starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 59

meest recente bericht boven

26 mei 2010 - 23 juni 2010

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50>>> highlights JSS22


23 juni 2010: PV en thermische zonstatistieken EU 27 bijgewerkt (EurObserv'ER). Ook deze statistieken lagen al een tijdje klaar bij Polder PV, de vorige zijn op basis van het tussenrapport (9th Report, "The State of Renewable Energies in Europe") eerder dit jaar door Polder PV in grafiekvorm gepubliceerd.

In april werd het nieuwe PV rapport over 2009 door EurObserv'ER gepubliceerd, de maand erna gevolgd door het rapport met de cijfers voor thermische zonnecollector situaties.

Polder PV maakte er weer een serie volledig bijgewerkte grafieken van. U vindt ze op de web pagina:



21 juni 2010 13h28 MEZT: "Langste dag" - weer terugkeren op de schreden. Om 11h28 Universal Time (= Greenwich Mean Time), voor onze huidige tijdsgewricht neerkomend op 13h28 Midden Europese Zomer Tijd was het weer zo ver. We hebben het "theoretisch beste punt" weer bereikt voor dit jaar, de "langste dag", ongeveer 16 uur en 48 minuten tussen zonsopgang en zonsondergang. Met in theorie de hoogste zo niet zeer hoge opbrengsten uit de PV installaties. Althans, als we er van uit zouden gaan dat het - met de meestal geïnstalleerde kristallijne modules op Nederlandse daken - midden op de dag ijzig koud had geweest, er een snijdende noordoostelijke wind had gewaaid, er vlak voor zonsopgang een flinke wolkbreuk zichzelf boven de panelen had uitgestort, u de modules met een of andere ingewikkelde tracker de hele dag loodrecht op de positie van de zon had kunnen richten, en wellicht ook nog langdurig wat extra reflectie in (schaarse) wolkenranden de vermogens continu op hoog niveau had kunnen houden...

U weet: dat zijn vaak condities die niet (lees: zelden) allemaal gelijktijdig optreden en in de zomer is het door de bank genomen gemiddeld flink warm. Trackers zijn, zeg maar, "feitelijk afwezig" (op een enkeling na) in Nederland. Dus die "output maximizer" moeten we ook al wegstrepen voor de bulk van de NL systemen. Ik ben wel benieuwd wat PV newbee Jan Stelwagen met zijn unieke hydro-powered zonvolger vandaag heeft gedraaid aan (genormeerde) productie... Het was sommige junidagen weliswaar beer'nkoud, maar vandaag was het zeer zonnig, woei er best wel een lekker windje, maar was het verder "zomers aangenaam" van temperatuur. Wel een hele lange dag, dus wat is het, al deze "voorwaardelijke condities" in gedachten houdend, vandaag geworden?

In ieder geval midden op de dag regelmatig bij onze vaste opstelling (suboptimaal systeem) rond de duizend Watt AC vermogen uit 13 OK4 omvormers geschakeld op 14 "archaïsche" doch goed werkende multikristallijne PV modules, neerkomend op een momentaan vermogen van iets minder dan 750 Watt AC output per kWp [DC!] STC vermogen. Uiteraard bij een suboptimale instralingshoek van de zon t.o.v. de onder een inclinatie van dertig graden t.o.v. de horizon opgestelde modules. Nicht schlecht, zeker als je bedenkt dat het ook nog eens allemaal "gratis grondstof" is (genaamd zonlicht). Energiebelasting en BTW vrij. De leverancier (Amon Re die in de hemelkoepel zijdt) levert "het spul" gratis op de stoep (dak) bij u af en geeft u ook nog eens ohne Gewähr de nodige bonussen (goed gevoel, groene stroom, in veel gevallen dat magische "terugdraaiende wieltje" in de Ferrarismeter, meer onafhankelijkheid, gezondere planeet, en ga zo maar door).

De energie opbrengst op deze dag dienen we in kilowatturen (1 kWh = 1.000 Wattuur = 10 lampen van 100 Watt* volcontinu een uur lang brandend) uit te drukken. Die opbrengst aan elektrische energie, zoals bij ons AC-zijdig van de omvormers gemeten, was bij het 1,336 kWp grote PV-systeem van Polder PV vandaag 7,68 kWh. Genormeerd voor het hele systeem 5,75 kWh/kWp, de best presterende Kyocera modules zetten een mooie 6,31 kWh/kWp neer. Geen record opbrengsten, maar dat soort maxima vinden dan ook alleen plaats als alles meezit en diverse variabele omgevingsfactoren toevallig allemaal op hun optimum zitten en gelijktijdig optreden. Kein Problem. De zomer is en blijft voor u de meest attractieve en productieve periode, zoals u uit mijn samenvatting van acht jaar productie (relatieve maand aandeel t.o.v. jaarproductie) kunt destilleren.

Vanaf vanmiddag gaat "het" dus weer in aflopende richting met de daglengte. Ook geen probleem, de zomer is nog lang, en u zult nog meer dan genoeg kilowatturen gaan produceren dit jaar. Vanaf 22 december 8 over half een 's nachts MET wintertijd (...) gaat het dan weer de "goede" kant op. Such is life. Bergen en dalen, the rhythm of nature. Wen er maar aan...

NB: de OK4 omvormers begonnen pas definitief af te schakelen rond kwart voor tien 's avonds...

* Het begrip "vermogen"
1 Watt (momentaan) vermogen = 1 joule/seconde ("1 Joule per seconde"). Een uur lang 1 Watt vermogen laten werken ("1 Wattuur") kost 3.600 (seconden) maal 1 Watt (1 J/sec.) = 3.600 Joule = 3,6 kilojoule (kJ). Duizend Wattuur = 1 kilowattuur (kWh) = 3,6 megajoule (MJ, "mega" = 1.000.000 of 10 tot de macht 6).

Zelfs binnen het hernieuwbare energiewereldje hoort Polder PV nog steeds (veel te) vaak "energieproductie" bij generatie van elektriciteit uitgedrukt worden in de eenheid "kilowatt", terwijl "kilowattuur" wordt bedoeld. Dit is pertinent FOUT, want bij PV is "Watt" momentaan, variabel, licht (en meestal bij silicium temperatuur) afhankelijk vermogen. Wat een volgende seconde een weer heel andere waarde kan hebben. En waarin ook onderscheid gemaakt moet worden in DC-zijdig door de "generator" (PV module array) geproduceerd vermogen, en in het door de inverter na omzettingsverliezen als AC stroom aan het huisnet (of, zoals in Duitsland, aan het distributienet) afgegeven variabele vermogen.

Als het over "opgesteld vermogen" gaat, wordt meestal het geaccumuleerde nominale STC vermogen van de PV modules bedoeld zoals die onder standaard (uniforme, stabiele) lab condities DC-zijdig (zonder systeemverliezen en inverter interacties) eenmalig geflasht zijn vastgesteld (zeer kortdurende flits van 1.000 Watt/m² in een speciale kamer, totaal niet vergelijkbaar met de immer variabele "veld" condities waaraan uw mooie PV-modules permanent zijn blootgesteld).

http://www.knmi.nl/cms/content/31306/begin_van_de_zomer (begin van de [Astronomische] zomer nader toegelicht bij het KNMI)
http://www.srrb.noaa.gov/highlights/sunrise/sunrise.html (bereken gegevens van zonnestanden, tijden, etc., met de calculator van NOAA)


20 juni 2010: Sinke cs. weer op de bres in nieuw PV tijdschrift. Een tijdje geleden alweer had ik van een collega bericht gekregen dat EG Media ("communicatiespecialist voor de industrie") in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij een nieuw Nederlandstalig (!) PV tijdschrift had uitgebracht, Solar Magazine genaamd. De bedoeling is dat het in een kwartaal oplage wordt uitgebracht voor de professionals in het zonnestroom wereldje. Het juni nummer staat ter download op de website van het magazine. Hoofdredacteur is Edwin Gelissen, initiatiefnemer (en columnist) John Blankendaal van N.V. BOM.

Voorpagina van het indrukwekkende Solar Magazine, eerste aflevering (juni 2010). Diverse "hard core" PV bedrijven en toeleverende spelers op het vlak van zonnestroom worden hier gepresenteerd, en interessante achtergronden gegeven.

De bijdrage van Wim Sinke staat op pagina 27. U zult diverse bekende gezichten en bedrijfsnamen tegenkomen in dit geslaagde eerste exemplaar.
>>>

© Solar Magazine

In het interview met de initiatiefnemers stelt het magazine zich ten doel:

"Solar Magazine vormt samen met industrie een spreekbuis richting overheden, toeleveranciers en klanten. Een plaats waar kennis op het gebied van de zon wordt gedeeld en vergroot. Samen sta je sterker! Het is dan ook in nauwe samenwerking met koepel- en vakorganisaties dat wij dit vakblad voor u maken."

Het werd tijd dat de "gelederen" zich eens gingen sluiten en een sterk front gingen vormen om Den Haag eindelijk eens te overtuigen dat zonnestroom in Nederland een volslagen legitieme, en extreem kansrijke optie is. Die met hart en ziel, en wel NU ondersteund dient te worden. Lees daartoe vooral ook de oproepen van Henk Roelofs, CEO van zonnecellen fabrikant Solland Solar (Avantis terrein tussen Heerlen en Aachen), Frans van den Heuvel (CEO van Scheuten Solar in Venlo) en Richard van der Sanden, hoogleraar Plasma & Materials
Processing aan de Technische Universiteit Eindhoven, in het artikel op pp. 10-13. En het minstens even spetterende stuk van initiatiefnemer John Blankendaal van N.V. Brabantse Ontwikkelings Maatschappij op pagina 17. Citaten van Blankendaal:

"De uitdaging is om de Nederlandse pv-industrie de kansen te laten benutten. Technologisch staat de internationale pv-sector op het niveau van de T-Ford. Wij staan aan het begin van een nieuw tijdperk. Theoretisch is een rendement van
vijfentachtig procent haalbaar. Daar staan we nog ver vanaf."

en

"Aangezien de internationale solar markt niet op Nederland wacht, moeten de industrie en de overheid vaart maken. Als we dat niet doen, heeft zonne-energie in Nederland een geweldige toekomst achter zich gelaten."

Aanbevelenswaardig eerste nummer, in ieder geval. Het stikt in de pdf van interessante artikelen over/van diverse bedrijven die op diverse vlakken bezig zijn in de industrie (en het gros van hun producten en/of activiteiten in het lucratieve buitenland afzetten of implementeren). Zo wordt het initiatief Solliance tegen het licht gehouden, een research concentratie met o.a. een nieuwe tak van de onderzoeksactiviteiten van ECN (Petten) in Eindhoven (dunnelaag technologie in de "Brainport" regio), pp. 14-15. Samenwerking tussen ECN, TU Eindhoven, TNO en het Holst Centre, waarbij de provincie Brabant als cofinancier zou moeten optreden. Totaal benodigde investeringen: 28 miljoen Euro. Aan ambitie ontbreekt het in ieder geval niet. Nu de uitvoering nog.

De suggestie wordt gewekt dat een abo op het tijdschrift gratis zou zijn, maar daar ben ik niet helemaal zeker van en heb daar inmiddels al opheldering over gevraagd.

Sinke
Een van de vele artikelen is een zoveelste hartstochtelijk, beknopt pleidooi van Neer'lands Zonneprof Wim Sinke (ECN, Universiteit Utrecht), die de polderkolder van Maria van der Hoeven in de Volkskrant van enkele weken geleden nog eens eventjes dunnetjes fileert. En een oproep aan de Staat der Nederlanden doet om zonnestroom financieel te (blijven) steunen. Niet eeuwig. Maar "een poosje". Om in ieder geval het "gat" naar netpariteit te helpen overbruggen (en natuurlijk om de markt nou eindelijk eens vlot te gaan trekken, het schiet immers voor geen meter op). Het stuk is inmiddels ook op de website van ECN zelf verschenen, wel, zeer diplomatiek, met een tale-telling link waaruit blijkt dat het Sinke in persoon is die deze mening verkondigt. En niet "Sinke de ECN medewerker". Want dat ligt in Nederland erg gevoelig...

Een leuk citaat van Sinke, eenvoudig doch bikkelhard lesje economie waar EZ een punt aan kan zuigen:

"Italië en Spanje mogen de zon hebben. Duitsland heeft de goedkoopste systemen. Als in Italië systemen konden worden geplaatst tegen Duitse prijzen had men daar in 2010 al grid parity..."

Snel scannend door het moois kwam ik ook een paar schoonheidsfoutjes in de pdf tegen. Zoals de claim op pagina 7 dat Duitsland er slechts 3 gigawatt bij gezet zou hebben in 2009. Het was volgens Bundesnetzagentur toch echt maar liefst 3.806 MWp, en dat is 27 procent meer. Bovendien al dik 2 maanden bekend, ik schreef er op 10 april van dit jaar al een stuk over en rap erna volgde de volledige grafische update n.a.v. die door het BNA gepubliceerde (spectaculaire) groeicijfers. Op pagina 9 wordt in een klein stukje over de "Volkskrant polderkolder" van Van der Hoeven gerept over "De zogeheten SDE-regeling, die twintig jaar lang geld toelegt op elke duurzame kilowattuur energie...". Ik heb al een e-mail gestuurd dat die claim toch echt niet klopt. Al kan ik me ook wel weer voorstellen dat niet iedereen de dodelijk vermoeiende en vreselijk ambtelijke stukken in de Staatscourant er tot in detail op heeft nagevlooid. Want de meeste opties, zonnestroom incluis, worden maximaal 15 jaar ondersteund (en sommige opties zelfs maar 12 jaar). En het subsidietarief is compleet onvoorspelbaar, en kan in theorie zelfs nul eurocent/kWh bedragen.

Maar dat zijn slechts lichte steekjes. We gaan er van uit dat de redactie nog even goed warm moet draaien. De eerste "delivery" ziet er verder picobello uit. Gefeliciteerd, en meer van dit moois alstublieft!

http://www.solarmagazine.nl (eerste juni nummer te downloaden, 48 pagina's, 4,6 MB)

http://www.ecn.nl/nl/nieuws/opinie/dit-vind-ik/ (het stuk van Sinke zoals dat "als opinie artikel" verscheen op de website van ECN in Petten)


20 juni 2010: Italië al bijna 1,3 GWp in Conto Energia. Al eerder over het land van Berlusconi rapporterend, was al lange tijd duidelijk dat Italië opstoomt in de vaart der volkeren en volgens sommigen een serieuze kans maakt om gedurende enige tijd een van de grootste wereldmarkten te worden voor de implementatie van zonnestroom. Dat heeft niet alleen te maken met het feit dat het land hoge stroomprijzen kent en tegelijkertijd zeer zonnig is. Uiteraard geeft de doorslag voor de topmarkten altijd de aard en aantrekkelijkheid van het invoedingsregime voor de netgekoppelde sector. Vaak benoemd als "een feed-in tarief", wat echter een nogal forse onderschatting is van het benodigde pak aan - vaak in Wet gegoten - maatregelen om zo'n markt serieus vlot te krijgen. In Italië is dat het "nieuwe" Conto Energia, wat een zogenaamde "flexibele cap" opgelegd heeft gekregen van 1.200 MWp. Maar nog 14 maanden na het verstrijken van een nog vast te stellen datum voor het bereiken van die hoeveelheid kunnen alle installaties die tijdig bij de marktregulator Gestore dei Servizi Elettrici (GSE) zijn aangemeld, beroep doen op de bestaande tarieven. Tenzij de geplande derde Conto Energeia (voor 2011) als wet in werking gaat treden en de mogelijk resulterende "nu of nooit" extra PV-boom onder die nieuwste regeling zal gaan vallen.

Op 20 juni stond op de homepage van de GSE al een verbijsterende hoeveelheid installaties aangemeld in de "PV-installatie teller":

© GSE, Italia

Onder de "oude" wetgeving ("Primo conto energia") zijn inmiddels 5.735 PV installaties geaccepteerd met een totaal opgesteld vermogen van 164,094 MWp. De opvolger ("Nuovo conto energia") heeft al een respectabel aantal van 76.821 installaties met een gezamenlijke capaciteit van maar liefst 1.130,739 MWp onder de rokken (NB: cijfers kunnen altijd nog licht worden bijgesteld door het GSE, maar geven een betrouwbaar beeld van de actuele situatie).

Dat betekent dat alleen al met deze twee opeenvolgende stimuleringsregelingen er in Italië nu al een volume van bijna 1,3 GWp is toegekend (totaal al bijna 83.000 installaties). Vorig jaar al werd de GWp aan fysiek geaccumuleerde capaciteit in dat land bereikt (EurObserv'ER rapport 2009: 1,032 GWp waarvan een ondergeschikt deel autonome systemen). De "flexibele cap" van het nieuwe regime zal beslist ook spoedig gehaald gaan worden, wat Italië tot een van de grootste afzetmarkten ter wereld zal maken en mogelijk, als de situatie in Spanje zo deplorabel blijft zoals die al sinds 2008 is, dat land binnen afzienbare tijd zal gaan inhalen. Spanje had wel in 2009 volgens EurObserv'ER al ruim 3,5 GWp in accumulatie, dus Italië zal nog wel even flink door moeten spurten. Maar met de verwachting van iSuppli van 1 GWp nieuwbouw in 2010, gaat het land hard de goede kant op...

Dus mocht u als gevolg van de atoomkanker in Nederland definitief emigratie plannen hebben, is naast Vlaanderen of Duitsland een blik richting de Romeinse laars wellicht ook een hele verstandige. Al blijft het natuurlijk ook daar oppassen met de politieke leiding. Zekerheden bestaan niet meer, knoop die s.v.p. in uw oren...

Eleuteri, S. & Schug, A. (2010). Das erste Gigawatt ist voll. Trotz Bürokratie und launischer Förderpolitik hat sich Italiens Photovoltaikmarkt gemausert. - Photon 6/2010: 56-59.

Vorige bericht over PV in Italië van 21 januari 2010 op Polder PV

http://www.gse.it/Pagine/default.aspx (homepage van de GSE, met de PV teller)


20 juni 2010: Newbees like never before op Polder PV. Er zijn al heel wat leuke newbees gepasseerd op Polder PV (zie laatste pagina). Er zijn natuurlijk altijd lieden van "Einsame Spitze". Zo kreeg Bert Jan van der Worp eindelijk voor zijn fors uitgebreide PV installatie zijn langverwachte SMA omvormer in huis, en zodra het ding was aangesloten in het zonnige Den Helder, vlogen de vonken d'r bij wijze van spreken vanaf. Een toffe gozer (of dame) die zijn verpletterende dagrecord (7,85 kWh/kWp bij vaste dakopstelling...) gaat verbreken in ons land. U vindt zijn recente bijdrage met uiteraard de aanvulling hier.

Iemand van geheel ander kaliber is Woodski uit Ede. Hij heeft een byzonder rond dak, wilde naast de zonnecollector nogal wat PV, en hij bedacht een fantastische oplossing voor implementatie. Al gaande stuitte hij op nog wat extra onverwachte problemen. Met volharding, creativiteit en een portie geluk, is het allemaal toch tot een goed einde gekomen. Wat mij betreft: een uniek systeem waar "de sector" een vette punt aan kan zuigen. Woodski's fraaie bijdrage vindt u hier.

Uiteraard is een ieder die zich geroepen voelt met zijn/haar verhaal over het nieuwe zonne-energie spul nog steeds welkom op de Newbee pagina. Het hoeft allemaal niet "spetterend" groot of ingewikkeld te zijn. Als het verhaal maar leuk en prikkelend is. Uiteraard graag met foto's. Stuur het stuk naar Polder PV.


20 juni 2010: Duitsland: PV "laat stroomprijs stijgen" vlg. VZBV. Een bericht op de website van het Duitse PV tijdschrift Photovoltaik.eu doet ongetwijfeld voor de zoveelste maal weer het nodige stof opwaaien. Het is een vergelijkbare benadering van het "dossier zonnestroom" zoals we dat al een paar keer eerder hebben gezien in Duitsland. Met name gepusht door het zeer twijfelachtige opererende RWI instituut, en regelmatig opgezweept door de boulevardpers. Een zeer eenzijdige, pure "kosten" fixatie m.b.t. hernieuwbare energie productie, en zwijgen over de talloze voordelen die er tegenover staan (zijn sommige partijen in Nederland ook extreem goed in, maar hier hebben we ook nog eens nauwelijks marktperspectief, i.t.t. bij de oosterburen).

De "schuldige" die wordt geciteerd is ditmaal wederom de Verbraucherzentrale Bundesverband (VZBV) die stelt dat "de kosten" voor de nieuwbouw van zonnestroom installaties in 2010 rond de 26 miljard Euro zouden gaan bedragen. De brancheorganisatie BEE ging daartegen in verweer, en zette deze eenzijdige voorstelling van zaken in perspectief.

De VZBV schijnt te hebben gerekend met de eind mei 2010 door iSuppli genoemde 6,6 GWp die er dit jaar door dat analisten bureau als nieuwbouw aan PV-installaties voor 2010 in Duitsland is geprognosticeerd. Ook moet duidelijk worden gesteld dat genoemde 26 miljard Euro over een twintigjarige periode zou worden uitbetaald aan de decentrale netinvoeders (meestal in maandelijkse of, bij kleinere volumes, jaarlijkse termijnen, door de regionale netbeheerders). Als de cijfers kloppen. Ook is gerekend met een nogal forse stijging van 5 procent per jaar voor de gemiddelde prijs op de stroombeurs over die (lange) periode. Wat volgens VZBV allemaal tot gevolg zou hebben dat de stroomprijs in 2011 met wellicht wel tien procent zou kunnen gaan stijgen. Of die getallen aannemelijk zijn is vooralsnog niet duidelijk. Het is beslist zo dat er vele miljarden extra uitgegeven zullen gaan worden de komende lange periode, te betalen door iedereen die kilowatturen afneemt (behalve de 500 grootste stroom vretende bedrijven). Nog steeds zal het grootste deel van de Einspeise Vergütungen in Duitsland naar de windturbine exploitanten gaan, daarna naar de biomassa uitbaters (bijfik in fossiele centrales in Duitsland absoluut niet toegestaan onder het EEG), en pas dan komt het - inderdaard zeer rap stijgende - aandeel voor de zonnestroom installaties.

De Bundesverband Erneuerbare Energie (BEE) rekent als weerwoord vanuit een geheel ander perspectief. Want, zo stelt de BEE, volgens berekeningen van het Forum Ökologisch-Soziale Marktwirtschaft (FÖS) in opdracht van Greenpeace, is alleen al in de jaren 1950 tot 2008 de kolensector in Duitsland met een werkelijk verbijsterend bedrag van 432 miljard Euro ondersteund, en daar hoor je het RWI nooit over. In dezelfde periode werd kernenergie met nog eens 165 miljard Euro overeind gehouden, ditto. Voor de afbraak en opruiming van te saneren oude kerncentrales en het afval moeten nog eens 93 milard Euro in de boeken worden bijgeschreven, zie boven. Hieruit wordt duidelijk dat de ondersteuning van hernieuwbare (zonne)stroom in historisch perspectief slechts als "moderaat" beschouwd dient te worden. Bij bovengenoemde bedragen neerkomend op: kolen en nukes 12,1 miljard/jaar gedurende 57 jaar, zonnestroom in het recordjaar 2010 neerkomend op 1,3 miljard/jaar gedurende 20 jaar, als de uitgangspunten blijken te kloppen.

Het is dan ook niet voor niets dat de voorzitter van BEE Klusmann stelt dat de ondersteuning voor zonnestroom volstrekt verdedigbaar blijft en een probaat middel is om op middellange termijn af te komen van achterhaalde, planeet bedreigende energie modi die drijven op een inherent milieuonvriendelijke bedrijfsvoering die ook nog eens honderd procent afhankelijk is van eindige fossiele grondstoffen. Daarbij komen dan ook nog de vele positieve effecten op de arbeidsmarkt, de regionale waarde creatie, de technologische innovatie en de export als extra bonussen van/voor decentrale hernieuwbare energie opwekking. Klusmann geeft dan ook aan dat een ieder die serieus de baten naast de kosten wil zetten tot de onherroepelijke conclusie zal komen dat hernieuwbare energie opwekking niet alleen vanuit ecologisch standpunt, maar vooral ook economisch bezien een uitermate verstandige zaak is. Elke poging om de "hernieuwbaren" als kostendrijver voor de energieprijzen in diskrediet te brengen, is doorzichtig en niet serieus te nemen. Het BMU, het Duitse Milieuministerie, kraakt daar regelmatig harde noten over, en stelt daarbij dat het juist de productie en transportkosten van de nog steeds dominante fossiele energiesector zijn die de werkelijke kostendrijvers zijn. Zie het Engelstalige EEG kosten rapport van april 2009 op de website van het BMU.

http://tinyurl.com/357qrwg (verkorte link naar het stuk van 17 juni 2010 op Photovoltaik.eu)

http://tinyurl.com/397rk8a (verkorte link naar reactie van Bundesverband Erneuerbare Energien op de continue aantijgingen van - met name - het zogenaamd onafhankelijke economische onderzoekstituut RWI waarbij uitsluitend de focus op "kosten" van hernieuwbare energie ligt en de oneigenlijke miljardensteun aan de centralistische fossiele en nucleaire sector, alsmede de talloze baten van de hernieuwbaren stelselmatig buiten beschouwing worden gelaten)

http://tinyurl.com/357cbrj (verkorte link naar pdf document op de unendlich-viel-energie website met rapport "Kosten und Preise für Strom. Fossile, Atomstrom und Erneuerbare Energien im Vergleich", een gedetailleerde studie naar de oneigenlijke beprijzing van elektriciteit, de verborgen kosten, en het eeuwig voortdurende "unlevel playing field" tussen hernieuwbaren en fossiel-nucleaire opwekking, en vermarkting)

http://www.greenpeace.de/fileadmin/gpd/user_upload/themen/energie/Greenpeace_Subventionsstudie_final.pdf (Studie Subventionen - Energie. Umweltschädliche Subventionen und Steuervergünstigungen des Bundes; pdf, 1,53 MB)

http://www.vzbv.de/go/presse/1330/9/48/index.html (bericht van Verbraucherzentrale Bundesverband van 15 juni 2010, waarin o.a. over 10% stijging van de stroomprijs vanwege de ondersteuning van PV wordt geklaagd)


18 juni 2010: Naar de vuilnisbelt met die zonnepanelen! Geen oproep om het dan maar definitief op te geven met PV, want zelfs in eigen land wordt binnenkort (als er geen spaak in het wiel wordt gestoken) zo'n voormalige vuilnisbelt van zonnepaneeltjes voorzien, en wel in het Gelderse Azewijn (Pfixx "crisisgeld project" van maar liefst 1,8 MWp..., moet voor het eind van het jaar zijn opgeleverd).

Maar de voortvarende Vlamingen in het door taalstrijd en verwante politieke ontwikkelingen "verscheurde" Belgische land, hebben de smaak goed te pakken, het arrogante Nederland al zeer rap naar het land der verdwaasde fossielen verwezen, en gaan ook "aan de vuilnisbelt" met de blauwe paneeltjes. "Het" gaat ditmaal geschieden op de oude stortplaats van het dorp Appels, wat westelijk van Dendermonde ligt in het samenstroom gebied van de uit Aalst komende Molenbeek en de uit richting Gent toesnellende Schelde. Een streek noordwestelijk van de hoofdstad Brussel in de provincie Oost-Vlaanderen. De stortplaats zelf ligt direct aan de Schelde (Google Maps).


^^^
De direct aan de Schelde grenzende stortplaats van
Appels waar "het" moet gaan gebeuren.

© Nieuwsblad.be

Volgens een bericht van de elektronische Nieuwsblad.be site van 18 juni 2010 zou de zogenaamde "intercommunale" DDS-Verko (een organisatie die de streekontwikkeling dient te bevorderen) op de door haar beheerde oude stortplaats in Appels een fors zonnestroom park willen laten aanleggen nadat een haalbaarheidsstudie is afgerond (duur: acht maanden). En wel door het sinds 1992 actieve, onder de paraplu van het machtige Fabricom/GDF Suez (de facto Franse monopolist, dominant op de Belgische energiemarkt) opererende Solar Technics uit Roeselare. De stort is al jaren geleden met een dikke laag aarde bedekt en is vanzelf begroeid geraakt en tot "zone van openbaar nut" verklaard.

Gesproken wordt van een park met 9.800 zonnestroom modules, goed voor "twintig jaar lang ruim 2.000.000 kWh" productie (bedoeld wordt: 2 miljoen kWh/jaar x 20). Ook wordt gesproken van "equivalent aan jaarverbruik van 570 gezinnen". Wat zou betekenen dat er met een gemiddeld huishoudelijk verbruik van 3.509 kWh/jaar gerekend zou worden, dicht bij het vaak geciteerde "gemiddelde" van 3.500 kWh/jaar. In Vlaanderen wordt ook vaak nogal conservatief gerekend met een gemiddelde genormeerde opbrengst van 850 kWh/kWp.jaar voor zonnepanelen*. Als dat als (minimaal) uitgangspunt zou zijn genomen, zou er dus mogelijk gerekend worden met een op te stellen nominaal STC vermogen van 2,35 MWp (over het totale systeem vermogen wordt verder in de artikelen over dit initiatief niet gerept). Bij genoemde 9.800 modules neerkomend op een type van zo'n 240 Wattpiek per paneel. Een zeker tegenwoordig geen "vreemd" module vermogen meer, die worden bij bosjes verkocht.

Bij DDS is volgens directeur Kris Verwaeren al langer een duurzaam beleid ingezet, variërend van zonnecollectoren voor de ondersteuning van de douches van het personeel, tot een al negen jaar lang functionerend methaangas afvang project waarmee hernieuwbare elektriciteit gemaakt wordt "voor de stroomvoorziening van honderden gezinnen" (uiteraard is het "hernieuwbare" hier een relatief begrip, op een gegeven moment is hetzij het methaangas op, of de exploitatie ervan zal economisch niet meer haalbaar blijken bij afnemende hoeveelheden).

In ieder geval zal dit niet het enige grote project zijn noch worden bij de zuiderburen. Naast de talloze particulieren die nog steeds ondanks de daling van de waarde van de groencertificaten (35 eurocent per kWh dit jaar) botergeil zijn geworden om een PV-systeem op hun dak te laten schroeven, worden ook op het industriële vlak de kaarten nieuw geschud. Het gaat mij benieuwen hoeveel er dit jaar bijgeplaatst zal gaan worden. Ik deel vooralsnog met de berichtgeving uit België, specifiek Vlaanderen, het "pessimisme" van brancheorganisatie EPIA niet die voor 2010 voor België als geheel voorspelde dat "the ... market should reduce to a more sustainable 140 to 200 MW" ("Global Market Outlook for Photovoltaics until 2014", May 2010 update). Want alleen al van januari tot en met eind mei 2010 is er door VREG alweer zo'n 137 MWp aan nieuwe installaties gerapporteerd. Let wel: dat is alleen al voor Vlaanderen...

* Bij zuid opstelling, realiteit is dat er veel hogere normopbrengsten worden gehaald, in 2009 volgens Sonnenertrag bij bijna 600 Belgische installaties gemiddeld op 952 kWh/kWp.jaar neerkomend ("bereinigte Daten")...

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=TL2RMR2Q


 
^
TOP

17 juni 2010: Heetste duurzame energie thema in Duitse regering alweer verdaagd: persbericht Bundesrat. 16 juni was "de" lang verwachte discussie over de door het Duitse parlement (Bundestag) op voorstel van het kabinet "besloten" voorstellen voor de nieuwe EEG Novelle die met name de invoedingstarieven voor zonnestroom fors omlaag zou gaan drukken per 1 juli dit jaar. En tevens een de facto "verbod" op voormalige akkerbouw lokaties zou afkondigen voor vrije veld PV-installaties. Blijkbaar ligt het thema zo gevoelig, dat de door diverse deelstaten gevraagde zogenaamde "Vermittlungsausschuss" (een soort van bemiddelingspoging door een commissie tussen Bundesrat en Bundestag) op 16 juni nog niet tot een algemeen "gewenst resultaat" heeft geleid. Zie de beknopte tekst uit het persbericht en de vertaling ervan door de webmaster van Polder PV:

Vermittlungsausschuss vertagt Solarförderung

Der Vermittlungsausschuss von Bundestag und Bundesrat hat heute seine Beratungen zur umstrittenen Absenkung der Solarförderung vertagt und eine Arbeitsgruppe eingesetzt, die Kompromissvorschläge erarbeiten soll. Am 5. Juli 2010 um 18 Uhr kommt der Vermittlungsausschuss erneut zusammen, um die Verhandlungen fortzusetzen.Bund und Länder sind sich uneins über die geplante Absenkung der Vergütungssätze für Strom aus Solaranlagen: Der Bundestag will diese um bis zu 16 Prozent reduzieren, der Bundesrat hingegen möchte die Absenkung auf höchstens 10 Prozent beschränken.

(vrije vertaling Polder PV:)

Bemiddelingscommissie verdaagt (beslissing over) financiële ondersteuning voor zonnestroom

De bemiddelingscommissie van de Bundestag en Bundesrat heeft haar overleg over de omstreden vermindering van de ondersteuning voor zonnestroom verdaagd en een werkgroep in het leven geroepen, die compromis voorstellen moet gaan uitwerken. Op 5 juli 2010 om 18h00 komt de commissie opnieuw bij elkaar, om de onderhandelingen voort te zetten.

De Staat ("Bund") en de deelstaten van Duitsland zijn het niet met elkaar eens over de geplande vermindering van de hoogte van de invoedingstarieven voor zonnestroom. De Bondsdag wil deze tot maximaal 16 procent verminderen, de Bondsraad echter wil deze vermindering beperken tot ten hoogste 10 procent.

Met andere woorden: (a) Er volgt een tijdens Intersolar al gesignaleerde periode van onzekerheid over de te verwachten situatie per 1 juli, omdat er dan nog geen definitieve beslissing zal zijn gevallen. Er werd in München al gerept over een mogelijke - nog onbekende - beslissing die met terugwerkende kracht (vanaf 1 juli 2010) rechtsgeldig zou kunnen worden verklaard. (b) Toch nog hoop dat de allerergste te verwachten "tariefpijn" iets verzacht zal gaan worden. Duidelijk lijkt uit dit bericht dat het impliciete "verbod" om akkerbouw installaties verder te ondersteunen een gepasseerd station lijkt. Een georkestreerde aanval van de zeer sterke boerenlobby in Bayern lijkt op dit punt al "in die Tasche" gestoken te kunnen worden. Definitieve uitkomst van dit alles: op mijn verjaardag (5 juli) horen we misschien meer, maar misschien dan ook nog steeds niet, omdat er mogelijk niet over een nacht ijs zal worden gegaan.

Het grootste probleem zal de installaties gaan betreffen die om wat voor reden dan ook gepland waren voor 1 juli aan het net te gaan, maar waarvan de "technische netkoppeling"* pas na die cruciale datum gerealiseerd kan worden. Daarvoor gaat nu een onzekere periode komen waarvan met name de te verwachten financiële rentabiliteit (lees: de hoogte van het voor die systemen vast te stellen 20-jarige invoedingstarief) het grootste vraagteken zal zijn. Uiteraard met name in die gevallen waarbij de all-in systeemprijs aan de hoge kant is geweest...

Wordt ongetwijfeld vervolgd...

* NB: dat kunnen, zoals Photon in het juni nummer liet zien, wat sommige netbeheerders betreft, zelfs gedateerde foto's zijn waarbij elke string van een geïnstalleerd PV-systeem aantoonbaar stroom levert (bijv. paar gloeilampen die direct aan die string worden gekoppeld), maar er nog geen definitieve omvormer(s) in het systeem zijn opgenomen...

http://www.bundesrat.de/cln_171/nn_8538/DE/presse/pm/2010/094-2010.html?__nnn=true (persbericht van de Bundesrat)
http://www.reuters.com/article/idUKLDE65G0F920100617?type=companyNews (kort bericht op Reuters site)
http://tinyurl.com/38vq3dw (iets uitgebreider achtergronden en meer links op website Photovoltaik.eu)

(mijn bericht werd - met een verkleinde foto van mijn Bayern Mega PV III Radtour, deels overgenomen door Energie en Water.net op 18 juni)


 
^
TOP

16 juni 2010: Prullebakkeren al die prognosemodellen! Ondanks alle poeha over "continu stijgende stroomprijzen" kondigt NUON Energie aan dat het variabele kWh tarief voor kleinverbruikers voor het tweede achtereenvolgende halve jaar (iets) omlaag gaat in plaats van, zoals vaak onterecht gedacht, flink omhoog.

Ik heb vaak genoeg gewaarschuwd dat de meest gesofisticeerde "prognose" berekeningen voor terugverdientijd calculaties voor decentraal opgewekte elektriciteit (in casu zonnestroom) een groot mistig moeras zijn, gebouwd op zeer onzeker drijfzand. Talloze modellen nemen zonder blikken of blozen "wel 7% stijging van de kWh prijs per jaar" als (nota bene!) vast uitgangspunt, als het al niet meer is. Daarmee wordt, met de typische metersituatie in Nederland, alle zonnestroom overschot "voor de netmeter ingevoed op het eigen huisnet", de marktwaarde van de zonnestroom (ook te lezen als: de waarde van de niet van de leverancier afgenomen cq. "gekochte" kilowatturen), in belangrijke mate bepaald door wat u feitelijk all-in voor die kWh betaalt. Elk half jaar weer anders, zoals nog steeds gebruikelijk bij de meeste huishoudens [>80%], met een variabel, in theorie direct opzegbaar stroomcontract (Polder PV heeft ook nooit anders gehad). En wettelijk verplicht fysiek (niet in terugloop geblokkeerde, volautomatisch salderende Ferrarismeter), dan wel "administratief" saldering van afname met de opwek tot (nog steeds) 3.000 kWh netinvoeding op jaarbasis. Artikel 31-c van de Elektriciteitswet. De al talloze jaren gesuggereerde [nieuwe] "5.000 kWh grens" is nog steeds geen juridische realiteit, het duurt maar en het duurt maar, ondertussen salderen sommige leveranciers al tot 5.000 kWh/jaar netinvoeding om op die "verwachting" een voorschot te nemen.

Ik heb meermalen gewaarschuwd dat het rekenen met dat soort "vaste stijgingspercentages", ondanks (of misschien juist wel dankzij) de extreme fluctuaties in de olieprijzen, de (deels) daarmee samenhangende gasprijzen, en de zeker in Nederland (veel stroom opgewekt in gasgestookte energiecentrales) daarmee weer samenhangende "gemiddelde hoogte" van het leveringstarief wat de door u al dan niet hartstochtelijk verkozen energieboer voor uw stroomverbruik in rekening brengt, zeer tricky business is. En dat bijvoorbeeld "terugverdientijd berekeningen" van zonnestroom installaties op basis van dat soort nattevinger speculaties met een grote pot zout genomen moeten worden. Of in ieder geval, met extreme prudentie moeten worden beschouwd.

Per 1 januari 2010 gingen de all-in stroomtarieven ondanks de stijging van de energiebelasting van 10,85 naar 11,14 eurocent/kWh ex BTW (stijging 2,67%) toch door de bank genomen allemaal omlaag omdat de energieleveranciers flink gezakt waren met hun kale leveringsprijs (o.a. gevolg van de economische crisis en de weer als een plumpudding in elkaar gezakte olieprijs in 2009). Zo zakte het door het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall op te vreten "Nederlandse" NUON Energie met de all-in kilowattuurprijs (incl. energiebelasting en 19% BTW) in een half jaar tijd (1 juli 2009 >>> 1 januari 2010) van 24,07 naar 21,80 eurocent per kWh, een all-in daling van maar liefst 9,43 procent. Dit is voor het continutarief, direct opzegbaar "grijs" contract. Iets andere bedragen voor dubbeltarief meet situaties, maar vergelijkbare forse downward trend.

Stijging vaste prik?
Desondanks was de laatste tijd de teneur in de "vakpers", dat er weer een (flinke) stijging zat aan te komen per 1 juli 2010, "want de olieprijs was weer fors gestegen". Het vaak geroemde Energieprijzen.nl, zo'n beetje "de" (zelfbenoemde) onafhankelijke energieprijzen vergelijker, begin dit jaar van het door energiebedrijf Eneco opgekochte Ecofys overgenomen door media groep Sanoma Digital, repte zelfs op 10 mei 2010 (link onderaan):

"Op basis van de ontwikkeling van de olieprijs over de afgelopen 6 maanden lijkt het er echter op dat de energieprijzen per 1 juli tussen de 5 en 10% gaan stijgen..."

Het werd de hoogste tijd voor de grote glazenbollen tuurders in de "onafhankelijke vakpers" om zich maar weer eens flink achter de oren te krabben. Want de ook door hen gesignaleerde "vele factoren" die van invloed zijn op de door de energieleveranciers in rekening te brengen tarieven blijken vele malen complexer te zijn dan ze wellicht bevroeden. Of er worden vuile spelletjes gespeeld, wat natuurlijk op de piratenmarkt die de energiemarkt in Nederland de laatste jaren is geworden, volstrekt voorstelbaar is. Of, ook een mogelijkheid, de leveranciers houden wel van een leuk spelletje "voorspellertje pesten". Dit alles mede gezien dit tale-telling bericht wat ik vandaag van Vattenfall/NUON Energie in de mailbox vond (screendump van e-mail, de rode pijlkop is van mijn hand):

Daar sta je dan met je "vaste prik 7% stijging van het kWh tarief per jaar". Niks 7% stijging in 2010, als de intentie van dit bericht daadwerkelijk zal worden uitgevoerd door de tarief opstellers bij de Vattenfall/NUON holding! Want het eerste half jaar liet all-in al een daling van bijna 9 en een halve procent zien (zie boven), en daar komt zo te zien voor het tweede halve jaar nog wat bovenop. Dat is toch echt heel wat anders dan "jarenlang stijging van gemiddeld 7% per jaar", zoals we vaak in "terugverdientijd berekeningen" genoemd zien worden (of zelfs hogere percentages). Tenzij diezelfde leverancier volgend jaar, op 1 januari 2011, er weer de prijsturbo op gaat zetten en in een keer, zeg 15% of meer verhoging van het all-in tarief weet te gaan bewerkstelligen (met een mooie smoes om dat te "verkopen" aan de van niks wetende consument). Stelt u zich voor: zo'n move in een extreem competitieve markt waar het verlies van klanten zo'n beetje gelijk staat als de weg richting Armageddon. Of Vattenfall/NUON die uitzonderlijk fragenswürdige weg zal gaan bewandelen waag ik te betwijfelen. Maar wat mij betreft kan vanaf vandaag (of: vanaf het moment dat Vattenfall/NUON hun lagere tarieven bekend zal gaan maken) alle onzin over de veelbeleden of nagekwaakte "vaste prijsstijgingen voor stroom" op de vuilnisbelt van de voorspellers-historie. Tenzij Vattenfall natuurlijk met deze mededeling de ultieme verwarring wil gaan zaaien, en juist de tarieven ondanks dit boodschapje per 1 juli vet zal gaan verhogen (ik denk het niet, maar zeg nooit nooit totdat die tarieven daadwerkelijk zullen zijn gepubliceerd...).

Consequenties voor tvt PV-installaties
Hetzelfde geldt uiteraard voor alle daar aan gekoppelde al dan niet met de natte vinger of met de supercomputer berekende "terugverdientijd berekeningen voor PV-installaties"... Onzekerheid troef, en u kunt bij de door mij gedachte totale uitkomst voor dit jaar dus rekenen op een afgenomen "marktwaarde" van uw decentraal invoedende zonnestroom installaties als u een variabel stroomcontract bij Vattenfall/NUON heeft. Of een daar van afgeleid contract, zoals Polder PV heeft bij Greenchoice. De prijzen van NUON zijn daarvoor in onze regio - Alliander gebied - immers leidend volgens de business-case bij Greenchoice. Ik betaal momenteel all-in 21,3 eurocent/kWh, een halve eurocent (incl. BTW) korting op de "grijze NUON prijs". En dat is ook exact de kWh marktwaarde van mijn opgewekte zonnestroom (100 procent saldering bij enkeltarief Ferrarismeter).

Nogmaals: ik heb u meermalen gewaarschuwd voor deze met giftige pijlpunten gevulde valkuilen van een geliberaliseerde energiemarkt in relatie tot "net metering" van zonnestroom... Al blijft een investering in een eigen zonnestroom systeem wat mij betreft nog steeds een van de meest verstandige investeringen die u in deze onzekere tijden kunt doen. Want u zult er ongenadig veel plezier van hebben, mits op kwaliteit en op service gerichtheid van de aanbieder wordt gelet. My word on that one!

Met dank aan Diederik Samsom (PvdA) voor het prachtige woord "prullebakkeren" uit de titel van dit stuk, ik vond hem erg toepasselijk voor deze "nieuwe situatie"...

Meer lezen
Voor exacte "terugverdientijd" berekening op basis van de snoeiharde actuele leveringstarieven bij Polder PV, bekijk zijn financiële grafieken pagina (mogelijk uniek in Nederland). Op die pagina uitgebreide kritische beschouwingen over dit gevoelige thema. Op basis van die nauwkeurige berekeningen kon Polder PV vaststellen dat zijn eerste vier (duurst gekochte) PV modules inmiddels zijn terugverdiend. Dat was in een periode dat Polder PV ook door wijzigingen in tariefstructuren met een tijdelijke terugval van het kWh tarief werd geconfronteerd, maar door goede productie cijfers en een verder uitgebreid PV-systeem (met veel goedkoper gekochte tweedehands of vrijwel voor niets gekregen extra modules), werd de totale financiële opbrengst snel veel gunstiger, uiteraard daarbij verder geholpen door de tijdelijke stijging van de kWh prijs (conform contractcondities bij Polder PV) van de afgelopen jaren. Zoals dit artikel laat zien is dat echter geen zekerheid, al zal gemiddeld genomen de trend wel weer opwaarts gaan als er van structureel economisch herstel sprake is. Dat weet alleen de econoom die over vele jaren terugblikt. Niet de grote kudde voorspellers die u elke keer weer mooie sprookjes vertellen...

Voor een wat oudere grafiek over prijsontwikkeling van de kWh tarieven bij NUON Energie, zie het artikel van 23 juli 2008. Polder PV is nog steeds van plan om meer aandacht aan deze omvangrijke materie te besteden, maar moet daarvoor eerst ruimte creëren.

http://www.energieprijzen.nl/index.php/component/content/article/87-prijsstijgingen-per-1-juli-vast-of-variabel


16 juni 2010: De beste stuurlui staan aan wal... Ook al is het Duitse Bayern met kop en schouders wereldkampioen geplaatst zonnestroom vermogen, de echte "relatieve" kampioenen moeten een stuk noordelijker in dat fantastische land worden gezocht. Een "oord" waar de webmaster van Polder PV reeds eerder "toevallig" heeft gebuurt, op de Biohummer® uiteraard, helemaal tegen de Deense grens aan, aan de waddenkust. Die prijswinnende gemeente heet voluit Friedrich-Wilhelm-Lübke-Koog (afgekort FWLK), en is in de beroemde (doch in ons land totaal onbekende) Solarbundesliga wederom kampioen zonne-energie geworden, gerelateerd aan het inwoner aantal. Hiertoe wordt een gewogen gemiddelde aan toe te kennen punten bepaald gebaseerd op het aantal vierkante meter thermische zonne-energie installatie en de hoeveelheid Wp geplaatst PV vermogen per inwoner. Het slechts uit 160 zielen bestaande, vlak achter de waddendijk tegen het Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer gelegen FWLK scoorde zowel op dat "gewogen gemiddelde" (doorslaggevend voor de uiteindelijke titel), als op de categorie PV ("Spezialwertung Solarstrom"). De relatieve volumes binnen de gemeentegrenzen: 0,598 vierkante meter thermische collector oppervlakte en een spectaculaire 9,4551 kWp aan PV-installaties (!!!) per inwoner (op 160 inwoners betekent dat dus dik anderhalve MWp in een kleine waddenkust gemeente...). FWLK heeft ook een enorm windpark op de dijken van de polder staan (het treintje naar het waddeneiland Westerland gaat over de noordrand van die polder). Polder PV maakte eerder al kennis met de bloeiende PV-sector (en niet te vergeten flinke hoeveelheden windturbines) in deze contreien:

^^^
Meest zuidelijke stukje van het Solarpark Rodenäs iets benoorden Friedrich-Wilhelm-Lübke-Koog, tegen de Deense grens aan in het uiterste noordwestelijke puntje van de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein. Het park is oorspronkelijk opgezet als een 2,04 MWp installatie met trackers (donker gekleurde monokristallijne Sharp modules met zwarte folie op de achterzijde links op de foto), maar het is fors uitgebreid met vast opgestelde (Sharp) multikristallijne modules (rij vooraan rechts en installatie op de achtergrond). Volgens de website van de exploitant zou dit PV-park inmiddels 2,6 MWp groot zijn. Het park heeft diverse private investeerders uit de gemeente en omgeving en houdt het investeringsgeld binnen de regio om van de rendementen nog meer duurzaam moois van te kunnen laten bouwen...

Foto genomen tijdens de Denemarken/Schleswig-Holstein (BRD) fietstoer van Polder PV en partner, in april 2009.

© 2009 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)

FWLK werd in de Bundesliga gevolgd door een andere gemeente uit het ongelofelijk hard gegroeide Schleswig-Holstein, Glüsing, met een puntenaantal van iets meer dan de helft van dat van FWLK, vooral veroorzaakt door het hoge PV-vermogen (ruim 8 kWp/inwoner, doch geen [geregistreerde] collectoren in deze gemeente). Bayern kon nog wel de eer redden met de jarenlange eerdere kampioen, het uit 787 zielen bestaande Rettenberg am Auerberg op de derde plaats. Wat weliswaar wel meer thermische capaciteit dan FWLK liet zien (0,988 m²/inwoner), maar fors minder PV-capaciteit (bijna 2,7 kWp/inwoner) en een uiteindelijk doorslaggevend puntenaantal van iets meer dan een derde van dat voor FWLK.

Ook op lagere plaatsen in de top van de Solarbundesliga stikt het van de Beierse gemeentes, en spelen andere gemeentes uit Schleswig-Holstein een belangrijke rol.

Er zijn nog meer specifieke categorieën in de Solarbundesliga. In de categorie "Kleinstädte" zwaaien de Beierse gemeentes Tacherting resp. Rot am See en Geiselhöring de scepter. Polder PV was recent, op weg op de Biohummer® van Regensburg naar München (Mega PV Radtour III) in laatstgenoemd plaatsje en daar zag het achter het station inderdaad helemaal blauw van de PV modules:

^^^
Geiselhöring (Ost-Bayern), bedrijventerrein aan de zuidzijde van het station. Slechts een fractie van de immense hoeveelheden (meestal kristallijne) PV-modules die in dit gebied zijn neergevleid. Allemaal op dakhaken boven de bestaande dakbedekking (pannen, staalblik of anderszins), en grote hoeveelheden zonnestroom bakkend op deze warme juni dag.

© 2010 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)

In de categorie "Mittelstädte" vanaf 20.000 inwoners komt eindelijk het ook op PV gebied zeer belangrijke Baden-Württemberg om de hoek kijken, met achtereenvolgens de gemeentes Leutkirch/Allgäu, Crailsheim, en Wangen/Allgäu op het erepodium.

De laatste categorie, "Großstädte" vanaf 100.000 inwoners geeft de eer aan het Beierse Ingolstadt, gevolgd door Ulm uit Baden-Württemberg, waarna wederom een Beiers stadje genaamd Fürth, het trio afsluit. De "Solar Messe Stadt" München komt in de ranglijst met haar bijna 1,4 miljoen inwoners "pas" op de 21e plaats (0,04 m² collector oppervlak en een toch respectabele 15,3 Wp/inwoner), maar daar kan verandering in komen. Want er ligt een plan om de voorsprong die deze wereldstad reeds heeft op de navolgers in deze categorie (dubbele puntenaantal t.o.v. Hamburg, en het viervoudige van dat van nummer drie, de hoofdstad Berlijn), rap uit te gaan bouwen. Want München wil al in 2015 alle stroomverbruik voor de eigen huishoudens uit hernieuwbare bronnen hebben opgewekt, bij voorkeur binnen de eigen gemeentegrenzen. Tien jaar later moet de totale stroomconsumptie in deze wereldstad zijn afgedekt. Het energiebedrijf van de hoofdstad heeft reeds contracten lopen om binnen de gemeentegrenzen grote zonnestroomparken te laten bouwen, waarvan de eersten reeds gerealiseerd worden...

Kijk: dat heet nou visie, die bovendien gedragen wordt door een gezonde basis die stapsgewijs steeds verder wordt uitgebouwd. De beste stuurlui staan aan wal, en in Duitsland gaan daarbij i.t.t. bij de matrozen uit het spreekwoord, gewoon de handen uit de mouwen. Vlak achter de dijken in het "barre" noorden, maar ook ver in het binnenland onder de rokken van de Alpen...

http://www.solarbundesliga.de/?content=solarbundesliga (rating lijsten van de best presterende gemeentes op het vlak van zonne-energie in de 1.558 stuks grote database van Solarbundesliga)
http://www.solarthemen.de/?p=4016 (bericht over de winnaars op de website van tienjarig organisator, het tijdschrift Solarthemen, van 10 juni 2010)

http://www.solarpark-rodenaes.de (website van Solarpark Rodenäs N. van FWLK)

http://www.muenchen.info/pia/RSS/107.pdf (p.4 van het pdf: al in 2015 100 procent hernieuwbare elektriciteit voor alle huishoudens gewenst in München, en in 2025 voor het totale stroomverbruik van deze wereldstad. Decentraal opgewekte zonnestroom wordt daarbij als belangrijke drager gezien ...)


15 juni 2010: Reactie van de week... In de talloze e-mails die ik al lang niet allemaal kan beantwoorden (nogmaals mijn excuus aan een ieder die onverhoopt naast het potje piest, probeer het nog eens, wie weet...) vond ik een verzoek om een internet aanbieder van zonnepanelen te "beoordelen". Een van een stuk of 130 op de ultradunne, aan zware fossiele EZ boeien vastgeketende Nederlandse ramp-markt. Het was al rap duidelijk: dat bleek er zo eentje te zijn die veelvuldig het woord "goedkoop" liet rondslingeren, spetterende bloedrode koppen, veel glibberig marketing geschreeuw en errug weinig PV-wol. Lees: geen hardcore technische data, garanties, en dat soort zeer relevante zaken voor wat mogelijk "de koop van uw leven" zou moeten gaan worden (dat was het althans beslist voor de webmaster van Polder PV, die er nog steeds hartstochtelijk van geniet)...

Ik had eventjes een korte momentje om "gevat doch eerlijk" te repliceren. Het antwoord van de "verzoeker" liet niet lang op zich wachten. Ik wil hem u niet onthouden:

"Peter,
dank je. het is idd net een sexlijn zoals die man adverteert. Je hebt gelijk. Korte termijn besparen op aanschaf is bloeden op lange termijn!

Mijn vrouw vindt al dat besparen maar niks maar vanavond heb ik wederom mijn sluipverbruik omlaag gebracht naar 80 watt. Ik kom van de 400 watt. We zijn leuk bezig. Ze kon heerlijk lachen om je eerlijke antwoord."

Dus u weet: stink niet in vago verhalen en spetterende poeha op gelikte websites maar blijf s.v.p. uw gezonde verstand gebruiken. Al moet ik toegeven dat dit in deze krankzinnige tijden steeds moeilijker wordt. Voor je het weet gaat de PVV samen met de VVD spotgoedkope merkloze zonnepaneeltjes aanbieden die het binnen 5 jaar begeven (je weet maar nooit, het geld moet immers blijven rollen...).

Succes bij uw weloverwogen aankoop!


15 juni 2010: Volledige update mei 2010 Vlaamse PV markt. Vlak voordat ik naar Duitsland ging om een hoop frisse lucht te snuiven in zonnestroom-rijk Bayern had de VREG weer een update over de fenomenale groei van de Vlaamse zonnestroom markt gepubliceerd. Ik had daar in ieder geval het belangrijkste cijfer reeds van vermeld: accumulatie al meer dan 400 MWp, een zeer knappe prestatie waarmee de domme noorderburen van Vlaanderen nog verder in de poldermodder werden getrapt. Marktgroei in een maand tijd: een spectaculaire 52 MWp (bijna evenveel als Nederland in vele jaren bij elkaar heeft geschraapt...).

Polder PV heeft de statistieken pagina over Vlaanderen op Polder PV wat het mei rapport betreft nu helemaal bijgewerkt. Het jaarrapport van de VREG is inmiddels ook verschenen, dat zal ik later nog behandelen. Het bevat niet echt schokkend nieuws, de meeste resultaten waren immers al bekend uit de bijna maandelijkse rapportages van de marktregulator bij de zuiderburen.

Ook in Vlaanderen wordt de schaal snel groter, en wordt het ene na het andere uit soms honderden kWp bestaande PV-systeem op de talloze grote industriële hallen "gegooid", door een rap professionaliserende sector (gezonde en perspectief biedende marktomstandigheden genereren innovatie en kwaliteitsverbetering, niet andersom). In mei kwamen er ook nog eens maar liefst 5 (!) installaties bij in de VREG data, elk met een grootte van meer dan een MWp, en compleet verboden onder de blijvend wurgende NL "subsidie" condities. Een van die exemplaren werd op de daken van de geheel gerenoveerde Mechelse groentenveiling in Sint-Katelijne-Waver geschroefd:

^^^
Klein deel van de installatie op de gerenoveerde Mechelse veiling (volgens VREG opgave mei 2010: 1,014 MWp) in Sint-Katelijne-Waver. Volgens fotobijschriften in een collage in het fotoalbum van AGF.nl zouden hier 5.500 PV-modules staan (bij de opgegeven VREG capaciteit: monokristallijne modules van plm. 184 Wp/stuk), en zou er 8.909 MWh per jaar aan zonnestroom worden geproduceerd. Dit laatste kan niet kloppen, want dat zou betekenen dat er 8.786 kWh/kWp geproduceerd zou worden. Waarschijnllijk betreft het een jaarproductie van 890,9 MWh (genormeerd: 879 kWh/kWp.jaar), zoals ook in het separate AGF artikel wordt genoemd (bericht 22 maart 2010). Geclaimd wordt een terugverdientijd van 6,5 jaar, wat onder de extreem lucratieve combinatie van - voorspelbare dus berekenbare - financiële incentives in Vlaanderen best zou kunnen kloppen.

Volgens de referentie pagina (pdf) van V&R The Solarcompany in Heusden-Zolder in Vlaanderen heeft dit bedrijf genoemd project gerealiseerd.

Foto © AGF.nl, referentie:
http://fotoalbum.agf.nl/PAViewAlbum.asp?ID=683&CMD=THUMB&page=2

Update van de Vlaamse PV-markt, met uiteraard weer twee unieke polderiaanse interactieve grafieken:



13 juni 2010: Het ziet hem nog blauw voor de ogen... Hoeveel kan een mens eigenlijk incasseren? Dat hangt van veel factoren af. Zoals de momentane fysieke en geestelijke gesteldheid van het "slachtoffer", de aard en grootte van de "prikkel", van de waan van de dag, en mogelijk ook nog wat minder geaccepteerde fenomenen als "divine intervention", door anderen neutraler omschreven als "toeval". Nu had de webmaster van Polder PV uiteraard, vanwege zijn überproportionale voorliefde voor alles rond zonnestroom (zie deze website) wel een relatief groot incasseringsvermogen. Maar zelfs dat werd tijdens zijn verblijf in de Zonne Energie Hemel genaamd Bayern (voor de ongeletterden onder ons: die zonnige, zeer groene, en grootste deelstaat van Duitsland tegen de Alpen aan) zwaar op de proef gesteld. En de webmaster is echt wel wat gewend, want hij bezocht eerder al nog zo'n Duits zonnestroom oord genaamd Freiburg (laatste Intersolar daar, in juni 2007, fotoverslag). En reeds twee jaren eerder fietste hij door het wunderschöne Bayerische Landschaft op naar de vervolgen op dat avontuur (o.a. fotoverslag Intersolar 2008 hier).

Zoals "gebruikelijk" fietste Polder PV voorafgaand aan de Intersolar weer een fors stuk door het Beierse landschap, van Regensburg naar München, en kwam hij onder anderen dit stukkie blauw tegen:

^^^
Een van de talloze ronduit verbijsterende "Beierse boerderijschuren" met volledig met kristallijne zonnepanelen uitgevulde dakhelft - behalve op de kritische plekken zoals linksonder waar een ventilatiekoker uitsteekt (voorkomen grote problemen met partiële beschaduwing, maar ook mogelijk om al te vieze aanslag van zware ammoniakdampen uit deze reuzenstal op direct aanpalende modules te voorkomen). Deze dakhelft is zuidwestelijk georiënteerd, de webmaster van Polder PV is ook talloze schuren tegengekomen waarbij zowel de oost- als de westhelft van het dak (bij gebouwen die als zodanig zijn georiënteerd) volledig - meestal met kristallijne modules maar ook steeds vaker met dunnelaag (frequent First Solar CdTe) - was volgelegd.

Op de originele foto telde ik zo'n 934 stuks (blokken van 120, minus de uitsparing). Bij aanname van een "bescheiden" module type van 175 Wp STC vermogen per stuk, zou dat neerkomen op een respectabele 163 kWp aan systeemgrootte voor dit "object". In Bayern haal je makkelijk 900 kWh/kWp op zuid, bij ZW oriëntatie zou je dat ongeveer bij deze hellingshoek van grofweg 20 graden iets van 864 kWh/kWp moeten kunnen opleveren per jaar. Verwachte financiële opbrengst over 20 jaar EEG invoeding bij theoretische netkoppeling in 2010 (eerste jaarhelft), zie rekensom. Tarief berekening (zie deeltarieven per staffel in tabel): eerste 30 kWp 39,14 eurocent/kWh, volgende 70 kWp (maakt 100 kWp staffel vol) 37,23 eurocent/kWh, restant (boven de 100 kWp staffel) van 63 kWp voor het > 100 kWp tarief van 35,23 eurocent/kWh:

(30/163)*0,3914 + (70/163)*0,3723 + (63/163)*0,3523 = 0,0720 + 0,1599 + 0,1362 = € 0,3681/kWh

Opbrengstberekening Einspeise Vergütungen 20 jaar lang (minimaal):

163 kWp * 864 kWh/kWp.jaar * 20 jaar * 0,3681 Euro/kWh = € 1.036.805,18

Een [theoretische] 163 kWp installatie als deze is hoogstwaarschijnlijk in 2010 zeker voor 3.000 Euro/kWp te verkrijgen (maar waarschijnlijk fors minder**). Wat een investering van slechts 489.000 Euro zou vergen. Waar wacht de buurman van deze ondernemer eigenlijk nog op? Zelfs met 16% degressie per 1 juli blijft dat nog steeds een gouden investering...

Schuur aan de zuidrand van Geiselhöring - waar nog veel meer kristallijn PV-blauws was te zien. Dorp in het dal van de Kleine Laaber, WZW van Straubing aan de Donau in Ostbayern (Zuid Duitsland).

Elke Intersolar beurs was weer omvangrijker dan de volgende. En elke keer weer waren de voetzolen tot op de draad versleten na drie dagen veelvuldig voetenwerk en van information overload doorgebrande hersencellen in honderden zeer interessante beursstands.

Totdat Intersolar 2010 daar eindelijk was (9 tm. 11 juni 2010), en Polder PV in de 5 dagen er voor (610 fietskilometers op de Biohummer® voor de kiezen) van Regensburg naar München pendelde door een groen landschap versierd met per jaar een afzet van grofweg een kwart van de mondiale productie aan zonnepanelen. In München werd door Polder PV een loodzwaar programma Intersolar 2010* afgewerkt op de beste schoenen. En uiteindelijk keerde de webmaster weliswaar levend, doch mentaal gezien niet geheel ongeschonden weer huiswaarts. Dat de geplande 13 uur durende retour treinreis naar en in Nederland "ietwat onvoorspelbaar" tot een dodelijk vermoeiende 18 en een half uur lange zit uitliep door een combinatie van een vage bommelding bij Frankfurt en totale chaos rond Utrecht Centraal station kon de "pret" verder niet echt meer drukken. Intersolar 2010 en de daaraan voorafgaande Mega PV Radtour Bayern III zitten er weer op, en het heeft de "moeite" geloond. Ik lag wel pas om 3 uur zondagochtend in bed...

Ik adviseer een ieder die volgend jaar aan een vergelijkbaar avontuur begint daarbij een flinke brok hersenweefsel volledig leeg te maken en een ijzersterke mentale conditie mee te nemen. U bent gewaarschuwd! De volgende Intersolar zal namelijk waarschijnlijk het complete gigantische beurscomplex in München gaan bezetten, en dan zal er geen ruimte meer zijn voor de nu nog parallel georganiseerde "Automatica" beurs (industriële automatisering en robotisering, in zeer heftige mate al toegepast in de snoeihard groeiende PV-sector en andere sectoren van hernieuwbare energie). Want dan, zo is de verwachting, zullen alle 16 hallen van het complex, en een nog eens verder uitgebreid "buitenexpositie" terrein, mogelijk helemaal gevuld gaan worden met nog meer zonnestroom moois. Volgens de exploitanten Solar Promotion GmbH/Freiburg Wirtschaft Touristik und Messe GmbH & Co. KG waren er dit jaar namelijk al ruim 1.800 standhouders (33% groei t.o.v. 2009) met een totale expositie oppervlakte van 134.000 vierkante meter (29% groei t.o.v. 2009) en een verwacht bezoekersaantal van meer dan 60.000 mensen uit zo'n 145 landen (bij veronderstelling dat de beurs zich nog steeds blijft richten op "business-to-business" contacten, en dus bewust geen volksstammen aan eindafnemers aantrekt). Wie zei er ook weer dat zonnestroom een "niche" markt was waar geen droog brood in valt te verdienen? Of durft dat nog met droge ogen te beweren?

Webmaster van Polder PV naast een prototype van een innovatief type zonnepaneel met vele honderden extreem dunne, flexibele, lintvormige, vertikaal (!) uit een monokristallijne wafer gezaagde, tweezijdige (bifaciale) "cellen" van 2 mm. breed (de oorspronkelijke dikte van de wafer). Met grote potentiële kostenvoordelen en technisch efficiëntie potentieel (geringe schaduw gevoeligheid door slimme onderlinge schakeling van de individuele "cellen"). De individuele cellen zijn op deze foto niet eens te zien. De Sliver™ techniek is ontwikkeld op het Australian National University’s Centre for Sustainable Energy Systems.

Module van Transform Solar met Sliver™ technologie (foto genomen tijdens Intersolar2010 in München door de standhouder, Richard Sowter). Volgens de website zou de producent (productie en assemblage in Idaho, U.S.A.) op het punt staan om 165 Wp modules uit te gaan leveren (al moeten dat soort beweringen altijd met wat korrels zout worden genomen, first see, than believe).

www.transformsolar.com

>>>

Wordt uiteraard vervolgd. Polder PV zal trachten iets van een reisverslag samen te stellen, in ieder geval een uitgebreide fotopagina. Maar wanneer die komt, dat is gezien de stapels werk die hier liggen, de vraag. Zit in het vat, zullen we maar zeggen, en wat in het vat zit...

* Met nogmaals hartelijke dank aan Michiel Klees van Mastervolt die spontaan (ongevraagd) toegangstickets voor Polder PV ter beschikking stelde.

** Photon rept in de juni uitgave, reeds beschikbaar tijdens Intersolar 2010, over een prijs van rond de 2.700 Euro/kWp voor de categorie > 100 kWp, voor maart dit jaar (kleine, mogelijk niet representatieve steekproef). Prijzen in Duitsland zijn altijd exclusief BTW (Umsatzsteuer) omdat deze door de leverancier in rekening gebrachte omzetbelasting altijd is terug te krijgen aangezien de exploitatie van een eigen PV-systeem als bedrijfsmatige activiteit wordt gezien door het Finanzministerium. Ook bij alle burgers met kleinere installaties...

http://www.intersolar.de


 
^
TOP

3 juni 2010: Vlaanderen "effekes" door 400 MWp barrière heen gebroken... Zoals bekend groeit de zonnestroom markt in Vlaanderen snoeihard. VREG meldt in haar laatste rapporten van eind mei dat op dat punt er bij de zuiderburen alweer 400,641 MWp aan geaccumuleerd nominaal vermogen als "geregistreerd, aan het net gekoppeld en invoedend op het net" in de boeken staat.

Dat betekent dat er in 1 maand tijd alweer bijna 52 MWp bij is gekomen (ook enkele grote installaties van meer dan 1 MWp omvattend). Dat is ruim twee en een half maal zoveel realisatie van zonnestroom capaciteit in 1 maand als er in totaal in Nederland onder SDE condities voor het hele jaar bij zou "mogen" komen van Den Haag (slechts 20 MWp totaal, realisatiedatum vooralsnog niet bekend en onzeker). In totaal zit het kleine Vlaanderen alleen al op een factor 7 maal het in Nederland geaccumuleerde volume (met 2,7 maal zo weinig bewoners). En begint het hard in de richting van de Tsjechische republiek op te stomen qua accumulatie (daar is ook in korte tijd heel veel geplaatst, maar dat waren ook veel grote vrije veld installaties, en de netbeheerders dreigen daar in te grijpen). En dat met maar ruim 6 miljoen inwoners in Vlaanderen...

Polder PV zal nog in groter detail nader op deze materie ingaan als de webmaster terug is uit Bayern...

En geachte dames en heren van de VVD: Jullie zitten uit de nek te kletsen over zonnestroom! (uitgebreide en gedetailleerde reactie reeds verstuurd naar DuurzameEnergieThuis.nl).

http://www.vreg.be/nl/index.asp


2 juni 2010: Correctie relatie Greenloans en Eneco

Per e-mail kreeg ik het volgende verzoek tot correctie (i.v.m. stukje op de links pagina, inmiddels gewijzigd), waar ik gaarne aan voldoe:

"Geachte heer Segaar,

Met interesse bekijk ik regelmatig uw website, erg informatief en een goede bijdrage aan de promotie van zonne-energie. Nu zag ik dat u een vermelding heeft gemaakt van GreenLoans, waarvoor dank! Ik heb alleen wel een wijziging op uw informatie. U schrijft dat Eneco een fors belang heeft in GreenLoans. Dit is niet het geval. Eneco heeft geen enkel belang in GreenLoans, wij werken alleen samen. Dat doen wij overigens met ruim 30 bedrijven in de zonne-energie. Ik zou het waarderen als u deze informatie aanpast.

Met vriendelijke groet,

GreenLoans
Fortis Bank Nederland"

Bij dezen, dus. Ook de webmaster van Polder PV is slechts een mens. En mensen maken ook fouten.

Met vriendelijke groet

Polder PV

website Greenloans:

http://www.greenloans.nl/


2 juni 2010: Eerste Sonnenertrag grafiek in nieuwe configuratie. Sonnenertrag heeft, zoals waarschijnlijk bekend, een nieuw platform ontwikkeld om de enorm harde groei van nieuwe systemen op te kunnen vangen, en omdat al jaren hetzelfde concept werd gebruikt. Er gaat nog een hoop niet goed, maar Polder PV slaagde er wel in met wat moeite zijn "maandgrafiek" met screendump optie binnen te halen. Daar moet nog veel aan gebeuren (vergelijkingsmodus kan nu alleen nog maar met Duitse systemen), maar het begin is er. Hopelijk kunnen de harde werkers daar alle problemen binnen afzienbare tijd oplossen. In ieder geval complimenten dat het zover is gekomen. Grafiek van Polder PV (nickname op SE: "flachlander"), update tot en met mei 2010:

Succes met het verwerken van uw eigen gegevens!

http://www.sonnenertrag.eu/de/leiden/flachlander/777/1937.html


2 juni 2010: Duurste (eerste) 4 PV-modules bij Polder PV terugverdiend! Door de combinatie van tussentijdse systeem uitbreidingen, gestaag groeiende kWh tarieven (sterk afhankelijk ook van leverancier, tussentijds is Polder PV tweemaal geswitcht, eenmaal uit eigen keuze, de tweede keer omdat Echte Energie door Eneco werd opgevroten), en blijvend goede productie van alle modules in het uitgebreide PPV systeem, is het zover. Medio mei zijn de eerste "dure" (toen al gesubsidieerde) zonnepanelen terugverdiend. 4.000 gulden aan vermeden inkoop kosten (van kWh opgewekt door alle modules!) zijn inmiddels "geïncasseerd", en dat was het bedrag wat wij in maart 2000 voor de eerste vier 93 Wp modules hebben betaald.

^^^
Rode pijlen geven het moment aan waarop de eerste vier 93 Wp modules door de totale opwek van alle modules in het (tussentijds uitgebreide) PV-systeem financieel zijn terugverdiend. Hierbij wordt uitsluitend gekeken naar de aanschafprijs (uit eigen zak betaald, geen lening) en de vermeden inkoopprijs van kWh, zoals die door Polder PV exact maandelijks wordt gereconstrueerd. Gedestilleerd uit de daadwerkelijk opgestelde jaarnota's (geaccordeerd na controle door PPV), of uit de huidige geldende kWh tarieven zoals die in de situatie van PPV geldenn: Momenteel een zonnestroom contract bij Greenchoice, die zich baseert op de leveringstarieven voor variabele grijze stroom van Vattenfall/NUON Energie (foutief: "regioleverancier" genoemd door GC) en een halve eurocent/kWh (incl. BTW) korting geeft op die prijs.

De volgende zes modules (die bij elkaar slechts 1.750 gulden kostten in 2001), gaan veeeeeel rapper terugverdiend worden, dat krijgt u op een briefje!

Voor de drie ververste grafieken met de belangrijkste financiële resultaten, zie de financiën pagina op Polder PV.


1 juni 2010: Tegenvallende meimaand, geen dieptepunt. Zoals al was te verwachten alleen al vanwege de erg sombere eerste helft van een bovendien ook nogal frisse maand, een tegenvallend productieresultaat voor mei 2010. Toch is het geen dieptepunt voor Polder PV, wat natuurlijk ook heeft te maken met het feit dat de webmaster al ruim tien jaar monitoring heeft lopen. Voor ons was het dieptepunt voor mei tot nu toe in het jaar 2005, toen enkele uitgevallen omvormers werkeloos stonden te wachten op de langverwachte systeemrenovatie, die pas in die maand plaatsvond. Alles is relatief, en als je langere periodes metingen hebt, kom je al snel eerdere records en laagtes tegen. Geen nood, het systeem presteert sinds die alweer vijf jaar geleden uitgevoerde renovatie nog steeds prima, en de eerste vier (duurste) modules zijn inmiddels terugverdiend, dus het gaat de goede kant op (volgende bericht).

Uiteraard moeten productie records altijd aan hetzelfde systeem worden afgemeten, anders ben je appels met peren aan het vergelijken. Ik hanteer daarvoor altijd het sinds oktober 2001 in de totale installatie opgenomen deelsysteem van 1,02 kWp: 4 stuks 93 Wp modules (eerste vier) plus 6 stuks 108 Wp modules. Een klein stukje "peer" is er wel: sinds de renovatie van dit systeem in mei 2005 is de bekabeling grondig omgegooid, hebben we wat meer kabelverliezen gekregen (25 meter DC bekabeling), maar de impact op de jaarproductie blijkt gelukkig mee te vallen (zie jaaroverzichten). Ook zijn er in warme periodes af en toe nog kort uitvallende OK4 omvormers (incidenten) die weer opstarten als de groep waarin ze zijn geschakeld even uit wordt gezet en na een paar minuten weer aan. Voor de langjarige maandgrafiek met dit deelsysteem, zie grafiek en tabel op de hoogtepunten pagina.

Productie resultaten met absolute waarden en genormeerde opbrengsten, alles verbonden met 1 OK4 omvormer (de 2 nieuwe Kyocera's in serie gekoppeld):

Mei 2010
opbrengst (kWh)
genormeerd (kWh/kWp)
4x 93 Wp Shell SSE
40,6
109,2
6x 108 Wp Shell SSE
72,3
111,6
2x 108 Wp Shell S
24,9
115,3
2x 50 Wp Kyocera
(in serie, SSW)
12,1
121,1
alle modules opgeteld
(1,336 kWp)
150,0
112,2

Gereconstrueerd verlies deze maand door tijdelijke inverter defecten: 0,76 kWh (een half procent van totale maandopbrengst). De nieuwe Kyocera modules presteren bovenmatig goed in deze configuratie (nogmaals dank, Co!).


1 juni 2010: Technisch commentaar Agentschap NL bericht. Nog een opmerking over het in het vorige bericht aangehaalde verhaal van Agentschap NL, met name over de opmerking:

"Het gaat daarbij om subsidie voor installaties met een vermogen groter dan 15 kWp tot en met maximaal 100 kWp. Voor deze installaties is minimaal 85 m2 dak nodig."

Die laatste zin klopt niet, het is in ieder geval zeker geen "absolute waarheid". Want een leverancier als Sunconnex in Amsterdam levert al jaren Sunpower modules, de Amerikaanse topfabrikant van monokristallijne back contact panelen met de hoogste rendementen ter wereld. Te koop voor een ieder die het wil lappen.

Met 19,3% module efficiëntie heeft u aan de SPR-315E-WHT-D (datasheet) genoeg aan 48 stuks om over de minimum grens van 15,001 kWp te komen voor "SDE groot 2010" (48x 0,315 = 15,12 kWp). De modules hebben een oppervlakte van 1,559 x 1,046 = 1,631 vierkante meter. 48 van die mooie panelen is een oppervlakte van slechts 78,3 vierkante meter, 6,7 m² minder dan Agentschap NL opgeeft als minimum oppervlakte (8% minder).

Op die bijna 7 vierkante meter kan de Sunpower liefhebber dan mooi nog een forse zonnecollector kwijt om ook de gasrekening te helpen verminderen.

Het is maar dat u het weet...

http://www.sunconnex.com/default.asp?page=sunpower-download


1 juni 2010 13h15: Nationale Ramp genaamd SDE (2010) in vol ornaat. Met een kort persbericht op de website van Agentschap NL werd ongeveer tussen half elf en elf uur 's ochtends kond gedaan van de subsidieramp genaamd de "stimuleringsregeling duurzame energie" voor, met name, de "ondersteuning" voor zonnestroom in Nederland.

SDE 2010 "groot"
Resultaat SDE categorie "groot" (15,001 tot en met 100,000 kWp): aantal bij Agentschap NL binnengekomen aanvragen: 35.000 (zegge en schrijve: vijf-en-der-tig-dui-zend). Ik heb nog gebeld naar het agentschap, maar meer willen ze hierover nog niet los laten. Aangezien het hierbij om de categorie "groot" gaat, en het MINIMUM daarvoor die 15,001 kWp is, kunnen we gerust stellen dat er minimaal voor 15,001 x 35.000 = 525 MWp zal zijn aangevraagd. Er kan maar 5 MWp worden vergeven. Overschrijving voor deze categorie: minimaal 10.500 procent (tien-dui-zend-en-vijf-hon-derd procent).

Echter: zeer waarschijnlijk, zeker gezien projecten zoals Eneco heeft uitgelokt (en vele anderen), zal de aangevraagde installatie grootte veel hoger hebben gelegen dan dat absolute minimum van 15,001 kWp, mogelijk in veel gevallen zelfs het maximum van 100 kWp ("nu of nooit gedachte"). Vorig jaar, zo bleek uit de SDE beschikkingen lijsten, zijn er voor deze categorie fysiek aan "door de notaris getrokken" beschikkingen slechts 128 daadwerkelijk door Agentschap NL (destijds nog SenterNovem) uitgegeven. Aangezien ook voor die categorie toen maar 5 MWp was gereserveerd, was de gemiddelde daadwerkelijk "beschikte" installatie grootte dus 5.000/128 = ruim 39 kWp per installatie.

Als we met dat "beschikte gemiddelde van vorig jaar" rekenen, zouden die 35.000 aanvragen van gisteren, 31 mei 2010, al tot gevolg hebben dat er maar liefst 35.000 x 39 kWp = 1.365 MWp aangevraagd zou kunnen zijn, een overtekening van 27.300 procent van het "ter beschikking gestelde" vermogen van 5 MWp (vorig jaar was dat voor deze categorie nog "slechts" 4.442 procent met totaal aangevraagd 222 MWp, status 6 mei 2009). Het maximum wat aangevraagd zou kunnen zijn voor "SDE 2010 categorie groot", bedraagt 35.000 x 100 = 3.500 MWp (3,5 GWp). Dat is weliswaar fors minder dan het getal "5 GWp" wat de heer Gieselaar van Holland Solar op de Solar Future II conferentie zich liet ontglippen als voorstelbaar aan te vragen voor deze categorie in 2010. Maar het blijft natuurlijk, zelfs als grofweg dezelfde gemiddelde installatie grootte van vorig jaar aangevraagd blijkt te zijn, en die overtekening dus iets van 27.000 procent blijkt te zijn geworden, volslagen demotiverend en alweer vernietigend voor het investeerdersvertrouwen in ons land.

Als we uitgaan van genoemde 39 kWp, kunnen er namelijk maar weer 128 "gemiddelde" aanvragen worden beschikt. En moeten er 35.000 - 128 = 34.872 enveloppen met een rampbericht ("uw aanvraag is wegens budgetoverschrijding afgewezen") door Agentschap NL naar de willige aanvragers worden verstuurd. Agentschap NL formuleert dit Nationale SDE Drama in platitudes als "budget meermalen overtekend"...

De persbericht samensteller is wel zo eerlijk geweest (hoewel er formeel nog steeds tot en met 1 november 2010 ingetekend "zou kunnen" worden) om meteen bij het bericht op hun website te zetten: "Honorering van nieuwe aanvragen is dan ook niet meer mogelijk."

SDE 2010 "klein"
Ook voor deze categorie, formeel 1,000 tot en met 15,000 kWp (waar volgens Agentschap NL formeel nog steeds voor ingetekend kan worden tot en met 1 november 2010, al zijn ze inmiddels zo "eerlijk" om op dezelfde, gewijzigde pagina te stellen: "Nieuwe aanvragen in de categorie zon-PV klein zullen op grond van budgetuitputting worden afgewezen.") een rampbericht. Wat natuurlijk al in de sterren stond geschreven en door mij herhaalde malen aangekondigd. Maar nu dus ook op de website van Agentschap NL in hetzelfde korte persbericht.

Er zijn namelijk maar rond de 4.200 beschikkingen verstuurd voor de 17.000 aanvragen voor deze categorie (slechts 200 meer dan aanvankelijk werd geschat door de heer Krijger van Agentschap NL). Dat betekent dat zo'n 12.800 aanvragen weer in de papierversnipperaar mogen, en er slechts 24,7 procent van het aantal daadwerkelijke aanvragen ingevuld mogen worden. Hoeveel daarvan "dubbele" aanvragen (2 keer afzonderlijk 7,5 kWp) van bijvoorbeeld boeren zullen bevatten, die probeerden onder de absurde inperking van "maximaal 850 (kWh/kWp) x 7,5 (kWp) = 6.375 te subsidiëren kWh per jaar" uit te komen voor een categorie die formeel doorliep tot een installatiegrootte van 15 kWp (maar afgeknepen werd tot 7,5 kWp effectief) is niet bekend. Duidelijk is in ieder geval dat het aantal "beschikte" particuliere aanvragen mede daardoor fors in het gedrang gekomen zal zijn. Ook is niet te voorspellen hoeveel van die beschikkingen daadwerkelijk ingevuld zullen gaan worden, want uit voorgaande jaren is al gebleken dat die realisatie tot nu toe rampzalig slecht is. Status CertiQ eind april 2010: slechts 30,5% van het aantal beschikkingen (SDE 2008 en 2009) heeft geleid tot inboeking in de CertiQ database...

Eerste reactie (e-mail aan Polder PV) van een systeem aanbieder die voor zijn klanten SDE heeft aangevraagd (meestal kleinere particuliere projectjes): 19% van de (kleine) klanten met positieve beschikking, dus 81% afgewezen. Ook voor de leveranciers betekent dat dus: enorm veel zinloos gespendeerde tijd aan offertes die nooit tot een opdracht zullen leiden, en bakken aan frustraties. Score van SDE 2010: in totaal grofweg ongeveer 48.000 afwijzingen te versturen door Agentschap NL en slechts een fractie toe te wijzen "beschikkingen"...

Het antwoord van de Tweede Kamer op deze zoveelste, door mij al lang voorspelde, en steeds erger wordende SDE miserie, laat voorlopig nog op zich wachten...

NB: erg "handig" dat het nu verkiezingsreces is in de Tweede Kamer...

http://tinyurl.com/3xod7y8 (verkorte link naar het persbericht van Agentschap NL)


 
^
TOP

31 mei 2010: SDE 2010 "groot". Maak uw borst maar nat... Dat blijkt niet alleen uit onderstaand gelinkt bericht, maar ook natuurlijk al uit de plannen van enkele bedrijven die Polder PV ter ore kwamen. En vanwege een kort bericht op Energeia (niet zichtbaar voor het publiek). Morgen weten we meer, zo luidt de boodschap. En dat wordt, dat kan ik u wel vertellen, een ronduit vernietigende boodschap waarvan de webmaster van Polder PV zich afvraagt hoe mevrouw van der Hoeven dat aan Nederland "zal gaan communiceren". Ik hoop niet weer die vreselijk tenenkrullende dijenkletser van "Het toont aan dat er nog steeds veel mensen zijn die bereid zijn te investeren in duurzame energie. Dat doet me deugd." van onze bewindsvrouwe (persbericht 2 maart 2010 n.a.v resultaat dag 1 SDE 2010 "zonnestroom klein"), want dan kan ze wat legitieme publieke modder gaan verwachten.

Een persbericht van Eneco doet al vermoeden in welke "richting" u moet gaan denken. Het "grootste" overgebleven energiebedrijf van Nederland (Essent en NUON zijn door de slapjanussen in Den Haag en in provincies en gemeentes verkwanseld aan het buitenland) maakte bekend dat binnen hun "Eneco zoekt grote daken" actie er organisaties hebben gereageerd, waaronder "grote" als ANWB, RET (openbaar vervoer), en Uni-Invest, en "tientallen bedrijven" (niet met name genoemd) die hun daken "ter beschikking" willen stellen van Eneco.

Het energiebedrijf stelt dat ze "afhankelijk" zijn van de SDE "om een rendabele investering in zonnestroom mogelijk te maken", waarvan je je af mag vragen of dat wel zo sterk gesteld mag worden voor een bedrijf wat sowieso al een uniek uitgangspunt heeft t.o.v. de concurrentie. Namelijk: reeds vele jaren een leveringsvergunnig voor elektriciteit hebbend, i.t.t. de bulk van de aanbieders op de markt die dat voordeel niet hebben en dus per definitie al achtergesteld wordt (hoezo, "level playing field"???). Want met een schaalgrootte van 100 kWp kun je met de huidige module prijzen en een "leuk energiecontract met de dakverhurende firma" best wel een aardige, slimme deal zonder de SDE ellende maken (als je je, zoals Eneco uitgebreid doet, op de borst slaat met "duurzaam"). Zeker als al bestaande energieleverancier die lekker kan schuiven met marges, en die niet de ellende voor de kiezen krijgt die een gemiddeld aanbieder van zonnepaneel systemen (niet zijnde een energieleverancier) krijgt als deze dit soort projecten wil gaan proberen te trekken. Het gros van de aanbieders moet namelijk ook nog lastige problemen tackelen rond de complicaties van leveringscontracten vanwege de te verwachten (ongereguleerde) ellende van "invoeden achter de meter". Anders vertrekt de "willige" klant met de noorderzon. M.a.w.: er zijn in Nederland beslist geen gelijke monnikken gelijke kappen condities, zelfs niet onder de SDE. Voor wie de schokkende "historie" van zonnestroom in Nederland een beetje kent ook helemaal niet verbazingwekkend: die condities zijn maar al te vaak richting klassieke energieleveranciers maximaal opgerekt en ook uitgebreid door hen benut. Ten koste van de onafhankelijke partijen. En dat is dodelijk voor de business. Blijkbaar nog steeds geen hond in Nederland die er wakker van ligt...

En waar gaat het dan om? Volgens het persbericht van Eneco (zegsman: Peter Paul Weeda, directeur van Eneco Solar Nederland) om maar liefst 150 MegaWatt[piek] aan aanvragen voor onder SDE condities te subsidiëren zonnepanelen. Een "oppervlakte van meer dan 600 voetbalvelden" of, typisch verhullende taal, "de elektriciteit van meer dan 36.000 huishoudens". Als we dat laatste als uitgangspunt nemen, evenals het vaak gebruikte "gemiddelde jaarverbruik van 3.500 kWh/jaar", zou er met een opbrengst van 126 GWh gerekend worden met die hoeveelheid. Wat met het blijkbaar op 31 mei bij Agentschap NL aangevraagde (???) volume neer zou komen op een erg magere verwachte 840 kWh/kWp.jaar aan genormeerde (gemiddelde) productie. Veel Nederlandse systemen halen makkelijk (veel) meer dan 900 kWh/kWp per jaar. ZEKER op platte daken, waar Eneco grotendeels op lijkt te mikken... Wie weet gaat het bedrijf daar nog wat voordeeltjes mee halen in de af te sluiten "pacht/levering contracten"???

600 "voetbalvelden" is bij aanname van "2 voetbalvelden per hectare" ongeveer 300 hectare, dus 3 miljoen vierkante meter aan (veronderstelling) PV-modules. Laten we uitgaan van een standaard Suntech module van 210 Wp, bijvoorbeeld de STP210-18/Ud, van 1,482 x 0,992 = 1,47 m². Dan passen er 2,04 miljoen van die modules in die oppervlakte. Dat komt echter op een totaal geïnstalleerd vermogen van maar liefst 429 MWp bij het bewuste (standaard) PV-module. Het is dan ook duidelijk dat de bedoeling lijkt dat het gros van de zonnepanelen op platte daken zal komen, waarbij de "oppervlakte van het door modules bezette gedeelte" de bedoelde ruimteclaim zal zijn (veel meer dan de feitelijke module oppervlakte omdat er in rijen moet worden gewerkt met onder een hoek staande modules).

150 MWp aanvragen van slechts één (in de huidige marktcondities extreem bevoordeelde) partij, dat is alleen door Eneco al het dertigvoudige van wat er door Agentschap NL beschikt zal "mogen" gaan worden voor de complete categorie "SDE 2010 groot". En zo zijn er nog meer van dat soort aanvragers. Zorg morgen dat u stevig in uw stoel zit als u de website van EZ gaat bezoeken om er te proberen achter te komen hoe gruwelijk ditmaal weer de SDE is overtekend. De boodschap blijft: kleine bedrijven die hebben getracht om met veel moeite een aanvraag voor een dertig kWp PV project op de 31e mei middels DigID aan te vragen maken geen schijn van kans onder dit energiebedrijven-aanvraag-geweld.

Hoe gaat onze "kordate" mevrouw van der Hoeven zich hier weer uit kletsen? Misschien weten we 1 juni meer.

http://tinyurl.com/3y5ybs7 (verkorte link naar het persbericht van Eneco)


31 mei 2010: Gratis opbrengstberekening actie repeated bij Siderea.nl. Rob de Bree van het unieke initiatief Siderea.nl heeft voor juni en juli 2010 weer een interessant aanbod. Een herhaling van de actie van vorig jaar, "Zijn mijn zonnepanelen wel helemaal in orde?". Hij maakt een betrouwbare opbrengstberekening van uw kostbare zonnestroom systeem mogelijk. Tijdelijk gratis. Voor de "actie"voorwaarden en de achtergronden, kijk op de volgende webpagina. Waar u ook een kaartje met de door hem op basis van nauwkeurige rekenmodellen en instralingsgegevens verwachte genormeerde opbrengsten (kWh/kWp) zult aantreffen voor de maand juni 2009. Uitgesplitst naar regio, en naar hellingshoek voor "conventionele" kristallijne PV-installaties.

Uit onderzoek en updates van Siderea voor het Polder PV systeem blijkt dat zijn voorspellende model opmerkelijk nauwkeurig is, zie zijn simulator pagina onderaan (hoop ik later nog eens over te berichten).

Top initiatief!

http://www.siderea.nl/zonne-energie/pvcheck/index.html


31 mei 2010: Sonnenertrag server ligt even plat. Mocht u vanavond of morgen uw (handmatig vastgestelde) maandopbrengst voor mei in willen voeren via de server van de beroemde Sonnenertrag database (voor redelijk recente refresh van de Nederlandse deelnemers, zie deze pagina op Polder PV), houdt er dan rekening mee dat er, mede vanwege de tomeloze groei van de database, omgeschakeld wordt naar een nieuwe fysieke infrastructuur. Momenteel (30/31 mei) ligt de server namelijk plat en is deze niet bereikbaar. Er wordt aan gewerkt, zie de bijdragen in het forum van Sonnenertrag (Duitstalig, met dank aan Eric Plankeel voor de link). Geduld is een schone zaak.

http://www.forum-sonne.de/viewtopic.php?f=85&p=7420#p7420 (forum met bespreking van de technische ombouw)
http://svn.sonnenertrag.eu/ (test systeem van het nieuwe platform)


31 mei 2010: Citaat van de week...

"Van de week de brief met afwijzing voor SDE gekregen (@&!#$!*) vrienden van ons ook en hun buren ook. Dat wil zeggen dat hier in de polder een stuk minder groen opgewekt zal worden, gemiste kans! Ik ga nu over op de "dan doen we het toch lekker zelf" variant."

Voor de poster "koprol":

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/34092938#34092938


31 mei 2010: Dunne laagjes: ups en downs. Op de geweldig informatieve website van Greentechmedia is een interessante samenvatting over de perspectieven voor de dunnelaag tak van sport in de PV wereld te vinden (zie link onderaan). Die perspectieven zijn zonder meer goed, al zal de concurrentie met de almaar goedkoper wordende en ook op het vlak van module omzettingsrendement (veel) beter presterende grote kristallijne broeders en zusters ongemeen fel blijven. Daarbij moet aangetekend worden dat talloze dunnelaag start-ups nogal wat kapitaal opgesoupeerd hebben, en zeker in deze tijd willen de investeerders die vele miljoenen dollars (vooral U.S.A. is helemaal "los" gegaan op dit gebied), Euro's, en Yen's zo spoedig mogelijk hebben terugverdiend. De vraag is of dat ook gaat lukken, want de overgrote meerderheid van de beginners heeft vrijwel verwaarloosbare productie volumes waar ze dat geld mee "terug kunnen verdienen".

Maar deze markt blijft zonder meer interessant, zelfs als je wereldkampioen moduleproducent First Solar (ook al uit Amerika) even terzijde schuift (...), want dat is eigenlijk een "uniek" geval (diverse andere CdTe producenten doen een poging, maar het blijft vooralsnog slechts bij pogingen). First Solar produceerde volgens Photon (maart 2010) in 2009 namelijk al 1.100 MegaWattpiek aan modules... Alleen United Solar Ovonic (U.S.A., triple-junction amorf Si flexibele cellen/matten voor op platte daken) kon dat nog een klein beetje bijbenen (123 MWp), waarbij Sharp (Japan) nog onder de 100 MWp bleef steken.

Volgens Greentechmedia is de dunnelaag markt gegroeid van 17 MWp in 2002 naar 1 GWp in 2008 (2009 werd niet genoemd in de summary). En zijn er in die periode een spectaculair aantal van 170 bedrijven in die sector actief met een totale investering van 2 miljard dollar. Er zit veel leven in de dunnelaag brouwerij, en deze marktanalist besteedde er een rapport van 200 pagina's aan, "peeling away the layers of hype and speculation that have traditionally shrouded thin-film PV"...

De summary toont twee leuke grafieken, een met de module productie kosten van 5 verschillende technieken (CdTe, First Solar's pakkie an, het laagst). En een met de verwachte productie capaciteit voor dunnelaag modules per regio in 2012. Grof optellend vanaf die grafiek kom ik dan op zo'n 10,6 GWp aan door Greentechmedia geprognosticeerde productie van dunnelaag zonnepanelen in dat jaar, waarvan ongeveer 2,6 GWp alleen al in China/Taiwan (een kwart van het totaal).

Tegenvallers
Toch zijn er veel problemen, zijn de "up-front costs" hoog, en is het maken van gecertificeerde, gebalanceerde eindproducten voor veel bedrijven een hoge barrière gebleken. De algehele verwachting blijft dat veel bedrijven het niet gaan redden, ook al omdat de meeste producten nog steeds relatief lage rendementen hebben, en het gat met steeds goedkoper wordende "traditionele" kristallijne modules te groot blijkt. Dat bij de verwachte uitval ook "gerespecteerde" ondernemingen zullen zitten is nu al een feit. Zo heeft het in Grossroehrsdorf in Sachsen (Duitsland) gevestigde bekende Sunfilm, wat succesvol microkristallijn amorf silicium dunnelaag panelen produceerde op apparatuur van het vermaarde Applied Materials (U.S.A.), en zelfs al een forse productiecapaciteit van ongeveer 145 MWp had opgebouwd (in Grossroehrsdorf en bij aandeelhouder Q-Cells in Bitterfeld-Wolfen), inmiddels insolventie aangevraagd - en bankroet verklaring gekregen (zie ook bericht bij Photon). De hoogkaratige aandeelhouders, het ook al (in 2009) zeer zware verliezen lijdende Q-Cells, het vermaarde Good Energies (investeringsfonds van de C&A clan rond Brenninkmeijer), en Norsun hebben het vertrouwen en de financiering stopgezet. Volgens de website zal het bedrijf echter wel acte de présence geven op Intersolar 2010, en is het naarstig op zoek naar doorstart mogelijkheden.

Applied zelf, beroemd in de halfgeleider wereld, en met heel veel mediageweld hun "turn-key" dunnelaag module productie apparatuur ("SunFab") pushend de afgelopen jaren, is ook in de problemen geraakt. De verkopen van hun apparatuur (die enorme modules van 5,6 vierkante meter - en kleinere varianten - kan produceren, meestal amorf Si, maar inmiddels ook amorf/microkristallijn Si met hoger rendement) zijn vies tegengevallen. En dat had beslist niet alleen met de juridische strijd met aartsrivaal Oerlikon te maken. Applied zit nu serieus te denken aan een structurele reorganisatie van hun dunnelaag business, getuige het hier onder gelinkte GMT artikel van 19 mei 2010.

Andere "tot wenkbrauw fronsen" leidende berichten:

Spraakmakende CEO van Nanosolar, Martin Roscheisen's stille en niet toegelichte vertrek. Roscheisen heeft de PV-wereld de laatste jaren helemaal gek gemaakt met zijn lawine aan persberichten over hun - op zich fascinerende - CIGS dunnelaag "roll-to-roll" technologie platform (zit 500 miljoen dollar aan risico kapitaal in). De perslawine is de laatste tijd behoorlijk tot stilstand gekomen, en de status van de fysieke productie van Nanosolar blijft een goed bewaard geheim...

Ten tweede de oprichting van een forum wat niet anders bezien kan worden als een poging het succes van "low-cost" First Solar CdTe technologie een harde schop onder de gordel te geven, genaamd "The Non-Toxic Solar Alliance". Zelfs al zou je deze organisatie om wat voor reden dan ook niet serieus willen nemen, First Solar moet zich wel tegen de forse aantijgingen verdedigen en investeerders zijn als de dood voor geschonden vertrouwen. Of die "schending" nu om zuivere argumenten gaat of niet. Het gaat om geld, en dan kan al snel de beerput open gaan. De vraag is hoe "erg" de impact van deze club zal zijn. Zowel Wim Sinke (tijdens The Solar Future II, zie mijn bespreking), als het Duitse vakblad Photon zien weinig edels aan de motivatie van de spin-doctors achter dit initiatief, en hebben de nodige vraagtekens rond de mogelijke impact op de dunnelaag industrie. Met name op de takken van sport die zware metalen gebruiken, zoals First Solar (zei het, dat wordt vaak vergeten, in lage concentraties, en een recycle verplichting die al van tevoren wordt betaald in de moduleprijs).

Tot slot (toegevoegd): waarom zoekt de financieel bepaald niet op zwart zaad zittende NUON dochter Helianthos (nota bene de komende tijd in toenemende mate onder de goedgevulde rokken van het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall) eigenlijk naar een industriële cq. financieringspartner voor hun dunnelaag "roll-to-roll" (amorf Si) module concept (persbericht van 20 mei jl.)? Geloven ze er nu wel in of niet, als groot energiebedrijf? Indien het eerste: waarom niet zelf gefinancierd? Dat lijkt me een stuk goedkoper en met minder strategische complicaties gepaard gaan...

Solar Frontier
Uiteraard zowel bij dunnelaag als bij "conventionele" module producenten ups en downs. Such is life. Succesverhalen blijven er gelukkig ook meer dan genoeg. Zo is de bij velen nog vrijwel onbekende Japanse zelfstandige dochter onderneming van Shell, Showa Shell Sekiyu met hun in een nieuwe brand omgedoopte Solacis project (berichten van 14 oktober 2009 en 16 augustus 2008 op Polder PV) hard op weg een grote dunnelaag speler te worden. En wel met krachtige, reeds 13 procent rendement hebbende CIS modules. Zonnepanelen die iets afwijken van de CIS modules die Avancis/Saint Gobain (ex-Shell Solar project) produceert. Onder een nieuwe naam, Solar Frontier (per 1 april 2010) gaat straks, met de geplande opening van een derde fabriek in Japan, het bedrijf op stoom in de richting van 1 GWp productie in 2011. En, dat is spectaculair als dat gaat lukken, tegen die tijd een door hen verwacht module rendement van al 14,2% op commerciële schaal. Dames en heren kristallijne module makers: bergt u zich maar, dat wordt alweer alle hens aan dek...

http://www.gtmresearch.com/report/thin-film-2010-market-outlook-to-2015 (samenvatting van dunnelaag PV markt research door GMT, met twee grafieken)

http://www.greentechmedia.com/articles/read/more-trouble-for-applieds-sunfab/ (troubles voor krachtpatser Applied Materials bij de tegenvallende verkoop van fors gehypte SunFab productie apparatuur)
http://www.showa-shell.co.jp/english/press_release/pr2010/0301.html (persbericht met aankondiging van Showa Shell Sekiyu met hun CIS modules verder te gaan onder de naam Solar Frontier)
http://www.sunfilm.com/de/kommunikation/index.php?id=35 ("insolvency" bekendmaking van het Duitse Sunfilm)


30 mei 2010: Frankrijk in de zonnestroomversnelling. Het Commissariat Général au Développement Durable van het Ministerie voor Ecologie, Energie, Duurzame Ontwikkeling, en de Zee, ingesteld door Frans president Sarkozy in reactie op de matige groei van hernieuwbare energie in de eigen Atoomstaat, heeft het eerste kwartaal rapport van dit jaar gepubliceerd. Hierin de resultaten voor de realisatie van windenergie en zonnestroom installaties in Frankrijk en, niet te vergeten, de hoge impact hebbende "Départements d'Outre-Mer" (DOMs). Die her en der over de wereld zijn verspreid en die "meetellen" in de realisaties voor Frankrijk (een niet te onderschatten factor in de statistieken). NB: "realisatie" moet hier gelezen worden als: "officieel aangesloten aan het distributienet", wat natuurlijk flink vertraagd kan volgen op de daadwerkelijke installatie van de windturbines of de PV-systemen. Ook hiervoor zijn nog geen uniforme Europese richtlijnen geformuleerd, wat ook duivels lastig is omdat elk land weer zo haar eigen methodieken heeft ontwikkeld. En het verwerken van realisatie gegevens ook nauw kan samenhangen met de wijze waarop het ondersteuningsregime is opgetuigd (gedenk de puinhoop bij de moeizame en verwarrende, achteraf bij te stellen SDE registraties in Nederland).

Frankrijk boert redelijk goed op het vlak van windenergie, en vooral, zonnestroom. Wat natuurlijk alweer ligt aan het hebben van aantrekkelijke, investerings-zekerheid genererende invoedings-condities, al rommelt het ook in Frankrijk rond dit blijkbaar blijvend gevoelige politieke thema.

De eerste drie (winterse!) maanden van 2010 sloot Frankrijk naast een fors tegenvallende 100 MW aan windturbines (63% minder dan laatste kwartaal van 2009, totale accumulatie tot nu toe is 4.726 MW) een respectabele capaciteit van 57,18 MWp aan PV-installaties aan op het net. Maar liefst 9,76 daarvan werd in de DOMs/overzee gerealiseerd (17%!), en dus niet op het vasteland/continent. De regio met het grootst aantal nieuwe netgekoppelde installaties was Provençe-Alpes-Côte d'Azur ("PACA") met 8,34 MWp (18% van totaal aan netkoppeling op het vasteland). Die 57 MWp is 113 procent stijging t.o.v. de netkoppeling in het eerste kwartaal van 2009. Met deze toename komt het totaal aantal officieel geregistreerde netgekoppelde PV-installaties in heel Frankrijk (incl. DOMs) op 349 MWp (twintig procent meer dan eind vorig jaar werd vastgesteld). Dat zijn in totaal al 60.384 PV-systemen. Uiteraard nog steeds in het niet vallend bij Grote Zonnige Buurman Duitsland, maar Frankrijk moet dan ook nog van ver komen.

<<<
Toename van aansluitingen van PV-capaciteit per departement in de eerste 3 wintermaanden van 2010. Réunion als grootste bijplaatser, de zonnige Mediterrane kust departementen van het vasteland volgend. Volumes zullen beslist groter gaan worden, dat lijkt nu al duidelijk.

Kaartje van dit pdf van het CGGD, © Services de l'Observation et des Statistiques.

Aan het gepubliceerde kaartje met toename in netgekoppelde kWp per departement in het eerste kwartaal van 2010 is goed te zien dat de zuidkust van het continent goed is vertegenwoordigd (niet gek gezien de hoge instraling en de forse lobby arbeid in de regio aldaar), maar dat het tropische eiland Réunion (Indische Oceaan) met dik 44,45 kWp zelfs de grootste groeier was in dit winter kwartaal...

Of Frankrijk haar ambities kan waarmaken op het gebied van zonnestroom (5,4 GigaWattpiek in 2020) blijft vooralsnog onduidelijk, zo laten artikelen in Photon ons zien. Het staatsbedrijf EDF heeft via haar dochter Energies Nouvelles een flinke greep op de "vrije veld" sector door o.a. de innige samenwerking met het Amerikaanse (!) FirstSolar (samenwerking bij bouw en afzet van een 100 MWp CdTe dunnelaag module fabriek in Blanquefort nabij Bordeaux, bericht van 21 december 2009 op site van EDF-EN). Maar vooral op het vlak van de netaansluiting (in het byzonder voor particulieren en andere partijen) is het allemaal nog lang geen rozengeur en maneschijn. Ook al is de basis van de invoedings-regelgeving hoogst attractief, met name voor BIPV toepassingen (in 2009 nog 60,2 eurocent/kWh!!!), eenvoudig is het allemaal nog lang niet. En ook dit jaar werd iedereen weer verrast door plotselinge ingrepen in de tariefstructuur en opzet, zie ook deze voorbode. Het BIPV tarief werd verlaagd naar nog steeds een hoge 58 eurocent/kWh, en diverse categorieën werden opeens onderscheiden. Nog steeds echter blijft het basis tarief voor installaties tot 250 kWp aantrekkelijk in dit zonnige land: 31,40 eurocent/kWh, 20 jaren lang.

Het enthousiasme in "La Grande Nation" blijft in ieder geval hoog. Volgens dezelfde pdf wat door het CGDD werd vrijgegeven, staat er namelijk een enorme hoeveelheid van 3.992 MWp (ruim 69.000 PV-installaties) te wachten om aangesloten te mogen worden. Da's dus nog effe doorwerken voor de netbeheerders...

Bronnen:

Hirshman, W.P. & Schlug, A. (2009). Geschmackvolle Reform. Frankreichs neue Einspeiseregelungen sind bizarr, aber dennoch äußerst attraktiv. - Photon 12/2009: pp. 24-27.

Hirshman, W.P. et al (2010). Spekulationsblase geplatzt? Franzosen kappen Höchsttarife für gebäudeintegrierte Photovoltaik. - Photon 2/2010: pp. 22-24.

http://www.statistiques.developpement-durable.gouv.fr/IMG/pdf/121_CS_eolien_cle04c6c1.pdf

Polder PV:

Updeetje á la française (22 okt. 2009)
Oh la la ... Frankrijk in de versnelling (28 jan. 2009)


30 mei 2010: Een dag voor SDee-Day... Het verbaast me allemaal niets meer. Van een aanbieder van PV-systemen kreeg ik twee screenshots doorgestuurd van een poging om een van de vele SDE projecten "groot" alvast "voor aan te melden" via DigID. Een elektronische procedure o.a. voor bedrijven, via de Kamer van Koophandel en de Agentschap NL sites. Nota bene: de Agentschap NL webpagina voor aanvragen SDE zonnestroom (categorie "groot", definitief aanmelden op maandag 31 mei a.s., morgen dus) meldt zeer uitdrukkelijk (vetdruk van Polder PV, spelfout niet van mij):

"Voor-indienen kan alleen vanaf 18 tot en met 30 mei 2010. Aanvragen die in deze periode zijn binnengekomen worden behandeld als ‘ontvangen op 31 mei 2010’. Op die manier wordt geen voordeel verkregen ten opzichte van aanvragers die hun aanvraag op 31 mei 2010 indienen."

en

"Door deze ‘voor-indiening’ heeft u twee weken de tijd om uw aanvraag in te dienen. Het digitale aanvraagformulier is nu al beschikbaar. U kunt uw aanvraag dus al rustig voorbereiden. U kunt er vervolgens voor kiezen uw aanvaag eerst als concept op te slaan waarna u deze vanaf 18 mei kunt indienen. Een eenmaal ingediende aanvraag kunt u niet meer wijzigen. "

en

"Voor het inloggen op het digitale aanvraagformulier maakt u gebruik van DigiD. Houdt u er rekening mee dat Digid voor bedrijven van de Kamer van Koophandel niet bereikbaar is tussen 00.00 en 08.00 uur. U kunt op deze tijden dus niet inloggen en een aanvraag indienen. "

Dit is vandaag (30 mei) het resultaat bij genoemde aanbieder, die de aanvraag probeerde "voor in te dienen" (formulering Agentschap NL) tussen half elf en half twaalf 's ochtends:

Begeleidende tekst in de e-mail: "... waaruit blijkt dat Neederland nog niet klaar is voor alle gewillige pv aanvragers. Wederom ligt er wat plat, dit keer begint het al bij het inloggen met DIGIolee."

Waarvan akte.

Voor de goede orde: uiteraard niets van dit gez**k in Duitsland. Daar meld je je installatie gewoon achteraf aan bij Bundesnetzagentur als 't ie is opgeleverd ("technische netkoppeling"), en heeft geen enkele ambtenaar van tevoren iets te zeggen over je "plan". Alleen is het nu in sommige netgebieden even afwachten totdat de netbeheerder fiat geeft voor de aansluiting (er komen de laatste maanden, bij de grootste netbeheerders, een paar honderd netaansluitings-verzoeken per dag binnen gezien de plannen voor 1 juli, zie bericht hier onder). Als het lokale net het aangevraagde systeem aan kan (in het gros van de gevallen geen enkel probleem, alleen in Bayern en het op gebied van PV-realisatie snel groeiende Schleswig-Holstein begint het te dringen in sommige landelijke gebieden), moet de netbeheerder wettelijk verplicht groen licht geven (geen "congestie management", maar gewoon: "Groen altijd voor Grijs", in Wet vastgenageld!). Er zijn 850 netbeheerders in Duitsland die de werkdruk voor een aanzienlijk deel efficiënt opvangen. In NL is er maar één Agentschap wat de duizenden aanvragen met alle ingewikkelde "goedkeurings-details" moet beoordelen, en is er maar een gecentraliseerde "toegang" voor al die SDE aanvragen (inclusief elektronische verzoeken). Alleen daarom al is en blijft de SDE een groot, permanent gekkenhuis aan "toestanden" opleveren. Zoals we ook al hebben gezien bij de "categorie zonnestroom klein" op 1 maart. Zie de berichten vanaf dit exemplaar (na lezing naar boven scrollen voor vervolgberichten op die eerste intekendag die meteen de laatste bleek te zijn, want erna had totaal geen zin meer).

Veel sterkte aan alle aanvragers bij de laatste horde op maandag. En nu maar hopen dat de servers bij Agentschap NL niet doorbranden n.a.v. de procedure voor "SDE 2010 zonnestroom groot", want die krijgen (alweer) heel wat te verstouwen, is mijn inschatting. Met nu al de absolute zekerheid: alweer gaat het allergrootste deel van al die met veel moeite tot stand gekomen aanvragen voor installaties tussen de 15 en 100 kWp uiteindelijk ook nog eens NIETS opleveren (want er kan maar voor die schandalig scharrige 5 MWp worden "beschikt"). Hoeveel arbeidsloon uren hiermee weer voor niets zullen zijn uitbetaald mag Joost weten, maar het is en blijft natuurlijk een vorm van zinloze (menselijke) kapitaal vernietiging, en dat in permanente crisistijd. Het Nationale SDE Drama ten voeten uit.


 
^
TOP

29 mei 2010: Duitsland "met perikelen" op naar een nieuwe EEG Novelle. Zoals al was verwacht, heeft het kabinet bestaande uit de conservatieve CDU (Angela Merkel's partij), CSU (Beierse conservatieven), en de neoliberalen (FDP), voet bij stuk gehouden en hun - onder politieke druk licht gewijzigde - plannen voor aanpassing van de zonnestroom incentives in Duitsland door het parlement geloodsd. Hoge Bomen Vangen Veel Wind, en de enorm hard groeiende PV-sector is zo'n Hoge Boom aan het worden.

Daartoe werd al op 22 april 2010 de aanzet gegeven. Er is nog wel een zogenaamde "Vermittlungsausschuss" aangevraagd, waarbij diverse politieke organen mogelijk nog invloed zouden kunnen uitoefenen via de Bundesrat (Eerste Kamer in Duitsland). Dit is een poging van een nationale commissie om tot een soort van bemiddelingspoging te komen om de allerergste geplande ingrepen (met name het door het huidige kabinet gewilde verbod op nieuwe vrijeveld installaties op voormalige akkergronden) af te wenden. De rest van de op papier gezette veranderingen zal hoogstwaarschijnlijk wel doorgang gaan vinden, mogelijk op een paar bij te stellen details na.

Wat is de stand van zaken daarbij momenteel? Wat zal er (waarschijnlijk) gaan veranderen? Een kijkje achter de schermen geeft o.a. de website van de CDU/CSU fractie (bericht van 24 april 2010):

  • Wijziging (verlaging = degressie) van de invoedingstarieven voor zonnestroom per 1 juli 2010 "om droomrendementen bij de [nieuwe] PV-eigenaren op kosten van de stroomverbruikers" af te wenden (aldus de formulering van de coalitie partners in het gelinkte bericht).

  • Geplande "extra" degressie percentages per 1 juli*:
    16% voor dak-installaties;
    15% voor vrijeveld installaties exclusief die op (voormalige) akkerbouwgronden
    11% voor vrijeveld installaties op zogenaamde conversie bodems (verontreinigde gronden, verlaten militaire lokaties, etc.).

  • Geen ondersteuning van vrijeveld installaties op (voormalige) akkerbouwgronden meer binnen het EEG (NB: dit betekent formeel niet dat zo'n installatie juridisch niet meer gebouwd zou kunnen worden, maar het wordt bedrijfseconomisch gezien - bij de nu nog geldende systeemprijzen voor dit soort grote systemen - feitelijk onmogelijk gemaakt).

  • Het begrip "conversiebodem" wordt nauwkeurig omschreven zodat daar geen (juridische) onduidelijkheden over (komen te) ontstaan. Het houdt ook conversie terreinen in die voortkomen uit verkeers-infrastructuur renovaties en herstructureringsprojecten in de gebouwde omgeving in (in theorie dus "ruimte extra" om in te vullen met PV, met daarbij natuurlijk de verwijzing naar het veel grotere verlies aan potentieel bij de akkerbouwgrond lokaties).

  • Te grote spreiding in de degressiepercentages voor het jaar 2011 zal worden onderdrukt. Degressie zal per 1 januari 2011 standaard 9% bedragen. Bij een overschrijding van de "politiek gewenste" nieuwbouw van 3,5 GWp in een van tevoren bepaalde periode in 2010 zal per extra GWp (bovenop genoemde 3,5) er 1% extra degressie voor nieuwe installaties per 1-1-2011 gelden (was 2%). Bij een geringere aanwas dan 2,5 GWp zal de degressie juist in max. 3 stappen van een procentpunt per 500 MWp afnemen (was 2,5%). Zie het aangepaste wetsontwerp (pdf) op de website Erneuerbare Energien van het BMU voor de uitgewerkte details. Het "waarneem venster" voor het bepalen van de "marktgroei in 2010" blijft de periode juni tot september, waarvan de bijplaatsing met een factor drie wordt vermenigvuldigd om de "jaarlijkse groei" in 2010 te kunnen bepalen.**

  • De verder te stimuleren zogenaamde "eigenverbruik optie" wordt begrensd tot een installatie grootte van maximaal 500 kWp (was 800 kWp). Het politiek "gewilde" economische voordeel van 8 eurocent per kWh opwek (zelf verbruiken i.p.v. dat op het net in te voeden, zoals gebruikelijk) zal worden beperkt tot situaties waarbij meer dan 30 procent van de jaar productie ook daadwerkelijk zelf wordt geconsumeerd. De hoeveelheid opwek tussen 0 en 30% zal zoals gebruikelijk een voordeel van 3,6 eurocent/kWh opleveren in genoemde situaties. Als maatstaf voor de geplande EEG Novelle in 2012 zal het daadwerkelijke effect van deze eigenverbruik optie op de gemeten ontlasting van het net gelden.

  • Waarschijnlijk als politiek compromis voor het nog steeds geplande "EEG verbod" voor vrijeveld installaties op (voormalige) akkerbouwgronden is de volgende handreiking voor de "overgebleven" categorieën voor vrijeveld systemen in het leven geroepen. Installaties die tijdens de eerste behandeling van het wetsvoorstel (EEG Novelle 2010) in de Bundestag (parlement) reeds een bebouwingsvergunning/plan voor een te bouwen vrijeveld systeem in het bezit hadden, hebben tot eind 2010 de tijd om de netaansluiting voor het PV-park te realiseren. Genoemde datum (aantoonbaar in bezit hebben van de vergunning door de projectontwikkelaar) is daarmee 25 maart 2010 geworden (was 1 januari 2010). Die installaties hebben dus nog recht op de invoedingstarieven zoals die nu nog gelden (tot en met 30 juni 2010).

  • Een tweede - merkwaardig - compromis is dat er een strook langs autosnelwegen gebruikt mag worden voor de installatie van PV-systemen. Die strook mag maximaal 110 meter breed zijn (dat gaan waarschijnlijk "creatieve constructies" worden is mijn inschatting).

  • Er is tenslotte ook nog een mogelijkheid voor energie (lees: stroom) intensieve ondernemingen om met terugwerkende kracht voor 2009 en 2010 een beroep te doen op een compensatieregeling vanwege een voor hen ongunstige uitspraak ("BGH-oordeel", Bundesgerichtshof) m.b.t. de door hen te betalen Umlage ten bate van de financiering van het EEG (gaat alleen over elektriciteit en de opslag die op het kWh tarief betaald moet worden).

^^^
Stukje van het titelblad van het oorspronkelijke wetswijzigingsontwerp van CDU/CSU met FDP voor aanpassing van de EEG wet tekst (Novelle 2009), hoofdzakelijk wijzigingen ten nadele van de financiële condities rond de invoeding van zonnestroom in Duitsland.

(wetstekst inmiddels na raadpleging door de Bondsdag [parlement] in aangepaste vorm aangenomen, moet nog door Bundesrat)

Bron: dit document op website BMU/Erneuerbare Energien

Liberalisering als maatstaf
In een separaat persbericht van 23 april 2010 gaat (nota bene) Thomas Bareiß van de CDU/CSU fractie in op een van de achterliggende gedachten van de door hen gewenste nieuwe EEG Novelle m.b.t. zonnestroom. Het kernpunt daarbij is het virus genaamd "marktliberalisering" en de wil van het huidige kabinet om te beginnen met het "normaliseren" van de verhoudingen tussen de "geliberaliseerde" (alles mag altijd op energiegebied, als het maar verkocht kan worden) energiemarkt, en het door de Staat beschermde hernieuwbare marktsegment - in dit geval elektriciteit (het EEG gaat uitsluitend over stroom). Op zich lijkt dat een loffelijk en "verstandig" streven. Als je er tenminste van uitgaat dat een "geliberaliseerde energiemarkt" als een essentiële bijdrage aan een soort van Liberale Heilsstaat gezien moet worden waar niks mis mee is en wat ons tot het Paradijs zal gaan voeren. Wat natuurlijk beslist niet zo is, maar dat is natuurlijk wel degelijk de insteek van de meeste conservatief-neoliberale coalities die dat blijkbaar als een van hun kern missies zien. Er wordt in die toelichting echter met geen woord gesproken over het feit dat ook in Duitsland (en in het kapot geliberaliseerde Verenigde Koninkrijk, Nederland en inmiddels ook België) de super energieholdings nog steeds - of juist nog veel erger - een aanzienlijke, de markt volkomen verstikkende macht hebben opgebouwd. En dat is voor een groot deel mede te wijten aan de juist genoemde liberaliseringswaanzin waarbij er alleen maar meer en steeds grotere machtsconcentraties blijken te ontstaan. Hele ongezonde, ongrijpbare, en door de politiek al lang niet meer onder controle te krijgen concentraties van arrogante energie agglomeraten.

Mogelijk ook beslist stiekem "gewild" door sommige politici, maar dat is weer een ander verhaal...

De te voeren strijd
4 juni wordt dus in de Bundesrat een laatste testcase voor Duitsland of de financiële ondersteuning voor zonnestroom verder "fors uitgekleed" gaat worden, of dat er op het allerlaatste moment nog op significant niveau ingegrepen zal gaan worden. De Bundesrat kan in theorie zelfs de door het kabinet gesuggereerde EEG Novelle verwerpen, waarna er nieuw onderhandeld moet gaan worden over de voorstellen. Enigzins vergelijkbaar met wat er in Nederland met de door EZ er stiekem in een wetswijzigingspakket er door geramde, maar door de Eerste Kamer op basis van goede argumenten terug naar de Tweede Kamer verwezen "verplichte slimme meter" blunder van van der Hoeven (inmiddels zogenaamd herroepen).

Natuurlijk stond dit alles allemaal te gebeuren bij de oosterburen. De zonnestroom markt is in Duitsland immers extreem veel harder gegroeid dan zelfs menig SPD (of Grünen) politicus wellicht had verwacht. En de "fysieke" impact op de grote energie holdings is beslist voor hen gestaag maar zeer pijnlijk gegroeid. Dan kun je alles verwachten aan tegenstand, en wat er nu in Duitsland gebeurt is, zeg maar, "de nette, enigzins democratisch verlopende wijze van ingrijpen". Ongetwijfeld zal de consolidatie in de PV-sector mede hierdoor versterkt gaan worden, en zal daar op termijn ook een minder groot aantal maar krachtiger ondernemingen het gevolg van zijn. En, dat is toch ook weer spannend: daarmee gaat de strijd tussen decentrale en centralistische wijze van opwekking van energie (elektriciteit) een nieuwe, heftige fase in. En dass ist Gut! Want die strijd moet gestreden worden, anders komt er beslist geen hernieuwbare Revolutie. Die kan alleen plaatshebben als de gevestigde orde uit de boom geschud gaat worden, en daarvoor moeten de handen uit de mouwen...

* Degressie in het Duitse EEG is: het procentueel verlagen van de vaste (meestal minimaal 20 jaar wettelijk vastgelegde) invoedingstarieven voor nieuwe installaties die hernieuwbare stroom opwekken. Dit geschiedde al die jaren altijd per 1 januari van het nieuwe jaar. Het nieuwe in de huidige EEG Novelle is dat het voorstel is een extra, zeer forse degressie voor zonnestroom installaties te laten plaatsvinden die bovenop de reeds gerealiseerde degressie van 1 januari 2010 komt, en die gevolgd zal worden door een - bij zonnestroom - marktgroei afhankelijke nieuwe degressie ronde per 1 januari 2011. De essentie van de door de politiek opgelegde degressie van de invoedingstarieven is het financieel onder druk zetten van de industrie om de kostprijs voor de door hen af te leveren hernieuwbare stroom opwekkende apparatuur stapsgewijs omlaag te krijgen. Tot het moment dat de opwekkingsprijs van het "geleverde energieproduct" (in dit geval: zonnestroom) hetzij de gemiddelde (!) stopcontact prijs bij de consument bereikt ("grid parity fase een"). Hetzij de "gemiddelde marktprijs voor elektriciteit op de beurs" ("grid parity fase twee", waarbij er dus geconcurreerd kan worden tegen elektriciteit zonder opslagen als variabele transportkosten, energiebelastingen, en andersoortige heffingen op genoemde kWh prijs).

** Photon vreest dat juist door medename van de maand juni in dat "waarneem venster", de allerlaatste maand dat er nog voor de "oude", hoge tarieven ingestapt kan worden in het (bestaande) EEG, en waarbij het tijdschrift er van uit gaat dat er (dus) een record hoeveelheid installaties aan het net zullen gaan, deze maand in extreme mate de uitkomst zal gaan bepalen. Die daardoor mogelijk veel hoger zal komen te liggen dan de fysieke bijbouw in heel 2010 (verwachting: vanaf 1 juli dit jaar veel minder nieuwbouw). Photon heeft een uitermate intrigerende eigen beschouwing over de toekomst van het Duitse EEG opgesteld, zie de laatst genoemde bron hieronder.

Bronnen:

http://tinyurl.com/2urlf4l (verkorte link naar pdf document op website van de Bundesrat met voorstel voor bemiddelingspoging door de Commissie (Ausschuss) voor Umwelt, Naturschutz und Reaktorsicherheit, en die voor Agrarpolitik und Verbraucherschutz, 15 maart 2010)

http://tinyurl.com/23fwcow (verkorte link naar bericht van 23 april 2010 op Photovoltaik.eu website over de wetswijzigingsvoorstellen, veel andere links naar artikelen over het thema)

http://www.erneuerbare-energien.de/inhalt/45985/44919/ (persbericht BMU van 6 mei 2010 n.a.v. eens worden van de coalitie over wetswijzigingsvoorstel: "Novelle verzekert de uitbouw van opwekking van zonnestroom". Bovendien: in 2013 al "net pariteit" van zonnestroom verwacht in Duitsland. Zie ook links naar andere gerelateerde documenten op de gelinkte web pagina, inclusief het wetsontwerp voor de EEG Novelle 2010)

http://www.erneuerbare-energien.de/inhalt/45988 (idem, alle wijzigingen in een overzicht)

http://tinyurl.com/2fx9lct (verkorte link naar bericht over "massief protest" van de oppositiepartijen, met name SPD, tegen de plannen van de coalitie, op Photovoltaik.eu, 7 mei 2010: "Schwarz-gelbes Solar Desaster"...)

http://www.hans-josef-fell.de/cms1/index.php?option=com_content&task=view&id=245&Itemid=73 (een van vele berichten over de stand van zaken op de website van een van de grondleggers van het Duitse EEG, Hans-Josef Fell, Grünen/Bündnis90. Doordat het kabinet van deelstaat Beieren de bemiddelingspoging ondersteunt, is daar een meerderheid voor gekomen, en moet op 4 juni a.s. deze poging "gehoord" worden door de Bundesrat, 19 mei 2010)

http://tinyurl.com/36zjvwb (artikel in Photovoltaik-Magazine online, waarin wordt bericht dat de deelstaten Thüringen, Rheinland-Pfalz, Saarland en de stadstaat Bremen eerder al tot deze bemiddelingspoging hadden opgeroepen, die nu dus met de "Beitritt" van machtige deelstaat Bayern op 4 juni a.s. tot een "entscheidenden Bundesratssitzung" moet komen, 19 mei 2010)

http://www.bits-chips.nl/index.php?id=106&tx_ttnews[tt_news]=20093&cHash=7b91bfc0be (Nederlandstalige analyse van Paul van Gerven op Bits&Chips, de titel is natuurlijk zwaar overtrokken. Fors lagere invoedingstarieven betekenen nog lang geen "einde" aan het Duitse succesverhaal. Alleen zal de autonome marktgroei waarschijnlijk afgezwakt gaan worden. En zelfs dat is nog niet eens zeker, want sterk afhankelijk van de kostprijs ontwikkeling van de PV-installaties. Ook een fatale fout in dit stuk: het overgrote merendeel van de opgewekte zonnestroom wordt nooit [direct] door de PV-eigenaar verbruikt, zoals gesuggereerd, maar gaat vrijwel altijd direct het laagspanningsnet op via een aparte invoedings-meter. Ook het woord "subsidie" is onterecht in de Duitse situatie. En de frase dat het Duitse PV avontuur mogelijk maar "van korte duur [zal] blijken" slaat natuurlijk helemaal nergens op, met reeds dik TIEN jaar extreem succesvol EEG en nog langer sinds begin negentiger jaren van de vorige eeuw voorlopers [Einspeise Gesetze] reeds achter de kiezen... Bericht van 26 mei 2010)

Podewils, C. (2010). Berlin liebt es klein. Die Regierung drängt den Markt zu Anlagen mit weniger Leistung. - Photon 5/2010 (mei): 14-16. Wederom messcherp artikel van top journalist over de mogelijke implicaties van de voorgestelde EEG Novelle (o.a. veel meer kleinere installaties verwacht), en de door politieke onenigheid veroorzaakte toenemende complexiteit van deze reeds tien jaar bestaande, en extreem succesvolle wet.

Photon position paper van 5 april 2010 met verschrikkelijk goed doordachte, verfrissende en echt innovatieve verbeteringsvoorstellen voor de ombouw van het Duitse EEG na tien jaar wereldsucces: "Vorschlag für eine optimierte Anpassung der Solarstromvergütung im Rahmen der EEG-Anpassung an die veränderten Marktbedingungen". MUST READ voor een ieder die het EEG een warm hart toe draagt. Zie elektronische versie op Photon website (pdf, 13 pagina's):
http://www.photon.de/newsletter/document/22385.pdf

Voor eerdere stukken over de (dreigende) wijzigingen van het EEG, zie de aparte pagina op Polder PV, met name de sectie eerdere berichten.


28 mei 2010: De Grote SDE 2010 Deceptie is begonnen. Waar anders dan op het super actuele Gathering Tweakers forum duurzame energie komen de eerste teleurstellingen nu in rap tempo binnen? Agentschap NL is blijkbaar full speed begonnen met het versturen van het scharrige stapeltje "toegekende" (lees: door notaris uit de stapel getrokken) beschikkingen. En met het tegelijkertijd op de brievenbus doen van een REUZEN stapel "afgewezen" aanvragen, vanwege het blijvend gemankeerde en veel te klein budget voor de categorie "klein" (slechts "geschikt" voor 15 MWp voor een heel jaar). Effectief afgeknepen tot het traject 1,000 tot en met 7,500 kWp voor een installatie. Een greep uit tale-telling, vaak "berustende", doch ook cynische tot sarcastische reacties. Het eerste onheilspellende exemplaar werd op 27 mei om 10h42 gepost door een professioneel aanvrager met een dikke stapel enveloppen in de bus met het overwegend slechte nieuws:

  • Vandaag hier een (over) volle brievenbus met afwijzingen van Agentschap NL. De eerste voorlopige schatting is dat 25 a 30 % is toegekend. De rest is uitgeloot.

  • En hier dus ook afwijzing, net als vorig jaar....

  • Hier ook een afwijzing. Is er ergens bij de notaris de lotings lijst op te vragen ofzo? Ik zou best bezwaar willen indienen.

  • Jammer de pammer, maar ik heb ook geen SDE subsidie toegewezen gekregen. Maakt me eigenlijk niets uit want ik ben toch bezig met de installatie van 1320 Wp SDE vrij.

  • Ik ook geen toewijzing gekregen. Eigenlijk ben ik er niet eens rouwig om, scheelt weer een hoop administratief gel*l.

  • En hoera hoera, ook wij vandaag de SDE2010 afwijzing binnen! Dat scheelt toch weer mooi 2 brutoproductiemeters in de meterkast...!

  • Hier ook een afwijzing. Nu ja; scheelt een hoop gedoe, zal ik maar denken....

  • Dan maar geen subsidie. Ik had toch al niet verwacht dat ik het zou krijgen.

De meest trieste reactie was van Ecowoman, die meerdere keren naast diverse "tijdelijke" subsidies heeft gevist. En nu dus ALWEER een afwijzing in huis heeft. Lezen!

(snelle telling: van de 15 eerste reacties slechts één toewijzing, "bij een collega"...)

Polder PV heeft het al voorspeld op basis van een telefoontje met Agentschap.NL: slechts iets van 4.000 van de in totaal al op de allereerste dag (1 maart 2010) bij Agentschap.NL binnengekomen 17.000 aanvragen gaan "beschikt" worden.

Understatement (en feitelijk schandalig misleidend) op de website van Agentschap NL (vetdruk Polder PV):

"De SDE-categorie zon-PV klein [= 1 kWp - = 15 kWp] is inmiddels overtekend. Aanvragen blijft mogelijk tot en met 1 november 2010, 17.00 uur; dan sluit de regeling. Door de overtekening is de kans echter klein dat nieuwe aanvragen voor deze categorie gehonoreerd worden."

Commentaar Polder PV: die "kans" ligt dicht in de buurt van nulkommanulnulxxx. Al vanaf 9 uur 's ochtends op 2 maart 2010...

U begrijpt dat het voor de "grote" categorie (installaties van 15,000 tot en met 100,000 kWp), waarvoor weliswaar "voor-indiening" kon worden gedaan vanaf 18 mei op de website van Agentschap NL, op maandag 31 mei een Nog Veel Groter Gekkenhuis zal gaan worden. Met nog meer woede en frustraties tot gevolg bij de betrokken bedrijven als van de mogelijk vele honderden tot wellicht een paar duizend MWp aan aanvragen er straks slechts een allermiezerigst schaalhanzerig beetje van een schandalige 5 MWp "getombolaat" gaat worden door de druk bezette notaris.

Het heet echter nog steeds, na alweer ruim twee jaar Nationale Deceptie Numero Zoveel, een "stimuleringsregeling". Ik heb geen idee WAT de SDE "stimuleert", maar het zou beslist ook een volksopstand kunnen gaan worden als dat zo doorgaat. Wellicht willen daarom de neoliberalen, de marktfetisjisten en de confessionele meelopers en permanente kontdraaiers in Den Haag er, gezien hun uitlatingen rond de aanstaande verkiezingen, er liever van af: Om van het continue gez**k af te zijn...

Overigens, ellende is er niet alleen rond dat door mij reeds in extremo toegelichte gedoe met de SDE. Meer Met Minder heeft al aangekondigd dat het "feest" daar ook over is voor wat betreft het "maatwerkadvies" voor verbetering van de woningisolatie e.a. besparingsmaatregelen.

Dus u kunt blijkbaar weer rustig gaan slapen totdat er weer ergens geld uit een nog onbekend potje apart wordt gezet. Of u kunt nu eindelijk een volwassen mens gaan worden, en zelf, zoals veel in eerste instantie teleurgestelde SDE aanvragers, de mouwen gaan opstropen, een vinger richting ambtenarij en politiek opheffen, en uw eigen duurzaamheids-offensief zo spoedig mogelijk gaan beginnen. Het werd de hoogste tijd, want uw portemonnee gaat steeds harder branden als de energiejongens de tarieven weer eens leuk op gaan krikken.

Allen die deze weg van plan zijn om in te slaan: U heeft mijn Groot Respect, en help s.v.p. mee dit land van onderop te gaan ombouwen naar een duurzamer maatschappij. Van "de politiek" hoeft u het niet echt niet te hebben. En de - terechte - vraag is of dit initiatief daar echt verandering in zal gaan brengen. Dat lijkt in ons poldermoeras nog steeds een doodlopende weg, zeker in permanente crisistijd. Tenzij de Beuk er nu echt in gaat.

Veel succes met uw Duurzame Strijd!


28 mei 2010: PV-newbees krijgen d'r geen genoeg van. Ik rapporteer regelmatig over de uitbreidingen die de op Polder PV gepubliceerde "nieuwkomers" in zonne-energie zichzelf "aandoen". Zonne-energie is namelijk extreem verslavend. Er zijn weinigen die daar niet gevoelig voor zijn (Polder PV incluis...). Er zijn uiteraard veel ergere soorten van verslaving die ook nog eens maatschappelijk bezien extreem destructief zijn. Zonnestroom en zonnewarmte opwekken is echter een structureel opbouwende vorm van verslaving, het betrekt burgers bij de (hernieuwbare) energievoorziening, en is goed voor onze doodzieke samenleving.

Polder PV heeft bijna een dagtaak (beetje overtrokken, maar alla) aan het wijzigen van de gegevens van de reeds op de site staande newbees, de ene update na de andere...:

Zie actuele newbee pagina

Niels Thijssen, reeds jaren in het gelukkig bezit van een mooi MSK/Suntech PV-systeem heeft "de nieuwe grote stap" genomen. Hij heeft, o.a. aangestoken door het geweld bij GoT contribuant Eric-PVT, namelijk een gigantische ATAG QSolar zonnecollector met 380 liter (...) buffervat besteld en het ding staat inmiddels op/in zijn huis. Dat wordt op de blaren zitten bij leverancier Greenchoice wat de gasrekening betreft...

http://www.renewable-energy-now.org/2010/05/installatie-atag-qsolar-dag-1/

De reeds genoemde Eric-PVT heeft al jaren een gigantisch verduurzamings-offensief in eigen huis in Alkmaar gerealiseerd, is erg handig met techniek, en zijn huis ziet inmiddels blauw van de PV (en natuurlijk die enorme ATAG QSolar installatie waar Niels door besmet is geraakt). Als ik goed geïnformeerd ben inmiddels opgelopen tot een spectaculaire 5 kilowattpiek aan nominaal vermogen (ik kan me vergissen, het tempo daar in Alkmaar is ongeëvenaard, dus mijn data kunnen best achterlopen...). En Eric-PVT heeft een energienota waar menig Nederlander (inclusief zijn buren) hemelsblauw van jaloezie over zal zijn...

http://van.wijk.net/pvt/ (let op de grafieken, en natuurlijk de slotopmerking: "Niets doen is dus duidelijk erg duur"!)

De laatste chronisch verslaafde is Ger Lemmens uit de Zuid-Limburgse gemeente Groot-Genhout. Die had al een fantastisch 3,5 kWp PV-systeem (zie PPV newbee pagina). Maar de familie gooide nog wat geld "over de balk" (puur metaforisch gesproken) voor een vette warmtepomp uit Duitsland, en nog was het niet genoeg. Er werden nog eens twee KingSunnetjes en 8 dikke Sunpower PV patsers (van elk 300 Wp/stuk...) bij gekocht, toegevoegd 2,89, totaal ... 6,4 kWp. Toen was het dak bij hen toch wel een beetje vol.

Geen nood, wat doe je in zo'n geval, en de zonnestroom koorts is nog steeds niet geluwd? Je gaat je buren van al dat lekkers vertellen. En... u raadt het al, die gingen om, en gingen zelf investeren in zonnestroom lekkers...

Ger wordt inmiddels geciteerd in een bericht op de website van Gemeente Beek waar Groot-Genhout onder valt. Drie straten in de gemeente komen in aanmerking voor een bijdrage voor het Nationale Klimaatstraatfeest. De straat Hoogland staat nu in Limburg, na vorig jaar de eerste plaats te hebben bereikt, alweer op een tweede plaats in die provincie. De Grote Trekker van Hoogland, ja, Ger Lemmens, dus, mag trots melden dat 5 andere bewoners in de straat reeds zonnepanelen hebben geplaatst, en dat 4 andere huishoudens "het" van plan zijn te gaan doen (of inmiddels al hebben gedaan). Daarbij geholpen door de financiële bijdragen van de Limburgse Energie Subsidie en de gemeente Beek (2 Euro/Wp, max. 1.500 Euro/woning, helaas alleen bedoeld voor geluksvogels met eigen woning, zie persbericht provincie). Tja, 1.480 Euro subsidie op een systeemprijs van 2.000 Euro, en een absurde terugverdientijd van slechts 3 jaar... Wie wil dat nou niet? Dan kan het hard gaan, uit der aard...

Afgezien van het feit dat Polder PV geen warm voorstander blijft van absurde subsidiëring van de aanschaf (dat is hier duidelijk het geval), en ook al geen fervent fan is van de belachelijke nationale SDE subsidie kermis, is het natuurlijk wel een mooi resultaat voor een Limburgs straatje. Voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door enthousiasmerende Promotoren en Voorgangers, zoals ongeëvenaard Ger Lemmens.

Ik zei toch al dat hij de grootste superbikkel was (zelfs al heeft 'ie voor de eerste installatie SDE subsidie)?

Limburg: GO!

http://www.gemeentebeek.nl/index.php?simaction=content&mediumid=1&pagid=4&fontsize=12&stukid=12811 (bericht met het goede nieuws uit Limburg)

http://zonnepanelen.weebly.com/ (website zonne-avontuur familie Lemmens)


<<<61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50>>> highlights JSS22


© 2010 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP