starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 12

meest recente bericht boven

15 maart 2006 - 19 april 2006

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


19 april 2006: Interview in Leidsch Dagblad. Tim Brouwer de Koning, ombudsman van het Leidsch Dagblad had me een paar weken geleden al geïnterviewd, en vandaag kreeg ik op de biologische markt in Leiden zowaar van de kaasboer de krant (van 18 april 2006) met het interview in handen gedrukt. Over het "wel en wee" van de firma Polder PV op het vlak van de betrekkingen met zijn "oude" leverancier NUON (die nog wel steeds stadswarmte levert en de netbeheerskosten factureert), de zonnepanelen troubles, de stadswarmte perikelen, een verrassend nieuwtje van Continuon (hadden we namelijk nog niks van gehoord over de foute capaciteitstarieven, bovendien wordt hier gesuggereerd dat met het compenseren van de door ons "aangebrachte" huishoudens de zaak beklonken lijkt, wat absoluut niet zo is), en dat soort verfrissende zaken. Er staan een paar kleine slippertjes in, maar dat is verder geen punt want het gaat vaak om omvangrijke zaken die niet eenvoudig in een krantenartikel zijn samen te vatten.* Verder een treffende samenvatting van mijn avonturen met NUON, oordeelt u verder zelf op de nieuwe pagina "Polder PV en de pers". Met daarop twee stukken, het eerste stukje van de voorpagina en het tweede, grote stuk op de pagina van de Ombudsman.

*Een zeer belangrijk punt wil ik hier wel benadrukken. Woordvoerster Mandy Ros van NUON stelt in een reactie voor zonnepanelen bezitters het volgende: "Als ze verwachten dat het rendabel is om ook terug te leveren, kunnen zij een meter bestellen met teruglevertelwerk. Zij melden hun teruglevering aan hun Netbeheerder." Twee belangrijke tegenwerpingen op deze reactie:

(a) Het amendement Samsom heeft het niet over rentabiliteit of dat soort nonsens. In dat wetsartikel (31c van de aangepaste Elektriciteitswet) staat gewoon dat er gesaldeerd dient te worden voordat de netbeheerder de meterstanden door mag geven aan de energieleverancier of zelf een eigen nota mag opmaken. Dat betekent dus dat iedereen die zonnestroom teruglevert aan het net zonder vragen, smeken of verzoeken die saldering automatisch zou moeten krijgen. Dat de netbeheerders vervolgens in het geniep de Meetcode hebben laten aanpassen (juni 2005) is al helemaal schandalig (is al een artikel van ondergetekende over onderweg en komt nog stuk over op Polder PV), maar werkelijk verbijsterend is het feit dat zij over die aanpassingen de Nederlandse burgers niet geïnformeerd hebben tot op de dag van vandaag. Wat niet weet wat niet deert, zal men gedacht hebben. Bovendien is het nog schandaliger dat er, als mensen een foute (niet salderende of teruglevering registrerende) meter in de meterkast blijken te hebben (waar ze nooit om gevraagd hebben, maar die van de aangepaste Meetcode wel zou "mogen" blijven hangen!!), zij zouden moeten gaan betalen (€ 102,38!) om een meter te krijgen die de teruglevering wel registreert (niet van NUON, maar van netbeheerder Continuon, die daarvoor weer NUON Monitoring in Zutphen inschakelt). Dat is onverteerbaar en dient gratis te gebeuren.

(b) Hoezo, "zij melden hun teruglevering aan hun netbeheerder"? Vrijwel niemand in Nederland weet dat dat volgens een bij de burger volstrekt onbekende Netcode zou "moeten". En dus gebeurt er niks en kunnen de terugleveraars met een separaat teruglevertelwerk die wettelijke saldering "volgens Samsom" op hun buik schrijven! Wederom omdat zowel de netbeheerders als de energieleveranciers (met als enige positieve uitzondering Greenchoice) weigeren om de consument over deze essentiële zaken in te lichten.

Het is duidelijk: Polder PV vindt de reactie van NUON's woordvoerder in deze materie dan ook volstrekt onvoldoende en deze stellingnames leiden de aandacht af van de hete brij die saldering cq. teruglevering is geworden in Nederland.


18 april 2006: PV4all sounds very promising. Ron Hoekstra blijft doorgaan op de veelbelovende weg. Als je op de banner op de homepage klikt, verschijnen steeds meer "lekkertjes" voor PV-fanaten. Nu ook een engelstalige infopagina, en een oproep aan PV-bezitters (in eerste instantie mensen met OK4 omvormers) om hun data ter download ter beschikking te stellen en zelfs een mogelijkheid om, als de data-genererende ("loggende") computer permanent on-line is, de eigen gegevens semi-live te laten tonen aan de buitenwereld! Uit de homepage tekst:

"... we are looking for pv system owners willing to share the data of their systems. Owners of OK4 inverters can participate in testing at once. If you have a PC equipped with a 24/7 internet connection, you are able to monitor the performance of your pv system data on this site almost live."

Zou Ron weten wat hij op zijn hals haalt?

Ga vooral zo door, beste Ron. Dat is weer eens andere taal dan Haags bureaucratengezever.

http://www.pv4all.com


18 april 2006: Nieuwe grafieken. Zie de grafieken sectie. Updates tm. 9 april 2006.


14 april 2006: 4x 93 Wp groep 2.000 kWh productiegrens gepasseerd. Terwijl ik bezig was om de nieuwe maandgrafieken te maken merkte ik dat onze eerste groep van 4 93 Wp zonnepanelen weer een mijlpaal bereikt blijkt te hebben, en wel al op 2 april j.l. Sinds de netkoppeling op 13 maart 2000 is deze eerste groep eindelijk de tweede MWh productie donkergroene stroom gepasseerd. Daar hebben de 4 AC modules met OK4 omvormers dus 2.211 dagen over gedaan. Ruim een dag over 1 kWh.


13 april 2006: Chernobyl "nadert" 20 jaar. U kunt alvast mijn korte analyse nalezen op de DE nieuwspagina, met een tale-telling kaartje van het rampgebied.


13 april 2006: Verslag bezoek Oskomera compleet. Een uitgebreid verslag van het bezoek van 25 maart 2006 is inmiddels beschikbaar. Met fraaie foto's van enkele mooie projecten, en een uitgebreide toelichting van de plannen voor de "recovery" van de door Eneco verkochte Sunpower® systemen buiten de regio Utrecht. Volg deze link. Het fotoverslag van de rondleiding op het bedrijfsterrein vindt u hier.


13 april 2006: Nieuwe versie Mastervolt PV systeemplanner beschikbaar. De nieuwste versie (9 april 2006) van de "PV system design calculator Excel" is beschikbaar op de Mastervolt website. Er staat een enorme hoeveelheid zonnepanelen in de database, maar helaas staan de Shell zonnepanelen die voor de Sunpower® projecten zijn gebruikt er niet meer in... Als u een versie wilt waar de ACN (2000E, 3000E en 5000E) modules wel in staan, geef dan even een seintje. "Ohne gewähr", uiteraard.

http://www.mastervolt.nl/sunmaster/downloadpage.asp?Id=503


 
^
TOP

12 april 2006: "Slimme" meters 8. Onrustbarende berichten. Zie de separate "slimme meter" pagina.


12 april 2006: "Slimme meters" besproken. In Amsterdam. Duur onderonsje van de bobo's die met elkaar gaan bekijken wie er het meeste geld aan mag gaan verdienen. Zie het bericht van 15 maart 2006.


11 april 2006: Nog een tabel met cijfers. Nu ik toch bezig was heb ik ook de landoppervlaktes maar eens opgenomen in de berekeningen voor het geplaatste zon-PV vermogen. Zie de tweede tabel bij het bericht van 10 april 2006.


11 april 2006: "Wakker" aandeeltje kopen? Waarschijnlijk te laat. Het "familiebedrijfje" Wacker-Chemie AG in het Beierse München (omzet vorig jaar: 2,5 miljard euro...) wat o.a. de felbegeerde grondstof voor zowel de halfgeleider industrie als voor die sexy polykristallijne zonnepaneeltjes maakt heeft in een zogenaamde "initial public offering" (IPO) maar liefst 15 miljoen aandelen ter waarde van 80 euro het stuk aangeboden, een kapitaal vergaring van maar liefst 1,2 miljard euro die vooral gebruikt gaat worden voor uitbreiding van faciliteiten in, bijvoorbeeld, China (...). De aandelen waren bij deze hoge instapprijs volgens het bedrijf al 18 maal overtekend. In januari werd al aangekondigd dat de grondstofproductie speciaal voor de PV-industrie bijna werd verdubbeld in o.a. de Burghausen lokatie. Wacker speelt hoog spel met deze emissie, en u kunt zelf in het "Börse online" bericht nalezen hoe beursspecialisten vinden dat deze emissie beoordeeld zou moeten worden omdat er meer meespeelt dan alleen maar de "PV-hype":

"Lediglich spekulative Naturen, die den Solarhype spielen wollen, können Zeichnungen in Betracht ziehen..." en "Empfehlung: Nicht zeichnen"

Mag u zelf vertalen. Ergo: Sie haben die Wahl!

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=10000085&sid=aqCxLaah1b2g&refer=europe
http://www.boerse-online.de/aktien/neuemissionen/483159.html?p=1
http://www.wacker.com/ ... pressinformation-2006-detail_3460.jsp?from_all_summary=true


10-12 april 2006: America is booming. Op het vlak van duurzame energie technologieën. Daar gaat nog heel veel leuks (en uiteraard ook een hoop onzin) vandaan komen:

"There have never been as many, and as broad a mix of renewable energy companies in one place at one time as this show," said Rhone Resch, President of the Solar Energy Industries Association (SEIA)."

Third annual POWER-GEN Renewable Energy & Fuels Conferentie, Mandala Bay Convention Center, Las Vegas, Nevada, U.S.A. 10-12 april 2006. Alles, uiteraard, BIG, 2.000 "industry professionals", etc. Info:

http://www.power-gengreen.com


10 april 2006: De harde cijfers. N.a.v. een vraagje op het Energieportal forum ben ik maar weer eens gaan kijken naar de stand van zaken op zon-PV gebied. Hieronder de tabel met het geïnstalleerd PV-vermogen in de belangrijkste landen in 2005, met Nederland als referentie (getal van Holland Solar cq. RMNO rapport "Zonneklaar"). Onthullende cijfers!

Land
Totaal geplaatst 2005
Bevolking
Wp/inwoner
Mondiaal aandeel
Duitsland
837 MWp
82,5
10,15
57%
Japan
292 MWp
127,7
2,29
20%
U.S.A.
102 MWp
296,5
0,34
7%
rest Europa
88 MWp
647,5
0,14
6%
waarvan in Nederland
plm. 50 MWp*
16,3
3,07
3%

^^^ Geplaatst vermogen per inwoner ^^^
*
Noot: hiervan is 40% (20 MWp) in topjaar 2003 geplaatst (EPR "high" en tevens "val").
Bevolking in miljoenen inwoners (P.R.B. data).

Land
Totaal geplaatst 2005
Opp. (km²)
Inwoners/km²
Wp/km²
Duitsland
837 MWp
357.021
231,1
2.344
Japan
292 MWp
377.835
338,0
773
U.S.A.
102 MWp
9.629.091
30,8
11
rest Europa
88 MWp
9.580.979
67,6
9
waarvan in Nederland
plm. 50 MWp*
41.526
392,5
1.204

^^^ Geplaatst vermogen per km² ^^^
Voor berekening bevolkingsdichtheid is het aantal bewoners uit de eerste tabel gebruikt (vermoedelijk betrouwbaardere cijfers van het P.B.R.), hetgeen iets afwijkt van de cijfers op de Worldatlas site. Landoppervlakte is redelijk statische eenheid en komt uit de Worldatlas gegevens. "Rest Europa" is berekend uit de gegevens voor "Europa" minus die voor "Duitsland".
Deze tabel geeft (ook) een geflatteerd beeld: Japan is extreem bergachtig en heeft slechts zeer dichtbevolkte kustregio ter beschikking voor de toepassing van zon-PV (vaak gebouw-geïntegreerd); Nederland heeft in theorie veel meer grondoppervlak, een nog veel hogere bevolkingsdichtheid, en een zeer onbetrouwbaar "stimulerings"beleid voor zon-PV, U.S.A. en "rest Europa" zijn aan een forse inhaalslag bezig. Er is slechts 1 constante factor: de continue en enorme groei van zon-PV in Duitsland.

http://www.prb.org/pdf05/05WorldDataSheet_Eng.pdf (wereldbevolking in cijfers cf. Population Reference Bureau)
http://www.solarbuzz.com/Marketbuzz2006-intro.htm (abstract van "global" marktrapport zon-PV in 2005)
http://worldatlas.com/aatlas/populations/ctypopa.htm (landoppervlaktes & bevolkingsdichtheid van alle landen)


10 april 2006: Maar 4.000 i.p.v. 7.100 Soladin 600 omvormers verkocht? Althans, volgens een bericht op de website van Mastervolt en een recent bericht op de Solarbuzz website. Wat is er met die 3.100 huishoudens gebeurd??? Zie bericht op de Sunpower nieuwspagina!

http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUPT43.htm


10 april 2006: Helianthos project door AKZO verkocht aan NUON. De dunne laag "zonnefilm" technologie die AKZO in samenwerking met Shell heeft ontwikkeld en waarvoor na het dramatische "afscheid" van laatstgenoemd bedrijf van deze veelbelovende technologie een nieuwe businesspartner werd gezocht, wordt verkocht aan energieproducent en -leverancier NUON. Er wordt geen informatie gegeven over de (financiële) details van deze verkoop. Een merkwaardige gang van zaken, want wat moet NUON met dunne laag technologie waarvan nog bewezen moet worden of die in de vorm van zonnepanelen o.i.d. toegepast zou kunnen worden??? Er wordt in het persbericht van 7 april gerept over het toepassen van deze folie (bestaande uit extreem dunne fotovoltaïsche laagjes met een beschermlaagje) op "grote dakoppervlakken", en mogelijke grote kostenreducties voor BIPV ("building integrated photovoltaics"). Dat lijkt allemaal aardig natuurlijk, maar ik voorzie wel grote problemen bij de duurzaamheid van dit soort zeer dunne folies in de extreem zwaar belaste buitenruimte, met name op het dak van (hoge) gebouwen: hoge temperaturen, grote belastingen, zware windstoten, nachtvorst, regen- en sneeuw, etc. NUON verkoopt al een tijdje geen (kant en klare) zonnestroomsystemen meer (waarschijnlijk omdat ze geen rendement kunnen behalen op lukratieve marges nu de subsidies zijn weggewaaid). In de vorm van leuke PV-segmenten, ingenaaid op buitensportkleding kan ik me nog wel iets van een marktniche voor de Helianthos-folie voorstellen, maar dat lijkt me nu bepaald geen "core-business" voor het bedrijf wat wel zegt flink op de duurzame toer te willen (zoals onder de leiding van Annemarie Goedmakers in het verleden dan ook met kracht is geschied), maar die net zo makkelijk een miljard euro voor een nieuwe, "schone" kolencentrale wil uitgeven.

Ergo: ik ben zeer benieuwd of NUON van deze technologie echt serieus werk wil gaan maken van mogelijke toepassing in de gebouwde omgeving en wens ze daarbij uiteraard veel sterkte toe. Jammer dat er geen onafhankelijke (niet tevens dure energie leverende) high-tech producent (DSM???) met deze fraaie technologie verder wilde gaan stoeien. Weer een gemiste kans? De tijd zal het leren...

Let ook op de woorden van de heer Erich, 3e man van NUON, die in hun persbericht nogal opgeeft over de potenties: "... dat huishoudens en bedrijven in belangrijke mate zélf gaan zorgen voor het duurzaam opwekken van hun elektriciteit." Mooi gezegd, meneer Erich, maar wilt u s.v.p. eerst er voor zorgen dat alle belemmeringen voor het terugleveren van het overschot aan zonnestroom aan het net als sneeuw voor de zon verdwijnen, dat uw koppelverkoop tussen het geven van een miezerige opwekvergoeding en een duur natuurstroomcontract opgeheven wordt, dat uw netbeheerder gratis meters met teruglevertelwerk gaat plaatsen bij mensen die (ongevraagd!) een meter bezitten die niets voor de teruggeleverde zonnestroom oplevert, en denkt u bij uw verkoopplannen dan s.v.p. vooral ook aan die enorme huursector in Nederland aangezien huurders hier weer eens flink naast de pot dreigen te piesen maar wel met belachelijke kostenverhogingen van hun energienota's geconfronteerd worden? Zou erg fijn zijn!

Zie ook het eerste bericht over Helianthos op Polder PV.

http://corporate.nuon.com/ ... ComponentID=34899&SourcePageID=0#1 (origineel persbericht NUON, ook bij Akzo)
http://www.onderzoekinformatie.nl/nl/oi/nod/onderzoek/OND1298657/ (projectinfo Helianthos)
http://www.senternovem.nl/mmfiles/EETK01019_tcm24-166966.pdf (productinfo, mooie foto)
http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUCO256.htm (engelstalig persbericht)


8 april 2006: En nog meer moois... En Ron Hoekstra blijft maar doorgaan! In samenwerking met zijn vader, die de grafische zaken regelt, zijn nu ook al een actuele vermogensgrafiek (Pac) en de accumulerende energieproductie van de "Harlingse" Siemens paneeltjes (vrijwel) "live" te volgen! Klik op de dynamische banner bij het bericht van 6 april (of op de homepage van Polder PV). Als u snel genoeg naar beneden scrollt, ziet u de grafiek zich op "typische Hoekstra-wijze ontvouwen...


 
^
TOP

7 april 2006: Fotoverslag bezoek Oskomera Power Solutions. Op 25 maart 2006 bezocht de Sectie Zon van O.D.E. deze firma in Deurne in het "verre oosten" van Noord Brabant. Een schriftelijk verslag van deze bijeenkomst volgt nog (o.a. Sunpower® renovatie bij Eneco), maar u kunt alvast genieten van een serie foto's bij dat mooie bedrijf, o.a. met een hele fraaie "PV-façade" in een van de hallen van het complex.

De foto's staan op de "oude plek" van de Polder PV homepage op onze "HetNet" server (in de hoop dat ze niet weer spontaan "plat" gaan daar...):

Zonnepanelen uit de ruimte - Solar panels on Earth out of space


7 april 2006: PV4all continued. Gisteravond zette ik die leuke banner van Ron op de homepage, en ik dacht dat alleen het vermogen zichtbaar was als dynamisch element. Zit ik vandaag bij heldere hemel de site te bekijken, zie ik opeens een zonnetje verschijnen!!! De banner animeert dus ook grafisch, en wel op een hartstikke mooie manier. Ron: chapeau, dit is geweldig!

^^^Screendump van homepage Polder PV om 11h57 op 7 april 2006 bij fel schijnende zon


^^^
Screendump
van OK485 Data Manager matrix van het
1.02 kWp PV-systeem van Polder PV om 11h57 op
7 april 2006 bij fel schijnende zon

Uit bovenstaande screendumps is te zien dat de 220 Wp aan Siemens panelen in Harlingen om 11h57 in totaal 175 Watt produceerden terwijl de 1.020 Wp Shell panelen in Leiden in totaal 714 Watt "deden". Genormeerd komt dat neer op 0,8 respectievelijk 0,7 Watt/Wp. Daar moeten natuurlijk wel correcties als hellingshoek, oriëntatie, lokale instraling e.d. in verwerkt worden, maar het is erg leuk om te zien dat je website terwijl je er naar kijkt het resultaat in zo'n totaal verschillende en leuke grafische vorm laat zien van een lokatie op 125 km. afstand. Als u de bijna momentane gegevens in het 35 kilometer zuidelijker van Leiden gelegen Spijkenisse wilt zien, bezoek dan de site van Ton Peters (the best there is; 2 min. "refresh"). Of, dichter bij huis, op het Denlab in Delft (plm. 15 km.; 10 min. "refresh"). Zoekt u het "iets verder" in het hoge noorden, bezoek dan Frank Bodewes zijn fraaie logger in Groningen (plm. 190 km.; 1 min. "refresh").

Solar is the future!


6 april 2006: PV4all ... Bringing (sun)light into the chaos. Alweer een stapje verder naar duurzaamheid. Ron Hoekstra van mijn byzonder genereuze sponsor iQue (lots of server ruimte voor Polder PV) heeft een leuke geanimeerde banner gemaakt om te laten zien wat de 2 Siemens 110 Wp panelen met OK4 omvormers (...) in Harlingen aan AC-vermogen produceren ter compensatie van wat de server waarop o.a. Polder PV een mooi plekje heeft gevonden aan kostbare elektriciteit staat te gebruiken. Precieze gegevens moet nog aan gerekend worden, maar zo kunt u in ieder geval zien dat Polder PV ook in dit opzicht nog steeds "groener" wordt. Tussen haakjes: de gegevens worden elke 5 minuten ververst, dus u kunt goed volgen hoe het weer in Friesland is als u de prikkelende brouwsels van Polder PV in Leiden (125 kilometer van Harlingen) met rooie oortjes aan het lezen bent...

Ron, hartstikke dank weer. Toppie en superservice!


^^^ LIVE banner!!! ^^^

U kunt uiteraard nog steeds informeren of deze steeds "groener" wordende website hoster wellicht ook niet iets voor u is... Doen! ron@ique.nl. Lees ook de aangepaste verantwoording op de "policy" pagina...


6 april 2006: Actie Zonnig Zaanstad terug! Ondanks alle rampverhalen blijven de gemeentebesturen trachten om nog iets voor hun zon-minnende burgers te betekenen, dus als er weer wat geld over is, "mogen er weer een paar". Zo blijkt uit een stukje uit het Zaanstad Journaal van 5 april 2006 wat ik toegestuurd kreeg, een huis-aan-huis krantje. Het zal wel druk gaan worden daar...:

"De zon heeft de toekomst! Steeds vaker gebruiken bedrijven en particulieren de zon als de voornaamste energieleverancier. Zonnecollectoren en -panelen kosten veel geld maar daartegenover staat dat de energiekosten voor de gebruiker aanzienlijk lager kunnen uitvallen. En met een beetje steun van de overheid was het een hele tijd aantrekkelijk om de eerste aanschaf te doen.

Erg jammer vindt de gemeente het dat door het wegvallen van rijkssubsidies de verkoop van panelen en collectoren terugliep¹. De gemeente wil de afname van zonne-energie weer een zetje in de goede richting geven. Daarom organiseert Zaanstad in samenwerking met een of meer installateurs², in mei 2006 een nieuwe actie "Zonnig Zaanstad". Op een aantal systemen wordt weer subsidie verleend. De hoogte daarvan is nog niet precies bekend.

Het wordt interessant!
Houdt u vanaf eind april www.zaanstad.nl en het Zaanstad Journaal in de gaten."³

(er wordt tenslotte ook een oproep aan installateurs gedaan om zich te melden)

Leuk weer. Zal ik maar even een huurwoning gaan betrekken daar, en alvast gaan claimen? Grapje natuurlijk, dat gunnen we de inwoners van Zaanstad natuurlijk wel. Dat wordt alvast slaapzakken en -matjes inpakken om voor het kantoor van "Zonnig Zaanstad" te gaan liggen, want ik verzeker u: die actie is binnen een dag overtekend!

¹ Eufemisme. Zeg maar gerust: met onbeschrijfelijk lawaai en hoofdpijnverwekkende gevolgen volkomen in elkaar gedonderd!

² Please, please: gemeentebestuur van Zaanstad, selecteer alstublieft installateurs die een goede reputatie hebben, die op het vlak van zonne-energieinstallaties van wanten weten, en die niet allerlei bespottelijke bepalingen in contracten op laten nemen. Degelijk werk, een goede klantenservice en uitmuntende garantieregelingen s.v.p. Beunhazen hebben we in Nederland onze buik van vol, ook in uw regio. Een werkelijk duurzaam (gemeente) beleid houdt ook die facetten scherp in de peiling!


³ Op onderstaande webpagina staat trouwens de volgende absurde stellingname: "Voor opstellingen op een plat dak is meestal wel een bouwvergunning nodig omdat hier een extra bouwkundige constructie voor nodig is." Dit slaat nergens op! Er hoeft helemaal geen vergunning voor platte daken afgegeven te worden, alleen als er een constructie nagelvast aan het gebouw vast wordt gemaakt! Frames en consoles worden slechts met ballast los op het dak gezet. Gaarne nog een keer het huiswerk nakijken s.v.p.!

http://www.zaanstad.nl/mv/milieu/energie_en_klimaat/zonenergie/?view=Standard


5 april 2006: Hoog van de toren blazen. Daar zijn talloze organisaties en bedrijven héél erg goed in in Nederland. Zéker als het op de "consumentenbescherming" aankomt, dan staan ze te dringen.

De recentste kreet die ik aantrof was op de site van "Verispect" die blijkbaar ook al moet waken over "onze" meters in de meterkast (het wordt inmiddels wel erg "vol" in die meterkast, goed dat ik dat ding heb leeggeruimd, want er staat ons wat te wachten....). Onder de zelfverzekerde kreet: "Consumentenbelangen verzekerd door samenwerking" zie ik een foto met wat in keurig pak gestoken heren (waar zijn al die dames toch gebleven?) iets ondertekenen wat mij bepaald niet gerust stelt. Een "consument" of een organisatie die die arme "consument" zou moeten vertegenwoordigen was volgens mij bij het maken van die foto in geen velden of wegen te zien....

Geachte consumenten, en vooral geachte duurzame decentrale energieopwekkers in Nederland: let op uw saeck!

http://www.verispect.nl/nieuws/2006/samenwerking.html


4 april 2006: Sunergy heeft ook "de DIP" gevangen! We blijven terugkomen op die "bijna vergeten" gedeeltelijke zonsverduistering van 29 maart. Het blijkt dat Sunergy in Rijswijk (natuurlijk, hoe kon ik dat vergeten, sorry guys!) ook in hun logging grafieken de verduistering konden traceren. Kijk daarvoor op onderstaande link, op plaatje klikken voor uitvergroting. Solar energy = FUN!

http://sunergy.dmclf.org/cms/?Fotoalbums:2006&pic=4&page=0


4 april 2006: Nieuwe algemene voorwaarden Continuon per 1 mei. Aldus de website van Continuon. Met daarop links naar een brei van documenten die de consument of de kleine zakelijke verbruiker natuurlijk helemaal uit zijn/haar hoofd moet kennen om te voorkomen dat bij "eventualiteiten" en "akkefietjes" men tot de conclusie moet komen dat de goed betaalde heren en dames, juristen en energiespecialisten bij dit ten koste van de (gedwongen) klanten alsmaar rijker wordende netbedrijf de zaakjes tot in de puntjes geregeld blijken te hebben en u van een hele koude kermis thuis gaat komen.

Er schijnt "overleg" geweest te zijn tussen EnergieNed en de Consumentenbond over deze voorwaarden, maar gezien het feit dat de laatstgenoemde organisatie meermalen verstek heeft laten gaan bij belangrijke "issues" waar het de consumentenbescherming betreft (geen antwoorden op prangende vragen n.a.v. de OK4 en Sunpower® affaire, een wel erg meegaande, onkritische houding op het vlak van de "slimme meters"), moeten we daar een snufje zout bijleggen. Zeker wat EnergieNed betreft, de belangenorganisatie van de energiesector, want wat die voor duivelse plannen met de consumentenmarkt heeft wilt u niet eens weten anders zou u direct de biezen pakken.

Vergeet niet dat, ook al heeft Continuon een degelijke uitstraling, dat ook bij dat bedrijf elementaire blunders worden gemaakt (fout capaciteitstarief gasmeters voor de kookgasaansluiting in de Leidse Stevenshof, zie NUON Soap), en dat er van de ene op de andere dag er zomaar afsluittarieven van NUL op € 285,-- worden gesteld zonder de gedwongen klanten daarover te informeren (ibid). En dat het bedrijf, wat de uitlezing van meterstanden betreft, gewoon dikke tarieven hanteert voor een jaarlijkse gefactureerde "meetdienst" (€ 22,13 voor enkel tarief telwerk), terwijl ze zelf in het elektra voorwaarden document beweren dat er "maar 1x in de drie jaar gemeten hoeft te worden" en ze dus alleen aan bovengenoemde meter al € 44,26 per aansluiting in drie jaar tijd kunnen "vangen" zonder ook maar iets te hoeven meten omdat de klant dat doet!!! Bovendien wordt per jaar ook nog eens (anno 2006) € 7,57 extra gerekend voor de meting van teruglevering van op het net gezette superschone zonnestroom op een separaat telwerk, terwijl bij de volgens amendement Samsom volstrekt goed functionerende salderende ferrarismeters dat helemaal niet nodig was (men verschuilt zich achter een zeer bureaucratische "Meetcode" die zijns gelijke niet kent). Voor dat bedrag moeten er dus alweer jaarlijks 38 kilowattuur á € 0,20 door de decentrale opwekker via die door de netbeheerders feitelijk afgedwongen meter ingevoed worden op het distributienet (dat is de helft van de jaarlijkse productie van een optimaal georiënteerd 100 Wp zonnepaneel in Nederland) en wordt deze progressieve, schone energie opwekkende medemens alweer belazerd waar hij/zij bijstaat.

Continuon laat de bij vrijwel iedereen min of meer gedwongen (want: alternatief is onbetaalbaar) "meetverantwoordelijke" (ook wel "meetdienst", maar ons is nog steeds niet duidelijk of "NUON Monitoring" daar nu mee wordt bedoeld...) ondanks de aangekondigde forse prijsverlagingen dure teruglevermeters neerzetten als blijkt dat de aangeslotene over een (nooit zelf geselecteerde) diefstalmeter beschikt (digitale meter zonder teruglevertelwerk of ferrarismeter met terugloopbeveiliging) en hij/zij uit arren moede om de zelf opgewekte schone zonnestroom te kunnen "salderen volgens het amendement Samsom" maar om een metervervanging vraagt bij de netbeheerder. Dat is ook weer zo'n perverse vorm van gedwongen winkelnering waar goud geld mee wordt verdiend.

Tenslotte, ik heb er even vluchtig in gekeken, vooral in de elektra- en gasvoorwaarden, maar ik kon nergens iets over terugleveren aan het net vinden. Continuon vindt anno 2006 terugleveren zeker iets voor "dummies" die niet begrijpen dat je in Nederland gewoon hartstikke fout bezig bent als je je daar mee onledig houdt, en dat je gewoon uitsluitend, zoals elke normale Nederlander, van onze oh zo klantgerichte netbeheerders energie afneemt en dik voor het transport moet betalen!

Dat alles is natuurlijk superschandalig, maar ja, wie gaat deze machtige organisaties aanpakken? Ze blijven maar geld opvreten, nota bene ondanks het "toezicht" van de marktwaakhond DTe, en dat geld komt allemaal bij de consument vandaan. EZ kijkt de andere kant op en speelt met fossiele grondstofjes verder dat het een lust is.

Ik zou, vooral als u als particulier een "leuke" windturbine heeft, een flinke nul-energiewoning vol zonnepanelen e.d. en een fors financieel belang bij de aan u in rekening gebrachte transporttarieven en de uiteraard daaraan gekoppelde voorwaarden, maar eens goed naar dat leuke setje, niet normaal uit te printen (blauw-paarse achtergrond) documenten gaan kijken, want het kon wel eens zijn dat er hier en daar wat leuke gifgroene addertjes tussen de vele grassprietjes verstopt zijn. Continuon is namelijk niet zo "communicatief" ingesteld richting klant, behalve als het aankomt op bureaucratische stukken die niemand leest/kan lezen, maar die wel in potentie de belangen zouden kunnen schaden van de gedwongen kleinverbruikers die geen kant op kunnen en dus in het geheel geen keuze hebben maar wel veel te verliezen.

http://www.continuon.nl/home/actueel/nieuwsoverzicht/news/22/159/7b63d7659d.html


31 maart 2006: Prachtige architectuur met zon-PV. Toevallig kwam ik op de hieronder gelinkte webpagina van The Glazine.com site terecht. Er staan zeer fraaie voorbeelden van "building integrated" zon-PV in. Let vooral ook op dat mooie gebogen paneel van Curvet uit Italië. Prachtig, ik hoop wel dat de kwaliteit van dat spul ook "duurzaam" is (dus: heel erg lang mee gaat), want ik denk niet dat dat een haalbaar paneeltje is voor de gemiddelde burgermansportemonnee. Het ontwerp kun je wel aan de modieuze Italianen overlaten...

http://www.theglazine.com/pages/photovoltaics2.html
http://www.curvet.it (renewable energy)


31 maart 2006: Zonsverduistering extra. Nog even wat mooie foto's van de zonsverduistering bekijken? Zie de NASA site:

http://www.nasa.gov/vision/universe/solarsystem/sun_earthday2006.html


31 maart 2006: Snoepreisje voor NUON CCC personeel valt slecht ... Berichtje uit het Noordhollands Dagblad. Een van de best geïnformeerde kranten op het vlak van de "ins and outs" van de energiesector, zo lijkt het. Ik kreeg het artikel van een klant die bij dat bedrijf de nodige "akkefietjes" heeft lopen, met als titel: "Niet jezelf opwinden, maar toch..."

Zouden ze bij het CCC wel van het bestaan van de Sunpower® en de NUON Soap affaires afweten? Sommige klanten zijn daar al jaren geleden gillend gek weggerend vanwege de aanhoudende problemen met de administratie en de uitermate moeizame wijze waarop essentiële informatie over de facturatie uit de NUON burelen gesleurd en getrokken moet worden.

Ik hoop dat het personeel wel zo duurzaam op wintersport is geweest als het bedrijf op milieugebied pretendeert te zijn. Even lekker de beest uithangen op een uit het "Schützwald" uitgehakte piste is niet de meest duurzame wijze van vakantie vieren, namelijk.

Ik ben benieuwd waar de bonus voor Ludo dit jaar naar toe zal gaan. Wellicht een leuk cadeau'tje voor ex-werknemer Annemarie Goedmakers die probeert een autonome decentrale duurzame energievoorziening in Afrika (Mali, Zuid-Afrika) op te zetten via haar bedrijf Foundation Rural Energy Services? U kunt voor € 120,-- donateur worden en meehelpen om in 5 jaar tijd 100.000 klanten aan zonnestroom te helpen...

http://www.fres.nl/

 

© vrijdag 31 maart 2006 Noordhollands Dagblad HN0210
(3e pagina stad en streek) >>>

 


30 maart 2006: Praktijkvoorbeelden "foute saldering" s.v.p.! Diederik Samsom (PvdA) verzocht me om duidelijke misstanden m.b.v. het salderen van uw op het distributienet ingevoede zonnestroom te verzamelen zodat deze klachten naast het "officiële" NMa onderzoek gelegd kunnen worden om een duidelijk beeld te krijgen van alle misère. In duidelijke en korte bewoordingen melden dus s.v.p., maar ook zelf die klacht bij de NMa neerleggen om te kijken wat daar mee gedaan wordt.

 • Heeft u een terugdraaiende (= "salderende") ferrarismeter die door het energiebedrijf en/of de netbeheerder zonder opgaaf van reden door een digitale meter vervangen dreigt te worden? Geeft het energiebedrijf daarbij aan hoe zij denken de saldering in de praktijk te brengen? Noteer s.v.p. de naam van de installateur, het installatiebedrijf en de opdrachtgever van de metervervanging! Beter nog: weiger gedwongen metervervanging als u niet schriftelijk van te voren uitgelegd wordt hoe exact de wettelijke saldering gerealiseerd gaat worden.

 • Heeft u een digitale meter met teruglevertelwerk (meestal zichtbaar als een display waarvan de verschillende tariefgroepen m.b.v. een knopje na elkaar afgelezen kunnen worden)? Wordt de meterstand van het teruglevertelwerk wel afgelezen door de meteropnemer? Zo niet, leest u het telwerk zelf af en geeft u de meterstand door? Hoe vaak komt er eigenlijk een meteropnemer bij u? 1 maal per jaar? 1 maal in de drie jaar? Anders? Heeft u ooit gehoord van uw netbeheerder of uw energiebedrijf dat u voor (wettelijk verplichte) saldering een aanvraag moet doen bij uw netbeheerder? Heeft iemand anders u dat ooit verteld, heeft u dat gezien op TV, gelezen in de krant??? Wordt uw opgewekte hoeveelheid zonnestroom door zowel uw netbeheerder (variabele kWh-gerelateerde transportkosten incl. BTW) als door uw elektriciteitsleverancier (variabele kWh-gerelateerde leverancierskosten, inclusief energiebelasting en BTW) gesaldeerd? Hoe uit zich dat op uw facturen? Is duidelijk of u voor 100 procent wordt gesaldeerd of kunt u geen wijs uit de manier waarop er wordt gesaldeerd? Wordt de saldering in kristalheldere bewoordingen aan u uitgelegd? Gaarne bij opgave van uw klacht (die u ook bij de NMa moet neerleggen) aangeven welke elektriciteitsmeter u heeft (merk, type (volledige code s.v.p.), aantal telwerken en hoeveel daarvan gebruikt worden), welke netbeheerder het transport regelt en het meterbeheer bij u heeft, en welk energiebedrijf u als leverancier van uw elektriciteit heeft.

 • Heeft u een zogenaamde diefstalmeter? Daarmee bedoelt Polder PV een digitale meter waarop geen teruglevertelwerk zit? Of mogelijk bezit u nog een ferrarismeter met een terugloopbeveiliging? Dan wordt u, wat Polder PV betreft, sowieso bestolen van uw kostbare zonnestroom en wordt door zowel uw netbeheerder (de formele eigenaar van die meter) als de energieleverancier een onwettige situatie aangehouden als u daarover geklaagd heeft en er geen actie op is gevolgd. Die situatie dient per direct te veranderen! Er zijn mensen bekend met grote zonnestroomsystemen die dat soort meters ongevraagd in huis hebben en het niet voor elkaar krijgen om daar verandering in te laten brengen. Dat is ontoelaatbaar. Gaarne melding maken van deze belachelijke situatie!

Nota Bene: volgens Polder PV heeft u, als dat nog steeds niet gebeurd is, alsnog RECHT op saldering van uw zonnestroom vanaf het moment dat het amendement Samsom ingegaan is. M.a.w.: met terugwerkende kracht tot juli 2004!

TIP: noteer altijd ZELF bij al of niet gedwongen metervervangingen van tevoren de eindmeterstand en het serienummer van uw oude meter, en de beginmeterstand en het serienummer van uw nieuwe meter. Deze gegevens moeten identiek zijn aan wat op uw jaaroverzicht komt te staan!

Meldingen (ook andere "onregelmatigheden") s.v.p. aan:

Polder PV

en, desnoods, indien het ernstige klachten betreft ook aan:

Werkgroep Zonne-energie Fryslân
Zonnestroom Producenten Vereniging
Organisatie voor Duurzame Energie, sectie Zon


30 maart 2006: Uitslag verkiezingen Baden Württemberg. Interessant! De SPD (zeg maar, Duitse PvdA) krijgt fors klop (- 8,1%!), de conservatieven (CDU) slechts een deukje, de liberalen (FDP) groeien zowaar met 2,6%, maar de Grünen mogen 4% bovenop hun zetels stapelen (overige partijen bij elkaar + 2,1%). Zeer intrigerend, overigens wel met de mededeling dat de opkomst bedroevend slecht was (53,4%), maar dat is overal in Europa zo (ingeslapen zooitje...). CDU blijft oppermachtig, maar interessant is om te kijken wat de Grünen met hun uitgebouwde positie ("natuurlijke groei"?) kunnen bewerkstelligen op het vlak van "die Erneuerbaren". Nog even een tandje er bovenop, zou ik zo zeggen, laat die liberale en conservatieve atoomjongens maar flink peentjes zweten...

http://www.landtagswahl-baden-wuerttemberg.de/


29 maart 2006: Partiële zonsverduistering "per ongeluk" gedetecteerd! Ondanks het feit dat ik een jaar sterrenkunde heb "gedaan" en het een hobby van me was, was ik die verduistering van vandaag helemaal vergeten. Tja, weer hele dag zitten mailen achter de computer, dan krijg je dat. Totdat ik "hpmp" zijn link naar Ton Peters' fraaie logging grafiek opmerkte op het Sunergy forum en ik eens in mijn eigen logdata ging grasduinen waarbij ik toevallig de logging van mijn eigen 10 OK4tjes aangezet bleek te hebben vanaf ongeveer 11h52:

Partial solar eclipse captured on logging graph of Polder PV's solar system!
Rode pijl: "dieptepunt" (rond een uur of 12h40): door verminderde zoninstraling valt het AC-vermogen per omvormer een eind omlaag. Gestippelde cirkel: gehele partiële eclips bij vrijwel continu zonnig weer (dus geen of nauwelijks verstoring door wolken zoals laat op de dag en enkele kleine wolkjes vlak na het "hoogtepunt" van de eclips); zwarte pijl: eerste meting aan het begin van de dag (daarna logging tijd uitgezet...).

Natuurlijk zijn Ton zijn data veel mooier (en compleet), maar ja, er kan er ook maar een de beste zijn ("Mister Datalogger"...). Een stukje uit zijn archief grafiek laat de gedeeltelijke eclips prachtig zien! (Later op de dag waren er blijkbaar een hoop wolken, waardoor de curve een zaagtand vorm krijgt)

Portion of graph by Ton Peters' automatic logging machinery of his roof-covering PV-system.
© Ton Peters, Spijkenisse (ZH), Netherlands
March 29 2006 partial solar eclipse detected and recorded by continuous logging of AC-output of his PV-system... Complete graph:
http://www.pv-solar24.info/archive/0603/sb060329.png

29 maart 2006: Saldering misstanden aangepakt? Er LIJKT iets te gaan gebeuren. Maar we moeten er duidelijk bovenop blijven zitten, want als je tussen de regels door leest (zeker in het Technalia.nl stukje) wordt er door sommige lieden weer gedaan alsof er niks aan de hand zou zijn ... Twee berichten, een uit de krant, een van Technalia.nl:

Article emphasizing the ignorance of Dutch lawmakers to enforce good laws for protection of grid-connected, decentralized solar energy producers.

"Zonnestroom onderbetaald

Van onze verslaggever Durk Geertsma

ALKMAAR - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) onderzoekt klachten van particulieren die zonnepanelen aangeschaft hebben en problemen ondervinden met het krijgen van een vergoeding. Zo nodig wordt actie ondernomen. Minister Brinkhorst van economische zaken schrijft dat in antwoord op vragen van de Kamerleden Samsom en Crone (PvdA).

Het is sinds vorig jaar bij wet geregeld dat particulieren die tot maximaal 3000 kWh per jaar zonnestroom terugleveren aan het net die hoeveelheid stroom af mogen trekken van de door het energiebedrijf geleverde stroom. Pas daarna mogen belastingen en transportkosten worden berekend. Bij de oude draaimeters gebeurt dit “salderen” automatisch. Als de zon fel schijnt, draait de meter gewoon terug. Brinkhorst stelt dat klanten dus voor de teruggeleverde stroom dezelfde vergoeding krijgen als de afgenomen stroom. Energiebedrijven gaan echter steeds vaker over tot de plaatsing van een digitale stroommeter¹, die in- en uitgaande stroom apart registreert. Het salderen moet dan worden aangevraagd en veel bedrijven zijn daar nog niet op ingericht. Of ze stellen extra eisen of brengen extra meetkosten in rekening. Daarover komen klachten binnen bij de NMa en bij het overheidsloket Postbus 51. Ook deze krant krijgt geregeld klachten over de handelwijze van energiebedrijven.

Brinkhorst stelt dat de bezitters van zonnepanelen niet verplicht kunnen worden door het energiebedrijf om een digitale meter te laten installeren. Daar is geen wettelijke basis voor². Hij wijst erop dat voor de berekening van de terugleververgoeding of de saldering installatie van zo'n meter nodig kan zijn³. Om de regeling beter aan particulieren uit te leggen, gaat de minister de informatievoorziening verbeteren.

Samsom: “De minister wil nog niet echt in beweging komen. Vreemd, omdat hij wel toegeeft dat het nu niet goed gaat.”"

Bron: © 26 maart 2006 Noordhollands Dagblad, pagina streekbijlage "Dagblad Zaanstreek" zie ook:
http://www.nhd.nl/nieuws/binnenland/article427897.ece (geplaatst 28 maart 2006; het bericht is bijvoorbeeld ook geplaatst in de Gooi en Eemlander)

Opmerkingen Polder PV:

¹ Er zijn nog steeds huishoudens in Nederland met zonnepanelen die een digitale diefstalmeter hebben die de teruggeleverde hoeveelheid zonnestroom niet eens kunnen registreren omdat ze geen teruglevertelwerk hebben. Ik ken iemand die uit arren moede overdag maar gaat stofzuigen en wassen om de enorme hoeveelheden zonnestroom van zijn grote PV-installatie dan nog een "nuttige bestemming" te kunnen geven i.p.v. dat voor nop weg te geven aan netbeheerder en leverancier. De netbeheerder zegt dat ze daar niet mee om kunnen gaan... Dat is gestoord. Brinkhorst heeft het er niet over en doet alsof die illegale meters niet bestaan! Ook in Leiden ken ik zo'n triest geval, er zullen ongetwijfeld nog veel meer mensen zijn die nog van niets weten, wel zonnepanelen hebben, maar ook zo'n rotmeter in de meterkast hebben hangen. Vergeet trouwens ook niet dat er ferrarismeters bestaan die een terugloopblokkering hebben. Lang niet iedereen weet dat, en je zult maar nietsvermoedend een flinke stapel zonnepanelen aangeschaft hebben, wat gebeurt er dan met je overtollige zonnestroom??? Brinkhorst zal het je zeker niet (kunnen) vertellen!

² Goed gelezen, beste zonnestroom producenten? U mag gewoon doorgaan met uw ferrarismeter, en de eerste de beste rare jongen die zonder opgaaf van reden die ferrarismeter bij u wil laten weghalen gooit u gewoon de deur uit. Zonder garantie dat bij vervanging van uw meter de wettelijke saldering tot in de puntjes en naar de letter van de wet geregeld is heeft zowel de netbeheerder als uw elektriciteitsboer niets in uw meterkast te zoeken, behalve voor het jaarlijks opnemen van de meterstanden. Wat niet eens bij iedereen elk jaar gebeurt (!!!), maar wat u bij Continuon nu alweer alleen voor elektra al € 22,08 per jaar kost voor een enkel telwerk, € 37,68 voor een dubbel telwerk, voor een enkeltarief digitale meter met teruglevertelwerk € 29,76, idem voor dubbeltarief digitale meter € 45,24. Wilt u ook nog de totale productie voor het aanvragen van een MEP vergoeding (bij hele grote zonnestroomsystemen) laten meten op een aparate productiemeter, moet u daar ook nog eens € 22,08/jaar extra voor ophoesten. Dit alles is natuurlijk waanzin voor de meeste kleine particulieren die maar een paar zonnepaneeltjes op hun dak hebben. De netbeheerders lachen in hun vuistje en de "marktwaakhond" laat dit alles gewoon toe. Dit kan in Nederland, geachte landgenoten!

³ Volgens mij doelt Brinkhorst hier mogelijkerwijs op noodzakelijke vervanging van de diefstalmeters? Waarom ZEGT hij dan niet dat die dingen er blijkbaar nog steeds zijn en doet hij daar niet nu ONMIDDELIJK wat aan? De getroffen zonnestroom producent wordt gewoon overgeleverd aan de wolven! Het is ook mogelijk dat Brinkhorst bedoelt dat bij grote systemen zeker moet zijn dat men niet boven die bizarre "grens" van 3.000 kWh/jaar uit mag komen en dat dat "gemeten" moet kunnen worden. Nu zijn er sowieso zeer weinig particulieren met dat soort grote systemen, en die hebben meestal hun zaakjes zelf al op orde gebracht omdat ze van E.Z. geen enkele medewerking krijgen (want de ambtenaren bij dat ministerie geloven niet in decentrale opwekking van energie). Die 3.000 kWh grens is op een vrijdagmiddagje in elkaar geflanst door een of andere ambtenaar, geeft al de nodige intepretatieproblemen, dus daar moeten we sowieso vanaf. EEG s.v.p., en PRONTO!

Tenslotte: Brinkhorst zijn lippen zijn verzegeld waar het de nieuwe "slimme" meters betreft die er aan moeten komen van zijn opdrachtgever EnergieNed. Dat stemt bepaald niet gerust, en ook dat moeten we scherp in de gaten gaan houden, want denk maar niet dat E.Z. ook maar een greintje moeite gaat doen om de zonnestroomproducenten een handreiking te doen met die nieuwe meters. Niet raar staan te kijken dat we er dan alweer op achteruit zullen gaan, want E.Z. houdt niet van burgers: het ministerie is uitsluitend geïnteresseerd in de verhoging van het BNP, en in niets anders...


"Mogelijk onderzoek door NMa naar teruglevering zonnestroom

Brinkhorst vraagt de NMa om te onderzoeken of er structureel problemen zijn bij het terugleveren van zonnestroom aan het elektriciteitsnet. Volgens de minister komen er slechts af en toe via Postbus 51 klachten binnen van bezitters van zonnepanelen en is het waarschijnlijk geen structureel probleem.

Dat antwoord de minister op vragen van de PvdA-Kamerleden Diederik Samsom en Ferd Crone. Volgens Brinkhorst zal de NMa actie ondernemen als er veel reacties binnenkomen en daar aanleiding toe bestaat. De Kamerleden stelden in hun vragen dat momenteel vele tientallen bezitters van zonnepanelen op dit moment geen enkele vergoeding ontvangen voor de door hun geleverde energie aan het net."

Bron: © 2006 Technalia.nl Nieuwsbrief Energie 13/28 maart 2006

Heet dat wellicht een probleem ontkennen (zie door NMa verstuurde e-mail hieronder in het bericht van 28 maart 2006), of zijn de PV-eigenaren soms onterecht "paniek aan het zaaien"? Mag u zelf invullen... (PJS). Met dank aan de nieuwsbijdragen uit diverse bronnen, als u meer artikelen vind over deze hete materie, gaarne duidelijke kopie en/of scan toesturen aan Polder PV!

Antwoorden Brinkhorst
In de antwoorden van Brinkhorst aan Samsom/Crone staat de volgende ongelofelijke passage (onder antwoord op vraag 2): "In de Meetcode van de NMa is geregeld dat een aangeslotene de invoeding op het net aan de netbeheerder dient te melden om in aanmerking te komen voor de saldering." Het mag duidelijk zijn dat (a) dit niet kan slaan op de meerderheid van de mensen met ferrarismeters omdat daar het amendement Samsom "in de praktijk gebracht wordt" en de netbeheerder daar helemaal niet aan te pas komt, (b) volgens mij mensen met een digitale meter nog nooit van deze "eis" op de hoogte zijn gesteld (!!!) en de wetgever hier dus een gigantische steek heeft laten vallen, (c) Brinkhorst er blijkbaar van uit gaat dat particulieren "de Meetcode" uit hun hoofd kennen of die "bijhouden", (d) de energiebedrijven noch de netbeheerders naar beste weten van Polder PV ooit pro-actief naar de consumenten hebben gecommuniceerd dat dit een voorwaarde zou zijn om voor saldering "in aanmerking" te kunnen komen.

Ook de volgende "statement" van onze staatsman mag er wezen: als je problemen met de saldering denkt te hebben zou je wat hem betreft niet bij E.Z., de NMa of bij de Ombudsman aan de bel moeten trekken, maar moet je een bureaucratische procedure bij de Geschillencommissie van de energiebedrijven door. Alsof die daar op zitten te wachten. Dat heet in volkse taal ook wel: iemand met een (giga-)kluit het riet in sturen... Wat mij betreft kunnen deze stellingnames van B. dan ook direct door de gootsteen en mag Samsom hem hier eens flink over door gaan zagen... Niet de Geschillencommissie, maar de saboteurs bij E.Z. moeten met de billen bloot want die steken geen vinger uit om deze misstanden een halt toe te roepen! Die liggen dwars, en die moeten eens even een verfrissend pak billenkoek krijgen!

Wat ik met deze bijdrage duidelijk wil maken is dat ik vind dat decentrale energieopwekking en terugvoeding in het door de burgers betaalde distributienet als een recht gezien dient te worden wat, mede vanwege de ernstige problemen met klimaatverandering in het achterhoofd, juist door alle regeringen met kracht bevorderd zou moeten worden. Alle ambtenaren en bedrijven die spaken in het terugleverwiel dreigen te steken moeten met kracht aangepakt worden!

Heeft u ook problemen met de teruglevering en/of de saldering van uw zonnestroom waar u recht op heeft? Wilt u dit s.v.p. direct in de vorm van een duidelijke klacht melden aan de DTe/NMa? Helder omschrijven wat uw probleem is en wat de standpunten zijn van uw netbeheerder cq. uw energieleverancier? U kunt natuurljk ook een mooie brief schrijven, wellicht dat dat meer "impact" heeft. Doen! NU:

http://www.dte.nl/nederlands/consumenten/vragen_en_klachtenrapportage/vragen_en_klachtenrapportage.asp
http://parlando.sdu.nl/cgi/showdoc/session=anonymous@3A0997328811/ ... KVR25234.rtf

De laatste link is een "rich format text" file van de antwoorden van Brinkhorst (27 maart 2006) op de vragen van Samsom/Crone. Als Parlando link niet werkt op onderstaande pagina rechtsboven op "Zoek uitgebreid" klikken en met het briefnummer KVR25234 in het "Vrije trefwoorden" veld proberen (rest van de vakjes leeg laten):

http://parlando.sdu.nl/cgi/login/anonymous


 
^
TOP

28 maart 2006: Komt de NMa/DTe eindelijk in beweging??? Dat zou je denken als je de volgende reactie leest die ik van een getroffen klant kreeg n.a.v. zijn extreme klacht over het niet nakomen van de verplichtingen die voortvloeien uit het amendement Samsom door zijn energieleverancier en de netbeheerder. We hopen uiteraard, dat het "onderzoek" niet weer vele maanden gaat duren, maar dat er binnen de kortste keren spijkerharde, kristalheldere en door niemand "anders" te interpreteren directieven gaan komen zodat de letter en de geest van het amendement Samsom bij alle netbeheerders en bij alle energieleveranciers op uniforme wijze uitgevoerd gaat worden! Heeft u ook problemen? Melden s.v.p. en duidelijk uw klacht formuleren.

Geachte ...

Hartelijk dank voor uw e-mail met daarin een klacht over het niet salderen door uw netbeheerder ... Zoals u in uw e-mail aangeeft zou uw verbruik op basis van de Elektriciteitswet gesaldeerd moeten worden (zolang de teruglevering niet meer dan 3.000 kWh per jaar bedraagt).

DTe heeft al meerdere signalen gehad die wijzen op problemen met saldering. Op dit moment zijn wij deze signalen aan het inventariseren. Ik zal uw signaal doorgeven zodat het kan worden meegenomen in ons onderzoek. Indien daar behoefte aan is zullen wij contact met u opnemen om gebruik te maken van uw aanbod om nadere documentatie te verschaffen.

Ik hoop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.
Met vriendelijke groet,

J. Verbeek
Informatielijn NMa

E-mail: info@nmanet.nl
Internet: www.nmanet.nl
Zie ook: www.dte.nl
(energie)


26 maart 2006: Landtagswahl Baden-Württemberg. Een van de belangrijkste deelstaten van Duitsland gaat naar de stembus voor de verkiezingen van de deelstaat regering. Twintig procent van de in Duitsland verkochte "Umweltschutzgüter" worden in B.-W. geproduceerd (denk aan zonnepanelen, zonnecollectoren, warmtekrachtinstallaties, etc.). Zelfs de "liberale" FDP wil versterkt inzetten op "die Erneuerbaren". Wordt het verstandige en extreem effectieve duurzame energie beleid gecontinueerd of perst de atoommaffia een voet tussen de deur, waardoor de innovatie in de duurzame energie sector doodbloedt en de op het distributienet ingevoede duurzame elektriciteit kunstmatig uit de markt wordt geconcurreerd? Naast de ook in Duitsland oplaaiende "gevoeligheden" rond windenergie (hoog opgespeeld bij de Landesregierung), wordt zeer serieus naar de geothermie optie gekeken en is er geld vrijgemaakt om risico's van "failure" (dure proefboringen) af te dekken. Freiburg is een van de belangrijkste zonne-energie centra ter wereld en wil uiteraard volop doorzetten met de schoonste stromingsbron die er is: zonlicht. Wir sind gespannt!


26 maart 2006: 150 kWp zonnestroomcentrale als wittebroodsweek bestemming... Rare jongens en meisjes, die Koreanen. Op een populaire "honeymoon and vacation" bestemming, het Mara eiland, wordt een 150 kWp zonnestroom installatie neergezet, voorzien van 2.010 GEPV 75 Wattpiek modules van GE Energy. Men verwacht dat de nieuwe zonne-energie centrale een populaire toeristen-attractie wordt. Leuk trouwfoto's met de bruid languit liggend voor een mooi rijtje blauwe zonnepaneeltjes. Click, click, click!!! Ik zou er bijna mijn vriendin voor ten huwelijk vragen...

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44420


25 maart 2006: ODE excursie naar Oskomera/bespreking Sunpower® vervangingsactie (Eneco). Voor leden van O.D.E. (u kunt lid worden, zie onderaan!). Uit de Zonneflitsen Special OK4 overgenomen (ontvangen per e-mail). Programma 9h45 (ontvangst) - 14h00.

"Oskomera is een gerenommeerde leverancier van zonnestroom systemen. In Nederland hebben ze een aantal grote installaties gebouwd, waaronder het 500 kWp zonnestroom dak op het Oceanium bij Diergaarde Blijdorp. De gevel van hun eigen productiehal is voorzien van semi-transparante zonnepanelen die zorgen voor voldoende daglicht toetreding zonder hinderlijke zonnestralen op de werkplekken.

Tijdens ons bezoek zullen we meer te weten komen over hun projecten in Nederland en daarbuiten. Daarnaast krijgen we een uitgebreide toelichting over de manier waarop Oskomera de vervanging van OK4 omvormers bij SunPower systemen in opdracht van Eneco gaat uitvoeren. Hierbij is een ruime mogelijkheid tot het stellen van vragen.

De bijeenkomst vindt aanstaande zaterdag tussen 10 en 14 uur plaats op het volgende adres:

Oskomera Solar Power Solutions B.V.
Industrieweg 19
5753 PB Deurne

(Deurne ligt ongeveer 10 km. oostelijk van Helmond in oostelijk Noord Brabant; PJS)

Voor broodjes wordt gezorgd. Voor agenda en de routebeschrijving, neem contact op met ODE. In verband met de planning van het aantal stoelen en de catering is het wenselijk om te weten hoeveel deelnemers er zullen komen. Bent u van plan om a.s. zaterdag bij de Sectie Zon aanwezig te zijn, laat het dan a.u.b. weten middels een email naar: info@duurzameenergie.org."

NB: Niet-leden kunnen lid worden van ODE via:

http://www.duurzameenergie.org/meedoenlid.php?action=aanmelden

http://www.oskomera.nl


24 maart 2006: CSP in Spanje in de startblokken. "The answer is Royal Decree 436 of March 2004". Volgens een koninklijk decreet kan nu voor 300 procent vergoeding t.o.v. het gemiddelde referentie tarief voor elektriciteit door CSP centrales in Spanje op het distributienet ingevoed gaan worden. Dit is waarschijnlijk de oorzaak van een ware CSP "boom" in het hete Spanje, met honderden MegaWatts aan vermogen wat in de planningskoker zit of al in de uitvoeringsfase. Zowel parabolische trogcentrales als torens met spiegelvelden worden ontwikkeld en voor de commerciële productie "klaargestoomd". Opmerkelijk is dat geaccepteerd wordt om een fossiele backup te hebben voor instabiele productie bij ongunstige omstandigheden. Deze mag echter niet ingezet worden voor productie van duurzame elektriciteit uit geconcentreerd zonlicht.

Een grondige analyse van de explosieve marktontwikkelingen vindt u op de Earthscan site in een uitgebreid, met enkele fraaie foto's geïllustreerd stuk van de in Spanje wonende energie journalist Mike Stirzaker.

http://www.earthscan.co.uk/news/article/mps/uan/642/v/3/sp/


24 maart 2006: Nieuwe dunnelaag panelen fabriek in Greenville, Michigan (U.S.A.). United Solar Ovonic, een onderdeel van Energy Conversion Devices, gaat voor 129 miljoen dollar een nieuwe 50 MegaWatt fabriek bouwen voor de productie van dunnelaag zonnepanelen in Greenville in de industriestaat Michigan aan het gelijknamige meer in de U.S.A. Naast de 200 nieuwe directe banen levert het 400 indirecte banen op. De bouw van deze fabriek is het startpunt voor aggressieve groeiplannen tot een totale produktiecapaciteit van maar liefst 300 MegaWatt in 2010. Het is duidelijk dat de dunne laag fabrikanten flink wat marktaandeel gaan veroveren, als de grondstofproblemen bij de conventionele "Si-based" panelen blijven aanhouden. Leuk, doet u mij ook maar zo'n mooi dun-laag paneeltje.

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44427


24 maart 2006: Stad van de Zon (Heerhugowaard) gered? Er is ontzettend veel gedoe geweest rond dit grootse duurzaam wonen project (soms het "grootste PV-project in Europa" genoemd), waarbij 1.410 nieuwbouw woningen van in totaal 2,45 MWp aan zonnepanelen voorzien zouden moeten worden (gemiddeld 1,74 kWp per woning). De totale hoeveelheid te plaatsen zon-PV in de gemeente Heerhugowaard zou zelfs op 3,75 MWp neerkomen en voor de complete "HAL" lokatie (gebied tussen Heerhugowaard, Alkmaar en Langendijk) zelfs 5 MWp. Grote problemen met de financiering, waaronder al vrij snel het afwijzen van participatie in de Nederlandse EPR regeling door subsidiegever EU omdat die voor particulieren en niet voor projecten bedoeld was, waren het gevolg. Nu lijkt met het instellen van een garantiefonds door het participerende energiebedrijf (NUON), de provincie Noord Holland en de gemeente Heerhugowaard alsnog de financiering van 1,5 MWp afgedekt te kunnen worden, waarvan nu 932 kWp gerealiseerd is. Door de aantrekkende woningmarkt heeft de EU de ondersteuning verlengd naar maart 2008 wat vrij uniek schijnt te zijn.

Grote domper: de paneelprijs kon totaal niet beïnvloedt worden door de projectontwikkelaar, het was "slikken of stikken". Tja, de zonnepaneeltjes gaan dan ook vooral in extreem grote hoeveelheden naar het zwarte gat genaamd Duitsland en steeds meer andere landen toe die het Duitse EEG vertaald en in de praktijk gebracht hebben. Daar helpt geen garantiefonds tegen, eerst dat kabinet even naar huis sturen en E.Z. verbouwen.

Bron: Nieuwsblad Stromen 8(5)/24 maar 2006: p. 5.

http://www.ceesbakker.nl/home.php?ID=7


23 maart 2006: En Nederland dan? Tja, andere cultuur. Kruideniers kunnen niet zo goed "holistisch" (lees: in ecologische termen) denken, die zijn alleen maar met het schuiven van centen bezig.

Holland Solar (de bepaald niet "florerende" brancheorganisatie van zonne-energie in Nederland) heeft het in een simpel grafiekje nog eens duidelijk gemaakt. Uit het op de bijeenkomst in Maastricht (MECC, 10-11 november 2005) gepresenteerde document de "Roadmap Zonnestroom" door Gosse Boxhoorn, voorzitter sectie Zonnestroom Holland Solar en tevens directeur van Solland Solar bv. Een fabriek die alle prachtige door hen geproduceerde "pin-up" zonnecellen (uitvinding van het Nederlandse ECN in Petten!!!) in het buitenland gaat afzetten.

Market collapse of photovoltaics in the Netherlands due to the "questionable" decision by policy makers to skip all market incentives at the end of 2003 ...

" Markt in Nederland ingestort"
. Geplaatst MWp PV-vermogen per jaar. Eind 2003 werd de (riante) stapeling van EPR, EPA en MAP subsidies in één keer door "Den Haag" overboord gekieperd en werd het huilen met de pet op voor zonnestroom minnaars.
© 2005 Holland Solar

Ik heb het vaker op Polder PV gebruikt, maar ook hiervoor geldt weer duidelijk (zie vorige bericht over het Duitse succesverhaal):

"Quod erat demonstrandum"

Hoe doof kunnen dovemansoren eigenlijk zijn?

http://www.duurzameenergie2005.nl/download/Lezingen/DE111105.pdf (6,6 MB!)
http://www.hollandsolar.nl


23 maart 2006: "DüA": Alle pijlen omhoog. Het ene na het andere juichende nieuws uit Duitsland. Gisteren werd via de website van het Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz und Reaktorsicherheit (BMU) het nieuws bekend over de waanzinnige groei in de arbeidsmarkt in de progressief door de politiek gesteunde duurzame energie sector. In een onderzoek in opdracht van de BMU onder 1.100 ondernemingen in de DE-sector is duidelijk geworden dat ten opzichte van 2004 het aantal arbeidsplaatsen van 157.000 naar 170.000 is gegroeid in 2005, een groei van maar liefst 8,2 procent, en dat in "barre" economische tijden. Dat komt neer op 0,2% van de bevolking (82,45 miljoen inwoners; dec. 2005) die inmiddels werkzaam is in de DE-sector (zie links onderaan). Een realistische prognose voor 2020 komt neer op maar liefst 300.000 arbeidsplaatsen, als de binnenlandse politieke verhoudingen op orde blijven. De groei is vooral opvallend bij de middenstand en geeft vooral in de achtergebleven gebieden belangrijke impulsen aan de arbeidsmarkt.

Zeer opmerkelijk is ook dat als de negatieve externe effekten van de "klassieke" energieopties doorgerekend worden, dat de economische baten van de sterk toegenomen productie van duurzaam opgewekte elektriciteit nu al 3 miljard euro per jaar zijn, hetgeen meer is dan de kosten die de stroomconsumenten via een opslag op de energierekening hebben moeten betalen (in 2005: rond 2,4 miljard euro), waaruit blijkt dat in Duitsland de "meerkosten" voor duurzame energie zich NU al terugverdienen!!!

Sustainable energy on the rise on all fronts in Germany due to the best legislation in the world.

Kolommenrijen ("groepen") van link naar rechts, Y-as in procenten.

groep 1: aandeel van DE in het totale primaire energieverbruik, PEV
groep 2: aandeel van DE in het totale geconsumeerde energieverbruik ("Endenergieverbrauch", EEV, incl. stroom, warmte, motorbrandstoffen)
groep 3: aandeel van DE in het totale bruto stroomverbruik
groep 4: aandeel van DE in het geconsumeerde EEV voor warmte
groep 5: aandeel van "biogene" krachtstoffen in het totale motorbrandstoffenverbruik van het wegverkeer

© maart 2006 Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz und Reaktorsicherheit (BMU)

http://www.bmu.de/erneuerbare_energien/aktuell/doc/36694.php

Alleen al in 2005 zou de totale hoeveelheid investeringen in DE zo'n 10 miljard Euro bedragen hebben, wereldwijd was dat 250 miljard Euro, dus Duitsland heeft door de zeer doordachte marktstimulering en groeiende onderzoeksbudgetten op het vlak van DE, met de resulterende explosieve binnenlandse marktontwikkeling een riante basis geschapen om flink te gaan verdienen aan het exporteren van hun DE-technologieën en produkten (bijv. zonnepanelen, maar denk ook aan vacuumbuizen voor CSP centrales, windturbines, etc.). Duitse bedrijven zijn inmiddels flink aan het boeren op buitenlandse markten en de ene na de andere overname volgt elkaar op (bijv. SolarWorld die Shell Solar polykristallijne divisie opslokt).

In het rapport staan diverse andere fascinerende grafieken die bijvoorbeeld ook het gigantische gerealiseerde en te verwachten exportpotentieel voor de Duitse economie klip en klaar laten zien, en die op de bureau's van alle Tweede Kamerfracties in Den Haag een vaste plek zouden moeten krijgen.

Expected market growth by interviewed German companies on sustainable energy markets (percentage of growth from 2004-2010). Left to right: dark blue, water; light blue, wind; light green, biogas; green, fluid biomass; dark green, solid biomass; yellow, photovoltaics; orange, thermal solar power.; red, geothermal.

Verwachte participatie t.o.v. 2004 in duurzame energie anno 2010 door het Duitse bedrijfsleven. Let op de hoge verwachte marktgroeicijfers voor "vaste" biomassa, zon-PV en zon-thermische toepassingen.

© maart 2006 Bundesministerium für Umwelt, Naturschutz und Reaktorsicherheit (BMU)

http://www.bmu.de/erneuerbare_energien/aktuell/doc/36694.php

Nog niet genoeg gehad? Lees het persbericht of de volledige studie over de florerende DE-arbeidsmarkt in Duitsland, en doe dan meteen het stampend vol interessante grafieken staande boekje in pdf format over de nationale en internationale ontwikkelingen er maar bij, bij de te downloaden documenten (er staat nog veel meer op de site van de BMU). Soppen geblazen!

http://www.erneuerbare-energien.de/inhalt/36863/20049/ (persbericht BMU)
"Wirkung des Ausbaus der Erneuerbaren Energien auf den deutschen Arbeitsmarkt":
http://www.erneuerbare-energien.de ... arbeitsmarkt_ee_2006.pdf (254 kB)
"Umweltpolitik. Erneuerbare Energien in Zahlen– nationale und internationale Entwicklung" (December 2005 - Internet-Update, 43 pp.):
http://www.erneuerbare-energien.de ... erneuerbare_energien_zahlen_dezember.pdf (964 kB)


21 maart 2006: De PolderKolderZoekMachine! Werd u inmiddels ook een beetje "kriebelig" van Polder PV? Had u dat leuke bericht gelezen en weet u niet meer waar u dat in de berg info terug moet vinden? Dat gevoel begon polderjongen ook een beetje te krijgen, maar hij wist niet zo snel hoe hij dat moest oplossen. Totdat hij het er over had met Paul Witte, techneut en internet specialist bij Sunergy in Rijswijk. Polderjongen was gisteravond nog niet terug op de fiets uit Rijswijk of er stond al wat "lekkers" voor hem klaar op de computer, en vandaag nog eens met een zeer verrassende update! Paul, hartstikke bedankt, nu kan ik eindelijk de bezoekers een snel hulpje bieden voor het vinden van info op Polder PV.

Het werkt als volgt:

 • voer in onderstaand Google venstertje uw zoekterm in, met het PolderPV vakje aangevinkt, bijvoorbeeld "Espenhain" (wees zo specifiek mogelijk, liever geen "algemene zoekterm" als "zon", want dan bent u even zoet met het aantal gevonden pagina's...).
 • geef uw taalvoorkeur aan (meestal Nederlands, maar gezien de grote hoeveelheid Duitse en Engelse citaten op Polder PV, zou u daar ook aan moeten denken als u zo'n citaat terug wil vinden).
 • druk de "Enter" cq. "Return" toets in of klik op de knop "Zoek".
 • u krijgt de door Google binnen Polder PV gevonden hoeveelheid pagina's met daarop de gezochte zoekterm in een nieuw venster te zien. Voor de zoekterm "Espenhain" komt dat vandaag op 8 zoekresultaten neer.

  De eerstgevonden pagina luidde vandaag:

  PV news, developments, encounters, press info, links
  20 december 2004: Espenhain? Poeh, broddelwerk! Slechts een paar maanden na ... 17 december 2004: Espenhain. Ter inspiratie in deze donkere dagen een paar ...
  www.polderpv.nl/nieuws_PV2.htm - 122k - In cache - Gelijkwaardige pagina's


 • selecteer de pagina die u wilt, en u komt er direct op uit. In bovenstaand voorbeeld is dat de tweede PV-nieuws pagina op Polder PV (...PV2.htm).
 • omdat de nieuwspagina's van Polder PV omvangrijk zijn (meeste 100-170 kilobyte), ziet u nog niet direct waar het gezochte (bericht) staat. In de steeds populairder wordende webbrowser Firefox van Mozilla kunt u vervolgens via de toetsencombinatie <Ctrl><f> direct naar de gezochte link springen, waarbij de zoekterm "ge-highlight" wordt (witte tekst op groene ondergrond, zie onderstaand voorbeeld). Op de gevonden pagina eerst op de toetsencombinatie <Ctrl><f> drukken om de Zoekbalk van Firefox te tonen, in het venstertje nogmaals de zoekterm (in het huidige voorbeeld "Espenhain) ingeven, en met de knoppen "Volgende zoeken" (of de "Enter" toets) resp. "Vorige zoeken" kunt u met deze zoekterm door de pagina wandelen, waarbij de zoekterm telkens duidelijk zichtbaar wordt gemaakt. Let wel dat op deze wijze alleen binnen de geselecteerde pagina gezocht wordt naar de zoekterm.
 • met Internet Explorer lukt dit ook via dezelfde toetsencombinatie, alleen heeft de "highlight" een blauwe achtergrond.
 • voor het zoeken naar uitdrukkingen als "slimme meter" kunt u het beste aanhalingstekens zoals in deze zin gebruikt toepassen (als u alleen maar slimme meter invoert, wordt er bijv. ook op slimme resp. meter gezocht).
 • als u bent "uitgezocht" kunt u verder navigeren m.b.v. de navigatiebalken boven en onder de pagina waarop u gezocht hebt, of u kunt door twee keer de "terug" pijlknop in te drukken terugkeren naar de pagina waar u met de zoektocht begon.

Search result of input "Espenhain" using internal Google search machine and searching "in-page" utensil of Firefox.

Veel plezier met dit nieuwe speeltje, wat ik inmiddels ook op de homepage heb gezet.

Één klein nadeeltje: het is een Google zoekmachine. Niet gek staan te kijken als u bij "energetische" zoek criteria advertenties op de resultatenpagina zult tegenkomen van bedrijven waar Polder PV wel eens een appeltje mee te schillen heeft. Moet u maar overheen lezen, dus....

Met hartelijke dank aan Paul, kom die appelpunt maar eens halen in Leiden!

Zelf proberen? Hieronder kunt u uw gang gaan...

 


Google


Het volledige internet Polder PV
Geen taal voorkeur Nederlands


20 maart 2006: 13h33 MET "Lente equinox". (12h33 Universal Time). De zon gaat weer door het "lentepunt", dus de officiële "astronomische lente" kan gaan beginnen (onze crocussen doen erg hun best op hun zonnige plekje...). En dat is te merken ook, want we hebben vandaag alweer een nieuw "postrenovatie record" bij Polder PV, met regelmatig tussen de fel reflecterende wolken in individuele vermogens uit de binnen hangende, met de 108 Wp zonnepanelen verbonden OK4 omvormers van 92 Watt, en een nieuw totaal record vermogen (paar seconden lang) van 885 Watt uit 1.02 kWp, en dat is nog maar 26 Watt van het vorige record van 911 Watt verwijderd (toen de OK4 omvormers nog, goed gekoeld, buiten onder de zonnepanelen hingen en we 25 meter AC- i.p.v. zoals nu DC-bekabeling hadden). U dacht (zoals polderjongen lange tijd gedacht heeft) dat 21 maart altijd de lente begon? Mispoes. Kijk maar eens op de volgende link, en dan zult u zien dat in dezer jaren dit vaker gebeurt op 20 dan op 21 maart!

N.B.: MET = UT + 1 uur; MEZT (Midden Europese Zomer Tijd) = UT + 2 uur.

http://aa.usno.navy.mil/data/docs/EarthSeasons.html


20 maart 2006: ENF Marktonderzoek van Europese en Chinese zonnecel- en paneel producenten. Origineel persbericht in het Engels; vertaald en gepubliceerd door Polder PV met toestemming van Kit Temple van ENF, waarvoor uiteraard weer hartelijk dank (thanks, Kit!). Let in het originele bericht op de ENF site trouwens goed op de definities m.b.t. de door de producenten opgegeven cq. door ENF bediscussieerde productievolumes, want daar worden nogal "verschillende methodieken" voor gehanteerd. Ongetwijfeld niet geheel van aandeelmanipulatie gespeend in sommige gevallen, mede gezien de extreme dynamiek en soms overspannen marktcondities.

"Verenigd Koninkrijk, 17 maart 2006 – ENF kondigde vandaag de publicatie aan van de verkoop resultaten van de Chinese en Europese zonnecel- en zonnepaneel producenten. 135 zonnepaneel producenten en 30 zonnecel producenten werden voor dit rapport direct geïnterviewd.

Produktie en Verkoop
Uit het rapport wordt duidelijk dat de Chinese markt explosief aan het groeien is. In 2005 nam de zonnecelproductie toe met 179% t.o.v. het voorafgaande jaar en zelfs met enkele duizenden procenten in de 2 voorafgaande jaren. De verkoop van zonnepanelen is ook scherp gestegen, met 136% groei in 2005, volgend op een reeds bereikt groeipercentage van 300% in het voorafgaande jaar. Op basis van de interviews van ENF met Chinese producenten, worden zulke hoge groeipercentages hoogstwaarschijnlijk gecontinueerd in 2006, waarmee China een steeds belangrijker speler in de globale zonnestroom markt gaat worden.

European solar module production in 2002-2005 according to research bij ENF
Europese zonnepaneel productie (MWp)

Chinese solar module production in 2002-2005 according to research bij ENF
Chinese zonnepaneel productie (MWp)

 • Europese bedrijven produceerden 556 MWp aan zonnecellen in 2005
 • Chinese bedrijven produceerden 136 MWp aan zonnecellen in 2005
 • Europese bedrijven verkochten 616 MWp aan zonnepanelen in 2005
 • Chinese bedrijven verkochten 375 MWp aan zonnepanelen in 2005

“Wafer” en zonnecel levering
Veel zonnecel en zonnepaneel producenten vertelden ENF dat ze met ernstige tekorten aan “wafers” (de plakken silicium die het ruwe uitgangsmateriaal vormen voor de zonnecelproduktie) en zonnecellen geconfronteerd worden. Veel Europese bedrijven zijn niet in staat geweest vaste leveringscontracten ondertekend te krijgen, hebben eenvoudige “open” contracten en moeten dus elke maand weer afwachten of hun leveranciers genoeg materiaal hebben om aan te bieden. Het grondstof gebrek is ook zeer sterk bij de Chinese bedrijven en sommige van hen moesten hun productie onder hun marktnaam laten vallen en in plaats daarvan voor een gefixeerde marge “OEM”* panelen voor internationale bedrijven maken (waardoor in ieder geval hun grondstof levering veiliggesteld kon worden).

Enkele bedrijven in zowel Europa en China zijn zelfs bezig om elementen uit de productieketen op te kopen om hun grondstoflevering veilig te kunnen stellen. Zonnepaneel producenten kopen bijvoorbeeld “ingots” (de gietvormen waaruit de wafers worden gesneden) en de wafers zelf op, en onderhandelen vervolgens met cellenproducenten om dat materiaal in zonnecellen om te zetten.

Ondanks de huidige grondstoftekorten is er nog steeds een groot vertrouwen bij Chinese producenten en bij investeerders. Dit vertrouwen bevordert continue capaciteitsgroei, waarmee de impact van China op de toekomstige internationale markt vergroot wordt."

Uitgebreidere informatie en prijsstelling van het volledige marktrapport (€ 700,-- alleen voor het Europese deel; € 500,-- voor het Chinese deel; € 1.000 voor beide), zie de link onderaan.

Illustrations © 2006 ENF Ltd., translation/vertaling Peter J. Segaar/Polder PV.

(bij het oorspronkelijke Engelstalige persbericht):

About ENF
ENF Ltd is a photovoltaic research and media company with offices in UK and China. ENF provides detailed PV market tracking reports, and has a website which contains a database of photovoltaic manufacturers, with detailed information available on the companies.

Legal Disclaimer
This press release allows the reproduction of the above content as 'news' within one month of March 17th. Further reproduction or dissemination of this information is not allowed, unless you obtain written consent from ENF Ltd. All information contained herein is obtained by ENF from sources believed to be accurate and reliable. However, such information is provided "as is" without warranty of any kind. Under no circumstances shall ENF have any liability to any person or entity for any loss or damage in whole or in part relating to any error (negligent or otherwise) or any direct or indirect damages whatsoever (including without limitation, lost profits), even if ENF is advised in advance of the possibility of such damages, resulting from the use of or inability to use, any such information.

*Voor uitleg van het begrip "OEM", zie Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/OEM

http://www.enf.cn/magazine/issue5/survey.html (Issue 5 - ENF SOLAR: ENF Market Survey of European and Chinese Cell and Panel Manufacturers)
http://www.enf.cn/magazine/issue5/intro.html (introductie tot het rapport)
http://www.futureenergies.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=906 (foto van de jonge, maar ambitieuze “enf-crew”)


 
^
TOP

20 maart 2006: Hoeveel sneeuw kan er op een (serie) zonnepane(e)l(en). Snow-covered trackers in Dettendorf, Bavaria, produced by the company Lorentz.De firma Lorentz, die bloedmooie trackers maakt (zonvolgende frames voor een hele serie zonnepanelen) heeft het voor u uitgezocht en in de praktijk aan den lijve ondervonden cq. getest. In het sneeuwrijke Beieren. Arme trackers. Maar, ze houden het toch maar mooi uit met dat witte poederlaagje. Compliment voor Lorentz, dus! De trackers worden onder een zo steil mogelijke hoek gezet bij dit soort "zware" werkomstandigheden, want je wil natuurlijk geen 250 kg per vierkante meter op je kostbare paneeltjes of je trackers (waarvan de lagers natuurlijk ook niet eeuwig meegaan onder dat soort belastingen).

Photo: © BERNT LORENTZ GmbH & Co. KG, Henstedt-Ulzburg. Solar Park Dettendorf, District Landfill Dettendorf, Diespeck (ca. 35 km NW of Nuremberg)

Tip van ons aller Floris Wouterlood:

http://www.lorentz.de/en/company/news/winter


19 maart 2006: Nieuw "bureaucratenwoord". Ik kwam niet meer bij toen ik een e-mail kreeg van een doe-het-zelver die, gepensioneerd als hij is, zelf de boel op orde aan het brengen is met zijn zonnestroominstallatie:

"Ik kan er ook niets aan doen dat ik niet stil kan zitten. Laatst zei mijn vrouw nog, “ga op het dak zitten” en dus heb ik dat maar gedaan. Je kunt beter voor dit doel op het dak zitten dan op straat rondhangen en behoren tot de groep “hangouderen”, moet de gemeente nog een honk bouwen ook."

Ergo, beste lezers: u bent nooit te oud om te leren, en om te voorkomen dat u tot de nieuwe categorie van hangouderen gaat behoren, raadt Polder PV u met klem aan om bij het passeren van de 50 zo spoedig mogelijk een zonnestroomsysteem te kopen en dat zelf te gaan aanleggen. Wel s.v.p. op de veiligheidsvoorschriften van de S.F.V. en op uw gezondheid letten!

http://www.sfv.de/lokal/mails/sj/esistsch.htm


18 maart 2006: Nog meer tips m.b.t. sneeuw op zonnepanelen. De Duitsers doen alles grondig. Zo ook dit "heikele" thema. De S.F.V. heeft ditmaal een en ander op dit gebied "verzameld" en op een separate webpagina "veröffentlicht", zoals dat zo mooi heet (Polder PV gaat steeds beter Duits uitkramen...).

http://www.sfv.de/lokal/mails/phj/schneera.htm


18 maart 2006: Verschil moet er wezen... Vandaag een verzamel giroafschrift in de bus. Erg leuke zaken staan daar op 1 velletje bij elkaar vermeld:

Giral accounts of yearly "rest posts" of a sustainable household consuming energy from different sources with two different energy providers, and, as a desert: the yearly "production bonus" for solar energy feeding into the net by our sustainable energy provider Echte Energie ("real energy")...

1: teruggave bedrag van € 61,63 over de nota sinds oktober 2005 i.v.m. laag restverbruik elektra (159 kWh/128 dagen in de winterperiode) en de vrijstelling (teruggave) van de energiebelasting over die post (onze kookgasnota over die periode kwam ook negatief uit) bij onze duurzame energie"provider" Echte Energie; 2: ondanks alle bezuinigingen bij Polder PV toch nog een "pittig" nieuw maandelijks termijnbedrag van € 51,53 afgeboekt bij het "Customer Care Center" van energieleverancier NUON omdat Polder PV daar gedwongen stadswarmte klant is (vorig jaar al 59% vastrecht en slechts 41% variabele kosten, stijging GJ prijs in 2006 in een keer 11,8%!) en op die nota ook nog eens de forse netbeheerskosten van Continuon meeliften...; 3: de alweer voor de derde maal door Echte Energie aan Polder PV uitgekeerde jaarlijkse opwekvergoeding voor brandschone op het distributienet ingevoede zonnestroom.

Wat de opwekvergoeding van Echte Energie betreft. Zonder gezeur, getrek, gebedel of gesmeek: gewoon, elk jaar eind februari/begin maart keurig op de giro overgemaakt. Tja, verschil moet er nu eenmaal wezen, nietwaar? Niet zichtbaar overigens op dit giroafschrift zijn de nieuwe maandelijkse termijnbedragen voor gas en elektra van Echte Energie. Ze bedragen "maar liefst" € 4,00 resp. € 3,00. Duurzame energie kostbaar? Ha! Laat me niet lachen ...

http://www.echte-energie.nl/


18 maart 2006: Geintje. Mailtje van een PV-collega die "elders" gaat verpozen: "I.v.m. met de aanhoudende koude en de stijgende energieprijzen ben ik de komende 5 weken in Afrika, daar is gratis energie en uiteraard geen kachel nodig."

Slimme jongen. Energiebesparen is toch zo makkelijk! Hopelijk staan alle sluipverbruikers bij hem uit en neemt hij de zeilboot i.p.v. het vliegtuig...


18 maart 2006: Stoomcursusje Erneuerbare Energien Gesetz. Het op de voet volgen en becommentariëren van uitgebreide wetteksten is niet een tak van sport die iedereen uit liefde bedrijft. Toch blijkt dit uitermate belangrijk, zeker als het om duurzame energie gaat. En dan moeten we uiteraard weer over de oostgrens heen kijken, omdat men daar, o.a. bij de zeer progressieve belangenvereniging S.F.V., bereid is om alle ambtelijke "ins en outs" op gouden schaaltjes te wegen en in "Jip en Janneke taal" aan het publiek uit te leggen wat er staat (en wat er niet staat). Een van de meest opmerkelijke verwijzingen uit de herziening van 1 augustus 2004 wilde ik u niet onthouden:

Wettekst "Gesetz zur Neuregelung des Rechts der Erneuerbaren Energien im Strombereich (EEG)." In werking getreden op 1 augustus 2004.

§ 4 Abnahme- und Übertragungspflicht
§ 4 (1) Netzbetreiber sind verpflichtet, Anlagen zur Erzeugung von Strom aus Erneuerbaren Energien oder aus Grubengas unverzüglich vorrangig an ihr Netz anzuschließen und den gesamten aus diesen Anlagen angebotenen Strom aus Erneuerbaren Energien oder aus Grubengas vorrangig abzunehmen und zu übertragen.

(vertaling Polder PV:)
§ 4 Afname- en transportplicht
§ 4 (1) Netbeheerders zijn verplicht om installaties ter opwekking van stroom uit hernieuwbare bronnen of uit stortgas onverwijld en met voorrang op het distributienet aan te sluiten en de volledige uit deze installaties aangeboden hoeveelheid stroom uit hernieuwbare bronnen of uit stortgas met voorrang af te nemen en te transporteren.

Commentaar S.F.V.:

"Unbedingter Vorrang für EE-Strom. Hier wird der unbedingte Vorrang des Stroms aus Erneuerbaren Energien gegenüber Strom aus konventionellen Energien und auch aus konventioneller KWK festgelegt. Siehe dazu die ausführliche Gesetzesbegründung. EE-Anlagenbetreiber, denen der Anschluss oder die Abnahme ihres Stroms mit der Begründung verweigert wird, das vorgelagerte Netz sei überlastet, können fordern, dass die Einspeisung aus konventionellen Anlagen in das vorgelagerte Netz oder in ein dem vorgelagerten Netz nachgelagertes Netz zu ihren Gunsten vermindert wird."

(vertaling Polder PV:)
"Onvoorwaardelijke voorrang voor DE-stroom. In dit artikel wordt de onvoorwaardelijke voorrang voor stroom uit hernieuwbare bronnen tegenover stroom uit conventionele energieopwek en ook uit conventionele kracht-warmte-koppeling vastgelegd. Zie daarvoor de uitvoerige motivatie bij deze wetgeving. DE-installatie beheerders die aansluiting op het distributienet, of de afname van de door hen opgewekte duurzame stroom geweigerd wordt onder het mom van overbelasting van het betreffende net, kunnen eisen dat de levering van stroom uit conventionele bronnen aan het betreffende distributienet, of aan het er aan gekoppelde net in het voordeel van hen wordt verminderd."

Vooral die laatste zin mag, voor Nederlandse begrippen, best revolutionair genoemd worden. Iets in de ordegrootte van: "Zeg, geachte meneer Corton (Continuon Netbeheer): wilt u nu als de sodemieter maken dat u die kolencentrale van firma xxx op de Maasvlakte minder hard laat draaien, want mijn zonnestroom moet van de wetgever met voorrang het net op! Wat, u wilt niet meewerken? See you in court!" OK, beetje overtrokken, maar u snapt wellicht de verstrekkende gevolgen, en het feit dat over het E.E.G. extreem goed is nagedacht, dat zo'n wetgeving essentieel is voor een volwassen, progressief en toekomstgericht duurzaam energiebeleid, en dat dat op een vrijdagmiddagje in elkaar geramde MEP-gepruts in Nederland he-le-maal niets voorstelt! Werk aan de winkel dus weer voor de heer Brinkhorst of, veel waarschijnlijker, zijn opvolger die de bezem door E.Z. gaat halen...

Nog heel veel meer smakelijks (wanneer wordt Duits nu eens verplicht op de middelbare school en de universiteit?):

http://www.sfv.de/lokal/mails/wvf/eegtipps.htm


16 maart 2006: Gosse en de FDP doen hun zegje. Gosse Boxhoorn, directeur van Solland Solar bv, de zonnecelfabriek op de grens van Nederland en Duitsland tussen Heerlen en Aken, begint zich steeds nadrukkelijker te mengen in het "debat" over kernenergie en de mogelijkheden van duurzame alternatieven incl. zonnestroom. Op de site van insnet.org vindt u zijn recentste bijdrage (5 maart 2006). Overigens, de door hem genoemde "jaarlijkse 300 MWp geplaatste hoeveelheid zonnestroom vermogen" in Duitsland werd volgens onderzoek van het (Duitse) tijdschrift Photon in recordjaar 2004 met 770 MWp in extremo overschreden... Duitsland is recordhouder geplaatst zonnestroom vermogen met een miezerige 10 euri kosten per huishouden en met 90.000 banen in een van de meest duurzame, innovatieve industrie sectoren ter wereld. U begrijpt dat het rampzalige kabinetsbeleid in Nederland, met de neiging om de DOMSTE, meest rampzalige keus te maken die er is (iets met radioactiviteit), niet op een warme reactie van deze pionier hoeft te rekenen...

Overigens, volgens een officiële reactie van de VVD tegenhangers in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg, de FDP, op vragen van de SolarRegion in Freiburg zijn er in de volledige duurzame energiesector in Duitsland inmiddels 130.000 arbeidsplaatsen en groeit deze sector nog steeds als kool. Paul de Krom, wil je even meelezen wat daar door jullie collega's op papier wordt gezet in de aanloop naar de "Landtagswahl" van 26 maart 2006? Wel even over die "verlenging van de Atomausstieg" heen lezen (er staat echter niet dat ze er nieuwe centrales bij willen, ze kijken wel linker uit), vooral hier op letten:

"An dem erklärten Ziel, den Anteil der erneuerbaren Energien von 6 Prozent im Jahre 1997 auf 12,5 im Jahre 2010 zu verdoppeln halten wir fest." ... "Dabei sollte man auch die Biomasse und Solarenergie nicht aus den Augen lassen. Die FDP unterstützt den Ausbau regenerativer Energien."

Gezien, beste Paul? Excursie met wat partij coryfeëen naar Stuttgart, wellicht? Zou wel eens erg verhelderend en verfrissend kunnen zijn voor de door atoomkalk verstopte hersenen.

Eerst even de Duitse taal wat bijspijkeren, geachte dames en heren, want dat hebben jullie de laatste jaren gruwelijk laten versloffen...

http://www.insnet.org/nl/insnl_observations.rxml?cust=230&id=2485
Die SolarRegion nr. 9(1)/2006: p. 6, "Sie haben die Wahl". (abo's: www.fesa.de)


16 maart 2006: "Und die arme Deutsche Sonnenstrom Produzenten schaufeln weiter..." Ze zijn nog niet helemaal van de sneeuwlast "bevrijd", maar als het zonnetje eenmaal goed gaat schijnen zullen we wat gaan beleven met de rendementen bij de oosterburen. Vooruit, nog eentje dan (8 maart 2006, mijn vetdruk):

"Bei uns ( Regen ) war auf der Eishalle über 1,50 m Schnee. Darunter 120 kWp PV - Module. Das Dach wurde 2 x abgeschaufelt (Sicherheitsabstand zu den Modulen ca 20 cm.). Ja, Ihr lest Richtig die Module wurden mit Männern und Material begangen. War für die Module kein Problem. 20 cm hat man auf den Modulen liegen lassen um keine Kratzer oder Beschädigungen auf den Modulen zu hinterlassen."

Gesnopen? Om te voorkomen dat er weer een dak onder de gigantische sneeuwlast zou bezwijken, is het met zonnepanelen bezette dak van een ijshal voor het grootste deel van de witte troep bevrijd. De sneeuwruimers lieten daarbij zo'n 20 cm. op de op het dak staande zonnepanelen (120 kWp!) liggen en liepen gewoon over de panelen heen tijdens de ruimingswerkzaamheden...

So machen wir das in Deutschland: zonnepanelen gebruiken als stoeptegels! Zie ook Polder PV's sneeuwpagina...

http://www.photovoltaikforum.com/viewtopic.php?t=1193


16 maart 2006: Advertentie voor zonne-energie geweigerd... In de wederom zeer lezenswaardige eerste aflevering van "Die SolarRegion" uit Freiburg staat een opvallend bericht over een geweigerde advertentie van een PV-omvormer fabrikant:

"De omvormer fabrikant Kaco mag geen reclame maken in een tennis magazine omdat hun advertentie "Atomstrom ade" als motto had. Het grote energiebedrijf Energie Baden-Württemberg (EnBW) was zeer "verstoord" en vond het maar niks: het bedrijf sponsort immers een tennistoernooi in Heilbronn - en dan wil zowaar een bedrijf in de zonne-energie in het toernooiblad vóór zonnestroom en tégen kernenergie adverteren. Het vijandige gedoe kon echter voorkomen worden: het bureau wat het "Heilbronn Open" toernooi organiseerde wees de ongewenste advertentie botweg af. Op grond daarvan schreef de Heilbronner Stimme: "Anti-Atoom-Advertentie mag de tennisvreugde niet verstoren"."

Bron: Die SolarRegion nr. 9(1)/2006: p. 5. (abo's: www.fesa.de)
(vertaling: Peter Segaar/Polder PV)


16 maart 2006: Betere kopie van het "zonnestroom-obstructie" artikel. Het vorige exemplaar was niet zo best, want bewerkt van een beetje donkere kopie. Ik heb nu het originele krantenbericht van een vriendelijke PV-collega uit Noord-Holland gekregen en een beter leesbare kopie ter lezing voor u op Polder PV klaargezet: volg deze link.


15 maart 2006: Naar aanleiding van. Het gepor en het getouwtrek aan de "meters", de netbeheerders, de pers, de politiek en de marktwaakhonden begint "resultaat" te boeken. Echter, lang niet het resultaat waar wij op gehoopt hadden, zoals uit twee verbijsterende e-mails blijkt die ik vanavond mocht ontvangen. Vooral bij de marktwaakhond de DTe lijken ze helemaal het spoor bijster te zijn als het over meters en de saldering gaat. Gelieve s.v.p. al uw pijlen op dit door Economische Zaken in het leven geroepen instituut af te vuren en om kristalheldere directieven en genadeloze dictaten aan energieleveranciers en netbeheerders te verzoeken, anders gaat in Nederland de pleuris uitbreken op de energiemarkt voor consumenten. Bestoken die hap en op een faire behandeling van decentrale duurzame energie opwekkers staan alstublieft! Mocht dat niet helpen, gaarne Diederik Samsom en andere Tweede Kamerleden bestoken om deze beerput uit te mesten s.v.p.

Stelletje....

http://www.dte.nl/nederlands/home/index.asp

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


© 2006 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP