starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 31

meest recente bericht boven

6 juni 2008 - 22 juli 2008

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<41 40 39 38 37 36 35 34 33 32 31 30>>> highlights JSS22


22 juli 2008: Kuitenbijter Florida zit California op de hielen. Als tenminste hun megaplannen voor "solar" (in de breedste zin des woords) inderdaad uitgevoerd gaan worden. Dat weet je maar nooit in tijden van economische crisis, waarbij grote bedragen lenen voor megaplannen een tricky business vormt. Maar, de nood is hoog in Gods Given Country, en de Amerikanen weten van de nood als ze weer eens hun hersens gebruiken altijd een deugd te maken. Zo ook in "die andere Sunny State", die van zonne-energie schandalig genoeg tot nu toe nog niet veel kaas heeft gegeten, i.t.t. het California van Republikein Schwarzenegger. Maar daar gaat nu dus verandering in komen, als het tenminste aan de Florida Power & Light Company (FPL) ligt. Zeg maar, de NUON van de gepensioneerde vet in de slappe was zittende aan obesity en geldzucht lijdende Amerikanen die gaarne aan de oververhitte, en bij tijd en wijlen door leuke orkaantjes geplaagde beaches van Florida hun ietwat heftige neringkjes bewonen.

Dan kun je natuurlijk niet aankomen met een SDE-regelingetje American Art, ben je mal. Dan pak je natuurlijk meteen groot uit. Met niet een, maar meteen drie megaprojecten:

  • (1) DeSoto Next Generation Solar Energy Center. 25 MWp PV centrale, moet in december 2009 al aan het net, en volgens FPL "the world’s largest photovoltaic solar facility" . Of ze dat gaan redden, mag betwijfeld worden, want in Duitsland moet dan Waldpolenz (40 MWp) al aan het net zijn, en er staan daar nog grotere projecten op stapel waarbij de geldschieters maximale haast hebben ("wir wollen es jetzt, und nicht morgen"). Sowieso is die ietwat overtroken claim waarschijnlijk nu al vergeven, want als het goed is, is het 60 MWp park in Olmedilla de Alarcón (NB: tweede foto in dat artikel) in Centraal Spanje al opgeleverd. Maakt niet uit, Amerika heeft "nogal" wat in te halen, dus gaan met die banaan...

  • (2) Space Coast Next Generation Solar Energy Center. Ditmaal een zonnestroom (PV) park wat op het Kennedy Space Center onder de vlag "the Space Coast project" gerealiseerd moet gaan worden, 10 MWp groot, en te financieren via een "innovatieve" public-private partnership. Dit project moet in het eerste kwartaal van 2010 opgeleverd gaan worden. Hoeveel CO2 uitstoot van slechts 1 Space Shuttle vlucht zou die nieuwe centrale gaan compenseren, denkt u?

  • (3) Martin Next Generation Solar Energy Center. Dit wordt een interessant project waarbij voor het eerst een nieuwe Concentrating Solar Power (CSP) centrale geïntegreerd moet gaan worden met een bestaande, op gas draaiende "combined-cycle steam turbine". Te realiseren op de Martin Plant site, zou hier een zon-thermische krachtcentrale van maar liefst 75 MW in een "hybride"concept moeten ontstaan. Deze grote centrale zou al eind 2009 on-line moeten gaan en voor het eind van 2010 volledig moeten worden opgeleverd.

Conclusie: 110 Megawatt aan gloednieuw zonne-energie vermogen, te realiseren in anderhalf jaar tijd, waarvan 35 MWp (70 procent van het huidige, in vele jaren gerealiseerde Nederlandse PV vermogen) voor zonnestroom direct uit zonlicht is gereserveerd. En dat voor slechts een bedrijf in een (zonnige) Amerikaanse staat. Wie durfde er ook alweer te beweren dat de 25 GWp aan totale mondiale productie voor 2010 een illusie was? Die mag alsnog aan "The Bet" met Michael Rogol meedoen. Als ze zo doorgaan, met grote plannen maken (en vooral natuurlijk: uitvoeren), in de zwaar in energiecrises verkerende States, kunnen de cellen en module bakkers vet in de hoogste versnelling...

http://www.fpl.com/news/2008/071508.shtml


17 juli 2008: Balkje opent zonnestroompark ... in Spanje. Leuk. Complimenten voor de planners. Econcern's aandeel in een groot (wat heet) zonnestroompark in Aznalcóllar in Andalucía, de twee laatste van in totaal 17 MWp ter plekke, en voorzien van ... Ubbink paneeltjes gefabriceerd in Nederland (Doesburg) ... voorzien van cellen die van Neer'lands trots Solland Solar komen (een bedrijf wat echter steeds vaker als een Duits-Nederlandse siliciumcellen bakker wordt geciteerd [let op de volgorde], ook door henzelf...), is officieel geopend (10 juli 2008). Door enkele bekende en minder bekende prominenten.

^^^
Lintjesknippers (waaronder een vaag bekende minister president) in Aznalcóllar, ongeveer 28 kilometer NW. van Sevilla en nog geen 16 km. noordelijk van het door de EU medegefinancierde CSP (zonnetoren) complex in Sanlúcar la Mayor, ter viering van (a) oplevering gedeelte Econcern (2 MWp zonnestroom), (b) afronding van het complete 17 MWp PV-geheel, wat deels op de ecologische woestenij is gebouwd die veroorzaakt werd door een dijkbreuk van een zinkmijn reservoir. Er werden twee lintjes geknipt. Rood-geel-rood, de Spaanse vlag, en groen-wit-groen, vlag van Andalucía. Links "Master Entrepeneur of the Year 2007", en terecht apetrots Econcern CEO Ad van Wijk.
Foto © Econcern, van Energiegids.nl site

Wat opvallende zaken aan het persbericht van Econcern (link onderaan).

  • Het is in het Engels, zoals de rest van de site van het van oorsprong Nederlandse Econcern... Een NL-talig exemplaar heb ik niet kunnen vinden op de Econcern site zelf (dan moet je via ANP zoeken, of bijvoorbeeld op Energiegids.nl).

  • Lintjesknipper Balkenende die maar wat trots is dat een Nederlandse firma zo maar een zonnestroompark in dat verre Spanje kan opzetten (zeker teveel naar zijn ex-minister Brinkhorst geluisterd, Andalucía ligt een stuk dichter bij de Sahara dan zijn Nederland), is voor de volle honderd procent medeverantwoordelijk voor de ronduit deplorabele situatie van duurzame energie opwekking in eigen land, weigert ook maar een vinger uit te steken naar de saboteurs van EZ, en vindt blijkbaar dat de door de EZ ambtenaren ontworpen draak van een SDE regeling "voldoende" is om in Nederland een "innovatieve" PV-sector te laten herstarten na 4 en een half jaar woestenij. Beste Jan Peter: doe s.v.p. eerst je huiswerk eens, en ga in Berlijn, Freiburg, en Leipzig met de echte innovatieve stimulatoren van duurzame zonnestroom praten voordat je in Spanje schijnheilig lintjes gaat staan knippen...

  • Er wordt in het bericht vergeten bij te vertellen dat dit soort projecten vanaf september, als het Decreto Real oude stijl zijn einde krijgt, waarschijnlijk nauwelijks meer zijn te realiseren, omdat de (te) lucratieve feed-in vergoeding voor vrije veld installaties als de onderhavige (netjes op tijd, juli, afgerond, dus safe haven voor de "oude" feed-in) dan voorgoed geschiedenis zijn geworden.

  • Econcern zit natuurlijk niet voor niets al een tijdje in dat "verre" Spanje (of in lucratief Italië, Frankrijk, etc.). Als Econcern echt serieus zou zijn, en hun "afkomst" niet zouden willen verloochenen, zouden ze Balkje en EZ op de pijnbank dienen te leggen en zouden ze bijvoorbeeld geheel zelfstandig het EEG kunnen (laten) vertalen en het parlement dwingen om die Wet te ondertekenen en uit te laten voeren.

Verder no problemo uiteraard, leuk parkje (er zijn de afgelopen jaren tig van dit soort uit de stoffige grond geramd op het Iberische schiereiland), en ga vooral zo door. Maar: vergeet er niet bij te vertellen aan onze grote vrind B. dat jullie ook in "gematigde" streken zoals dat "sombere" Duitsland uitstekend renderende zonnestroomparken neerzetten en reeds hebben gezet, zoals het door mij bezochte 6 MWp (...) Moorenweis parkje in Beieren (foto onderaan). En gaarne jullie "zonnestroom voor iedereen" concept (lijfspreuk van Econcern) dus ook in dat arme Nederland toepassen, alstublieft. Bouw maar eens gewoon op eigen houtje een vet 5 MWp parkje in bijvoorbeeld de zogenaamd overvolle provincie Utrecht (jullie thuisbasis), en ga, bij protest van de lokale netbeheerder (tegenwoordig onder de prozaïsche naam STEDIN schuil gaand) over al die overtollige zonnestroom die het net op "mot", s.v.p. maar eens een keer met wat dure advocaten naar de rechter om de boel hier eindelijke eens echt vlot te trekken. Jullie zijn er inmiddels rijk genoeg voor. Succes er mee, ik kom volgaarne naar de rechtszaal om het juridische vuurwerk te aanschouwen!

En: bij succesvolle afronding van de rechtszaak, moet Balkje in Utrecht uit der aard het volgende lintje komen knippen. Een rood-wit-blauw exemplaar, s.v.p. Dan mag Maria (vdH) het lintje vasthouden, en houd ik het andere eind wel omhoog...

^^^
Impressie van een zeer klein deel van het spectaculaire plm. 6 MWp zonnestroompark wat Econcern nabij het Beierse plaatsje Moorenweis heeft gerealiseerd. Hoef je echt niet helemaal voor naar Spanje toe. Zou je ook in Nederland kunnen realiseren. Als je maar wilt, en als er maar een Nederlands EEG komt... Foto genomen tijdens de Mega PV Radtour door de biohummerende polderboy van Polder PV, 11 mei 2008.

http://www.econcern.com/index.php?option=com_content&task=view&id=276&Itemid=66 (persbericht Econcern)
http://www.schott.com/solar/english/news/press.html?NID=2333 (Schott Solar ook al bezig in dit gebied: nieuwe productiefaciliteit voor absorber tubes voor de rap in Spanje groeiende CSP centrales)
http://tinyurl.com/6p59od (verkorte link naar persbericht van Gamesa over een van de in feb. 2007 reeds gerealiseerde andere zonne-energie projecten op de Aznalcóllar lokatie, een 3,5 MWp PV-plant met 28.000 modules waarin ook kleine en middelgrote investeerders als particulieren in participeren)


 

15 juli 2008: Concentrix naar 23 procent systeem rendement. Zoals wellicht duidelijk wordt aan de berichtgeving op Polder PV en op een toenemend aantal zonnestroom websites, gaan de technologische ontwikkelingen op het vlak van PV razendsnel. Niet alleen in de "klassieke", op silicium gebaseerde industrie (die nog steeds met 90 procent de markt domineert), of in de "dunnelaag" sector (waar tientallen startups op het punt van markt toetreding staan, daarbij verlekkerd kijkend naar het doorslaande succesverhaal van het Amerikaanse FirstSolar met hun massaal verkochte CdTe modules). Ook bij de nog erg jonge "alternatieve" takken van PV-sport worden snelle stappen voorwaarts gemeld. En niet alleen in het laboratorium, wat natuurlijk nog geen zekerheid geeft voor commercieel succes (daarvoor moeten namelijk vaak diverse belangrijke hordes genomen worden, zoals vele thin-film startups inmiddels aan den lijve hebben ondervonden). Ook de marktintroductie baart menig bedrijf kopzorgen.

Not so voor het kroost van het beroemde ISE onderzoekslaboratorium in zonnestroom hoofdstad Freiburg, genaamd Concentrix Solar GmbH. Na de introductie van levensvatbare concepten met multi-junction zonnecellen (halfgeleiders met exotische elementen uit de III-V groep van het periodieke systeem) in combinatie met goedkoop te produceren Fresnel systemen om het zonlicht fors te concentreren op genoemde cellen, zijn de onderzoekers er in geslaagd om inmiddels een verbijsterend systeem rendement van (minimaal) 23 procent te halen. Wat zoveel wil zeggen dat 23% van de invallende zonne-energie door de zon-volgende concentrator systemen daadwerkelijk in netgekoppelde AC stroom werd omgezet via de - geoptimaliseerde - inverters. Volgens het persbericht van Concentrix is dit het dubbele van het systeemrendement van "conventionele" PV-systemen, en werd dit record onder "normale" condities gerealiseerd. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van de door Concentrix ontwikkelde Flatcon® modules die het zonlicht 500-voudig op de aanvankelijk voor de ruimtevaart ontwikkelde zonnecellen concentreren en die op zich al een module rendement van 26% hebben.

^^^
Concentrix tracker proef installatie met kleine rechthoekige Flatcon® modules op het terrein van het Solar Info Center tijdens de (laatste) Intersolar 2007 in Freiburg. Detail van een van de modules hieronder (48-cels exemplaar); de recent ingezette modules zijn alweer veel groter.
© both photo's Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden, the Netherlands

Dit geschiedde met een demonstratie systeem van 5,6 kWp nabij Sevilla, afgelopen mei met enkele trackers met 120 modules die elk 150 van de III-V multi-junction cellen bevatten. Concentrix gaat, in hun pas gestarte joint-venture met de Spaanse firma Abengoa (Concentrix Iberia), deze inmiddels beproefde zonnestroom concentratoren op commerciele basis inzetten op het zonovergoten Iberische schiereiland. Een eerste installatie van 100 kWp, uit te breiden tot het 5-voudige volume, is inmiddels opgenomen in het 3 MWp Spaanse ISFOC project nabij Puertollano in de provincie Castilla-la-Mancha, wat van deze multi-junction cellen gebruik maakt. De netkoppeling moet een dezer dagen gerealiseerd gaan worden. Concentrix werkt hard aan een 25 MWp productielijn in Freiburg, en is van plan dit najaar daadwerkelijk met de commerciële uitlevering van haar systemen te gaan beginnen.

Volgens het artikel in Photon (juli 2008, p. 63) over de record melding, zou een zeer grove prijsindicatie (exclusief beveiligings-maatregelen en netkoppeling) rond de 6 Euro/Wp gelegen moeten hebben voor het proefproject. Wat gezien het systeemrendement tot zeer "concurrerende" kilowattuurtjes zou moeten kunnen gaan leiden. Definitieve prijzen zullen afgewacht moeten worden, want een tracker neerzetten is een. Grid parity is twee. Zelfs in het zonovergoten Spanje.

Overigens: Partner Abengoa Solar is de firma die het eerste commerciële (EU-gesubsidieerde) CSP-systeem met "zonnetoren" heeft gerealiseerd (zon-thermische installatie PS10, bij Sevilla), vergelijkbare projecten in ontwikkeling heeft en volgens eigen zeggen de (momenteel) grootste zonne-energie installatie ter wereld gaat bouwen, een ... 280 MW CSP "parabolic trough" plant genaamd Solana nabij Gila Bend in Arizona, U.S.A. Het is maar dat u het weet. Zoals ik al zei: de ontwikkelingen gaan snoeihard...

Off you go, lieber Concentrix!

http://www.abengoasolar.com/sites/solar/en/noticia9.jsp (bericht op de Albengoa Solar website)
http://www.concentrixsolar.de/cms/upload/pdf/pdf_presse/CX_Press_Release_System_Efficiency_2008-06-06.pdf (persbericht van Concentrix Solar GmbH)
http://www.isfoc.es (website van het ISFOC project)
http://www.olino.org/articles/2007/11/28/flatcon_csp_zonne_energie (een byzonder goed, zeer informatief artikel over de Concentrix/Flatcon® technologie van onze vrienden van Olino)


14 juli 2008: ABA: Ietwat tegenvallende, doch leuke "oogst". U zult wel denken, wat krijgen we nou weer? ABA? Dat is in huize Polder PV de gevleugelde, kernachtige uitdrukking geworden voor ons > 2.000 km. fietstochtje van Avignon naar Barcelona en weer terug naar Avignon, in mei. Uiteraard had de polderboy, net als vorig jaar, zijn ogen op steeltjes om, zodra er ook maar iets wat in de verste verte op een zonnepaneeltje leek in het gezichtsveld verscheen, van de fiets te springen en met de camera het kleinoodje (of het er aan vastzittende grote PV-systeem) voor u, de lezers van Polder PV (en natuurlijk voor mijn foto-archief), vast te leggen. Sorry voor de vertraging, de polderboy had zijn ruggengraat geforceerd tijdens het opgraven van de (grote) oogst zongerijpte piepers op de moestuin...

^^^
Voorproefje voor het latere Spaanse "Gaudiaanse mozaïekgeweld" alvast op Frans grondgebied, geheel naar de smaak van de op Biohummer® passerende polderboy. Zeer toepasselijk uithangbord op villa "Residence Solaris" in het fraaie mediterrane kustplaatsje Banyuls-sur-Mer, enkele kilometers voor de Frans-Spaanse grens in de Catalaanse Pyreneëen.

Afgezien van de prachtige pergola fotovoltaica in Barcelona, uitgebreid op de subsite van Polder PV gedocumenteerd, moet ik hier meteen toegeven dat de totale "oogst" wat magertjes was. Dat heeft twee primaire oorzaken.

(1) Frankrijk is nog niet zo heel lang (serieus) bezig met zonnestroom en begint pas het laatste jaar een beetje "op stoom" te komen (zie ook deze site met toegang tot een behoorlijke hoeveelheid particuliere PV-systemen, met dank aan Floris Wouterlood voor de link), en dus is de "dichtheid" van PV-installaties nog compleet onvergelijkbaar met die in een land als Duitsland (terwijl het in de BRD gemiddeld genomen minder zonnig is). Maar dat kan nog gaan komen. Vandaar dat ik vrijwel niets in Frankrijk heb kunnen ontdekken, wat als extra reden heeft dat wij meestal op vakanties de stedelijke gebieden, waar nog steeds de meeste PV-systemen geplaatst worden, mijden.

(2) Spanje is natuurlijk een heel ander verhaal, daar gaat de inderhaast in het leven geroepen nieuwe marktcap van 1.200 MWp dit jaar al doorbroken worden (met waarschijnlijk dramatische gevolgen, kom ik nog op terug), dus je zou daar zo'n beetje over de grote installaties moeten struikelen, spreekwoordelijk gezien dan. Het voorbehoud daar is dat:

  • (a) de gigantische (explosieve!) groei in Spanje voor het allergrootste deel door absurd grote vrije veld installaties is gerealiseerd (parken van enkele tot zo'n 60 MWp groot). Elk zichzelf serieus nemend bedrijf heeft de afgelopen tijd zich het zweet in de bilnaad gewerkt om een maximale hoeveelheid PV-modules daar af te zetten. Het gros is gerealiseerd in zuid of centraal Spanje;
  • (b) die enorme systemen vooral in de binnenlanden zijn gerealiseerd, waar eenvoudig met een bulldozer een zoveelste verlaten olijfboomgaard of ongebruikt stuk "wasteland" geëgaliseerd kon worden om vervolgens binnen no-time megawattpieken aan - vaak de zon volgende - PV-installaties neer te zetten;
  • (c) in bergachtige streken het realiseren van grote zonnestroomparken natuurlijk een heel ander verhaal is, omdat daar de geschikte stukken (vlak) land veel schaarser zijn en voor primaire levensbehoeften (voedselgewassen) of andere essentiële lokale infrastructuur gebruikt blijven worden. Wij fietsten in Spanje continu door de (uitlopers van) de soms rotsige Pyreneëen, waar je nauwelijks dat soort grote installaties zult tegenkomen;
  • (d) PV-systemen op particuliere dan wel industriële daken in Spanje nog slechts een geringe rol van betekenis hebben. Wat hopelijk met een nieuwe "Koninklijk Decreet" zal gaan veranderen, maar er zijn nog steeds geen definitieve afspraken over nieuwe feed-in condities gemaakt (in september lopen de oude, vooral voor grote vrije veld installaties zeer lucratieve condities af) en de sector is extreem verdeeld over aanpassingen aan de bestaande wetgeving;
  • (e) Bovenstaande laat onverlet dat we wel degelijk "industriële" PV-systemen zijn tegengekomen in Spanje. Echter, omdat het (in de Pyreneëen) bijna altijd plat dak systemen betreft, zijn deze erg slecht te zien vanaf de openbare weg, en dan vaak ook nog slechts een klein gedeelte ervan, langs de randen van de daken. Een foto levert meestal niet zoveel "meerwaarde" op (esthetisch vaak niet zoveel voorstellend, omdat je vaak onder een zeer ongunstige hoek tegen zo'n systeem aankijkt), tenzij je een positie in kunt nemen die een groter deel van het dak laat zien. Bijvoorbeeld, als je van een heuvel af naar beneden kunt kijken, zoals bij de installatie in Navarcles wat we vanaf de dalende, uit het zuiden komende weg konden zien. Ergo: de meeste platdak systemen die ik heb gezien, heb ik niet gefotografeerd.

Toch kwamen we in de drie-en-een-halve week rondpedaleren nog wel een paar leuke dingetjes tegen op het gebied van zonnestroom, u vindt ze hieronder met begeleidende tekst. Klik op het roodomkaderde plaatje voor uitvergroting.

<<<
Tijdens onze treinreis moesten we overstappen in Luxemburg, waar we even wat tijd hadden om te eten. Voor het busstation bij het centraal station dit reeds uit 1995 (!!!) stammende oplaadstation voor hybride elektrische bussen, met 4 zonnestroom modules. De plaquette op de zijkant vermeldt: "Première station de recharge de bus hybrides électriques de la ville de Luxembourg - 1995 -"

Autonoom PV-systeem met 7 multikristallijne modules en een backup diesel aggregaat voor communicatie doeleinden (zenders) op de Coll de Bracons, 1.132 m. (grens provincies Girona en Barcelona, Catalunya, Spanje) tussen Olot en Torello.
>>>
<<<
Gedeelte van een grote industriële plat dak PV-installatie in de orde van grootte van een paar tiental kWp op een hal van het bedrijf Import Gruman in het dorp Balenya (zuidelijk van Vic) noordwestelijk van het Parc Natural Montseny, provincie Barcelona (Catalunya).
Verrassend: een Spaanse dependance van de beroemde, reeds jaren in de PV-business actieve Duitse modulefabrikant Aleo (gevestigd in Oldenburg, productie in Prenzlau), kwamen we tegen in het aan de zuidrand van het Montseny natuurpark gelegen Santa María de Palautordera bij Sant Celoni. Volgens de Aleo site is de module productie begonnen in 2007 met 10 MWp jaarlijkse capaciteit. En in het eerste kwartaal van 2008 kwam bijna de helft van de omzet van Aleo uit verkopen op de Spaanse markt...
>>>
<<<
Merkwaardige PV-installatie op de ZZW gevel van een gebouw in het oude centrum van Barcelona, Barceloneta (oostelijk van Port Vell). Het systeem is vertikaal opgesteld, met de onderste rand iets omhoogwijkend, en bestaat uit twee typen monokristallijne modules (een met bijna zwarte cellen, de middelste vertikale rij met duidelijk blauwe anti-reflectielaag). De constructie linksboven is waarschijnlijk een soort pergola (dus niet een uit vacuümbuizen bestaande zonnecollector!). Voor een zijaanzicht, KLIK HIER. Het gebouw had op een ander vertikaal muurvlak ook nog een horizontale rij van 29 PV-modules. Totaal: 113 (zichtbare) zonnestroompanelen op dit complex.

^^^
De mogelijk nabije "groeimark" voor Spanje, als de feed-in tarieven voor vrije veld installaties (hoogstwaarschijnlijk) fors naar beneden worden bijgesteld: een verschuiving naar grote systemen op industriële hallen wordt voorzien. Hier reeds een voorschot op wat waarschijnlijk komen gaat, een fors platdak systeem (met licht afschot) op een hal in Navarcles, NO. van de stad Manresa (prov. Barcelona). Bij hoge vergroting telde ik op de detailfoto maar liefst 472 PV-modules.

^^^
Een van de als paddestoelen uit de grond oprijzende installatiebedrijven/leveranciers in Spanje, Domini Ambiental op het Polígon Industrial Santa Anna nabij Sant Pedor (N. van Manresa) met op en voor het gebouw reclame voor de producten die het bedrijf verkoopt. Een tracker (in Spanje op gigantische schaal ingezet in grote PV-parken, dit is slechts een kleintje met maar 12 monokristallijne modules), een lantaarnpaal met zonnepaneel, en, deels zichtbaar op het platte dak, een groot zonthermisch collector systeem.

^^^
Curieuze platdak installatie op een dependance van de Confiteria Pastisseria Ballarà, een industriële broodjesbakker in (vermoedelijk) Balsareny aan de E9 tussen Manresa en Berga (prov. Barcelona). Ditmaal een groepsgewijze opstelling met dubbelassig de zon volgende deelsystemen, vele individuele trackers, dus. Lijkt me bepaald geen goedkope oplossing, maar ja, met de Spaanse feed-in tarieven die voor reeds gerealiseerde installaties tijdens het maken van de foto golden (mei 2008)... Voor een detail van een van deze "platdak trackers", KLIK HIER. In dit gebouw worden dus waarschijnlijk op zonnestroom gebakken zoete broodjes gemaakt...

^^^
Het fraaiste particuliere systeem wat ik ben tegengekomen is gesitueerd in het minuscule buurtschapje El Jou N. van Sant Corneli op de westflank van het dal van de rivier de Llobregat tussen de Sierra del Cadí en het Baélls stuwmeer (prov. Barcelona, ESP). Het is een fors verbouwd hotel-restaurant (website: 3 sterren, nog zonder PV-dak) met een enorm PV dak van 368 multikristallijne strak tegen elkaar aan gelegde modules (komt op grofweg 64 kWp neer als het 175 Wp modules zou betreffen). Het systeem is op de dakpannen gelegd, maar rondom langs de randen zodanig van een gebogen metalen plaatconstructie voorzien, dat volgens mij is getracht om voor een hoger "gebouw-geïntegreerd" feed-in tarief te opteren. Details van de gebogen metalen rand, de onderzijde van de constructie liggend op het pannendak, en een impressie van een deel van de installatie op de nok. De besneeuwde berg op de achtergrond (laatste detailfoto) is de Puigllançada (2.409 m.), oostelijke pijler van het Parc Natural del Cadí-Moixeró in de Catalaanse Pyreneëen.

Nota bene, véél later (november 2013!) ontdekte ik tot mijn grote verrassing dat deze installatie werd getoond op de PV modules pagina van ... de Spaanse producent Atersa! Kennelijk gaat het dus om hun zonnepanelen. Erg leuk om dat na zo'n lange tijd terug te zien! Voor screendump van die pagina, klik hier.

^^^
Dorpsvilla in Sernhac bezuiden Pont du Gard in het gelijknamige zuid-Franse departement W. van Avignon met op de W. en Z. georiënteerde dakdelen "tussen de pannen" (karakteristieke sterk gegolfde exemplaren die je in heel zuid Frankrijk tegenkomt) multikristallijne PV-modules. 1 dakvlak (rechts, zuid-georiënteerd) niet zichtbaar op overzichtsfoto. Details van W. georiënteerd daksegment rechts, en op het zuiden gericht daksegment links, geven de potentiële bouwtechnische problemen met dit soort van complexe BIPV inpassing te zien (hiervoor geldt in Frankrijk de hoogste feed-in categorie, 55 eurocent/kWh). Of deze ingewikkelde dakgeïntegreerde constructie langdurig perfect waterdicht zal blijven moet afgewacht worden (let op PUR schuim afdichting van onderzijde dakpannen). Totaal geïnstalleerd: 26 PV-modules.

Zodra we Frankrijk weer in fietsten vanuit de Pyreneëen, via de prachtige Cerdagne, konden we het natuurlijk niet laten om de tentoonstelling in de Four Solaire in Odeillo te bezoeken, de zonne-oven die we vorig jaar tijdens onze wandelvakantie uitbundig hebben gefotografeerd vlak voordat we op de trein huiswaarts stapten, en waarvan u een uitgebreide reportage op Polder PV kunt terugvinden. Afgezien van het feit dat de tentoonstelling ietwat tegenviel, en we er bovendien tussen de middag uitgegooid werden (de dames en heren gingen een paar uur lunchen, vive la France), heb ik nog een paar leuke foto's bij de collectie gevoegd.

Last but not least. In Frankrijk mogen we vooralsnog weinig zonnestroom systemen zijn tegengekomen, een ander duurzaam energie fenomeen zijn de van uranium lekkende kerncentrales voorziene knoflookvreters al een heel stuk verder mee, met name in de mediterrane kustregio, wat volgens een kaartje op de tentoonstelling in de Four Solaire in Odeillo een van de windrijkste lokaties van Frankrijk blijkt te zijn (neen, dat had ik ook niet gedacht...). Vandaar dat we aardig wat windturbineparken tegenkwamen in de regio Languedoc-Roussillon. Deels nog in aanbouw. Hieronder een van de fraaie exemplaren. NB: we zijn ook leuzen tegen deze "parcs éoliennes" tegengekomen, deze typische hollandsche ziekte is ook in het buitenland een niet onbekend fenomeen.

Fors windturbinepark op een van de hoogvlaktes W. van de A9 in de kustregio van departement Aude/Corbières. Preciezer: ZW. van het grote Etang de Bages et de Sigean (Z. van Narbonne), noordelijk van de D205 tussen Sigean en Fraisse-des-Corbières. Ik telde ongeveer 30 turbines op 2 deellokaties, incl. enkele oudere tweewiekers, met diverse Enercon turbines (passerende servicewagen...) in aanbouw. Op de voorgrond dat "andere" beroemde regioproduct. Heerlijke wijn uit de Corbières. Zongerijpt...
>>>

En voor de zout-op-slak-leggers die vinden dat windturbines niet op de zonne-energie pagina's van Polder PV thuishoren: wind ontstaat door drukverschillen in de atmosfeer die het gevolg zijn van ... verschillen in zoninstraling op onze mooie blauwe planeet. Ergo: windenergie is óók zonne-energie. Sterker nog: windenergie is eigenlijk een deelverzameling van zonne-energie...

Meer zonnemoois in den vreemde, zie o.a. fotoreportage 2007, en niet te vergeten het ook dit jaar bezochte hors categorie zonnezeil in Barcelona. Als u zelf nog spectaculaire PV-projecten heeft gefotografeerd in het buitenland, stuur dan wat naar PPV als u die wilt laten zien aan de lezers. Bij voorkeur natuurlijk, indien u dat te pakken krijgt, met projectinfo (omvang, gebruikte modules, ontwikkelaar, etc.) en, vooral, nauwkeurige lokatie gegevens.


9 juli 2008: Pergola fotovoltaica on-site foto update! Ik heb eindelijk een eerste belangrijke fotoserie van onze fietsvakantie af kunnen ronden, met uiteraard begeleidend commentaar op het getoonde moois. Aangezien ik al geruime tijd geleden een "Google Earth" special aan het zonnezeil in Barcelona had gewijd op de subsite van Polder PV, heb ik de fotoserie daar geïnsereerd. Ik heb meteen de links aldaar gecheckt en doodlopende exemplaren er uitgegooid. Zie ook de eerder op de hoofdsite getoonde spectaculaire foto van de westzijde van het zonnezeil van de hand van mijn partner (Maria's worst nightmare...). Voor de volledige serie fraaie foto's op de subsite, KLIK HIER.


7 juli 2008: Koreanen lusten ook wel pap van solar Si. Na het Noorse REC, die als eerste een vet Si-productie complex in de GWp range in Singapore (Maleisië) gaan neerzetten, hebben de Koreanen, die ook al een tijdje in een hevige versnelling zitten op het vlak van zonnestroom met diverse dikke MWp parken gerealiseerd of in aanbouw, ook het licht gezien. Een mij compleet onbekend groot bouw concern genaamd KCC, volgens hun Engelstalige homepage "The World's Leading Company Of Building And Industrial Materials", en blijkens de site uitvinder van gekleurd, UV-werend "solar glas", wil namelijk volgens Reuters direct hoog inzetten op de Si-productie markt en gaat voor een productielokatie in de Zuid-Koreaanse provincie Chungcheong en "gerelateerde" investeringen (??) de buidel trekken. Geplande te investeren bedrag ...

... 3,8 miljard dollar (USD) ...

Daar kan menig klein land een begroting op laten drijven.

Wie heeft er nog meer een paar miljard liggen slingeren? Solar [Si] it must be!

http://uk.reuters.com/article/rbssIndustryMaterialsUtilitiesNews/idUKSEO36420920080703
http://www.kccworld.co.kr/english/ (Engelstalige homepage van het betreffende concern)


6 juli 2008: Volledige grafiek update Polder PV. Na de eerste "batch" (bericht van 2 juli), heb ik alle relevante grafieken weer nagelopen en waar nodig van een update voorzien. Met name de totaaloverzichten (volledige updates vanaf start in 2000) zijn weer compleet en ververst tot en met juni cq. week 26 (tm. 30 juni) voor de weekgrafieken.

Heel byzonder in de grafieken is de gesaldeerde netinvoeding weergave voor de maand mei (zie grafiekpagina Meterstanden netbeheerder voor overzicht). We hebben in die maand een record hoeveelheid van maar liefst 115 kWh "gesaldeerd" op het net gezet, zoals onderstaand detail van de ministring laat zien:

^^^
Detail van de "ministring" van de meterstanden pagina, met bij de rode pijl de voor ons huishouden aanzienlijke gesaldeerde teruglevering aan het net in de maand mei (negatieve "afname", met nog een klein deel in eigen huis geconsumeerd door de mechanische ventilatie boven de nul). Deze record invoeding wordt veroorzaakt door een samenloop van drie omstandigheden:

  • Mei was (in Nederland) een zeer zonnige maand;
  • We waren bijna de hele maand mei op vakantie, en geheel binnen de maand vallend (als we halverwege de maand weg zouden zijn geweest, had een deel van onze vakantie in een andere maand gevallen en had de (gesaldeerde) netinvoeding evenredig verdeeld geweest over 2 i.p.v. over 1 "maandbalkjes"). Tijdens onze vakanties zitten er geen apparaten in het stopcontact (koelkast is ook leeggeruimd), alleen de mechanische ventilatie staat op de basisstand;
  • Sinds augustus 2007 zijn er twee pal zuid georiënteerde, zeer goed producerende 108 Wp modules opgenomen in ons PV-systeem en dit is de eerste meimaand waarin die 2 modules full-time mee"draaiden".

NB: ook de maand juni gaf een forse hoeveelheid - gesaldeerde - netinvoeding te zien, wat veroorzaakt werd door een wederom zonnige maand, en door het feit dat ik ruim een week weg was (fietstocht Bayern en Intersolar 2008 in München), en dientengevolge het elektraverbruik, grotendeels computerwerk voor Polder PV, fors minder was waardoor de overschotten volautomatisch het net op vloeiden. Het resultaat van deze ietwat "ongebruikelijke" maanden is een sterk afwijkend "salderingsplaatje" in de netbeheer meterstanden grafiek. Ik moest vanwege de hoge netinvoeding in mei zelfs van alle grafieken de Y-as gaan aanpassen om de "minus" balk niet uit de bocht te laten vliegen...

Door de forse hoeveelheid netinvoeding in mei, is in onze "zelfvoorzieningsfactor" grafiek de kolom op een verbazingwekkende 421% komen te staan voor die maand...

Als u dan toch "bezig" bent, bekijk dan ook de altijd weer leuke gevolgen voor de maandelijkse kWh meterstanden van onze volautomatisch salderende Ferrarismeter. U vindt deze twee tale-telling grafieken op de eerste meterstanden pagina. De meterstand begint al aardig op te rukken richting het vorige "geschatte" exemplaar door de netbeheerder n.a.v. onze (ongevraagde) "overstap" naar Greenchoice, 1 oktober 2007...


5 juli 2008: Het alsmaar voortdurende Hollandsche salderingsdrama. Op Herberg PV vond ik een zoveelste trieste demonstratie van de voortdurende ellende met de uitvoering van de wettelijk verplichte saldering van zonnestroom, artikel 31c van de Elektriciteitswet. Berend Wagenvoort van Herberg PV heeft namelijk de pech dat hij een digitale meter met teruglevertelwerk heeft (waarop het zonnestroomoverschot wordt geregistreerd wat het net op gaat), in Continuon gebied. U voelt hem wellicht al aankomen: ondanks alle retoriek en poeha van "marktwaakhond" NMa, ondanks toezeggingen van netbeheerder Continuon dat ze (hoe lang geleden was het ook alweer?) de saldering op orde zouden hebben, en ondanks alle toezeggingen van de politiek (en een mysterieuze "non-rapportage" van de vele misstanden, NMa weigert mij inzage in hun bevindingen omdat er "geen rapport" zou zijn over hun navorsingen...): Herberg PV heeft ondanks nadrukkelijke beloftes van zijn leverancier NUON Retail (die ooit, in het grijze verleden, nog wel een stimulerende partij was op het gebied van zonnestroom), nog steeds zijn op dat verdomde "teruglevertelwerk" geregistreerde netinvoeding niet uitbetaald gekregen.

En NUON (Retail) maar "goede sier" maken met hun opportunistische, doch hoogst fragenswürdige aanbieding n.a.v. het invoeren van die afgrijselijke SDE regeling...

Concluderend: van het niveau zum kokhalsen.

Berend: sterkte met de ellende, gooi een paar knuppels in dat hoenderhok, en maak na overmaking van het wettelijk verplichte salderingsbedrag naar je rekening dat je daar wegkomt. En vergeet geen gepeperde klacht, met kopie aan alle Tweede Kamerfracties, naar onze gezegende marktwaakhond, de NMa te sturen (al zal die hoogstwaarschijnlijk bij de juristen van ConsuWijzer terechtkomen).

Kamervragen? Kamervragen!!!

http://www.herbergpv.nl/2008_q2.htm (bericht van 30 juni 2008)


5 juli 2008: Nieuwe ronde, nieuwe prijzen... En wederom moeten de Nederlanders aan het werk die precies willen weten wat ze voor die vermaledijde *&%$# kilowatturen nu precies betalen, en, in het geval van "alleen maar wettelijk verplicht salderen" dus voor hun automatisch op het net ingevoede zonnestroom aan "marktwaarde" binnenkrijgen. De polderboy heeft het - hoogstwaarschijnlijk als een van de weinige Nederlanders - weer even uitgezocht, met dien verstande dat onderstaande excel staatje uitsluitend geldt voor een Greenchoice klant die een zonnestroom korting krijgt van een halve eurocent per kWh (let wel: dat is incl. BTW!), die een enkel tarief contract heeft (let wel: dat is niet noodzakelijkerwijs identiek aan het hebben van een enkel tarief meter, omdat u best een dubbel tarief meter in uw meterkast kunt hebben en toch een enkel tarief contract), en die in Continuon netgebied woont met bovendien als voorbehoud een aansluit capaciteit t/m 3 x 25 Ampère (daarboven geldt een lager var. transport tarief van 2,777 eurocent/kWh ex BTW, tot een max. capaciteit van 3 x 80 A).

^^^
Opbouw van de totale variabele kWh prijs die Polder PV per 1 juli 2008 betaalt, en wel aan zijn leverancier Greenchoice die ook de transportkosten van netbeheerder Continuon factureert en tevens zowel energiebelasting als BTW voor het ministerie van Financiën int... Gezien de enkel tarief meter/het contract van PPV, is het totale incl. BTW bedrag tevens de "marktwaarde" van zijn zonnestroom opwek. Let wel: alleen voor hem en de mensen die in een identieke situatie zitten. NB: in "transport/kWh" zit bij Continuon reeds het aan TenneT af te dragen systeemdienst tarief verwerkt. Voor deze periode is dat € 0,00117/kWh ex BTW. De "kale" transportkosten voor Continuon zijn in deze periode dus 3,36 eurocent/kWh ex BTW.

Wijzigingen per 1 juli 2008:
(1) leveringsprijs Greenchoice (+ 3,2%), door de identieke verhoging van "regioleverancier" (zeer foute benaming, maar alla), voor ons gebied NUON Retail, waar GC haar tarieven op baseert;
(2) energiebelasting (hier voor het gemak afgekort tot het - feitelijk achterhaalde - REB; + 3,4%). Transportkosten variabel zijn vooralsnog niet gewijzigd, maar DTe (nu: "Energiekamer" van NMa...) is nog met een (mogelijke) achteraf- aanpassing bezig, dus wie weet kunnen we later dit jaar alweer een nieuw staatje gaan maken...

Totaal incl. BTW, in vergelijking met periode 1 jan. - 1 juli 2008: 22,157 - 21,559 = PLUS 0,598 eurocent/kWh, een verhoging van 2,8% t.o.v. 1 jan. 2008. Let wel: Greenchoice klanten met "standaard" korting van een kwart Eurocent/kWh, hebben een iets hogere kWh prijs, en hebben dus ook een iets hogere "marktwaarde" (whatever that may be) voor hun gesaldeerde zonnestroom (maar: ook een hogere prijs voor hun resulterende netafname).

NB: alle vastrechten, meetkosten, "vaste teruggavepost energiebelasting" [lees: koopkracht compensatie] en dat soort niet kWh gerelateerde posten horen ver van elke berekening van de variabele kWh prijs gehouden te worden. Die horen daar absoluut niet in thuis!

Berekening zonder waarborg en voor eigen verantwoording te raadplegen. Voor een vorige berekening, zie ook de financiële pagina.

In september mogelijk nog een aanpassing a.g.v. de voor normale burgers compleet ondoorgrondelijke wegen van de DTe/NMa ("regulering" van het variabele transporttarief), en per 1 januari 2009 wederom: natte vinger in de lucht en gissen blazen maar weer.

De boodschap: als u op basis van 2 (of zelfs meer) maal per jaar continue bijstelling van wisselende componenten van de variabele kWh posten van plan bent om een forse investeringsbeslissing voor de aanschaf van een nieuw zonnestroom systeem te doen met als grootste zorg de "terugverdientijd" berekening, kunt u dat in het "geliberaliseerde" Nederland absoluut vergeten. Zowel voor mensen die om wat voor reden dan ook buiten de gruwelijke SDE regeling willen blijven (mijn zegen hebben ze, Polder PV hoort van steeds meer mensen die de regeling links laten liggen), als voor mensen die SDE aanvragen en ook nog eens een "beschikking" van SenterNovem krijgen. Want voor hun terugverdientijd berekening is die separate salderingscomponent ook een significant onderdeel van het krankzinnig ingewikkelde totaalplaatje. Zo'n berekening kunnen zelfs specialisten niet maken omdat die immers ook niet weten welke variabelen elk half jaar (of wellicht nog frequenter) weer gaan wijzigen, en zo ja, in welke mate dan wel...

Tot slot: die 22,2 eurocent/kWh van Greenchoice, maar zelfs de 22,7 eurocent/kWh die ik bij NUON kwijt zou zijn onder gelijke condities (voor basisprijs elektra), liggen nog steeds fors onder die beruchte 23,4 eurocent/kWh die Economische Zaken hanteert als "gemiddelde elektra marktprijs voor 2008", terwijl voor de eerste jaarhelft er nog lagere tarieven golden (incl. bij een paar miljoen NUON klanten...). De SDE subsidie van 33 eurocent/kWh is gebaseerd op die inmiddels compleet ongeloofwaardig geworden "correctiefactor" van 23,4 eurocent/kWh, waarmee EZ de totale hoeveelheid uit te keren subsidie kunstmatig naar beneden rekent (subsidiebedrag voor 2008 SDE klanten is 56,4 eurocent MINUS het "correctiebedrag") en het geld in de reeds goed uit energie inkomsten gevulde zakken van de Staat houdt...

Such is life in the stifling bureaucracy-filled swamp called the Netherlands...


4 juli 2008: Nog meer Sonnenertrag klanten uit het vlakke land. Met dank aan de "inseiners" (ik bezoek de site niet elke dag want ik heb ook andere dingen te doen).

Met de installatie van een even over het hoofd gezien "Nederlandse groot-uitpakker" (4,76 kWp!) in Noord Brabant met de fraaie nieuwe "all-black" modulelijn van succesnummer een uit China, Suntech, gaan we naar 21 aangemelde installaties. Nr. 22, Luuk Spreeuwers uit Hengelo heeft op de op Sonnenertrag gelinkte kleine website een fraai voorbeeld van goede productiemonitoring. Op die site (Universiteit Twente domein) staan drie pdf files met leuke grafiekjes met de totale productie van Luuk's kleine Soladin120 omvormers (voorbeeld hieronder). Leuk!

^^^
Voorbeeld van een van de productiegrafieken van Luuk Spreeuwers die zijn uit 4 Shell modules (2 typen) bestaande 440 Wp installatie met individuele Soladin120 omvormers heeft aangemeld bij Sonnenertrag. Weergegeven: cumulatieve dagopbrengsten 2007 en (tm. 30 juni) 2008, over elkaar heen geprojecteerd.
© Luuk Spreeuwers, zie website

Groot?
Als u dacht dat die eerder genoemde nieuwe 4,76 kWp een grote installatie was voor een particulier, bekijk eerst effekes deze byzonder leuke van "Tschertsch" uit Reichartshausen, BRD, of dit grappige schuindak systeempje in Pörndorf, Bayern (en dat zijn beslist niet de grootste systemen...).

Verstekeling...
De curieuze, op een schuin dak geplaatste, "enkelassig" de zon volgende, uit 5 losse modules bestaande installatie (met erachter ook een forse zon-thermische batterij) die voor "Drenthe" (NL) staat genoteerd en waar een Soladin600 omvormer aan gekoppeld is, blijkt volgens de opmerking onder de beschrijving in ... Finland te staan, dus die tel ik niet mee (wel leuk, zie de Sonnenertrag link).

Maar ... WAAR BLIJVEN DE FRIEZEN???
Result sofar in deze zonovergoten provincie van het Koninkrijk der Nederlanden: nulkommaniks! Dat kan niet, beste fryske famkes e.a. ingezetenen met zwaar gesubsidieerde daken vol zonnepanelen! Aanmelden, dus! NB: als uw data onvolledig zijn, wordt uw installatie niet officieel "geregistreerd". En als u uw maandelijkse productie niet regelmatig blijft invoeren in de database, riskeert u terecht te komen op de "Rote Liste". Dat wilt u toch niet op uw geweten hebben?

http://www.sonnenertrag.eu


2 juli 2008: Intersolar 2008: alle records aan diggelen. Nog niet bijgekomen van de verbijsterende hoeveelheid info en indrukken van de grootste zonnestroombeurs op deze aardkloot, kreeg ik per e-mail de "evaluatie" van de beurs organisatoren over de eerste maal dat München gastheer was van het in Freiburg begonnen avontuur. Ga effe zitten.

  • Totale vloeroppervlakte 76.000 m². Groei t.o.v. vorig jaar (Freiburg): 124%;
  • Aantal standhouders: 1.053. Groei t.o.v. 2007: 65%;
  • Totaal aantal bezoekers tijdens de driedaagse beurs (laatste dag officiële "publieksdag"): 51.861, dat is maar liefst 62% meer dan vorig jaar;
  • Aantal landen van herkomst bezoekers: 140, veruit de meest "internationale" Intersolar tot nu toe: 45% van de bezoekers en 47% van de standhouders kwamen niet uit Duitsland...
  • Volgende Intersolar: 27-29 Mei 2009; er is ook weer een "Amerikaanse" pendant, net als de al snel komende beurs in San Francisco, 15-17 juli
^^^
En dit was nog de meest "rustige" dag. De beursstand van de opmerkelijke Amerikaanse komeet FirstSolar, die jaarlijks vele honderden megawattpieken aan CdTe dunnelaag modules gaat slijten aan een snel toenemende hoeveelheid extreem hongerige, gretige afnemers. Wel in porties van minimaal 30 kWp per bestelling, s.v.p., want anders wordt u niet serieus genomen (NL mag niet meedoen, en niet alleen vanwege frustrerende milieuwetgeving die in de weg zit...).

http://www.intersolar.de
http://www.intersolar.us


2 juli 2008: Eindelijk weer nieuwe opbrengstgrafieken. Tja, de prijs die je betaalt voor een goed lopende website, het bijhouden van het surrealistische SDE circus, en het steeds dieper graven in de fascinerende zonnestroomwereld en de krankzinnig ingewikkelde energiemarkt, is dat "routine" werkzaamheden beginnen te versloffen. De laatste grafiek update op PPV was van 5 april jl., vandaar maar weer eens een "refresh" van de zorgvuldig bijgehouden dagelijkse productiegegevens op Polder PV. Stand 1 juli 2008, in eerste instantie de totaaloverzichten van de dagopbrengsten en de maandoverzichten van de meterstanden, de rest volgt nog. Let vooral op de interactieve maandcurves met de meterstanden per hoofdgroep (4x 93 Wp resp. 6x 108 Wp groepen). De 93 Wp "mei"curve van 2008 geeft, met hakken over de sloot, het beste resultaat sinds de netkoppeling in maart 2000 te zien.

Aangezien deze zomer de eerste is die we volop met de twee nieuwste 108 Wp modules "draaien", is de totale syteemproductie reeds een paar maal boven de 7 kWh per dag uitgekomen op zeer zonnige dagen. Om dit zichtbaar te maken moest ik voor het eerst sinds ik de opzet voor de weergave van de totale opbrengsten maakte, de Y-as van de cumulatieve opbrengstgrafiek gaan aanpassen aan de nieuwe realiteit...


1 juli 2008: Tikkie t'rug, Japie! Niet alleen in het voetbalwereldje vraagt een actie om een reactie. Ook in de bomvol energie zittende zonnestroom branche, gaat het soms hard tegen hard en wordt soms ietwat überproportional op elkanders bewegingen gereageerd. Het gaat daarbij meestal niet om kattenpies, maar om fundamentele discussie hoe zaken geregeld zouden moeten worden, en welke bijstellingen van politiek en beleid wenselijk zijn. Gelukkig tot nog toe zonder dat daar gele of zelfs rode kaarten aan te pas hoefden te komen... Liet Photon recent zien dat de research data van de in Aachen gebaseerde Solarenergie Förderverein (SFV) over de eigen Duitse zonnestroom markt nogal te wensen overlieten (en dat overhaaste conclusies op basis van dat cijfermateriaal op drijfzand berusten), is het ditmaal de beurt aan de SFV om van repliek te dienen. Zei het dat ze helaas niet inhoudelijk op de door Photon te berde gebrachte verwijten over de gehanteerde cijfermethodiek ingaan.

SFV reageert aan de hand van een recent artikel wat in de Spiegel is gepubliceerd en waarin nogal boude stellingnames worden verkondigd over de eigen PV-markt (deels ontleend aan goed onderbouwde marktanalyses gepubliceerd door Photon) die de SFV (terecht) op de korrel neemt. Een van de grootste pijnpunten bij de SFV is de inmiddels door de Duitse Bondsdag geaccepteerde (licht aangepaste) verhoogde degressie van de feed-in tarieven voor zonnestroom installaties, die Photon wel als wenselijk dan wel "acceptabel" ziet (en niet alleen zij, maar ook diverse key players in het wereldje zelf), maar die de SFV, en met hen (natuurlijk?) ook de brancheorganisatie BSW, als een fundamentele bedreiging van de marktontwikkeling in Duitsland zien.

Polder PV neigt qua analyse en kracht van de te berde gebrachte argumenten vooralsnog naar het standpunt van Photon: gezien de reeds in gang gezette fenomenale technologische ontwikkelingen kan de Duitse "markt" de verhoging van de feed-in tarieven waarschijnlijk wel hebben, het is politiek bezien hoogstwaarschijnlijk "wenselijk" (juist om te voorkomen dat er, als alternatief, marktcaps komen, die vele malen destructiever zijn dan blijvende, doch minder hoge feed-in tarieven), en de marktgroei kan blijven doorgaan. Ik wil hierbij echter wel meteen aangeven dat ik de meeste van de door de SFV naar buiten gebrachte argumenten (die niet alleen over de verhoging van het degressiepercentage gaan) hartgrondig blijf onderschrijven (de SFV is een van de grondleggers van het "kostendeckende Vergütung" principe, wat uiteindelijk tot de invoering van het EEG heeft geleid). We kunnen het in dit soort complexe zaken natuurlijk niet altijd eens worden, wel moet de algemene lijn blijven: maximale en stabiele (!!!) ondersteuning voor de implementatie voor zonnestroom (en alle vormen van 100 procent duurzame hernieuwbare energie), en het wegnemen van alle drempels die deze progressie in de weg staan. Dat alleen al is een gigantische klus waarvoor alle mouwen opgestroopt moeten worden. Bovendien, zoals alles in het leven: niet tegen elke prijs...

Helaas alleen voor mensen die de Duitse taal machtig zijn, hier de link naar de uitgebreide, puntsgewijze reactie van SFV op stellingnames van der Spiegel en het vakblad Photon:

http://www.sfv.de/artikel/2008/Zugeschu.htm


 

30 juni 2008: SDE klant direct ingeschreven op Sonnenertrag. Ik zie dat we bij Sonnenertrag ook weer eens een nieuwe Nederlandse klant hebben (waar blijft de rest van die 30.000 PV-systemen???). Een met hoge graad van waarschijnlijkheid "SDE klant" zelfs, die met trommelende vingers op een leuk bericht van SenterNovem uit Zwolle zit te wachten... 3,5 kWp in Barneveld... Welkom, beste "djvh". Hé! Die foto ziet er verdacht bekend uit! Och, natuurlijk, op Tweakers... Logisch! Welkom op Sonnenertrag, beste DJVH, en een goede zonnestroom productie toegewenst!

"DJVH" uit Barneveld met een karakteristieke "gemaximeerde" 3,5 kWp [Suntech] SDE installatie


30 juni 2008: Mooie juni productie, op naar de 7 MWh. Ondanks ons "oude" (anno 2008 feitelijk totaal achterhaald) Sunpower® PV-systeempje, was de zonnestroom productie bij Polder PV nog steeds toppie deze maand, en valt juni 2008 voorlopig op de derde plaats als we naar de metingen van het 1,02 kWp deelsysteem kijken (vanaf okt. 2001): 127,395 kWh, waarmee het "langjarige" juni gemiddelde net niet het juli gemiddelde van dat deelsysteem evenaarde (grafiek). Genormeerd komt de juni 2008 opbrengst op 124,9 kWh/kWp; het gemiddelde tot nu toe voor het 1,02 kWp deelsysteem is voor die maand 122,0 kWh/kWp. Ook vandaag was het weer een mooie productie van in totaal (incl. de twee zuid-georiënteerde 108 Wp modules) 7,4 kWh (genormeerd bijna 6 kWh/kWp).

Verder goed nieuws: binnen ruim een week gaan we de 7.000 kWh totale, door de OK4 omvormers geregistreerde totale productie bereiken sinds we met ons zonne-avontuur begonnen in maart 2000 (ook hierin de productie van de twee laatst toegevoegde, zuid-georiënteerde modules opgenomen). Voor het deelsysteem van 6 stuks 108 Wp modules hebben we afgelopen woensdag (25 juni) alweer de magische grens van 4 MWh productie bereikt (sinds okt. 2001). Dat smaakt naar meer. 7 MWh totale productie zou in Vlaanderen al een "marktwaarde" vertegenwoordigen van 7 x € 450 = € 3.150,-- aan door de Staat uitgekeerde "groencertificaten", bovenop wettelijk toegestane volautomatische saldering met een klassieke ferrarismeter [20 jaar lang] ...

Uiteraard is de maandproductie direct geupload naar Sonnenertrag, "Polder PV Anlage" numero 777.


26 juni 2008: PV-gaspedaal nog dieper ingetrapt. Compleet onbewust van de onwaarschijnlijke serie voor deze aardkloot totaal onbetekenende gebeurtenissen op het gebied van "duurzame" energie in het (nog) gasrijke polderlandje (mind you: onder de huidige SDE regelgeving) scheurt de wereldmarkt op het vlak van zonnestroom door. Drie sprekende berichten van de allernieuwste service van Photon, de Photon Newsletter, waarvan ik het "proef"exemplaar gedateerd 23 juni 2008 vandaag in de mailbox vond (29 pagina's lange pdf, Photon is van plan dagelijks een nieuwsbrief, evt. op maat gesneden, te versturen...):

  • De Franse EDF dochter EDF Energies Nouvelles is begonnen met de bouw van een 7 MWp zonnestroom park in het industriegebied Malvezy in Narbonne (Aude), Zuid Frankrijk. Ergo: het nog steeds vet in atoombelangen gedrenkte EDF, een van de grootste staatsbedrijven ter wereld (NB: samenwerkend met "ons" atoompjes minnende Delta...) begint meteen op een lekker niveau, want onder de 1 MWp wordt je niet serieus genomen (grootste, "eenzame" NL project is al uit onze "prehistorie", Floriade dak, 2,3 MWp). Pikant detail: er worden volgende maand 95.000 CdTe dunnelaag modules (dat zijn waarschijnlijk de 75 Wp modules in de portfolio) van de zeer succesvolle Amerikaanse fabrikant FirstSolar in het Franse departement Aude afgeleverd...

  • Evergreen Solar, bekend van de ook op Intersolar 2008 gedemonstreerde, uitermate intrigerende "ribbon string" technologie, met grote kostenreducties tot gevolg (nauwelijks silicium verliezen bij het productieproces van de wafers), heeft twee leveringscontracten met lange werkingsduur afgesloten (tot 2012, dat is in PV-land lang) met een Amerikaanse en een Duitse afnemer. Totale vertegenwoordigde waarde: een slordige 600 miljoen dollar. De modules gaan in de nieuwe fabriek (jaarproductie startup: 160 MWp) in Devens, Massachusetts geproduceerd worden.

  • Het Noorse REC, 's werelds grootste waferbakker voor de PV-industrie, gaat de vorig jaar aangekondigde plannen in Singapore voor een reuzen-productiecomplex voor Si wafers, cellen en modules vanaf het eerste kwartaal van 2010 in de praktijk brengen. Investering: 1,62 miljard Euro (13 miljard NOK). Volledige capaciteit moet in 2012 op sterkte zijn en dan moeten er jaarlijks 740 MWp aan wafers, 550 MWp aan cellen, en 590 MWp aan modules van de oververhitte banden gaan rollen... Let wel: dat is al over 4 jaar. Door 1 bedrijf. Andere grote concerns staan te trappelen met forse uitbreidingsplannen tot in het GigaWattpiek bereik. Bij uitgangspunt van een (dan al achterhaalde) capaciteit van 175 Wp per middenklasse module zou dat alleen al neerkomen op een jaarlijkse productie van zo'n 3,4 miljoen PV-modules. Uitgebreide documentatie.

Etcetera, and so forth. Zonnestroom is reeds lang mainstream geworden, met duizelingwekkend groeipotentieel wat ook daadwerkelijk ingevuld wordt of gaat worden. Wie dat ontkent, dient zijn/haar huiswerk over te doen.

© PHOTON Newsletter 23.06.2008 (en eigen navorsingen)


25 juni 2008: Wipwap, wipwap, wipwap... Zoals vanouds wordt het "markt" verstorende, desastreuze wipkip beleid van onze EZ bureaucraten (die ons nog steeds van fossielen en end-of-pipe aan elkaar hangende rampzalige energie"beleid" aan de dames en heren in Den Haag dicteren) voortgezet. Er is weer effekes gebrainstormd, er is weer ergens wat gemasseerd en gepamperd, d'r is weer wat geld ergens uit een stoffig, in eerste instantie over het hoofd gezien begrotingshoekje geschraapt, en dat wordt vervolgens weer "verkocht" aan de domme burger als zijnde "nieuw" dan wel "extra" geld voor zonnestroom, "wat zijn we weer verschrikkelijk goed bezig".

Niet echt, natuurlijk, en niet bepaald een hoge impact hebbend, die 14 miljoen (bovenop nog wat bij elkaar gegraaid spul voor andere "groene" doeleinden). Want dat geld moest namelijk sowieso naar de snel bij SenterNovem overtekende miezerpot van een met grote moeite tot 15 MWp "opgetrokken" zonnestroom budget voor 2008. Aangezien er, volgens de tweede SDE nieuwsbrief van SenterNovem, reeds 8.100 aanvragen goed voor een politiek zeer gevoelige 17,8 MWp (gemiddelde systeemgrootte 2,2 kWp/aanvraag, ongeveer 12-13 standaard 175 Wp moduultjes) aan zonnestroom installaties zijn binnengekomen. En als die 2,8 MWp "overschrijving" (en de forse overschrijvingen op de andere posten) niet wordt gefinancierd, breekt natuurlijk weer de pleuris uit, en daar hebben de door voortdurende budget- en energiezorgen geplaagde Regenten in Den Haag helemaal geen zin an. Vandaar het extra geschraap om het volk weer even stil te houden.

Polder PV doet via zijn dependance "zonnigtype" op het geweldige Tweakers forum (link onderaan) even uit de doeken hoe "het" volgens hem in elkaar zit, met die 14 miljoen extra (plm. 86 eurocent per inwoner, de polderboy en zijn partner incluis, de claim op het Nu.nl stukje dat er alsnog "nieuwe" aanvragen gehonoreerd zouden kunnen gaan worden met deze nieuwste fooi waag ik ernstig te betwijfelen) en gaat over tot de orde van de dag.

E-mail die n.a.v. elders gesignaleerd vergelijkbaar nieuws binnenkwam voordat ik dit stukje op Polder PV zette:

"N.a.v. hiervan begin ik je kritiek op de hele SDE regeling beter te snappen. 't Is van de zotte dat de subsidieregeling afhankelijk is van dit soort incidentele "meevallers". Echt een knipperlicht / hap snap / wipkip beleid...."

Fijn dat steeds meer mensen beginnen door te krijgen wat de fundamentele tekortkomingen van het zoveelste Nederlandse subsidieregime zijn (en blijven). En waar ik al jaren tegen strijd.

Ook in de SenterNovem nieuwsbrief de claim (vetdruk PPV):

"Op dit moment kan SenterNovem helaas nog geen mededelingen doen over de status van de subsidieaanvragen voor de productiecategorie Zon-PV. Door de grote golf van binnengekomen SDE-aanvragen heeft SenterNovem de periode waarbinnen een beschikking wordt uitgegeven met dertien weken verlengd tot begin september. Zodra het duidelijk is of uw aanvraagt wordt beschikt, zal SenterNovem dit u per brief mededelen."

Ik heb eerder al (voordat het hier besproken "nieuwtje" bekend werd) op Tweakers laten doorschemeren om die "subsidie-beschikking" niet af te wachten, het risico van afwijzing voor lief te nemen, en direct die zonnepanelen op het dak te (laten) zetten, want in september zijn de dagen alweer flink korter en komt de winterperiode er aan, dus de te verwachten opbrengst voor dit jaar zal (tot en met minimaal januari 2009) vies tegenvallen en de subsidiegever hoeft lekker weinig geld uit te geven de eerste periode (na eindafrekening "eerste jaar"). Moet u natuurlijk verder zelf weten, maar het zou lullig zijn als u zich voor 1 april vreselijk druk heb zitten maken voor wat subsidie (bovenop de sowieso wettelijk verplichte saldering van uw stroomopwek) en uiteindelijk blijkt uw mooie installatie pas - mogelijk door de te verwachten bottleneck bij de paar installateurs in Nederland en mogelijk zelfs een in de weg zittend vorstverlet als u pech heeft - volgend jaar opgeleverd te kunnen worden. It's your choice.

Sommige superbikkels hebben die beslissing al lang genomen, diep in de beurs getast, en hun nagelneue installatie 1 april of later reeds aan het net gekoppeld. Op langzaam malende bureaucratenmolens wachten is namelijk een niet erg prettige bezigheid, waarvan de uitkomst bovendien niet eens verzekerd is. Deze mensen hebben gewoon het grootste gelijk van de wereld en bakken reeds met veel plezier hun eigen zomerse zonnestroom. Onverhoopt geen "beschikking"? Pech gehad, bekijk het maar, "Den Haag" (en die belachelijk dure bruto productiemeter ook meteen afzeggen als u die reeds had aangevraagd, scheelt meteen weer de nodige gedwongen winkelnering bij de netbeheerder): toch reeds veel plezier en een gegarandeerde start van - wie weet wel 30 - jaren lang elektriciteitsproducent cq. zelfleverancier spelen!

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/30309347#30309347 (karakteristieke polderiaanse reactie op het "goede nieuws")
http://www.nu.nl/news/1627062/38/Weer_extra_geld_voor_zonnepanelen.html (nieuwsbericht)
http://www.senternovem.nl/sde/sde_nieuwsbrieven/sde_nieuwsbrief_nr_2_juni_2008_webversie.asp (2e SDE nieuwsbrief van SenterNovem met status juni 2008 - budget al overtekend met 2,8 MWp aan aanvragen)

SDE dossier op Polder PV


25 juni 2008: Uit den "ouden" doosch: altijd lachen... Het allerleukste stukje uit Photon wil ik hier even separaat aan u voorleggen. De terugblik helemaal achteraan dat slechts 244 pagina's bevattende nummer. Uit de "oude" Photon van mei/juni 1998. Dat is nog maar 10 jaar geleden, voor de status van ontwikkeling van zonne-energie echter zo'n beetje gelijkstaand aan die goeie ouwe prehistorie, het volgende citaat van de heer Wolfhart van Stackelberg, verantwoordelijk voor de toen nog wellicht ietwat ongebruikelijke, innovatieve afdeling "erneuerbare energien" van het Bundesforschungsministerium. Een van diverse nogal polemische uitspraken over die "nooit wat wordende" zonnestroom business tijdens een bijeenkomst in het beroemde Staffelstein:

"Jedes künstliche Aufblähen des Marktes würde eine Kostenreduktion verhindern, Photovoltaik sei lediglich gut für Taschenrechner und Parkscheinautomaten."

Vrije vertaling Polder PV: "Elke poging om kunstmatig de markt op te krikken zal kostenreductie verhinderen, zonnestroom is slechts bruikbaar voor zakrekenmachines en parkeerautomaten."

(Hoort u ook weer die archaïsche Brinkhorst bellen rinkelen?)

Na slechts 8 jaar retesuccesvolle en standvastige implementatie van "de markt opkrikkende" wetgeving in de vorm van het (Duitse) EEG, kan het land supertrots zijn op haar zelf opgebouwde, dominante marktpositie, het toponderzoek, de honderdduizenden banen in duurzame energie/elektriciteit, de enorm gegroeide exportcijfers, de slinkende afhankelijkheid van door potentaten gedomineerde fossiele business, de fors verminderde CO2 uitstoot in eigen land en in de landen waarin Duitse duurzame energietechnologie wordt toegepast, het diepe respect en wens tot innige samenwerking in veel landen op deze aardkloot, de naast de windenergie boom reeds tot een dikke 4 Gigawattpiek aan op eigen bodem/dak geplaatst zonnestroomvermogen (die wel "iets" meer voeden dan alleen parkeerautomaten...), de reeds op 2% zonnestroom drijvende deelstaat Bayern, de welverdiende status zonnecellen bakker numero uno in Europa (by far), een groeipotentie voor markt en industrie ondanks vaste degressiepercentages voor de feed-in op de eigen markt die onveranderd hoog blijft, het feit dat er nog steeds, ondanks de als "te hoog" geachte moduleprijzen, zonnestroompanelen cq. systemen als warme broodjes worden verkocht aan de welvarende bevolking, het feit dat de talloze, over elkaar heen buitelende, voor een fors deel in Duitsland mede-gerealiseerde marktinnovaties reeds tot grote kostenreducties hebben geleid in de gehele productieketen und noch immer keine Ende (zie ook bespreking interview met REC man Sauar), en ik ben vast nog wel een en ander vergeten.

Het zij de heer von Stackelberg [anno 1998] vergeven (er worden nog meer ietwat negatieve bombast verkondigende zeloten geciteerd in de komische terugblik van Photon). Wist hij veel dat hij de duurzame energie revolutie die op dat moment reeds gestalte kreeg heeft gemist. Hoe zou het met hem gaan, tegenwoordig? Gesubsidieerd pe-pâh-duug end-of-pipe CO2-afvang adviseur van een op fossielen drijvend energieconcern, wellicht?

Tussen haakjes: in een ge-wel-di-ge karikatuur van tekenaar Bernhard Prinz naast het hier geciteerde artikel een "shot" van een directeur van een zeer vermaard, keihard gegroeid silicium leverend Duits "familie"bedrijf die als een irritante bloemenverkoper "Du wolle kaufe Silizium?" tracht zijn mooie - doch prijzige - product te slijten aan 3 minstens even bekende heren, beroemde vertegenwoordigers van de marktleiders in Duitsland in een typisch Duitse "Kneipe" (zeg maar: het equivalent van een Nederlandse bruine kroeg). Het antwoord van de aan het gerstenat zittende grijnzende heren: "Nein Danke!" (zie verder het UMG-Si artikel hieronder...)

Bron: Photon Das Solarstrom-Magazin nr. 6/2008 (Juni): p. 241


25 juni 2008: Photon juni 2008. En voorts dendert de verbijsterende nieuwsvoorziening over de internationale zonnestroom markt en aanverwante belangrijke zaken. Weer een greep uit het vele fraais.


"Eine wohlplatzierte Lücke". Twee artikelen over uitermate dubieuze "voorspellingen" van het voor de helft door de Duitse Staat gesubsideerde (...) Deutsche Energie Agentur DENA wat kortgeleden een rapportje in opdracht van energiereuzen E.On en RWE (over belangenboter op het hoofd gesproken...) mocht publiceren over de (gewenste) toekomstige energievoorziening in Duitsland. De strekking: "onze energievoorziening komt in gevaar" en, uit der aard: "atoomcentrales moeten langer in bedrijf blijven en we hebben nu absoluut nieuwe kolencentrales nodig". De woordvoerder van het DENA maakt het wel heel erg bont door die nieuwe kolencentrales ook nog eens gratis emissie"rechten" toe te willen wijzen... Enkele analisten maken in duidelijke bewoordingen en met snoeiharde argumenten korte metten met dit, zoals genoemd "Alte Gespenst". Van een "Stromlücke" zal geen sprake zijn als de duurzame energie opwekking standvastig bevorderd blijft worden (verwachting Photon o.a.: in 2020 266 Terawattuur per jaar aan zonnestroom productie, de helft van de verwachte elektra behoefte...), er maximaal op energiebesparing en efficiëntie wordt ingezet, de vervangings-snelheid van bestaande centrales het normale tempo aan blijft houden (wordt zwaar overschat) en de energieconsumptie binnen de perken blijft. Hetgeen bij hoge olieprijzen en steeds grotere klimaat-gerelateerde crises een waarschijnlijk scenario is. Duitsland heeft vorig jaar bijvoorbeeld al veel minder olie afgenomen dan het voorafgaande jaar, en toen was de prijs structureel lager dan dezer dagen. Als de stroomprijs flink aan gaat trekken, is een vergelijkbaar effect bij elektra niet ondenkbaar.


EEG update (nog voor de stemming in de Bondsdag). Kom ik nog op terug als alle cijfers definitief zijn. Tip: het ziet er minder erg uit dan gevreesd, voor 1 januari 2009 wordt ingezet op een degressie percentage van 8 i.p.v. de gebruikelijke, reeds jaren gerealiseerde 5% voor nieuwe installaties.


"... Statistik-Rennbahn". De al jaren woedende strijd rond de reëele statistieken van het (bij)geplaatste nominale vermogen aan zonnestroom installaties in Duitsland. Photon zet diverse cijfers op een rij, ook de "alarmerende" cijfers van de Solarenergie Förderverein SFV uit Aachen. Daaruit concludeert Photon, die net als het Bundesnetzagentur beschikt over de keiharde netkoppelings-data van (bijna) alle netbeheerders (voor het jaar 2007 echter pas ongeveer in november van 2008 beschikbaar komend, het gaat om omvangrijke, continu geupdate datasets), dat de SFV zich in hun verontrustende analyse (krimpende markt) heeft gebaseerd op een ernstig beperkte, dus rammelende steekproef (alleen grootste netbeheerders), en de talloze kleinere die "onder de paraplu van de grote" zitten (er zijn in totaal 900 netbeheerders in Duitsland...), onterecht heeft genegeerd. Wat tot een byzonder ernstige onderwaardering van de werkelijk geplaatste capaciteit in de betreffende (hoofd-)netgebieden leidt. Vooralsnog extrapoleert Photon, o.a. op basis van de voor 2007 reeds bekende verkochte capaciteit aan omvormers, en op basis van hun eerdere nauwkeurige materiaal van de netbeheerders, dat er in 2006 831 MWp bijgeplaatst zou zijn (Bundesnetzagentur: 854, SFV op basis van beperkte dataset: slechts 632), terwijl voor 2007 volgens Photon mogelijk 1.350 MWp is bijgeplaatst. SFV komt echter extrapolerend niet verder dan slechts 630 MWp voor 2007, met de ontmoedigende doch waarschijnlijk onterechte conclusie van "marktkrimp". De brancheorganisatie BSW heeft het over 1.100 MWp... Ergo: waarschijnlijk geen "dip" vorig jaar, maar doorgaande, gezonde groei.

Eind van het jaar moeten we meer weten (voor 2008 wordt trouwens nog eens een mogelijke explosie voorzien i.v.m. de verhoging van het degressiepercentage per 1 januari 2009, als men tenminste de komende maanden aan al die modules kan komen, uiteraard...). Een bekend Nederlands energiewoordvoerder van een politieke partij tijdens een door Milieudefensie en WISE georganiseerd symposium in Amsterdam, 23 januari 2007, toen ik deze doorzaagde over het succes van het op het Binnenhof nog steeds niet tussen de oren zittende Duitse EEG: "Dat systeem blaast zichzelf binnen no-time op..." (en moeten we vooral niet over willen nemen, blijkbaar de onuitgesproken volkomen misplaatste suggestie)...


REC: verhoogde degressie goede/gezonde zaak voor de industrie. Uitermate boeiend interview met Erik Sauar, technisch directeur van de grootste wafer producent ter wereld, het Noorse REC. 40 procent kostenreductie voor zonnestroom is in de beste productielijnen/fabrieken onder handbereik in 2010. Van 15 ct in 2007 (reeds gerealiseerd, eindverbruikersprijs Nederland lag toen rond de 22-23 ct/kWh...) naar 10, mogelijk zelfs 8-9 cent in 2010 op beste lokaties in Spanje, met de beste productietechieken: kostprijs van zonnestroom op lokatie zonnestroompark. Nota bene: we hebben het dan over zogenaamde "dure" silicium-gebaseerde installaties, en niet over dunnelaag technieken. Sauar beaamt de suggesties van Photon dat de Duitse markt in 2010 jaarlijks reeds 6,5 Gigawattpiek aan zonnestroom modules zou kunnen gaan consumeren (een claim die elders in het PV wereldje echter tot smalende reacties heeft geleid). Dat zijn ruim 37 miljoen "middle class", standaard verkrijgbare modules met een STC vermogen van 175 Wp. Per jaar, en groeiend... Let wel, ik blijf het herhalen: dit alles met een modulair systeem wat inzetbaar is van superklein (bijv. 4 modules op een dak) tot supergroot (mega zonnestroom parken van tientallen MWp groot), snel inzetbaar, relatief eenvoudig te installeren in korte tijd, zelfs op grote schaal.


Het zal u dan ook wellicht niet verbazen dat Michael Rogol, op wiens (ultrageheime) data van het onafhankelijk opererende Photon Consulting de mondiale marktverwachtingen zijn gebaseerd (een volgens PC flabbergasting, recent omhoog bijgestelde productie van minimaal 26 Gigawattpiek in 2010, goed voor een stroomproductie onder NL gemiddelde condities van ruim 22 Gigawattuur superschone zonnestroom/jaar...), wel een "wedje" wil aangaan met de ongelovige honden in zijn "eigen" PV-community (artikel "Wer hält dagegen?"). 100 abonnees op Photon of Photon International kunnen inschrijven. Blijft de mondiale productie in 2010 onder de 25 GWp (cellen en modules bij elkaar, niet dubbelgeteld, dit i.v.m. dunnelaag modules die bijna nooit uit "cellen" bestaan), verliest Rogol, en gaat er van hem 1.000 Dollar naar "blueEnergy" waarmee in Nicaragua combi PV/windenergieprojecten gerealiseerd worden. Verlies voor Rogol in totaal: 100.000 dollar.

Echter: als Rogol wint, en de mondiale productie komt op 25 GWp of meer uit, dient de wedder 1.000 dollar naar de RAG-Stiftung over te maken. Een stichting die o.a. als zelfverkozen taak heeft om de "pijn" van het afscheid van de steenkolensubsidies in Duitsland te verzachten en de herstructurering van die achterhaalde sector te bevorderen... Ik verwacht minimaal één deelnemer uit Nederland aan deze weddenschap. De polderboy gaat echter niet wedden, en niet alleen uit principe of vanwege geldschaarste...

Stuur een e-mail voor info over deze spraakmakende weddenschap (wel eens gehoord van vergelijkbare leuke initiatieven in andere industriële sectoren in onze samenleving?) naar info@photon-consulting.com.


Metallurgisch silicium, fors onder de kostprijs van "solar grade" silicium wat via de klassieke methodes (Siemens reaktor voor multikristallijn, Czochralski "pulling" proces voor monokristallijn) gemaakt wordt, begint mogelijk reeds "tandengeklapper" bij enkele grote Si producenten te geven die aanzienlijke bedragen in hun (industriehallen vol) "conventionele" Si-productie apparatuur hebben gestoken (artikel "Da wird es noch Zähneklappern geben"). De eerste modules, 100 procent bestaand uit het lange tijd als "minder geschikt" of "slecht toepasbaar" geachte metallurgische Si (eigenlijk UMG-Si, "upgraded metallurgic silicium") zijn reeds geproduceerd door het Chinese (...) bedrijf Canadian Solar Inc., serie "e-Module", met - hoogstwaarschijnlijk - materiaal van Timminco dochter Bécancour Silicon. De efficiency van de ingezette UMG-Si cellen blijkt al gestabiliseerd te zijn op een staggering 13,3 procent, er zijn nog wel wat opstart problemen, maar die zijn te overkomen. Tale-telling is dat kristallijne megaspeler Q-Cells zeer goede resultaten met proefmonsters van het UMG-Si behaald zegt te hebben. De heer Milner, CEO van Q-Cells, heeft zich al laten ontvallen dat 15% rendement cellen met UMG-Si zonder meer mogelijk moet zijn. Er is al 410 ton voor vaste prijzen besteld, volgend jaar moet dat al 3.000 ton worden, over verdere leveringen wordt reeds onderhandeld (let wel: dit is de huidige numero uno in de wereld waar we het over hebben)...

Levering van de eerste module lijn van Canadian Solar is reeds gestart (klanten in U.S.A.), de 40 MWp capaciteit moet volgend jaar al opgekrikt worden naar 100-150 MWp. Prijsstelling: 15% onder die van de standaard modules van het bedrijf... De ondervraagde marktspecialist van het Fraunhofer ISE, de heer Eicke Weber, verwacht dat, als alle opstartproblemen overwonnen zijn, UMG-Si tot een ware revolutie van de toch al extreem dynamische PV-markt zal leiden, en dat in ieder geval de beschikbaarheid van de basis grondstof voor (negentig procent van) de industrie binnenkort mogelijk al geen probleem meer zou hoeven zijn. Aanvankelijk zal het waarschijnlijk als goedkope vervanger bijgemengd worden bij de "conventionele" productie, maar niets staat volgens insiders inzet van zuiver UMG-Si in de weg, zelfs al zou het uiteindelijk te behalen celrendement ietwat achterblijven bij dat van bestaande productietechnieken. UMG-Si is namelijk in veel grotere hoeveelheden en veel goedkoper te produceren dan via de "klassieke" methodieken. De vraag is monumentaal: die cellen en modules gaan dus gevroten worden. Mark my words.


En verder:

  • leuk interview met Jürgen Haar, a.k.a. "Elektron", brein achter het extreem succesvolle Duitstalige Photovoltaikforum (11.000 geregistreerde gebruikers, 332.000 hits per maand);
  • Weser voetbalstadion in Bremen (noord-Duitsland...) krijgt grote dunne laag BIPV installatie van 450 kWp, als "binnenring" van het dak 3.000 m² semitransparant, in kunststof Makrolon ingebed module oppervlak, en een ruim 400 kWp façade PV-systeem met glaslaminaat modules aan de zuid en oostzijde;
  • PVT: gecombineerde fotovoltaïsche en zon-thermische modules. Geen kattenpis, grote technologische hobbels, en (nog) fors aan de prijs;
  • Compleet nieuwe PV-module productie techologie m.b.v. vacuum getrokken (...) modules met stalen achterzijde, gelijmde zonnecellen en achterwege blijven van zowel soldeerprocessen als de bekende EVA folie: NICE project van Apollon Solar;
  • Intersolar 2008 nieuwtjes (kom ik deels nog op terug);
  • Duurzaam bouwen uiteraard voor de grote "spelers" op de PV-markt. Voorbeelden in 2 artikelen, PV e.a. duurzame energie technologieën op de eigen kantoor- en fabriekslokaties;
  • Marktoverzicht (Duitsland) voltijds studies met minimaal een belangrijke component zonnestroom (van basics tot high-tech engineering). 12 pagina's bomvol...;
  • Rechtsgang i.v.m. onder de maat presterende zonnestroom modules van PV Enterprise;
  • Lezers-installatie: de 11,16 kWp opdak/indak Sharp installatie van Lars Kollach. Gedetailleerde vergelijking van de identieke deelinstallaties geeft meeropbrengst van gemiddeld 20 kWh/kWp.jaar van het opdak systeem ("boven de pannen") t.o.v. het indak systeem. Koeling met water van het opdak systeem geeft een forse boost in het vermogen (maar is in een niet gesloten systeem natuurlijk niet integraal duurzaam te noemen, zeker niet als het (regen?)water omhoog gepompt moet worden).

http://www.photon.de


 

24 juni 2008: Marktcap blijft marktcap, maar 3.000 wordt 5.000. Op het leuke feestje van Jeroen Haringman (bericht 20 juni 2008) hoorde ik het al van een insider, en op de site van ODE werd dat bevestigd. Ons kabinet blijkt plechtig te gaan besluiten tot het "ophogen" (goed lezen: niet, zoals echt zou moeten: elimineren) van de beruchte 3.000 kWh netinvoeding/jaar grens. Als je daarboven kwam, sinds de invoering van het gedrocht van de "liberaliserings-Elektriciteitswet", juli 2004, was die drempel, zeker nadat de NMa daar nog eens wat zwaarwichtige (en door bijna alle betrokkenen totaal verkeerd geïnterpreteerde) juristenwoorden aan wijdde (28 april 2006, regelmatig gekraakt door Polder PV), zo'n beetje een soort zelfbedienings-guillotine om je zonnestroom invoeding financieel effectief te neutraliseren via onbeschrijfelijk kronkelige bureaucratenpaden. En nu, nogal lang nadat Der Diederik in een Tros Radar uitzending bij de start van 2007, gewijd aan het Nationale Drama genaamd "In Goede Aarde" in Boxtel (stekker er uit voordat de 3.000 op de teller verschijnt...) beloofde dat die "grens" opgetrokken zou worden naar 5.000 kWh netinvoeding/jaar, schijnt "het" dan toch echt te gaan geschieden.

Wij als zonnestroom invoeders zouden daar natuurlijk van moeten gaan juichen. Mwagh. De polderboy houdt niet van het zoveelste "politiek bijplussen" van een zeer bewust in het leven geroepen, de markt afknijpende bureaucratendrempel. De polderboy houdt namelijk helemaal niet van marktcaps voor duurzame energie, met name niet als het die broodnodige particuliere markt aangaat, maar vooral niet als het dat enorme, nog compleet braak liggende potentieel op nog grotere daken betreft. En de Nederlandse regelgeving, of hij nu aangepast wordt of niet, blijft bomvol van dat soort vieze gifaddertjes zitten. Waarvan de uitdrukkelijke, doch nooit uitgesproken bedoeling is: klein houden die zonnestroom markt. Nog effe tijdje doorzagen, drie kerncentrales er door rammen, dan bloedt die vermaledijde decentrale PV-markt vanzelf dood. Dat is de bedoeling van EZ.

Ook voor de bestaande invoeders/zonnestroom overschot hebbende PV klanten zet die 5.000 kWh grens geen zoden aan de dijk. De meeste van die mensen hebben reeds fors lagere verbruiken. Als ze om wat voor reden dan ook nog flink wat PV-modules zouden willen bijplaatsen, bestaat het grote gevaar dat ze op jaarbasis (laat staan op maandbasis, een zeer reëel gevaar met de aankomende verplichte doch ongewilde "slimme" meters...) in de "min" terecht gaan komen. U kunt er vergif op innemen dat de pleuris dan uit gaat breken bij de netbeheerders, en dat u al uw opwek "onder de nul" (straks met die vermaledijde "slimme" meters mogelijk zelfs per zomerse maand!!!) als sneeuw voor de zon in de grijpgrage vingers van uw gezegende netbeheerder zult zien verdwijnen (en dat u op zijn hoogst een miezerige op fossiele stook gebaseerde fooi van een paar euricent/kWh van uw leverancier mag vangen voor dat gedeelte). Dahag, "terugverdientijd" van uw extra zonnepaneeltjes...

Op de ODE site kunt u mijn ietwat heftige reactie nalezen op het "5.000 kWh" deelbericht, en op meer nieuws op het vlak van aankomende wijzigingen van de E-wet.

Doet u mij toch maar de Nederlandse vertaling van het EEG, want ik ga voor de max, en niet voor de min. Het "klimaat" is er namelijk naar, en alles zal uit de kast moeten...

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=46799 (mijn forum onderdeel n.a.v. de Radar uitzending)
http://www.duurzameenergie.org/nieuws/salderingsgrens-pv-naar-5.000-kwh.html (Tweede Kamer nieuws van ODE en uitgebreide - ietwat heftige - reactie van de polderknaap)
http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&itemUid=1000 (Tros Radar uitzending van 8 januari 2007 met de beruchte "stekker uit het stopcontact" in In Goede Aarde in Boxtel, en optreden van Diederik Samsom)


21 juni 2008: Ere wie ere toekomt... In Photon van juni een leuk stukje over "wereldkampioen geplaatst zonnestroom vermogen". Dat is, als je relateert naar bewonersaantal, namelijk niet (althans: nog niet) Duitsland, die alles wat los en vast zit op het vlak van zonnestroom modules naar zich toe blijft zuigen, maar ... het onooglijke Europese landje Luxemburg. Luxemburg heeft een zeer degelijk incentive regime gehad, al schijnt de klad er inmiddels dik in gekomen te zijn (u weet wel, stronteigenwijze bureaucraten en zo). Echter, omdat het ministaatje slechts 476.000 inwoners telt, en er inmiddels ongeveer 25 MWp in het land aan zonnestroomvermogen opgesteld blijkt te zijn, komt dat wel neer op een respectabel PV-moduultje van maar liefst 52,5 Wp per inwoner (baby's, gevangenen e.d. incluis). Vergelijk dat maar eens met de ongeveer 50 MWp (natte vinger schatting, niemand die het weet op onze chaotische "markt") van Nederland met zijn 16,3 miljoen inwoners, neerkomend op slechts 3,1 Wp/inwoner. Daar kun je bij wijze van spreken een rekenmachientje op laten draaien.

^^^
Foto uit de trein Luik - Luxemburg (heenreis fietsvakantie Avignon<->Barcelona) in een van de halteplaatsen in Luxemburg. Hier een forse PV-installatie op een van de magazijn daken vlak bij het station (128 modules), een van diverse uit de kluiten gewassen zonnestroomsystemen die we alleen al vanuit de trein zowel op bedrijfshallen als op particuliere daken voorbij zagen flitsen in het onbekendste en kleinste land van de Benelux. Linksboven ook (net zijdelings zichtbaar) een PV-systeem op een particuliere woning, er schuin voor een woning met 3 zonnecollector platen.
© Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden, the Netherlands

Zelfs Duitsland moet nog even toegeven. Photon hanteert inmiddels 4.070 MWp geplaatst nominaal vermogen voor 82,2 miljoen inwoners, dus nog "slechts" gemiddeld 49,5 Wp/inwoner. Aangezien Luxemburg echter vrijwel stand-still vertoont, en Duitsland, waarschijnlijk extra "geprikkeld" door de te verlagen feed-in tarieven per 1 januari 2009 (uiteindelijke beslissing Bondsdag: 8 i.p.v. 5% degressie voor 2009), dit jaar mogelijk nog even lekker gaat doorscheuren met het (laten) plaatsen van daken vol zonnemoois, kunnen de oosterburen alsnog niet alleen het absolute, doch ook het relatieve wereldrecord (Wp/inwoner) gaan inpikken.

Dan moeten ze echter wel even een oplossing vinden voor het probleem van de aankomende plm. 180 kWp [cf. Photon] installatie op het dak van het Vaticaan, en wel door de Duitse firma SolarWorld (die Shell's kristallijne divisie als een dikke vis geheel heeft opgeslokt). Aangezien Vaticaanstad officieel een "natie" is, zou met hun bescheiden aantal inwoners van 850 personen (NB: Wikipedia spreekt zelfs maar van 821 pp. in 2007...), hun "genormeerde" capaciteit namelijk op een sky-rocketing minimaal nominaal vermogen van 212 Wp/inwoner kunnen gaan komen. Een voor Nederlandse begrippen vrijwel onbestaanbaar krachtig PV-module voor elke inwoner, wat in bijvoorbeeld Duitsland echter dagelijks massaal wordt verkocht. Photon, tongue-in-cheek in hun leuke artikel (vert. PPV): "Daarmee krijgt het begrip Solarpapst eindelijk de inhoud die het toekomt"...

Jammer voor de als "zonne-papen" bekend staande, en onder vele prijzen bedolven zonne-architect Rolf Disch (Freiburg) en Duits zonne-energie promotor Franz Alt. Paus Benediktus XVI (gelukkig toch nog een Beier...) steekt binnenkort iedereen de loef af met een vet 212 Wattpiek PV-paneeltje pp. in zijn Heilige Domein. Dat hij "zijn" zonnestroom installatie mag inzegenen met een flinke straal heilig wijwater, na zijn kernenergie minnende kardinaal Renato Martino ge-excommuniceerd cq. de laan uit gestuurd te hebben...

Bron: Photon 6/2008 (Juni): p. 64.

http://www.solarworld.de/fileadmin/pressarea/pressebilder/vatikan/photovoltaik-vatikan-aula-paolo-v1.pdf (simulatie van SolarWorld PV-systeem op het dak van de Paolo VI Aula van het Vaticaan)
http://www.solarworld-usa.com/The-Fourth-Gift-of-the.1598.0.html (persbericht SolarWorld)


21 juni 2008: En het gáát maar door... Niet alleen op het vlak van de grote jongens, ook op het door velen volslagen onterecht geminachte niveau van "de burger" begint de duurzame energie revolutie lekker te lopen. Natuurlijk vooral met zonnestroom, u gratis aangeboden door die koperen ploert die elke dag weer aan de hemel staat, zelfs al zitten d'r af en toe wolken voor. Fossielen kosten alleen maar geld. Elke dag meer. Hoe langer u wacht, hoe meer geld u kwijt bent, en dat kunt u niet meer aan de aanschaf van zonnepanelen besteden. Wachten = vrijwel letterlijk: geld verbranden. Elke dag weer.

Groot
Eerste voorbeeld van de mondiale inhaalrace: na de gigantische "freiflächenanlagen" koorts dit jaar in, met name Spanje (tot en met september nog de lucratieve feed-in vergoedingen onder het Decreto Real, daarna is het voor de hele business nog steeds, ondanks overleg op topniveau, dik koffieprut kijken. Vandaar het motto: nu alle modules naar Spanje, morgen verder zien), beginnen de eerste grote projecten "opdak" steeds duidelijker vorm te krijgen. Want als de feed-in vergoeding in Spanje voor de grote vrije veld installaties (die vaak met gigantische tracker installaties worden gerealiseerd) flink "geknepen" gaat worden, zal er een enorme vlucht naar de grote installaties op industriële daken gaan plaatsvinden. Kunt u vergif op innemen. Sommige partijen nemen hierop reeds een voorschot, en zijn al "bezig". En niet zo kleinschalig ook. Dat is meteen megawattpieken groot knallen geblazen. Dit wordt mede veroorzaakt door het feit dat de emissierechten "problematiek" voor de grote bedrijven, met enorme industriële installaties en waanzinnige elektra verbruiken, nu echt flink begint te zeuren in de hoofden van het management. En dus (er is toch geld zat) gaan ook sommige industriëen plat voor de zonnestroom, op eigen terrein.

Seat
Liet ik in oktober van 2005 nog zien dat in het Beierse Kronwiden een enorme industriehal volgezet werd met BP modules, toen een wereldrecord van 3,7 MWp, blijkt nu het Spaanse Seat SA, nota bene een autofabrikant onder de vleugels van de Volkswagen Group, vet uit te gaan pakken met een eerste "tranche" van maar liefst 8,5 MWp op een totale dakoppervlakte van zo'n 206.000 vierkante meter (!) aan grotendeels dakgevulde PV-installaties op het enorme complex in Martorell, WNW van Barcelona. Dit eerste PV-project moet einde dit jaar al opgeleverd zijn en moet een slordige 11,2 gigawattuur per jaar gaan produceren, "slechts" zo'n 2,4% van het jaarlijkse verbruik van bijna 475 GWh. Maar toch... pure winst. SEAT heeft wel meer grootse plannen, zoals het zoveel mogelijk op treinvervoer overzetten van het nieuwe geproduceerde wagenpark, dus de "schrik" zit er blijkbaar goed in. Die schrik zal denk ik nog wel wat groter worden, hoop ik, als de - ondanks bobo theekransjes zoals gisteren in het Arabische Jedda - nog immer doorstijgende olieprijzen echt pijn gaan doen, maar dat is een ander verhaal. Polder PV is, zoals wellicht bekend, een mijder van particulier gemotoriseerd vervoer omdat hij dat als een van de grootste plagen van de moderne samenleving ziet. Een automobiel zal ik nooit bezitten, een rijbewijs heb ik niet.

Mondiale PV module explosie?
Maar, het is SEAT na te geven, ze doen het toch maar wel, en zo'n 8,5 MegaWattpiek projectje op de daken van hun bedrijfshallen is natuurlijk hartstikke mooi, al zal het waarschijnlijk in no-time ingehaald gaan worden door een nog megalomaner complex van industriegigant Y wat volgeplempt gaat worden met de straks niet meer te overziene mondiale output van de zonnecel- en module productie industrie die ook nog eens steeds krachtiger spul maakt. PHOTON heeft hun door sommigen fel bestreden verwachting van (de productie van silicium voor) 23 GigaWattpiek voor 2010 inmiddels, via hun professionele marktonderzoek spin-off PHOTON Consulting (hoofd: Michael Rogol) in de laatste issues (Juni 2008) alweer omhoog laten bijstellen naar een verbijsterend potentieel van 26 GWp, daarbij nog niet meegerekend de nieuwe, snel op te starten of reeds begonnen productie van het veel goedkopere metallurgische Si wat inmiddels een spectaculaire vlucht schijnt te krijgen...

Back to Seat
Het eerste stukje van die 8,5 MWp is al gerealiseerd, er zit volgens het fotomateriaal op het web (in Photon staat een nog duidelijker foto) ook een stukje grondgebonden installatie aan vast en de bedoeling is dat ook een deel van de nieuwe auto's onder PV-daken geparkeerd worden totdat ze worden verkocht. Overigens vormen die 8,5 MWp van Seat nog maar het begin, het concern is al met een vervolgtraject bezig. Twee andere complexen moeten ook, in nauwe samenwerking met Spanje's grote zonnecel- en moduleproducent Isofoton, van PV-modules voorzien worden, wat de uiteindelijke capaciteit in deze planningsfase al zou doen groeien naar een fenomenale 17 MWp (let wel: dakinstallaties!). De eerste 8,5 MWp zou alleen al 11.700 ton CO2 emissie vermijden, waarmee het concern ongetwijfeld een behoorlijk deel van de haar toegewezen emissie"rechten" (tussen aanhalingstekens, ik deel Hermann Scheer's visie, dat er geen sprake kan zijn van "rechten", want die krijgt de burger ook niet) zal kunnen verzilveren.

Helemaal aan de andere kant van dit geweldenaars-spectrum (totaal off-the record in het zielige Nederland) staat die zo belangrijke burger die op eigen huis begint met zonnestroom of, en dat hangt volledig van de intelligentie, degelijkheid en ruimhartigheid van het feed-in regime (en andere marktprikkels) in het betreffende land af, meteen een respectabele hoeveelheid van dat zonnestroom moois op het dak legt of, meestal, laat leggen. Alle nieuwkomers zijn welkom, of dat nu es-de-eërs met een micro- of minisetje met een paar tot (maximaal) plm. 20 modules zijn, dikke vingers in de lucht stekende SDE-mijders "ik doe het zelf wel, hoepel op met die bureaucratie", of, zoals bij onze zuiderburen, mensen en/of bedrijven die het vele malen beter werkende "Vlaamse model" invulling geven. Niet met slechts een paar modules zoals in Nederland (hier knal je al snel afgezien van die bezopen 3,5 kWp SDE grens tegen dat krankzinnige 3.000 kWh invoeding/jaar deksel aan als je te ambitieus bent). Maar, laten we als voorbeeld Didier nemen van DVCGraphics.com, meteen maar 60 stuks 175 Wp Trina Solar modules, totaal 10,5 kWp en een verwachte jaarproductie van een leuke 9.500 kWh (neen, niet voor u, beste mevrouw vdH). Toppertje, beste Didier!

© Didier

De toekomst is van ons. Laat u niet in het ootje nemen en u door leugens en broodjes @@p op het verkeerde pad leiden, maar begin gewoon op eigen huis, schuur, garage, of bedrijf. De zonnestroom revolutie is reeds lang aan de gang en is niet meer tegen te houden. We gaan die onwillige, de vooruitgang in de weg zittende bureaucraten breken. Stap op de voortdenderende trein en bak uw eigen zonnestroom. Nu!

Bron Seat project: primair Photon International nr. 6/2008 (June), p. 17.

http://www.green-car-guide.com/news-2008-02/seat-to-become-solar-generators.htm (Seat)
http://www.seatcupra.net/index.php?option=com_content&task=view&id=789&Itemid=1 (duurzaamheid bij Seat)
http://sustainability-info.blogspot.com/2008/02/seat-to-install-solar-panels-at.html (Martorello complex plannen, met kleine, clickable foto. Achteraan (daken) en rechts (grondinstallatie) zijn, met moeite, eerste PV deelprojecten te zien)

http://www.posterfactory.be/pages/loft/31.html (Didier...)


20 juni 2008: NUON gaat Helianthos in de praktijk brengen. Het al tien jaar durende Helianthos project, nog niet zo lang geleden een beetje vreemde eend in de bijt bij die andere Nederlandse onderneming AKZO, gaat in de versnelling. Het zou ook wel tijd worden, want de claim van NUON "to produce on a large scale at low cost" dreigt een beetje oudbakken te gaan worden nu de industrie op alle mogelijke fronten reeds forse kostenreducties bereikt, en de technologische innovaties ook al deels reeds massaal vercommercialiseerd heeft. En niet alleen in "de dunne laag sector", waar tot op heden feitelijk alleen FirstSolar uit de U.S.A. spectaculaire resultaten in zowel de productietechniek, de beperking van de milieueffecten [hergebruikprogramma], efficiëntie verbetering (10,5% commercieel!), als in kostenreductie heeft bereikt.

Zelfs in het door sommige slecht ingelichte kringen als "duur" bevonden kristallijne wereldje, nog steeds en immer de markt dominerend (90 procent...), worden fenomenale stappen voorwaarts gezet op alle fronten, in alle onderdelen van de productie keten, en ziet de wereld er na een half jaar razendsnelle ontwikkelingen al weer totaal anders uit. U kunt die ontwikkelingen zelf in een supertijdschrift als het Duitse Photon (met Engelse, Spaanse en Italiaanse varianten) maandelijks in een verbijsterende, nauwelijks op tijd bij te houden 200 pagina's nalezen.

Terug naar NUON: Helianthos gaat "in de pilot", zoals dat heet - er wordt reeds gewerkt aan een eerste proef productielijn die in september in gebruik genomen moet gaan worden (de officiële opening vindt een paar maanden later plaats). Parallel gaat NUON in werkelijk grootschalige productie investeren en wordt er naast de proef fabriek een productielocatie opgezet. Dit alles gaat, na onderhandelingen met Arnhem, in de Kleefse Waard (industrieterrein oostelijk van het Centrum, bij de Nieuwe Haven) plaatsvinden.

Veel details zijn nog niet bekend, zoals de te investeren som gelds, eventuele staatsondersteuning e.d. Volgens de Volkskrant zou NUON op nog door de Provinciale Staten goed te keuren 7 miljoen Euro ondersteuning van de provincie Gelderland kunnen rekenen. Er zouden volgens hetzelfde bericht 150 arbeidsplaatsen gerealiseerd kunnen worden, maar dat betreft alleen de bouw van de fabriek. Over de structurele werkgelegenheid die de jarenlange productie in die fabriek zou opleveren (veel belangrijker) wordt niets gezegd.

Ook over de ingezette technologie hult men zich voor het algemene publiek in stilzwijgen en moet men fors zoeken (de ene "dunne laag" is beslist de ander niet). In de media wordt er niets over gezegd (journalisten hebben vaak geen benul van de fors verschillende technologieën, ook op het vlak van dunnefilm). Op het KIVI NIRIA minisymposium "Zonnestroom, hoe nu verder" van 28 februari jl. vertelde technisch projectleider Rutger Schlatmann er in een zeer boeiend, doch zwaar technisch betoog, meer over. Het gaat om een tandem technologie met zowel amorf silicium als mikrokristallijn silicium, wat gecombineerd een breed gebied van het zonnespectrum kan benutten, en waar de laatste tijd veel over wordt bericht (ontwikkelingen gaan razendsnel). Wie er niet bij was, beseft niet tegen welke forse problemen men zoal aanloopt als men enorme, meterslange banen met een dunnelaag PV-technologie wil gaan produceren tegen commerciële voorwaarden (die bikkelhard zijn). De heer Schlatmann had het toen bijvoorbeeld over zoiets superbanaals als het feit dat er geen flash-apparatuur is voor dit soort enorme lappen "zonnepaneel", en het is toch echt nodig om iets van een betrouwbaar certificaat voor het te produceren materiaal te verkrijgen (met name de vaststelling van het uitermate belangrijke nominale STC vermogen van het product, met de variatie daarin), anders neemt de internationale scene je niet serieus.

We hopen dat de Helianthos groep al die karakteristieke problemen zal kunnen oplossen, want het blijft natuurlijk een mooi product, al zijn er al jarenlang reeds alternatieven op de markt die zich een behoorlijk (zei het feitelijk niche-) aandeel van de lucratieve PV-taart hebben verworven, en worden er jaarlijks nieuwe concurrerende producten op die markt aangeboden. Daarnaast worden ook al eenvoudige doch slimme, lichte opbouwconstructies voor grote industriehal-daken aangeboden waarmee zowel kristallijne als non-kristallijne modules ingezet kunnen worden, zonder ballast problematiek.

Wat de dunnelaag/"film" aanpak betreft noem ik de volgende voorbeelden. Het beroemde Uni-Solar Ovonic, wat triple junction cellen voor een dikke, eenvoudig op grote (vlakke, niet al te sterk hellende) dakoppervlaktes te bevestigen laminaatfolie vervaardigt en door diverse bedrijven laat afzetten op de wereldmarkt (voorziene celproductie capaciteit voor fiscaal jaar 2010 reeds 300 MWp). Bijvoorbeeld via het Duitse Alwitra met hun product Evalon® Solar, reeds vele tientallen forse projecten in Duitsland gerealiseerd, in Nederland zelfs ook via Weka Daksystemen B.V. uit Giessenburg. Maar ook gespecialiseerde bedrijven als Rheinzink (zinkdak toepassingen), Biosol PV Plate van Biohaus wat via het systeemhuis Centrosolar AG (wat ook Ubbink heeft binnengehaald) verkocht wordt, Parabel met hun vergelijkbare product Uniflat (272 Wp laminaten), en Solar Integrated met hun Sarnafil BIPV "Solar Roofings Systems" (6 bij 2 meter...). Zelfs Corus (het ooit trotse Hoogovens, verkocht aan een superrijk Indiaas "familie"bedrijf), heeft via hun product Kalzip® in het buitenland diverse projecten gerealiseerd. Op Intersolar 2008 was tenslotte ook een flexibele module "mat" met monokristallijne cellen te zien van het Californische Lumeta, genaamd PowerPly, met een nominaal vermogen van ... 380 Wp, wat gewoon op een vlak industriedak geplakt wordt en met ingenieuze bekabeling aangesloten kan worden aan het elektriciteitsnet.

De onverbiddelijke boodschap van dit alles: de NUON holding, waarvan Helianthos een volle dochter is geworden, zal snel moeten handelen met de marktintroductie van de tandem folie, anders kunnen ze het schudden.

Ik wens NUON, wat trouwens inmiddels helaas, als netbeheerder Continuon van de holding losgesneden gaat worden (beleid Den Haag), ook op zoek is naar buitenlandse "partners", waarvan het beruchte Britse Centrica (100% aandeelhouder van de vaak negatief in het nieuws komende Nederlandse energieleverancier Oxxio...) een van de kandidaten schijnt te zijn, veel sterkte toe met het verwerven van een positie in de extreem dynamische en "energie en ambitie vretende" PV-markt.

http://www.nuon.com/nl/over-nuon/innovatieve-projecten/helianthos/index.jsp (intropagina Helianthos project)
http://www.nuon.com/press/press-releases/20080617/index.jsp (persbericht NUON over start proefproductie)
http://www.volkskrant.nl/economie/article1032300.ece/Nuon_maakt_zonnecellen (kort nieuwsbericht)


17 juni 2008: Eerste blik in bayerische Sonnenhimmel. Voor de tweede maal in korte tijd is Polder PV weer "terug" op de vertrouwde stek in de iets onder zeeniveau liggende Leidse Stevenshofpolder. De polderboy heeft eindelijk een reeds tijdenlang broeiend plannetje ten uitvoer gebracht en dat met een uitermate nuttige en hoogst leerzame activiteit gecombineerd. Een Mega PV Radtour op de Biohummer® door het supergeile (dat is Hochdeutsch voor allemachtigprachtigmooie) Beierse landschap. Wat is gevuld met een werkelijk ver-bijs-te-ren-de hoeveelheid EEG-fähige giga-PV installaties. En toen de tong op de schoenen hing (na dik 500 km. in 4 dagen afgelegd te hebben van Nürnberg naar München) heb ik de restanten ervan ook nog versleten, schoenzolen incluis, aan een 3 dagen lang durend bezoek aan de wederom ver-plet-te-ren-de Intersolar 2008 in de Neue Messe in de Beierse hoofdstad München. De stad die, heel toevallig, ook nog eens het 850 jarige bestaan vierde. Polder PV besloot het heftige bezoek met nog een 115 kilometer lang Biohummer® rondje om de in de Beierse Vooralpen gelegen Starnberger See om de door de talloze indrukken overbelaste hersencellen even af te laten koelen. Hieronder de eerste impressie uit de vele foto's, meer zal hopelijk spoedig volgen.

<<<
Klein gedeelte van de grootste deelinstallatie van Solarpark Bavaria, het 6,3 MWp grote, uit 175 Wp Sharp modules opgebouwde Mühlhausen zonnestroompark, grenzend aan het Main-Donau kanaal zuidelijk van Neumarkt i.d. Oberpfalz. Op de achtergrond het dorp waar het park naar is vernoemd. Dit is een van de grote installaties die het Californische Powerlight Corp. (inmiddels gecombineerd met kwaliteits-zonnecellen producent SunPower tot een van de meest veelbelovende vertikaal geïntegreerde PV-ondernemingen ter wereld) in Beieren heeft aangelegd. Daarbij uiteraard gelokt door het uitmuntende, robuuste, en zeer betrouwbare, door de briljante EEG wetgeving gestuurde investeringsklimaat in Duitsland.

Voor meer info, zie o.a. het bericht van 24 feb. 2005 n.a.v. de officiële netkoppeling van het park.

Dagelijkse bikkelharde realiteit in Bayern: je fietst door een willekeurig dorp (Bertoldsheim aan de Donau) en ja hoor, daar is er weer een. Een dakvullende PV-installatie waar mevrouw van der HO-even spontaan PV-epilepsie van zou krijgen en waar geen SDE "vat" op heeft. Dit "exemplaar", een van letterlijk honderden die ik puur toevallig op mijn ietwat chaotische kronkelroute door Beieren tegenkwam, telt maar liefst 75 stuks multikristallijne modules. Bij aanname van een "gemiddelde" nominale grootte van 175 Wp/module (minimale standaard voor Beieren, er worden al jaren krachtiger modules verkocht) komt dit op het dak van een PV installatiebedrijf (zie auto) aangebracht systeem dus al snel op een slordige 13,1 kWp neer en, onder Beierse omstandigheden (minimaal 950 kWh/kWp bij zuid-oriëntatie), produceert dit "standaard Beierse systeempje", waarvan de feed-in volledig uit de EEG Umlage van alle elektra consumenten (de trotse eigenaar van dit moois incluis...) wordt betaald een leuke jaaropbrengst van zo'n 12.500 kWh. Wie had het ook alweer over "maximaal invoeden van 3.000 kWh/jaar" (Hollandsche bureaucraten-polderkolder)???
>>>
KLIK op kleine foto's voor uitvergroting, evt. doorklikken.
© both images 2008 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden, the Netherlands

Van der Hoeven en Cramer kunnen mooi, "ambitieus" en oeverloos kwebbelen over duurzame energie, ondersteund door dikke pakken totaal onleesbare beleidsstukken, kamerbrieven en andere ambtenaren racekak. Duitsland, Beieren voorop, voert uit wat zei al tijden met de mond belijden, maar waar ze wat de uitvoering betreft (lees vooral: daadkracht, bureaucratendrempelvernietigingsdrang [37 letters], ruggengraat, en bereidheid om de zweep over het eigen ambtenarenapparaat te halen) volslagen lachwekkende clowns dreigen te worden. SDE of niet.

Ergo, het motto is en blijft, voor diegenen die het willen zien (of het al jaren weten): Deutschland über alles!

U heeft van mij nog het volgende tegoed (Polder PV is niet aansprakelijk voor niet nagekomen beloftes gezien de beperkte hoeveelheid mankracht. Laat de door hem opgewekte hoeveelheid, deels in eigen huis verbruikte, deels op ons nationale laagspannings-distributienet ingevoede zonnestroom als troostrijke, duurzame compensatie dienen):

  • impressie zonne-energie encounters fietsvakantie Avignon (F) -> Barcelona (ESP) -> Avignon (in ons jargon: fietsen van A naar B naar A)
  • uitgebreide fotoreportage Bayern Mega PV Radtour
  • impressie Intersolar 2008 in München (12-14 juni)

En nu maar duimen dat "het" allemaal in een redelijke tijd gaat lukken. Blijf Polder PV regelmatig bezoeken, ook om andere redenen. Het moois zal u hopelijk binnenkort in aanvaardbare doses aangeboden gaan worden...

Mocht u zelf nog op vakantie gaan, en leuke PV-projecten in het buitenland gezien hebben (Nederland mag ook, maar small chance dat u erg smaakmakende [> 3,5 kWp] installaties tegenkomt in het achterlijke polderland): Polder PV is geïnteresseerd in mooie foto's "zo moet het dus", en vooral, indien voorhanden: projectinfo (opgesteld vermogen, paneeltype, initiatiefnemers, etc.).

Een goede, inspirerende danwel rustgevende vakantie gewenst, allen.

Voor diegenen die lekker thuisblijven: jullie zijn SUPERbikkels!

Polderboy is back in town...


6-16 juni 2008: Polder PV elders. Mega PV Radtour Bayern en Intersolar 2008 in München. Wordt nog over bericht (geduld is een schone zaak).

<<<41 40 39 38 37 36 35 34 33 32 31 30>>> highlights JSS22


© 2008 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP