starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 13

meest recente bericht boven

20 april 2006 - 21 juni 2006

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


21 juni 2006: Jitske, hoezee! Enkele ronduit opmerkelijke ontwikkelingen op het vlak van teruglevering van zonnestroom aan het net bij de grote energiebedrijven. Motor achter het in beweging krijgen van de logge ambtelijke en "geliberaliseerde energiebedrijf administratieve" molens: Jitske Leegstra-de Vries, voorzitter van de Werkgroep Zonne-energie Fryslân. Klein maar fijn. Meer vrouwen in de zonnestroomsector s.v.p.! Die mannen maken er maar een zooitje van (what's new under the sun). Maar NUON zou NUON niet zijn als er weer een vies addertje (wâblief? het lijkt wel een ratelslang!) in het groene NUON-gras lag te kwispelen. "Goed gesprek", maar dat transport vastrecht van NUON (hoezo, transport vastrecht: dat is het domein van CONTINUON, geachte heren van NUON, daar hebben jullie wettelijk helemaal NIETS over te zeggen!!!) is zo illegaal als de pest, als u het de polderboy vraagt. Oordeelt u zelf:

http://www.zonne-energie-fryslan.nl/laatstenieuws.htm


21 juni 2006: Voordat ik het vergeet. Wilt u de uiterst zinnige woorden van onze toekomstige kandidaat minister van Duurzame Economische Zaken horen (andere kandidaten voor het DEZ zou ik niet weten)? Lees dan de ook in de laatste Power to the People (Z.P.V.) verschenen "externe opinie" van de heer Gosse Boxhoorn, CEO van Solland Solar bv. Een op de grens gelegen gloednieuw bedrijf wat al haar prachtige door het Nederlandse ECN ontwikkelde zonnecellen naar het buitenland exporteert omdat belanghebbenden met snode plannen voor de Nederlandse energievoorziening een bloedhekel aan dat duurzame moois hebben (u moet maar denken: het gaat weer eens ouderwets om de centen, en dan gaan mensen hele vreemde dingen doen). In ieder geval weer een pareltje in de zwijnenstal die Nederland energieland geworden is.

http://www.zonnestroomproducenten.nl/paginas/opiniepagina.htm


21 juni 2006: Geen midzomernachtsdroom voor PV-boys and girls. Toch grappig. Kom je net bruinverbrand terug uit het qua weer beruchte Schotland (midgets hebben we wel rijkelijk in de ogen en in de strot gehad, dat was een hele aparte eerste ervaring), verwacht je op de langste dag van het jaar toch ook een dikke opbrengst van je PV-systeem in het veel minder beruchte (want zonrijke, geachte B. en v. G.!!!) Nederland. Surprise! Vette regen de hele lange ochtend lang (alle regentonnen ook weer allemaal vol) en gelukkig toch nog als troost een middagje zon met wolken en felle windstoten. Leg u er maar bij neer, beste mensen, dat is nu typisch "Hollands" zomerweer. No problem, in andere jaren was het toevallig wel de hele dag zonnig met af en toe schapewolken en de opbrengsten hoog. Maar, i.t.t. wat er gesuggereerd wordt in het hieronder geciteerde stukje in de PttP van de Z.P.V., hoeft dat ondanks de langere daglengte niet per definitie te betekenen dat de opbrengst van uw systeem flink hoger zal zijn dan op een "wonderlijke mei dag- of week".

En waar ligt dat dan aan? Wel eens van omgevingstemperatuur gehoord? Het fenomeen "wind"? Uw zonnepanelen presteren een stuk beter bij lagere temperatuur, en al helemaal als er ook nog een lekker briesje waait (daarom doen ze het ook zo goed bij kraakheldere winterdagen met temperaturen ver onder de nul, zeker als uw zuid-georiënteerde panelen een hoge hellingshoek hebben en de zon dus behoorlijk optimaal instraalt). Dus al mag die langste dag van het jaar nog zo lang zijn, als die bloedheet is, zou het wel eens zo kunnen zijn dat een zeer zonnige voorjaarsdag met een stuk kortere daglengte maar wel bijvoorbeeld met een lekker fris briesje een zelfde of zelfs iets hogere dagopbrengst laat zien, zoals zeer fraai te zien is in mijn vergelijkingsgrafieken van de cumulatieve dagopbrengst (Wh) door het jaar heen, separaat voor de 4 stuks 93 Wp panelen en de uit 6 panelen bestaande 108 Wp groep. U ziet het ook al gauw aan het actuele door de omvormer afgegeven AC vermogen (separaat onder de grafieken gelinkt): bij de OK4 omvormers valt dat op warme zomerse dagen zonder bewolking al fors terug naar zo'n 75 Watt (108 Wp) of zelfs 62 Watt (93 Wp paneel) rond het middaguur omdat de panelen veel te warm worden en niet hun optimale rendement halen.

In het tabelletje hieronder ziet u de genormeerde (inverter defecten uitgefilterd) dagopbrengsten van onze 10 zonnepanelen (1.020 Wp) op de langste dag van de afgelopen jaren, ter vergelijking. De 10 panelen waren gezamenlijk pas operationeel vanaf oktober 2001. Let wel: in onderstaande tabel valt het "summer solstice", zoals dat zo mooi heet (officieel begin astronomische zomer), in de genoemde jaren op 21 juni maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn! Op de USNO Astronomical Applications Department website (link onderaan) staat bijvoorbeeld voor 2020 een tijd van 21h43 Universal Time op 20 juni vermeld, hetgeen voor ons neer zal komen op 23h43 MEZT (Midden Europese Zomertijd) op die dag. Het is maar dat u het weet...

langste dag valt op 21 juni om
solstice uur UT
solstice uur MEZT
type weer
genormeerde dagopbrengst 1.020 Wp Polder PV (Wh/Wp)
2002
13h24
15h24
geen info
4,361
2003
19h10
21h10
veel zon + schapewolken
5,938
2004
00h57
02h57
zonnig met wolken
4,460
2005
06h46
08h46
onbekend (vakantie)
?
2006
12h26
14h26
ochtend regen; namiddag zon + wolken
1,724
N.B.: Maximale genormeerde dagopbrengst 1.020 Wp: 6,522 Wh/Wp op 24 juni 2002. Dit is een hypothetische geëxtrapoleerde waarde i.v.m. 1 defecte inverter die van het paneel was gehaald; voor de extrapolatie is voor de dagopbrengst van het defecte exemplaar het gemiddelde van de wel goed functionerende soortgenoten opgeteld bij het resultaat.

Tenslotte, gelezen op de Eneco Verspilkalender van vandaag:

"Het is natuurlijk elk jaar weer heerlijk genieten van de langste dag, omdat het lekker lang licht is. En u profiteert extra omdat u op deze en andere lange dagen in de zomer vaak veel minder energie verbruikt."

Ik hoop dat u geen gigantische, elektra vretende plasmabak heeft gekocht voor het bekijken van dat spelletje met die lederen bal in het groene Deutschland. Zonde van het geld, een schandvlek op ons aller leefomgeving en kassa voor atoomfetisjisten...

http://aa.usno.navy.mil/data/docs/EarthSeasons.html


21 juni 2006: "Wonderlijke mei-week". Op p. 3 van de laatste Power to the People (juni 2006) van de Z.P.V. staat een alleraardigst verhaaltje over de "wonderlijke week 19" waarin gesteld wordt dat er recordopbrengsten van 3.478 (Spijkenisse) resp. 2.956 Wh per (fictief) 100 Wattpiek paneel gevestigd zouden zijn. In een ingezonden stuk aan de redactie van de Z.P.V. doe ik mijn bevindingen uit de doeken:

Niet zo verwonderlijk die mei-week. Een paar kanttekeningen.

(1) Gerept wordt van week 19 (7-13 mei) 2006. Is niet correct volgens ISO standaard 8601, want daarin is officieel vastgelegd dat een "week" officieel begint met de maandag, dus week 19 in 2006 was van maandag(ochtend) 8 tm. zondag(nacht) 14 mei. Zie ook de uitstekende Astronomie Antwoorden site van de Universiteit Utrecht (1). Op de site van Ton Peters (Spijkenisse) is de geciteerde weekopbrengst van 93,9 kWh correct van 8-14 mei bepaald, zie zijn archief (2), van Putten weet ik het niet. Het maakt natuurlijk niet zoveel uit hoe je een weektotaal bepaalt, maar als je met andere systemen gaat vergelijken is het essentieel dat je exact dezelfde periode neemt, en dan is het het handigst om van de internationale standaard uit te gaan. Ik hanteer deze ook bij mijn weekopbrengst grafieken op Polder PV, o.a. cumulatieve opbrengsten per deelgroep (3).

(2) PV systeemopbrengsten "zomaar" met elkaar vergelijken is uitermate tricky waarbij veel voetangels en klemmen in zicht komen. Vergeet niet oriëntatie, hellingshoek, verschillen tussen paneeltypes, Si-technologie, omvormers, bekabeling, beschaduwing, luchttemperatuur, windsnelheid, bevestiging panelen op/in dak, veroudering, etc., etc. De heer Baltus kan je er alles over vertellen (4) en hoe ingewikkeld precieze opbrengstbepalingen van zonnestroomsystemen zijn kun je op de subsite PV-monitoring van Novem nalezen (5). Voor een globale indruk zijn weekopbrengsten (beter nog: maandopbrengsten) best wel aardig, maar dan komen we op het laatste punt, want de genoemde "records" vallen wel mee.

(3) In week 19 (8-14 mei 2006) zijn bij Polder PV, die nog steeds die goeie ouwe OK4tjes binnenshuis aan elk iets oost van Z. georiënteerd, 30 graden hellend zonnepaneel heeft hangen de volgende hoge, doch "niet-record" opbrengsten genoteerd uit het verschil van de dagelijks bepaalde meterstanden tijdens de opstartfase op de maandag (of de afsluitfase op de voorafgaande zondagavond):

93 Wp max. 3.280 Wh = 35,27 Wh/Wp (3.527 Wh/100 Wp), gemiddelde van 4 onbeschaduwde AC modules 3.429 Wh/100 Wp
108 Wp max. 3.965 Wh = 36,71 Wh/Wp (3.671 Wh/100 Wp), gemiddelde van 6 onbeschaduwde AC modules 3.570 Wh/100 Wp

3 van deze waarden liggen al boven het gesuggereerde record (3.477,8 kWh/100 Wp) voor Spijkenisse. Let wel: deze relatief hoge normopbrengsten zijn behaald ondanks de 25 meter lange, bij renovatiewerkzaamheden (eind mei 2005) aangelegde 2,5 mm² DC-bekabeling tussen de op het dak van de 4e verdieping staande zonnepanelen en de omvormers binnen in huis (begane grond)! Solarlin in Vlissingen kwam voor week 19 in 2005 op een genormeerde opbrengst van 3.547 Wh/100 Wp (62 kWh uit 1.748 Wp, zie 6).

Polder PV heeft in de beginjaren echter nog hogere (week-)opbrengsten behaald toen de OK4 omvormers nog onder de op open frame constructies gemonteerde zonnepanelen waren gemonteerd en dus zeer goed gekoeld werden als er wind was, en de zonnepanelen nog behoorlijk nieuw waren. Nieuwe polykristallijne panelen schijnen het in de begintijd zeer goed te doen ("inbranden"), waarna ze op een iets lager, doch nog zeer goed rendement tientallen jaren blijven produceren.

Bevindingen record weekopbrengsten Polder PV vanaf maart 2000 (4x 93 Wp) resp. oktober 2001 (install. 6x 108 Wp):

93 Wp groepsresultaat week 19 (7-13 mei) 2001: 14,972 kWh = 4.025 Wh/100 Wp (nooit meer geëvenaard)
108 Wp groepsresultaat week 14 (1-7 april) 2002: 24,165 kWh = 3.729 Wh/100 Wp (!)
N.B.: Het absolute record voor de uit 6 panelen bestaande 108 Wp groep werd in de fantastische zomer van 2003 behaald:
week 22 (26 mei - 1 juni) 26,041 kWh = 4.019 Wh/100 Wp.

N.B.: individuele OK4 omvormers kunnen zelfs nog hogere opbrengsten gerealiseerd hebben (er zit wat tolerantie in de prestaties van de OK4 omvormers, zeker in de latere series). Data zijn beschikbaar.

Er zijn ongetwijfeld nog hogere normopbrengsten geregistreerd elders in Nederland (bijv. windrijke en zonnige kustlokaties). Zonne-energie opwekken in Nederland: een continu succesverhaal. Nu de teruglevering aan het hongerige e-net nog in orde brengen, zonder belachelijke bureaucratische of financiële belemmeringen. Handen uit de mouwen, beste mensen. Geef u op bij de Z.P.V., we hebben iedereen die kennis van zaken heeft of wil krijgen nodig!

Met vriendelijke groet,
Peter Segaar/Polder PV
Leiden
e-mail: info@polderpv.nl

1 http://www.astro.uu.nl/~strous/AA/nl/antwoorden/moderne_kalenders.html#weeknummers (paragraaf 1.3)
2 http://www.pv-solar24.info/archive06.html
3 http://www.polderpv.nl/jaaroverzichten_WO1.htm
4 http://www.eabbaltus.nl/
5 http://pv-monitoring.novem.nl/intro.html
6 http://people.zeelandnet.nl/maxan/Opbrengst.htm


20 juni 2006: "Programma Strategie Sessies Scenario’s Duurzame Elektriciteitsvoorziening". Ja, ja, het is weer een hele mond vol. En er wordt inderdaad over de toekomst van onze elektriciteitsvoorziening gepraat. En dus moeten de burgers daarover eindelijk eens mee kunnen praten, vindt Polder PV. We gaan een poging doen. U kunt uiteraard ook meedoen, want wie zegt dat alleen bedrijven over onze elektriciteitsrekening zeggenschap zouden mogen hebben? En wie durft er, zoals in de geciteerde "startnotitie" te beweren dat zonnepanelen "duur" zijn? Mogen we dat s.v.p. zelf uitmaken, want u gaat ons toch ook niet dicteren dat een waterbed of een elektrische kachel figuurlijk cq. letterlijk geld verbranden is op extreem inefficiënte wijze, en dat die populaire SUVs en plasmaschermen uitermate slecht voor onze portemonnee, laat staan onze gezondheid zijn? Nou dan. Wij willen dus gaarne onze eigen mening geven over wat voor soort energie wij in huis willen, en hoe wij daar zelf aan willen bijdragen, middels zonnepanelen bijvoorbeeld. Het werd hoog tijd dat de consument serieus genomen gaat worden, want die betaalt het gelag van alle kunstmatige prijsdictaten van zowel de Staat (koppeling olie <-> gasprijs, belastingen), als van het bedrijfsleven (marges extern ingekochte goedkope atoomstroom versus verkoopprijs, windfall profits, oneigenlijke overhead aan onrealistisch bonussen, etc.). Snel aanmelden s.v.p., want 27 juni 2006 gaat de eerste sessie van start, in de van Nelle Ontwerpfabriek in Rotterdam. We zullen zien of deze bijeenkomst een zinvolle ingang voor die bepaald niet geringe stakeholder groep van 16 miljoen individuen zal zijn.

Binnen O.D.E. is inmiddels een werkgroepje opgericht wat gaat proberen om een duurzame voet in de deur naar de Nederlandse Energie Transitie te zetten. Hulp is altijd welkom. Stuur uw opvattingen naar info@duurzameenergie.org.

http://www.tkvz.nl/et/pde/


20 juni 2006: Scheuten overweegt bouw nieuwe zonnepanelen fabriek. Het PV-systeemhuis Scheuten Solar, met o.a. een vestiging in Venlo, wil een nieuwe fabriek bouwen waarin men glas met zonnecellen gaat produceren, zogenaamde laminaten. Deze laminaten zijn te gebruiken in gebouwen en in de glastuinbouw. Het bedrijf zou meer dan een kwart miljard euro gaan investeren in deze fabriek, al is nog niet duidelijk waar die 10 hectare grote werkgelegenheidsmotor dan wel zou komen te staan. Er is sprake van Venlo, Heerlen (u weet wel, het Avantis terrein met Neer'lands trots Solland Solar bv), maar ook Gelsenkirchen in het noordelijke Ruhr-gebied. Men heeft het over (forse!) schattingen van ongeveer 1.200 nieuwe banen en wellicht ook nog ruim 2.000 tijdelijke jobs. We zijn zeer benieuwd in welke bochten de genoemde gemeentes zich zullen wringen om het gouden kalf te mogen binnenhalen en of Scheuten Solar een degelijke basis gaat leggen om vanuit de voormalige mijnstreek (die naast een enorm hoofdpijnverleden ook grote ambities heeft) de rest van het land gaat bedienen met de meest fantastische doorzichtpanelen die we ons maar kunnen wensen. Ik heb nog wel een paar ramen over in de woonkamer die wel pap van zonnecellen lusten (als onze verhuurder, laat staan onze netbeheerder niet een hele dikke spaak in het terugleverwiel gaat steken, uiteraard...). Zelf nu al lekkere trek en geen problemen met een barstje hier of daar? Probeer dan onderstaande aanbieding voor 2x 250 Wattpiek beschadigde, doch goed functionerende (controleren s.v.p.!!!) Optisol laminaten van het bedrijf, alleen serieuze biedingen worden gevraagd...

Bron: Technalia Nieuwsbrief Energie nr. 19/20 juni 2006

http://koopjes.marktplaats.nl/bouw_en_tuin/overige_bouw_en_tuin/38513508.html ...
http://www.scheutensolar.de/


20 juni 2006: Varen op de zon. Na een succesvol verlopen Zeeuwse zonnebootrace waar ik door vakantie helaas niet bij kon zijn, en waar Hogeschool Zeeland met MIR "De Ruyter" de show stal (17 juni 2006 in Middelburg), komt er een nog spectaculairder "event" aan, gesponsord door o.a. NUON, Sharp en The Sun Factory. In Friesland moet men met zonneboten ditmaal het traditionele, 220 km. lange Elfstedenparcours gaan afleggen in 6 etappes (26 juni tm. 1 juli), en dat zal een zware "dobber" worden voor de teams (mede door de vele kluunplaatsen en irritante obstakels als schaduw werpende bruggen e.d.). Er doen volgens de website zo'n 8 teams uit het buitenland mee en er zijn 3 verschillende "klassen" (1-persoons resp. 2-persoons bootjes, en een "open" categorie).

Ook "onze" provincie Zuid-Holland ziet duidelijk brood in deze leuke race want ze zijn hoofdsponsor geworden van het ambitieuze Rijswijkse team (zie persbericht). Maar ja, adel verplicht natuurlijk, met een dak vol zonnepanelen op het Haagse Provinciehuis. De website van de Friese race ziet er in ieder geval weer gelikt uit, zoals we dat kennen van de Solar Challenge Nuna website van NUON, en als het weer meezit kunnen we wat gaan verwachten. Maar wat er met dat gestolen "gouden zonnepaneeltje" aan de hand is??? Wie weet daar wat van?

Het is dat ik twee linkerhanden had, anders had ik het erg leuk gevonden om met een oude Leidse sloep en een paar gedemonteerde Sunpower® paneeltjes met een paar OK4tjes ("voor de nep", uiteraard) over de Dokkumer Ee langs Burdaard te varen en daar aan te leggen voor de renovatiebesprekingen met The Sunpower Factory voor de door NUON geleverde Sunpower® systemen. Maar dan zou ik nu al van huis moeten anders halen we dat nooit...

Het ongelukkige TeC team uit Amsterdam wat in Middelburg zeewier in de schroef kreeg maar wel al in de gaten had dat verstelbare zonnepanelen een flink voordeel biedt t.o.v. gefixeerde exemplaren als elk wattje telt...
© 2006 Zeeuwse Zonnebootrace

Uit een persbericht van website Provincie Zuid Holland:

Súd-Hollân vaart uit
Op het heetst van de dag werd dinsdag de solarboot van de Technische Hogeschool Rijswijk gedoopt op het plein voor het provinciehuis.

De boot is een milieuvriendelijke innovatie van studenten van de Technische Hogeschool en vaart op zonne-energie. Gedeputeerden Erik van Heijningen (milieu) en Asje van Dijk (kenniseconomie) waren dan ook graag bereid om de provincie hoofdsponsor te laten zijn. Dat werd mogelijk gemaakt dankzij bedragen van de afdelingen EZ, Milieu en Communicatie.

Een fles champagne tegen het vaartuig gooien was vanwege de kwetsbare zonnepanelen geen optie; die werd er daarom overheen gesprenkeld. De boot kreeg de naam Súd-Hollân; de Friese naam voor onze provincie. De Súd-Hollân gaat namelijk meedoen aan de Frisian Nuon Solar Challenge; een natte versie van de welbekende race met zonne-auto's in Australië, op het tracé van de Elfstedentocht, die van 26 juni tot en met 1 juli wordt gevaren.

http://www.frisiannuonsolarchallenge.com/ (Friesland)
http://www.thrijswijksolarteam.nl/ (uitgebreide site van het team uit Rijswijk: "wij gaan voor de 1e plaats!")
http://www.zonnebootrace.nl (Zeeland)


20 juni 2006: 117,873 kilowattuur. Dat was de opbrengst van onze 10 zonnepanelen terwijl wij ons een maand lang tussen Zuid-Wales en Schotland 2.300 kilometer lang, o.a. op de Biohummer®, aan het afbeulen waren op de steile Britse weggetjes en we, voor de lokale VVV's "onschots" bruin gebrand weer met de veerboot van Rosyth naar Zeebrugge en de trein vanaf Vlissingen huiswaarts begaven. In de tussentijd heeft het enige apparaat in onze woning wat dan aan staat (de mechanische ventilatie op de basisstand) in diezelfde periode helaas de nodige elektriciteit opgeslokt. We komen voor de vakantieperiode op een negatief "verbruik" uit van 91 kWh teruggeleverd aan het net (simpel kWh meterstanden van de ferrarismeter met enkel telwerk aftrekken), dus heeft de ventilatieunit minimaal 27 kWh verbruikt in die periode. Hetgeen neerkomt op 0,93 kWh/dag en een belachelijke 340 kWh per jaar als dat ding alleen maar in de basisstand gebruikt zou worden (2x zoveel als onze energiezuinige koelkast in een heel jaar verbruikt!). Een bron van verdere energiebesparing, dus, als de verhuurder tenminste mee wil werken.

Laat onverlet dat onze netgekoppelde panelen in de periode dat wij van huis zijn dus de vieze stroommix van Nederland aan het verduurzamen zijn, de superschone elektriciteit grotendeels ongemerkt het net van onze buurman opvloeit, waar hij gewoon dikke transportkosten aan diezelfde netbeheerder over betaalt omdat ze geregistreerd worden op zijn kWh ferrarismeter, de leverancier ook nog een leuke bonus krijgt aan leveringskosten voor onze groene stroom, en, wel, wel, wel, meneer Zalm zich met al die duurzame opwek ook nog eens gelukkig mag prijzen want die mag zich met de door de buren betaalde REB en BTW nog eens even flink gratis rijk rekenen.

En dan willen de netbeheerders ons, volgens werkelijk gruwelijke berichten die ik in mijn inbox vind, na alle ellende die we al over ons heen gehad hebben en waar Polder PV regelmatig over rapporteert, ook nog eens een separaat transport tarief voor nooit door hen ontvangen of over het hoogspanningsnet getransporteerde op het net ingevoede kWh gaan aansmeren? Zeg, geachte in driedelig grijs gestoken knappe koppen. Als jullie oorlog willen kunnen jullie oorlog krijgen. Maar dan moet je niet bij ons wezen, maar bij Economische Zaken en Financiën die die mooie subsidieregelingen destijds in elkaar getimmerd hebben. Ga daar die REB die grotendeels in de zakken van Zalm is verdwenen maar voor aanspreken. Blijf met jullie vingers van die voor jullie niets voorstellende transportkosten af en schei onmiddelijk uit met het bloed onder de nagels vandaan halen van die 35.000 zonnepaneel eigenaren in ons door bureaucraten kapotgeregelde, zielige land. Ga jullie zitten schamen in een donker hoekje en help dit land vooruit i.p.v. naar de Middeleeuwen!

Ugh. Opperhoofd polderboy heeft gezegd.

Welkom terug in Nederland, geachte vakantiegangers. Werk aan de winkel.


 
^
TOP

23 mei 2006: 4e Symposium Duurzame Technologie. Op de Technische Hogeschool Rijswijk, 14h00 - 20h30. Als u wilt bijdragen aan dit laagdrempelige symposium waarbij naast aandacht voor kleinschalige decentrale toepassingen als "urban windturbines", ook de nodig aandacht naar kleinschalige projecten in Derde Wereld landen zal gaan, gaarne voor 1 mei reacties over evt. deelname sturen naar Hans van Leeuwen, TH Rijswijk, Lange Kleiweg 80, 2288 GK Rijswijk, fax 070-3401516. Info en reactieformulier: j.h.a.vanleeuwen@thrijswijk.nl. Voor het bijwonen van het symposium wordt van u een vrijwillige bijdrage gevraagd van € 50,--- voor het klimaatfonds van Kerk in Actie, een bedrag wat door de Nederlandse regering verdubbeld zal worden. Projectbeschrijvingen van de TH Rijswijk:

http://www.duurzametechnologie.org


20 mei 2006: Stapels plannen maar nu even niet. De papierbergen stapelen zich op bij Polder PV, het ene na het andere bloedinteressante PV-artikel komt langsdrijven en vraagt om een bespreking, maar de hersencelletjes van de polderboy zijn een beetje over hun toeren en moeten een beetje tot rust komen. Dus het polderjochie gaat eventjes op de Biohummer® een beetje trappen met zijn vriendin, en u gaat nu dus even zelf uw broodnodige PV-info opsnorren. Of u gaat nu eens eindelijk al die andere pagina's op Polder PV bekijken waar u nooit aan toekwam omdat er alwéér 4 nieuwe berichten op de PV nieuwspagina, en ook nog 3 op de DE pagina, én een Sunpower® bericht, én weer zo'n sappig NUON Soap stukkie gelinkt én.... Goed, u snapt hem zeker wel: eindelijk rust!

Wacht maar tot de polderboy weer terug is!

Suggesties:

http://www.solarbuzz.com/
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/home
http://www.solarplaza.com/content/news.php

voor de Duitstaligen onder ons (MET NAME beleidsmakers!):
http://www.erneuerbare-energien.de/inhalt/

mensen die meer over hun zonnestroominstallatie willen weten:
http://www.photovoltaikforum.com/portal.php
Energieportal

u wilt het "simpel" in het Nederlands houden? Kan ook:
http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/
http://www.energieportal.nl/
http://www.zonnestroomproducenten.nl/
http://www.duurzameenergie.org/


20 mei 2006: Niet alles rozengeur en maneschijn. Want General Electric gaat 85 van de 300 mensen van de zonnecellen fabriek in Glasgow, Delaware (U.S.A.!) ontslaan. De fabriek die is overgenomen van het failliet gegane AstroPower, gaat zich meer concentreren op de paneelproductie dan de productie van eigen cellen, die steeds meer van elders ingekocht gaan worden. Tja, shit happens, en ook de zonnestroom industrie ontkomt niet aan dit soort gebeurtenissen, zoals geen enkele industriële bedrijfstak van enige omvang. Het geeft alleen maar aan dat de PV-sector redelijk volwassen aan het worden is, met ups en downs. Voor het overgrote merendeel staan alle seinen nog steeds op donkergroen, dus we kunnen blijven zeggen: gáán met die banaan.

http://www.delawareonline.com/apps/pbcs.dll/article?AID=/20060519/BUSINESS/605190343/1003


20 mei 2006: E-Concern naar topwinst. Volgens het weekjournaal van new-energy.tv heeft Nederlands grootste bedrijf op het vlak van duurzame energie, wat de vleugels all over Europe (met name waar de subsidies het aantrekkelijkst zijn) heeft uitgeslagen, vorig jaar een record omzet van 45 miljoen euro behaald en de netto winst naar 6,6 miljoen euro zien stijgen. Het gros van de omzet werd in de windenergie behaald, een sector die voor het bedrijf met 43 procent steeg. Aldus commentaar van Kees van der Leun. Ook op het Avantis terrein (Solland Solar bv) heeft E-concern grootse plannen, want het bedrijf weet als geen ander waar het geld in duurzaam te verdienen is.

Me dunkt dat het hoog tijd werd dat een schamel stukje van die mooie winst nu eindelijk eens ingezet gaat worden om de door Beldezon verkochte zonnestroomsystemen met de massaal defect gaande OK4 inverters van nieuwe omvormers te gaan voorzien bij de zwaar getroffen klanten. Vindt u ook niet?

http://www.new-energy.tv/trailer.php/8/87/het_new_energy_tv_weekjournaal.html?autostart=false


19 mei 2006: Niet: hoe economisch IS zon-PV, maar: hoe economisch MAAK je zon-PV. En daarvoor moet je in Duitsland zijn. Het land waar het volstrekt normaal is dat er Energie plus woningen gebouwd worden (huursector!) die energie produceren i.p.v. verbruiken omdat er bij wet (EEG) voor 20 jaar een zeer aantrekkelijke terugleververgoeding voor de op het net gezette zonnestroom wordt gegarandeerd, en het dus uitzonderlijk interessant wordt om flink te verbouwen en het dak vol hypermoderne, in eigen land geproduceerde high-yield 200 Wp zonnepanelen te laten leggen door professionele Duitse installateurs met degelijke Duitse bekabeling, een topmodel Duitse omvormer met magnifieke Duitse logging software op je robuuste Duitse dak van je Beierse Zweifamilienwohnung.

Daar heb je best tienduizenden euro's voor over die in je eigen lokale Duitse economie vloeien, want je verdient die zware investering in eigen land dan ook binnen 15 jaar weer terug en uiteindelijk mag je zelfs nog een bescheiden zakcentje er aan overhouden. Maar dan heb je je eigen economie ook flink vooruit geholpen. De 170.000 arbeidsplaatsen in de duurzame energie (grotendeels windsector) laten zien dat de Duitse beleidsmakers het grootste gelijk hebben, en dat zelfs voormalig aartsvijand Frankrijk, waar kernenergie in 2003 nog 78 procent van de totale elektriciteitsproductie uitmaakte overstag gaat.

Van Marnix de Jong (Grontmij) kreeg ik de onderaan weergegeven link door met daarin onderstaande opmerkelijke passage:

"Da die Bauherren aufgrund von Förderungen einen höheren Strompreis für die Einspeisung solaren Stroms erhalten als sie für die Stromentnahme aus dem Netz bezahlen müssen, ist die PV-Anlage auch wirtschaftlich interessant."

Hierin wordt gesteld dat huizenbouwers volgaarne dakvullende PV-systemen aanleggen omdat de terugleververgoeding voor de donkergroene zonnestroom hoger is dan die voor de donkergrijze stroommix die van het net afgenomen zou worden, hetgeen zo'n PV-systeem economisch maakt. En: je levert gewoon alles aan het net, en koopt vervolgens veel goedkopere "grijze" stroom terug. Niet dat stompzinnige gedoe zoals in Nederland, dat is vragen om groezelige bureaucratenvingers...

Altijd al slimme mensen gevonden die Duitsers (gemiddeld genomen).

http://www.detail.de/Archiv/De/HoleArtikel/5520/Artikel


19 mei 2006: China NU al "the biggest". China is volgens energie experts nu al de grootste investeerder in duurzame energie (grootschalige waterkracht uitgesloten), met maar liefst 6 miljard U.S. dollar in 2005, dat is 16% van het totaal geïnvesteerd bedrag van 38 miljard dollar wereldwijd. Het grootste deel ging naar kleinschalige waterkracht en thermische zonne-energie voor warm water. China heeft ambitieuze plannen om de elektriciteitsvoorziening te verduurzamen, van 10% in 2010 naar 20% in 2020, in 2005 werd al 600 miljoen dollar aan windenergie uitgegeven. Wie zei er ook alweer dat China een derde-wereld land was?

Desondanks heeft ook China niet alleen interessante groeicijfers, maar ook groeipijntjes. In het tweede artikel vindt u een in-depth analyse van de pros en cons van de strubbelingen op de Chinese zonnestroom markt. "One who controls silicon is the king".

http://www.centreforenergy.com/ ... NewsPageID=3
http://en.ce.cn/Insight/200605/16/t20060516_6975579.shtml


19 mei 2006: Tjeemig-de-peemig! Ben benieuwd wie er in dat nieuwe huisje in Indian Wells in Zuid California zijn intrek heeft genomen. Zou het soms een bovenknuppel van een dik in de slappe was zittend energiebedrijf zijn? 57,8 kilowattpiek bestaande uit 275 stuks 210 Wp Sunpower paneeltjes, een 10tal Sunpower omvormertjes van elk 5.200 Watt erbij, en, ach, we hadden nog wat geld over, dus doet u er ook maar nog een "Outback" backup batterij systeem bij, "voor het geval dat". Nou, nou. Zou de eigenaar een wietplantage onder dat dak hebben zitten?

Ik wil ook zo'n 210 Wattpiek Sunpower paneeltje. Of neen, doe mij toch maar dat SPR-220 gevalletje!

Leuke foto:

http://www.solarbuzz.com/News/NewsNAPR645.htm
http://www.sunpowercorp.com/pdf/SPR-210.pdf (datasheet SPR 210 Wp)
http://www.sunpowercorp.com/pdf/SPR-220.pdf (datasheet SPR 220 Wp)


19 mei 2006: Ambtelijke molens bij Oxxio draaien extreem langzaam... Terugleveren van zonnestroom kunt u wel vergeten bij dat bedrijf. Ze hebben er al bijna twee jaar de tijd voor gehad sinds het amendement Samsom wet is geworden. En nog steeds "lukt" het niet... Andere "prioriteiten"? Dit kan dus niet, geachte dames en heren! Zonnestroom producenten: ander bedrijf zoeken s.v.p.

http://www.oxxio.nl/Oxxio/Thuis/Vragen/ (vraag via Energiemarkt >>> Algemene informatie)


19 mei 2006: Vive la France. Nog net op de valreep voor de vakantie. Frankrijk lijkt ook "om". Als we de e-mail van de organisatie energies-renouvelables mogen geloven:

"Grande nouvelle pour la France :
A partir du 1er juin 2006, l'électricité solaire produite sur votre toit vous sera rachetée 55 cts d'euro le KWh et vous bénéficierez d'un crédit d'impôt de 50 %."

Wat staat hier? Polderboy doet een poging:

"Groot nieuws voor Frankrijk: Vanaf 1 juni 2006 wordt de zonnestroom van uw dak van u teruggekocht voor 55 eurocent per kilowattuur en u heeft een belastingvoordeel van 50 procent (op uw aankoop?)."

Afijn, laat ik al sinds Chirac met atoombommen is gaan smijten op Morurora dat land hebben gemeden als de pest. Maar, time flies, and things have changed. Misschien is dat dorpje in de Pyreneeën nog wel een leuker plekje dan een zonnehuis in de suburbs van Freiburg.

Voor wie onderstaande ook niet begrijpt: "Zonnestroom voor iedereen". Brinkhoooooooooooooooooooooooooorst!!!!!

Bron: "Le photovoltaïque pour tous", e-mail van http://www.energies-renouvelables.org/

Antony Falk, Christian Dürschner,
Karl-Heinz Remmers ( 2006).
282 pp. – format : 16 x 24 cm
Ed.: Observ’ER, Solarpraxis et Le Moniteur
Prijs: € 52,--


19 mei 2006: Zelf "live loggen" met OK4 omvormers. Ron Hoekstra werkt gestaag door aan het verwezenlijken van zijn dromen, en inmiddels is zijn "live logger" beschikbaar. Van de "download" pagina van PV4all:

"Met deze applicatie kunt u uw OK4 inverters automatisch laten loggen. De applicatie zal na installatie automatisch uw PV systeem scannen naar OK4 inverters. Alle gevonden inverters worden uitgelezen en de data hiervan wordt doorgestuurd naar de PV4all database, waarna deze gegevens beschikbaar zijn voor rapportage. Deze software werkt op alle windows2000 en windowsXP systemen.

Let op dat deze logger niet gelijktijdig met het "off-line" programma (OK4 datamanager) samen kan werken, dat moet u uitzetten als u de data "on-line" wilt krijgen naar de PV4all database.

Het programma is gratis te verkrijgen via de download pagina van Ron's geweldige PV4all site:

http://www.pv4all.com/index.php


19 mei 2006: Nog even snel het "werk" afmaken. Moet Brinkhorst gedacht hebben, nu op alle fronten "zijn" kabinet desintegreert waar hij bij staat en de kans op stabiel beleid voor de rest van "zijn" regeerperiode marginaal blijkt te worden. Dus voordat die "rooien" het in hun hoofd gaan halen om in de nieuwe kabinetsperiode iets wat in de verste verte lijkt op het Duitse Erneuerbare Energien Gesetz Nederland binnen te halen, gaat hij "zijn" nieuwe energiewetten nog even snel dicht-timmeren om te voorkomen dat er straks allemaal "kostbare" subsidies aan burgers gegeven gaan worden om in eigen huis iets met duurzame energie te gaan doen. Een ongeveer 16 miljoen individuen grote bevolkingsgroep waar B. en de ambtenaren op E.Z. he-le-maal niks mee hebben, en dat willen ze ook voor de komende jaren gaarne zo houden. Bloeden zullen we voor onze energie, ook al komt het uit eigen bodem (gas) of wekken we het zelf op (zonnestroom), en de staat mag er dikke transportkosten, REB en BTW over blijven afromen. Of D'66 dan nog bestaat zal niet aan Brinkhorst, maar hoogstwaarschijnlijk wel aan Boris v.d. Ham liggen!

"Sterk oplopende kosten"! Weet u wat sterk oploopt, geachte heer B.? Onze energiekosten en dat is grotendeels uw schuld en dat van uw kabinet! Het subsidiegeld moet naar het bedrijfsleven, zegt B., en de consument kan een enge ziekte krijgen. Het is te hopen dat B. niet van plan is zijn heilloze duurzame energie destructiebeleid in het Brusselse voort te zetten, en dat hij ergens op een moestuintje zijn zonden zal gaan overpeinzen...

Het bericht uit de Telegraaf van donderdag 18 mei 2006:

"PvdA en GroenLinks tegen wet energiesubsidies
DEN HAAG - PvdA en GroenLinks zijn tegen de wet die het mogelijk maakt de subsdies voor het opwekken van duurzame energie aan een plafond te binden. Minister Laurens Jan Brinkhorst wil hiertoe overgaan om de sterk oplopende kosten van de regeling in de hand te houden.

De bezwaren van de linkse oppositie richten zich tegen het onderdeel van de wet om de manier waarop de subsidies worden toegekend te veranderen. Brinkhorst wil dat de subsidies meer toegesneden worden op het ontwikkelen en toepassen van nieuwe technologie. Bedrijven kunnen dan projecten indienen en de beste daarvan komen dan in aanmerking voor steun.

Volgens PvdA-Kamerlid Diederik Samsom biedt dit onvoldoende zekerheid aan bedrijven om te komen tot een stabiel klimaat voor investeringen in duurzame energie."

http://www.telegraaf.nl/binnenland/42786751/PvdA_en_GroenLinks_tegen_wet_energiesubsidies.html


18 mei 2006: Salderen "anderszins". Wie de problemen met het salderen van zonnestroom ("volgens amendement Samsom) kent en de achtergronden daarvan wil nog wel eens in een zware depressie geraken, zoals sommige lieden gaarne zien. Moet je maar niet zo stom zijn om zonnepanelen op je dak te leggen, dat is niet van deze tijd. Goddank hebben we nog iemand als Vincent Bijlo, die ook ergens in de (politieke?) wandelgangen van het woord "salderen" gehoord heeft. Vincent weet dat weer op een fenomenale wijze te verwoorden, zoals alleen topartiesten kunnen. Zit u ook in een dip? Lees, op een aparte pagina van de serie "Inspiratie", zijn column die in het Milieudefensie Magazine is verschenen en laat u weer even opladen voor de strijd! ;-)


17 mei 2006: "Slimme" meters 9. Continuon begint gewoon... Zie de separate "slimme meter" pagina.


16 mei 2006: Floris heeft meerdere petten ... eeeuh ... brillen op! Erg leuk. Legio redenen om aan de zonnepanelen te gaan. Floris zet voor u verschillende brillen op om u dat op zijn Wouterlood's uit te leggen. Lezen!

http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/solar_pages_nl/zinvol_economisch.htm


15 mei 2006: Zonminnend Nederland begint wakker te worden. N.a.v. mijn oproep om klachten over saldering te melden druppelen er gestaag de meest bizarre verhalen binnen van mensen met soms zeer ernstige klachten over zowel de netbeheerders als over de leveranciers. Het is soms niet te volgen, en vandaag kreeg ik er weer twee binnen waar bij in de eerste door de netbeheerder gewoon volmondig wordt toegegeven dat er zowel bij de DTe als bij de netbeheerders "onduidelijkheid" heerst. Dit ondanks de directieven van de NMa die vorige maand zijn gepubliceerd, dus u kunt zich wel indenken dat de vragen van Samsom aan Brinkhorst absoluut noodzakelijk waren! Ook werd gerept van een meteropnemer die niets snapte van de door de netbeheerder geïnstalleerde meter, dus u kunt er vergif op innemen dat er rampen zullen blijven gebeuren.

Blijf s.v.p. de verantwoordelijken bestoken met vragen en eis schriftelijke uitleg en een honderd procent saldering van uw teruglevering als die de 3.000 kWh netinvoeding per jaar niet overschrijdt, hetgeen bij vrijwel alle leveranciers incl. leveringskosten, transportkosten, REB en BTW op een bedrag van ongeveer 20 eurocent per kWh zou moeten neerkomen! Eis die saldering trouwens op met terugwerkende kracht tot juli 2004, toen het amendement Samsom (lees: de Wet) in werking trad. Stuur uw bevindingen niet alleen naar mij, maar vooral ook naar de Z.P.V. en W.Z.F. die zich met deze o zo belangrijke materie bezighouden.

Voor klachten over de saldering van de transportkosten bij Essent Netbeheer, neem s.v.p. contact op met Frits Boer die het naadje van de kous schijnt te weten (of in ieder geval weet wat er fout gaat en u dat hopelijk uit kan leggen...):

Processpecialist SSC
Essent Shared Services Center BV
Frits.Boer@Essent.nl

Er is net een artikel van me in de BODE (O.D.E.) gepubliceerd over de saldering die ik n.a.v. onderzoek van de wetgeving had geschreven, en dat was nog vóór publicatie van het directief van de NMa die deels zaken verduidelijkt (voor de kleine invoeder), maar tegelijkertijd ook de zaken er voor de grote systemen ernstig op achteruit doet gaan door een belachelijk lage "marktconforme" terugleververgoeding en dubbele facturatie van transportkosten, te betalen aan de (door de Staat gecontroleerde...) netbeheerder.

Op zowel de websites van Postbus 51, als die van Milieu Centraal staan wel enkele opmerkingen over het "salderen", maar deze zijn zo verschrikkelijk summier en verzwijgen zoveel over de materie, dat de van niets wetende PV-eigenaar daar nauwelijks iets mee kan of op het verkeerde been wordt gezet. Er wordt bijvoorbeeld op de Milieu Centraal site verwezen naar een overheids-site (www.overheid.nl), waar u in een jungle terecht komt waar u geen steek verder zult komen omdat u met het steekwoord "terugleververgoeding" op een warmtekracht koppeling link terecht komt uit 2002. Ook wordt op de Milieu Centraal site over "afwijkende regelingen" gerept alsof dat de gewoonste zaak van de wereld is, en niet hartstikke illegaal als we tenminste de Elektriciteitswet, de directieven van de DTe en de NMa op hun woord moeten geloven...

U snapt zeker wel dat hier het laatste woord nog lang niet over gezegd is.

Referentie: Peter J. Segaar (2006). De keerzijde van de netkoppeling. Bode nr. 2006(1)/mei: pp. 10-12.
info@polderpv.nl

Lange links naar summiere teruglever "verhaaltjes" van officiële, "onafhankelijke" instanties:
http://www.duurzame-energie.nl ... Vergoeding%20voor%20levering%20aan%20het%20net
http://www.postbus51.nl/ ....


15 mei 2006: Nederlands exportsucces, maar ... waar gaan al die cellen straks heen? Toch leuk om op een Amerikaanse site (Solarbuzz) te ontdekken dat in Eindhoven een zonnecel-productielijn fabrikant zit, genaamd OTB Solar. Deze heeft inmiddels goed verdiend aan de levering van een volledig geautomatiseerde, 7 bij 55 meter lange LINEx productielijn aan de Zuid Koreaanse zonnecel producent KPE die van de ruwe wafers dozen met gesorteerde zonnecellen moet gaan maken met behulp van dit high-tech fraais. Een beetje cryptisch wordt de totale jaarlijkse capaciteit vermeld in het persbericht als: "Total annual capacity of the new production line equals the yearly power consumption of 10,000 European households." Als we de gemiddelde elektra consumptie van een Europees huishouden op 3.500 kWh stellen (verschillen zijn enorm, ik ga hier uit van het Nederlandse gemiddelde excl. industrieel verbruik), verbruiken 10.000 huishoudens dus 35 Megawattuur/jaar. Gaan we van de gemiddelde produktie van 800 kWh/kWp/jaar van een polykristallijn paneel voor Nederland uit, komt dat neer op 0,8 MWh elektriciteitsproductie per Megawattpiek zonnepaneel productie. Die 35 MWh/jaar zou dan neerkomen op een te produceren hoeveelheid van ongeveer 44 MWp aan zonnecellen per jaar. Dit is vrij extreem. Dus of er wordt van veel hogere Europese kWh consumptie uitgegaan, of men wil niet graag het achterste van de tong laten zien wat de werkelijke capaciteit van die productielijn is. Dit soort info ligt namelijk "extreem gevoelig" op de uitermate concurrentiegevoelige PV-markt...

Verder uiteraard zeer goed nieuws voor een Hollands bedrijf wat geld verdient aan de florerende PV-business. Zo jammer echter toch weer dat waarschijnlijk geen enkele aldus in Zuid Korea geproduceerde zonnecel ooit over de Nederlandse grens ingevoerd gaat worden, als de (zeker voor grotere systemen) beroerde teruglevering aan het net en de continue bureaucratische barrières hier blijven zoals ze zijn. Die door Nederlandse apparaten geproduceerde cellen krijgen straks een leuke bestemming op een Beiers zonnedak en gaan aan de gelukkige eigenaren voor een 50 euricent/kWh hartstikke schone stroom op het net zetten. Of een Chinese partijbons mag op zijn buitenverblijf gaan genieten van de energierevolutie van de eeuw, ver weg van de naar steenkolendampen stinkende hoofdstad Beijing...

Nog een schrale troost: ex-Zuid Koreaanse bondscoach Guus Hiddink mocht op 11 mei 2006 meehelpen om het lintje bij de officiële opening van de nieuwe productiefaciliteit door te knippen (foto bij persbericht)...

http://www.otb-solar.com/files/120506_pressrelease.pdf


14 mei 2006: Gosse Boxhoorn signaleert een (mogelijke) kentering bij de regering. Hij doelt daarbij op het hemelsbrede verschil tussen "Nu voor later" en "Meer met Energie" van de diverse aan E.Z. gelieerde "denktanks" over de toekomstige (verduurzaming van de) energievoorziening en de (eventuele!) rol die zonne-energie daarin zou kunnen krijgen. Zijn woorden worden op gouden schaaltjes gepresenteerd, luister vooral tussen de regels door en lees de berichtgeving op Polder PV, de site van Floris Wouterlood, Z.P.V. en O.D.E. om in te kunnen schatten hoe u deze (wijze) woorden moet waarderen. Op New-Energy.tv, uiteraard:

http://www.new-energy.tv/trailer.php/2/83/zonnecellenfabrikant_boxhoorn_is_verrast.html?autostart=false


14 mei 2006: Powerplay. Zo werd in zijn zeer karakteristieke stijl, en als vanouds uitmuntend geïnformeerd door Jan Paul van Soest in Nieuwsblad Stromen de deplorabele energiepolitiek van het krentenwegerslandje Nederland afgezet tegenover de machtspolitiek van de Europese Reuzen en bijvoorbeeld die van de nieuwe "gaskraan-manipulator" Poetin. De boodschap: de Hollandse kruideniers lijken voorgoed de weg kwijt te zijn, ze denken, extreem naief, via "marktwaakhond" Neelie Smit-Kroes het marktdenken aan de rest van Europa te kunnen opleggen terwijl iedereen weet dat energiepolitiek per definitie machtspolitiek is (altijd al zo geweest) die niet zonder slag of stoot aan die uitermate grillige "markt" vrijgegeven zal worden door de machtshebbers, en Nederland gaat dus ook op het vlak van de duurzame energie ver naast het potje piesen.

Dit laat onverlet dat zelfs in dat kruidenierslandje zelf energie machtspolitiek van het zuiverste water is en blijft, een aspect wat in het lezenswaardige stukje van Van Soest helaas onderbelicht bleef. Voorbeelden te over:

  • De door de Tweede Kamer goedgekeurde kunstmatige koppeling van de gas- aan olieprijs (= extreme mate van "marktverstoring"), met als gevolg zeer sterk stijgende variabele gasprijs, een snel volgende elektra prijs, en voor de gedwongen stadswarmte klanten een omhoog gierende GigaJoule prijs waar de consumenten niets aan kunnen doen, behalve de kraan nog verder dichtdraaien wat, extreem pervers, juist bijdraagt aan een nog verdere verhoging van die GJ prijs! Over de extra daarbij komende Staatsinkomsten uit de omzetbelasting en de BTW hebben we het hier dan nog niet eens.

  • Er worden de meest bezopen vastrechtposten verzonnen om de weinig energie verbruikende duurzame burger alsnog via de achterdeur een poot te kunnen uitdraaien.

  • Ondanks artikelen over informatie plicht over (wijzigingen in) tarieven en berekeningsmodellen in de Elektra- en Gaswet, lappen zowel de netbeheerders als de energiebedrijven deze artikelen massaal aan de laars, zijn ze zo gesloten als een oester wat uitleg van de energienota's en fundamentele veranderingen in de wetgeving betreft, en moet de kritische energieconsument het geduld van een monnik, de huid van een nijlpaard en het gif van een kogelvis hebben om die informatie er uit te sleuren.

  • Het leven van de 30.000 zonnepaneel bezitters die een miezerig beetje overtollige zonnestroom op het net zetten wordt met de meest afgrijselijke bureaucratenmaatregelen en directieven tot een hel gemaakt.

  • Windboeren die hun zelf gefinancierde kleine windturbine willen vervangen door een "forse jongen" mogen dat niet omdat elektriciteit zuipende en SUV-rijdende Nimby's vinden dat die duizenden hoogspanningsmasten wel, maar die prachtige ranke moderne, massale hoeveelheden duurzame energie genererende apparaten niet in het volstrekt kunstmatige polderlandschap passen en omdat deze pioniers van provinciale overheden alleen nog maar in regionale windparken "mogen" participeren waardoor ze zich moeten omscholen tot energiebureaucraten om nog iets van de door henzelf opgewekte duurzame elektriciteit terug te zien.

  • De afgelopen twee jaar zijn zelfs door de grootste nitwit enorme zwermen atoomratten gesignaleerd die een schijntje van de elektravoorziening willen "zeker stellen" door er door de bevolking fel bestreden kerncentrales bij te plempen die geen enkele structurele bijdrage tot "het energieprobleem" zullen geven, de verspilling zullen gaan bevorderen, tientallen generaties met enorme kosten en een verschikkelijk, onoplosbaar afvalprobleem zullen opzadelen, en doordat we nu een zogenaamde "geliberaliseerde energiemarkt" hebben alle duurzame energie opties die - voor de energiebureaucraten "te dure" - kilowatturen op het net zetten van die markt zullen verdrijven.

  • Ondanks de permanente en zich verdiepende "energiecrisis" waar dit land zich in bevindt, hebben we nog steeds geen wet die duurzame energie, energiebesparing voorop, met de allerhoogste prioriteit moet gaan bevorderen ten koste van de fossiele en de atoom"opties", denken de energiebureaucraten met wat lap en stopwerk dit in de marge te kunnen "regelen", en koerst het energieintensieve en verspillende Nederland dus met open ogen op de afgrond af.

  • Ga zo maar door.

Ergo, op energiegebied lijkt het motto in Europa, en zeker in Nederland: naar boven flink "likken" en slijmen, en naar onderen zo hard mogelijk "trappen". Daar zal geen Energierapport "Meer met Energie" ook maar iets aan veranderen, en ik ben niet de enige die er zo over denkt.

Bron: Nieuwsblad Stromen nr. 8(8)/12 mei 2006: p. 6


 
^
TOP

10 mei 2006: Zeer interessant duurzame energie pamflet Boris v.d. Ham (D'66). Wie had dat gedacht. Als de nood aan de man is en het water aan de lippen staat kunnen er interessante dingen gebeuren. Natuurlijk wel heel erg goed tussen de regels van "Wat nodig is..." doorlezen, u realiseren dat er volgend jaar weer verkiezingen zijn (Provincies), en er staan af en toe wat fouten in, maar het is een van de meest vooruitstrevende documenten wat ik de laatste jaren van de hand van een Nederlandse politicus heb gezien op het vlak van duurzame energie. Uiteraard wordt de Concentrating Solar Power van partijgenoot Jan Terlouw en GEZEN als zeer belangrijke en in Europees verband na te streven optie genoemd (ik kreeg de link door van Marchie van Voorthuysen), en is Boris mijns inziens veel te weinig kritisch over kernenergie, maar er staan absoluut boeiende voorstellen in dit stuk. Over zon-PV bijvoorbeeld het volgende (let wel: v.d. Ham is partijgenoot van Brinkhorst...):

• "TERUGLEVERGARANTIE VOOR ZONNEENERGIE. D66 wil in de volgende kabinetsperiode de invoering van een vorm van teruglever garantie voor zonne-energie, vergelijkbaar met de systemen in Duitsland en Spanje. Voordeel van deze vorm van garantie is dat gedurende een lange tijd (20 jaar) de overheid een vast teruglevertarief aan de eigenaar van zonnepanelen biedt. D66 wil een honderduizend-daken programma voor PV zonne-energie in Nederland te starten bij overheidsgebouwen en de semi-publieke sector. Dit systeem van teruglevergarantie zou Europees-breed navolging moeten krijgen.

• STIMULEREN ONDERZOEK NAAR ZONNEENERGIE. Binnen een te sluiten EURENEW-verdrag moeten er ruime middelen ter beschikking komen voor de ontwikkeling van zon PV en andere vormen van zonne-energie. Binnen de EU moet de kennis worden gebundeld."

Twee punten behoeven hier aandacht:

(1) Bedoeld wordt natuurlijk de terugleververgoeding die Spanje in eigen vorm heeft gekopieerd van het goede voorbeeld Duitsland (een land, overigens, waar v.d. Ham verbazingwekkend genoeg erg weinig over zegt, terwijl het op ALLE fronten mondiale koploper is op het gebied van duurzame energie). Uitstekend, maar waarom "beginnen" met overheidsgebouwen en "semi-publieke sector"??? Een terugleververgoeding is juist de belangrijkste incentive om burgers aan de zonnepanelen te krijgen, en ze bewuster met energie te leren omgaan, een aan drie zijden snijdend duurzaam en besparend zwaard, dus! M.a.w., niet eerst alle geld opmaken aan alleen maar (semi-) overheidsgebouwen (zorg eerst maar eens voor een keihard energiebesparingsprogramma in die energievretende complexen), maar iedereen de kans geven om in eigen huis, op eigen overheidsdak, en in eigen bedrijf hiermee aan de gang te gaan. Duitsland is hierin de grote koploper, en we gaan dat "model" gewoon ten uitvoer brengen. Simple as that. Niks nieuw beleid, kopiëren die hap. Geen aankoopsubsidies meer, of op zijn hoogst op gemeentelijk niveau een bescheiden prikkel, maar vooral: op het net gezette kilowatturen belonen met een forse tlv van minimaal 40-50 eurocent, deze vergoeding onder zware controle en met minimale drempels laten uitkeren door de netbeheerders, en, het allerbelangrijkste: WETGEVING die die regressieve vergoedingenstructuur vastlegt en tot in de kleinste details regelt zodat geen enkele bureaucraat het nog in zijn hoofd haalt om met zijn groezelige vingers zijn "interpretatie" er door te drukken! De Wet tot Bevordering van Decentrale Duurzame Energie Opwekking, o.i.d.

(2) Met "EURENEW" bedoelt v.d. Ham een 100 procent nieuwe duurzame energie tegenhanger van de Europese EURATOM lobby welke laatste van 2007 tot 2013 voor onderzoek ongeveer 4,8 miljard euro financiële ondersteuning mag verwachten, terwijl er voor duurzame energie slechts 300 miljoen euro uitgetrokken zou zijn! Hoezo, "level playing field"? Dat wenst Polder PV ook, maar als ik van der Ham was, zou ik niet te hard met dat vlaggetje gaan zwaaien, want de belangen op energiegebied zijn gigantisch (nog vele malen groter dan hij voor mogelijk houdt) en zolang er politici en machtsblokken zijn, zal er NOOIT een "level playing field" komen (kunt u vergif op innemen), al ben ik het van harte eens dat we daar desondanks toch keihard voor moeten knokken.

Overigens is ECN al wereldvermaard wat fundamenteel onderzoek aan zonnecellen betreft (zie o.a. onderstaand artikel van 1 van de medewerkers), en wordt er zeer frekwent samengewerkt, zowel in Europees als internationaal verband. Versterking van die samenwerking is uiteraard gewenst, maar Duitsland gaat natuurlijk niet een massale uitverkoop houden van de door eigen toedoen (politieke wil) en in eigen huis door het bedrijfsleven opgezette technologische know-how. Hadden we maar slimmere politici moeten kiezen in Nederland.

Verder een uitermate lezenswaardig document wat u beslist eens moet gaan lezen. Jammer dat v.d. Ham voor D'66 de kar trekt, een partij die op milieugebied geen beste, standvastige reputatie heeft en een minister van E.Z. heeft geproduceerd die wel ZEGT dat hij voor duurzaam is, maar als je goed kijkt naar wat hij BEREIKT heeft, is het een gigantische hoeveelheid treurnis, een slecht werkende "geliberaliseerde" energiemarkt waar de macht van de sterkste geldt en de consument zijn mond moet houden maar wel zijn portemonnee moet trekken als beloning voor wanprestaties en desinformatie, een continu "kaltstellen" van veelbelovende duurzame initiatieven (wel eens van zonnepanelen in de Sahara gehoord?), en een gapende kloof tussen de politiek en de burger waar je een continent in kunt laten verdwijnen. Maar goed, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

Ik ben erg benieuwd naar het antwoord van de "linkse" fracties PvdA, GroenLinks en S.P. en, wellicht, de ChristenUnie, op deze voorstellen. Laten we hopen dat ze eendrachtig dit concept gaan uitwerken zodat zelfs in het kolengrauwe Nederland de duurzame lente in 2007 kan gaan beginnen! Als daarvoor de neuzen allemaal de donkergroene, duurzame kant op kunnen gaan, mijn zegen hebben ze. Exclusief kernenergie, want alleen al de marktverstorende werking daarvan is onacceptabel en zou wel eens de mooiste duurzame plannetjes ernstig in de war kunnen brengen, zo niet onmogelijk maken.

http://www.d66.nl/page/downloads/bd%20visienotitie%20energie.doc (Word document, 178 kB)


10 mei 2006: Steeds beter, nog minder CO2 uitstoot, en nog minder energie. De kristallijne PV-module domineert nog steeds de wereldmarkt en adel verplicht. Natuurlijk, de grondstofproblematiek knijpt een beetje, maar alleen de druk die daar vanuit gaat is voer voor onderzoekers om alles uit de kast te halen en voor de industrie om de productieprocessen nog meer te optimaliseren. Ik kreeg van Mariska de Wild-Scholten van het ECN in Petten weer een dik pak artikelen waaruit blijkt dat op alle vlakken en wereldwijd keihard gewerkt wordt om de prestaties op milieugebied, op het vlak van energie-efficiëntie, recycling, en CO2 uitstoot van het gehele productieproces nog verder te verbeteren. Overigens niet alleen van de kristallijne technologieën, ook van diverse dunne laag processen worden steeds vaker LCA's gemaakt en die zien er goed uit.

De inspanningen blijken nu alweer tot betere resultaten geleid te hebben. Het onderzoek wat mevrouw Wild-Scholten doet, in samenwerking met talloze andere wetenschappers (o.a. Erik Alsema van het van het PVSAT-project bekende Copernicus Instituut van de RUU in Utrecht) en, uniek, met 11 PV-producenten uit Europa en de U.S.A. (die meestal extreme koudwatervrees hebben om ook maar een snipper info over hun productieprocessen vrij te geven), heeft weer enkele opmerkelijke bevindingen opgeleverd. Zo is de CO2 uitstoot van het volledige, aan LCA analyse onderworpen productieproces van de drie bekendste kristallijne technieken, al gezakt naar een niveau van tussen de 30 ("ribbon-Si") en 45 ("mono-Si", "multikristallijn-Si" zit er met 35 tussenin) gram CO2 uitstoot per geproduceerde kWh duurzame elektriciteit (ijkpunt: zuid-Europa, instraling 1.700 kWh/m²/jaar voor een dak-gemonteerd netgekoppeld PV-systeem). Ter vergelijking: een "hard coal" kolencentrale stoot voor een kWh productie 1 kilogram CO2 uit, een moderne "cycle gas turbine" 400 gram, een biomassa centrale 45, een windturbine 11, en een kerncentrale zou nog steeds 8 gram CO2 per kWh uitstoten.


© January 2006, ECN-C--06-002
http://www.ecn.nl/docs/library/report/2006/c06002-LCI_data-cSiPV-pub-v1.xls
abstract from:
M.J. de Wild-Scholten, E.A. Alsema, Environmental Life Cycle Inventory of Crystalline Silicon Photovoltaic
Module Production, Proceedings of the Materials Research Society Fall 2005 Meeting, Symposium G,
Boston, USA, 28-30 November 2005, online publication at: www.mrs.org

Die 1 miljard euro kostende nieuwe kolencentrale van NUON mag wat mij betreft dus in de prullenbak, ook al zou het een "multifuel" centrale met biomassa bijstook worden. Moeten we dan maar aan de kernenergie? Bollocks, natuurlijk, en dat wordt in een separaat artikel nog eens duidelijk gemaakt (Fthenakis, V., Alsema, E., 2006. Prog. Photovolt: Res. Appl. 2006; 14: 275-280): "... one should note that the externalities associated with fuels' depletion (fossil and nuclear), severe accident consequences, risks from nuclear waste storage, nuclear proliferation, and security protection and risks, are not fully captured in the described monetarization." Het gaat hierbij om de externe kosten die "normaal" gesproken in geen enkele technologie worden doorberekend, voor "health and environmental impacts" tijdens de levenscyclus voor zon-PV op 0,15 €c/kWh zouden neerkomen, en voor kernenergie waarschijnlijk niet eens te becijferen zijn, maar zeker het veelvoudige daarvan bedragen. Afgezien daarvan, wordt de CO2 uitstoot van afbraak, verwerking, transport van/rond de kerncentrale niet meegenomen in de berekeningen, zie voor een hopelijk doorgezet initiatief in die richting de "reken kernenergie door" website. Het "CO2-verhaal" is slechts een van vele facetten die in overweging genomen dient te worden, en mag de aandacht niet afleiden van de destructieve en centralistische "machts-technologie" die kernsplitsing altijd al geweest is.

Overigens is de verwachting dat binnen 3 jaar tijd de CO2 emissie voor multikristallijne zonnepanelen nog verder omlaag kan naar een niveau van plm. 20 gram/kWh als het module rendement omhoog gaat naar 16 procent, de dikte van de "wafers" (siliciumplakken) omlaag naar 150 µm (= 0,15 mm.), en voor een andere productietechnologie voor de grondstof "polysilicon" wordt gekozen ("Fluidized Bed Reactor" technologie).

Wat de energetische terugverdientijd betreft, zijn, i.t.t. de meest aperte onzinverhalen die regelmatig het net worden opgeslingerd door mensen die geen enkel artikel hebben gelezen over deze materie, alweer forse stappen voorwaarts gemaakt bij de kristallijne PV-technologieën: 1,7 tot 4,6 jaar afhankelijk van lokatie (midden of zuid Europa), instralingshoeveelheid en type Si technologie. Zonnepanelen gaan minstens 30 jaar mee, dus het overgrote merendeel van de levensduur staan die modules brandschone, duurzame energie te bakken voor de eigenaren. Voor multikristallijne panelen geldt inmiddels een EPBT ("energy pay-back time") van iets meer dan 2 (Zuid Europa) tot minder dan 4 jaar op onze breedtegraad (grafiek in de nog te publiceren Leuven "paper", referentie onderaan). M.a.w., mijn in maart 2000 geplaatste 93 Wp polykristallijne Shell modules, en de in oktober 2001 geïnstalleerde 108 Wp modules hebben zichzelf energetisch waarschijnlijk al lang terugverdiend (met de processen die toen nog gebruikt werden), en maken deze wereld elke dag weer schoner dan wanneer we die mooie reuk-en lawaailoze apparaten niet hadden gekocht. De nieuwste panelen zijn nog veel effectiever.

En nu wil ik geen onzin meer over dit onderwerp horen: alle slecht geïnformeerde figuren die op elektronische platforms hierover uit hun nek zitten te kletsen gaarne in het openbaar aan de schandpaal nagelen met onderstaande links s.v.p.! Terug in uw hok alstublieft en beginnen met energie besparen.

Mevrouw Wild-Scholten en collegae: hartelijk dank voor dit belangrijke onderzoek, en veel succes om het onderste uit de kan te krijgen. Kunnen jullie s.v.p. ook die kerncentrales op dezelfde wijze doorlichten? Dan kan er een wat "objectiever" discussie over de "kosten van energie" gehouden worden! Laat Lubbers jullie salaris maar betalen. Zonder voorwaarden s.v.p. Dus ook als er "dramatische" cijfers uit zouden komen uit dat onderzoek die niet in zijn "straatje" passen. Publiceren die hap!

Zie ook het bericht van 27 oktober 2005 voor nog meer referenties. Er komt nog veel meer op dit gebied!

http://www.ecn.nl/library/reports/2006/c06002.html
http://www.ipcrystalclear.info/Paginas/Publications.aspx (publicaties binnen het Crystal Clear project o.l.v. Wim Sinke)
Alsema, E.A., de Wild-Scholten, M.J. (in press). Environmental impacts of crystalline silicon photovoltaic module production. To be presented at 13th CIRP Intern. Conf. on Life Cycle Engineering, Leuven, 31 May - 2 June 2006.


10 mei 2006: "PV-bike" houdt gemoederen bezig... Van een hardnekkig doorvragende PV-collega die een mailtje ter "opheldering" naar de producent stuurde (zie ook hieronder staande bericht van 9 mei), kreeg ik een volgende reactie van een van de medewerkers door (naast de verzekering dat men niet op alle vragen kon ingaan gezien de hoge respons op 1 persbericht, en dat een deel van de technologie niet ter publicatie bestemde "proprietary information" betreft):

"There are existing flexible solar panels currently on the market and some of them are, as ours are, reflective, but with our solar panels we have added a different dimension to them to make them more efficient."

Kunt u daar kaas van maken? Neen? Ik ook niet. Broodje aap ligt op de loer, zet er ook maar een dikke pot zout naast totdat de firma met alle billen bloot gaat! Wellicht staat het op het frame afgebeelde "Norco" voor "Nordic Company", om de van niks wetende, van oliedollars voorziene Eskimo's aan een leuk "speeltje" te helpen. De laag staande zon en de ijselijke luchttemperatuur (goed voor de efficiency!) in die noordelijke contreien zou wellicht het rendement nog wat kunnen opkrikken. Dan moeten er nog wel wat "spikes" bijgeleverd worden om de banden wat beter grip op het ijs te geven...

Overigens: er zou eind mei meer info over de fiets op de Therapyproducts site moeten komen, en de verkoop van zowel de fiets als een "ombouwpakket" voor een bestaande fiets zou in september moeten gaan starten. We shall see.


9 mei 2006: Nieuw duurzaam vervoermiddel voor Polder PV? Tja, de mountainbikes beginnen een beetje "uit" te raken, dus wellicht moet Polder PV na zijn vakantie (van zuid Wales naar Edinburgh op de Biohummer® ...) ook eens naar dit nieuwste van het nieuwste yuppenspeeltje gaan kijken. Een fiets met zonnepanelen in ... de wielen!?! En die mooie glimmende dingetjes zouden een niet op de foto zichtbare 500 Watt "front-hub" motor (suggestie: verstopt aan achterzijde van het voorwiel) aan moeten drijven. Straks het hele dak vol leggen met liggende fietsen á 1.300 (Canadese?) dollar per stuk? Stel dat het waar zou zijn, dan zou je eigenlijk alleen op de noord- en zuidpool enigzins onbekommerd op dat ding kunnen rijden, gezien de permanente vertikale oriëntatie van de "PV-schijven" (er lijken 4 segmenten in te zitten). En dan maar snel heen en weer rijden om beide wielvlakken evenveel zon te laten krijgen... Afijn, u moet zelf maar de commentaren op de twee "gadget" en "technofreak" links nalezen. Trek zelf uw conclusies. Laat mij maar op mijn stadsbarrel op biologisch geteeld voedsel en spierkracht rondtuffen. Aan mijn lijf geen PV-polonaise, zeker niet van een bedrijf wat verder uitsluitend allerlei vage "therapie producten" verkoopt en "worlds loudest snorer (and his wife)" als gelukkige klant voor hun anti-snurk kussens heeft. Een zonnetherapie kan ik daarentegen wel gebruiken, dan duiken we gewoon de (moes)tuin in.

Hoax or reality? Electric PV-bike from Canada...
© Photo THERA-P-CUSHION INC., 331 Bowes Road #2, Concord, Ontario, Canada

Even wat "eenvoudige wiskunde". Stel: het is een grootwielige fiets, met 28 inch (0,7 m. diameter) banden/velgen (ziet er niet naar uit, maar we willen aan de "veilige kant" blijven met de berekening). Oppervlakte van het wiel is pi*r², dus plm. 3,1416*0,35² = 0,38 m². We doen niet moeilijk over de velgrand of over het ongetwijfeld flinke stuk wat niet gebruikt kan worden omdat de motor er voor hangt (als dit geen hoax van formaat is) en gaan dus uit van 4*0,38 is ruim 1,5 m² aan PV-oppervlak (beide kanten van 2 wielen). Over de gebruikte technologie wordt niet gerept, het is zeker géén kristallijne technologie. Stel, we gaan uit van het bewezen CIS-rendement van Shell's nieuwste dunnelaag panelen (niet commercieel verkrijgbaar) van max. 14 procent. Stel, je rijdt het hele jaar door continu in Nederland rond op dit fraais (nagestaard door vele mooie meiden, dat wel: da's weer eens wat anders dan zo'n stomme Ray-Ban zonnebril ...), bij een zoninstraling van zo'n 1.000 kWh/m² (hele jaar).

Van die 1.000 kostbare kilowattuurtjes per jaar wordt onder optimale instralingshoek en oriëntatie (loodrecht op de zon gericht, dat wordt een probleempje...) dus door zo'n CIS-paneel oppervlak zo'n 1.000*0,14*1,5 = 210 kWh in het hele jaar gemaakt. Dat is een magere 0,58 kWh per dag, plm. 0,024 kWh/uur, dus slechts 24 Watt. Dit is dus een maximale waarde. Zelfs al zou je de zon permanent loodrecht op je wielen houden qua oriëntatie, hetgeen in de meeste gevallen niet tot een gewenste reisbestemming zal leiden, zit je ook nog met het maximale rendement van slechts 75% t.o.v. de optimale hoek van 36 graden, en natuurlijk het feit dat je maar een wielvlak (sub-)optimaal gebruikt. En onder die omstandigheden moet dat 500 Watt motortje aangedreven worden? Zelfs de accu op peil houden, bij continu buiten gestalde (stilstaande) fiets, met slechts de helft van het beschikbare opwekvermogen "optimaal op de zon gericht", zonder dat dat mooie dingetje al die tijd gejat wordt.... Misschien kan de verlichting er op branden, dat zal wel gaan lukken. We zullen het verder maar niet hebben over de pekel, het vuil, kettingvet, het schoonmaken, het vandalisme, de "natuurlijke" levensduur onder zware mechanische belasting, etc. E-mailtje als u anders denkt over deze berekening s.v.p.!

http://www.therapyproducts.com/products_sunnybike.html (originele aanbieder; link niet meer actief)
voor de twijfelaars:
http://us.gizmodo.com/gadgets/gadgets/ev-sunny-bicycle-powered-by-the-sun-171873.php
http://www.treehugger.com/files/2006/05/solar_powered_e_1.php
http://www.itechnews.net/2006/05/05/bicycle-powered-by-the-sun (link niet meer actief)


9 mei 2006: Word je daar ook zo moe van, van al die dikke rapporten? OK, handen uit de mouwen dus. Altijd al eens een zonnepaneeltje willen installeren en op een "solar cooker" willen koken? Je bent jong en je wilt wat? Je wilt je eigen toekomst nu al uitstippelen, op het stralende pad van duurzame energie, wellicht? Dit is je kans, met een van de drie door Solar Generation van Greenpeace georganiseerde duurzame vakanties in het aan de oostoever van het Lac de Neuchâtel (Zwitserse Jura) gelegen Cudrefin, of het bergdorpje Bergün aan de voet van de Albulapas in het prachtige kanton Graubünden in oost Zwitserland. Data: 10-17 juli resp. 5-11 augustus (Cudrefin) en 7-20 augustus (Bergün). Zouden ouwe lullen als polderjongen ook mee mogen doen? ;-)

Opgeven via de Greenpeace link. Veel plezier, en laat ons wat horen over je belevenissen!!!

http://www.greenpeace.nl/solar-generation/solar-generation-nieuws/leer-hoe-je-zelf-een-zonnepane
http://www.jugendsolarprojekt.ch/ (Zwitserse duurzame jeugdkamp site, Duitstalig)


8 mei 2006: Task Force Energietransitie presenteert rapport. Mwagh, dat had wel wat ambitieuzer gekund, maar we leven per slot van rekening in het door fossielen en atoomknuffelende staatslieden gedomineerde Nederland, dus wat wil je. Zon-PV toch maar weer wel, dan? Of pas in 2020? En die 30.000 PV-eigenaren dan? Voor uitgebreid commentaar van Polder PV en Milieudefensie, zie de aparte pagina.


4 mei 2006: Klachten over salderen etc. Even goed om te weten dat niet alle "klachten" die u heeft m.b.t. zonnestroom gedeponeerd kunnen worden bij de NMa/DTe. Die gaat namelijk alleen over de problemen die met de netbeheerders te maken hebben, waarbij men zich beroept op artikel 51 in de nieuwe Elektriciteitswet (link onderaan). Daar hoort de saldering van zonnestroom dus zonder meer bij, want de netbeheerder moet dat doen, en daar heeft uw leverancier he-le-maal niets mee te maken! Die moet "afwachten" totdat de saldering is doorgegeven, en dan pas mag dat bedrijf een nota opmaken.

Het gesaldeerde verbruik is de basis voor: (a) leveringstarief, (b) REB, en (c) BTW over het resultaat; (d) de netbeheerder dient u over het boven de nul gesaldeerde variabele, kWh-gerelateerde transportdeel inclusief BTW te factureren! Meer hierover, ook over byzondere situaties zoals negatieve verbruiken (u gaat dan transportkosten over het verschil onder de nul betalen!) is te vinden op het nieuwste NMa document over deze hete materie.

Pas als bij de leverancier problemen rijzen, moet u niet bij de NMa zijn, maar bij de Geschillencommissie Energie en Water van de Stichting Geschillencommissies in Den Haag, Postbus 90600, 2509 LP Den Haag. Tel: 070-3105310, Fax: 070-3658814. Digitaal kan ook: zie website. Bel het liefst even van tevoren voordat u een brief gaat schrijven om te informeren of u met uw klacht aan het goede adres bent.

http://www.dte.nl/images/Elektriciteitswet ... tcm7-77747.pdf (tekst Elektriciteitswet per 1 juli 2005)
http://www.sgc.nl/ (geschillencommissie energieleveranciers)


4 mei 2006: Ietwat chaotisch... De jaarvergadering van de Zonnestroom Producenten Vereniging, gisteravond in Apeldoorn verliep enigzins chaotisch, want het ging weer eens voornamelijk over de teruglevering aan het net, hetgeen een onvoorstelbaar drama en een gebed zonder einde geworden is in ons vlakke krentenwegerslandje. Jitske Leegstra-de Vries, voorzitter van de Werkgroep Zonne-energie Fryslân hield zich dapper staande tijdens haar presentatie over dit gloeiend hete onderwerp, maar werd veelvuldig onderbroken door het - voornamelijk mannelijke - publiek. Ik grijp hierbij even de macht (RRREUH!), en biedt namens alle aanwezigen, mijzelf inclusief, bij dezen in het openbaar onze excuses aan aan Jitske voor de talloze interrupties van haar betoog. Je moet het maar zo zien, beste J.: wie aan de netkoppeling cq. de teruglevering komt, komt aan ons, donkergroene decentrale opwekkers. Het is het hart van het "systeem", en wie daar aan gaat sleutelen, kan een dikke system error verwachten. En een kat in het nauw maakt dan al gauw rare sprongen.

We zijn er duidelijk nog lang niet, en het nieuwste "directief", ditmaal van de NMa, bovenop alle ellende die we al voor de kiezen hebben gekregen de afgelopen jaren, gooit zeker voor de "grotere systemen" olie op het vuur om het maar weer eens beeldend uit te drukken.

De Z.P.V. en de W.Z.F. gaan drukke tijden tegemoet. Handen uit de mouwen, dus. Het is uw eigen belang. Er staan nogal wat vacatures open, dus gaarne zelf participeren. We hebben u nodig. Juridische expertise is een grote pré, maar niet noodzakelijk voor de meeste werkgroepjes.

http://www.zonnestroomproducenten.nl/
http://www.zonne-energie-fryslan.nl/


3 mei 2006: Nieuwe horde genomen met SB1. Met een "6-to-1-vote" is door de State Assembly Utilities Committee in California het million solar roof program weer een stap verder in het wetgevings proces. Vooral het opschroeven van de zogenaamde "net metering cap" van 0,5 naar 2,5 procent wordt als een belangrijke doorbraak gezien. Nog niet alle neuzen staan in de goede richting, maar het begint echt ergens op te lijken. En de Amerikanen zijn er inmiddels ook achter dat je beter niet de "hardware" kunt subsidiëren met een "rebate" (zoals het in Nederland is gedaan, met rampzalige gevolgen), maar dat je de opwek en de teruglevering van de installaties moet ondersteunen ter bevordering van de zonnestroomproductie, kwaliteit van de installaties en betrouwbare leveranciers. Aldus het nieuwsbericht op REA:

"All indications so far are that the entire program in California will be shifted from an upfront, dollar-per-installed watt rebate, to a performance-based incentive, as is currently the norm with the majority of European solar rebate plans."

Gaat voort, wetgevers, en maak de beste wet op het vlak van de bevordering van zonnestroom in Amerika!

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44781


3 mei 2006: U komt toch ook naar Apeldoorn? A.s. woensdag 3 mei een belangrijke vergadering van de Zonnestroom Producenten Vereniging. Er is een hoop "stront aan de knikker" in zonnestroomland, en de handen moeten uit de mouwen. Een paar mensen gingen u al voor (het bestuur van de Z.P.V. loopt helemaal krom van de zorgen en mijn vingertoppen krijgen inmiddels al dikke eeltlaagjes), gaarne zelf ook in actie komen om onze zorgen te verlichten: Sunpower® kritisch volgen, andere OK4 leveranciers achter de vodden aan zitten, BOVEN op de beslissers over de "slimme meters" gaan zitten om te voorkomen dat we alweer zwaar gepakt gaan worden en we het de komende jaren helemaal kunnen schudden. En als klap op de vuurpijl onderstaand document gaan lezen, bij voorkeur voor woensdag. Alle storende bronnen uitschakelen, leesbril op, bordje "NIET STOREN" op de deur, mobieltje uit, stevig drankje erbij en vooral ook heel erg goed tussen de regels door lezen s.v.p.!

Polder PV is er reeds een keer doorheen gegaan en zijn exemplaar is al helemaal vergeven van de aantekeningen, uitroeptekens en minder vriendelijke annotaties. De bureaucraten hebben er weer wat "moois" van gemaakt. Duitsland lonkt...

http://www.dte.nl/ ... /NMa_publiceert_beleidsregels ... asp


2 mei 2006: Mastervolt in de lift. Ik kreeg een nieuwe, Duitstalige brochure van Mastervolt in de bus, Power News Solar Edition 2006, met een hoop nieuws, en begeleid door de nieuwe produktcatalogus. Met onder anderen:

  • Paul Kenninck, nieuwe CEO van het bedrijf
  • 10 jaar Mastervolt in Duitsland (met Power News summer 2006 magazine by Mastervolt (cover)doorslaand succes en 10 miljoen Euro inkomsten)
  • Industrieel design bij de Soladin 600 omvormer
  • Inverter overview sinds 1993 (Sunmaster 130 >>> 3-fasige 15 kVA Sunmaster XL). Nieuwe IP44 "outdoor" versies komen er aan
  • Samenwerking en interview met S.A.G. Solarstrom (reuzen PV-centrale financier en zonnestroom producent in Duitsland)
  • "Plug-and-Play" autonome duurzame energie systeemapparatuur voor onafhankelijke duurzame energie huishoudens met zon en/of wind
  • Geoptimaliseerde PV-systemen voor 1- en 2 familiewoningen in Duitsland met SUN PEAK Vertriebs-GmbH
  • Opvallend: op p. 25 van deze brochure wordt onder "Niederlande" m.b.t. het Sunpower® renovatie project van NUON en Eneco gesteld: "Als erste Charge wird Mastervolt hiervon 5000 Geräte lieferen". Op de website van Mastervolt staat echter nog steeds het reeds eerder gesignaleerde getal van 4.000 stuks. Rara, hoe kan dat? 1.000 stuks nabesteld door de energiebedrijven?
  • Vernieuwde Mastervolt website: www.mastervolt.com
PC-Link for string data monitoring of Soladin 600  Mastervolt inverter on a computer
PC-Link voor het uitlezen van de Soladin 600

Illustrations: © 2006 Mastervolt


1 mei 2006: 10 megawattpiek "netzfähig" en "an die Arbeit"! Eindelijk is het zo ver. De opzetframe bouwers zijn naar huis, de rotzooi opgeruimd, en de netbeheerder mocht op 27 april 2006 de stekker in het stopcontact steken. Pocking, ongeveer 25 km. ZW. van het aan de Donau, vlak bij de grens met Oostenrijk liggende Beierse stadje Passau gelegen, is een 75 km. lange sliert van 57.912 stuks Shell Solar panelen op een voormalig militair terrein rijker, zowel mono- als multikristallijn (de laatste uit de voorraad van Shell???) die nu zeer gewilde zonnestroom produceren. Onder de eerste (Duitstalige) link is veel interessante technische info te vinden. Er wordt o.a. van een intelligente "dynamische" inverter inzet gebruik gemaakt zodat bijvoorbeeld bij bewolkt weer maar 1 van de 6 1,6 MVA (elk uit 4 separate inverters bestaande) omvormer stations aan hoeft te staan, en via een "master-slave" concept gerouleerd wordt van de "master" functie om de levensduur van de omvormers zo veel mogelijk te verlengen (slimme vorm van kostenreductie bij dit soort grote projecten). Dit "roulerende" master-slave concept, MSRM, is door Shell Solar ontwikkeld. Laatste oprisping van Shell, of gaan ze straks 20 MWp centrales van hun veel goedkoper gedachte CIS modules bouwen?

NB: op het voorlaatste bericht over deze centrale op de website van Shell wordt nog over 62.500 modules gesproken. Bleek de laatste voorraad kleiner te zijn dan gedacht? Dat zijn toch weer zo'n 4.500 modules minder dan gepland.

http://www.martin-bucher.de/mb/10-0-NoName.html (technische data projectontwikkelaar)
http://www.pocking.de/?Umwelt:Solarpark (leuke foto, veel technische info via "Betrieb")
http://www.shell.com/ ... /s_pocking_0105.html (persbericht netkoppeling door Shell)
http://www.shell.com/ ... /pockingupdate_2410_2005.html (laatste nieuws van Shell over de Pocking centrale)
http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUPR265.htm (bericht van de netkoppeling op Solarbuzz site)

Shell's nieuwste CIS dunne-laag module, PowerMax® Eclipse 80 Wp (plus of min 10%!) 80-C:
http://www.shell.com/static/shellsolar-ge/downloads/our_products/e8a_80-c_int_0206.pdf


1 mei 2006: Wie vindt de meeste paneeltjes? Gisteren een groot deel van de avond (na hard gewerkt te hebben op de moestuin) met Google Earth zitten spelen en de daken in "het Haagse" incl. Rijswijk zitten afspeuren naar die mooie blauwe dingetjes genaamd zonnestroompanelen. Wel, dat was bepaald niet "teleurstellend" te noemen, kan ik u verzekeren, want ik heb er al tientallen "gespot"! Wist u dat de ambtenaren op het Ministerie van Sociale Zaken stiekem drie groepen van in totaal 80 mooie zonnepanelen op hun complexe gebouw naast NS-Station Laan van NOI hebben laten plaatsen? Zouden ze dat bij E.Z. weten? Het mag duidelijk zijn, ook in Den Haag denken ze bij de bevolking en bij sommige ministeries héél anders over de toepassing van zonne-energie op eigen Hollandsch dak dan sommige bewindslieden en hun droogstoppel ambtenaren die die dingen liever onder het woestijnzand van de Sahara zouden begraven. Overigens, beste Hagenezen: er is nog een zee van ruimte op jullie daken, dus wat let jullie? Gewoon een paar keer minder vaak naar de kroeg, en aanschaffen die dingen. De ideale wijze om je energienota weer een beetje in het gareel te krijgen (met dank aan diezelfde ambtenaren bij E.Z., want wat die allemaal voor plannetjes bedisselen wilt u helemaal niet weten...).

Tenslotte, als we het toch over "woestijnen" hebben, heb ik, voor de verandering, ook maar de grootste en oudste (nog uitstekend werkende, van gas backup voorziene) CSP-centrale Kramer Junction in de Mojave Desert NO. van Los Angeles er bij gezet. Kostte even wat moeite om het adres te vinden, en het is niet de scherpste foto die er is, maar gevonden hebben we hem. Cadeau'tje voor Terlouw en GEZEN, zullen we maar zeggen... En de "zonnestroom verslaving" en de "geografische tic" van Polder PV konden op deze wijze weer eens heel mooi met elkaar verenigd worden. Kijk voor de laatste aanwinsten weer op de "foto-subsite" van Polder PV!


1 mei 2006: Kost maar 4.000 dollar... Het "marktrapportje" over de zonnestroomsector in Duitsland. Ditmaal bezien door zéér kritische Amerikaanse ogen, maar ze zijn er dan ook al sinds augustus 2005 mee bezig geweest bij Solarbuzz LLC. Duitsland is volgens de Amerikanen maar liefst 53% gegroeid in 2005 met een slordige 837 MWp aan nieuw opgesteld vermogen (830 daarvan is netgekoppeld, 40 procent (!!!) daarvan is opgesteld bij particulieren, 28% is geplaatst bij/op agrarische bedrijven). Duitsland heeft door extreem goede ondersteunende politiek inmiddels 57% van de wereldmarkt in handen (zie ook bericht "De harde cijfers 2005").

Men verwacht echter wel een afremming van de markt, niet alleen vanwege de hoge moduleprijzen (silicium tekorten), maar ook vanwege de regressieve terugloop van de (nog steeds zeer goede!) terugleververgoedingen, en vanwege te verwachten aanpassingen aan de duurzame energie wetgeving. Leuk citaat van Craig Stevens, president van Solarbuzz LLC:

"Germany is arguably the most commercially complex PV market at the moment."

http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUCO262.htm


 
^
TOP

30 april 2006: Chinese industriële PV-markt explodeert. Volgens een recente door Solar Plaza georganiseerde "excursie" naar Beijing en Shanghai gaan in China alle remmen los op dit (en vele andere) gebied(en). Er zijn honderden megawatt pieken in productie of staan op stapel, en de ambities zijn ongelofelijk, zowel van de zijde van de regering, als die bij de producenten van zowel de "feedstock" materialen, de cellen, als de modules. En als China het eenmaal "in de bol" heeft, worden die plannen binnen de kortste keren werkelijkheid en gaan de mondiale PV-markten kraken in hun voegen. Een greep uit introducties tot en samenvattingen van recente marktoverzichten en commentaren op de razendsnelle ontwikkelingen:

http://www.enf.cn/magazine/issue5/survey.html
http://www.re-access.com/rea/events/view?id=43971 (nieuw symposium 8-9 juni 2006, Beijing)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44457 (achtergronden PV kostenreductie in China)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=43620 (harde noten worden hier gekraakt over het succes van China vs. U.S.A. policy n.a.v. rapport van DOE, CIA en diverse ministeries, lees vooral ook de lezersreacties!)
http://solarbuzz.com/Marketbuzz2006-intro.htm
http://www.solarplaza.com/content/pagina/Chinese%20PV%20Market%20Rapport/43375
http://www.solarplaza.com/content/pagina/PV%20Business%20Tour%20China/43659 (verslag bijeenkomst)


28 april 2006: Nieuwe poging, nieuwe prijzen. De energiecrisis wordt steeds dieper gevoeld in de U.S.A., dus de druk op de wetgevende machten wordt steeds groter om zowel voor de industrie als de energiehongerige onderdanen goede incentives uit te vaardigen zodat duurzame energie opwekkende apparatuur zoals PV-systemen, thermische zonnecollectoren, brandstofcellen, maar voor de industrie bijvoorbeeld ook glasvezel toepassingen om licht van buiten naar de werkplek te krijgen goedkoper wordt. Gedacht wordt daarbij aan "tax incentives" voor een periode van 8 jaar (zeer lang voor het op politiek vlak extreem instabiele Amerika!), en deze voorstellen gaan nu dus ingebracht worden in het Congres als "Long-Term Solar Tax Credits".

Het succes voor acceptatie van de nieuwe voorstellen wordt met gemengde gevoelens bekeken ("eerst zien, dan geloven" tot: "niet 8, maar 18 jaar ondersteuning s.v.p.!").

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44760


28 april 2006: Moura krijgt hete adem in de nek van Serpa. In de al jaren durende race "wie doet de grootste?", min of meer begonnen met Shell Solar's Espenhain (5 MWp), al snel gevolgd door MWp centrales als Bavaria SolarPark (incl. Mühlhausen, 6,3 MWp), Pocking (10 MWp, zou inmiddels zo'n beetje klaar moeten zijn), Arnstein (12 MWp, zou ook in de afrondingsfase moeten zijn), etc., ligt al een tijdje het 62 MWp (bij de officiële start "bijgesteld" tot 49,6 MWp) PV-initiatief in Moura, Portugal, op de plank, met BP als belangrijkste speler in de markt. Echter, dat gaat sommigen blijkbaar allemaal niet snel genoeg (verwachte "oplevering" pas in 2009), want je wilt jezelf natuurlijk wel in de picture blijven zetten aangezien de concurrentie hevig is. Dus wat doe je als Amerikaans bedrijf wat wel "pap" lust van zonnepaneeltjes (ze hebben het er maar druk mee, en niet alleen in California!), je zoekt een van energiegeld druipende partner uit je eigen landje op en gaat die langzame Portugezen in eigen land lekker de loef af steken, daarbij "Arnstein" voor het gemak even vergetend. Zon genoeg daar in het zonnige Portugal, dus gaan met die banaan en effe snel een projectje "regelen".


© Spectrum Wereldatlas, 4e ed. 1973/1978

Powerlight Corporation uit Berkeley (California) gaat samen met de energieindustrie gigant General Electrics (GE Financial Services) en het bij velen onbekende Portugese Catavento, Produção de Energia Eólica Lda. namelijk weer eens (volgens eigen zeggen) "het grootste single-site" PV-park neerzetten, en wel in de (Baixo = "lage") Alentejo in zuid-oost Portugal, 165 km. ZO. van hoofdstad Lisboa, waar de zonnige kilowatturen genadeloos op het barre land schroeien (een dikke 1.750 kWh/m² op het horizontale vlak) en m.b.v. PowerLight's Power Tracker® systeem wordt daar nog eens het maximum uit gepeurd om een zo hoog mogelijke productie aan kostbare zonnestroom te bewerkstelligen. GE gaat 75 miljoen dollar investeren en wordt eigenaar van het PV-park, Catavento (wat enkele windprojecten heeft gedaan in Portugal en Brazilië, de site van hen, www.catavento.pt, stelt niet zoveel voor) heeft de site ontwikkeld en gaat management inbrengen; PowerLight gaat al het moois aanleveren en opbouwen. Men is al bezig met de materialen te leveren, de bouw moet al in mei van dit jaar (!) gaan beginnen en het 60 hectare grote, op een zuid-georiënteerde helling liggende terrein (wat zijn agrarische functie zou moeten behouden...), moet aan het net gaan in januari 2007 met een slordige 52.000 PV-modules en een totaal geïnstalleerd vermogen van 11 MWp. Net een megawattpiekje groter dus dan het door Shell gebouwde park in Pocking in zuid-oost Beieren, maar zouden ze die 12 MWp centrale in Arnstein soms over het hoofd gezien hebben? Ach, maakt het uit. Het doet het goed op de "track record".

Zou deze aggressieve "wij zijn lekker beter" strategie van PowerLight een rol hebben gespeeld bij het afscheid van Shell Solar van hun polykristallijne PV-divisie??? Is deze machtsgreep van PowerLight een strategische zet om ook die andere "fossiele jongen" genaamd BP, die in het gigantische, nog geen 25 km. noordelijker liggende Moura PV-project participeert, in hun hemd te zetten? Is deze "haastklus" bedoeld om de olieboeren te laten weten dat zij niet de flexibiliteit en de managementervaringen van de nieuwkomers en de slagkracht van "het nieuwe goud" genaamd duurzame energie hebben? Fascinerend is deze titanenstrijd in ieder geval zeker! Natuurlijk helpen de terugleververgoedingen in deze landen om dit soort projecten uit de klei te trekken (voor installaties groter dan 5 kWp is de vergoeding in Portugal € 0,32/kWh), al is zeker niet iedereen "gediend" van die zogenaamde verspilling van geld, want sommigen zouden dat liever in de veel efficiënter geachte CSP centrales gestoken willen zien. Ach, geld is er genoeg op deze aardkloot. Join the club, zou ik zeggen, het is zonnig genoeg in Portugal voor heel wat zon-PV en CSP centrales. Anders wordt al dat geld toch maar aan zinloze en vernietigende zaken als het militaire apparaat besteed.


Solar irradiation graphs © from PVGIS © European Communities, 2002-2006

http://sunbird.jrc.it/pvgis/pv/countries/countries-europe.htm (instralingskaarten Europa)
http://www.ge.com/r/r?http://home.businesswire.com ... Id=681 (persbericht op GE website)
http://www.powerlight.com/company/ ... Serpa_Portugal_Worlds_Largest_Solar_Power_Plant.shtml (persbericht)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=39442 (update 18 nov. 2005 Moura project)

Voor de instralingskaarten per land (Europa), zie ook:
Šúri M., Huld T.A., Dunlop E.D., 2005. PV-GIS: a web-based solar radiation database for the calculation of PV potential in Europe. International Journal of Sustainable Energy, 24, 2, 55-67, http://re.jrc.cec.eu.int/pvgis/pv/.


28 april 2006: Google Earth wordt steeds leuker. Er zijn steeds meer gedetailleerde satellietfoto's beschikbaar. Omdat PV-installaties meestal op het dak staan cq. bevestigd zijn, krijgen we daarmee heel wat leuks op een presenteerblaadje. Polder PV heeft de smaak te pakken en publiceert enkele recente vondsten op zijn oude website. De mooiste: het Provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag! Let daarbij vooral op de wijze waarop de paneelverdeling gepland is op het dak, met gepaste ruimte rond schaduw werpende structuren als dakopbouwen en ventilatiekokers e.d. Maar ook de "kleintjes" mogen niet ontbreken, en ook het nog steeds werkende, doch eenzame Floriade dak is redelijk scherp te zien. Take a look!


27 april 2006: Voor wie het nog niet goed begrepen had. Over die teruglevering aan het (van ons belastinggeld meebetaalde) distributienet, bedoel ik dus. In Nederland wordt de klant die duurzame elektriciteit "over" heeft en gewoon op het net wil zetten zodat zijn/haar buren daar direct, zonder transportverliezen van kunnen profiteren namelijk door zowel de politiek als de netbeheerders en de meeste energiebedrijven niet serieus genomen. Ik vond op de website van het beroemde PowerLight Corp. in California een mooie frase hoe men in die progressieve staat denkt over wat men daar "net metering" noemt. Let vooral op de door mij van rood vetdruk voorziene slotzin:

"California offers net metering benefits for residential and commercial customers up to 1 MW. Net metering offers investor-owned and municipal utility customers a "credit" for the retail value of excess PV generated electricity produced on-site, but not used by the customer. This credit appears on the customer's monthly utility bill. Net metering also ensures that PV customers are not assessed additional utility fees and charges simply because they have installed their own clean generation technology. Essentially, it establishes that by law PV generation is a valuable demand reduction technology that should be encouraged and not penalized."

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: stelletje sufferds, we zijn hartstikke GOED bezig en we moeten niet BESTRAFT, maar BELOOND worden voor die kilowattuurtjes schone stroom die wij op het net zetten. Schei uit met dat eeuwige gezeur en neem die kilowattuurtjes van ons af voor dezelfde prijs als waarvoor jullie vaak zéér donkergrijze stroom of natuurstroom aan ons verkopen! Let wel, inclusief REB en BTW, en de netbeheerder moet het variabele kWh deel ophoesten. Totaal dus plm. 20 eurocent per kWh (anno 2006, dat wordt nog meer als de elektriciteitsprijs blijft stijgen) en geen cent minder! Of willen jullie soms als consumentenpesters en "burgerbashers" in de annalen terecht komen?

http://www.powerlight.com/california/index.shtml


26 april 2006: Nieuwe poging voor one million solar roofs program. Bij de eerste poging om SB 1 aangenomen te krijgen, werd dit extreem ambitieuze zonnedak programma in California afgeschoten, tot grote frustratie van enthousiast promotor Arnold Schwarzenegger. Echter, toen de CPUC een fors deel van het programma naar zich toetrok en dit een groot succes bleek te krijgen, is het programma opnieuw ingebracht als een serieus wetsvoorstel (MSR "bill") om zon-PV voorgoed tot een succes te maken in de U.S.A., te beginnen in California. Zet hem op, geachte senatoren! Alle saboteurs gelieve te emigreren (naar Nederland bijvoorbeeld)...

http://solarbuzz.com/News/NewsNAGO301.htm


26 april 2006: Hoe breng ik de boodschap op diplomatieke wijze? In een interview met Gosse Boxhoorn, directeur van Solland Solar BV door SolarPlaza.com, werd het rampzalige (duurzame) energiebeleid van het Nederlandse kabinet op de volgende ietwat omfloerste wijze beschreven:

"The Dutch Government is currently encountering major difficulties on how to handle the renewables portfolio. Subsidies for wind and biomass projects are being discussed, implemented and stopped. The same happened with solar projects. The debate on nuclear has even been reopened. It is still unclear what will happen…"

http://www.solarplaza.com/content/pagina/Interviews%20by%20SolarPlaza/43587


24 april 2006: California Solar Initiative krijgt opvolger? Volgens de "California State Controller" Steve Westly die op een Policy Forum op het Stanford Institute for Economic Policy Research’s (SIEPR) wat over schone energie voor California en de U.S.A. ging zijn “Solar Success Initiative” presenteerde.

U mag zelf proberen te begrijpen wat de heer Westly in zijn plannen aangeeft, maar onderstaande punten geven wat mij betreft haarfijn aan dat Amerika heel erg hard aan het veranderen is op het vlak van de energievoorziening en de acceptatie tot op hoog politiek niveau van decentale energieopwekking, ook door de individuele burger. Hier wordt duidelijk gesuggereerd dat "net metering" ook mag leiden tot een bescheiden winst voor diegenen die hun hele dak vol zonnepanelen willen leggen en het overschot terugleveren aan het net. Gezien, geachte hollandse krentenweger-netbeheerders??? Lees ook de rest van het artikel, link onderaan!

  1. Eliminate the net metering cap. Right now the incentives to put solar on the grid will dry up when California reaches only .5% of peak demand, which analysts predict could happen as soon as this year.
  2. Offer stronger financial incentives for residential solar. Right now customers with net metering contracts can at best earn a $0 bill. Steve Westly believes that allowing residential solar users to earn a fair price from their clean generation will give the market a healthy push.
  3. Reduce the paperwork burden to make it easier for California homeowners to go solar.
  4. Lift the limits on how large net metering solar installations can be. Right now, net metering installations are limited to 1MW.
  5. Compel municipal utilities to participate in solar incentive programs.

http://www.californiachronicle.com/articles/viewArticle.asp?articleID=8468


24 april 2006: Eerste CSP trogcentrale in werking in Arizona. 6 rijen van 4 en een halve meter hoge parabolische spiegels met een lengte van elk ongeveer 366 meter lang: een oppervlakte van ongeveer 9.300 m² spiegel voor de opwekking van duurzame zonnestroom via, in het onderhavige geval, superverhitte olie die indirect via stoomproductie een turbine aandrijft. Ook is er een opslagmogelijkheid voor het overschot aan warmte voor productie in de avond, en een "lage temperatuur" optie als nieuw snufje. Solargenix en Schott Solar waren belangrijke toeleveraars van de hardware. Op Earth Day (22 april) werd de in 15 maanden opgebouwde CSP "plant" door de trotse eigenaar, Arizona Public Service Company, aan het publiek tentoongesteld. Evert Marchie van Voorthuysen (GEZEN) heeft er weer een leuke vakantiebestemming bij.

Maar niet alleen CSP is "on the rise" in deze zonnige woestijnstaat. In separate besprekingen werd voor uitbreiding van de markt "incentives" voor decentrale zon-PV en kleinschalige thermische zonne-energiesystemen gestemd door hetzelfde publieke energiebedrijf. Aldus een medewerker ter ondersteuning van die beslissing: "The demand for solar energy is at an all-time high." Wie weet gaat ook de zon-PV business in Amerika zo'n hoge vlucht nemen dat zelfs Polder PV misschien eens een kijkje komt nemen in God's given country. Wel met een zeilbootje de Atlantische plas overvaren, want we moeten wel duurzaam tot op het bot blijven, uiteraard...

http://www.aps.com/general_info/newsrelease/newsreleases/NewsRelease_315.html
http://www.solarbuzz.com/news/NewsNAGO300.htm


24 april 2006: Silicon Alley in Silicon Valley? Ik moest even nadenken voordat ik een titel kon verzinnen, want er ging iets in mijn degenererende hersenkronkels mis bij het bedenken ervan. Microsoft gaat namelijk "solar", en verdringt daarmee dus in wezen haar core business met een geduchte concurrent, beide met silicium gevoed. 480 kilowattpiek uit "slechts" 2.288 Sunpower modules op de Silicon Valley Campus in Mountain View (inderdaad ja, door Powerlight Corp. aangelegd) is natuurlijk eigenlijk nog niks. Maar het is een leuk begin, en het levert uiteraard weer een hele mooi luchtfoto op:

http://www.solarbuzz.com/news/NewsNAPR635.htm


24 april 2006: Zin in een leuk PV-projectje? U heeft nog ergens een leuk stapeltje zonnepaneeltjes liggen, u heeft uitgebreide ervaring met professioneel installatie werk, uw lei is nog schoner dan menig lid van het Koningshuis, u heeft goede contacten in de U.S.A. (tip: probeer de relaties van vice president Dick Cheney, die zitten overal waar geld aan militaire avontuurtjes te verdienen is) en u kunt wel tegen een paar avondjes militaire bureaucratenbrei doorworstelen om dat opdrachtje te krijgen? Dan kunt u intekenen op de open inschrijving voor een 18 MWp PV-systeem voor Nellis Air Force Base in de Amerikaanse woestijnstaat Nevada. Inschrijven via:

http://www.fbo.gov/spg/USAF/ACC/99CONS/FA4861-06-R-B501/SynopsisP.html


24 april 2006: 401,8 kWp PV-systeem op dak Canadese afdeling schoenenreus Timberland. 1.960 PV modules zijn op het licht hellende dak van een fabriekshal aangelegd ter viering van Earth Day (22 april), een festiviteit die bij dit bedrijf m.b.v. duizenden vrijwilligers tot een eco-event van formaat aan het uitgroeien is. De hal staat in het Canadese Ontario en met de zonnepanelen kan 60 procent van de elektra behoefte afgedekt worden. Eeeuuh, zonnepanelen in de Sahara, meneer B.? Leuke foto op de Solarbuzz site.

http://www.solarbuzz.com/news/NewsNAPR631.htm


24 april 2006: Gevonden voorwerp. Frans is een mooie taal. Veel mooier dan dat lelijke, vaak "harde" hollands. Leuk om te zien hoe zij het afscheid van Shell van het kristallijne silicium beschrijven:

"Shell divorce du cristallin"

Drie keer achter elkaar uitspreken. Mooi hé?

http://www.energies-renouvelables.org/ (bron: nieuwsbrief)


24 april 2006: Marktanalyse Nederland: PV met kennersogen bezien. Ik kreeg van Lowie Peters een dik pak jpg'tjes met het 15 pagina's tellende uitgebreide rapport van het Duitstalige tijdschrift Photon (april 2006) over de marktsituatie met betrekking tot zonnestroom in ons polderlandje. Een uitgebreide bespreking van dit artikel, wat iedereen in Nederland eigenlijk zou moeten lezen, de politici in Den Haag in het byzonder, kunt u hier vinden. In het artikel trouwens een byzondere nieuwe term voor de "paniek" die er uitbrak toen Balkenende II de EPR het riool in spoelde, eind 2003. Ik heb deze typisch Duitse term meteen, als uitzondering, op mijn "Wâzeggu" pagina opgenomen, met een leuke woordspeling als toetje...

Ook een zeer belangwekkend nieuwtje uit de wandelgangen van Economische Zaken waarvan u beslist kennis moet nemen (for what it's worth, selbstverständlich...).

Mocht u het volledige oorspronkelijke artikel willen zien, stuur dan een e-mail. Als u op het grote plaatje op de nieuwe pagina klikt, kunt u trouwens nog een "leseprobe" over de financiering van PV uit hetzelfde nummer downloaden. Ook in Duitsland begint de verhitte strijd om het slijk der aarde, maar hopelijk zijn de politici aldaar van wat steviger signatuur dan die slappe hap in Den Haag om weerstand te bieden tegen al te overhaaste stappen om aan de de beste wetgeving ter wereld op het vlak van duurzame energie te laten knagen door scherpe atoomrattentandjes...


22 april 2006: En ook Aleo in de dunne laagjes gestapt. Aleo is een zeer succesvolle fabrikant van degelijke polykristallijne zonnepanelen die al op heel wat Nederlandse daken forse hoeveelheden supergroene zonnestroom maken. Maar ook zij richten de blik op de toekomst en gaan 72 miljoen Euro steken in een fabriek in het gehucht Havel in de Duitse deelstaat Brandenburg N. van Berlijn om dunne laag CIGSS cellen te gaan produceren die aan de University of Johannesburg (UJ) in Zuid Afrika zijn ontwikkeld, en waarvan de teamleider professor Vivian Alberts beweert dat zij al rendementen van 14 tot 15 procent behaald hebben. In mei moeten de werkzaamheden al gaan beginnen voor een 30 MW productielijn, hetgeen in 2009 al tot 60 MW aangegroeid zou moeten zijn. CIGSS staat voor copper (koper), indium, gallium, sulfide en selenium bevattende dunne laag modules.

Het motto lijkt tegenwoordig wel: als je niet meedoet met de "dunne laag hype" ben je een loser...

http://www.photon-magazine.com/news/news_2006-04_eu_aleo.htm


21 april 2006: Zeer Zonnig Jubileumnummer. Energie+, wat in het bepaald niet grijze verleden nog gewoon "Duurzame Energie" heette, en tijdens de overgangsfase 1 nummer zelfs "Joule" gedoopt was, heeft haar jubileumnummer (25 jaar na de eerste editie in april 1981) gewijd aan een "clash der generaties". Een uitermate leuk experiment in de vorm van een discussie tussen 4 in de energiewereld gepokt en gemazelde heren en 4 uiterst ongeduldige jonge heethoofden, waaronder gelukkig toch nog 1 dame (volgende jubileumnummer gaarne een meer evenwichtige spreiding der geslachten...). Echter, nog veel leuker voor ons zonne-energie adepten is natuurlijk het vele "zonnigs" wat dit mooie nummer (met als titel "Heeft zon de wind in de rug?") te melden heeft in de tweede helft:

  • Stichting GEZEN krijgt de gelegenheid haar CSP (Concentrating Solar Power) plannen weer eens toe te lichten. Drie "deskundigen" geven commentaar, waaronder Wim Sinke (ECN), Paul Metz (Integer Consult, TREC), en een of andere vreemde eend in de bijt die zegt 70 procent elektrisch zelfvoorzienend te zijn... (pp. 24-27)
  • Het Helianthos dunne-laag PV project (verkocht door Akzo aan NUON) van de technische kant belicht door van de Sanden van de TU/e (pp. 28-29)
  • Ene Floris Wouterlood, voorzitter van de Z.P.V., over de "duivelse potenties" van de "slimme meters" die er aan dreigen te komen (p. 33)
  • Boekbespreking van Shell researcher Frank Niele over de nieuwste ontwikkelingsfase van de mens: naar een "Heliocultureel" tijdvak waar de aarde letterlijk en figuurlijk om de zon draait. Met interessante reactie van o.a. René Blickman, directeur van zonnestroom specialist Stroomwerk. (pp. 38-40)
  • Bespreking van de planning van het thermische zonne-energie leverende zoneiland in de wijk Noorderplassen in Almere door NUON (pp. 42-43).

Abo's: Æneas, postbus 101, 5280 AC Boxtel, tel. 0411-650085, fax 0411-650080; http://www.aeneas.nl; e-mail uitgeverij mail@aeneas.nl


21 april 2006: Regeren is vooruitzien. Steeds meer bedrijven zien het licht in de voormalige bruinkoolstreek rond Leipzig (Oost Duitsland) schijnen (inmiddels ook wel bekend als "Solar Valley"). Niet omdat ze van bruinkool houden, no way! Dat is immers voor de pioniers (die al lang geen pioniers meer zijn, al is dat nog niet overal even goed doorgedrongen) "Geschichte", want als je in Duitsland gaat investeren, moet je wel je talen leren spreken. Dat sommige Hollanders daar nog steeds, 61 jaar na WOII "moeite" mee hebben, zoals ik op 19 april van een medewerker van de gemeente Amsterdam tot mijn verbijstering hoorde, moeten we dan maar snel vergeten. Neen, laten we vooral een voorbeeld nemen aan Australië. Wablief? Juist, dat smerige, het Kyoto protocol niet ondertekend hebbende eenzame ei-land aan de andere kant van de aardkloot. Aangezien ze daar in de regering niet echt opschieten in hun zonovergoten (van hele foute fossiele grondstoffen vergeven) land, dacht de in het aan de west-Australische kust gelegen Perth zetelende firma Prime Solar Pty Ltd. dan ook: Laten we dan maar gaan zitten waar de kennis is, de wil om er wat moois van te maken, een goede arbeidsmoraal, en een uitzonderlijk goed, stabiel klimaat voor de ondersteuning van duurzame energie.

Dus wat staat er te gebeuren? Prime Solar gaat op 81.000 m² vlak bij de beroemde zonnecel fabriek van Q-Cells in het 50 km. N. van Leipzig liggende Thalheim een eigen fabriek voor de continue productie van polykristallijne wafers bouwen met een verbijsterende omvang van 680 Megawattpiek productie per jaar voor een projectinvestering van slechts 525 miljoen (US) dollar en een voorziene full-time arbeidsinzet van zo'n 1.000 man/vrouw hoog-gekwalificeerd personeel in deze om werkgelegenheid schreeuwende Duitse regio. Q-Cells gaat deze wafers vervolgens inzetten voor de productie van hoogwaardige zonnecellen. De eerste lijn met een productie van 50 MWp (USD 45 miljoen) moet in 2006-7 reeds gaan draaien. De Duitse staat gaat gunstige leningen ondersteunen, risicokapitaal wordt door de Commerzbank ingebracht.

Het bedrijf onderzoekt alternatieve produktiemethoden voor het verkrijgen van zuiver, PV-grade silicium uit lokale grondstoffen en investeert ook in west Australië in deze zeer belangrijke fundamentele processtappen voor de kristallijne PV-technologieën. Tenslotte wil het bedrijf via een nieuwe dochter, Prime Solar Power Pty Ltd., zelf zonnecentrales in het zonrijke Australië gaan ontwerpen en bouwen, te beginnen bij het op Polder PV al eerder gesignaleerde Perenjori (2 MWp) en Perth zelf (10 MWp).

Motto: if you can't beat them, join 'em!

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44675


21 april 2006: E.U. steun voor dunne laagjes. Sinds februari wordt door de E.U. 21 miljoen euro gestoken in het ATHLET programma (Advanced Thin Film Technologies for Cost Effective Photovoltaics) waarmee een versnelling van de marktintroductie en rendementsverbeteringen bereikt zal moeten worden voor deze geduchte concurrent van de "klassieke" poly- en monokristallijne PV-technieken. Het in Berlijn zetelende Hahn-Meitner-Institut (HMI) zal dit 4 jaar durende programma coördineren, waarvan het doel op de middel- tot lange termijn zal zijn om de commerciële (fabrieksmodule) rendementen van de dunne laag technieken op het niveau van 15 tot 20 procent te krijgen.

http://www.photon.de/news_archiv/details.aspx?cat=News_Archiv&sub=Forschung_Technik&pub=1&parent=211

Meer over de opkomende dunne laag technieken, inclusief organische PV toepassingen in het recente RE Insider artikel van Lawrence Gasman:

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44634


21 april 2006: Nieuwe zonnepanelen ruiken naar rotte eieren... Op alle fronten wordt getracht om alternatieven voor de "dure" polykristallijne zonnepanelen in produktie te krijgen. Een nog wat "ongebruikelijke" loot aan de inmiddels al tot een forse boom uitgegroeide dunnelaag sector binnen de zonnestroombranche zijn de zogenaamde CIS-modules waar de "S" ditmaal niet voor Selenium, maar voor Sulphur staat. Zwavel, dus. Men verwacht veel van deze toepassing omdat de produktieprocessen fors simpeler en energiezuiniger kunnen worden, zwavel ruim voorradig is en goedkoop, en de rendementen weliswaar nog niet hoog (6-7 procent modulerendement, in het lab is al 12 procent aangetoond), maar snel stijgend zijn. Bij de firma Biohaus staat reeds een eerste kleine testcentrale met de nieuwe modules, en de producent Sulfurcell Solartechnik GmbH in Berlijn wil dit jaar al een produktie van 1,5 Megawattpiek in de markt gaan zetten, snel uit te breiden tot 5 MWp. De eerste modules zijn 125 bij 65 cm. groot (ruim 0,8 m²), hebben al een nominaal vermogen van 52 tot 55 Wp, zien er fraai zwart uit, en zouden goed toegepast kunnen worden als gevelbekleding in de gebouwde omgeving.

http://www.photon.de/news_archiv/details.aspx?cat=News_Archiv&sub=Forschung_Technik&pub=1&parent=198 (nieuwsbericht op de Photon site)
http://www.sulfurcell.de (website van fabrikant met veel interessante info, deels engelstalig beschikbaar)
http://www.sulfurcell.de/datenblaetter.html  (produktoverzicht met technische data)


20 april 2006: Schaduweffecten nader bekeken. Bij het opmaken van de nieuwe maandgrafieken keek ik nog eens na hoe het met de verschillen tussen de twee paneelgroepen is gegaan in de periode dat er (marginale) schaduwwerking op ons systeem is midden in de wintermaanden. De voorste rij van 6 panelen werpt dan namelijk tijdens de ochtend- en namiddaguren een schaduw op de 4 108 Wp panelen in de achterste rij, en dat is goed af te lezen aan de opbrengstgrafieken als je die nauwkeurig gaat bekijken.

In de figuur hiernaast ziet u een detail van de genormeerde weekopbrengst grafiek van de twee paneeltypes: lichtblauw de 4x 93 Wp groep (onbeschaduwd); paars de 6x 108 Wp groep (4 van de 6 panelen beschaduwd in mid-winter), aangegeven voor elke week. Weergegeven is de periode van 12 september (2005: week 37) tm. 9 april (2006: week 14). De rode getallen geven de volgende periodes weer: (1) nog geen schaduweffecten; (2) schaduweffecten in periode van plm. eind oktober tot medio februari; paarse kolommen continu onder de blauwe liggend; (3) einde van periode met schaduweffecten (tot de volgende winterperiode). Doordat februari zeer somber was, zijn de normaal in die maand nog voorkomende schaduweffecten marginaal en halen de paarse kolommen de blauwe alweer in omdat de 108 Wp panelen hogere rendementen geven in combinatie met de OK4 omvormers dan op de oudere 93 Wp panelen bij continu bewolkt (vrijwel schaduwloos!) weer. Het meeste "last" hebben we van de schaduw in de wintermaanden december en januari, maar aangezien de opbrengsten in deze maanden toch al zo laag zijn, zelfs al is het zeer zonnig, zijn de "verliezen" van de 4 (tijdelijk) beschaduwde panelen niet dramatisch. N.B.: de genoemde verschillen zijn uitsluitend te herleiden tot de beschaduwing omdat in genormeerde grafieken door Polder PV altijd eventuele inverter defecten (die er niet meer zijn geweest sinds de renovatie van het Sunpower® systeem) worden uitgefilterd!

Goed is in de zeer zonrijke week 4 (23-29 januari 2006) te zien dat door de schaduwwerking de genormeerde opbrengst van de 108 Wp groep (paarse pijl) structureel achterblijft bij die van de - in theorie iets slechter presterende - 93 Wp groep (blauwe pijl). Buiten de winterperiode met beschaduwing is dat verschil omgekeerd, zoals rechts, onder het getal 3 alweer goed is te zien (vanaf week 8). Week 4 van 2006 was tot nu toe een recordweek voor de maand januari, slechts door week 2 van 2005 op de onbeschaduwde 93 Wp panelen geëvenaard (zie genormeerde weekproductie grafieken per jaar).

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


© 2006 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP