starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index
 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 92

meest recente bericht boven

Specials:
Q-Cells ook in surséance (2 april 2012)

2 april 2012 - 19 april 2012

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

actueel 100-91 90-81 80-71 70-61 60-51 highlights JSS22


19 april 2012. Opvallende actie Rabobank Alkmaar e.o. (plus toevoegingen onder opmerkingen). Alsof Nederland nog niet gek genoeg is met vele tientallen gemeentelijke acties (die vaak overtekend zijn als het loket open gaat en meestal slechts weinig huishoudens aan een - soms zelfs krankzinnige - aanschaf subsidie "helpen"), en inmiddels al over de 60 inkoop acties van zonnepaneel systemen van zeer divers "pluimage", weer wat nieuws. Althans, we kennen inmiddels het "fenomeen" PV-Privé naar analogie van de PC-Privé acties (recent voorbeeld KPN, Energy Director Marga Blom zal medio mei over die actie - met Oskomera als wederom gelukkige "leverende partij" - op The Solar Future een voordracht houden).


^^^
Helaas zijn huurders voor de zoveelste maal de klos: mogen alweer niet meedoen...
Althans, "nog" niet. Zou Rabobank aan iets leuks voor huurders werken???

Rabobank Alkmaar e.o., wat recent een duurzaam pand heeft betrokken, gaat daarvoor per 1 mei dit jaar een opmerkelijke actie optuigen, "RaboZon 2012". Een heuse aanschaf subsidie vanuit het Fonds Duurzaamheid & Innovatie, omdat de bank duurzame ontwikkeling wil ondersteunen en aan actief CO2 uitstoot reductie beleid wil meewerken. Niet het geneuzel van Staatswege, maar "actie!". Die subsidies, maximaal 500 Euro per huishouden (gelukkig "beperkt" in tijden van oceanen aan goedkope modules op de markt), of max. 10% van de materiaal aanschaf (dus exclusief arbeidsloon etc.) zijn exclusief beschikbaar voor de klanten van Rabobank in gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk, Harenkarspel en de Schermer. Die "lid" (lees: klant) zijn van Rabobank Alkmaar e.o. (voorwaarden "lidmaatschap"). Het maximale budget voor deze actie is EUR 50.000 ("onder voorbehoud"). Dus als mensen voor "de max" gaan, zouden "maximaal" 100 huishoudens een leuk bedrag cadeau krijgen van de bank. De leverancierskeuze is vrij (er staan wel enkele partijen genoemd, al zijn niet al die partijen "leverancier", en was er een site onbereikbaar toen ik keek).


^^^
Er "snel bij wezen" en "opperdepopisopperdop": een van de "vaste waarden" bij zo'n beetje alle "incentives" op de totaal verdwaasde, in Complete Chaos ondergedompelde Nederlandse zonnestroom markt. Maar niet getreurd. Als u naast het potje heeft gepiest, is er binnen no-time wel weer "iets nieuws" verzonnen. En kunt u alsnog meedoen. Natuurlijk wel weer met totaal andere "voorwaarden" (waar u zich flink "in moet lezen"), met compleet andere "partijen", met weer heel verschillende "incentives", enzovoorts. Als U nog niet gek bent geworden, ben ik het inmiddels wel...

Je zou deze unieke (?) Rabobank actie eigenlijk als een soort van PV-Privé actie kunnen beschouwen. Ik heb hem wel opgenomen in mijn "inkoopactie overzicht", omdat deze actie natuurlijk sterk afwijkt van de talloze (vaak zeer kort durende) gemeentelijke acties. Uiteraard vervagen de grenzen tussen al die verschillende soorten initiatieven inmiddels waar je bij staat, zoveel beweging (zeg maar gerust: excessieve dynamiek) zit er in "de markt". Nog steeds een volledig kunstmatige wat mij betreft, want die "markt" is in extreme mate in Nederland "subsidie en korting gedreven". Hoe hard partijen ook schreeuwen dat "er geen subsidie" (meer) is. Dat is gewoon kul, want iedereen saldeert sowieso lekker fors energiebelasting en BTW weg met de steeds "sexier" wordende zonnepaneeltjes. En De Jager weende dat het een lust was...

"... een bank die subsidie geeft? Het moet niet gekker worden in Nederland.."

en

"Waarom niet? Banken draaien op subsidie (om zomaar eens een politieke uitspraak te parafraseren) en mogen ze het best eens nuttig inzetten. "

Reacties op de RaboZon actie zijn ... "gemengd" (van GoT, 18 april 2012)

Compliment (ja, echt, van Polder PV...!)
De RaboZon site is trouwens zeer goed verzorgd, en tijdens het browsen zag ik dat er betrouwbare en heldere info wordt verstrekt, met een duidelijk stappenplan, en een zeer omvangrijke, goede FAQ sectie. Ik heb lang niet alle vragen en antwoorden doorgespit, maar random browsend zag ik prima antwoorden (ik kan natuurlijk "een zwak moment van een Rabo medewerker" over het hoofd hebben gezien... ). Alleen daarvoor al mijn complimenten, het is zeldzaam dat een actie zo goed wordt voorbereid en strak en helder wordt gedocumenteerd. Het is duidelijk dat er bij Rabobank serieus met deze materie wordt omgegaan, en dat ze correcte info willen leveren. Opvallend "constructief" denkt Rabo met u mee als het over de zeer heikele materie van "de te selecteren leverancier van zonnepanelen" gaat. Nota Bene: Polder PV heeft momenteel maar liefst 236 leveranciers van zonnepanelen / systemen / PV pakketten in een spreadsheet staan die op NL grondgebied actief zijn, en daar komt bijna dagelijks weer wat bij... Hun "advies" (vetdruk van Polder PV):

"Vergelijk de offerte eventueel met offertes van andere leveranciers of van mensen die ook panelen hebben laten installeren. En lees eventueel de tips bij aanschaf van zonnestroom op de website van Holland solar (www.hollandsolar.nl).

Door navraag te doen in uw omgeving.

Ook kan de website van het bedrijf U een bepaalde indruk geven. Hierbij zijn de referenties vaak zeer illustratief. Maar laat U niet volledig door de site leiden. Een mooie website met goede plaatjes zegt niet altijd alles. Ga hierbij ook op uw eigen gevoel af."

FAQ sectie RaboZon actie Alkmaar e.o.

Dat lijkt me een "zeer gezond advies". Dat laatste lijkt wellicht niet "wetenschappelijk verantwoord" laat staan "rationeel" voor een "dochter" van een internationaal opererende bank, maar het is wel degelijk de spijker op de kop...

Extra subsidie "incentives" no problem...
Wel nog even (nagekomen) de volgende puntjes.

(1) Rabobank Alkmaar e.o. heeft er blijkbaar geen moeite mee dat u uit andere potjes mee graait. Dat doet "bijna iedereen" elders in het land ook (gelukkig zijn er uitzonderingen), "dus" mogen de klanten van Rabo A. dat ook, gezien de volgende FAQ (onder hoofdje "Algemeen"): "Ja, stapelen van subsidies is bij RaboZon toegestaan. U mag dus andere subsidies ontvangen voor hetzelfde systeem". Curieus is dat echter beslist, want onder het hoofdje "Milieuaspecten" bij de vraag "Er wordt gezegd dat PV niet genoeg oplevert, is dat echt zo?" staat in de laatste zin van het antwoord gewoon snoeihard vermeld: "Vanaf eind 2011 is geen subsidie meer nodig"...

(2) Verwachte opbrengst - er wordt voor Alkmaar met een specifieke opbrengst van slechts 900 kWh/kWp.jaar gerekend (staat er niet zo, maar "dat wordt klaarblijkelijk wel bedoeld"). Dat is voor een pal zuid georiënteerd systeem conservatief, zeg maar gerust te laag geschat. Siderea.nl berekent voor die zeer zonnige plek in Nederland op basis van historische instralingsdata en gemiddelde installatie parameters zo'n 979 kWh/kWp.jaar bij optimale systemen, voor "sub"optimale installaties komt deze specialist op 907 kWh/kWp.jaar. Er zijn lieden in die contreien die veel meer halen, diverse in Volendam bijvoorbeeld (volcane uit Alkmaar rekenen we even niet mee, die heeft zo'n zwaar "gepimpt" systeem, dat kunnen we natuurlijk niet als "maatstaf" gebruiken... ).

(3) Onder hetzelfde hoofdje onder "recycling" is "Crystal Clear" natuurlijk helemaal geen "recycling initiatief". Dat was een Europees research programma wat uitdrukkelijk was bedoeld om de efficiëntie van met name multkristallijn silicium omhoog te krikken (onder leiding van het beroemde ECN uit Petten). Het daar uit voortvloeiende Sunweb® back-contact systeem is echter een ongewisse toekomst ingegaan, nu Solland Solar de facto nog maar een relict is geworden (heet nu Sunweb Solar). PV-Cycle heeft het niet voor elkaar gekregen zelfstandig een werkend recycling systeem in de markt te zetten en moet waarschijnlijk worden opgenomen in de Europese WEEE regelgeving voor de decente verwerking van elektronische apparatuur.

(4) Onder "merken" wordt de Duitse producent SOLON genoemd. Formeel is het bedrijf failliet, en wordt het grootste gedeelte overgenomen door het Arabische bedrijf Microsol (Verenigde Arabische Emiraten). Verder: Yingli is de correcte benaming (foutief staat daar "Yingly"), Sanyo gaat inmiddels verder door het leven onder de naam van de moederholding, Panasonic.

(5) Storend is het antwoord (sectie "Zonnepanelen en installatie") onder de vraag "Moet ik de panelen aansluiten op een aparte groep in mijn meterkast?" Daarop volgt: "Tot circa 1.000 Wp is een aparte groep in de meterkast niet nodig." Dat is apert fout, tenzij die installatie in twee delen wordt gesplitst over twee gebruiksgroepen in huis (met dus 2 deelomvormers tot gevolg, bijv. Soladin"600" en StecaGrid500). Er mag beslist niet meer dan 500 Watt / 2,15 Ampère AC-vermogen (dus niet DC vermogen van de zonnepanelen "generator") op een verbruiksgroep worden ingevoed. Wil je meer, of wil je het systeem alleen al vanwege kosten overwegingen (1 i.p.v. 2 of meer omvormers) niet splitsen, moet er een aparte groep in de meterkast voor de installatie worden vrijgemaakt waarop geen enkele andere verbruiker is aangesloten!

Dat is wel genoeg commentaar, dunkt me.

Webmaster PPV in het zonnetje (even ego'tje strelen... )
Het deed de webmaster van Polder PV ook best wel deugd toen hij een verwijzing naar het cijfermateriaal over de Nederlandse markt zag, met een link naar ... Polder PV! NB: ik wist hier niets van (tot gisternacht had ik nog nooit van deze actie gehoord...).

Ook in de categorie "Wie geeft onafhankelijk advies over zonnestroom" wordt o.a. naar Polder PV verwezen, en dat is erg prettig voor mijn ego. Daar doe je het ook wel een beetje voor, toch? Niet liegen, beste mensen. Dat zou u ook beslist "prettig" vinden. De keerzijde: ik werk er keihard voor, en verdien er geen cent mee... (zo, nu U weer...).

Ik wens de "leden" van Rabobank Alkmaar e.o. veel plezier met hun straks door een "bank" gesubsidieerde "zonnepanelen setjes"... Uiteraard is deze "actie" inmiddels opgenomen in de lange lijst "inkoopacties sensu lato" op Polder PV. Numero 62. Wie volgt?

... en als u nu wellicht vindt dat ik inmiddels "mijn onafhankelijkheid" ben kwijtgeraakt (sommigen zouden wellicht durven suggereren mijn "duurzame maagdelijkheid"?): be my guest, en doe het s.v.p. veul beter. Knappe jongen/dame die dat lukt (succes!). Kan ik eindelijk met vervroegd pensioen...

Merkwaardige tijden, zo midden in een van de heftigste financiële crisissen in het menselijk bestaan...

https://www.rabozon.nl


18 april 2012. Apere stelt "referentie opbrengst" België bij - omhoog, natuurlijk. De uitgever van het Franstalige (elektronische) "magazine" Renouvelle, wat ook een Nederlandstalige pendant heeft (die echter meestal later verschijnt) heeft haar 43e nummer uitgegeven, april 2012 (link onderaan). Voor wie het Frans machtig is altijd een interessante verzameling artikelen, waaruit voor de zoveelste maal blijkt dat België snel is geprofessionaliseerd op het gebied van PV. Met regelmatig zeer serieus markt onderzoek en "harde getallen" tot gevolg, waar iedereen wat aan heeft. Daar kunnen we in Nederland alleen maar van dromen, want er wordt hier wat af geouwehoerd over zonnestroom, zonder enig zicht op de feiten. Al worden er gelukkig her en der eindelijk pogingen ondernomen om meer licht op de potentiële prestaties van zonnestroom systemen te krijgen, zoals op het proefveld van Acrres in de Flevopolder.

Een klein stukje uit die recente nieuwsbrief van Apere wil ik u niet onthouden:

"Selon des mesures de rayonnement solaire réalisées entre 1981 et 1990, une production moyenne de 850 kWh par kWc était considérée comme référence
pour la Belgique.

Des mesures plus précises réalisées entre 1998 et 2010, permettent de réévaluer cette production à 950 kWh par kWc."


Citaat uit Renouvelle nr. 43/april 2012 van Apere, p. 08.

In dat bericht staat met zoveel woorden dat tot recent werd "aangenomen" (gebaseerd op gegevens van het welbekende Europese PVGIS project) dat in België, voor een onbeschaduwde, pal zuid gerichte PV-installatie met een hellingshoek van 35 graden (zie oorspronkelijke stuk), een specifieke jaar opbrengst van 850 kWh/kWp* behaald zou kunnen worden.

Die "visie" is inmiddels gelukkig bijgesteld, want het was al jaren bekend dat er veel hogere specifieke opbrengsten (met optimaal georiënteerde installaties) kunnen worden "getoucheerd", net als in Nederland. Het stukje meldt dat nauwkeuriger metingen tussen 1998 en 2010 aanleiding voor Apere zijn geweest om die (verouderde) "referentie opbrengst voor een optimaal georiënteerd, onbeschaduwd systeem" op te gaan krikken naar ... 950 kWh/kWp.jaar. Dat is maar liefst 11,8% hoger dan het vorige getal. Dat "oude getal" is ook in Nederland door economen van ECN Beleidsstudies als "referentie" gebruikt zonder (aannemelijk) bewijsmateriaal te overleggen. Een "getal" wat nota bene Economische Zaken drie jaar lang als "maximering" heeft gebruikt voor de SDE subsidies (15 jaar lang voor die eerste drie regelingen)...

Het is maar dat u het weet.

Lees s.v.p. ook het PPV artikel "... maar wat levert dat nou allemaal op, daar in Vlaanderen/België?", van 2 februari 2012, die deze "nieuwe inzichten" al lang van krachtig ondersteunend bewijsmateriaal had voorzien, op basis van waarnemingen uit de uitmuntende - uiteraard Belgische - PVlogging.be website!

* Het Franse "kWc" is equivalent aan "kWp" (nominaal generator vermogen, het onder standaard condities geflashte DC-vermogen van de zonnepanelen in het PV-systeem). De "c" staat voor "crête", ook wel "top".

http://www.apere.org/doc/Renouvelle43.pdf (document blijft vermoedelijk niet onder deze link staan)


18 april 2012. First Solar neemt voorschot op Siberische Tijden en dumpt Duitse topfabriek... Ondanks de leuke prognose van Philippe Welter in het vorige bericht (>8 GWp "paniekplaatsing" in Duitsland in 2012 mogelijk) gaat het "einde verhaal" worden voor de afzet markt daar. Dat concluderen steeds meer ondernemingen, en niet alleen omdat ze failliet zijn gegaan of mogelijk nog zullen gaan. First Solar is een Amerikaans bedrijf, zeer succesvol geweest op de mondiale markt, ragde het in Gouden Tijden een prachtige module fabriek met volledige recycling Anlage in Frankfurt/Oder uit de grond, liet er nog eens een hal bijbouwen toen de sky the limit leek ... en gaat nu volop in de remmen en tegelijkertijd full-speed achteruit.

Herstructurering American Style (lees: de beuk d'r in):

  • Frankfurt/Oder fabriek (inclusief recente uitbreiding) in Duitsland gaat dicht in vierde kwartaal van 2012. 1.200 banen gaan op de brandstapel.

  • 4 productie lijnen in de succesvolste (lees: goedkoopste) productie lokatie (Kulim, Maleisië) worden voor onbepaalde tijd stopgezet per 1 mei 2012.

  • Totale ingrepen in personeelsbestand, inclusief herstructurering activiteiten in Europa en U.S.A.: 30% minder. Er gaan in totaal 2.000 banen over de kling.

  • Verwachte besparingen: 100-120 miljoen dollar per jaar (voor 2012: 30-60 mln dollar).

  • Herstructurering financiën voor 2012 245-370 miljoen dollar.

  • Afbetaling schulden 145 miljoen dollar.

  • Verwachte kosten module productie zou door dit alles verbeteren, naar een niveau van 70-72 dollarcent/Wp (verwacht was een niveau van zo'n 74 $ct). Wat ongeveer een kosten niveau is van 53 tot 56 Eurocent/Wp voor hun dunnelaag CdTe modules.

  • Voor 2013 verwacht het bedrijf op een kosten niveau van 60 tot 64 dollarcent/Wp te kunnen gaan opereren...

  • Toegevoegd gegevens Photon (april 2012): module productie 2010 1.412 MWp, 2011 1.981 MWp, jaar groei productie 40,3% (bijna een factor 4 meer productie in 2011 dan de flink aan de weg timmerende nieuwe tweede dunnelaag leverancier, CIGS producent Solar Frontier, een Shell dochter, uit Japan).

Motto: hoge bomen vangen veel wind. First Solar heeft nog steeds een top product, niemand doet het ze na in zo korte tijd 5 Gigawattpiek aan prima werkende modules in de wereldmarkt af te zetten. 33 maal zoveel capaciteit als Nederland in twee decennia heeft gerealiseerd qua "afzet", vrijwel allemaal kristallijn Si spul. Maar First Solar geeft zelf aan dat de verslechterde (invoedings-)condities in Europa een belangrijke rol hebben gespeeld bij deze "majeure" ingrepen in het eigen bedrijf.

De Amerikaanse onderneming heeft al aangekondigd om een staatslening van 30 miljoen Euro voor het opheffen van de Frankfurt/Oder lokatie terug te betalen (onderdeel herstructureringskosten). Dat zal in Duitsland slechts als een doekje voor het bloeden worden gezien. Er gaat vast alweer spreekwoordelijk bloed vloeien in het ooit zo "keurige" Duitse parlement. Want het Duitse kabinet, onder de verwoestende krachten van een tot splinterpartij verworden neoliberale, "markt"-geile FDP en een permanent de weg kwijt zijnde CDU/CSU coalitie zal ongetwijfeld "van gedachten moeten gaan wisselen" met menig parlementariër waarbij inmiddels het rode schuim op de lippen zal staan.

Er zal extra champagne moeten worden aangesleept om de orgies bij de grote kolen/gas/nuke in portfolio hebbende Energie Molochs in Duitsland en elders te kunnen stillen.

Revolutie? Mwagh. Het was allemaal nog niet revolutionair genoeg, blijkbaar...

M.b.t. het Helianthos debâcle (natuurlijk op veel kleinere schaal, er was immers nog helemaal geen productie daar) kreeg ik een reactie van een bekende scherpslijper, die ik ook van toepassing verklaar op het hier gepresenteerde droevige nieuws:

Jammer, ja, maar wat is de oorzaak:

Visie
Durf
Milieu
Natuur
Club van Rome
Our Common Future
Toekomst
Kyoto
Durban
Kopenhagen
Duurzaamheid
Rio de Janeiro
Cradle to Cradle
Broeikasgasemissies

$$$$$
€€€€€
Ikke, ikke, ikke
Wat schuift het
Poen
Winst
Tools
Credits
Handel
Berekenen

Samengevat: "intens smerige politiek bereikt nóóit een schone wereld."

Waarvan akte, en hartelijk dank voor deze onthullende en scherpe bijdrage...

http://investor.firstsolar.com/releasedetail.cfm?ReleaseID=664717 ("herstructurerings-voorstelletje American Style", 17 april 2012)
http://www.erneuerbareenergien.de/first-solar-macht-frankfurt-dicht/150/406/37968/ (1.200 medewerkers in Frankfurt/Oder kunnen naar een andere baan gaan solliciteren...)

Oh ja, Sunpower schaalt ook terug, dat was natuurlijk te voorzien.


18 april 2012. Pot zout benodigd bij nieuwbouw PV-installaties en capaciteit cijfers Duitsland. Gisteren publiceerde o.a. het Duitse "Financieele Dagblad", Financial Times Deutschland (FTD) onder het steekwoord "Exklusiv" opmerkelijke nieuwbouw cijfers voor zonnestroom capaciteit in het eerste kwartaal van 2012. Een bron voor de nieuwste cijfers wordt echter niet gegeven, slechts de opmerking "nach FTD-Informationen".

In wat altijd als "het zwakste" kwartaal wordt gekenschetst bij de oosterburen (veroorzaakt door vaak nog langdurige sneeuwbedekking en vorst, waardoor werkzaamheden op daken verboden danwel beslist af te raden zijn) zou volgens het FTD bericht er in januari en februari alweer 700 MW[p] bij zijn gekomen, in maart 2012 "meer dan 1.100 MW[p]", en bij elkaar geteld in die drie eerste maanden een respektabel volume van 1.900 MWp. Dat is een factor twaalf en een half maal zoveel bijbouw in 91 dagen tijd dan Nederland in twee decennia bij elkaar zou hebben geschraapt*. In ieder geval is het fors meer dan in het zeer zwak begonnen, en sneeuw- en vorstrijke eerste kwartaal van 2011. Want toen werd volgens de voorlopige data van Bundesnetzagentur slechts 513 MWp nieuw aangemeld (266, 100, resp. 147 MWp per maand). Wat zou betekenen, als de "anonieme" cijfers zouden kloppen, dat in 2012 vlak voordat de mogelijk zwartste dag van de Duitse zonnestroom geschiedenis in zou gaan (1 april 2012, wanneer de sector door de regering met voorbedachte rade van ernstig ruggengraat letsel zal worden voorzien, als de Bondsraad niet ingrijpt), er een factor 3,7 maal zoveel capaciteit bij zou zijn gezet als vorig jaar in datzelfde eerste kwartaal.

Het was natuurlijk sowieso te verwachten dat in maart de zoveelste door politiek wanbeleid veroorzaakte "rush" zou ontstaan, want bij iedereen die zijn hersencellen had werken was al lang duidelijk dat na 1 april van dit jaar in Duitsland een Siberische Winter voor de eigen afzetmarkt zou gaan aanbreken, in ieder geval vanaf 2013. Er mogen immers tot en met september 2012 nog de nodige grote vrijveld installaties aan het net onder de oude (lucratieve) condities, en daar kan nog een aanzienlijke hoeveelheid nieuwe capaciteit uit rollen.

Mooie pot Portugees zeezout die de webmaster kreeg van een trouw GoT bezoeker tijdens een beregezellige "Tweakers appeltaart meet" bij Polder PV, 2 weken geleden. Zo'n pot zout dient u altijd bij de hand te houden als het "cijfers en statistieken" betreft over de ontwikkelingen in de zonnestroom markt. Zeker als het nog zeer premature cijfers betreft. De waarheid haalt dat soort, vaak hijgerig gebrachte data namelijk al rap weer in...

De "reden" van dat fraaie cadeau was dat Polder PV altijd "ongezouten commentaar" levert op ontwikkelingen in de zonnestroom markt. We kregen er ook nog eens een heerlijk brood bij, op zonnestroom gebakken met regionale ingrediënten van een boer aangesloten bij een windcorporatie ...
>>>

Of bovengenoemde cijfers ook in die hoedanigheid zullen blijken uit te kristalliseren is echter in mistflarden gehuld, en dient beslist met een stevige pot zout tot u te worden genomen. Want Photon publiceerde in het april nummer een opvallend artikel, "Zahlenraten", over de "veronderstelde" nieuwbouw in 2011.

Cijfergoochelarij
Photon heeft de cijfers van Bundesnetzagentur ("aanmeldingsplicht" voor installaties, anders geen recht op Einspeise Vergütung) naast die van de (voorlopige) cijfers van de ÜNB's (hoogspanningsnetbeheerders) gelegd. De vier grote ÜNB's
krijgen de netkoppeling cijfers van de ondergeschikte regionale netbeheerders (enkele honderden in Duitsland, compleet onvergelijkbaar met de paar die we in NL hebben). Terwijl Bundesnetzagentur met hun laatste openbaring van de cijfers voor oktober-december (4.128 MWp) uitkomt op 7.485 MWp nieuwe capaciteit in het hele jaar 2011, zijn de cijfers afkomstig van de ÜNB's echter op slechts 4.777 MWp blijven steken, 2,7 Gieg minder, zo'n 36% t.o.v. het cijfer van Bundesnetzagentur!

Er worden verschillende mogelijke oorzaken voor aangegeven, die deels vergelijkbaar zijn met de situatie 2009/2010, toen er heel wat "Bundesnetzagentur nieuwbouw voor 2011" werd verschoven naar het voorgaande jaar, omdat diverse regionale netbeheerders veel te laat (feitelijk "onwettig") "oude" capaciteiten van netgekoppelde installaties hadden doorgemeld bij de ÜNB's (zodat die volumes pas in het opvolgende jaar werden geteld). Voor het jaar 2011 zouden vooral in het netgebied van Eon Bayern AG (Beieren is wereldkampioen geplaatst PV-vermogen) enorm veel installaties die al in 2011 aan het net zijn gegaan, pas in maart 2012 zijn doorgemeld bij ÜNB Tennet TSO GmbH (jawel, eigendom van de Nederlandse Staat...). Photon spreekt van 15.500 (!!!) installaties met een gezamenlijk vermogen van maar liefst 360 MWp voor alleen die regionale netbeheerder die "er bij zijn gekomen" (lees: "verlaat ontdekt"), met als lekker toetje nog wat oud grut uit ... 1999. Het lijkt er gezien de extreme discrepantie op dat de ÜNB's dus nog heel wat "achterstallige" capaciteit meldingen krijgen te verstouwen van de honderden regionale netbeheerders.

"Dass die Zahlen der Bundesnetzagentur leicht zu fälschen sind, haben verschiedene Interviewpartner der Redaktion bestätigt. So ist es kein Problem, Anlagen über das Online-Portal der Bundesnetzagentur zu melden, die gar nicht existierten."

Ook Photovoltaik.eu signaliseerde al in een artikel op 5 april 2012 dat het wel erg makkelijk voor "derden" is om "valse opgaves" te doen in het Anlagen Register bij Bundesnetzagentur...

Andere kant van de cijfermist
Maar, de pendel kan ook de andere kant op zwaaien. Photon heeft namelijk ontdekt dat er installaties zijn "gemeld" bij Bundesnetzagentur die helemaal niet bestaan. Ik had zelf al lang in de maandelijkse spreadsheets ontdekt dat er allerlei bizarre meldingen in de cijfers waren van absurd microscopisch, en "onwaarschijnlijk" kleine "installaties", tot een paar honderd of zelfs een paar tiental Wattpiek aan toe (voor de laatste "categorie" bestaan niet eens netgekoppelde omvormers...), die de nodige wenkbrauwen deed fronsen alhier. Photon rept bijvoorbeeld van een 2 MWp installatie die is opgegeven aan Bundesnetzagentur, maar die niet bestaat op genoemde lokatie (NB: de grootste installatie in Nederland is nu nog het 2,3 MWp Floriade dak in Vijfhuizen, en dat staat daar al jaren...). Het korte artikel besluit dat het dus ook best kan zijn dat ergens in het lege, uitgestrekte Brandenburg een of andere grappenmaker een vrijeveld installatie van 20 MWp schaamteloos zou kunnen "aanmelden" bij het Agentur, en zo'n installatie lange tijd gewoon onderdeel van het totale "reken"volume zou kunnen uitmaken. Totdat de "beamten" de onzinnige ingave bemerken, en deze uit de databank verwijderen. Dat impliceert echter een nogal heftige controle opdracht, want alleen al voor de maand december 2011 staan er maar liefst 61 duizend en 227 installaties als "nieuw" aangemeld bij Bundesnetzagentur...

Ergo: de cijfers van Bundesnetzagentur worden steeds vaker betwijfeld, eerder trouwens ook al door Photovoltaik.eu (link onderaan). En wat de "echte waarheid" is of zal blijken te zijn zal nog wel even duren voordat daar klaarheid in komt. Daarom mijn herhaalde verzoek: zet s.v.p. zo'n mooie pot zout klaar. Bij alle cijfers over dynamisch groeiende zonnestroom markten...

Prognose 2012
Ondanks al deze onzekerheden heeft Philippe Welter van Photon al wel alvast een voorschotje gedaan wat hij denkt dat er dit letterlijk en figuurlijke SCHRIKkeljaar voor Duitsland aan nieuwe capaciteit bij zal kunnen komen. Hij deed deze uitspraak in zijn/Photon's voorstellen voor een aanpassing van het Erneuerbare Energien Gesetz tijdens onderhandelingen met de "Umweltausschus" van de Bondsdag, zoals deels gepubliceerd in Photon van april 2012 (volledige bijdrage op internet hier te lezen, pdf). Ik laat het citaat hier in het Duits staan, ere wie ere toekomt:

"Im Moment kommt es zu panikartigen Zubauschüben. Jeder versucht, noch so schnell wie möglich, etwas Umsatz zu machen, eine Anlage zu bauen, bevor der Markt demnächst politisch ausgetrocknet wird. Daher wird der Zubau kurzfristig deutlich anwachsen. PHOTON
rechnet mit einem Zubau von 8 Gigawatt plus X an neuer PV-Leistung in diesem Jahr..."


Uit pdf met voorstellen van PHOTON (21 maart 2012) voor wijzigingen van het Erneuerbare Energien Gesetz. Helaas werd er niet geluisterd en is er NIETS van de goed onderbouwde voorstellen overgenomen (resteert nog slechts: een rampscenario voor de Duitse PV markt...)

Amen.

* Collega Wouterlood ging in zijn beschouwing van een gelijkluidend stukje bij Bloomberg uit van slechts 125 MWp, maar het is inmiddels al fors meer. Schatting van Polder PV (wordt nog uitgewerkt) is inmiddels grofweg rond de 150 MWp in Nederland (met de nodige onzekerheden, dat wel: neem er s.v.p. een snuf zeezout bij...).

Bronnen:
Korn, S. (2012). Zahlenraten. Eigentlich weiß niemand so genau, wie viele Solaranlagen 2011 wirklich gebaut wurden. - Photon 4/2012: 22-23.

http://tinyurl.com/d2gggn4 (verkorte link naar artikel van 16 april 2012 in Financial Times Deutschland over de nieuwste cijfers, bron nog onbekend)
http://tinyurl.com/chnkqdb (verkorte link naar artikel van 5 april 2012 op Photovoltaik.eu, getiteld "Wie hoch ist der Photovoltaik-Zubau wirklich?")

Cijfers over januari en februari 2012 zouden volgens opgave Bundesnetzagentur in april moeten worden gepubliceerd (vergeet s.v.p. niet het pot zout weer klaar te zetten)


 
^
TOP

17 april 2012. Pfixx Solar naar tweede plaats met zonnestroom park door geduchte concurrent Arcadis? Ik ga niet het inmiddels al veelvuldig in de pers doorgekopieerde bericht herdoorkopiëren, want daar heb ik een bloedhekel aan. Maar interessant is het bericht zonder meer, het meest complete vond ik op Tubantia.nl, waarvoor dank. Ook vond ik een onverwachte "bron" voor de snode PV mega-plannen. In deze analyse de nodige opmerkingen om aan te geven waar het over lijkt te gaan. Met uiteraard nog de nodige unsolved mysteries (met name de rentabiliteit / verdienmodel van dit project).

Voorganger
Pfixx Solar mag zich op de borst kloppen "het grootste" vrijeveld PV project te hebben gebouwd in Nederland. Weliswaar met OEM amorf Si paneeltjes van ogenschijnlijk onbekende herkomst. Weliswaar met een Euro/Wp provinciale subsidie van Gelderland ("crisis maatregel", die mogelijk zelfs de inkoop van die modules volledig wist af te dekken met de toen gangbare marktprijzen voor OEM amorf Si). Maar ze hebben er een verdomd leuk project van gemaakt, met veel lokale participatie, dus dat 1,8 MWp Azewijn zonnestroom park is ze zonder meer gegund. Alleen schijnen ze er nog niet "van af" te zijn, want de bedoeling was dat het park verkocht zou worden aan een investeerder, en ik heb nog niets gehoord over een "gelukte transactie". Volgens mij blijft dat ook een droom zo lang het "kropje sla" model (buiten de aansluiting om "zonnestroom mogen salderen") door Verhagen (EL&I), en, vooral de Jager (Min. Fin.) als een GodsGruwel wordt gezien.

Voorlopig wordt de kostbare zonnestroom dan ook "gedumpt" in de nabijgelegen baksteenfabriek van Daas (die natuurlijk een "bodem"prijs voor zijn stroom betaalt, en beslist geen "22 eurocent" consumenten tarief voor de zonnestroom). En, volgens de Solartours (2011) pagina van Agentschap NL, het overschot naar wat gemeentelijke gebouwen (verkoop constructie compleet onduidelijk), met nog een (ongedefinieerd) restant, afname door Greenchoice. Wat klaarblijkelijk middels garanties van oorsprong daar op de een of andere manier "iets" mee kan doen om een nog groenere stroommix aan te bieden dan ze al hebben (minus uit het buitenland afkomstige GVO's, bijna altijd hydropower uit Scandinavië).

Opvolger in spé
Ook al werkt Pfixx Solar aan vergelijkbare plannen voor nog zo wat "zonnige" vuilnisbelten in Nederland, en is "concurrent" Twence in Twente in een nog prematuur 7,5 MWp avontuur gedoken, is Pfixx zelf al zo'n beetje sinds hun bestaan bezig met een "solar park in de vorm van de kaart van Nederland" (volgens dezelfde Agentschap NL pagina met een geplande grootte van maar liefst 40 hectare). Dat project lijkt echter vooralsnog een natte droom van "kropje sla salderen". Waarvan de "wettelijke toepasbaarheid" door Den Haag fel wordt bestreden...

De nog steeds vaste positie van Pfixx met Azewijn wordt nu echter wel degelijk bedreigd door een goed in de slappe was zittende internationale engineering partij (advies en ingenieurs-bureau) genaamd Arcadis, goed voor 19.000 werknemers en een omzet van 2,3 miljard Euro. En daar gaan "de berichten" over. Inhoudelijk, met uiteraard commentaar van Polder PV, gaat het bij dit voor Nederlandse begrippen "grote" zonnestroom project om het volgende:

  • Plan zonnestroom centrale van maximaal 17 Megawattpiek. Dat zou het grootste zonnestroom park van Nederland worden. Belist niet van de Benelux, want de Loghidden City terminal van Katoen Natie heeft op haar daken al een vermogen van 28 MWac (mogelijk ook een hoger DC vermogen). De vraag is ook of de - omstreden - 15 MW(ac?) centrale van Terra Nova in Zelzate mogelijk eerder gebouwd zal worden, en, indien de plannen van Arcadis gestalte gaan krijgen, of daar dan alsnog ook extra vemogen bij "geprikt" zal gaan worden om "de grootste" (van de Benelux) te blijven/worden.

  • Lokatie: niet gebruikt terrein op het al lang zieltogende, nog erg lege (zie Bing Map link), megalomane (?) XL Businesspark aan de zuidrand van Almelo / Bornerbroek (grenzend aan het Twentekanaal in het westen, en aan de N35 in het noorden).

  • Oppervlakte geplande PV-installatie "mogelijk" 23 hectare. Ergo: bezettingsgraad maximaal: 739 kWp/hectare. Ter vergelijking: Het 490 hectare grote gebied waarop het qua zonnestroom capaciteit al vijf maal zo grote Finowtower I + II project in Duitsland is gerealiseerd door de inmiddels in insolventie verkerende Duitse projectontwikkelaar Solarhybrid AG, heeft een bebouwd gedeelte van 315 hectare met een opgeteld vermogen van 84,7 MWp (project pagina). Dat is slechts 269 kWp/hectare, maar het betreft daar een veel "lossere" opstelling met problemen bij de terrein omstandigheden dan waarschijnlijk in Almelo zuid "maximaal" haalbaar is. Een extreem dicht "gepakt" zonnestroom park als de 70 MWp centrale in Rovigo in de Italiaanse Po-vlakte heeft daarentegen zelfs een bezettingsgraad van 824 kWp/hectare.

  • Op basis van een maximale project grootte van 17 MWp rekent Arcadis op een maximale stroom productie van slechts 14.620 MWh per jaar. Dat zou betekenen dat dit internationaal erkende engineering bureau voor een ongetwijfeld "optimaal" uit te voeren zonnestroompark in Overijssel rekent met een specifieke opbrengst van slechts 860 kWh/kWp.jaar wat een ongeloofwaardig lage opbrengst zou zijn voor zo'n mega installatie. Waar meestal hoogwaardige modules in worden toegepast, en extreem efficiënte omvormer stations. Ik hoop niet dat er een project partner gaat instappen die met inferieure rommel zo'n park gaat bouwen, omdat die toch "slechts" die bezopen lage systeemopbrengst "hoeft" te gaan halen van opdrachtgever Arcadis. Want dan zou dit grote park de hoax van het decennium gaan worden. Voor de goede orde: Siderea.nl rekent voor optimaal opgestelde installaties in oost Nederland grofweg op een haalbare specifieke jaaropbrengst tussen de 911 en 923, gemiddeld ongeveer 917 kWh/kWp.jaar. Dat is zo'n 6,6 procent méér dan Arcadis lijkt te suggereren dat "haalbaar" zou zijn...

    En de 14 MWp installatie op vliegveld Weeze in Nordrhein-Westfalen ("verder landinwaarts op het continent") zou volgens het SolarServer bericht van 9 januari 2012 zo'n 13 MWh per jaar moeten gaan produceren. Specifieke opbrengst: 928 kWh/kWp.jaar. Wellicht dat de Arcadis ingenieurs een harde leerschool opbrengst berekening van zonnestroom projecten kunnen gaan volgen bij de oosterburen. Maar ze kunnen het ook door Siderea.nl uit laten rekenen natuurlijk...

  • Arcadis rekent vervolgens dat genoemde 14.620 MWh/jaar een jaarlijkse besparing van 6.360 ton CO2 zou opleveren. Dan rekenen ze dus met een CO2 uitstoot factor van slechts 435 gram per kilowattuur geproduceerde elektriciteit. Dat is alweer een merkwaardig laag getal. Want het Protocol Monitoring Duurzame Energie van Agentschap NL heeft het in hun laatste overzicht over een factor van 608 gram/kWh, voor elektra afgeleverd bij de eindgebruiker (status 2008 laatst bekend). Nog steeds ruim hoger voor CO2 output vóór net transport, 581 gram CO2/kWh. Dus waar Arcadis dat nieuwe, lage "kengetal" vandaan haalt is een mysterie. Ik kan me byzonder slecht voorstellen dat de stroommix in Nederland sinds 2008 structureel "duurzamer" is geworden, gezien de permanente wanprestaties van ons land op het gebied van uitbouw van duurzame stroom productie. Dus dat getal "mag beslist worden toegelicht".

  • Gezien een brief op de website van GroenLinks (GL Hengelo) is het hele idee om braakliggende grond op het (oorspronkelijk voor "zware industrie" geplande) industrieterrein te gaan gebruiken voor een zonnestroom park / installatie van hen afkomstig (link onderaan).

  • Enigszins naïef klinkt de suggestie van GroenLinks Hengelo in hun juichbericht dat ze steun voor hun initiatief hebben ontvangen (zelfde datum als eerdere bericht), met de boodschap: "De fractie beseft zich dat, wanneer zich alsnog bedrijven melden voor het Businesspark, de zonnecellen daar plaats voor moeten maken. Maar dat hoeft geen probleem te zijn. De zonnecellen zijn makkelijk te verplaatsen en kunnen ook op de daken van de nieuwe bedrijven geïnstalleerd worden."

    Dat lijkt mij juist een uitermate kostbare operatie (! kabel verlegging, aanpassing van kabel infrastructuur, [partiële] afbraak van het "zonneveld", mogelijk ongunstige ligging trafo station(s), wederopbouw nodig [op daken!], vele arbeidsuren, dokken, dokken, dus, allemaal extra!). De leut van zonnestroom parken zou juist moeten zijn: pleur eenmalig een park neer, blijf er vervolgens twintig jaar met je groene vingers van af, en je hebt een rendabel te exploiteren installatie. Alles wat er "gewijzigd" moet worden gedurende de levensduur (GL's suggestie gaat om omvangrijke ombouw van het systeem!) is funest voor rendabele exploitatie. Ik vind die suggestie van GL om de zooi dan maar te gaan verkassen als een nieuw bedrijf met vestigingsplannen zich zou melden dan ook eentje van het niveau "ernstige mate van verstandsverbijstering": die hebben duidelijk geen kaas gegeten van "rentabiliteits-berekeningen" (een makke bij zo'n beetje de hele politiek, laten we wel wezen, er worden dagelijks bakken met belasting geld verspild, door alle politici). Maar misschien willen de GL politici tegen de tijd dat het nodig is, wel zelf de handen uit de mouwen gaan steken, dat zou pas stoer zijn...

  • Een onbekende investeerder (die nog gevonden moet worden?) zou "een vergoeding voor de grond" betalen". Geen enkel financieel detail over de exploitatie wordt vrij gegeven door Arcadis. Ook niet of voor deze lokatie een SDE beschikking voorhanden is. In ieder geval is die er niet tot en met SDE 2011 (tm. 2010 was zo'n project onmogelijk door de maximering op 100 kWp, in 2011 is er gezien de beschikkingen lijsten van Agentschap niets voor Almelo toegekend, en sowieso waren er helemaal geen aanvragen van die grootte orde). De vraag is of er voor SDE 2012 is aangevraagd, beschikkingen zijn er immers nog niet vergeven.

  • GroenLinks Hengelo speculeerde openlijk over gebruikmaking van de mogelijkheden van zowel provinciale subsidies van Overijssel ("provincie Overijssel [heeft] 750 miljoen gereserveerd voor duurzame energie"), als die van de SDE (destijds voor SDE 2011, wat dus niet lijkt te zijn aangevraagd, waarschijnlijk omdat de plannen toen nog zeer prematuur waren). Overigens had GroenLinks Hengelo het destijds foutief over de "Subsidieregeling Duurzame Energie". Dat moet uiteraard "Stimuleringsregeling" zijn. Al is het voor zonnestroom in internationale context bekeken natuurlijk altijd een Draak van een "regelingetje" geweest, met byzonder matig effect...

  • Er is geen enkele aanwijzing over de wijze waarop zo'n (eventueel tijdens de levensduur "om te bouwen") zonnestroom park van die grootte orde rendabel geëxploiteerd zou moeten gaan worden. Hoe gaan ze in Gaia's naam voor een "hoge" prijs de enorme hoeveelheid geproduceerde stroom afzetten? Zitten er stroom zuipende bedrijven op dat terrein? Gaan ze kabels aanleggen naar Almelo? Kropje sla salderen buiten de "pilot Verenigingen van Eigenaren" om mag niet van Verhagen. Ik ben zeer benieuwd naar de "unieke business-case" van de plannenmakers...

  • Voor de plannen zou Arcadis een openbare aanbestedingsprocedure in gang gaan zetten die zou moeten gaan lopen vanaf vandaag, 17 april 2012, tot 12 december 2012. Een link naar details (alleen voor betaalde abo's zijn documenten op te vragen, die zijn mij dus niet bekend) vindt u op de website aanbestedingskalender.nl (hier). Blijkbaar heeft Energeia wel zo'n abo, want zij toonden een detail kaartje van het project gebied.

  • Als er partijen gevonden worden voor de uitvoering, zouden medio 2013 eindelijk de spades in de Twentse bodem kunnen worden gestoken. Energeia had uitgevonden dat Arcadis zoekt naar partijen die zich "bewezen hebben in duurzame energie", daar aantoonbare expertise in moeten hebben opgebouwd, in de jaren 2009-2011 minstens 2 miljoen omzet in duurzame energie moeten hebben gehad (ex BTW). En, tot slot, "aantoonbare ervaring in de laatste jaren met het kopen, beheren en exploiteren van een PV-project" zouden moeten hebben om in aanmerking te komen als serieuze partij. Dan blijven er niet veel potentiële partijen over. Nederlandse bedrijven waar ik dan aan denk zijn dan bijvoorbeeld - jawel - Oskomera, New Energy Systems, SolarAccess, Pfixx Solar, en bijvoorbeeld DEC-Energy, de "duurzame" tak van bouw onderneming Volker Wessels. Vrijwel alle kleinere installatie bedrijven kunnen het met die voorwaarden waarschijnlijk (alweer...) schudden. Het is beslist niet ondenkbaar dat een "buitenlandse partij" het moois straks weet te verzilveren, als het allemaal doorgaat. Er liggen immers vele Duitse specialisten met zeer grote "project" ervaring op de loer om een extra kans te grijpen nu hun eigen afzet markt de hongerdood wordt beloofd door de boeven van Röttgen en Rösler...

  • "Imago van het businesspark zou worden versterkt" (volgens Arcadis). Dat lijkt me een nogal duur "imago", want de participerende gemeentes (Almelo, Enschede, Hengelo, Borne) draaien al een tijdje verlies op de "bedrijfsvoering" van XL Businesspark. Dat bedrijventerrein is namelijk nog nauwelijks ontwikkeld wegens geringe interesse, en begint een pain-in-the-ass te worden voor de betrokken gemeentes...



^^^
Lokatie XL Businesspark zuidelijk van Almelo (ster)

"Als oplossing voor de invulling van het XL terrein stelt GroenLinks voor om de lege gedeelten vol te zetten met zonnecellen, zodat de ruimte in ieder geval goed gebruikt wordt."

Brief / voorstel Groen Links Hengelo van 16 juni 2011 m.b.t. nuttig gebruik lang leegstaande percelen op het Businesspark Twente (download hier).

^^^
Inmiddels is ook duidelijk waar op het enorme terrein het zonnestroompark precies is gepland door Arcadis. Energeia viste namelijk een planningskaartje op uit beveiligde archieven. Ik heb het geplande veld voor PV in het bovenste kaartje ingekleurd als een geel vlak met rode omgrenzing. Er loopt een weg doorheen, die het park in twee delen splitst, een noordelijk deel van 14,4 hectare, en een zuidelijk stuk van 8,5 hectare.

Detail kaartje is van Businesspark Twente, zie link.
Links (Twentekanaal) is west, boven is noord.

http://tinyurl.com/78gbv6b (17 april 2012, verkorte link naar het beknopte, oorspronkelijke persbericht van Arcadis)
http://tinyurl.com/7rwverg (17 april 2012, verkorte link naar het meest uitgebreide Tubantia artikel. Lees daaronder, en op de vervolg pagina's, vooral de soms heftige reacties van - waarschijnlijk - kolenstroom zuipende omwonenden, die zo hun "ideeën" hebben over die natuur verpestende [?????] zonnepaneeltjes, soms zelfs hun weerzin tegen windturbines lijken te overwinnen, en die dan nog liever in de buurt zouden wensen... )

Rendement halen uit leegstaand XL Businesspark. (16 juni 2011: plan van GL Hengelo om niet gebruikte ruimte in het XL park te gebruiken voor zonnepanelen plaatsing)
Initiatief GroenLinks Hengelo slaat aan! (16 juni 2011: plan GL Hengelo krijgt bijval bij enkele aandeelhouders, Arcadis wordt reeds als potentiële partij genoemd)

Nagekomen:
http://www.tctubantia.nl/regio/almelo-stad/10891156/%27Zonnepanelen-op-daken-van-bedrijven%27.ece (19 april 2012 - alternatief plan: Gooi die bedrijfsdaken vol! Reactie: doe het allebei!)


17 april 2012. Helianthos lijkt verloren... Want er is niets geboden op dag twee van de veiling van de boedel. Om 17h00 precies stond het "aantal biedingen" op kavels C en D nog steeds op nul. Sprong de teller met de sluitingsdatum van 17:00 op 17:30 CET, waarmee automatisch "Day 3" werd gestart, de on-line elektronische veiling in onderdelen. Om 17h30 sprong de "Day 2" teller definitief op de stand "gesloten"...



^^^
Screendumps van onderzijde van de pagina met "Day 2" van de veiling, voor een serieuze
investeerder de laatste seconde dat deze "het verschil" had kunnen maken.
In de rode cirkel: "0" biedingen, dat was om 17h00. Het onderste venstertje geeft het beeld om
17h37: Geen weg meer terug voor Helianthos, Day 2 gesloten, en over naar de boedelveiling
waarin het nu nog samenhangende geheel in stukken verscheurd zal gaan worden...

Het zou ook nog kunnen dat er wel een bod is gedaan, maar dat het door Vattenfall/NUON als "niet interessant" of "serieus" is afgedaan (dat recht hadden ze).

Op de pagina van "Day 3" bij Troostwijk werden de te veilen onderdelen zichtbaar, zoals te zien in het volgende screenshot:


^^^
Bovenaan de (20) patenten, het "kloppende hart" van Helianthos, er onder een fragment
van de lange lijst apparaten (per categorie) die per opbod zullen gaan worden geveild.

Opening van "Day 3", per opbod on-line (elektronisch) veilen van de inventaris van Helianthos, zal starten op 23 april om 14h00 midden-europese tijd (CET), en eindigen op 2 mei 2012. Op 26 april zal een extra kijkdag worden ingelast.

Noor van Andel en Erik Middelman, twee van de grootste techische breinen achter het Helianthos dunnefilm project, zouden zich nu spreekwoordelijk in hun graf hebben omgedraaid...

Meer Helianthos op Polder PV:
Dag 1 Helianthos veiling levert niets op (16 april 2012)
Helianthos veiling nabij (4 april 2012)
Particulier initiatief redding Helianthos gooit knuppel in het hoenderhok (16 maart 2012)
Mensen met dikke inkomens mogen met Min. Fin. "salderen" volgens nieuwe Helianthos speculant (5 maart 2012)
Vattenfall heeft haast met veiling Helianthos... (2 februari 2012)
Screendump van de week - Vattenfall betaalt uit (26 januari 2012)
Bizar eindspel Helianthos "avontuur" (17 januari 2012)
Vragen CU aan Verhagen (kort commentaar, 30 november 2011, onderaan bericht)
Screendump van de week: Provincie wil Helianthos-miljoenen terug (22 november 2011)
Helianthos exit niet verrassend - voor insiders (29 oktober 2011, onderaan bericht)
Reeds voorspeld: doek gevallen voor Helianthos (8 september 2011)
Het niet vertelde Helianthos verhaal (10 november 2010)
NUON gaat Helianthos in de praktijk brengen (20 juni 2008)
Minisymposium "Zonnestroom, hoe nu verder" (verslag 28 feb. 2008, onder hoofdje Rutger Schlatmann)

Geen interesse voor boedel Helianthos (Omroep Gelderland)

NUON HELIANTHOS B.V. - DAY 3 (Troostwijk veiling dag 3: start 23 april 2012)


16 april 2012. "SPP" weertje zorgt voor adrenaline in het bloed. De zeer koude buitenlucht temperaturen, frisse wind, en snelle afwisseling van snoeihard instralende zon bij een vrijwel optimale loodrechte instralingshoek maken dit soort dagen in april en mei tot "topdagen". Althans, niet zozeer vanwege de totale stroom opbrengst van uw zonnestroom systeem, wat immers de aller belangrijkste output parameter zou moeten blijven voor iedereen die serieus met dit moderne "speelgoed" aan het werk wil gaan.

Er is echter ook een andere categorie "prestaties", en dat zijn de maximale vermogens. Zeg maar, "de pieken". De hoogste vermogens die uw zonnestroom systeem kan afgeven. Zelfs al is het maar voor een kort ogenblik. En iedereen die - wederom zelf serieus onderzoekend - de kolder van ambtelijke instanties naast zich heeft neergelegd dat "Wattpiek" voor "maximaal" vermogen zou staan, weet dat die veelvuldig herhaalde claim onzin is. Want het "Wp" vermogen van een zonnepaneel wordt bij standaard test condities bepaald, en die zijn nooit "maximaal". Ze zijn "standaard", "STC". En die "standaard" omvat o.a. een cel temperatuur van 25 graden Celsius. Die op dit soort koude dagen zeker na een afkoelende lange pauze onder een wolkendek beslist extreem ver onder die 25 graadjes kan komen te liggen. En als dan de zon weer tevoorschijn komt, en ook nog eventjes lekker in de briljant witte wolkenranden voor extra felle reflecties zorg draagt, kunnen die onderkoelde (kristallijne) zonnecellen in - ogenschijnlijk - absurde momentane vermogens resulteren. Soms, kort, fors boven het DC vermogen wat in de industriële "flasher" in de module fabriek is bepaald.

Bovenstaande foto, met onze prachtig bloesemende pruimenboom in de voorgrond, toont het typische voorjaarsweer wat tot "verrassend" hoge vermogens bij uw zonnestroom systeem kan leiden: felle zon tijdens koude, winderige dagen, bijna loodrechte instraling, en, vooral, intense reflecties op witte wolkenranden als bonus, bij een (zeer) lage zonnecel temperatuur. Menig PV-Newbee zal zijn/haar ogen niet kunnen geloven als deze de historisch gerealiseerde AC vermogens van de omvormer in ogenschouw neemt...

Nu zal het boven genoemde verschijnsel zelden voorkomen bij Polder PV, omdat 'ie zulke "brakke", oude omvormertjes heeft die een maximaal vermogen van 94 Watt momentaan zouden kunnen afgeven. Maar zelfs bij de prehistorische (volgens sommigen al rijp voor de schroothoop zijnde) installatie van Polder PV werden enkele pieken in het vermogen waargenomen op een 688 Wp deelgroep, die af en toe dicht tegen de "normaal" lijn aan zaten, en er soms zelfs even boven uit kwamen steken, wat bepaald niet vaak voorkomt. Dat zijn van die momenten die in GoT jargon een "SPP" aandoening veroorzaken. Voor de mannen onder ons: "strakke plasser piek" momenten. Maar nogmaals, kort durend, en al snel zakt "de boel" weer in. Het is in ieder geval altijd heerlijk leesvoer voor op het forum als er weer "een vermogenspiek" is langs komen drijven bij een willekeurige, door de bank genomen overgelukkige, en flink soppende "tweaker". Typisch mannûhpraat...

Dit is het grafiekje van 16 april 2012, bij Polder PV (688 Wp gedeelte op het Visi'Sol display):


In de grafiek hierboven het momentane (actuele) vermogen (AC) van een 688 Wp deelsysteem (inclusief Kyocera modules) in de PV-installatie van Polder PV op de frisse, windrijke, en extreem zonnige 16e april 2012, met regelmatig wolkjes. Bij de gele pijlkoppen korte momenten dat de vermogens-surges tegen de "normaal lijn" aan kwamen, of soms er zelfs iets overheen. Helemaal rechts een periode dat er langduriger boven de "normaal" werd geproduceerd. Dat komt omdat in deze groep de Kyocera modules westelijk van zuid staan georiënteerd (twee in serie geschakeld op een OK4 omvormer). Ze het al vanaf het begin uitstekend doen, en dus in de namiddag uren voor een "opvallend goede prestatie" in deze grafiek voor een groep modules zorg dragen. Eigenlijk is het een artefact en een tekortkoming van de instellingsmogelijkheden, die alleen een "gemiddelde opstelling" ingave toelaten (meeste modules in deze deelgroep ongeveer zuidelijk georiënteerd), en niet een ingave per "type module" in deze deelgroep.

De 688 Wp deelgroep produceerde ondanks de frequent over "vliegende" wolken, een mooie 3,1 kWh op 16 april (specifieke dagopbrengst: 4,51 kWh/kWp). Absoluut geen "record" opbrengst (verre van dat), maar dat geeft helemaal niks. Totaal werd door ons relatief kleine PV-systeem sowieso over de 6 kWh geproduceerd, we verbruiken op zo'n dag nog niet eens de helft. "Neggie for a day", dus...

En Polder PV was natuurlijk niet de enige, veel mensen zullen met verbazing hun "vermogens-pieken" hebben aanschouwd, mogelijk vrezend dat hun omvormer display of hun grafieken generator defect was...

Uiteraard hors categorie ging Ton Peter's installatie in Spijkenisse "van bil". Ton's 2,7 kWp installatie knalde er vandaag een spectaculair 3.014 Watt vermogen uit om 12h34. Dat is, beste mensen, AC-zijdig, dus na omvormer en andere systeem"verliezen". 11,6% meer AC vermogen dan het "sticker" DC vermogen van de panelen getest onder STC condities... Laat die ambtenaren maar kletsen met hun "Wp = maximaal vermogen". Ze lullen uit hun nek, en dat weet u na vandaag wellicht dus ook...


16 april 2012. Stormvaste schans in Kop van Noord-Holland. N.a.v. de vandaag geposte schans constructie van Polder PV Newbee Ecowoman kreeg ik prompt een bericht uit de als "flink tochtig" bekend staande Kop van Noord-Holland. De heer Breet, met jaren lange ervaring in het installatie werk, inclusief PV, stuurde me een leuke foto van in zijn werkgebied "noodzakelijke" schans constructies om weerstand te kunnen bieden aan de soms vernietigende rukwinden in dat vlakke, aan de "elementen" bloot staande polder gebied. We hebben allemaal kunnen zien wat voor vernietigende krachten in die contreien kunnen optreden, met soms hoogst "onverkwikkelijke" gevolgen ("Kop van Noord-Holland" stukje in mijn special "Vliegende Zonnepanelen" van 6 januari 2012) ...

Van de heer Breet derhalve de volgende bijdrage aan de feestvreugde die de nodige stormen kan doorstaan. De begeleidende tekst (cursief) is van zijn hand, waarvoor dank.


© Maarten Breet

Foto bijschrift van Maarten Breet:

"Mooi stukje van de schans. Leuk te zien wat mensen er voor doen. Ook wij hebben dit soort constructies standaard. Maar wel van rvs. De achterkant staat pal noord, en rechts van de rechter molen zie je met mooi weer de vuurtoren van Den Helder op bijna 16 km hemelsbreed. Met de laatste zware storm is de wind vol uit noordwest gekomen, maar geen krimp van de blauwe helden. Dus de schansen horen niet alleen in Garmisch thuis."

NB: "rvs" = roestvrij staal. Dit soort stevige frames worden o.a. door Energy Holland B.V. (Heerhugowaard) in eigen werkplaats gemaakt onder hun merknaam Arrowsol. Voor een exemplaar wat ik tegenkwam op Intersolution (13 januari 2012, in Gent), zie onderstaande foto, een rvs frame met 2 panelen in landscape boven elkaar, wat "verdacht" veel lijkt op de exemplaren die de heer Breet heeft geplaatst (inclusief het kleintje, op onderstaande foto half verscholen achter de grote broer):

Foto hierboven gemaakt in de stand van groothandel/systeemhuis Energy Holland B.V., Intersolution (Gent), januari 2012.

Uiteraard zijn er meer systemen in de handel, met mogelijkheid meerdere module lagen boven elkaar op een frame op een plat dak te krijgen. Al zijn die vaak met lage hellingshoeken om de windlast risico's zoveel mogelijk te beperken. Bijvoorbeeld bij Schletter (hier, onder "Windsafe").

De twee meest toepasselijke websites van de heer Breet (hij heeft er meer):

www.pbreet.nl
www.zonnepaneel.org

NB: artikel is een dag later in aangepaste vorm verschenen in Dichtbij.nl (17 april 2012, pas veel later "ontdekt")


16 april 2012. Dag 1 Helianthos veiling levert niets op. Niet geheel onverwacht: de eerste dag van de officiële veiling van de Helianthos inboedel heeft niets opgeleverd, zoals kristalhelder blijkt uit dit plaatje. Een screendump genomen van de website van Troostwijk (veilinghuis waar de boedel te koop is aangeboden):

Dat was "ronde een". Op dinsdag 17 april begint om 14h00 de tweede ronde, waarbij het hele complex inclusief de apparatuur, patenten e.d. onder "kavel C" (combi "A + B" van vandaag) en het naast de proeffabriek liggende terrein ("kavel D") apart zullen worden aangeboden. Voor een ieder die dan nog echt serieus is geïnteresseerd, is het de laatste kans om "het volledige pakket" (kavel C) met preferentie optie voor kavel D (niet noodzakelijk, een eventueel "echt" commercieel avontuur kan immers overal elders op de wereld worden begonnen) in handen te krijgen.

Het is te voorzien dat enig serieus geïnteresseerde pas laat zal gaan bieden, dus mogelijk ergens in de namiddag (de veiling "dag 2" sluit namelijk al om 17h00 op 17 april, dus er is maar 3 uur tijd om [alsnog] te gaan bieden). Zodra "dag 2" is verstreken, gaat de complete boedel direct bij opbod on-line in een "derde veiling" waarbij alle apparatuur e.d. afzonderlijk verkocht gaat worden. De vraag is of er dan nog serieuze bieders zullen zijn die met de (belangrijkste) hardware en natuurlijk de daarvoor benodigde patenten (die apart zullen worden geveild) ook daadwerkelijk "iets" zullen willen gaan doen met de Helianthos erfenis.

Zoals al lang duidelijk is, heeft het burgerinitiatief van Hisschemöller reeds een maand geleden de "strijd" opgegeven. Volgens Omroep Gelderland zou "de tweede initiatiefnemer", een mestvergister specialist die feitelijk met "te recupereren" belastinggeld van rijke mensen een doorstart wil proberen, nog wel in the picture zijn voor een greep naar de hardware. Of dat ook daadwerkelijk zal geschieden zal eind dinsdag 17 april moeten gaan blijken. Nog eventjes geduld dus. Let wel: er is dan nog steeds geen enkele "garantie" dat daar dan vervolgens ook "levensvatbare" en commerciële productie uit zal volgen. Daarvoor is de zonnestroom markt een nogal "onzeker" gebeuren geworden, waarbij de concurrentie om (significante) afzet moordend is geworden.

Meer Helianthos op Polder PV:
Helianthos veiling nabij (4 april 2012)
Particulier initiatief redding Helianthos gooit knuppel in het hoenderhok (16 maart 2012)
Mensen met dikke inkomens mogen met Min. Fin. "salderen" volgens nieuwe Helianthos speculant (5 maart 2012)
Vattenfall heeft haast met veiling Helianthos... (2 februari 2012)

Screendump van de week - Vattenfall betaalt uit (26 januari 2012)
Bizar eindspel Helianthos "avontuur" (17 januari 2012)
Vragen CU aan Verhagen (kort commentaar, 30 november 2011, onderaan bericht)
Screendump van de week: Provincie wil Helianthos-miljoenen terug (22 november 2011)
Helianthos exit niet verrassend - voor insiders (29 oktober 2011, onderaan bericht)
Reeds voorspeld: doek gevallen voor Helianthos (8 september 2011)
Het niet vertelde Helianthos verhaal (10 november 2010)
NUON gaat Helianthos in de praktijk brengen (20 juni 2008)
Minisymposium "Zonnestroom, hoe nu verder" (verslag 28 feb. 2008, onder hoofdje Rutger Schlatmann)

NUON HELIANTHOS B.V. - DAY 2 (Troostwijk veiling dag 2: 17 april 2012)


12 april 2012. Eerste "getallen" NL afzetmarkt PV van Solarplaza. Uiteraard wil de organisatie van de vierde Solar Future NL, waar de webmaster van Polder PV trouwens een verbale bijdrage aan gaat leveren, alvast wat smakelijke informatie over de "stand van zaken" rond de Nederlande zonnestroom markt publiceren. Er is echter van het CBS nog helemaal niets bekend over vorig jaar, dus hier kan alleen maar stevig "gis"werk worden gedaan. Ik heb net een e-mail binnen gekregen waarin dat wordt (her)bevestigd, men hoopt ongeveer half mei eerste gegevens te hebben, dus hopelijk net op tijd voor mijn voordracht in Haarlem.

Enigszins curieus is dat Solarplaza nu via een bericht op Nuzakelijk.nl alvast wat cijfers naar buiten werpt, maar die ogenschijnlijk nog niet op de eigen sites (Solarplaza.com, The Solar Future NL '12) lijkt te hebben gepubliceerd (ik kon het daar [nog] niet terugvinden).

Op Nuzakelijk.nl (11 april 2012) worden wat cijfers genoemd. Daarbij passen enkele opmerkingen cq. commentaar (claims op Nuzakelijk verkort weergegeven door PPV):

"Vorig jaar groeide het vermogen met 33 Megawatt naar een totaal van 122 MW. In 2010 was de groei nog 20 MW."

Commentaar PPV: In 2010 werd door CBS (ook in het laatst verschenen Engelstalige rapport van 27 jan. 2012, geen wijzigingen voor zonnestroom capaciteit) een groei van 20,682 MWp nominaal generator vermogen opgegeven, waarvan een marginaal deel van 291 kWp autonome systemen zou hebben betroffen (1,4%, verwaarloosbaar). Cumulatie aan het eind van het jaar was 87,7 MWp volgens CBS, waarvan 5 MWp autonoom zou zijn (5,7% van totaal, al jaren afnemend, zoals in alle PV-markten behalve in landen met zeer slecht ontwikkelde net infrastructuur, zoals in Afrika).

Uitgaande van 82,7 MWp netgekoppeld eind 2010 (met autonoom meegerekend was het volgens CBS 89,4 MWp), daarbij optellend het SDE (gecertificeerd, netgekoppeld) volume nieuw geregistreerd door CertiQ, 21,446 MWp, zou je op 104,146 MWp netgekoppeld uitkomen (nogmaals: "autonoom" neem ik in dit soort berekeningen niet mee, dat is een onbetekenend marktsegment in Nederland). Echter, er is natuurlijk alweer veel capaciteit volledig buiten de SDE om bijgeplaatst, zoals dat al sinds 2008 is geschied (en waar ik van meet af aan over heb gerapporteerd). Dat is veel meer dan alleen het nog onbekende "hard gerealiseerde" volume van Wijwillenzon.nl (6 MWp? 10? Meer???), en wat voor het overgrote deel nooit bij CertiQ zal zijn aangemeld (geen enkel "voordeel", en mensen snappen helemaal niets van de waarde van die organisatie voor hen, dus waarom zouden ze?). Stellen we de "niet CertiQ" capaciteitsgroei in 2011 (conservatief) op 35%, zou er in 2011 21,446/(1-0,35) = 33 MWp aan netgekoppelde capaciteit bijgekomen kunnen zijn (waarvan dus zo'n 11,6 MWp "niet SDE" installaties zou kunnen betreffen, mogelijk is het nog behoorlijk wat meer). Dat zijn de getallen die ik communiceerde met Solarplaza in een telefoongesprek over mijn bijdrage voor het TSF symposium.

Als die 33 MWp in de buurt van de (uiteindelijk dit voorjaar/zomer nog door het CBS vast te stellen) "waarheid" zou liggen, zou wat netgekoppelde capaciteit betreft de accumulatie eind 2011 komen te liggen op 82,7 + 33 = 115,7 MWp. Aangezien over het "autonome" vermogen nog helemaal niets bekend is (volgens mij het slechtst begrepen markt "segment" van allemaal, en ik denk ook zeer slecht in "betrouwbare cijfers" te vatten), en we dat gezien de absurd lage rapportage "nieuw" voor 2011 dan maar maximaal op "1" MWp zouden moeten stellen (?), zou met de dan geaccumuleerde (max.) 6 MWp autonoom een totaal volume van het in het Nuzakelijk artikeltje genoemde ongeveer 122 MWp (all-in) "kunnen" ontstaan (dit alles uiteraard: "tongue-in-cheek").

"In 2012 wordt naar verwachting 45-60 MW toegevoegd - met name op particuliere daken en van kleine bedrijven, volgens een woordvoerder van Solarplaza".

Dat is - noodzakelijkerwijs - een zeer speculatieve, en moeilijk met harde data te onderbouwen volume. Ik heb eerder al gesteld dat "alles tussen 30 en 100 MWp" mogelijk zou kunnen zijn in 2012, waarvan ik desgevraagd voorzichtige bevestigingen kreeg bij twee ervaren installatie bedrijven die al de nodige jaartjes achter de kiezen hebben in ons land. Ze bevestigden ook mijn vermoeden dat het uiteindelijke nieuwe volume dit jaar (2012), mede gezien de absurde hoeveelheid "inkoop acties", de nog altijd door gaande gemeentelijke subsidies (zie o.a. dit handige overzicht), en diverse "grote" geplande projecten (waarschijnlijk deels nog SDE, deels door vette EIA, VAMIL, en/of VIA en andere handige belasting truken mogelijk gemaakt), best wel eens in "de tweede, hoge" helft van dat zeer grof geschatte volume zou kunnen komen te liggen. Niemand die het weet, Solarplaza lijkt met hun prognose ergens midden in dat door mij gesuggereerde "traject" te gaan zitten.

Met bovengenoemde volume voor 2012 "zou het totale vermogen dit jaar op 167-182 MW uitkomen, wat gelijk staat aan het stroomverbruik van 167.000-182.000 huishoudens".

Dat is - helaas - in het tweede deel een volslagen absurde claim. Eerst het "onschuldige" deel. Uitgaande van mijn voorspelling dat er grofweg zo'n 116 MWp netgekoppeld zou kunnen zijn eind 2011 (de enige relevante markt als we toch "met huishoudelijk stroomverbruik" gaan vergelijken), zou met de door Solarplaza voorspelde 45-60 MW[p?] voor 2012 er een eindejaarsvolume van 161 tot zo'n 176 MWp kunnen gaan worden geaccumuleerd dit jaar. Daar zit dus het autonome segment niet bij (met die volumes erbij kom je op de getallen die in het Nuzakelijk bericht staan).

Nu het "erge" deel. 161-176 MWp, wat produceert zo'n volume netgekoppelde installaties in een kalenderjaar? In Nederland kan er op veel plaatsen met "goede" installaties, het wordt een mantra, volgens Siderea.nl best 900 kWh/kWp.jaar worden geproduceerd. Als we uitgaan van een "worst-case scenario", en het volume opgesteld "buiten de CertiQ cijfers om" op 60% stellen, en 40% "SDE-installaties" (CertiQ eind maart: bijna 58 MWp). En we passen nog een "worst-case" voor de niet-CertiQ systemen toe van gemiddeld 800 kWh/kWp.jaar voor die systemen (zeer waarschijnlijk veel te laag geschat), en beschouwen we de CertiQ systemen als "goede" installaties met gemiddeld 900 kWh/kWp.jaar (mogelijk zelfs ook nog te laag ingeschat)?

Dan komen we met 161 MWp netgekoppelde capaciteit op een productie van:

(0,6 * 161.000) [kWp] * 800 [kWh/kWp.jaar] + (0,4 * 161.000) [kWp] * 900 [kWh/kWp.jaar] = 135,2 GWh/jaar.

En bij toepassing van 176 MWp (eind 2012) op een jaar output van 147,8 GWh.

Bij uitgangspunt van 3.500 kWh/HH.jaar zouden die twee getallen een jaaropwek betreffen die overeenkomt met het jaarverbruik van ... ruim 38.600 tot ruim 42.200 huishoudens.

Dat is wel eventjes grofweg een factor 4 te ruim gerekend door hetzij de bericht opstellers, hetzij de geïnterviewden.

Laten we zeggen: uit de categorie "slordig"...

Nog steeds heftige subsidies in NL
Ronduit "misleidend" is echter de frase "De subsidieloze groei maakt ons land volgens Solarplaza uniek in de wereld", wat we ook in het stukje terug vinden. Hoezo "subsidie loos"??? Dat suggereert dat er geen enkele incentive zou worden gegeven. Dat is natuurlijk klinkklare nonsens. Vrijwel alle lieden en bedrijven met installaties achter een (max.) 3x 80 Ampère aansluiting salderen de opwek van hun zonnestroom installaties met het verbruik. U weet wel, het gevolg van het zo slecht begrepen "salderingsartikel" 31-c in de Elektriciteitswet. De overgrote meerderheid van de "getroffenen" betreft particulieren (hetzij huishoudens, hetzij boeren e.d.). Die salderen allemaal voor de eindverbruikers-prijs. En die prijs bevat, bij particulieren die niet meer dan 10.000 kWh op jaarbasis verbruiken, tussen de 65 en 70 procent energiebelasting en BTW wat normaliter (bij "niet salderen" door afwezigheid PV-installatie) via de facturatie machines bij de "leverancier" naar de Staat had gevloeid. In Amerika en talloze andere landen wordt het "principe" net metering genoemd. Alleen heeft het in ons land de hoogste impact (positief voor degene die het "mag doen", u en ik, dus).

In het geval van salderen holländischer Art vloeit die enorme sloot geld echter niet meer naar de Staat toe, maar geeft de "decentrale saldeerder" dat geld dus gewoon niet uit. Volstrekt wettige, legale belasting ontduiking dus. U mag mij natuurlijk proberen wijs te maken dat dit géén "nogal forse vorm van subsidiëren" is (die elders in de wereld niet voorkomt, omdat er volgens mij nergens anders in de wereld zulke gestoord hoge bedragen van elke kilowattuur worden afgeroomd door het hebzuchtige Rijk). Maar ik stink er niet in. Nederland drijft gewoon nog steeds op gesubsidieerde zonnestroom, hoe u het ook wendt of keert. Trouwens, net als elders op de aardkloot, waar het ook nog steeds vergeven is van incentives van zeer verschillend dan wel totaal ander pluimage. Alleen in ons polderlandje wel op redelijk unieke wijze. Dat dan weer wel...

Impact Nederland zwaar overdreven
Dan zullen we het maar niet hebben over het gesuggereerde "verder dalen van de zonne-energie prijs" door de "veelheid aan burgerinitiatieven" in het stukje. Want zelfs als we er van uitgaan dat al die "burger initiatieven" (waar trouwens de nodige snoeihard commerciële bedrijfs-acties tussen zitten!!!) de nodige "megawattpieken" bij zullen gaan zetten in ons land, dit jaar. Voor de wereld afzet markt zijn ze van geen enkele betekenis. Want die "rekenen" we tegenwoordig in Gigawattpieken. Ergo: hoe leuk ook, al die acties in Nederland hebben geen enkele invloed gehad, en zullen dat ook niet hebben, op de internationaal bepaalde kosten reducties in de PV-business. Knoop die even weer goed in uw oren alstublieft!

http://www.nuzakelijk.nl/duurzaam/2784943/markt-zonne-energie-opmars-bezig.html (11 april 2012)


 
^
TOP

10 april 2012. Bizarre taferelen bij "doorstart" Scheuten Solar NL. Op twee sites stonden berichten over een curieus verloop van de verkoop van het Optisol® doorzicht PV-glas segment van de Nederlandse tak van de Scheuten Solar onderneming, en de nog steeds in een "research" stadium zittende glasparel / Sunrise dunnelaag technologie (zie ook vorige bericht met telefonische toelichting door de curator van de NL bedrijfsonderdelen).

Volgens de berichten, en een op Wijlimburg.nl staand persbericht van Scheuten Solar (ogenschijnlijk van 6 april jl., wat ik helaas niet kon vinden in mijn eigen mailbox, i.t.t. eerdere persberichten van het bedrijf, die ik wel ontving), zou namelijk Jacques Scheuten van de moeder holding, Scheuten Groep de eigen failliet gegane bedrijfsonderdelen hebben opgekocht!?!

Een nogal merkwaardige gang van zaken. Misschien kon de oprichter van het bedrijf het niet verkroppen dat "hun" technologie platforms mogelijk in buitenlandse handen zouden gaan vallen? Dat "hun" staat niet voor niets tussen aanhalingstekens, want oorspronkelijk kwam de Optisol® technologie van Pilkington, en daarna van het uiteindelijk in insolventie gegane Flabeg Solar. Maar Scheuten heeft het concept wel met veel kunde uitgebaat, uiteraard. Tot, hopelijk, het Rotterdam Centraal SDE project aan toe (wat nog moet worden afgebouwd). Met als oud, veel in de vakliteratuur geciteerd, "prehistorisch" voorbeeld, het hoofdstation van Berlijn, met een al in 2002 aangebracht 180 kWp systeem helemaal bovenin het glazen dak...

De positie van de Duitse onderdelen van Scheuten Solar is vooralsnog onduidelijk (nog weinig vooruitgang geboekt, zie bericht van 8 maart 2012). De "Nederlandse onderdelen" lijken nu - door de eigen holding - te zijn gered. Niet alle NL medewerkers kunnen echter worden geholpen. Voor 70% zou er werk blijven, voor de rest wordt een afvloeiingsregeling gezocht...

Persbericht op Wijlimburg.nl (6 april 2012, met kort commentaar)
Bericht op Energeia.nl (10 april 2012, buiten publieke domein, met een foto van een 61 kWp PV-project met Optisol® modules in Madrid wat - buiten de schuld van de leverancier - al een jaar op netaansluiting staat te wachten)

Lees ook: "Wij zijn zelf schuld aan neergang Scheuten Solar" (van Gerrie Coerts, hoofdredacteur van WijLimburg.nl, ik voel me uiteraard in het geheel niet aangesproken)...

En als u dan toch bezig bent, vooral ook de historie van Pilkington - de in "insolventie" gaande onderneming Flabeg Solar - Scheuten Solar er op na lezen (jawel, in het Duits, maar die taal moet u toch meester zien te worden als u serieus met PV aan de gang wilt gaan). Al uit de prehistorie, maar met oh zo herkenbare parallellen rond (dreigende) faillissementen, onderhandelingen, overnames, toekomstperspectieven, e.d. Ook zeer pikant een aankondiging van een "dunnelaag" fabriek bij Scheuten Solar. Voorspeld: 1 GWp capaciteit klaar in ... 2010 ... Die plannen zijn nooit gematerialiseerd. Want de wereld is op het vlak van PV (alweer) dramatisch veranderd... Photon bericht van 12 juni 2003!

Tot slot, doet u dan ook nog eventjes het blogje van Agentschap NL ambtenaar Boerée erbij, die vindt dat de gang van zaken bij Scheuten prachtig in het (economen?) concept "creatieve destructie" past. Gewoon net zo lang kronkelen met die hersenkwabben, en alles is "logisch" te verklaren. Economen weten het immers allemaal altijd het best, die blijven "logische verklaringen" uitscheiden totdat Magere Hein op de deur klopt, of Armageddon hen op de nek valt (ook heel "logisch", dat dan weer wel)...

En dan bent u weer helemaal "bij"...

Stukje achtergronden bij Manager Magazine Online (1 mrt. 2012)


7 april 2012. Nederland knet-ter-gek van zonnestroom ctd. Ik word plat gebombardeerd door de meest verbijsterende initiatieven om nog meer zonnepanelen op de Nederlandse daken te smijten. Het is nog veel erger dan ik had bevroed, inderdaad een groot gestoord gekkenhuis. Waar chaos welig tiert, er met module merken wordt gesmeten waar bijna niemand in Nederland (behalve wellicht idioten als de webmaster van Polder PV) van hebben gehoord, waar bedrijven elkaar naar het leven staan omdat de een probeert via de achterdeur een lucratieve krent van de - door een ander georganiseerde - taart mee te pikken (Brabant), en wordt er sowieso al via sommige veelbezochte fora regelmatig over en weer met modder gesmeten. Verder dumpt de ene aanbieder (van de ver over de tweehonderd in ons land) nog harder dan de ander, is het aantal "FAQs" over zonnestroom inmiddels exponentieel gestegen, zijn sommige aanbieders daar weer steen en been over gaan klagen ("er is teveel informatie"), maken ook bedrijven die een kritische houding (zouden moeten) hebben essentiële blunders bij uitgangspunten van haalbare opbrengsten en keiharde basis feiten als "de consumentenprijs", en "historische stijging van de kWh prijs", en gaat u zo maar door...

En blijkbaar vond mevrouw Minnesma, die met Wijwillenzon.nl de knuppel in het hoenderhok gooide (al was ze beslist niet de eerste, een initiatief als Zonnehoven in Deventer was al in het voorjaar van 2009 concreet van start gegaan) het nog steeds niet genoeg. Nu moet er alweer "een laatste spectaculaire actie", van start gegaan op 2 april, blijkbaar "nu echt de laatste worden", onder de zoveelste gelegenheids-vlag "WWZ Buren". Ik geloof nooit dat het daarmee gaat eindigen, want volgens mij is mevrouw Minnesma chronisch verslaafd geraakt aan haar eigen initiatief (of er is iets anders aan de hand, alles is mogelijk)...

Inmiddels begin ik bijna de tel kwijt te raken, nu staat de teller van de "gezamenlijke inkoop acties" (exclusief de ook almaar door lopende, al net zoveel chaos brengende "gemeentelijke subsidie acties") alweer op 54... (lijst).

Dank aan "Speksteenkachel" op GoT die regelmatig weer met nieuwe "exemplaren" aan komt dragen. U mag dat ook nog steeds doen (contact adres), waarvoor dank (check eerst de lijst s.v.p., acties staan alfabetisch op naam gerangschikt).

Oude wijn in nieuwe zakken
Het is dan ook volkomen verbijsterend dat er nu opeens aus Blaue hinein een "pakketje" aangeboden wordt bij een van de grootste "Groot Grutters" van allemaal, de Makro. Het verbijsterende ligt niet zozeer in het feit dat zo'n "aanbieding" er komt, want al lang geleden is er voorspeld dat zonnepanelen ooit bij bouwmarkten e.d. te koop aangeboden zullen gaan worden, als ze eenmaal de status van "bulk product" hebben bereikt. En dat stadium zijn we al lang ingegaan.

Neen, het is niet het feit "dat" die aanbieding er is. Het verbijsterende ligt hem in de totaal absurde prijsstelling van het gebodene, in een tijd dat er een oceaan van spotgoedkope Aziatische modules over ons land wordt uitgespuugd die voor dumpprijzen via de meest absurde acties hun weg moeten vinden (zie o.a. commentaar boven).


Detail uit screendump van de Makro aanbieding op GoT

Aangeboden worden:

  • 1 monokristallijn module van 250 Wp met wat een Enecsys "module omvormer" lijkt te zijn, voor 1.069,81 Euro incl. BTW (EUR 4,28/Wp !)
  • 2 modules van 250 Wp (idem) hetzij voor plat dak, hetzij voor schuin dak, 1.664,81 (EUR 3,33/Wp), resp. 1.545,81 Euro incl. BTW (EUR 3,09/Wp).
  • "Gelukkig" wordt er een extra "Winstpakker" aanbieding van nog eens honderd Euro korting op het "een paneels-pakketje" bij gezet. Zit je nog steeds op een heftige prijs van EUR 3,80/Wp incl. BTW...

Natuurlijk gaat het om microscopisch kleine pakketjes (altijd veel duurder dan grotere systemen), maar de vraag is of er aan dit soort dure speelgoed (van onbekende, niet benoemde A-kwaliteit mono's) wel behoefte is in een land wat met massale prijsdump (ook van kleinere systeempjes, soms tot VER onder de twee Euro/Wp aangeboden) wordt geconfronteerd.

Het lijkt er sterk op dat de aanbieder van het spul een deal heeft gemaakt met het miniJoule pakket van de (giga)project ontwikkelaar GP Joule, waar ik eerder al een artikel over heb geschreven, en wat van dure Duitse Schüco modules wordt voorzien (artikel 7 april 2011).

De vraag is dan natuurlijk: wie gaat er in het zûnige Nederland (nota bene in de Makro) zo'n micro pakketje kopen voor zo'n heftige prijs? Cadeautje voor zoonlief? Beetje een erg duur cadeautje...

Maar goed. De aanbieder heeft een "reputatie" hoog te houden op dit gebied. In 2006 (!) bood deze namelijk ook al bij doe het zelf groothandel Karwei een stikduur (no-name / OEM) mono paneeltje met een GridFit omvormer aan voor een woekerprijs van maar liefst EUR 7,43/Wp (2 modules) tot zelfs EUR 7,99/Wp (1 exemplaar). Polder PV heeft daar destijds ook een speciale pagina aan gewijd, want er was wel meer "mis" met die "aanbieding". Waaronder volkomen fabeltastische duimzuig berekeningen over "terugverdientijden" en "gouden financiële bergen". Uit eindelijk bood Karwei zelfs aan om reeds (aan)betaalde modules terug te nemen vanwege de hoogst discutabele "berekeningen" die met die "aanbieding" werd gegeven...

Het enige wat we kunnen stellen is dat ook die belachelijke prijs met de huidige Makro aanbieding omlaag is gegaan in die zes jaar tijd. Maar nog steeds: totaal onwezenlijk duur, en beslist niet geschikt voor "de main-stream".

Ergo: de chaos in Nederland is inmiddels compleet. U kunt op het gebied van zonnestroom inmiddels "alles" bekomen, van idioot, bezopen duur, tot gestoord spot goedkoop. U kunt ook stellen: "voor ieder wat wils". Maar een onoverzichtelijke puinhoop blijft het, en het lijkt alleen maar erger te worden. Lijkt me nog steeds geen wenselijke richting voor een gezonde afzet markt. Want waar gehakt wordt, vallen spaanders. Er wordt in Nederland niet "gehakt", maar in het wilde weg met de kettingzaag op full-speed in de rondte gedraaid...

http://tweakers.net/ext/f/w1b3qQfkEZAPT36gRTwSfeyn/full.jpg
http://www.makro.nl/public/zonnepanelen
http://tinyurl.com/d5bf9w5 (verkorte link naar de oorspronkelijke Makro publicatie, niet meer beschikbaar)
http://www.pfixx.nl/index.php?page=producten_nl (link op site Pfixx Solar uit 's-Heerenberg, nauwelijks info)


6 april 2012. Duitse dominostenen vallen om tot in (oost) Nederland: S & R Solar Systems failliet. "Het kan verkeren", noemen we dat ook wel. Ruim een half jaar nadat ik een stukje wijdde aan (o.a.) het bedrijf S & R Solar Systems in het van een andere NL "solar" firma bekende 's-Heerenberg in Gelderland, blijkt het vooral op de Duitse markt gerichte bedrijf failliet te zijn verklaard. Het was bezig om een business-case "daken vervangen met implementatie met PV" voor Nederland uit te werken en haalde het zelfs tot de Entrepeneurs-sectie van het degelijke Financieele Dagblad, met een in retrospectief bezien pikante titel, "Overstap naar Duitse markt voor zonnestroom redt Gelders bedrijf". Dat opname als "FD Entrepeneur" geen enkele garantie is voor succes, hebben talloze firma's laten zien. Tot de "Gazellen" prijswinnaar van FD, Solland Solar aan toe, waar uitsluitend nog een schim van het ooit trotse zonnecellenbedrijf van over is.

Zo ook het twintig medewerkers tellende S & R Solar Systems, dus, wat volgens de website Faillissementen.com op 3 april 2013 failliet is verklaard (rechtbank Zutphen). En waarvan de Gelderlander claimt dat de uit chipsproducent Syntronixs "omgebouwde" zonne-energie doorstart onderneming door "gewijzigde regelgeving" in Duitsland ten onder zou zijn gegaan. Of dat daadwerkelijk de reden is geweest - in zijn korte beschouwing over de business-case "dakvervanging" had Polder PV op 16 september 2011 al enkele "vraagtekens" - laat ik hier in het midden. Als het al niet de oorzaak was, zijn de voortdurende en zeer heftige ingrepen in de Duitse Einspeise Vergütungen beslist mede debet geweest aan een versnelde verslechtering van het perspectief voor het bedrijf, wat juist hun core-business op die ogenschijnlijk lucratieve markt had gericht. Met op de projecten pagina enkele forse, "zeer on-Nederlandse" installaties, waarvan de grootste een 640 kWp project op diverse gebouwen van een boerderij in Nordrhein-Westfalen, bij elkaar optellend tot meer dan anderhalve MWp aan opgesteld vermogen. Het bedrijf deed ook projecten met First Solar modules - die in Nederland nog steeds niet geïnstalleerd mogen worden (CdTe panelen).

Een dominosteen in Nederland lijkt dus om te vallen omdat er bij de oosterburen de nodige klappen zijn gevallen (en nog meer gaan komen). Een bedrijf wat ook in eigen gemeente een geduchte concurrent naast zich moest dulden, Pfixx Solar.

Nu is het dus "einde verhaal" voor S & R. Ook in Nederland zullen beslist meer dominostenen om gaan vallen. Ik tel inmiddels al ruim tweehonderd "leveranciers" van zonnestroom systemen op de Nederlandse PV-markt. En zelfs (of misschien zelfs: juist) de inkoop actie "frenzy" in ons land zal niet helpen in het structureel verbeteren van de gezondheid van de PV-sector. Noch zullen al die acties kunnen voorkomen dat ook in ons ontstellend laat wakker geworden polderlandje er meer PV-bedrijven om zullen gaan vallen. Het volgende lijstje, met S & R bovenaan, is slechts een voorbode van wat komen gaat...


KLIK op plaatje voor uitvergroting.

Diverse onderdelen van de Nederlandse Scheuten Solar holding zijn inmiddels ook failliet
verklaard, of staan op het punt verkocht te worden... Ook verontrustend: een GiraSolar dochter
is ook failliet
. De GiraSolar holding, gevestigd op hetzelfde adres in Deventer, is al heel lang
actief in de zonnestroom markt en ik kwam ze elk jaar tegen op Intersolar in München...
Hun DutchSolar subsite lijkt te zijn gehacked...

http://www.sr-solarsystems.com (website nog functioneel)
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/achterhoek/10803831/Solar-Systems-failliet-twintig-man-op-straat.ece (5 apr. 2012)


5 april 2012. Definitieve subsidiebedragen voor SDE projecten in 2011 bekend. In de Staatscourant van 3 april 2012 verscheen eindelijk het nu alweer ruim 8 pagina's lange document met alle "definitieve correctiebedragen" die als een van de pijlers van de SDE regeling moeten worden gezien. Niet dat het overgrote merendeel van de Nederlandse bevolking daar ook maar een biet van zal begrijpen - de meeste medeburgers zouden nog niet dood gevonden willen worden bij een van de meest dramatisch ingewikkelde en totaal onwerkzame "stimulerings"regelingen ooit uitgebroed in ons land. Het lijkt ook helemaal niet "in de bedoeling" te liggen van EL&I cq. de Staat om de burger bij wat voor (r?)evolutie op energiegebied dan ook te betrekken. Want de SDE heeft voor het enige voor burgers "haalbare" niveau, decentrale opwekking van hernieuwbare elektriciteit middels zonnestroom panelen, bar weinig opgeleverd. En per SDE 2011 zijn de particulieren systemen ook nog eens subiet uit de regeling gesodemieterd door Verhagen. Ook op het gebied van thermische zonnecollectoren (een andere "tijdelijke regeling") ging de deur van Staatswege dicht. Ergo: de burger kan een enge ziekte krijgen, en die zoekt het verder maar uit, dat is de impliciete en ook de expliciete boodschap.

Terzijde: die veel geplaagde burger heeft die "boodschap" inmiddels goed tussen de oren gekregen, en koopt zich inmiddel helemaal suf aan die schone zonnepaneeltjes middels - status nu - 50 "inkoop collectieven" van zeer bont pluimage. Wat het allemaal gaat opleveren zijn we erg benieuwd naar bij Polder PV...

Terug naar SDE
Als u een (oudere) SDE beschikking heeft, en die zelfs ook nog heeft "verzilverd" door daadwerkelijk onder dat regime een PV-systeem te bouwen, heeft u helaas met dit soort documenten te maken. Omdat die doorslaggevend zijn ter bepaling van de feitelijke (lees: definitieve) "subsidie die u per kilowattuur in een bepaald jaar had moeten krijgen". De hoogte van dat bedrag hangt af van (a) het basisbedrag wat in het "beschikkingsjaar" is toegewezen, en (b) het daar van af te trekken "correctiebedrag" (resulterend in de feitelijke subsidie per kWh). Dat "correctiebedrag" kan meerdere factoren bevatten, maar is nog steeds niets anders dan de vermeende "gemiddelde elektriciteitsprijs in de Nederlandse markt". Daar wordt eerst een "voorspelling" voor gedaan op basis waarvan een "voorlopig voorschotbedrag" (naar rato van de beschikte systeemgrootte) wordt vastgesteld en maandelijks uitgekeerd. Maar rond 1 april van elk jaar moet de "definitieve" correctiefactor worden vastgesteld. Voor het voorgaande jaar. En dus krijgt u pas, als u dat tenminste überhaupt interesseert (ik krijg er vrijwel nooit vragen of opmerkingen over, terwijl het toch om het financiële resultaat zou moeten gaan...) definitief uitsluitsel over wat de werkelijke "subsidie per kWh" is geweest. Aangezien we het nu over 3 april 2012 hebben, gaan de vast gestelde "definitieve" correctiefactoren dus over het kalenderjaar 2011.

Polder PV heeft inmiddels zijn unieke SDE tarief componenten tabel ververst met de nieuwste gegevens in de Staatscourant. Zie tabel hier onder, u vindt hem ook op de meest recente SDE pagina, die van SDE 2011.


KLIK op plaatje voor uitvergroting (evt. doorklikken om leesbaar te krijgen).

NB: voor SDE 2011 en SDE 2012 (zogenaamde "SDE +") zijn uitsluitend de eerste twee "fases" van de desbetreffende regelingen weergegeven door Polder PV. Met de daarbij behorende basisbedragen en voorlopige dan wel definitieve subsidie bedragen. Het is sowieso hoogst onwaarschijnlijk dat installaties later dan (de qua basisbedrag goedkoopste) "fase 1" zijn beschikt vanwege de gigantische overtekeningen door goedkoper te realiseren, concurrerende opties. Zelfs al zouden er PV-projecten in latere fases door Agentschap NL zijn beschikt (met iets hogere basisbedragen, leidend tot hogere subsidie bedragen), is het (a) niet waarschijnlijk dat het er "veel" zullen zijn geweest. En (b) is het ook waarschijnlijk dat zonder extra financiële incentives (EIA, VAMIL, vervroegde afschrijving indien nog van toepassing) zo'n project nooit economisch rendabel in gebruik genomen, laat staan geëxploiteerd zal kunnen gaan worden. Uiteraard totdat het tegendeel bewezen is, ik ben erg benieuwd naar "creatieve oplossingen" bij ondernemers om het toch rendabel te krijgen zonder extra "hulpmiddelen"...

Niks, "gewogen gemiddelde" kWh prijs (veel te lastig...)
Uit de Staatscourant publicatie blijkt wederom kristalhelder (in de toelichting, zie afbeelding hier onder), dat EL&I géén representatieve "gemiddelde gewogen prijs van alle daadwerkelijk geldende stroomtarieven in 2011" gebruikt. Maar zeer waarschijnlijk een niet representatief plat "gemiddelde van alle tarieven". Waarbij dus het effect, dat het allergrootste deel van de consumenten gewoon nog steeds bij hun oude monopolist zitten, en de daarvoor geldende tarieven eigenlijk de zwaarste "wegingsfactor" zouden moeten krijgen, gewoon wordt genegeerd.

Uit bovenstaande screendump van een stukje toelichting uit de recente Staatscourant publicatie met de "definitieve correctiebedragen voor 2011" wordt duidelijk dat Economische Zaken (EL&I) bureaucraten het niet zo nauw nemen met de waarheid. Want eerst wordt beweerd dat de "daadwerkelijk gerealiseerde jaargemiddelde marktwaarde" over het betreffende jaar als uitgangspunt wordt genomen voor het vaststellen van de "definitieve correctiebedragen". Vervolgens zeggen ze dat voor zonnestroom daar zonder met de ogen te knipperen, en zonder enige inhoudelijke toelichting, weer van wordt afgeweken. Dat van de vele honderden "kWh tarieven" in de markt van 2011 er hoogstwaarschijnlijk gewoon een plat gemiddelde is bepaald. En dat er helemaal niet gekeken wordt naar hoeveel mensen welk kWh tarief hebben gehad. Want dat geeft alleen een zuiver beeld van het "gerealiseerde jaargemiddelde". U kunt er van op aan dat geen enkel lid van de Tweede Kamer ook maar een seconde wakker zal liggen van deze gelegenheids-leugentjes van EL&I. De "waarheid" gebruiken als uitgangspunt gaat namelijk én verschikkelijk veel energie, én bakken met geld aan nog meer dure ambtenaren tijd kosten. Dus gebeurt dat niet. Maar in de "heilige" Staatscourant staan dus wel gewoon leugens. Moet kunnen, toch?

Dit laat verder onverlet dat de tarieven elkaar sowieso niet heel erg veel ontlopen, het gaat op zijn hoogst om een paar centen per kWh, die qua "hoogte" ook nog steeds niet spectaculair is, en dus nog steeds mateloze verspilling blijft uitlokken. Hoezo "marktwerking"? Het is een piratenmarkt waarbij om microscopisch kleine marges de concurrentie het leven zuur wordt gemaakt, de stroommarkt wordt er in ieder geval geen jota duurzamer van. Uiteindelijk zal het effect van het "niet wegen" dus waarschijnlijk relatief beperkt zijn.

Prognoses versus definitieve correctie bedragen
Opvallend is dat stelselmatig die "veronderstelde" (geprognosticeerde) gemiddelde stroomprijs van het betreffende jaar te hoog is ingeschat. Voor de jaren 2008-2011 waren de voorlopige correctiebedragen (lees: "gemiddelde consumenten prijs") volgens EL&I achtereenvolgens 23,4 - 27,3 - 22,5 - 22,8 Eurocent/kWh. De definitieve bedragen werden echter, met terugwerkende kracht: 22,0 - 22,9 - 21,9 - 21,7 Eurocent/kWh. Daarmee liggen de definitieve tarieven 6% - 16% - 3% - 5% onder de prognoses, en heeft de Staat dus langer het uit te keren geld in kas kunnen houden (want het correctiebedrag wordt van het voor de beschikte klant "vaste" basisbedrag afgetrokken, hoog inschatten geeft dus een lager voorschotbedrag gedurende een jaar...). Uiteraard moet alles na een afrekening (eenmalig meterstand doorgave via net beheer en CertiQ) weer worden "hersteld". Maar dan is de betrokkene subsidie ontvanger alweer een jaar verder (inclusief gedorven rente inkomsten, al zal hij/zij daar gezien de lage rentestanden niet wakker van liggen)...

Lage prognose correctiebedrag 2012...
Ook opvallend is dat het voorlopige correctiebedrag voor het jaar 2012 door EL&I in de Staatscourant van 11 november 2011 op een bedrag van nog maar 21,8 Eurocent/kWh (!) is gesteld. Als we er van uit gaan dat bovengenoemde trend "structureel te laag ingeschat" doorzet, en "het gemiddelde kleinverbruik tarief in 2012" bijvoorbeeld 3% lager zou blijken te liggen dan de prognose, kom je uit op een gemiddelde consumenten prijs van 21,1 Eurocent/kWh voor het huidige jaar! Dat is beslist pikant te noemen. Mijn huidige tarief bij Greenchoice, geldig tot en met 30 juni 2012, is namelijk 22,16 Eurocent/kWh. Dus of EL&I verwacht dumping van de leveringsprijs voor elektra in de tweede jaarhelft (energiebelasting wijzigt normaal gesproken niet gedurende het jaar), of ze gaan extra correcties invoeren met terugwerkende kracht (per 1 april 2013, hoogst onwaarschijnlijk), een combinatie van beiden, ze slaan de plank mis met hun "prognose", of ze hebben gewoon het bedrag uit de duim gezogen.

Als die 21,1 cent bewaarheid zou gaan worden, zou het standaard variabele grijze Vattenfall tarief (wat voor ons als uitgangspunt wordt genomen voor ons GC tarief door er een halve eurocent/kWh van af te trekken) in de tweede jaarhelft van 2012 slechts ook zo'n 21 Eurocent/kWh moeten gaan worden, ruim 7% onder het huidige all-in tarief (Energiebelasting plus leveringsprijs plus BTW over beide posten). Dat zou ten eerste een behoorlijke verslechtering betekenen van de "salderingswaarde" van onze zonnestroom opwek (in het kalenderjaar 2011 hebben wij exact evenveel zonnestroom geproduceerd als dat we aan stroom-mix hebben verbruikt, gesaldeerd voor het standaard afname tarief).

Bovendien, indien het hierboven gesuggereerde effect bewaarheid wordt, zou de mogelijke landelijke gemiddelde jaar uitkomst bijna 4 Eurocent/kWh, zestien procent onder het beruchte, de media in getoeterde zogenaamde "eindverbruikers-tarief van 25 cent/kWh" komen te liggen. Waar Natuur & Milieu in hun Zon Zoekt Dak "factsheet" totaal onkundig van de totale onzin die ze daar uitkramen goeie sier mee loopt te maken. Lees: een veel te hoog, totaal kunstmatig tot stand gekomen "nep-tarief", omdat ze kolder cijfers van CBS daarvoor gebruiken waar ze de betekenis niet van snappen.

Grafieken tarief ontwikkelingen SDE
Uit de nu bekende gegevens gepubliceerd in de Staatcouranten van de afgelopen jaren heb ik twee grafieken geconstrueerd.

Evolutie basisbedragen
De eerste is de - ronduit bizarre - evolutie van de basisbedragen, die tot de nodige "marktimperfecties" hebben geleid. En uiteindelijk tot veel te hoge subsidies - voor slechts een beperkt aantal installaties, waarna de waanzin met de botte bijl een kop kleiner werd gemaakt.

De dikke lijnen geven de evolutie van de basisbedragen (lees: door ECN Beleidsstudies cq. EL&I "veronderstelde kWh kosten van zonnestroom zoals gesubsidieerd voor 15 jaar binnen het SDE regime"...) weer voor de twee "staffels" binnen de SDE. Staffels die trouwens ook weer niet constant waren, want EL&I ambtenaren en politici zijn in ons land geneigd om continu te lopen vingeren aan "regelingen", zodat alleen al de uitvoering ervan een permanente nachtmerrie is voor de betrokken ambtenarij bij Agentschap NL. Laat staan voor de arme burgers die dat allemaal maar moeten pikken en slikken...

In groen evolutie basisbedrag voor de "categorie klein". Die begon als "installatie tussen de 0,601 en 3,5 kWp" (SDE 2008), evolueerde tot "tussen de 1 en 15 kWp" (SDE 2009), waarbij in SDE 2010 ook nog eens werd "gemaximeerd" op een te subsidiëren output van maximaal 6.375 kWh/jaar. Wat betekende dat het geen enkele zin meer had om groter dan 7,5 kWp aan te vragen, en er een bizar "gat" ontstond met de "grote" categorie (feitelijk verdween daarmee een zinvolle potentie tussen de 7,5 en 15 kWp...). In 2011 had Verhagen de "kleine" categorie reeds een schop onder de kont gegeven en is deze waarschijnlijk voor de rest van de Nederlandse PV-geschiedenis letterlijk en figuurlijk wat de Staat betreft "historie"...

In donker rood en blauw de volslagen bizarre ontwikkeling van de "basisbedragen" voor categorie SDE "groot". Die ook al niet constant was. Hij werd ingevoerd in 2009, installaties groter dan 15 kWp tot en met 100 kWp, in het al behoorlijk goedkope jaar 2010 werden veel te hoge basisbedragen vastgesteld. In 2011 is opeens de productie maximering van 850 kWh/kWp.jaar verhoogd naar 1.000 kWh/kWp.jaar, is de limiet van 100 kWp opgeheven, en mogen installaties die exact 15 kWp zijn ook nog net meedoen (ervoor hoorden ze tot de "kleine" categorie...). Echter, voor 2012 had Verhagen alweer een verrassing in petto: alleen installaties op een grootverbruikers aansluiting >3x 80 Ampère mogen nog meedoen (screendump hier onder). En die mogen dus weer niet salderen. Boeren die een veel lagere aansluit waarde hebben, maar zat ruimte op hun schuren, moeten maar zien of ze met "onbeperkt salderen" en evt. andere lucratieve extra's (EIA, VAMIL, VIA, korting bij aankoop acties, you name it) een rendabele "voldak installatie" kunnen aanleggen. Anders moeten ze "het" maar doen met een kleiner stukkie dak en de rest maagdelijk laten voor een onzeker later tijdstip (complicaties bij de uitvoering, veel duurder natuurlijk, mogelijk ellende met bemetering, you name it...).



SDE 2012: Alleen "grote PV jongens" mogen nog met de esdeenee meedoen -
maar ze mogen dan niet (meer) tegelijkertijd salderen...

De grafiek toont de volslagen bezopen sprong van het basisbedrag van 43 Eurocent/kWh voor SDE 2010 naar de idiote, bijna vijf maal zo lage (want "moeten concurreren met alle andere semi-groene opties"...) 9 cent voor SDE 2011 in de eerste fase (donkerrode curve). En, als de aanvrager heel veel geluk heeft gehad, naar een nog steeds bezopen laag basisbedrag van 11 cent/kWh bij beschikking in de tweede fase (blauwe curve). Een jaar later is het er met SDE 2012 niet beter op geworden met basisbedragen die nog eens 2 cent/kWh lager liggen. Waar de "innovatieve ondernemer in zonnestroom zaken" de super panelen voor een prikkie vandaan moet gaan halen om onder "die subsidie voorwaarden" een economische business-case te bereiken vertellen de beleidsambtenaren van EL&I er natuurlijk niet bij...

In de grafiek heb ik ook het grove verloop van de Einspeise Vergütungen tarieven voor de "kleinste" zonnestroom staffel (tot en met 30 kWp, als je maar 2 paneeltjes wilt leggen, "mag dat ook" - al doet niemand dat) in Duitsland in geel weergegeven voor de betreffende jaren dat de SDE regelingen in het arme Nederland van start gingen. De vergoedingen volgen zeer nauwgezet de enorme prijsdump op de internationale markt, Duitsland heeft de beste systemen voor de hoogste kwaliteit, en dus is die gele lijn veel "representatiever" te achten dan het gepruts met basisbedragen in Nederland (voor de fijnere tarief structuur, zie mijn EEG tarieven tabel).

Duidelijk wordt dat Duitsland voor nieuwe installaties in 2008 al op een veel lager niveau zat (46,75 Eurocent/kWh) dan Nederland met het daadwerkelijke incentive tarief (geen "Staatssubsidie", maar betaald door de stroomverbruikers). Maar dat in 2012 het "de markt volgende" tarief juist fors hoger ligt, op 24,43 Eurocent/kWh (ongeveer op het niveau van de end-consumer prijs voor elektra dit jaar in Duitsland). En dat het zelfs na een gigantische extra ingreep, waarschijnlijk met terugwerkende kracht per 1 april 2012 ingaand, nog steeds op maximaal 19,5 Eurocent/kWh zal komen te liggen. Nederland zit daar met dat volslagen gestoorde, uit de duim gezogen 9 (of zelfs 7, 1e fase) basisbedrag ver onder.

Ergo: In Duitsland continue aanpassing en reeël de fysieke mogelijkheden volgend. In Nederland eerst bakken met onnodig geld uitgevend aan veel te dure, gesubsidieerde zonnestroom installaties. En dan opeens de hand op de knip en nog maar een onrendabele kolenfooi willen geven. U mag zelf invullen wat hier de beste strategie is om een markt volwassen te houden en van betekenis. U mag ook gewoon naar de Duitse afzet cijfers kijken, dat zet tenminste zoden aan den dyck...

Evolutie feitelijke subsidie bedragen
Uit de Staatscourant publicaties met de "definitieve correctiebedragen" is het daadwerkelijk voor elk jaar geldende "definitieve subsidiebedrag van Staatswege" onder SDE condities te berekenen. Simpel: (voor elke beschikking vastliggend) basisbedrag minus definitief correctie bedrag. Tot en met 2011 zijn deze bedragen nu wettelijk vastgelegd. Daaruit volgt deze grafiek:

In de grafiek zijn de uiteindelijke "definitieve subsidiebedragen per kilowattuur bruto productie" voor de categorie "klein" in groene tinten weergegeven (elk jaar iets andere kleur), en die voor de categorie "groot" in oranje/rode tinten (idem). Let op dat voor 2012 nog geen "definitieve correctiebedragen", en dus ook geen "definitieve subsidiebedragen" bekend zijn (pas bekend rond 1 april 2013...). Daarvoor heb ik de voorlopige bedragen ingevuld die voor het vaststellen van de voorschotbedragen voor 2012 worden gebruikt door Agentschap NL (waarden weergegeven met open symbolen).

In het buitenland zal het moeilijk zijn uit te leggen dat in 2009 en 2010 de definitieve subsidie bedragen voor "grote" installaties een stuk boven de subsidies voor de (veel duurdere) "kleine" installaties hebben gelegen. U mag van mij een poging doen, neem daarbij de "te verwachten extra incentive van de vermeden inkoop van gesaldeerde zonnestroom opwek verbruikt in eigen huis/bedrijf" daarbij mee: ik wens u veel succes!

Voor SDE 2011 en 2012 is onderscheid gemaakt in de 2 eerste (van vier/SDE 2011 resp. vijf/SDE 2012) fases. Waarbij wordt verondersteld dat de meeste PV-projecten in fase 1 zullen zijn aangemeld om überhaupt kans op een beschikking te maken. Of na succesvolle beschikking ook daadwerkelijk een project zal gaan volgen mag, gezien de absurd lage subsidiebedragen die "over" blijven (rechtsonder in de grafiek) gerust een frons en een vraagteken op het voorhoofd komen bij een ieder die zich hier mee bezig houdt. Voor SDE 2011 in fase 1 nog maar 3,5 Eurocent/kWh (2 cent hoger in fase 2, indien geluk). Voor SDE 2012 is het echt janken met de pet op: vele pagina's aanvraagformulier ingevuld moeten hebben om een subsidie van 1,3 Eurocent/kWh (voorlopig subsidiebedrag, kan ook lager worden in definitieve versie) te kunnen scoren? Ik ben benieuwd wie zo'n project gaat bouwen. En vooral: waar hij/zij de rest van het benodigde geld dan wel vandaan gaat slepen...

In de grafiek tot slot ook nog de waarde van de waarschijnlijk overgebleven incentive (geen Staatssubsidie, dat is SDE allemaal nog steeds wel) voor Duitsland voor de kleinste installaties, in geel. Slechts 19,5 Eurocent/kWh zou er nog over kunnen blijven (met al rap daarna verder in het leven te roepen "automatische maandelijkse degressies"). Die waarde ligt - uiteraard - extreem veel hoger dan de absolute kruideniers-fooi die de Staat bereid is nog te "geven" (na heeeeeeel veel moeite) aan zonnestroom projecten die buren en buitenlui allemaal lijken te willen anno 2012...

Tot slot: voorbeeld berekening
Het gaat uiteindelijk allemaal om de pecunia, het eindresultaat. Dat is duivels lastig te berekenen voor de SDE (vandaar dat serieuze investeerders deze regeling mijden als de pest, veel te onzekere uitkomsten in ons land). Want een heel scala aan - vaak niet constante - input parameters heeft invloed op dat resultaat. Om te laten zien hoe ingewikkeld dat ligt bij een "simpel" PV-systeempje, heeft Polder PV voor u een voorbeeld berekening gemaakt. Daarbij heb ik gekozen voor een gemaximeerde 3,5 kWp installatie (destijds mogelijk goed voor 20 modules van elk 175 Wp), voor de eerste SDE 2008 regeling. Wat met heel veel geluk zo'n beetje 1 oktober van dat eerste jaar aan het net "kon" en als zodanig bij CertiQ zou kunnen zijn geregistreerd in het "ideale" geval.

U vindt deze voorbeeld berekening hier onder. Ik wens u veel lees- en reken plezier toe. Mocht u het aan de spreadsheet willen zien, stuur dan s.v.p. een e-mail.

Makkelijker kunnen de Haagse bureaucraten het in ieder geval niet maken, blijkbaar... Vandaar dat het met de "harde resultaten" van de SDE nog steeds niet opschiet, denk ik.


KLIK op plaatje voor leesbare uitvergroting.

Voor een overzicht met links naar de vele tientallen artikelen van Polder PV over de SDE regeling voor zonnestroom, zie de basis pagina.

Staatscourant publicatie "definitieve correcties" voor subsidiebedragen in jaar 2011 Nr. 6371 / 3 apr. 2012
Staatscourant publicatie SDE 2012 "regeling aanwijzing categorieën" Nr. 3609 / 21 feb. 2011 (84 pagina's dik, 22,5 Megabyte ... )
Staatcourant publicatie "correctie ten behoeve voorschotverlening" SDE in jaar 2012 Nr. 20331 / 11 nov. 2011

Voor wie d'r zin an heeft:
SDE 2012 volgens Agentschap NL... (simpele burgermansen niet gewenst...)
SDE 2012 "stand van zaken" status 19 maart 2012 (2,34 miljard Euro aangevraagd, slechts 1,7 miljard beschikbaar. Slechts 15 miljoen Euro [0,64% van totaal] voor zonnestroom > 15 kWp aangevraagd, waarvan de economische rentabiliteit met een verwacht "subsidie" bedrag van 1,3 Eurocent/kWh (voorschotten) serieus afgevraagd mag worden... Fase 1 sluit op 1 mei 2012.)

Agentschap NL heeft de hele cijfer bende inmiddels ook bekend gemaakt, op 6 april 2012. Met zelfs een heuse "bijstellingsfolder". Waar een normaal mens gierend harde koppijn van zal krijgen, met een desperate run naar de lokale apotheek tot gevolg. En een tabel met een grote cijferbrij waar alleen de juristen van grote bedrijven nog maar kunnen uitkomen. Jawel. De ambtelijke schoorsteen moet blijven roken, uit der aard...
http://www.agentschapnl.nl/actueel/nieuws/definitieve-correcties-subsidie-sde-over-2011-bekend


 
^
TOP

4 april 2012. Helianthos veiling nabij. Met de eerste bezichtigingsdag op 3 april is het startschot voor de reeds eerder dit jaar aangekondigde veiling van de Helianthos dunnelaag zonnepaneel proeffabriek gegeven. Vattenfall/NUON had 85 miljoen Euro in het project geïnvesteerd, de EU, de Nederlandse Staat, en Provincie Gelderland hadden subsidies gegeven (de laatste heeft de 7 miljoen Euro inmiddels reeds terug ontvangen), en nu gaat de boel aan de hoogste bieder worden verpatst.

16 en 17 april moet de grote slag worden gemaakt: de hele boedel in een keer bij afslag te koop op veiling dagen "1" en "2" (minimaal 7 miljoen Euro inclusief bedrijfsterrein). Daarbij is in eerste instantie een fysieke scheiding gemaakt tussen de gehele "Helianthos inventaris plus patenten", die minimaal 3,5 miljoen Euro op moet leveren (en nog een paar ton om de boel - verplicht - te komen afbreken, buiten de veilingsom om, kavel A). En het fysieke gebouw (wat voor 10 miljoen in de boeken gaat en minimaal 2,5 miljoen Euro moet gaan kosten, kavel B). Op dag twee gaat de hele boel opnieuw aangeboden worden, en wel (a) de hele inventaris en gebouwen inclusief patenten e.d. in een keer te koop (kavel C = combi A + B), waarbij wordt gestart op 35 miljoen Euro, en het bod zal niet lager zal (mogen) gaan dan 6 miljoen Euro (veertien maal zo weinig dan Vattenfall al kwijt is geweest aan het project). En gaat (b) het vestigingsterrein buiten de gebouwen voor 2 miljoen onder de hamer, en sluit dat op 1 miljoen Euro (kavel D). Koper van kavel C heeft het eerste optie recht op kavel D. Maar is dus niet "verplicht" om dat braakliggende terrein te kopen.

^^^
Persvoorlichtster Volz van Vattenfall over de aankomende veiling op het RTL filmpje op de Gelderlander. Concurrenten zijn in de elektronische eeuw natuurlijk ook direct prominent aanwezig. Vattenfall/NUON aartsrivaal RWE/Essent laat plomverloren een "kom alstublieft bij ons" klantenwerf advertentie op de (NUON) video plaatsen. Dat heet in andere bewoordingen ook wel: "lijkenpikkerij" of "de een zijn dood is de ander zijn brood"...

Video still van RTL filmpje voor een van de Helianthos machines die te koop staan.


Nog niet gelukt? Dan in onderdelen
Gaat het op deze eerste 2 veilingdagen nog steeds niet lukken om de boel te verkopen, komt er direct een nieuwe ronde op "veiling dag 3", als on-line veiling (er is al heel wat Engelstalig materiaal met gedetailleerde foto's en apparatuur beschrijvingen op de site van Troostwijk te vinden). Daarvoor is een extra bezichtigingsdag gepland op 26 april. Nota bene: een deel van de aangeboden hardware staat verpakt en wel in Emmen en kan niet worden bezichtigd. De hele waslijst aan apparatuur e.d. vindt u op de "derde dag pagina" van veilinghuis Troostwijk. Die derde en laatste, doorslaggevende veiling eindigt op 2 mei. Wat er dan nog over is van de inboedel gaat troosteloos richting metaalhandel, recycling, of, in het ergste geval, richting vuilverbranding...

  • Patenten (20 stuks!)
  • Depositie apparatuur
  • Oppervlakte behandelings-apparatuur
  • Hefmateriaal
  • Test- en meetapparatuur (incl. versnelde levensduur testfaciliteit)
  • Laboratorium apparaten
  • Diverse inventarissen
  • Etc., etc.

Polder PV is benieuwd of de heren en dames van de mestvergisters nog een gooi gaan doen naar de hele inventaris. Of dat ze niet genoeg geld van rijke medelanders (eigenlijk: van de Belastingdienst...) bij elkaar hebben weten te krijgen om minimaal 6 miljoen Euro te gaan bieden...

NB: Vattenfall kan naar eigen inzicht gedane biedingen afwijzen, aldus een bericht op Energeia van vandaag.

Meer Helianthos op Polder PV:
Particulier initiatief redding Helianthos gooit knuppel in het hoenderhok (16 maart 2012)
Mensen met dikke inkomens mogen met Min. Fin. "salderen" volgens nieuwe Helianthos speculant (5 maart 2012)
Vattenfall heeft haast met veiling Helianthos... (2 februari 2012)
Screendump van de week - Vattenfall betaalt uit (26 januari 2012)
Bizar eindspel Helianthos "avontuur" (17 januari 2012)
Vragen CU aan Verhagen (kort commentaar, 30 november 2011, onderaan bericht)
Screendump van de week: Provincie wil Helianthos-miljoenen terug (22 november 2011)
Helianthos exit niet verrassend - voor insiders (29 oktober 2011, onderaan bericht)
Reeds voorspeld: doek gevallen voor Helianthos (8 september 2011)
Het niet vertelde Helianthos verhaal (10 november 2010)
NUON gaat Helianthos in de praktijk brengen (20 juni 2008)
Minisymposium "Zonnestroom, hoe nu verder" (verslag 28 feb. 2008, onder hoofdje Rutger Schlatmann)

http://www.troostwijkauctions.com/nl/nuon-helianthos-day-1/01-16294/ (eerste veilingdag)
http://tinyurl.com/blbmtaz (verkorte link naar kort artikel De Gelderlander van 3 april 2012, reppend over bezoek van zo'n veertig mensen tijdens de eerste schouwdag, en video van RTV Arnhem, waarbij Vattenfall persvoorlichtster Ariane Volz commentaar geeft).


4 april 2012. "Record" bijschrijving CertiQ PV Nederland maart 2012. In maart werd voor Nederland een nieuw "record" volume aan zonnestroom vermogen bijgeschreven te weten 3,086 MWac. Daar zullen vast wel een paar grotere projecten bij hebben gezeten (het betrof slechts 227 nieuwe installaties, dat blijven onveranderd schandalig slechte cijfers in vergelijking met het buitenland). Uiteraard zal dat allemaal SDE installaties hebben betroffen (aanmelden zonder SDE beschikking bij CertiQ is compleet zinloos). Mogelijk daar onder "de nodige" uit SDE regelingen 2009-2010, die verlaat "aan het net" zijn gegaan. En die mogelijk - zoals de unieke 840 kWp vrijeveld installatie van de Klepperstee bij Ouddorp - zelfs subsidie hebben gemist vanwege aansluiting na verstrijken van de wettelijk voorgeschreven opleverings-periode na ontvangst van de SDE beschikking(en).

Polder PV maakte weer nieuwe grafieken voor u, met o.a. dit exemplaar:



3 april 2012. Jantje lacht? ... Scheuten Solar iets meer licht aan de horizon. Gisteren ontving ik een persbericht van bewindvoerder Eikendal van Boels Zanders Advocaten n.a.v. de recente ontwikkelingen rond de insolventie / faillissement van de zonnestroom activiteiten van Scheuten Solar. Voor de exacte inhoud van dat bericht, zie de website van Wijlimburg.nl, bericht van gisteren.

Iets korter geleden was al bekend geworden dat de Duitse bewindvoerder dnp Depping het al voor elkaar heeft weten te krijgen dat er wat werk voor de vele werknemers van de Duitse dochters in Gelsenkirchen gegenereerd kon worden en in ieder geval de module productie tijdelijk kon worden gecontinueerd om lopende bestellingen te kunnen afleveren.

Van de heer Eikendal vernam ik vandaag in een telefonisch gesprek dat bij faillissements-zaken de afwikkeling in Duitsland en Nederland aan andere maatstaven moet voldoen. Bij de oosterburen is er meer tijd om voor de werknemers een oplossing te vinden (3 maanden), in Nederland moet dat binnen 6 weken geregeld worden. Dus in Duitsland kan iets meer tijd worden genomen voor een decente regeling voor de vele werknemers daar.

Eikendal benadrukt daarbij dat de samenwerking met de Duitse curatoren uitstekend is, en dat er gezamenlijk naar pragmatische oplossingen wordt gezocht, waarbij de wederzijdse deelbelangen goed in de gaten worden gehouden. Eventueel optredende juridische "obstakels" (vooral vanwege de nauwe banden tussen de Duitse "dochters" en de Nederlandse moederholding), zullen later worden uitgeplozen. Het belangrijkste nu is om te proberen zoveel mogelijk activiteiten van de zonnestroom dochters van de Scheuten holding veilig te stellen. En, vooral ook, oplossingen voor het personeel zien te vinden. Vooral voor Duitsland was dat acuut, gezien het feit dat er 233 mensen in Gelsenkirchen werken, in de Multisol® fabriek, het "werkpaard" van Scheuten Solar. Daar wordt nu op een laag pitje doorgewerkt, om de broodnodige inkomsten te blijven genereren, en een vertrouwen wekkende, geld en opdrachten genererende investering te kunnen verkopen aan gegadigden.

Commerciële activiteiten Scheuten veilig gesteld
Voor de Nederlandse tak heeft Eikendal het inmiddels over 56 werknemers wier baan hij tracht te redden*. In het persbericht van 2 april wordt gerept over de verkoop van de commerciële activiteiten van Scheuten Solar aan de mij nog onbekende onderneming Sunway Technology Investment Co. Ltd. Volgens Eikendal is dat bedrijf in Hongkong gevestigd (het heeft dus niets van doen met de in het Duitse Konstanz zetelende Sunways zonnestroom onderneming), al is er geen website van te vinden. Eikendal zegt dat die investeerder een samenwerkingsverband heeft met de Chinese kristallijne zonnecellen- en module producent Aiko Solar (voluit: Guangdong Aiko Solar Energy Technology Co., Ltd.). Wat het hoofdkantoor blijkt te hebben in het noordwestelijk van Hongkong gelegen Foshan City (Sanshui District, provincie Guangdong). Een in 2009 op typische Chinese wijze uit de grond gestampt bedrijf wat claimt 600 MW aan "productie capaciteit" te hebben (status juni 2011), maar wat volgens Photon (april 2011) in 2010 nog slechts 60 MW fysiek zou hebben geproduceerd (gepland voor 2011: 420 MW, op een dan geaccumuleerde capaciteit van 1 GW...).

Het Chinese Sunway zou met de overname van de internationale verkoop kantoren van Scheuten Solar, en de (afwikkeling van de) projecten business een waarborg hebben gegeven voor het in dienst houden van 32 werknemers ("arbeidsplaatsgarantie"). Ook zou een bindende voorwaarde zijn dat, mocht Sunway meer mensen nodig hebben voor (uitbouw van) die overgenomen onderdelen van de Scheuten holding, dat ze dan preferent uit de overgebleven Scheuten Solar werknemer populatie dienen te kiezen.

Over de projecten business ook nog het volgende belangrijke punt: het betreft vaak grotere PV-installaties in het buitenland, waarvoor Scheuten Solar als zogenaamde EPC contractor is opgetreden. Mochten de opdrachtgevers van die projecten niet verder willen met de nieuwe partij (rechtsopvolger Scheuten Solar), dan hebben ze volgens Eikendal het recht om die contracten open te breken en een ander bedrijf voor onderhoud / beveiliging / monitoring van de gerealiseerde PV-projecten te gaan zoeken.

Optisol® / Sunrise / R&D
Over eventuele overname van de research & development activiteiten en het voor Nederland belangrijke Optisol® segment (glas-in-glas overkappingen en façades met zonnecellen, een van Scheuten Solar's specialiteiten die onder andere wordt ingezet in de glazen kap van het SDE-gesubsidieerde Rotterdam Centraal project) zijn de onderhandelingen nog gaande, maar volgens de berichtgeving reeds in een vergevorderd stadium.

Op mijn vraag naar de status van het - gepatenteerde - dunnelaag CIS Sunrise project van Scheuten Solar (ingewikkelde glasparel techniek ingebed in dunnelaag zonnepanelen, zie uitgebreide omschrijving door PPV, van bijna vier jaar geleden), zou een partij (niet zijnde Sunway) geïnteresseerd zijn om zowel de Optisol® afdeling, als de (patenten en apparatuur van) Sunrise over te nemen. Of het in de huidige, op zijn grondvesten schuddende PV-markt ooit nog wel tot implementatie van die complexe glasparel techniek zal gaan komen is dan slechts bijzaak (ik heb er de laatste jaren in ieder geval niets meer van vernomen). Het gaat er om dat de levensvatbare onderdelen van Scheuten Solar (in dit geval Optisol®, wat door het bedrijf van Flabeg was overgenomen die het weer van Pilkington had) zo goed mogelijk terecht komen. En daar wordt nu keihard aan gewerkt. Wordt vervolgd.

*Wijlimburg.nl heeft het echter over "95 werknemers werkzaam tijdens de faillissementsaanvraag":

http://tinyurl.com/cgzcovp (verkorte link naar bericht op Wijlimburg.nl van 2 april 2012, ook oudere stukken)


3 april 2012. April Fool's Day in Deutschland. De Duitsers houden ook wel van een 1 april grap op zijn tijd, al zit die dag niet echt in hun bloed (1 april wordt daar ook wel "Narrentag" genoemd, maar dat fenomeen lijkt niet wijd verbreid te zijn). Ene "Thomas" (waarschijnlijk deze, met web domeinen in Aachen), net als Polder PV een bewonderaar van het Duitse EEG en de jarenlange duurzame energie politiek, publiceerde een fraai artikel op 2 april, met de boodschap "a wonderful birthday gift for the “Renewable Energy Sources Act” and a small glimpse into the future" op de Engelstalige website Clean Technica.

Daarin een opvallende figuur met de actuele vermogens die op zondag 1 april 2012 op het net werden gezet. Met zonnestroom als meest opvallende contribuant, zoals eerder al in berichten op PPV was aangetoond (zie o.a. bericht van 22 maart 2012):

^^^
Download van figuur EnergyRebellion in het onderaan gelinkte artikel (verkleind). Volgens deze figuur was de zonnestroom invoeding op het hoogtepunt, rond 1 uur 's middags (zomertijd), op "April's Fools Day", 1 april 2012, 16,5 Gigawatt AC power. Zie ook de gemeten vermogens van de vier hoogspannings-netbeheerders, verderop.

Volgens dat andere prognose "tooltje", van omvormer producent SMA, lag het maximum op die dag rond 11,2 GW, wat veel lager ligt (is ook een zeer grove extrapolatie vanuit hun "beperkte" eigen database / metingen aan SMA omvormers).

In ieder geval werden al in de ochtenduren "grijze stroom" centrales stapsgewijs weggedrukt, want hernieuwbaar heeft in Duitsland ondanks alle extreme politiek gemotiveerde ingrepen in het EEG nog steeds absolute voorrang op het net. En dus moeten de "conventionelen" (zwarte band) terugschakelen, wat zeker tussen 3 en 6 uur 's middags al tot een forse "put" in de output van de fossiel gestookte centrales leidde. Ook omdat het begon te waaien, en wind de rol van zonnestroom in de avond kon gaan overnemen...

© EnergyRebellion / Cleantechnica.com

Volgens de auteur waren de volgende effecten te bespeuren op die dag. Daarbij in de gaten houden dat op een zondag natuurlijk een lager paraat staand vemogen nodig is, de consumptie is dan lager dan op een doordeweekse dag:

  • Minstens twee van de overgebleven netgekoppelde 9 kerncentrales in Duitsland moesten tijdelijk off-line omdat windstroom prioriteit had op het net.

  • Bruinkool centrales konden de gehele dag slechts op een vermogen van zo'n 11 Gigawatt opereren. Dat is minder dan 60% van hun geïnstalleerd vermogen (hoorde ik iemand "vollastuur" roepen voor zonnestroom???).

  • De zogenaamde "capaciteitsfactor" van conventionele basislast en pieklast centrales die gestookt worden op geïmporteerde (vaak via de vieze Nederlandse Maasvlakte aangevoerde) kolen, gas, of olie, sodemieterde omlaag naar zo'n 6-8%.

  • Vanwege de totaal niet op decentrale opwekking gestoelde huidige (kunstmatige) "marktwerking" en het daaruit resulterende, reeds regelmatig hoge impact hebbende "merit-order effect" (centrales met de duurste productiekosten moeten het eerst afschakelen, anders kunnen ze hun stroom niet kwijt op de beurs), kon productie uit piekvermogen actueel goedkoper worden verkocht dan de productie uit basislast centrales op de European Energy Exchange. Handelaren en industriële klanten zouden zogenaamd "een koopje" hebben voor 2,4 Eurocent/kWh voor basislast vermogen. Maar het pieklast aanbod (lees: zonnestroom) konden ze al voor een dump tarief van slechts 1,8 Eurocent/kWh naar binnen kachelen op de spot-markt. En daar hun stroom vretende apparatuur op laten draaien...

In bovenstaande figuur een screendump van de gemeten vermogens [daar zoeken op 1 apr. 2012) door de vier grote hoogspannings-netbeheerders in Duitsland (ÜNB's), op die eerste April 2012. Rond een uur kreeg "ons" (onder het Ministerie van Financiën vallende) TenneT het het hardst voor de kiezen met de zonnestroom invoeding (bovenste kolom segment): 6,7 Gigawatt van de in totaal 16,5 GW (AC vermogen) werd op hun hoogspanningsnet ingevoed op die geweldige dag, 41% van de totale invoeding rond dat uur...

Met dank aan Paul Cohn voor de zoveelste fraaie link!

http://tinyurl.com/6wzsmvy (verkorte link naar bericht van 2 april 2012 op Clean Technica dot com)


2 april 2012. Jantje huilt ... Reus Q-Cells blijkt lemen voeten te hebben: naar insolventie status. Het slachthuis draait overuren in Duitsland. Ik was ondertussen door alle toestanden "vergeten" te melden dat het bedrijf Solarhybrid AG, wat juist in the picture was om de boedel lucratieve mega (PV en CSP) projecten van het in insolventie gegane Solar Millennium over te nemen (bericht 22 december 2012), op 20 maart 2012 bekend maakte ook de insolventie status te gaan betreden (ultrakorte persmededeling). Dat gaf ook al een flinke klap in Duitsland, want het bedrijf had zeer smaakvolle grote PV-projecten gerealiseerd, zoals het enorme, met een groot tweede deel tot 84,7 MWp uitgebreide FinowTower project in Brandenburg (project beschrijving 22 december 2011). Ook ik moet oppassen met mijn claims, want de daar door mij gestelde zin "Het gaat dus alweer een goed jaartje worden voor Solarhybrid" mag vanaf nu dus op de brandstapel. Sorry. Een mens kan zich vergissen. In deze krankzinnige business "vergissen" zelfs de allerbeste hoogopgeleide lieden zich wel eens...

Volgende reus gaat door de knieën
Maar het gehalte van "de volgende klap" (ik begin een beetje door mijn superlatieven heen te geraken tegenwoordig...) is nog een stukkie groter. Het rommelde al een lange tijd bij Duitsland's grootste (??) trots, het in Thalheim (Bitterfeld-Wolfen) zetelende Q-Cells, wat zelfs kort wereldkampioen zonnecellen productie is geweest. In het voor sommigen alweer als "prehistorie" bestempelde jaar 2007 (bericht 3 maart 2008). Ondanks de veelgeprezen hoogwaardige top producten van Q-Cells, bleek ook daar na talloze herstructurerings-operaties, het hoofdstuk "financiën" de grootste pain-in-the-ass te worden. Iets waar ik meermalen al angst en beven brengende indicaties voor heb gemeld, recent nog in het artikel over de status bij Helianthos, van 26 januari 2012.

Aan de kwaliteit van de producten heeft het bij Weltmeister Q-Cells nooit gelegen. Regelmatig scoorde het bedrijf met geweldig mooie, in eigen huis ontwikkelde en gebouwde hardware. En het ene na het andere wereldrecord bij efficiënties van zowel kristallijne als bij dunnelaag technologie platforms. Tijdens Intersolar 2011 in München werden apentrots deze records aangekondigd door het bedrijf:

Februari 2011: Module met 60 Q.uantum multikristallijne cellen met module rendement van 17,84%

Maart 2011: Q-Smart UF95 CIGS dunnelaag module met module rendement van 12,3%

April 2011: Q.uantum multikristallijne 156x156 mm. zonnecel met rendement van 19,5%

>>>

 

 

En wat sommigen al vreesden is nu bewaarheid geworden. De eerste "indicaties" waren al op 6 maart bekend, en werden bij de presentatie van de definitieve cijfers over 2011 op 27 maart kristalhelder. Het bedrijf scoorde een record netto verlies van bijna 846 miljoen Euro.

Screendump hierboven uit persbericht van 27 maart 2012. Jaar resultaten van Q-Cells in 2010 en 2011. Na een netto "profijt" van 18,9 miljoen Euro in 2010, en ondanks een vette verkoop van ruim een miljard Euro aan hardware, een verschrikkelijk verlies van 845,8 miljoen Euro in 2011. Ook reuzen overleven dat niet. Let op dat er door Q-Cells aan "totale" (fysieke) jaar productie 783 MWp wordt opgegeven voor 2011, 23% (!) minder in dat wereld record jaar, dan in het voorafgaande jaar. Van die 783 MWp is volgens opgave door Q-Cells 717 MWp kristallijne zonnecellen geweest, en 66 MWp bestond uit CIGS dunnelaag modules van het label Solibro (die in Duitsland worden geproduceerd). Hoogst pikant is dat van de kristallijne zonnecellen er al 60 procent (!!) door deze op en top Duitse onderneming in hun nagelneue, efficiënte productie faciliteiten in "lagelonen land" Maleisië werd geproduceerd. En toch hebben ze het daarmee tegenover het geweld van de Aziatische Reuzen (met name China) niet weten te redden.

Gesteggel
Er was al langer gesteggel met de aandeelhouders over het saneren van de enorme schuldenberg. Al snel dreigde dit te gaan ontsporen omdat sommige aandeelhouders het niet eens waren over de wijze waarop die schulden dan wel afgebouwd zouden moeten gaan worden. Een van de aandeelhouders maakte er een zaak van voor het Oberlandesgericht Frankfurt (am Main), de zogenaamde "Pleiderer case". Daar werd de basis van voorstellen van Q-Cells om de zaken te herstructureren door dat gerechtshof afgewezen. Ook al was Q-Cells het beslist niet eens met die afwijzing, het gevolg was dat ze het niet aandurfden om hun plannen door te gaan zetten omdat ze bang waren door de aandeelhouders kostbare rechtszaken in gejaagd te worden die de zaken er alleen maar slechter op zou gaan maken. Vooral omdat die processen door hetzelfde Hof behandeld zouden gaan worden.

Als gevolg van een heroverweging van hun positie werd op 30 maart 2012 aangekondigd dat de Executive Board van het bedrijf naar alternatieven zou gaan zoeken voor de "herstructurerings-plannen".

3 dagen later kondigt het in 1999 met de kristallijne cellen productie begonnen Q-Cells aan dat ze geen brood meer zien in een "verantwoordelijke" continuering van het tot enorme proporties uitgegroeide bedrijf (>2.000 medewerkers). En kondigen ze aan dat ze op de Inktzwarte Dinsdag 3 april 2012 het ooit trotse Q-Cells zullen gaan aanmelden voor surséance van betaling...

Ik voorspel u: op alle niveaus, van de installatie branche tot en met de allerhoogste politieke zetbazen (en -manipulatoren) zal deze gigantische klap nog lang nadreunen in Duitsland. De vraag is hoe onderdelen van deze top onderneming door een eventueel volgend faillissement zullen gaan rollen.

<<<
Mogelijk een straatbeeld wat we niet meer zullen gaan tegenkomen. Reclame voor Q-Cells op de fraaie elektrische auto met "Q-Cells zonnepaneel aanhanger" waarmee een Zwitsers team in de Goldene Tage rondreed over de wereldbol.

Foto genomen tijdens Intersolar 2009 in München, zie ook www.solartaxi.com


^^^
... en ook dit soort leuke spreuken op spandoeken en andere reclame uitingen zullen niet meer in het straatbeeld terugkeren, is de inschatting van Polder PV. Of de werknemers van Q-Cells nog warme gevoelens en prikkelende "culturele" invallen gaan krijgen bij een heftige pot Bayerisches Bier, morgenavond na het aanvragen van de insolventie status, waag ik ook te betwijfelen.

Foto genomen tijdens de eerste Intersolar in München, in 2008.

Q-Cells kondigt aan om op 3 april 2012 insolventie status te gaan aanvragen 2 april 2012
Q-Cells zoekt naar alternatieven financiële positie na negatieve uitspraak regionaal Hof in Frankfurt 30 maart 2012
Definitieve jaarcijfers 2011 bekend 27 maart 2012 ("progressie in financiële herstructurering")
Voorlopige jaarcijfers 2011 gepubliceerd 6 maart 2012 (rampzalige berichten over financiële positie)


<<< recenter

actueel 100-91 90-81 80-71 70-61 60-51 highlights JSS22


© 2012 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP