starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index
 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 93

meest recente bericht boven

Specials:
PV Privé project bij Movares (22 april 2012)
Netbeheerder Liander gaat "vreemd" met kropje sla in Nijmegen (26 april 2012)
Burning issue: BTW verlaging ja of nee? (8 mei 2012)

19 april 2012 - 9 mei 2012

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

actueel 100-91 90-81 80-71 70-61 60-51 highlights JSS22


9 mei 2012. Uur U nadert voor Duitsland. De extreem actieve lobbyisten van Campact hebben in Duitsland een belangrijk deel van de protestacties tegen de vernietigende "anti zonnestroom industrie" maatregelen van het bondskabinet (CDU/CSU-FDP) georganiseerd. Vandaag gaan ze een laatste poging doen, en wel in het belangrijkste Bundesland, waar dik 8 Gigawattpiek aan zonnestroom capaciteit staat opgesteld, Bayern.

Een protestactie en dringende laatste oproep aan de zittende CSU Minister president Horst Seehofer (die zich zeer kritisch over de kabinetsplannen heeft geuit) en aan de neoliberale splinter partij FDP (die waarschijnlijk toch voor gaan stemmen). Om aanstaande D-Day, 11 mei, niet akkoord te gaan met de (na talloze protesten) al enigszins uitgeklede, maar nog hoogst destructief blijvende "regeringsvoorstellen". In de Bondsraad, waar de deelstaten een belangrijke stem hebben, en grote deelstaten (Bayern) de grootste stem.

Reken niet op structurele ingrepen van de Bondsraad (Photon analyse maart 2012, er moet een absolute meerderheid voor komen, en dat gaat waarschijnlijk niet lukken). U kunt hoogstens bidden voor een wonder. Want een zwaar gemutileerde Duitse markt is voor niemand goed...

http://www.campact.de/enb/sn4/aktion-05-08-muenchen


9 mei 2012. Nog meer fraais in zonnepaneel geil Nederland. Ondertussen is er nog meer reuring gekomen, en wel over de "kwaliteit" van zonnepanelen of PV-systemen. Dit n.a.v. een onderzoekje van adviesbureau Local uit Amsterdam waarvan een medewerker een opinie artikel in het Technisch Weekblad had geschreven, en wat op ietwat ongelukkig wijze op Energiebusiness.nl werd "vertaald".


Screendump van het opinie artikel in Technisch
Weekblad, op de pagina "Mens&Mening"
T.W. jrg. 43(18)/5 mei 2012

Dat de kwaliteit van PV-installaties soms tegenvalt is al jaren evident, Eneco moet deze zomer een gigantisch renovatie traject afronden aan de talloze daken van het lang geleden opgeleverde Nieuwland megawatt project in Amersfoort-Noord. Maar dat is een "prehistorische" referentie, al wordt er beslist regelmatig ook tegenwoordig door beunhazen aan gekl**t. Maar je hoeft natuurlijk geen beunhaas te kiezen, dat is je eigen verantwoordelijkheid. De pest is: we hebben nooit een decent nationaal invoedingsregime gehad, er wordt dus, in veel maar absoluut niet in alle gevallen, helemaal niet op de daadwerkelijke output gelet. Na de aanschaf incentive kijken helaas veel mensen niet (meer) om naar hun mooie PV-systeem, en daar zitten beslist risico's aan vast.

Local kwam, zo stellen ze, met schokkende resultaten na een onderzoekje aan "een groot aantal" (ze bedoelen echter slechts 35) systemen (er staan vele tienduizenden vaak kleine installaties in Nederland, niemand weet het juiste aantal). Wat een nominaal vermogen zou vertegenwoordigen van 1,5 MW[p]. En wat, volgens Local, "1,7% van het totaal opgestelde vermogen in Nederland" zou zijn, "90 MW". Dat is een nogal hilarische opmerking, want inmiddels zit Nederland waarschijnlijk minimaal op een opgesteld vermogen van zo'n 126 MWp, en mogelijk zelfs meer (gegevens Polder PV, te publiceren tijdens The Solar Future op 24 mei a.s.), wat al zo'n veertig procent meer zou kunnen zijn.

Bedrijfsmatige installaties?
Opvallend is dat het zou gaan om installaties tussen 3,5 kWp en 70 kWp (geïnstalleerd tussen 2006 en 2012), wat dus feitelijk juist vrijwel niet het particuliere segment dekt (SDE installaties klein zitten op slechts een paar kWp gemiddeld per stuk). Afgaand op het totale onderzochte vermogen zou de gemiddelde onderzochte installatie grootte zo'n 43 kWp per stuk moeten zijn geweest. Daar zitten dus forse installaties tussen, waarvan je zou denken dat de bedrijven/organisaties die eigenaar zijn van die systemen toch minimaal een detail monitoring zouden hebben lopen. De namen van installaties en installateurs worden helaas niet vrijgegeven. Opmerkelijk is het beslist.

60 miljoen Euro "down the drain"??
Desondanks claimt Local dat op basis van hun bevindingen en een "extrapolatie", ze zouden kunnen concluderen dat het voor Nederland betekent dat "zestig miljoen Euro aan investeringen in zonnestroom zonder opbrengst" zouden zijn uitgegeven. En dat de onderzochte installaties slechts 65% van de verwachte opbrengst zouden halen. Wat die "verwachting" dan wel zou zijn, hoe die is bepaald, en met welke "kengetallen" die verwachting zou zijn vastgesteld is compleet onduidelijk. Local houdt wel van een schopje onder de sector, blijkbaar. Maar de bewijzen ervoor zijn nogal dunnetjes, zolang ze hun onderzoeksresultaten (met alle aannames) niet publiceren. Hetgeen werd aangegeven in een van de Energiebusiness.nl artikelen, die gegevens moeten blijkbaar "geheim" blijven, en "slecht presterende installateurs" worden niet benoemd.

Ik ga hier niet al mijn commentaar kopiëren wat ik al heb geleverd op het artikel, dat kunt u ("polderknaap") onder de twee artikelen lezen die Energieubusiness.nl inmiddels heeft geplaatst. Zie de links en de reacties. Voor diegenen die het oorspronkelijke OPINIE artikel (geen wetenschappelijke studie) in het Technisch Weekblad willen nalezen (dat is ook als persbericht verstuurd, volgens Energiebusiness.nl), kan dat bij mij opvragen. Waarvoor trouwens nog bedankt aan de inzender!

Komkommertijd reminder
Doet sterk denken aan het komkommertijd gesodemieter van die "5% van zonnepanelen defect", in de zomer van 2010, niet? Ik heb tot nu toe nog geen degelijke studie van een "gerespecteerd onafhankelijk wetenschappelijk instituut" gezien die beide typen claims keihard onderbouwt, en dat de suggestie dat de "algehele kwaliteit" van het in Nederland geplaatste vermogen van deplorabel slecht niveau zou zijn. Mijn aanwijzingen zijn: ja, er zijn slechte installaties, ja, dat is vaak de schuld van de (noodzakelijkerwijs?) op "kosten" gefocuste burgers, ja, de talloze "totale ontzorgings-acties" van dit jaar blijven de burger lui en totaal onwetend van de technologie houden. Maar, neen, het is niet zo dat er voor 60 miljoen Euro aan gekochte installaties voor Jan Lul op de daken liggen. Daarvoor moet Local eerst met keiharde bewijzen gaan komen. Verder geen enkel probleem om zelf kritisch onderzoek te bijven doen, maar ga niet meteen van de hoogste toren blazen op basis van een kleine steekproef. Doe dat eerst maar eens op minimaal tien lokaties, bij zeer verschillende projecten, bij honderden systemen, en dan nog voorzichtig blijven bij hinein interpretieren.

Uiteraard hoort daarbij een kristalheldere formulering van wat er als "verwachting" van jaaropbrengst wordt bedoeld. Want als je onrealistisch hoog schat, vallen de resultaten natuurlijk altijd tegen...

Tot het zover is natuurlijk wel zelf blijven monitoren. De lezers van Polder PV deden dat, zo hoopt de webmaster, toch altijd al (en dat hoeft niet dagelijks, regelmatig check is voldoende). In de meeste gevallen is er niks aan het handje.

Vrije-veld vergunningsplichtig in Overijssel
Ten tweede, een dipje in het zonnestroom geile Overijssel (die kijken regelmatig over de oost-grens, waar ze worden verblind door blauw/zwart geschitter). Zonnepanelen mogen niet "in de wei", volgens wethouder Klaas Agricola van de zeer zonnestroom lustige bewoners van (Provinciale Duurzaamheids-prijs winnend!) Hoonhorst. Een inwoner met zonnestroom wens had een rieten dak, het erf is zwaar beschaduwd, dus dan kan hij best wel een klein plukje gras overkoepelen met die paneeltjes, dacht 'ie (en deed het ook nog, foei!). Mag niet volgens de vergunning, want dan is het "opeens" een "bouwwerk"! Er gaat "overlegd" worden over een oplossing.

Dan weet u dat dus ook. Zonnestroom in NEEderland gaat regelmatig door (diepe) dalen. We klimmen d'r uiteindelijk wel weer uit, maar het begint inmiddels wel de spuigaten uit te lopen, al die weerstanden en overdreven desinformatie. En we hebben al zo'n absurde achterstand op de voortrazende buurlanden. Price of Fame?

Energiebusiness.nl, artikel 7 mei 2012 (met commentaren!)
Energiebusiness.nl, artikel 9 mei 2012 (3 vragen aan Paul Kengen van Local)

http://www.destentor.nl/regio/vechtdal/11003229/Zonnepanelen-niet-in-de-wei.ece (9 mei 2012)


8 mei 2012. Burning issue: de "BTW verlaging". Bericht verplaatst naar pagina "Affaire BTW verlaging".


7 mei 2012. Tsjakka! Konijn uit de . Vattenfall trekt de joker met HyET voor Helianthos... Iedereen was al lang weer met andere zaken bezig. Helianthos was opgegeven, de veiling voor de "stuksgewijze inboedel" verkoop was gestart. Het was alleen nog maar leuke laboratorium apparatuur scoren geblazen voor de opkopers, en het onverkoopbare deel bij de laatste "dag" van de Troostwijk Veilingen zou waarschijnlijk richting metaal recycling boeren e.d. gaan. Dat dacht iedereen...

... nou, BIJNA iedereen. Er was een klein, eigenwijs Gallisch dorpje wat zich verzette tegen de grote boze en onverschillige overmacht. En dat Gallische dorpje had een zeer exotische naam, misschien dat het daarom niemand was opgevallen. Het dorpje heette HyET. Dat is natuurlijk geen groet voor een bekend buitenaards wezen. Het is een "entrepeneurs-collectief pur sang" zoals dat tegenwoordig heet. En die beste brave bollebozen worden geleid door een vooruitziende zakenman uit het "Grote Boze Arnhem", Abraracourcix, bijgenaamd Rombout Swanborn (die op zijn Gallische Linkedin site weer verkleed gaat in een ander toepasselijk kostuum...). En die weet van wanten. Want die heeft voorheen ook al de sjieke waterstof technologie HyET* van het grote, "stadse" ECN van een wisse dood gered en daarbij ook nog eens peroneel van hen overgenomen (omdat ze moesten bezuinigen en als een van hun kernactiviteiten zonnestroom technologie innovatie bleven houden, eentje moest dus wijken...). Zie pdf op de promotie site van het mooie dorp, waarvoor Swanborn de naam van dat toekomst gerichte moois overnam. Ook andere voor eenvoudige Galliërs heftige "high-tech" projecten wist Swanborn onder zijn dorpsgenoten tot bloei laten komen. Sommige daarvan zelfs gedrenkt in een curieuze plantaardige, zwarte vloeistof met explosieve toverdrank potenties die de Romeinse Legioenen de schrik in de benen jaagt (CDS separatie techniek, ProlabNL, Renaissance of Oil & Gas ..., to name but a few opvallende exemplaren...).

* U weet wel, van "die andere high-flying", maar veel te vroeg overleden briljante uitvinder Erik Middelman, die mede aan de basis van de Helianthos technologie heeft gestaan (samen met de ook al veel te vroeg overleden Noor van Andel).

En nu blijkt de Grote Abraracourcix van HyET als het suprise konijn uit de goochelhoed van de op een Caesariaans drama af koersende Helianthos affaire tevoorschijn te zijn getoverd. Naar verluidt - volgens Energeia today - volledig buiten de fors gehypte veiling van Helianthos (bij Troostwijk) om. Ook al is er inmiddels geboden op de nodige felbegeerde hardware bij de gesloten veiling(en), moederholding Vattenfall heeft altijd het "recht" gehouden om alsnog de [separate] biedingen te weigeren als er uitzicht was op een succesvolle "all-in" verkoop van het Helianthos platform. HyET wordt nu dan ook als "last minute investor" trots aan de buitenwereld gepresenteerd als de nieuwe eigenaar. Die volgens Energeia voor "ongeveer 5 miljoen Euro" die vele tientallen miljoenen Euro's kostende pilot fabriek mocht overnemen. Die in Arnhem gewoon weer door gaat starten, zo schijnt de bedoeling te zijn. Mooi op dezelfde lokatie als dat enige Gelderse Romeinse Fort wat werd opgegraven, Castra Herculis. Een Herculiaans oord, that's for sure...


(achtergrond © Google Maps)

De partijen die op hardware hebben geboden zouden door Troostwijk Auctions geïnformeerd gaan worden volgens het persbericht van Vattenfall. De webmaster van Polder PV is benieuwd of daar nog wat boze reacties vandaan gaan komen, over deze "opvallende late staatsgreep" van de voormalige eigenaar...

Tot slot
En zo piest de burgerbeweging onder Hisschemöller naast het potje. Hebben de mestvergisters van Mestpartners Beheer B.V. ook naast de hoofdprijs gegrepen (die ze met "niet door de Belastingdienst te innen" belasting gelden wilden wegstrepen). Is Vattenfall/NUON hun peperdure, langjarige investering kwijt. En vissen de overname kandidaten van het verre Solmateq uit de olie- en gas rijke Verenigde Arabische Emiraten ook naast het net. Of de Romeinse Republiek (lees: Staat der NEEderlanden) nog wat geïnvesteerd geld terug zal eisen van deze eigenwijze Galliërs moet nog blijken - de Vikingen van Vattenfall zijn inmiddels van die zorg af. Misschien krijgen de ambtenaren van EL&I wel Toverdrank Vrees als ze hun Tollenaars op pad willen sturen... (een everzwijn op zijn tijd schijnt trouwens wonderen te doen, zeg nooit nooit...).

Toch nog nationale eer gered...
En zo blijft Helianthos dus ondanks alles en alle krokodillentranen toch in Nederlandse handen. Hele andere handen dan gedacht. En wat er nog van gaat komen van het spul is ook nog in mistbanken geschreven. HyET gaat het platform verder ontwikkelen met een team van 15 tot 20 bevlogen en Zeer Ter Zake Kundige Galliërs, om de commerciële stap te gaan zetten.

Zo bizar kan het allemaal dus gaan lopen. Ik ben benieuwd wat de in Den Haag zetelende Cesar en zijn kornuiten er straks van zullen gaan vinden, als hun Romeinse villa's met dunnelaag folie worden beplakt onder leiding van de legioenen van Abraracourcix Swanborn...

Side-note
Storende fout bij Energeia: gesproken wordt over Provincie Overijssel, de gemeente Arnhem, en "het Rijk", die een belangrijke rol zouden hebben gespeeld in deze unieke "overname" door HyET. Die eerstgenoemde moet natuurlijk Provincie Gelderland zijn. Die immers recent de 7 miljoen Euro subsidie aan Vattenfall/NUON terug ontvangen schijnt te hebben...

Ik zou zeggen: voor straf wat maretak snijden voor de tovenaars van HyET. Ik heb iets verder zuidelijk, in het Bourgondische Zuid Limburg, hele bomen vol zien hangen, van dat kostbare spul...

Meer Helianthos op Polder PV:
Reeds enkele biedingen op kavels Helianthos (19 april 2012)
Helianthos lijkt verloren... (17 april 2012)
Dag 1 Helianthos veiling levert niets op (16 april 2012)
Helianthos veiling nabij (4 april 2012)
Particulier initiatief redding Helianthos gooit knuppel in het hoenderhok (16 maart 2012)
Mensen met dikke inkomens mogen met Min. Fin. "salderen" volgens nieuwe Helianthos speculant (5 maart 2012)
Vattenfall heeft haast met veiling Helianthos... (2 februari 2012)
Screendump van de week - Vattenfall betaalt uit (26 januari 2012)
Bizar eindspel Helianthos "avontuur" (17 januari 2012)
Vragen CU aan Verhagen (kort commentaar, 30 november 2011, onderaan bericht)
Screendump van de week: Provincie wil Helianthos-miljoenen terug (22 november 2011)
Helianthos exit niet verrassend - voor insiders (29 oktober 2011, onderaan bericht)
Reeds voorspeld: doek gevallen voor Helianthos (8 september 2011)
Het niet vertelde Helianthos verhaal (10 november 2010)
NUON gaat Helianthos in de praktijk brengen (20 juni 2008)
Minisymposium "Zonnestroom, hoe nu verder" (verslag 28 feb. 2008, onder hoofdje Rutger Schlatmann)

http://www.nuon.com/press/press-releases/20120507-2/Relaunch-Helianthos.jsp (persbericht Vattenfall/NUON website van 7 mei 2012)

Nagekomen:

Commentaar op Energieenewater.net (9 mei 2012), waarbij ook vraagtekens worden gezet bij het "passeren" van de bieders tijdens de (laatste fase van de) door Vattenfall/NUON zelf in het leven geroepen veiling bij Troostwijk...

"Burgerinitiatief dolblij over redding Helianthos" (9 mei 2012 in De Gelderlander)
Uitgebreider stuk op website Helianthos burgerinitiatief (wat het zelf niet redde), met claim dat er straks "zonder subsidie" geleverd zou kunnen worden. Wat KUL is, want als er gesaldeerd gaat worden, wordt er een vette incentive niet door de Staat geïncasseerd, en ook nu is al zonder aanschaf subsidies een zonnestroom systeem met standaard kristallijne modules (met salderen bij particulieren) rendabel te bedrijven met een mogelijke "terugverdientijd" van minder dan tien jaar.

Ontmoeting met HyET Solar tijdens Solarday 2012 (27 oktober 2012)


7 mei 2012. PV-BTW tarief gaat flink over de tong. Bericht verplaatst naar pagina "Affaire BTW verlaging".

Solar Days
Voordat ik het vergeet: Vandaag is het openingsdebat van de al vele jaren in de pionier markten van Europas georganiseerde Solar Days. Maar daar wordt al zoveel reclame voor gemaakt, dat ik dat niet hoef over te doen. Ik heb het ongelofelijk druk, dus we slaan hier een jaartje over. Genoeg andere PV-eigenaren en/of bedrijven te bezoeken, je hoeft niet alles te doen, natuurlijk...

... en bij Polder PV kunt u gewoon 365/366 dagen per jaar terecht, als u dat maar ruim van tevoren aankondigt ...


5 mei 2012. PV-Vlaanderen heeft een verversing nodig: Vlaanderen in 2011 richting 1 GWp. In een eerder artikel schreef ik over de curieuze bijbouw cijfers die er door een vertegenwoordiger van de Vlaamse PV-branche organisatie waren gesuggereerd voor 2011 in een artikel wat is verschenen op SolarPlaza (analyse 23 feb. 2012). Die cijfers bleken op een vergissing te berusten en werden later "gerepareerd" (PPV analyse 11 maart 2012). Toch voorspelde ik toen al, dat de gesuggereerde (doch toen niet in het gepubliceerde cijfermateriaal terug te vinden) "880 Megawatt bijbouw voor België", die toen incorrect bleek te zijn, beslist in een later stadium van achterstallige rapportages van met name VREG wel ingehaald zou kunnen gaan worden.

^^^
Accumulatie grafiek voor alleen Vlaanderen, tot en met 2011. De groei 2010-2011 is ronduit spectaculair te noemen: plus 94,5%. Zowel door zeer grote installaties (rood, mogelijk een aflopende zaak in dat jaar wegens de "restwaarde" van nog maar 9 Eurocent/kWh aan groencertificaten per 1-1-2012). Als, nog veel belangrijker (draagvlak voor de decentrale revolutie bij particulieren / burgers!), het segment tot max. 10 kWac (groen). NB: in 2012 zijn de eerste resultaten ook weer bekend gemaakt (zie tweede grafiek hier onder), en is het voorlopige geaccumuleerde volume nu alweer 1,8 GWac vermogen. Dus zeer waarschijnlijk al dicht in de buurt van de 2 GWp DC vermogen komend...

Dat stadium is inmiddels al lang gepasseerd. Want met de separate nieuwste "jaarcijfers" spreadsheet op de website van VREG, gedateerd 2 mei 2012, blijkt voor het jaar 2011 alleen al voor Vlaanderen een nieuwbouw te zijn genoteerd van dik 845 MWac vermogen. Als je daar een conservatieve AC > DC factor van 1,1 op los laat, kom je al op een nieuw DC vermogen uit van zo'n 930 MWp. En daar moet dan de bijbouw voor Wallonië (meer dan 100 MWp) en het dwergje Brussel (ruim 1 MWp) nog bij. En dan zit je dus al ver over een Gigawattpiek bijbouw in heel België in 2011. Al dik 17% meer dan de heer Polfliet van PV-Vlaanderen destijds - foutief - voor zijn land opgaf.


Eerste resultaten voor 2012. Voor Vlaanderen zeer "magertjes".
Voor Nederland iets om stikjaloers op te zijn...

Alle grafieken in de speciale sectie "jaarcijfers" voor België zijn hiermee weer van een verversingkje voorzien. Op naar de volgende update die beslist ook nog nieuwe cijfers voor vorig jaar zal laten zien.



3 mei 2012. An offer you can not refuse. Nagekomen (7 mei 2012): Aanbod reeds geaccepteerd, er is al een kandidaat! (u hoeft dus niet meer te reageren)

Polder PV heeft hier een uitnodiging liggen voor de feestelijke opening van Nederland's op-een-na-grootste vrijeveld zonnestroom installatie, Klepperstee bij Ouddorp, Goeree (Zuid-Holland). Op 24 mei 2012, in het "middag programma" (13h00 - 16h00, afsluiting met "hapje en drankje"). Helaas kan de webmaster van PPV daarbij niet aanwezig zijn, want hij moet opdraven bij The Solar Future NL '12 in Haarlem, om in een voordracht de "zonnestroom markt" in Nederland tegen het licht te houden.

Polder PV heeft nagevraagd bij de projectontwikkelaar VDH Solar B.V. of hij een vervanger kon sturen, en dat mocht, waarvoor hartelijke dank. Polder PV doet het volgende aanbod, met de volgende voorwaarden:

  • De eerste serieuze gegadigde die op deze uitnodiging wil ingaan "namens Polder PV" krijgt de kans dit unieke project te bezoeken met de uitnodiging van PPV.

  • Aanmelding bij Polder PV uitsluitend per e-mail (op dit mail adres). First come first serve (eerst aangemelde serieuze gegadigde "wordt het"). Beoordeling van serieus gegadigde is het exclusieve recht van de webmaster van Polder PV.

  • Gegadigde is niet werkzaam voor een bedrijf in de PV-sector (die hebben immers hun eigen contacten en mogelijkheden). Particuliere geïnteresseerden worden expliciet gevraagd.

  • Gegadigde mag maximaal een tweede persoon meenemen (bijvoorbeeld partner, naar verkiezing).

  • Gegadigde doet beknopt verslag van het bezoek aan het zonnestroom park en legt natuurlijk het zonnestroom spul cq. de entourage met mooie foto's (digitaal) vast. Smakelijke details over het project - vragen stellen aan de initiatiefnemers en betrokkenen - zijn zeer welkom (meevallers, tegenvallers, u kent het wel, maar ook: zakelijk gebracht). Antwoorden op vragen over toegepaste technologie modules, opbouw constructie, systeem optimalisatie kan ook meerwaarde bieden.

  • Het verslag zal, in overleg met Polder PV (evt. text edit indien nodig), op de website www.polderpv.nl worden gepubliceerd. Copyright foto's en artikel blijven bij de geselecteerde verslaggever.

  • Houdt rekening met het feit dat Bungalowpark Klepperstee bij Ouddorp niet makkelijk met openbaar vervoer is te bereiken. Vanaf Rotterdam busstation Zuidplein (bij NS station) is het bijvoorbeeld ruim anderhalf uur met de bus, met overstap in Stellendam en in Ouddorp. Vervoer is voor eigen rekening (PPV heeft geen eigen inkomen).

  • Over de aanmeldingsprocedure en/of het resultaat daar van wordt niet gecorrespondeerd.

  • Aanmelding zo spoedig mogelijk s.v.p. Dan kan ik naam/namen doorgeven naar de initiatiefnemers van deze open dag.

Om u alvast in te lezen, zie mijn artikel van 9 februari 2012, en zie ook enkele foto's op de referentie pagina van VDH Solar, of op de Klepperstee website. Inmiddels is, bij navraag bij projectontwikkelaar VDH Solar, duidelijk geworden dat het gaat om een - voor Nederlandse begrippen - vrij uitzonderlijke PV-installatie van exact 843,87 kWp, waarvan tweederde deel met nagelneue Suntech Pluto 295 Wp "patsers" is uitgerust.


Toen het park nog niet "af" was.

Foto © de Klepperstee (deze webpagina)

Nogmaals: de eerste inzender die aan de criteria voldoet, heeft beet. Grijp die unieke kans!

Met hartelijke groet

Peter Segaar / webmaster www.polderpv.nl


2 mei 2012. Greenchoice kan ook niet achterblijven... ... en dus hebben ook zij nu eigen zonnepanelen in de aanbieding via de actie "ZonKoop". Zowel voor bestaande klanten als voor nieuwe klanten. Want als alle grote (zeer grijze) jongens paneeltjes aan gaan bieden, kan Greenchoice natuurlijk niet met lege handen blijven staan (afgezien van "lease" projecten zoals ZonVast, etc.). Maar om achter de aard van die "A merk" modules etc. te komen moet u waarschijnlijk door de hele procedure heen, ik zie geen hardware info op de site staan. Ik verwacht natuurlijk topkwaliteit van de groenste leverancier van allemaal. Iemand die een offerte ontvangt en die met Polder PV wil delen (anoniem mag)? Dank!

Aanbod GC
Pakketten van 6-16 modules ("1 meter bij 1,65 m.", maar dat "zijn er nogal wat", de database van Photon bevat momenteel 42.416 zonnepaneel types...), 1,44 tm. 3,84 kWp, prijzen van € 2,49/Wp voor het kleinste pakket tot € 2,30/Wp voor het grootste pakket. Dat moet dus welhaast all-in zijn (incl. installatie, let echter op aan u te versturen voorwaarden!), en duidelijk is dat hier "marge wordt genoten" (door Greenchoice). Want een decente installatie moet al richting de 2 Euro/Wp kunnen in veel situaties in NL, en in sommige gevallen beslist onder de 2 Euro/Wp gezien de overvloed aan goedkope zonnepanelen die in Europese havens (incl. Rotterdam, thuishaven van Greenchoice) staan opgestapeld in de vorm van bomvolle containers.

Er wordt als vanouds volstrekt onzinnig met een "gemiddelde specifieke opbrengst van 850 kWh/kWp.jaar" gerekend (vaak hoger te halen, bovendien extreem afhankelijk van individuele situatie en lokatie in het land, neem die "berekening" met een dikke pot zout).

Voor de kWh prijs wordt zo te zien met een all-in tarief tussen de 22,03 en 22,13 Eurocent/kWh gerekend. Polder PV betaalt als GC klant tot en met 30 juni 2012 22,16 Eurocent/kWh, dus dat lijkt wel snor te zitten / "safe" te zijn berekend (al is het wel zo dat het afhangt van het netgebied waarin je woont welk "standaard grijs tarief" er wordt genomen op basis waarvan GC de specifieke, individueel geldende prijs berekent).

Hoogst curieuze voorwaarden echter bij die "standaard pakketten" aanbieding van Greenchoice: alleen piepeltjes met een koophuis mogen meedoen (???), ergo huurders voor de tigduizendste maal vet de l*l (lees: lege handen, niks, nada!). En, nog veel merkwaardiger: verbruik minimaal 1.500 kWh?????

Teveel produceren?? Wat nou, TE VEEL???
Elders in de tekst lezen we dat het "groenste jongetje van de klas", Greenchoice, blijkbaar doodsbenauwd is dat u als "huiseigenaar en potentieel klant voor de ZonKoop actie" teveel groene stroom gaat opwekken en i.p.v. stroom afnemen, groene stroom producent zou kunnen gaan worden met zo'n sjiek pakketje paneeltjes op het dak. Slechte beurt van Greenchoice: dat moet je juist bevorderen, dat huishoudens als volwaardige decentrale energie producenten worden gezien. Maar ja. Greenchoice is "ook" maar een energieleverancier. En blijkbaar krijgen zelfs zij het erg moeilijk als u "teveel" levert. Categorie: jammerdepammer ...

... zei de webmaster van Polder PV, die al enkele jaren klant is van GC.

"Bovendien vergelijken we uw zonne-energieproductie met uw energieverbruik om te voorkomen dat u teveel energie gaat produceren."

Citaat van de ZonKoop webpagina van Greenchoice, 2 mei 2012.

Het groenste jongetje van NEEderland is doodsbenauwd dat er "onverkwikkelijke" situaties ontstaan, en wil liever niet dat u met uw bij Greenchoice gekochte zonnepaneeltjes TE VEEL groene stroom produceert. De administratie zou er blijkbaar van in katzwijm gaan vallen...

Als ik op mijn klantnummer inlog in die aankoop actie, krijg ik ons reeds met aardig wat zonnestroom modules gevulde platte dak (huurcomplex) te zien (oude Google Maps foto, situatie is daarna weer gewijzigd). Verder nog steeds geen gegevens van de modules, systeem monitoring schijnt nog naar te worden "gezocht" [ergo: geen onderdeel van prijs?], en, tale-telling, de mededeling, onder het aantal panelen: "Uw stroomverbruik is te laag om dit aantal panelen te kunnen kiezen." (ik had nog niks gekozen, blijkbaar was slechts één hypermodern paneeltje al teveel om de administratie bij Greenchoice subiet te laten flauwvallen...)

En daar kunnen we het verder mee doen. Hmmmmm. Geen Greenchoice paneeltjes van onbekende herkomst voor PPV, dus. Jammer dan. Ik had volgaarne voor 22,16 Eurocent/kWh aan Greenchoice geleverd met het hele platte dak vol gepropt. Dan maar niet. No green revolution in the Netherlands?

http://www.greenchoice.nl/thuis/zelf-opwekken/met-zon/zonkoop


2 mei 2012. Bundesnetzagentur Duitsland: voorlopige cijfers januari-februari 2012. Op de bekende statistiek pagina van het Bundesnetzagentur van Duitsland zijn op 30 april jl. twee nieuwe "voorlopige" getallen verschenen.

Voor januari wordt een bijbouw van ongeveer 450 MWp gemeld (een absoluut record in deze vaak sneeuwrijke en ijzige wintermaand), voor februari een nog steeds zeer respectabele "ruwe" 200 MWp (ook een record). Als die cijfers zouden kloppen, zou alleen in die eerste 60 dagen van het nieuwe (schrikkel)jaar 650 MWp aan nieuwe PV-capaciteit bij de oosterburen zijn aangemeld, gemiddeld 10,8 MWp per dag. Een nieuw volume, een factor vijf maal zo groot dan Nederland sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw tot en met de dag van vandaag (grofweg, en met heel veel moeite) bij elkaar heeft gesprokkeld.

Het totaal voor januari en februari zou daarmee wel iets lager komen te liggen dan de 700 MWp waar de Financial Times Deutschland eerder mee naar buiten kwam (bron van dat cijfer onbekend).

Ook kondigt Bundesnetzagentur aan dat de met grote spanning afgewachte cijfers voor maart (vlak voordat waarschijnlijk, als de Bondsraad geen roet in het eten gooit, met terugwerkende kracht het meest vernietigende pakket voorstellen voor zonnestroom - per 1 april - in werking zou treden) deze maand (mei 2012) gepubliceerd zouden moeten gaan worden.

De cijfers worden wel betwist door kritische partijen zoals Photon, DGS, en Photovoltaik.eu. Dus ook over deze voorlopige cijfers en de nog volgende bijstellingen zal ongetwijfeld het nodige spraakwater gaan vloeien. Maar dat er "veel" nieuwbouw is bijgekomen in het eerste kwartaal van 2012 staat als een goed gefundeerde paal boven water. En de politici in Berlijn (lees: het kabinet van Merkel, met de twee "R's", Rösler en Röttgen als hoofdschuldigen) zijn daarvoor voor de volle honderd procent verantwoordelijk. Want die willen centimeters lange scherpe nagels aan de doodskist van hun eigen, wereldberoemde en geprezen PV-sector timmeren. En dan krijg je de reactie uit de markt die zo voorspelbaar was: "Bouwen! NU of NOOIT!" ...

http://tinyurl.com/8ylvlwz (verkorte link naar de statistiek pagina van Bundesnetzagentur)


1 mei 2012. België PV versus Nederland PV revisited: NRC Next "checkt". Na "de nodige" mailtjes en telefoontjes over de nogal onvergelijkbare cijfers van de Belgische en Nederlandse zonnestroom markten zijn we er eindelijk "uit" gekomen. Met "we" bedoel ik journaliste Thalia Verkade van NRC Next, en ondergetekende, de webmaster van Polder PV. Mevrouw Verkade onderzocht voor de rubriek "NRC checkt" de claim van Trouw journalist Vincent Dekker dat België "27 maal zoveel aan zonnepanelen zou doen dan [lilliputter] Nederland". Dat getal ontleende Dekker aan data uit het EPIA "Market Report 2011" (download van deze pagina), waarin voor België een jaargroei van slechts 550 MW[p] werd opgegeven in 2011. Dat cijfer was voor dat in januari 2012 gepubliceerde EPIA rapport echter al totaal achterhaald, want op 1 januari 2012 was alleen al voor Vlaanderen bij het administratief bezien hopeloos op de "feiten" achterlopende VREG een groei in 2011 bekend geworden van minimaal 516 MW AC capaciteit (omvormer vermogen, wat met een conversie factor van 1,1 op 568 MWp DC vermogen komt). En ook van Wallonië was al bekend dat er tegen de 100 MW bijgekomen zou zijn in datzelfde jaar. Dus begin van dit jaar was al lang bekend dat er ver over de 650 MW vermogen was bijgeplaatst, met nog een hoop onzekerheid over de vele nog missende data (met name in Vlaanderen).

Ondertussen staat, met recenter verschenen maandelijkse VREG rapportages, alleen al Vlaanderen voor 2011 op 816 MW nieuwe AC capaciteit (1 april 2012 rapportage), en is het eind nog lang niet in zicht.

Afgezien van dat nog niet zichtbare "einde" voor met name Vlaanderen, heeft mevrouw Verkade in samenspraak met Polder PV, waarbij heel wat getallen over en weer vlogen, inmiddels de claim van Vincent Dekker (feitelijk: van EPIA) in het meest recente / actuele daglicht bezien en op een rijtje gezet, met de nieuwste bekende gegevens aangedragen door Polder PV. En ze schreef daar dit stukje over:

http://www.nrcnext.nl/blog/2012/04/30/170847/ (30 april 2012, met enkele reacties)

... en op basis van dat NRC artikel wijdde Vincent Dekker er weer een apart stukje aan, op 30 april 2012...


 
^
TOP

27 april 2012. Storm in een glas water over "BTW plannen" post-Rutte regering (in spé). Bericht verplaatst naar pagina "Affaire BTW verlaging".


26 april 2012. Netbeheerder Liander gaat branchevreemd door participatie in "kropje sla model" salderen (Nijmegen). Er is al veel over geschreven, netbeheerders hebben veel geld. Die worden tegenwoordig schatrijk van dat ranzige, per 1 januari 2009 geïncasseerde capaciteitstarief. Bij Liander 3x 25 Ampère: 164,89 Euro/jaar incl. BTW anno 2012. En daar doen ze dan "leuke dingen" mee, van die bergen gratis geld. Daarmee zoeken ze vervolgens ook de grenzen van de Wet op, want formeel zouden ze vanwege de Splitsingswet niks meer "van doen" mogen hebben met activiteiten die met de "levering" van energie hebben te maken.

De weerbarstige realiteit is nogal anders gebleken, wat "Den Haag" daar ook van zou vinden. De beste juristen zijn jarenlang geleden al weggekocht door de dikste netbeheerders, en ze zijn gaan acteren als Koningen in een Land van Blinden. Ze weten regelmatig de NMa te paaien voor nog hogere vastrechten. En wat al niet meer. Ze zijn echter niet gek, bij netbeheer, en weten waar "gevoeligheden" liggen. En dus doen ze ook mee aan "leuke maatschappelijke activiteiten waar mensen warm van worden".

Kropjes sla en netbeheer
Een van die "activiteiten" is het faciliteren van het al een tijd in ons land heftig over de tong gaande "kropje sla" model van "zelflevering van elektriciteit", waarmee duurzame energie club ODE al vele jaren te koop loopt, maar wat tot voor kort ondanks een (gestaakte) pilot bij Windvogel (met Eneco) niks was geworden. Dat initiatief is inmiddels echter weer doorgestart met leverancier Anode, maar de Belastingdienst vindt het blijkbaar nu al welletjes, en gaat de partijen (en mogelijk ook enkele profiterende Windvogel participanten) "dagen" in een van de belangrijkste komende processen rond decentrale opwekking van hernieuwbare elektriciteit. Wordt het "geslikt", "geaccepteerd", "gedoogd" dan wel faliekant verboden door de rechter? Gaat bij een doorgaande procesvoering uiteindelijk de Hoge Raad of wellicht zelfs het Europese Hof zich daar over (moeten) buigen?

We gaan het zien. Pikant detail daarbij is dat de grote "kropje sla" man, Dick van Elk (al jaren keihard werkend aan het zelfleverings"model", mijn Nobelprijs voor hem staat al jaren klaar), zelf die rechtszaak heeft uitgelokt "in goed overleg met de Belastingdienst". Want hij wil principe uitspraken. Anders komt niemand in Nederland verder, omdat onze wetgevende instanties zo'n beetje alles laten afweten. Door gruwelijk slechte "wetgeving" intact te laten, en te weigeren om een Wet voor Duurzame Energie te maken.

Intermezzo
Tot die tijd is het nog steeds niks met de "kropjes sla", want Verhagen had Samsom eind 2011 in de hoek van de Tweede Kamer geschopt dat 'ie het durfde te suggereren dat er maar "op los" gesaldeerd kon gaan worden door jan en alleman, buiten de eigen aansluiting om. Maar ja, Verhagen is inmiddels "demissionair", zoals dat heet, nadat kabinet numero zoveel de eindstreep niet heeft gehaald (blij toe, het blijft namelijk nogal lastig om in het buitenland te moeten uitleggen dat er een nogal "bruin getinte" regering in het ooit liberale Nederland zat, als vrijgevochte 'ollander...). En hij heeft zelfs al aangegeven dat 'ie er mee gaat kappen, met die ranzige politiek (mijn interpretatie). Hij is de vieze spelletjes blijkbaar beu. Daarvoor kunnen we alleen maar juichen, en een mooi feest gaan bouwen. Verhagen was een National Desaster hors categorie voor duurzame energie politiek, zoals de meeste ministers "namens EZ" (of "EL&I", zoals dat nu heet) dat de laatste gitzwarte jaren altijd al zijn geweest.

Terug naar het topic
Liander wil leuke activiteiten doen die niks met hun primaire maatschappelijke taak hebben te maken. Ze hebben eerder al, totaal onbegrijpelijk, met Zonvogel en Windvogel zitten konkelefoezen dat ze "iets" zouden (kunnen) betekenen in hun kropjes sla projecten en "pilots" (we "piloteren" wat af, tegenwoordig...). Wat dat "iets" is, is altijd cryptisch gebleven. Zeg maar gewoon, lekker vaag "faciliteren". Ondertussen zijn ze de grootste partij geworden in de hoogst curieuze verzameling genaamd e-Decentraal, die "Den Haag" onder druk probeert te zetten om "maximaal kropje sla salderen" toe te staan (met duurzame energie, bijna altijd wordt "elektriciteit" bedoeld). Liander is met hun 3 miljoen aansluitingen (!!!) een zeer opvallende, sterk afwijkende Eend met Waterhoofd in die decentrale vijver met een bont gezelschap aan watergasten. Maar ze doen maar.

Netbeheerder zoekt zon op plat dak (en doet .... ?)
De meest recente bemoeienis van Liander gaat weer verder, daar waar hun activiteiten met Zonvogel (zieltogend, want geen project, voorzitter vertrokken) en Windvogel (rechtszaak dreigt) "eindigden". Ze gaan een nieuwste initiatief van 4 New Energy Solar Systems (Nijmegen) ondersteunen, bij het op platte daken gooien van zonnepanelen, collectief genaamd "Zonnepark Nederland" (dat "gooien" even overdrachtelijk zien s.v.p.).

Het gaat echter "maar" om twee relatief bescheiden platte daken. Wellicht dacht men bij de naamgeving: Fors inzetten, dan wordt het wellicht wat, een Grote Naam is een mooie driver. Misschien kan er nog een probleempje ontstaan met die ietwat bekend klinkende titel, want het ook al Gelderse Pfixx Solar heeft al jaren lang een plan voor een "Solarpark Holland" (wat die naam meer lijkt te verdienen gezien de grootte). Maar daar komen ze vast wel uit. Hoogst curieus is dat gesuggereerd wordt "omdat het om een pilot gaat", dat er een "voordeel" te behalen zou zijn, "Vanwege de pilot saldeert Liander kosteloos". (!!!) Dat is absolute b*ll-sh*t, salderen hoort helemaal niks te kosten! Dus waar ze deze totale onzin vandaan hebben gehaald mag Joost weten (zie pagina "Voordelen deelnemers"!). Polder PV en tienduizenden zonnepanelen eigenaren met hem, hebben nog nooit een cent betaald aan Liander of enig ander netbeheerder "om te mogen/kunnen te "salderen". In het geval van Polder PV al twaalf jaar niet. Want die über-ranzige "suggestie" staat nergens in de Wet (wellicht heeft Liander al "wetsvoorstellen" door hun top-juristen laten schrijven, dat kan natuurlijk beslist wel...). Conclusie: grootschalige KUL!

Nog meer kropjes sla
De output van dat "park" op die twee daken zou dan weer, jawel, ondanks dreigende rechtszaken, "kropje sla gesaldeerd" moeten gaan worden met het verbruik van mensen uit de omgeving die formeel "eigenaar" zouden worden van minimaal 3 en maximaal 20 panelen op een voor hen vreemd dak. En dan zouden ze de opbrengst daarvan, zo is het snode plan, "mogen" salderen met hun eigen verbruik, op een totaal andere aansluiting. Klinkt bekend, niet? Er staat nergens in Wet dat het niet zou mogen, dus "mag het", de bevlogen woorden van Dick van Elk indachtig. 4 New Energy gaat het, naar het lijkt, gewoon uitvoeren. Liander "faciliteert" (iets met meterstanden en zo??). Ik wens ze veel succes. En natuurlijk: wat de rechter van al die activiteiten zal gaan vinden begint inmiddels steeds interessanter te worden. Want daar gaat nu wel erg veel van afhangen. Make you or break you...

Want als hij/zij vindt dat het "niet kan", zijn de klanten van ook dit "pilot project" de l*l. Want die moeten dan maar zien hoe ze die gekochte paneeltjes (ingekapseld in een groter geheel, op een vreemd dak...) verder zullen gaan exploiteren...

"U heeft in de toekomst geen last meer van stijgende energieprijzen."

Claim op website van de aanbieder. Niet duidelijk wordt gemaakt wat daarmee wordt bedoeld. Als je maar drie panelen zou kopen, is dat natuurlijk onzin als je een hoog stroomverbruik zou hebben, want alles wat "niet gesaldeerd kan (en/of mag) worden" wordt, qua kWh tarief gewoon afgerekend voor de standaard afname prijs. Die trouwens helemaal niet zo hard stijgt zoals vaak wordt gesuggereerd (kWh grijs bij Vattenfall/NUON sinds liberalisering grofweg 3% per jaar gemiddeld, met ook soms tussentijdse dalingen, all-in-all iets hoger dan de huidige inflatie...).

De al torenhoge vastrechten, het echte GIF van de verschillende "soorten" energie (aansluiting/transport!) tarieven, blijven echter door stijgen. En daar kan ook een bewoner met paneeltjes op "De Ster" helemaal niks aan doen: dokken doet 'ie de vastrechten als vanouds, en waarschijnlijk gewoon alweer (fors) hoger dan vorig jaar, zonnepaneeltjes op "de Ster" of niet!

... maar ik zie het vast weer veel te somber. Amsterdam was Nijmegen al voor gegaan in het "tarten" van de wetgevende instanties door "kropjes sla" met zonnestroom te gedogen/faciliteren voor projecten van maximaal 150 kWp bij Verenigingen van Eigenaren (bericht 5 december 2011 op site gemeente A'dam). Ik ben daarom zeer benieuwd naar de uitkomsten van het "traject" wat hier ingezet gaat worden.


Leuk plat dak voor een - theoretisch - kropje sla project:

"het Hert" in het hart van Nijmegen.
Let op de boomtop schaduwen >> aftoppen geblazen?
In deze hoek waren ook panelen gepland. Project is afgeblazen*
© BingMaps (lokatie)

Project "Zonnepark Nederland"

  • Uitvoerder/plannenmaker 4 New Energy Solar Systems.

  • Rol: totale ontzorging (ontwerp, administratie, verzekering, etc.)

  • Plat dak boven "Voorzieningenhart het Hert" in het Willemskwartier in Nijmegen (Gld.). Ruimte voor slechts 180 zonnepanelen. Dakfoto's en plaatje met geplande indeling niet meer beschikbaar wegens opgeven lokatie.*

  • Plat dak boven "de Ster" in Lent (Gld.). Ruimte voor 259 zonnepanelen. Zie foto's en plaatje met dakindeling.

  • Volume / systeemgrootte onbekend. Uit genoemde "aantallen" zonnepanelen, 439 stuks, en een verondersteld "modern" type paneel van bijvoorbeeld 250 Wp, zou er op die twee daken iets van 110 kWp vermogen opgesteld kunnen gaan worden. Bij goede plaatsing kan daaruit tegen de 100.000 kWh per jaar worden opgewekt. Wat "genoeg" zou kunnen zijn om het volledige stroomverbruik van 29 huishoudens (met een jaarverbruik van 3.500 kWh/jaar) te kunnen "salderen buiten de eigen aansluiting om". Meer als er voor een kleiner aandeel wordt ingestapt.

  • Deelnemers in eerste instantie uit omgeving, dus wonend in netgebied Liander (NB: hier dreigt een anti-discriminatie beginsel waar de NMa op is gebouwd roet in het eten te kunnen gooien. Dat gaat zeker in "grensgebieden tussen twee of meer netgebieden" een rol spelen...).

  • Specifiek wordt gedacht aan mensen in woonsituaties die eigen exploitatie van zonnepanelen niet toelaten (meeste huurders, monumenten, slechte dak oriëntaties, etc.). Grote pré!

  • "Samenwerking" met gemeente Nijmegen en grootste NL netbeheerder Liander. Aard van "samenwerking" niet gespecificeerd.

  • Poging tot inzet van lokale bedrijven bij uitvoering (?)

  • Participatie 3-20 panelen. Kropje sla salderen buiten eigen aansluiting om.

  • Koop van panelen, stroom van eigen gebruik aftrekken.

  • Koop zou vrijdag 27 april 2012 van start gaan.

  • Genoemde twee daken zijn slechts de aftrap, grootse plannen voor meer, tot overal in Nederland aan toe... Op de site staat een pagina met info voor "dakbezitters" in het netgebied van Liander die worden opgeroepen hun dak ter beschikking van het Zalige Kropje Sla Model te stellen...

  • Voorspelling Polder PV: die 2 daken zijn binnen no-time "leeg" (of is het toch "vol") verkocht??? Of zal de verkoop toch tegenvallen?

  • (nagekomen) Energeia meldde op 1 mei 2012 dat de eerste 3 dagen al zo'n 60 particulieren ingeschreven zou hebben waaronder iemand uit Amsterdam. Totaal "goed voor zo'n 500 m² aan zonnepanelen" (grofweg zo'n 70 kWp aannemende een module rendement van 14% en dus een "[STC-] vermogens-claim" van 140 Wp/m² ??? Gemiddeld plm. 1,2 kWp per aanvrager?). Ook zou voor inwoners van Nijmegen een "Duurzaamheidslening" ingezet kunnen worden voor deze actie. Een lening voor 6 paneeltjes??? Hmmmm.

* Nagekomen. Later werd bekend gemaakt (korte toelichting site Zonnepark Nederland) dat dit deelproject helaas NIET kon doorgaan omdat het dakdekkersbedrijf de garantie voor de dakbedekking zou laten vervallen als er een PV-systeem op zou worden aangebracht ... (het blijft NEEderland...). De organisatie is met toestemming van de leden die zich hadden "ingekocht" samen met gemeente Nijmegen op zoek gegaan naar een tweede lokatie om hun panelen op te laten aanbrengen.

http://www.4-newenergy.nl/zonne-energie-voor-iedereen (basale webpagina over het "Zonnepark Nederland" in spé op de website van de aanbieder van het moois, bovenin de tab links naar sub pagina's)

Telegraaf heeft er ook een stukje over (26 april 2012) Met megablunder/verspreking: "Liander levert stroom in Gelderland, Noord-Holland en grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland.". Feit: Liander mag helemaal niet "leveren". Ze "mogen/moeten" alleen maar transporteren. "Leveren" mag alleen een "energieleverancier". Die een vergunning heeft bij de NMa. Op dat lijstje is geen enkele netbeheerder te vinden. Mag niet van Den Haag...

En Liander zelf wijdde er uiteraard ook een nieuwsbericht aan (26 april 2012)


26 april 2012. CertiQ jaarverslag uit: geen en toch ook weer wel verrassingen. Een "ronkend" persbericht en een jaarverslag van de marktwaakhond die "groene certificaten" uitgeeft (die niets waard zijn voor particulieren...). "Het aantal producenten in Nederland dat groene stroom levert is afgelopen jaar fors toegenomen." Tja, het is maar wat je "fors" noemt. Ik houd al jaren de maandrapporten bij van CertiQ, het maart rapport is op inhoud over PV-capaciteit al lang op Polder PV gepubliceerd, dus neen, dat jaarverslag bevat geen verrassingen. En dat CertiQ hoog van de toren blaast over de "fors" toegenomen capaciteit moet met een pot zout genoten worden. Want de groei stelt internationaal helemaal niets voor. Het volgende stuk heb ik net naar een collega verstuurd n.a.v. het persbericht en jaarverslag van CertiQ.

Ik heb inmiddels de laatste (historische en meest actuele!) detail cijfers van CertiQ (opgevraagd), die ik uitwerk voor een voordracht tijdens The Solar Future in Haarlem, 24 mei a.s.

Op basis van die meest recente cijfers (de maandrapporten heb ik al lang gepubliceerd tm. maart 2012) moet ik concluderen:

(1) Van de gesuggereerde (fors toegenomen) "accumulatie" wat zonnestroom betreft (geen details in jaarverslag) dat per 1 april 2012 zou komen op 9.547 PV-installaties met 57,848 MWp vermogen.

(2) Echter, daar moet nog de populatie "oude MEP" vanaf, met de 618 installaties eind maart 2008 (vlak voor start SDE) kom je dan nog maar voor "pure SDE" uit op 8.929 installaties met 45,541 MWp vermogen. Nota bene: in VIER jaar tijd.

(3) Daarvan zijn er volgens de meest recente door mij ontvangen CertiQ cijfers slechts 2.513 nieuw voor 2011 bijgeschreven, met een gezamenlijk nieuw vermogen van 21,56 MWp (gemiddelde installatie grootte 8,6 kWp, vooral veroorzaakt door bijschrijving van voor NL begrippen "forse" installaties tot max. 100 kWp - of, in iets van 2-3 gevallen met 2-3 beschikkingen 200-300 kWp per adres).

(4) De nieuwste cijfers worden door mij volledig grafisch uitgewerkt voor presentatie op The Solar Future.

(5) CertiQ registreert slechts een ondergeschikt deel van wat er totaal wordt geplaatst, want de meeste systemen worden zonder "exploitatie subsidie" op de daken gegooid (even saldering hier niet toe rekenend, wat in sommige ogen beslist ook "als een exploitatie subsidie zou kunnen worden beschouwd"). CBS komt pas medio (?) mei met gegevens 2011. Daarvan heb ik een bevestiging gekregen. Ik ben desondanks al zelf met aannames aan het afschatten, die worden ook op T.S.F. gepresenteerd. CBS cijfers zijn gebaseerd op shaky aannames (in mijn betreffende spreadsheet staan 2,5 maal zoveel leveranciers dan CBS enquete formulieren zou hebben verstuurd om afzet cijfers boven tafel te krijgen).

(6) Bijbouw NL/CertiQ (zelfs met "niet gecertificeerde" installaties") stelt niks voor t.o.v. bijvoorbeeld Vlaanderen en Duitsland. De feiten.
Vlaanderen tot nu toe gerapporteerd voor alleen het jaar 2011 (komt nog meer bij!): 81.033 nieuwe installaties met een gezamenlijk nieuw vermogen van ruim 815 MW AC vermogen, wat zou kunnen neerkomen op grofweg zo'n 897 MWp DC vermogen (capaciteit van de zonnepanelen, en dan vergelijkbaar met de NL cijfers). Dat volume is een factor 42 maal zoveel dan het door CertiQ gerapporteerde (gecertificeerde) volume. Daar moet natuurlijk de "niet gecertificeerde" capaciteit in Nederland nog bij (nu nog: onbekend). Voor meer details verwijs ik u naar een stuk wat een dezer dagen in NRC zou moeten worden gepubliceerd (vergelijking status België versus Nederland, ik ben daar over uitvoerig doorgezaagd door de reporter). Per hoofd van de bevolking verplettert Vlaanderen Nederland met vele straatlengtes, zelfs met medename van alle niet gecertificeerde capaciteit in NL.

(7) Duitsland gooide er in 2011 mogelijk 7,5 Gieg bij. 7.500 MWp, al worden de cijfers op sommige fronten betwijfeld. Even die discussie laten voor wat die is, zelfs als je zou uitgaan van "maar 7 GWp", zou dat neerkomen op een toename van grofweg zo'n 86 Wp per inwoner in alleen 2011. In Nederland kan dat niet veel meer dan zo'n 2 Wp/inwoner hebben bedragen in dat jaar (alle systemen). In dat geval dus al een factor 43 verschil...

Ergo, CertiQ mag volgende keer in het persbericht bij het jaarverslag een iets neutraler "standpunt" innemen over de toename van het aantal "groene" gecertificeerde installaties (die alleen zij "zien"), wat mij betreft...

En verder
Dat wat betreft de relativering van "juichcijfers" bij CertiQ waar het de gerapporteerde "nieuwe aantallen" betreft. Want die worden vooral veroorzaakt door de groei van PV-installaties, uitsluitend de bij CertiQ bekende exemplaren, die ook nog eens bij particulieren een zeer beperkt vermogen hebben. Een keer een NOP windpark bij Urk neer knallen met een Van der Hoeven Dictaat, en de energie productie van al die zonnestroom capaciteit bijplaatsing verzuipt in de enorme hoeveelheid windstroom die er dan wordt geproduceerd.

Verder blijven de data bij CertiQ onverminderd gedomineerd worden door biomassastroom van discubele herkomst, en windstroom. Wat de laatste betreft 13,1% meer dan in 2010, het laatste jaar was een slecht windjaar, in 2011 zijn er nauwelijks turbines bijgekomen in ons van gratis wind vergeven kikkerlandje. Voor de "optie" biomassa werd er zelfs 1,2% minder aan "Garanties Van Oorsprong" (GVO's) door CertiQ geboekt in vergelijking met 2010. Verhouding biomassa : wind : water : zon voor 2011 bedraagt grofweg een factor 290 : 209 : 3 : 1. Zelfs al zouden we nog 60% aan niet gecertificeerde PV-installaties meerekenen, met een totaal onbekende output, zal er in die gigantische "wanverhouding" byzonder weinig gaan veranderen.

Totaal is er in 2011 voor 11.127.420 MWh aan GVO's aangemaakt door CertiQ. Ergo: 11,1 Terawattuur aan "gecertificeerde groene" stroom "van Hollandse bodem". Een factor 2,8 maal de maximale jaarlijkse output van kernsplijter Borssele. Vier procent meer dan in 2010. Maar nogmaals: als je met relatief weinig begint, tikt elke significante vooruitgang procentueel gezien hard aan.

Het verbruik van "groene stroom" (lees: "groene papiertjes waarmee de ultragrijze stroommix van Nederland wordt vergroend") is met een zeer forse 22% toegenomen volgens CertiQ. Als "groen" maar niet te "duur" is, slikt de Nederlander het wel, dus het aandeel van groene papiertjes stijgt snel bij het "verbruik". Het gaat daarbij in 2011 al om een gigantisch volume van maar liefst 33,5 Terawattuur! Bijna 8 en een half maal de hoeveelheid die Borssele maximaal in een jaar uitspuugt.

Import/export "handelen maar!"
Waar komt dat enorme volume dan vandaan? In de vorm van weer andere groene papiertjes, namelijk, vooral GVO's uit het buitenland. Import dus, van "groenheid", om onze vieze stroommix van een schaamgroen randje te voorzien (de NOx, zwavel, kwikdampen, en andere ongerechtigheden die uit de [ook de nu gebouwde] kolencentrales de lucht in worden geblazen, worden er echter helaas niet minder om, en "groene" NOx is net zo levensbedreigend als "niet groene" NOx...).

Ergo: de import van groene papiertjes was gigantisch, en steeg megalomaan. Van bijna 16 Terawattuur (aan "groene waarde") in 2010 werd het in 2011 al een absurde hoeveelheid van 25,5 Terawattuur (stijging: 59,7 procent!), dik ZES maal de maximale fysieke jaarproductie van Borssele. Die dus feitelijk nu, al wordt er levensgevaarlijke "paarse" stroom geproduceerd, "groen afgekocht" wordt met groene papiertjes. Afkomstig van de certificeerders in met name Noorwegen, waar al decennia bestaande waterkracht centrales datgene doen wat eigenlijk in NEEderland zou moeten geschieden. Groene stroom maken. We doen dat echter nog steeds niet op een "beschaafd" niveau, omdat "we" maar halve zolen in Den Haag blijven kiezen, en het ambtenaren apparaat liever slaaf blijft van de "Fossiele Orde". En dus moeten we "groen importeren om groen te kunnen consumeren"... Het slaat allemaal natuurlijk nergens op, maar dat is wat er geschiedt. Neokolonialisme anno 2012, met elektriciteit. We claimen lekker een lap Noors water, en verven daar ons gezicht mee groen. That's it, niets anders. En dan krijg je dus zo'n jaarverslag met wat hemels geronk. Tja...

^^^
Waar het in Nederland vooral om lijkt te draaien: groene papiertjes importeren (67% uit Noorwegen, die papiertjes worden echter beslist niet via de onderzeese NorNed kabel naar ons land verstuurd...). En daarmee onze gitzwarte stroommix "vergroenen" om burgers en buitenlui het valse gevoel te geven dat we zo oneindig "goed" bezig zijn in ons land. Forget it but, we doen het onwaarschijnlijk slecht met zelf fysiek groene stroom produceren. En echt structureel verbeteren zal dat ook niet, zonder keiharde beleidswijzigingen in Den Haag...

Klaarblijkelijk "importeren we zelfs 4% van onze eigen GVO's" in ons land (oranje segment) ...

Screendump van pagina 5 van het © CertiQ jaarverslag

Er is ook nog zoiets als "export van groene papiertjes". Ook die nam zeer sterk toe, Nederlanders blijven onverbeterlijke handelaars (anders is er niks te verdienen, blijkbaar...). Van 417 GWh naar 3,3 TWh. Een stijging met maar liefst ... 690 procent. Wat er met die papiertjes is gebeurd ontgaat CertiQ echter, wat ze formuleren als: "Onduidelijk is of er een eenduidige oorzaak is te benoemen voor de toegenomen export". Let wel: die met GVO's afgedekte "groenheid" kan ook weer onderdeel zijn van verdere "handel". Dan begrijpt straks geen wereldburger ooit meer waar in Gaia's naam die "groenheid" dan wel zou zijn opgewekt. Maakt verder blijkbaar niks uit. We zijn wereld burgers, en over de Grote Machinaties met papiertjes mogen we blijkbaar in het ongewisse worden gehouden. Misschien (waarschijnlijk) wilt u dat ook helemaal niet weten...

Noviteit
... in ieder geval gaat CertiQ weer iets nieuws doen: ze gaan "duurzame warmte" certificeren. Dat is wel nodig ook, want de aanvragen voor SDE 2012 staan letterlijk "stijf" van duurzame warmte projecten. Eerst maar eens zien wat er met al die aanvragen geschiedt. Wat er van "over" blijft, mag zich straks bij CertiQ gaan melden, om groene papiertjes te laten genereren waarop staat dat een gigajoule straks "groen" is geproduceerd. Hopen maar dat er niet per ongeluk kolen GJ's tussen komen te zitten, controleren van al die joultjes zal verduiveld lastig blijken...

Persbericht van CertiQ, 26 april 2012
Jaarverslag 2001 van CertiQ (vooral financiële info, weinig detail info over installatie capaciteiten etc., zie daarvoor de maand- en jaarrapportages op dezelfde website)


26 april 2012. Update realisatie SDE - zonnestroom. Voor wie vraagtekens heeft rond het nieuws op deze website: Polder PV is deep entrenched in het vergaren van gedetailleerde informatie over de marktontwikkelingen rond zonnestroom in Nederland ter voorbereiding van een voordracht tijdens The Solar Future in Haarlem (24 mei, op uitnodiging), en dat VREET tijd. De statistieken en getallen vliegen hier over het scherm heen, hoe ik daar ooit een beetje decent verhaal van moet maken moet nog blijken (gewoon blijven weggooien, dan houd je hopelijk een beschaafd verhaaltje over, ik heb in ieder geval leuke nieuwe info...).

Vandaar relatief weinig (???) nieuws op Polder PV, lately, maar u weet uw weg vast wel te vinden op het wereldwijde web. Er is zo ontzagwekkend veel gaande op dit gebied, dat je een hele ploeg journalisten full-time kan laten schrijven over zonnestroom, met oneindig veel invalshoeken. Photon doet dat feitelijk al vele jaren, met een dijk van een professioneel team mensen. Ik ben ook weer bezig om het 170 pagina's dikke april nummer van de Duitstalige variant van dat ge-wel-di-ge blad "tot mij te nemen", van kaft tot kaft. Daar krijg je een "sp" van (afkorting voor ingewijden...).

SDE - de trage gang van zaken
Terug naar de titel: Agentschap NL heeft weer eens een update van de "stand van zaken van realisatie van beschikte SDE projecten" gepubliceerd. Gedateerd 1 april 2012, gelinkt op een webpagina gewijzigd op 25 april 2012. Wederom relatief weinig nieuws. Sinds de vorige versie van 1 januari 2012 is er vrij weinig capaciteit bijgekomen, het blijft dus nog steeds "doorkabbelen". Van een revolutie op duurzaam realisatie gebied geen spoor, zelfs een "evolutie" zou nog een te ruim bemeten term kunnen zijn voor deze slakkengang...

Ten opzichte van het vorige kwartaal rapport is er slechts in totaal 28 MW aan elektra genererende capaciteit bij gekomen. Daarvan is slechts 4,5 MWp nieuw gerealiseerd cq. bij Agentschap NL bekend geworden zonnestroom vermogen, waarvan 3,9 MWp nog uit de oude SDE 2008-2010 regelingen afkomstig is. En, verrassend, er tevens 0,6 MWp onder SDE 2011 (voor belachelijk laag basisbedrag cq. "subsidie in de bevoorschotting", zie tabel) is bijgeschreven (bij de reeds in het vorige rapport gesignaleerde "eerste 0,1 MWp"). Ik ben benieuwd wat die installaties allemaal voor extra "financiële prikkels" naar binnen hebben weten te schuiven, bovenop die bezopen lage SDE subsidie fooi. Zie daarvoor ook mijn bespreking van het eerste (nog steeds zwaar "anders" gesubsidieerde, hoge kwaliteit hebbende maar beslist niet "innovatieve") SDE 2011 zonnestroom project waar ik weet van heb.

Het gros van het nieuw gerapporteerde elektrische vermogen betrof ruim 16 Megawatt aan windturbine vermogen onder SDE 2010. Bij "groen gas" scoorde als enige relevante nieuweling 1.150 nieuw vermogen (in genormaliseerde kubieke meter gas per uur) voor de categorie biomassa onder de SDE 2009 ronde. Dat was het wel zo'n beetje, met nog wat extra klein grut. Extreem ver onder het volume aan beschikkingen wat "uit staat".

Knoop in uw oor
Goed in uw oren knopen: er staat nog 49,8 MWp aan SDE 2011 beschikkingen klaar om ingevuld te worden (de eerste 0,7 MWp is nu "binnen" van die vierde SDE regeling). En, oh ja, ook staat er nog ruim 30 MWp aan oude beschikkingen SDE 2008-2010 op een stoffige plank in een vergeten kelder klaar. Waarvan de vraag is of het grootste deel daarvan ooit wel ingevuld zal gaan worden. Energeia meldde op 24 april jl. al dat een van de bezuinigings-maatregelen van het (eindelijk!!!) demissionaire rampkabinet Rutte inhield, dat alle "vrijvallende gelden" uit de - feitelijk geflopte - MEP/SDE regelingen linea recta in de Staatskas zouden vloeien (hoe voorspelbaar...). Ergo: een groot deel van al die kubieke meters racekak aan papier en gewauwel over de SDE is dus inderdaad allemaal voor niets geweest. Zoals ik al vreesde toen ik de eerste ambtelijke bagger over de SDE in 2007 onder ogen kreeg... Oneindig lang ouwehoeren met gebakken lucht is NEEderland extreem goed in geworden, de laatste jaren. Het schiet allemaal niet op, en het heeft voor echte progressie van hernieuwbare energie feitelijk vrijwel geen betekenis gehad. Wat een onvoorstelbare verspilling van energie en monumentale hoeveelheden amtbelijke en politieke tijd (en dus: bakken aan belastinggeld...).

Polderiaanse grafieken
Afijn, u heeft van mij de belangrijkste twee grafieken tegoed met de laatste stand van zaken rond "SDE en zonnestroom". Voor de lekkerbekken onder u. Of zijn het diehards tegen beter weten in?

In deze eerste grafiek alle SDE regelingen op een rij, met helemaal rechts ook nog de oude (antieke) MEP, in gearceerde kolommen (met de status nog van het vorige Agentschap NL jaarrapport, let op dat er nog een MWp aan PV "kwijt" lijkt te zijn voor die geflopte regeling, daar gaat natuurlijk helemaal niks meer mee gebeuren). SDE is volledig geactualiseerd met de laatst bekende cijfers voor zonnestroom, status 1 april 2012. Drie kolommen per "regeling". In geel het feitelijk beschikte vermogen uit het vorige jaarverslag MEP/SDE. Die getallen zijn toen al t.o.v. eerder gepubliceerde data naar beneden aangepast, omdat er blijkbaar - onhaalbare of om andere redenen afgekeurde - projecten zijn weggestreept. Dus er is toen al sowieso "potentiële capaciteit verloren gegaan". In totaal met SDE 2011 (ook wel om een of andere obscure reden "SDE +" gedoopt door een lollige ambtenaar, tijdens de vrijdagmiddag borrel) meegerekend voor SDE: beschikt ("toekenning verstuurd"): 119 MWp.

In licht rood het (per 1 april 2012) daadwerkelijk bekend geworden gerealiseerde vermogen per regeling. Met in totaal voor alleen SDE 2008-2011, vier lange jaren, slechts 39 MWp (en nog 13 MWp aan antieke MEP installaties d'r bij opgeteld). In violet tenslotte het feitelijke, en politiek zeer gevoelige "capaciteit realisatie percentage" t.o.v. het uitgegeven volume aan beschikkingen. Natuurlijk moet SDE 2011 nog fors op gang komen (als dat al gaat geschieden met zulke absurd lage basisbedragen), wat het zeer lage percentage van 33% (SDE 2008-2011) mede verklaart. Maar zelfs als we per deel-regeling kijken, blijken voor de oude drie SDE 2008-2010 jaren de realisatie percentages nog steeds vet tegenvallen, tussen de 40 en 76%. Daar waar de met excessief hoge subsidiebedragen gezegende SDE 2009 "groot" (>15 tm. 100 kWp) nog relatief goed scoort met 75,5% daadwerkelijk gerealiseerde projecten (een behoorlijk aantal van het al een tijd onder HVC vallende Horizon Energy), is juist SDE 2010 "groot" een relatief drama in the making, als het percentage niet veel hoger dan de nu bekende 40% zal gaan worden. De officiële startdatum voor de projecten binnen die specifieke regeling had al lang in moeten gaan, dus we moeten gezien het lage, nu bekende percentage, het "ergste" vrezen voor de uiteindelijke invulling van die regeling.

Ook voor SDE 2008 en voor SDE 2009 "klein" staat de vlag er niet gunstig bij voor een forse hoeveelheid beschikte (maar nog steeds niet volgens de cijfers van Agentschap NL gerealiseerde) installaties. Tenzij er nog wonderen geschieden...

In deze tweede grafiek heb ik de gemiddelde beschikte installatie grootte voor PV-projecten weergegeven (totaal beschikt vermogen delen door aantal beschikte installaties). Zeer opvallend is dat voor "SDE 2010 groot" er een fors lager gemiddelde installatie grootte geldt dan voor "SDE 2009 groot", wat te wijten is aan het feit dat van de gigantische hoeveelheid aanvragen gedaan door het "gelegenheids-vehikel" SunUnited uit Joure (ex Eneco medewerkers...) het overgrote merendeel slechts een beschikte systeem aanvraag van 23 kWp omvat! Dus die categorie is qua "te realiseren" systeemgrootte flink omlaag gedrukt door de slinkse aanvraag tornado van slechts een bedrijf...

SDE 2011 "groot" pakt dan weer fors groter uit, maar ook die regeling blijft achter bij de SDE 2009 "groot" bij de gemiddelde systeemgrootte. Het overall "beschikte" gemiddelde voor SDE 2008-2011 is slechts 7,9 kWp per installatie. Dat is internationaal bezien een gotspe. Hetgeen te wijten is aan het feit dat echt grote installaties met deze SDE regelingen (a) zeer dun zijn gezaaid, en (b) systemen >100 kWp niet rendabel zijn te exploiteren, mits er andere - steeds kritischer wordende - financieringsbronnen worden gevonden.

NB: in de grafiek is vanaf SDE 2011 de regeling "ongecapt". D.w.z., geen maximale capaciteit meer als basisvoorwaarde voor subsidie. De vraag is of je überhaupt op een enorm industrieel "plat dak" (vaak geziene markt toepassing in Vlaanderen) nog een rendabele businesscase kan rondbreien in ons totaal niet progressieve land op het gebied van hernieuwbare energie.

http://www.agentschapnl.nl/content/gerealiseerd-vermogen-sde (status SDE per 1-4-2012, geplaatst 25-4-2012)


22 april 2012. Inkoopactie numero 64: PV-Privé bij Movares! Van de heer Veldsink uit Hardenberg (Overijssel) kreeg ik een zeer interessante bijdrage voor de flinke lijst "zonnepanelen aankoop acties" op Polder PV. De heer Veldsink leidde deze in met een persoonlijke noot die zo op de PV-newbee pagina past (komt waarschijnlijk later nog). Zijn leuke bijdrage volgt hier onder. Polder PV voegde enkele opmerkingen toe in de tekst.

"Hallo Peter,

Mijn naam is Rien Veldsink, ik ben 31 jaren jong, woonachtig in Hardenberg (Overijssel) en ben sinds 3 maart 2011 de trotse bezitter van een 2.610 Wp zonnestroom systeem.

Mijn systeem bestaat uit 6x Suntech 215 Wp + 6x Suntech 225Wp panelen, gekoppeld aan 4 Mastervolt Soladin 600 omvormers. Dit is zo gekozen in verband met de wens om i.v.m. schaduw vorming en verschillende dakhoeken en hellingen, 4 gescheiden "MPP-trackers" te willen hebben om met maximaal rendement voor de eigen situatie zonnestroom te kunnen oogsten.

Maar dat terzijde. Ik volg sinds januari 2011 je website www.polderpv.nl dan ook met zeer veel interesse. Ook 'lurk' ik regelmatig kennis van het GoT forum en natuurlijk de websites van Jeroen H. en M. Kleinman. Helaas ontbreekt het mij wel aan beschikbare tijd om een goede inhoudelijke bijdrage aan het GoT-forum te kunnen doen.

PV inkoop actie Movares
Om toch iets 'terug te kunnen doen' voor het vergaren van alle kennis over zonnestroom, wil ik je graag vertellen over het initiatief wat ik voor mijn werkgever Movares (Zwolle, Ov.) heb mogen opzetten.

Feitje: Movares is de 'geestelijk vader' (Dhr. Ir. László Vákár) van het koud gebogen glas concept met geïntegreerde zonnecellen, zoals in de praktijk toegepast is op de perronkap in Utrecht en waar jij ook een leuk artikel aan hebt gewijd op je website.

^^^
Kap boven perron 11/12 op Utrecht CS met koudgebogen glas met geïntegreerde zonnecellen - in de markt gezet door Movares (foto gemaakt door de webmaster van Polder PV, oktober 2011)

Ik ben in de gelukkige omstandigheid geweest om vorig jaar september een PV-privé project voor Movares medewerkers op te starten. Beslist noemenswaardig voor wat betreft dit initiatief is dat er (bewust) geen gebruik gemaakt is van subsidies of belastingvoordelen. Er is alleen gebruik gemaakt van een grootschalig inkoop voordeel. Wel hebben we ingestoken op de gunstige gelegenheid dat er veel spaarloongeld vrij zou komen aan het begin van 2012.

De inschrijftermijn voor deze actie is inmiddels afgerond (29-02-2012). Hieronder vindt je de tussenstand van 01-02-2012. Het betreft hier het aantal aangevraagde offertes waarbij de laatste aanmeldingen van februari nog niet verwerkt zijn. De definitieve cijfers voor wat betreft het werkelijk geïnstalleerde vermogen weten we pas ergens begin mei, wanneer de uitrol helemaal afgerond is.

Enkele interessante project data van de Zonnepanelenactie Movares

  • 24 november 2011 presentatie van leverancier Durasolar (Didam, Gld.) over collectieve aanschaf van zonnepanelen voor Movares medewerkers. Zeer goed bezocht. Plm. 75 medewerkers aangemeld, grootste deel heeft ook daadwerkelijk besteld.

  • Stroomlijning bestelproces door invullen van het bestelformulier tijdens de bijeenkomst, dan wel een speciaal actie invulformulier op website Durasolar.

  • Vervolgens zijn bijna alle bestellers aan huis bezocht door de leverancier, groot deel heeft persoonlijk op maat gemaakte aanbieding ontvangen.

  • Verwerken en verzenden laatste aanbiedingen momenteel bezig (korte termijn), deel is al geleverd, groot contingent modules is al besteld.

  • Montage bij deelnemers: maart en later.

  • Wegens succes werd actie voor de intekening verlengd tot eind februari 2012, tegen dezelfde gunstige voorwaarden.

  • Genoemd getal nog voor einde van de actie: 112,54 kWp (kan nog wat hoger komen te liggen). Die hoeveelheid zou 95.600 kWh/jaar opwekken, waarbij wederom een lage specifieke opbrengst wordt gehanteerd van plm. 850 kWh/kWp.jaar. Dat gaat waarschijnlijk fors meer worden (afhankelijk van optimale plaatsing installaties).

  • Er wordt gerekend met een equivalent stroom verbruik van "44 huishoudens". Dan wordt er gerekend met een zeer laag verbruik van slechts 2.173 kWh/jaar, wat veel te laag is. Vaak wordt een gemiddelde consumptie van 3.500 kWh/huishouden genoemd.

  • CO2 reductie berekend voor de panelen bij de Movares medewerkers zou 57.395 kg/jaar zijn. Kengetal gebruikt: 600 gram/kWh (Agentschap: afgeleverd bij eindverbruiker: 608 gram/kWh). Berekende vermeden uitstoot zou equivalent zijn aan CO2 uitstoot van "830.000 km autorijden".

  • Zelf produceren zou goedkoper zijn dan stroommix uit het net te betrekken. Dat is zonder meer waar mits salderen over de volledige levensduur in tact blijft, wat beslist geen zekerheid is (heel veel salderen zal Min. Fin. bloednerveus gaan maken vanwege fors tegenvallende belasting inkomsten).

  • Hardware die is/wordt geleverd: SunLink 235Wp, 250Wp en 280Wp (poly/mono en all-black) panelen en Mastervolt/Sunways omvormers."

Het gaat bij deze actie om de module producent SunLink PV uit Jiangsu, China. Polder PV ontving separaat een datasheet van een multikristallijn type van de producent (range 220-235 Wp met ± 2% vermogens-tolerantie) van de heer Veldsink. Bovendien staat er sinds februari 2012 een SunLink PV mono 230 Wp module type in de sterk in omvang gegroeide PHOTON testopstelling op het Duitse gedeelte van het Avantis terrein. Ook kreeg ik een datasheet van Sunways omvormers toegestuurd met inverters uit de AT 2700 - AT 5000 serie van die Duitse producent.

Met hartelijke dank voor de informatie van de heer Veldsink. Zo te zien een geslaagde "PV-privé" actie van Movares. Daar zullen er vast nog wel de nodige op gaan volgen, ook bij andere bedrijven...

http://www.movares.nl/ (website van Movares Nederland B.V., de ontwikkelaar van "koud gebogen glas met geïntegreerde zonnecellen" en initiator van deze interessante, geslaagde "PV-Privé" actie)


22 april 2012. Nog maar eens diep ademhalen: voortschrijdende vergelijking Vlaanderen <-> NEEderland. Op basis van de recentste cijfers voor Vlaanderen heb ik de bekende, voor ons land zeer pijnlijke grafiek met de maandelijkse rapportage progressie van zonnestroom capaciteit weer bijgewerkt. Met, uiteraard, zie het vorige bericht, weer een schokkend hoge "paal" voor Vlaanderen tot gevolg:

Natuurlijk moet daar wel het volgende bij worden gezegd:

  • De hier getoonde maandelijkse progressie van nieuwe PV-capaciteit voor Nederland omvat uitsluitend het bij CertiQ bekende volume (lees: oude MEP en nieuwere SDE installaties), wat slechts een ondergeschikt deel is van de totaal opgestelde capaciteit in Nederland. Met de huidige bekende cijfers en door Polder PV nog te publiceren extrapolatie berekening mogelijk iets van 39% van totaal actueel volume. Om het "werkelijke" (totale) vermogen te krijgen zou je dan globaal het maandelijkse CertiQ volume moeten delen door een factor 0,6 (de kleine groene kolommetjes worden derhalve iets hoger, met de nadruk op "iets"). Bijbouw van "niet-gecertificeerde" (niet bij CertiQ bekende) capaciteit wordt nergens in Nederland bijgehouden...

  • De Vlaamse capaciteit is berekend uit de nauwkeurige MWac opgaves van VREG, door te vermenigvuldigen met een conservatieve factor 1,1 om het DC vermogen (MWp) te verkrijgen. Hier kan best een behoorlijke "fout" in zitten, maar deze zal geen dramatische invloed op de afgebeelde trend hebben. De Nederlandse cijfers zijn door CertiQ in MWp opgegeven (DC generator capaciteit).

  • Het gaat om rapportages waarin, met name voor Vlaanderen, er vooral (ontzettend veel) oude capaciteit verlaat wordt ingeschreven. Ergo: niet de werkelijke maandgroei (capaciteits-bijbouw) wordt weergegeven, maar de "achter de feiten aan lopende registraties in de betreffende maand". Waarbij vooral de registratie van de grote PV-systemen (dakvullende installaties van soms honderden kWp tot zelfs een paar MWp) zeer sterk vertraagd in de VREG cijfers zijn terug te vinden, soms vele maanden na oplevering van de betreffende installaties.

    Een goed voorbeeld is maart 2011. In het maandrapport van 1 april 2012 van VREG werd een verbijsterend nieuw volume van ruim 190 MWac capaciteit nieuw ingeschreven (NB: het maandrapport loopt iets achter op het aparte VREG document met de jaarcijfers, waarin zelfs alweer 198 MWac werd gerapporteerd, vorige bericht). 168 MWac daarvan (88%) was echter uit het jaar 2011, wat nu pas fysiek in de boeken van VREG werd opgenomen en publiekelijk bekend gemaakt. "Slechts" ruim 21 MWac "nieuw vermogen" (vrijwel uitsluitend "residentieel", max. 10 kWac/installatie) werd toegekend voor het nieuwe jaar 2012. Nog steeds een volume waar Nederland tot en met vorig jaar alleen maar van kon dromen. Zelfs met de wetenschap dat 2012 voor ons land een absoluut record jaar gaat worden. Hoe hóóg dat record gaat worden, is echter nu nog in de sterren geschreven en gehuld in dikke mistbanken (zouden we in theorie pas rond mei 2013 te weten kunnen gaan komen van CBS...)

Al deze "voorbehouden" daargelaten: Nederland en Vlaanderen liggen op twee verschillende mentale planeten wat progressie in uitbouw van zonnestroom betreft. Wat mij betref ligt ons land op de "Dark Side Of The Moon", Vlaanderen op Moeder Aarde, en Duitsland ? Tja, ander melkwegstelsel, zullen we maar zeggen. Die "paal" past zelfs niet in de "Vlaamse" grafiek...


19 april 2012. Update België: waarschijnlijk al >2 GWp... Met het verschijnen van nieuwe data gepubliceerd door de Vlaamse regulerings-instantie VREG is inmiddels kristalhelder geworden dat wat recent nog als een "record"jaar werd beschouwd, 2011, nog veel indrukwekkender cijfers zal laten zien. In deze update presenteer ik de cijfers die zijn ontleend aan de separaat gepubliceerde files met de (continu) bijgestelde jaargegevens en de data per kwartaal/half jaar in 2011.

In bovenstaande grafiek de progressie in de aantallen PV-installaties in (alleen) Vlaanderen. De aanwas is sinds 2008 gigantisch, eind 2011 al resulterend in een volume van meer dan 179.000 systemen, in extremo gedomineerd door installaties tm. 10 kWac, het belangrijke "residentiële" marktsegment... (Nederland stelt daarbij vergeleken helemaal niets voor).

Een inventarisatie van enkele piketpalen van de Belgische/Vlaamse zonnestroom markt, status beschikbare data: begin april 2012.

  • T.o.v. het vorige vergelijkbare overzicht (1 maart 2012) is er in totaal een volume bijgeschreven van alweer 198,478 MWac, met vijf-dui-zend-acht-hon-derd-ne-gen-en-zes-tig (5.869) nieuwe PV-installaties. NB: de Nederlandse SDE heeft sinds de start in april 2008 in vier jaar tijd minder dan 9.000 nieuwe SDE installaties opgeleverd die gemiddeld per stuk veel kleiner zijn dan de Vlaamse pendanten...

  • Van genoemd nieuw geregistreerd vermogen in Vlaanderen werd voor het nog lang niet afgesloten jaar 2011 nog eens 173,9 MWac cq. 1.537 nieuwe installaties bijgeschreven (grootste deel, dus, van het in totaal toegevoegde nieuwe volume).

  • Voorlopige nieuwe data voor 2011 (nog lang niet "afgehandeld"): 815,5 MWac nieuw vermogen met 81.057 installaties (gemiddeld 10,1 kWac per stuk), waarmee het record voor dat jaar alweer een stuk verpletterender is geworden. Dik 49% van het totale nieuwe vermogen in dat jaar is gerealiseerd door residentiële installaties van maximaal 10 kWac.

  • Uitgaande van een hypothetische conversiefactor DC is AC * 1,1 zou in theorie er vorig jaar alleen in Vlaanderen al een gigantisch volume van zo'n 897 MWp aan nominaal (DC) zonnepaneel vermogen bijgekomen kunnen zijn. Bijna een factor zes maal de momenteel grofweg berekende geaccumuleerde hoeveelheid in heel Nederland (natte vinger PPV: plm. 150 MWp).

  • In het eerste kwartaal van 2012 is er (natuurlijk, de groencertificaten voor grotere installaties zijn nog maar € 0,09/kWh waard) nog weinig volume bijgekomen. Althans, voor Vlaamse begrippen. In totaal is er nu in de eerste drie maanden van dit jaar bij VREG 33,073 MWac vermogen gemeld, bijna alles in de max. 10 kWac categorie. Particulieren dus, met 6.555 nieuwe installaties (gemiddeld 5,05 kWac per stuk). Dat zou al ongeveer evenveel nieuw vermogen kunnen betreffen als er in heel 2011 in Nederland bijgekomen zou kunnen zijn (voor Vlaanderen x factor 1,1 om DC vermogen af te schatten). Voor Nederland zou CBS pas medio mei met de eerste cijfers voor 2011 kunnen komen (schriftelijke bevestiging bij PPV binnen).

  • Met de nieuwe data voor 2012 komen we op de volgende accumulaties: 1.740,352 MWac met een spectaculaire hoeveelheid van 185.805 installaties in alleen Vlaanderen. Nog even doorwerken, en de Vlamingen gaan over de 200 duizend PV-systemen heen...

  • Genoemd AC vermogen kan met factor 1,1 neerkomen op zo'n 1.914 MWp DC capaciteit (STC waarde van de zonnepanelen, de referentie in de meeste andere zonnestroom markten). Nog even doorwerken, beste Vlamingen, en alleen jullie al komen over de "2 GIEG" heen!

  • Gaan we ook "de rest" van België er bij slepen, komen we tot de volgende bevindingen. Brussel is nog niets nieuws van bekend (BRUGEL heeft nog geen updates). CWaPE (Wallonië) echter publiceerde eind februari een leuke grafiek voor het hele jaar 2011 met de "decentrale" productie eenheden. Corrigerende voor het feit dat PV daar bijna alle capaciteit van claimt (99,8%), zou er in Wallonië in 2011 met die voorlopige cijfers 107,4 MVA* PV-vermogen bijgekomen kunnen zijn. Ook van eind februari is een ander document beschikbaar waarin terug gevonden kan worden dat er in totaal 206,252 kVA* aan PV zou zijn geaccumuleerd bij de kleine installaties. Een separate lijst met "grote" >10 kVA systemen rept van 101 installaties met een totaal volume van 6,985 MVA*.

    All-in-all kom ik met die meest recente cijfers voor heel België nu al op zo'n 1.938 MWac zonnestroom vermogen. Wat zou kunnen betekenen dat, met een conversie factor DC = AC * 1,1, onze zuiderburen inmiddels al ruim 2,1 GWp aan zonnepaneel vermogen op hun grondgebied zouden kunnen hebben staan. Rekenend met het U.N. Population Reference Bureau inwonersaantal van 11,0 miljoen (mid-2011), zou er per hoofd van de bevolking in België reeds zo'n 194 Wp kunnen zijn geplaatst, een krachtig, modern, module, dus...

    * kVA, MVA: kilovoltampère, megavoltampère. Zo wordt in het Franstalige deel van België de AC capaciteit aangegeven (omvormer vermogen aan netzijde).

De hierboven weergegeven verzamel grafiek voor heel België geeft de laatste stand van zaken weer. Let op dat dit AC vermogen betreft, en dat daar nog een conversie factor op losgelaten moet worden (DC vermogen een stuk hoger dan AC vermogen). Op onderstaande grafieken pagina vindt u meer grafische analyses van met name de enorme Vlaamse deelmarkt met de laatste stand van zaken volgens de "jaaropgaves" in de aparte VREG documentatie.

Later hoop ik ook nog aan de detail analyse van de maandrapportages toe te komen, maar daarvoor is het momenteel nog te druk bij Polder PV. Voorlopig voldoende info om tot u te nemen in ieder geval:



19 april 2012. Reeds enkele biedingen op kavels Helianthos. Vandaag ging de "beslissende" veiling voor de boedel onderdelen van Helianthos/dunnelaag technologie platform van Vattenfall/NUON van start. Toen ik vanavond onder "Dag 3" op de biedingen lijst keek bleek er al enkele malen te zijn geboden op aparte apparaten. Vooral de test- en meet apparatuur blijkt in trek (en ook computers). 2 mei sluit de veiling en is het hoofdstuk "Helianthos" definitief gesloten.


^^^
Onder de derde kolom reeds enkele aantallen biedingen op onderdelen uit het Helianthos
pakhuis, hier de meeste voor de gewilde test- en meetapparatuur.

© Troostwijk Veilingen

NUON HELIANTHOS B.V. - DAY 3


19 april 2012. Stand van zaken aanvragen SDE 2012. Inmiddels is de eerste update (na eerste publicatie) van het aantal aanvragen voor SDE 2012 bij Agentschap NL gepubliceerd. Was het sleutelwoord in SDE 2011 nog "groengas, groengas, en nog eens: groengas", moet dat nu worden vervangen door "duurzame warmte, duurzame warmte, en nog eens: duurzame warmte". Want "warmte" is het nieuwe toverwoord. En wipkippen met het "beleid" is in NEEderland een doodnormale zaak geworden, elk jaar weer een ander zwaartepunt. Het aantal wijzigingen, extra's, en vooral ook het aantal pagina's in de Staatscourant is wederom van onvoorstelbaar ambtelijk niveau. Bedoeling: uitsluitend voor de duur betaalde juristen van grote bedrijven, de rest van Nederland moet thuis blijven zitten, de armen over elkaar doen, en energie zuipen...

Die warmte maakt geen drol uit waar het vandaan komt, het spul levert lekker snel een hoop "vermeden primair energieverbruik" op, dus dan kunnen de doelstellingen "sneller" worden behaald. Althans: als die projecten (a) worden beschikt door Agentschap na "gebleken oirbaar te zijn en voldoend aan een trits voorwaarden", (b) überhaupt ooit worden gestart, (c) ze met succes en niet teveel kapitaal inzet in exploitatie kunnen worden genomen, (d) de installatie ook daadwerkelijk rendabel zal kunnen worden geëxploiteerd.

Dat geldt natuurlijk voor alle drie "grote modussen", namelijk "hernieuwbare elektriciteit productie", "groen gas productie", resp. de al genoemde "duurzame warmte". Daar zitten gezien de kruideniers-houding van Economische Zaken (eerste fase een belachelijke 7 Eurocent/kWh basisbedrag bijvoorbeeld voor elektra, waar het beruchte "correctiebedrag" nog van af moet) beslist de nodige "bedrijfseconomische risico's". Waar we dus nog maar van moeten zien wat daar van terecht gaat komen. Niet gek staan te kijken dat in het ultieme geval er zelfs faillissementen van kunnen komen, omdat tegen beter weten in (hoge maatschappelijke druk, het Lonken Der Gouden Subsidie Bergen) er dure installaties gebouwd kunnen gaan worden die uiteindelijk over de exploitatieperiode gerekend niet rendabel kunnen worden bedreven. Alles is mogelijk onder het stalinistische juk van onze Hof Kruideniers (of zijn het toch hofnarren?).

Afijn, genoeg daarvan. SDE 2012 (en eigenlijk eerder al, SDE 2011) is voor burgers sowieso terra non grata geworden, dus daar zal ik u (en mezelf) verder niet al te veel mee vermoeien. We willen harde data "zien", en die krijgt u van Polder PV. Want Agentschap NL publiceert alleen (heul veul) cijfers. De meeste mensen kunnen dat soort cijferbrij verzamelingen in het geheel niet bevatten. Ik zet ze in grafiekvorm bij elkaar, en dan wordt het "verhaal", zo u wilt, "de Grote Lijn" hopelijk ook voor u duidelijk:


KLIK op plaatje voor uitvergroting

In deze grafiek aandacht voor het volgende:

  • Van links naar rechts de drie "grote energie modaliteiten", gescheiden door vertikale, groene stippellijnen. Vlnr. "elektra", "warmte" (meestal in de vorm van warmtekracht koppeling in biomassa verwerkende installaties van divers pluimage, WKK), resp. "gas".

  • Per modaliteit onderverdeling in "optie". Bijvoorbeeld voor "elektra" achtereenvolgens wind (land, meer of zee, nog niks aan aanvragen), PV, RWZI/AWZI's (rioolwaterzuivering, afvalwaterzuivering), waterkracht, osmose (beiden nog niks), en achteraan een totaal plaatje voor elektra, met vetgedrukte totaal cijfers voor die modus.

  • Per "optie" weer een onderverdeling in drie kolommen. (1) aantal aanvragen, witte kolom, linker Y-as. (2) maximaal subsidiabele energie productie gedurende de volledige subsidie periode (PV bijv. max. 15 jaar), bepaald in de eenheden voor elk van de drie "modaliteiten" (GWh voor elektra, TJ [= terajoule] voor warmte, resp. miljoen kubieke meter voor gas), blauwe kolom, rechter Y-as. En (3) het maximale geclaimde budget over de volledige subsidieperiode (ibid), oranje kolommen, linker Y-as, in miljoen Euro.

  • Kristalhelder uit de grafiek wordt de absolute dominantie van aanvragen voor "duurzame warmte" (cq. warmtekracht koppeling), middelste grafiek segment (tussen de groene stippellijnen).

  • Binnen "warmte" is de absolute, verrassende topper geothermie, waarvan 30 (!) aanvragen maar liefst ruim een miljard Euro claimen en een maximale subsidiabele productie van 157.112 TJ = 157 PJ (petajoule, peta is tien tot de macht vijftien, een voor normale mensen onvoorstelbare hoeveelheid...). De vraag is of hier überhaupt levensvatbare projecten tussen zullen zitten en of er wat van over zal blijven. Dat moet nog blijken. Elk project wat in deze categorie af zal vallen, maakt direct een forse financiële ruimte vrij voor "andere" in de pijplijn staande aanvragen van wellicht iets minder "gewaagd" kaliber...

  • Next kid on the block wat budgetclaim betreft is een door mij gevreesde "thermische conversie met verlengde levensduur" (470 miljoen Euri). Dat zijn dus BESTAANDE WKK units (die uit de MEP/SDE waren gegooid), die nu weer via de achterdeur proberen hun "leven gesubsidieerd te laten verlengen" bij de slaafse parlementariërs (paar uitgezonderd) in Den Haag. En dat noemen we hier dan "innovaaaaatie". I. Mijn Grootje! Maar de claim blijft er niet minder om, zisz isz zse nezzerlenzzzzzz.

  • Wat "max. haalbare productie" betreft valt verder vooral nog zo'n BESTAANDE optie voor "warmte" op, en dan ook nog eens eentje van extreem discutabele "kwaliteit". De in ons land bezopen overcapaciteit aan afvalverbranders (AVI's) die straks ongetwijfeld Napolitaans Maffia Afval en Britse Ongerechtigheden cq. Welvaartsrestanten hier in de fik mogen gaan steken in die ondingen (emissies zullen we dan maar voor het gemak even "vergeten", we stikken toch al in de rotzooi hier). En voor de gegenereerde "uitbreiding voor restwarmte" (maximaal ruim 97 PJ warmte) dan ook nog eens "subsidie" gaan vangen (ja, ook straks van een door u direct te betalen opslag op uw nota's...). Dat heet in NEEEEEEderland: "duurzame energie". Ik veeg daar mijn achterwerk mee af...

  • Verder stelt het trieste onduurzame zooitje eigenlijk byzonder weinig voor qua budget en energie productie claims. "Warmte" is het nieuwste toverwoord, en daar is nu al 2,29 miljard Euro voor geclaimd, terwijl er maar 1,7 miljard Euro is te verdelen in SDE ronde numero 5. Ver overtekend dus (met 35 procent), zoals te doen "gebruikelijk" in oliedom blijvend NEEderland, alleen al door die "modaliteit". De geclaimde budgetjes voor "elektra" en het in SDE 2011 zo übergeclaimde "groene gas" stelt in deze regeling anno 2 april helemaal geen moer meer voor (18 miljoen EUR voor elektra, 43 miljoen EUR voor "gas").

  • Goed om te beseffen dat van de in totaal 563 installaties die er nu zijn aangevraagd er slechts 41 een budget claimen van ruim 2 miljard Euro, een slordige 51 miljoen Euro per aanvraag. Natuurlijk gaat hier veel van afvallen, maar het geeft even een idee waar deze hele subsidie kermis om draait: alweer Goud Geld naar slechts enkele Grote Partijen. En de rest van het land kan een enge ziekte krijgen en mag Goud Geld voor die onzin gaan dokken. Dit heeft met een duurzame energie revolutie helemaal NIETS, geen ene JOTA te maken, en dat is natuurlijk ook nooit de "bedoeling" geweest van EL&I. Want die hebben lak aan "het volk". Knoop die in uw oren s.v.p.

  • Voetnoot: in Vlaanderen werden er alleen al in 2011 volgens de laatste, nog lang niet definitieve cijfers (1 april 2012, VREG data), een-en-tach-tig-dui-zend-en-ze-ven-en-vijf-tig nieuwe zonnestroom installaties bij geplaatst. DAT, hooggeschatte dames en heren, is een echte decentrale (stroom) revolutie. Niet dat eeuwige gelik en geheul met Grote Jongens in ons verschrikkelijke postzegel landje...

  • Zonnestroom is de zoveelste keer een bizarre "giller" in deze Grote Jongens Subsidie Soap. Aangevraagd stand 2 april 2012: 406 installaties (NB: 72% van het extreem bescheiden totale aantal), met een budget claim van een zeeeeeer bescheiden 15 miljoen Euro (minder dan een Euro per inwoner, vijftien jaar lang...), en een maximaal haalbare productie van 1.191 GWh over vijftien jaar. Dat komt bij de maximering van de specifieke jaarproductie van 1.000 kWh/kWp.jaar neer op een aangevraagd vermogen van maximaal 79,4 Megawattpiek. Resulterend in een "gemiddelde grootte" per project van 196 kilowattpiek, wat voor Nederlandse begrippen "fors" is, maar in het buitenland met goede incentive regimes voor (ook) grote installaties als "gangbaar" moet worden beschouwd. Installaties die, indien "beschikt" voor een subsidie van een walgelijke 1,3 Eurocent per kWh in 2012 (voor de nu nog geldende "fase 1", zie SDE tabel) zouden "kunnen" opstarten in de voorschot bedragen. En waar dus "geld bij moet" (EIA, VAMIL, VIA, provinciale en/of gemeentelijke subsidies, belastingvoordelen, etc.) om een rendabel project te kunnen trekken. In Duitsland wordt op een lokatie binnen een paar maanden tijd een 80 MWp centrale uit de grond geramd, en snappen ze daar maar niet wat die idioten in het westen in Gaia's naam uitvreten met die bizarre, compleet onbegrijpelijke SDE "subsidies"...

  • Noviteit "thermische zonne-energie grootschalig". Die zit voor het eerst in de SDE regeling, na vijf jaar tijd (zit niet in het Duitse EEG [want dat is alleen maar elektra]; is via een andere Wet, "Duurzame warmte" geregeld). Alleen voor afgedekte zonnecollector installaties met een zogenaamde apertuur oppervlakte groter dan 100 vierkante meter (neen, niet voor op uw rijtjeshuis, dus...). Aangevraagd stand 2 april 2012: 7 aanvragen, voor 1 miljoen Euro en maximaal 85 Terajoule te subsidiëren warmte. Leuk beginnetje, maar stelt ook al niks voor op het grotere geheel. Alleen, wederom, voor "grote projecten". Burgers hebben daar, wederom, niks te zoeken.

Afijn. Dat lijkt me wel weer even genoeg voor vandaag en "SDE 2012". Voor zonnestroom (en zonnewarmte) totaal onbetekenend. Maar dat wisten we natuurlijk al lang. Over tot de orde van de dag.

http://www.agentschapnl.nl/content/stand-van-zaken-sde-2-april-2012 (tussenstand 2 april 2012, gaat nog veel aan veranderen uiteraard...)


19 april 2012. Kolencentrale bouwer E.ON (etc.) ook in de zonnepanelen. Welja, dat kan er ook wel bij, iedereen zingt zoals hij gebekt is. Eurener modules (Spanje), honderd Euri korting voor klanten (die vooral kolenstroom afnemen). Ik zou het wel weten, eerst naar een "groene" leverancier overstappen, en dan pas zonnepanelen kopen. Zoals u wellicht weet bouwt E.ON gewoon stug door aan "ultramodern" kolenmonster numero zoveel. Ook is niet duidelijk wat er voor Wp prijs gerekend wordt voor die "aanbieding" met schattige Spaanse zonnepaneelkes. Gegevens zijn byzonder schaars.

Blijkbaar beginnen de e-bedrijven nu toch echt het zweet in alle oksels en kieren te krijgen. En dan is er maar een enkele mogelijkheid: if you can't beat them, join'em"!

Nog even voor de goede orde: er zijn inmiddels ver over de 200 "onafhankelijke" leveranciers van "het zonnespul" (klinkt een beetje illegaal niet? Is het echter beslist niet!). U hoeft niet bij "een groot energiebedrijf" te kopen. Echt, het is niet verplicht! Honderd Euro korting kun je "overal" zo'n beetje krijgen. En als u de prijs/Wp niet weet, weet u ook niet of die "korting" wel hout snijdt (zou een sigaar uit eigen doosch kunnen zijn)...

... wordt vast wel weer vervolgd ...

http://www.eon.nl/zonnepanelen (op o.a. kolen-gas-nuke stroom)

en ook:

http://www.delta.nl/thuis/zonneproducten/zonnepanelen/ (op o.a. gas-kolen-nukestroom)
http://thuis.eneco.nl/actie/zon-en-zeker (op o.a. gas-water-windstroom)
http://www.nuon.nl/energie-besparen/zonne-energie/zonnepanelen/ (op o.a. kolen-nuke-waterstroom)

Nota bene: Delta verkoopt "natuurlijk" geen Solland Solar producten (dat hebben ze immers met veel kabaal gedumpt). Ze bieden heuse, prima Chinese Suntech modules aan....

Electrabel dan??? (op o.a. gas-kolen-water-nukestroom):

Zoekfunctie zonnepanelen: "Geen resultaten gevonden"

RWE/Essent misschien??? (op o.a. kolen-gas-nukestroom):

"Zonnepanelen zijn tijdelijk niet leverbaar"


19 april 2012. Makro aanbieding componenten bekend. Van de - zelfs voor zulke kleine minipakketjes (1-2 modules) dure "zonnepaneel pakket aanbieding" bij groothandel Makro zijn inmiddels de componenten bekend gemaakt. Ik vond ze uiteraard op de website van de aanbieder, Pfixx Solar uit 's-Heerenberg.

Niet verrassend is de omvormer, een micro-inverter van Enecsys, uit Cambridge (UK), wat al enigszins uit de afbeelding bleek.

Ook niet echt verrassend is het frame materiaal. Voor schuindak Clickfit wat voor reeds duizenden installaties is gebruikt en in Nederland wordt gemaakt (in sociale werkplaatsen ook nog, dubbeltop dus, zonder een cent Staatssubsidie of innovatiegeld...). Voor platdak de beroemde kunststof "console". Afgeleid van de veel verkochte "Ecofys bak", later overgegaan naar een van de Ubbink dochters, vanaf 2004 "Ubbink Econergy Solar GmbH", die een tijd geleden van naam is veranderd en als Renusol onder de Duitse Centrosolar Group AG schuil gaat. Niet verrrassend, standaard spul. De bakken worden soms wel licht aangepast aan nieuwe inzichten, maar het principe is al "zo oud als Methusalem", spreekwoordelijk gezien.

De enige "verrassing" is dat er modules worden ingezet van een van de vele Chinese module boeren, in dit geval Sunrise Solartech. En daarvan zit het hoofdkantoor op No 65-22 Xinggang Road, Zhonglou Industrial Park, Changzhou, Jiangsu Province 213023, in People's Republic of China. Met, naar eigen zeggen, een module productie capaciteit (niet hetzelfde als fysieke productie!) van 300 MWp. Een "relatief kleine" speler dus, op de markt van de Chinese Reuzen.

Mijn conclusie is derhalve: er is waarschijnlijk goed gekeken naar het door mij vorig jaar al besproken miniJoule pakket van GP-Joule. Waarschijnlijk is door de huidige aanbieder geconcludeerd dat een "Duits" module (daar: Schüco) "te duur" is. En dus werd er voor de eigen "kopie" gekozen voor een van de 875 module producenten in prijsdumper China. Een van velen. Die waarschijnlijk best wel goede modules produceert (wordt pas na een paar jaar duidelijk). Maar die i.t.t. de Duitsers spotgoedkoop kan leveren. En, gezien de absurde (hoge!) prijsstelling voor de pakketjes bij de Makro, gaat de leverancier van die pakketjes (de tussenhandelaar, dus), daar gezien het "prijsdump paneel" goed aan verdienen als het Makro publiek "toehapt". Die betaalt dan een lekkere vette prijs voor het kleine PV-pakketje (zelfs ex BTW). Maar Makro biedt genoeg om vervolgens het prijzige zonnestroom spul met echt laag geprijsde, overige "dump"goederen te gaan compenseren...

http://www.pfixx.nl/index.php?page=beschikbare-set


actueel 100-91 90-81 80-71 70-61 60-51 highlights JSS22


© 2012 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP