comparemysolar (internet startup met wortels in United Kingdom, in vier landen actief)
Greenem zonnepanelen zoeker ("dé duurzame prijsvergelijker", "commercieel en onafhankelijk"...)

Interessante aanbiedingen van zonnepanelen voor avonturiers (dan wel serieus gegadigden met ondernemingslust):
http://www.havelland-solar.de/produkte-show.php?Ansicht=Module

Gramsbergen Solar (Veldhoven) advies, projecten, scholing, ook verkoop.
Rencom (Ouderkerk a/d Amstel) projectmanagement en begeleiding.

Garanties
Dit is een ongelofelijk heikel onderwerp (op internet fora ook wel bekend als "sticky topic"). Er wordt wel gedacht over verbeteringen, maar er moet nog veel gebeuren. Photon publiceerde in het maart nummer van 2010 een kritisch artikel met een "test" van garantiecertificaten van tientallen module leveranciers. Hun kritische juristen lieten nauwelijks een spaan heel van de (pretenties van de) garantiecertificaten, ook van zeer grote module fabrikanten. All-over conclusie: "Wirklich gute Garantien haben wir nicht gefunden". U kunt dit Duitstalige artikel met gedetailleerde tabel gratis van Polder PV bekomen. Gaarne daartoe een e-mail sturen.

Podewils, C. (2010). Garantiert kompliziert. Wer Modulgarantien durchsetzen will, braucht einen langen Atem und muss viel Geld mitbringen. - Photon 3/2010: 120-129.

"Top tien" in PV
Een interessante "solar top tien" voor diverse platforms wordt tegenwoordig bijgehouden door (en is uiteraard de verantwoordelijkheid van) de collega's van SolarPlaza. O.a. Top10 voor multi- en monokristallijne panelen, en voor CIGS dunnelaag modules. Bij sommige lijsten mogen wat voorzichtige vraagtekens worden gezet. Bedrijven die vinden dat ze onterecht niet in die "top tiens" voorkomen, kunnen daar reageren. Zie deze pagina bij SolarPlaza.

Checken van zonnepanelen direct na de aankoop
Interessant artikel met "lowtech-module check":

Haase, C. & Podewils, C. (2011). Unser Lowtech-Modulcheck. Eine erste Qualitätsprüfung auf Konstruktionsmängel ist schon mit bloßem Auge möglich. - Photon 2/2011: 100-103.

Omvormers
Ook grote keuze, voer voor specialisten. Wederom in Photon een handig overzichtsartikel, met tips waar op te letten bij de koop resp. selectie van een omvormer, te bekomen bij Polder PV:

Siemer, J. (2010). Entscheidungskriterien für den richtigen Wechselrichter. - Photon 3/2010: 84-88.


Schades

Er kunnen (in de loop van de tijd) diverse typen problemen met uw modules en/of systeem optreden. Het blijft tot nu toe gelukkig nog een beperkt deel van de totale op de markt afgezette volumes. Maar waakzaamheid blijft geboden.

Typische cel-gerelateerde "schades":

Typical damages at Solar Panels (Europe-Solar.de)

Delaminatie (soms in combinatie met hot-spots):

Sonnenertrag wiki
Sun-Consult (diverse foto's, verschillende verschijningsvormen)

Een vrij "nieuw" fenomeen waarvan de precieze oorzaken nog niet bekend zijn, maar mogelijk te maken heeft met onzichtbare "microcracks" in de zonnecellen, "Schneckenspuren" op de bovenzijde van de cellen:

Veel artikelen op Photovoltaikforum (Duitstalig)


Verzekering

Gevolg van "potentieel van schades" is natuurlijk: de PV-installatie zal verzekerd moeten worden. Onderschat dit niet, zeker bij grotere installaties kunnen eventuele schadeclaims bij gebleken installatie gebreken of zelfs fouten een gigantisch probleem voor de eigenaar worden, tot een faillissement aan toe in schrijnende gevallen (bijvoorbeeld gevolgschade, zware gewonden of zelfs mensenlevens). In Nederland is het bijvoorbeeld nog helemaal niet "gebruikelijk" dat voor (grote) PV-systemen daklast berekeningen worden gemaakt. Gezien het zeer diverse spectrum aan dak-types, en het snel groeiende aantal PV-installaties in Nederland, kan dat al snel tot grote problemen gaan leiden bij onvervaren installatiebedrijven...

Waarschuwing uit de branche, gevonden bij LTO Commerce:

"Volgens [de verzekerings-inspecteur] is het meer regel dan uitzondering dat er geen constructieberekening van het dak wordt gemaakt. 'In offertes wordt genoemd dat de koper van de panelen verantwoordelijk is voor de constructieberekening, maar deze leest dit over het algemeen niet en laat de berekening dus niet uitvoeren. Bij schade kan dit problemen geven omdat schade door bouwfouten meestal is uitgesloten', aldus de inspecteur."

Website Vraagbundeling zonnepanelen / LTO (16 okt. 2012).

Uiteraard geldt dit in veel mindere mate voor particulieren, maar het betreft nog steeds dure installaties op het dak, geëxponeerd aan de elementen, en potentieel "gevaarzettend" voor omwonenden als het systeem niet goed is bevestigd of van voldoende ballast is voorzien (platte daken). Derhalve: navragen of het systeem is verzekerd, of het alsnog laten opnemen. Ook kunnen tegenwoordig voor diverse "evenualiteiten" PV-systemen worden verzekerd.

Verzekeringen:

Solarif (Arnhem)


Inspiratie & hors categorie

Hundert Prozent Erneuerbare Energien zijn bereikbaar! En Duitsland toont dat wederom aan op deze fan-tas-tisch-e website met interactieve kaart. Daar mag het land wederom voor worden geprezen!
http://www.100-ee.de/

RayRadio, een populaire radiozender uit Breda, besteedde in 2009 elke dinsdagavond tussen 21h00 en 22h00 aandacht aan zonne-energie (met name zonnestroom). In 2010 wellicht nog regelmatig nieuws over Ray Meur's avonturen rond duurzaamheid. Recente podcasts zijn te vinden op:
http://rayradio.podomatic.com/

Enkele oudere leuke uitzendingen over (o.a.) zonnestroom op RayRadio vindt u op OliNo.org:
http://www.olino.org/articles/category/zonne-energie

From Space To Earth. The Story of Solar Electricity. Onmisbare bron die u gelezen "moet" hebben om te snappen waarom we een zonnestroom revolutie hebben. Hier komen de echte pioniers, durfals, visionairs, etc. voor het voetlicht, en dat is driedubbeldwars verdiend! Boek van John Perlin uit 1999, zeer goede en diepgaande research en heerlijke persoonlijke noten / interviews met pioniers. En nog steeds hartstikke leuke en onderhoudende lectuur. Ook zonder olie/gas boeren geen (start van een) zonnestroom revolutie ... U kunt zelfs een presentatie laten voorlezen!
Verkrijgbaar bij o.a. Amazon.de
http://www.californiasolarcenter.org/fste/fste.html

Historie van PV in Nederland, geweldig en inspirerend overzicht door Eric Lysen, 50 years of solar PV in the Netherlands (pdf, 2,08 MB) op JointSolarPanel website:
http://tinyurl.com/333hz33

Kijken! Promotiefilmpje van Solon, "Hail, The Return of the Sun":
http://www.youtube.com/watch?v=lFJc4xuFPcc

Technologische ontwikkeling fotovoltaïsche zonne-energie, met veel grafieken e.d.:
http://www.ecn.nl/docs/library/lezingen27mei2005/zonne-energie.pdf

Grootste, spectaculairste, hoogste, ... PV-systemen ter wereld. Zeer fraaie verzameling, veel meer dan vele mensen bevroeden! Met veel luchtfoto's:
http://www.pvresources.com/PVPowerPlants/Top50.aspx

Idem op Wikipedia (inclusief geplande grote projecten, 2e link):
http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_power
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_photovoltaic_power_stations

Sol. Onze Levensbrenger. Fenomenale visualisatie van een zonnevlam op onze zon. Rain on the Sun. Onvergetelijk mooie video (4'16"). Must See!
http://www.good.is/posts/intermission-nasa-captures-stunning-rain-on-the-sun

Solar Warrior in California bond de strijd aan met zijn onwillige netbeheerder en won uiteindelijk: 30,5 kWp (!) AC "load" zonnestroom aan het net en continu gevolgd in de loop van de tijd. Uitgebreide verslaggeving "net metering" en de consequenties:
http://www.solarwarrior.com

(Talloze) Infographics Wereldkampioen Duitsland. Hoe marktondersteuning van duurzame energie MOET, en wat voor ongelofelijke resultaten dat oplevert:
http://www.solarwirtschaft.de/typo3/index.php?id=102
http://www.unendlich-viel-energie.de/index.php?id=113

Nog mooier: actuele grafieken van de hernieuwbare energie revolutie in Duitsland. Likkebaard-lekker!
http://www.energymap.info

Vette, zeer snel gesneden video met verpletterend beeld van de #Energiewende (vooral een "#Elektrizitätwende") in Duitsland. Klasse!
Solar Energy in Germany

OK, ietwat grappend bedoeld, maar het gaat om serieuze zaken. Webpagina met verwijzingen naar de meest succesvolle duurzame energie wetgeving ter wereld die Duitsland aan de eenzame top heeft gebracht. Het Erneuerbare Energien Gesetz, dus:
http://www.bmu.de/gesetze/verordnungen/doc/2676.php

Photovoltaik
Uitvoerige, zeer gedetailleerde, en met fraaie tabellen en grafieken gelardeerde, Deutsch-grundliche Wikipedia pagina over het fenomeen zonnestroom. Zeer detailrijk, grondig gerechercheerd. Een minpunt: het gezeur over "vollasturen", waarvan ik vind dat zonne-energie daar nooit mee lastig gevallen kan en mag worden gezien de lichtafhankelijkheid van de technologie... Verder: klasse, doch Duitstalig:
http://de.wikipedia.org/wiki/Photovoltaik

Ook in Nederland gebeuren nog steeds (hoe is het mogelijk?) hele leuke dingen op duurzaam gebied. HIER! gebeurt het:
http://www.hier.nu
http://www.opgewekt.nu

Energiebesparing. Hartstikke geinig, laagdrempelig doch doordringend tekenfilmpje, voor jong en oud (met dank aan Jeroen Haringman voor de link):
http://www.youtube.com/watch?v=1-g73ty9v04

Informatief radio interview Horizon met OliNo oprichter Jeroen van Agt over PV en CSP, en over terugverdientijd zonnestroom:
http://www.olino.org/articles/2007/12/17/radio-interview-olino-deel-3-4
http://www.olino.org/articles/2007/12/18/radio-interview-olino-deel-4-4

Zeer interessant "achter de gordijnen" interview door Irma Ellens Maat van Star-People.nl met Nederlands Zonneprof Wim Sinke. Aanbevolen (ben het niet met alles eens, maar dat doet er niet toe):
http://www.star-people.nl/index.php?module=news&id=2411

Zwerius Kriegsman ging naar "nul" op de energienota. Zijn verduurzamingsoffensief is nog steeds een groot voorbeeld in Nederland. Uitgebreid beschreven, gelardeerd met veel zeer interessante grafieken (en nota screenshots!):
http://geen-energierekening-meer.weebly.com

Om stil van te worden:
http://palebluedot.ytmnd.com


Zonnecollectoren & andere zéér nuttige thermische toepassingen

River Solar alles wat u altijd al wilde weten over thermische zonnecollectoren:
http://river.nl/solar
Rivusol (Eindhoven)

Koken op zonlicht - eitje!
http://solarkoken.blogspot.nl


Hernieuwbare energie in Europa

Alle (???) informatie over wet- en regelgeving met alle snoeiharde marktdata (energie, duurzame energie, vermogens, opbrengsten, the lot???) per land in Europa bij elkaar. Navigatie ietwat lastig, wel fascinerende mogelijkheid om weken lang gegevens bij elkaar te harken en te gaan zitten vergelijken. Renewable Energy Policy Network for the 21st Century (REN21):

http://www.ren21.net/map/

Verschrikkelijk mooie statistiek site herniewbare energie in Duitsland, met knallharte cijfers incl. die over zonnestroom per Bundesland. In Nederland ondenkbaar (knallharte cijfers zijn hier zeldzaam en afgrijselijk slecht te vinden...). Föderal Erneuerbar:

Per Bundesland
Solar


CO2 en equivalenten - de raw facts

CERINA documenteert de keiharde fysieke CO2 en equivalenten uitstoot van landen. Nederland is een van de vieze West-Europese jongetjes van de klas, zeker naar rato van de uitstoot per inwoner. En dat wordt in eigen land doodgezwegen (behalve door een paar vlaggen zwaaiers die door de nationale pers het graf in worden genegeerd - tot nog toe...). De bikkelharde cijfers voor 2013, let ook vooral op de "changes" cijfers de jaren onderling (bijv. "real changes" 1990-2013 percentage):
http://www.cerina.org/co2-2013


De professionals/industrie

Voor diepgravers hier wat links naar brancheorganisaties en geïnformeerde sites over de PV-industrie.

Cel-efficiëntie
Research - stand van zaken efficiënties van alle fotovoltaïsche cel technieken. Op laboratorium niveau (NB: nog lang niet bereikbaar in commercie). Ontwikkeling gaat rap!
http://www.nrel.gov/ncpv/images/efficiency_chart.jpg

Hardware overzichten

ENF Solar Panel Directory (januari 2013: 4.121 module series met 15.227 types, selecteerbare optie middels knop; selecties mogelijk middels STC module vermogen, paneel efficiëntie, tolerantie op het STC vermogen, en zelfs een limiet op het (voor de installateurs te dragen) gewicht van de panelen...:
http://www.enfsolar.com/pv/panel

Photon Solar Module-Database (januari 2013: 45.868 types...; uitgebreide module gegevens). Lees s.v.p. goed de bijsluiter/gebruiksvoorwaarden!!!:
http://www.photon.info/photon_site_db_solarmodule_en.photon

Photovoltaikforum Module databank (januari 2013: 26.935 types...):
http://www.photovoltaikforum.com/database.php

ISETsolar Group Inverter Directory / Mission Solar programma (januari 2013: 307 verschillende merken; doorklikken per merk en type):
http://www.inverter-directory.net/

Photon Inverter Database (januari 2013: 6.546 types); zie ook opmerkingen bij module database!
http://www.photon.info/photon_site_db_wechselrichter_en.photon?ActiveID=1241

Photovoltaikforum Inverter ["Wechselrichter"] databank (januari 2013: 739 types):
http://www.photovoltaikforum.com/wrdatabase_dir.php

Gekleurde zonnepanelen, o.a. bij Bisol (Sloveense producent). Pro memori (meerprijs & minder efficiënt, wel leuk voor architecten ...):
http://www.bisol.com/en/products/pv-modules/bisol-spectrum-poly.html

BSW: Brancheorganisatie zonne-energie in de absolute wereldmarkt Duitsland. Veel infografieken etc.:
http://www.solarwirtschaft.de/

ECN: Neer'lands trots in bange dagen. Research zijn ze in Petten duivels goed in. Nu de marktafzet nog...:
http://www.ecn.nl/nl/units/zon/

ENF: Brits-Chinees marktanalyse bedrijf met grote database van bedrijven in de zonnestroom-business.
http://www.enfsolar.com/

Prijzen die Chinese bedrijven voor cellen en modules betalen:
http://www.enfsolar.com/cell-panel-prices

EPIA: De Europese belangenorganisatie voor zonnestroom met een uitgebreide hoeveelheid informatie materiaal en talloze boeiende rapporten over de gerealiseerde en voorziene marktontwikkelingen rond de meest democratische vorm van opwekking van hernieuwbare elektriciteit:
http://www.epia.org

EurObserv'ER: Europese organisatie die minstens eenmaal per jaar de marktgroeicijfers van zonnestroom en thermische zonne-energie (en diverse andere hernieuwbare energie) toepassing per land publiceert ("barometer"):
http://www.eurobserv-er.org/

Gunther Portfolio: Extreem goed geïnformeerde blog over de ontwikkelingen in de PV industrie, marktontwikkelingen, en de talloze politieke ramificaties rond de rappe groei van zonnestroom in de (professionele) wereld. Engelstalig:
http://guntherportfolio.com/

KIWA "Zonne-energie register" met check of door u gekochte PV-hardware aan technische eisen dan wel aan "verwachte" levensduur voldoen (niet duidelijk wordt waarom een levensduur van "minimaal 20 jaar" voor omvormers als "normaal" zou moeten worden beschouwd; Nedap is in december 2012 aan de voorbereidingen van een omruil actie begonnen vanwege een ontdekte ontwerpfout). Het enige wat getoond wordt is of de registratie datum van een bepaald type hardware nog niet is verlopen.
Link op KIWA site (zei ook dit bericht)

Nederlands Onderzoeksplatform Duurzame Energievoorziening (NODE): Met natuurlijk de beslist niet duurzame "optie" kernsplijting ook in het rijtje, deels oude info, aardig overzichtje (rechts bij "achtergrond" en "onderzoek" verder klikken):
http://www.energieplatform.nl/energieopties/zonnecellen/

PHOTON & Photon International: Duits resp. Engelstalig vaktijdschrift, smullen:
http://www.photon.de/
http://www.photon-magazine.com/

HARD CORE sector data in grafieken en pdf's van Photon. Aanbevolen!:
https://photon.de:448/presse/grafiken.htm

Photon Consulting: het onafhankelijke van de andere Photon dochterbedrijven opererende internationale analisten platform zetelend in Boston (Mass., U.S.A.), wat over een schat aan vertrouwelijke informatie over de internationale PV-business beschikt, tientallen geheimhoudingscontracten met de grootste bedrijven heeft lopen, en regelmatig analyses van de mondiale marktontwikkelingen publiceert:
http://www.photonconsulting.com

PVX spotmarkt groothandelsprijzen voor zonnestroom modules. Op Solarserver.de, data afkomstig van Sologico. Zeer interessante informatie per maand en per type module! Ongelofelijk: de prijzen blijven maar omlaag gaan...
http://www.solarserver.de/service-tools/photovoltaik-preisindex.html (deel 2009 incl.)
Oorspronkelijke data op Sologico website (vanaf 2010)

Meer over prijzen op Module price index bij PV Magazine (zelfde bron):
http://www.pv-magazine.com/investors/module-price-index

Solar Table (jan. 2012: 7.354 module types, sortering op efficiëntie mogelijk):
http://sroeco.com/solar/table/

Solarbuzz zeer veel nieuws uit de sector en de beroemde moduleprijs grafiek:
http://www.solarbuzz.com/Moduleprices.htm

SolarPlaza
Uitgebreid portal voor de professionele PV-sector, met zeer veel actuele nieuwslinks over ontwikkelingen in de industrie, congressen (o.a. het bekende Solar Future), excursies, etc. Drijvende kracht: Edwin Koot, oude rot uit het Nederlandse PV-wereldje.
http://www.solarplaza.com

Meer prijzen "uit de Duitse markt" op Solar-Shop.com (uitgebreide lijst met aanbiedingen van grotere hoeveelheden [opslag bij afname kleinere hoeveelheden], dan weet u ongeveer waar u aan toe bent als u bijv. met anderen grotere hoeveelheden gezamenlijk wilt inkopen):
http://www.pro-umwelt.de/pvliste.php?orderby=Einzelleistung&sort=0


PV en energie "beleid", wet- en regelgeving

Wie er werkelijk achter wil komen waarom "het" zo slecht gaat met de Nederlandse markt voor duurzame energie in het algemeen, en zonnestroom in het byzonder, ontkomt er helaas niet aan om diep in de verschrikkelijke beerput van wet- en regelgeving te duiken in ons poldermoeras. Ik verzeker u: dat wordt een "frisse" duik, waarbij u zich door monumentale hoeveelheden vaak compleet onbegrijpelijke regelgevings-ellende zult moeten worstelen voordat u een beetje in de gaten krijgt waar "het" dan wel mogelijk aan ligt, de taaiheid van de strijd voor meer duurzaam. Het zou wel eens kunnen liggen aan die bureaucratie die er in ons arme land is opgetuigd, en waar juristen en fossiele pakken boter op het hoofd hebbende ambtenaren vrij spel hebben, en netbeheerders van decentraal opgewekte duurzame energie een absolute giller maken.

NB: feitelijk is het enige wat een beetje "geregeld" is voor zonnestroomklanten Artikel 31c, wat er op het laatste moment in juli 2004 na nog enkele leuke wijzigingen "ingeramd" is, in de E-Wet (op aangeven van Diederik Samsom). Dit artikel, wat jarenlang fors is gesaboteerd door netbeheerders en leveranciers (zonder gevolgen, dit is immers Nederland...), gaat met de komende serie wijzigingen van de E-Wet fossiel verkracht worden door gasgestookte microWKK installaties "gelijkwaardig" te laten behandelen als pure zonnestroom producerende installaties. Een gezamenlijke actie van Gasterra en EZ om zonnestroom van een extra dolk in de rug te voorzien, want eerst moet het gas tot de laatste kubieke centimeter zo duur mogelijk verkocht worden aan de 16 miljoen mede-eigenaren van dat "schoon-fossiele" spullie. Dan weet u dat alvast.

Ingangen tot energie wet-, en vooral, "secundaire regelgeving", uw (vermeende) "rechten" en "plichten" enzovoorts:

Laatste stand van zaken m.b.t. "regelgeving rond zonnestroom":

Uitstekend overzicht van Stichting Zonne-energie Wageningen (juli 2012)
Zonnestroom en de Nederlandse Wetgeving - Agentschap NL* (juni 2012)
Consumentenbond en zonnepanelen
Consumentenbond en "verdienen aan zelf opgewekte stroom"

* Met meteen al een foute veronderstelling, "Het stelt kleingebruikers in staat zelf hun stroom op te wekken voor een prijs die voor 20 jaar vastligt". Die stelling is uitsluitend "waar" als honderd procent salderen van opwek cq. netinvoeding (bij tijdelijke overschotten) met net afname probleemloos, zonder overheidsingrijpen, toegestaan blijft worden zonder allerlei bezopen heffingen of be- dan wel inperkingen. Er staat nergens in de Wet dat de huidige situatie 20 jaar blijft bestaan...

Elektriciteitswet Volledig overhoop gegooid in "liberaliseringsjaar" 2004, daarna een grote puinhoop, en wederom gigantisch pak aan veranderingen aangekondigd voor 2009 (nog steeds niet gerealiseerd begin 2010). NB: de cruciale, ter zake doende details staan niet in de Wet, maar juist in de voor de meesten totaal onbekende "secundaire regelgeving"; de Gaswet is ook op de website van de Energiekamer te vinden, die is nog veel ingewikkelder...:
http://www.nma-dte.nl/nederlands/elektriciteit/regelgeving/nederlandse_wetgeving/index.asp

Parlando Rechtsboven op "Zoek uitgebreid" klikken, en dossiernummer invullen, dan krijgt u links naar alle Kamerstukken in dat dossier, recentste bovenaan. Neem een paar dagen vrij voordat u begint:
http://parlando.sdu.nl/cgi/login/anonymous

Ikregeer.nl Als u op de hoogte wilt blijven van alle "kamervragen" en de "antwoorden" daar op, dus ook die over energie:
http://ikregeer.nl

Energiekamer van de NMa (voorheen: "Directie Toezicht Energie", DTe, en inmiddels blijkbaar alweer "intern" omgedoopt tot ... Directie Regulering Energie en Vervoer, DREV ...). Op deze website een onnavolgbaar doolhof aan de meest verschrikkelijke documenten over energie, met name de bomvol gifaddertjes zittende secundaire regelgeving, waar de netbeheerders juristen heer en meester over zijn. Consumenten hebben hier niets te zoeken (en worden actief geweerd, pottenkijkers kunnen ze daar niet gebruiken, zelfs de Consumentenbond zie je daar nooit opduiken), maar hun "belangen" worden regelmatig in genoemde "regelgeving" behandeld. Bepaald niet altijd in hun voordeel:
http://www.nma.nl

Over "salderen en zonnestroom" is er ook aardig wat te vinden op deze pagina van de NMa. Er wordt (status aug. 2011) nog niet gerept over een aanpassing van de nieuwe salderingsgrens (altijd salderen tot of tot en met 5.000 kWh/jaar):
http://www.nma.nl/vraag_en_antwoord/energie/duurzame_energie/default.aspx

Let op de NMa site vooral op supervenijnige dossiers als de "Codes" voor elektriciteit, met name de Tarievencode, de Meetcode, en de Netcode, maar er staan nog veel meer wezenlijke zaken op die voor u van belang zijn. Al zijn ze voor simpele burgermansen gemiddeld genomen onleesbaar en onnavolgbaar.

ConsuWijzer Door de NMa in het leven geroepen om de lawine aan klachten over de "geliberaliseerde" energiemarkt partijen te kunnen opvangen. Er zit progressie in, en er staat goede info op (zie met name dossier "energie", zelfs ook over "terugleveren aan het net"), maar weest gewaarschuwd: hier zitten juristen achter, en als u al te venijnige of te "gevoelige" vragen stelt, moet u niet raar staan te kijken als u een prachtige dooddoener retour gestuurd krijgt (sprak de ervaringsdeskundige).
http://www.consuwijzer.nl

Economische Zaken Via "Actueel" en "Kamerbrieven" krijgt u een werkelijk ver-bijs-te-ren-de serie documenten voorgeschoteld, vaak over energie-gerelateerde dossiers, waarin de ambtenaren de Tweede Kamer op reteslimme wijze alle hoeken en gaten van het Binnenhof laten zien en ondertussen het vaak van niets wetende parlement de kant op sturen waarvan zij vinden dat ons land heen zou moeten (meestal weinig met duurzame energie te maken hebbend of die zelfs saboterend):
http://www.ez.nl

NOVEM/SenterNovem/Agentschap NL/Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) Volledig eigendom van EZ, het uitvoeringsorgaan voor o.a. de door Polder PV van "nogal" wat kritisch commentaar voorziene SDE regeling die beslist niet de revolutie in duurzame energie, noch in die van zonnestroom gaat geven die ons land beslist nodig heeft. Maar die SDE is dan ook "ontworpen" door EZ, dus no surprise.
http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/stimulering-duurzame-energieproductie-sde

VROM Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie BZK (2012). Het ooit trotse "milieu" ministerie VROM is feitelijk stilletjes en effectief koud gemaakt door de neoliberalen van VVD, CDA en PVV sinds 14 oktober 2010. Het "milieu" is opgegaan in het betonministerie van Infrastructuur. Maar soms moeten ze nog steeds "iets" doen om het leven van de decentrale opwekkers zo zuur mogelijk te maken. Al was de aanzet daartoe al onder Bak Ellende IV gegeven in de voorbereidingen voor die afschuwelijke "bor" regelgeving. Ambtelijke bemoeienis met "de plaatsing van zonnepanelen en zonnecollectoren", een significante verslechtering van de oorspronkelijke omstandigheden, en aanleiding gevend tot pure willekeur van vooringenomen "welstandscommissies" en dreigende acties (lees: sabotage) door duurzame energie hatende buren...

NB: onderstaande aangepaste regelgeving (waar de nodige omineuze regeltjes in staan) valt tegenwoordig onder het omvangrijk vertimmerde "Bouwbesluit 2012", en is derhalve de verantwoordelijkheid geworden van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Neen, helderder wordt het er allemaal niet op, dat is wel duidelijk in ons land...

Brochure zonnepanelen en zonnecollectoren, herziene versie 20 november 2012

Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT, Toezichthouder Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat): Zonnepanelen aanbrengen op asbesthoudende daken (meestal: eterniet golfplaten) is verboden.

Informatieblad Zonnepanelen niet op asbesthoudende daken aanbrengen.

Voor "gebouwen binnen rijksbeschermde stads- en dorpsgezichten" heeft Erik Plankeel van Zoninamsterdam.nl destijds antwoord gekregen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, over mogelijkheden tot plaatsen van PV module cq. thermische zonne-energie systemen. Een lichte "verruiming" van de restrictieve dictaten onder de monumentenwet, waarbij "dakvlak niet naar openbaar toegankelijk gebied is gekeerd" (achterzijde pand bijvoorbeeld) gebruikt zou kunnen worden. Inmiddels (2014) is er een uitgebreide richtlijn ontwikkeld voor historische panden / beschermde stadsgezichten, door deze Rijksdienst (info op oude link niet meer beschikbaar). Er zijn zelfs 3 separate pdf's beschikbaar, "Zonne-energie in de historische omgeving: groene gids", "Zonne-energie en uw monument: wegwijzer voor eigenaren en huurders", en "Zonne-energieplannen en monumenten: wegwijzer voor vergunningverleners":

Zonne-energieplannen en monumenten: wegwijzer voor vergunningverleners

Bij Hier Opgewekt nog een flink toetje daar overheen, met een 58 pagina's dikke pdf van de hand van Rob Zakee, in opdracht van HIER opgewekt en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (30 jan. 2019):

Zonne-energie en erfgoed. Hoe kan erfgoed bijdragen aan de opwekking van zonne-energie?

Energie-Nederland (voorheen: EnergieNed). De zwaar op fossielen - en liever ook veel meer atoompjes - leunende club [lees: brancheorganisatie] uit Arnhem die ons land zoveel "zegeningen" op energiegebied heeft gebracht en die aan de basis staat van de door EZ gefaciliteerde, en door mij op Polder PV uitvoerig belichte "Staatsgreep in de meterkast"...:
http://www.energiened.nl

"Wetten waar energieprojecten aan moeten voldoen" volgens "nieuwe nuts" :
http://nieuwenuts.wikispaces.com/Wetten

Rechtsvragen:

Eigendom zonnepanelen Michel Chatelin, advocaat, over "roerend versus onroerend" en de (mogelijke) gevolgen voor eigendomsverhoudingen bij zonnepanelen in huur- en lease constructies.
Artikel op website Energie+ (okt. 2012)


Hernieuwbare energie opwekken in de buurt/collectieven

Windvogel, beroemd van het "zelfleveringsmodel", focus op zelf opgewekte (en: te consumeren) windenergie, maar er is ook financiële participatie in zonnestroom in Duitsland:
http://www.windvogel.nl

Zonvogel, vergelijkbaar met Windvogel, maar onafhankelijk (voortgekomen uit de helaas door Den Haag niet opgepikte "feed-in" handtekening actie van o.a. insnet.org). Focus op zonnestroom in coöperatief verband. Staat nog aan het begin, maar met grote ambitie:
http://www.zonvogel.nl

Boer zoekt Buur, onafhankelijk initiatief wat via een soort ruilhandel (producten van het boerenbedrijf in ruil voor financiële investering in zonnepanelen voor op dat bedrijf) probeert grotere projecten van de grond te krijgen - regiogebonden:
http://www.boerzoektbuur.nl

Hier Opgewekt, "hét" kanaal voor al uw decentrale initiatieven. Een complete chaos van nat achter de oren tot "al aardig professioneel". Voor ieder wat wils. Regelmatig worden hier dikke pakken elektronisch papier gestald wat "Den Haag" nu weer heeft verzonnen om "klein" vooral niet "te groot" te laten worden. Voorbeeld: Ambtelijke #postcoderoos bagger hier ("de regeling in het kort" ...). Voor (5 feb. 2014:) 266 lokale initiatieven zie hier.
http://www.hieropgewekt.nl

Slow Energy tracht sociale verbanden te knopen in decentrale opwekking van hernieuwbare energie. Heeft o.a. kaartje met "projecten", al ontbreekt daar ontzettend veel, en leiden veel links naar vage "plannen" of research projecten die nog in de wieg liggen. Verder aardige site:
http://www.slow-energy.nl


Diversen

Energiebesparing

Milieu Centraal. Uitgebreide besparingspagina, "onafhankelijk forum":
http://www.milieucentraal.nl/pagina?onderwerp=Energie%20en%20energie%20besparen

Natuur en Milieu i.s.m. Ecofys. De 10 ZUINIGSTE apparaten per categorie:
http://www.top10.hier.nu

Olino Zeer interessante besparingstips, o.a. hoe bouw ik een zuinige server, dramatische verbetering van het energieverbruik in eigen huis, en veel meer moois; zeer goede en uitgebreide praktijkberekeningen, want METEN = WETEN; discussie en input mogelijk:
http://www.olino.org

Infrarood foto's van PV panelen:
download

Of, beter, bij WarmtecheckNieuws en zonnepanelen:
http://nieuws.warmtecheck.nl/2010/08/28/zonnepanelen-checken/

De Isolatie Calculator! Bereken uw eigen isolatie coëffiiciënten van muren, vloer en dak, en kijk waar het beter kan:
http://www.dicks-website.eu/isolatie/calculator.html

De Tegenstroom

WISE: voor duurzame energie, (dus) tegen atoomstroom, naturellemente:
http://www.antenna.nl/wise
http://www.groenestroomjagraag.nl
http://www.tegenstroom.nl

Windenergie (= afgeleide van zonne-energie)

Een uitstekende, informatieve, onafhankelijke en zeer actuele site over de ins en outs van windenergie vindt u bij Wind Service Holland. Ook een uitgebreide, goeie linkpagina. Iets beters is er nooit geweest in Nederland. Tale-telling:
http://home.planet.nl/~windsh/wsh.html (homepage)
http://home.wxs.nl/%7Ewindsh/statistiek.html (de snoeiharde feiten in talloze grafieken)

 

 
 
 
© 2005-2015 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP