starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
collectieve aankoop analyse
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

Wij Willen Zon - de actie, het verloop, en de achtergronden actueel

Op deze webpagina's van het particuliere, onafhankelijke en onbetaalde initiatief Polder PV een analyse van de bekendste, met veel media aandacht omgeven landelijke zonnestroom actie van Nederland anno 2010/2011. In een serie artikelen werd daar al eerder intensief door Polder PV aandacht aan besteed, sedert de organisatie op de Dag van de Duurzaamheid, 11 november 2010, de actie in het leven riep (zie onder die datum op de webpagina actueel nieuws van de "moeder" organisatie, Stichting Urgenda). U vindt die eerdere artikelen wederom op deze pagina (oudste onderaan).

De actie heeft gaandeweg "het proces" nogal wat vragen, kritiek - en reacties - uit de (zonnestroom) markt en de nodige wenkbrauw fronsen opgeleverd. In de op deze pagina gepresenteerde berichten (meest actuele bovenaan) gaat Polder PV diep in op diverse zaken (niet alleen gerelateerd aan puur technische kwesties), de uitgangspunten van de organisatoren, de invulling daarvan, de impact op de bestaande zonnestroom markt, en diverse hoogst curieuze zaken in de "uitvoeringsfase". Aangezien de actie met veel bombarie en forse internet aandacht (en NOS/Vara TV- en radiouitzendingen) is gepresenteerd en begeleid, is het goed om de zaken in een kritisch daglicht te blijven bezien. Want "zomaar" iets in de orde grootte van 13 en een halve MWp op de blijvend kleine Nederlandse zonnestroom markt neerzetten (voorlopige laatste "schatting", definitieve getallen en aantallen pakketten zijn onbekend) is geen sinecure.

"6 panelen is een van de gangbaarste pakketten."

Marjan Minnesma in Vroege Vogels uitzending/VARA van 9 jan. 2011.

Maar: welke modules worden er dan geleverd (NB: pakket A)? Dat was lang de vraag. Op 1 maart 2011 kregen we uiteindelijk het lang verzwegen nieuws, al moest Polder PV die impliciete "boodschap" zelf vinden en werd hij er niet vanzelf op gewezen...Artikelen over WWZ actie op Polder PV

(deze pagina - actueel)
2 augustus 2011 Overstimulering Eemsmond: subsidie bovenop WWZ pakketten
29 mei 2011 De uitvoeringsfase en meer curiosa rond WWZ
4 mei 2011 Marjan Minnesma van WWZ bij TROS Radar
1/2 maart 2011 LDK Solar uit WWZ actie verwijderd

(eerste pagina)
28 februari 2011 Rol van Triodos in WWZ actie
27 februari 2011 Zwijgt WWZ over wijzigingen in pakketten?
21/22 februari 2011 Een van de twee pakketten module leveranciers weggevallen uit actie
16 februari 2011 Gefeliciteerd - met gemengde gevoelens
14 februari 2011 WWZ wil het onderste uit de kan
1 februari 2011 Nog een halve maand intekenen, rechtszaak, en andere bespiegelingen
17 december 2010 Gemor in de installatiesector
6 december 2010 Bespiegelingen en verlenging actie tot eind januari 2011
2 december 2010 Apert fout eenheden gebruik bij opbrengst "berekening"
27 november 2010 WWZ verwijdert plotsklaps de pakketten verkoop teller
25 november 2010 Groot deel van capaciteit WWZ straks naar zakelijke klanten
16 november 2010 Hosanna en kritiek - WWZ actie uitvoerig tegen het licht
Status rapport WWZ teller en installateurs

Extern artikel in Trouw zie Sunfos site (5 maart 2013)


2 augustus 2011: Gemeente Eemsmond heeft weinig geleerd en overstimuleert. Polder PV heeft het wel vaker over de belachelijke overstimulering van zonnepanelen bij de in ons land regelmatig opflakkerende "lokale stimulerings-acties" voor de aanschaf van zonnepanelen. Laatst nog in het voorjaar met een volslagen idiote aanschaf subsidie van 4 Euro per Wp, zo'n beetje gratis zonnepaneel systemen dus, in het zonnige Volendam. Afgezien van het feit dat er nooit centraal wordt gemonitord bij dit soort "goedbedoelde" acties, en enige controle op kwaliteit dan ook afwezig is, is alleen al de hoogte van veel gemeentelijke incentives anno 2011 totaal irreëel en contraproductief geld over de balk smijten. Met profijt voor slechts enkele huishoudens omdat al vroegtijdig het - meestal zeer kleine - potje is leeg geschraapt. En natuurlijk leidend tot knipperlicht effecten: zo heb je iets, en het volgende moment is er niets meer.

D'r kan alweer zo'n "actie" worden bijgeschreven in het rijtje. En die heeft nog een extra bedenking. Want een gemeente die slechts één aanbieder in de portfolio heeft? Een aanbieder bovendien die reeds absurde dumpprijzen biedt, waar een "normale" Nederlandse leverancier nooit tegen op kan bieden? Een aanbieding die vooral mogelijk gemaakt lijkt te zijn doordat de Chinese leveranciers achter die actie koste wat kost voet aan de grond in Europa willen krijgen? In de gemeente Eemsmond in Groningen kan het allemaal, zoals verderop staat beschreven.

Daar kan trouwens al een tijd wel meer op het vlak van energie waar menig duurzaam wenkbrauw heftig van gaat fronsen. Zoals duur betaalde, met veel te lucratieve, te hoge MEP subsidies gefinancierde windturbines, voor het grootste deel in een van de meest productieve windgebieden van Nederland neergezet door de voormalig Nederlandse energieboer Essent, en vervolgens als bruidsschat gratis weggegeven* aan de Duitse Mega Kolen Boer met Nederlandse Atoom Plannen RWE (straks wellicht in handen van de Russische "Maffia", zie, na aanmelding, het onverbloemde bericht van Jurgen Sweegers op Energieenwater.net). Dan zullen we het over de 1,6 GW kolenmoloch ("met biomassa bijstook") van RWE aldaar maar niet hebben. Noch over de 1,2 GW "multi-fuel" centrale van Vattenfall/NUON - die uitdrukkelijk als basis concept een kolencentrale heeft waarin biomassa zou worden bijgestookt. Dat heeft alles met duurzaamheid byzonder weinig te maken.

*Bittere pil die echter op fabrikant Enercon wordt afgewenteld ("garantie klusje"): alle bladen van die turbines moesten worden vervangen omdat er haarscheurtjes in zijn ontdekt. Zie ook post 7 in dit bericht (blog van Paulus Jansen/SP) van kenner Jaap Langenbach over de Essent turbines.

Terug naar zonnestroom en "de aanbieding" van Gemeente Eemsmond.

(1) Samenwerking met Stichting Urgenda, m.a.w.: de bekende Wijwillenzon actie. Die formeel afgelopen zou zijn voor de particulieren die zo'n beetje bijna allemaal aan een pakketje geholpen zouden moeten zijn. Het daadwerkelijk gerealiseerde volume daarvoor is nog steeds niet bekend, mogelijk tussen de 5 en 6 MWp. Ook Energeia kon in hun korte stukje van 1 augustus jl. alweer geen harde afzet cijfers te pakken krijgen. Maar er is al een "herstart" of "doorstart" aangekondigd met een laatste "tranche" die in 2012 zou moeten komen. Deels mogelijk voor "scholen en bedrijven" die lang over aankoop contracten voor de eerste actie hebben gedaan (nog niets van bekend, ook niet het vermogen wat daar dan wel naar toe zou gaan en wat hard is afgespijkerd), waarna het einde verhaal zou zijn voor WWZ (volgens de homepage). Andere partijen voor de levering van zonnepanelen (pakketten) worden door Gemeente Eemsmond niet genoemd, dus WWZ lijkt hier de enige aanbieder te zijn. Wat al op zijn minst curieus is, want wat zouden de hierdoor getroffen "gewone" aanbieders van zonnepaneel systemen daar wel niet van vinden, die van de handel moeten leven? "Vrije" markt met extreem goedkope hardware, geleverd door een "Stichting", die ook nog eens onrealistisch laag is geprijsd en waar gemeentelijke subsidie bij zit? Wie weet bemoeit de NMa zich er wel mee als er klachten gaan komen. Er tegenop concurreren kun je wel vergeten als serieuze partij die kwaliteit en langjarig service wil leveren.

(2) Er wordt verwezen naar een "Groninger variant" van de bekende pakketten op de WWZ site: 3, 6, 12 of 16 panelen (gedenk ook de "ABN Amro variant"). Daarbij is volgens de website van Gemeente Eemsmond sprake van extra kortingen van maar liefst 300, 350, 400, of zelfs 450 Euro per "WWZ pakket". Volgens de huidige WWZ website komt dat uiteindelijk voor deze specifieke actie neer op all-in (excl. installatie) systeemprijzen van, achtereenvolgens, € 1.194,86 voor 3 panelen (570 Wp), dus € 2,10/Wp, € 2.905,47 voor 6 panelen (1.410 Wp), dus € 2,06/Wp, € 5.337,84 voor 12 panelen (2.760 Wp), dus € 1,93/Wp, en € 5.791,56 voor 16 panelen (3.040 Wp), dus € 1,91/Wp. Die 1,91-2,10 Euro/Wp (excl. installatie kosten, maar afgeleverd op uw stoep) is onvergelijkbaar veel goedkoper dan huidige "normale" prijzen in de NL markt. Bijvoorbeeld, een 1,75 kWp "schuin dak" pakket met 12 stuks goedkope kristallijne Philadelpia Solar modules en een Europese omvormer kost bij SolarNRG 2,54 Euro/Wp incl. BTW, zelfs nog zonder transportkosten en uiteraard ook nog zonder installatie... De genoemde systeemkosten die Gemeente Eemsmond hier offreert zijn dus echte "zomerdump" prijzen die ver onder de "aanbiedingen" van al lang op de markt opererende systeem leveranciers zitten. Sinterklaas is blijkbaar vroeg dit jaar. Oude tijden herleven (gedenk de absurde stapeling van subsidies in de jaren 2000-2003, waar de webmaster van Polder PV destijds toen als volslagen PV-nitwit trouwens ook van heeft "geprofiteerd" - wist hij toen veel wat voor verwoestende effecten dat soort overstimulering kon hebben...). WWZ heeft altijd geclaimd "zonder subsidie" te kunnen leveren (alsof het Chinese succes van de hardware aanbieders niet zwaar gesubsidieerd is geweest door de voormalige communistische regering daar), en onderschrijft met deze actie al impliciet dat daar altijd "uitzonderingen" op zijn. Misschien heeft het wel te maken met de veronderstelling dat Groningers toch vaak zuneg zijn...

(3) Op de gelinkte pagina op de WWZ website wordt gesuggereerd dat het om een nieuwe bestelling zou gaan, waarbij tussen de gewenste "collectieve bestelling" en de uiteindelijke levering zeker 2 en een halve maand zou zitten. Waarbij er vervolgens gerekend wordt met "5 weken productie" en "5 weken varen". En dat dus tussen oktober 2011 en maart 2012 de panelen in Nederland zouden arriveren voor "deze actie". Ten eerste, voor de vaste module partner China Sunergy (merknaam: CEEG) die volgens de laatste bijstelling dit jaar tussen de 580 en 600 MWp aan modules zal gaan afzetten (persbericht 17 juni 2011), zijn microscopische bestellingen zoals die van WWZ natuurlijk weinig impact hebbende standaard "off-the-shelf" dealtjes. Die liggen daar echt niet wakker van, en bij de dagelijkse full-speed productie zullen ze er beslist niet op hoeven te "wachten". 600 MWp op jaarbasis komt immers neer op een continue productie van ruim 8.200 zonnepanelen van 200 Wp per dag. Daar verzuipt een nieuwe Nederlandse bestelling van een paar 100 modules in (zelfs als het veel meer blijkt te worden, met "acties op scholen" e.d.)...

(4) Verder vraag ik me af wat voor enorme bestelling de genoemde Eemsmond actie dan wel zou moeten gaan opleveren. Die gemeente heeft namelijk maar 10.000 Euro voor de hele actie klaar liggen. Dat kunnen slechts maximaal subsidies van 300 Euro voor 33 pakketjes van elk 3 panelen zijn. En in het meest ongunstige geval, bij louter bestellingen van pakketten met 16 panelen, slechts subsidies van 450 Euro voor 22 leveringen. Dus maximaal onder deze actie te genereren een hoeveelheid van dik 350 modules, voor slechts 22 tot 33 huishoudens in Eemsmond. De rest van de 16.353 inwoners heeft dan het nakijken. Die 350 modules, dat zijn nog geen twee containertjes vol. Dat gaat een erg leeg container-schip worden voor deze actie (op de Emma Mærsk is het zoeken naar een speld in de hooiberg tussen de 14.500 containers capaciteit) ...

Conclusie:

 • Absurde overstimulering, onrealistisch goedkope zonnepanelen pakketten, zelfs anno [medio] 2011.
 • Gemeente geld had beter anders cq. verstandiger besteed kunnen worden.
 • Slechts zeer weinig huishoudens blij te maken, dus "happy few".
 • Geen zicht op herhaling, lijkt me ook in deze vorm niet gewenst.
 • Monitoring en opbrengst van het geleverde spul een groot vraagteken.
 • Zet geen zoden aan de dijk en biedt geen structurele verbetering voor verbetering van de (lokale) markt condities.

Tot slot. Misschien vergist iedereen zich wel die naar deze vermeende zonnepanelen actie verwijst. Want als u dat nieuwsbericht goed leest, gaat het wellicht helemaal niet om die sexy PV-modules. Maar om iets heel anders...

"We stellen € 10.000,- beschikbaar voor de aanschaf van zonnepalen."

Citaat uit nieuwsbericht Gemeente Eemsmond

http://www.eemsmond.nl/index.php?simaction=content&mediumid=23&pagid=373&stukid=7243#titel7243
http://www.wijwillenzon.nl/groningen


29 mei 2011: Meer curiosa rond WWZ - in de uitvoeringsfase.

In de mail-box vond ik opeens een artikel over de WWZ actie wat is gepubliceerd in een magazine van ABN AMRO van mei 2011. U vindt het hieronder, klik op het plaatje voor een leesbare kopie.


KLIK op plaatje voor uitvergroting
© ABN AMRO

In dit artikel in de rubriek "het laatste woord", met als titel "De zonuren van Marjan Minnesma", wordt in enkele vragen en antwoorden (door voorzitter van WWZ, Minnesma), iets meer licht geworpen op de nogal met discussies omgeven "financiële business-case" van de hele actie (zie o.a. de bijdragen bij VARA's Kassa voor "vraagtekens" rond de actie, een vergelijkbare draad bij TROS Radar is zonder verklaring later weggehaald).

ABN-AMRO blijkt plotsklaps de enige "financiële relatie" te zijn van de Stichting WWZ die als zodanig "verscheen" op de partners pagina van WWZ nadat al in een vroeg stadium "partner" Rabobank stilletjes was weggehaald van de site. En Triodos Bank, "duurzaamste bank ter wereld", in een download van 2 maart 2011 nog als "partner" opgevoerd op de site van WWZ, was in een download van 12 mei ook alweer stilletjes van die pagina weg gestreept. Opeens stond daar nu ABN Amro als "financiële partner" vermeld. Volgens de nieuwsbrief zou deze bank het betalingsverkeer van de actie regelen, het "documentaire incasso", en een "kredietfaciliteit" bieden.

Wat uit het korte interview, en ook in een op de Trouw website gepubliceerde analyse kristalhelder wordt is dat WWZ blijkbaar in de problemen kwam omdat ze geen geld hadden of kregen van de blijkbaar door hen verfoeide banken ("risicomijders"), die in crisistijd natuurlijk niet zaten te wachten op een deal waar ze vrijwel niks aan zouden verdienen. Minnesma had enkele malen een overbruggingskrediet van vijf miljoen Euro nodig van banken om de bestelde waren naar Nederland te krijgen, maar ze kreeg blijkbaar nul op rekest (artikel in Trouw van 17 mei 2011). Uiteindelijk bleek de enig overgebleven module leverancier, CSUN (China Sunergy die twee module fabrieken van CEEG heeft opgekocht) "bereid" om de betaling voor de bestelde modules uit te laten stellen totdat ze waren aangekomen in Rotterdam. Althans, dat is de claim in het korte interview.

Dat is eigenlijk merkwaardig, want Polder PV krijgt (zelfs al tijdens de WWZ actie) regelmatig aanbiedingen van diverse partijen in de mailbox, waarbij hij bij wijze van spreken maar met een vrachtauto naar Rotterdam, Antwerpen of Hamburg zou hoeven rijden, daar de beurs trekken, en, op bestelling, zelfs bekende, "bankable" module merken in de wagen zou kunnen laten schuiven. Waaronder de door Wij Willen Zon onder schimmige condities afgeschreven "A merk" producent LDK Solar*...

* NB: De hoog in de markt opererende en al vele jaren bestaande Duitse, vertikaal geïntegreerde PV-producent Sunways is in 2010 met het Chinese LDK Solar nota bene een nauwe samenwerking aangegaan waarbij vrijwel de complete productie van zonnepanelen voor het bedrijf op basis van de kwaliteits-criteria van Sunways geproduceerd zal gaan worden in China (Sonne Wind & Wärme 7/2011: pp.122-128, mei 2011, en dit bericht van vorig jaar). De directeur van WWZ vond in een bericht op Energeia van 18 februari 2011 "vooral de zonnecellenfabriek van Csun hypermodern", en liet de WWZ klanten (pas nadat ze het definitieve contract - met extra korting - hadden ondertekend per kerende elektronische post) in een e-mail van 1 maart 2011 weten dat LDK Solar uit de actie was gehaald, en (letterlijk citaat): "CSUN is van deze twee fabrikanten het meest ervaren in het maken van panelen en maakte de beste indruk". De directeur van WWZ stelt dat ze in 5 maanden tijd van "niets wetend van zonnepanelen" inmiddels "specialist" is geworden.

"Module production at LDK Solar is based on state-of-the-art processes that meet western standards."

Roland Burkhardt, Chief Technology Officer of Sunways (PV Tech, okt. 2010)


^^^
Stukje van een e-mail met als titel "CSI/CEEG/EGING/RENESOLA/LDK MODULES IN STOCK" (allemaal "bankable" modules van grote Aziatische producenten) van een grote module "broker" uit Duitsland van 17 mei 2011, gedeelte voor Rotterdam. Alle modules die in deze e-mail zijn genoemd worden "CIF" in de haven geleverd (NB: "ETA" staat voor "Estimated Time of Arrival"). "CIF" betekent dat de verkoper (de Chinese partners van WWZ bijvoorbeeld!) zowel de vrachtkosten als de verzekering (vooruit) betaalt (uitleg Wikipedia). Ik krijg regelmatig aanbiedingen "CIF Rotterdam" rond de EUR 1,15/Wp in de mailbox.

In een artikel van Janne Chaudron in Trouw van 17 mei 2011 wordt geclaimd:

"Dat is uitzonderlijk, normaal gesproken gebeurt dat niet. Maar omdat we een grote bestelling hadden gedaan en ze het een bijzonder project vonden, was de fabrikant toeschietelijk. Hij wilde niet met een bulk aan zonnepanelen blijven zitten."

Ten eerste is het dus helemaal niet "uitzonderlijk", dat er "CIF" wordt geleverd in Rotterdam, mits je maar een bewezen betrouwbare partner bent die aantoonbaar financiële draagkracht heeft (en dat is altijd WWZ's probleem geweest, als "stichting zonder kapitaal" en als novice op de PV-markt). Ten tweede, het argument dat CSUN bij falen "met een bulk zonnepanelen zou blijven zitten" is natuurlijk kul. Het bedrijf heeft alleen al in het eerste kwartaal van dit jaar 92,1 MWp aan modules uitgeleverd van een totaal van 98 MW aan producten, en verwacht voor het tweede kwartaal al 120-130 MW totaal af te zetten (bericht 23 mei 2011). Dus van die 10 MWp aan modules die er door WWZ zou zijn besteld zullen ze niet wakker liggen, die raken ze sowieso makkelijk kwijt als de deal niet door was gegaan.

Waarschijnlijk is het feit dat er slechts sprake was van niet bindende 20% aanbetalingen door consumenten die niet door CSUN konden worden benaderd de bottleneck geweest waarom WWZ vast liep in het financiële moeras. Pas nadat er "extra korting" werd beloofd aan de klanten (die echter toen nog niets wisten van het feit dat de tweede Chinese module leverancier LDK Solar uit de actie was gegooid door WWZ), hapten de klanten massaal toe (99% volgens WWZ zelf), waren de bestellingen "verzekerd", en kon er eerder dan verwacht geld voor aflevering door WWZ binnen worden gehaald. Maar kon in de uitvoering slechts tranche-gewijs aangeleverd en afgezet gaan worden omdat nog steeds niet genoeg geld "gerecycled" kon worden om alles in een keer af te laten zetten in Nederland. In de bewoordingen van WWZ (nog steeds op de homepage): "Vanaf half april tot en met juli worden de panelen steeds in tranches van 1 MW en later 2 MW geleverd". WWZ kwam met een gestaffeld schema in een e-mail van eind februari, waarbij de eerste levering alweer niet kon worden gehaald (was gepland voor de derde week van april). En werd er door WWZ gewag gemaakt van "vertraging van de boot" in een tijd dat overal in Europa massaal modules aan land werden gebracht door diverse container schepen uit China, ondanks de driedubbele ramp in Japan. Pas vanaf begin mei werd er daadwerkelijk uitgeleverd, maar Minnesma ontzenuwde in de TROS Radar uitzending van 2 mei jl. niet de claim van Antoinette Hertsenberg dat ze die middag net het magazijn "met 50.000 panelen" had gezien. Als dat namelijk waar zou zijn, zou er op die dag al 10 MWp aan modules zijn afgeleverd in Nederland.

Die niet weersproken claim lijkt echter beslist niet te sporen met de inhoud van de twee YouTube filmpjes die WWZ zelf linkt. In het tweede YouTube filmpje (van Greenem / New-Energy.tv) zegt Minnesma zelf dat in de eerste week van mei er "slechts" 1 MWp is uitgeleverd (5.000 modules), dat er "tussen 20 en 30 mei nog eens 2 MWp" zou worden uitgeleverd (nog eens 10.000 modules), "en de hele zomer zo verder door". Ik tel dan in eerste instantie op tot 3 MWp cq. 15.000 zonnepanelen, alleen voor mei. En beslist niet tot 6 MWp (cq. 30.000 panelen resp. 3.000 klanten) zoals het ABN AMRO bericht voor die maand stelt dat er zou zijn "geleverd".

Sowieso: hoe dat enorme volume van eenmalig 10 MWp begin mei dan wel gefinancierd zou zijn geweest is compleet onduidelijk, want mensen werden opgeroepen om (uiterlijk) "3 weken of eerder dan uitlevering" de rest van de te vergoeden kosten (80 procent minus extra korting) te betalen om de extra bonus te kunnen gaan verzilveren. Ik kan me niet voorstellen dat mensen die pas voor de latere tranches van mid juni en mid juli in aanmerking zouden gaan komen al meteen de volle bak zijn gaan betalen aan WWZ zonder dat ze een betalings-oproep gekregen zouden hebben. Een bekend voorbeeld is de Trouw redacteur en zo'n beetje full-time promotor op de Trouw website, Vincent Dekker (ook in een van de YouTube filmpjes getoond). Die opeens hard aan de bak moest toen hij hoorde dat zijn modules in de week van 20-27 april uitgeleverd zouden gaan worden en hij op 1 april postte dat 'ie nu snel zijn geld moest over gaan maken om de "drie weken bonus" te gaan incasseren (deze post). De modules kwamen echter, na een typisch misverstand met de bezorger TNT, pas bij hem binnen op 10 mei (deze post).

^^^
Hal met grote dozen met CEEG modules (de module fabrikant die China Sunergy / CSUN vorig jaar heeft opgeslokt, op de dozen staat expliciet de website vermeld: www.ceegsst.com) voor de WWZ actie. Screenshot van een van de in opdracht van WWZ gemaakte YouTube filmpjes. Waarschijnlijk is dit een hal van het in Rotterdam gevestigde Private Energy, de intermediair die op commissiebasis in China partijen zoekt om leuke aanbiedingen voor derden in Nederland (en elders) te regelen.

In het tweede YouTube filmpje (waarin de bekende milieuprof en klimaat deskundige Pier Vellinga aankondigt dat 'ie ook - voor het grootste pakket met 16 modules - is "gevallen"), stelt Werner ten Geusendam van Private Energy dat op het moment van filmen er (slechts) 1 MWp aanwezig zou zijn, "ruim 5.000 panelen". Wat een zesde deel zou zijn van het op het ABN Amro bericht geclaimde "6 MWp geleverd in mei 2011". En slechts tien procent van de "50.000 panelen" die Minnesma in de TROS Radar uitzending van 2 mei claimde te hebben gezien die middag (ze sprak Radar presentatrice Hertsenberg op dit punt in ieder geval niet tegen).

© www.innovatie.tv / wijwillenzon.nl (deze YouTube video)

Hoe Wijwillenzon.nl opeens die extra forse kortingen van 75-175 Euro per normaal pakket (en 35 Euro voor het doe het zelf setje) heeft kunnen financieren uit een budget waar ze volgens eigen zeggen al geen cent aan zouden verdienen blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. Want ik vraag me af of China Sunergy en de Europese markt op willende omvormer fabrikant Chint bovenop die extra kosten die zij al zouden hebben gemaakt om ze überhaupt aan WWZ te kunnen slijten (voorfinanciering van het transport en de verzekering daarvan) nog zulke forse bedragen extra cadeau zouden hebben gedaan om de actie wat hen betreft de definitieve duw in de rug te kunnen geven. Als dat daadwerkelijk gebeurd zou zijn, kunnen we absoluut niet meer van een "subsidie vrije" actie spreken, ondanks uitlatingen van Minnesma - en de in de YouTube filmpjes voorkomende Pier Vellinga - daarover. Die uitlatingen van Minnesma zijn een typische reactie op het tranen trekkende gedoe met een van de meest slechte regelingen ooit die er in Europa is verzonnen, de SDE van EZ/EL&I. Dat is zo'n bizar slechte regeling, die kun je met goed fatsoen niet als "ijkpunt" nemen. Een aanzienlijk deel van deze veelbesproken actie lijkt gewoon voorgefinancierd door de Chinezen, deels ook omdat de omvormer producent Chint dolgraag voet aan de grond wil krijgen op de Europese markt - met omvormers die nog niemand kent. En dat alles bij elkaar heet bij mij gewoon ook "subsidie". Of "incentive". Of wat voor naam je d'r ook aan wilt geven. Overigens gaat het Nederlandse bedrijf Libra Energy B.V. de after sale service voor het Chint omvormer traject voor Nederland verzorgen (zie mijn TROS Radar uitzending bespreking).

Wat dan precies de rol van ABN Amro in de gesuggereerde "optie op een achtervanglening" is geweest, en wat de bank dan wel voor voordeel bij deze actie heeft gehad is ook niet helder gemaakt (lees echter verder). Feit is in ieder geval dat het de enige bank is die zich nu daadwerkelijk als "financieel partner" kan identificeren en dan ook als enige terecht zo op de "partners" pagina staat weergegeven op de WWZ website (i.t.t. Rabobank en Triodos, die er in de loop van de actie stilletjes van zijn afgehaald).

"Een groeispurt voor zonnestroom. Waar de overheidsprogramma's jaren over zouden doen."

Voice-over m.b.t. het resultaat van de WWZ actie in YouTube filmpje van www.innovatie.tv in opdracht van Stichting Urgenda.

Feit: WWZ actie claimt 50.000 panelen te hebben verkocht, goed voor 10 MWp. Feit: CBS rapporteerde alleen al voor 2003 een marktafzet van 19,5 MWp aan netgekoppelde PV-installaties. Voor de volle honderd procent veroorzaakt door (absurde) steun via de door de Staat gefaciliteerde cq. verordonneerde EPR/EPA/MAP subsidies.

Dit alles daargelaten, er staan onderaan het ABN AMRO artikeltje nog enkel opmerkelijke zaken vermeld die ik u niet wil onthouden:

 • PV-Privé voor bank medewerkers
  ABN AMRO blijkt, wellicht gestimuleerd door het pionierswerk van de Duitse zonne-energie specialist Centrosolar met een "PV-Privé project" (persbericht 4 mei 2011) een actie in het leven te hebben geroepen voor het eigen personeel met speciale prijs (nog meer korting!!) voor deelname aan het WWZ project. Er blijkt een subpagina op de WWZ site in het leven geroepen te zijn, http://www.wijwillenzon.nl/abnamro, die echter niet met de beide zoekbegrippen door Google lijkt te vinden, en waar ik ook geen directe link vanaf de site zelf voor kon vinden. Wel worden nu, curieus, op alle WWZ webpagina's de specifiek voor deze werknemers bedoelde (???) "extra actie prijzen" genoemd voor de "ABN AMRO pakketten", die alweer tussen de 3,1% en zelfs 3,9% (pakket C, 16 modules: € 6.189,11 incl. BTW en transport) onder de "standaard" prijzen liggen. En 0,8-1,2% onder de "actieprijzen met extra korting" voor de vroeg betalende "gewone klanten" van de WWZ actie. Er wordt echter niet bij gezegd dat die pakketten niet voor "niet ABN AMRO personeel" zijn bedoeld. Is deze "extra voordelige" aanbieding van wat niet anders gezien kan worden dan een gigantische dump actie van Chinese hardware op de Nederlandse markt wellicht de harde voorwaarde geweest van de ABN AMRO directie om de hand over het hart te strijken, en het internationale papierwerk voor de geld-loze Stichting WWZ uit handen te nemen? Wie het weet mag het zeggen... En wie weet, kan zelfs de heer Joop Wijn, u weet wel, de ex-EZ minister die de vorige waardeloze subsidieregeling (de MEP) op 18 augustus 2006 de keel doorsneed, en die lid is geworden van de Raad van Bestuur van deze bank, die enorme verleiding niet weerstaan en laat hij binnenkort misschien ook wel een paar leuke WWZ paneeltjes van overzee op zijn eigen dak aanleggen...

 • Heftige arbeidsinzet bij installatie
  Volgens het bericht zouden bij mevrouw Minnesma zelf maar liefst acht man (!) de hele dag hebben gewerkt om (slechts) 12 WWZ China Sunergy/CEEG modules (ik neem aan dus "pakket B") op haar steil hellende dak te bevestigen. Ik weet niet of dit als een "standaard klus" moet worden beschouwd voor de WWZ actie, of dat haar daksituatie extreem afwijkend is en onbekende complicaties heeft opgeleverd (gezien de afbeelding in het artikel lijkt dat mee te vallen). Maar als dit de "normale" praktijk van installatie van een simpel CSUN setje is, vrees ik het ergste voor de uiteindelijke kosten die veel klanten van deze "goedkoopste actie ooit" (voor de hardware) hebben moeten gaan betalen, inclusief het installatiewerk (zelfs met de nu nog geldende 6% BTW tot en met 30 juni 2011). Laten we hopen dat er niet overal 8 man komen opdraven, want dan kunnen de installatiekosten aardig in de papieren gaan lopen. Overigens had Minnesma het in de VARA Vroege Vogels aflevering van 9 januari dit jaar al over haar eigen 12 panelen ("helft van mijn eigen verbruik", dus jaarverbruik waarschijnlijk zeker boven de 4.500 kWh). Dus die exemplaren zijn veel eerder geplaatst dan de CSUN / CEEG modules bij de eerste "echte" klanten die ze begin mei op het dak kregen.

 • Afzet volume blijvend mist
  Wederom zeer pikant detail, zie ook de voorgaande discussie: "In mei zijn aan 3.000 klanten 30.000 panelen geleverd; dat is 6 Megawatt". Dat mag wederom als een zeer cryptisch onderdeel van de puzzel opgevat worden "hoeveel heeft de WWZ actie nu precies aan ondubbelzinnig, en daadwerkelijk betaald nieuw vermogen gecontracteerd, en hoeveel is er naar particulieren gegaan"??? Want mevrouw Minnesma beweerde na de TROS Radar uitzending van 2 mei 2011, tegenover mijn persoontje (ik zat op de tribune tijdens die uitzending) op mijn specifieke vraag daar over, dat er in totaal "slechts" 5 MWp aan particulieren zou worden uitgeleverd (terwijl de actie uitdrukkelijk was bedoeld om "8.000 tot 10.000 pakketten" uit te gaan leveren met een totaal vermogen van 10 MWp, wat dus absoluut niet is gehaald voor het "bedoelde marktsegment"). En nu is het opeens alweer met 1 MWp gegroeid (dat zijn 4.348 CSUN modules van 230 Wp of 5.405 modules van 185 Wp). In een van de YouTube filmpjes van de actie wordt er weer gerept van "5.000 Nederlanders gingen u voor" (dit exemplaar met de eerste gelukkigen in Nederland, die zo te zien een multikristallijne set op het dak hebben gekregen).

  In mei lijkt er echter maar 3 MWp te zijn uitgeleverd volgens de YouTube filmpjes. Verder wordt nog steeds niets prijsgegeven over hard gecontracteerde en betaalde afzet aan bedrijven. Ergo: het totaal afgezette - of nog af te zetten - volume (minimaal 7 MWp, want anders had de actie niet eens door kunnen gaan) blijft omgeven met mist, en wijzigt blijkbaar waar je bij staat.

  Wat wel weer interessant is dat er gemiddeld per persoon blijkbaar een systeem van 10 panelen is uitgeleverd volgens deze claim. Eerder heeft Minnesma gezegd dat het "6 panelen pakket" (pakket A) het populairst geweest zou zijn (VARA Vroege Vogels uitzending 9 januari 2011). Als dit het "standaard gemiddelde" is geweest, is de oorspronkelijke doelstelling, 8.000-10.000 pakketten uitleveren, bij lang na niet gehaald, want bij dat gemiddelde van 10 modules (van gemiddeld 200 Wp) per klant (plm. 2 kWp gemiddeld per klant) had je maximaal 5.000 pakketten kunnen scoren (bij 10 MWp). Van die geclaimde 10 MWp is bovendien waarschijnlijk een aanzienlijk deel gereserveerd voor "grote" klanten (waar we nog niets van weten, en die het "aantal" systemen flink onder druk zullen zetten). Maar dat de oorspronkelijke "pakketten" doelstelling nooit gehaald zou gaan worden vermoedde ik al sinds de "pakketten bestelling teller" prompt van de website was gehaald, vorig jaar (nadat ik daar een artikel over had geschreven).

Tot slot
De Wijwillenzon actie, hoe mooi en idealistisch het initiatief ook is, waarvoor ze in ieder geval een pluim verdienen, heeft de nodige reuring gegeven in de sector. Vooral de financiële basis van de actie is - en blijft - met veel vraagtekens omgeven. De suggestie van de mediagenieke directeur dat "de markt het nu moet gaan oppikken" neem ik voor kennisgeving aan. Ik geloof niet dat een vergelijkbare enorm ingewikkelde logistieke operatie, die zeer veel risico's met zich meebrengt rond behoorlijk grote sommen geld, tot een "gangbare" business-case zal leiden. Groeicijfers zoals in het nabije buitenland, waar maandelijkse volumes worden afgezet die minstens het tienvoudige (Duitsland) tot het dubbele (minimaal gemiddeld per maand in Vlaanderen) omvatten, met volledig gecertificeerde bemeting en fysiek bekende productie (ondanks alles: een totale illusie bij WWZ systemen, er is nog steeds geen werkende software voor de Chint omvormers, en dat zijn bovendien geen geijkte meetinstrumenten), zijn met dit soort hoogst riskante initiatieven een illusie.

Wijwillenzon geeft nu zelfs op haar eigen homepage aan waar het alleen al vanwege de personele inzet keihard stuk gaat lopen met hun initiatief. Want er blijkt geen geld te zijn voor de enorme logistieke operatie van het verdelen van duizenden pakketten hardware over talloze afnemers. WWZ zoekt namelijk vrijwilligers:

Ik wens Wijwillenzon.nl veel sterkte toe met de afronding van deze omvangrijke klus. Ik denk dat het bij een eenmalige actie zal blijven, want geen enkele commerciële vervolg actie van vergelijkbare omvang zal het gaan trekken met "vrijwilligers in de uitvoeringsfase". Een module wat per ongeluk stuk gestoten wordt door een idealistisch ingesteld vrijwilliger**, en je hebt al een gigantisch probleem... En dan ben ik ook nog een idealist. Het is aan "de markt" te bewijzen dat ik hier onterecht "beren op de weg" zie...

** Nagekomen: blijkt inmiddels al zijn te geschied bij een klant van een van de - momenteel ongeveer 85 - installateurs voor WWZ pakketten (e-mail aan Polder PV). Ik moet ophouden om dit soort voorspellingen te doen. Ze blijken nog uit te komen ook...

http://www.trouw.nl/tr/nl/5151/Vincent-wil-zon/index.dhtml (Vincent Dekker's "avonturen met", en intensieve promotie actie voor het Wijwillenzon initiatief op Trouw site)
http://www.trouw.nl/tr/nl/15/home/8075/Vincent-wil-zon/actualiteit/index.dhtml (oudere stukken)
http://www.trouw.nl/tr/nl/ ... /2011/05/17/Missie-geslaagd-ondanks-de-banken.dhtml (17 mei 2011; hierin weer een blunder: "50.000 panelen verkocht, ofwel 10 megawattuur aan zonnestroom". Bedoeld wordt: 10 MWp aan opgesteld nominaal STC vermogen, wat onder "redelijk optimale condities" per jaar ongeveer 9 Gigawattuur aan zonnestroom zou kunnen opwekken...)
http://www.wijwillenzon.nl/abnamro (alleen voor medewerkers van de bank: "PV-Privé" project met extra extra korting)

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/35900286#35900286
(uitvoeringsperikelen 1)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/36114997#36114997 (uitvoeringsperikelen 2)
http://yfrog.com/h8qv5hwj (uitvoeringsperikelen 3 - "De goeie zonnepanelen zijn binnen en hier gaan de andere retour. *logistiekfoutje*")

http://tinyurl.com/446p9cq (verkorte link naar interview met voorzitter WWZ op Energie Vastgoed website, 26 april 2011, met terugblik. Minnesma: "Het is een 'rollercoaster' geweest" en "We werken met 100 installateurs samen, de rotte appels zijn er nu uitgehaald".)


4 mei 2011: Marjan Minnesma in TROS Radar uitzending en commentaar van Polder PV. De voorzitter van de Stichting WWZ mocht aan de vooravond van de definitieve uitrol van de WWZ actie (eerste Chinese container in NL gearriveerd) bij Antoinette Hertsenberg aanschuiven tijdens de TV uitzending over (problemen bij de saldering met) zonnepanelen op 2 mei 2011. Polder PV bekeek de uitzending aandachtig terug (de webmaster was ook aanwezig in de studio), en leverde commentaar op het gesprek en de inhoud daarvan. Plus een leuk - speculatief - rekensommetje over de mogelijke hoeveelheid "pakketten" die er aan particulieren zouden zijn kunnen verkocht binnen de WWZ actie.

Zie onder Marjan Minnesma op de aparte pagina met uitvoerige bespreking van de hele TROS Radar uitzending.


1/2 maart 2011: LDK Solar uit actie WWZ "gegooid". Het is zoals ik al een tijdje vreesde. Dinsdag avond 1 maart 2011 bezocht ik weer de website van Wijwillenzon.nl, en direct viel mij al op dat de links vanaf de pakketten pagina naar het datasheet van een van de al van meet af aan op de website staande Chinese aanbieders van zonnepanelen stilletjes door de organisatie zijn gewijzigd. De link naar het datasheet waarop de multikristallijne modules van aanbieder LDK Solar stonden vermeld, met 230 Wp modules voor pakket B, en 235 Wp modules voor pakket A van WWZ, is bij beide pakket omschrijvingen rücksichtslos vervangen door een link naar .... natuurlijk een compleet nieuw datasheet van de enige overgebleven aanbieder van de hele actie: China Sunergy (CSUN), onder de merknaam CEEG (opgekochte module bedrijven door de voorheen vooral op cellenproductie gerichte aanbieder).

En, het zal u wellicht na alle voorgaande stukken van mij niet verbazen: het datasheet waar naar wordt gelinkt bevat zowel een voor pakket A benodigde multi= (= poly-)kristallijne 235 Wp variant, als een 230 Wp exemplaar van CSUN, waarbij aangetekend moet worden dat die aanbieder tot en met 28 februari 2011 uitsluitend met een type (185 Wp) monokristallijn module was "vertegenwoordigd" (voor pakketten C en D). En natuurlijk blijven de in een vorig artikel reeds genoemde fundamentele verschillen tussen de twee aanbieders grotendeels overeind staan. En dat is niet alleen het feit dat het een andere leverancier betreft (en dus feitelijk de oorspronkelijke contract condities voor aanbetalers van de pakketten A en B fundamenteel aantast). Het gaat vanaf 1 maart 2011 voor pakketten A en B nu weliswaar net als bij de "gedumpte" aanbieder LDK Solar om multikristallijne modules, maar die hebben een plus of min tolerantie van 3% (LDK: 0-5%, geen negatieve tolerantie), een minder gunstige zwaklicht karakteristiek, en CSUN is (nog) geen lid van PV-Cycle, i.t.t. LDK Solar. Er zijn weliswaar heel slim "zo goed mogelijk bij de oorspronkelijke (verdwenen) LDK Solar modules passende" (multikristallijne) CSUN modules geselecteerd, maar die blijken toch net een (gering) afwijkende lengte/breedte te hebben, maar is daarbij wel 1 centimeter dikker dan de oorspronkelijk in de actie zittende LDK knapen.

Hieronder de screenshots die ik van pakket B heb gemaakt. Die voor pakket A zijn ook gemaakt en bij Polder PV voorhanden, ze tonen een identiek beeld als dat voor pakket B. Een screenshot van 28 februari 2011, en eentje van 1 dag later, 1 maart 2011, om 22h23 (zie klokje). Ze spreken boekdelen over deze fundamentele wijziging van reeds door WWZ aanbetaalde pakketten. en wel de pakketten A (6 LDK Solar modules, volgens Minnesma het populairste pakket) en B (12 LDK Solar modules, 230 Wp per stuk). Dat zijn nu dus opeens "ongeveer vergelijkbare", doch beslist niet identieke modules van een geheel ander merk geworden:


^^^
KLIK op plaatje voor uitvergroting. Screendump van "pakket B" op 28 februari 2011, zoals dat er van meet af aan stond op de website van WWZ. Let op de link naar het oorspronkelijke, en aanbetaalde pakket met LDK Solar modules onderaan, en de oorspronkelijk opgegeven module afmetingen.


^^^
KLIK op plaatje voor uitvergroting. Screendump van "pakket B" op 1 maart 2011, rond 22h23 (zie klokje rechts). Let op de link naar het gewijzigde datasheet, wat maakt dat er andere modules zullen worden geleverd voor het reeds aanbetaalde pakket, ditmaal met CSUN modules onderaan. Ook aan de gewijzigde module afmetingen is te zien dat er beslist een ander type zonnepaneel geleverd gaat worden.

Uit het laatste plaatje blijkt verder duidelijk dat de lengte/breedte weliswaar nauwelijks afwijken tussen de twee module merken, maar het CSUN module is wel 1 cm. dikker dan het LDK Solar exemplaar. Bovendien zijn er uiteraard al de gesignaleerde verschillen tussen de leveranciers, de module prestaties, en de elektrische eigenschappen zijn iets afwijkend (met name Isc, Vmpp, en Impp). Of genoemde verschillen tussen de 230/235 Wp CSUN modules en de oorspronkelijk bestelde 230/235 Wp panelen van LDK Solar zullen opwegen tegen de iets hogere module efficiënties van de CSUN modules (14,17 en 14,47% CSUN tegenover 14,09 en 14,40% LDK) zal nog moeten blijken. Zeker met het door Siderea.nl gesignaleerde betere zwaklicht karakter van de LDK Solar modules waarvan je zou verwachten dat die het onder de Nederlandse condities beter zouden gaan doen. En, niet te onderschatten: met de uitsluitend plus toleranties op het geleverde vermogen bij LDK Solar (max. + 5%) i.t.t. de mogelijke negatieve (min. - 3% tot max. + 3%) tolerantie bij CSUN daar nog eens bovenop.

Dit alles verandert natuurlijk verder niets aan een in eerste instantie niet aan de klanten gecommuniceerde contract wijziging, zoals al gesignaleerd door Polder PV. Klanten die het daar niet mee eens zijn zouden zonder opgaaf van redenen hun aanbetaling moeten kunnen terugvorderen en het voorlopige contract met Stichting Wijwillenzon.nl kunnen laten ontbinden.

De cruciale vraag die nu opdoemt is: zijn/worden de klanten van WWZ nu alsnog op de hoogte gesteld van deze fundamentele contractwijziging, waaruit zeer duidelijk blijkt dat een van de oorspronkelijke leveranciers, LDK Solar - waarvoor pakketten zijn aanbetaald - voorgoed uit de actie is verwijderd? Ook al staat het datasheet daarvan nog steeds (anno 2 maart 2011) op de WWZ site, en wordt er nog steeds uitgebreid reuring gemaakt door WWZ over beide oorspronkelijke leveranciers op hun site anno 2 maart 2011, alsof er niets aan de hand is? Ook op de homepage nog steeds geen enkele aanwijzing dat contracten eenzijdig zijn opengebroken door WWZ (screendumps date-stamped aanwezig bij PPV). Wel staat daar nog steeds het al oudere bericht "...dat we vanaf half april gaan uitleveren in maandelijkse leveringen". Dat is niet in overeenstemming met de e-mail tot verzoek van contract bevestiging die klanten van WWZ hebben ontvangen (zonder dat ze werden ingelicht over het wegvallen van LDK Solar). Want daarin wordt gesproken over (vetdruk Polder PV): "We verwachten de allereerste zending producten in de 3e week van april in Nederland en daarna komen er maandelijkse zendingen".


^^^
Screendump van deze FAQ pagina op WWZ site.

Mocht u over deze wijzigingen, of andersoortige relevante zaken mail van WWZ krijgen, of van andere bronnen, wilt u dan een e-mail sturen naar Polder PV? Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld en indien dat al zou (kunnen) worden gebruikt, uiteraard anoniem. Met dank.

http://www.wijwillenzon.nl/upload/files/CSUN230-60P.pdf Op 1 maart 2011 verscheen plotsklaps, onaangekondigd, en waarschijnlijk nog in totale onwetendheid van [het gros van] de klanten van WWZ, een compleet nieuw, nooit eerder door WWZ gepubliceerd datasheet - van de enig overgebleven Chinese module fabrikant China Sunergy - om het monumentale "gat" te kunnen dichten die het onaangekondigde wegstrepen van aanbieder LDK Solar (waar mensen expliciet voor hebben getekend bij pakketten A en B) had achtergelaten. Exact zoals Polder PV al had voorspeld.


Voor eerdere berichten over de WWZ actie, zie de vorige pagina.


© 2011 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)