starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 14

meest recente bericht boven

22 juni 2006 - 27 juli 2006

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


27 juli 2006: Vruchtbare samenwerking Brinkie en Van Geel. We hebben het een tijdje stil gehouden om de situatie even aan te zien, maar u kunt vanaf nu op de separate gerbil pagina nalezen tot welke ver-bijs-te-ren-de ontdekking wij kwamen toen wij terugkeerden van onze vakantie. In hun "nadagen" blijken ons aller Brink en Van Geel tot werkelijk onnavolgbare prestaties in staat, na het eten van een broodje pindakaas...


27 juli 2006: Officieel juli record Polder PV. Vandaag ging de cumulatieve maand"teller" van Polder PV over het totale maandproductie record van juli 2003 heen. Ondanks de zeer verfrissende koele regenbui van vanochtend, die natuurlijk heel erg nodig was voor de tuin. Nog 4 dagen te gaan tot het eind van de maand. Gaan we het absolute maandrecord van juni 2003 evenaren of zelfs verbeteren? Nog maar 5 kilowattuurtjes. Vooruitzichten zijn deels zeer zonnig. Moet dus makkelijk kunnen. We gaan ervoor!


26 juli 2006: "Geitenwollensokkenimago". Het meest misbruikte kunstwoord om zeer interessante discussies over de talloze milieu- en sociale problemen dood te knuppelen zonder een structurele inbreng in die discussies, en om die ... types inhoudsloos belachelijk te maken. Ook Michiel Bussink van Milieudefensie ergert zich er kapot aan en heeft er een onnavolgbare klasse"column" aan gewijd. Lezen! Zie de nieuwsberichten pagina.


26 juli 2006: Code "rood" door TenneT. Het zat er aan te komen, het koelwater van de energiecentrales wordt te heet en er dreigt "stroomtekort" doordat centrales mogelijk moeten gaan afbouwen om oververhitting van het rivierwater te voorkomen. Indien dat hete koelwater wel geloosd zou worden krijgen we niet alleen "dode vissen", maar hele ecosystemen, waar o.a. onze drinkwatervoorziening van afhankelijk is, zullen het extreem zwaar gaan krijgen. Uit het artikel verder de volgende zeer interessante passage:

"Verder kan de overheid er bij de consument op aandringen om zuinig met elektriciteit om te gaan (‘dat is nu nog niet aan de orde’). En ten slotte kan TenneT op zoek naar bedrijven die hun eigen stroom opwekken. ,,We vragen hen dan om die elektriciteit ter beschikking te stellen en hun eigen bedrijf even stil te leggen.’’ Overigens worden deze bedrijven daar vorstelijk voor betaald."

(1) Hoezo, "dat is nu nog niet aan de orde"? Er wordt elektra gezopen, dames en heren, en blijkbaar wil de Staat pas ingrijpen als het te laat is. Dom, oliedom korte termijn beleid. Waar is de overheid bang voor? Opstand? Kom op, de Nederlanders liggen voor pampus, die komen echt niet naar Den Haag als "de stekker" er een paar uurtjes uit gaat om ons weer wat realiteitszin bij te brengen.

(2) Ik ken wel een "bedrijf wat zijn eigen stroom opwekt"! Het heet Polder PV, en is een niet op winst beluste onderneming die een duurzaam Nederland wil. Het produceert echter vele kilowatturen superschone stroom tijdens het maximum van de huidige "energiecrisis".

(3) Ik stel mijn elektriciteit ter beschikking via mijn salderende ferrarismeter, zonder bijkomende kosten en de netbeheerder merkt er ook niks van. Stilleggen wordt wat lastiger, maar ik lever wel gewoon terug terwijl ik dit stukkie zit te typen, dus dat moet kunnen, toch?

(4) Mag ik mijn "vorstelijke salaris" op mijn girorekening gestort krijgen? Doet u mij even uw e-mail adres, dan geef ik dat aan u door.

Zie ook het bericht van 25 juli 2006! APX van vandaag: 12h00 € 889,97/MWh; tot 17h00 nog tussen de 250 en 500 euri per megawattuur liggend...

Let bij de lezersreacties ook op de interessante cijfertjes discussie tussen twee verhitte Rotterdammers, "Peter", en "Pims zoon" (!!!). Op het laatst bemoeit ook een bekende "polderjongen" zich er tegenaan...

http://www.ad.nl/binnenland/article496150.ece


26 juli 2006: Mogelijke problemen bij datakoppeling Soladin 600. Voor te renoveren Sunpower® klanten (en andere potentiële Soladin 600 bezitters): vraag "uit de markt" op de Sunpower® pagina. Zie daar ook het bericht over de (dure) verlengkabel voor de Soladin 600.


25 juli 2006: Energetische terugverdientijd zon-PV. Daar is "nogal" wat over te doen, en wordt vaak onterecht zeer negatief benaderd door mensen die de literatuur niet bijhouden. Onderstaand stuk, verschenen in Technisch Weekblad nr. 23, 10 juni 2006, mocht ik van de auteur Rijkert Knoppers op Polder PV overnemen, waarvoor hartelijk dank!


Energie. De energetische terugverdientijd van schuin op het dak geplaatste zonnepanelen is afhankelijk van de omstandigheden slechts 19 tot 40 maanden. In vergelijking tot hun gemiddelde levensduur van 20 tot 30 jaar is dit bijzonder weinig, concludeert een Franse studie.

Rijkert Knoppers

Parijs. Nog niet zo lang geleden was er vaak kritiek op het gebruik van fotovoltaïsche (PV) zonnepanelen omdat de energetische terugverdientijd zo lang zou zijn. Aan dit argument lijkt nu een einde gekomen, nu een recente studie van het Franse Agentschap voor Energie en Milieu Management Ademe heeft aangetoond dat bij een gunstige zonsinstraling de energetische terugverdientijd slechts 19 maanden is. De studie heeft voor dit doel gekeken naar de situatie in 41 steden van 26 Oeso landen. De onderzochte zonnepanelen waren zowel verticaal op gevels van gebouwen aangebracht als onder een schuine hoek op het dak geplaatst.

In het Spaanse Sevilla is bijvoorbeeld met een horizontale zoninstraling van 1.754 kWh per vierkante meter de jaarlijkse energieopbrengst van een op het dak opgesteld zonnepaneel 1.460 kWh per kW piekvermogen (kWp), verticaal produceert een dergelijk zonnepaneel 895 kWh per jaar per kWp. De energetische terugverdientijd is hier respectievelijk 20 (dak) en 33,8 (gevel) maanden. In Amsterdam, met een gemiddelde zoninstraling van 1.045 kWh/m2, is de energetische terugverdientijd 34 (dak) en 49,5 (gevel) maanden. Maar zelfs in een noordelijk gelegen land als Noorwegen is de terugverdientijd relatief kort vergeleken met de periode dat het zonnepaneel produceert: in Oslo heeft een zonnepaneel zich na 34,8 maanden terugverdiend, op de gevel geplaatst duurt dit 44,8 maanden. Het rapport hield bij de berekening van de terugverdientijd rekening met de energie die zowel met de fabricage als met de ontmanteling gemoeid is. Ademe verwacht dat er nu een einde komt aan de ‘ongefundeerde geruchten die de status van PV in twijfel trekken vanwege de “oneindige energetische terugverdientijd” en de totale negatieve effecten van PV op het milieu.’


Aldus de heer Knoppers. Uiteraard wisten de "insiders" dit al lang (of vermoedden de essentie van het verhaal), maar het is goed om het weer eens uit een onafhankelijke bron bevestigd te zien. Voor veel meer info over energetische terugverdientijden, LCA analyses en andere inspanningen van de PV-industrie om te laten zien dat de bedrijfstak niet alleen een duurzaam imago heeft, maar steeds meer door en door duurzaam is, zie onderstaande (interne) links:

nieuws_PV7.htm#27okt2005crystalclear
nieuws_PV13.htm#10mei2006_LCActd


25 juli 2006: APX piekt naar 900 euro/MWh. Precies om 12h00, op het hoogtepunt van de dag dat onze zonnestroom installaties de explosief gestegen piek scheren, is de stroom op de overspannen handelsvloer het meeste waard. Mogen we effe vangen, geachte handelaren? 900 euri/MWh, dat is toch maar mooi 90 eurocent per kWh, beste mensen! We betalen gemiddeld genomen slechts 7 eurocent ("leveringskosten") voor die vieze stroommix uit het stopcontact. Laten we zeggen: we delen de winst, jullie mogen hele leuke dingen voor jullie helft gaan doen, en wij donkergroene zonnestroom producenten krijgen dus op piekuren 45 eurocent/kWh voor ons veelgevraagde overschot en tussen 8 uur en middernacht zitten we dik boven die 7 euricent, dus krijgen we een bonus voor die smakelijke, sappige donkergroene kilowattuurtjes die wij "zomaar" voor jullie op het net zetten. Laat die netbeheerders maar in hun sop gaarkoken, die zijn de weg een beetje kwijt door de hitte. Deal? Toppie!  

Bronverwijzing: Technalia Nieuwsbrief Energie 23, Technalia.nl
http://www.apxgroup.com/marketdata/powernl/public/results_dam_nl/main.html


25 juli 2006: Pioniers lachen het best. U dacht dat de polderjongen "een tik van de zonnemolen" had gehad? Ha! Laat me niet lachen. Het polderjochie is slechts kruimelwerk vergeleken bij de Vlaming Jean Marc Van Belle, in zijn van Sharp panelen met Sunnyboy omvormers voorziene fraaie woning "Bellegoed" in het Z. van Kortrijk gelegen dorp Bellegem. Prachtige monitoring grafieken, data-analyse, technisch knutselwerk en weet ik wat niet meer, het staat er allemaal op. OK, ietwat chaotisch af en toe, maar hartstikke interessant. Jammer dat die "urban windturbine" blijkbaar niet van die (stikjaloerse???) buren "mocht". Hollandse ziekte, zullen we maar zeggen. Voor techneuten en grafiek fetisjisten: zeker die "derating pagina" met een bezoekje vereren, soppen gewoon!

Oh ja. Nog even met m.b.t. die weerzinwekkende, extreem drempelrijke bureaucratenregelgeving over de teruglevering van zonnestroom aan het net door Nederlandse particulieren: particuliere PV-eigenaren krijgen in Vlaanderen gewoon met productie gemeten op een separaat simpel ferrarismetertje groencertificaten uitgekeerd door de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (zeg maar, de Vlaamse DTe), zie derde link. Niks bureaucratisch "MEP"-gedoe met allerlei administratieve en financiële drempels. Er is nog een heel pakket aan uitermate stimulerende prikkels door de Vlaamse overheid opgezet om haar onderdanen aan een prachtig (grotendeels zelf betaald!) PV-systeem te helpen en de decentrale energieopwekking van duurzame energie uit de Vlaamse polderklei te helpen trekken.

Voor bedrijven die willen weten hoe je potentiële klanten uitgebreid informeert over die fantastische PV-technologie: ga maar eens snuffelen in het publiek toegankelijke document "Catalogus Netkoppeling", inclusief talloze inmiddels gerealiseerde praktijkvoorbeelden van huizen barstensvol prachtige middelgrote (plm. 1-2,5 kWp) PV-systemen op de website van het vooruitstrevende bedrijf ATV/SolarTechnics in Roeselare, onder de link NL >>> Zonneenergie.

Let op de filmpjes (links rechtsonder homepage Jean Marc) met de salderende, bij overproductie terugdraaiende ferrarismeters die in Vlaanderen gewoon geaccepteerd worden door de overheid (bovenop de groencertificaten verdienende bruto productiemeter!), terwijl er in Nederland door belanghebbenden gemiept wordt met een "Meetcode" en "IJkwet" in de hand en men dreigt al die goed werkende ferrarismeters uit uw meterkast te slopen en deze te vervangen door "slimme meters"!!!

Dus dan weet u: als u niet naar Duitsland wilt emigreren, is er nog steeds dat bourgondische alternatief aan de andere zijde van de zuidgrens. Die grens stelt in het landschap weliswaar niks meer voor, maar markeert wel het verschil tussen "achtergebleven fossiel" en "vooruitstrevend duurzaam"...

http://zon.logocom.be/ (homepage van Jean Marc)
http://zon.logocom.be/derating_probleem.htm (problemen met het "afknijpen" van de Sunnyboy omvormers)
http://zon.logocom.be/pictures/vreg_pv_0314-324_goedkeuringen_incl_Bellegem_BESL-2004-32.pdf (toekennen acceptatie status voor het verkrijgen van groencertificaten door de VREG)
http://www.solar-technics.be/ (o.a. pdf document "Catalogus Netkoppeling", 3,2 MB)
http://users.pandora.be/logocom/movies/zon/040327_teller_longplay_ups.mpg (filmpje van een salderende, bij overproductie terugdraaiende dubbeltarief ferrarismeter)


24 juli 2006: Gehoord in de wandelgangen... Van een collega met een boel zonnepanelen op zijn dak kreeg ik de volgende treffende opmerking per e-mail:

"Ik hoorde vanmorgen de elektroboeren op tv praten over te heet koelwater van de centrales ivm de grote vraag naar stroom. Wat zijn wij toch goed bezig hé, om de buurten lokaal van de nodige wattjes te voorzien..."

En zo is het maar net. Zie ook:

http://www.telegraaf.nl/binnenland/46794181/Op_%C3%A9%C3%A9n_na_warmste_dag_ooit.html (wo 19 juli 2006)
http://www.telegraaf.nl/binnenland/46693861/Vandaag_opnieuw_bloedheet.html (zeer uitgebreide beschouwingen over de hitte - KNMI)
http://www.dft.nl/nieuws/9291463/EDF_moet_stroom_in_buitenland_kopen_door_hittegolf.html (commentaar PV-collega: "Frankrijk niet genoeg atoomstroom?". Commentaar Polder PV: "En ik maar denken dat Nederland 30% atoomstroom uit Frankrijk importeert. Het failliet van het verder inzetten op kernenergie nogmaals op zeer onverwachte wijze keihard aangetoond, denk maar eventjes verder dan uw neus lang is...")
http://www.telegraaf.nl/buitenland/46773841/Autoriteiten_willen_herhaling_2003_voorkomen.html (commentaar PV-collega: "Goed nieuws! Er wordt al gesproken over Sahara-summer! Dat betekent dat meneer Brinkhorst toch gelijk krijgt met zijn uitspraak "zonnepanelen horen in de Sahara". Waar blijft die subsidie?". Commentaar Polder PV: "Wat is dat voor bestuurlijke dwaling? Pas nu "een herhaling van 2003 willen voorkomen??? Hebben jullie zitten slapen soms?")

Slotconclusie PV-collega: "Amerika, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Engeland... overal bloedheet. Nee hoor, geen klimaatverandering."


23 juli 2006: Dat wordt nog spannend. Naast alweer een nieuw recordje (hoogste gemiddelde opstart-temperatuur voor de binnen hangende OK4 omvormers van 27,3 ºC om 6h10 op 21 juli, de tweede hittegolf), is vanochtend, met dus nog 9 volle zomerse dagen te gaan, de cumulatieve maandcurve voor juli reeds gelijk gekomen met de totale cumulatieve productie voor de hele maand juli 2002. Wij zijn zeer benieuwd of het record van juli 2003 (132,207 kWh) verbroken gaat worden. Nog 21,7 kWh te gaan, dat is "slechts" 2,4 kWh per dag. Het daggemiddelde voor juli 2006 ligt tot nu toe op een extreem hoge waarde van 5,0 kWh/dag, dus dat zou toch wel moeten gaan lukken, nietwaar? En, wie weet, wordt het absolute maandrecord van juni 2003 (139,400 kWh) ook nog wel gebroken en moet ik de Y-as van de nodige maandgrafieken gaan aanpassen... Cross your fingers for me!


23 juli 2006: Redder in de nood??? Er is een nieuw "informatieloket", ConsuWijzer opgericht waarbij consumenten, burgers, boeren en buitenlui blijkbaar terecht kunnen als ze ernstige klachten hebben over het afhandelen van problemen bij bedrijven die binnen het "werkterrein" vallen van de aangesloten organisaties. Het nieuwe informatieloket informeert de consumenten over hun "rechten en plichten". ConsuWijzer is te bereiken via een website, www.consuwijzer.nl, en een telefoonnummer (tel. 088 - 0707070; lokaal tarief). Naast de nodige informatie, voorbeelden (brieven) en tips staan op de site ook telefoonnummers van organisaties als geschillencommissies.

ConsuWijzer is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa (deze omvat de voor ons belangrijke DTe en de "Vervoerkamer"), de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (Opta) en de Consumentenautoriteit in oprichting.

M.a.w.: komt u er met uw energiebedrijf m.b.t., om maar eens een "heet", actueel onderwerp te noemen, de saldering of teruglevering van uw kostbare zonnestroom, niet uit, is het wellicht een idee om bij dit zoveelste initiatief uw licht op te steken. De Consumentenbond laat het bij verschillende ingewikkelde energiekwesties vaak afweten omdat daar (waarschijnlijk) door een tekort aan ter zake kundig personeel nauwelijks zicht is op alle ins en outs van die ongelofelijk ingewikkelde puinhoop die de energiesector in Nederland geworden is. Maar ja, een van de belangrijkste mede-aanstichters daarvan (de heer B.) is inmiddels vertrokken, dus wie weet komt u hier iets verder met het oplossen van uw problemen.

"No guarantee", natuurlijk, want het blijft zo te zien een ambtelijk initiatief, maar laten we deze nieuwe organisatie op voorhand het voordeel van de twijfel gunnen. Niet geschoten is altijd mis, zullen we maar zeggen...

http://www.consuwijzer.nl


23 juli 2006: Selectieve "hulp" door NUON. Dat er het nodige "mis" is met het meest veelbesproken energiebedrijf van Nederland wist u inmiddels wel. Dat het nog erger is dan u voor mogelijk houdt laat het laatste stuk op de Sunpower® pagina zien. Lees het artikel in de Leeuwarder Courant over de selectieve behandeling van het eigen (ex-)personeel, en blijf u "verbazen" over een in zichzelf gekeerd bedrijf wat permanent de weg kwijt lijkt te zijn...


 
^
TOP

22 juli 2006: Maarre... Ja, inderdaad, dit is de PV nieuwspagina. "Excusez, s'il vous plaît". Maar CSP is wel degelijk ook een zeer duurzame zonne-energie technologie met grote potenties en die, onder voorwaarden, bevorderd mag/moet worden. Dus mag Evert (Marchie van Voorthuysen, GEZEN) gerust door blijven lobbyen en Polder PV af en toe weer eens een update publiceren. Laat onverlet dat we, hoe je het ook wendt of keert, in eigen huis moeten blijven beginnen, want daar wordt de elektriciteit verbruikt en daar moet het zoveel mogelijk opgewekt worden, en niet per definitie op duizenden kilometers afstand van huis, met alle transportverliezen van dien. Zonnestroom van eigen dak kan makkelijk in Nederland, ook al krijgen wij "maar" in de orde van 1.000 kWh/m².jaar op ons hoofd. Geen probleem, onze eigen opwek giert de pan uit, en wie weet komen we dit jaar wel in de buurt van het record van 2003 als dat zo door gaat... CSP: OK, PV: doet u mij nog maar een paar paneeltjes. Heeft iemand nog een beetje dakruimte over? ...


22 juli 2006: CSP continued - (voorlopig) grootste zonne-energie centrale in aanbouw: AndaSol. U dacht dat die PV-jongens "grote" duurzame energiecentrales bouwen? Ja, dat doen ze inderdaad en dat wordt in hoge versnelling gecontinueerd met een steeds hoger aantal megawattpiekjes (1 GWp is eenmaal genoemd, voor een proefballonnetje in West Australië, maar daar is nog nauwelijks iets concreets uit voortgekomen, zie Perenjori). Voor het echt grove geschut moet u bij de dames(?) en heren van de "concentrating solar power" zijn die met enorme parabolische trogcentrales e.a. gigantische constructies met spiegels en zonlicht concentrator systemen stoom of andere concentrator vloeistoffen (olie!) doen verhitten om stoomturbines aan te drijven waaruit vervolgens weer (zonne-) elektriciteit wordt gegenereerd. Volgens de Stichting Gezen en diverse nagelneue, uitermate actieve organisaties, "de toekomst van onze energievoorziening", maar daar mag u zoals gewoonlijk een klein snufje zout bij nemen want geen enkele energie optie kan en zal zich dat "recht" toeeigenen (zon-PV incluis). Het wordt een mix van duurzame energie technologieën (als alle politici nu eindelijk eens ballen tonen, met excuses aan de volksvertegenwoordigers van vrouwelijke kunne). En daarbij horen zowel zon-PV (zowel in zonnige gebieden, als in de gebouwde omgeving waar een aanzienlijk deel van de elektriciteits-consumptie plaatsvindt en de opgewekte elektriciteit direct vrijwel verliesloos verbruikt kan worden), als CSP, hetgeen vooral voor de productie en consumptie in de "warme landen" geschikt is en, op termijn, mogelijk een interessante, doch politiek riskante externe input voor de duurzame elektriciteitsvoorziening van (een deel van) Europa kan hebben. Zover is het nog lang niet, maar in energieland kunnen de concepten van vandaag over een paar jaar al lang weer bijgezet worden in het museum van "goede maar achterhaalde energieplannetjes".

"Planschema" van plattegrond van de eerste AndaSol CSP centrale oostelijk van Granada. De "zijdes" van het parabolische trogveld zijn maar liefst 1.300 en 1.500 meter lang; in het hart van het veld staan de feitelijke stoomgenerator, warmtebuffer opslag en hulpmachinerieën.
© Paul Nava/FLAGSOL 2004

Genoeg bespiegelingen: Inmiddels zijn de eerste spades in de grond voor de eerste (AndaSol I) van de twee 49,9 MWel (totaal bijna 100 Megawatt) CSP "trogcentrales" die op het reeds lang werkende en geoptimaliseerde concept van de inmiddels bij insiders "beroemde" Kramer Junction centrale (Mojave woestijn, California) berust, en die ditmaal voorzien zullen worden van twee grote "warmtebuffers" met gesmolten zout waarmee de overdag gegenereerde overtollige energie voor een extra elektriciteitsproductie van bijna 8 uur kan zorgdragen. De totale verwachte energieproductie is, schrik niet, 179,1 GWh per jaar per "unit" van 50 MW*; in totaal zouden er zelfs 3 units moeten komen die maar liefst 600.000 mensen van duurzaam geproduceerde stroom zouden moeten kunnen voorzien.

Het geheel is waanzinnig complex, met de benodigde stoom- en gasturbine (backup!) infrastructuur, zonvolgende apparatuur, regelapparatuur, etc.. Ook de bij planning van grote PV-centrales voorkomende ingewikkelde aankoop van vaak kleine stukjes land die in particuliere handen is, vormt "een verhaal apart". De totale oppervlakte van 1 zo'n "unit" is namelijk 1,3 bij 1,5 kilometer (562.440 m² volgens een Duitse bron); voor alle 3 de geplande units bij elkaar moet een oppervlakte land van tussen de 5 en 6 km² aangekocht worden. Ga er maar aan staan, ook al gaat het vaak om "arme" gronden die natuurlijk vanwege de desolaatheid geselecteerd worden.

Ondanks dit alles wordt dit, uiteraard, een bloedinteressant project, met enorme potentie, en de eerste grootschalige kennismaking met deze onterecht ietwat "vergeten" zonne-energie technologie in Europa. Spanje is zo enthousiast over de CSP potentie, dat ze alweer de plannen voor 2010 van 200 naar 500 Megawattpiek (CSP centrales) hebben opgeschroefd, volgens een mededeling van SolarPaces. Niet gek dus, dat de Europese commissie maar liefst 60 miljoen Euro in het eerste project (AndaSol I) gestoken heeft, die in totaal "slechts" 300 miljoen euro gaat kosten. Een tweede deelproject (AndaSol II), even groot, is ook al grotendeels "klaar" wat de voorbereidingen betreft, een derde aanpalend veld is ook al in de planning doch daar moet nog het een en ander voor "geregeld" worden. Als het allemaal doorgaat, wordt daar dus straks 150 megawatt aan uit zonne-energie verkregen elektriciteit opgewekt aan de noordrand van de Sierra Nevada.

© Michelin 446 1:400.000, 1992
Map showing position of AndaSol CSP project (2x 49,9 MWel, with possible addition of third unit) in Andalucía, south Spain. Important road passes through the Sierra Nevada: (1) Puerto del Mulhacén (3.120 m., Europe's highest asphalted pass), and (2) Puerto de la Ragua (2.020 m.).

Het geheel bevindt zich op de zuidrand van het Guadix plateau (Hoya de Guadix), iets ten zuidwesten van het Estación de Lacalahorra (treinverbinding Granada-Guadix-Almería) in wat ter plaatse met een mooie naam de Marquesado de Zenete wordt genoemd (er ligt volgens de Michelin kaart ook een (verlaten?) mijn in de buurt...), ongeveer 50 kilometer pal oost van het in de zuid-Spaanse provincie Andalucía liggende Granada en ongeveer even ver verwijderd van de zuidelijk van de Sierra Nevada gelegen Costa del Sol. De jaarlijkse instraling in dit gebied is een "staggering" 2.200 kWh/m².a (kilowattuur zoninstraling per vierkante meter per jaar):

Solar irradiation graph © from PVGIS © European Communities, 2002-2006
Irradiation graph of the south coast of Spain (Costa del Sol area). The AndaSol plant is indicated with a yellow star.
See also overview of irradiation characteristics of Spain in news item below.

Let in de hier gelinkte documentatie (met o.a. detailkaartje van het projectgebied) op dat er een gas-gestookte backup facility bijgebouwd wordt (voor sombere dagen), dat die vanwege de nieuwe wetgeving in Spanje uitsluitend gebruikt mag worden voor het "op temperatuur houden" van het opslagmedium (voorkomen bevriezing van de zoutopslag!), en dat er een keuze gemaakt kan worden uit twee financieringsmodellen die via het "koninklijke decreet" (REAL DECRETO 436/2004) van 12 maart 2004 met gegarandeerde vergoeding van aldus duurzaam opgewekte kWh (18,7 tot 21,6 eurocent/kWh, met verschillende "incentive" regimes) mogelijk gemaakt worden, gegarandeerd voor 25 jaar... Kijk: dat is nu visie hebben en politieke lef tonen. Uiteraard wel erbij zeggen dat Spanje met die enorme hoeveelheid zoninstraling (twee keer zo hoog dan bij ons) natuurlijk vraagt om grootschalige toepassing van zonne-energie technologieën.

Er komen nog veel meer CSP centrales in Europa, kijk maar eens op de Solarmillennium site, "Projektgesellschaften". Het zijn alweer de Duitsers die een enorme stempel op alweer een zeer succesvolle, high-tech duurzame industrietak aan het drukken zijn (Solar Millennium AG uit Erlangen en Flagsol GmbH uit Keulen; ook Schott Solar speelt een belangrijke rol voor de levering van high-tech vacuüm buizen waarin het zonlicht geconcentreerd wordt), en daar past alleen maar een enorm compliment en een dikke schouderklop voor de politici en lobbyisten die hun nek hebben uitgestoken om deze ontwikkelingen ook binnen Europa in gang te zetten. De vraag is of dit soort ontwikkelingen ooit opgestart hadden geweest als er geen Erneuerbare Energien Gesetz was geweest wat de duurzame energiemarkt in Duitsland vleugels heeft gegeven en een exportmarkt met gigantisch potentieel heeft opgeleverd. Gaat zo voort!

*Berekening efficiëntie van één 50 MW centrale: 179,1 GWh is 179,1 miljoen kWh jaarlijkse opwek. Oppervlakte is 1.300 x 1.500 = 1,95 miljoen m². Hierop valt plaatselijk 2.200 kWh/m² zonne-energie per jaar, dus op oppervlakte van 1 centrale valt jaarlijks 4.290 miljoen kWh zonne-energie. Omzettingsefficiëntie van 1 zo'n centrale is dus nog steeds "maar" 179,1/4.290 = 4 procent van de totale instraling. Dit is echter een hoog getal, de centrales zullen ongetwijfeld nog veel efficiënter ontworpen kunnen worden, en als de output ook maar enigzins in de buurt komt van de verwachting, zal menig zonnig land komen "buurten" bij de Spanjaarden en de Duitsers. Daar kunt u vergif op innemen...

http://www.dlr.de/tt/trans-csp (GROTE plannen voor een "trans-mediterraan" power grid, grotendeels gevoed uit CSP centrales uit de Mediterrane landen en andere DE opties. "Deutsch-Grundlich". Realistisch, utopistisch? Oordeel zelf)
http://www.eere.energy.gov/troughnet/pdfs/nava_andasol_project.pdf
(uitgebreide projectbeschrijving AndaSol)
http://www.flagsol.com/andasol_projects.htm (3D bouwplan van de Duitse firma die de AndaSol plant gaat bouwen)
http://www.greenpeace.org/ ... /Concentrated-Solar-Thermal-Power.pdf (47 pagina's groot uitvoerig document over de "ins en outs" van CSP technologie en potentie, opgesteld door Greenpeace, ESTIF en SolarPaces; zeewater ontzilting, een zeer interessante bijkomende "spin-off" van de technologie, komt niet aan bod; pdf, 1,3 MB, engels)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=45445 ("All Energy for Europe Could Come from Concentrating Solar Power", met kritische lezersreacties...)
http://www.solarmillenium.com/start_en.php (financiering AndaSol III begint op gang te komen)
http://www.solarmillennium.de/pdf/sww11-2002.pdf (achtergrondartikel)
http://www.solarpaces.org/ANDASOL.HTM (installatieschema's, foto's van Kramer Junction plant California)


22 juli 2006: Modern gebed. De Zon is altijd al aanbeden zolang er mensen op ons mooie aardklootje ronddwalen. In vele vormen, van bruut (mensenoffers bij de Maya's), via zwaar politiek geïntegreerd (dynastieën bij de Egyptenaren), tot "mystiek" (new age beweging). Veel van de "beeldtaal" en concepten werden en worden van de oudere culturen overgenomen en in een eigentijdse vorm gegoten. Ook in onze haastige, moderne tijd, heeft de Zon haar blijvende aanbidders, en dat zal ook zo blijven zolang onze gratis fusiereactor nog volop brandt en het gros van die domme, hersenloze mensen al lang in de "fossil record" is verdwenen.

Bijgaand mijn "moment van inspiratie", gevoedt uit een gereformeerd verleden. Ongetwijfeld zullen velen van u de basis herkennen...

S

S

S

Oh, Amon Re, die in de hemelkoepel zijt,
Uw zonneschijn worde geheiligd;
Uw Zonnerevolutie kome;
Uw wil geschiede,
gelijk in het Heelal alzo ook op Moeder Aarde.
Geef ons heden ons dagelijks portie fotonen;
en vergeef ons onze energiezonden en verspilzucht,
gelijk ook wij vergeven onze energieleveranciers, de netbeheerders, alzo ook onze EZ-minister en haar vlijtige ambtenaren;
en leidt ons niet in verzoeking,
maar verlos ons van de fossiele- en de atoom-energie.
Want Uwer is de Duurzame Samenleving en de Power
en de Schittering tot in den Eeuwigheid.
Amen.

© 22 juli 2006 Peter J. Segaar/Polder PV

S

S

S


aangepast dd. 20 augustus 2006 n.a.v. kaltstellen MEP-regeling door Economische Zaken
mod. 31 maart 2008 (geslacht huidige EZ minister...)

Voor diegenen die nog een paar stappen "verder" willen gaan: Bij een dergelijk ochtendritueel past ook heel goed de door velen gepraktizeerde "Zonnegroet", ook wel "Surya Namaskar" geheten. Als u dat te "zweverig" vindt: eerst uzelf informeren, zelf een paar keer oefenen, en dan pas oordelen. Uw lichaam zal er in ieder geval zeker niet slechter van worden (ik moet hem ook maar weer eens in de praktijk gaan brengen...):

http://www.dancingyogi.com/suryanamaskar.htm


22 juli 2006: Aan duidelijkheid niets te wensen overlatend. De enige "wens" die ik nu even heb is dat u het Duits machtig bent, want die taal klinkt mij in ieder geval als muziek in de oren. Al jaren lang! En anders is er altijd het onverwoestbare Prisma Duits-Nederlands woordenboek nog. Huiswerk voor de lezers van Polder PV, wat staat hier?:

"Brütende Hitze lässt die Klimaanlagen auf Hochtouren arbeiten; Strom wird deshalb knapp - besonders um die Mittagszeit. Atom- und Kohlekraftwerke müssen gedrosselt werden, weil das warme Flusswasser nicht mehr für ihre Kühlung benutzt werden darf.

Solarstromanlagen aber liefern mittags ihre höchste Leistung. Die deutschen Solarstromanlagen mit einer Gesamtleistung von etwa 1,4 GW ersetzen bei vollem Sonnenschein die Leistung eines Atomkraftwerksblockes."

Gezien, geachte (hollandse) netbeheerders? Dat heet "vermijden van transportkosten" en "stabilisering van de transportbalans". Belonen i.p.v. bestraffen s.v.p.!!!!

Bron (uiteraard!): energiemail@sfv.de, 21 juli 2006 "Hitzewelle und Solarstrom"


 
^
TOP

21 juli 2006: Ecostream flikt het hem weer.

Je kunt van ons "oerhollandse" bedrijf, onderdeel van Econcern met hoofdzetel in Utrecht (neen, niet Duitsland, domme Amerikanen...!) zeggen wat je wilt, maar op hun achterhoofd zijn ze zeker niet gevallen. Contacten hebben ze in alle hoeken en gaten van onze aardbol, en gecombineerd met een zeer alerte ondernemingsgeest, weten ze hele leuke "projectjes" te scoren. Uit een persbericht van 18 juli het volgende beginstukje m.b.t. hun Spaanse "dochter":

"UTRECHT, 18 JULI 2006: Ecostream Spain SL heeft van Globasol, een in Madrid gevestigde investeerder in duurzame energie, het contract voor een grote PV zonne-installatie gekregen. Dit turn-key systeem, dat een totale capaciteit van 14 MW krijgt, zal door Ecostream worden ontworpen en gebouwd. De constructie van het grootste zonne-energie park ter wereld begint in september van dit jaar en zal in het tweede kwartaal van 2007 volledig operationeel zijn. Dit project is de eerste fase van een totale capaciteit van 60 MW die voor de provincie Murcia staat gepland."

© Michelin 445 1:400.000, 1991
 

Uiteraard moeten we voor "grootste zonne-energie park ter wereld" even pas op de plaats maken, zelfs als hiermee uitsluitend fotovoltaïsche elektriciteitsopwekking wordt bedoeld, want in het Portugese Moura is nog steeds die 62/50 MWp "Girassol" centrale met BP als partner in de planning (uitstel betekent nog geen afstel). Maar het gaat dan ook zo hard met die megawatt centrales dat zelfs de specialisten het niet meer bij kunnen houden (in U.S.A. is bijv. ook nog een 18 MWp centrale op een luchtmachtbasis in Nevada gepland).

Toe maar, 60 megawattpiekjes PV-centrale alleen al in de aan de Middellandse Zee grenzende provincie Murcia in zuid-oost Spanje (bij navraag bij Ecostream blijkt die 60 MWp om meerdere centrales in die provincie te gaan). Het gaat heel erg hard daar, sinds de Spaanse regering een eigen variant van het zeer succesvolle Duitse Einspeise Gesetz in het leven heeft geroepen die zowel de fotovoltaïsche zonne-energie, als de (nog veel groter vermogen leverende) CSP-centrales een gigantische duw in de rug heeft gegeven. Er gaat daar heel veel gebouwd worden, wat ik je brom.


Solar irradiation graph © from PVGIS © European Communities, 2002-2006
arrow: new 14 MWp PV-plant planned near Albujón, S. from Murcia

De eerste fase van het gehele project zal een "turn-key" PV-centrale zijn, bestaande uit 83.000 modules van de Chinese (!) producenten YingliSolar en TopSolar en in 140 subsystemen van elk 100 kWp opgesteld worden bij het ongeveer 30 km. ZZO. van de provinciehoofdstad Murcia gelegen "stadje" Albujón (in het Solarbuzz bericht wordt trouwens van het iets meer naar het NW. gelegen dorp Lobosillo gerept, maar bij navraag bij Ecostream blijkt Albujón de lokatie te zijn). Na een in maart 2007 te realiseren ander project waarbij 9 MWp geplaatst moet worden op verschillende lokaties elders in Spanje, zal het eerste Albujón deelproject gestart worden in september en moet de eerste 14 MWp al in het tweede kwartaal van 2007 "aan het net" gaan.

Zouden de dames en heren van Econcern erg "vruchtbare" gesprekken gehad hebben tijdens de laatste door SolarPlaza georganiseerde werkbezoeken aan China?

http://www.econcern.com/cms/download/PressRelease_Ecostream_Globasol_180706_NL.pdf  (NL-talig persbericht)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=45487 (vergeet de lezersbijdrage niet...)
http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUPR283.htm

Voor de instralingskaarten per land (Europa), zie ook:
Šúri M., Huld T.A., Dunlop E.D., 2005. PV-GIS: a web-based solar radiation database for the calculation of PV potential in Europe. International Journal of Sustainable Energy, 24, 2, 55-67, http://re.jrc.cec.eu.int/pvgis/pv/.


20 juli 2006: Netbeheerders, maak de borst maar nat. Want er komen nog meer decentrale duurzame energie opwekkers aan. Subsidies? Mwagh, lamazittuh. Steeds meer 'ollanders lusten wel pap van zonnestroom, en gaan hun daken volplempen met van die prachtige blauwe paneeltjes, want de beurzen stromen over van het geld. Vanochtend vroeg aangetroffen op het fantastisch leuke Tweakers forum wat Jeroen H. heeft "aangesticht":

"Voor ik het vergeet: ts bedankt! 'k Was de afgelopen tijd wat druk met andere zaken, maar ga dus deze week offertes aanvragen en zsm pv + collector (cv moet toch vervangen) plaatsen, topic heeft me weer ff wakker geschud."

Ergo: afgelopen met dat gezeik over die teruglevering en de burger als volwaardige partner accepteren op het net wat hij helpt te stabiliseren. Alle drempels z.s.m. opruimen en alle financiële wurgconstructies overboord kieperen s.v.p., als jullie je niet onsterfelijk belachelijk willen maken.


19 juli 2006: Poehpoeh. Tweede hittegolf dit jaar al, 2 doden bij start Nijmeegse Vierdaagse, afgelasting en nog veel meer ellende. Zware belasting van de omvormers die hun warmte binnen niet makkelijk kwijtraken. In Duitsland schijnen ze die dingen wel eens plat op de koude keldervloer te leggen. Jammer dat in onze kruipruimte de leidingen van de stadsverwarming zitten (OK, uiteraard alweer maandenlang afgesloten). Het is daar minstens zo erg als elders in huis, en dan is het binnen veel "koeler" dan buiten (zie grafiek). Desondanks deden de OK4tjes het weer best vandaag en er is weer 5 een halve kWh donkergroene stroom geproduceerd. 8 dagen op rij 5,5 kWh/dag of meer geproduceerd, in een lange reeks van hoge opbrengsten, vooruitzichten zijn nog steeds extreem zonnig. Juli knalt over de cumulerende meterstanden van "topjaar" 2003 heen. Waar gaat dat eindigen? Lekker uitzitten die hittegolf. Arme OK4'tjes, arme tuin...


© 2006 Peter J. Segaar/Polder PV


19 juli 2006: Dagcurves voor 16 juli. Tropisch warm, een inverter die er een half dagdeel met de pet naar gooit, maar wel hele mooie, "strakke" curves voor de goed werkende rest van de omvormers vanwege het wolkeloze weer. Polder PV kon het weer niet laten en heeft er mooie "roll-over" grafieken van gemaakt. Zie de dagcurve grafieksectie, 16 juli 2006. Let op de inverter temperatuur (in de buurt van de zestig graden C komend). De temperatuursensoren van Ton Peters gaven in Spijkenisse zelfs een inverter temperatuur van zo'n 45 graden (Philips omvormers), en ik hoorde van Ton dat zijn panelen op 17 juli een akelig temperatuur record hebben behaald van 62 graden C. En nu maar hopen dat het iets minder heftig wordt met die zon, want overdrijven is ook een vak. Een lekker ouderwets heftig juli-onweersbuitje zou wel lekker zijn om het stof van de panelen te spoelen (en de tuin weer een broodnodige opfrisbeurt te geven).


17 juli 2006: En zelfs een absoluut record voor Ton Peters. Ton heeft uiteraard ook niet stilgezeten (beter: zijn SolarWorld paneeltjes en mooie Philips omvormers), want bij hem is het pas echt in de bol geslagen met 102,9 kWh uit 2.700 Wp absoluut weekrecord op de teller, dat is een dikke 38,11 Wh/Wp. Het lijkt de Sahara wel, geachte heer Brinkhorst! Of moeten we de heer Joop Wijn (interim hoofd E.Z.) nog even duidelijk maken dat de Sahara al sinds jaar en dag in Nederland ligt en of hij effe een terugleververgoeding voor de verkiezingen in elkaar wil knutselen? De "Blauwe Hoek" in Spijkenisse heeft vast de hele buurt van pure zonnestroom voorzien dezer dagen, daar mogen ze wel eens voor beloond worden i.p.v. voor afgestraft! Overigens weer een prachtige, "strakke curve", beste Ton. Kijken of we die bij Polder PV ook kunnen reproduceren (wel even dat uitgevallen omvormertje "wegmoffelen" in de resultaten, want dat staat zo lelijk...).

Maarre, wat is dat gekke "bultje" in die omgevingstemperatuur grafiek (groene lijn) 's ochtends vroeg, beste Ton?

"Leuk he, zo'n pukkel. Die thermometer hangt aan de voorzijde (noord) van het huis de hele dag in de schaduw. BEHALVE bij zonsopkomst kan de zon net om het hoekje (60-70 gr oost) tussen een aantal huizen doorpiepen en hangt ie even vol in de zonnestralen. Geeft effe een verhogingspukkel van paar graden."

 

Aldus het prompte mailtje van Ton. Dan weet u het dus, ik moet weer de rubriek "wâzeggu" bij gaan werken. Zeg Ton, volgens mij kun jij uitstekend bij Joop Wijn als adviseur in dienst!

© Ton Peters, daggrafiek 16 juli 2006

Leuk, hé, al dat gemonitor aan privé zonnestroomsystemen? Some people love it!

http://www.pv-solar24.info/archive/0607/sb060716.png


16 juli 2006: En alwéér een record! OK, het is ontzettend warm, regelmatig tegen of over de 30 graden Celsius, wat niet zo goed is voor de rendementen van de zonnepanelen. Ook de binnen hangende OK4 omvormers worden BLOEDheet, en vandaag gaf 1 exemplaar uit de 80.000 serie zelfs eventjes (tijdelijk) de geest - de aluminium kastjes waren nauwelijks aan te raken. Tot nu toe zijn ze elke keer weer opgestart, dus cross your fingers voor me. Ondanks die uitval van 1 exemplaar, hadden we toch alweer een nieuw weekrecord (week 28, 10-16 juli 2006) door de enorme hoeveelheden zonlicht gecombineerd met de zeer lange daglengte, wat de enkelfase Kijkshop opbrengstmetertjes hard vóóruit, en de salderende ferrarismeter in de meterkast hard áchteruit deed draaien, ook al werkte ik tegelijkertijd achter de computer. Resultaat: nieuwe records sinds de omvormers naar binnen in huis zijn verplaatst (het vorige record was nog maar recent gebroken, in week 19, 8-14 mei). In onderstaande grafiek kunt u het huidige record voor de 4x 93 Wp AC modules (geen omvormers defect) grafisch weergegeven zien. Terwijl vóór de renovatie de maximale weekopbrengst voor deze groep neerkwam op 14,972 kWh in week 19 van 2001 (7-13 mei), werd de afgelopen week met 25 meter DC-bekabeling van 2,5 mm² toch nog een opbrengst van 13,844 kWh behaald, ongeveer 8% minder. Hierbij moet uiteraard rekening gehouden worden met een mogelijke combinatie van luchttemperatuur (deze week veel hoger), kabelverliezen (25 meter DC i.p.v. AC-bekabeling), en mogelijke veroudering van zowel de zonnepanelen als de OK4 omvormers.

Voor de 6 stuks 108 Wp panelen kwam het record op 24,650 kWh neer (was 26,041 kWh in week 22, 26 mei - 1 juni 2003, omvormers buiten onder de panelen hangend), maar daarbij moet nog de gemiste opbrengst van de halve dag uitgevallen omvormer bijgeteld worden. Voor het hele systeem van 1.020 Wp kwamen we afgelopen week op 38,494 kWh uit (was 39,982 kWh, ook weer in week 22 van 2003). Als we de "gemiste" opbrengst van de uitgevallen inverter bij het resultaat optellen (gemiddelde van wel werkende omvormers op de 108 Wp groep minus de restopbrengst van het getroffen exemplaar), komen we op een nieuw (hypothetisch) totaalrecord voor de binnen hangende omvormers van 38,494 + 0,282 = 38,776 kWh uit, dat is een genormeerde weekopbrengst van 38,0 Wh/Wp. Het record voor de buiten hangende omvormers was 40,2 Wh/Wp.


16 juli 2006: Nieuwe interactieve grafieken! Een tijdje geleden had ik een leuk stel overzichten van de accumulatiecurves van de meterstanden van de opbrengsten van Ton Peters' zijn PV-systeem in Spijkenisse gezien, uitgesplitst per maand (in zijn archief te vinden per jaar onder "cumulatief per maand"). Ik heb nu eindelijk tijd gevonden om iets dergelijks op Polder PV te presenteren, maar uiteraard wel met een "extra'tje". Voor beide deelgroepen zonnepanelen (4x 93 Wp resp. 6x 108 Wp) heb ik namelijk een interactieve grafiek erbij gemaakt, zodat u in één opslag kunt zien, simpel door de muiswijzer te bewegen, welke dramatische verschillen er optreden tussen de maanden onderling (seizoenseffecten), en tussen de jaren onderling per maand. Veel plezier met weer zo'n leuke "geanimeerde", polderiaanse grafieksectie. "At your service."

Klik hier om de nieuwe grafiekpagina te bezoeken (vergeet s.v.p. pagina dynamiek blokkers van uw browser niet uit te zetten, anders "gebeurt" er niks...). Ton, bedankt voor deze zinnige extra toevoeging aan de PV Monitoring door Particulieren.


 
^
TOP

15 juli 2006: Het orakel spreekt... In het voorwoord van de tweede Solarbief van de S.F.V. van dit jaar, een van de meest progressieve tijdschriften over de energievoorziening wat ik ken, doet de heer Wolf von Fabeck er nog een paar schepjes bovenop (zie ook het door mij vertaalde stuk "Atemberaubendes Wachstum", de originele tekst vindt u terug op p. 9 van de hier gelinkte "Solarbrief"). Dit n.a.v. gemor en gemiep bij de grote, zwaar op fossielen leunende concerns (zie cartoon) dat er nu wel genoeg geld naar "die Erneuerbaren" gegaan is en dat dat afgelopen moet wezen. Von Fabeck laat in (o.a.) zijn voorwoord op zijn onnavolgbare wijze zien hoe economische principes zoals het maken van winst juist op een onconventionele, doch bij nadere lezing volstrekt logische wijze gebruikt kunnen worden om versneld de energie-economie in zijn vaderland om te buigen naar een duurzame "Wirtschaft" die op "Erneuerbaren" is gebouwd.

"Wenn Deutschland wirklich von den konventionellen Energien unabhängig werden will, dann müssen die Kapitalströme endlich zu den Erneuerbaren Energien umgelenkt werden. Dazu brauchen wir gewinnbringende Einspeisevergütungen im Erneuerbare-Energien-Gesetz."

Ik raad een ieder aan die zich werkelijk wil verdiepen in hoe onze energievoorziening fundamenteel veranderd dient te worden, om minstens dit voorwoord te lezen. Als u eenmaal de smaak te pakken heeft, lees dan de rest van die ongelofelijk interessante nieuwsbrief er ook maar meteen achteraan, want dit soort denkbeelden zijn van zulke eenzame klasse, dat alle hollandse "energietransitie-denkbeelden" als sneeuw voor de door fossiele steenkolenwolken verbleekte zon zullen verdwijnen. Bij de Solarenergie-Förderverein Deutschland e.V. (SFV) wordt de donkergroene revolutie op energiegebied met visie, daadkracht, en briljante argumentatie voorbereid, en wij moeten daar zo spoedig mogelijk kennis van nemen en hun denkbeelden en voorstellen (EEG is hun uitvinding!) overnemen. Speciaal de hollandse Energietransitie beleidsmakers: Downloaden dat nummer en lid worden van deze unieke vereniging!


© Reinhold Löffler, Solarbrief 2/06, S.F.V., Aachen, B.R.D.

http://www.sfv.de/lokal/mails/wvf/sbrf0206komplett.pdf  (2,24 MB, pdf)


14 juli 2006: Laatste dag van Solar 2006 in Denver (CO). Op de eerste dag waren er al meer dan 1.700 burgers die gratis konden meegenieten van 50 workshops op alle gebieden van zonne-energie en honderden bedrijven met duizenden producten aan de tand konden voelen. De talloze symposiatribunes warend stampend vol, de mensen hangen aan de lippen van de visionairen, de uitvinders, de zonnecelfabrikanten, de waterstofauto producenten, en ga zo maar door. Het gist en bruist in Amerika, en ook daar is de CO2 problematiek eindelijk massaal in de hersens gaan rondspoken en kietelt het al die inventieve neuronen die Amerikanen meer dan menig ander wereldburger lijken te hebben. De organisator, American Solar Energy Society (ASES), heeft nog nooit zoveel belangstelling gehad voor zonne-energie (ze staan er zelf een beetje van te kijken), en de Amerikanen VRETEN het.

Waarom kunnen Nederlandse energieconsumenten niet gratis naar een zonne-energie symposium in Nederland? Zijn we hier in de Middeleeuwen blijven steken soms? De revolutie is al lang begonnen, wakker worden stelletje sufferds, anders gaan we voor de tigste maal een hele lucratieve boot missen!

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=45372
http://www.solar2006.org/


13 juli 2006: Ingezonden brief NRC niet geaccepteerd. Er worden bizarre dingen beweerd in kranten, en ik heb goddank geen abo, anders zou ik me veel te veel opwinden. "Helaas" kreeg ik een stuk uit de NRC in mijn handen geduwd over de (vermeende) problemen die bij de splitsing van de netbedrijven van de voormalige energiemonopolisten zouden spelen. Toen ik dat stuk las kon ik me niet bedwingen en stuurde een ingezonden brief naar de redactie. Ook een abstract wilde de redactie echter niet plaatsen (de bekende dooddoener van "veel post, u bent niet geselecteerd"), maar ik wil u toch de gelegenheid geven om mijn reactie over vermeende "problemen met teruglevering aan het net" na te lezen. Oordeelt u zelf.

Ingezonden brief aan NRC, 7 juli 2006


13 juli 2006: 77 dollar voor een vaatje olie. De gasprijs die 6 procent op een dag stijgt in Amerika omdat de centrales die dat kunnen direct overschakelen op dat "goedkopere" alternatief, elektriciteitsprijzen die omhoog gieren omdat de temperatuur hoog is op het noordelijk halfrond en menig dommerik zo'n volstrekt onnodige, elektra vretende airco op het dak heeft geplaatst, etc., etc. Toch maar zelf energie opwekken op eigen dak met zonnepaneeltjes en zonnecollectoren? OK, je moet van goede huize komen om zicht te krijgen op de talloze factoren die die olieprijs beïnvloeden, maar ik adviseer u om eens onderstaande korte analyses te lezen en waarom die prijs, als er een "ongelukkige samenloop van omstandigheden" plaatsvindt, makkelijk door kan schieten naar een "meierdollar" ($ 100,00). Van mij mogen er een heleboel "ongelukkige omstandigheden" blijven samenvallen, want de wereldeconomie, inclusief de onze, moeten op een andere leest gestoeld worden en een ongelofelijke schop onder de kont krijgen. Als het niet "linksom" gaat, dan maar "rechtsom". We stevenen recht op een gigantische energiecrisis af als we onze fossiele (en nucleaire) denkbeelden en de samenleving die op basis van die achterhaalde concepten is ingericht niet heel snel fundamenteel gaan bijstellen.

http://www.321energy.com/editorials/phillips/phillips070706.html
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20602099&sid=ayorcxvJLGuk&refer=energy


12 juli 2006: Triodos Renewables Europe Fund. In het buitenland, met name Duitsland, zijn fondsen die zich op de financiering van duurzame energie projecten richten reeds aardig gemeengoed, maar voor particulieren was het in Nederland tot voor kort nog nauwelijks mogelijk om bij te dragen aan de "Europese schaal" van de stimulering van pure opwekking van schone stroom. Triodos is hierin in eigen land altijd al voorloper geweest en heeft de eerste windparken in Nederland mee helpen realiseren (o.a. Oosterscheldekering met E-Connection, begin jaren negentig). Via het Windfonds (alweer een tijdje opgenomen in het Groenfonds) konden we jaren geleden al de nationale duurzame energiemarkt helpen om vooruit te komen. En nu is er dus het eerste Europese fonds, onderdeel van een in Luxemburg gevestigde beleggingsinstelling, waarvan de opbrengsten in een mix van niet al te grote projecten gestoken gaat worden als windparken, zonnestroomcentrales, biomassa en kleinschalige waterkracht. Er wordt op vergroting van het aandelenkapitaal van de kleine initiatiefnemers gemikt, en de bedoeling is om zoveel mogelijk duurzame energie met de geselecteerde installaties op te wekken. Voor zonnestroom kijkt men vooral naar de uitstekende klimaat- en ondersteuningsregimes in Spanje, voor biomassa kijkt men naar het op dat vlak alweer fors pionierende Duitsland (de explosief gegroeide zonnestroom-markt wordt daar door enkele zeer machtige fondsen beheerst...). Maar uiteraard komen ook Nederland, België, Frankrijk, de U.K. (wind) en ook nieuwe staten als Tsjechië en Polen in beeld (groeimarkten bij uitstek, met name op het vlak van schone biomassa). Men verwacht een gemiddeld rendement van 7% te kunnen behalen op de middellange termijn (let op de kleine lettertjes, de bomen groeien niet altijd de hemel in en politieke incentive regimes kunnen soms wispelturig zijn!) en de winsten zullen worden geherinvesteerd in het fonds. Tot 14 juli kunt u nog gratis inleggen, erna wordt bij aankoop van aandelen 0,5% transactiekosten door Triodos in rekening gebracht. Aandelen kosten € 25,-- per stuk.

Dus, voelt u zich ondanks alle politieke toestanden nog steeds een "Europeaan", gelooft u in een maximaal duurzame energievoorziening voor de Eerste Wereld, en wilt u uw overtollige spaargeld voor een deel daarvoor inzetten, dan is hier een unieke kans voor u. Polder PV heeft inmiddels een eerste aanzet gegeven met wat geld wat toch maar renteloos stond te niksen op de giro, want Triodos heeft een uitmuntende reputatie op het vlak van langetermijn visie en daadkrachtig maatschappelijke ontwikkelingen in positieve zin ombuigen middels een van de oudste "uitvindingen" van Homo sapiens: het slijk der aarde.

Meer info:

http://www.triodos.nl/ (Triodos Bank)
http://www.triodos.nl/nl/personal_banking/investments/investment_types/225332/?lang= (REF fonds)


12 juli 2006: Ongebruikelijk verzoek. OK, eenmalig dan. Verder s.v.p. dit soort zaken via marktplaats afhandelen, want Polder PV is geen ruilbeurs. Het gaat om een betrouwbare PV-collega die met een inpassingsprobleempje zit. Reacties naar info@polderpv.nl, dan stuur ik ze door. De "vraag uit de markt" luidt aldus:

"Ik heb 2 Kyocera panelen 120 Wp, een vierkante en een rechthoekige. Ik zou graag 4 vierkante Kyocera 120 Wp willen hebben. Ik ben dus op zoek naar iemand die 3 vierkante Kyocera 120Wp panelen wil ruilen voor 1 x Kyocera 120Wp rechthoekig + 2 x 150Wp Solarworld. Kortom ik geef 60 Wp kado.

De Solarworld panelen hebben 1,5 jaar dienst gedaan, het 120 Wp rechthoekige Kyocera paneel is een paar maanden gebruikt. Er zitten standaard geen inverters bij.

Als u wel vierkante Kyocera 120Wp panelen heeft maar genoemde ruil is om een of andere reden niet interessant neem dan toch contact met mij op. Misschien komen we er op een andere manier wel uit."


11 juli 2006: Niet vergeten s.v.p.! Teken s.v.p. tegen kernenergie in Europa. Honderdduizenden mensen gingen u reeds voor, maar het moeten er 1 miljoen worden. Kernenergie en duurzame energie passen niet door 1 deur. Duurzame energie vormt geen enkele bedreiging voor kernenergie. Andersom, echter, zal kernenergie "duurzaam" langdurig van de energiemarkt drukken door de "sheer scale of it", door de voortdurende politieke malversaties op de achtergrond, maar vooral doordat een atoom kWh kunstmatig (veel) goedkoper zal zijn (omdat de milieukosten niet in de prijs zijn verwerkt) dan een zonnestroom kWh of wind kWh. De energiebedrijven zullen altijd proberen, ondanks hun vaak flinterdunne "groene imago", die goedkoopste kWh in te kopen en die voor een leuke marge te verkopen, waardoor DE uit de markt wordt geprijsd. Bovendien is kernenergie absoluut geen "transitieoptie", zoals heden ten dage als zeer vals gelegenheidsargument door belanghebbende organisaties als EnergieNed, en zegslieden van het energieintensieve bedrijfsleven wordt ingebracht. Een herstart van kernenergie zal betekenen dat voor vele kostbare decennia duurzame energie niet op die schaal ontplooid zal kunnen worden als mogelijk door marktverstoring op grote schaal. Nooit meer aan "beginnen", dus, die atoompjes. Tekenen s.v.p. Nu!

Uit de begeleidende e-mail die "vroege" intekenaars ontvingen van de organisatie:

"... nuclear power is financially insane and no solution for the global warming crisis. Instead, we need massive investments into energy efficiency and renewable energies."

http://www.million-against-nuclear.net


11 juli 2006: Hoezo, "zoet na zuur"? Onsterfelijke woorden van zuurpruim numero uno (hors categorie), de Minister van Financiële Zaken. Zuurpruim als het "slecht" gaat, althans, volgens de interpretatie van de groeiverdwaasde financiële whizzkids en top-economen die een oneindige groei van het BNP als het nieuwste Goddelijke Gebod zien, want Mammom Geld Heerst Over Nederland (het CDA heeft zo zijn eigentijdse vermommingen). We zijn, overigens, stervensrijk in Nederland, alleen wordt die rijkdom steeds schever verdeeld, en Den Haag vindt het allemaal blijkbaar wel best zo.

Wat dat geld betreft, lijkt het voor de 30.000 zonnestroomproducenten in Nederland trouwens eerder andersom, want het ene na het andere al of niet minuscule financiële "voordeeltje" wordt van ons afgepakt, ondanks soms dramatische investeringen die er door de trotse eigenaren in die mooie PV-systemen zijn gedaan en het BNP fors hebben doen toenemen. Is het niet via foute meters die niet kunnen terugleveren of de teruglevering registreren en die "mogen blijven hangen" (of "opeens" in de meterkast verschijnen bij huurwoningen met een paar kilowattpiek zonnepaneel op het dak...), danwel wordt de wettelijk verplichte saldering niet nagekomen door zowel de netbeheerders als de meeste leveranciers. Of er worden "fossiele marktconforme inkooptarieven met dempingsfactor" uit de bureaucratenmouw getoverd voor op het net gezette overschotten aan zonnestroom (bij negatief saldo en bij jaarlijkse netinvoeding van 3.000 kWh of meer). Of de "systeemdienst" moet opeens niet meer over het saldo van afname en opwek berekend worden, maar over het veel hogere netto verbruik op het afname telwerk. En ga zo maar door.

Helaas ontkwamen enkele vroege klanten van Echte Energie ("early adapters"), waaronder Polder PV, ook niet aan deze tekenen des tijds, en moeten wij onze opwekbonus van 24 eurocent per (theoretisch berekende) kWh ook weer gaan inleveren. In bijgevoegde brief, die eind vorige maand op de deurmat viel, wordt deze "riante regeling" door Echte Energie kaltgestellt en hoeven we nog maar op een berekende vergoeding van maximaal 600 Wattpiek te rekenen (ook al hebben we 1.02 kWp op het dak staan), voor een kWh prijs (leverings-tarief) van slechts 0,07125 euro. Blijft over: 33,60 euri i.p.v. de jaarlijkse februari overboeking van € 62,40, en dat is toch maar weer mooi € 28,80 per jaar minder, beste dames en heren, en wordt die terugverdientijd inmiddels wel errug lang. Sterker nog: een gemiddeld huishouden met gedwongen stadswarmte is het veelvoudige van dat bedrag per jaar kwijt alleen al aan de kunstmatig dramatisch stijgende GJ prijs (dit jaar is de stijging alweer 11,8 procent bij NUON), dus waar hebben we het over?

Zuur na zoet heet dat, geachte dames en heren, zuur na zoet. En dat is flink slikken geblazen voor zoetekauw polderjongen, die zich nu alweer 6 jaar belangeloos het schompes werkt om "duurzaam" voor Nederland te redden van de ondergang...

Uiteraard is er alweer wat beschaafd verbaal en email verkeer over deze en andere "hete hangijzers" geweest tussen Echte Energie en Polder PV.

Klik op het plaatje hiernaast voor een image file (jpg) met de gewraakte brief; eventueel vergrootglas gebruiken om tekst leesbaar te krijgen.  


11 juli 2006: Toppie zomer. Met 746 Watt uit 1.02 kWp op de teller om ... half vier 's middags. U weet wel, felle zon tussen de witte wattenwolken door... Aaaaaaahhhhhh, ik lust wel PAP van zonnestroom!


11 juli 2006: Wacker neemt de handschoen op. Wie bij het vorige bericht door het "hoera" gehalte nog de nodige vraagtekens had, moet flink bijlezen, want zelfs de heer Rogol moet alle zeilen bijzetten om als superspecialist de markt te kunnen volgen, laat staan om daar op tijd coherente analyses van te kunnen maken voordat de realiteit zijn laatste rapport alweer heeft ingehaald. Nu het Noorse REC de polysilicon productiecapaciteit enorm gaat uitbreiden en er overal elders op de wereld grootse plannen zijn, gaat het Duitse familiebedrijf Wacker voor het gemak de capaciteit meteen maar bijna verdrievoudigen. Van de huidige 5.500 ton PV-grade silicon wil Wacker, na reeds eerder plannen voor uitbreiding gepresenteerd te hebben, nu meteen door naar 14.500 ton van dit kostbare goedje, en wel al eind 2009 (dat is nog maar 3½ jaar, beste mensen). Het eerste begerenswaardige spul van de nieuwe productielijn zou al in het 4e kwartaal van 2008 op de markt gebracht moeten worden en er wordt alweer 300 miljoen euro in deze nieuwe lijn gestoken. Peanuts, de zonnestroomindustrie gaat binnen de kortste keren verbijsterende hoeveelheden miljarden omzetten als dat zo doorgaat. Volgens de "draft" van Rogol, in het vorige bericht genoemd, zou in 2010 een onwaarschijnlijk hoge omzet van 70 miljard dollar voor de hele PV-industrie mogelijk moeten zijn... Bent u er nog? Kan een op voordurend fossiele scenario's aansturend "energietransitie" ministerie trouwens ook in zijn geheel naar huis gestuurd worden in onze "democratie"? ;-)

http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUMA117.htm


11 juli 2006: "Siliziummangel - na und?" Dat is de titel van een tale-telling artikel in het Duitse top vakblad Photon van, alweer, april dit jaar, waarbij weliswaar de enorme stress in de zonnestroommarkt wordt gesignaleerd vanwege de gigantische vraag en het dreigende silicium tekort, maar waar tevens wordt gerapporteerd dat de cellenproductie desondanks "ungebremst weiter" gaat met alweer 45% groei van 2004 tot 2005, waarmee de zonnecellenproductie toenam van 1.256 tot maar liefst 1.818 Megawattpiek (bijna 2 Gigawattpiek!). Ook een zeer interessant overzicht van productievolumes per producent, met Sharp nog steeds eenzaam bovenaan met 427,5 MWp, terwijl het Duitse Q-cells aan een ongelofelijke inhaalrace bezig is (vanaf de 4e plaats naar de 2e), met al 165,7 MWp op de teller, gevolgd door Kyocera (142,0), Sanyo (125,0) en Mitsubishi Electric (100,0). Byzonder in de top 10 zijn de ultrasnelle groeier Suntech uit China (82,0), resp. Motech uit Taiwan (60,0), terwijl Shell Solar (inmiddels door SolarWorld overgenomen) als enige fors terugviel van 72,0 naar 59,0 MWp. Ook "die andere" fossiele jongen, BP, bleek niet opgewassen tegen de extreme dynamiek van de zonnestroom markt, en stagneerde op een volume van 84,9 MWp (7e plaats, net voor Chinese nieuwkomer Suntech...). Verder zeer interessante "in-depth" beschouwingen over de enorme groei, de groeipijntjes, de oplossingen, en de potenties van deze onwaarschijnlijk hard groeiende high-tech markt waar de ontwikkelingen elkaar dagelijks opvolgen. De geplande (nieuwe) productie van zonnecellen is ook onwaarschijnlijk, en er doen zich al 4 nieuwe Chinese bedrijven gelden met tomeloze ambities op dit vlak. Voorlopig blijven de polykristallijne cellen overal nog steeds mateloos populair (why dump a succes-story?) met een dikke 52 procent marktaandeel, gevolgd door monokristallijn, al zijn de dunnelaag technieken wel aan een forse opmars bezig.

In een nieuw marktrapport van Photon Consulting, wordt zelfs alweer van een verhevigde "boom" gesproken door marktanalist Michael Rogol, en hij heeft dat nieuwe (peperdure, 1.100 euro ex. BTW kostende, door Photon deze maand uit te brengen) rapport Solar Annual 2006 dan ook de bijnaam "The Gun Has Gone Off" genoemd. Volgens de recentste inzichten zou de PV-markt nu al kunnen groeien van de 1,8 GWp van 2005 naar een ongelofelijke 10,4 GWp in 2010, een verzesvoudiging van de markt, dus, in slechts 5 jaar tijd! Het "executive summary" van dit rapport (kan nog inhoudelijk wijzigen) staat vol met duizelingwekkende getallen en ontwikkelingen. To name a few: 8,4 GWp PV module productie in 2010, groei van niet op Si gebaseerde (meestal dunnelaag-) zonnecellen van 12 (2006) tot 19% (2010) van de markt, kale moduleprijs dalend van gemiddeld 4,25 (2006) tot 4 dollar per Wp, de totale systeemprijs dalend van 8,00 naar 6,95 dollar per Wattpiek. Het zijn adembenemende ontwikkelingen, en wij maken dit allemaal mee. Soppen geblazen! Meeduizelen? Zie:

http://www.photon-consulting.com/executive_summary.htm
http://www.photon.de/download/2006-06-21_install_leistung.xls (up-to-date spreadsheet van Photon over de werkelijk vastgestelde hoeveelheid geplaatst PV vermogen in Duitsland in 2004, een getal wat het dubbele is van wat de marktanalisten uit de sector zelf aanvankelijk hadden berekend: 738 MWp, and more to come, want nog lang niet alle gegevens zijn boven tafel...)

"Siliziummangel - na und? Marktanalyse der Solarzellenproduktion 2005". PHOTON 2006-04 April, pp. 18-30. (oude nummers van Photon zijn na te bestellen via de website, http://www.photon-magazine.com/)


9 juli 2006: 850 ton solar-grade silicon/jaar in nieuwe joint-venture. Het bekende SolarWorld AG (het bedrijf wat de volledige polykristallijne sectie van Shell Solar heeft overgenomen) gaat samen met Degussa AG, een Duits concern wat "specialty chemicals" maakt in een nieuwe joint-venture genaamd Joint Solar Silicon GmbH & Co KG (JSSI), die is gevestigd in het Oost-Duitse Freiberg (W. van Dresden) een nieuwe productielijn voor de grondstof van kristallijnen zonnepanelen opzetten in het oostelijk van Basel liggende Rheinfelden. Het proces is nieuw, door Degussa ontwikkeld, en houdt in dat van door dat bedrijf geproduceerd gas-vormig monosilaan (ook in een nieuwe fabriek in hetzelfde Rheinfelden) door de techneuten van SolarWorld kristallijne Si-wafers gemaakt zullen worden tegen aanzienlijk gereduceerde kosten t.o.v. de "klassieke" ingot technologie. De investering zal tientallen miljoenen euro bedragen en moet 850 ton zuivere grondstof per jaar voor SolarWorld gaan opleveren, waarmee het bedrijf vanaf 2009 hoopt zeker 20 procent van haar grondstofbehoefte te kunnen dekken.

http://www.degussa.com/degussa/en/press/news/details?NewsID=1603 (niet meer beschikbaar)
http://www.solarworld.de/sw-eng/presse-corporatenews/ (26 juni 2006; niet meer beschikbaar)


9 juli 2006: 6 dollar/wattpiek "rebate" voor Aquila klanten in Colorado. "America is on the loose" met zon-PV, en ditmaal in deze zonnige woestijnstaat rond de bekende rivier. Met deze zeer hoge financiële prikkel, kan een huishouden met een contract met Aquila een 3 kilowattpiek PV-systeem van 27.000 dollar (9 dollar/Wp) kopen voor slechts 18.000 dollar (6 dollar/Wp). Polder PV voorspelt een run op zonnepanelen in deze zoveelste Amerikaanse staat die een incentive regime in het leven heeft geroepen voor de aanschaf van zonnepanelen. Polder PV blijft overigens een voorstander van terugleververgoedingen boven aanschafvergoedingen, omdat de laatste geen garantie bieden op goede installateurs en hoogwaardige materialen, zaken die veel beter gegarandeerd zijn met een vergoeding die op een maximale (gemeten) productie inzet.

http://www.chieftain.com/business/1151736668/5


9 juli 2006: Hawaii versterkt financiële incentives voor PV en andere duurzame bronnen. In onderstaand bericht wordt o.a. vermeld dat huishoudens tot een maximum van 5.000 dollar investeringssubsidie voor PV-systemen kunnen krijgen en 2.250 dollar voor zonnecollectoren voor de warmwater productie. Dus ook in deze 20 graden van de evenaar gelegen subtropische en zeer zonnige Amerikaanse eilandengroep begint men de energiecrisis te voelen en gaat alles uit de kast om de energietransitie naar een duurzamere economie in te zetten. Bij de burgers, uiteraard, want die moeten die overgang naar een milieuvriendelijker samenleving dragen, anders zal die energietransitie niet slagen.

http://www.bizjournals.com/pacific/stories/2006/06/26/daily15.html


9 juli 2006: 1 kWp PV-systeem op dak van bibliotheek in Medicine Hat. Huh? Medicine Hat? Waar ligt dat dan? Dat ligt in het zuiden van de west-Canadese provincie Alberta, ZO van Calgary (bekend van de Olympische Winterspelen van 1988...), op 50 graden noorderbreedte. Niks byzonders, dus, want Polder PV bevindt zich met zijn 1,02 kWp PV-systeem "maar liefst" op 52 graad 09'05" NB, dus als we hier al zoveel pure zonnestroom kunnen opwekken, waarom niet daar ook, zelfs 2 hele graden zuidelijker? Tja, sommige mensen denken nu eenmaal dat het in Canada altijd sneeuwt of somber is. Vergissinkje, zullen we maar zeggen. Er wordt 315.000 Canadese dollar door Alberta geïnvesteerd om 20 publieke gebouwen van een PV-systeem te voorzien en te laten zien dat dit een zeer verstandige wijze van duurzame energieopwekking is. En dat in een provincie waar de meest smerige "teerzanden" geduldig liggen te wachten tot de olieboeren deze uitermate explosieve broeikaseffect versterkende fossiele energiebron "rendabel" (voor henzelf) gaan exploiteren (met rampzalige gevolgen voor de Canadese en onze leefomgeving). Laten we hopen dat het nooit zover gaat komen en dat ze ook verslingerd zullen raken aan zonnestroom.

http://www.upi.com/Energy/view.php?StoryID=20060702-040427-2248r


 
^
TOP

8 juli 2006: "Atemberaubendes Wachstum". Een interessant en hartstochtelijk pleidooi voor voortzetting van de progressieve marktondersteuningspolitiek voor zonnestroom in Duitsland. Van de hand van een van de belangrijkste drijvende krachten achter de Solarenergie-Förderverein Deutschland e.V., uit de "SFV Rundmail" nieuwsbrief van 7 juli 2006. Vertaling © Peter Segaar/Polder PV.

Adembenemende groei – door Wolf van Fabeck (1)

"0,2 procent van de huidige elektriciteitsbehoefte wordt door zonnestroom gedekt (2). Met minachting voor dit geringe percentage eist de energiesector de stopzetting van de voortzetting van het vergoeden van zonnestroom binnen het EEG (3). Deze motivering is net zo dwaas als een hobby-tuinier adviseren om zijn kersenboompje uit de grond te rukken omdat die na een jaar nog maar 12 kersen produceert.

Al enkele jaren later kan de hobby-tuinier een centenaar (4) kersen oogsten! Beslissend is – zoals het voorbeeld laat zien – duidelijk niet de momentane grootte, maar de groei en het toekomstig potentieel.

Terug naar zonne-energie: Heden wekt ze 0,2% van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte op. Een jaar eerder was het nog maar iets meer dan de helft. Bij een voortzetting van dit nooit eerder vertoonde groeitempo (bijna een verdubbeling van het totaal geïnstalleerde productievermogen binnen 1 jaar tijd) zou in 2012 reeds 12 procent van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte door zonnestroom gedekt kunnen worden. Deze getallengoochelarij is natuurlijk geen bewijs, maar laat duidelijk doorschemeren wat een verdubbeling per jaar eigenlijk betekent, en ze toont aan welke groei onder de juiste randvoorwaarden mogelijk is.

De groei van zonne-energie ook in de toekomst uit economisch-politieke overwegingen krachtig ondersteunen en zelfs de ondersteuning ervan nog te verbeteren, zal zich dan ook zeker lonen.

Een actieve marktondersteuning heeft ook het voordeel dat de prijzen sneller zullen dalen. Motivatie: Veel belangrijke onderzoeksresultaten en leer-effecten bij de massaproductie kunnen niet meer in de huidige productie installaties ingepast worden omdat ze fundamentele veranderingen in de bedrijfsprocessen of de techniek vereisen. Voor inpassing moeten ze dus op de nieuw te creëren productielijnen wachten. Het schaaleffect kan pas bereikt worden wanneer er grotere productie units in gebruik genomen worden. En pas wanneer er concurrentie tussen vele aanbieders is, zullen de marktprijzen dalen.

Veel nieuwe en steeds grotere productie installaties, is dus het devies. Hoe sneller deze elkaar zullen opvolgen, hoe sneller dalen de prijzen – een welbekend effect van massaproductie.

Wie gaan echter al die nieuwe en steeds grotere productie installaties bouwen? Het gaat hier niet meer slechts om “peanuts”, maar om miljarden euro’s kostende projecten! Er is dus een grote behoefte aan kapitaal – risicokapitaal en moedige ondernemers. Kapitaal wordt slechts daar ingezet waar de grootste kans op winst is. Met het demoniseren van het maken van winst werft men geen kapitaalverstrekkers.

De Solarenergie-Förderverein Deutschland (5) zet zich daarom in voor een winstgevende terugleververgoeding. De winsten komen de PV-eigenaren, de installateurs, de project planners en de PV systeemcomponent producenten ten goede. Ze vormen een belangrijke drijvende kracht voor de ontwikkeling, versterken de energievoorziening, leiden tot het ontstaan van een nieuwe, economisch belangrijke exportindustrie, en creëren arbeidsplaatsen. Last but not least: de winsten in deze bedrijfstak dienen ook ter bescherming tegen een klimaatcatastrofe en zijn dus belangrijk voor de gehele mensheid."

(1) Wolf van Fabeck is de drijvende, visionaire kracht achter de S.F.V. en heeft meermalen prijzen gewonnen
(2) in Duitsland
(3) Erneuerbare Energien Gesetz, waarbinnen het “Einspeise Gesetz” de terugleververgoeding voor op het net ingevoede zonnestroom in enkele PV installatie categorieën voor 20 jaar vastzet
(4) 1 centenaar = 50 kg.
(5) S.F.V., Vereniging ter bevordering van zonne-energie, Duitsland, Herzogstraße 6, 52070 Aachen, zentrale@sfv.de, http://www.sfv.de, de vereniging die de basis voor het zeer succesvolle EEG heeft gelegd


8 juli 2006: Maghwagh... Hummer "milieuvriendelijk" met een zonnedak? Je blijft lachen. Floris, die evenals polderjongen, het net afschuimt naar interessant zonne-energie nieuws, had weer een "leuke" voor me. Ditmaal van het bedrijf Solar Integrated Technologies wat in New Jersey een PV-dak voor een Hummer distributeur heeft opgeleverd. In onderstaand stukje van hun website heb ik de meest frappante passage vet weergegeven...:

"London, UK, June 6, 2006 – Solar Integrated Technologies, Inc. (AIM: SIT.LN), a leading provider of building integrated photovoltaic (BIPV) roofing systems, announced today that it has been contracted by Hummer of Mahwah, LLC to provide a BIPV roofing solution for a dealership located in Mahwah, New Jersey, USA. This is the first Hummer dealership to install a BIPV roofing solution, and the first project for Solar Integrated in the important New Jersey market.

“We were attracted to the concept of combining a solar roof with our regular roofing needs,” commented Larry Blum of Hummer of Mahwah. “We were looking to build an energy-efficient roof and a dealership that was friendly to the environment. We have essentially leveraged our existing roofing budget to transform our roof into a return on investment. It was great timing for us to put this project together because of the State of New Jersey rebates and the Federal Tax credits that we were able to use. We wanted to be the first dealer in the area to show how this can work and hope that many others follow our example” "

Beste meneer Blum: wel de meest verschrikkelijke fossiele energie zuipende 4-wielige stalen monsters verkopen, maar als de maatschappelijke onrust daarover ernstige vormen begint aan te nemen met de woekerwinsten van de dramatisch stijgende verkoop even snel een PV-dakje aanleggen? Zijn we geloofwaardig of is dit groene "randje" aan het bedrijf wel erg snel uitgebleekt door het felle zonlicht?

Overigens, meneer Blum uit Mahwah is niet de eerste SUV-dealer met een zonnestroomsysteem, geachte lezer. De vooruitstrevende Nederlandse firma Biohummer® is deze blaaskaak reeds lang voorgegaan, al is het "maar" met 1,02 kilowattpiek!

http://www.solarintegrated.com


7 juli 2006: Nieuw videoblog Diederik Samsom: LEUK! "U mag zelf bepalen of het uitzicht op het torentje van Balkenende een genot of een kwelling is". Met een opwarmertje voor de confrontatie met onze "lease-auto bevorderaar", de nieuwe minister van E.Z., Joop Wijn, die door Diederik "aan zijn jasje getrokken zal worden" als hij een faux-pas dreigt te maken. En er komen (nog geheime) voorstellen voor belastingmaatregelen om duurzame energie te bevorderen (ongetwijfeld zonne-energie in de gebouwde omgeving incluis), op te nemen in het nieuwe partijprogramma van de PvdA. We gaan weer interessante tijden tegemoet...

http://www.new-energy.tv/videolog-samsom.php


7 juli 2006: Nieuwe grafieken. Zo, even een paar dagen die verschrikkelijke hoofdpijndossiers van de teruglevering en stadswarmte opzij geschoven (ja, meneer van Geel, u bent niet de enige in het land met dat soort volstrekt onnodige en vermijdbare rotzooi op tafel, en ik verdien er geen cent aan!). Polder PV was namelijk primair bedoeld om de eigen productiegegevens op een heldere wijze voor het publiek in Nederland beschikbaar te stellen, en een zeer belangrijk deel daarvan is de grafieksectie op deze website. De totaaloverzichten zijn weer helemaal bijgewerkt tot en met week 26 (5 juli 2006 voor dagcurves; 3 juli voor weekcurves; 1 juli voor maandcurves), dus u kunt weer bekijken hoe ons systeem de afgelopen maanden heeft gepresteerd en wat de "zonfactor" voor invloed heeft gehad. Welnu, dat was aanzienlijk, mogen we wel stellen, want naast een "post-renovatie" maandrecord in juni hadden we ook een weekrecord in week 19 (8-14 mei 2006), en een nieuw dagrecord op 29 juni 2006 sinds de omvormers naar binnen zijn verplaatst.

Overigens, met dank aan onze buurman, die tijdens onze vakantie op 31 mei enkele meterstanden voor Polder PV heeft opgenomen zodat we zuivere extrapolaties van de OK485 cumulatieven konden maken en daaruit de maandopbrengsten voor mei en juni met vrij hoge nauwkeurigheid konden bepalen. Die meterstanden heb ik bepaald door de curves voor de opgenomen meters exact over die van de OK485 data voor en na onze vakantie te "leggen" in dezelfde grafiek, waarna vrij eenvoudig op de y-as de corresponderende OK485 standen waren af te lezen (foutmarge plm. 500 Wh).

Uiteraard kunt u ook de enorme impact van de productie op het eigen elektriciteitsverbruik en, vooral, de teruglevering aan het net zien op de meterstanden pagina's, met name de maandelijkse balans grafieken. Het is erg leuk om tijdens je vakantie in het verre Center for Alternative Technology in Wales het PV-dak te bekijken en te weten dat thuis jouw zonnepanelen een forse hoeveelheid pure zonnestroom op het vuile, zwaar door fossielen en geïmporteerde kernenergie gedomineerde Nederlandse elektriciteitsnet staan in te voeden, toch?
 
^^^ Gedeelte van de EVM2006 grafiek met aanzienlijke ^^^ (gesaldeerde) teruglevering aan het net in mei en juni toen
wij op vakantie waren in Groot Brittannië

"Duurzame elektriciteit invoeden op het nationale distributienet dient als een maximaal te faciliteren burgerrecht beschouwd te worden."
"Opperhoofd" polderboy anno 2006 (het dreigende begin van de Tweede Middeleeuwen in Nederland)


7 juli 2006: Familie "taildrag" eindelijk aan de PV-taart. De beroemde voorzitter van de Zonnestroom Producenten Vereniging, waarmee de polderjongen zeer intensief contact onderhoudt, heeft bij tijd en wijlen zeer veel voor ondergetekende gedaan, of het nu om informatie, "fossiel" vervoer (sssssshhhh, niet verder vertellen!) naar een DE bijeenkomst in een of ander ver van de openbare vervoersvoorzieningen afgelegen oord, of om diverse andere "diensten" ging. Reeds lang geleden had de polderjongen de familie Wouterlood een of meer op zonnestroom gebakken biologische appeltaarten beloofd, en nu hebben we de knoop maar eens doorgehakt.

Carla en Floris mochten vorige week twee van deze bij insiders inmiddels welbekende appeltaarten ontvangen, waarvan we nog feedback moeten krijgen of er verschil te proeven was tussen het in de elektrische oven op zonnestroom en het op netstroom gebakken exemplaar.

klik op bovenstaand plaatje voor een uitvergroting

Links een appeltaart overdag gebakken "op zonnestroom", rechts een exemplaar die 's avonds is gebakken met identieke, biologische ingrediënten. Zouden Floris en Carla het verschil geproefd hebben?

Wie weet, als u heel erg uw best doet, maakt u ook eens kans op zo'n door de polderjongen gebakken "PV-taart". Er is bijvoorbeeld nog steeds maar 1 goede oplossing binnen van het Tweede Zonneraadsel, en die kwam van een "insider" uit het zonnestroomwereldje, wat natuurlijk niet helemaal de bedoeling was (ook al krijgt die meneer zeker nog een amicaal bezoekje van ondergetekende...). We zullen de inzendtermijn nog eventjes verlengen...

Trouwens, dat merkwaardige "taildrag" in enkele communicatie uitingen van Floris heeft iets te maken met een van zijn vele andere hobby's...


6 juli 2006 14h45: arenbesparenbesparenbesparenbesparenbesparenbesparenbespare
Energiebesparingstip voor de zomervakantie. Als u binnenkort (langdurig) op vakantie gaat, zorg dan dat u uw koelkast "leeg eet". Koop niks nieuws, maar eet al die kostbare (met zeer veel energie geproduceerde!) etenswaren op, inclusief die in het vriesvak. Lukt het niet op tijd om alles "weg" te krijgen (daarom: nu al plannen!), geef dan overgebleven bederfelijke waren aan uw buren, of vraag of u dat overgebleven potje ingevroren sambal en die paar zakjes peulen van vorig jaar in hun vriesvak mag bewaren (en biedt hetzelfde aan voor als zij op vakantie gaan). Dag voor de vakantie: de laatste appelsap en restant margarine in een koeltas, stekker uit het stopcontact, koelkastdeur open, dweilen op de bodem, en voordat u weggaat een grote schoonmaakbeurt. Als u een oude koelkast bezit verbruikt dat ding zeker in deze warme tijd gigantisch veel elektriciteit, op jaarbasis kan dat in de honderden kWh lopen of erger. Uit dus, dat kreng, en na de vakantie direct een nieuwe kopen met minimaal energieverbruik en een zo klein mogelijk vriesvak. Wij hebben er een met Europees energie PLUS label die maar 170 kWh/jaar verbruikt, met klein vriesvak. Geen CFK's meer in zowel het koelmiddel als in het isolatieschuim. Let ook op dat u aan de achterzijde een forse ruimte openlaat t.o.v. de muur zodat het rooster zijn warmte goed kwijt kan.

En als u op dat mooie strandje op Corsica in de zon ligt te bakken, leveren uw zonnepanelen thuis een hoop elektra aan het net, draait uw robuuste, betrouwbare ferrarismeter "salderend" terug en omdat u uw koelkast heeft uitgezet (evenals alle andere apparatuur), saldeert die meter nog eens extra hard. Ik zit nu op de computer te werken terwijl de mechanische ventilatie op de basisstand staat, de koelkast en de computer aan zijn, en de printer tijdelijk aan om wat af te drukken. Desondanks draait de ferrarismeter hard zijn rondjes terug en zijn we op zijn Amerikaans aan het "net meteren", op zijn Samsom's aan het "salderen".

Toen wij op vakantie waren is er door onze zonnepanelen 91 kWh brandschone zonnestroom op het net gezet. Als u onder de huidige zonnige condities op vakantie gaat en alle apparaten heeft uitgezet, kunt u in een maand tijd nog veel meer terugleveren met 10 zonnepanelen. Dat is dubbel verdienen: u hoeft die kWh niet in te kopen, en de meter draait terug. Zo hoort dat ook: de vervuiler hoort fors te betalen en de duurzame opwekker hoort beloond te worden anders gaan we het van zijn leven niet redden met die Energietransitie. De kleine decentrale opwekker wordt er echt niet "rijk" van, van die paar honderd kWh per jaar netinvoeding. Voor megawinsten moet u bij de (fossiele, grote hoeveelheden CO2 uitstoot genererende) energiebedrijven wezen. U zult Polder PV nooit in de "Top50Fortune" aantreffen, geachte lezers...


5 juli 2006: Titanium dioxyde "tandpasta zonnecel" van 5,4%. Die dan ook nog eens spotgoedkoop waterstof als brandstof zou moeten gaan maken. "Silicium is veel te duur" zegt de prof. Daarom steekt TU Delft geld in deze ontwikkeling. Gaat vooral zo voort, beste TUDers, maar of Si "te duur" is voor zonne-energie maken wij zelf wel uit. De Duitsers, Amerikanen, Portugezen, Spanjaarden, Chinezen, Belgen en zelfs een paar van die rare krenterige Hollanders: ze lusten wel pap van die "dure" kristallijne dingetjes. Toch kijken, want interessant genoeg:

http://www.new-energy.tv/trailer.php/6/36/tu_delft_maakt_waterstof_met_zonnecellen.html?autostart=false


5 juli 2006: Leuk verjaardagscadeau'tje. Niet dat ik mijn verjaardag vier, maar leuk was het wel. Het ene record na het andere sneuvelt bij Polder PV. Ook al begon de dag met een heerlijke hoosbui met onweer, de inverters mochten 's middags weer hard aan de bak in de broeiende zon en passeerden daarbij met zijn tienen stiekem de 5.000 kWh (5 MWh) pure zonnestroom productiegrens sinds wij in maart 2000 begonnen met 4 zonnepaneeltjes. Voor ons energiezuinige huishouden, met zo'n 1.100-1.200 kWh per jaar totaalverbruik, een enorme impact op onze elektriciteitshuishouding. Zie ook de cumulatieve meterstanden grafiek van alle zonnepanelen.

Een tweede record was de 6,196 kWh dagproductie van alle tien omvormers op donderdag 29 juni 2006, de hoogste dagopbrengst sinds de omvormers binnen in huis zijn geplaatst. Dit "toppertje" was een van de 7 opeenvolgende dagen waarbij de dagproductie ver boven de 5 kilowattuur uitkwam.

Tenslotte, het laatste record: de gemiddelde "opstart-temperatuur" van de OK4 omvormers was vandaag, 5 juli, om 5h58 MEZT, maar liefst 26,8 graad Celsius (!). Dat is dus de "omgevingstemperatuur" van het kamertje waarin de inverters opgehangen zijn (met natuurlijke ventilatie naar buiten). Dat is ook een record sinds de omvormers binnen geplaatst zijn, u kunt dit fraai zien op de temperatuur-grafiek van de ochtendtemperatuur metingen aan de OK4tjes sinds maart 2000. Vanwege die extreme temperatuur moest de Y-as van die grafiek aangepast worden, anders viel deze waarde buiten het bereik ervan...

Klein stukje van de primaire spreadsheet met alle m.b.v. het OK485 data interface gemeten ruwe productiedata (en eerste afgeleide data) sinds maart 2000 (1 regel per dag met individuele en geaccumuleerde (groeps-) ochtendmeterstanden tijdens opstarten van de OK4 omvormers). De dagopbrengst staat op de regel onder de betreffende dag, dus op mijn verjaardag (5 juli) passeerde Polder PV de 5 MWh. Let op de aaneengesloten reeks zeer productieve dagen van 28 juni tm. 4 juli (dagopbrengsten meer dan 5 tot ruim 6 kWh). Vrijdag 29 juni was voor ons gerenoveerde PV-systeem (OK4 omvormers binnen in huis opgesteld sinds eind mei 2005) een absolute record-dag, waarbij alle omvormers een maximale opbrengst sinds de renovatie gaven te zien.
De totale opbrengst kwam op die dag op 6,196 kWh (6,07 Wh/Wp); toen de omvormers nog onder de zonnepanelen bevestigd waren (beter gekoeld, korte DC-kabels) was dat record 6,413 kWh (6,29 Wh/Wp) op 26 mei 2003. (Op 24 juni 2002 was de theoretische opbrengst nog hoger, maar door een defecte omvormer werd die niet behaald; op basis van de gemiddelde opbrengst van de wel goed werkende buurexemplaren, is berekend dat op die dag een maximale totaalopbrengst van wel 6,52 Wh/Wp behaald had kunnen worden)

Het lijkt wel de Sahara, hier in de Sleutelstad! Krijgt Brinkhorst toch nog gelijk: liever zonnepanelen in de Leidse Sahara...

;-)


5 juli 2006: Pfffffff... Inmiddels is het dus een "officiële" hittegolf, sinds 30 juni in de Bilt, de eerste van het jaar. Bij ons was het om 14h00 in de schaduw 34 graad Celsius. De binnen in huis hangende OK4tjes waren bloedheet (de ingebouwde sensor gaf bijna 55 graden te zien, andere onderdelen kunnen mogelijk nog veel warmer worden), maar ze hielden zich ondanks de zware belasting goed, al kwam er natuurlijk niet zoveel uit als we wilden, door de hoge temperatuur van de zonnepanelen (niet gemeten, je moet niet goed snik zijn om met zulke temperaturen het dak op te gaan...) en de omvormers zelf. Ton Peters in Spijkenisse, die een sensor aan de onderzijde van een van zijn panelen heeft hangen, registreerde met zijn fabuleuze monitoring batterij een paneeltemperatuur van bijna 60 graden C, en dat is niet best voor het omzettingsrendement. 75 Watt AC vermogen uit een 108 Wp paneel was voor Polder PV wel het maximaal haalbare midden op de dag, en dat slechts korte tijd. Gewoon uitzitten die hittegolf, in een schaduwrijke kamer achter de Polder PV computer, bijvoorbeeld...

Overigens, ondanks de ietwat tegenvallende lage actuele AC vermogens van de omvormers, produceren we dezer dagen desondanks wel maar liefst 5 en een halve kilowattuur brandschone elektriciteit per dag, die voor een fors deel het laagspanningsnet op gaat en door de buren volledig betaald (registratie via de meter) vrijwel verliesloos wordt afgenomen. Netkoppeling van zonnestroominstallaties is een van de beste en effectieve, reeds in de praktijk werkende duurzame energie technologieën die in een "transitieplatform Zonnestroom" ingebed dient te worden in de Energietransitie van Nederland...


© KNMI, De Bilt

http://www.knmi.nl/VinkCMS/news_detail.jsp?id=33185 (bericht 1e hittegolf van 2006)
http://www.pv-solar24.info/ (site Ton Peters)


3 juli 2006: De "zaterdag dip". Af en toe op de statistieken van onze zeer goede, reclame- en pop-up loze StatCounter tellers kijkend beginnen er wat zaken op te vallen. U bent veelvuldig afwezig op de zaterdag! Zeker boodschappen doen en het feestgedruis in i.p.v. serieuze zaken bekijken op uw computer? Vooral die laatste "dip" is wel heel erg. Zeker lekker in het zonnetje gezeten? Ik ook hoor, althans een deel van de tijd. De moestuin moest weer even flink aangepakt worden, maar daarna was het weer tijd voor Polder PV. "At your service", heette dat, geloof ik.


>>> klik op plaatje voor groter exemplaar <<<
De gele pijltjes geven de zaterdag "dips" aan;
Polder PV was tot 19 juni op vakantie (geen updates van de site).
Erna trok het bezoek al weer snel aan door het fors aantal aanvullingen aan de nieuwspagina's.

http://www.statcounter.com/


2 juli 2006: "Gewoon laten hangen". Die salderende ferrarismeter. En: "Ik vind die slimme meters maar niks". Twee zéér opvallende uitspraken van een medewerker van een groot energiebedrijf die ik toevallig vandaag tegen het lijf liep. Toch gek. Als je de diverse "officiële" uitspraken van zowel de netbeheerders als sommige (grote) energieleveranciers van de afgelopen jaren uit het geheugen tovert, zijn de "bazen" een heel andere mening toegedaan en moeten we zo snel mogelijk van die fantastische klassieke ferrarismeters af en die met grote raadselen en mysteriën omgeven "slimme meters" allemaal verplicht in de meterkast krijgen. Het is maar dat u het weet: het personeel denkt daar dus soms héél anders over, evenals Polder PV.

Laten hangen, dus, die ferrarismeter, maar zo snel mogelijk meters die niet kunnen salderen of teruglevering niet registreren door de netbeheerder laten vervangen. Sta er op dat dat gratis gebeurt, want u heeft nooit om die rotmeters gevraagd, en bij netgekoppelde zonnestroompanelen raakt u zo ongevraagd al uw kostbare overschot kwijt! Zeker heden ten dage, hartje zomer, wanneer er grote hoeveelheden kilowatturen door de 30.000 PV-eigenaren in Nederland dagelijks op het overbelaste net gezet worden midden in de piekuren. Elke kWh is GOUD waard, beste mensen. Laat die niet van u jatten!


2 juli 2006: Gefeliciteerd! Voor de Technische Universiteit Delft (slechts 17 uur over 220 km. lastig parcours!), de TH Rijswijk (A-klasse) en Hogeschool Windesheim (B-klasse). De Frisian Nuon Solar Challenge te water zit er op. Het was weer een spectaculaire gebeurtenis, we hopen dat er weer de nodige burgers zich zijn gaan afvragen of "ze daar ook niet eens eindelijk iets mee moeten gaan doen", en wie weet varen er binnenkort wel steeds mooiere echte boten met een (buigbare?) PV-bedekking op superstille elektrische fluistermotortjes over neer'lands wateren.

http://www.frisiannuonsolarchallenge.com/


2 juli 2006: "... a battle they wanted, and a battle I was going to give them." "Net metering"/Salderen op zijn Amerikaans. Van Floris W. kreeg ik een link door naar dit "fenomeen" wat eigenlijk als twee druppels water lijkt op de "saldering volgens Samsom". Het komt neer op het feit dat het net als opslag wordt gebruikt voor het overschot aan zonnestroom, en dat bij een tekort aan zonnestroom dat "overschot" weer van dat net afgenomen mag worden door de duurzame opwekker. Het net wordt a.h.w. als een "bank" gebruikt waar de netbeheerder juist voordeel bij heeft omdat risico's gespreid, balans verbeterd, en pieken ontlast ("geschoren") worden, en dus wettelijk worden bevorderd. De "balans" wordt elk jaar opgemaakt via de nota door de totale invoeding van de van het net afgenomen hoeveelheid stroom af te trekken en over het resultaat (NL: "saldo") te factureren. Veel staten in de U.S.A. hanteren dit model om duurzame energie "achter de meter" te bevorderen en mensen aan de zonnepanelen te krijgen en tegelijkertijd de zwaar onder druk staande distributienetten te verbeteren cq. te ontlasten. Hartstikke intelligent, want waar heb je anders zo'n netgekoppeld systeem voor, geachte hollandse bureaucraten? Dat moet je niet met accu's doen, want dan verlies je tientallen procenten van je opwek aan laad en ontlaadverliezen, tot zo'n 70 procent! Netkoppeling is dus hartstikke slim en dient op alle fronten bevorderd te worden.

Overigens zijn er zeker in de begintijd (begin van dit millennium) wel wat "probleempjes" geweest bij sommige netbeheerders die het allemaal niet zo zagen zitten of gewoon maling hadden aan zo'n "concurrent" die hen van die peperdure piekstroom wilde voorzien en deze met "aansluitkosten" van 605.000 dollar (!) wilde afschrikken. Ze hadden echter het terriër-gehalte van Kenneth Adelman, die een gigantisch 36,7 kilowattpiek vrijstaand PV-systeem (max. 30,5 kilowatt AC-load na kabelverliezen) aan het net wilde koppelen, schromelijk onderschat, want na veel getouwtrek met advokaten kreeg de heer Adelman, bijnaam "Solar Warrior", van de CPUC het grootste gelijk van de wereld en "mocht" hij voor slechts 11.000 dollar (om andere redenen dan de netbeheerder aanvankelijk had aangegeven!) aan het net met wat mogelijk (tot nu toe) het grootste particuliere PV-systeem van de meest progressieve staat van Amerika is.

Deze Solar Warrior heeft werkelijk een fantastische website, die u zeker eens moet gaan bezoeken, let op de online aangeleverde grafieken. Ton Peters: schuif maar een plaatsje op, eentje naar onder ditmaal...

 
180 meter afstand tussen huis en eigen particulier "zonneakkertje" om de "native" Californische eikebomen te sparen. Kijk, geachte mensen: da's pas duurzaam!
© Solar Warrior
 
En tja, daar heb je dan wel wat dikke kabeltjes voor nodig! De inverters zijn in apart schuurtje bij het zonneveld opgesteld, de verbinding met het net en het huis wordt met bovenstaande dikke 1 inch resp. 3x 3/8 inch kabeltjes verzorgd. Tja, Amerika, nietwaar...
© Solar Warrior

http://www.homepower.com/resources/net_metering_faq.cfm (vragen en antwoorden "net metering")
http://www.solarwarrior.com (onnavolgbaar en een paar dimensies buiten de belevingswereld van zûnige Hollanders)
http://www.solarwarrior.com/net-metering.html (goede uitleg "net metering")
http://www.solarwarrior.com/pgebattle.html (netbeheerder verklaart en krijgt oorlog van de netinvoeder!)


1 juli 2006: Contradictio in terminis? Een fabriek van energievretende airco's voorzien van zonnepanelen? Tja, daarvoor moet je in Amerika zijn. Ach, ze hadden er gewoon trek in, en die CO2 reductie en de forse verlaging van de "energy bill" is gewoon leuk meegenomen. Ik ga u niet vertellen wie die paneeltjes daar heeft neergelegd, want dat begint een beetje eentonig te worden. Die foto ook, maar van dat soort foto's kan ik maar niet genoeg krijgen...

http://www.solarbuzz.com/news/NewsNAPR655.htm


1 juli 2006: Duits exportsucces met PV naar China. Wat is het resultaat van een doordacht en stabiel ondersteuningsregime van een veelbelovende duurzame technologie zoals PV? Een excellente, sterk groeiende en kwalitatief hoogstaande thuismarkt. Wat levert zo'n sterke thuismarkt op? Werkgelegenheid, bedrijvigheid en een toenemende autonome technologische ontwikkeling, competitie en kostenreductie. Wat bereik je daarmee? Het buitenland komt een kijkje in de keuken nemen, ziet "dat het goed is", bestelt high-tech spul en, vooral, kennis en advies, en implementeert dat in eigen land. Het Duitse export succesverhaal ten voeten uit. Economen: lezen en leren!

http://english.people.com.cn/200606/21/eng20060621_276029.html


1 juli 2006: Feestje bij PowerLight. Aldus een persbericht van dit zeer dynamische Californische bedrijf wat zonnepaneeltjes rondstrooit in de U.S.A. en elders op deze aardkloot alsof het pepernoten zijn. Het persbericht begint zo, de rest kunt u via de link raadplegen:

"PowerLight Corporation reached a record milestone in June 2006 – the generation of a cumulative 100 million kilowatt hours (kWh) of clean electricity – the most solar PV power installed and generated by any single system provider. As the company enters its second decade, it is building on years of steady success and exceptional growth – entering new markets, appointing key executives to its management team, and expanding sales and operations overseas."

http://www.powerlight.com/about/press/06.25.06_Solar_Pioneer_PowerLight_Corporation_Achieves_Record.html


1 juli 2006: Meer nieuws over grootste solar factory (gepland). Uiteraard heeft Renewable Energy Access meer nieuws over de grootste zonnecelfabriek (430 MWp) die er tot nu toe in de planning is. Het blijkt te gaan om "papier-dunne" dunne-laag CIGS technologie die men wil inzetten in de gebouwde omgeving. Polder PV is zeer benieuwd naar de levensduur van dit fraais, waarin voor de commercieel te ontwikkelen prototypes 4 jaar onderzoek is gestoken. Zal een "korte" (niet gespecificeerde) levensduur opwegen tegen de gesuggereerde gigantische kostenbesparing van een vijfde van de kosten van de "traditionele" (doch nog lang niet uitontwikkelde) kristallijne Si technologieën? De tijd zal het leren. Een goed (poly)kristallijn Si paneel gaat makkelijk 30 jaar mee. Die lange levensduur (vaak gegarandeerd vermogensrendement van 20 jaar er nog bij) zou uiteindelijk wel eens "zwaarder" kunnen gaan wegen dan goedkope PV-folie die na 5 jaar zware UV-belasting (en anderszins) "op" is.

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=45233


 

30 juni 2006: Beetje vaag, maar wel geinig. De superboot van de TU Delft heeft een webcam aan boord en seint de beeldjes via GPS navigatie en ander leuk technisch speelgoed live door naar de bezoeker van de website van deze "high profile" deelnemer aan de zonnebootrace in Friesland. Dat moet volgende keer wel wat scherper, geachte TUDers: ik accepteer van een high-tech boot geen vage klodders op mijn beeldscherm! Verder niks dan goeds, en gaan met die banaan. Zie ook het vorige bericht over de sponsor perikelen.

Het "mysterie van het gestolen gouden zonnepaneeltje" begint ook ontrafeld te worden. Volgens mij heeft het iets te maken met avontuurtjes van enkele bekende kinderboeken kaaskoppen met een eigen bootje...

In het NOS-Journaal van vanavond zelfs een ultrakort fragment met het "klûnen" van de zonnebootjes in de stralende zon...

Medeschippers van TH Rijswijk staan op numero uno in de A-klasse. Laat die plaats jullie niet ontglippen, heren! Denk om de accu's. Gevaarlijke dingetjes, zo is gebleken. Morgen finale! Go, go, go!

http://www.frisiannuonsolarchallenge.com/
http://www.solarboatteam.nl/index.php?page=multimedia&view=live
http://www.thrijswijksolarteam.nl./


30 juni 2006: Nieuw discussieplatform zonnestroom. De reeds eerder gehaald "zonnestroomnewbie" Jeroen Haringman heeft niet stilgezeten en op het Tweakers forum een hele leuke discussie gestart over zijn nieuwe hobby. Er komen talloze leuke vragen en antwoorden langs. Uit de "discussie" is klip en klaar dat er nog heel veel opvoedings- en voorlichtingswerk op het vlak van zonnestroom verricht moet worden. Heeft u een uurtje over? Er staan al 7 pagina's informatieve gedachtenwisseling klaar voor u! Jeroen: hartstikke goed initiatief!

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1143275/0


30 juni 2006: Sunpower® voorlichting Burdaard gaat NIET door! Aldus een e-mail die ik van Jadranka Cace kreeg. Lees verder op de actuele Sunpower® pagina.


30 juni 2006: Floriadedak weer in het nieuws. Op de website van het Technisch Weekblad staat een terugblik op dit voor Nederland unieke project van de hand van Henk Tolsma. Het "dak" werkt nog uitstekend (voorzover de verre van optimale oriëntatie van het complex tot een "optimaal resultaat" kan leiden klopt dat ook), maar staat er een beetje verloren bij, ver van burgermansogen (zonde!!!) midden in de ex-Floriade rimboe. Omdat er in het stuk ook onterecht over "niet meer in gebruik" zijnde particuliere PV-systemen wordt gerept (bedoeld wordt de problemen met de Philips en de OK4 omvormers), heeft Polder PV even ingegrepen en enkele opmerkingen ter verduidelijking van de situatie gegeven in twee reacties:

http://www.technischweekblad.nl/Default.lynkx?id=2029


29 juni 2006 20h57: "Het kabinet is gevallen. Premier Balkenende maakte dat bekend in de Tweede Kamer. Hij biedt het ontslag van zijn kabinet morgen aan de koningin aan.

Het kabinet is gevallen omdat de D66- ministers Brinkhorst en Pechtold uit het kabinet zijn gestapt. Ze hebben dat gedaan omdat de Tweede-Kamerfractie van D66 het vertrouwen in het kabinet hadden opgezegd."

Bron: NOS

U zult mij niet luid horen snikken. De heer Brinkhorst kan zijn karwei ("de liberalisering van de energiesector" en, onuitgesproken, duurzame energie voor altijd onder het kleed vegen) niet afmaken. Grote vraag: wat gaat er bij E.Z. gebeuren, en wie gaat daar de ambtenaren leren om de burger bij de Energietransitie te betrekken? We hopen dat het vorige bericht tot in detail waar zal zijn en dat een volgend kabinet een EEG met volwaardig Einspeise Gesetz voor decentraal door (o.a.) de burger opgewekte donkergroene zonnestroom zal omhelzen.

Mijn stemadvies voor de komende verkiezingen: Nederland Duurzaam. Een nog niet bestaande partij die duurzaamheid als uitgangspunt heeft i.p.v. als schaamlap "achteraan de rit". Eerste actie: hef EZ en VROM op en richt nu eindelijk eens dat Ministerie voor Duurzame Ontwikkeling op.

Ik zal het net binnengekomen berichtje van een bevriend PV-eigenaar hier maar niet reproduceren om de boel niet op de spits te drijven...


29 juni 2006: HERHAALDE OPROEP!!! Schrijf u s.v.p. NU in voor de geplande bijeenkomst in Burdaard in Friesland voor de bespreking van de NUON Sunpower® renovaties door The Sun Factory. Oproep van organisator Jadranka Cace, Sectie Zon van O.D.E.:

"Bij deze verzoek ik eenieder die de bijeenkomst wil bijwonen zich via zonsectie@duurzameenergie.org aan te melden.

Bij minder dan 15 aanmeldingen gaat de bijeenkomst niet door. Het laatste nieuws zal morgen (Polder PV - lees: vrijdag 30 juni) in de loop van de ochtend via de website van ODE: www.duurzame-energie.org worden gecommuniceerd."

Uw laatste kans, dus!


29 juni 2006: BIG news of hoax? Tijdens het doorworstelen van het in de vakantie binnengekomen duurzame energie materiaal kwam ik het volgende ongelofelijke bericht tegen. Mijn mond staat nog steeds open van verbazing. Met toestemming van de redactie neem ik het belangrijkste stuk uit het artikel over van Nieuwsblad Stromen (1):

"Onderzoek naar terugleversysteem zonne-energie

Het ministerie van EZ gaat onderzoeken of in Nederland een terugleververgoeding voor zonne-energie kan worden ingebouwd in de huidige mep-regeling. Als model moet het terugleververgoedingsysteem van Duitsland en Spanje (2) gehanteerd worden. Dat zei minister Brinkhorst vorige week toe tijdens het vervolg van het debat over de nieuwe mep-wet. Deze wet werd afgelopen dinsdag (3) door de Tweede Kamer aangenomen.

Zowel Boris van de Ham als Jos Hessels van het CDA riepen op tot een dergelijk onderzoek. Al eerder (4) had PvdA'er Diederik Samsom gepleit voor een betere vergoeding van decentraal opgewekte duurzame elektriciteit en hij was dan ook blij verrast dat er meer steun is voor in ieder geval een onderzoek naar een dergelijk systeem in Nederland."

(rest van het bericht gaat over tendering en biomassa onder de MEP)

Bron: Nieuwsblad Stromen 8(9)/26 mei 2006: p. 3.

Opmerkingen Polder PV:

1 Let wel: het is nog maar een onderzoek. Geen enkele toezegging, uiteraard.

2 Terugleversysteem in Spanje is gebaseerd op het Duitse systeem, wat als het meest succesvolle model wordt gezien voor de langdurige bevordering van decentrale duurzame energie productie, de Staat uiteindelijk, bij zorgvuldig beleid, geen geld kost maar meer geld oplevert dan er in gestoken is, en wat ook nog eens tot enorme groei van de eigen high-tech industrie en tot een fors aantal nieuwe arbeidsplaatsen in de installatie-, bouw-, advies- en industriesector zal leiden. Duitsland is in korte tijd door dit stabiele beleid wereldkampioen geplaatst zon-PV vermogen geworden en wereldmarktleider op tal van deeldisciplines. Let wel: die regressieve terugleververgoeding structuur is ingebed in duurzame energie wetgeving (EEG), en dat is een absoluut noodzakelijke vereiste om onverkwikkelijke botsingen met "typisch Nederlandse" liberaliseringswetten als Elektra- en Gaswet te voorkomen. Voor Polder PV geldt nog steeds: groen voor grijs i.p.v. dubbeltje voor euro.

3 Dat moet dus, gezien het verschijnen van deze aflevering van Stromen, dinsdag 23 mei 2006 zijn geweest (midden in onze vakantie).

4 Tijdens de voor zonnestroom minnaars tot "Black Tuesday" geworden 23 november 2004, toen exact diezelfde heer Brinkhorst het voorstel van PvdA'er Samsom (en een vergelijkbaar voorstel van Hessels van het CDA) om zonnestroom "onder de MEP te brengen" in de Tweede Kamer op schandalige wijze afschoot met de historische woorden:

"Grootschalig opwekken van elektriciteit met zonlicht, of wel fotovoltaïsche zonne-energie, is misschien zinvol in de Sahara of in landen als Spanje en Italië, maar niet in Nederland. Hier wordt die techniek veel te duur".

(Gevolg ervan was een sappige "Brinkhorst story" op Polder PV...)

Het was hét teken aan zowel zijn ambtenaren op EZ en de daar aan gelieerde instanties, als aan de netbeheerders en de energieleveranciers, om de zonnestroomsector actief om zeep te gaan helpen. Het is nog niet te laat, en daarom moeten nu alle sluizen open om onze eens nationale trots weer op de duurzame rails te krijgen. Ik ga voor Gosse Boxhoorn als nieuwe minister van het MvDO.


29 juni 2006: Hoe diep kan een gesponsorde zonneboot zinken... NUON, NUON, NUON: wat is er toch aan de hand met jullie? Wat een gemiep en getrut, en wat flauw om via een mede door jullie gesponsorde vriendschappelijke zonnebootrace een trap onder de gordel te geven naar een ander energiebedrijf wat ook wel een plakkertje op een zonnebootje wil. Vinden jullie nu ook niet dat dit te kinderachtig voor woorden is? Jullie zullen dat bedrijf nog hard nodig hebben als het gaat om tevreden klanten te houden bij de instandhouding en verbetering van door jullie beide verkochte zonnestroomsystemen! (wel eens van Sunpower® gehoord?) Kinderachtig, niet van deze tijd, en de zoveelste forse smet op jullie blazoen. In een "grijs" verleden waren energiebedrijven "collega's" van elkaar, nu mogen de "concurrenten" elkaar het leven zuur maken. Hartelijk dank, E.Z., voor deze fantastische "klimaatswijziging" in het sociale verkeer. Kan een buitenlandse energiegigant niet even snel dit bedrijf overnemen en het management een spoedcursus maatschappelijk verantwoord ondernemen bijbrengen?

"TU neemt hoofdsponsorschap van ENECO over 10.05.06 auteur: Nils Beers
NUON heeft aangegeven het niet acceptabel te vinden dat een deelnemer van de Frisian NUON Solar Challenge gesponsord wordt door een andere energie leverancier. Hoewel dit niet in de regelementen vermeld werd rest ons geen andere optie dan het beëindigen van de overeenkomst met ENECO. Hoewel wij de gang van zaken zeer betreuren zijn wij erg blij dat de TU Delft het stokje van ENECO heeft overgenomen om ons toch in staat te stellen een poging te doen de Solar Challenge te winnen. Vanaf vandaag zijn wij dan ook het TU Delft Solar Boat Team."

Overigens. Beste deelnemers aan de Friese Elfstedentocht over water (i.p.v. over ijs): hartstikke veel plezier, een goede wedstrijdfinale en veel zon toegewenst. En vergeet dat zielige gedoe maar direct. Gaan met die zonnebanaan ... euh, boot, bedoel ik.

http://www.solarboatteam.nl/index.php?page=news&view=item&item=23


28 juni 2006: Landenexcursies SolarPlaza groot succes. In het juni-nummer van SUN, de gratis elektronische nieuwsbrief van SolarPlaza (internationaal platform voor bedrijven die zich bezighouden met zonne-energie, enorme productcatalogus, etc.), staan wat impressies en aankondigingen van excursies ("PV Business Tours") naar landen met een (hard) groeiende PV-industrie en een florerend bedrijfsleven wat zich met zonne-energie technologie bezig houdt. China schijnt echt absurd hard te gaan op dit vlak, waaronder Suntech Power wat in drie jaar tijd 12 maal de productiecapaciteit uitbreidde (!!!), en SolarPlaza organiseert eind november alweer een nieuwe tour naar deze opmerkelijke concurrent van dat andere "land van de Rijzende Zon". Tevens in die nieuwsbrief aankondigingen van een onderzoek van de op het punt van "springen" staande Italiaanse markt, een handelsmissie naar de Spanish Power Expo exhibition (17-21 September 2006), en eentje naar wereld marktleider Duitsland (29 Oktober - 2 November 2006).

The world is going nuts on solar. Het werd tijd, met die reeds miljarden jaren onze planeet met gratis bakken energie bestokende zon naast de deur!

http://www.solarplaza.com/content/pagina/SUN%20June%202006/43737


27 juni 2006: Toch nog klein Hollands succesje bij WK voetbal... Aldus een ander bericht op de sites van Oskomera en Siemens. Oskomera heeft namelijk speciale klemmen ontworpen om een uit 758 stuks 185 Wattpiek zonnepanelen bestaand, door Siemens geleverd 140 kWp zonnestroomsysteem veilig op het naar buiten hellende, 42 meter hoge dak van het stadion in Nürnberg te borgen. Het Siemens Competence Center in Den Haag was de systeemleverancier van dit moois, met, uiteraard, eigen omvormers (2 stuks 60 kVA Sinvert inverters). En ach, Portugal. U moet maar denken dat het land wat zonniger is dan Nederland. Wij hebben tenminste onze 30.000 decentrale zonnestroomsystemen nog waarmee we zelf onze superschone stroom voor een meer of minder groot deel mee kunnen opwekken. Portugal moet nog zo'n beetje gaan beginnen, maar heeft uiteraard wel gigantisch veel potentie. Als alle plannen daar doorgang vinden, kunt u in dit mooie vakantieland het "verlies" verlichten door deze nieuwe gigacentrales te gaan bezichtigen.

Het leven gaat voort, beste voetballiefhebbers. Such is life. Leuke foto bij de berichten:

http://www.oskomera.nl/news.php?nid=35
http://www.siemens.nl/persinfo/pressinfo.asp?id=1219


27 juni 2006: Hernieuwd pleidooi voor zonnestroom in Nederland. Op de website van Oskomera vond ik de volgende stukken wervende tekst, onderdeel van - uiteraard een niet geheel van eigenbelang gespeend - stuk over zonnestroom in Nederland:

"Zonne-energie biedt veel voordelen ten opzichte van andere energiebronnen. Het is duurzaam en kan direct bij de verbruiker worden opgewekt, zonder tussenkomst van een netwerk. Het is de schoonste en meest milieuvriendelijke vorm van energie. De zonnepanelen zijn tevens gemakkelijk toepasbaar als bouwmateriaal. Géén bewegende delen, géén emissies, géén geluidsproductie en daarom goed toepasbaar in dichtbevolkte gebieden. Bij integratie in gebouwen en infrastructurele voorzieningen is nauwelijks extra ruimte nodig. Ook voor de architect is het visueel een interessant product om mee te werken. Het kan volledig in het project worden geïntegreerd en fungeert direct als gevelelement.

Zonnestroom zal een belangrijke plaats innemen in de transitie naar een duurzame energiehuishouding. Oskomera wil samen met collega’s en met hulp van de overheid komen tot een vooraanstaande positie in de Nederlandse energievoorziening. De Nederlandse industrie heeft de ambitie om op het gebied van zonne-energie mondiaal een sterke concurrentiepositie te verwerven. Gieselaar: “Daarvoor is wel een consistent en continu beleid van de overheid vereist. Het opwekken van zonnestroom heeft tevens de potentie tot het creëren van nieuwe werkgelegenheid. De combinatie van deze factoren levert kansen op van ongekend formaat."

Uiteraard onderschrijft Polder PV van harte bovenstaande tekst, en heeft hij nog wel de nodige extra argumenten waarom zonnestroom in Nederland moet. Bijvoorbeeld: het scheren van de voor de Nederlandse economie dure stroompieken midden op de dag en in warme zomers, het ontlasten (i.p.v. het door netbeheerders "gesuggereerde" belasten) van de nationale netten, het betrekken van de miljoenen burgers bij de noodzakelijke nationale energietransitie, het vergroten van het besparingspotentieel bij diezelfde burgers omdat elke keer weer blijkt dat mensen met zonnepanelen ook hun totale verbruik gaan beperken en ander verspillend gedrag aanpassen door bewustwording van de eigen energiehuishouding, het spreiden van risico's (veiligheidskwesties!), vermijding van onduurzame "fossiele" energieopwekking met desastreuze economische randeffecten, het verhogen van de leveringszekerheid door decentrale opwekking, democratisering van de stroomvoorziening i.p.v. via atoomlobby afgedwongen, nauwelijks terug te draaien centralistische (lees: communistische) energie infrastructuur met alle bijkomende veiligheidsproblematiek, etc., etc.

De volledige tekst van het stuk van Dennis Gieselaar is te vinden op:

http://www.oskomera.nl/article.php?nid=15&aid=19


27 juni 2006: Vreemde zaken op "marktplaats". Van verschillende kanten krijg ik berichten over het toegenomen aantal aanbiedingen van zonnepanelen op marktplaats.nl. Vreemde, opvallende en uiterst verontrustende zaken. Zo kreeg ik een inmiddels verwijderd bericht (koop gesloten?) van iemand die blijkbaar door de meter- en daaraan gerelateerde teruglever ellende zijn (met subsidie gekochte?), te verhuizen zonnepanelen aanbood (vetdruk Polder PV):

"Wegens verhuizing te koop aangeboden. 16 zonnepanelen, van 125 w. per stuk, van net 3 jaar oud. Merk Kyocera Wij hebben er 3 jaar ruim 400 euro per jaar voordeel van gehad. Helaas is er in ons nieuwe huis een digitale meter geplaatst en krijg je een schijntje van het energiebedrijf terug."

Met hartelijke dank aan onze energiebureaucraten en onwillige ambtenaren.

NB: vele mensen hebben in hun koopcontracten staan dat hun gesubsidieerde PV-systemen 10 jaar "in stand gehouden" moeten blijven, een clausule die door SenterNovem is afgedwongen. Controle? Nog nooit van gehoord! Daarvoor geschikte randvoorwaarden in stand houden (salderende ferrarismeter behouden)? Lees Polder PV en de waanzinnige plannen van de netbeheerders, volg de komst van zgn. "slimme meters" met argusogen en trek uw eigen conclusies...

Ten tweede: aanbod van 4 ongebruikte, nog in de doos zittende (gesubsidieerde???) Solarworld 150 Wp panelen met toebehoren. Inmiddels (27 juni) is er een bod uit voor 1.300 euri, dat is een magere 2,17 euro/Wp. Dat is wel een beetje weinig voor een compleet ongebruikt systeem met panelen van een van de grootste, degelijke Duitse producenten, geachte zûnnige 'ollanders! De Europese "retail" prijs voor zonnepanelen exclusief randapparatuur en belastingen is nl. heden ten dage 5,83 euri per Wp, geachte dames en heren (Solarbuzz website). Daar zit toch wel een erg groot gat tussen, dus gaarne serieuzere aanbiedingen s.v.p. zeker voor ongebruikte panelen. We kunnen zeker met zonnestroom niet voor een duppie op de eerste rang gaan zitten.

Rare jongens die hollanders.

http://www.marktplaats.nl


 

26 juni 2006: Verstandig beleid werpt vruchten af. Het Duitse model kan niet vaak genoeg worden aangehaald en, vooral, nagevolgd, wat de stimulering van duurzame energie betreft. Zelfs de Amerikanen hebben dat in de gaten en dat heeft ditmaal geleid tot de eerste zonnecelfabriek van Evergreen Solar, Inc. in Duitsland. Uiteraard bij Thalheim, het nieuwe silicon valley, in een strategisch samenwerkingsverband met de grootste onafhankelijke zonnecellenbakker ter wereld, het succesvolle Duitse Q-cells, en de grootste "solar-grade" silicium- en polykristallijne "wafer" producent, het Noorse (!) Renewable Energy Corporation ASA (REC). Het samenwerkingsverband is EverQ gedoopt en heeft inmiddels bij het ZO. van Thalheim liggende Bitterfeld de eerste zonnecelfabriek geopend met een capaciteit van 30 MWp per jaar, waarbij de "string-ribbon-wafer" technologie van Evergreen Solar zal worden ingezet die tot een veel efficiënter gebruik van de kostbare grondstof leidt (50 procent reductie t.o.v. de conventionele gesneden wafers, wordt geclaimd). De Duitse staat investeerde 27,5 miljoen euro, meer dan 300 arbeidsplaatsen worden gecreeërd, en het is de opmaat naar nog een fabriek van wel 50 MWp die in samenwerking met REC zal worden opgezet.

Het laatstgenoemde bedrijf heeft enorme uitbreidingsplannen en wil naar 7.400 (metrische) ton grondstofproductie in 7 jaar tijd doorgroeien vanaf 2008; EverQ wil op zijn laatst in 2010 de capaciteit van 30 naar 300 MWp zonnecellen voor de hongerige PV-markt hebben opgekrikt.

Goed voorbeeld doet goed volgen. Who's next? Heeft iemand nog een paar tientallen miljoen euri over voor Solland, to name one? Kom op, Brinkhorst en Zalm, leegschudden die berstensvolle energiezakken en nu eindelijk eens voor de eigen markt die cellen produceren. Don't forget the feed-in tariff, anders gaat er geen cel op een Nederlands dak komen, als het aan de zonnestroom hatende netbeheerders ligt. Laten we zeggen: 40 euricent/kWh, om "bescheiden" te blijven?

http://www.evergreensolar.com/ (Evergreen Solar)
http://www.q-cells.com/ (Q-cells)
http://www.scanwafer.no/ (REC-group)

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=45213


26 juni 2006: Big, bigger, biggest. Polder PV publiceert regelmatig over plannen voor de "grootste" zonnestroomcentrale ter wereld (zie het vorige bericht), maar zo'n ding staat er natuurlijk niet zomaar en er willen wel eens zeer akelige spaken in het wiel komen bij dit soort kapitaalintensieve initiatieven of er treed een flinke vertraging op. Bovendien is er nogal eens spraakverwarring of een al of niet bewuste "eigen" interpretatie van definitie wat "de grootste" dan wel niet is. Interessanter is het te kijken naar de reeds gerealiseerde projecten. Heel vaak wordt gerefereerd naar "die Beierse centrale van 10 Megawattpiek", waarmee feitelijk het uit drie separate delen bestaande Solarpark Bavaria wordt bedoeld waar toch nog de nodige kilometertjes tussen liggen. Het grootste "onderdeel" is "Mühlhausen", met 6,3 Megawattpiek op de teller, op 1 akkertje in het zonnige Beierse landschap iets ZZW van Günching, 40 km. zuidoostelijk van Nürnberg, aan het nog vrij jonge Main-Donau kanaal.

Recenter zijn de ook op diverse Nederlandse fora geplaatste berichten over de 11 Megawattpiek centrale in aanbouw in het Portugese Serpa (die in 2007 al aan het net zou moeten gaan, zou wel eens kunnen gaan lukken gezien de reputatie van het zeer actieve Powerlight Corp. uit de U.S.A.), maar men vergeet dan vaak ook de plannen voor de veel grotere centrale in het naburige Moura, wat slechts een kwart miljard euro moet gaan kosten voor 50 (aanvankelijk: 62) Megawattpiek op een oppervlakte van 114 hectare (al een tijdje niets van gehoord).

De realiteit is echter dat in Beieren nog steeds het grootste gerealiseerde zonnestroom"park" staat, en dat is bij Arnstein en heet "Solarstrompark Gut Erlasee". Althans, zo heet het gedeelte waarin burgers konden participeren. De firma Solon heeft op dit terrein reeds sinds april 2006 een 12 Megawattpiek centrale met hun prachtige dubbelassige "Mover" trackerstations staan. Het geheel staat op een voormalige, 77 hectare grote proefwijngaard van de staat. PVresources, wat een overzicht van alle grootste PV centrales geeft waaronder diverse exemplaren in de megawattpiek range (link onder) geeft een incorrecte grootte van 10 MWp.

Toen ik de firma Solon over de "claims" en "de strijd" een e-mail ter opheldering stuurde kreeg ik de volgende reply van Sales Manager Timon Herzog (3 mei 2006):

"Sehr geehrter Herr Segaar,

vielen Dank für Ihre wirklich nette E-Mail.

Unser Projekt in Erlasee mit einer installierten Leistung von 12MW DC haben wir Ende April 06 fertig gestellt.

Ein „race to the biggest“ sehen wir in dieser Form nicht, wir freuen uns über die – wie wir finden sehr notwendige - Entwicklung der Photovoltaik.

Weltweit werden neue Projekte im MW-Bereich veröffentlicht, natürlich ist es unser Ziel in diesem neuen Segment einen hohen Marktanteil zu erlagen. Aufgrund der immer noch vorherrschenden Silizium Knappheit hält sich der Wettbewerb nach wie vor in Grenzen und die Nachfrage übersteigt das Angebot – was wiederum zu steigenden Preisen führt.

Schöne Grüsse."

Timon Herzog
Mover Team | Sales Manager
SOLON AG für Solartechnik
Volmerstraße 9
D-12489 Berlin
http://www.solonag.com
http://www.solonmover.com (leuke animaties van de Solon mover tracker stations)

Worlds' biggest solar parc: Erlasee near Bavarian Arnstein, 12 MWp, with SOLON Mover tracker stations.
© S.A.G. Solarstrom AG, Sasbacher Str. 5, D-79111 Freiburg i. Br.
Telefon: +49 (0)761 / 47 70 - 0, Fax: +49 (0)761 / 47 70 - 555
www.solarstromag.com. Source: Die Solarzeit, 8. Jahrgang Ausgabe 1, 2006.
Solar Parc Erlasee near Arnstein, Bavaria (BRD), 12 MWp.

Tussen haakjes: Solon schijnt zich met Erlasee bijna "verslikt" te hebben, want de marges voor plaatsing in Duitsland bleken aan de "magere" kant, al hebben ze er natuurlijk een fantastisch park van gemaakt met burgerparticipatie en zeer goede praktijkervaringen met grootschalige toepassing van hun "Mover" stations opgedaan. In mei waren binnen het financieringsfonds "SolarOptimal" maar liefst 776 stations voor een totaal bedrag van 34 miljoen Euro aan verschillende investeerders verkocht. Solon's aandacht verlegt zich nu naar meer zuidelijk gelegen Europese landen (uiteraard met goede incentive regimes), waar nu maximaal op productie en rentabiliteit ingezet gaat worden. Dus mocht u naar het zuiden gaan afzakken voor een zonnige vakantie, zult u in de toekomst wellicht tureluurs gaan worden van continu de zon volgende trackerstations in voetbalvelden vol zonnepanelen. Niet gek staan te kijken als een bekend Nederlands bedrijf een vinger in het lukratieve zonnepapje zal blijken te hebben.

Doet u mij ook maar zo'n movertje van een paar tienduizend euri voor in de centrale tuin hier. Dan gaan we pas echt terugleveren aan het net zodat de netbeheerder het zweet in de bilnaad krijgt! Jammer dat deze prachtige dingen nog niet aan particulieren verkocht worden per stuk. Maar dat kan snel veranderen, al moeten we wel oppassen met de windbelasting hier. Ga maar eens vragen aan onze voormalige Z.P.V. voorzitter Hendrik Gommer die ietwat ongelukkige ervaringen had met zijn trackers van een ander (Duits) fabrikaat.

http://www.amper.pt/ (summiere Portugese site over het Moura project)
http://www.pvresources.com/en/top50pv.php (de gerealiseerde grootsten allemaal bij elkaar met veel foto's)


26 juni 2006: Big Brother voor Springerville. In Springerville, Arizona (U.S.A.) staat al jaren, vlak bij de grens met New Mexico, een gigantische, 4,6 Megawatt grote zonnestroomcentrale een heleboel superschone kilowattuurtjes te bakken voor de elektriciteit zuipende woestijnbewoners. Het zal straks, als alles doorgaat, peanuts zijn bij wat er iets verderop te gebeuren staat. Op nog geen 250 kilometer afstand, bij het in de zuidwestelijke hoek van New Mexico gelegen Deming, willen New Solar Ventures (technische zaken) en Solar Torx (financiële kwesties), beide uit Phoenix in Arizona, een 300 Megawattpiek zonnestroomcentrale ($ 950 miljoen) en een bijbehorende zonnecellenfabriek ($ 650 miljoen) gaan bouwen. Dat zou een schaalvergroting met een factor 10 zijn t.o.v. de huidige zonnecelfabrieken, de opgewekte hoeveelheid elektriciteit zou het verbruik van zo'n 240.000 (Amerikaanse!) huishoudens kunnen gaan dekken. Er wordt dus maar liefst 1,6 miljard dollar geïnvesteerd wat, gezien de vrijwel verwaarloosbare dagelijkse exploitatiekosten van zonnestroomcentrales en de geëxplodeerde gasprijzen, beschouwd wordt als een nuttiger investering dan in een moderne gas-gestookte elektriciteitscentrale die hoge exploitatiekosten heeft. Men wil al in 2007 de eerste zonnestroom gaan produceren tegen "concurrerende kilowattuurprijs" en in 2010 zou al op commerciële schaal geleverd moeten worden... De fabriek zou er al in 18 maanden moeten staan, de volledige zonnestroomcentrale bouwen zou wel eens 5 jaar kunnen gaan duren. Er kunnen nog wat kinken in de kabel komen wat de grond"lease" betreft, omdat voor de benodigde enorme oppervlakte van in totaal 1.300 hectare verschillende eigenaren benaderd zullen moeten worden. Men is al in onderhandeling over de eerste 260 ha (240 acres) met de betreffende ambtenaren, er zou 2 dollar per acre betaald gaan worden. Ook in Nevada, Washington en California zijn plannen voor soortgelijke centrales. De U.S.A. zijn "back into business", en als die jongens en meisjes het echt in hun bol gaan krijgen kunnen we wat verwachten.

Ik wens Deming veel succes toe in de ongetwijfeld oplaaiende concurrentiestrijd met het "iets grotere" San Francisco wat de productie van de zonnecellen betreft, en met Springerville m.b.t. de te exploiteren megacentrale onder de brandende zon in New Mexico. De Duitsers moeten gaan oppassen, want de zon schijnt fel daar aan de andere zijde van de Atlantische plas!

http://www.greenwatts.com/pages/SolarOutput.asp (Springerville Generating Station Solar System; SGSSS)
http://www.iran-daily.com/1385/2551/pdf/i8.pdf (Deming, pdf file)
http://www.modernpowersystems.com/story.asp?sectionCode=131&storyCode=2036794 (Deming)
http://www.nmstatelands.org/News/2006/2006_0425SOLAR.pdf (persmededeling van 25 april 2006 door de New Mexico State Land Office)
http://www.planetark.org/dailynewsstory.cfm/newsid/36162/story.htm (Deming)
http://www.summitdaily.com/article/20060624/NEWS/106240048 (Deming)


25 juni 2006: De opmars van C.S.P. continued. Ik kreeg dit berichtje van de stichting GEZEN die zich met de Concentrating Solar Power toepassingen bezighoudt en daar zéér actief voor lobby't tot op hoog niveau:

"Op het landelijk congres van D66 van 24 juni heeft Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) zich positief, en zelfs met enthousiasme uitgelaten over de bouw van zonthermische krachtcentrales in de Noord-Afrikaanse landen. Ook lijkt hij de aanvraag voor het nieuwe transitiepad CSP te willen ondersteunen en honoreren.

Het heeft enige tijd geduurd, maar nu lijkt het er echt op dat Brinkhorst actief is geworden, en de wereldwijde transitie naar een zonne-economie wezenlijk wil bevorderen."

Gefeliciteerd GEZEN en, vooral, Evert Marchie van Voorthuysen, voor al je inspanningen op dit vlak. CSP: OK, mits samen met fotovoltaïsche zonne-energie in Europa, samen met de Nederlandse burgers, samen met Nederlandse bedrijven, samen met de zonthermische en de windindustrie met haar gigantische potenties tot op zeer hoge breedtegraad. Naar een mondiale economie die zuinig met kostbare duurzame energie omgaat, of die nu van eigen dak komt, of van duizenden kilometers ver uit de zonrijke Sahara. Keuze moet er zijn, keuze moet er blijven want een dominante energie-optie op een gedeeltelijk geliberaliseerde energiemarkt zal de doodsteek voor de broodnodige innovatie zijn. Reken maar niet op spotgoedkope kilowattuurtjes voor de consument, als dat al een nastrevenswaardig doel zou zijn gezien de enorme verspilling die daar het gevolg van is.

Zie ook document met aanvraag voor een nieuw "transitiepad" naar een duurzame energievoorziening middels CSP:

http://www.gezen.nl/archief/TransitiepadCSP-Aanmelding-1.pdf


25 juni 2006: Long time no see! Een oude bekende komt daar zomaar met zijn zonnebootje langsvaren! Drie maal raden wie er meedoet aan de Frisian Nuon Solar Challenge in Friesland. Eigenlijk wel zo logisch, natuurlijk. De zonnetrackers deden het niet zo best, dan maar met een bootje. Hendrik, zet hem op!

http://www.new-energy.tv/trailer.php/2/107/frisian_nuon_solar_challenge_deel.html?autostart=false


25 juni 2006: 200 miljoen CIGS-cellen per jaar. Dat is wat de "start-up" company Nanosolar Inc. zegt te gaan produceren voor een fractie van de prijs van "dure" silicium zonnecellen in wat de grootste PV-productie plant ter wereld moet gaan worden met een ongelofelijke capaciteit van 430 megawattpiek per jaar. Om de schaalgrootte daarvan te bepalen: Polder PV heeft 10 polykristallijne panelen op het dak staan met een nominaal vermogen van totaal 1.02 kWp. 430 MWp komt neer op de productie van ongeveer 422 duizend Polder PV's per jaar, een aardige middelgrote stad dus die van zonnepanelen voorzien kan worden (gaarne beginnen met Leiden, geachte Nanosolar boys!).

De oprichters van succes-zoekmachine Google behoren tot de oorspronkelijke financiers van dit bedrijf en na jaren van onderzoek zegt Nanosolar, met financiële backing van o.a. een van de grootste verzekeraars ter wereld (Dow Jones Sustainability Index leider Swiss Re) hun Copper-Indium-Gallium-Diselenide (CIGS) cellen te gaan produceren met een gigantische financiële injectie van maar liefst 100 miljoen dollar. Het bedrijf heeft talloze patenten op een hele reeks innovaties die tot maar liefst 7 nieuwe concepten van het produceren van dit soort type zonnecellen heeft geleid. Hieronder vallen o.a. de toepassing van nanotechnologie, volledig printbare semiconductors en elektrodes, snelle thermische processing, een goedkoop substraat, "roll-to-roll" verwerking en snelle assemblage.

Niet iedereen is overtuigd van het realiteitsgehalte van de serie claims (zie reacties op de Renewable Energy Access site), maar ik kan u verzekeren dat een bedrijf als Swiss Re niet in een of ander peperduur "avontuurtje" zal stappen zonder zich grondig geïnformeerd te hebben over de potentie en de betrouwbaarheid van haar partners.

Ergo: de zonnestroombranche is haar kinderschoenen al lang ontgroeid. Het gaat hard. Zo hard dat menigeen nog nooit van zonnepanelen heeft gehoord (hoe bestáát het!). Ik zeg het u nog eens: dat gaat snel veranderen, ook hier.

Overigens: de eerste zonnecelfabriek van het bedrijf gaat in of bij San Francisco neergezet worden. De eerste paneelfabriek komt in (waar anders?) Berlijn, Bundesrepublik Deutschland.

http://www.nanosolar.com/index.html
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=45227


23 juni 2006: U dacht dat het ergste voorbij was? Mis, geachte zonnestroomproducenten. De netbeheerders vinden blijkbaar dat wij extreem verwende burgers zijn en dat wij extra moeten gaan bloeden voor dat beetje superschone zonnestroomoverschot wat wij 30.000 Nederlandse terugleveraars op het net zetten als we het - tijdelijk - door een bewuste levenswijze niet nodig hebben. In het energie zuipende Amerika wordt "net metering" (zeg maar, het salderen van overschot en verbruik via de afrekening) steeds vaker door de hoogste politieke bazen gezien als een zeer belangrijke prikkel om consumenten zover te krijgen dat ze zonnepanelen gaan aanschaffen. In het bepaald niet meer calvinistische, energie-intensieve Nederland lijkt het de bedoeling om het leven van de duurzaamste burgers tot een absolute hel te maken en die verdomde, al of niet met veel belastinggeld gesubsidieerde blauwe panelen zo snel mogelijk van de daken te krijgen en voor een fooi doorverkocht aan hongerige Duitse energieconsumenten. Uit een van de verschrikkelijke e-mails die ik in de in-box vond na onze zuurverdiende vakantie een fragment uit een bericht van de heer van Pelt van Greenchoice:

"Verder heb ik nog een punt dat ik wil doorgeven aan de ZPV. Continuon gaat een extra vastrecht in rekening brengen bij mensen die terugleveren. Wij zijn hier erg op tegen, het zou de doorsteek kunnen zijn van kleinschalige teruglevering. Ik vraag u om uw leden te mobiliseren en hier samen met ons iets tegen proberen te doen."

Meneer van Pelt stelt het weer erg keurig, maar eigenlijk past hier slechts knetterhard en onvervalst hollands bargoens, als het aan Polder PV ligt. De netbeheerders zijn deze oorlog begonnen, maar het lijkt ondertussen wel een door uiterst dubieuze figuren strak geregisseerde expeditie ter vernietiging van de zonnestroombranche geworden. Mede duurzame stroomopwekkers, verenigt u of delf voorgoed het onderspit!

Meldt u aan bij de Zonnestroom Producenten Vereniging en laat ons dit niet overkomen. Z.P.V.: actie s.v.p.!

Continuon: THIS IS THE LIMIT!!!!!

Van de website van dat bedrijf, wat zich op een sociaal gezicht beroept omdat ze "coulance" toont bij hulpbehoevende mensen die betalingsproblemen hebben: "Continuon streeft ernaar om een vooraanstaande netbeheerder te zijn. Innovatie speelt hierin een belangrijke rol." Geweldig, wat een innovatie. De sociaal- en milieubewuste consument tijdens een zich steeds verder verdiepende energiecrisis een poot uitdraaien: het lijken de Middeleeuwen wel!

Mijn "vraagje" aan Continuon, vandaag verstuurd:

"Van Greenchoice vond ik een waanzinnige e-mail bij terugkomst van vakantie dat Continuon "een extra vastrecht in rekening (gaat) brengen bij mensen die terugleveren" (zonnestroom). U weet als geen ander dat dit de DOODSTEEK voor zonnestroom zal zijn, ZEKER voor de kleine terugleveraar. Wat is hiervan waar, wat is de motivatie van deze waanzin terwijl we ons midden in een zich steeds meer verdiepende energiecrisis bevinden, en waarom riskeert Continuon hiermee haar goede relatie met haar reeds ZWAAR getroffen duurzame klanten op het spel te zetten? Wat ondergetekende superduurzaam levende burger betreft: onacceptabel, onzalig, onwijs, onverteerbaar en die plannen direct van tafel s.v.p.!"

http://www.zonnestroomproducenten.nl/ (website Z.P.V.)
http://www.continuon.nl/index.php?id=1020 (contactpagina consumenten Continuon)

of:

N.V. Continuon Netbeheer, Utrechtseweg 68, Arnhem.
Postbus 5068, 6802 EB Arnhem
Klantenservice Consumenten Markt: Telefoonnummer: 0900-2632630

Gaarne zelf ook protest aantekenen s.v.p.!


23 juni 2006: Nog meer Jeroen. Jeroen Haringman (vorige bericht) gaf nog wat details door over zijn installatie en de voorgeschiedenis:

3x 48-cels monokristallijne Sharp NU-S5E3E 185 Wp panelen met omzettingsrendement van 14,1%, Soladin 600 omvormer met PC-LINK (zie Sunpower pagina's), en een draaischijf opbrengstmetertje. Geleverd door SolarNRG en zelf geplaatst, met door woningbouwvereniging Stichting Woningcorporaties Gooi en Omstreken geeiste VCA-gecertificeerde monteur.

Zeer belangrijk vindt Jeroen te benadrukken dat je eerst je verbruik omlaag dient te brengen (dat heet op zijn oerhollands: besparen geachte Energietransitie mensen!), voordat je aan zonnepanelen begint, een stellingname die Polder PV al van meet af aan gepredikt en in de praktijk gebracht heeft. Wij zaten met twee personen al jaren op een jaarverbruik van rond de 1.000 tot maximaal 1.200 kWh/jaar (laatste jaren door het zeer intensieve computergebruik t.b.v. Polder PV), en dat is de ideale uitgangsbasis om een groot deel van de rest verder met zonnepanelen te verduurzamen, zelfs zonder subsidie, mits de teruglevering goed geregeld is en er een faire prijs voor die superschone stroom wordt betaald. Jeroen heeft ook het verbruik naar een voor 2006 zeer lage, doch volstrekt haalbare waarde van rond de 1.000 kWh/jaar teruggebracht met 2 personen. Zo'n "laag" verbruik (een aanzienlijk deel van de wereldbewoners heeft helemaal niets, realiseert u zich dat s.v.p. voortdurend) kan iets minder of een paar honderd kWh meer zijn, hetgeen sterk afhangt van het feit of er iemand thuis is en wat voor activiteiten deze ontplooit.

Opmerking van Jeroen over zijn salderende ferrarismeter: "Ik zag hem gisteravond voor het eerst terugdraaien en zelfs een cijfertje terugspringen. Een apart gevoel :-)"

Jeroen en, vooral ook, Woningcorporatie Gooi en Omstreken: mijn complimenten voor jullie positieve insteek en meer van dit soort uitmuntende initiatieven s.v.p. Nederland: aan de slag!

Jeroen heeft in zijn enthousiasme meteen al een zeer leuke, heldere website gemaakt met zijn eerste bevindingen. Kijken!

http://www.gooienom.nl/ (site Gooi en Omstreken)
http://www.solarwebsite.nl (website Jeroen)

http://www.fotovoltaikshop.de/solarmodule/modul_sharp_nus5e3e_185w.php (paneelinfo)
http://www.sharp.nl/php/td.php?par=1102_no_no_1116 (paneelinfo producent)
http://2006.mastervolt.com/product.asp?extr=yesdl&ID=772&TID=506&rd=VNDem (Soladin 600 van Mastervolt)


22 juni 2006: Jeroen gaat voor de zon! Ondanks alle oeverloze gezwets en gezeur over zonnepanelen en zonnestroom in ons benepen landje zijn er gelukkig nog steeds uitermate verstandige mensen die gewoon zelf dat moois op hun huis willen hebben om zoveel mogelijk zonnestroom zelf te kunnen opwekken en om hun zeer belangrijke steentje in de Energietransitie bij te dragen. Zonnepanelen zijn daarvoor een ideaal instrument, en steeds meer mensen beginnen dat in te zien. Zo iemand is Jeroen Haringman. Hij had wel zo zijn twijfels, want zonder aankoopsubsidie en, vooral, met de uitermate dubieuze "regelingen" rond de teruglevering in Nederland, neemt hij wel een fors financieel risico, maar hij heeft de knoop doorgehakt. En, wat nog belangrijker is: Jeroen is huurder, net als Polder PV, en hij heeft toestemming van de verhuurder gekregen voor de plaatsing. Gelukkig ziet dus ook deze verhuurder de meerwaarde in van toestemming aan haar klanten voor investeringen in duurzame energie, omdat betrokken huurders vaak betrouwbare huurders zijn. Complimenten voor dit bedrijf; dit verdient absoluut navolging want de huursector is het ondergeschoven kindje op het vlak van toepassing van duurzame energie. Juist bij mensen die zich geen eigen huis kunnen veroorloven is dit een ongelofelijk belangrijk marktsegment, wat met de Energietransitie volop uitgebouwd dient te worden!

Eergisteren heeft Jeroen met wat hulp de door SolarNRG geleverde prachtige nieuwe zonnepanelen (600 Wp) zelf op het dak geïnstalleerd en de inverter is inmiddels lekker aan het knorren en aan het knipperen. Dat wordt terugleveren geblazen van de zomer!

Geachte dames en heren van de Energietransitie: Vergeet u s.v.p. de consument niet! We hebben miljoenen huishoudens die in eigen huis willen beginnen, huurders en huiseigenaren, en dus hoort het "transitiepad zonnestroom" een volwassen plek te krijgen in de toekomstige elektriciteitsvoorziening van Nederland die, als het aan de burgers ligt, maximaal duurzaam zal moeten worden. En die toekomst is voor menigeen alweer geschiedenis, want die is door hen al in gang gezet, of u het wilt of niet. We hebben al meer dan 30.000 extreem duurzame decentrale opwekkers en het worden er nog veel meer. Een gigantische aankoopsubsidie is voor bevordering van zonnestroom niet de goede weg (al mogen de gemeentes best incentives daarvoor inzetten, het gaat immers om besparingen die het eigen duurzaamheidsbeleid vooruit helpen, burgers betrokken maakt bij de energieproblematiek, de lokale netten ontlast, pieken scheert, lokale werkgelegenheid bevordert, geld in de regio houdt, etc.). Daarvoor moet een volwassen terugleververgoeding zonder bureaucratische of financiële obstructies ingezet gaan worden. U kunt bij uw collega's van de BMU bij de oosterburen navragen hoe je dat doet met maximaal resultaat. Hoef je niet opnieuw zelf uit te vinden: kopiëren dat model en inbedden in aparte wetgeving die duurzaamheid maximaal bevordert, het Nederlandse EEG dus. Simple as that.

Weer een gelukkig decentraal energie opwekkende burger erbij, mits de sinds juli 2004 wettelijk geregelde saldering vlekkeloos zal verlopen bij zowel de netbeheerder als de energieleverancier (d.w.z.: voor de volle 100 procent incl. REB en BTW, en automatisch op de nota's verschijnend zonder vertraging). Wat kan een politicus zich nu toch meer wensen? Juist ja, een heel land vol gelukkige burgers!

Jeroen: proficiat en héél veel op eigen huis opgewekte zonnestroom kilowattuurtjes toegewenst!

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


© 2006 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP