starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
zontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index
 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 108

meest recente bericht boven

Specials:
Nieuwste PV statistiek cijfers van Netbeheer Nederland
in historisch en actueel perspectief

25 mei 2013 - 7 juni 2013

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

Voor een selectie van interessant nieuws over andere duurzame energiebronnen en gerelateerde zaken: zie duurzame energie nieuwspagina

actueel 110-101 100-91 90-81 80-71 70-61 60-51 50-41>>> highlights


6 juni 2013: Verklaring op website Scheuten Solar. N.a.v. het schokkende bericht van gisteren viel mijn oog op een artikel bij PV-Magazine.de, die verwees naar een "verklaring" op de website van Scheuten Solar. Die had ik gisteren nog niet gezien. Inmiddels wel.
Op de website staat inmiddels op de "homepage" (geen verdere links te zien) een "verklaring" voor de faillissementsaanvraag. Daarin worden o.a. de fors omlaag vallende module prijzen, en de sterke concurrentie ("onder anderen" uit Azië) als achtergrond genoemd. Het marktaandeel van "het nieuwe" Scheuten Solar kon in 2012 alleen worden gered met negatieve marges, een trend die aan het eind van dat jaar weer ten goede kon worden gekeerd door diverse activiteiten te reorganiseren.

Scheuten Solar (NB: de nieuwe "Scheuten Solar Solutions B.V.") noemt zelf de beslissing van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit om te waarschuwen tegen de (Multisol®) modules van het OUDE (gefailleerde) Scheuten Solar Systems B.V. (waar ze eerder van te kennen hebben gegeven dat ze niets [meer] met dat bedrijf te maken zouden hebben) als belangrijke negatieve impuls voor het nieuwe bedrijf. Daarnaast wordt als extra negatief signaal een curieuze claim opgevoerd. Namelijk dat "the solar market as a whole was turned into a vacuum due to the proposed anti-dumping measures by the EU on Chinese solar modules". Ik weet niet waar Scheuten dat curieuze en mistige "vacuum" vandaan heeft. Er zijn immers grote hoeveelheden PV-modules verkocht op talloze markten, de eerste maanden van 2013 - het waren soms zelfs verbijsterend grote hoeveelheden, zoals in Japan en UK. En als ze Twitter hadden gevolgd, hadden ze wellicht verbaasd geweest over de talloze nagelneue PV-projecten die trots door vele tientallen installatiebedrijven werden getoond, met een bijna dagelijkse frequentie... Ik zou dat toch niet een "vacuum" in de PV-markt willen noemen.


^^^
Screendump van cache pagina van de website van de "nieuwe Duitse dochter" van
Scheuten Solar. De "gevierde comeback" (met rode pijltjes aangeduid de trotse aankondiging
voor presentie op Intersolar München op 12 juni 2012) was van korte duur:
Nog geen jaar later lijkt het avontuur alweer te zijn afgelopen.

Bovenaan, onder 29 oktober 2012, verwijzing naar de aankondiging van de reparatie poging van de
brandgevaarlijke Alrack junction-boxen van het gecertificeerde bedrijf Suncycle (registratie pagina
bestaat nog). Een proces wat door de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit echter niet als
betrouwbaar werd geacht (lees: in NL op eigen risico).

In ieder geval, aldus de statement op de website van Scheuten Solar, zou "the parent company and shareholder" (lees: het Chinese Aikosolar) op 29 mei 2013 besloten hebben om hun aan het nieuwe Scheuten Solar geleende gelden op te eisen. Wat de bedrijfsleiding tot de faillissementsaanvraag heeft gedwongen. Op 4 juni 2013 kreeg dit - zie het vorige artikel - zijn beslag. Curator is de heer Van den Heuvel van Meulenkamp Advokaten. Waar schuldeisers hun claims kunnen indienen.

Uit bovenstaande lijkt ook duidelijk te worden, dat eerdere suggesties (oorspronkelijk van Solar Magazine) dat Aikosolar zelf betalingsproblemen zou hebben niet "bewezen" zijn (ik heb er nog geen aanwijzingen voor gevonden). Ze wilden kennelijk gewoon hun investering terug omdat ze het avontuur met de nieuwe Scheuten Solar niet meer zagen zitten.



KLIK
op foto voor uitvergroting

De module fabriek toen daar nog het Duitse equivalent van het "oude" Scheuten Solar Systems B.V. zat, met een nagelneue extra module productie lijn, en een PV-installatie op het dak waar de Nederlandse Windvogel aandelen in heeft. De toekomst voor deze aan de Scheuten Solar Straße nr. 2 gelegen fabriek - na het eerste faillissement in handen gekomen van het ook onder Aikosolar opererende "nieuwe" Scheuten Solar Germany, is door de nieuwe faillissementen hoogst onzeker geworden. Foto genomen tijdens bezoek georganiseerd door ODE (zie ook reportage / verslag van Henk Daalder, van 17 mei 2009)

PV-magazine.de meldde, dat ook de Duitse dochter van het "nieuwe" Scheuten Solar daardoor "Konkurs beim Amtsgericht" moest aanvragen. De toekomst van de ooit beroemde module fabriek in Gelsenkirchen, die zo'n bewogen geschiedenis achter de rug heeft, is uiterst onzeker geworden.

http://www.scheutensolar.com (gelezen 6 juni 2013)
PV-Magazine.de (6 juni 2013)


5 juni 2013: Screenshot van de week. Weer een grote aardschok in Limburg: doorstart Scheuten Solar failliet. Via Solar Magazine kregen we het bericht door dat de compleet onafhankelijk opererende "opvolger" van het op 30 maart 2012 gefailleerde Scheuten Solar Systems (surséance: eind februari 2012), Scheuten Solar Solutions B.V., en twee zusterbedrijven alweer failliet zouden zijn gegaan. Pas vanmiddag laat werd dat duidelijk in de registraties bij de Kamer van Koophandel (overdag stond die indicatie er nog niet bij):


© Kamer van Koophandel (https://www.kvk.nl)


Het screenshot geeft in rood de aankondiging van het faillissement, in de startpagina voor Scheuten Solar Solutions B.V. bij de Kamer van Koophandel. Vergelijkbare plaatjes zijn te zien voor de zuster B.V.'s Scheuten Solar Trade, en voor Scheuten Solar Projects.

Aikosolar - enigma
Volgens Solar Magazine zou het Chinese concern Aikosolar, voluit geheten Guangdong Aiko Solar Energy Technology Co., Ltd., wat in de zomer van 2012, na een eerste mededeling van de curator op 3 april 2012,
het failliet gegane Scheuten grotendeels had overgenomen, zelf in betalingsproblemen zijn gekomen. Op de site van het in Foshan City, Guangdong Province (China), zetelende Aikosolar, of op het internet is daar echter (nog) niets over te vinden. Die site van Aikosolar is sowieso erg schaars met informatie, en er is daar zelfs nooit iets over de overname van Scheuten te vinden geweest. In het PV-Tech artikel over de overname van "essential" onderdelen van het gefailleerde Scheuten Solar Systems door Aikosolar (12 juni 2012), werd nog gerept van "Aikosolar’s financial strength and Powerway’s EPC experience". Waarbij de activiteiten van Aikosolar dochter Powerway, een project ontwikkelaar, als mooi complementair aan de activiteiten van de overgenomen onderdelen van Scheuten Solar werden gezien.

Opvallend daarbij is, dat ik sinds maart 2013 zo'n tien e-mails heb gekregen van Aikosolar's project-ontwikkelaar Powerway, waarin nogal wat activiteiten op allerlei gebieden werden omschreven, en het optimisme zo'n beetje van het scherm spat. Het zeer professioneel ogende bedrijf claimt in die mails "has successfully completed more than 600 MW of solar farms worldwide". Op de website van Powerway staan een hoop grote deels complexe PV-projecten in Japan, China, en vele andere landen. Ook heb ik inmiddels een projectbeschrijving van de volgens eigen zeggen grootste PV-centrale van Zuid-Afrika, een 94,5 MWp project in De Aar, van Powerway (die daar een assembly plant voor montagematerialen heeft gebouwd). En een enorm, door de EU ondersteund off-grid project van 350 MWp voor de tyfoon-gevoelige Marshall eilanden in de Stille Oceaan. Ze hebben dus een aanzienlijke project portfolio. Heeft Powerway cq. moederbedrijf Aikosolar wellicht een (veel) te grote broek aangetrokken en zich mogelijk heftig verslikt in enkele grote, geld vretende PV-projecten?

Als het gerucht waar is dat het Chinese moederbedrijf in de problemen zou zijn geraakt, geeft dat weer voor de zoveelste maal aan, dat de "werkelijkheid" rond zaken in de PV-business heel wat mistiger in elkaar steekt dan je op het eerste gezicht zou denken... Het PVtech artikel uit juni 2012 besluit ook nog eens met een überoptimistisch vooruitzicht: “Scheuten Solar will aim to sell around 200 megawatts of modules annually, "which will bring …[it] back in the position as a top brand in the European PV market".”

Daarbij wordt uiteraard op de module fabriek in Gelsenkirchen gedoeld, waar Polder PV nog een bezoek heeft afgelegd, destijds, met ODE. De vraag is of die fabriek, waar volgens Der Westen tijdens de eerste overname nog 40 medewerkers zouden werken (130 medewerkers waren toen in een "transfer traject" gedropt om stapsgewijs af te laten vloeien, wat ook al de nodige problemen heeft gegeven), een tweede faillissement zal kunnen overleven. En wat er met de "oude" Multisol® modules van het "vorige" Scheuten Solar Systems moet gaan gebeuren, die op dringend advies van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit zijn afgeschakeld vanwege hun brandgevaarlijke junction-box wordt nu echt een enorm probleem voor de eigenaren. Bij wie moeten ze straks terecht met hun afgeschakelde, niets opleverende zonnepanelen? Ik hoop dat vooral voor die mensen een oplossing gevonden kan worden. Dat zal een duivels lastige worden voor de nieuwe curator van Meulenkamp Advocaten, die het faillissement van de drie "nieuwe" Scheuten BV's tot een goed einde moet zien te brengen...

http://www.solarmagazine.nl/nieuws/chinees-scheuten-solar-opnieuw-failliet.html (5 juni 2013)
Wijlimburg.nl ("Zeven bedrijven failliet (waaronder 2e keer Scheuten Solar)"; 4 juni 2013)
http://www.limburger.nl/article/20130604/REGIONIEUWS01/130609431/1321 (4 juni 2013)
http://www.curatoren.nl/fo/insolventie/222021/scheuten-solar-solutions-bv
http://www.curatoren.nl/fo/insolventie/222020/scheuten-solar-trade-bv
http://www.curatoren.nl/fo/insolventie/222019/scheuten-solar-projects-bv

PVtech.org ("Scheuten saved by Aikosolar", 12 juni 2012)
Derwesten.de ("Scheuten Solar hat geheiratet", 12 juni 2012)


5 juni 2013: EU Regulation No. 513/2013 gepubliceerd. Ook al is hij "maar" 43 pagina's lang, ongeveer halverwege de dag is het officiële document van de EU (European Commission) vandaag gepubliceerd. Ik had er gisternacht al over gerapporteerd. Het staat stijf van de details, getallen en rekenvoorbeelden, verdeeld over maar liefst 281 "paragrafen". En er zal vast al flink in getuurd worden door belangenclubs als AFASE om te kijken of de EC wellicht niet een blunder heeft gemaakt zodat ze gaten kunnen schieten. Ik wens ze daarbij veel succes, het document lijkt te staan als een huis.


^^^
Screendump van eerste stukje van de eerste pagina van de "regulation" zoals die in het officiële
orgaan van de Europese Unie is gepubliceerd. Volledige document, zie onder deze link.

In de officiële paper ("Wet") wordt o.a. een tabel gegeven met "dumping margins" zoals die voor verschillende aanbiedende Chinese bedrijven zijn vastgesteld. Daar zitten uiteraard enkele "bekende grote namen" bij (en de nodige onbekende). De Gucht had gesproken over gemiddeld 88% te lage prijzen voor Chinese modules. Dit zijn de vastgestelde verhoudingen bij enkele in NL bekende merken, waarvan veel lezers vast ook wel modules op het dak kunnen hebben liggen.

Dumping margins (percentage "te laag aangeboden prijs module t.o.v. CIF Union frontier price, vóór douane kosten", d.m. betreft "voorlopige, gewogen, gemiddelde" percentages):

  • Versch. dochters van in NL onbekend (?) Jinzhou 48,1%
  • Suntech (waarvan grootste steunpaal Wuxi failliet is gegaan) 71,5%
  • LDK Solar 88,4%
  • Trina 93,3%
  • Yingli 96,2%
  • JA Solar 99,0%
  • Delsolar 112,6%

  • Andere meewerkende bedrijven: 88,5%
  • Alle andere bedrijven: 112,6%

Nota bene: de individuele "duty rates" die zijn vastgesteld voor o.a. deze leveranciers zijn, zoals in het vorige artikel al vermeld, veel lager, zie daarvoor artikel 1 achteraan in het document. Ze liggen tussen de 38,3% (Jinzhou dochters) en 67,9% (niet met EC meewerkende bedrijven, met name genoemd Delsolar). En gaan automatisch in op 6 augustus als er geen oplossing wordt geboden van Chinese zijde.

Opvallend is de hoge graad van medewerking die EC claimt te hebben gekregen van Chinese producenten: "more than 80 % of total Chinese exports to the Union, the level of cooperation can be considered high". Dat betekent, dat het grootste deel van de aanbieders per 6 augustus "automatisch" te maken zal krijgen met de "lagere voorlopige rechten" (lees: heffing), als er gedurende juni en juli geen definitieve oplossing wordt geboden vanuit Chinese zijde. Alle producenten moeten sowieso vanaf morgen 11,8% "rechten" betalen bij inklaring EU.

Het document besluit met 4 artikelen:

Art. 1 beschrijft de invoering van een "provisional anti-dumping duty" op een serie gespecificeerde PV producten door Chinese ondernemingen geëxporteerd naar de EU (kristallijne PV modules, cellen en wafers), elk met een eigen "CN code". En, heel belangrijk (stoppen van de "USA loophole"), "originating in or consigned from the People’s Republic of China". Ook worden van de heffingen uitgesloten producten genoemd (mobiele PV gadgets, dunnelaag modules).

Lid 2 van dit artikel geeft 11,8% "duty" weer vanaf ingangsdatum van de regeling voor alle producenten. Vanaf 6 augustus worden de echte "duties" per bedrijf/groep gespecificeerd.

Art. 2 regelt de mogelijkheid om de onderliggende detail berekeningen van de EC te kunnen opvragen (door "interested parties"), binnen 1 maand na publicatie van de regeling. En om commentaar te mogen leveren op de regeling.

Art. 3 geeft een wijziging van de eerste regeling weer, die de "registratie" van Chinese PV importen vastlegde. Met dit artikel wordt die op 6 april 2013 gestarte registratieverplichting vanaf 6 juni 2013 stopgezet, en de facto "vervangen" door de "provisional anti-dumping duty" op alle importen zoals geregeld in het nu gepubliceerde document.

Art. 4 tenslotte geeft aan dat deze wettelijke regeling van de EU officieel in zal gaan op de dag na publicatie van de tekst in het officiële Journal van de EU. Dat was vandaag. Morgen, 6 juni 2013, wordt deze regeling van kracht.

Tot slot is er een annex toegevoegd met een behoorlijk lange lijst met de namen van de Chinese bedrijven die "medewerking" zouden hebben verleend aan het onderzoek van de EC. Er zijn zat bedrijven die niet op die lijst staan (ik weet al van een bedrijf wat beslist in Nederland heeft geleverd, dat zullen er vele zijn). ENF telt momenteel nog steeds 557 Chinese aanbieders van PV modules. Daarvan staat slechts een klein deel op de EC lijst.

De webmaster van Polder PV zal als hij tijd heeft verder bladeren in de documentatie om te kijken of daar nog opvallende, eventueel vermeldenswaardige zaken in staan vermeld.

"COMMISSION REGULATION (EU) No 513/2013 of 4 June 2013"
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2013:152:0005:0047:EN:PDF

PV-Tech.org (6 juni 2013, commentaar op publicatie, verweer AFASE dat er iets niet in orde zou zijn met de uitgangs-data, wat een voorspelbare tactiek is om te proberen een "legal case" op te bouwen richting Europese Commissie)

Commentaar Energieenwater.net (6 juni 2013). Sweegers slaat in dit artikel m.i. de plank vér mis, heeft het zelfs over [prijs]"communisme". En dat de Europese Commissie niet in staat zou zijn om te kunnen bepalen wat de gemiddelde [fysieke!!] kostprijs van PV-modules zou zijn, wat onzin is. Want dat wordt al jaren in vakbladen en door analisten zoals bij Photon Consulting regelmatig tot in groot detail uitgeplozen. De kostprijs verwachting voor de sector ligt in de ordegrootte van 45-52 Eurocent/Wp [optimistische prognose!] voor de nog komende [!!] jaren 2014-2015, het laatste getal voor een zeer grote moderne 1,4 GW productie lokatie (Photon 8/2012: 24-30). Door veel Chinese aanbieders werd een paar jaar lang al ver onder de 40, zelfs richting 30 ct/Wp gedumpt, en dat CIF af Europese haven na eigen marge en overzees vervoer. EC concludeerde dat er gemiddeld tijdens onderzochte periode 88% onder "normale" kostprijs is gedumpt...

VVD.nl (6 juni 2013). Te bizar voor woorden! VVD, die zich NOOIT hard heeft gemaakt voor enige structurele, hard in Wet vastgelegde, zinvolle en toekomstbestendige ondersteuning voor zonnestroom in eigen land, komt nu opeens uit de luie fauteuil en begint te schuimbekken en onzin uit te kramen ("de Gucht moet importheffingen in China afschaffen"...). Je broekt zakt er spontaan van af, de Gucht moet van VVD bij het NL parlement "op het matje komen". Gaaaaap...

Consumentenbond.nl (6 juni 2013). "De Consumentenbond adviseert consumenten om zich door de importheffing niet te laten afschrikken. Het is met deze heffing nog steeds aantrekkelijk om zonnepanelen aan te schaffen". Waarvan akte.

Nagekomen

De Morgen (België, 21 juni 2013 - De Gucht is in gesprek met Chinese Handelsministerie [MOFCOM] om tot een "acceptabele oplossing" te komen...)


5 juni 2013: Karel de Gucht Brussel over "dumping" heffing Chinese PV-modules: "redelijk en verstandig besluit" EC. Op 4 juni 2013, de dag voorafgaand aan de wegens EU wetgeving verplichte publicatie van een document met daarin "voorlopige heffingen" op Chinese PV modules (en cellen en wafers) een on-line te volgen video getoond op het EbS Channel. Vanaf een paar minuten na half vier 's middags. Met daarin een verklaring van EC commissaris De Gucht waarom die voorlopige heffingen er gaan komen, na een "coulance" periode van 2 maanden, met een veel lager bedrag.

Ik vond het een duidelijk verhaal, krachtig verdedigd, en zonder opzichtige tierlantijnen gebracht. Vandaag, 5 juni 2013, zou het officiële document gepubliceerd moeten gaan worden, wat zo'n 52/53 pagina's omvang zal hebben. Ook daaruit - en uit de presentatie van de Gucht - blijkt al dat de Europese Commissie, die zichzelf als onafhankelijke bewaker van eerlijke handelspraktijken ziet, en daarin ook haar eigen weg blijft gaan (ondanks fenomenaal opgeschroefde druk de laatste weken), absoluut niet over een nacht ijs is gegaan. Net zo min als het Department of Commerce in USA dat heeft gedaan. Alleen waren de belangen in Europa nog veel hoger, gezien de 21 miljard Euro export van Chinese PV-modules naar de EU in 2011.


^^^
EU Commissaris Handel, Karel de Gucht
Brussel, 4 juni 2013

© ec.europa.eu (link)

In het onderstaande overzicht de belangrijkste punten die de Gucht te berde bracht:

  • Er worden "voorlopige rechten" (lees: heffingen, het door EC gebezigde woord is zeer duidelijk bedoeld om aan te geven dat ze vindt dat het niet om "strafmaatregelen" gaat) opgelegd om dumping van Chinese modules (en cellen en wafers) op de EU markt tegen te gaan.

  • Er is 9 maanden onderzoek in gaan zitten om alles op een rijtje te krijgen (m.b.t. introductie "voorlopige heffingen").

  • Uitgebreid overleg geweest met alle belanghebbenden.

  • Dumping is overduidelijk en onmiskenbaar aangetoond.

  • Schade aan EU industrie is overduidelijk en onmiskenbaar aangetoond.

  • Anti-dump heffingen / "rechten" moeten wegens voorschriften in EU wetgeving dan ook onherroepelijk worden ingevoerd.

  • Vanaf 6 juni moest - wederom wegens wettelijke voorschriften - een voorlopige heffing ingevoerd worden, totdat begin december definitieve bedragen kunnen worden vastgesteld. Dan volgt tevens het besluit voor het uitoefenen van de "rechten" voor een periode van 5 jaar "to remove the harm caused by the dumping to the European industry", zoals EC dat formuleert.

  • Er is echter uit strategische en diplomatieke overwegingen door EC gekozen voor een "afkoelingsperiode" van 2 maanden om de ergste kou uit de lucht te halen, en om TIJDELIJK een veel lager anti-dump tarief dan noodzakelijk geacht op te leggen. Om daarmee de Chinese producenten een LAATSTE kans te geven om met een aanbod te komen waarmee zowel de EU als de Chinese producenten kunnen leven.

  • Komt zo'n aanbod binnen die twee maanden (uiterlijk voor 6 augustus) niet, gaat volautomatisch, en onherroepelijk de vastgestelde "formele" voorlopige heffing (van gemiddeld 47,6%) in per 6 augustus, die 4 maanden zal bestaan totdat er (eventuele) definitieve heffingen/"rechten" zullen worden vastgesteld begin december 2013.

  • De vastgestelde "voorlopige" gemiddelde anti-dumping heffing is 47,6%. Chinese producenten die hebben meegewerkt aan het onderzoek van de EC krijgen een lagere heffing opgelegd (37,2%), bedrijven die medewerking weigerden of niet reageerden op informatie verzoeken krijgen een hogere heffing toebedeeld (67,9%). Op 5 juni zal een lijst worden gepubliceerd met de heffingen per Chinese producent (waar dus de mate van "meewerken met het onderzoek van de EC" uit moet zijn te destilleren).

  • Per 6 juni komt er voor de 2 maanden durende "bezinningsperiode" echter een vaste minimale heffing van 11,8% voor alle betrokkenen, die zeer ver onder het niveau ligt van de "88% te weinig beprijsd" voor momenteel verkochte Chinese PV-panelen. Dit is vooral om de enorme klap op te vangen vanwege het feit dat de Chinezen volgens de Gucht al een marktaandeel van 80% zouden hebben in Europa. Wat, bij directe introductie van (gemiddeld) de noodzakelijk "geachte" 47,6% heffing zou betekenen dat in een keer vrijwel de gehele afzetmarkt in EU zou komen stil te vallen. Vooral om zo'n enorme marktschok te voorkomen, is de "overgangsperiode" ingeluid, met voor alle partijen genoemde lage "coulance" heffing van 11,8%. Een getrapte invoering van "rechten" om te voorkomen dat de EU afzetmarkt komt stil te staan. Dat er voor zo'n "lage" 11,8% is gekozen komt vanwege een zogenaamde "lesser duty rule", die uniek door EC wordt gehanteerd om "slechts" een eerlijk speelveld te kunnen krijgen. Andere landen hebben veel zwaardere middelen in het verleden ingezet. Over genoemde "11,8%" is ook geen geheimzinnigheid of ingewikkelde reken-grondslag te melden (n.a.v. vraag uit verzamelde pers). Het is een kwart van het voorziene "gewilde gemiddelde niveau van de uit te oefenen rechten", ruim 47%. De "11,8%" moeten dan ook absoluut niet gezien worden als een "knieval". De bottom-line is, en zal na 2 maanden zijn: (gemiddeld) 47,6%.

  • Als China voor 6 juni met voorstellen komt die "equivalent zijn aan de 47,6% uitoefening van rechten" (en structureel), kan de EC de procedure afblazen. Zo'n alternatief - legaal onder de WTO regels - zou een schriftelijke commitment tot het vaststellen van een minimale verkoopprijs kunnen zijn.

  • Genoemde "bezinningsperiode" kan ook als een laatste waarschuwing aan China worden gezien, zoals de Gucht ook stelde: neem je kans, doe iets aan de dumping in de 2 maanden die nu nog resten (na al een lang, vruchteloos traject waarin er geen concrete verbetering in de "dumping situatie" is opgetreden van Chinese zijde). Gebeurt er niets, gaat 6 augustus automatisch de "voorlopige heffing" in (gedifferentieerd naar "meewerkende" dan wel "niet meewerkende" Chinese producenten). En uiterlijk op 5 december volgt dan de "definitieve heffing" (voor max. 5 jaar), als de EU lidstaten met de dan maximaal gedocumenteerde en uitgewerkte voorstellen kunnen leven en hun fiat geven.

  • De Gucht geeft ook zeer duidelijk aan, dat hij nog steeds op een "vriendelijke" oplossing aanstuurt, een "amicable solution". Hij heeft talloze gesprekken gehad met Chinese spelers, en heeft ze alle kans gegeven om uit zichzelf met acceptabele oplossingen te komen. Tot nog toe is dat nog niet geschied, de zet is nu echt aan de Chinese partijen om binnen twee maanden met zo'n voorstel te komen.

  • De EC geeft aan dat ze mede door deze "afkoelingsperiode" de diplomatieke ruimte heeft gecreeërd waarbinnen ze verder kan onderhandelen om een "minnelijke schikking" te ontlokken, maar dan moet het initiatief wel nu van de Chinezen gaan komen. Het is de laatste reddingsboei die de EC de Chinese producenten toewerpt, die mogelijk wordt gemaakt door artikel 8 van de "Basic Anti Dumping Regulation". Maar EC geeft ook aan dat het "normale" administratieve procedures betreft, waar niet (automatisch) een politieke lading aan gegeven dient te worden. Vergelijkbare maatregelen schijnen eerder al in een hoog opgelopen conflict rond de import van schoenen uit China te zijn toegepast.

  • De Gucht maakte er een zeer sterk benadrukt punt van dat, i.t.t. vele geluiden "uit de markt", de ingreep gewoon volgt uit wettelijke voorschriften, dat er een keiharde dumping ver onder de kostprijs is vastgesteld. Reëele dan wel "eerlijke" prijzen voor Chinese PV-modules zouden volgens de EC 88% boven de huidige "waarde" liggen (genoemde 88% is de zogenaamde "dumping margin"). Er zijn zelfs dumping margins van 112,6% vastgesteld bij sommige producenten. Zowel door EU als door China zijn er handelsverdragen ondertekend die dit soort dumping expliciet verbieden - het is illegaal. Bovendien wordt uitdrukkelijk gesteld dat de te nemen stappen absoluut niet als "protectionistische" maatregelen mogen worden gezien. Maar dat het een noodzakelijke "marktcorrectie" betreft, die ingevoerd moet worden om de nog immer voortdurende schade aan de eigen industrie in te perken. EC stelt dat er een directe causale relatie is vastgesteld tussen de dumping praktijken en de schade aan de eigen industrie.

  • In begeleidende documentatie heeft de EC het over de in te voeren "rechten" (in andere bewoordingen: "heffingen") als volgt (mijn vetdruk): "The duty rate, if any, is imposed in order to remove the injury caused to the EU industry and to restore a level playing field - no more, no less. So duties are never punitive". Ik zou dit zin als ik u was zeer goed lezen, "protectionisme" heeft niets met de werkelijke situatie - en de reactie van de EC - te maken. EC claimt dat ze door toepassing van de eerder genoemde "lesser duty rule" zelfs verder gaat dan de verplichtingen die handelsakkoorden binnen de WTO kaders opleggen (ten gunste van de "dumpende" partij, China). Het is, in de bewoordingen van de EC, "a fair approach", en de uitgeoefende "rechten", die veel lager zijn dan de vastgestelde "dumping margins", dienen dan ook uitsluitend om "de aangerichte schade te elimineren" ("remove the injury").

  • Ook staat in de documentatie dat de EU als enig WTO lid (volgens eigen zeggen), test of de op te leggen "correctieve rechten" tot meer kosten zouden kunnen leiden dan de status quo in stand te houden (lees: niets doen). Want dan zou het kind met het badwater worden weggegooid. De EC is tot de voorlopige conclusie gekomen dat, i.t.t. de harde claims van lobby organisatie AFASE, de "potentiële" negatieve effecten van de maatregelen meer dan gecompenseerd zouden worden door de economische voordelen.

  • De EC gaat in de documentatie in op het veronderstelde gigantische banenverlies wat in de door AFASE gepromote Prognos studie werd gesuggereerd a.g.v. invoering van heffingen. Prognos had het over 242.000 verloren banen, maar de EC is sceptisch over die absurd hoge getallen, "study significantly over-estimates the job losses". Cijfers zijn uit "hoogtij" dagen 2011 (toen er voor 21 miljard Euro aan Chinese modules naar EU werd verscheept), de markt is sowieso al substantieel gekrompen, banen ditto. Veel projectontwikkelaars en installatiebedrijven zijn niet uitsluitend afhankelijk van PV-business, en hebben andere activiteiten buiten dat marktsegment. Ook de door AFASE gewraakte PriceWaterhouseCoopers studie die de methodologie van het Prognos onderzoek als "onbetrouwbaar en inconsistent" heeft bestempeld, wordt door EC aangehaald.

  • EC gaat vooralsnog zelf uit van het behoud van 25.000 banen in de extreem zwaar onder druk van de "dumping" staande Europese PV productie sector. En van groei in die sector als een "level playing field" is gecreeërd door het uitoefenen van voornoemde "rechten". Tijdelijk teloor gaande banen in de installatiesector (a.g.v. invoering "maatregelen") kunnen worden herwonnen als de situatie normaliseert en importen uit andere landen gaan toenemen. EC claimt dat verliezen aan banen in de installatiesector absoluut niet op kan en zal wegen tegen de 25.000 banen in de productie industrie, die, als er niets gebeurt, voor altijd verloren zullen gaan. EC concludeert: "Unfair trade in solar panels does not help the environment and is not compatible with a healthy global solar industry".

  • Per dag wordt door bilaterale handel tussen EU en China al meer dan een miljard Euro aan goederen verhandeld. In 2012 had de export van Chinese PV-modules naar de EU nog een waarde van 11,5 miljard Euro (bijna gehalveerd t.o.v. de 21 miljard Euro in 2011), desondanks steeg het marktaandeel van de Chinese producenten naar zo'n 80% op deze grootste markt ter wereld. De EC vreest dat bij "niets doen" dat aandeel nog verder zal gaan stijgen. En dat het aandeel van 13% van de Europese producenten verder onderuit zal gaan, mogelijk leidend tot een algehele ondergang van de eigen industrie. In 2009 zou het aandeel van de eigen producenten nog op een niveau van 19% hebben gelegen.

  • EC claimt dat China een overproductie van 150% van de globale afzet heeft, in 2012 zou de productie capaciteit al een ongezonde 55 Gigawatt groot zijn geweest. Het "overschot" zou 27 GW hebben bedragen, 90% van de mondiale vraag in 2012. De EU nam daarvan 15 GW af in 2012. Ergo, het Chinese capaciteits-overschot bedroeg bijna het dubbele van de totale afzet in de EU in 2012. EC claimt dat die overcapaciteit is veroorzaakt door een massieve, door de regering(en) ondersteunde investerings-boom in de laatste jaren. In 2009 zou de Chinese productie capaciteit nog slechts 6,5 GW hebben bedragen.

  • Volgens de EC zouden in de periode 2009-2012 er in Europa 40 EU producenten insolventie hebben aangevraagd, 6 stopten met productie (sommigen deels), 2 producenten stopten met de PV-business, en 4 producenten werden door Chinese investeerders overgenomen.

  • De 11,8% heffing / "inning van rechten" zal als "ad valorem" worden ingevoerd: bij import van Chinese modules, cellen cq. wafers, zal een percentage van de geïmporteerde waarde worden geheven door de desbetreffende douane instantie van de EU. Het onderzoek om tot "definitieve" heffingen / "rechten" te komen wordt gecontinueerd.

  • Op een vraag van het Duitse pers agentschap of EC zich in haar besluitvorming heeft laten leiden door dreiging van tegenmaatregelen van de Chinese overheid (Duitsland is groot-exporteur richting China), was de Gucht kristalhelder: "Ik doe mijn werk als onafhankelijk EC commissaris en voer de Wet van de EU uit. Wij laten ons niet door angst leiden, maar door feiten".

  • Parallel loopt nog steeds een vergelijkbare procedure bij de EC, die de onterechte subsidies en douceurtjes van landelijke, provinciale en andere overheidsinstanties betreffen voor hardware producenten in China. Indien daar vergelijkbare voorlopige maatregelen uit gaan voortvloeien, moeten die specifiek uiterlijk 7 augustus 2013 van kracht gaan worden. De definitieve heffingen - indien geïmplementeerd - voor dat traject moeten ook in december 2013 bekend worden gemaakt. Het onderzoek naar die vermeende "illegale" subsidies e.d. is nog gaande.

  • De door de EC besloten regeling "anti-dump rechten" wordt op 5 juni 2013 gepubliceerd en zou 52 à 53 pagina's tellen.

 

Video EbS met optreden van EU commissaris Karel de Gucht (4 juni 2013, 10'47")
Memo: EU imposes provisional anti-dumping duties on Chinese solar panels (4 juni 2013)
Press release: EU imposes provisional anti-dumping tariffs on Chinese solar panels (4 juni 2013)

Remarks by EU Trade Commissioner Karel De Gucht on the decision to impose provisional anti-dumping measures on imports of solar panels from China (4 juni 2013 - tekst van de Gucht tijdens presentatie op 4 juni 2013)

Lees ook eerste analyse van Polder PV van achtergronden invoering "registratie datum", 6 april 2013


4 juni 2013: PV in NL update 9. Klimaatmonitor in perspectief: praktijkvoorbeeld Overijssel. In een van de belangrijkste artikelen uit de reeks die ik ben gaan schrijven n.a.v. de uitgebreide data collectie voor mijn lezing voor The Solar Future in Eindhoven kwam al het fenomeen "Klimaatmonitor" langs (deel 7, artikel met de "registraties" van PV-installaties en vermogens). Het betreft een omvangrijke, maar bij zowel het publiek als de sector zeer slecht bekende databank onder beheer van Agentschap NL. Deze is gevuld met talloze data, registraties, en dossiers in relatie tot de klimaatproblematiek en andere milieuproblemen. Van landelijke tot lokale gegevens, al zijn - dat moet beslist gezegd - talloze opzetjes nog nauwelijks met data gevuld. Typische exponent voor de door Den Haag te grabbel gegooide "reputatie" van Nederland is, dat de Klimaatmonitor inmiddels onder de verantwoordelijkheid van nota bene Rijkswaterstaat is gekomen. En dus feitelijk onder de hoede staat van het "betonministerie". Het Ministerie voor Infrastructuur en Milieu. Waarbinnen het vroegere "VROM" is "weg geasfalteerd" (let op de naamgeving...). Nadat ook nog eens het politiek bezien hoogst brisante kernenergie dossier van ze was afgepikt door het hebzuchtige, nukofiele Ministerie van Economische Zaken...


^^^
Screendump van de homepage van de Klimaatmonitor.
Deze ressorteert tegenwoordig kennelijk onder Rijkswaterstaat...

Dat terzijde: in de Klimaatmonitor vinden we ook de minimale geregistreerde vermogens en aantallen PV-installaties als je weet waar je moet kijken (ik vind de "handling" van die database lastig en slecht toegankelijk, "vanzelf" gaat het allemaal niet). Dat minimaal moet u letterlijk nemen: momenteel zijn de gegevens slechts tot en met 2011 bekend, en er zit een forse leemte in de gegevens in de stille periode 2004-2008 (door mij "Grote Brinkhorst Droogte" gedoopt). Bovendien zitten er slechts een paar dossiers in (NOVEM, EPR, 3 Sunpower overzichten, en SDE), terwijl er natuurlijk ook al in het verleden (veel) meer buiten die dossiers is geplaatst. Hoeveel? Joost mag het weten... Voor een goede indicatie, let in de betreffende grafiek op het forse verschil in gerapporteerde PV-vermogens per jaar tussen KM data en de "officiële" cijfers van het CBS.

Verrassing Overijssel
Om nu te toetsen hoe "minimaal" die registratie in de Klimaatmonitor database wel is, en hoe sterk deze achter loopt bij actuelere cijfers van de status quo, heb ik inmiddels een mooie referentie tot mijn beschikking. En dat is de provincie Overijssel, enkele jaren lang de meest actieve Nederlandse provincie op het gebied van zonnestroom. Die de afgelopen jaren zeer effectief en creatief gebruik heeft gemaakt van de opbrengsten van de verkoop van de NL leverancier Essent aan de in bruinkolen, poederkolen, en kerncentrale "stook" grossierende moloch RWE uit Duitsland (samen met diverse andere provincies en gemeentes, Overijssel had 18,7% van de aandelen).

Van Alan Lentz van Duurzaamunlimited.nl, die als een van de zeer betrokken burgers bij de 2 Zwolle Zonstad acties een hoop PV-activiteit heeft losgemaakt in de Overijsselse hoofdstad (en bovendien met een vervolg bezig is, Hanzezon), kreeg ik eind maart een zeer interessant overzicht toegestuurd. Het bevat een synthese van een data collectie sessie in samenwerking met de provincie, die per gemeente in dat zonnepanelen rijke Overijssel de stand van zaken voor eind 2012 weergeeft. Het is een fascinerend overzichtje, met spectaculaire cijfers. What's more: aangezien genoemde Klimaatmonitor ook per gemeente getallen geeft, is goed te zien hoe de progressie van de PV-uitbouw in de loop van een jaar tijd "minimaal" is gegaan. Want Klimaatmonitor geeft de stand voor eind 2011 weer (met een beperkte hoeveelheid dossiers). Alan Lentz en Provincie Overijssel geven de volgens hen geldende stand van zaken een jaar later weer binnen de dossiers die zij kennen: eind 2012. Overigens heeft Alan een ronduit "impressionante" staat van dienst opgebouwd in zaken duurzaamheid, waarbij hij ook als mede-oprichter en interim-manager werkzaam blijkt te zijn geweest bij branche-organisatie Holland Solar. En zelfs, als stafmedewerker, bij - destijds - energieleverancier Essent/IJsselmij (uitvoering zgn. MAP regeling, zie Linkedin pagina).

Uiteraard kon Polder PV het niet laten om die hoogst interessante, congruente datasets in twee figuren onder te brengen. De tijd ontbrak helaas om deze zeer interessante grafieken tijdens mijn presentatie voor The Solar Future te laten zien. En daarom toon ik ze in dit artikel:

In deze eerste grafiek zijn twee datasets uitgezet: Ten eerste de laatst bekende stand van zaken met de PV-vermogens per gemeente in de provincie Overijssel, in de flink "achter" lopende Klimaatmonitor database van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Kolommen in rood, status eind 2011 en verder nog niet gewijzigd. Vermogen in kWp per gemeente. Het totale geaccumuleerde vermogen in die database had eind 2011 een omvang van ruim 9,6 MWp, en telde in totaal 1.295 PV-installaties.

Ten tweede is aan de grafiek in blauwe kolommen toegevoegd de status van de vermogens per gemeente, die ik van Lentz/Provincie Overijssel kreeg toegestuurd, eind maart 2013. En die later ook was terug te vinden in het overzicht wat de provincie op haar website heeft gezet (link onderaan). Die status geeft volgens de verstrekkers de situatie eind 2012 aan, waarbij zijn inbegrepen de twee grote "tender" regelingen van de provincie (meeste inkoopacties, aparte trajecten, totaal maar liefst bijna 17 MWp), projecten die beroep kunnen doen op SDE subsidies (6,2 MWp), en de eerste projecten onder het hoofdje "Asbest van het dak, zonnepanelen erop" (3,3 MWp). In totaal was er volgens prov. Overijssel dus al bijna 26,5 MWp geaccumuleerd eind 2012, een zeer groot verschil van 176% t.o.v. het hierboven genoemde volume voor eind 2011 in de Klimaatmonitor. Alleen dit al geeft aan, dat in laatstgenoemde database nog een enorme inhaalslag gemaakt moet gaan worden om de werkelijkheid een beetje te gaan bijbenen. En dat die cijfers dus een absolute "minimum" referentie zijn, waarbij de reëele cijfers op een veel hoger niveau moeten liggen. Beslist niet er onder (zoals Natuur & Milieu in haar niet gedocumenteerde schattingen voor "aantallen installaties" voor de jaren 2009 en 2010 had opgegeven, eerste grafiek in vorig artikel). Overigens rapporteerde de provincie geen cijfers over de aantallen installaties in de betreffende gemeentes (Klimaatmonitor geeft die wel).

Wel wil ik even wijzen op twee kleine afwijkingen van de trend: zowel voor de zeer matig presterende gemeente Almelo als voor Oldenzaal zijn juist de Klimaatmonitor data van Rijkswaterstaat ietsje hoger dan de opgaves van Prov. Overijssel. Kennelijk zitten ook daar dus nog afwijkingen die mogelijk door "nog niet gekende" projecten/installaties verklaard zouden moeten worden. Maar de trend is overduidelijk: de cijfers van Provincie Overijssel liggen over de gehele linie genomen gemiddeld ver boven die van de laatste registraties in de KM databank.

Lijstjes
Verder is natuurlijk voor de inwoners heel erg belangrijk dat je ook leuke ratings aan dat soort lijstjes kunt ophangen, met als gevolg dat er een spannende competitie tussen de gemeentes "zou kunnen ontstaan". Dat gebeurt in het buitenland al veel langer, zoals bij de bekende Duitse Solarbundesliga. Wie doet het het best met de zonnepaneeltjes (varianten met zonnecollectoren etc. kunnen ook). Dan moeten "ze" in Overijssel als "ze" niet in kampioen Hardenberg wonen (met een zeer respectabele 3,3 MWp eind 2012!) natuurlijk wel een beetje met de tanden knarsen, gezien de volgorde waarin ik de gemeentes heb gezet in bovenstaande grafiek (absolute PV-vermogen in kWp, status eind 2012). De inwoners van Dalfsen (3,2 MWp) en zelfs het grote Deventer (2,9 MWp) kunnen nog aardig met die uit Hardenberg meekomen, maar daarna gaat het al rap "bergafwaarts" bij de Overijsselse gemeentes. Tot een droevig stemmend Oldenzaal aan toe, wat met slechts 21 kWp (of, als je Klimaatmonitor met cijfer eind 2011 gelooft, 28 kWp, slechts 112 paneeltjes van elk 250 Wp !!!) zeer ernstig bij zichzelf te rade moet gaan wat ze in hemelsnaam fout hebben gedaan, al die jaren... Foei!

Wat het onderscheid tussen de "oude" Klimaatmonitor data en de "nieuwe" gegevens van Provincie Overijssel per gemeente betreft, zijn er grote verschillen vast te stellen tussen de twee datareeksen. In Deventer is de verhouding "data Overijssel/data KM" nog een behoorlijke factor 2:1, in Almelo staat er zelfs ongeveer evenveel capaciteit in beide databanken. Echter, Dalfsen bijvoorbeeld, die eind 2011 volgens KM nog slechts 226 kWp zou hebben gehad, is qua geplaatst vermogen "geëxplodeerd" met een factor van ruim 14, naar een eindejaarsvolume van ruim 3,2 MWp in 2012. De verschillen tussen de gemeentes onderling kunnen dus aanzienlijk zijn: van stasis tot "zeer harde groei" in 1 jaar tijd. Zo hard kan het bij de uitbouw van de decentraalste en meest succesvolle DE optie in zaken stroomopwekking gaan: zonnestroom.

De "eerlijke" grafiek
Echter, ook met dit soort vergelijkingen zijn er "nog eerlijker" varianten. En die reken je natuurlijk per inwoner per gemeente. Dat heb ik in de tweede grafiek gedaan, daarbij het Wp/inwoner sommetje als leidraad nemend in de volgorde per gemeente, de succesvolste helemaal links. Daarbij ben ik uitgegaan van deze CBS / StatLine statistiek voor genoemde gemeentes in Overijssel, met de inwoner aantallen aan het begin van 2013.

Polder PV feliciteert - naast Hardenberg voor "grootste totaal volume", vooral hierbij de gemeente Dalfsen, met 27.567 inwoners begin 2013, voor het - wellicht onbevroede - succes bij het Wp/inwoner resultaat. Want ze zijn in deze "eerlijker" vergelijkings-grafiek op de eerste plaats geeindigd. Met maar liefst ruim 117 Wp per inwoner. Zeg maar: een toendertijd "sjiek Shell Solar paneel" uit begin deze eeuw, voor elke inwoner, bij het begin van 2013. Daarbij gemeente Hardenberg met het meeste "absolute" vermogen zelfs naar de vierde plaats verwijzend (slechts 56 Wp/inwoner). En Ommen als verrassende tweede, met ruim 73 Wp voor elke ingezetene, op de voet gevolgd door Tubbergen met 71 Wp voor elke "capita". Echter, ook hier is wederom Oldenzaal de hekkensluiter met slechts 0,7 Wp per inwoner (0,9 als je de oudere Klimaatmonitor zou aanhouden). Wat neerkomt op een wanprestatie van formaat. Dat moet beter kunnen!

Overijssel heb ik achteraan ook nog separaat vermeld in de grafiek: de provincie steeg wat volume betreft van 8,2 Wp/inwoner eind 2011 (Klimaatmonitor) naar een drie maal zo grote PV-capaciteit van 24,7 Wp/persoon eind 2012 (volgens Prov. Overijssel). Een van de regio in Nederland waar een jaargroei met 200% gerealiseerd lijkt te zijn geweest. Ik breng u even de laatste stand van zaken voor Nederland in herinnering, 340 MWp eindejaars-accumulatie cq. jaargroei van 195 MWp in 2012 (voorlopige, eerste ruwe cijfers van 23 mei jl.). Die 340 MWp is door een bewonersaantal van 16,7 miljoen zielen bij elkaar geschraapt, en komt voor het hele land neer op ongeveer 20 Wattpiek per inwoner. Het is duidelijk dat Provincie Overijssel, met haar bijna 25 Wp dat landelijke gemiddelde naar boven heeft getrokken. Waarvoor overigens grote dank!

Ik kreeg ook nog enkele andere interessante data over de zonnestroom projecten in Provincie Overijssel: Tussen 2009 en 2013 hebben 1.888 huishoudens, 437 bedrijven, en 115 boerenbedrijven genoemde 26,5 MWp gerealiseerd (klein deel nog in uitvoering). De helft van het gerealiseerde nieuwe vermogen, ruim 13 MWp, kwam uit inkoop acties. 23% werd gerealiseerd met een 15 jaar lang door de NL Staat (via Agentschap NL) uit te keren SDE exploitatie-subsidie.

Nieuwe ondersteunings-programma's "nieuwe energie" Overijssel
De Provincie is inmiddels afgestapt van het direct via aanschaf subsidies (onder terechte, prima voorwaarden dat er niet gestapeld mocht worden met andere subsidieregelingen) "tenderen" voor zonnestroom projecten. Er staan wel twee vervolg trajecten op stapel die voor PV van belang zijn. Naast een in het leven geroepen "Duurzaamheidlening", waarmee individuele burgers een zachte lening kunnen krijgen voor kleinschalige PV-installaties op woningen (via uitvoeringsorganisatie Meer Met Minder), zijn dat:

Een groot vervolg project voor de mede door de Staat te ondersteunen "asbest van het dak, zonnepanelen erop" regeling (waarvoor een verdeelsleutel is gemaakt per provincie). Dat gaat om grotendeels sanering van asbest daken op agrarische bedrijven, waarbij direct zonnepanelen op de nieuwe daken moeten worden gelegd. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu zou die regeling, waar 20 miljoen Euro voor zou worden gereserveerd - volgens plan - begin juli 2013 willen openen.

En er is door provincie Overijssel een groot Energiefonds opgericht met een kwart miljard Euro in kas (!), wat o.a. als een "revolving fund" ingezet gaat worden. En waar huurcoöperaties, bedrijven en instellingen in Overijssel uit kunnen putten om energiebesparings-projecten of installaties voor de opwekking van energie uit hernieuwbare bronnen (incl. PV) financieel mogelijk te maken. Dit geschiedt via co-financiering, voor coöperaties 100 miljoen Euro, voor "nieuwe energie" projecten vanuit andere ondernemingen 125 miljoen Euro. Ook zijn er subsidies voor technologische innovatie trajecten op het gebied van "nieuwe energie" (maximaal 25 miljoen Euro). Dit qua omvang unieke fonds opende op 17 januari 2013 haar deuren.

Nog potentie genoeg in Overijssel. Let them fly! Dank aan de provincie en vooral ook aan Alan Lentz voor de cijfers waarmee bovenstaande grafieken konden worden samengesteld, aangevuld met de Klimaatmonitor data van Rijkswaterstaat.

http://www.overijssel.nl/thema's/economie/nieuwe-energie/nieuwe-energie/zonne-energie/ (overzicht stand van zaken zonnestroom capaciteit en ondersteunde PV-projecten door provincie Overijssel)

Reactie uit de markt:

  • Inwoner van Steenwijkerland, via Twitter (om bovenstaande weer beetje te relativeren): "... in Steenwijkerland zijn er heul veul niet geregistreerde installaties. Niet dat wij op 1 komen hoor, maar ietsie hoger..."

 

PV in NL updates reeds gepubliceerd:

 


2 juni 2013: PV in NL update 8. Polder PV even door het stof: foutje herstellen. Als je veel cijfers presenteert kan er, ondanks de zorgvuldigheid waarmee je die samenstelt en controleert, af en toe een fout doorglippen. Ik heb inmiddels bij het nakijken/luisteren van mijn presentatie voor The Solar Future een storende fout ontdekt, en ik heb een statistiek met nieuwe data moeten bijwerken.

De fout
Tijdens mijn presentatie ging ik al bij het tweede "echte" plaatje in de fout. Weinigen zullen het gemerkt hebben, maar ik had "in 2011 was 86% van de [NL] markt residentieel" gezegd. Dat is fout, het had moeten luiden: "van de 145 MWp accumulatie eind 2011 was volgens een eind 2012 voor het eerst door het CBS gepubliceerde markt-segmentatie 86 MWp (59%) residentieel". De webmaster van Polder PV doet inmiddels boete en kastijdt zichzelf.

De bijstelling
In het op twee-na-laatste plaatje liet ik de verschillen tussen enkele data voor Nederland en "de buurlanden" (sensu lato) zien. Voor Denemarken had ik 316 MWp nieuwbouw in 2012, 327 MWp eindejaars-accumulatie, en 58 Wp/inwoner eind 2012 laten zien. Cijfers die waren gebaseerd op een voorlopige rapportage in april 2013 van het als "degelijk" bekend staande International Energy Agency (korte bespreking artikel 12 april 2013). Er zijn inmiddels nieuwere data van het EurObserv'ER platform binnen (kom ik later nog separaat op terug). Die voor Denemarken in 2012 een nieuwbouw van zelfs 375 MWp laten zien (19% meer dan in IEA cijfers). Voor de eindejaars-accumulatie komt het volume op 391,7 MWp (20% meer), waarvan 1,7 MWp autonome installaties zou betreffen (niet netgekoppeld). Rekenen we met genoemde 391,7 MWp zou er eind 2012 per inwoner van Denemarken zelfs al 70 Wp zijn geaccumuleerd. 12 Wp (21%!) meer dan de 58 Wp waar ik eerder met de door IEA gepubliceerde cijfers op uitkwam. En maar liefst 50 Wp/inwoner meer dan de zeer magere 20 Wp voor een gemiddeld Nederlander, eind 2012. Een volume een factor 3,5 maal zo groot, in een nog zeer jonge PV-markt...

Het resulterende plaatje (inmiddels ook bij het betreffende artikel geplaatst) wordt nu (let op: Y-as logarithmisch):

PV in NL updates reeds gepubliceerd:

 


2 juni 2013: PV in NL update 7. Nieuwste PV statistiek cijfers van Netbeheer Nederland in historisch en actueel perspectief.

NB: de twee in dit artikel opgenomen grafieken zijn lichte modificaties van de exemplaren getoond tijdens The Solar Future conferentie in Eindhoven (23 mei 2013), voorzien van de meest recente beschikbare informatie.

N.a.v. mijn research voor mijn bijdrage tijdens The Solar Future, heb ik al sinds begin april dit jaar contact met Netbeheer Nederland over de nog steeds met dikke mistflarden omgeven statistieken rond de opgestelde capaciteit van PV-installaties in Nederland. Gaandeweg dat contact kreeg ik enkele getallen te horen die aanvankelijk "te schokkend waren voor woorden". Daarover is wat discussie geweest. Mij werd kort voor The Solar Future conferentie nog beloofd dat er over de bevindingen en het onderzoek van NN zou worden gepubliceerd. Aanvankelijk dacht ik dat dit nog vóór mijn presentatie in Eindhoven zou geschieden. Echter, pas een week later, op 30 mei 2013, is er nu een bericht op hun website geplaatst. Ik was op die dag in Apeldoorn voor een presentatie op de corporatie dag van Aedes, en ik heb toen geen computer aan gehad. Via Twitter werd ik op het stuk gewezen.

Ik ga in het huidige artikel achtereenvolgens in op wat er is geschied met de cijfers van Netbeheer Nederland. Vervolgens, wat ik een week voor genoemde publicatie tijdens The Solar Future voor synthese heb gemaakt op basis van de toen bekende cijfers, met grafieken van aantallen geregistreerde installaties en het vermogen per jaar. Die grafieken heb ik inmiddels aangevuld met de "nu laatst bekende" data. En tot slot ga ik nader in op het nieuwe artikel van Netbeheer Nederland en een foutieve interpretatie daarvan op de website van Energie+.

(1) Netbeheer Nederland: evaluatie van nieuwe cijfers
De branche-organisatie voert sinds eind 2011 in samenwerking met EDSN (zeg maar: de automatiserings-instantie in het web tussen energieleveranciers en netbeheerders die het "berichtenverkeer" tussen de partijen in goede banen moet leiden) het zogenaamde Productie Installatie Register, het PIR. Hierin zouden alle decentrale stroom-opwekkingsinstallaties in Nederland "moeten komen te staan". Inschrijven in het register is niet wettelijk verplicht, ondanks claims van sommige netbeheerders dat het wel zo "zou zijn" (zie mijn artikel van 27 juli 2012). Desalniettemin, begint het register het laatste jaar "goed te lopen", ook al omdat ogenschijnlijk de installatiebranche te kennen is gegeven om "voor de klant met zonnepanelen" (of andere vormen van decentrale opwekking, die veel minder vaak voorkomen) genoemde "melding" te gaan doen via de website www.energieleveren.nl.

Zo wordt bij acties waarbij energieleverancier Eneco dan wel de nog steeds "nagelvast" aan dat bedrijf zittende netbeheerder Stedin is betrokken er vaak "automatisch" gemeld. Ongeacht de mening van de - meestal bizar slecht over zijn/haar "rechten" ingelichte - zonnepanelen "klant" over zo'n melding van nogal privacy-gevoelige data. Ook de enorme aantallen nieuwe installaties als gevolg van de "nationale subsidie regeling" (met potentieel van invulling van zo'n 90.000 installaties tussen 2 juli 2012 en het vervallen van de mogelijkheid tot inschrijving uiterlijk 28 december 2013) worden vaak in het register ingeschreven. Dus gaat het "hard", daar, in het PIR (onder de hoede van EDSN).

Op 26 februari 2012 publiceerde Netbeheer Nederland voor het eerst "enkele getallen" over dat register: "na een jaar" waren er op die datum 54.291 installaties in het PIR register opgenomen die via de website zouden zijn aangemeld. 52.221 installaties zou zonnestroom systemen betreffen, een zeer hoog aandeel van 96% wat de aantallen betreft. Er werd echter in dat artikel niets gezegd over de met die "aantallen" gepaard gaande opgestelde vermogens.

Omdat vooral ook het vermogen erg belangrijk is voor de PV-statistieken, en ik de meest recente gegevens wilde presenteren tijdens The Solar Future, ben ik zowel bij Netbeheer Nederland, als bij haar leden gaan navragen wat zowel de aantallen PV-installaties, als de geregistreerde vermogens zouden zijn. Ik heb ook het EDSN zelf benaderd, maar daar heb ik tot nog toe nog geen antwoord van gekregen. Van de grootste netbeheerder kreeg ik een kort antwoord, maar, helaas: geen cijfers...

Deelcijfers
Ik kreeg met wat moeite in het voorjaar van 2013 van de meeste netbeheerders wel enkele cijfers te pakken. Daar zal beslist ook nog de nodige discussie over kunnen gaan ontstaan. Want met de mij ter beschikking gestelde data, zou ik voor eind 2012 al komen op een totaal volume van ruim 64.000 PV-installaties in het PIR register (7 netbeheerders). Met een gezamenlijk vermogen van zo'n 152 MWp, dit helaas zonder de capaciteit geplaatst in het netgebied van de grootste netbeheerder ("niet bekend"...). Vooral die "aantallen" installaties (64.000) zijn intrigerend. Omdat ze al dicht in de buurt zitten (nogmaals: eind 2012!) van de 70.000 systemen die Netbeheer Nederland nog steeds op 30 mei 2013 noemt. Volgens mij moet hier het nodige "wringen" aan de data, ik hoop dat daar verbetering in gaat komen dit jaar.

Schokkende cijfers
Op 4 april 2013 (!) kreeg ik van Netbeheer Nederland het zonder meer "schokkende" getal door, dat op dat moment in het PIR register een totaal vermogen van 400 MWp (!!) zou zijn geregistreerd voor PV (dat getal was eerder nog van een verkeerde eenheid voorzien, wat op mijn vraag daarover rap werd gecorrigeerd). Ik ben hevig geschrokken, van die vermeende "400 MWp", want dat zou betekenen dat de jaargroei in 2012 zelfs mijn hoogste verwachting (200 MWp als absolute maximum, wat als eindejaars-volume voor het jaar 2012 een vermogen van 345 MWp zou opleveren in combinatie met de laatste CBS data voor 2011) zou gaan verpletteren. Want het is, zelfs gezien de snel groeiende NL markt uitermate onwaarschijnlijk dat er in januari tm. maart 2013 er zo'n 55 MWp bijgekomen zou zijn (wat zou neerkomen op een spectaculair volume van 611 kWp/dag, 90 dagen lang). Dat leek mij, ondanks het feit dat ik weet dat het hard is gegaan met de volumegroei begin 2013, "een extreem onwaarschijnlijk scenario".

Ik twijfelde de weken voor de Solar Future conferentie zelfs nog aan mijn max. scenario van 200 MWp bijbouw voor 2012. Het "te overbruggen" verschil met zelfs mijn "hoge schattingen" was gewoon veel te groot om te kunnen verklaren. Ik had wel via Twitter laten weten dat ik straks "big news" leek te kunnen gaan melden, voor tijdens mijn voordracht voor The Solar Future. Ik heb toen zelfs al enkele "spectaculaire" grafieken gemaakt voor in mijn toen nog zeer voorlopige powerpoint presentatie, om het bommetje voor de sector nog wat extra aan te dikken.

Er wringt iets - correcties nodig
Maar het zat me gewoon niet lekker, dat (veel te) hoge getal. Ik ben toen op de Solar Solutions beurs in Vijfhuizen in contact gekomen met netbeheerder Enexis, waar veel werk gemaakt wordt van het inzichtelijk krijgen van de "ware marktcijfers" in het PIR register. Na een eerste schriftelijke consultatie was dat onwaarschijnlijk hoge volume zelfs nog gestegen tot (een nog onwaarschijnlijker) 450 MWp, en werd er zelfs geschat dat er begin mei zelfs al een vermogen van 650 MWp in heel Nederland zou kunnen zijn geaccumuleerd. Op basis van een aanname dat het PIR register slechts 60-70% van het totale volume zou kunnen bevatten!! Ik geloofde absoluut niet dat een dergelijk omvangrijk volume voor de NL markt op dat moment "reëel" kon zijn (bij extrapolaties op basis van "vermogen" moet er voor oude installaties sowieso extreem veel conservatiever worden afgeschat dan bij de "aantallen" installaties). Ik ben daarom dan ook kritisch gaan doorvragen.

Toen mijn boodschap aan netbeheer NL duidelijk begon door te dringen, dat een "400-450 MWp volume accumulatie in het PIR register, begin mei 2013" zeer waarschijnlijk als een bom zou gaan inslaan in de sector (met voorspelbare reacties als: "dat kan helemaal niet!", tot gevolg), is na een telefonisch gesprek nog eens extra goed gekeken naar wat er daadwerkelijk aan registraties van PV-installaties aanwezig was in het genoemde PIR register.

Uit die snelle herinventarisatie bleek al snel dat er de nodige problematische cijfers boven tafel waren gekomen, zoals gevallen van kleine installaties waarbij een paar nullen te veel waren ingevuld in het ingave formulier. Er was bijvoorbeeld sprake van een PV-systeem van 36 kWp, die in het register stond vermeld met een capaciteit van maar liefst 36 MWp, een factor 1.000 teveel... Ik had natuurlijk met belangstelling zo'n leuke installatie bezocht, maar helaas: die bestaat dus niet in Nederland (grootste project blijft vooralsnog het 2,3 MWp grote Floriade dak in Vijfhuizen). Omdat er in het begin kennelijk nogal wat van dat soort "foute" aanmeldingen werden gedaan, is er op een gegeven moment een filter gebruikt in de aanmeldingsprocedure, om die verkeerde ingaves op slimme wijze af te vangen. Dat filter schijnt echter niet door alle netbeheerders even consequent (of tijdig) te zijn gebruikt. Het kan dus nog steeds zo zijn dat, ondanks de laatste correctieprocedure, die al de nodige onterecht ingevulde capaciteit blijkt te hebben geëlimineerd, er nog steeds "probleemgevallen" niet zijn opgespoord.

De andere kant op gerekend: het is vooralsnog helemaal niet duidelijk of bijvoorbeeld uitbreidingen van bestaande installaties (zeker in Nederland een veelvuldig voorkomend fenomeen bij particulieren, maar inmiddels ook bij bedrijven!) wel gedisciplineerd worden gemeld via het register. Me dunkt dat hier ook wel een potentiële foutenbron zou kunnen zitten.

Stand van zaken na eerste grote correctie
In ieder geval werd mij begin mei 2013 na een eerste stevige "correctie ronde" al gemeld, dat er volgens de toen
laatste stand van zaken op dat moment er zo'n 70.000 installaties in het PIR register zouden staan (alweer 34% meer dan er op 26 feb. 2013 waren gemeld). En dat het totale vermogen van die installaties op 1 mei "ergens tussen de 300 en 350 MWp" moet hebben gelegen. Wat het totale aantal installaties in heel Nederland betreft, zou dat begin mei 2013 zo rond de 100.000 systemen "hebben kunnen zijn" (NB: een volstrekt speculatief getal). Over een (speculatief totaal) volume in MWp werd echter geen uitspraak gedaan.

Bovenstaande getallen, de laatste die ik vóór mijn voordracht heb vernomen van de netbeheerders, heb ik gebruikt in mijn presentatie tijdens The Solar Future NL V conferentie, om de status voor Netbeheer Nederland aan te geven.

Met de nieuwste data van 30 mei 2013 (weer bijna een maand later), verandert dat (waarschijnlijk) weer. Netbeheer Nederland meldde op die datum in een nieuw bericht getiteld "Meer zonnepaneel installaties dan gedacht", een accumulatie van 95.272 "decentrale" productie eenheden, waarvan "70.000" (afgerond) PV-installaties zou betreffen (nota bene, indien dat klopt zou dat een forse daling van het aandeel zijn, nog maar 74% van totaal. De vraag is welk installatie type dan wel zo hard zou zijn gegroeid in het register, buiten het dominante domein PV: warmtepompen??). De op 30 mei geldende status quo van het totale vermogen staat in dat bericht een beetje cryptisch vermeld. Als je de tekst van het artikel volgt, lijkt het wat de PV-installaties betreft op dat moment neer te komen op "370 MW". In het tabelletje in het artikel staat dat "vermogen in kWp of kW", letterlijk 369.781, echter achter het vakje met daarin de vermelding totale decentrale "PIR" vermogen, met als toevoeging het aandeel PV. Dit is verwarrend, want slaat dat volume nu op "alle" decentrale PIR installaties, of op "alleen de PV-installaties"? Gezien de tekst gok ik voorlopig op het volgende: "Op 30 mei 2013 stond volgens Netbeheer Nederland in het PIR register van EDSN een zonnestroom vermogen van 369.781 kWp (= 369,8 MWp) vermeld verdeeld over 70.000 PV-installaties, die derhalve een gemiddeld systeem vermogen zouden hebben van 3,881 kWp per stuk". Tenzij de gepresenteerde cijfers door Netbeheer Nederland anders worden geïnterpreteerd. Maar dat blijkt vooralsnog niet uit de formulering van dat bericht.

In ieder geval is het vreemde aan deze nieuwste cijfers, dat het "aantal installaties " sinds de meldingen voor begin mei niet zou zijn gestegen ("70.000"), wat natuurlijk niet kan kloppen gezien de volumes die in de markt worden weggezet. Dus ook op dat vlak moeten we nog steeds voorzichtig blijven met harde interpretaties. En een snuf zout blijven nemen bij alle gepubliceerde cijfers totdat ze als "officieel" worden bestempeld door een door Den Haag erkende instelling.

In ieder geval, heb ik bovenstaande nieuw(st)e data gebruikt in mijn "Registratries" grafieken, waarvan het grootste deel niet verschilt van de versies die ik tijdens TSF NL V heb vertoond. Zie het derde gedeelte van dit artikel.

(2) Nationale Subsidie Regeling status
Een onderdeel van de invulling van de hierna weer te geven grafieken is het voorlopige cq. nog te verwachten resultaat van de Nationale Subsidie Regeling (NSR) die Agentschap NL (AgNL) voert. Ik heb in een apart artikel binnen de special over die regeling de volgende getallen berekend voor de potentie van het totaal, en de gemelde cq. "te verwachten" jaarvolumes voor die regeling:

  • Potentie totale regeling: 260 MWp, 88.840 installaties.
  • Reeds "gerealiseerd" in 2012: 103,48 MWp, 35.407 installaties.
  • Waarschijnlijk nog te realiseren in 2013: 156,52 MWp, 53.433 installaties.

(3) Geregistreerde aantallen en capaciteiten PV-installaties en schattingen in NL

Voor de twee grafieken met "de laatste stand van zaken" m.b.t. de registraties (en sommige speculaties) van zowel de aantallen PV-installaties, als de daarmee gepaard gaande vermogens, ben ik uitgegaan van de volgende publiekelijk bekende, dan wel door Polder PV geraadpleegde bronnen:

  • Klimaatmonitor (AgNL)
  • SDE (+ MEP) cijfers (TenneT/CertiQ & beschikkingen in Klimaatmonitor AgNL)
  • Nationale Subsidie Regeling 2012-2013 (AgNL)
  • "Aantallen particuliere installaties" (Natuur & Milieu)
  • PIR register (Netbeheer Nederland / EDSN)
  • Officiële PV-capaciteit (CBS / StatLine)
  • Schattingen vermogen (Windvogel)
  • Schatting vermogen 2012 (Nationaal Actieplatform Zonnestroom)
  • Vermogen opgaves (Netbeheer Nederland / Enexis, pers. comm. Polder PV)

(a) Aantallen PV-installaties Nederland - registraties, speculaties


KLIK op plaatje voor uitvergroting

In bovenstaand plaatje gaarne aandacht voor de volgende facetten.

  • In blauw de harde registraties voor het aantal PV-systemen in de Klimaatmonitor databank van Agentschap NL. Hierin zit een absoluut minimum aan installaties ontleend aan de NOVEM, de EPR, en de Sunpower dossiers uit de negentiger jaren van de 20e, en begin 21e eeuw. Aangevuld met de stand van zaken m.b.t. de SDE regelingen (CertiQ cijfers). Op 31 juli 2010 schreef ik een eerste kritische analyse over deze databank. Op 26 december 2012 heb ik over de stand van zaken van de Klimaatmonitor een tweede artikel gepubliceerd. De status daarvan is nog steeds niet gewijzigd. Uiteraard zijn er grotere aantallen PV-systemen geplaatst, die buiten genoemde dossiers vallen. De update is van 15 maart 2013, maar lijkt niet te zijn gewijzigd (zelfde opgegeven aantallen tm. 2011, het laatste volledig weergegeven kalenderjaar). Voor eind 2011 geeft Klimaatmonitor 37.402 installaties op, wat als "the botom-line" moet worden beschouwd. Er is immers naast genoemde dossiers meer geplaatst, hoeveel is nog steeds niet bekend. Voor de periode 2004-2008 - die ik inzake zonnestroom "De Grote Brinkhorst Droogte" ben gaan noemen - heeft Klimaatmonitor geen opgaves verstrekt (fijne stippellijn).

  • De dikker aangezette blauwe stippellijn geeft - met bovenstaande 37.402 voor eind 2011 als vertrekpunt het minimale "vervolg" voor de jaren 2012 - 2013 weer. Daartoe telde ik voor die jaren de laatste bekende realisatie (2012: 1.485) resp. van 1 jan. tm. 1 mei 2013 toegevoegde SDE installaties (114 stuks) van CertiQ er bij op. En tevens de door AgNL opgegeven "realisatie" van de Nationale subsidie regeling voor 2012 (35.407 stuks), en de door mij verwachte resterende hoeveelheid om het budget vol te claimen in 2013. Ik verwacht op basis van de kengetallen voor 2012, dat de hele regeling zo'n 260 MWp kan opleveren met 88.840 installaties, wat betekent dat het "restvolume" voor 2013 53.433 systemen zou kunnen gaan inhouden. Met bovenstaande cijfers, zou ik dan eind 2012 op een absoluut minimum van 74.294 installaties komen, en eind 2013 op minimaal 127.841 systemen. Aangezien er veel meer activiteit in de markt is dan alleen genoemde nationale subsidieregeling en de - inmiddels zeer weinig installaties opleverende - SDE zijn dit basis scenario's. De uiteindelijke aantallen zullen waarschijnlijk een stuk hoger komen te liggen.

  • De bij CertiQ geregistreerde aantallen zijn in de bruine curve weergegeven (enkele honderden MEP en vooral: enkele duizenden SDE installaties). Eind 2012 lag het niveau volgens de laatste cijfers van CertiQ op 10.750. Het lijkt zeer onwaarschijnlijk dat er "vele honderden" nieuwe installaties in 2013 bijgeschreven zullen gaan worden, boven de tot nog toe sinds 1 jan. 2013 gedocumenteerde 114 installaties. Duidelijk is wederom uit deze grafiek, dat ook m.b.t. de aantallen, de SDE regeling een zeer beperkte impact heeft op de totale PV-markt. Met een oranje stip is het aantal overgebleven beschikkingen voor SDE 2008-2011 weergegeven op ijkdatum 18 december 2012, volgens de Klimaatmonitor van AgNL: 13.883 stuks. NB: het "hebben van een beschikking" zegt nog helemaal niets over "al dan niet gerealiseerd zijn" van een PV-installatie.

  • Natuur & Milieu publiceerde op 6 februari 2013 een veel geciteerd (maar voor zover bekend nooit door derden geverifieerd) overzichtje met speculatieve schattingen van de aantallen PV-installaties in Nederland. Ik heb die getallen in deze grafiek in de vorm van de groene stippellijn geplot. Direct valt op, dat N&M voor de jaren 2009 en 2010 veel te lage opgaves heeft gedaan die absoluut onmogelijk zijn (vandaar het door mij bijgeplaatste vraagteken). Ze liggen immers (fors) onder de "absolute minima" die de Klimaatmonitor curve (blauw) weergeeft. Hoe N&M aan die extreem lage schattingen is gekomen voor die reeds lang verstreken jaren is een raadsel. Zelfs als je de opmerking "particuliere huishoudens met zonnestroom" in het tabelletje in hun artikel letterlijk zou nemen: het is uitermate onwaarschijnlijk dat er in 2009 bijna dertienduizend "niet particuliere" installaties zouden zijn geaccumuleerd (verschil "minimum" cijfer Klimaatmonitor en N&M cijfer), als N&M daar geen harde bewijzen voor kan leveren.

    Waarschijnlijk meer in de buurt van de - nog nader vast te stellen - "waarheid" kunnen de grof geschatte getallen voor 2012 (90.000 installaties) resp. 2013 (130.000) worden beschouwd. Alhoewel laatstgenoemd cijfer al heel dicht in de buurt ligt van het waarschijnlijk "minimale" cijfer ontleend aan de som van Klimaatmonitor (tm. 2011) plus het potentieel van een "volledig ingevulde" nationale subsidie regeling en SDE. We zullen gaan zien hoe de door N&M gegeven cijfers komen te liggen als er nieuwe updates komen van de Klimaatmonitor. Met name ook voor 2011, waarvoor mogelijk nog fors "bijgeplust" moet gaan worden.

  • Tot slot zijn daar de nieuwe cijfers van het PIR register, wat via de door de netbeheerders opgetuigde energieleveren.nl website wordt gevuld (lila curve en stippen). Op 26 februari 2013 werd voor het eerst door Netbeheer Nederland een cijfer gegeven - accumulatie van 52.221 PV-systemen in het PIR register ("aantal meldingen"). Nadat Polder PV contact met deze branche organisatie had gezocht, werd op 1 mei 2013 alweer gerept van een sterk gegroeid volume van in totaal 70.000 installaties (per e-mail). Vreemd genoeg werd in een officieel op de eigen website gepubliceerd vervolg bericht gepubliceerd op 30 mei 2013 wel een hoger vermogen genoemd dan begin die maand, maar werd het totaal aantal installaties op 70.000 gehouden. Vandaar het toegevoegde vraagteken, want dat lijkt vrij onwaarschijnlijk ("geen" nieuwe installaties toegevoegd in mei, maar wel nieuw vermogen toegevoegd).

    Op basis van het op 1 mei aan mij verstrekte getal (70.000 PV-installaties in PIR register) werd door een Enexis medewerker die zich intensief met de materie bemoeit een grove schatting gedaan dat op dat moment er in Nederland wellicht zo'n 100.000 installaties zouden kunnen staan (open lila uitgelijnd rondje, o), met daarbij als (speculatieve) aanname: in het PIR register zou 60-70% van het volume van de gehele markt staan geregistreerd. Of dat laatste ook het geval is, is hoogst onzeker, want ik heb daar zeer sterk uiteenlopende meningen over gehoord in de markt. Die mening wordt overigens door niemand met feiten onderbouwd.

  • Duidelijk is, dat er nogal wat "aantallen" installaties missen in de diverse registraties (of schattingen), maar dat met name in 2012 de markt al explosief is gegroeid. Er blijven de nodige vraagtekens staan bij opgegeven getallen.

(b) Opgesteld vermogen PV in Nederland - registraties, speculaties


KLIK op plaatje voor uitvergroting

In deze tweede, zeer belangrijke, en voor de Nederlandse PV-markt volstrekt unieke grafiek de volgende punten van aandacht:

  • Wederom in blauw de laatst bekende cijfers van de Klimaatmonitor database van AgNL, ditmaal voor het opgestelde vermogen (ongewijzigd t.o.v. laatste bespreking). Het laatst beschikbare eindejaar cijfer is 121,4 MWp voor 2011. Ook hier geldt dat voor de jaren 2004-2008 gegevens ontbreken (geïnterpoleerd met de fijne stippellijn).

  • Zo'n beetje de belangrijkste curve is "de officiële", ook in het buitenland gehanteerde, de donker oranje lijn met de CBS / StatLine cijfers. Toegevoegd is het vlak voor de Solar Future conferentie (en door mij net op tijd "meegenomen") gepubliceerde eerste ruwe cijfer voor 2012, 340 MWp eindejaarsvolume. Naar verwachting van Polder PV gaat dat cijfer nog "flink" opgeplust moeten worden, omdat er een in februari door de webmaster naar CBS verstuurde lijst met "slechts" 460 leveranciers is gebruikt als basis. Mijn huidige lijst - met leveranciers die deels al in 2012 of eerder al actief waren op de markt - bevat er alweer 819... Duidelijk blijkt ook uit deze CBS curve, dat de Nederlandse markt een "heftig groeipad" heeft ingezet in 2012, een forse versnelling van het tempo wat in 2011 al was ingezet. Wat natuurlijk ook hard nodig was gezien de fenomenale achterstanden die ons land ook op het vlak van PV heeft opgelopen t.o.v. de rest van Europa.

    Als we de Klimaatmonitor data voor eind 2011 met die van het CBS vergelijken, blijken de curves "redelijk dicht" bij elkaar in de buurt te liggen, waarbij het door Km gerapporteerde volume (121,4 MWp) 84% bedraagt van het (bijgestelde) CBS volume van 145 MWp. Echter, als we verder terug in de tijd gaan, blijkt de Klimaatmonitor in die periode chronisch ondermaats geregistreerde capaciteit te bevatten, met name in de jaren 2002-2008. Het verschil in accumulaties tussen de beide curves was in 2003 opgelopen tot bijna 40 MWp! Dat is kennelijk volume wat (grotendeels nog) nergens staat geregistreerd, maar wat wel degelijk destijds - volgens het CBS - is afgezet aan eindverbruikers. En wat nog steeds, zonnestroom producerend, op vele daken verspreid zal liggen.

    In die tijd waren daken met maar 4 tot 6 kleine PV-modules (totaal vermogen tussen ongeveer 400 en 1.200 Wp) "de standaard", dus zou het om enorm veel daken met "een paar zonnepanelen" moeten gaan. Als Klimaatmonitor voor die jaren wat capaciteit betreft inderdaad chronisch ondervertegenwoordigd blijkt te zijn, zou ook de curve met "aantallen" installaties (eerste grafiek) dus veel te laag kunnen blijken te zitten in die periode. De flinke discrepantie tussen de blauwe en oranje curves in bovenstaande vermogens-grafiek, en de ontbrekende gegevens voor 2004-2008, heb ik weergegeven met een blauw vraagteken. De vraag is natuurlijk of Agentschap NL in staat zal blijken te zijn die forse "missende" volumes te achterhalen.

    Gaan we net als voor de "aantallen" PV-installaties, het meest "betrouwbaar" te achten voorlopige eindejaars-cijfer voor 2012 (CBS 340 MWp) ophogen met de voor 2013 al bekende toename van het vermogen bij CertiQ (SDE installaties: nieuw in 2013 tot en met 1 mei update ruim 5,2 MWp), plus het "te verwachten" volume van 157 MWp voor de nationale subsidie regeling, kom je voor eind 2013 uit op een absoluut minimum geaccumuleerd vermogen ("bottom-line") van ruim 502 MWp (zie oranje stippellijn en open rondje). Daarmee zou de "eerste halve GWp" bezegeld gaan worden voor Nederland (ongeveer 30 Wp gemiddeld per inwoner), wat ook de allerhoogste tijd zou gaan worden. Uiteraard is er veel meer activiteit in de markt bovenop het schamele SDE en het "grote" (doch eind dit jaar te sluiten) NSR kanaal. Zeer sterk afhankelijk van de "marktreactie" op eerste voorlopige heffingen op Chinese import modules die uiterlijk 5 juni a.s. moeten zijn gepubliceerd, kun je met een gerust hart minimaal 100 MWp bij genoemde 502 gaan optellen. Als de marktreactie mee gaat vallen, kan dat eindejaars-volume in 2013 best aanzienlijk meer gaan worden. En dat is natuurlijk heel erg hard nodig, want eigenlijk moeten we continu per jaar het geaccumuleerde vermogen gaan verdubbelen als we ons land nog serieus willen nemen... NB: verdubbeling van de 340 MWp eind 2012 zou eigenlijk moeten betekenen dat we eind 2013 al 680 MWp aan PV-capaciteit zouden hebben "moeten" staan...

  • Wederom in bruin aangegeven de curve voor de bij TenneT dochter CertiQ geregistreerde (MEP +) SDE installaties, de enige "gecertificeerde" capaciteit in ons land. De gebruikte data zijn de meest recente, door Polder PV opgevraagde gegevens, die ook aanpassingen van cijfers gepubliceerd in oudere maandrapporten bevatten. Voor een gedetailleerd overzicht van die aanpassingen en meest recente data, zie de aparte webpagina. Eind 2012 had CertiQ volgens die gegevens nog maar 75,2 MWp in hun database staan (gereviseerde jaartabel) op - naar recent is gebleken - een "voorlopig" totaal eindejaars-volume (CBS) van 340 MWp: een ondergeschikt aandeel van nog maar 22,1%... Dat gaat in 2013, met alleen al de enorme nieuwbouw van particuliere installaties onder de NSR subsidie (verwachting PPV: 157 MWp in 2013) natuurlijk nog veel dramatischer worden. Want al die nieuwe installaties, allemaal zonder "gecertificeerde bruto productiemeting", zullen nooit in het CertiQ register terechtkomen.

    Het laatst bekende cijfer - status 1 mei 2013 - was 80,5 MWp geaccumuleerd "gecertificeerd" volume in het CertiQ register. De vordering sinds eind 2012 heb ik met een streepjeslijn aangegeven. Hoeveel er in totaal binnen het SDE regime gaat bijkomen in 2013 is nog onduidelijk. Er komen de laatste maanden slechts weinig, maar wel steeds grotere installaties bij. Heel erg veel zal het niet gaan worden, dat is zeker.

  • Met een groene stippellijn heb ik de "voorspellingen" van Danny Steenhorst van de Windvogel ingetekend in de grafiek, tot en met zijn getal voor 2012. Hij publiceerde deze cijfers in een artikel gedateerd 1 oktober 2012, getiteld "De mogelijke ongelofelijke groei van zonne-energie in Nederland". Zeker wat de komende jaren betreft is de heer Steenhorst daarbij "extreem optimistisch" (zonder daarvoor een hard fundament of argumentatie te geven, "technische haalbaarheid" heeft immers niets te maken met de "bedrijfseconomische" en/of "juridische" realiteit). Voor 2013 zit hij al op een voorspeld niveau van 800 MWp (door mij rechtsboven in de grafiek weergegeven, "WV: 800"). Wat zeker gezien de komende "voorlopige heffingen" op Chinese modules een wel erg optimistisch scenario is (en bovendien zou gaan leiden tot een jaargroei in 2013 van maar liefst 460 MWp...).

    Aan de andere kant, zat Steenhorst (waarmee ik regelmatig telefonisch contact heb) voor eind 2011 op een "verouderde", te lage capaciteit van 130 MWp. Toen al was bij Polder PV duidelijk dat het hoger moest zijn geweest - wat op 20 december 2012 definitief werd bevestigd (nieuwe CBS opgave: 145 MWp eind 2011). Het mag dan ook niet verwonderen dat hij ook voor eind 2012 (veel) te laag bleek te zitten: 250 MWp i.p.v. de op 23 mei 2013 gepubliceerde "voorlopige" 340 MWp, 26% te laag. Of dit een hoopvolle verwachting voor het eindejaars-volume voor het "lastige" jaar 2013 moet genereren, durf ik echter beslist niet een hand voor in het vuur te gaan steken. Daarvoor zijn de onzekerheden rond de omvang van de "marktreactie op importheffingen" veel te groot... Bij een perspectief vanuit de potentiële afnemers van nieuwe PV-systemen zullen (al dan niet door media gemanipuleerde) onderbuikgevoelens een belangrijke invloed hebben, en die zijn van nature al zo onvoorspelbaar als het weer...

  • Een ronduit verbazingwekkend getal wat in het voorjaar "in de markt werd gegooid" was de "260 MWp eindejaars-accumulatie voor 2012" waarmee het gedistingeerde, en grote onderzoekscapaciteit omvattende Nationaal Actieplan Zonnestroom (NAZ) op 21 maart 2013 zelfs het NOS journaal haalde (die van de cijfers helaas weer eens een puinhoop maakte). Dat cijfer heb ik met een separaat groen gevuld rondje aangegeven in de grafiek vlak boven het door Windvogel voorspelde volume. Het is een verbazingwekkende "misser" gezien de recent gepubliceerde eerste cijfers van CBS, die al 340 MWp claimen, 31% meer. En extra bizar, omdat datzelfde NAZ had geclaimd dat de door hen genoemde "260 MWp" een "verdubbeling" van de markt zou hebben betekend t.o.v. het voorgaande jaar. Wat toen al helemaal niet kón kloppen, want al op 20 december 2012 was door CBS voor eind 2011 een bijgesteld vermogen van 145 MWp opgegegeven (al eerder nauwkeurig voorspeld door Polder PV, op 29 november 2012). Een "verdubbeling" in 2012, met "145 MWp nieuwbouw", zou dus "290 MWp" hebben moeten opgeleverd voor de eindejaars-accumulatie, en niet "260" zoals NAZ via KEMA stelde ... Bovendien had ik al op 9 juli 2012 (!) voorspeld dat de jaargroei in 2012 binnen een traject van "145-175 MWp met mogelijke uitloop naar boven" zou kunnen komen te liggen. Mijn "maximum" van 200 MWp werd door het eerste ruwe CBS cijfer met 195 MWp al bijna benaderd, en kan mogelijk zelfs nog worden overvleugeld als de getallen producenten van het nationale statistiek bureau dat cijfer gaan bijstellen, later dit jaar... NAZ heeft voor 2012 gewoonweg de plank ver mis geslagen.

  • Ook heb ik in de grafiek met "spread" weergegeven wat het eindejaars-volume voor 2012 had moeten worden als je de door mij in een eerder artikel al getoonde "spreiding van nieuwbouw capaciteit in 2012" door diverse marktpartijen zou optellen bij de 145 MWp eindejaars-accumulatie van 2011 (CBS update 20 dec. 2012). Die "eindejaars-spread" kwam voor de betreffende afschattingen te liggen tussen ongeveer 225 MWp (bij slechts 75 MWp nieuwbouw, voorspelling ZPV en Univ. Utrecht) en 345 MWp (mijn "maximale" scenario van 200 MWp nieuwbouw in 2012). Kristalhelder blijkt daaruit, dat de hier boven genoemde eindejaars-schattingen van zowel Windvogel, als van Nationaal Actieplan Zonnestroom "in de onderste regionen" van de resulterende "spread" liggen. De door CBS vastgestelde "realiteit" (340 MWp eind 2012 geaccumuleerd) ligt tegen de "maximale waarde van genoemde spread" aan (en zou er later mogelijk zelfs bovenuit kunnen komen)...

  • Tot slot weer de meest recente gegevens van Netbeheer Nederland, ontleend aan het PIR register, in violet. Op 1 mei 2013 kreeg ik van mijn contactpersoon bij Enexis te horen dat in het PIR register voor heel Nederland op die datum (!) een vermogen zou zijn geaccumuleerd tussen de 300 en 350 MWp (dubbele pijl in grafiek). In een later bericht op de website van Netbeheer Nederland (30 mei 2013) werd gewag gemaakt van een mogelijk volume van alweer (bijna) 370 MWp, met nog wel een klein vraagteken bij het feit of dat wel uitsluitend het PV-vermogen betrof, of wellicht het "totale decentrale" vermogen in het PIR (inclusief PV, wat de dominante factor is in die database). Die 370 MWp heb ik aangegeven met een roze gekleurde "o". Dat is voor zover ik weet momenteel het laatst beschikbare cijfer wat het geaccumuleerde vermogen in het PIR register betreft.

(4a) Nieuwe cijfers Netbeheer Nederland: commentaar
Tot slot wil ik enkele opmerkingen maken over het laatste artikel van Netbeheer Nederland over de nationale cijfers, en een kennelijk daar op volgend stukje wat Energie+ plaatste.

"Veel groter aantal" open deur
In het artikel van Netbeheer Nederland wordt gesuggereerd dat "het aantal zonnepaneel installaties in Nederland veel groter [zou zijn] dan eerder werd aangenomen". Ik weet niet waar, of naar wie NN verwijst bij deze claim. Die "aantallen" zijn namelijk altijd al een "pure gok" geweest, en er zijn nooit complete snoeiharde, "aangetoonde" cq. "geregistreerde" aantallen door officiële instanties gepubliceerd. Uitsluitend speculaties (o.a. Natuur & Milieu, met onbegrijpelijk lage, niet verklaarde of toegelichte aantallen voor de jaren 2009 en 2010, zie grafiek). En zeer voorlopige "basis" cijfers van Klimaatmonitor (AgNL), bekend tot en met 2011. Die bovendien expliciet aangeeft dat die aantallen, ontdubbeld en wel, slechts de gegevens uit een paar bekende dossiers weergeven. Op dat laatste kom ik nog terug in een apart artikel.

Ongewijzigd 70.000 installaties in 44 dagen tijd?
Een ander probleem bij de "op 30 mei 2013 gesignaleerde 70.000 zonnepaneel installaties in het PIR register" door Netbeheer Nederland betreft het feit dat ik exact datzelfde getal al op 1 mei jl. op schrift (e-mail) heb gekregen van mijn contactpersoon bij Enexis. Sterker nog, ik had dat getal zelfs al tijdens de Solar Solutions beurs onder het Floriade dak vernomen van Enexis, op 17 april 2013, 44 dagen eerder! Collega Jurgen Sweegers van de uitmuntende site Energieenwater.net had hetzelfde getal ook tijdens die beurs vernomen, en het al op 19 april 2013 gepubliceerd (samenvatting zichtbaar, hele artikel bij Sweegers opvragen). Terwijl het "geaccumuleerde vermogen" tussen 8 mei 2013 (telefonische bespreking van op 1 mei 2013 ontvangen e-mail aan Polder PV), van (flink bijgesteld) "300-350 MWp" naar "bijna 370 MWp" (30 mei 2013) is gestegen, maar het aantal gerapporteerde installaties ongewijzigd "70.000" is gebleven kan natuurlijk helemaal niet. Tenzij er uitsluitend naar eventuele "bijstellingen" van het vermogen is gekeken in het PIR, en het al "op 17 april 2013 genoemde aantal van 70.000 installaties" ongewijzigd is gebleven. M.a.w.: ook met de laatst gepubliceerde "getallen" van Netbeheer Nederland gelieve s.v.p. prudentie betrachten, en een snufje zout tot u nemen.

Publicatiedatum CBS cijfers 2012 incorrect
Netbeheer Nederland stelt in hun bericht van 30 mei 2013 dat "gisteren" (lees: 29 mei 2013) het CBS nieuwe cijfers zou hebben gepubliceerd voor 2012. Dat klopt niet. Ik heb als eerste in Nederland om vijf over half zes in de ochtend van 23 mei 2013, vlak voor mijn vertrek naar The Solar Future NL V in Eindhoven, die data al op aangeven van mijn contactpersonen bij het CBS opgehaald uit de net aangepaste StatLine database. En ze als "HEET VAN DE NAALD" aan het verraste publiek in het Evoluon getoond. Zie het bijna laatste plaatje in de video van New Energy.tv, hier onder als screendump weergegeven:


KLIK op plaatje voor uitvergroting

Accumulatie 2011 gewijzigd
NN stelt: "Eind 2011 publiceerde het CBS nog een totaal vermogen van 130 MW". De branche organisatie zwijgt echter over het feit dat op 20 december 2012 dat eindejaars-volume voor 2011 "officieel" door datzelfde CBS is opgeplust (op basis van informatie aangeleverd door Polder PV) naar 145 MWp: + 12%.

Blunder
Een echte "blunder" is de claim van NN: "Het aantal zonnepanelen is vanaf 2012 enorm toegenomen, vooral na de openstelling van de SDE subsidie". Natuurlijk is in 2012 de groei "enorm" geweest, zoals ik al in mijn grafieken heb aangetoond. Maar dat ligt absoluut NIET aan de SDE subsidies!!! Sterker nog: met de allerlaatste cijfers van CertiQ heb ik al aangetoond dat er in 2012 mogelijk zelfs MINDER SDE capaciteit in het register nieuw is bijgeschreven dan in het voorafgaande jaar: 20,9 i.p.v. 22,2 MWp, resp. 1.485 i.p.v. 2.577 nieuwe SDE installaties! Zelfs al zou er nog wat volume worden bijgeschreven voor 2012: het SDE volume is een absoluut ondergeschikt segment van de totale marktafzet geweest, in 2012 met de huidige cijfers (195 MWp nieuwbouw volgens CBS) slechts 11%! Netbeheer Nederland begrijpt kennelijk de segmentatie van de door henzelf geregistreerde PV markt niet...

Zeer waarschijnlijk doelde NN niet op de SDE, maar op de "nationale subsidie regeling" (NSR) die maximaal 650 Euro per aanvraag - zonder kwaliteitseisen - uitkeert aan willige particulieren. Ten eerste is zelfs dat aanzienlijke nieuwe volume in 2012 (AgNL: 103,48 MWp) nog "maar" 53% van de totale jaargroei. En is er buiten de SDE en NSR nog steeds een niet door NN genoemde forse hoeveelheid van 71 MWp (36% van nieuw jaarvolume) bij gekomen in dat jaar afkomstig van een scala van andersoortig gefinancierde cq. van incentives voorziene PV-projecten. Ten tweede: in 2013 zal de impact van NSR ook nog groot zijn. Maar eind van dit jaar is het daarmee afgelopen, over and out.

Nogmaals: PIR niet wettelijk verplicht
Interessant is voorts dat NN het over registratie van PV-installaties heeft als "belangrijk" voor de netbeheerders. En dat het "nodig" zou zijn "om het energienet optimaal te beheren". Nergens wordt geclaimd dat inschrijving via energieleveren.nl "een wettelijke verplichting" zou zijn. Dat is het dan ook, i.t.t. regelmatig terugkerende "forse" claims van individuele netbeheerders, absoluut niet. Zoals ik al bijna een jaar geleden uitgebreid heb besproken (PPV artikel 27 juli 2012).

De claim dat registratie nodig zou zijn om "inzichtelijk te krijgen" welke technieken "een extra stimulans nodig hebben" (zoals van meet af aan ook letterlijk op de energieleveren.nl website staat), is uiteraard ook compleet uit de lucht gegrepen. Salderen middels zonnestroom is al lang rendabel voor het overgrote deel van de markt: de particuliere sector (59% van totaal geaccumuleerde volume in 2011 volgens CBS...). Daar hoeft - op voorwaarde van overeind gehouden artikel 31-c in de Elektriciteitswet (het "salderings-artikel") - helemaal geen cent "subsidie" meer bij, voor residentiële toepassingen...

(4b) Energie+ artikel 30 mei 2013
N.a.v. het wat rammelende stuk van Netbeheer Nederland, verscheen op de bekende website en zelf-verklaard "kennisplatform" Energie+ op dezelfde dag een kennelijk haastig geschreven, kort artikel wat het allemaal nog een stuk erger maakte met de interpretatie. In de kop van het artikel worden namelijk volstrekt onterecht twee niet met elkaar te vergelijken "gegevens" naast elkaar gezet:

"Het aantal geïnstalleerde zonnepanelen in Nederland is groter dan eerder werd aangenomen. Volgens Netbeheer Nederland is er voor ongeveer 370 MW aan zonnepalen aangesloten op het net. Het CBS schat het geïnstalleerde vermogen op 340 MW."

Ten eerste, wordt hier in de tweede zin voor de zoveelste maal de meest gemaakte spelfout in PV-zaken, "zonnepalen" gebruikt. Maar dat terzijde. Ten tweede, waar het natuurlijk om gaat is, dat het door NN genoemde vermogen geregistreerd in het PIR register gepubliceerd werd op 30 mei 2013. De laatste schatting voor "accumulatie" van CBS, 340 MWp, slaat echter op het eindejaars-volume voor 2012. Dat is een verschil van vijf maanden, in een zeer snel gegroeide Nederlandse markt! Dat verschil van slechts 30 MWp tussen de twee genoemde cijfers zegt dus helemaal NIETS over de validiteit van de (onterechte) stellingname "is groter dan eerder werd aangenomen". En kan zelfs heel erg goed worden verklaard door een aanname van een zeer conservatief geschatte groei van genoemde 30 MWp in de eerste vijf maanden van 2013. Wat immers neerkomt op slechts 6 MWp gemiddeld per maand (voor heel Nederland, voor alle nieuwbouw). In het reeds lang verstreken kalenderjaar 2012 zou volgens de laatste cijfers van het CBS een jaargroei van 195 MWp zijn vastgesteld (mogelijk later nog flink bij te plussen met behulp van extra capaciteit voortvloeiend uit mijn nieuwste leverancierslijsten). Wat neerkomt op zelfs gemiddeld 16,25 MWp per maand, een factor 2,7x zo hoog! Dus waar Energie+ de bewering vandaan haalt dat "het aantal geïnstalleerde zonnepanelen in Nederland groter zou zijn dan eerder werd aangenomen" is mij een raadsel, gezien bovenstaande harde feiten...

Bronnen
Marktonderzoek Polder PV (2012-2013, diverse bronnen en marktpartijen)
Centraal Bureau voor de Statistiek (diverse publicaties)
Klimaatmonitor AgNL (laatste data ongewijzigd t.o.v. dec. 2012)
Maandrapportages & jaarrapporten CertiQ (laatste: april 2013)
Volledige historische update CertiQ cijfers (1 mei 2013, zie ook inleiding)
Presentatie Polder PV tijdens The Solar Future (23 mei 2013)

StatLine database Centraal Bureau voor de Statistiek (23 mei 2013)

Bericht Netbeheer Nederland (30 mei 2013)
Bericht Energie+ (30 mei 2013)
Bericht Energeia (29 mei 2013: "CBS-cijfers over groei zonne-energie overtreffen alle verwachtingen")

PV in NL updates reeds gepubliceerd:

 


31 mei 2013: PV-participatie project met "ZoNbligaties" op voetbalstation FC Groningen, van 1miljoenwatt. En latere toevoegingen door Polder PV.

De op de Amsterdamse New Energy Docks domicilie hebbende Stichting "1miljoenwatt" figureert al langer op mijn website op de inkoopacties pagina onder het hoofdje "Daklease, ... constructies". Op de site van die stichting staat al enige tijd een fors document wat het fenomeen "salderen" van zonnestroom in NL goed documenteert. De Stichting is al zeer lang bezig om te proberen een business-case te bedenken voor het fenomeen "zonnestroom opwekken op een vreemd dak", waarmee zo veel mogelijk risico's worden afgedekt. Dat lijken ze nu, na twee zware jaren, voor elkaar te hebben.

Inmiddels heeft Sven Pluut van de Stichting in een mail-wisseling met Polder PV hun eerste concrete project aangekondigd, wat weer een zoveelste stap is in de richting van meer "collectiviteit" in de exploitatie van zonnestroom "op een vreemd dak". Het gaat hierbij om participatie in een uit 1.120 PV-modules op te bouwen zonnestroom systeem op delen van het grote dak van het Euroborg voetbalstadion van FC Groningen. Het betreft forse 270 Wp modules van de steeds bekender wordende Chinese fabrikant ZN-Shine Solar. Voor de omzetting DC naar AC zal gebruik worden gemaakt van omvormers van de Duitse fabrikant Kaco. De inverter producent die recent een hele dikke klus voor de ogen van beroemd concurrent SMA heeft weggekaapt in de vorm van de levering van omvormer stations gedurende de komende tien jaar, ter waarde van een half miljard dollar, voor een gigantisch 400 MWp project in San Antonio in Texas (persbericht).

Met genoemd module type wordt dus een PV-systeem beoogd met een capaciteit van 302,4 kWp. Weliswaar valt dat in het niet bij veel andere PV-projecten op voetbalstadions (diverse stadions in Brazilië krijgen soms zelfs [enkele] MWp grote PV-installaties op hun daken n.a.v. de World Cup in 2014), maar het blijft voor Nederlandse begrippen "een aardig project", waar we nog niet zo veel van hebben (installaties groter dan 300 kWp per stuk zijn in NL op een paar handen te tellen).

Deze lokatie zou volgens de aan mij verstrekte informatie een SDE subsidie beschikt hebben gekregen die o.a. ingezet wordt voor de jaarlijkse onderhouds- en exploitatiekosten van het complexe project. Ik heb tot nog toe echter géén SDE project in de documentatie van Agentschap NL gezien wat op deze lokatie kan duiden... Wellicht heb ik iets over het hoofd gezien.

Kruisbestuiving
Opvallend is dat, in navolging van het bedrijf Solar Green Point, die voor hun (vol getekende) 250 kWp Caballero fabriek project in Den Haag de Nederlandse leverancier Eneco in de aanbodketen opnam, Stichting 1miljoenwatt het onder het Duitse RWE opererende Essent als partner heeft opgenomen in het huidige project.

Het gaat bij dit initiatief om een ingewikkeld soort kruisbestuiving tussen een crowdfunding platform (inbreng administratie en financiële competenties), participatie van particulieren via een soort obligaties (primaire financiering, die - met "zonnerente" - weer terugvloeit naar de deelnemers), exploitatie kosten dekking vanuit een SDE subsidie, en een (niet-verplichte, maar wel "voordeel brengende") koppeling aan een leveringscontract bij de betrokken energieleverancier.


^^^
Simulatie van de vrij complexe "daksituatie" bij het Euroborg project. De rode en blauwe pijlen/afkortingen zijn van de hand van Polder PV. Voor een recente satellietfoto van het complex (met de twee nieuwe flatgebouwen aan de zuidzijde), zie BingMaps link.

In rood de standaard kompasrichtingen die voor de getoonde situatie van toepassing zijn. Duidelijk wordt, dat de hele zuidkant van het complex voor de toepassing van zonnestroom "grootschalig wordt verpest" door de hoge, enorme schaduwpartijen werpende wolkenkrabbers daar. Vandaar dat de geplande projectdelen aan de noordzijde van het grote dak van het voetbalstadion zijn gesitueerd. Met blauwe pijlen heb ik aangegeven wat de geplande "kijkrichting" is van de te bouwen PV-arrays op de in totaal 5 licht hellende dakvlakken die met zonnepanelen zullen worden bezet. Die kijkrichtingen zijn, van linksonder tegen de wijzers van de klok in gaand, achtereenvolgens oost, zuid-west, zuid, zuid-oost, resp. west. Op de drie "middelste" dakvlakken zijn de modules zodanig op frames gemonteerd, dat ze "tegen de helling van het daksegment in" de andere kant op "kijken" (bij waarschijnlijk zwakke hellingshoek, dus vooral "de hemelkoepel in kijkend" in genoemde windrichtingen).

Originele figuur © Stichting 1miljoenwatt

Hieronder enkele punten m.b.t., en karakteristieken van het gebodene:

  • Partijen: (non-profit) Stichting 1miljoenwatt en (commercieel) RWE/Essent. Voetbalclub FC Groningen, en gemeente Groningen, als co-eigenaren van het dak van het stadion. Een vennootschap en een obligatie houders stichting, financieel specialist Zonnepanelendelen. Installatie en onderhoud: Imtech, BAM, en Toes Solar.

  • Lokatie project: Euroborg voetbalstadion, in het Europapark, ZO. Groningen. NB: er zitten diverse bedrijven als onderhuurders in het stadion, zoals een supermarkt, bioscoop, sportschool, casino, restaurant...

  • Wegens ernstige beschaduwing door twee nieuwe, minstens 22 verdiepingen tellende, hoge kantoorgebouwen geplaatst aan de zuidzijde van het stadion (! zie o.a. deze Streetview opname, 1 flat reeds gerealiseerd), zijn de grootste projectdelen op de noordelijke gedeeltes van de oost- en west-gerichte (licht hellende) dakvlakken gepland. Alsmede enkele wijd uit elkaar liggende rijen modules op een zogenoemde "aufständerung" (voorbeeld) op het meest noordelijke dakdeel en de er aan grenzende NW en NO daksegmenten die ook een flauwe hellingshoek hebben. M.b.v. de opbouwframes worden de modules op deze laatstgenoemde drie "verkeerd hellende" dakdelen grotendeels "richting zuid" resp. ZW en ZO gericht om toch maximaal te profiteren van de zon.

  • De opgewekte hoeveelheid zonnestroom wordt lokaal binnen het stadion en de er in zetelende bedrijven verbruikt.

  • Eigenaren / exploitanten van het stadion blijven hun standaard stroomprijs betalen.

  • "Rendement" van verschil opwek met betaalde stroomkosten wordt na aftrek van kosten uitgekeerd aan particuliere investeerders.

  • Het project gaat pas door als er voldoende investeerders zijn gevonden voor de PV-installatie. Anders wordt voorlopige inleg terugbetaald (zonder rentederving).

  • Doelgroep zijn vooral particulieren zonder eigen dak (wonend in gestapelde bouw, volgens gegeven cijfers 50% van de NL inwoners, zelfs 80% in Amsterdam).

  • De verwachte productie van de geplande installatie zou "het equivalent zijn van het jaarverbruik van 70 huishoudens". Als daarmee 70 x 3.500 = 245.000 kWh/jaar zou worden bedoeld, zou er gerekend worden met een specifieke opbrengst van slechts 810 kWh/kWp.jaar, wat een zeer lage waarde is voor zo'n grote installatie (zelfs als je de lage hellingshoeken en verschillende oriëntaties van de daksegmenten in aanmerking zou nemen). In de project toelichting wordt echter gesproken over een "verwachte productie" van 825 kWh/kWp.jaar. Er wordt een tabel gegeven met vetgedrukt een kolom "810" waarin ook "mogelijke lagere tot mogelijk hogere" [specifieke] opbrengsten worden gegeven, met de daarbij te verwachten "zonnerentes". Echt spectaculair worden die rentes niet, en het gaat bij dit project (met zeer lage kWh prijs bij afnemer FC Groningen) dan ook om een lange termijn "terugverdien model".

  • Bij "aankoop" van een zonnepaneel op het "vreemde dak" van Euroborg heeft een participant (deelnemer) een claim op 1 "ZoNbligatie". Dat is de zogenaamde obligatielening ter waarde van EUR 550,--, die wordt uitgezet door de apart in het leven geroepen "Zonne-Energie Euroborg V.O.F.". Op het moment van schrijven van dit artikel kon ik nog geen Kamer van Koophandel registratie vinden onder die naam (wel diverse andere BV's rond bedrijven in het stadion, VVE van de twee woontorens, etc.). Deze V.O.F. constructie zou een samenwerkingsverband vormen van o.a. Stichting 1miljoenwatt (Amsterdam, KVK 53216571), Zonnepanelendelen B.V. (Amsterdam, KVK 56170319), Euroborg N.V. (Groningen, KVK 02073069, eigenaar: Gemeente Groningen), FC Groningen (Groningen, KVK 04055375), e.a.

  • Het rendement van de obligaties "beweegt mee met de stroomprijzen", wat "zonnerente" wordt genoemd. Houdt rekening met het historische feit, dat stroomprijzen ook langere tijd kunnen stabiliseren, en korte tijd zelfs kunnen dalen (harde documentatie Polder PV).

  • De initiatiefnemers noemen "een verwachte zonnerente van gemiddeld 2,5% per jaar" bij een lange looptijd van 24 jaar. Dat laatste heeft te maken met het huurcontract van FC Groningen, wat in 2037 zal aflopen. Dat is uiteraard speculatie, niemand kan de toekomstige ontwikkeling van de ter zake doende stroomprijs voorzien. En die ontwikkeling is al helemaal niet met een "historische trend" te onderbouwen. We leven immers in een sterk veranderende wereld, en (veronderstelde) resultaten in het verleden vormen geen enkele "garantie" voor "te verwachte resultaten in de (nabije) toekomst".

  • Binnen die "verondersteld gemiddelde zonnerente" van 2,5% per jaar zou zijn gerekend met een "veronderstelde jaarlijkse degradatie van het zonnepaneel van 0,5%". Of die "degradatie" nu wel of niet (aantoonbaar) plaats vindt.

  • Er wordt bij de participanten naar verkiezing (niet verplicht) thuis een zogenaamde Flukso stroomopbrengst meter geplaatst die de opbrengsten per deelnemer zichtbaar zou moeten maken. Instappers die klant worden of zijn van RWE dochter Essent ontvangen eenmalig 90 Euro korting op die meter, die 120 Euro zou kosten.

  • Goed om u daarbij te realiseren dat u bij genoemde keuze een geheel nieuw energieleverings-contract "Groene Stroom" zult afsluiten met RWE dochter Essent. "Groene Stroom" van Essent bestaat voor een groot deel uit verbranding van biomassa / Canadese houtsnippers in hun kolencentrales. De "echte" stroometiketten van zowel dochter Essent als moederbedrijf RWE zijn sterk zwart/grijs gekleurd. Het aangaan van zo'n geheel nieuw leverings-contract is beslist geen verplichting. De vraag is dan natuurlijk wie genoemde "zonnerente" zou moeten gaan uitbetalen. Het is helemaal de vraag of een door de potentiële participant zelf verkozen leverancier dat wel zou willen. Extra voordeel in het project zou zijn dat Essent geen jaarlijkse administratiekosten zou rekenen over de door hen uit te betalen "zonnerente".

  • Via de Flukso meter zou te zien zijn hoeveel kWh er per periode onder de betreffende "ZoNbligatie" (lees: paneel) zou zijn geproduceerd, wat de economische waarde daarvan zou zijn, wat het aandeel in het eigen stroomverbruik is geweest, wat het verbruik in vergelijking met andere project deelnemers is geweest, en wat de vermeden CO2 emissies zouden zijn. Er zijn ook specifieke aanbiedingen (bijv. spaarlampen) gericht op de projectdeelnemers te zien. De uitlezing geschiedt via het internet platform "mijnStroom".

  • Er wordt in het gegeven voorbeeld gerekend met een zeer lage kWh prijs van slechts 6,6 (tot 6,7) Eurocent/kWh, die op de homepage van 1miljoenwatt een beetje ongelukkig "de waarde van de zonne-energie" wordt genoemd. Er wordt binnen dit project immers "slechts" een stroomprijs van een grootverbruiker (stadion) vervangen door de eigen zonnestroom opwek op die lokatie. Dit is uiteraard extreem veel minder lucratief dan op uw eigen dak zonnestroom opwekken, omdat u dan én met een fors hoger kleinverbruikers-tarief heeft te maken wat wordt "weg gesaldeerd" (momenteel bij een speler als Vattenfall 8,66 Eurocent/kWh incl. 21% BTW voor enkeltarief grijs). Én niet te vergeten, alle belastingen (momenteel bij genoemde Vattenfall tariefstelling een verpletterende 14,23 Eurocent/kWh incl. BTW, alles normaal gesproken toevallend aan de Staat der NL!) zijn "achter uw eigen aansluiting weg te salderen". Ergo: een in dat geval "equivalente obligatie waarde" van maar liefst 22,89 Eurocent/kWh, een factor 3,5 maal genoemd bedrag in het Euroborg scenario...

  • Er is een complexe project structuur opgetuigd, waarbij ook de obligatie houders binnen een aparte Stichting ZoNbligatiehouders worden ondergebracht, die weer participeert in een algemene "Zonne-Energieborg V.O.F." Waar alle bij het project betrokken partijen in zitten, en die de feitelijke verstrekker van de "ZoNbligaties" is. De "rente" echter wordt - in het "voorkeurs-scenario" - aan de participanten betaald door RWE/Essent, die inkomsten krijgt uit de verkochte zonnestroom aan FC Groningen. Initiatiefnemer Stichting 1miljoenwatt is gedurende de gehele looptijd verantwoordelijk voor de exploitatie van "zonnepark Zonne-Energieborg". Mede-oprichter van 1miljoenwatt, Matthijs Olieman, is tevens directeur van het in Schagen (NH) zetelende Toes Solar, de leverancier die in de papieren wordt genoemd voor dit project.

  • Inschrijving gaat in twee trajecten: een voorinschrijving die tot niets verplicht, op 30 mei 2013 gestart, en op 13 augustus 2013 sluitend (met mogelijke verlenging). "Flukso" meter ja/neen, en "overstappen naar Essent" ja/neen, dienen dan als opties te worden opgegeven. Aanbetaling is 55 Euro, 10% van de investering per "ZoNbligatie". Die krijgt u terug gestort als het project niet doorgaat (lees: als de verantwoordelijke V.O.F. niet over voldoende vermogen beschikt). Het vervolgtraject gaat in als het project daadwerkelijk wordt gestart (na voldoende inschrijving), waarna een informatie memorandum wordt verstuurd met de harde projectvoorwaarden. Dan moet een definitief inschrijvingsformulier worden verstuurd met een ondertekende betalingsverplichting voor het resterende bedrag.

  • Waarschuwing, die ook in de informatie op de website van 1miljoenwatt wordt getoond. Er is géén officieel goedgekeurde prospectus voor dit aanbod, omdat gebruik wordt gemaakt van het artikel 53, lid 2 van de vrijstellingsregeling van de Wet op het financieel toezicht (totale aanbod onder de 12,5 miljoen Euro waarde per jaar liggend). Ergo: er is op deze constructie géén toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Als u niet begrijpt hoe dit aanbod in elkaar steekt derhalve niet participeren, of zelf de risico's accepteren, en deze ook willen dragen.

(Nog) geen "kropje sla" plannen
Bij dit alles is verder geen rekening gehouden met een eventuele mogelijkheid om onder een nieuwe constructie binnen de Elektriciteitswet straks "voor verminderde energiebelasting voor de eigen aansluiting te mogen salderen". Daar zingen de nodige geruchten over op het internet, een harde conclusie is nog niet te trekken over de haalbaarheid daarvan. Bovendien is zelfs nog voor een definitieve beslissing nu al de pleuris uitgebroken in Den Haag, omdat Weekers van het Ministerie van Financiën bezwaren zou hebben tegen de hele suggestie van het veelbesproken "salderen vóór de eigen aansluiting model" (artikel Energiebusiness.nl). En die zou het voorstel zelfs - zo gaan de geruchten - "willen torpederen"... Dus of er überhaupt al aanspraak op gemaakt zou mogen worden voor projecten zoals het onderhavige blijft nog even afwachten.

De heer Olieman, een van de projecttrekkers, die al aangaf dat ze verder geen rekening met bovenstaande mogelijkheid hebben gehouden, verwoordde de gang van zaken rond dit complexe project richting Polder PV aldus:

"Twee jaar lang hebben wij gewerkt aan een concept waarbij wij mensen de mogelijkheid willen geven zonnepanelen te kopen op een ander dak. Het feit dat wij nu pas een eerste project lanceren getuigt wel van het feit dat dit geen eenvoudige opgave is geweest.

Hoewel je voor het behalen van een resultaat altijd wat concessies moet doen, zijn wij toch trots op het behaalde 'resultaat'."

Ik hoop voor alle betrokkenen natuurlijk dat ondanks alle problemen en complicaties, dit project tot een goed einde kan worden gebracht. En dat straks een zoveelste mooie PV-installatie opgeleverd kan worden - met burger participatie.

Nagekomen status reserveringen van totaal 1.120 PV-modules:

  • 22 juni 2013: 116 stuks (Twitter) = 10,4% van totaal.
  • 18 oktober 2013: eerste 531 [+5] stuks verkocht = 47,4% [47,9%] van totaal (Twitter).
  • 6 februari 2013: 574 stuks = 51,3% van totaal (218 deelnemers, 2,6 paneel per deelnemer gemiddeld). Check op website.

http://www.1miljoenwatt.nl (diverse documenten)
Persbericht 31 mei 2013 "Geen dak? Nu toch zonnepanelen" (per e-mail)
http://doemee.1miljoenwatt.nl (Op 31 mei 2013, 22h50: 14 zonnepanelen verkocht door 9 deelnemers)
http://stirlitz1.bnr.tc2.triple-it.nl/downl/BNR/20130610/062336/240 (interview BNR met Hans Nijland, alg. directeur van FC Groningen, audio)
http://krispijnbeek.nl/2013/06/11/zonnepanelen-op-euroborg-via-1miljoenwatt-nl (6 juni 2013; commentaar op initiatief van bekend blogger Krispijn Beek. Later werd een uitgebreide reactie van Sven Pluut van 1miljoenwatt.nl toegevoegd om het "concept" nog eens uit te leggen: lezen!)
Twitter (11 juni 2013: Sven Pluut in reactie op Krispijn Beek. De garanties van oorsprong zijn voor de investeerders)
Twitter (18 juni 2013: artikel in de Schager Courant)
Twitter (18 oktober 2013, Sven Pluut: eerste 531 [zelfs 5 meer] zonnepanelen zijn verkocht, 1e deel van start)
Toes Solar (14 januari 2014) uit Schagen (NH) mag de eerste 574 PV panelen voor het project Euroborg gaan aanleggen; inschrijving voor tweede gedeelte geopend
Twitter (3 feb. 2014: Andre Snakenborg, Hoofd Accommodatie Zaken FC Groningen, plaatste een foto van het eerste PV-veld, met helaas forse beschaduwing van in de buurt staande powerlight batterijen bij laagstaande zon...)

Origineel vlag Prov. Groningen (modif: Polder PV)


28 mei 2013: Wederom grootse PV-installatie Brussel: Audi 3,6 MWp. En weer heeft de hoofdstad van België "een nog grotere" PV-installatie dan "de vorige grootste". Mine is bigger than yours, het blijft kennelijk een krachtige boodschap die velen willen vertellen cq. "laten zien"...

Hij was al min of meer aangekondigd in een vorig artikel over zo'n reuzenknaap in Brussel (TIR). De voorgangers op zonnestroomgebied in de hoofdstad waren achtereenvolgens een bescheiden 150 kWp installatie bij modebedrijf Plastoria in Anderlecht (eind 2011), een 720 kW(p?) grote installatie van Ikaros Solar op de Euroveiling in Neder-Over-Heembeek (voorjaar 2012), het alweer twee keer zo grote 1,5 MWp project op de TIR hallen in het havengebied (artikel 27 sep. 2012), gevolgd door het "1,7 MWp project" van hypermarché cora (artikel 22 nov. 2012). Wat in dat specifieke geval eigenlijk weer een typisch staaltje marketing betrof, want het ging over twee ver (>11 km.) van elkaar verwijderde grote PV-installaties in het Brusselse (1,2 resp. 0,5 MWp). Maar ach, dan hebben die beste mensen ook hun leuke - zeer tijdelijke - moment of fame op PV gebied gehad, het is ze gegund.

Audi aan de beurt
Van toch weer "iets ander" kaliber is het huidige PV-monster. En dat is teder neergevlijd op diverse delen van de complexe batterij plat dak segmenten van de Duitse autofabrikant Audi in de Brusselse wijk Vorst (aankondiging reeds in TIR artikel op Polder PV site). Het gebouwencomplex rekt zich als een lang lint uit tussen de treinsporen van Station Vorst-Zuid en de Boulevard de la Deuxième Armée Brittanique. Maar liefst 37.000 vierkante meter zou zijn bedekt met een zeer laag hellend opgestelde serie PV-module arrays, op diverse dakvlakken die geen problematische beschaduwing kennen. De algehele oriëntatie is, volgens Google Maps, globaal ZZW, dus nagenoeg optimaal om eens lekker flink te gaan uitpakken.

En dat liet Audi dan ook doen om, zo werd door zegsman Gerhard Schneider gesteld, "CO2 neutraal" auto's te kunnen maken in die productie lokatie. Dat daar verder ook nog Franse hydropower certificaten bij moeten hoeft verder niets aan de pret af te doen, ze "doen" het toch maar. En omdat het dit keer weer om een spraakmakend project ging, mochten ditmaal zelfs het in Nederland overbekende Eneco (3e grootste energieleverancier) als "beheerder" (manager), en het in Kapellen (Antwerpen) hoofdkantoor (met PV) hebbende Eoluz als ontwikkelaar en bouwer het project trekken. Eoluz zal tevens de productieresultaten gaan monitoren en het systeem onderhouden indien nodig. Wat de precieze "rol" van de ons bekende energieleverancier in het geheel is blijft een beetje mistig (ik kon ook nog geen bericht op de Eneco site vinden), maar kennelijk wordt dit "an important step for Eneco in the Brussels market on the generation front" gevonden.

Auto's en milieuvriendelijke productie
Audi zou alle opgewekte stroom in het productieproces gaan gebruiken (zeker in de zomer: dan moeten ze veul gebruiken...). De milieustandaarden bij de productie zouden sowieso al zeer hoog zijn, waar ook al waarderingen voor zijn gegeven in de vorm van "sterren" door het Gewest Brussel. Al gaat het nog steeds om de productie van auto's die waarschijnlijk grote hoeveelheden fossiele verbrandingsresten blijven uitstoten tijdens hun - veel te korte - leven. Al met al is het voor Audi beslist een prestige project, wat tevens hun "commitment" zou aantonen om voor langere tijd in Brussel auto's te willen blijven produceren. Dus niet gek opgekeken dat mevrouw Huytebroeck, Minister van Leefmilieu in Brussel weer acte de présence mocht geven. Wellicht iets meer wenkbrauw fronsen opleverend was de aanwezigheid van Big Shot Oettinger, de EU Commissaris van Energiezaken die zo'n warm voorstander is van kernenergie, en die het succesvolle EEG (de basis van het PV-succes in Duitsland) in zijn eigen land niet ziet zitten. Maar misschien is hij zelfs diep in zijn hart al lang bekeerd voor die sexy zonnepaneeltjes. En publiekelijk lintjes knippen of spannende knoppen drukken is natuurlijk altijd leuk en goed voor de reputatie.


^^^
Foto impressie van het langgerekte productie complex van Audi oostelijk
van het sporen complex van treinstation Midi. Op diverse platdak
segmenten zijn PV-module velden geplaatst.

Foto © Eoluz NV (deze webpagina)

Project data
Ik heb u lang genoeg in spanning gehouden: het project is een mooie 3,6 MWp groot, bestaat uit ruim 14.000 kristallijne modules van de Noorse producent REC (vermoedelijk uit productie Singapore, net als de panelen die bij Heineken in Den Bosch op het dak zijn gezet door SolarAccess). En de installatie zou per jaar 3.000 MWh moeten genereren. Wat volgens mij, ondanks de lage hellingshoek, in Brussel zou neerkomen op een erg lage specifieke opbrengst van slechts 833 kWh/kWp.jaar. Er zijn SMA omvormers ingezet (vermoedelijk Tripower serie, werd niet gespecificeerd).

Afgezien van die lage verwachting zou de vermeden jaarlijkse uitstoot 2.222 ton CO2 equivalenten bedragen, wat ook in de berichtgeving wordt omgetoverd in "22 miljoen niet gereden kilometers met een auto die gemiddeld 99 gram/km zou uitstoten". Om het kennelijk "inzichtelijk" te maken voor de Belgische equivalenten van #henkeningrid. Een andere wijze van uitdrukken betreft de stellingname dat de verwachte opbrengst het equivalent zou zijn van het verbruik van "meer dan 1.000 huishoudens".

Eneco zou - uit monde van Managing Director Solar Paul Minjauw - naar een "100% duurzame energie voorziening" in België willen, en kijkt uit naar meer smaakvolle projecten - zowel op grote als op zeer kleine schaal (bij particulieren). In een andere formulering wordt "100% sustainable electricity in 2016" nagestreefd, en dat is natuurlijk fundamenteel verschillend (en nog steeds hartstikke ambitieus) van 100% "duurzame energie". Eneco claimt dat ze vandaag de dag van hun aandeel "groene energie" in België 43% uit wind-, zonne-energie, en biomassa zouden halen.

Eoluz claimt dat monitoring en onderhoud "noodzakelijk" zijn, dat dit (in België) nauwelijks geschiedt, maar dat middels "optimalisatie" (niet gespecificeerd) en monitoring er 10% meer opbrengst gegenereerd zou kunnen worden bij dit soort grote projecten. Er wordt geen onderbouwing voor die "forse" claim gegeven.

Brussel PV in perspectief
Het is hard gegaan met de niet zo lang geleden nog vrij "onbetekenende" PV-markt in Brussel. Sinds het groencertificaten systeem een enorme poetsbeurt kreeg (geformaliseerd op 2 mei 2013), kwam het ene na het andere grote PV-project los. Eoluz noemt dat op hun site zelfs "frantic activity". Dat die activiteit zo groot is, komt omdat op 2 augustus de waarde van de te scoren groencertificaten daalt doordat er i.p.v. nu nog 4, dan slechts 2,4 certificaten per geproduceerde MWh zullen worden uitgegeven. Het typische verschijnsel dat er vlak voor een fundamentele wijziging (lees: verslechtering) in incentives voor zonnestroom een (enorme) rush ontstaat op grote projecten is ook grootstad Brussel niet ontgaan. Zoals overal elders op deze aardkloot...

Eind 2012 zou de totale capaciteit in Brussel volgens Eoluz al een behoorlijk groot volume van 18 MWp hebben bereikt. Dat is alweer fors meer dan Apere nog in februari als "ingeboekte capaciteit" had staan (15,2 MWac, artikel 10 februari 2013). Bovendien wordt er door hen ook een hoog volume van al 11 MW genoemd voor eind 2011, wat zou betekenen dat de groei in 2012 een spectaculaire 63% zou zijn geweest. Apere noteerde voor eind 2011 nog slechts 8,3 MW(ac). Eoluz stelt dat in 2013 de procentuele volumegroei waarschijnlijk weer gebroken zou kunnen gaan worden in Brussel.

Wie wordt de volgende Brusselse kandidaat met "de grootste"?

Eoluz.be (nieuwsbericht 28 mei 2013)
Autowereld.be (nieuwsbericht 28 mei 2013 met scherpe luchtfoto's)
Video Deredactie.be (28 mei 2013)
Idem, Journaal uitzending (28 mei 2013)

Lokatie (Google Maps)


28 mei 2013: Nieuw dagproductie record Polder PV. Alle mooie dingen komen tezamen. Zo ook met de productie van zonnestroom bij Polder PV. Toegegeven, het was een waardeloos voorjaar qua weer. Maar als de zon zich dan ook een dag lang ongenaakbaar laat zien, zoals dat gisteren het geval was, gaan we weer hard van bil. Zelfs met een antieke installatie zoals bij Polder PV. Ik moet nog een hoop productie data bijwerken (geen tijd voor gehad i.v.m. de drukke werkzaamheden voor The Solar Future conferentie). Maar getriggerd door het productie record wat hooggeschatte collega Wouterlood uit de Leidse Professorenwijk mij per e-mail meldde, ben ik toch even een snelle berekening gaan doen met de afzonderlijke resultaten van de 13 omvormers die hier 14 oude PV-panelen "bedienen". Polder PV heeft nog de oude monitoring met separaat te verwerken logfiles lopen, en heeft niet van die supergelikte volautomatische software pakketten tot zijn beschikking die #henkeningrid tegenwoordig kunnen kopen. Dus alles is hier nog steeds grotendeels - moeizaam - handwerk.


^^^
In kleurcode de dagopbrengsten van de verschillende deelgroepen in onze PV-installatie op 27 mei 2013. In de rose band bovenaan de totale opwek van alle 14 modules (op 13 micro-inverters): dagrecord productie van 8,171 kWh. In de laatste kolom is de specifieke dagopbrengst per omvormer uitgerekend. Daaruit blijkt als vanouds dat op dat punt de Kyocera modules (2 50 Wp paneeltjes in serie aangesloten op 1 OK4E-100 micro-inverter) het nog steeds het best blijken te doen, met 6,56 kWh/kWp op die dag.

Uit die snelle berekening bleek dat we een spectaculair hoge productie hebben gedraaid van maar liefst 8,171 kWh op die zonnige maandag, 27 mei 2013. Wat resulteert in een specifieke dagopbrengst van 6,13 kWh/kWp (rekenend met 1,334 kWp totale installatie grootte). Wat de "absolute" opbrengst van bijna 8,2 kWh betreft hebben we daarmee weer een record te pakken. Het is veel hoger dan ons gemiddelde dagverbruik, wat in 2012 neerkwam op 3,2 kWh/dag. De specifieke dagopbrengst haalde het echter niet bij de fors hogere 6,57 kWh/kWp die we in de oorspronkelijke opzet (OK4 omvormers achterop de modules, natuurlijk gekoeld, nieuwe panelen) op 31 mei van het reeds lang verstreken jaar 2000 haalden met onze toen nog nagelneue eerste Shell Solar modules (ACN2000E). Per deelgroep binnen het totale systeem hebben we zelfs nog hogere waarden gezien, tot zelfs een niveau van 6,68 kWh/kWp.dag aan toe. Dat was voor de nieuwe 108 Wp modules (geplaatst in oktober 2001), op 24 juni 2002. Het is bekend in de "markt" dat hele goede modules met optimale omvormer configuratie specifieke dagopbrengsten van meer dan 7 kWh/kWp kunnen halen tijdens optimale condities, in Nederland. Daar zal ons in essentie "suboptimale" systeem (ook nog eens zeer lange DC bekabeling, diverse weerstand gevende contacten, relatief inefficiënte micro-omvormers) nooit in de buurt kunnen komen.


^^^
Foto van display van ongeveer de helft van het PV-systeem van Polder PV achter de S0 uitgang van een digitale kWh meter. Nog nooit zagen we zo'n hoge dagproductie op dit deelsysteem, 4,1 kWh, op 27 mei 2013. De "overschrijding van de maximale curve" rechts in het diagram word veroorzaakt doordat enkele panelen niet oost van zuid staan gericht (ingave), maar zuid of zelfs iets west van zuid.


Overigens is genoemde specifieke opbrengst van 6,13 kWh/kWp nog steeds een byzonder aardige waarde, als je weet dat bijvoorbeeld hypermoderne "Gitjes Stroomfabriek" in het zonnigste deel van Nederland op maandag 6,33 kWh/kWp haalde met zijn nieuwe Tigo MPP optimizers (zie fenomenale logging website).

Desondanks zijn we maar wat blij met toch weer een nieuw record op een al oud PV-systeem. Ondanks alle lichte gebreken en achterhaalde "apparatuur", kan die 8,2 kWh in het bakkie. Die neemt niemand meer van ons af. Gaia zei geprezen!


28 mei 2013: PV in NL update 6. Hoe doen we het t.o.v. de buurlanden? (2 juni 2013: aanpassing data Denemarken). Nu we eindelijk de (eerste) cijfers van het CBS voor de ontwikkeling van de PV-capaciteit weten voor 2012, dringt zich direct de vraag op hoe we het zijn gaan doen t.o.v. de ons omringende landen. Ook daarvoor heb ik een plaatje getoond tijdens The Solar Future NL V. Dat plaatje had ik nog niet kunnen aanpassen omdat er zo weinig tijd was tussen het ontdekken van die eerste CBS cijfers (05h35 23 mei) en het tijdstip dat mijn trein vertrok (24 minuten later). Maar nu heb ik die tijd natuurlijk wel gehad.

De "oude" grafiek had ik nog met mijn lang "favoriete" scenario 175 MWp nieuwbouw en 320 MWp einde-jaars-accumulatie 2012 "gevuld", met een daarvan afgeleid Wp vermogen per inwoner in dat jaar. Inmiddels heb ik het door CBS opgegeven volume van 195 MWp nieuwbouw en 340 MWp einde-jaars-accumulatie ingegeven. Uit dat laatste volume volgt, bij 16,7 miljoen inwoners (mid 2012, Population Reference Bureau), een niet onaardig volume van 20 Wp per inwoner, eind van het jaar 2012. Dit resulteert in de volgende aangepaste grafiek, met enkele buurlanden of relevante nabijgelegen markten (ook voor die landen zijn de PRB cijfers voor de bevolkingsdichtheid mid-2012 meegenomen):

NB: Grafiek is (a) aangepast m.b.v. de meest recente gegevens uit het jaarverslag 2012 van Ode Vlaanderen (28 maart 2013), en aangevuld met de meest recente "historische" data van VREG, voor de Vlaamse markt (status 6 mei 2013). De daar uit resulterende AC vermogens zijn vermenigvuldigd met een conservatieve factor 1,05 om MWp DC vermogen te kunnen afschatten. Andere weergegeven Europese markten worden direct in MWp opgegeven. Met dank aan de heer Schaeffer van VITO Belgium voor de tip¤.

(b) Een tweede wijziging werd voor de data voor Denemarken ingebracht met de nieuwe - behoorlijk naar boven bijgestelde - cijfers uit de april 2013 rapportage van EurObserv'ER (vervanging van cijfers uit voorlopige IEA rapportage, in dezelfde maand gepubliceerd). Voor toelichting van de wijzigingen, zie artikel van 2 juni 2013.

Let op dat de Y-as een logarithmische schaal heeft. Nederland blijft ondanks de vastgestelde "forse" groei, nog steeds op alle fronten achter bij de naburige landen. Zowel wat de jaarlijkse nieuwbouw betreft: 195 MWp (NL) tot en met een gigantische 7,6 GWp (Duitsland). © EPIA 2013Als bij de eindejaars-accumulatie. Die heeft een range tussen de 392 MWp (Denemarken) en een verpletterende 32,4 GWp in Duitsland, eind 2012. Nederland bereikte een volume van 340 MWp, wat iets onder het van 327 naar 392 MWp bijgestelde niveau van Denemarken ligt (volume NL was in de vorige versie, met 320 MWp accumulatie nog minder). Maar we moeten niet vergeten dat ons land al minstens 2 decennia "actief" bezig is om een PV-markt op te bouwen. Denemarken is nog een piepjonge markt, die in een klap fenomenaal is geëxplodeerd vorig jaar (artikel 17 december 2012).

Kijken we naar de accumulatie per inwoner, eind 2012, blijft recht overeind dat Nederland met haar dichtbevolkte, rijke land, nog steeds chronisch achterblijft bij de rest: 20 Wp/inwoner voor Nederland, 29 resp. 70 Wp/inwoner in de relatief "zeer jonge" markten Verenigd Koninkrijk en Denemarken. 251 Wp/inwoner* in het zeer hard sinds 2006 gegroeide België (met Vlaanderen als absoluut dominante deelmarkt). En, tenslotte, in het enorme Duitsland nog steeds de kop boven de schouders uit, met al 396 Wp per inwoner, eind 2012. Zeg maar, 2 mooie 200 Wp modules per kop van de bevolking, babies, bejaarden, en gevangenen incluis, bij de oosterburen.

* Is al gecorrigeerd vanuit opgegeven AC volumes >> "geschatte" volume DC capaciteit.

De boodschap blijft derhalve: Nederland heeft nog steeds zoveel in te halen op het vlak van PV-capaciteit...

Ook uit de laatste EPIA rapportage (Global Market Outlook 2013-2017), tweede figuur, blijkt de achtergebleven positie van ons land. Daar werd weliswaar een totaal achterhaald, door branche organisatie Holland Solar doorgegeven nieuw jaarvolume van slechts 125 MWp genoteerd (70 MWp onder het eerste ruwe cijfer van CBS voor dat jaar, 36% minder!). Maar zelfs als het het dubbele had geweest, had het aandeel zonnestroom in het totale verbruik van elektra in Nederland (door EPIA berekend) nog steeds maar maximaal 0,4% geweest. Dat blijft dus ondanks de sterke groei nog steeds extreem laag. Om onszelf als rijk land een "verdiende" plaats te gaan geven op deze ladder, zullen we nogal wat plaatsen omhoog moeten gaan schuiven in deze figuur. En daarvoor moeten alle trossen los, en moet er full-speed verder geplaatst gaan worden in Nederland. Anders zijn we geen knip voor de neus waard, en blijven we in de onderste regionen hangen. Want ook de landen om ons heen blijven niet stilzitten.

Data in deze bijdrage ontleend aan:

  • CBS (gegevens Nederland, eerste data 2012 23 mei 2013, 05h35).
  • ODE Vlaanderen en laatste update VREG voor de Vlaamse markt dd. 6 mei 2013 (gegevens België, vervangen de eerdere data van Apere van februari 2013. Deze zullen waarschijnlijk nog wat "opgeplust" moeten gaan worden voor de nog te verversen data van Wallonië en het kleine segment voor Brussel, al zal dat niet heel veel zijn).
  • International Energy Agency (IEA, voor de andere EU landen, voorlopige cijfers, zie mijn artikel van 12 april 2013).
  • EPIA © grafiek met berekende zonnestroom productie aandelen uit Global Market Outlook for Photovoltaics 2013-2017, download hier.
  • Population Reference Bureau (bevolkingscijfers medio 2012, zie site).
  • Synthese en grafiek: Polder PV.

¤ Kennelijk werd de update van de Belgische cijfers "in orde" bevonden door de aangever:


https://twitter.com/GJSchaeffer/status/339421931872866304

PV in NL updates reeds gepubliceerd:

27 mei 2013: PV in NL update 5. Liggen de ambtenaren te slapen? Via Twitter werd ik door de immer scherpe en zeer vlijtige Henri Bontenbal gewezen op een van vele rapportages van de overheid, waar hoogst merkwaardige cijfers over zonnestroom in staan. Ik kon het document niet vinden, maar ik kreeg van Henri al snel die link doorgespeeld. Het gaat om een in MAART 2013 (!!!) gepubliceerd rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving in samenwerking met het wereldvermaarde ECN. Met als titel een hele mond vol: "Notitie Verkenning mogelijke klimaatmaatregelen Lokale Klimaatagenda: CO2-reductie, werkgelegenheid, kosten voor de overheid en woonlasten". Voor de link, zie onderaan dit artikel.

Ik maakte een screendump van pagina 11 van die PBL / ECN "notitie":

Hier beweren de auteurs van deze twee bepaald niet onbekende, grote onderzoeksgroepen met droge ogen dus, dat er in 2015 "zonder wijzigingen in het beleid" een microscopisch jaarvolume van slechts 41 MWp (!!!) zou worden gerealiseerd. En er een eindejaars-accumulatie van een miezerige 294 MWp (!!!) zou zijn ontstaan...

Voor de oplettende lezer: ik heb om 5 over half zes in de ochtend van 23 mei 2013 als eerste rapporteur in NL net de prille, zeer waarschijnlijk nog veel te lage getallen van het CBS gedownload voor het jaar 2012, drie jaar eerder: nieuwbouw minimaal 195 MWp in dat jaar, eindejaars-accumulatie minimaal 340 MWp. Dat is al een factor 4,8 maal het absurd laag door PBL / ECN geschatte nieuwbouw volume voor 2015, en een factor 1,2 maal de ook véél te lage accumulatie eind 2015.

Op 20 december 2012 werden door hetzelfde CBS de cijfers voor 2011 flink omhoog gekrikt, waarbij voor het jaarvolume toen al 58,5 MWp werd opgevoerd. Dat is 43% meer (in 2011!!) dan het volume wat de auteurs van PBL / ECN voor het nog verre jaar 2015 in maart 2013 hebben opgegeven (41 MWp). Bovendien had ik op 9 juli 2012 al een toen zeer realistisch (doch naar nu blijkt nog steeds te laag) traject van 145-175 MWp (met evt. uitloop) nieuwbouw voorspeld voor kalenderjaar 2012, met als absoluut minimum 250 MWp accumulatie aan het eind van dat jaar, en zeer waarschijnlijk veel meer. En dat had ook iedereen in Nederland kunnen lezen, tot in Petten aan toe.

De bikkelharde realiteit (minimum!) voor vorig jaar heb ik net gepubliceerd, waar u zelf uw conclusies uit kunt trekken.

U mag nu bij uzelf te rade gaan waarom deze instanties in die "notitie" tot zulke compleet absurde, onwaarschijnlijke, hilarische, en lachwekkend lage cijfers komen voor dat verre jaar 2015. Totaal de plank mis geslagen, en onbegrijpelijk. Hebben bij die ultra-lage opgaves wellicht "andere overwegingen" een rol meegespeeld? ... Moeten we op dat soort onzin "klimaatbeleid" gaan bouwen in ons met fossielen doordrenkte polderlandje?

2020 - ook extreem te laag
In hetzelfde tabelletje staat ook een prognose voor 2020. Ook die getallen slaan nergens op. 1,678 GWp accumulatie en een nieuw jaarvolume van slechts 277 MWp "bij ongewijzigd beleid", dus nog ZONDER (!!) zelflevering met saldering met "verlaagd" energiebelasting tarief. Ik vond anderhalf jaar geleden al dat de 4 GWp accumulatie uit de koker van het Nationaal Actieplan Zonnestroom véél te conservatief is. Tijdens mijn voordracht voor The Solar Future in Eindhoven, heb ik al een plaatje laten zien, dat die "ambitie" helemaal niet als zodanig gekarakteriseerd mag worden. Die 4 GWp gaan we, als er geen "gekke" dingen gebeuren, makkelijk veel eerder halen, en in 2020 kan, als de business-case voor met name grote gebouwen ten positieve wijzigt (dat kan beslist gaan gebeuren als "zelflevering van vreemd dak" economisch haalbaar wordt!) zelfs 8 GWp een haalbaar doel zijn. Maar 4 GWp in 2020 is gewoon the bottom line. Die 1,7 GWp van PBL / ECN in de hier onder gelinkte zeer recente "notitie" is een lachertje...

Polder PV zal in een van de komende updates nader ingaan op die prognoses verder de toekomst in, geïllustreerd met een grafiek die hij toonde tijdens TSF NL V.

Elzenga, H., Tigchelaar, C., Menkveld, M. Lensink, S. (2013). Notitie Verkenning mogelijke klimaatmaatregelen Lokale Klimaatagenda: CO2-reductie, werkgelegenheid, kosten voor de overheid en woonlasten. - 31 pp. PBL publicatienummer 1004 / ECN publicatienummer ECN-O--13-007. Publicatie datum: 19 maart 2013.

Link Rijksoverheid pagina
Link samenvatting ECN publicatie pagina (met verwijzing rapport)

PV in NL updates reeds gepubliceerd:

27 mei 2013: PV in NL update 4. Video presentatie TSF NL V Polder PV. Tijdens de vijfde Solar Future conferentie in het Evoluon in Eindhoven was uiteraard mediapartner NewEnergy.tv van Roelf van Til present en werden alle presentaties opgenomen. Roelf heeft eerder al enkele malen interviews met Polder PV opgenomen (zie artikelen en presentaties overzicht op deze site), de laatste nog over de dreigende importheffingen op Chinese PV-modules (zie artikel 3 april 2013).

De voordracht van Polder PV werd integraal opgenomen en is inmiddels, net als reeds een paar andere opnames tijdens deze interessante dag, inmiddels beschikbaar op de website van NewEnergy.tv. Omdat ik zoveel cijfers en complexe grafieken presenteer is de video zodanig bewerkt, dat plaatjes uit mijn presentatie het minder goed te lezen videobeeld tijdelijk vervangen. Toch zal veel info nog steeds niet goed leesbaar zijn. Weest gerust: die komt stapsgewijs op Polder PV beschikbaar. De eerste twee artikelen heeft u inmiddels al rustig kunnen nalezen (hier en hier).

Video's The Solar Future NL V (23 mei 2013) op NewEnergy.tv (tm. 29 mei 2013):

Reacties n.a.v. presentatie Polder PV en de in Eindhoven gepresenteerde nieuwe cijfers:

  • "Sinds vorig jaar vertrouwt het CBS voor aanlevering van een zo volledig mogelijke lijst met leveranciers op de diensten van Peter Segaar ..." (29 mei 2013, Energeia)
  • "Wat een indrukwekkende presentatie van de actuele cijfers met geplaatste zonnepanelen in NL, 2012. Ik heb je presentatie gezien en dit is ongekend." (28 mei 2013, van zeer actieve persoon achter diverse inkoop acties van zonnepanelen, per e-mail)
  • "Het Nationaal Research Instituut Peter Segaar heeft weer een top presentatie geleverd!" (29 mei 2013, organisatie #TSFNL/Solar Plaza, per e-mail).
  • "... ik hoopte meer dat @nieuwsez of @Min_IenM een headhunter op hem afgestuurd heeft" (24 mei 2013, Groen in Arnhem, in reply op Paulus Jansen, via Twitter)
  • "... ik mag hopen dat het #CBS je inmiddels heeft voorgedragen voor de titel onbezoldigd medewerker van het jaar?" (24 mei 2013, Paulus Jansen, SP, via Twitter).
  • "... bedankt voor de heldere uiteenzetting" (24 mei 2013, Solar Event, via Twitter)
  • "Complimenten @Polder_PV: nu al verse CBS cijfers PV 2012" (23 mei 2013, Bram Leijten via Twitter).
  • "Groei van honderden procenten volgens @Polder_PV!" (23 mei 2013, Greenloans via Twitter - het ging hier trouwens om groei percentage van aantal inschrijvingen 2012 >> 2013 PIR register van Enexis)

PV in NL updates reeds gepubliceerd:

 


26 mei 2013: PV in NL update 3. Nieuwe grafieken, gebaseerd op meest recente CBS data voor zonnestroom. Omdat we nu de eerste harde CBS data voor het jaar 2012 binnen hebben, kunnen we ook enkele grafieken gaan invullen met de nieuwe gegevens voor de ontwikkeling van PV-capaciteit in ons land. Grafieken die ik al jaren op mijn website heb staan. Ik laat de drie aangepaste exemplaren verderop in het artikel zien, ze zijn inmiddels ook met datumstempel ingevoegd in de grote marktoverzicht pagina voor Nederland op Polder PV.

Wijzigingen in PV-markt cijfers voor 2011
Eerst wil ik u echter een van mijn eerste "geplande" plaatjes van mijn voordracht tijdens The Solar Future NL V presenteren, die helaas gezien de korte spreektijd daar (een kwartier) moest sneuvelen. Hierin geef ik weer wat er allemaal is geschied met "de cijfers" voor dat kalenderjaar sinds ik een eerste prognose deed tijdens de voorgaande Solar Future conferentie, op 24 mei 2012 in Haarlem (zie ook video van NewEnergy.tv). Waarbij benadrukt moet worden dat die eerste cijfers vlak vóór de eerste publicatie van het CBS tot stand waren gekomen, en dus al de nodige onzekerheden bevatten. In onderstaande tabel alle wijzigingen in die cijfers op een rijtje, waarmee duidelijk wordt dat er heel wat met de getallen kan geschieden in de loop van de tijd. En dat u altijd een snuf zout moet nemen bij tussentijdse rapportages, en al helemaal met slecht onderbouwde, "in de markt gegooide" getallen van partijen die zelf geen onderzoek doen of die een slechte onderbouwing voor hun getallen geven. Zelfs door officiële instanties verstrekte cijfers kunnen vaak nog (fors) veranderen.


KLIK op plaatje voor leesbare uitvergroting

CBS = Centraal Bureau voor de Statistiek, HE = hernieuwbare energie (rapport dd. 23 aug. 2012), NAZ = Nationaal Actieplan Zonnestroom, NSR = Nationale Subsidie Regeling (uitgevoerd door Agentschap NL, 2 juli 2012 tm. 28 dec. 2013), PPV = Polder PV, TSF = The Solar Future

In bovenstaande tabel de wijzigingen die met name in de cijfers voor kalenderjaar 2011 hebben plaatsgevonden, en de eerste prognoses en eerste ruwe "officiële" cijfers voor 2012. Uitgangspunt waren mijn eerste prognoses voor 2011 en 2012 tijdens The Solar Future NL IV in Haarlem (24 mei 2012). Stapsgewijs worden daarna de wijzigingen in de cijfers weergegeven. De eerste "beter onderbouwde" schatting voor 2012 (lichtgele band, 9 juli 2012) publiceerde Polder PV nadat de eerste CBS cijfers voor 2011 waren gepubliceerd en het budget voor de nationale subsidieregeling bekend was gemaakt.

2011
De CBS cijfers voor 2011 zijn fors opgewaardeerd, met name eind 2012, met behulp van de door Polder PV naar hen verstuurde nieuwste leverancierslijsten (tussenregels met aantallen leveranciers in lijst in rood). De ogenschijnlijk "definitieve" 2011 cijfers werden door CBS pas op 20 december 2013 gepubliceerd. Als een nieuw cijfer (hetzij nieuwbouw hetzij eindejaars-accumulatie) werd gepubliceerd, heb ik er achter het percentage afwijking t.o.v. het voorafgaande cijfer weergegeven. Onderaan staat in een lichtrood gekleurd vakje het verschil tussen mijn schatting op 24 mei 2012, en het eindresultaat bij CBS op 20 december 2012 (voor kalenderjaar 2011): een forse 64,7% voor de nieuwbouw in 2011, en 23,9% voor de eindejaars-accumulatie.

Voor de "vermeende" (niet gemeten) productie van zonnestroom had CBS aanvankelijk 90 GWh voor het jaar 2011 staan, wat in 100 GWh werd gewijzigd op 29 nov. 2012. Op basis daarvan deed Polder PV opmerkelijk nauwkeurige prognoses voor nieuwbouw en accumulatie, die in de CBS update van 20 dec. 2012 (vrijwel) werden bevestigd. Het blijft echter zo, dat de fysieke stroomproductie van PV-capaciteit in NL chronisch wordt onderschat door het CBS, omdat er van achterhaalde (veel te lage) "kengetallen" wordt uitgegaan (discussiepunt PPV).

2012
Voor kalenderjaar 2012 staan helemaal onderaan in de tabel de afwijkingen van de kersverse (eerste) ruwe CBS cijfers (ochtend 23 mei 2013) t.o.v. mijn toen nog zeer speculatieve (en extreem conservatief gebleken) cijfers van 24 mei 2012: ruim 132% voor de nieuwbouw in 2012, en 70% voor de eindejaars-accumulatie. De verwachting van Polder PV is, dat die percentages nog aardig kunnen door stijgen, als CBS van recentere leverancierslijsten van PPV gebruik zal gaan maken...

De tabel is een schoolvoorbeeld van de "vloeibaarheid" van cijfers in zonnestroom statistieken. En een waarschuwing aan allen, dat gepubliceerde getallen altijd met prudentie moeten worden behandeld (met een snufje zout, zie foto), omdat ze vaak later door de werkelijkheid worden ingehaald.

Eerste CBS cijfers PV-markt 2012 in grafieken

(1) Accumulatie met en zonder autonome systemen
In deze grafiek ("SL" afkorting voor "StatLine" database van CBS) staan per kalenderjaar de geaccumuleerde einde-jaars capaciteiten voor het totaal aan netgekoppelde installaties (gele kolom), en de totale capaciteit inclusief het beperkte contingent "autonome" systemen (off-grid, lichtblauwe kolom) naast elkaar getoond. Dat het "autonome" segment nauwelijks (meer) iets voorstelt in de CBS cijfers, blijkt uit het geringe verschil in hoogte tussen de kolommen. Echter, daar moet wel bij worden gezegd dat de off-grid markt ook zeer slecht bekend is, en dat er best een paar MWp "zoek" zouden kunnen zijn. Dat zal desdondanks weinig uitmaken op de inmiddels al forse jaarvolumes die er worden afgezet, waarin het netgekoppelde segment ongeslagen dominant blijft. Het is een feit dat de groei van "autonoom" in alle "westerse" markten, met goed uitgebouwde elektriciteitsnetten, een vrijwel verwaarloosbare impact op de totale volumes uitmaakt. Het is te voorzien dat daar weinig verandering in gaat komen, zo lang er geen dramatische ontwikkelingen met de vergoedingen-structuren en wetgevings-trajecten zullen komen.

Eind 2012 stond er volgens de allereerste, naar mijn verwachting later nog fors bij te stellen (lees: bij te plussen...) CBS cijfers voor dat jaar 336 MWp aan netgekoppelde capaciteit. En ongeveer 342 MWp in totaal, een factor 2,3 maal zoveel accumulatie dan eind 2011 aanwezig was volgens de laatste CBS cijfers.

Hierbij moet wel vermeld worden dat CBS ook heeft gerekend met "uit gebruik genomen" volumes van elk 1 MWp in zowel 2011 als 2012. Polder PV heeft geen enkele aanwijzing dat zoiets ook op dat niveau structureel heeft plaatsgevonden. Zeldzame incidenten, zoals de sloop van de "robotgarage" in Zwolle daargelaten. Daar werd in 2011 een begin gemaakt met de sloop van die beruchte (nooit in gebruik genomen!) garage, totdat de wakker geschudde lokale scouting een fors deel van de (inmiddels wat vermogen betreffend compleet achterhaalde, doch nog prima werkende) amorf Si modules wist te redden. En voor hun eigen gebouwen in de zomer van 2012 grotendeels weer in werking wist te stellen. Maar dat ging slechts om een installatie van zo'n 26 kWp, waarvan een (groot) deel is "gered en herbestemd". Het vernietigde deel is nog maar een fractie van de "vermeende", door CBS rekenkundig "geannihileerde" capaciteit in dat jaar. Wie heeft er bijna 1 MWp naar PV-Cycle laten afvoeren in 2011 en vorig jaar?

Ik heb die "rekenkundig verwijderde" 2 MWp van CBS in bovenstaande grafiek dus niet als "verloren" beschouwd in mijn statistieken, totdat daar keiharde "bewijzen" voor worden geleverd, dat die capaciteit inderdaad niet meer existent is.

Op basis van bovenstaande gegevens heb ik vanaf 2001 de volgende jaargroei cijfers (YOY) voor de totale volumes in een tabelletje gezet (de zogenaamd door CBS "rekenkundig verwijderde" 2 MWp heb ik in die accumulaties laten staan):


© synthese 2013 Peter J. Segaar / www.polderpv.nl

Na jaren van forse groei in de "bloeiperiode" van de NL PV-markt, begin deze eeuw, stortte deze tijdens de "Brinkhorst Droogte" in 2004 in, leefde deze pas weer een beetje op in 2008, en gingen de groeicijfers fors in de versnelling vanaf 2009. In 2012 werd het tot nog toe hoogste jaargroei cijfer in de afgebeelde reeks behaald, 134%.

(2) Opgesteld vermogen per categorie (gestapeld)
Van achtereenvolgens het netgekoppelde vermogen in handen van de energiebedrijven (compleet ondergeschikt deel van het totaal, oranje kolom segmenten), de rest van de netgekoppelde capaciteit (het allergrootste gedeelte van de NL markt, voor een aanzienlijk deel bij particulieren, 59% van totaal in 2011, 86 van 145 MWp, geel), en de "autonome" systemen (lichtblauw) is een stapeltje per jaar gemaakt en getoond vanaf het jaar 2000, met 2 "verzamel" kolommen voor 1990 en 1995. Kristalhelder is, dat de afzet is "geëxplodeerd" in 2012. Let op, dat het CBS bij hun pas geproduceerde cijfers de segmentatie in het "netgekoppelde" deel van de kolom voor 2012 kennelijk nog niet kon geven. Het is blijkbaar nog niet bekend wat er door de energiebedrijven aan PV-installatie capaciteit is bijgeplaatst in dat jaar. Ik heb derhalve het grootste kolom-deel voor 2012 wat "niet autonoom" is weergegeven in geel met oranje spikkels, en de periferie van dat kolomsegment gestreept (onderverdeling nog niet bekend).

Let op de flinterdunne bruine streepjes "onder de X-as", met de er naar verwijzende pijl: dat zijn de door CBS opgegeven (rekenkundig!) "uit gebruik genomen" 1 MWp in zowel 2011 als in 2012. Wat volgens mij niet de realiteit weerspiegelt. Trek je die "rekenkundige eliminaties" af van de totaal volumes, houd je voor 2011 145 MWp, en voor 2012 340 MWp over voor de "veronderstelde" accumulatie in NL, zoals CBS die in een aparte StatLine tabel weergeeft.

(3) Afzet van PV-vermogen aan eindgebruikers per jaar
Het "schokkende" verloop van de afzet van nieuw vermogen van PV-capaciteit per kalenderjaar geeft goed de compleet labiele politieke realiteit weer in ons land m.b.t. de ondersteuning voor zonnestroom. Na wat beginnend "gekabbel", ietwat versterkt door invoering van de vooral voor grote installaties ingezette MEP, was er een zeer korte "explosie" van bijna 20 MWp nieuwbouw in het gestoorde jaar 2003 (absurde stapeling van incentives, door van Geel, CDA koppie kleiner gemaakt op de "minst intelligente" wijze die je maar kunt verzinnen). Daarna de "Grote Brinkhorst Droogte" tot ver in 2008 (enige incentive: salderen "achter de meter" met toen nog prijzige PV-modules en -systemen). Met de nieuwe SDE (per 1 april 2008) vond er wel weer groei plaats, maar gezien de toen al zeer rap goedkoper geworden PV-modules, is die groei zwaar tegengevallen. Wat alles had te maken met de krankzinnige subsidie "caps", "maximeringen" van allerhande soort, de enorme hoeveelheden afwijzingen, en de zeker in de beginjaren gruwelijke bureaucratie.

Echt veel beter werd het erna niet, wat de SDE betreft (anno 2012-2013 niet echt meer een rol van betekenis in het totaal spelend). Wel wat de "overige" activiteiten betreft. Die flinke schwung kregen door een combinatie van factoren: (a) spotgoedkope (u mag ook zeggen: vaak onder kostprijs uit China "gedumpte") zonnepanelen, (b) behoorlijk hoge stroomprijs, die echter lang niet zo snel stijgt als bijna iedereen denkt (pure - doch compleet misleide - perceptie gebaseerd op een totaal onbegrip van de ontwikkeling van tariefcomponenten), (c) maatschappelijke "ontdekking" dat salderen achter de aansluiting hartstikke lucratief was geworden, zeker in 2012 al veel interessanter dan je geld weg laten rotten op een spaarrekening met instortende rente, (d) een stortvloed aan regionale tot landelijke inkoopacties die extreem op het drukken van aanschafprijs waren gefocust, (e) als kers op de taart de per 2 juli 2012 gestarte gratis cadeautjes-kermis van max. 650 Euro van de Staat middels de nationale subsidie regeling. (NB: in maart 2013 volgde nog een zoveelste smaakmaker, 6% BTW op arbeidsloon, die het cadeautjesfeest in crisistijd tot ongekende hoogte opstuwde).

De energiebedrijven keerden nog een beetje terug met wat nieuwe capaciteit in 2011 (oranje kolomsegment), maar echt betekenisvol is dat segment (op 2001 na 2,3 MWp Floriade dak van NUON / Siemens, relatief hoog aandeel in jaarvolume) nooit geweest. Het segment is nog onbekend voor 2012, vandaar dat ik de kolom "netgekoppeld" voor dat jaar gestippeld en met gestreepte uitlijning heb weergegeven.

Autonoom is in de grafiek nauwelijks terug te zien (lichtblauwe schijfjes, waarden voor laatste 2 jaar met pijltjes aangegeven). Het volume zou in 2012 zo'n 600 kWp (0,6 MWp) zijn gegroeid volgens de eerste cijfers van CBS. Dat volume zou in de meeste voorafgaande jaren bijna "onzichtbaar" zijn geweest volgens de CBS opgaves (extreem lage volumes).

Explosief
In ieder geval wordt duidelijk dat 2012 een explosief jaar is geweest, wat ik al bij de vorige The Solar Future conferentie in Haarlem had voorspeld (zij het niet in de nu vastgestelde mate). En wat "verergerd" is door de tijdelijke subsidieregeling, die ons mogelijk binnen twee jaar tijd een potentieel van zo'n 90.000 nieuwe installaties heeft gebracht of deels nog gaat brengen. Tot en met 28 december 2013, de officiële sluitingsdatum, of, waarschijnlijker, gezien de massale en aggressieve reclame voor die regeling bij honderden marktpartijen, eerder, als het budget blijkt te zijn opgesoupeerd. In de update van 14 mei jl. was er nog maar 15,4 miljoen Euro over van de in totaal gereserveerde 50,9 miljoen. Dat kan inmiddels alweer fors minder zijn, gezien signalen "het gaat hard" in de markt. Bijna 70% van het budget is er al doorheen gejaagd volgens die update (de Telegraaf, waar ze kennelijk niet goed kunnen rekenen, had het op 24 mei jl. over slechts 60%).

Het eerste nieuwe CBS cijfer, 195 MWp nieuwbouw in 2012, dient als een "minimum" te worden beschouwd, omdat het is gebaseerd op een door mij begin februari verstuurde lijst met PV-aanbieders waarop 460 bedrijfsnamen stonden. Ik heb er sindsdien (actieve data collectie periode voor mijn presentatie tijdens The Solar Future in Eindhoven) een enorm aantal bij gevonden, en zit inmiddels al op 815 stuks. Een groot deel van die aanbieders zal of kan al in 2012 of eerder actief zijn geweest, en deze kunnen dus ook vorig jaar al (onbekende) volumes hebben verkocht. Deze "minimum" jaargroei voor 2012 is al een factor 3,3 maal zo groot als de 58,5 MWp groei in 2011. Het eindejaarsvolume (340 MWp 2012, 145 MWp 2011) nam met 134% toe.

PV in NL updates reeds gepubliceerd:

Voor meer CBS marktdata zie de aparte pagina (nieuwste grafieken toegevoegd)

StatLine data updates CBS 23 mei 2013:


25 mei 2013: PV in NL update 2. Tweet van de week. Een beetje ijdelheid mag op zijn tijd. Ik heb er hard genoeg voor gewerkt (kan ik u verzekeren). N.a.v. mijn eerste uitvoerige bericht over de nieuwste CBS cijfers voor zonnestroom, gisternacht (beter wellicht: vroeg in de ochtend...) gepost, kwamen er al wat leuke twitter berichten los. De mooiste tot nog toe wilde ik u niet onthouden. Afkomstig van een van de vlijtigste - en zwaar onderschatte - parlementariërs in energie zaken (zie ook 1e reactie, niet van mij):


https://twitter.com/PaulusJansenSP/status/338162245286653952

Enne ... als het te erg wordt met dat ijdele gedoe, hoor ik het wel van u... (straalt van oor tot oor hier...)



© 2013 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP