ontwikkelingen
"oud" |
meten=weten |
|
Nieuws P.V. pagina 49meest recente bericht boven 16 oktober 2009 - 31 oktober 2009 Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm31 oktober 2009: Middelmaatje oktober qua productie, PPV toch tevreden. Want we gaan dit jaar sowieso een zeer hoge jaaropbrengst halen met een nota bene suboptimaal PV-systeem, dus hier valt niks te mopperen. Dank, oh Amon Re... Met de opbrengst van januari tot en met oktober 2009 (910,5 kWh) zitten we alleen al met het langjarige deelsysteem van 1,02 kWp op 96,8% van de gemiddelde opbrengst van alle jaren tot nu toe, met dus nog 2 (weliswaar winterse) productiemaanden te gaan. Als we de gemiddelde maandopbrengst van november en december tot nu toe (42,3 kWh) optellen bij het tot nu toe bereikte resultaat voor 2009, komen we op een geprognosticeerde (kalender) jaaropbrengst van een respectabele 952,8 kWh uit voor die 1,02 kWp installatie, wat 1,5% hoger zou zijn dan het langjarige gemiddelde. Met daarbij de aantekening dat het systeem sinds 2005 suboptimaal werkt met hogere kabelverliezen, en dat het langjarige gemiddelde de zeer hoge jaaropbrengst van het superjaar 2003 bevat. Voor de genormeerde maandopbrengsten van alle deelgroepen in ons systeem (inclusief de in augustus 2007 bijgeplaatste 2 pal zuid georiënteerde modules), zie onderstaand tabelletje voor de productie van oktober 2009*:
* Gedefinieerd als de productie vanaf de opstart van de OK4 omvormers in de ochtend van de 1e tot en met het afschakelen in de namiddag op de 31e. ** Inmiddels op zonnige dagen de eerste "last" krijgend van partiële beschaduwing door de modules op de voorste rij. Duidelijk is dat momenteel, met de eerste (partiële) beschaduwing, de 4 in de achterste rij geplaatste SSE georiënteerde 108 Wp modules het in oktober het "slechtst" deden, en, zoals vanouds, dat de 2 pal zuid georiënteerde 108 Wp exemplaren (volkomen schaduwloos geplaatst) het erg goed blijven doen. Alleen wijken die laatste 2 modules momenteel slechts gering af qua genormeerde productie van de 2 SSE (zuid-zuidoost) geplaatste onbeschaduwde exemplaren van hetzelfde type. Sonnenertrag Grafiek update
31 oktober 2009: Lustrum appeltaart rap opgepeuzeld. Dat krijg je als je in een Centraal Wonen complex woont. Als hier het woord "appeltaart" ergens op een briefje wordt geschreven zie je opeens een hele menigte mensen verschijnen die je een tijd niet gezien had... Ergo: de op gesaldeerde zonnestroom appeltaart die met de zaterdagkoffie door Polder PV ter viering van het lustrum werd gepresenteerd, was in een mum van tijd als sneeuw voor de zon verdwenen. Een korte foto impressie.
31 oktober 2009: Eerste reacties uit het veld op lustrum Polder PV. Hartverwarmende reacties op vijf jaar Polder PV. Dank, lieve mensen, het houdt de vlam "duurzaam" brandend bij de webmaster! Voor een selectie uit alle inzendingen (ook de later binnengekomen exemplaren), zie de pagina "Reacties op 1e lustrum Polder PV". 30 oktober 2009: Gaat Duitsland het Spaans benauwd krijgen? Het begint er wel op te lijken, en de eerste tekenen die daar op wezen zijn eerder deze maand reeds door Polder PV geschetst. Spanje zette d'r in 2008 in een absurde orgie van met name gigantische vrije veld installaties volgens diverse bronnen minimaal 2,5-2,7 GigaWattpiek aan zonnestroom capaciteit bij. Een record nieuwbouw in een land, nooit eerder vertoond op dit aardklootje. Echter, het begint er nu echt heel sterk op te lijken dat wereldkampioen geaccumuleerd vermogen Duitsland (eerdere extrapolatie gaf minimaal 7,5 GWp eind 2009) dit jaar nog dat bijplaatsings-record aan stukken gaat slaan. Al zal die groei verspreid zijn over veel meer, meestal veel kleinere installaties en dus een veel "democratischer" gehalte hebben. In Spanje verdienen met de gigantische, met name in 2007-2008 uit de grond geramde PV-parken vooral kapitaalkrachtige investeerders "leuke sommen gelds" aan die projecten, veel van hen komen uit het buitenland... Sinds 1 januari 2009 moet volgens paragraaf 16 "Vergütungsanspruch", lid 2 van de EEG Novelle 2009 namelijk een ieder die recht claimt op de door het EEG in Wet vastgelegde invoedingstarieven ("Einspeise Vergütung") in de BRD verplicht de aan het net gekoppelde installatie aanmelden bij het onder het Wirtschaftsministerium vallende Bundesnetzagentur (BNA) om in het zogenaamde "Anlagenregister" opgenomen te worden. Gebeurt dat niet, dan vervalt het recht* op enige (wettelijk vastgelegde) uitbetaling door de lokale netbeheerder. Vandaar dat met aan grote mate van zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de inmiddels door dat BNA (na een aarzelende, mogelijk politiek gedreven) start gepubliceerde bijplaatsings-cijfers de reëele marktgroeicijfers zullen zijn. Er zal waarschijnlijk niemand zijn die de verzekerde 20 jaar durende inkomsten uit het EEG zal willen missen om de installatie (alle onder het EEG vallende systemen, dus niet alleen PV) "rendabel te kunnen bedrijven". *Alleen voor nieuwe installaties die vanaf 1 januari 2009 aan het net werden gekoppeld onder de condities van de EEG Novelle 2009. Alle oude in het EEG zittende systemen behouden hun in Wet vastgelegde rechten en hoeven vooralsnog niet "aan te melden" bij het BNA.
De inmiddels tot en met september tot in detail (installatieniveau: postcode, plaats, Bundesland, datum van opname, grootte installatie in kWp) gepubliceerde gegevens op de website van de BNA spreken boekdelen. Totaal is er in dit jaar in Duitsland tot en met september 2009 (eerste drie kwartalen, nog een heel kwartaal te gaan...) reeds 1.470,829 MWp (1,47 GWp) aan nieuwe zonnestroom installaties bijgekomen. De groei was explosief na een trage winterstart, zakte slechts licht in in de vakantiemaand augustus, maar was in september alweer aanbeland op een niveau van 326,911 MWp aan nagelneue PV-systemen. In een maand tijd ongeveer vijf en een half maal zoveel nieuw er bij als er maximaal in Nederland in totaal is geaccumuleerd sinds eind negentiger jaren. Dit heeft nu al gevolgen voor de vanaf 1 januari 2010 geldende, in de EEG Novelle 2009 vastgelegde nieuwe invoedingstarieven omdat er een procentpunt op de reeds voor 2010 vastgelegde degressie wordt gezet vanwege het gegarandeerd dit jaar al overschrijden van de vorig jaar vastgestelde "hoogste limiet" (NB: géén marktcap!!! Zie paragraaf 20 "Degression", artikel 2aa) van 1.500 MWp. Zie daarvoor mijn interactieve grafiek op de EEG pagina op Polder PV. Prognose PV nieuwbouw BRD
2009 Jan. - Sep. 2009 aantoonbaar gerealiseerd (gemeld bij BNU): 1.470,829 MWp Okt. - 31 Dec. 2008 door distributienetbeheerders gemelde bijgeplaatste capaciteit (geverifieerde jaarrapporten): 868,786 MWp Totaal geprognosticeerd voor bijbouw in 2009 (op basis van marktgroei laatste kwartaal 2008, met noot: waarschijnlijk zwaar ondergewaardeerd!): 2.339,615 MWp (ruim 2,3 GWp). Dat is al zeer dicht in de buurt van de "recordhoeveelheid" nieuwe installaties in Spanje van 2,5-2,7 GWp voor 2008 (waarna de markt volledig in elkaar klapte doordat het Industrie Ministerie de jaarlijkse nieuwe capaciteit daar zwaar capte op max. 500 MWp). En die bijbouw in een jaar tijd zal hoogstwaarschijnlijk vet overschreden gaan worden bij de oosterburen. Dat betekent in ieder geval dat, als we uitgaan van de door de brancheorganisatie BSW opgegeven accumulatie voor 2008 (statusrapport sep. 2009 voor de PV branche op hun website >>> tabblad "Medienvertreter" >>> (links) "Marktdaten" >>> (onderaan) "Statistikpapier Photovoltaik") van 5.444 MWp en de hierboven vermelde prognose van het BNU voor 2009, de accumulatie voor netgekoppelde installaties in Duitsland dit jaar minimaal al kan op gaan lopen naar een spectaculaire 7.784 MWp (7,8 GWp). Met nogmaals de verzekering dat het waarschijnlijk nog veel meer zal gaan worden. Dit is al een factor 130 maal de met zeer veel moeite tot stand gekomen (en ook nog eens fragenswürdige, want grotendeels onbemeten) geaccumuleerde hoeveelheid in Nederland. Als ons onder fossiele machtsblokken zuchtende land tenminste dit jaar nog de 60 MWp netgekoppeld gaat halen, wat we nog moeten gaan zien. Met of zonder SDE.
Een "waardig" bericht voor de reeds jaren volop reclame voor het Duitse EEG makende jubilerende website Polder PV, vindt u ook niet? http://tinyurl.com/yd26qtn (verkorte link naar het met enige moeite gevonden document met links naar "de hard core facts" van de zonnestroom explosie in Duitsland op de website van het Bundesnetzagentur) 29 oktober 2009: Titel van de maand. Op de immer bloedinteressante en zeer goed geïnformeerde website van Energeia vond ik een heel mooi exemplaar van 20 oktober:
Als je naar die grafiek kijkt in dat artikel (stroomverbruik in Nederland blijft rap omlaag kachelen a.g.v. de crisis, met name bij de stroom vretende industrie), weet je dat die laatste helft van die titel meer een "tongue-in-cheek-wishful-thinking" is dan de waarschijnlijke realiteit voor de komende maanden. Of er moeten opeens wonderen geschieden. Voor de politiek is het in ieder geval makkelijk voor open doel scoren geblazen: minder stroomverbruik, dus het "aandeel duurzame energie" (bedoeld wordt altijd: elektriciteit) in Nederland schiet wonder boven wonder opeens flink omhoog. Laat u echter geen oren aannaaien of zand in de ogen strooien door die meel in de mond hebbende Regenten uit Den Haag: duurzame elektra productie in Nederland loopt gruwelijk slecht. Al helemaal als je die afvalverbrandingsinstallaties (verbranding van de genattevingerde "organische fractie"), de kippenstront-uit-de-bioindustrie-in-de-fik-stekers, en de "biomassa op een kolenbedje of in een gaswolk verbranden door energiegiganten" opties buiten die permanent "onduurzame" mix houdt. Zonnestroom stelt in die mix als vanouds nog steeds helemaal niets voor (en wordt door het CBS trouwens volslagen belachelijk "geschat" en niet bemeten). http://www.energeia.nl/preview.php?Preview=746 (permalink) 29 oktober 2009: Gotcha! By the balls. Er is al een tijdje lang een kernsplijtings-liefhebber zonder eigen opwekvermogen actief in Nederland die te pas en te onpas probeert om zich in te likken in het hernieuwbare energie wereldje. Dat het allemaal wat "moeizaam" gaat is selbstverständlich. Want volkomen artificieel de meest gore rotzooi die de mensheid ooit heeft geproduceerd* "verkopen" als zijnde "duurzaam", dat gaat er zelfs bij de wat mindere goden onder ons maar zeer slecht in. Polder PV had in een eerder stadium al gehakt gemaakt (paragraaf 2) van de argumenten van deze in een doodlopende nucleaire steeg belande intrigant. *Kernsplijtings afval waar niemand raad mee weet, of het moeten de Russen zijn die het hypergevaarlijke spul van Franse (.......) komaf (13% van de totale "productie" van "le Grande Nation") gewoon in de open lucht laten wegrotten in de hoop dat de wereld verder slaapt. Uiteraard verboden terrein voor journalisten daar in het 30.000 inwoners tellende, arme Seversk...
In ieder geval zien we
"hem" te pas en te onpas opduiken, blijkbaar gaat het met de nering niet
zo best en heeft 'ie ruim tijd over. Al schijnen er onder gremia zoals Elsevier
beslist oude heren te zijn die wel pap lusten van "paarse stroom" in hun
villa in
Aerdenhout. Ook
al krijgen ze hoogstwaarschijnlijk het grootste deel van de tijd supergore
kolenstroom van de Hemwegcentrale van Radioactieve gifkikker
dringt zich op
Toch leuk dat de Google advertentie plaatser (lichtgroene band) hier vlak boven zijn stukkie ongewild reclame maakt voor de enige "nuclear force" die acceptabel is op onze extreem kwetsbare planeet. En dat is met kernfusie op 150 miljoen (veilige) kilometers afstand van dat planeetje tot stand gekomen zonlicht wat we hier op Aarde "inherent safe" met straks mogelijk tientallen tot honderden miljoenen decentrale zonnestroom systemen (PV) en gigantische CSP centrales in zonrijke landen zo massaal gaan oogsten, dat de dan brodeloze "historische vergissingen" genaamd kernsplijtingsreactoren slechts als een permanente schandvlek in het landschap zullen wegkwijnen. Die decentraal opgewekte zonnestroom mag pas met recht "Kernenergie Thuis" (met STIP) genoemd worden. Democratischer kan het niet!!! Dan hoeft genoemde firma alleen maar haar naam te veranderen in "www.kernfusiestroom.nl" (PPV: u mag "hem" gratis hebben!) en massaal her en der decentraal opgewekte zonnestroom in te gaan kopen en met marge te verkopen. In 2021 komen de eerste zogenaamde "EEG installaties" (waaronder PV) vrij op de markt in Duitsland (het EEG startte officieel in april 2000, verzekerde Einspeise tarief periode is nog steeds 20 jaar plus rest van jaar vanaf datum netkoppeling van de installatie). Elk jaar daarna gaan er enorme aantallen burgers en boeren met zonnestroom genererende voldaksystemen grote hoeveelheden super duurzame stroom aanbieden "aan de [Europese] markt". Dan kan www.kernfusiestroom.nl met gemak haar dan mogelijk rap gegroeide hoeveelheid aanbidders met twee vingers in de neus bedienen en d'r ook nog een leuke marge aan overhouden... Voor de goede orde De hernieuwbare energie industrie (waartoe atoomsplitsing nooit zal behoren, hoe hard men daarover ook zal staan te springen en daarover het publiek probeert te manipuleren) weet wat ze te doen staat: voor 2030 moet "het" gebeurd zijn. Dan kunnen definitief de deuren van die grootheidswaanzin reactoren dicht. En hoeven wij, brave burgers van het Europese poldermoeras, ons hopelijk ook niet kapot te gaan betalen aan de hoogspanningsnetten die voor de door de splijtingslobby gewilde uitbouw van die absurde bedrijfstak nodig zouden zijn... http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1373318 (momenteel
laatste pagina van een van de best lopende zwaar beargumenteerde
duurzame
energie fora
in Nederland, zeer veel over zonne-energie) "Bis zum Jahr
2030 wird es keine Renaissance der Kernenergienutzung geben". Link
naar het Zwitserse Prognos rapport [579 kB] met vernietigende conclusie op
de website van het BFS: Uit abstract van het Prognos rapport (zie vooral ook de volgende illustraties in het rapport: "stagnatie" grafiek in figuur 1 op pagina 16; "ouderdom bestaande centrales" grafiek in figuur 5 op pagina 21; de "gebleken levensduur" grafiek van stilgelegde centrales in figuur 6 op pagina 23; "realistisch ontwikkelingspad" van het reactorpark volgens Prognos in figuur 20 op pagina 72!!!):
"Poubelle
nucleaire en pleine nature" en Siberie - "déchets nucléaires"... Tot slot, nagekomen
(dank, inzender!): PIKANT, PIKANT, de strijd is in volle hevigheid losgebarsten: 28 oktober 2009: Nuna[5] geklopt in World Solar Challenge. Het zal menigeen wellicht hebben verbaasd dat Polder PV niets heeft gepubliceerd over deze al jaren "woedende" lange afstands race met high-tech racemonsters met zonnestroom aandrijving dwars door het subcontinent genaamd Australië. Dat heeft o.a. als zeer "simpele" reden dat de webmaster van Polder PV een structureel automijder is (ietwat beschaafd uitgedrukt). En hij zelfs als het hele wagenpark elektrisch zou gaan rijden (dat "gaan we nog zien"...), nog steeds gigantische beren op de weg blijft zien qua milieu impact van het tot absurde proporties gegroeide Heilige Koe karakter van al dat bakken energie en ruimte vretende blik. Let wel: Polder PV ziet de WSC beslist als een hartstikke leuk, toe te juichen, en ongelofelijk veel enthousiasme losmakend project, wat vooral stevig bevorderd moet blijven worden. Maar daar hebben we topmensen als Jeroen Haringman voor die uitbundig over deze "race aller races" heeft gepubliceerd en daardoor een tijdje zeer hoog in de Top50Solar is beland (Jeroen: van harte gefeliciteerd!). Relativeren
In ieder geval blijkt inmiddels het Japanse team van Tokai eindelijk, na 4 jaar suprematie van Nuna (inmiddels Nuna5 van het NUON Solar Team) uit Nederland (o.a. Technische Universiteit Delft), de nieuwe honneurs te hebben waargenomen en op numero uno te zijn geeindigd. Mooie reclame voor Sharp, die na een licht dipje in voorgaande jaren, weer helemaal "back into business" is met grootse plannen en prachtige, gewilde producten... Crashbestendig? (Op het moment van schrijven was nog niet bekend of Nuna5 of het in hun nek ademende solar monster van Michigan University de troostprijs van de tweede plaats mocht gaan ontvangen) En nu maar hopen dat het in de "echte" PV-business zonder al te spectaculaire "crashes" zal gaan verlopen de komende, alweer superspannende jaren... http://www.globalgreenchallenge.com.au/ (officiële website van de "Global Green Challenge" organisatie van de race) http://www.demorgen.be/
... /2009/10/28/Japans-team-wint-World-Solar-Challenge-in-Australie.dhtml http://www.sharp-world.com/corporate/news/090624.html (Sharp
levert de nieuwe 30% efficiëntie hebbende triple-junction cellen voor Tokai's
racemonster) 28 oktober 2009: Innovatiemachine SunPower scheurt door: nieuw wereldrecord module 20,4%. Ik heb het al gezegd: de innovaties zijn niet meer te tellen, je wordt er mee plat gebombardeerd. Het Amerikaanse SunPower Corp. staat reeds bekend om hun krachtigste commercieel verkrijgbare modules ter wereld die met een zeer geavanceerd back-contact monokristallijn cel concept worden gemaakt. En die stapsgewijs in "POWER" (met hoofdletters geschreven) omhoog worden gekrikt. De laatste stand van zaken (persbericht van 26 oktober 2009), niet eens zo lang na de introductie van een - nu eigenlijk alweer bijna achterhaalde - 315 Wp module (pdf) met een module efficiëntie van "maar" 19,3%, is het nieuwste kindje van de in 1985 geboren Mono Moloch uit San Jose in California. 333 Wattpiek schoon aan de haak, met een module rendement van maar liefst 20,4% bij een individueel cel rendement van minimaal 23%. De 96 stuks "derde generatie" zonnecellen voor deze 1,6 vierkante meter oppervlakte (NB: buiten maten module incl. frame) hebbende krachtpatsers worden (in de vorm van hun voorlopers - wafers) gezaagd uit zeer zuivere monokristallijne ingots met een diameter van 165 mm. Wafers die zodanig van de zijkanten worden ontdaan (ook: gezaagd) dat de uiteindelijk resulterende cellen later met minimale module "apertuur" verliezen bijna tegen elkaar aan gelegd kunnen worden in het uiteindelijke zonnepaneel. Voor maximaal vermogen zijn de cellen van een (niet verder gespecificeerde) anti-reflectielaag voorzien. De ruim 208 Wp nominaal vermogen per m² module oppervlakte die met dit solar power monster reeds is bereikt, werd door het beroemde NREL lab wederom getest en "in orde" bevonden. Deze ontwikkeling bij de onderzoekers van SunPower werd, net als de innovatieve zogenaamde SunPower T5 Solar Roof Tile (pdf), mogelijk gemaakt door research fondsen uit het Solar America Initiative (SAI) van het U.S. Department of Energy (DOE). SunPower is van plan om al volgend jaar (2010) een geautomatiseerde productielijn voor deze krachtige 333 Wp modules te gaan opzetten met hulp van geld uit het SAI fonds, en streeft ernaar om in twee jaar tijd deze monokristallijne zonnepanelen commercieel op de markt te kunnen gaan afzetten. De "magische 20%" is dus eindelijk, en veel sneller dan menigeen heeft bevroedt, doorbroken. Ik wens SunPower alle succes toe die ze nodig heeft om ook bij de commercialisatie van dit fraais flink de vlam in de pijp (liefst uit biogas) te zetten, en nog sneller dan ze nu denken die mooie dingen te gaan produceren. De zonnestroom verslaafden op dit mooie blauwe planeetje gaan die dingen vréten, mark my words ("doet u mij maar een containertje") ... Ook nog een leuk powertrackertje
d'r bij... (NB: nog geen foto's beschikbaar) Reactie volgende ochtend (na plaatsing van dit bericht, nacht van 27/28 oktober), van "trots SunPower eigenaar" (11 stuks 225 Wp SunPower modules á € 803,-- ...) styno op GoT/Gathering Tweakers :
http://investors.sunpowercorp.com/releasedetail.cfm?releaseid=418907 (persbericht
nieuwe T20 power tracker)
27 oktober 2009: Installatiekosten PV in U.S.A. Met hartelijke dank aan Rembrandt Koppelaar voor de tip hierbij een bespreking van een van de talloze gratis rapporten verkrijgbaar van het Lawrence Berkeley National Laboratory wat voor de Amerikaanse regering regelmatig zeer gedetailleerd onderzoek uitvoert. De huidige studie, net als alle andere rapporten van dit research lab, is in de vorm van kant en klaar staande pdf's te downloaden van de eetd.lbl.gov website (link onderaan). De onderzoekingen van het Berkeley Lab worden gefinancierd door het Office of Energy Efficiency en het Renewable Energy (Solar Energy Technologies) Programma van het U.S. Department of Energy (DOE) en de Clean Energy States Alliance.
Het rapport "Tracking the Sun II. The Installed Cost of Photovoltaics in the U.S. from 1998-2008" van Ryan Wiser et al. (oktober 2009) gaat diep in op de werkelijke kostprijs ontwikkeling van zonnestroom installaties in de Verenigde Staten in het afgelopen decennium. Het rapport is gelardeerd met talloze hoogst interessante grafieken en tabellen. Voor cijferfetisjisten een oceaan van paradijselijk getallen-genot. En een zeer interessante aanvulling op de beroemde "moduleprijs grafiek" van Solarbuzz, die slechts het prijsbeeld geeft van een "enkele module" zoals die zou worden ingekocht bij honderden leveranciers in Europa of de U.S.A. (zie op de Solarbuzz site voor kritische kanttekeningen en voorbehouden bij die veelvuldig geciteerde grafiek).
Methodologie Ondanks bovenstaande is het een zeer forse studie geweest die de gegevens van maar liefst 52.000 "residentiële" (individuele systemen) en "non-residentiële" (meestal projectmatige, grootschaliger) PV-installaties heeft doorgelicht met in totaal 566 MWp van de eind 2008 in de U.S.A. opgestelde geaccumuleerde hoeveelheid van zo'n 800 MWp. Een zeer hoog aandeel dus van maar liefst 71% van de werkelijke realisatie*. En dus een zeer representatief beeld gevend van de werkelijke prijsontwikkeling op de Amerikaanse markt. Die ontwikkeling is teruggerekend naar "werkelijke" dollarwaarde voor 2008 (geïndexeerd). Er is geen onderverdeling gemaakt naar "type installatie", wat gezien het feit dat er nogal wat prijsverschillen zitten tussen dunnelaag versus kristallijne modules en bijvoorbeeld ook tussen vast opgestelde systemen versus installaties met (dure) trackers, ook een bron van "ruis" zal zijn. Beseft moet worden dat zelfs van zo'n gedetailleerde studie de uitkomst een "marktgemiddelde" zal zijn, en dat in de praktijk de verschillen behoorlijk kunnen oplopen. De "standaard" waar in het rapport naar toe wordt gerekend is overigens "Watt", waarmee het (eenmalig bepaalde) Standaard Test Condities DC vermogen van de zonnepanelen wordt bedoeld. Internationaal dus eigenlijk: "Wattpiek", universeel afgekort als Wp (vaak wordt de "p" weggelaten omdat die afkorting nogal eens verwarring geeft). Polder PV hanteert Wp standaard op de website. *Drie grote projecten zijn apart gehouden omdat ze een te grote "invloed" op de rest van het onderzoek zouden hebben en natuurlijk nogal andere financierings-constructies kennen. Het zijn de 8,2 MWp SunEdison installatie in Alamosa (Colorado, zie leuke video van SolarDave), het inmiddels tot 12,2 MWp gegroeide First Solar dunnelaag systeem in El Dorado (Nevada), en natuurlijk de beroemdste, en nu nog eventjes de grootste Amerikaanse, het uit fraaie Sunpower monokristallijne modules bestaande 14,2 MWp project op de Nellis Air Force basis in Nevada.
Resultaten
** NB: actuele wisselkoers (27 oktober 2009) is 0,672314 Euro voor 1 US Dollar http://eetd.lbl.gov/ea/emp/re-pubs.html (download pagina voor alle "renewable" rapporten van het Berkeley Lab, inclusief het hier besprokene Tracking The Sun II rapport. Een verwijzing naar dit fraaie overzicht is inmiddels opgenomen op de linkpagina op Polder PV onder het hoofdje PV en zonne-energie marktrapporten) 26 oktober 2009: E-mailtje van Triodos ... Jammer voor velen onder u die dolgaarne de webmaster van Polder PV (met een dikke bolknak in de mondhoek?) rondgereden zouden hebben in de elektrische Lotus Elise. Want het polderknaapje mag dan wel met zijn "Italiaanse" (of was het wellicht toch Belgische???) zonnepaneel foto in de prijzen* zijn gevallen van de Triodos Bank fotowedstrijd. Een weekend lang rondtuffen in die prachtige oranje elektrische auto zat er (helaas) voor hem niet in. Polder PV is echter beslist dolgelukkig met een Kuyichi jeans van Floortje Dessing's Nukuhiva Stores (t.w.v. 129 harde Euripegels...), die hem in de "U bent één van de prijswinnaars van de fotowedstrijd van Triodos Bank" e-mail van 's werelds duurzaamste bank werd beloofd die vanavond in de mailbox arriveerde. De webmaster heeft al een paar jaar enkele fraaie T-shirts van dat 100 procent duurzame en zeer sociale label genaamd Kuyichi (waar Nico Roozen van Solidaridad enorm hard aan heeft getrokken om dat van de grond te krijgen samen met vele anderen).
*Triodos Bank heeft besloten om het totale aantal prijswinnaars tot 135 te verhogen, omdat de jury haar eigen selectie heeft gemaakt uit de 2.700 inzendingen (bovenop de 100 stuks "publieks-voorkeursstemmen"). De uiteindelijke hoofdprijs winnaar stond met 46 "hits" op de 167e plaats in de publieks-rating... http://www.mijngeldgaatgoed.nl/foto/ (de
uiteindelijke winnaars van de prijsvraag; in de "publieks-ronde" belandde
Polder PV's foto op de 12e positie van de 2.700 inzendingen, met 159 stemmen,
waarvoor nogmaals hartelijk dank) 26 oktober 2009: "Straks bij Gamma en Praxis" - van Laarhoven's nieuwe poging. Nu was er al eerder een "aanbieding" van een zonnepaneel pakketje bij een doe het zelf markt in Nederland. Dat was de met nogal wat "vraagtekens" omgeven monokristallijne module set tijdens de veelbesproken Karwei actie in 2006. Zo was de zogenaamde "terugverdientijd" berekening bij die aanbieding eentje van-dik-hout-zaagt-men-planken en erg rooskleurige, uiterst dubieuze aannames (van de hand van de module leverancier). Van die zomeractie hebben we, sinds Karwei, fors geschrokken van de commotie, mensen die in de "aanbieding" waren gestapt geld terug beloofde door de kritische kanttekeningen op Polder PV, Nieuwsblad Stromen e.d., niets meer gehoord. Sindsdien is er niets (serieus) meer op het vlak van "zonnepanelen bij de DHZ markten" vernomen in ons land. Daar zou verandering in kunnen komen, als we de heer van Laarhoven mogen geloven. Die is namelijk brodeloos sinds zijn voormalig (Duitse) werkgever Centrosolar het enige (serieuze) op Nederlands grondgebied werkende "conventionele" zonnepaneel productiebedrijf Ubbink Solar Modules in Doesburg rücksichtslos sloot en 65 medewerkers op straat zette. Een van de vele bizarre gevolgen van de ineenstorting van het (ook al veel spraakwater losmakende) Econcern imperium. Van Laarhoven heeft na ruggenspraak met de beroemde, doch door meerderheidsaandeelhouder Delta (Solar) op straat gegooide Gosse Boxhoorn besloten om een nieuwe poging te wagen met de PV module productie in Nederland. Van Laarhoven's nieuwe module productiebedrijf met de naam "Solar Modules Limburg" (SML) moet begin 2010 met 25 man personeel gaan starten in een bestaand pand op het industrieterrein Dentgenbach in Kerkrade, flink doorgroeien tot zo'n 90 man personeel eind volgend jaar, en in 2013 zijn er zelfs plannen voor een vette productie lokatie op het Avantis terrein op de NL/Duitse grens naast de pure kristallijne zonnecellen fabrikant (Boxhoorn's ex-werkgever) Solland Solar met maar liefst 300 man. Het zal u niet verbazen: Van Laarhoven noemt de "Versnellingsagenda" in Limburg als belangrijkste prikkel om niet in Zeeland (waar Delta - meerderheidsaandeelhouder van Solland - goede sier probeert te maken met zonnestroom, doch als topprioriteit nieuwe kerncentrales heeft), maar juist in zuid-oost Nederland een vestiging te gaan zoeken. Lekker dicht bij de onverzadigbare topmarkten Duitsland, Vlaanderen en Wallonië, voor het geval de Nederlandse markt zo traag blijft groeien als vanouds. Van Laarhoven claimt nu al afname "contacten" in de orde grootte van zo'n 35 miljoen Euro te hebben (waarbij nog niet duidelijk is of dat ook harde contracten zijn). De partijen zouden gaan participeren in zijn nieuwe bedrijf, overigens net als het investeringsvehikel FOS van Gosse Boxhoorn en partners. Met daarbij de aantekening dat Boxhoorn nog steeds met een enorm financieel gat zit voor zijn gewilde, 400 miljoen Euro kostende silicium project, "The Silicon Mine". Uiteraard heeft van Laarhoven zelf veel minder geld nodig voor een module productie lokatie dan partner Boxhoorn voor "zijn" energie vretende, op een chemisch complex lijkende TSM installatie nodig heeft (op het Chemelot terrein van DSM). Met 4 miljoen Euro startkapitaal (een procent van wat TSM zou gaan kosten) kan Van Laarhoven al beginnen, want cellen zijn er genoeg op de wereldmarkt en de module productie techieken zijn vrijwel standaard voor de bulk van de op siliciumcellen gebaseerde zonnepanelen. Het zou wel heel raar gaan lopen als Van Laarhoven dan niet "bij de buren" zijn cellen af zal gaan nemen, bij Solland dus. Veel interessanter zal de dan ongetwijfeld optredende concurrentie gaan worden met het compleet nieuwe back-contact Sunweb technologie platform wat datzelfde Solland samen met Eurotron inmiddels uit diezelfde Limburgse löss aan het trekken is. Van Laarhoven suggereert dat zijn modules straks mogelijk bij doe het zelf markten als Gamma en Praxis zouden komen te liggen. We hopen dan natuurlijk wel op een hoge kwaliteit, zoals de zonnepanelen bij zijn vorige werkgever Ubbink Solar Modules in Doesburg. Want die mooie Atrium modules van Ubbink schijnen nog steeds gewild te zijn, al worden ze niet meer gemaakt. Blijkbaar betrekken de Belgen die ingeschreven staan bij Sonnenertrag met hun nieuwe "Ubbinkjes" hun nagelneue exemplaren uit mogelijk goedkoop verkrijgbare restvoorraden bij de leveranciers (bijvoorbeeld deze recente Sonnenertrag inschrijver uit het West-Vlaamse Izegem). Laten we hopen dat de wellicht straks bij de "SML" modules bijgeleverde "terugverdientijd berekening" in de doos met die "plug-and-play" DHZ pakketjes in ieder geval ook van heel wat hoger niveau zal worden dan het bizarre cijfergegoochel rond de Karwei aanbieding van 3 jaar geleden... http://www.limburger.nl/article/20091023/REGIONIEUWS01/910229942 (bericht van 23 oktober 2009)
22 oktober 2009: Meer nieuws uit SDE-beschikt Overijssel. Op de website van de Twentsche Courant/Tubantia een leuk filmpje van RTV Oost over een van de eerste projecten (zie ook mijn eerdere stuk van vandaag), van melkveehouder André Oude Nijeweme. Hij krijgt op zijn dak via Agro Energy van Robert ter Horst 120 stuks van de bloedmooie nieuwe 121 Wp amorf/microkristallijne NA F121G5 modules van Japanse gigant Sharp op zijn stal geschroefd. Dat is een systeemgrootte van een mooie 14,52 kWp, [natuurlijk bewust gepland] krap onder de maximum grens van 15 kWp in de "eerste staffel" van de SDE 2009 regeling. Totale oppervlakte volgens Oude Nijeweme 180 vierkante meter. Volgens het datasheet van deze fraaie nieuwe modules (link onderaan van de Nederlandse Sharp site) zijn die 1,409 x 1,009 = 1,4217 m² groot. Voor 120 modules kom ik dan slechts op een totale (pure module) oppervlakte van 170,6 m². De modules lijken direct tegen elkaar gelegd zonder tussenafstand, dus die 180 m² wordt hier mogelijk niet eens gehaald. De installatie heeft volgens het filmpje 45.000 Euro (ik neem aan all-in) gekost. Dat is een zeer schappelijke 45.000/(120 x 0,121) = € 3.099,17/kWp. In Duitsland wordt trouwens voor dunnelaag systemen al ver onder die magische 3.000 Euro grens (all-in) aangeboden, ook voor dit soort "relatief kleine" systemen (die voor de bekabeling en arbeidsloon relatief duurder zijn qua "BOS" kosten dan bij inzet van klassieke, veel "krachtiger" kristallijne modules). Oude Nijeweme kan in ieder geval voor deze "net aan kleine categorie PV installatie" voorschotten gaan verwachten voor dit jaar van (Staatscourant 27 maart 2009, nr. 60:) 52,6 eurocent (basisprijs) minus het door EZ uit de duim gezogen hoge correctiebedrag van 27,3 eurocent/kWh (wat rond 1 april 2010 met terugwerkende kracht voor 2009 bijgesteld moet worden). Dat betekent een restbedrag "subsidievoorschot" van 25,3 eurocent/kWh. Alleen al voor die subsidie component zou hij, als met deze 8,5% rendement hebbende amorf/mikrokristallijne dunnelaag modules in Overijssel een normopbrengst van 900 kWh/kWp.jaar gehaald kan worden (niet gek staan te kijken dat dat een zeer reëele waarde zal blijken te zijn), voor de eerste (gecapte!!!) 850 kWh/kWp.jaar een voorschot bedrag kunnen gaan verwachten van 850 x 14,52 x 0,253 = 3.122,53 Euro als je met de data voor heel 2009 zou rekenen. Hij zal natuurlijk dit jaar (sombere herfst/wintermaanden in aantocht) maar een fractie van dat bedrag als voorschot gaan krijgen. Bovendien moet dat voorschot per 1 april 2010 nog "met terugwerkende kracht gecorrigeerd" gaan worden op basis van de dan door EZ wederom uit de duim gezogen (mysterieus bepaalde) "werkelijke gemiddelde consumenten kleinverbruiksprijs" waar deze installatie nog net onder valt. En in 2010 gaat weer een geheel ander correctiebedrag gelden, etcetera...
Oude Nijeweme heeft het echter over een opbrengst van slechts 2.500 Euro in het eerste jaar (ik neem aan "productiejaar", dus tot en met oktober 2010). Wat een wel zeer conservatieve berekening is, zelfs als je rekent met een uiteindelijk veel lager berekend "correctiebedrag" (wat het resulterende subsidiebedrag per kWh zou doen toenemen). Een opbrengst trouwens waar natuurlijk ook zijn vermeden stroomkosten in zouden moeten zitten die onbekend zijn. En die voor elke PV-eigenaar weer zo'n beetje anders zullen zijn afhankelijk van het contract, het eigenverbruik en eventuele complicaties van "negatieve meterstanden" op het dagtarief (en mogelijk zelfs nachttarief in weekenden) telwerk als er een dubbeltarief meter/contract zou zijn. Er wordt zelfs een totaal bedrag van zo'n 15.000 Euro over de eerste tien jaar genoemd, waarin hij blijkbaar de installatie "economisch" afschrijft (hoogstwaarschijnlijk nog niet eens de helft van de fysieke levensduur, mogelijk nog veel langer). In ieder geval is het zelfs onder de niet van tevoren te berekenen "terugverdientijd" periode (Oude Nijeweme rekent op 8 jaar, kan best, maar dat is dan pas te becijferen als alle variabelen bekend zijn) een heel wat interessanter en hoogstwaarschijnlijk rendabeler investering dan de duur gekochte melkquota waarvan hij nog maar moet zien of die zichzelf wel "terugverdient" in deze tijden met bodemprijzen voor het ooit witte goud. Ook komt Robert ter Horst van Agro-NRG eventjes aan het woord in het RTV filmpje, die claimt dat van de 60 aanvragen er misschien zelfs wel 45 (i.p.v. de in het vorige bericht genoemde 38, dus scoringspercentage wellicht zelfs omhoog gekrikt naar 75% ???) gehonoreerd zouden gaan worden. Heeft Agro-NRG mogelijk gescoord met een "gebundelde" aanvraag die bij SenterNovem feitelijk als "één" fysiek door de notaris op 6 april 2009 getrokken aanvraag wordt gerekend? Dat lijkt onwaarschijnlijk, tenzij de 15 deelprojecten die blijkbaar naast het potje gaan piesen binnen die [vermeend] gebundelde aanvraag om een of andere onnavolgbare reden niet in orde zijn bevonden door de SenterNovem ambtenaren, en de andere 45 wel. Uiteraard gaan de "verliezers" volgend jaar weer aan de SenterNovem tombola meedoen. Want reken maar dat de collega's van Oude Nijeweme stinkend jaloers op dat leuke productieve dakkie van hem zullen zijn. Al zal pas in het voorjaar echt blijken wat voor "zwart goud" Oude Nijeweme op zijn dak zal blijken te hebben... Polder PV is erg benieuwd naar de werkelijke [jaar]productie van die mooie nieuwe dunnelaag Sharp moduultjes... http://www.tctubantia.nl/tubtv/regionieuws/article5699002.ece (filmpje
van RTV Oost, 1'44") Diverse korte
stukjes op de TC/Tubantia
site. Zoek via de homepage met als ingave "zonnepanelen". Polder
PV plaatste reacties onder de volgende twee berichtjes van 22 oktober 2009: Iets uitgebreider
stukje (NB: weer met de "oude" 38 toegekende aanvragen): Nog een link naar
de website van Agro-NRG (mooie foto's van Oude Nijeweme's schuur en pdf van
het Tubantia artikel): Ook
leuk (energie-nul woning met zonnepanelen; "waterpomp" moet natuurlijk "warmtepomp" zijn...): 22 oktober 2009: Updeetje á la française. In een e-mail van de Franse duurzame energie organisatie Energies-Renouvelables.org werd verwezen naar de publicatie van het tweede nummer van het nieuwe zonnestroom tijdschrift Systèmes Solaires, Le journal du photovoltaïque. Het is helaas een prijzig boekwerkje, los 35 Euri, voor 108 pagina's* (het Duitse Photon kost all-in voor Nederlandse abonnees 61 Euro, en daar krijg je 12 maal ongeveer 200 bladzijden Deutsch-grundlich zonnestroom moois per jaar voor in de bus...). Wel leuk is dat er in de e-mail een korte samenvatting wordt gegeven van de inhoud. Het nummer schijnt namelijk een zogenaamde "Atlas des Grandes Centrales Photovoltaïques" te bevatten, met een inventarisatie van alle "grote" PV-projecten die er in Frankrijk reeds zijn gerealiseerd. Daarbij enkele interessante data voor de nieuwe (2009) PV-realisatie in "la Grande Nation", status eind juni 2009 (afronding eerste halve jaar):
Opvallend hierbij is dat het grote, zonnige Frankrijk (62,6 miljoen inwoners volgens Population Reference Bureau medio 2009) in het eerste half jaar blijkbaar slechts 1,8 maal zoveel aan nieuwe (absolute) capaciteit heeft bijgeplaatst dan het 6,16 miljoen inwoners tellende Vlaamse Gewest (Vlaanderen nieuw van jan. tm. juni 2009: 75,5 MWp, zie marktcijfers elders op Polder PV). Dat betekent dat per hoofd van de bevolking de marktgroei in Frankrijk (2,16 Wp/inwoner nieuw in 2009) slechts zo'n 18% was van de forse groei bij de Nederlandstalige (excl. Brussel) noorderburen (12,26 Wp/inwoner nieuw). De Franse [atoom]republiek heeft dus nog steeds een forse inhaalslag te maken... * Abonnement Systèmes Solaires, Le journal des énergies renouvelables: 86 Euro voor "France metropolitaine" is goed voor tien nummers van het algemene duurzame energie broertje, 2 windenergie specials, en 2 specials over zonnestroom. Plus de laatste twee nummers als introductiekorting (aanbieding tm. 15 november 2009). ** Nog steeds het uit 95.000 First Solar (CdTe) dunnelaag modules bestaande, reeds op 18 december 2008 geinaugureerde zonnestroom park op een braak liggend industrieterrein bij Narbonne van de "Energies Nouvelles" dochter van opper-atoom-heerser EDF (zie pdf met persbericht). http://www.energies-renouvelables.org 22 oktober 2009: En weer een mijlpaaltje: Ascent Solar naar 11,7% (CIGS flexibel module)... Je kunt zeggen van de Amerikanen wat je wilt. Maar als ze eenmaal het "virus" te pakken hebben gaan ze d'r voor. Er gebeurt echt absurd veel in het land van "the sky is the limit" op het vlak van hernieuwbare energie. De ontwikkelingen zijn niet meer bij te houden. Zelfs niet als je alleen het zonnestroom nieuws wilt volgen uit dat land. Niet alleen wat betreft het her en der in het (vaak erg lege) landschap rücksichtslos neerplempen van steeds "dikkere" zonnestroom centrales (van tientallen tot - reeds in voorbereiding - een paar 100 MWp per stuk). Maar vooral ook basic research om nog lagere kosten, nog hogere efficiënties, en bij voorkeur een combinatie van beiden te verwezenlijken. Want "cost-drive" is in het financieel tot het uiterste getergde, en altijd al "op de centen" gefocuste Yankee-land een van de belangrijkste prikkels voor de nationale industrie. Amerikaanse ingenieurs zijn ongelofelijk creatief, hebben altijd al maximale vrijheid gehad in hun ontwikkeling, en als er genoeg research pecunia aanwezig is, zijn ze tot grootse dingen in staat. Ik heb u al een uitgebreide analyse van het lange tijd met scepsis bekeken werk van de vet met extern geld gesteunde Amerikaanse dunne laag reus to be, Nanosolar doen toekomen.
Nu is het de beurt aan een concurrent die met hetzelfde CIGS spul (bestaande uit koper, C(u), Indium, Gallium en Selenium) als basis voor de fotovoltaïsche omzetting van dat gratis spul genaamd zonlicht ook flexibele modules maakt. Ze stonden ook op Intersolar 2009 in München, en ik was onder de indruk van het fraais wat ze daar lieten zien. Een deel van het moois wat ze daar bij zich hadden was voor de kleinere gadgets voor de consumenten markt bedoeld. O.a. een fraai klein CIGS paneeltje ter grootte van een kredietkaart (ELO1, USB standaard voltage) voor het opladen van mobiele telefoons, GPS, MP3 spelers e.d. En ook een iets groter moduultje ("Premier") voor het voeden/opladen van laptops, DVD spelers, game consoles, e.d. Maar ze hadden ook al zeer veelbelovende grotere flexibele modules bij zich, en zetten o.a. in op een interessant niche segment van de markt: gevel façades (zie foto's). Ik doel hierbij op de innovatie komeet Ascent Solar Technologies, Inc. uit Thornton, Colorado (U.S.A.).
Ascent gaat echter ook voor het grotere werk, en ze hebben inmiddels (na in juli dit jaar al een module efficiëntie van 10,4% te hebben bereikt met een flexibele CIGS module van 429 cm², geverifieerd door NREL) een persbericht (link onderaan) doen uitgaan dat ze op celniveau met hun geavanceerde "monolithische" (alle depositie op 1 substraat) CIGS technologie op een flexibel kunststof substraat (...) al een record omzettings-efficiëntie hebben bereikt van 14,01%, en dat ze op module niveau nu al (!) op maar liefst 11,7% zitten (let wel: dunnelaag!). Deze modules zijn gemaakt op de eerste pilot plant van Fab1, een 1,5 MWp installatie in Littleton, Colorado. De resultaten zijn wederom door het beroemde, onafhankelijke NREL lab geverifieerd. NREL is onderdeel van het machtige Amerikaanse Department of Energy en krijgt massa's geld van de Obama Administration om de U.S.A. weer vooraan in de technologische ontwikkeling bij hernieuwbare energie te krijgen. Begin 2010 is Ascent van plan om hun commerciële 30 MWp productie "plant" serieus te laten beginnen met de fabricage van het flexibele CIGS moois. Het zal beslist niet het laatste goede nieuws zijn uit de continu voortrazende PV-sector. Want elke dag weer worden vele stappen verder in de goede richting gezet. Ascent: GO! Andere wereldrecords, zie overzicht op Polder PV (niet uitputtend). http://www.compoundsemi.com/documents/view/cldoc.php?id=118274 (persbericht met nieuwe record op Compound Semiconductors Online. NB: vandaag zowel op de Ascent site zelf, als op de NREL site geen berichten over het nieuwe record te vinden) http://www.ascentsolar.com/site/epage/87778_870.htm (technologie pagina van Ascent, waarin o.a. wordt uitgelegd waarom het bedrijf voor een temperatuur-resistent en blijvend isolerend plastic substraat kiest en niet voor een metallische drager zoals Nanosolar gebruikt [Aluminium]) 22 oktober 2009: Bureaucratie is nog veel erger... Ik zat me net te bedenken dat op het geweldige (...) schema van netbeheerder Liander m.b.t. de "ontzorging" van SDE klanten nog een cruciale extra schakel ontbreekt als het om zonnestroom gaat. Want al die SDE klanten hebben natuurlijk naast het waanzinnige gedoe rond het verkrijgen van de (jaarlijks fluctuerende en onvoorspelbare) subsidie immers óók te maken met hun zogenaamde "vrij verkozen" energieleverancier (vaak halfjaarlijks wijzigende stroomtarieven, honderden contractmogelijkheden met fors afwijkende kWh prijzen). Die moet namelijk, vanwege een deal/"afspraak" tussen de NMa/DTe en EnergieNed (zie mijn bericht van 17 mei 2007) "verplicht salderen". Waarmee feitelijk al een fragenswürdige draai aan het door de netbeheerders "uit te voeren" artikel 31-c in de Wet is gegeven. En daar hebben we al sinds dat artikel in de Elektriciteitswet is gemoffeld (juli 2004) heel wat mee te stellen. Een grote interpretatie-chaos die niet wettelijk is afgespijkerd. En: als u door de nul heen schiet "op enig telwerk", breekt bij de netbeheerder (en wellicht bij sommige leveranciers) de pleuris uit, want dat schijnen ze "administratief niet aan te kunnen". Al vijf jaar niet... M.a.w.: dat "simpele" schema van Liander is nog maar het topje van de ijsberg. Zonnestroom zelf opwekken* is en blijft in Nederland "one hell of a job". En mede daarom blijft de marktgroei in ons land microscopisch klein. Zoals gewild door de fossiel-nucleaire energiereuzen in ons poldermoeras. *Liander noemt het liever "terugleveren" (dat is namelijk iets "afwijkends"), terwijl het gewoon "leveren" of "volautomatisch op het laagspanningsnet invoeden bij overschot" zou moeten heten. Een kolencentrale "levert immers ook niet terug". Zo'n ding "produceert". Net zoals die paar tienduizend zonnestroom systemen overdag doen. 22 oktober 2009: 38 van 60 ingediende SDE aanvragen toegekend aan Twente??? Toegegeven, de subsidiefabriek van SenterNovem in Zwolle ligt niet heel erg ver van het Overijsselse Ootmarsum verwijderd. En ongetwijfeld kijken de boeren in Twente reeds vele jaren stikjaloers "over de Grüne Grenze" naar hun Duitse collega's in Nordrhein-Westfalen die de ene na de andere (melk)schuur bomvol blauw of zwart zonnestroom moois volleggen. Mogelijk is de creatie van de categorie ">15 tot en met 100 kWp" in de SDE 2009 voor sommige boeren de echte "trigger" geweest, want voor minder dan 15 kWp zou je toch niet gaan, met zoveel dakruimte? Nu stelt Robert ter Horst van het agrarisch adviesbureau Agro-NRG uit Ootmarsum nota bene in een klein artikeltje in de Twentsche Courant/Tubantia dat er maar liefst 38 van de 60 (!!!) bij SenterNovem ingeleverde aanvragen voor PV-projecten bij boeren in Twente toegekend zouden zijn. En dat binnenkort enkele tientallen boeren (gesaldeerd) op zonnestroom hun koeien zouden kunnen gaan melken. Ik ben erg benieuwd wat er waar is van die claim. Die trouwens in een artikel op donderdag van meer body voorzien zou moeten worden gezien de verwijzing onderaan het artikeltje. Het zou namelijk betekenen dat Agro-NRG nota bene een scoringspercentage van maar liefst 63% zou hebben behaald met hun zonnestroom-aanvraag-stormloop. Wat al zeer onwaarschijnlijk lijkt gezien de absurde overtekening van 245% voor de "kleine" categorie en maar liefst ruim 4.400% voor de "grote" categorie op ijkdatum 6 mei 2009. Het lijkt me ook helemaal onwaarschijnlijk dat al die aanvragen in de "grote" categorie (>15 tm. 100 kWp) gevallen kunnen zijn, want er zijn volgens EZ slechts 70 aanvragen in die categorie toegekend (let wel: voor het hele land!). Wat zou betekenen dat er ook aanvragen in de kleine categorie 0,601 tm. 15 kWp moeten zijn gevallen. In ieder geval heeft Twente, als het bericht klopt, van het totaal aantal tot en met heden "beschikte" aanvragen (totaal plm. 2.570, zie bericht van 2 augustus 2009) maar liefst 1,47% van de beschikkingen binnengeharkt, een prima prestatie voor zo'n relatief dunbevolkte regio... De Twentse boeren hebben naast de SDE subsidie ook - zoals geformuleerd in het Tubantia artikeltje - "een ‘groene’ rentekorting op leningen en fiscale voordelen" kunnen claimen. Waardoor, wederom aldus het bericht, "de investering na 15 jaar zo’n 20.000 euro" zou opleveren voor de boer in kwestie. Ik ben benieuwd naar de rekensommetjes van deze blijkbaar vet in de prijzen gevallen boeren. Want dan hoeven die zonnestroom minnende ambachtslieden niet meer te protesteren tegen de lage melkprijzen als het verhaal blijkt te kloppen. Zie ook de foto's die Polder PV in 2008 in Duitsland maakte, en die mogelijk straks ook in Overijssel met wat moeite zijn te produceren...
(als u aan het te publiceren Tubantia stuk kunt komen, heeft Polder PV interesse in een goed leesbaar gescande kopie, met dank!) Natuurlijk was dit megasucces aanleiding voor weer een sappige polderiaanse E-limerick. Hier! http://agro-nrg.com/ (website
lijkt nog niet geactiveerd...) 21 oktober 2009: Geen/wel feed-in tarief voor Nederland? Het is alweer een wat ouder artikel van Martinus Zaalderbos met de scherpe pen uit Twente. Maar mogelijk worden zijn woorden deels bewaarheid, of uiteindelijk toch ontkracht. Op de Milieudefensie site is recent een rapport van Ecofys gepubliceerd wat ik nog ga becommentariëren, ik heb enkele kanttekeningen. Let wel: dat rapport is een van de beste analyses ooit gepubliceerd over het wezenlijke verschil tussen de gruwelijke door EZ gedicteerde Nederlandse SDE "bureaucraten-regeling" en de door het Duitse BMU uitgevoerde Wet, het succesvolle EEG. Het rapport geeft de potentie voor zonnestroom in Nederland behoorlijk goed weer. Heel wat beter dan het eeuwige gezeur en gezever wat we van EZ gewend zijn. Maar voordat u dat rapport gaat lezen adviseer ik met klem eerst dat stuk van 25 maart van dit jaar te gaan lezen van de heer Zaalderbos. Vele waarheden als koeien (die door veel machtige lieden liever niet gehoord worden). Laten we hopen dat die desondanks niet uit gaan komen, en dat het Ecofys rapport de mindset in Den Haag wezenlijk zal helpen veranderen. Daarvoor is die veelvuldig door mij geciteerde "paradigma shift" nodig. In Jip-en-Janneke taal: het definitief losbeuken van de volkomen vastgeroeste denkraderen in menig hollandsch parlementarisch hersenpan. De vraag is namelijk of de huidige Regenten wel uit zichzelf in staat zullen zijn tot "structureel omdenken" i.p.v. tot "klassiek eeuwig fossiel pappen en nathouden"... http://www.vkblog.nl/bericht/253268/Geen_feed-in_tarief_in_Nederland (scherpe analyse van Zaalderbos na publicatie van het demotiverende "crisis akkoord" van Balkenende IV) http://www.milieudefensie.nl/
... in-tien-jaar-1-5-miljoen-huishoudens-op-zonnestroom-mogelijk (samenvatting;
link daar volgen naar het Ecofys document) 21 oktober 2009: SDE-ers in spé: u kunt "ontzorgd" worden! Dat heb ik (uiteraard) niet verzonnen, maar dat schijnt een initiatief uit "de sector" te zijn. De polderknaap van Polder PV kreeg, nadat hij reeds minimaal 11 pagina's bomvol beargumenteerde SDE kritiek had geschreven (nergens in Nederland op het vlak van zonnestroom zo diep uitgespit) in "de wandelgangen" wat leuke informatie over hoe de drie grootste netbeheerders om (lijken te zullen) gaan met de SDE kermis. En wat hun "rol" dan wel is/zal zijn in het "ontzorgen" (not my words...) van de arme SDE klanten. Het meest verbijsterend was wel de bijlage in de vorm van een Power Point presentatie van de grootste netbeheerder, Liander. En dan vinden sommige lieden dat ik me niet zo druk moet maken om de SDE bureaucratie, omdat het zo'n "geweldige regeling" zou zijn... Ha! Oordeelt u zelf. Op de twaalfde SDE pagina op Polder PV, met het Power Point fraais voor u ter download...:
20 oktober 2009: "New Treaty" - Gudrun Kopp/FDP slijpt het mes ... of wet ze de botte bijl? Een Engels sprekende Bloomberg journalist interviewde de liberale (FDP) zegsvrouwe Gudrun Kopp over de afspraken die met de (veel grotere) CDU/CSU "Union" zijn gemaakt m.b.t. de ondersteuning van zonnestroom in Duitsland na de verkiezingen. Kopp liet zich niet in details uit over de consensus (die voelde de hete adem van de goed georganiseerde zonnestroom sector waarschijnlijk in de nek). Maar liet wel blijken dat wat haar betreft zo snel mogelijk "ingegrepen" moest worden. En dat er op (zeer) korte termijn een marktinventarisatie moet komen van kosten en baten m.b.t. het Duitse EEG (nog steeds: het meest succesvolle incentive regime voor hernieuwbare elektriciteit ter wereld). Kopp stuurde aan op een "New Treaty" zonder details te onthullen, maar wat an sich al behoorlijk "dreigend" klinkt (naast het EEG is er niets op deze aardkloot wat zo'n status toegekend kan worden). Ze versprak zich echter toen door de journalist aangedrongen werd op welke "cut in costs" de FDP dacht aan te sturen. Kopp repliceerde dat er in de markt over "30% lagere kosten" werd gesproken. Daarmee doelt zij natuurlijk op de 30% lagere moduleprijzen die inmiddels zeker in Duitsland worden geconstateerd door o.a. Photon en vele andere analisten sinds de instorting van de prijzen sinds eind 2008/begin dit jaar. Na deze ietwat omfloerste vaststelling, sprak Kopp het volgende uit:
Wat kunnen we uit deze geheimzinnige vertoning in ieder geval concluderen? Dat de onzalige suggestie die vorig jaar al door Frondel van het sterk door de fossiele energielobby beïnvloede "wetenschappelijke onderzoeksinstituut" RWI werd geuit, namelijk in een keer (mind you: voor de "EEG Novelle 2009!") minimaal 30 procent degressie van de invoedingstarieven voor zonnestroom op te leggen i.p.v. de paar jaar lang tot en met 2008 in Wet vastgelegde degressie van 5%, hoogstwaarschijnlijk zelfs niet met het aangekondigde drama zal worden ingevoerd. Ook heeft mevrouw Kopp het in het gesprek met geen letter over een eventuele fatale, de eigen markt om zeep helpende "marktcap". Als de journalist, advocaat van de duivel spelend, suggereert dat de feed-in tarieven mogelijk gehalveerd zouden worden, schud Kopp beslist nee met haar hoofd (maar gaat verder weer niet in op de hoogte van de gegarandeerd er aan komende fors verhoogde degressie). Dit betekent wellicht dat de FDP aanstuurt op verhoging van de degressie percentages naar een niveau ergens tussen de 15 en (?) 20 procent (wat t.o.v. de realiteit nu als een "considerable cut" beschouwd kan worden en desondanks waarschijnlijk niet in de buurt komt van de vorig jaar al door Frondel "gewilde 30%"). Dat zal er weliswaar "flink inhakken" in Duitsland, maar we moeten niet blijven vergeten dat voorlopig de module en systeemprijzen nog lijken te blijven dalen, dat er sowieso een langjarige ondersteuning blijft bestaan (alhoewel er mogelijk aan de duur kan worden getornd), en dat er nog steeds tegen zeer interessante voorwaarden laagdrempelig leningen afgesloten kunnen worden bij o.a. de KfW bank om PV-systemen voorgefinancierd te krijgen. En, zo liet Kopp ook zeer duidelijk blijken, dat er niets verandert voor alle oude, reeds in het EEG zittende, of, en dat is de crux: nog dit jaar in het EEG komende installaties. Die blijven namelijk hun in Wet verankerde feed-in rechten houden (dit jaar geldt nog steeds de bestaande, op 1 januari dit jaar ingevoerde EEG 2009 Novelle!). En zelfs Gudrun Kopp zal het niet in haar hoofd halen om aan de rechten van die meer dan een half miljoen huishoudens met dakvullende PV installaties te proberen te tornen. Ook de FDP houdt (waarschijnlijk) niet van volksopstanden en kuddes advocaten op hun dak. Kopp weigerde verder in detail te treden, wat natuurlijk alles te maken heeft met het snoeiharde feit dat zodra ook maar enigzins bekend zou worden waar de FDP op aanstuurt, er dit jaar nog zo'n absurde run op zonnepanelen zal gaan plaatsvinden in de laatste 2 maanden (waarbij dat 19 MWp minirushje eind 2003 in Nederland als een onbeduidend briesje zal verbleken), dat de "betaalbaarheid" van het EEG al in het gedrang gekomen zal zijn (naar de smaak van het FDP) nog vóórdat de liberalen in de Bondsdag mee de scepter mogen gaan zwaaien, samen met de veel grotere CDU/CSU. Het lijkt me erg interessant om eens te laten onderzoeken hoeveel personen in die dik half miljoen huishoudens met dakvullende PV-installaties in Duitsland FDP stemmen of hebben gestemd... CDU/CSU tegenvuurtje Foutje Bloomberg? (a) Het zijn beslist niet de "power companies" (bedoelt lijken te worden de "geliberaliseerde energieleveranciers") die de Einspeise Vergütungen uitbetalen, maar, en dat is een wezenlijk verschil, het zijn de lokale distributienetbeheerders die wettelijk verplicht die bedragen moeten uitkeren voor alle op hun lokale net ingevoede hernieuwbare (EEG gedefinieerde) elektriciteit. En die hoeveelheid geld weer dienen te verhalen op de transportnetbeheerders. Uiteindelijk hoesten alle kWh verbruikers behalve de grootste stroomzuipende concerns de feed-in op (voor alle EEG opties, niet alleen zonnestroom!): dat zijn de echte betalers! Zie verder over het per 1 januari 2010 aan te passen "Wälzungs-principe" van de geldstromen mijn bericht van 16 oktober 2009. (b) Er wordt gesproken over "43 eurocent". Dat is de vergoeding (43,01 €ct/kWh) voor de laagste staffel (tot en met 30 kWp) in het EEG. Dat zijn voor het overgrote merendeel typische "burger projecten". Die hebben uitsluitend te maken met eindverbruikers prijzen waarin alle opslagen als netbeheer, belastingen en BTW zijn gestapeld als ze stroom afnemen, en die volgens de recente BMU grafiek, gemiddeld all-in al 21,6 eurocent/kWh kostte in Duitsland in 2008. Die (volslagen kunstmatig tot stand gekomen) eindverbruikers prijs vergelijken met de (net zo kunstmatig goedkoop gehouden) atoomprijs direct aan de poort van de splijtingscentrale (zonder enige opslag!) is je reinste volksverlakkerij en een journalistiek bedrijf als Bloomberg onwaardig! Die 21,6 eurocent betekent namelijk een factor twee, niet vijf, zoals gesuggereerd. Dat geeft alweer een heel ander "beeld" van de impact van die kunstmatig lage atoomprijzen zonder enige compensatie voor de drama's die de reeds lang afgeschreven kerncentrales op de samenleving gaan afwentelen. Ook in Duitsland blijft het non-level-playing-field als vanouds recht overeind. Bloomberg zit gewoon de fossiel-nucleaire lobbyisten klakkeloos na te kwaken... Het zal u wellicht niet verbazen: de definitieve details van "de deal" tussen CDU/CSU en FDP zullen pas op 31 december van dit jaar bekend worden (Bloomberg bericht 19 oktober 2009), als de wat minder slimme Duitsers met zonnestroom wensen ruw uit hun slaap gewekt worden met een wat onfris perspectief op een rendabel te exploiteren, nog in 2010 aan te schaffen PV systeem. De iets slimmere Duitsers hebben dan (hopelijk) al lang (eigenlijk: nu al) hun PV-systeem besteld (als er nog aan zonnepanelen is te komen) en, veel belangrijker nog: op zijn laatst half december reeds aan het net laten koppelen door een gecertificeerd installateur. Dan kunnen ze nog 20 jaar onder de bestaande Wet (EEG Novelle 2009) 43,01 eurocent per kWh vangen. Wat er per 1 januari 2010 gaat gebeuren, zal de meesten van de mensen uit deze laatste categorie dan verder Bratwurst wezen. Het worden weer spannende tijden bij wereldkampioen Duitsland. Gaan ze de 4 GigaWattpiek in een jaar tijd halen, zoals gesuggereerd in het redactioneel commentaar in het september nummer van Photon??? http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601085&sid=aZhRu2aKS6EM (bericht
van 19 oktober 2009 met korte samenvatting van en link [zie tabblad]
naar Engelstalige video met interview met Gudrun Kopp
van de FDP) 20 oktober 2009: Zoveelste "crisis" in Nederlandse PV sector in een ander daglicht bezien. Of het nu te maken heeft met de mondiale depressie of dat er wellicht meer oorzaken zijn aan te wijzen: het gaat niet goed met het beetje PV-industrie wat we hebben in Nederland. Ik doel daarbij vooral op de "maakindustrie" en de progressieve realisatie van een eigen marktafzet (die blijft doorkruipen onder de op alle fronten limiterende SDE "markt"condities). Bij Solland vloog er al een respectabel aantal mensen met tijdelijke aanstellingen uit, Ubbink Solar moest de modulefabriek in Doesburg sluiten, en nu kondigt zich het volgende vervelende nieuws alweer aan. Het is slechts een klein artikeltje in FEM Business & Finance magazine (wat mogelijk zelf ook al wordt bedreigd met opheffing), waar mijn oog toevallig op viel in de Openbare Bibliotheek. Polder PV relativeert overigens het nieuws direct na dit "nieuwtje".
De bouw van de Sunrise fabriek, waarmee Scheuten Solar in Venlo al geruime tijd een radicaal nieuw type dunnelaag zonnepanelen wil gaan produceren, is uitgesteld. Deze fabriek, waarvoor 150 miljoen Euro op tafel moet komen, zou zogenaamde dunnelaag CIS modules moeten gaan produceren waarbij gebruik gemaakt zou gaan worden van een uniek (zeg maar gerust: revolutionair) "glaspareltjes procedé" (zie uitgebreide bespreking van 15 juni 2007). Frans van den Heuvel van Scheuten Solar stelde in een interview in Photon van april 2006 nog, dat Sunrise in 2009 reeds 250 MWp aan productie zou moeten gaan draaien. Let wel: De enige andere PV-fabriek van betekenis is Nederland, Solland Solar (grens tussen Heerlen en Aachen) produceerde in 2008 fysiek slechts 60 MWp aan zonnecellen volgens het productie overzicht in Photon van april 2009 (NB: op een productie capaciteit van maar liefst 170 MWp). Zo snel kan "het" dus verkeren, in de extreem dynamische PV business (lees nogmaals: in de "maakindustrie"). Het FEM artikeltje rept van problemen bij de financiering van de fabriek. Wat niet vreemd is gezien de deplorabele situatie van de financiële markten, zeker niet bij een mogelijk nog door de financiële experts als "riskant" geziene inzet van een nogal innovatief cel/module assemblage proces op de reeds met vele productietechnieken gezegende PV markt. Relativering
Hoofdkantoor Kwaliteit Gelsenkirchen
celproductie verkocht aan ARISE Tot slot Het is maar een idee... Bron opschorten
bouw Sunrise fabriek: Nagekomen: http://www.energeia.nl/preview.php?Preview=736 (bericht
van Energeia over het "uitstel" nieuwtje, permalink) http://photon-magazine.com/news/news_2005-07%20eu%20feat%20Scheuten.htm (interessant doch deels alweer achterhaald, lang inhoudelijk interview door Photon International met Frans van den Heuvel van Scheuten Solar, juli 2005)
19
oktober 2009: Hoofdstuk
99999999 met SDE ellende. Dat was de titel van de e-mail die ik
kreeg van een "beschikte" SDE klant die al geruime tijd een zogenaamde
"bruto productiemeter" voor zijn zonnestroom opwekking heeft snorren. En
die een meteropnemer op bezoek kreeg. Althans: die een bezoekje aan hem wilde afleggen.
Maar die dat bezoekje nog maar even een paar maandjes moet uitstellen
van
genoemde klant. Om verdomd goede redenen.
De getroffen
SDE klant legt pijnlijk nauwkeurig uit waarom dan wel precies (vetdruk
en enkele met nummers becommentarieerde passages van Polder PV in en
onder de tekst van de e-mail):
Toelichting Polder PV (1) Bedoeld
wordt hier de zogenaamde (voor SDE beschikten verplichte) "bruto productie
meter" die de werkelijk gerealiseerde totale productie van het SDE
zonnestroomsysteem gecertificeerd (en verzegeld) vastlegt. In jargon
binnen de sector wordt deze meter de "BPM" gedoopt. (3) Dit heeft met de door Polder PV regelmatig bespotte, door EZ verzonnen maximering van de zonnestroom subsidie binnen de SDE te maken. De maximale genormeerde productie van 850 kWh/kWp.jaar (voor SDE 2008 beschikten resulterend in 3,5 kWp * 850 kWh/kWp.jaar = 2.975 kWh/jaar "maximaal te subsidiëren"). De "850" die ECN Beleidsstudies als zogenaamd "gemiddeld voor Nederland" hanteert, waar Siderea.nl het niet mee eens lijkt te zijn gezien zijn nauwkeurige simulaties van productie voor PV. Een zoveelste inperking die sowieso al idioot is en in de zonrijke kustregio mogelijk tot non-innovatieve, slecht geplaatste en suboptimaal presterende nieuwe (!!!) SDE systemen zal gaan leiden omdat deze zielloze kruideniers subsidiekronkel meer opwek dan die 850 kWh/kWp.jaar onaantrekkelijk maakt (vergelijkbare gestoorde gevolgen vinden plaats bij de windenergie, Wind Service Holland rapporteert daar over). Een "cap" die nu dus tot nog absurder gevolgen zorg lijkt te dragen bij de "vaststelling" van de geëxtrapoleerde (!!!) jaarproductie van zonnestroom op basis van niet op 31 december vastgestelde (of door de beschikte SDE aanvrager aan SenterNovem door te geven ???) meterstanden op de "BPM"... (4) In 2008 zou dat betekend hebben, met een vast basisbedrag van 56,4 eurocent/kWh, en een met terugwerkende kracht op 27 maart 2009 door EZ (met vraagtekens omgeven) vastgestelde en in de Staatscourant van 8 april 2009 gepubliceerde "correctiefactor" van 22,0 eurocent/kWh (verschil: 34,4 eurocent/kWh daadwerkelijk subsidiebedrag voor 2008): 425 x 0,344 = € 146,20 misgelopen subsidie. Aangezien het correctiebedrag voor 2009 hoogstwaarschijnlijk hoger zal komen te liggen dan die 22,0 voor 2008, zal de "gemiste subsidie" voor dit jaar mogelijk iets lager liggen. Doch nog steeds onacceptabel zijn, want een normale "terugverdientijd berekening" kun je met dit soort gestoorde negatieve variabiliteit wel vergeten. (5) En: de zon veel lager, onder een zeer ongunstige hellingshoek aan de hemelkoepel staat en vaak in de gebouwde omgeving voor forse, langdurige slagschaduwen zorgdraagt, waardoor de productie in de wintermaanden sterk terugvalt (zie grafiek van in de wintermaanden deels beschaduwd deelsysteem van Polder PV) Moet Polder PV hier nog wat aan toevoegen, na reeds minimaal 11 pagina's bomvol argumenten tegen en kritiek op de SDE regeling (voor zonnestroom...) volgeschreven te hebben? Met nog ongetwijfeld meer ellende in aantocht die het gevolg is van de monsterachtige en extreem ingewikkelde, mensen tot waanzin drijvende bureaucratie die er is opgetuigd voor deze "stimulerings"regeling? Neen, verder niets aan toe te voegen, dus. U weet Polder PV te vinden als u het om wat voor (beargumenteerde) reden dan ook niet eens bent met de gevolgtrekkingen van de inzender van dit zoveelste "SDE fraais". Tot slot nog even de opmerking dat "manipulatie van meterstanden bij decentrale invoeders van zonnestroom" inmiddels een steeds vaker gepraktizeerde "bezigheid" bij de netbeheerders lijkt te gaan worden, gezien de ronduit rampzalige berichten m.b.t. deze ranzige materie die ter ore beginnen te komen van Polder PV. Alsof we niet allemaal een schofterige meetdienst van dik dertig Euro per jaar betalen om zogenaamd "gecertificeerde, gevalideerde" meterstanden vast te laten leggen door de monopolisten op onze geweldige energiemarkt (lees: netbeheerders en de door hen "aangewezen" meetgemachtigden). Den Haag, voor de tigduizendste maal: sla die netbeheerders s.v.p. in de boeien, en regel deze en gerelateerde waanzin nou eindelijk eens ondubbelzinnig en slechts voor één interpretatie vatbaar in Wet!!!!! (uiteraard ten gunste van de tot het uiterst getergde zonnestroom producenten, s'ils vous plaît...). Met dank voor dit bericht van het "scherp denkende" SDE slachtoffer. Die (net) op tijd inzag dat hij bestolen dreigde te worden vanwege de zoveelste van te voren niet "voorspelde" megablunder in deze rampregeling... 16 oktober 2009: Hernieuwbare elektriciteit mag wat kosten: voorspelling BRD 2010. Of het nu lag aan het feit dat er een fundamentele wisseling van kleur in politiek Duitsland van rood/zwart (SDP met CDU-CSU) naar geel/zwart (FDP met CDU-CSU) heeft plaatsgevonden of dat het puur "toeval" was, zal ik in het midden laten. Manipulatie van (timing van) nieuws is een van de oudste politieke instrumenten, dus het hier onder volgende bericht kan net zo makkelijk met die klassieke waarheid in het achterhoofd "gelezen" worden. Vergeet nooit dat de berichtgever, het Bundesverband der Energie- und Wasserwirtschaft (BDEW) onder de "tucht" van het Duitse ministerie van Economische Zaken, het Wirtschaftsministerium staat. En u zou inmiddels moeten weten wat dat soort ministeries van "al te heftige support voor bepaalde marksegmenten" vindt. Zeker als het om "linksige" zaken als duurzame energie gaat. Als het aan een gemiddeld "ministerie van economische zaken" ligt, kan elektriciteit namelijk niet goedkoop genoeg zijn. En u en ik weten wat dat voor de actuele "concurrentiepositie" van de nog zeer kwetsbare hernieuwbare energie branche betekent op een permanent unlevel "playing field". Feitelijk: de dood in de pot, dus... Afijn. Het BDEW publiceerde gisteren "goed getimed" een ongetwijfeld in Duitse politieke kringen er "fors" in hakkend persbericht, waar de relschoppers-pers als "Spiegel" e.d. waarschijnlijk wel raad mee zullen weten. Het BDEW controleert namelijk minutieus hoeveel er per maand aan (onder het EEG vallende) hernieuwbare elektriciteit wordt opgewekt. Dat is trouwens nog steeds in deze volgorde qua volumina aan geproduceerde kilowatturen: wind > biomassa > water > zon > etc. Ook wordt vastgesteld hoeveel er totaal in de BRD aan elektra is geconsumeerd in dezelfde maand. Op basis van de verhouding tussen "hernieuwbaar opgewekt" en "totale elektra consumptie" worden maandelijkse prognoses gemaakt op basis waarvan de zogenaamde "EEG Quote" wordt vastgesteld. Hieruit wordt de landelijk uniforme zogenaamde "EEG Umlage", de beroemde kWh opslag waar alles uit wordt betaald berekend. Hierbij goed lezen: deze omslag wordt dus niet op voorhand door een of andere stalinistische partij of een groep niet parlementair verkozen ambtenaren vastgelegd ("we willen maximaal zoveel van dit en zoveel van dat"). Die opslag wordt bij de oosterburen continu aangepast aan de volledig vrij gelaten, blijvend ongecapte, dus drempelloze (...) autonome marktontwikkeling van hernieuwbare elektriciteit!!! De EEG Umlage bedroeg volgens dit recente document [pdf] van het BMU (Duits Milieuministerie wat verantwoordelijk is voor de uitvoering van de EEG Wet) in 2008 (toen er alleen al aan zonnestroom installaties 1.500 MWp werd bijgeplaatst) € 3,10 per maand voor een huishouden wat 3.500 kWh per jaar verbruikt (NB: ook alle half miljoen huishoudens met een PV-installatie). Dat komt neer op een kWh gerelateerd bedrag van (12*310)/3.500 = 1,06 eurocent/kWh. Realiseert u zich s.v.p. ook dat alle bedrijven en alle andere afnemers niet zijnde huishoudens dezelfde kWh opslag betalen in Duitsland.
Het BDEW komt nu met haar prognose voor 2010, wat door de enorme groei aan de onder het EEG vallende hernieuwbare elektriciteit producerende installaties (PV inclusief) tot "ietwat" andere condities zal gaan leiden. Dit wordt mede verergerd door de gevolgen van de mondiale crisis, met ook weer een meevaller. Prognose 2010 In totaal prognosticeert het BDEW voor 2009 een totaal aan door de bijna 900 netbeheerders in de BRD uit te keren "Einspeise Vergütungen" van rond de 10 miljard Euro voor 2009, en zelfs een lief sommetje van 12,7 miljard Euro voor 2010. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat Duitsland al zo'n gigantische, unieke markt voor hernieuwbare stroom heeft opgebouwd (alle installaties zitten nog in de EEG regeling), en, het allerbelangrijkste: er komt geen cent van al die honderdduizenden door de bijna 900 Duitse distributie netbeheerders uit te betalen Einspeise Vergütungen uit de Staatsbegroting. De BDEW ziet de uitbouw van hernieuwbare elektriciteit onder EEG condities volgens het bericht zonder meer als "belangrijk en correct", maar benadrukt wel dat de in gang gezette voortvarende ontwikkeling (dus) "zijn prijs" heeft. En dat "die prijs" eerlijk gecommuniceerd dient te worden met de Duitse samenleving, die immers deze rappe ontwikkeling direct uit de elektra consumptie financiert. Een van de slimste en meest effectieve "doelbelastingen" die ik ken, wat u daar verder ook van vindt: hij werkt retegoed en effectief! Zegsvrouwe Hildegard Müller stelt wel dat Duitsland nu (ongeveer 9 en een half succesvolle jaren na de start in april 2000) aan het werk moet om hernieuwbare energie (ze bedoelt: elektriciteit) "in de markt te integreren". EEG beïnvloedende
factoren (2) Door de crisis is ook de "markt gedreven" stroomprijs op de handelsbeurs onder druk komen te staan. Dit heeft gevolgen voor de EEG Umlage via het volgende mechanisme. Per 1 januari 2010 is er geen "fysieke" omslag (lees: kilowatturen) meer van alle EEG stroom. Dit werd als vanouds gerealiseerd via de route stroomproducent >> distributienetbeheerder (die betaalt de producent voor de verplicht afgenomen EEG stroom en moet verplicht alle kWh doorsluizen) >>> hoogspanningsnetbeheerder ("Übertragungsnetzbetreiber", die ook de EEG stroom verplicht moet doorvoeren) >>> distributienetbeheerder (idem) >>> eindverbruikers die via de leveranciers de stroom virtueel als "stroommix" afnemen. Door de enorme groei van de hoeveelheid EEG stroom was het voor de uiteindelijke stroomleveranciers (feitelijk pure administratiekantoren, net als in Nederland) namelijk steeds moeilijker om hun inkoop en afzet van kilowatturen op elkaar af te stemmen. Dit kwam vooral ook door de forse seizoensgerelateerde fluctuaties, met name door de grote hoeveelheden windstroom in het EEG. Om de administraties bij de leveranciers te ontlasten is van die zogenaamde "Physikalische Wälzung" afgestapt. In 2010 hoeft er slechts "virtueel" via een volledige "Finanzielle Wälzung" omgeslagen te worden, waardoor de leveranciers bij hun inkoop- en afzetbeleid van pure kilowatturen geen rekening meer hoeven te houden met de verouderde eisen van het EEG. De wijziging van dat "Wälzung" principe gaat als volgt: de (bijna 900) distributie netbeheerders nemen de EEG stroom als vanouds verplicht af van de producenten, sluizen die fysisch door naar de "Übertragungsnetzbetreiber" (ÜNB), en die partijen (inmiddels tot onafhankelijke netbeheerders omgevormd) moeten nu deze verplicht afgenomen hoeveelheden EEG stroom via de Leipziger Strombörse EEX "op efficiënte" wijze aanbieden, waarvoor ze vervolgens middels "marktmechanismen" een bepaalde prijs krijgen. Deze zal uiteraard een stuk lager liggen dan de wettelijk verplichte "inkoop prijs" die de oorspronkelijke distributienetbeheerders hebben moeten betalen (wettelijk vastgelegde, gestaffelde tarieven). Nu zal het "verschil" tussen beurswaarde en de inkoopwaarde de financiële maat gaan worden om de over het hele land uit te rollen kWh Umlage uit te gaan bepalen, zodat iedereen evenveel voor die omslag zal blijven betalen. Het BDEW ziet nu als gevolg van de lagere beursprijzen, dat de verschilwaarde groter wordt, wat een opwaartse druk op de uiteindelijk te betalen omslag zal geven. Uiteraard is het ook zo dat, als de economie weer aantrekt, die verschilwaarde weer kleiner zal worden en de "druk" op de door het BDEW te bepalen omslag ook navenant weer afneemt. (3) Een positief effect ziet het BDEW echter juist in die overgang van een zogenaamde "fysische" omslag van de EEG kilowatturen over alle leveranciers (en dus eindverbruikers) naar een zuiver "financiële" omslag. Deze wijziging is in juli dit jaar (2009) door de Duitse Bondsdag geratificeerd en goedgekeurd (het Duitse parlement gaat beslist niet over een nacht ijs met dit soort ingrijpende zaken). Zowel de kosten van de uitvoering van het EEG worden hierdoor kleiner, en de transparantie van de financiële gevolgen wordt groter, wat het EEG ook politiek en juridisch/wets-technisch bezien nog robuuster zal maken dan het al sinds april 2000 was. De leveranciers kunnen hun activiteiten voortaan efficiënter laten verlopen en hun planningszekerheid wordt vergroot, waardoor de administratieve druk op de bedrijven wordt verlicht. Door het wegvallen van de "fysische" omslag valt het zogenaamde "prognose risico" voor de leveranciers weg doordat er niet meer rekening gehouden hoeft te worden met maandelijks fors fluctuerende hoeveelheden "verplicht af te nemen (wind) kilowatturen". Ze kunnen dus naast de verplichte door te rekenen financiële kWh Umlage voor de nationaal opgewekte EEG stroom hun eigen "vrije" keuzes blijven maken in de "fysieke stroommix" die ze hun klanten willen aanbieden. Andere prijsbepalende
factoren Onverwacht
voordeel http://www.bdew.de/ ... /Kosten_fuer_Strom_aus_erneuerbaren_Energien_steigen?open&ccm=250010 (persbericht) http://www.erneuerbare-energien.de/files/pdfs/allgemein/application/pdf/ee_zahlen_14.pdf (data
en grafiek kostprijs ontwikkeling Duits EEG tot en met 2008) 16 oktober 2009: Leuke voordracht, geïrriteerde haarzakjes, meten is weten en leuke contacten. Er zijn mensen die al "een tijdje meelopen" in het kleine Nederlandse zonnestroom wereldje. En het na jaaaaren oeverloos en vruchteloos ouwehoeren wel hebben gezien. Ze zijn wat anders gaan doen, ze hebben de beveiligingsgordel voor op het dak aan de wilgen gehangen, of ze doen nog steeds wat ze al die jaren al hebben gedaan zonder zich verder met de small-talk op congressen en symposia te bemoeien. Subsidie regime of niet: zonnepaneeltjes vakkundig plaatsen op het dak van mensen die het eeuwige gezeur ook al lang zat zijn, en gewoon op eigen "risico" die prachtdingen aanschaffen. En vervolgens een lange neus trekken tegen de energieboer en het Ministerie van Financiën die hen jarenlang hebben uitgemolken met onnavolgbare tariefstellingen en "heffingen" in verschillende duivelsche gedaantes. De webmaster van Polder PV zit nog niet zo heel erg lang in "het wereldje" (formeel is PPV op 13 maart 2000 "begonnen" toen de stekker van het eerste setje van 4 Shell modules in het stopcontact ging), en kent desondanks deze verhalen die hij zo af en toe krijgt voorgeschoten. Ik ben ook beslist niet iemand die al die vreselijk leuk bedoelde bijeenkomsten afschuimt, al was het alleen al vanwege de dan wel erg hard oplopende prijzige kosten voor het bepaald niet goedkope treinvervoer. Laat staan de soms schandalige bedragen die voor sommige betaalde energie congressen worden gevraagd (particulieren blijkbaar niet gewenst). Maar het is vaak wel degelijk een gelegenheid om eens nader contact te leggen met professionals en insiders uit het wereldje. Wat voor fantastische verhalen er ook verder worden verteld op zo'n dag: de contacten "in de wandelgangen" zijn vaak de slagroom op de koffie. Daar hoor je vaak meer en in veel groter detail dan tijdens menige voordracht. Centrotherm Ook wordt gedacht aan iets kleinere fabrieken om niet meteen enorme investeringsbedragen op tafel te hoeven krijgen. De 347 MWp "all-in" fabriek zou namelijk een slordige 718 miljoen Euro gaan kosten. Maar: dan heb je ook "wat". Een state-of-the-art fabriek met het volledige kristallijne productie proces. Wel is een "split" in de energie vretende silicium/wafer productie en de feitelijke cel/module productie mogelijk. Zo denkt Centrotherm aan een scheiding tussen Canada (goedkope hydropower) voor de eerste proces stappen, en de minder energie intensieve (in forse mate te automatiseren) cel/module productie in Duitsland. Alternatieven zijn het hele proces (1 factory) in U.S.A. of in China te laten plaatsvinden. Dan komt Centrotherm op "gate factory" module prijzen van resp. 1,26 (Canada/BRD), 1,23 (U.S.A.), of zelfs maar 1,07 Euro/Wp (China) uit. Daarmee zijn "grid parity" systeemprijzen te bereiken in veel hoogst interessante gebieden met kapitaalkrachtige consumenten. Wim Holland Solar Geïrriteerde
haarzakjes, koude rillingen en stoom uit de oren Het aller, allerergste was wel het moment suprême: Zogenaamd vanaf 2015 gaan "we", zo suggereerde deze SenterNovem medewerkster, "grootschalig uitrollen" met een of ander compleet utopisch, fictief en onbenoemd noch gedefinieerd "geïntegreerd PV-systeem" wat op alle daken uitgerold zou gaan worden als ware Stalin het teddybeertje van EZ. En dan "zou alles goed gaan komen", zo leek de suggestie van deze enigzins off-world levende medewerkster van SenterNovem. Tijdens het uitkramen van deze rabiate nonsens was het geroezemoes enkele pitches hoger aan het worden, voelde je de haarzakjes collectief de vorm van vel van kippen aannemen, zag je uit de hoofden van respectabele bezoekers (zoals de meneer van het miljardenbedrijf Corus, bekend van hun fraaie Kalzip systeem met UniSolar amorf-Si zonnepaneel matten op felsendaken, naast me) de spreekwoordelijke stoom komen, was er af en toe wat spreekwoordelijk schuim op dichtgeknepen lippen zichtbaar, en kon in de zaal misprijzend hoofdgeschud worden waargenomen. De reactie van een bestuurslid van de branche organisatie was dan ook volslagen terecht en heftig: "Genoeg gepraat, NU hebben we werkpaarden op het vlak van zonnestroom nodig. We moeten aan de slag". Het bestuurslid had natuurlijk het grootste gelijk van de wereld, en dat was ook aan de bijna voelbare reactie van de zaal te zien. Of de "boodschap" bij SenterNovem - laat staan EZ of het door financiële drama's geplaagde kabinet - is aangekomen, blijft de vraag... Niet gek, wellicht dat zo'n beetje de partijen waar het allemaal om zou moeten gaan vandaag vrijwel afwezig waren? De burgers. En, bepaald niet de meest te veronachtzamen groep: de installateurs. De bekendste installateurs/PV systeem aanbieders in Nederland waren in geen velden of wegen te zien. Wedden dat ze "bezigheden elders" hadden? Iets op grote platte daken in Vlaanderen, wellicht? Meten is weten Het leukste
van al? Al met al best wel weer een geslaagde dag (met dank aan de organisatoren...). Ook een hoop gemist (o.a. parallelsessie "Dutch Solar Energy R&D Seminar, met basic research resultaten innovaties bij Nederlandse universiteiten). Maar dat kan ook bijna niet anders. Wat kristalhelder was op de dertiende oktober in Utrecht: het was stervensdruk. De maatschappelijke druk om zelfs in het gitzwarte Nederland zonnestroom tot een succesverhaal te maken neemt zeer sterk toe, en we gaan gewoon de in fossielen en "basislast" vastgeroeste onwilligen platwalsen met de duurzaamste stroom die d'r is. Die, laten we dat bij dezen ook nog eens voor de zoveelste maal duidelijk vaststellen, ook voor Jan met de Pet in de Wilhelminastraat kristalhelder, gewoon zonnestroom zou moeten heten. Ook bij de bureaucraten uit Utrecht... http://www.jointsolarpanel.nl/ (met
name de wetenschappelijke tak van deze zonnestroom dag, met diverse presentaties,
ook die van de heer Fath van Centrotherm, en van de heer Piet over Stad
van de Zon) |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|