starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
eerste PV-vereniging
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Sunergy bye bye

Foto's genomen op het dak van de (ex-) TH Rijswijk (momenteel: Haagse Hogeschool) toen de eerste zonnestroom vereniging van Nederland, Sunergy, daar nog haar meetopstelling met een bonte variatie aan PV-modules en omvormers had en tijdens de toch ietwat trieste "afscheidsfase" vanwege de verhuizing naar Delft.

Situatie voor en na de "afbraak":

^^^
(Gedeelte van) de PV-verzameling zoals die op 31 maart 2007 op het dak aanwezig was bij Sunergy. Op de voorgrond fraaie, degelijke Aleo's, Photowatt's, veel Shell en Siemens modules, en bijvoorbeeld ook een rij vertikaal ("portrait") opgestelde Free Energy (amorf Si) panelen.
^^^
... en het dak nadat alle modules en parafernalia waren verwijderd en door ons de vele ballast tegels netjes waren uitgelegd (foto genomen vanaf het dak van het "torentje" waarbinnen de hele monitoring elektronica opstelling was opgesteld). Toch een beetje symbolisch voor de situatie rond PV in Nederland???
^^^
Michiel in "karakteristieke pose" sleutelend aan de elektronica van de fors uitgegroeide meetopstelling (1 november 2008). O.a. zichtbaar: rij PSI/EVO omvormers (boven), eronder een hele zwik digitale kWh meters waarop telkens een groep zonnepanelen is aangesloten (of een kleine windturbine met omvormer). Rechts o.a. een Mastervolt Soladin600. De monitoring en weergave computer die alle gemeten pulsdata, temperatuur- en instralingsgegevens verzamelde en de data "live" op het internet zette is hier niet zichtbaar.
^^^
... en wat er overbleef nadat de heren elektronici de "zooi" van de muurplaten hadden verwijderd ...

Andere foto's tijdens de tweede opruim dag:

^^^
Het dak vlak nadat (bijna) alle PV-modules, frames en bekabeling zijn verwijderd. Nogal een "kaalslag".
^^^
Nadat alle ballasttegels netjes waren uitgelegd zag het er al stukken netter uit op het dak van de Haagse Hogeschool. Op de voorgrond een stapel typische kunststof consoles, in de "begintijd" ook wel bekend als de beroemde "Ecofys bakken". Het concept is door de Centrosolar tak van Ubbink overgenomen, die zich inmiddels heeft omgedoopt in Renusol, en er zijn concurrende systemen bijgekomen. Er zijn in Nederland vele duizenden van deze bakken geplaatst. Uiteraard bestaat Ecofys niet meer in de oude context als een van de vele dochters van het failliet verklaarde Econcern. Energiebedrijf Eneco wordt nieuwe aandeelhouder van drie Ecofys bureaus (NL, BRD en UK).
^^^
Ex-voorzitter Henk van Woerden demonteert de laatste PV-paneeltjes (lage hellingshoek opstelling op zelfgemaakt frame).
^^^
Slechts wat vage sporen herinneren aan het feit dat hier ooit scheef opgestelde (zuid-georiënteerde) PV-modules hebben gestaan. Een symbolische schaduw uit een roemrijk verleden?
^^^
De restanten van - meestal zelf in elkaar geflanste - aluminium frames en een kleine fractie van alle kabelgrut. In vaktaal: behorend tot de "BOS" van een PV-systeem ("Balance Of System", alle hardware behalve de modules zelf).
<<<
Die zou voor heel wat mensen een uitkomst zijn geweest - en van een zeer degelijk merk, wereldkampioen inverter producent SMA uit Duitsland. Een 700 Watt Sunny Boy SWR 700 die niet meer wordt geproduceerd. Kleine omvormers zoals deze vinden nauwelijks meer afzetkanalen in volwaardige PV-markten, omdat er dan al snel gewerkt moet worden met stringomvormers voor zo'n 3 kilowattpiek (of veel meer) aan DC vermogen. Helaas is dit exemplaar uit de Sunergy "collectie" stuk (zeldzaam tegenwoordig, zeker voor dit wereldmerk). Rijp voor de elektronica les, of beter: het zonnestroom museum...
^^^
Detail van de printplaat uit de hierboven getoond SunnyBoy omvormer. Ook al laat SMA veel componenten in opdracht en eigen specificaties op de wereldmarkt produceren (chips met SMA sticker), alle grote industriële halfgeleider concerns vinden vaak een plaatsje naast elkaar in hoogwaardige printplaten van moderne apparatuur als omvormers voor zonnestroom systemen. Tussen de twee SMA chips in een exemplaar van onze trots Philips. Die zich plots uit de eigen inverter business heeft teruggetrokken en de PSI/EVO lijn aan het Duitse Steca heeft verkocht. Links in beeld (met groen stickertje over de bedrijfsnaam) een chip van Siemens. Een groot energieconcern wat ook zeer goede kristallijne modules verkocht via Siemens Solar. Wat met Shell Solar fuseerde, waarna de hele kristallijne divisie van de olieboer aan Solarworld werd overgedaan. Siemens zit nog wel in projectontwikkeling (o.a. het fraaie Oceanium in Rotterdam), en verkoopt omvormers, maar heeft in Nederland nauwelijks interessante afzetmogelijkheden door de scharrige marktcondities.
^^^
Nog een "museum" exemplaar. En daarbij doel ik uiteraard niet op de zeer amaibele, extreem veel van elektronica en PV wetende Henk van Woerden, maar het ingelijste logo van "de eerste zonnestroom vereniging van Nederland" wat hij vasthoudt en wat ik in de doos met af te voeren afval vond. Ik kon Henk er hopelijk van overtuigen dat dit prachtige stuk herinnering eigenlijk in een PV-museum (van de ZPV???) zou thuishoren. Vindt u ook niet?

<<<
Tot slot mijn eigen "herinnering" aan Sunergy en de leuke werkdagen daar. Ik mocht een afgeschreven amorf silicium module van Kaneka (vermoedelijk 30 Wattpiek, spec's of typecode niet op etiket te vinden) meenemen. Een oud module type (al lang niet meer in de handel) waar Sunergy "het nodige mee te stellen heeft gehad". Indicatie: hoek linksonder (dit is nog een mooi exemplaar...).

Ik denk dat ik er een leuk salontafeltje van ga maken of zoiets. Leuk aandenken aan een gezellige en ook leerzame tijd (technozombie polderjongen tussen volt- en ampère etende techniek jongens...). Een mooie pionier periode die de basis heeft gelegd voor een van de meest verbijsterende industriële ontwikkelingen van de moderne tijd. Die van de revolutie van de stroomsector middels decentrale opwekking van hernieuwbare elektriciteit uit zonlicht. U gaat het allemaal tijdens uw eigen leven meemaken...

Sunergy: bedankt voor alles!

 


Web pagina gepubliceerd 13 juli 2009. Zie ook introductie.

 


© 2009 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)