starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
small is beautiful
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

PV-newbees Nederland deel 5

Zie verder deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 6 en deel 7 (actueel)


Nieuwe, dappere, kleinschalige, duurzame decentrale opwekkers in de fossiele woestenij genaamd Nederland:

(op pagina 5:)
Ecowoman 2.280 Wp + heat-pipe collector 72 pipes
Mees Ippel (Werkendam) 6.000 Wp + massakachel
Siemon B. (Amersfoort) 4.590 Wp + E-label C >>> A+
Bart Zijsveld (Enschede) 2.450 + 570 = 3.020 Wp + speksteenkachel [+ SV] UPDATE!
Bas van der Worp (Lithoijen) 4.680 Wp + heat-pipe collector 12,88 m²
Neanderthaler71 2.080 + 950 = 3.030 Wp UPDATE!
Martin Hijink (Dinxperlo) 570 + 4.440 = 5.010 Wp
André van den Berg (Apeldoorn) 2.800 Wp
Gerard Lefeber (Didam) 5.700 Wp + vacuumbuis collector

Subtotaal op deze pagina opgenomen PV-Newbees: 36,61 kWp.
Hierbij opgeteld resultaten pagina 1 (60,858 kWp), pagina 2 (42,283 kWp), pagina 3 (47,234 kWp), resp. pagina 4 (60,648 kWp) geeft 247,633 kWp. Dat is toch maar weer goed voor minimaal 210,5 MWh per jaar (bij verondersteld gemiddelde [door Siderea.nl betwijfelde] norm: 850 kWh/kWp cf. ECN) duurzaam opgewekte elektriciteit en vermeden netverliezen, hooggeschatte netbeheerders!

<SDE> zijn zonnestroom opwekkers die hopen om aanspraak te kunnen doen (of reeds hebben verkregen via "beschikking" van Agentschap NL/SenterNovem) op de extreem bureaucratische, onzekere en zeeën tijd vretende Nederlandse SDE regeling.


16 april 2012: PV Newbee Ecowoman verdwaalt in subsidie moeras maar komt er ongeschonden uit met max. resultaat.

Eindelijk weer eens geweldig nieuws van een vrouw uit het duurzame energie wereldje, waarin de "mannelijke" component - helaas - dominant is. Hopelijk gaat met deze geweldige bijdrage van Ecowoman (lokatie bekend bij PPV) daar voorgoed verandering in komen. Want duurzame energie is van ons allemaal. Ik had al de nodige smaakmakertjes van haar ontvangen, de afgelopen tijd. Gisteren ontving ik het hele verhaal met fraaie foto's. Ecowoman: aan jou het woord!


^^^
Achteraan het eerste grote duurzame project bij Ecowoman:
Heatpipe opstelling met 72 buizen (13,2 GJ), een nog niet bepaald
"ingeburgerd" type zonnecollector systeem in Nederland.
Alle foto's © Ecowoman

"Hoi Peter,

Hierbij mijn bijdrage aan de Newbee-pagina's! Blijkbaar ben ik beter in het verminderen van mijn elektriciteits- en gasverbruik, dan in het gebruiken van minder woorden, hahaha!

Ons 'verduurzamingsoffensief/subisidiesoap' begint in 2009. Al jaren bewust bezig met ons elektriciteits-, gas- en waterverbruik, hadden we in dat jaar een leuke financiële meevaller, die we positief wilden gebruiken. We besloten ons in te schrijven voor de SDE-subsidie om zonnepanelen aan te gaan schaffen.


^^^
De complexe "schans" voor de zonnestroom panelen, met ballastdragers
(let op last verdelende en beschadigingen voorkomende rubber tegeltjes
tussen dak en frame).

Op internet zoekend naar informatie, kwam ik al snel op het Zonstraal forum en het Duurzame Energie-topic op GoT terecht. Daar ging er een wereld voor me open met info over nog veel meer besparings-mogelijkheden dan ik tot dan toe voor mogelijk had gehouden (ook dankzij de website van Martin Kleinman, met een zeer inspirerende kosten/baten-analyse die hopelijk snel weer teruggeplaatst wordt).

Zonneboiler/heatpipes
Een van die onderschatte besparingsmogelijkheden was een zonneboiler. Met slechts 11 m³ gasverbruik voor warm water per maand, hadden we altijd gedacht dat we daar niet veel profijt van konden hebben. Totdat we lazen over de mogelijkheid om de retour van de vloerverwarming te laten lopen door het boilervat: een zeer interessante optie om een gat in ons gasverbruik te slaan.


^^^
Ballast op de schans (stoeptegels, daarop zakken met grind
van dak). Gele pijl: Aurora omvormer.

Helaas werden we uitgeloot voor de SDE en vroegen we vervolgens gemeentelijke subsidie aan. Een Maatwerkadvies was hiervoor vereist. Daar kwam een advies vol fouten uit met energielabel D en met een deprimerende voorspiegeling van de terugverdientijden (door onrealistisch hoge prijzen en nota bene automatisch er vanuit gaand dat je leent om de maatregelen te bekostigen). De kosten voor het opmaken van dit in onze ogen waardeloze advies kregen we wel middels een andere subsidie vergoed.

Ook bij de gemeentelijke subsidie werden we echter uitgeloot. Een provinciale subisidie was vervolgens al op voordat we de mogelijkheden voor de vereiste 2e maatregel, de zonneboiler, goed genoeg hadden kunnen onderzoeken. De voorwaarden veranderden daarna (je mocht niet meer de maatregelen zelf uitvoeren), waardoor deze subsidie ook het jaar daarop voor ons buiten bereik kwam. De Senternovem-subsidie voor een groot zonneboilersysteem (>6 m²) zou pas op 1 september verlopen, dus zochten we de mogelijkheden op ons dak voor zowel PV als een zonneboiler goed uit. Wat schetste echter onze verbazing: op 8 augustus werd opeens de subsidieregeling veranderd, waardoor we nog maar voor een lager subsidiebedrag in aanmerking kwamen.


^^^
Extra zekerheid: Frame verstevigers om doorbuigen te voorkomen.

We lieten ons echter niet ontmoedigen door de zoveelste subsidie pech en bestelden bij SunSystems 72 heatpipes met een 500 liter boiler met 2 spiralen, waarvan 1 wordt ingezet voor de retour van de vloerverwarming. Om ons dak optimaal te kunnen gebruiken voor de collectoren en de toekomstige PV-panelen, wilden we een zoveel mogelijk schaduwvrij dak, en dus moesten de 3 ventilatiepijpen en de pijp van de cv ketel uitvoer wijken. I.p.v. natuurlijke ventilatie in combinatie met een badkamer ventilator en afzuigkap, plaatsten we een Itho Ecofan met een geveluitvoer, waarbij we ook meteen de asbest ventilatiekanalen konden verwijderen. En op de koop toe een lager elektriciteitsverbruik kregen middels dit energie zuinige ventilatiesysteem. Om het boilervat van 500 liter kwijt te kunnen in het ketelhok, verplaatsten we de cv-ketel en maakten een geveluitvoer. Al met al een heel karwei, maar je moet er wat voor over hebben als je een optimaal systeem wilt ;) . Een hotfill-voorschakelapparaat voor de wasmachine, overgenomen van een mede-Tweaker, maakte het systeem compleet.

Nog minder gas de deur in
Ondertussen waren we in 2010 opnieuw uitgeloot voor SDE en gingen we dus maar eerst hard verder om ons gasverbruik terug te dringen. Het enkel glas boven en het dubbel glas beneden werd vervangen door HR++ glas (dit keer wel met subsidie) inclusief nieuwe kozijnen boven. Boven werd nooit gestookt, maar door de antivries stand stonden die radiatoren daar stiekem 's nachts toch vaak te loeien door het slapen met open raam. We besloten daarom om alle radiatoren boven weg te halen.

Dat vonden we echter nog niet voldoende :) . Van de cv-ketel boven liepen de leidingen naar beneden naar de kruipruimte om daar te splitsen en dan weer omhoog te gaan om de radiatoren te bereiken. Allemaal onnodig warmteverlies door de (weliswaar geisoleerde) leidingen, aangezien we beneden alleen verwarmen met vloerverwarming. Deze leidingen hebben we dan ook weggehaald en alleen 2 stukjes leiding opzij vanuit het ketelhok aangelegd, om eventueel terugplaatsen van radiatoren boven in de toekomst mogelijk te houden. Zonder al het leidingwerk in de kruipruimte was het plaatsen van Tonzon kruipruimte isolatie meteen nog makkelijker, dus dat was het volgende project.

De laatste overgebleven radiator (die zich in de hobbyruimte bevindt die we naast het huis hebben gebouwd), werd ingepakt in EPS om de thermostaatknop te foppen (aangezien die al bij 9 ºC aansloeg in de vorstbeveiligingstand). De "bekisting" is makkelijk weg te halen op de momenten dat de hobbyruimte wordt gebruikt.
Disclaimer! Dit foppen van de thermostaatknop kan alleen als er verder geen leidingen zijn die kunnen bevriezen.

En nu dan de PV-paneeltjes!
Eindelijk was het daarna tijd voor stap 2 van de Trias Energetica en kwamen de zonnepanelen op het dak! Om geen schaduw te krijgen van de heatpipes en toch 2.280 Wp te kunnen plaatsen om ons jaarverbruik te dekken, kwam er een schans om de zonnepanelen op te monteren, met dank aan de buurman van Gasschuif (bekend van GoT). In het ontwerp van de constructie van de schans zochten we samen uiteraard weer naar een optimaal resultaat, wat in onze ogen goed geslaagd is! Op de schans pronken 12 Suntech STP190S-24/Ad+ panelen in 2 strings van 6 (ieder op een aparte MPPT*) op een Power One 3.0 inverter, die onder de schans hangt. 2.200 kilo ballast moet ervoor zorgen dat het geheel niet wegwaait, waarbij gebruik is gemaakt van stoeptegels en van dakgrind dat reeds op het dak aanwezig was. De panelen lonken naar de zon op Zuid in een hoek van 20 graden. Monitoring van het systeem gebeurt met Plugwise.


^^^
KLIK op plaatje voor uitvergroting. Overzicht van de complete, gratis zonne-energie oogstende
installatie. Rechts het heat-pipe systeem voor warm tapwater en ondersteuning van de
ruimteverwarming. Links, op de schansconstructie, de nagelneue 2,28 kWp
PV-installatie met 12 monokristallijne zonnepanelen, voor het opwekken van donkergroene,
emissie vrije, geruis- en reukloze zonnestroom.

Resultaat van dit verduurzamingsoffensief:

  • Van Energielabel D (dat in werkelijkheid nog slechter had moeten zijn) naar Energielabel A.
  • Elektriciteitsverbruik: van 2.075 kWh naar waarschijnlijk 0.
  • Gasverbruik: van 1.576 m³ naar 579
  • ... en dan te bedenken dat we in 2003 zelfs nog hoger zaten, namelijk 3.130 kWh en 1.967 m³...

En geloof het of niet: voor de genomen maatregelen mogen we toch nog subsidie ontvangen, namelijk 750 Euro Meer Met Minder! En het verduurzamingsoffensief krijgt nog een staartje met buitengevel isolatie!"

Ecowoman

Informatie PV hardware:

http://eu.suntech-power.com/en/products/download-center.html (Suntech modules)
PowerOne kleine omvormers 3.0 - 4.2

* MPPT = maximum power point tracking. De besturings-hardware en software in een omvormer die er voor zorgt dat met het wisselende zonlicht voortdurend op een maximale vermogens output wordt "gestuurd" (het punt waarbij zowel de stroomsterkte als het voltage in een zogenaamde "I-V curve" op een maximum liggen). Bij verschillend georiënteerde (of bijvoorbeeld deels/partieel beschaduwde) "strings" van zonnepanelen is het zaak om voor elke afwijkende string een eigen "MPP tracker" beschikbaar te hebben. Steeds meer omvormers hebben 2 of zelfs meer "trackers" aan boord. Goede systeem optimalisatie is echter voorbehouden aan betrouwbare installatie bedrijven of aan DHZ-ers die verstand van zaken hebben.

Commentaar Polder PV:
Wel, wel, ecowoman. Het heeft de nodige tijd en hopen (subsidie) frustraties gekost. Maar de aanhouder wint, waarvoor dikke complimenten! Zeer veel succes met de mooie duurzame initiatieven. En natuurlijk: hopelijk minimale problemen bij het overtuigen van de energie leverancier, dat de uit de geijkte meters komende nieuwe getallen toch beslist de enige echte en correcte zijn. En dat de "termijnbedragen" dus gierend hard omlaag zullen "moeten" gaan. Bovendien een prachtige, en in Nederland vrij unieke schans constructie. Complimenten!


28 februari 2012: Kort is duurzaam krachtig - Black Is Bjoe-tie-foel in Werkendam (NB).

Van de heer Ippel uit het aan de Merwede gelegen Werkendam kreeg ik een korte maar krachtige bijdrage. Van de categorie: niet lullen maar duurzaam zakken vullen (overdrachtelijk gesproken). Inclusief toevoeging (subsidies).

"Geachte heer Segaar, beste Peter,

Je site vormt elke week weer het nodige leesvoer, wat we dan ook al geruime tijd volgen. Het heeft er ook bij ons toe bijgedragen dat we ons dak een ander kleurtje hebben gegeven.

We hebben afgelopen jaar een Rocket-bell massakachel gemetseld wat er toe bijgedragen heeft dat ons gas-voorschot bijgesteld werd van een 141 naar 31 euro, nu dus de elektra nog.


"All-black" dakkie - altijd mooi
Foto's in artikel © Mees Ippel, Werkendam

Op het dak van onze schuur liggen inmiddels 30x volzwarte 200 Wp panelen van BLD en binnen hangen een Delta SL 2500 en Delta Solivia 3.3 omvormer....... Nu nog een beetje zon.


De - ook in NL veel gebruikte - Delta Solivia omvormers.

Installatie is geleverd en aangebracht door Zonvolt.

De gemeente Werkendam kent een subsidiepotje wat binnenkort op is. Per energiebesparende actie is € 500,-- te verkrijgen met een maximum van € 1.500,--. Samen met een stuk spouwmuurisolatie kon ik toch nog € 1.000,-- incasseren.

Iets te laat las ik dat de provincie Brabant een vergelijkbare subsidie heeft. Ook zij stellen € 500,-- beschikbaar, maar dan moeten er wel twee acties tegenover staan. Met alleen zonnepanelen red je het dan niet.

Geen vetpotten, maar toch iets.

Met vriendelijke groet,"

M. (Mees) Ippel
Werkendam

Commentaar Polder PV:

Leuk, dat "volzwarte" monokristallijne spul. De producent van de zonnepanelen heet volledig Zhejiang BLD Solar Technology Co., LTD., is gezeteld in Yuhuan, Zhejiang province (kustprovincie Z. van Shanghai) in, uiteraard, China. En is in juni 2008 begonnen, heeft een productie capaciteit van 100 MW, en zou in het jaar van gigantische overproductie naar een capaciteit willen gaan van 150 MW volgens eigen zeggen (dat kan natuurlijk nog veranderen...). Ze hebben een sales-office in Düsseldorf, Duitsland. Hopen maar dat die markt niet in elkaar gaat storten door de gruwelen die er met het Duitse EEG dreigen te gaan geschieden.

Totale systeemgrootte 6 kWp.

Datasheet BLD 200-72M modules
Delta Solivia 2.5 omvormer
Delta Solivia 3.3 omvormer
(Delta omvormers zie ook hier)
Leverancier Zonvolt uit Veendam (Groningen)

Info Rocket Mass Heater kachels
Voor meer info over die kachels, een ontwerp van Peter van den Berg, kun je hier meer lezen.

Veel plezier met het zwarte dak. Dat het maar veel moge opbrengen, daar aan de Merwede, onder de rook van Rotterdam (bij westenwind).


26 januari 2012: Verduurzamingsoffensief van Siemon B. met lekkere, 4,59 kWp grote PV kers op de slagroomtaart.

Deze "meneer" had ik eerder al op PPV gesignaleerd (zie in het stukje, "nick" sbrzon), en gezien het fenomenale duurzaamheids-offensief suggereerde ik dat Siemon een stukje zou schrijven. Siemon blijkt echter een man van weinig woorden, maar van hele grote daden. Eigenlijk zou iedereen zo moeten acteren: niet lullen maar onduurzame gaten vullen! En gaten vullen, dat deed Siemon! Not in the least de gaten in de portefeuille, die vullen zich nu met zichzelf terugverdiendende investeringen. De cost ghaet immers voor de baet uyt, weten we nog uit de Gouden Eeuw...


"Een goed begin is het halve werk" - de eerste drie paneeltjes
(totaal 555 Wp, de bekende KingSun panelen uit China) op het schuurdak).

Alle foto's in dit artikel © Siemon B.
Onderschriften van Polder PV tenzij anders vermeld.

Siemon woont in een huis uit 1989 met een woonoppervlakte van 115 m² en een inhoud van 480 m³. Dit is wat er geschiedde:

"Beste Peter,

Allereerst: een fantastische website heb je!

Verder had je mij op Polder PV gezet met de tekst:

"sbrzon uit Amersfoort heeft misschien wel een van de meest aggressieve verduurzamingscampagnes van allemaal deels reeds achter de rug, met vaste blik op meer. Die Meer Met Minder subsidie is wel het allerminste wat deze Super Bikkel gaat verdienen, met een EPC label verlaging van een factor 0,77 (1,33 C naar 0,56 A+). De zonnepanelen installatie, uiteindelijk dec. 2011 4,725 kWp groot wordend, is maar een van vele verduurzamingsacties geweest. Diep buigen, iedereen!"

Haha, fantastisch! Bedankt!

Kort samengevat, vanaf het prille begin juli 2010 tot nu.


"Klein begonnen. Zo gewonnen, zo geronnen".
StecaGrid 500 met een oerdegelijke tussenmeter uit de NL (?)
energie prehistorie - prima "bruto productiemeter".

Ik ben begonnen met 3x 195 Wp van Sun-solar.nl uit Tilburg.
Toen ik de Ferrarismeter zag terugdraaien was ik verkocht.
Ook vanwege mijn functie / werk ben ik me meer bezig gaan houden met energiebesparing en CO2 reductie. Zie deze web pagina bij Imtech.


Siemon: "Van 3 naar 14 panelen (leve de PV verslaving!)"...
(wel waarschijnlijk in de [na]middag vet schaduw van die *** muur...)



Fraaie klasse 1, 1-fase digitale kWh meter "für DIN Hutschiene"
van B+G E-Tech in de meterkast. Met digitale S0 uitgang.
Kosten: slechts 30 Euro (zie link)...

In november 2010 Meer Met Minder (MMM) check voor een energielabel laten doen. Dit resulteerde in een label C met een energie index van 1,33. [PPV: zie overzicht Agentschap NL].


18 panelen, helft links en helft rechts, gemonteerd op schuin dak.

Daarna ben ik gaan investeren in o.a. HR++ glas op de begane grond, een gelijkstroomventilator, een voordeur met HR++ glas via Marktplaats, isolatie, en uiteraard een goede PV installatie (voornamelijk via ebay.de in Duitsland, en Marktplaats bij elkaar gescharreld).


... daar moest natuurlijk een "stevige" omvormer tegenaan worden
gegooid. Het werd dit zeer sexy apparaat van Conergy, een
"oerduits" bedrijf. Wat overigens wel wat "financiële probleempjes"
heeft gekend, en wat de omvormer business aan het veel grotere
Bosch gaat verkopen (kartel autoriteit moet nog goedkeuring verlenen).

In december 2011 bereikten we met deze ingrepen reeds energielabel A+, met een energie index van 0,56.

Ik heb uiteindelijk ongeveer 6.150 Euro (1) uitgegeven aan de PV installatie. Daar gaat nog aan MMM subsidie van 750 Euro van het Rijk en 1.250 Euro van de provincie Utrecht vanaf. Dus totaal 4.150 Euro aan dat PV-systeem uitgegeven. (2)


Zonnestroom opwekken is chronisch verslavend. Er zijn weer 9 exemplaren
gearriveerd in de oliederivaten-slurper, want er "zit nog een leeg gat op het dak"...
De "18 panelen set" is net zichtbaar op het dak. Die krijgen gezelschap...

Ik sta met de PV-installatie op Sonnenertrag (link) en heb veel ervaringsberichten gezet bij mijn pagina (zie de dagboek link).

Het resultaat mag er zijn (mede ook door de jaarlijkse overstap en incassering van de welkomstbonus van het energiebedrijf). Zie met name deze pagina met de titel "Jaarverbruik 2011 gas en elektra".


Dakkie vol, kan niks meer bij... (hoewel, daar onder ...). Het grote "afkicken" kan gaan beginnen
voor Siemon
(en de famiglia...). 3 stringen met elk 9 panelen van 170-185 Wp per stuk
(uitgeselecteerd op matchende elektrische eigenschappen).

Groet en ga zo door,"

Siemon

Toevoeging PPV: Systeem data van de in Amersfoort opgestelde PV-installatie van Siemon (iets groter dan in mijn oorspronkelijke kattebelletje):

  • 4,59 kWp, volledig zelf geïnstalleerd op schuin dak (!), bestaande uit:
  • 10 x Suntech Power STP170 S-24/Ac [niet meer op Suntech EU site]
  • 3 x Jiangsu KingSun Solar JMY185 [link]
  • 1 x Chaori CRM 180W-Mono [pdf]
  • 3 x JC Solar JCSM-180D [overgenomen door Renesola, niet meer op die site]
  • 9 x Suzhou Shenglong PV-Tech SLSM-185D [pdf]
  • 1 x Conergy IPG 4 S omvormer [info IPG S Serie + downloads]
  • Oriëntatie 100 graden (10 graden zuid van oost), hellingshoek 20 graden.

Commentaar Polder PV:

(1) 6.150 Euro voor een systeem van 4,59 kWp komt neer op een spectaculair lage prijs van EUR 1,34/Wp...

(2) ... maar inclusief de subsidies (netto betaald 4.150 Euro) dondert die prijs zelfs nog verder omlaag naar een ronduit "schokkend lage" 90 Eurocent/Wp ...

Het eerste stukje heeft u al hierboven kunnen lezen, ik heb die vermelding inmiddels grotendeels verwijderd omdat Siemon nu "officieel PV Newbee op Polder PV" is geworden, und mit Recht! Petje af voor zoveel doortastendheid waar menig medeburger in ons land een goed voorbeeld aan mag nemen.

Siemon wekte met zijn 27 (!) zonnepanelen in 2011 al bijna zoveel zonnestroom op als hij verbruikte. Hij kwam met zijn gasverbruik al onder de - beruchte - grens van 500 kuub, zodat hij in de goedkoopste capaciteitstarief klasse valt (zie ook uitleg door Polder PV), en betaalde mede door overstap naar een andere energie "leverancier" nog maar ongeveer 8 Euro aan "kosten" in de maand...

Siemon: heel veel plezier van de resultaten. Ik schat in dat je buren mogelijk vaker op bezoek zullen komen als ze je nieuwe voorschotbedragen zullen horen...

NB: de Sonnenertrag productie grafiek is door de tussentijdse uitbreidingen niet representatief omdat op die website automatisch naar het laatst ingevoerde totale kWp vermogen wordt genormeerd (kWh/kWp grafieken en specifieke opbrengsten). Staat ook keurig netjes vermeld in de laatste (?) Sonnenertrag dagboek entry van Siemon...


5 november 2011: 10 Japanse PV-paneeltjes voor tienerdochters Zijsveld te Enschede... + Update!

"Beste Peter,

Bij deze weer een aanmelding voor je newbee pagina op PolderPV.nl.
Eerst maar eens een beschrijving van onze situatie.

Wij wonen met ons gezin van 4 personen in een hoekwoning uit 1991 te Enschede. Onze woning heeft geen gasaansluiting (ook geen kookgas) maar een aansluiting op de stadsverwarming.
Zoals je weet is dit nou niet de goedkoopste manier van warmte.
Om in ieder geval de verbruikskosten (vastrechtkosten is helaas niks aan te doen) omlaag te krijgen hebben we het volgende gedaan.
Als eerste het plaatsen van een kleine speksteenkachel (Altech Eclips) om de benedenverdieping mee te verwarmen.
De GJ meter is in de eerste kacheljaren 2x vervangen omdat ze dachten dat ie stuk was vanwege de forse daling van het aantal verbruikte GJ :)

Na een paar jaar zijn we begonnen om de bestaande beglazing te vervangen door kunststof kozijnen (Finstrall) voorzien van HR++ en rolluiken. Geleverd en geplaatst door een Duits bedrijf hier vlak over de grens.

^^^
De paneeltjes van het Japanse top merk Sharp zijn gearriveerd. De montage kan beginnen...

Alle foto's in deze bijdrage © Bart Zijsveld;
foto onderschriften van de webmaster van Polder PV.

Met de besparing aan stookkosten die dit met zich meebracht hebben we deels de PV installatie kunnen betalen.
Nu hebben wij het geluk dat we pal zuid zitten met ons dak, hier zaten echter nog wel een paar pijpjes in de weg.
Centrale afzuiging gaat nu door de zij-muur, rioolontluchting is ook verplaatst en gaat nu via de onderste dakpan naar buiten (zie het kleine knobbeltje op de dak foto).

^^^
De 10 monokristallijne PV panelen liggen op het dak. De riool ontluchting zit op de lichter gekleurde dakpan onder het middelste zonnepaneel van de onderste rij.

De PV installatie die er inmiddels een maand ligt bestaat uit:

  • 10x Sharp 245 Wp (NU-E245-J5) totaal dus 2.450 Wp,
  • Sunny Boy 2500 HF 30 omvormer [zie info SMA],
  • Sunny Beam display om in de woonkamer mee te kijken en om data over te zetten naar de PC. [zie info SMA].


^^^
In veelvoud gemaakt en overal op de wereld in bedrijf,
SMA's Sunny Boy omvormer.
Ditmaal een 2500 exemplaar met hoog frequente transformator.

De installatie is geleverd en geplaatst door SolarNRG.
De extra groep in de meterkast + kabel naar boven en wcd [wandcontactdoos] plaatsen heb ik zelf ter hand genomen.
Na een maand heeft het al 190 kWh opgeleverd.

Omdat wij elektrisch koken en in het gelukkige bezit zijn van twee tienerdochters zal deze PV installatie ons jaarverbruik van 3.000 kWh niet dekken. Maar het komt al een eind in de richting.

^^^
Comfortabele uitlezing van het Sunny Beam display. Met direct beschikbaar de harde data die een zonnestroom verslaafde zich minimaal mag wensen: actuele AC vermogens-curve en -waarde (kilowatt), voortschrijdende stroom opwek van de huidige dag (kWh), en totale opwek sinds start netkoppeling (idem).

Zoals je ziet is er onder de panelen nog wat ruimte voor meer. Dat zal echter een ander type paneel moeten worden omdat het anders net niet meer past.
Tevens is er op de carport/keuken nog ruimte voor een platdak-opstelling.

Uitbreiding gaat er in de toekomst ook zeker nog wel komen, daar ga ik de komende winter eens rustig mee puzzelen.

Met vriendelijke groet,"

Bart Zijsveld

Commentaar Polder PV:

Altijd leuk van een "lotgenoot in stadsverwarming zaken" te horen, ook Bart is geen warm voorstander van dat spul, en hij heeft in ieder geval zijn variabele warmetekosten flink kunnen drukken (dat is bij PPV helaas onmogelijk, gezien de huur- en woon situatie). Mooi ook dat door isolatie er energie geld beschikbaar komt wat anders maar weggebrand had geweest. En dat is hier, zeer verstandig, direct weer ingezet om een groot deel van het eigen elektra verbruik duurzaam zelf op te gaan wekken. En wellicht krijgt ook Bart een extra boost om door de opwek van zonnestroom zijn lieftallige tienerdochters zo ver te krijgen dat ze het "wat rustiger aan gaan doen" met het elektra verbruik. Succes daarmee!

Duidelijk ook is dat het zonnestroom virus hier meteen al vernietigend heeft toegeslagen, zoals zo vaak geschiedt: er zijn al min of meer concrete uitbreidingsplannen...

Er is verder weinig toe te voegen aan Bart's straightforward verhaal, behalve wellicht dat het opvallend is dat in het bepaald met niet weinig installatie bedrijven gezegende (oost) Nederland anno 2011 (zie o.a. TOP50Solar), er een Zuid-Hollands bedrijf helemaal naar het verre Enschede afreist om een PV-systeem aan te leggen...

Update: Op Tweakers.net gaf Bart nog een update op 21 sep. 2012: 3x Sharp ND190 multi's er bij, op een Soladin600 omvormer, opbrengst meting met een Sunwatch25. Totaal nu: 3.020 Wp.


2 november 2011: "Dan maar het veld in!" bij Bas van der Worp in Lithoijen (NB). In dit Brabantse plaatsje aan de Maas noordwestelijk van Oss is een fraai duurzaam plekje te vinden met alweer een opvallende particuliere duurzame energie installatie. Bas van der Worp doet beknopt kond van zijn handen uit de mouwen Arbeit:

"Hallo Peter,

Hierbij een PV newbee bijdrage vanuit Brabant!

Bij mij is het begin van dit jaar 'fout' gegaan… In eerste instantie niet met PV maar door de installatie van een (uitgebreide) zonneboiler configuratie. Hiervan ben ik helemaal enthousiast geworden. Zowel van het informatie vergaren, ontwerpen en toepassingen bedenken, tot het zelf installeren en uiteindelijk het fine-tunen van de installatie.

^^^
Begin van een voor Nederlandse "particuliere" begrippen ongebruikelijk grote thermische zonnecollector installatie met heat-pipes. Op de foto reeds de frames in vaste opstelling, de heat-pipes zelf zijn hier nog niet geïnstalleerd. Een heftige start van Bas van der Worp's duurzame avontuur op eigen woning...

Alle foto's in dit artikel © Bas van der Worp (van zijn website);
foto onderschriften van de webmaster van Polder PV.

En in de praktijk voldoet de ZB-installatie beter dan aanvankelijk gedacht/gehoopt!

Tja, en toen volgde eigenlijk al heel snel de PV-installatie. Aangezien er geen ruimte meer beschikbaar was op de garage, en het schuine dak van het huis niet praktisch en te klein was, heb ik maar besloten om de panelen in het vrije veld te installeren. Uiteindelijk zijn het 18 Jinko panelen geworden (2 weken voor het treurige milieuschandaal) (1), waarbij DC omgevormd wordt door een SMA 4000 inverter. We hebben ruim meer nominaal vermogen geïnstalleerd dan ons eigen verbruik nodig zou hebben, maar daarmee ondervang ik een minder zonnejaar (maar daar is in 2011 tot nu toe geen sprake van).

Een vrije veld project! Hoe begin je zoiets in vredesnaam?

Gewoon: eerst een stukje gras afplaggen natuurlijk, voor de "fundering"! Wel s.v.p. op eigen grond, anders vraagt u om problemen...

... en even goed waterpas maken, dat oogt altijd wat prettiger bij het eindresultaat...
>>>

<<<
Even de schop ter hand nemen om de kunststof buizen voor de bekabeling in een greppeltje te kunnen begraven...

Uit die kabelbuis stukjes pijp vertikaal naar boven leiden, er een horizontaal, en, heel belangrijk, natuurlijk ook een neerwaarts afbuigend pijpstukje op monteren. Want u wilt natuurlijk geen wateroverlast in de kabelbuis onder de grond, toch?

DC bekabeling is inmiddels reeds doorgevoerd, we gaan op naar het volgende stadium...
>>>

<<<
Om te voorkomen dat de natuurlijke vegetatie de opstelling van onder af met wortelgroei gaat "bedreigen" wordt er een stuk worteldoek op het afgeplagde stukje gazon gelegd. Ook goed voor de algehele stabiliteit.

Daarboven worden de stevige frame driehoeken geplaatst, met daar weer op natuurlijk de nodige ballast. Om het spul stevig daar te houden waar u het het liefst wilt hebben: op uw gazon, en niet op dat van de (over)buren, mocht het in Noord Brabant flink gaan stormen...

Meteen even kijken hoe dat nu "staat", zo'n Chinees paneeltje in het zeer Hollandse landschap...

... na een goedkeurende knik "prachtige vorm van landschaps-verbetering en horizon-verschoning"(!), kunnen de handen verder uit de mouwen, en de rest van de dozen met kristallijne modules worden uitgepakt ...
>>>

^^^
... en al snel staat daar een byzondere PV-installatie zoals we die in Nederland - helaas - niet veel tegen zullen komen (al weet Polder PV van minstens een soortgelijk [particulier] PV-systeem, zie hier, in noord-oost Nederland...). Een echte aanwinst voor het Brabantse Landschap, wat PPV betreft.

Wel nog even rap naar het AC-gedeelte van het systeem ...

<<<
... deze SMA Sunny Boy omvormer uit het Duitse Kassel kan tegen een stootje, dus mag 't ie best buiten worden opgehangen (vanaf IP5x stofvrij, vanaf IPx4 spatwaterdicht).

De omvormer hangt aan de muur van de schuur/garage waar ook de thermische zonnecollector op staat (net aan bovenin zichtbaar). Vanaf linksonder komen de DC-kabels van Bas zijn byzondere "vrije veld PV-installatie".

AC-zijde (via gat in muur) aansluiten op het huisnet en zonnestroom bakken geblazen!

Aanvullende informatie, grafieken, tekeningen en foto's zijn te vinden op de website: http://www.duurzaamlithoijen.nl

De website is nog in aanbouw maar het begin is er.

Ik ben van dit alles zelfs zo enthousiast geworden dat ik heb besloten om meer mensen te gaan overtuigen van duurzame energie door het starten van een eigen onderneming. Ik heb tijdens mijn zoektocht wel gemerkt dat er prijstechnisch gezien veel te besparen is, alsmede een gebrek aan goede informatie.

Groeten."

Bas van der Worp


Systeem gegevens. Van website van Bas gehaald, daar s.v.p. beslist verder kijken voor uitgebreide info onder "duurzame warmte" cq. "duurzame energie" (en ook de andere duurzame onderwerpen, uiteraard). Samenvattend voor de "sectie zon" in Lithoijen:

Thermisch:
108 heatpipes, 40° helling, 180° zuid geinstalleerd,
Apertuuroppervlak: 12,88 m², jaaropbrengst: 22,28 GJ (6.189 kWh).

Boiler inhoud (dubbele ww): 200L t.b.v. warm tapwater, vaatwasser en wasmachine,
Buffer inhoud (dubbele ww): 1000L t.b.v. CV installatie en warmteuitwisseling met de boiler.

Resol DeltaSol MX solar controller,
ICMA solar pompgroep.

PV:
18x Jinko JKM260-96 mono zonnepanelen [4,68 kWp], 30° helling, 180° zuid geinstalleerd, theoretische jaaropbrengst: 4.151 kWh.
(2)
Datasheet hier te downloaden.

SMA SB4000-TL20 inverter (info zie hier bij SMA), met 2 gebruikte MPP trackers.

BB aluminium PV frames met portrait ligging zonnepanelen.

3 strings (rijen), waarvan 2 (elk 7 panelen in serie) op een ingang, en 1 (met 4 modules) op de tweede MPP tracker.

In totaal 100 meter 4 mm² Flex-Sol DC kabel tussen het vrije-veld systeem en de omvormer aangelegd.

Extra groepenkast in meterkast met 25 Ampère zekering zelf aangelegd (16 Amp. zekering is te laag voor deze installatie). Bekabeling tussen omvormer en groepenkast gezien de afstand 6 vierkante millimeter.


Commentaar Polder PV:

Kort maar krachtig, maar vaak gaan achter dit soort bijdragen geweldige duurzame initiatieven schuil. Vaak zijn de grootste praters de minste doeners, dat is bij Bas beslist niet het geval, kijk maar op zijn fraaie website!

Want Bas heeft al meer duurzame zaken op zijn conto staan, zoals een fraai sedum dak, en hij heeft ook al een wateronthardings-project in het met "hard" drinkwater geconfronteerde Noord Brabant achter de rug. Bas heeft hierover prima informatie op zijn website staan.

Ik zeg: hier wordt gewerkt, en niet geluld. Zouden meer mensen moeten kunnen doen...

Bas: gefeliciteerd met dit zeer fraaie project. Als ik toevallig eens met de Biohummer® in jullie contreien kom, zal ik zeker eens komen buurten.

Tot slot nog dit, zie verwijzingen opgenomen in de tekst:

(1) Het fors opgeklopte "vermeende" milieu schandaal bij het aan de beurs in New York genoteerde Chinese (in Shanghai hoofdkantoor hebbende) Jinko Solar, in de productie faciliteit nabij Hongxiao bij Haining bleek bij nader inzien heel wat minder "schandaal" dan meteen breeduit in de (internationale) pers werd rond getoeterd. Er zijn beslist ernstige fouten gemaakt (slecht risico management van een retehard gegroeide onderneming, gecombineerd met een ongelukkige samenloop van omstandigheden en noodweer). Het management heeft dat allemaal ook ruiterlijk toegegeven. Maar het bedrijf is meteen ook diep door het stof gegaan, en heeft omvangrijke - onafhankelijke - audits van al hun productie faciliteiten aangekondigd, en het gaat de milieu aspecten van de bedrijfsvoering uitvoerig doorlichten. Jinko heeft bovendien aangekondigd structureel overleg met de autoriteiten en de bevolking van het nabijgelegen Hongxiao Village te willen om een wederzijds respectvolle relatie op te bouwen. Wat daarvan allemaal nog gaat komen moeten we uiteraard nog gaan zien (geldt eigenlijk voor alle PV-bedrijven, mind you...). Maar gezien de torenhoge ambities van Jinko (volgens Photon, april 2011, qua geplande productie voor 2011 [1 GWp] op een gedeelde elfde plaats in de wereld top), zullen ze linksom of rechtsom ook wel moeten. Anders kunnen ze die top positie wel vergeten. De wil is er echter beslist, zo blijkt uit diverse persberichten op de website van Jinko. Nu de uitvoering nog...

http://www.jinkosolar.com/press_detail_160.html (11 oktober 2011, aankondiging aanscherping milieu- en risico management beleid)

Siemer, J. (2011). Ärger im Paradies. Hat der chinesische Solarkonzern Jinko Solar Giftstoffe ins Abwasser geleitet? - Photo 10/2011: 32-34. (achtergrond artikel met meer diepgravende analyse achter "wat er mogelijk gebeurd is bij Jinko", en de positie van de Photon holding i.v.m. hun destijds al contractueel vastgelegde bestellingen van 750 kWp aan Jinko Solar PV-modules voor het PHOTON Power AG project op het Duitse deel van het Avantis terrein...)

(2) Met de opgegeven "theoretische" jaaropbrengst van 4.151 kWh zou Bas rekenen met een specifieke opbrengst van 4.151/4,68 = 887 kWh/kWp.jaar. Dat is "aan de voorzichtige kant" gerekend, wat Bas ook aangeeft op zijn website (de berekening schijnt gedaan te zijn met het "conservatief rekenende" Sunny Design programma van SMA). Het door mij al geciteerde Drentse "vrije veld" systeem zit in een minder hoge instralingszone (KNMI kaartje) maar wekte in 2010 volgens de eigen Sonnenertrag opgaves 903 kWh/kWp op, en in 2011 zit die installatie reeds op 920 kWh/kWp (met nog 2 maanden te gaan). Siderea.nl rekent voor "optimaal" opgestelde Nederlandse installaties in het jaar archief met iets hogere getallen in de contreien van Bas, dan in Drenthe, en ook fors boven genoemde prognose (link Siderea.nl)... Dus Bas zal waarschijnlijk op nog meer mogen gaan rekenen dan hij zelf heeft ingeschat (kan hij door Siderea.nl nauwkeurig door laten rekenen). Wat natuurlijk weer een mooie meevaller is, zoals zo vaak bij de opwekking van zonnestroom. Daar word je namelijk meestal erg blij van...

Bas: veel plezier en heel veel succes met je duurzame "toko". Zowel bij de eigen opwek, als, natuurlijk, bij de duurzame bedrijfsmatige activiteiten die je gaat opzetten!


25 oktober 2011: Belasting deskundige Neanderthaler71 weet het ook: zonnestroom van eigen dak = rendabel... + update ...

Neanderthaler71 van het Duurzame Energie forum van GoT ("Gathering Tweakers" onder intimi) is niet op zijn achterhoofd gevallen en rekent alles altijd nauwkeurig door. Hij is een van de weinigen die ook niet uitgaat van de vaak rond getoeterde (onjuiste) prijsstijging van 7% per jaar voor een kWh elektriciteit (net zoals Polder PV dat niet doet, die heeft dat allemaal al lang voor u uitgezocht). En hij rekent zichzelf dus beslist niet "rijk". Waar hij trouwens de bezoekers van het GoT forum regelmatig inhoudelijk van op de hoogte brengt in onthullende, spannende bijdragen. Waarvoor sowieso de complimenten. En ondanks het feit dat Neanderthaler71 zichzelf dus niet "rijk" rekent, ging uit der aard het onvermijdelijke ook bij hem geschieden: hij heeft zijn eerste PV-setje inmiddels geplaatst. Het virus sloeg direct in als een bom, want hij wil meteen meer... We moeten ons allemaal immers in ons "noodlot" schikken, het makkelijkst is het leven als u de weg van de "minste weerstand" volgt... Het beknopte relaas van N., woonachtig ergens in het hart van Nederland:

"Hallo Peter,

Ik zal me nog even aanmelden, het is bijna wet per slot van rekening.

^^^
8 krachtige, moderne Chinese Panda modules op het platte dak van Neanderthaler71, met lage hellingshoek om zoveel mogelijk "power" kwijt te kunnen op de beperkte ruimte (de rest van het dak is niet van de eigenaar...). Let op de onderzijde van de speciale opbouw frames: een verhoogde constructie om geen last te krijgen van de opstaande randen van het dak. Aan alles is gedacht door de nieuwe PV Newbee...

Foto © Neanderthaler71

Feitelijk weet je alles wel, maar voor de goede orde:

8 x Yingli Panda 260 Wp (leuk die 8 grazende panda's op je dak).
1 x SMA 2100 TL, onderbouw (patentvrije) lightboxen, 15 cm verhoogd.

Installatie geplaatst in 4 rijen van 2 stuks. Vanwege de kleine ruimte (3,8 x 5,4 meter uiteindelijk) is er gekozen voor een kleine hellingshoek van 15 graden zodat dit er NET op kan. De uitrichting is ook iets van zuid af met 198 graden azimut (zuid + 18 graden).

Zowel de hellingshoek als de 18 graden en de minimale tussenruimte tussen de panelen (fractie meer dan 2 x de hoogte van het voorliggende paneel) zorgen voor een systeem dat het vooral van de zomer zou moeten hebben. Je hoort me echter niet klagen over de opbrengsten tot nu toe, de eerste productie was op 18/10/2011.
Apart om te merken dat dit ook stroom oplevert als je binnen al het licht moet aandoen.

Ik heb met aanschaffen gewacht tot dit economisch rendabel werd. De installatie is wel zelf geplaatst, maar het is een plat dak, dus het is wel wat werk, maar niet moeilijk.
Hiermee heb ik de kosten kunnen houden op 2,16 Euro per Wp. Hierbij zit wel de aanpassing in de meterkast - 1 extra groepje + DIN rail meter voor de opbrengst. Maar weer niet de kabel van de meterkast naar de bovenste verdieping. Die heb ik al veel eerder met de verbouwing getrokken omdat ik toch wel wist dat dit eens zou gaan gebeuren.

Economisch rendabel is een stroomprijs uit de installatie van 17 cent/kWh bij een rente van 5%. Ik reken zonder prijsstijgingen e.d.

Ben toch aan het kijken naar een klein aanvullend pakketje zonnepanelen op het schuine dak omdat ik denk dat ik dat nog een stuk goedkoper voor elkaar ga krijgen.

We gaan zien of het lukt, mogelijk pas in het voorjaar.

Met zonnige groet,

Neanderthaler

(ps taart is lekker, maar heb plenty negatieve tijd over) "

NB (toegevoegd door Polder PV, incl. correctie):

Commentaar Polder PV:

Nou, "wet" om een newbee bijdrage in te sturen naar Polder PV is natuurlijk ietwat overtrokken. Laten we het er op houden dat als u een leuk verhaal heeft over uw recente aanschaf/installatie van een PV-systeem, dat de webmaster van PPV zonder meer bereid is om zo'n stukje - liefst met een of een paar foto's - te plaatsen in dit veel gelezen gedeelte van de website. Het werkt erg inspirerend voor andere "PV-wannabees" en trekt ze soms zelfs over de streep om tot actie over te gaan. Ergo: u mag ook een leuke bijdrage insturen (via deze route)...

Verder uiteraard een zeer interessant relaas van een zichzelf goed geïnformeerd hebbende doe het zelver die inclusief meterkast aanpassing al aardig in de buurt begint te komen van de 2 Euro per Wp aan installatie kosten voor een hypermoderne, kleine (!) zonnestroom installatie, met prima PV-modules. En dat terwijl ik zo'n beetje gelijktijdig een bericht in mijn mailbox vind dat in het noorden van het land een voor Nederlandse begrippen groot 100 kWp systeem voor maar liefst 3,50 Euro per Wp gerealiseerd zou moeten gaan worden (!!) in opdracht van een bekende gemeente... Zo zie je maar weer: in tijden van overvloed aan spotgoedkope prima PV-modules snappen veel mensen, gemeente ambtenaren incluis, nog steeds niet dat ze veel te veel (laten) betalen voor de hardware. En dus met een veel te lange "terugverdientijd" moeten gaan rekenen, wat helemaal nergens voor nodig is. Neanderthaler71 weet dat natuurlijk al lang, en wist zelfs met hypermoderne Panda panelen met (Nederlandse) ECN technologie (...) een prima all-in prijs te scoren. Het kan, dus u kunt dat ook...

NB: Neanderthaler71 rekent met een terugverdientijd van 10-11 jaar zonder rekening te houden met kWh prijs stijgingen (deze GoT post).

Die laatste opmerking van Neanderthaler71 is een inside joke. De webmaster van Polder PV gaat namelijk binnenkort thuis een appeltaart consumptie bijeenkomst met wat GoT-ers organiseren...

Neanderthaler71: veel plezier van de mooie, subsidieloze, doch desondanks hoogst innovatieve (...) installatie, en natuurlijk met de realisatie van een nog goedkoper extra systeem voor op het schuine dak. Wellicht een daar op volgende keer een spotgoedkoop PV-project voor op het platte dak van het Belastingkantoor?

Tot slot enkele typische "door zonnestroom zelf opwekken virus zwaar geïnfecteerd" reacties van Neanderthaler71 op GoT:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/36949546#36949546 (Geplaatst! "Hoe poets ik die schatjes?")
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/36951227#36951227 (Nog een vermogen van niets, maar "het werkt"...)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/36953069#36953069 (Neanderthaler71 krijgt de eerste leuke vermogens-metingen van de installatie binnen. Elk volgende recordje laat het bloed in de aderen sneller stromen...)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1431226/617 (... en daar op volgende bijdragen van een verslaafde in spé ...)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/37002343#37002343 (Neanderthaler71 wil zijn nagelneue omvormer alweer gaan verkopen, 6 dagen na inwerking stelling, omdat 'ie een "beter, voor uitbreiding geschikt" exemplaar op het oog heeft ...)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/37013620#37013620 (??? gevalletje kinderbescherming ???)

Update
Uiteraard geldt ook in ambtelijke kringen: eenmaal begonnen hopeloos verloren. Neanderthaler71 plaatste 5 Sunteggies à 190 Wp (dus 950 Wp) bij op de dakkapel (azimuth "-70", hellingshoek 15 graden). Aangesloten op de tweede uitgang van een Power-One 3.0 outd-s omvormer (vervanging voor de oorspronkelijke SMA bak). En zit nu dus op 3.030 Wp. GoT bericht met foto: 10 maart 2012.


27 september 2011: Oldbee versus Newbee. Martin Hijink uit Dinxperlo (Gld.) verder met 5,01 kWp

Hieronder volgt het fraaie relaas van een "oude bekende" met vers blauw op het dak. Polder PV is flexibel in zijn "voorwaarden", dus Martin Hijink uit het "verre oosten" van Nederland mag hier zijn verhaal vertellen:

"Bij de bouw van onze vrijstaande woning in '97/'98 verklaarde iedereen me voor gek dat ik voor mezelf een goede isolatie als een soort basis voorwaarde voor energiebesparing had gesteld. Ik was tijdens de bouw nagenoeg iedere avond even aanwezig om te controleren of de aannemer volgens bestek werkte. Diverse malen heb ik hem gecorrigeerd op onvolkomenheden.

Als extra voorwaarde had ik gesteld dat er 5 cm. steenwolmatten tussen de verdiepingvloer en de bovenliggende zolder moesten komen, evenals tussen de schuine dakbeschotten. Zowel de ramen op de beneden als op de bovenverdieping zijn voorzien van isolatieglas met rondom ingebouwde rolgordijnen. Het Duitse systeem, dus.

Begin '90-er jaren was ik via een werk- en stuurgroep Microverbindingen zijdelings betrokken bij de ontwikkeling van zonnepanelen bij ECN te Petten. Microverbindingen zijn kleiner dan ca. 0,1 mm. In zonnepanelen zitten veel van dergelijke verbindingen. Daarbij kwamen technieken om de hoek kijken als puntlassen, solderen, bonden, e.d.

Hierdoor werd mijn interesse gewekt op het gebied van zonnepanelen.
Toen in najaar '98 de actie Solaris van Greenpeace op poten werd gezet heb ik 6 stuks zonnepanelen besteld bij Stroomwerk in Deventer.

Vanaf oktober 1999 tot en met heden heb ik met veel genoegen gemiddeld zo’n 350 kWh/jaar "geoogst" met die installatie. Afgezien van de problemen met de OK4-inverters* was de productie van het PV-systeem toch nog ca. 8,5% van onze jaarbehoefte (we consumeren veel te veel!).

^^^
De oudjes doen nog het uitstekend! 6x 95 Wp ACN 2000E Shell Solar modules op 15 mei 2011.

Figuren, foto's en bijschrijften in dit artikel © Martin Hijink, Dinxperlo


Bij mijn weten waren we de eerste in ons dorp met zonnepanelen. De dak oriëntatie is 10 graden oost t.o.v. zuid, de dakhelling 35 graden. We hebben geen last van schaduw. Met de buurman zijn we overeengekomen dat, indien z'n walnoot boom te hoog wordt, er driftig gesnoeid mag worden! Hij heeft trouwens een perfect zuid-georiënteerd dak maar ik kon hem tot nu toe nog niet overtuigen om zelf zonnepanelen aan te schaffen.

In de herfst van 2010 startte de actie van WWZ en heb ik me als participant aangemeld. Naderhand kwam Met De Zon met een min of meer vergelijkbare actie. Ook met dat bedrijf heb ik enkele keren contact gehad. Daar je echter je geld maar 1 maal kunt uitgeven, van beide acties de garantie me niet aanstond, en je zelf de installatie moest verzorgen, heb ik wat verder gezocht. En kwam uiteindelijk met Zevenbergen in Aalten in contact, bij ons in de buurt.


^^^
De nieuwe dak situatie. Rechts onder de “oldies”, erboven de “newbees”.

Ik heb me verdiept in de achtergronden van door hen uitgevoerde projecten en concludeerde dat ik met hen in zee wilde gaan. Een uitgebreid en motiverend gesprek bij ons aan huis gaf de doorslag om mijn 6 stuks Shell Solar paneeltjes à 95 Wp uit te breiden met 24 stuks monokristallijne Eging PV-panelen à 185 Wp (4.440 Wp geïnstalleerd). Diverse grote projecten in Spanje en Duitsland hebben ook modules van deze firma.

De toegepaste inverter is een StecaGrid 2010+ Master & Slave, de zonnepanelen zijn geschakeld in 4 afzonderlijke strings.

Uitlezing & monitoring geschiedt via StecaGrid Connect en een ethernet kabel naar de PC.
De inverter is byzonder geluidsarm; je hoort enkel een licht gezoem als je er dicht bij staat.


^^^
Stecagrid 2010+ Master + Slave.
Heel zacht zoemend pompt deze de oogst naar de meterkast!

Samen met de "veteranen" (die uiteraard ook nog steeds meedoen) kom ik voor het complete systeem op een (berekende) "oogst" van ongeveer 4.200 kWh/jaar.

De "veteranen" heb ik grondig schoongemaakt en zeer kritisch geïnspecteerd. Het blijkt dat ze er na 12 jaar nog als nieuw uitzagen! De soldeerverbindingen zijn OK, de aluminium lijst is nauwelijks gecorrodeerd, en de kitnaden, op enige verkleuring (schimmels?) na, zijn in perfecte conditie! In de 12 jaar hebben ze diverse hagelbuien uitstekend doorstaan. Shell heeft destijds modules van goede kwaliteit gefabriceerd. Ik kan dit redelijk goed beoordelen, daar ik een door de wol geverfd metaalman ben (45 jaar ervaring). Mede op basis van die 12 jaar lange ervaring met Shell modules durf ik te voorspellen dat de algemeen gehanteerde levensduur van PV-modules mogelijk langer dan 30 jaar kan zijn.

Intermezzo* - In memoriam voor een OK4... (8 aug. 2011)

Na 11 jaar, 8 maanden, en 3 dagen (vanaf oktober 1999), heeft de laatste oorspronkelijke OK4-inverter van de Solaris actie de geest gegeven.
De andere 5 exemplaren waren reeds eerder vervangen, doch dank zij de Z.P.V. (Zonnestroom Producenten Vereniging) en Marktplaats zijn alle 6 stuks 95 Wp Shell Solar modules nog zeer actief!

Mijn op-een-na-laatste reserve exemplaar wordt nu ingezet, en ik ben benieuwd hoe lang ze het (onder het dak gemonteerd, en met PC-processor koelblokken) nog volhouden.
Ik heb nu nog 1 exemplaar achter de hand en hoop, in voorkomend geval, via de Z.P.V. of van elders een "voorraadje" aan te kunnen leggen.

Ik heb de laatste old-timer met gepaste eer in een oud-elektronica recycling container ter aarde besteld. Hartelijk dank voor de 781 kWh oogst!

Foto © Martin Hijink, Dinxperlo


Na herplaatsing van de Shell panelen heb ik uiteraard via het interface van de OK4-manager een meting gedaan en bleek daaruit dat op 15 mei 2011 een vermogens-record van 511 Watt (AC) is bereikt (zie screendump verder naar boven in de tekst). De oudjes doen het dus byzonder goed.

Alles tezamen dekt de te verwachten stroom productie waarschijnlijk minimaal 90% van onze (huidige) jaarbehoefte, mogelijk meer. Mocht ik in de toekomst nog eens een elektrische auto krijgen, kan ik deze met mijn eigen stroom opladen!

Het grappige is dat, toen we in 1999 samen met een vriend genoemde veteranen monteerden, buren, vrienden en kennissen me opnieuw voor gek verklaarden.

Je moet vooral niet veronderstellen dat "van bovenaf" - m.a.w. de politiek - vernieuwing zal worden gestimuleerd. Je ziet fundamentele verandering vooral "van onderaf" afgedwongen worden, zoals recent in diverse Arabische landen. Helaas op nogal bloedige wijze. Vernieuwing en/of verandering komt altijd van onderaf, zoals de Renaissance, Luther, Calvijn, de Franse Revolutie, etc. hebben laten zien. Gevestigde instanties zijn erg in zichzelf gekeerd en willen meestal "het oude behouden". Noem het "wegnemen van blokkades in het denken".

Reken maar dat de elektriciteits-prijzen de komende jaren opnieuw in de lift zitten, incidentele dips daargelaten, terwijl de module prijzen zakken. Het omslagpunt m.b.t. opwekkingskosten (grid-parity) is dichterbij dan menigeen vermoedt!

^^^
En hier gaat de oogst naar toe!!

Op 6 september 2011, na 123 dagen, heb ik al een opbrengst van gemiddeld 16 kWh/dag van de nieuwe installatie. Met een flinke uitschieter van 26,8 kWh op 2 juni 2011! De hoogst gemeten opbrengst was 4.064 Watt (AC-zijdig); dit is 91,3% van het geïnstalleerde DC-vermogen!

De flashdata van de panelen zijn, gemiddeld genomen, 1,48% hoger dan de stickerwaarde van 185 Wp. Bovendien: wie stelt dat Chinese panelen een slechte kwaliteit zouden hebben? Eigenlijk hadden we de modules met (nagenoeg) gelijke flashdata in 1 string moeten plaatsen. Ik kreeg de data echter helaas pas nadat de panelen al waren geïnstalleerd.

Omgerekend kostte de nieuwe installatie € 3,06/Wp, wat voor eind april 2011 een goede prijs lijkt te zijn. Momenteel, september 2011, zal dit waarschijnlijk lager liggen.

Voor verdere info kijk op deze website:

http://www.zevenbergenzonne-energie.nl

Kijk daar onder zonnestroom >>> projecten zonnestroom (pdf), op pagina 13, voor foto en de gegevens van onze installatie. Voor zover ik weet is dit de enige installatie in ons dorp die het eigen stroomverbruik (nagenoeg) geheel kan afdekken op jaarbasis.

En, last, but not least: jaarlijks wordt met onze complete installatie (oud plus nieuw) rond de 2.600 kg CO2 bespaard! Dit zou toch de hoofdzaak moeten zijn.

Ik zit nu een beetje te dubben of ik van hoog/laag-tarief over zal gaan naar alleen hoogtarief. In België is er ook de nodige discussie over; zie:

http://plusmagazine.rnews.be/nl/lifestyle/wonen/artikel/828/zonnepanelen-en-het-elektriciteitstarief

en:

http://www.vreg.be/enkelvoudig-uurtarief-voordeliger

Daar de situatie in België wezenlijk anders lijkt te zijn dan in Nederland vraag ik me af wat het meest gunstig is.

Tot juni 2010 had ik een terugdraaiende Ferrarismeter, doch vastgesteld was dat het apparaat "aan het eind van de levensduur" was gekomen, en is deze inmiddels vervangen door een digitale meter met 4 telwerken: hoog-in, hoog-uit, resp. laag-in, laag-uit.

Gedurende ruim 30 jaar heb ik ons verbruik bijgehouden en in Excel in grafiek uitgezet, zie illustratie. Aan de grafieken "dagverbruik" en "kosten" kun je nagaan dat het verbruik met ca. 60% is verminderd, doch de jaarkosten zijn met ca. 170% gestegen! (NB: prijzen zijn nog in guldens)


Overzicht van opbouw van spreadsheet van MH: gegevens linksboven,
ernaast drie daarvan afgeleide grafieken.

Vanaf 1980 genoteerd. Stroomverbruik en kosten. NB: variabel contract.

Boven : totaaloverzicht
Midden : verbruik per dag
Onder : kosten/jaar (nog genoteerd in ƒ, herleid vanaf nota’s)

Voor detail zie hieronder.

^^^
Elektriciteitsverbruik van 1993 tot 4 mei 2011 (in kWh).
Paars is laagtarief, oranje is hoogtarief, en wit is totaalverbruik

Zoals je ziet is het verschil tussen hoog- en laag-tarief verbruik tamelijk gering, een verhouding van ongeveer 47%/53%. Weet iemand waar het omslagpunt ongeveer zou liggen om over te stappen naar alleen hoogtarief?

Helaas is het totaal-verbruik ruim boven het gemiddelde in Nederland, maar dat is een gevolg van onze leefwijze. We hebben een vrijstaande redelijk goed geïsoleerde woning met vloerverwarming, rondom isolatieglas, en rolgordijnen (incl. verdieping).

Momenteel heb ik Nuon/Liander als leverancier cq. netbeheerder; ik denk erover te switchen naar Greenchoice als leverancier.
Bij Liander heb ik me aangemeld dat ik een potentiële terugleveraar ben geworden (in ieder geval gemeld dat ik zonnepanelen heb), maar ik heb daarvan helaas geen bevestiging gekregen. Ik ben erg benieuwd of er beren op de weg zullen komen!
Kan een "ervaringdeskundige" hierover iets zinnigs zeggen?

Doordat we regelmatig zonnestroom over hebben leveren we automatisch groene stroom aan onze buren, en besparen daarbij bovendien ca. 8% op transport/netverliezen!"

Martin Hijink, Dinxperlo.


Commentaar Polder PV:

Dat was een heftig, maar zeer interessant epistel. Dit is in onderling overleg met "oldbee" Martin met "newbee status" vanwege het mooie nieuwe Eging systeem zo tot stand gekomen. Leuk dat ook de "oudjes" nog flink meedoen bij de uitbreidingen. De webmaster van Polder PV begint er weer koortsachtig van te dromen, van al die uitbreidingen die hem ter ore komen...

"Omslagpunt" schakelen tussen dubbel- en enkeltarief contracten is nauwelijks universeel bepaalbaar, alleen al vanwege de dramatisch uiteenlopende verbruiks-omvang en van het tarief-gerelateerde deelverbruik tussen huishoudens onderling. Sowieso groeien de "hoge" dagtarieven en "lage" nachttarieven steeds meer naar elkaar toe, zie mijn overzicht voor de evolutie van de Vattenfall/NUON tarieven. Bovendien verandert het gedrag vaak bij aanschaf/uitbreiding van zonnestroom systemen. En veranderen energieleveranciers zo'n beetje met elke nuk en gril van de markt: er is dus geen peil op te trekken, en voorspellingen zijn al helemaal op drijfzand gebaseerd.

Met zo'n voor Nederlandse begrippen "forse" particuliere installatie zou ik zeker maken dat bij een digitale meter (met vier telwerken) er "gemeld" wordt bij netbeheer, anders zijn de drama's rond de administratief te verwerken saldering al op voorhand uit te tekenen. Zeker als je fors in "totaal verbruik" omlaag zult gaan zoals de familie Hijink, nu ze aanzienlijk de opwek capaciteit hebben uitgebreid. Zorg in dat geval altijd dat die niet wettelijk verplichte "registratie" keihard op papier (minimaal in de vorm van een e-mail, direct afdrukken op hard-copy) komt te staan, zodat wat er door netbeheer wordt "geregistreerd" ook duidelijk is bij de decentrale opwekker zelf. Meldt direct ook bij de (nieuwe) leverancier, zorg voor een betrouwbare opbrengst prognose, eis een aangepast voorschot bedrag voor de elektra nota, en timmer alles schriftelijk in spijkerschrift vast. Ik zou het zeker niet op zijn beloop laten en er op voorhand van uitgaan dat alles wel goed zal worden geregeld. Het gaat nog steeds veel te vaak fout in ons land, omdat de Wetgever er met de pet naar gooit.

Mocht de "aanmelding" kristalhelder zijn geregeld en op papier vastgelegd, zou alles goed op zijn pootjes terecht moeten komen, hoopt de webmaster van Polder PV. Die "het nodige" aan problemen rond saldering van zonnestroom in de mailbox heeft aangetroffen sinds artikel 31-C in juli 2004 in de Elektriciteitswet is opgenomen...

Martin: veel plezier van jullie fors "gepimpte" installatie, en laat de regionale, mede door jullie betaalde stroomleidingen maar eens ervaren hoe lekker dat eigenlijk voelt, die (donkergroene) stroom die eindelijk eens de andere kant op vloeit door het rode koper. Al is het maar een kort stukkie richting de aftakking naar de buren ...

Info:


5 september 2011: Zonnige monitoring bij André van den Berg in Apeldoorn (2,8 kWp).

"Beste Peter Segaar,

Na onze mailwisseling over 1 van de mythes, de energie terugverdientijd (nogmaals dank daarvoor) en info over WWZ, en verder heel veel uitzoekwerk, heb ik uiteindelijk ook panelen aangeschaft. Op 20 juli 2011 zijn mijn panelen geïnstalleerd. Door MetDeZon. De kabel naar de inverter en aansluiting op de groepenkast heb ik zelf gedaan.

Mijn logging gaat automatisch op de website:
http://raam0.home.xs4all.nl/PV/

^^^
"Twee bij vijf" blok configuratie op het pannendak bij André van den Berg. Duidelijk herkenbaar als mono panelen, aan de afgeronde celhoeken die diamant-vormige "gaten" tussen de cellen laten zien (waardoor de witte back-foil zichtbaar is op deze plekken).

Foto's en grafiek in dit artikel © André van den Berg, Apeldoorn;
bijschriften van Polder PV.

Daar is te zien dat ik 10 stuks 280 Wp panelen heb (totaal dus 2.800 Wp). Dat zijn MDZ / Jiangsu Green Power PV (GPPV) panelen, met type GPM280-B-72. Ze sturen de elektronen naar een SMA SunnyBoy 3000 HF.

Automatisch wordt er tijdens zonuren via een batchfile een bluetooth-verbinding gemaakt door SunnyExplorer.

Met behulp van de software van jSunnyReport worden er mooie grafiekjes en tabellen gemaakt en geupload naar de website.

<<<
De Sunny Boy HF 3000 omvormer met trafo bij André binnen op de muur. Links de DC ingang vanaf de zonnepanelen (zo te zien in twee strings), rechts de AC aansluiting voor koppeling op een aparte groep in de meterkast.

De eerste volledige maand gaf mij 246,285 kWh en dus 88,0 kWh/kWp. Ik wil dat nog gaan vergelijken met referentie/vergelijkbare installaties in de buurt.

Groet en succes,"

André van den Berg, Apeldoorn


^^^
André had beslist geen reden tot klagen, die eerste zonnige dagen
van september 2011... (screendump van zijn logging site).

Commentaar Polder PV:

Een mooie set modules van een in Nederland nog zeer onbekende producent (zo zijn er velen) uit het verre China, die begin 2010 gestart lijkt te zijn met de productie (1 nieuws item op de eigen webpagina, zie ook info pagina bij ENF.com). En een omvormer van wereldkampioen SMA uit Niestetal (Duitsland). We zijn benieuwd hoe deze set gaat presteren.

André gaf later aan dat hij ook zijn productie op Zonnestroomopbrengst.eu bij zal gaan houden.

Nog een paar links n.a.v. André's bijdrage:

  • Systeem leverancier MetDeZon (lokatie: De Rijp in Noord-Holland).
  • Modules van Jiangsu Green Power in Changzhou, Jiangsu provincie, China; monokristallijne module datasheets op deze pagina.
  • Hoogfrequente SMA Sunny Boy omvormers met trafo: info hier.
  • Sunny Explorer software datalogging van SMA: info hier.
  • jSunnyReports "ultimate photo-voltaics logging tool" van o.a. de bekende Martin Kleinman: info hier.

24 augustus 2011: Na DHZ-zonnewarmte volgt DHZ-zonnestroom, met 5,7 kWp bij Gerard Lefeber in Didam

Kort geleden vond ik een e-mail met de karakteristieke titel "eindelijk ook zonnestroom..." in de mailbox. Hij was afkomstig van een vlijtig en handig doe het zelver op duurzaam energie gebied, Gerard Lefeber uit Didam bij Zevenaar (ZO. van Arnhem, Gld.). Gerard komt in de volgende bijdrage aan het woord (lichte tekstuele aanpassingen van Polder PV), opent daarbij "officieel" de alweer vijfde pagina met PV-newbees, en maakt daarbij reeds 200 kWp aan eigenzinnige en lovenswaardige particuliere zonnestroom projecten op Polder PV vol:

"Beste Polder-PV.

Graag wil ik ons PV-project laten zien, zie onderstaand verhaal.

Zo'n 10 jaar geleden hadden mijn vrouw en ik al ideeën om wat met zonnestroom te gaan doen.

De toenmalige Nuon begon met zonnepanelen te adverteren en wij hadden er interesse in, dus hebben we iemand laten komen om ons voor te lichten. Conclusie toen: te duur en te weinig rendement.

Echter, in de loop van de tijd steeg ons (wel te verklaren) stroomverbruik, o.a. vanwege gezinsuitbreiding, een zwembad, en nog wat luxe dingen.

Nu wonen we vlak bij Duitsland, en werden we gewoon jaloers wat daar allemaal op de daken ligt.

Eind vorig jaar kwamen we (toevallig) een zonneboiler systeem met heatpipes tegen. Ik moest het wel zelf installeren. Nu heb ik mijn handen niet verkeerd zitten, en heb ik, met hulp van vrouwlief, deze klus geklaard. En wat blijkt: de zonnecollector werkt als een tierelier. Dit smaakte uiteraard naar meer, vooral vanwege het feit dat het dak mooi op het zuiden gericht staat.

^^^
Het zuid-georiënteerde huis van Gerard met de al eerder aangebrachte vacuumbuizen voor de zonnecollector in het midden van het dak, en reeds diverse profielen bevestigd voor de nagelneue PV-installatie.

Alle foto's in dit artikel © Gerard Lefeber, Didam
Foto bijschriften door Polder PV

Ik heb in de loop van de tijd vele websites doorgezocht, waaronder ook Polder PV, en avonden achter de laptop gezeten om zoveel mogelijk info bij elkaar te zoeken hoe het in Nederland in zijn werk gaat op het gebied van zonnestroom. Dit was al een studie op zich: wat een gedoe hier! (1)

Sommige vrienden en kennissen vonden het maar onzin want “het levert niet genoeg op”, of “voor dat geld kun je heel wat kWh-tjes kopen”. Mijn antwoord is dan: je koopt zonder problemen voor dat geld een auto die na 10 jaar niets meer waard is, terwijl een investering in zonnepanelen dan nog steeds geld oplevert.

^^^
Zeker voor doe-het-zelvers altijd een "historisch moment": het eerste zonnepaneel wordt gemonteerd op de dakprofielen, hier het eerste exemplaar in de meest westelijke hoek van het dak. Uiteraard zijn de risico's van werkzaamheden op dit soort daken altijd voor de DHZ-ers zelf.

We hebben meerdere offertes laten maken en uiteindelijk hebben we voor Solarmodules.nl gekozen die ons naar onze mening de beste prijs/prestatie en dakbezetting kon leveren. We bleven dus enthousiast en in april 2011 (het was een superzonnige maand) is de knoop doorgehakt. Een 5.700 Wp zonnestroom installatie was het resultaat die, omgerekend, ruim 4.750 kWh per jaar zou moeten gaan opleveren. (2) Dit zou iets meer zijn dan we nodig hebben maar we hebben dan wel het dak vol liggen.

Ik heb alles weer zelf geïnstalleerd, want het is ook gewoon prachtig spul om mee te werken. 21 juni 2011 lag alles op het dak, en heb ik de omvormer op het net aangesloten. En ... het werkt! Helaas hebben we nu net een van de somberste zomers van de laatste jaren...

^^^
De forse klus is geklaard: rondom de midden onderaan het dak in een eerder stadium bevestigde vacuumbuis zonnecollector zijn met wat fantasie 30 monokristallijne modules bevestigd en kan het Grote Zonnestroom Bakken Gebeuren gaan beginnen. Op de originele foto is ook een bliksemafleider draad tussen de frames van de PV-modules te zien, die via het frame van de zonnecollector en een vertikaal verlopende geleider links van het raam de grond in verdwijnt.

Op dit moment (19 augustus) heeft de PV-installatie bijna 1.200 kWh opgeleverd, dus dat lijkt mij niet verkeerd. (3)

Kortom, wij zijn erg blij dat we deze stap eindelijk hebben gezet. Ik ben erg benieuwd wat het systeem na het eerste jaar gaat opleveren.

^^^
"De machinekamer", zoals Gerard deze opstelling noemde in zijn e-mail. Een "dikke" (ei-gele) Sunny-Boy van wereldkampioen op het gebied van omvormers SMA uit het Duitse Niestetal. Elektronische schakel/zekering apparatuur. En links onderaan een enkeltarief Ferrarismeter die hier lijkt te worden ingezet als "bruto productiemeter" voor het vaststellen van de totale stroom productie van de PV-installatie. Er werd in Gerard's e-mail niet over SDE gerept, en BPM's die voor SDE (of MEP) worden ingezet zijn in Nederland nooit van het Ferraris type. I.t.t. de Einspeise Meters in Duitsland, die je in eigen beheer kunt hebben voor officiële stroomlevering aan het net onder EEG condities.

Momenteel ligt er nu op het dak: 30 zonnepanelen van 190 Wp (producent: Wanxiang), in huis geschakeld op een SMA Sunny-Boy 5000TL-20, waarbij de PV-modules zijn verdeeld over drie strings.

Verder hebben we een zonneboiler met een buffervat van 200 liter, met 20 heatpipes op het dak. Alles is zelf aangelegd. Zie ook de foto's.

Ben benieuwd wat jullie ervan vinden. En voor de twijfelaars onder ons: heb je de mogelijkheid om iets te doen met zonne-energie ... doen!!"

Gerard Lefeber, Didam.

Toevoegingen en commentaar Polder PV - die deze installatie uiteraard net als alle anderen niet alleen een prima idee, maar vooral KLASSE vindt:

Solarmodules.nl is onderdeel van Solar Trading BV, gevestigd in Harmelen (Utrecht).
Datasheet 190 Wp Wanxiang Solar modules (eff. 14,9%, mono).
Website Wanxiang Solar, een Chinese producent met zeer bescheiden productie capaciteit van slechts 30 MWp in Hangzhou (prov. Zhejiang, oostkust), wel met - nog niet gedocumenteerde - uitbouw plannen. Zie ook info bij PV-newbee Gert Zeilstra op de 4e newbee pagina op PPV.
Informatie Sunny Boy 5000TL-20 trafo-loze omvormer van SMA.

(1) "Gedoe" in Nederland? Ach, als je eenmaal tien jaar nationaal subsidie-gepruts gewend bent... Voor de meest recente kermis zie het SDE dossier op Polder PV (waarschuwing: alleen de kern van dat dossier bestaat inmiddels al uit 17 pagina's vlammend commentaar met snoeiharde cijfermatige en grafische onderbouwing...)

(2) Hierbij wordt dus gerekend met een specifieke opbrengst van 4.750/5,7 = slechts 833 kWh/kWp.jaar. Echter, volgens de uitvoerige simulatie berekeningen van Siderea.nl, moet voor een pal zuid georiënteerd, (vrijwel) schaduwloos "optimaal" PV-systeem in oost Nederland ter hoogte van Didam er een gemiddelde specifieke opbrengst tussen de 911 en 923 kWh/kWp per jaar gehaald kunnen worden*. Dat zou een meeropbrengst van maar liefst 10% t.o.v. de prognose van Gerard (?) betekenen als die specifieke kalenderjaar opbrengst inderdaad gehaald zou worden...

(3) Productie 21 juni tm. 19 augustus 2011 in Didam dus ongeveer 1.200 kWh met 5,7 kWp, een specifieke opbrengst van 211 kWh/kWp. Polder PV haalde met zijn best presterende Kyocera modules (2x 50 Wp in serie op een OK4 omvormer) van 25 juni tm. 19 augustus 2011 (21 juni waren we nog op vakantie), 7 kilometer van de Zuid-Hollandse (zonnige) kust een productie van 208 kWh/kWp. Tellen we daar 14 kWh/kWp die Ton Peters in Spijkenisse (Z.H.) op 21 tm. 24 juni produceerde met zijn 2,7 kWp installatie bij op, zou Polder PV in die periode voor de Kyocera modules zo'n 222 kWh/kWp aan zonnestroom kWh geproduceerd kunnen hebben. Gerard zit daar helemaal in het oosten van het land (met natuurlijk fors afwijkend weer en dus ook zoninstraling) slechts 5% onder. Dus het lijkt, met deze - mind you - zeer grove bierviltjes-berekening, wel "goed" te zitten wat de genoemde productie in die periode betreft.

* NB: prognose gebaseerd op instralingsdata in de jaarreeks 2004-2009, waar het exceptioneel zonrijke - en dus zeer productieve - jaar 2003 niet bij zit. Echter, omdat de dakhelling van Gerard vrij steil lijkt, moet met minder opbrengst rekening worden gehouden. Of het echt zo laag zal zijn als Gerard had berekend moet nog blijken, het kan altijd nog mee gaan vallen.


Nederlandse PV-newbees met eigen site

Soms melden zich ook hetzij direct bij Polder PV, hetzij op openbare forums ("rijkste" bron: GoT), spontaan mensen die reeds hun "verhaal" op hun eigen site hebben gepubliceerd. PV-newbees "elders" dus, of, "de externen". Laatst toegevoegde telkens bovenaan. Subtotaal stand laatste update (27 maart 2012) 40,44 kWp:

Peter Trapman met 18 stuks 230 Wp Sharp modules en 4,14 kWp totaal. Er is op aangeven van netbeheerder Stedin aangemeld bij de niet wettelijk verplichte site energieleveren.nl. Gezien de titel van de website, gaat deze voor de hoofdprijs: www.zonnepanelen-totaal...
Realms.nl. Rebo.71, duikfanaat en tevens duurzame energie opwekker uit gratis zonlicht. Met zowel een dikke vacuumbuis zonnecollector installatie (zie onderaan) als twee sets zonnestroom panelen , en ge-wel-dig mooie en uitgebreide, volautomatisch gegenereerde grafieken sectie. Klasse! Productie grafieken voor een 2,31 kWp PV-systeem (verdeeld over 1,68 kWp met SunnyBoy 1700 omvormer, en 630 Wp met Steca 500 omvormer). Uitgebreide presentatie.

Energiebewust met 14 stuks multikristallijne 240 Wp modules van de Chinese fabrikant ET Solar en een SunnyBoy omvormer van SMA: 3,36 kWp op het dak. Met opbrengst grafiek (eind mei 2011 meer dan 10 kWh/dag). Aanvankelijk was een kWh prijs van € 0,1869 EUR/kWh "over de jaarrekening van 2010" opgegeven, maar dat kan nooit zo laag zijn geweest. Dit is later bijgesteld naar een waarschijnlijker tarief van € 0,2224/kWh (e-mail van de site eigenaar aan PPV van 30 aug. 2011). Vanaf 2009 bestaat de all-in kWh prijs uit "kale levering" + energiebelasting (dominant) + 19% BTW over beide posten, ervoor zat er ook nog een component "variabele transportkosten" van de netbeheerder bij, die per 1-1-2009 is omgezet in een nagelneu, torenhoog vastrecht, het beruchte capaciteitstarief. De apentrotse eigenaar mailde me ook nog dat er na 29 mei 2011 nogal wat aan de website is veranderd. Er staan inmiddels bijvoorbeeld webcams gericht op de Sunnyboy inverter, op de volautomatisch salderende Ferrarismeter, en "op de buitenlucht".

Toegevoegd: 8x 240 Wp (1,92 kWp) met Sunny Boy 1700 op 28 nov. 2011. Totaal nu 5,28 kWp.

Zonzien ("silvester6" op GoT, uit Winterswijk), met "goed boerende" 4,32 kWp grote Trina Solar installatie met 24 stuks 180 Wp modules in een "heel aparte" configuratie op een SMA Sunnyboy 3800 (NB: 3,24 kWp deel installatie voor SDE). En supergelikte grafieken waar ik het van in mijn broek deed (aanvankelijk zonPHP), ook al is er imiddels overgestapt naar een Solarlog systeem voor de monitoring. SDE subsidie, te zien aan de "perikelen" in het beknopte dagboek)

Wanonzin.nl ("petje72" op GoT, uit Schimmert; nieuwe installatie jan. 2011, en het plezier straalt er nu al vanaf. "Petje": veel lol met het fraais. Een mooie 1,35 kWp installatie op plat dak in drie rijen met 6 stuks multikristallijne 225Wp Scheuten Solar modules, type Multisol P6-60i, en een SunnyBoy 1200 van SMA, geleverd door New Energy Systems).
Zonnigdruten (eenvoudige doch leuke website met live-logging van een 1,86 kWp MetDeZon PV-setje en van een Nefit Solarline 1-110 zonnecollector in het Gelderse Druten)
WhizzWeb (mooie site met live logging van 3,6 kWp installatie in Utrecht en grafieken van systeem van 1,4 kWp in Drenthe, groen gehost!)
http://www.spelplein.eu/solar/ (beknopte webpagina van Tweaker Pieter-471 met 3,33 kWp SDE 2010 installatie met 18 stuks monokristallijne 185 Wp Jiangsu KingSun modules en een Delta SI 3300 omvormer, zie ook opmerking over zijn opstelling)
http://www.duurzaamroermond.nl/ (Floris Mokveld uit Roermond met 1,05 kWp Solarfun installatie met SDE 2008, ook zonnecollector, een eigen blog, en inmiddels ingevoerd in Sonnenertrag)
http://www.dicks-website.eu/zonnepanelen/index.html (Dick Kleijer uit Kockengen, Utrecht, met een krachtige Trina Solar 3,5 kWp installatie met SDE subsidie op zijn "Zonnehoek"; zie ook Sonnenertrag pagina)

http://blogger.xs4all.nl/linerwin (zie ook apart bericht, fam. Brakenhoff, Nederhorst den Berg, 3,5 kWp)

http://home.planet.nl/~schre010/zonnezaken/ (Harry Schreeven, 1,65 kWp + zonnecollector)
http://www.pietvanoostrum.com/energy/zonnepanelen/nl/ (Piet van Oostrum, Utrecht, 3,15 kWp)


Solarlog gemonitorden in Nederland (162 systemen met een totaal opgesteld vermogen van 2.272,7 kWp, gemiddelde per installatie maar liefst 14 kWp; status op 28 augustus 2011):

http://www.home.solarlog-web.nl/map.html

Suntrol database SolarWorld module bezitters (22 maart 2012: 2.824 installaties, grotendeels Duitsland). Voorbeeld:

Gerard Donkers, Veghel (N.B.), met 6,08 kWp SolarWorld "Zonven" systeem op een Kostal PIKO 5.5, op het Suntrol webportaal van de Duitse module reus. 15 minuten refresh van de opbrengsten. (Op Suntrol portal zijn nog meer Nederlanders te vinden...)

http://www.suntrol-portal.com/nl/plant/search/browse

Karakteristiek citaat van Gathering Tweakers:

"Ik heb nu 9 panelen van 185 Wp op 3 stuks steca's maar wil ivm met verslaving uitbreiden."

Wanneer komt er in Nederland een "anti-zonnestroom verslavings-politie", dacht u?


Ook leuk... (meestal met foto's) - laatste update 10 april 2012:

MoneyPriest heeft een Jiangsu Kingsun set van8 modules/2,08 kWp op een AEG 2000 omvormer en heeft haar "Zonnezusje 1" gedoopt in zijn "bericht van algemeen nut" van 31 maart 2012...
migjes heeft eindelijk de lang verwachte (eerste) installatie, 9 stuks 190 Wp modules = 1,71 kWp met Aurora Power-One 3.0 omvormer. Oost oriëntatie, 45 graden, in Tilburg.
hansdegit is eindelijk aan de beurt. Was de aanvankelijke kennismaking met GoT nog wat onwennig, na wat bijlezen en educatie was Hans zo om. En nu heeft hij een schitterende installatie met 20x Yingli Panda 265 Wp modules (met Dutch ECN "brains" content, 5,3 kWp) en, heel byzonder, als een van de eerste in Nederland, vanwege partiële beschaduwings-probleempjes en diverse oriëntaties, Tigo power optimizers per module, met een Piko 5.5 omvormer. Schuin dak en dakkapel (plat dak) opstelling, complex, ook nog een dubbele thermische zonnecollector plaat d'r tussen in. Intro (na vele smakelijke posts vooraf), eerste foto, nog twee foto's, en de mooiste foto (ff buurten bij de buren...), plus eerste screenshot Tigo optimizers. Eerste productie resultaten Piko omvormer op aparte site.
rube installeerde helemaal zelf bij zijn ouders (zelf geen ruimte meer?), strak dakkie met 14x Suntech 190 maakt 2,66 kWp op een Eaton omvormer, voor een "goede prijs" in Duitsland op de kop getikt. Opbouw met Clickfit. Eenvoudige logging met een Plugwise plug. All-in kosten: € 1,46/Wp. "Dat niet iedereen dit doet"... Geweldig werk! Gegevens hier.
PVPower installeerde een systeem met 10 multikristallijne STP250-20/Wd+ modules in twee rijen (relatief lage hellingshoek) op zijn platte schuurdak, geschakeld op een Power-One Aurora PVI3.0 omvormer en opbouw met Schletter montage materiaal. Pijpjes zouden beter weg kunnen i.v.m. nagging schaduw effecten bij lagere zonnestanden... Systeem (2,5 kWp) info hier.
leon303 hat auch noch lust dazu, kocht er wat zonnepaneeltjes bij en snort dat het een lust is: 2x Sharp ND-245 a5 + 3 Senersun SSM72a190 beide op een Soladin 600. Voorlopig totaal 1,06 kWp, en daar gaat het waarschijnlijk niet bij blijven... (26 feb. 2012)
michel911 herschikte zijn panelen en plaatste er bij (Zon Op Je Dak aanschaf subsidie Amsterdam 2011) zodat hij, recht tegenover zijn Amsterdamse leverancier, nu op 2,31 kWp (een paneel nog niet herplaatst), in portrait opstelling met lage hellingshoek van 15 graden op Avasco frames op plat dak. 6x Suntech STP280 en 2 (3) x STP 210 Wp, de laatsten met 1 celrij minder (kortere modules). Alles op Sunny Boy 2100 van SMA. Opbrengsten op Sonnenertrag.eu (hier) en ZonPHP (hier), met foto's oude opsteling (hier).
sbrzon uit Amersfoort is nu officieel Polder PV "PV Newbee", dus daar verder kijken.
jhead22 plaatste op een smal plat dak segment op zijn nieuwbouw woning 6 stuks monokristallijne 260 Wp (1,56 kWp) Yingli Solar modules en koppelde er een Sunny Boy 1600TL (SMA) aan op een aparte groep. De boel wordt uitgelezen middels het bekende Plugwise systeem.
robkds breidde uit van 1,11 naar 1,595 kWp en tekende het "voorval" aan op GoT.
PCIop in het verre Winschoten (Gn) is ook "coming out" met een verwijzing naar zijn Sonnenertrag pagina's (deel 1, deel 2). Byzondere installatie met een "schans" constructie op plat dak, 2 deel installaties, en, byzonder, deels modules van Enfinity (Vlaams groot-installateur) met pseudo-vierkante monokristallijne cellen (Photon database: module rendement 14,75%). Totaal 11x 240 Enfinity (op Fronius IG 30)+ 6x 240 Renesola (op Mastervolt Sunmaster XS2000) = 4,08 kWp. Alles zelf aangelegd...
wie (ja, dat is de nick...) liet alvast wat hardware aanbrengen op zijn oost dak, eerste foto's dus. Installatie inmiddels opgeleverd op Sinterklaas dag bij uitstek, 5 december 2011. Pakjesavond kan niet meer stuk daar, met 27 stuks 190 Wp modules van de Chinese producent Znshine Solar, en een SMA Sunny Boy 5000TL omvormer, zonder subsidie [5,13 kWp]...
MieJuul plaatste een tweedehands set Helios modules (4x 105 = 420 Wp) met 2 GridFit omvormers, pal zuid op het garage dak (20 nov. 2011).
Van der Bijl Veevoeders uit een dorpje westelijk van Zutphen (Gld.) heeft eindelijk ook een leuk PV systeempje. 130 stuks 240 Wp Yingli Solar modules (31,2 kWp) slechts, met Tripower omvormers. Zijn leverancier plaatste mooie foto's...
The Wizard hoort voortaan ook in het legioen "hopeloos verslaafden", breidde regelmatig uit en ruilde een slecht presterend setje om. Hij heeft nu 3.290 Wp (zie correctie post), verdeeld over 4 sets zonnepanelen, met 3 Mastervolt Soladin 600 omvormers, en een Sunny Boy 1700 van SMA (natuurlijk met een paar leuke foto's)...
WouterB ging ook voor die nagelneue Panda's-met-ECN-technologie-van-Yingli, en gooide er 10 stuks van 260 Wp elk op z'n dak [maakt 2,6 kWp]. Plus een Aurora Power-One PVI 3.0 omvormer om daar wisselspanning-fähige elektronen van te gaan bakken (vooral na de winter...).
"Goede vrienden van Murdy" kregen hulp en hebben nu een dijk van een 4,46 kWp (22 PV-modules) op pal zuid op het dak liggen.
Wai-am breidde uit en heeft nu 6 zonnepanelen (à 210 Wp, dus 1,26 kWp) op een SMA Sunny Boy 1200 omvormer op plat dak.
Crazyanz gooide ook maar eens 11 paneeltjes op het dak, 2,86 kWp, en begon snel te meten met een Plugwise systeem. Foto's (op aandringen van hitserige Tweakers...) inmiddels gepubliceerd. Zie ook eerste productie grafiek...
Lardman monteerde de 1,52 kWp "plus gesorteerde" Komaes Solar KM 190 monokristallijne panelen helegaar zelf op z'n schuurdak. Mooi systeem, met 3 fannetjes naast de 3 StecaGrid omvormers (2x 500, 1x 300). Schaduw dreiging uit west. Voor toelichting bij de (keuze voor de) modules, zie GoT post van 24 okt. 2011!
Neanderthaler71 met langverwachte en beer'nfraaie, zelf gekochte en gemonteerde installatie: mooie foto, en hier de obligate systeemdata (NB: correctie azimuth): 8x nagelneue efficiënte Yingli Panda 260 Wp modules (totaal 2,08 kWp, NB: Panda modules berusten op een NL ECN uitvinding...) plus SMA 2100 TL omvormer, bij een azimuth van 198 graden (ZZW) en hellingshoek 15 graden. Niet in lijst vermogens-totaal opgenomen, N. staat inmiddels in de "Polder PV Newbee lijst"...
NielsOo begint aan zijn eerste twee Suntech setjes met Steca's, in totaal 6x 190 = 1,14 kWp.
thalantis sloopte de spaar rekening en gooide meteen maar 38 stuks zwarte poly 190 Wp ET Solar modules op het dak, met tweemaal een PowerOne Aurora 3.6 OU omvormer in huis. 7,22 kWp schoon aan de haak. Compliment!
c70070540 heeft een mooie dubbel set met in totaal 8 stuks Sanyo HIT N235SE10 "hochleistungsmodules" (uit Japan) en een Steca 1900 omvormer gekocht: systeem capaciteit 1.880 Wp, en hij heeft al een "boven nominaal DC vermogen afgelezen op het AC telwerk (bericht van 22 juli 2011).
"Oude" newbee Juan verhuisde, bracht zijn elf jaar oude Kyocera modules met OK4 omvormers mee (8 stuks, 864 Wp), maar gooide er meteen met een SDE 2008 beschikking 3,42 kWp aan Canadian Solar modules bij geschakeld aan een Aurora Power One omvormer. Totaal 4,284 kWp. Zie post op Polder PV.
"ouders van vriendin van ArnoudK" hadden ook al 30 modules van 175 Wp, dus een installatie van 5,25 kWp aan laten leggen volgens deze post. Hiermee wordt in deze rubriek de 100 kWp drempel "genomen". In die post wordt trouwens alweer een plan voor een 5 kWp installatie bij weer een andere "bekende van" aangekondigd.
"bekenden van ArnoudK" hebben vanwege het enthousiasme voor zijn installatie (zie verderop) - met zijn hulp - op hun nieuwe huis ook maar meteen een leuk systeem van 51 stuks 190 Wp modules, dus 9,69 kWp (!) aan laten leggen. Met een van de beste omvormers ter wereld, een Refusol 10K bak.
"buurman van Gasschuif" expert in aluminium frame opbouw, heeft oplossing voor veel vermogen per vierkante meter zelf gebouwd, met 12 monokristallijne modules op plat dak en 4 StecaGrid omvormers (geschat nominaal vermogen: plm. 2,3 kWp).
buldogwtf doet een combi PV en thermisch met 2 dikke 280 Wp mono's (560 Wp) en een mooie collectorplaat voor zijn nagelneue Bosch HRC35II zonneboiler
Erasmo plaatste 12x 185 Wp Sunteggies (2,22 kWp) met 3 Steca's op 2 hoeken van de oost en westzijde van het schuine dak en heeft volgens mij nog wel plek op zijn dakkapel als 't ie eenmaal goed verslaafd is geworden...
Amsterdam-IJburg (exacte lokatie/eigenaar onbekend) "kreeg" in september 2010 een mooie 2,64 kWp Avancis dunnelaag installatie met 24 PowerMax CIS modules (Saint-Gobain, ex Shell project) en een Mastervolt XS3200 omvormer, geïnstalleerd door Glambalk van www.zonnestroom.eu die link naar foto en productiegegevens in vergelijking met een - in voor en naseizoen deels beschaduwd - Amsterdams Sunpower systeem (bekende Ericplan) plaatste met opvallend goede resultaten.
Grote uitpakker SunshineCompany heeft de spullen binnen voor het eigen bedrijfsdak en heeft grootse plannen met 68 Suntech 205 Wp modules (13,94 kWp), een SMA SB 15.000 TL omvormer, en een SMA Webbox (zie foto's op GoT, geplaatst 20 okt. 2010). Hoop tegels te versjouwen op het dak... Nog meer foto's van dakwerkzaamheden, verder gevorderd, vrijwel klaar, en eerste opbrengstgegevens op Sunnyportal! Het bedrijf heeft een gezonde insteek ("Waar staan we voor?"): proberen zonder subsidies toch zonnestroom systemen te slijten, vooralsnog aan bedrijven die belastingtechnische voordelen kunnen behalen met een eigen PV-installatie.
RichardSun uit zonrijk Goes (Zeeland) met 5x Sharp 235 Wp (1,185 kWp), SMA Sunny Boy SB1200, en lust nach mehr, maar met een curieuze ISKRA netmeter die digitaal "lijkt" te salderen volgens merkwaardige logica...
Slome uit Veendam plaatste een erg leuk "Do It Yourself" filmpje op Youtube van zijn met een SDE 2009 "klein" gezegende 1,925 kWh Sharp platdak installatie met SMA bak, zie ook data in de Sonnenertrag ingave.
ElectricAlex had trek, begon met SDE (en had vervolgens wat "avontuurtjes met de netbeheerder"...), en breidde al snel uit. Suntech 220 Wp modules, 2,24 kWp met Soladinnetjes. Ook de buurman met 6 paneeltjes op platte daken. Leuke foto's gelinkt!
HellevUUr, met mooie, SDE-loze Suntech STP205 Wp set (15 stuks), 3,075 kWp installatie, en een SB3000 omvormer van SMA. Hij plaatste meteen leuke foto's op GoT; zie ook zijn vervolg post, en nog een paar foto's. En vergeet zijn vervolg avontuur niet. In juli 2011 weer 1.140 Wp d'r bij, totaal: 4.215 Wp, hoogste tijd voor een originele op zonnestroom gebakken appeltaart! (zie aankondiging en fotoreportage)
2ehands, al 416 Wp, heeft ook al serieuze uitbreidingsplannen ... met aangepaste gewenste nieuwe situatie, en ook nog leuke meterkast foto. Spoedig daarna op een zondagje even de hele meterkast "salonfähig" gemaakt voor toepassing van zonnestroom en ander elektrisch moois...
Buldogwtf, klein maar fijn met 560 Wp, met uiteraard meer duurzame plannen. Foto van zijn (?) panelen.
PCmadman is eindelijk ook klaar (alhoewel, wordt betwijfeld...). En heeft effekes z'n dak volgegooid met Chinese Kingsunnetjes. Allemachtigprachtig, mijn complimenten voor deze met een SDE 2010 beschikking "klein" (effectief: 7,5 kWp, max. te subsidiëren per jaar 6.375 kWh) gezegende installatie van maar liefst 8,14 kWp. Zie ook eerdere bericht met meer foto's waaronder thermische opnames met een IR camera (pcmadman is thermisch specialist), en een leuke uitgebreide fotoreportage op Facebook (hier). 44 monokristallijne modules van 185 Wp, bijna W. oriëntatie van een 45 graden hellend dak (zou ruim 80% van max. instraling moeten kunnen vangen), met 2 Delta SI3300 omvormers. Geweldige installatie!
Crackh34d doettut ook met KingSunnen, 11x 185 = 2,035 kWp, met 1,5 resp. 0,5 kW omvormer, en ... aangelegd met hulp van een bekend PV newbee op Polder PV... Zie ook fotoreportage. Over SDE wordt niet gerept, maar mogelijk is hier de provincie bij de aanschaf "te hulp geschoten" ...
Dennis D uit Barneveld is ook heel blij met zijn nagelneue 1,32 kWp (8 stuks) multi's...
Familie Hoenselaar, newbee op website van een bevriende "concurrent", liet 1,92 kWp installeren met een Fronius omvormer. Eentje uit de snel groeiende categorie: "dan maar zonder SDE"...
Master30 schafte mooie "black beauty" Sunteggies aan, 3x 180 Wp (= 540 Wp) - op een Steca 500. Hij wil "zsm. een tweede set", nu hij de Ferraris in achterwaartse modus heeft zien draaien. Tweede set inmiddels (sep. 2010) geïnstalleerd, 3x 220 = 660 Wp, verslagje van eerste ervaringen. Totaal nu: 1,2 kWp.
Woodski, in de voorbereidingen voor PV-moois op een "moeilijk" halfrond dak. Spektakel nummer een , twee, en drie. Wat gaat daar voor fraais op komen? Zie inmiddels zijn eigen newbee bijdrage!
Anne vdr Bom, collega Leienaar (...), schroefde snel voordat de "gevelpanelen onzin in de bor" rechtsgeldig dreigt te worden een zestal Kingsun mono's (totaal 1,11 kWp) tegen de Leidse zuidgevel en gaat vanaf mei 2010 als trots "SDE-vrij zonnestroom producent" door het glorieuze, ambtenaren vrije leven... (ook op Sonnenertrag). Inmiddels een uitgebreid verhaal op OliNo.org, bijdrage van 5 augustus 2010.
Rebo.71 uit Vlaardingen doet het met 2 vacuumbuis collectoren en een 2,31 kWp PV-systeem op plat dak, gesplitst op Sunnyboy SB1700 en een Steca500. Foto met explicatie systeem keuzes hier . Zie ook live logging op zijn site: smullenbrullen! ...
Waarder, dorpje bezuiden de A12 WZW van Woerden (prov. Zuid-Holland, mooie boerderij met - inmiddels - al twee volle daken met zonnepanelen (niet in SDE beschikkingen lijsten voorkomend voor 2008 of 2009), het eerste dak 120 vierkante modules tellend. Zeer "on-Nederlands", maar hartstikke leuk natuurlijk. Ontdekt door GoT contibuant rube. Polder PV bezocht de fraaie installatie op 9 augustus 2010 op de Biohummer® - zie fotoreportage in de rubriek "Inspiratie".
X21r laat ook zijn mono Kingsun paneeltjes dan maar zien, prachtige set van mogelijk 1,665 kWp met 4 aangepaste kleine "kwart-moduultjes". Gaat gezien zijn ge-wel-dig goed in elkaar zittende bijdragen op ecologie forum (België) en die op GoT, waarschijnlijk een gouden toekomst tegemoet...
Solarking met 4,44 kWp mono Jiangsu Kingsun module uitbreiding van eigen import knalt iedereen de deur uit met in totaal nu 7,86 kWp... (voor het eerste deelsysteem van 3,42 kWp, zie newbee bijdrage Daniel Witte). Foto!
Sasjo heeft 3 stuks 220 Wp mono "Kingsun's" (onder Tweakers inmiddels een "bekend leverancier"...) op het ZZO georiënteerde, schaduwvrije en 35 graden hellende schuine dak geschroefd op ClickFit rails (0,66 kWp), met een Steca 500 omvormer. Zie ook zonneboiler melding onderaan.
Rube (GoT) ging meteen voor 1,2 kWp aan monokristallijne moduultjes en bespaarde er meteen een hoop bij...
Mightym (Zeeland) plaatste een foto van de eerste 15 stuks 185 Wp mono modules (2,775 kWp), inmiddels (3 april 2010) is de rest, 2,405 kWp bijgeplaatst (13 stuks) - totaal 28 stuks, totaal 5,18 kWp (FOTO!)...
Martijn Reinderink op Tweakers meldde zich beknopt maar krachtig met 1,1 kWp (6 modules) op 2 Steca500 omvormers in Hillegom, en een leuke link naar een logger van zijn dagproductie - en meer (zie ook deze post).
Joba viel ook al voor de zon (ook met 6,1 GJ vlakkeplaat thermische collector) en installeerde de 2,775 kWp helemaal zelf. Eerste bevindingen: "Ik heb nu echt zonnekoorts. Symptomen: elke 5 minuten de trap op om het momentane vermogen (omgebouwde energy control 3000) te bekijken en daarna beneden met open mond naar de terugdraaiende meter staren". Heerlijk. Dat gun je toch alle Nederlanders?
Gatgda die begon met een 660 Wp startsetje, kocht van de "King of Solar" via GoT voor ver onder de 2 euro/Wp nog eens 1,575 kWp aan monokristallijne paneeltjes bij (onder SDE 2009), en zit dus al op 2,235 kWp. Zie foto's van zijn installatie.
ArnoudK met mega offensief om van de energieboeren af te geraken. O.a. met 22 monokristallijne zonnepaneeltjes, totaal 3.850 Wp, SDE vrij, en veel meer duurzaam/energiebesparend moois...
Sprokkie ook al zo'n doe het zelver en op Tweakers actief, pakt grootschalig uit met zonnecollector batterij met 4 grote collector platen (o.a. voor ruimteverwarming) en 1,14 kWp aan PV
TweakKiwi deed alles zelf, bestelde via een GoT contact in Duitsland, breidde uit tot 3,6 kWp met mooie mono's, en was in totaal slechts 2,71 Euro/Wp kwijt, zonder op de SDE in te gaan (geschatte terugverdientijd plm. 10-12 jaar) ...
Windfreak is ook al zo'n zelfregelaar die knalt met Sunpower paneeltjes uit de States: 12 x 220 Wp [2,64 kWp] Sunpower BK (zwart, mooi!) + Fronius IG 30 omvormer + datalogger easy (zelfbouw). Komt meer info over op: www.topspots.org/wordpress. Opbrengsten staan op www.topspots.org/solar/. Hij haalde de paneeltjes uit Aachen, net over de "Grüne Grenze", en betaalde d'r 4,70 Euro/Wp (incl. BTW) voor. Inmiddels op Sonnenertrag;
Stegen met 24 bloedmooie 225 Wp Sunpower's uit Amerika (gekocht via Microsolar.at in Oostenrijk), totaal 5,4 kWp... (foto), inmiddels bloedmooie logging site on-line: http://www.solarlink.nl/;
Nock372 met 24x Suntech 210 multi's, totaal 5,04 kWp... (foto)

Subtotaal deze categorie: 192,48 kWp (exclusief Waarder, exact vermogen onbekend)

PV-newbees "met eigen site" (40,44 kWp) plus "ook leuk": 232,92 kWp


Zonnecollector newbees mogen natuurlijk ook graag gezien worden (zie deels al bij de zonnestroom verslaafden in de opsomming hierboven)! Gestart 12 april 2010, gaarne opgaves met link doorgeven naar Polder PV!

Voor een beargumenteerde vergelijking tussen vlakkeplaat collectoren en vacuumbuis collectoren, zie de post van GoT contribuant SpiceWorm van 13 juli 2010, maar zie ook s.v.p. de daar op volgende reacties!

  • Realms.nl. Rebo.71, duikfanaat en tevens duurzame energie opwekker uit gratis zonlicht. Voor PV deel, zie lijst hierboven. Productie grafieken voor de RivuSol 15T/30- 250L Boiler (30 vacuumbuizen), met Resol DeltaSol BS+ controller. Zeer uitgebreide grafische presentatie.
  • Sasjo heeft na zijn 3 PV modules (zie boven) meteen maar even een vette vacuum collector verzameling op het dak bevestigd (rond een "memorabele" dag in de Nederlandse historie...). Q-Solar 200 systeem met 13,2 GJ vacuumbuis collector array (3 rekken met in totaal 72 vacuumbuizen van TEC Solar). Zie uitgebreide fotoreportage op Picasa. Volgens Sasjo zelf: "Alles is gekocht bij de Installatiemeesters te Beers (echte techneut en liefhebber, heeft zelf 12 setjes, 2000 liter + 120 liter boiler en grootste Q-Solar)."
  • Paerad in Hoofddorp met HR-SOLAR HRS200/5.0AR, met 2 collectoren, opbrengst 6,1 GJ. Mooie foto's!

Zie verder deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 6 en deel 7 (actueel)

 


© 2011 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)