starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 11

meest recente bericht boven

12 februari 2006 - 15 maart 2006

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


15 maart 2006: "Slimme" meters 7. Bobo bijeenkomst en protesten. Zie de separate "slimme meter" pagina.


15 maart 2006: Slimme mensen verdienen slimme antwoorden. Op de vraag hoe in zijn zeer zonnige land Tanzania de energierevolutie bespoedigd kan worden, krijgt G. Nyinisaeli uit Kigoma een hartverwarmend en constructief antwoord van Scott Sklar van RenewableEnergyAccess. U kunt het antwoord nalezen op:

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44345


15 maart 2006: Van halleluja tot dom conservatisme. De discussie over het nut en het succes van duurzame energie kent grote extremen, zeker aan de andere zijde van de oceaan. Onderaan het "halleluja" artikel van Ron Pernick van Clean Edge Inc., staat een bizarre reactie van een blijkbaar nog steeds in het fossiele tijdperk levende landgenoot. U mag voor u zelf uitmaken wie er gelijk krijgt:

Pernick: "Back in 2000, the markets for solar photovoltaics (PV) and wind power represented annual global revenues of $2.5 billion and $4 billion, respectively. Both have quadrupled to more than $11 billion annually today."

Landgenoot Baker: "As long as we have the most powerful military on earth we will have oil."

Zou de laatgenoemde nou zo'n typisch exemplaar zijn met de hele wand vol "automatic high impact guns" (in mijn ogen onder de door de Amerikanen zogenaamd zo verfoeide "Weapons of Mass Destruction" vallend)?

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44327


14 maart 2006: Shell-topman krijgt hogere bonus. "De topman van Shell, de Nederlander Jeroen van der Veer, ontvangt voor zijn presentaties in het afgelopen jaar een bonus van bijna 1,94 miljoen euro. De bonus komt boven op zijn basissalaris van 1,52 miljoen euro. Dat blijkt uit stukken die het Brits-Nederlandse olieconcern dinsdag bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft gedeponeerd."

Aldus Technalia.nl. Twee vragen: (1) Zouden een paar "presentaties" per jaar echt zoveel geld opleveren of is dit een elektronisch "drukfoutje"? (2) Is dit de beloning voor het "dumpen" van de polykristallijne zonnepaneel divisie cq. de verkoop ervan (incl. verkoopkantoren) aan SolarWorld, met als leuk "bijkomstigheidje" het formele afscheid van het Sunpower® hoofdpijndossier???

Misschien volgende keer i.p.v. bij Schiphol toch maar eens bij het hoofdkantoor van Shell gaan solliciteren voor de functie van CEO... Moet je per jaar toch een paar leuke zonnestroomcentrales van kunnen bouwen, nietwaar?

http://www.technalia.nl


13 maart 2006: Huizenbouwers in California springen meteen op de bok. Aangezien de California Energy Commission de nodige ondersteuning van de toepassing van zon-PV op nieuwbouw woningen had toegezegd, is het niet vreemd dat slimme bedrijven direct bovenop die lucratieve markt springen. Zo biedt GenSelf Corporation binnenkort al 71 huizen aan in 3 "modellen" met een "upgradable" 5,2 kilowattpiek (!) PV-systeem (dat zijn zo'n 35 stuks 150 Wp paneeltjes) aan huizenkopers in Desert Hot Springs in het zonovergoten California. Ook diverse andere energiebesparende voorzieningen zitten standaard in die huizen, zoals de onvermijdelijke, doch "high-efficiency" airco... Extra leuk verkoopargument is dat men belastingvoordeel kan behalen, en flink op kosten kan besparen (80-100 procent van het elektraverbruik zou zo afgedekt moeten kunnen worden):

"... a portion of the expense is tax deductible as mortgage interest while power bills are not. Further, as electricity prices rise over time, a solar system's costs are fixed, creating even greater savings in the future and protecting against ever-rising energy costs."

Zo doe je dat dus, maar er was wel een flinke steun in de rug nodig van de CPUC en CEC. Dat helpt. Marktontwikkeling, huizenverkoop, inkomsten, werk, betrokkenheid van de burger bij de energievoorziening, etc., etc.! In Nederland noemen we dat tegenwoordig toch een "WIN-WIN situatie"?

Heel leuk op de GenSelf website is de "SavingsCalculator" waarmee berekend kan worden wat je besparingen zullen zijn bij een ingevoerde postcode en het kilowattuurverbruik per dag. Er wordt zelfs een suggestie voor een systeemaankoop gedaan! Polder PV probeerde maar eens wat (helaas werkt zijn eigen postcode niet, ik heb het met 91001 geprobeerd), met zijn "magere" 1.200/365 is ongeveer 3 kWh/dag verbruik en plaatsing op een plat dak. Het volautomatisch gegenereerde resultaat:

Savings Estimate (geschatte besparingen)
Projected Annual Savings (jaarlijkse verlichting vaste lasten elektra)
$ 752,--
Projected Life-of-System Savings (totale besparing over een periode van 25 jaar)
$ 29,961
Increase in Home Valuation (waardevermeerdering van het huis door aanwezigheid PV-systeem)
$ 15,040
Volautomatisch geselecteerd PV-systeem (4,455 kWp)
PV-systeem (all-inclusive...): 27 Sharp 165 Watt Panels, Pro-Solar Mounting Racks, DC/AC Discounts, Wiring, Conduit, Misc. Hardware; 2 SMA 2500 Inverters, Permits, Sales Taxes, Labor
Kosten en financiële ondersteuning
Total System Cost (gehele PV-systeem)
$ 34,088
CEC Rebate (ondersteuning California Energy Commission)
-$ 10,318
Customer Payment (betaald door de klant)
$ 23,770
State Tax Credit (ondersteuning d.m.v. belastingaftrek door de staat California)
-$ 1,783
Net Cost to Customer (netto systeemkosten voor de klant)
$ 21,987

Totale besparingen en waardevermeerdering van het huis in 25 jaar: 29.961 + 15.040 + (34.088 - 21.987) = $ 57.102 = € 47.816 (let op: de "Amerikaanse komma" is hetzelfde als een "Europese punt"...). 48.000 euri in het handje uit gratis zonnestroom en door de staat ondersteunde decentrale, netgekoppelde duurzame energieopwekking. Nicht schlecht, lieber Arnold!

Toch maar emigreren naar California dan? Arnie, here I come!

Illustration © GenSelf Corporation 2006

http://www.genself.com/
http://www.solarbuzz.com/news/NewsNAPR621.htm


13 maart 2006: NUON blijft verbazen. En dan druk ik me nog heel erg netjes uit. Vergelijk maar eens het recente artikel over de schandalige wijze waarop Arie Kroon (nul-energie woning in Woubrugge) i.v.m. de door hem aan het distributienet teruggeleverde grote hoeveelheid zonnestroom door het bedrijf behandeld wordt (Leidsch Dagblad 7 maart 2006), met het "ronkende" interview wat een verslaggever van het Noordhollands Dagblad had met de derde man van NUON, Peter Erich (17 maart 2005). Dit laatste, hoogst merkwaardige interview boordevol keiharde toezeggingen en bizarre beloftes, wat ik van een collega PV-eigenaar toegestuurd kreeg, roept meer vragen op dan het antwoorden geeft. Er is alweer een "neutrale vraag" uit huize Polder PV onderweg...


13 maart 2006: 600.000 zonnepanelen per jaar uit Wales. Als de nieuwe productielijn van Sharp in de bestaande fabriek in Wrexham op volle toeren draait. Duitsland, Spanje, Italië, Vlaanderen, ze hebben allemaal MEGAHONGER, en er kan niet genoeg aan paneeltjes gefabriceerd worden de komende jaren...

http://icnorthwales ... solar-centre-set-to-power-ahead--name_page.html


13 maart 2006: 6 MWp "Solar Fields of Carmona" monokristallijne PV-plant. De meeste grotere PV projecten bestaan uit duizenden al of niet op enkel-assige (bijv. Mühlhausen) of dubbel-assige trackers aangebrachte polykristallijne zonnepanelen. Nu wordt met monokristallijne zonnepanelen van het Spaanse Isofotón voor € 48 miljoen een groot project, "Huerta Solar de Carmona", gerealiseerd in het oostelijk van Sevilla gelegen Carmona, in de zuid-Spaanse provincie Andalucía. In het Solarbuzz bericht werd de provincie verward met het in het noordoosten gelegen Catalonië, waar de installateur Catalana Andaluza de Energías Renovables (CAENRE) zijn zetel heeft. De jaarlijkse productie van de PV-centrale zou ongeveer 12 GWh (12 miljoen kWh) moeten bedragen, dus een zeer hoge genormeerde opbrengst van 2 kWh/Wp (Nederland: 0,8 kWh/Wp). Op deze wijze kan het totale energieverbruik van zo'n 2.500 Spaanse huishoudens duurzaam opgewekt worden. Dat zou neerkomen op een totaal gemiddeld Spaans verbruik van 4.800 kWh elektriciteit equivalenten per jaar (dus incl. verwarming).

Dit soort grote PV-projecten passen in de ambitieuze plannen van het "Ministerio de Industria, Turismo y Comercio" om tussen 2005 en 2010 ongeveer 400 Megawattpiek aan PV-vermogen te plaatsen. Handen uit de mouwen, dus...

http://www.andaluciajunta.es/aj-not-.html?idNot=94492&idCanal=214411 (Spaans)
http://www.losalcores.info/articulo.asp?ID=1861 (Spaans, met artist-impression van ruimtebeslag van zo'n centrale)
http://www.ecoenergiablog.com/ (Spaantalig commentaar over rentabiliteit van de centrale; 27 feb. 2006)
http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUPR256.htm (Engels)


13 maart 2006: Solar for kids: "Wendy's verrassing". Het leuke van een Centraal Wonen project is dat je soms uit onverwachte hoek weer een hele frisse kijk krijgt op je eigen (ietwat doorgeschoten...) "hobby". Zo had een van de bewoners mij al op het spoor van een leuke opname uit de ruimte gebracht van het complex met zonnepanelen (Gluren bij de buren). Tijdens de laatste gezamenlijke zaterdagse koffie kwam een buurman opeens met het nieuws dat Bob de Bouwer, een blijkbaar onder peuters mateloos populaire animatie serie waarvan een serie video's, DVD's, en de onherroepelijk daarmee gepaard gaande "merchandise" is uitgebracht, blijkbaar helemaal op de EKO-toer was gegaan. En dat er zelfs een uitgebreid item aan zonnepanelen was gewijd! Tja, dat kon polderjongen uiteraard niet op zich laten zitten, dus werd, na ietwat aarzelende toestemming van zoonlief van 3 jaar, de DVD geleend en onder het nodige gegrinnik bij de overige bewoners ging ondergetekende deze animatieserie op de computer bekijken.

Het blijkt byzonder aardig gedaan, met "Wendy" die naar de Zonnebloemvallei verhuist (een "ecologisch bouwproject"), en daar door Bob de Bouwer en zijn maatjes "Dizzy", "Scoop", "Rollie", en "Lifty" aan een prachtige van zonnepanelen voorziene caravan wordt geholpen. Er zitten hele geinige dingetjes in. Zo blijken de zonnepanelen zelfs van hoek te verstellen, bijvoorbeeld, want je moet de generaties van de toekomst wel goed geïnformeerd voorbereiden op de energierevolutie van de eeuw, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is amusante kost. Alleen dat irritante, aan ADHD lijdende terreinwagentje "Scrambler" had van mij niet gehoeven, maar je kunt uiteraard niet alles hebben. Het motto van de ecologische bouwers is, zeer terecht: "Bewaren, besparen, recyclen", en het zonne-energie item sluit dan ook af met een kopje thee, gezet op zonne-energie (weer eens wat anders dan die afgezaagde biologische op zonnestroom gebakken appeltaart van Polder PV...).

OK, een positieve laatste bijdrage van "Scrambler", dan maar:

"Flowerpower, dat is wreed hip..."

Jammer genoeg vond zoonlief de DVD te lang wegblijven en kwam zijn vader het ding veel te snel weer ophalen, dus mogelijk heeft polderjongen nog een heleboel moois gemist...

DVD gegevens:
Bob de Bouwer. Werk in uitvoering: Bob en Robert
Speelduur: plm. 50 minuten; taal: NL/Vlaams; beeld format 16:9; regio code: 2 (pal); audio: Dolby Digital 2.0; verkoop: o.a. Intertoys.

Illustratie en DVD:
© 2006 HIT Entertainment Ltd. & Keith Chapman. Benelux: The Original Traffic Company

http://www.bridgekids.nl (Nederlandstalig)
http://www.bobthebuilder.com (uitgebreider, originele Engelse serie)


12 maart 2006: Afwijkingen van "de norm" zichtbaar maken met de Zonnewijzer. Terwijl ik bij continu stralende zon (met slechts af en toe een fel oplichtend wattenwolkje), een midden op de dag (13h00) actueel afgegeven AC-vermogen van het 1 kWp Sunpower® systeem van continu 750-800 Watt, en een computer (plus TFT-monitor) elektriciteitsverbruik van slechts 108 Watt (Wetekom kWh verbruiksmeter) deze tekst zit te typen, verwijs ik gaarne naar de nieuwste grafiek die ik een paar dagen geleden van de Zonnewijzer betrok waar ik elke maand de meterstanden van onze twee groepen zonnepanelen aanmeld. In deze grafiek kunt u fraai zien hoe periodes met inverter defecten en beschaduwing zeer duidelijk (achteraf) in de maandresultaten zijn terug te vinden. Voor grafiek: volg deze link.


11 maart 2006: Nog meer goed nieuws. Tussen de af en toe wat deprimerende mails over Sunpower, OK4, etc., schitteren gelukkig nog regelmatig juweeltjes. Zoals deze:

"De Zonnestroom Producenten Vereniging (ZPV), vereniging van particuliere bezitters van zonnestroompanelen, is opgericht eind 2003. Ze heeft thans een mijlpaal bereikt. Dankzij de gestadige groei van het ledenaantal hebben de leden van de vereniging nu bij elkaar meer dan 1,5 miljoen wattpiek! Gemiddeld produceert één wattpiek aan zonnestroompaneel per jaar in ons land 0,8 kWh. Met precies 1.515.350 Wp aan zonnepanelen op het dak is de vereniging dus goed voor 1.212.280 kWh per jaar. Emissieloze, reukloze, fossiele-brandstofloze, herrie-loze, fijnstof-loze, stralingsloze, ofwel:
s u p e r g r o e n e elektriciteit

vriendelijke groeten,

Floris Wouterlood, voorzitter"

Z.P.V.: van harte gefeliciteerd. Op naar de 10 Megawattpiek!

http://www.zonnestroomproducentenvereniging.nl


 
^
TOP

10 maart 2006: Oproep Eneco Sunpower® klanten. Polder PV wil gaarne goede en minder goede ervaringen van jullie vernemen m.b.t. de door Eneco in gang gezette renovatie actie (tot nu toe nog maar een klacht gehoord). Volgens Jadranka Cace van O.D.E. zou het bedrijf gisteren, 9 maart 2006, alle bevestigingsbrieven de deur uitgedaan moeten hebben. Polder PV ontvangt gaarne een in hoge resolutie gescand exemplaar van u en zal deze geanonimiseerd op de Sunpower® brievenpagina zetten. Gaarne e-mail naar het nieuwe adres. Voor de NUON bevestigingsbrief (die niet zoveel voorstelt...), zie de Sunpower® brievenpagina.


10 maart 2006: Terugkoppeling opbrengst actie "Kumar". Zoals beloofd door Polder PV. Noes Lautier van het bekende buitensport tijdschrift Op Pad mailde mij het "resultaat" van de inzamelingsactie voor de Nepalese sirdar Kumar die graag een of meerdere zonnepanelen wil voor hun dorp:

"Voor Kumar is 419,45 euro opgehaald. Ik geef het geld mee met Rene de Bos, de eigenaar van de reisorganisatie Snowleopard, die gespecialiseerd is in Nepal. Hij overhandigt het aan Kumar. Kumar gaat dan alles in gang zetten om een zonnepaneel of meerdere zonnepanelen te kopen. Daar is - geloof het of niet - subsidie voor in Nepal. Die panelen worden voor je geinstalleerd. Ik ga in oktober naar Nepal en dan naar Kumar's dorp. Ik hoop dat het paneel dan al geinstalleerd is. In die landen gaat e.e.a. niet zo snel. Ik heb Kumar met meerdere dingen gesteund, o.a. met 2 ossen. Hij heeft het geld altijd goed besteed. Na mijn reis stuur ik je nog een mailtje met hoe het was in Kumar's dorp en of het paneel er al was. Als het er is, maak ik uiteraard een foto en die stuur ik dan aan iedereen die bijgedragen heeft.

Groeten,

Noes Lautier
Eindredactrice Op Pad"

Noes, heel veel plezier op de hellingen van "het dak van de wereld", een mooie ervaring. Doe de hartelijke groeten van de donateurs aan Kumar, wens hem, zijn familie en zijn dorp een mooi en zonrijk leven toe, en we zijn erg benieuwd naar je ervaringen daar.

Bedankt voor deze leuke en mooie actie!


10 maart 2006: Vrijwilligers gevraagd! Voor de (organisatie van de) Zeeuwse Zonnebootrace op 17 juni 2006.

"Geachte heer

De voorbereidingen voor de Zeeuwse Zonnebootrace zijn in volle gang. De race wordt gehouden op zaterdag 17 juni 2006 in Middelburg.

Het ziet ernaar uit dat het een spannende dag zal worden, met een groot aantal deelnemers, uit Zeeland en daarbuiten. Er zijn diverse scholen die dit jaar deelnemen en daarnaast een aantal bedrijven en ook is er een particuliere inschrijving ontvangen.
Behalve de zonnebootrace zijn er dit jaar ook op de wal tal van leuke activiteiten.

Om alles in goede banen te leiden zijn we nog op zoek naar een aantal vrijwilligers, voor diverse taken. Heb jij zin om de organisatie een handje te helpen op de wedstrijddag of met de voorbereidingen? Stuur dan een mailtje naar janlouwerse@zeelandnet.nl.

Wij hopen op veel vrijwilligers; Vele handen maken tenslotte licht werk.

Met vriendelijke groeten"

Sander Wielemaker
Organisatie Zeeuwse Zonnebootrace 2006

Zeeuwse Zonnebootrace
Postbus 2125 Tel: 0113 250051
4460 MC Goes www.zonnebootrace.nl

Logo of Dutch Solar Boat Race in Middelburg, Zeeland, coming June 17 2006.


9 maart 2006: Weer lekker druk bij Eudora... Het toetsenbord van de computer is aan een schoonmaakbeurt toe. De hele godganse dag weer zitten mailen, de meest verbijsterende berichten binnengekregen over Sunpower®, teruglevering van zonnestroom, vastrecht affaire, you name it. "In the name of sustainability..." Grafiekje van het inkomende mailverkeer per dag bij Polder PV begin dit jaar (geen kattebelletjes vaak, dat kan ik u verzekeren):


8 maart 2006: En nog een "ramp" artikel over teruglevering. Die had ik al iets eerder ontvangen en is óók door Durk Geertsma geschreven die de smaak inmiddels goed te pakken heeft. Uit het Noordhollands Dagblad van 6 maart 2006: "Zonnepanelen: nog heel gedoe". Integraal overgenomen op de nieuwsberichten pagina, met alweer NUON in een uiterst discutabele hoofdrol ("wurgcontract" natuurstroom/opwekvergoeding e.d.), met uiteraard gepeperd commentaar van Polder PV, zoals u inmiddels gewend bent van pain-in-the-ass polderboy...


8 maart 2006: "Pure obstructie bij vergoeden zonnestroom". De zeepbel staat op knappen... Al jaren is er in Nederland ongelofelijk veel zinloos gesteggel over de teruglevering van zonnestroom aan het net. Medio 2004 leek dat eindelijk genormaliseerd te zijn door de invoering van het amendement Samsom (lees: wet) waarvan de strekking is dat tot een teruglevering van 3.000 kilowattuur per jaar, de "kleine" zonnestroom producent gesaldeerd zou worden.*

Bij de "klassieke" ferrarismeter met draaischijf gebeurt dat "salderen" vanzelf. Die draait constant heen en weer afhankelijk van het feit of er te weinig zonnestroom wordt geproduceerd, of dat er overschot is in het aangesloten huishouden. Als je bewust zuinig leeft gebeurt dat laatste, afhankelijk van het aantal zonnepanelen, regelmatig en niet alleen in de zomer, want ook in de winter heb je vaak extreem zonnige dagen en een lage luchttemperatuur en dus behoorlijke productie. Als je wekenlang op vakantie bent in de zomer, en je hebt, zeer verstandig, alle apparaten behalve de zonnepanelen van het net gekoppeld, lever je zelfs enorm veel kWh aan het net omdat die zonnepaneeltjes natuurlijk gewoon doorproduceren in het beste seizoen van het jaar. Gaat allemaal hartstikke duurzaam het net in en dan draait die ferrarismeter gewoon terug.

Polder PV noemt de (in sommige Amerikaanse staten en bijvoorbeeld Vlaanderen volstrekt geaccepteerde) salderende ferrarismeter dan ook de fysieke manifestatie van het amendement Samsom. Anders gezegd: een wetsartikel wat je in de praktijk ziet werken! Een meter die gewoon saldeert voor de volle bak (ongeveer 20 eurocent per kWh incl. variabele leveringsprijs, variabel transportdeel, variabele REB, en de BTW) zonder gesodemieter of bureaucratisch geneuzel en het promotieinstrument voor particulieren om zonnestroompanelen te kopen en actief betrokken te worden bij de duurzame, decentrale energievoorziening.

Het in Diederik zijn amendement genoemde begrip "salderen" betekent op zijn lagere schools voor de modernere digitale meters met teruglevertelwerk: simpel aftrekken van de op het separate telwerk geregistreerde hoeveelheid aan het net teruggeleverde zonnestroom van de op een ander telwerk geregistreerde hoeveelheid van de netbeheerder (feitelijk: de energieleverancier) afgenomen hoeveelheid stroom. Netto resultaat is het aantal gesaldeerd afgenomen kilowattuurtjes, en dan pas dient de nota opgemaakt te worden. Separaat voor netbeheer en leverancier. Eitje, toch? Een kind kan de was doen? No way. De netbeheerders en energieleveranciers hadden héél andere "ideëen" over hoe dat in zijn werk moest gaan, want we kunnen natuurlijk niet "zomaar" duurzame burgers aan een minuscule vergoeding gaan helpen. Ben je mal!

De stoom begon inmiddels al uit de oren van menig zonnestroom eigenaar te komen na jaren van tegenwerking en bureaucratisch kastje-naar-de-muur verwijs. Bijvoorbeeld: mensen die een energiecontract met NUON hebben, zonnepanelen hadden gekocht (niet noodzakelijkerwijs van het bedrijf zelf) en die informeerden hoe die teruglevering geregeld was, mochten een "wurgcontract" tekenen met verplichte afname van dure natuurstroom voor drie jaar in combinatie met een "opwekvergoeding", waardoor ze duurder uit waren dan zonder zonnepanelen. Of ze konden geld gaan dokken voor een "teruglevermeter" die door de zogenaamd "onafhankelijke netbeheerder Continuon" geplaatst zou worden waarvan echter nog moest blijken hoeveel er dan vervolgens voor de op het teruglevertelwerk geregistreerde kilowattuurtjes betaald zou gaan worden. Ondanks toezeggingen blijkt Continuon nog steeds de zaken niet op orde te hebben en schijnt er nu een separate factuur verstuurd te worden om de teruglevering te "regelen", wat niet conform het amendement Samsom is!

Polder PV heeft byzonder trieste correspondentie ontvangen over dit heikele thema, er zitten de nodige zonnestroom eigenaren in een zware depressie n.a.v. deze materie, en ook bij de Zonnestroom Producenten Vereniging weten ze alles van de ellende die er op dit vlak heerst. Bovenop alle andere verschrikkingen die zon-PV over zich afgeroepen heeft gekregen de laatste jaren. Met de zegen van Brinkhorst, Economische Zaken, Van Geel, EnergieNed, en noem ze allemaal maar op.

Het werd dus hoogste tijd dat hier eens even een flinke boom over opgezet zou gaan worden, en Durk Geertsma van het Noordhollands Dagblad heeft dan ook een mooie primeur. Hij begint inmiddels een echte "energiespecialist" te worden. Lekker "doorgraven", beste Durk, want er ligt nog héééééééél veel fors meurende stront te wachten op ontdekking!

Slotalinea van het op de Financieel/economische nieuwspagina van het Noordhollands Dagblad verschenen artikel (gelijktijdig op 8 maart 2006 in het Leidsch Dagblad gepubliceerd):

"Bij de DTe komen, net als bij Samsom en bij de krant, “signalen” binnen van eigenaren van zonnepanelen, die problemen hebben met hun energieleverancier. Roest zegt dat er altijd bij de DTE een klacht ingediend kan worden, zodat de toezichthouder een goed beeld krijgt. De DTE zal binnenkort gericht gaan controleren of energieleveranciers “redelijke vergoedingen” uitbetalen en zo nodig optreden."

In other words: vindt u dat u ten onrechte benadeeld wordt door de netbeheerder en/of het energiebedrijf m.b.t. de teruglevering van zonnestroom? S.v.p. middels een goed gedocumenteerde klacht MELDING maken bij de DTe en deze ongelofelijke puinhoop aan de kaak gaan stellen!

Eerste reacties "uit het veld", mijn vetdruk (PPV):

"Mijn ouders hebben nog een eerlijke meter. Ik heb al een digitale meter. Ik moet er dus als de sodemieter achteraan om dit verhaal helder te krijgen voordat mijn daken zinloos worden voorzien van mooie zwarte dakpannen. Ik was van plan om dit over een maand of 3 te regelen, dus ik hoop dat dit verhaal dan meer uitgespeeld is. Anders hebben ze aan mij nog een hele kluif."

"Grrrrrrrrrrrrrrrrrr, ik lees n's een dag de krant niet.... Gelukkig kreeg ik dus jouw mailtje en kon het bericht nog even rustig nalezen. Meteen maar even een 'signaal' naar de DTE gestuurd. Eens kijken wat ze nu gaan doen met al die 'signalen'."

;-)

klik op het plaatje voor
het volledige artikel

(evt. nog een keer linkermuisknop klikken om te vergroten tot leesbare format)

 

© Noordhollands Dagblad,
8 maart 2006,
met dank aan Durk Geertsma

*Voor grote PV-systemen is het enige zinvolle alternatief de "MEP-regeling" waarbij, als men een hele lange adem heeft en men diverse extreem bureaucratische processen met succes heeft doorlopen via EnerQ en CertiQ (allebei: E.Z...) een vergoeding van 9,7 eurocent/kWh uitgekeerd kan krijgen als tenminste de goede meters in de meterkast (komen te) hangen en de netbeheerders, meterdienst, en energieleveranciers allemaal pro-actief willen meewerken om de duurzame burger in staat te kunnen stellen om voor een marginale vergoeding beloond te worden voor zijn moeite om zelf wat aan de realisatie van het Kyoto Protocol te voldoen, i.p.v. hem/haar op alle fronten tegen te werken... Vooral de Zonnestroom Producenten Vereniging en de Werkgroep Zonne-energie Fryslân houden zich met die materie bezig, nog zo'n zware "strijd" die volstrekt onnodig is!

http://www.dte.nl/nederlands/consumenten/vragen_en_klachtenrapportage/vragen_en_klachtenrapportage.asp


Ander nieuws over teruglevering van zonnestroom en de perikelen daarmee op Polder PV:
effecten teruglevering op gedrag salderende ferrarismeter (enkel tarief meter; grafieken)
hoe werkt het in de praktijk (grafieken maandelijkse gesaldeerde teruglevering bij gebruik enkel tarief ferrarismeter)
nieuwsbericht 6 maart 2006 in Noordhollands Dagblad (rampenplan NUON)
nieuwsbericht 21 oktober 2005 (schriftelijke toezegging goede regeling teruglevering door Continuon)
nieuwsbericht 9 juni 2005 (doorbraak MEP-bemetering/aflezen teruglever meterstanden Oranjerie vs. Continuon)
nieuwsbericht 9 februari 2005 (tabel berekende zonnestroombonus van Echte Energie, zoals het ook kan...)


8 maart 2006: Logo iQue Digital Media Design op homepage Polder PV. Tja, als je zeer veel webruimte tot je beschikking krijgt die steeds duurzamer "gehost" gaat worden als de inkomsten dat toelaten (aankoop zonnepanelen voor alle websites die bij iQue ondergebracht gaan worden), moet je natuurlijk wel wat terugdoen (nietwaar R.?, "inside joke"... ;-) ). Vandaar dat mooie logo'tje op de homepage, hieronder nogmaals weergegeven. Er is nogal wat ambitie, en ik kom er op terug (de mailbox zit vol, dus even geduld). Ondertussen zou u Ron Hoekstra natuurlijk eens naar de voorwaarden kunnen vragen om UW duurzame (energie) site bij hem te laten hosten...

E-mail adres iQue: info@ique.nl. Zie ook bericht van 6 maart 2006.


7 maart 2006: Nog een leuke grafiek: sneeuw op Polder PV. Al is het een grafiek van de historische bedekking van vorig jaar, leuk is hij zeker. Ik vond hem in het verslag van de proceedings van het PVSAT project in Barcelona. Kijk op de PVSAT resultaten pagina!


6 maart 2006: "Kortom, de hele klas is blijven zitten!" De Dienst Toezicht Energie (marktwaakhond DTe) heeft afgelopen winter een uitgebreide (telefonische) enquête onder 2.000 (schriftelijke) "klagers" bij energiebedrijven gedaan. Uiteraard deed Polder PV ook aan deze enquête mee vanwege de krankzinnige wijze waarop NUON meent klanten op een zijspoor te kunnen zetten, niet, slecht, of gebrekkig te helpen, of ze niet (pro-actief) van de informatie te voorzien waar ze recht op hebben. Uiteraard doel ik op de nu alweer ruim een jaar lopende NUON Soap, waar pas na verschrikkelijk veel "sleuren, trekken, dreigen en slepen" nu eindelijk structureel beweging aan het komen is (met, helaas alweer nieuwe problemen op de nieuwe jaaroverzichten...). Maar ook hoort, uiteraard, de Sunpower® affaire in dit dubieuze rijtje thuis.

Het beroemde consumentenprogramma KASSA van de VARA heeft afgelopen zaterdag 4 maart een "sappig" item verzorgd over deze malheur. EnergieNed adjunct-directeur Frank Mullichs trok zogenaamd het boetekleed aan vanwege de werkelijk schandalige rapportcijfers waarmee de hele energiesector met het schaamrood op de kaken naar huis werd gestuurd (de DTe enquête zou representatief zijn voor 95 procent van de markt...). Mullichs refereerde daarbij aan het feit dat er al een "brief" naar Brinkhorst was gegaan waarvan hij suggereert dat daarmee een begin van de probleemoplossing wordt gegeven, terwijl de "voorstellen" feitelijk een staatsgreep op de consumentenmarkt zijn waarbij de zuinige energiegebruiker moet gaan bloeden en de verspiller betalen (en het verschil door Brinkhorst via een "belastingmaatregel" teruggeven zou gaan worden, gelooft u het?). Bovendien wordt in die "brief" (zeg maar gerust: DICTAAT) gesuggereerd dat alle energieleveranciers zouden moeten overschakelen op het zogenaamde leveranciersmodel van facturatie, waarmee de leverancier de "vrijheid" krijgt om zelf te bepalen hoe de dan uitsluitend vaste netbeheerskosten (inclusief goud geld opleverende nieuwe capaciteitstarief) op de nota komen te staan. Ik geef u op een briefje dat dan de hele zooi weer bij elkaar geveegd wordt, dat de branche dan vindt dat u opeens een "heldere nota" krijgt, maar u zult vrijwel niet meer kunnen controleren of er geen blunders met de netbeheerskosten gemaakt zijn. Zoals we, helaas, in Leiden hebben kunnen vaststellen.

Afijn, terug naar het onderwerp: De directeur van de DTe, Peter Plug (ja, zo heet hij ECHT), liet geen spaan heel van de status van de klachtafhandeling en er was over de volle "bandbreedte" hetzelfde, treurige beeld, met Cogas en Greenchoice als iets minder slechte uitzondering, en Oxxio als "relatief dieptepunt". Het is echter duidelijk dat iedereen hard aan de bak moet, anders gaan er dikke boetes uitgedeeld worden. Mullichs suggereerde weliswaar dat de betrokken bedrijven zelf een soort van "code" gaan opstellen waar ze op "afgerekend" zouden kunnen worden, maar geef mij maar een onafhankelijk orgaan wat, als het nodig is, eens even lekker ouderwets de vlakke hand hanteert en met het collectezakje langs gaat waaruit de getroffen klant vervolgens een financiële compensatie mag verwachten als die weer eens voor de zoveelste keer aan het lijntje gehouden, of van het beroemde droogstoppelkastje naar de bureaucratenmuur wordt gestuurd. Het treurige eindresultaat van deze broodnodige enquête (verticale as is "rapportcijfer"):

Conclusio: DIK gezakt, geachte energiesector!
Jaartje overdoen en bonussen inleveren s.v.p.!

Het moet afgelopen wezen met die minachting van de klant. Ook al is de "leveringsmarkt" slechts een (klein) onderdeel van de energieprijs (elektra 29%, gas 49% bij een gemiddeld "gas" huishouden bij NUON), de banden van de voormalige semimonopolisten met de netbeheerders blijken nog steeds behoorlijk innig, en de klant hoort gewoon Koning te zijn. Dat betekent niet dat je moet gaan "likken", maar dat je ze gewoon moet helpen als er structurele problemen zijn.

Uit het NMa/DTe bericht:

"Consumenten gaven aan zich met name te ergeren aan lange (reactie)termijnen en het niet nakomen van afspraken."

An die Arbeit bitte!

http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=2384409
http://www.dte.nl/nederlands/actueel/persberichten/onderzoek_klachtenafhandeling_feb06.asp
http://www.dte.nl/images/Resultaten%20onderzoek%20kwaliteit%20klachtafhandeling_tcm7-84758.pdf (klein rapportje met resultaat van de enquête)


6 maart 2006: Polder PV vermeld op linklijst Echte Energie... Weliswaar (nog) met het Het Net adres voor de homepage, maar ik heb al mailtje gestuurd om dat te corrigeren en er komt een doorstuur link daar (updates worden vanaf nu alleen nog maar op het directe Polder PV adres op de nieuwe server gemaakt). Toch leuk, dat je energiebedrijf reclame voor de klant maakt. Kunnen de "grote boys" nog veel van leren (zie ook het volgende bericht) ...

http://www.echte-energie.nl/main.php?pageCode=3.17


6 maart 2006: Surprise, surprise... De oplettende bezoeker van Polder PV was er (misschien) al achter, maar Polder PV heeft sinds 4 maart 2006 een nieuwe, "duurzame" stek gevonden op een nieuwe webserver. Ik zal hier later nog een apart bericht aan wijden. Voldoende is nu om even het "verschil" te laten zien met de oude situatie als u Polder PV intypt:

^Oude situatie: als u www.polderpv.nl in de adresbalk van Firefox intypte, werd u via mijn domeinnaam Polder PV doorgelinkt naar de adreslink van mijn (oude) homepage op de server van Het Net (KPN) die onze oude provider Freeler had overgenomen (waaronder Polder PV op 30 oktober 2004 "officieel" van start is gegaan).

^Nieuwe situatie: typt u nu "iets" van *.polderpv.nl in (* = "wildcard", willekeurige tekst), wordt u DIRECT naar mijn eigen domein op de nieuwe server (van iQue) geleid (homepage van Polder PV) en beginnen ALLE gelinkte webpagina's met bovenstaande adreslink "http://www.polderpv.nl/"

Verder merkt u uiteraard niets van deze wijziging, want de (re-)routings gaan volledig automatisch en mijn domeinnaam is meeverhuisd naar de nieuwe beheerder (bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland beschreven als "Deelnemer categorie I"...).

WEL belangrijk om te weten: gaarne voortaan e-mails naar mijn nagelneue adres:

info@polderpv.nl

Ik heb, als het goed is, het website opmaakprogramma Dreamweaver zo ver gekregen dat in alle webpagina's in een keer de oude "freeler" mail link is omgezet in het nieuwe e-mail adres. Gaarne berichtje als u nog een "oude" tegenkomt, dan zet ik dat alsnog recht.

Ook belangrijk: alle oude adreslinks in eventueel aan u verstuurde nieuwsbrieven (Polderkolder), e-mails e.d. verwijzen naar de OUDE, vanaf heden niet meer ge-update site op de Het Net server. Ik laat die site daar voorlopig staan zodat mensen niet in de jungle terecht komen, maar verwijs s.v.p. in uw links naar de nieuwe opzet, dus direct met http://www.polderpv.nl als start en/of ultieme adreslink.

Met ongelofelijk grote dank aan Ron Hoekstra van iQue voor zijn genereuze aanbod, waarover later meer.


6 maart 2006: Nieuwe grafieken. Zie de grafieken sectie, totaaloverzichten voor links. Alle jaaroverzichten voor 2005 zijn inmiddels ook afgerond. Februari viel vies tegen door het langdurig grauwe wolkendek wat boven het land hing. Een echt "wintermaandje", dus, i.t.t. de laatste jaren toen februari byzonder hoge opbrengsten liet zien door langdurig zonnig weer. De laatste relatief zonnige week van afgelopen februari konden helaas het maandresultaat niet voldoende opkrikken, dus eindigde deze maand bij ons sinds we 10 zonnepanelen hebben (oktober 2001) op de laatste plaats, nadat we juist een record januari maand gehad hadden. Maart heeft in ieder geval een zeer goede start, ondanks de sneeuwbuitjes; in het kustgebied is de sneeuw weer zo weggesmolten en door de zeer koude luchttemperatuur knallen de vermogens van de zonnecellen omhoog (record tot nu toe uit 1.020 Wp na renovatie: 866 Watt, een halve minuut lang), zie onderstaande screendump.

<<<Screendump van scherm matrix van de OK4 Inverter Manager (versie 3.42) op 5 maart 2006 om 12h48, terwijl de zon tussen de sneeuwwolken in onder een relatief gunstige instralingshoek op onze batterij van 1.02 kWp aan zonnepanelen scheen. Door de lage luchttemperatuur, de behoorlijk frisse wind, het tijdstip van de dag (vrijwel gunstigste moment omdat onze panelen iets O. van Zuid staan georiënteerd en het wintertijd is), en de reflecties op de wolkenranden, knallen de paneel- en omvormer vermogens omhoog.

Omdat de inverters inmiddels binnen in huis hangen en dus NIET door de buitenlucht/wind actief gekoeld worden, worden ze warmer dan toen ze nog onder de op open frames opgestelde zonnepanelen hingen. Daardoor is het maximale systeemvermogen (tot nu toe) nog "slechts" 866 Watt, i.p.v. de ooit behaalde 911 Watt in de oude situatie (nog afgezien van de mogelijke DC kabelverliezen)

Linkerkolom = 4 93 Wp panelen (gemiddeld 80,5 Watt/paneel); rechterkolommen = 6 108 Wp panelen (2 voor, 4 achter; gemiddeld 90,2 Watt/paneel).

Elke keer weer verrassend hoe variabel het weer kan zijn. Dat heet: leven met en van de natuur. We kunnen niet zonder, ook al leven we in nog zo'n "kunstmatige" wereld. Alles is echter uit de natuur afkomstig, inclusief de grondstoffen voor die "hypermoderne" zonnepaneeltjes...

Maandelijkse opbrengsten door de jaren heen. Zie ook uitleg bij het nieuwsbericht van 2 januari 2006.


 
^
TOP

3 maart 2006: Toeval bestaat niet: Almere Stad zit zonder stroom.

ALMERE (ANP) - Een flink deel van Almere zit sinds vrijdagmorgen 10.00 uur zonder stroom. Een woordvoerder van energiebedrijf Nuon schat dat er meer dan 10.000 woningen, bedrijven en instellingen in het stadsdeel Almere Stad door de storing zijn getroffen.

Hij kan niet zeggen wanneer alle problemen zijn opgelost. De oorzaak is nog niet bekend. De storing deed zich voor in het stadscentrum van Almere, de Muziekwijk, de Literatuurwijk en het industrieterrein Gooisekant. "We werken momenteel met man en macht aan het herstel'', aldus de Nuon-woordvoerder. "Ongeveer 10 procent van de mensen heeft alweer stroom, maar de rest moet nog even wachten.''

Bron: Spits, 13h40

Laat ik nu altijd gedacht hebben dat we zo'n "onverwoestbaar en degelijk net" hadden. Dat vertrouwen begint nu toch echt wel een beetje barstjes te vertonen, weer een "incident" van ditmaal 4 uur lang (en voor sommige inwoners "noch keine Ende"), nog geen 2 dagen na de "Zuid-Hollandse stroomstoring". Op zich heb ik er niet echt fundamentele problemen mee, maar het geeft maar weer eens aan dat als je infrastructuur in "verkeerde handen" komt, je nergens meer van op aan kunt. In Duitsland is het probleem al langer bekend (tweede en derde link), en daar wordt de zwarte Piet door de S.F.V. dan ook heel duidelijk bij de netbeheerders gelegd die weigeren structureel in de netten te investeren als het ze zo uitkomt, omdat er blijkbaar bobo's zijn die dik geld verdienen belangrijker vinden dan een betrouwbare landelijke of regionale elektrische infrastructuur.

Hoeveel zou opperhoofd Paul Corton van Continuon Netbeheer verdienen? Gaat hij ook een evt. bonus inleveren, net als NUON CEO Ludo van Halderen vorig jaar?

Part of organisation structure of energy company NUON in the Netherlands. Red arrow: "separate net manager" Continuon Netbeheer.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/34544961/Almere-Stad_heeft_weer_stroom.html
http://www.sfv.de/lokal/mails/wvf/netzzusa.htm (oorzaken netproblemen Duitsland; duitstalig)
http://www.sfv.de/lokal/mails/wvf/netzvers.htm (netuitval incidenten in Duitsland sinds oktober 2005)


3 maart 2006: Just one of many. America is on the loose! Zo zou de titel ook kunnen zijn. We worden platgebombardeerd met het ene na het andere "hijgerige" duurzame energie nieuws uit de Verenigde Staten. De senatoren struikelen over elkaar met het verordonneren van nieuwe wetgeving met verplichte "renewable" percentages, subsidies op aanschaf van zonnepanelen, ondersteuning van windparken, geothermie, warmte en elektra uit biomassa, biogas, waterstof economie research. Je kunt het zo gek niet maken of er zit wel wat tussen. RenewableEnergyAccess kan het zelf al nauwelijks bijhouden nadat Bush een "duurzame scheet" had gelaten tijdens zijn State of the Union begin februari, dus wie is Polder PV om dat allemaal na te gaan zitten kauwen? Bezoek REA zelf maar eens, maar ruim dan meteen de hele avond in want het is inmiddels een schatkamer van hoogst interessant en zéér informatief duurzaam energie nieuws. Grotendeels over de U.S.A. Een recent "exemplaar" wil ik u niet onthouden en die, hoe kan het ook anders, gaat o.a. over zon-PV.

Arizona, die aan Mexico grenzende woestijnstaat, heeft het namelijk "op de heupen" en wil dit jaar al dat de "retail-stroom" uit 1,25 procent opgewekt zal worden (dat lijkt weinig, maar is voor Amerikaanse begrippen reusachtig veel gezien de gigantische consumptie daar!). En in 2025 zou al 15 procent van de "regulated utilities" (dus niet de "vrije markt" jongens, let op het gifaddertje!) duurzaam opgewekt moeten zijn. Forse ambities, zoals Polder PV ze graag ziet op dit vlak, maar wel met een realistische ondertoon, als de politiek de rug maar recht houdt en niet binnen de kortste keren (als het BNP weer eens tegenvalt) de boel om zeep gaan helpen, want dat schiet niet op.

Verder een uitermate belangrijke voorwaarde wat de politici in Arizona betreft:

"... required a growing percentage of the total resource portfolio to come from distributed generation -- residential or non-utility owned installations. The distributed energy requirement starts at 5 percent of the total portfolio in 2007 and grows to 30 percent of the total renewable mix after 2011."

Zéér belangrijk nieuws voor zonnestroom, want hiermee worden keiharde incentives ingebouwd om decentraal elektriciteit op te gaan wekken in Arizona, en dat betekent, naast bedrijfshallen vol met zonnepanelen, ook dat particulieren ondersteund moeten gaan worden in hun wens om ook zelf stroom te gaan opwekken die dan ook voor een behoorlijke prijs verkocht moet kunnen worden aan de netbeheerders (al of niet ondersteund via "tax breaks"). Deze vergoedingen moeten betaald gaan worden uit een opslag op de normale elektriciteitsprijzen voor zowel consumenten als bedrijven, waarbij gesproken wordt van nog geen halve dollarcent per kWh, waarbij ook nog een maandelijks maximum wordt vastgesteld van een belachelijk lage $ 1,05 voor normale klanten en de helemaal bespottelijke $ 117,00 voor energie-intensieve industrieën als de mijnbouw, waarvoor dat natuurlijk peanuts is, ook al worden die maandelijkse "caps" door de nieuwe wetgeving (die nog niet officieel is aangenomen) verdrievoudigd t.o.v. het huidige lage niveau.

Afijn, weer een "duurzame staat in wording"? De tijd zal het leren. Het framework ligt er. Nu de "staat" Nederland nog. DECENTRALE energieopwekking alstublieft, grapjassen in Den Haag! De Krom gaat maar met zijn eigen "persoonlijke" kerncentrale "decentraal" invoeden op het net in Leidschendam. De totale kilowattuurprijs ligt hier immers veel hoger dan in Amerika, al zou je dat niet zeggen als je naar de "retail price" kijkt: 9,44 dollarcent in U.S.A. in 2005 (plm. €ct 7,8), terwijl dat in NL inmiddels rond de € 7,6 ligt (continutarief NUON 2006). Maar dan vergeten we wel het transport en, vooral de belastingen in de Lage Landen, en dan kom je inmiddels alweer boven de €ct 20 uit in Nederland. Belastingen in de "dure" staat California komen op het belachelijk lage bedrag van 12 dollarcent in de maand voor een huis wat 600 kWh/maand (7.200 kWh/jaar) verbruikt, dat is $1,44 per jaar. In Nederland betaal je alleen aan REB al meer dan 7 eurocent/kWh (dus bovenop de "retail" prijs), bij een gebruik van 3.500 kWh/jaar is dat al € 25,-- excl. BTW.

In other words: DE incentives voor decentrale elektra opwekking liggen in Nederland voor het oprapen met zo'n "hoge" (wat mij betreft nog zelfs veel te lage) variabele elektriciteitsprijs. Zelfs op gematigde noorderbreedte, zoals Duitsland al jaren laat zien dat het moet.

Tenslotte: voor een "greep" van de stand van zaken op het vlak van gerealiseerde of geprojecteerde (grote) duurzame energie installaties in de U.S.A. is een (dure) poster ("maar $ 475,--") te koop met alle projecten in de U.S.A. U kunt alvast een indruk krijgen van dat leuke ding op de hieronder genoemde website. "Renewables" zijn helemaal "in"! You're a loser if you don't join us!

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44229 (let op de foto van de Springerville PV-plant...)

http://www.consumerenergycenter.org/homeandwork/homes/yourbill/help/questions.html (State Energy Surcharge California, onderaan de pagina)
http://www.eia.doe.gov/cneaf/electricity/epm/epm_sum.html (elektra retail prijzen U.S.A., onderaan)
http://www.globalenergymaps.com/renewables-map.html (kaart met duurzame energie projecten U.S.A., status 2005)


1 maart 2006: Oeioeioei... Big problems in Zuid-Holland, maar gelukkig niet in Leiden. Wij zitten in de Stevenshof tussen de sneeuwbuitjes in bij zeer fel schijnende zon flink in te voeden op het net. De vermogensfluctuaties zijn zo groot en frequent dat de OK4-tjes in het geweld een enkele keer zelfs tijdelijk afschakelen, om binnen een minuut zich weer stapsgewijs op vol vermogen met "gele venstertjes" in de OK4 Manager matrix te laten zien. Ik heb alweer record vermogens van 92 Watt gezien (paar seconden lang op een paar aan een 108 Wp paneel geschakelde nieuwe omvormers met 25 meter 2,5 mm² DC-bekabeling) door de reflecties van de felle zon op de witte wolkenranden.

Een stuk zuidelijker in onze provincie is het echter bonje, want TenneT schijnt een "steek" hebben laten vallen en het net is dood als een pier. Volgens een berichtje uit het Brabants Dagblad wat ik van een bevriend zonnepaneel eigenaar kreeg:

"Regio Zuid-Holland Zuid zit zonder stroom. Dordrecht (ANP) - De hele regio Zuid-Holland Zuid zit woensdag sinds 12.00 uur zonder stroom. Het gaat om het Drechtstedengebied, de Hoeksche Waard, Alblasserwaard, Vijfheerenlanden tot aan Leerdam en Vianen. Volgens een woordvoerder van energiebedrijf Eneco ligt de oorzaak van de storing bij energieproducent Tennet. Hoe land de stroomuitval gaat duren is nog onbekend."

Even een kanttekening bij dat berichtje: TenneT is geen energieboer maar de door E.Z. aangewezen instantie die het hoogspanningsnet beheert. Dus of er zat weer eens een niet zo snuggere persvoorlichter bij Eneco (zuidelijk deel van Zuid-Holland is Eneco netbeheer-gebied), of Brabants Dagblad had niet zo'n wakkere journalist ingeschakeld.

Wat wel erg pijnlijk is: in dat Eneco gebied zijn in de jaren 2002-2003 behoorlijk wat GROTE PV-systemen aangelegd omdat Eneco jarenlang vrijwel niets met de bij hen gestalde (door iedereen via heffing op de elektraprijs betaalde) MAP-gelden had gedaan. Toen eind 2003 duidelijk werd dat de riante subsidieregeling op aankoop van zonnepanelen overboord gekieperd zou worden en de MAP gelden ook voor 2004 besteed moesten zijn, werden a.g.v. die waanzinnige stapeling van subsidies zonnepanelen vrijwel GRATIS weggegeven door Eneco (alleen montagekosten hoefden betaald te worden). En dat resulteerde uiteraard in systemen zoals onderstaande. Betaald uit 100 procent belastinggeld. En die systemen staan dus, als het net "dood" is, door de ingebouwde beveiligingen van de omvormers (wettelijke voorschriften), nu in het geheel NIETS te produceren.

Huge double PV-system (70 modules!) in southern part of Zuid-Holland, paid for by bizarre  subsidy policy with accumulating incentives to a consumer price of ... EURO 0,00 (in this area only)...
Gigantisch, voor "prikkie" (stapeling EPR, EPA en "restant" Eneco MAP-geld) gekocht DUBBEL, pal zuid georiënteerd PV-systeem in de buurt van Leerdam/Vijfheerenlanden. Systeem rechts bestaat uit 40 panelen, het systeem links op het woonhuis uit 30, in totaal dus 70 stuks... © 2004 Peter J. Segaar/Polder PV

Als ik van mijn eigen data uitga, en ik neem bijvoorbeeld 24 februari 2006 (prachtige zonnige dag, koude wind, ideaal weer voor zonne-energieproductie) als uitgangspunt: met 1020 Wp heb ik toen 3,625 kWh opgewekt, dat is 3,55 Wh/Wp. Stel, bovengenoemd systeem bestaat uit 100 Wp zonnepanelen (conservatieve schatting, gebruikelijk was in die tijd al een wat groter Wp vermogen/paneel), komt neer in totaal op minimaal 7 kilowattpiek. Dat zou op zo'n mooie dag dus minimaal 25 kWh kunnen opleveren. Dat valt dus weg, omdat de inverters bij netuitval af moeten schakelen en er dus niks geproduceerd wordt. Toch weer mooi 5 euro'tjes wat je mag claimen bij TenneT. Elke dag weer dat het net "los geht" bij zonnig weer.

De storing was trouwens minder dan 3 uur later alweer voorbij, dus de "grote PV-jongens" in Eneco gebied hebben geluk gehad...

http://www.telegraaf.nl/binnenland/34424511/Stroomstoring_Zuid_Holland_Zuid_voorbij.html


 
^
TOP

28 februari 2006: Hoe je met problemen bij zonnepaneel klanten om dient te gaan... Daar kan menig bedrijf nog van leren, van de service die op het Duitse Photovoltaikforum in een recent bericht werd gemeld na ernstige problemen (aansluitfouten groot zonnestroomsysteem op de omvormer) die ook nog eens niet de schuld van de panelen leverancier (Aleo) bleken te zijn:

"Abschließend noch ein ganz dickes Lob der Firma aleo-Solar, die so schnell reagiert hat. Um 15.00h eine E-Mail geschrieben, 1 Stunde später Benachrichtigung, 30 Minuten später telefonische Kontaktaufnahme und Terminvereinbarung, am nächsten Tag 10.00h Besuch in unserem Hause und 2 Stunden ausführliche Begutachtung und Informationsaustausch. Kam extra 200km zu mir her. Das nenne ich Kundenfreundlichkeit pur."

Welk Nederlands bedrijf gaat dat Aleo nadoen?

http://photovoltaikforum.com/viewtopic.php?t=694&postdays=0&postorder=asc&start=30


28 februari 2006: Grappig. Opbrengst "semi-live" vervolgen via internet. Productie van 6 Isofoton paneeltjes, gemeten met productiemeter EM2000 en met webcam gefilmd, ververst om de 20 seconden. Op de website van Zonne-Energie Noord Nederland uit Beilen (Drenthe).

http://www.zonne-energie.com/webcam_1.html


28 februari 2006: D-Day for NUON Sunpower® klanten? Als je de diverse brieven die het Customer Care Center heeft verstuurd bekijkt (en die niet iedereen ontvangen blijkt te hebben...), zou je dat moeten geloven, want vandaag zouden de antwoordformulieren (die diegenen die dat ding per telefoon moesten aanvragen, ook al zat het geval wel gewoon bij de eerste verstuurde brief, ook niet allemaal hebben ontvangen...) naar de CCC afdeling in Schoonhoven gestuurd moeten zijn. U mag wat Polder PV betreft een potje zout zetten naast die datum, want wie er een zooitje van maakt moet met de billen bloot. Ook al heeft u die brief of dat antwoordformulier niet gehad: Claimen dus, eis dat de reactiedatum wordt opgeschort, eis het antwoordformulier alsnog op, vul het in en stuur dat met "begeleidende brief" op waarin u in uw eigen bewoordingen weergeeft wat u van dit alles vindt (houdt kopieën voor uzelf!). Zie ook bericht op de Sunpower® nieuwspagina.


28 februari 2006: Waarschuwing: stringomvormer systemen en (partiële) beschaduwing gaan niet "lekker" samen! Op het uitzonderlijk informatieve Photovoltaikforum in Duitsland wordt een pagina met tale-telling foto's en productiegegevens gewijd aan het fenomeen "gevolgen van (partiële) beschaduwing op zonnestroomsystemen met stringomvormers". Zelfs bij relatief kleine en/of partiële beschaduwing van zonnestroomsystemen die zijn opgebouwd rond stringomvormers, zijn de gevolgen voor de productie van het systeem soms dramatisch.

Een ogenschijnlijk zeer "geringe", tijdelijke schaduwbedekking door de kop van een lantarenpaal op 1 of meer panelen binnen een "string" van een Duits zonnestroomsysteem kan (tijdelijk) dramatische gevolgen voor het vermogen binnen die string hebben, en dus voor de energieproductie!

© "Kuddi"/Photovoltaikforum, 15 januari 2006

Tweede voorbeeld van hetzelfde systeem: Schaduw van dakrand van buurman valt in de winter op het onderste segment van een paar panelen binnen 1 string:

"Die Stringleistung geht auf ¼ zurück obwohl nur 30% der Module im String teilbedeckt sind."

Vertaling: Stringvermogen valt naar een kwart terug (identieke strings onbeschaduwd/zeer klein deel beschaduwd: 1104 resp. 267 Watt!!!) terwijl maar een klein deel van 30 procent van de panelen in laatstgenoemde string beschaduwd wordt.

Ergo: denk niet te lichtvaardig over "dat beetje schaduw" wat op uw zonnestroomsysteem valt, want het effect ervan kon wel eens heel wat dramatischer zijn dan u bevroedt als het systeem van een of meerdere stringomvormer(s) is voorzien. En zeker als u uw installatie niet (nauwkeurig) uitleest! En al helemaal als beschaduwing bij uw installatie een structurele rol speelt, met name in de productieve zomerperiode waarin het grootste deel van uw jaarproductie behaald moet worden.

Denk daar aan als u intekent voor renovatie van uw Sunpower® systeem wat betekent dat u een - in theorie - gunstig, parallel gekoppeld systeem voor een - bij serieuze zomerse beschaduwing - hypothetisch ongunstig serieel omgebouwd systeem gaat inruilen. De zonnepanelen gaan immers in serie verbonden worden en er komt een stringomvormer (van een betrouwbare fabrikant, dat wel) voor in de plaats!

http://www.photovoltaikforum.com/viewtopic.php?t=887 (vermogen dondert omlaag bij tijdelijke bedekking schaduw van kop lantarenpaal)
http://www.photovoltaikforum.com/viewtopic.php?t=1256&postdays=0&postorder=asc&start=0 (effecten van lijnvormige bedekking van modules in string systeem, uitgebreide discussie en uitleg)


28 februari 2006: Heel klein "sneeuwdipje". Het stelde niet veel voor, maar vanochtend hadden onze zonnepanelen even last van een "dipje", want de omvormers startten niet zo snel op als gebruikelijk in deze maand. Er lag namelijk weer een kledder nat wit poeder op de paneeltjes (en in de tuin). Gelukkig smolt het alweer snel (fijn als je zo dicht bij de kust woont) en kwamen als eersten de 108 Wp panelen "tevoorschijn" op de inverter logging matrix, en snel erna ook de overige 93 Wp panelen (rendement en opstarttijd voor de OK4 omvormers op de eerste panelen is iets hoger/korter dan die voor de laatstgenoemde panelen, zie ook bericht van 17 januari 2006). Voor uitgebreide info over een werkelijk "dramatische Hollandse sneeuwbedekking", zie de aparte sneeuwpagina voor die byzondere, nog "vers" in het geheugen liggende periode van 2-7 maart 2005, met foto's. Dat was pas een echte "BIG DIP"!


27 februari 2006: Nieuwe grafieken! Het werd wel weer eens tijd voor wat nieuwe productiegegevens van Polder PV. Ditmaal de jaaroverzichten met verbruikscijfers voor de belangrijkste "energieprodukten" sinds 1997: water, kookgas, stadswarmte en .... natuurlijk de voor de Polder PV bezoeker meest interessante, elektra! Met in de laatste de jaarlijkse zonnestroomproductie (die grotendeels zelf "geconsumeerd" is via de salderende ferrarismeter) en het magere "restverbruik" wat op de nota van de energieleverancier komt te staan. Ondanks het extreme computergebruik bij Polder PV heeft hij nog maar 274 kWh op de "teller" staan voor de periode van 1 januari 2005 tot 1 januari 2006 ... Overzicht op de totaaloverzichten linkpagina.


24 februari 2006: Zonne-energie en meten. Vandaag kwam ik weer een hele leuke uitspraak tegen over het "meten" aan zonne-energie. Polderboy is een van die merkwaardige figuren die maar niet genoeg krijgt van al die getallenreeksen, vooral als die via Excel in de leukste grafiekjes omgetoverd kunnen worden ("lots of work", dat kan ik u verzekeren!). U vindt een keur aan productiegegevens van onze 10 paneeltjes in de grafieksectie die, wat de totaaloverzichten betreft, vrijwel maandelijks van een update wordt voorzien.

Er circuleert al geruime tijd een beroemde uitspraak rond over het "meten" aan zonnepanelen:

Meten is weten

Toen ik na een tijdje worstelen eenmaal doorhad dat je "meten" en "METEN" (inderdaad, met HOOFDletters) hebt om door te hebben wat er allemaal speelt, werd het bij mij:

Goed Meten is Zweten

De Duitsers doen er echter zoals gewoonlijk nog een schepje bovenop, zo ontdekte ik vandaag in een bericht van vorig jaar op het uitermate boeiende Photovoltaikforum:

Wer viel misst misst Mist

Vrij vertaald: je kunt het ook te gek maken... (OK, Polder PV steekt de hand in eigen boezem...)

Het forum is zeer goed voor uw Duitse leesvaardigheid en een onuitputtelijke bron van leuke wetenswaardigheden over zonnepanelen op eigen woning. Het niveau is gemiddeld (zeer) diepgaand, en er flitsen regelmatig felle discussies over en weer over aannames, interpretaties en eigenaardigheden die menig Duitse PV-eigenaar inmiddels bezig houdt. Het forum heeft trouwens een kleine facelift ondergaan:

http://www.photovoltaikforum.com/portal.php
http://www.photovoltaikforum.com/viewtopic.php?t=143 (spreekwoord van "Dieter", 19 juni 2005, en forse discussie over gedane metingen aan temperatuurverschillen binnen 1 zonnepaneel en wat die metingen nu feitelijk zeggen)


24 februari 2006: Wakker worden, E.Z.! Tijd om op uw schreden terug te keren. De ontwikkelingen in de zonne-energie blijven snoeihard gaan. De hele sector is in rep en roer (met als rode draad de overname van de siliciumdivisie van Shell door SolarWorld), het ene na het ander bedrijf wordt overgenomen, machtsconcentraties ontstaan, bedrijven gaan nichemarkten met volle energie ontsluiten en stoten alle "ballast" af en het geld vloeit als nooit tevoren. Zonnepanelen te duur voor Nederland? Beter in de Sahara? Schei toch uit mensen van het Departement van Economische Zaken (DEZ)! Ogenblikkelijk een Deltaplan voor de Zonne-Energie (DZE) s.v.p., i.p.v. een Deltaplan voor atoomcentrales en kolen!

Een paar losse flodders uit het nieuwsbericht van RenewableEnergyAccess:

"... it is becoming hard to keep track of all the new solar entities". Zelfs de specialisten kunnen alle ontwikkelingen nauwelijks meer bijhouden.

"... the fastest growing sector of photovoltaics, building integrated photovoltaics...". Dat was waar Nederland zo goed in was, integratie van zon-PV in de gebouwde omgeving. Wat is daarvan overgebleven, op een paar miezerige projectjes na? Politiek wanbeleid met als gevolg dat er alweer een byzonder lucratieve "high-impact markt" aan de economie van Nederland voorbij zal gaan! Tenzij er nu ogenblikkelijk ingegrepen wordt.

"... capacity-constrained solar gear makers can sell anything they can produce". Alles wat gemaakt wordt, wordt (of is al) verkocht.

Uiteraard een blijvende kritische noot bij de tekorten aan zon-zuiver silicium, en bij de eventuele overwaardering van bedrijfsaandelen die zo typisch zijn voor markten met "groeipijntjes". Er wordt echter op alle fronten hard aan gewerkt. Lezen dus!

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=43983


24 februari 2006: Shimon Peres bezoekt eerste Israëlische PV-project. Diep in de Negev woestijn verscholen ligt het dorpje Darijat (of Darajat) wat per jaar 350.000 (Amerikaanse) dollar kwijt is aan slechts 4 uur vieze, met lawaaiierige dieselgeneratoren opgewekte elektriciteit per dag. Dat kan anders, en dus zijn de eerste PV-installaties (en zelfs een kleine windturbine) in gebruik genomen. Deels via oplaadbare accusystemen (autonoom), en deels met Xantrex omvormers die AC-netspanning leveren. Het begin van nog veel moois. Lees ook het eerdere nieuwsbericht van 9 januari 2006 hierover op Polder PV.

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=43977


23 februari 2006: Gemiep over EPC verlaging. Hollandser kan het niet, want de krentenwegers willen geen moeite doen voor duurzamer wonen. Je komt het overal tegen, in Nieuwsblad Stromen, in De Kleine Aarde, Energie+, etc. Gôh, we hebben een EPC van 0,8. Tjonge, tjonge, tjonge, wat zijn we weer trots (sommige partijen, althans).

In Duitsland bouwen ze gewoon EnergiePlus woningen. Zonder probleem. Tja, wij hebben dan ook geen "Sonnenpabst". De enige echte heet Rolf Disch en hij ontwerpt héle mooie huizen die meer energie opleveren dan de gemiddelde Duitser verbruikt. Duitsland, nietwaar?

http://www.plusenergiehaus.de/Das%20Haus_Das%20Konzept,10.html
http://www.rolfdisch.de/default.asp?id=6&sid=-1865378291


21 februari 2006: Hartstikke leuk nieuw forum. Het draait alweer een tijdje, maar als u meer wilt weten over duurzame energie in het algemeen, en, vooral, mee wilt praten over het duizelingwekkend aantal mogelijkheden, ook op het vlak van zonne-energie (zon-PV, CSP, Fresnel lenzen, Stirling technieken, zon-thermisch, etc., etc.), is EnergiePortal.nl een zéér interessante en bovendien zeer actuele site voor u. Voor het forum, zie:

http://www.energieportal.nl/component/option,com_smf/Itemid,27/


21 februari 2006: Omfloerst taalgebruik om staatsgreep te verhullen. Daar zijn onze bureaucraten van E.Z. meesters in. Met de topbureaucraat en gepokt en gemazeld politicus Brinkhorst als hogepriester. Een voorbeeld vindt u op de pagina "Wâzeggu?", met het verhullende woordje "uitrolproces".


 
^
TOP

20 februari 2006: ... weer online!!! U had het al gemerkt (ik kreeg een paar mailtjes van ongeruste trouwe bezoekers): Polder PV was zomaar opeens niet te bereiken vanaf vrijdag. Althans, de homepage niet, de andere pagina's waren wel bereikbaar als je het directe adres wist. HetNet van onze "communicatiespecialist" KPN vindt het blijkbaar "normaal" om websites 3 dagen lang onbereikbaar te houden i.p.v. reserve server capaciteit aan te wenden en het "ongemak" tot het minimum te beperken bij "werkzaamheden". Hieronder ziet u het dramatische gevolg van het site bezoek op de StatCounter. Die paar bezoekjes op zaterdag en zondag waren waarschijnlijk van mij of van andere mensen die de paginacodes kenden of ze vanaf oudere links verversten in hun browser... Hopelijk is dit belachelijke gedoe afgelopen (maandag 20 februari 2006 was de homepage om 9h15 pas weer "on-line"); de polderjongen is zich al aan het beraden op alternatieven die betrouwbaarder zijn. Need'rig excuus voor het even uit de lucht geweest zijn!

Dramatic consequences of three days work on server by internet provider:  were the backup webservers too expensive???


20 februari 2006: Dag- en weekoverzichten. Update: 13 februari cq. week 6 van 2006. Let op de record januari opbrengsten in week 4 door het koude, zonrijke weer!!! Raadpleeg de grafieksectie.


20 februari 2006: Overigens... Niet vergeten dat er al ook al jaren een grote PV-centrale staat te "draaien" in de Amerikaanse woestijn. Een nog steeds verder uit te breiden 4,6 MWp (34.980 modules) centrale genaamd TEP (Tucson Electric Power Company) Springerville Generation Station (SGSSS) in het noordoosten van Arizona. Jaarproductie nu al iets van 7 en een half miljoen kilowattuur brandschone elektriciteit. Betrouwbaarheid 99,7 - 99,8%. U kunt de productie on-line volgen. Nog woestijn genoeg om te delen met de CSP centrales...

http://greenwatts.com/pages/SolarStats/SolarDescr.html


19 februari 2006: Concentrating Solar Power versneld verder met nieuwe 64 Megawatt Amerikaanse centrale. Al in een eerder berichtje aangekondigd, maar via onderstaande link kunt u een uitgebreid en zeer lovend, informatief verhaal lezen over deze "oude zontechnologie in een nieuw jasje". Nog efficiënter, nog betrouwbaarder, en op steeds groter schaal ingezet in de Amerikaanse woestijnen. Een mooi antwoord op de onduurzame atoomkoorts die het land weer, net als elders op de wereld, in zijn greep heeft. Een van de grootste technische problemen die "gekraakt" moet worden in die installaties is de afdichting van de door het Duitse Schott Solar ontwikkelde 19.000 stuks vacuumbuizen. De verbindingen moeten temperaturen van dik in de 400 graden Celsius kunnen verdragen onder top"load", en koelen 's nachts regelmatig tot ver onder het vriespunt af. Ga er maar aanstaan! In maart 2007 moet deze CSP installatie aan het net gaan en gaat Nevada eindelijk, met de zon-PV centrales die ook gebouwd worden, massaal van hun "natuurlijke" duurzame energiebronnen gebruik maken...

Overigens, ook de parabolische spiegels komen van een Duitse fabrikant, Flabeg, dus alwéér een duurzame energiemarkt waarin onze oosterburen voorop lopen en excelleren. De rest van de wereld kijkt vol verbijstering toe hoe die Duitsers dat toch elke keer weer flikken, nota bene in het land waar ze een paar decennia geleden flinke "mot" mee hadden, om het zacht uit te drukken. Wat voor bijnaam zouden de "Jerry's" tegenwoordig in de U.S.A. hebben? Tja, hersentjes laten werken en handjes laten wapperen, nietwaar? De turbine waarmee de elektriciteit uiteindelijk wordt geproduceerd komt trouwens van het Zweedse Siemens. 75 MW reactortje...

Last but not least: lees ook heel goed de zeer interessante lezersreacties onderaan het artikel. Daarin worden zeer goede, prikkelende vragen gesteld en zowel voor- als nadelen van diverse zonne-energietechnieken kritisch tegen het licht gehouden ("conventionele" CSP, CSP met Stirling technieken, zon-PV, etc.). Hieruit blijkt dat ook in Amerika mensen zeer serieus gaan meedenken over de inpassing van de verschillende mogelijkheden, geeft men ook volmondig toe dat er nog steeds enorm veel ontwikkeling is in alle alternatieven, en kan niemand zich beroepen op het feit dat er maar 1 "winnaar" is. Citaat:

"There is nothing wrong with a mix of large central station and smaller distributed generators. We need both - a lot more of both."

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=43336


18 februari 2006: "... it is always the poor who are worst affected". In een kritische beschouwing van de gevolgen van de weer stijgende prijzen van PV-modules in een recente bijdrage op de zeer actuele en informatieve website RenewableEnergyAccess.com wordt een link gelegd tussen de forse subsidieregimes voor zon-PV in rijke landen als Duitsland en Japan, en de - onverwachte - gevolgen voor de beschikbaarheid, betaalbaarheid en rentabiliteit van PV-projecten in de Derde Wereld. Doordat de vraag naar zonnepanelen zo enorm hoog is, en er zwaar door de industrie wordt ingezet op "Hochleistungsmodulen" (zonnepanelen van de hogere vermogensklassen) voor de westerse markten, lijkt in deze "overspannen" markt de aandacht voor de meest in de Derde Wereld toegepaste "kleine" modules van 37 en 75 Wp (voor autonome systemen) weggezakt, en komt de productie van deze modules in het gedrang. U mag eenmaal raden wie daar dus weer eens de dupe van wordt. Goed om te weten waar technologische en sociaal-economische ontwikkelingen toe kunnen leiden. Overigens wordt in de reacties, vaak uit Derde Wereld landen als India, ook naar de eigen regeringen gewezen, met de oproep om veel serieuzer werk te gaan maken van de ontwikkeling van zon-PV in het eigen - zonovergoten - land.

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=43569


17 februari 2006: Sunpower® renovatie/problemen op New-Energy.tv! Een klein gefilmd "portret" met Jadranka Cace (ODE) en Jos Koks (Weesp) in de hoofdrol. Zie de Sunpower® nieuwspagina.


16 februari 2006: NUON Sunpower® klanten opgelet! Mogelijk laatste kans om te bellen. Zorg dat u, zelfs al heeft u nog steeds geen brief ontvangen, vandaag nog belt met Schoonhoven om het antwoordformulier op te vragen om aan de gratis vervangingsactie mee te doen. De "telefonische reactiedatum" van 17 februari lijkt met de laatste versie van die brief wel weer overboord gegooid, maar je weet het maar nooit met dat bedrijf. Stuur het antwoordformulier voor 28 februari 2006 op naar het antwoordnummer, maar maak eerst twee kopieën van het ingevulde, van datum voorziene en ondertekende formulier, houdt een exemplaar voor uw eigen administratie en stuur er voor de zekerheid ook een naar het postbusnummer van het Customer Care Center. Info, tel. nrs. en adressen: Sunpower® brieven pagina.


 
^
TOP

16 februari 2006: "Slimme" meters 6. Oorspronkelijke brief van Brinkhorst. Zie de separate "slimme meter" pagina.


16 februari 2006: Gaat Maleisië voor Denemarken zonnepanelen maken? Merkwaardig bericht van de andere kant van de aardbol (4 feb. 2006). In Maleisië gaat volgens dat bericht "de grootste zonnecelfabriek ter wereld" gebouwd worden. Details en essentiële data worden niet verstrekt, wel dat die fabriek een joint venture zou worden tussen het Maleise SOLARin en de Denmark Solar Industry (DSI), die zijn "plant" naar ZO Azië zou verkassen. De website van DSI (http://www.dsindustry.biz/) is echter niet meer beschikbaar ("suspended" volgens Google), terwijl het wel om een megadeal zou moeten gaan! Volgens het bericht zou Teluk Kalong in de provincie Terengganu de eerste "solar valley" in de wereld moeten worden, met een grote zonnecelfabriek die zijn silicium zou moeten betrekken van Kuala Abang in het aan de Zuid-Oost Chinese Zee grenzende Dungun waar wit zand gevonden wordt met zeer hoge concentraties (99,5%) van het voor de zonnecellen benodigde silicium oxyde, hetgeen een grote kostenreductie zou kunnen betekenen voor de productie.

De ambities zijn zoals gewoonlijk in deze sector tomeloos: in juli van dit jaar zouden er al 4 miljoen zonnecellen naar Denemarken geëxporteerd moeten worden! We zullen het wel merken. Zouden er echt zoveel zonnecellen naar Denemarken gaan? 4 miljoen cellen komt neer op ongeveer 56.000 72 cels zonnepanelen. Dat zijn nog geen twee "Espenhains". Als het al gebeurt, gaan die mooie zonnecellen volgens mij met een leuke marge direct doorverkocht worden naar Duitsland...

http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2006/2/4/business/13297565&sec=business


 
^
TOP

15 februari 2006: Hé, hé, nieuwe grafieken. Weer een serie nieuwe dagopbrengst grafieken, updates tot en met 13 februari 2006. Let vooral op de genormeerde dagopbrengsten en de nieuwe jaaroverzichten voor deze categorie grafieken. Zet pagina dynamiek blokkers van uw browser uit als u "rollover images" bekijkt.


15 februari 2006: Tendentieuze berichtgeving is een blijvende plaag op de Nederlandse TV. Alleen al die "trailer" van Netwerk van vanavond (Nederland 1): "Waarom kernenergie onvermijdelijk zou zijn; waarom schieten de alternatieven tekort?" Pretentieuzer zou ik het niet kunnen verzinnen. Eerst een paar leuke shots van Jan Louwerse van Aktie Stop Borssele en Frank van Schaik en Peer de Rijk van WISE die Pieter van Geel het vuur aan de schenen mochten leggen in Den Haag. Begeleid door een typisch wel zeer suggestief shot van de dramatisch "geslonken" protestbeweging tegen kernenergie, alsof we het niet allemaal al stervensdruk hebben om "de straat op te gaan" (alsof ze daar in Den Haag wakker van liggen) en ons niet helemaal suf mailen en informatie over de nadelen van kernenergie naar buiten brengen (onbetaald, tegenover een uit dik betaalde consultants en profi's uit de energiewereld staande kernenergielobby), zonder dat journalisten de ins en outs van de materie op een zorgvuldige wijze naar buiten willen brengen.

Diederik Samsom (PvdA) mocht uiteraard zijn zegje doen over de essentiële en noodzakelijke energiebesparing (een kwart minder), wind op zee (6000 MW in 2020), en zelfs bij hem is inmiddels ook "Sahara en zon" in de vorm van CSP doorgedrongen (gelukkig maakte hij niet de fout van Brinkhorst, anderhalf jaar geleden, met zijn "zonnepaneeltjes in de Sahara"...). Goddank mochten van hem de daken in Nederland ook nog wel vol met zonnepanelen, maar het leek niet helemaal van harte te gaan. Politieke strategie, waarschijnlijk, om de machtige kernlobby niet al te makkelijk een inkoppertje voor open doel te geven.

In de studio mocht (lees goed!) oud-minister van Economische Zaken Jan Terlouw het "professionele woordje doen" en begon hij weer eens dikke paniek te zaaien over het broeikaseffect en, mijns inziens, veel te denigrerend over de alternatieven wind, biomassa en kleinschalige zonne-energie uit te pakken. Tja, als je vanuit het eenzijdige oogpunt van de "centen" (economie) gaat kijken, zijn alle "afwijkende" opties wel makkelijk dood te praten natuurlijk. Jammer dat zelfs zo'n geleerde heer als Jan Terlouw het woord zonnecollector (= kleinschalige zon-thermische energieopwekking) niet eens in de mond nam, want als er al een superefficiënte en spotgoedkope wijze van zonne-energie is, zelfs in het door hem blijkbaar zo verfoeide Nederland, is dat het wel! De toon van de "discussie" was dus al weer snel gezet. Uiteraard kwamen de grootschalige thermische zoncentrales in de Sahara wel ter sprake (zijn collega's van GEZEN zullen hem er dankbaar zijn), maar hij eiste wel aan de Nederlandse regering dat er NU mee begonnen moest worden, en niet morgen pas.

Prima, beste Jan, maar niet, zoals je suggereert, en elders ook breedsprakig ventileert, ten koste van al die andere alternatieven die nu al mondiaal tientallen procenten autonoom groeien, maar wellicht ziet hij die alternatieven liever als sneeuw voor de zon verdwijnen. Jammer toch weer. CSP gaat deze wereld ook niet redden, net zo min als wind-, zon-PV, biomassa, geothermie, olie, gas, kernenergie of wat voor energie-optie dan ook dat zal gaan doen als de energieprijzen zo belachelijk laag blijven als ze altijd waren en nog steeds zijn. Want dat is de werkelijke reden waarom we nog niet zo zijn opgeschoten met de wereld duurzamer te krijgen. Niet omdat duurzaam geen succes zou zijn (het is een succes, alleen wil Jan en vele blinden met hem dat niet zien), maar omdat 1 procent van massale energieverspilling inderdaad niet opschiet. Waarom wordt energie verspild? Omdat het veel te goedkoop is! Uit het boek "World of Energy" van Taco Anema en Michel Szulc-Krzyzanowski, met voorwoord van Jan C. Terlouw, p. 70: 1 kWh staat gelijk aan 10 uur fietsen. "En een kWh kost bij het energiebedrijf ongeveer een kwartje." M.a.w.: eerst energiebesparing, daarna duurzame energie, en pas op het laatste moment het met zware middelen en keiharde incentives afgedwongen minimale restverbruik zo schoon mogelijk met makkelijk weer af te schaffen andere energie opties ("schoon fossiel"). Exclusief kernenergie, vanwege talloze regelmatig op Polder PV aangehaalde structurele problemen met die NIET duurzame optie.

Jan Terlouw noemt kernenergie "een noodzakelijk lapmiddel" voor de komende 20-25 jaar, en dat is werkelijk te gek voor woorden. Hoezo lapmiddel? Trekt Jan of een van zijn nazaten over 25 jaar de stekker er uit, en is het dan "na ons de zondvloed?" Fijn radioactief lapmiddeltje werpt Jan dan in de schoot van zijn kinderen! Niet aan beginnen dus, voor de zoveelste keer.

Tenslotte: waar waren de ECHTE duurzame energie dames en heren, geachte journalisten, de mensen uit de praktijk, dus, die zelf windturbines ontwerpen en bouwen, of nieuwe concepten voor zonnecellen bedenken en in de praktijk brengen?* Wanneer leren jullie nu eens van de elementaire blunders uit het recente verleden???? En wanneer mogen we eens een duurzame energie expert uit DUITSLAND verwachten die in dat volledig de weg kwijtgeraakte polderland eens orde op zaken komt stellen?

Eindcijfers:

Presentatie:
7
Nieuwswaarde:
5
Research:
5
Objectiviteit:
4
Pretentie:
2
Hoor en wederhoor*:
1

http://www.netwerk.tv/index.jsp?p=items&r=netwerk&a=214619


14 februari 2006: "Slimme" meters 5. Reacties van een "slimme PV-eigenaar". Zie de separate "slimme meter" pagina.


14 februari 2006: Q-cells opent vestiging in Hong Kong. De extreem succesvolle Duitse zonnecelproducent Q-cells had al een tijdje het licht gezien, en is nu de toekomst verder aan het verkennen met de opening van een Q-Cells Asia Limited office in het Chinese Hong Kong. De vooruitzichten voor de Aziatische PV-markt zijn "staggering" (700 MWp in 2010 volgens EPIA), en uiteraard wil deze grootste onafhankelijke zonnecelproducent ter wereld daar bovenop gaan zitten. Q-cells: succes en dat jullie Azië aan flink wat zonnepanelen mogen helpen!

http://www.q-cells.com/cmadmin/cmadmin_upload/pi_q-cells_hongkong_eng_0602.pdf


14 februari 2006: Sluikreclame? In een overigens erg interessant artikeltje over de productie van waterstof uit UV licht m.b.v. compact gestapelde "titanium nanotube arrays" wordt wel een heel erg "foute" sluikreclame ("sponsored ad") onder het lemma "solar energy" zichtbaar via een pop-up venstertje ... Het mag duidelijk zijn: we zijn nog lang niet van die oliejongens af!

http://www.physorg.com/news10244.html


14 februari 2006: Groeipijntjes zon-PV in een Amerikaans perspectief. Ook in de "reguliere" zakenwereld begint de interesse in zonnestroom versneld toe te nemen. Men is weliswaar kritisch over het spanningsveld tussen de vraag en het aanbod (er wordt een forse daling van de groei verwacht zolang de productie niet op peil is gebracht), maar ook ziet men in dat de groeipotentie gigantisch is. De PV-markt is een volwassen speler aan het worden die zéér serieus wordt genomen. En niet alleen bij de "linkse" democraten in de U.S.A. Ook de republikeinen worden wakker en ruiken het grote geld en de marktkansen. Zoals ze het daar zeggen: "Solar Energy Is Gaining Powerful Friends". Met CAPITAL letters, uiteraard. Het eerste artikel is trouwens een onuitputtelijke bron van Amerikaanse "typeringen". Erg leuk.

Wel worden er in het tweede artikel dikke vraagtekens gezet bij de invulling van de plannen van Bush op het vlak van zonne-energie. Op een totaal budget van 1,17 miljard dollar voor duurzame energie in 2007 is de geplande $ 148,3 miljoen natuurlijk "maar" 13 procent, al is het een forse stijging t.o.v. voorgaande jaren. Er gaat echter gruwelijk veel meer geld in die vermaledijde nieuwe kerncentrales zitten, dus dat is a.h.w. geld verbranden waar je bij staat. Dat worden leuke Congress "hearings" als ik me niet vergis. In diverse berichten worden de plannen van Bush dan ook niet bepaald serieus genomen. Hij haalt sowieso maar 20 procent van zijn olie uit Arabië, dus zelfs al weet hij dat dramatisch omlaag te brengen, gaat hij het absoluut niet redden met de Amerikaanse olieverslaving en verspillende levensstijl. Zelfs al zou je heel Las Vegas in de zonnepanelen inpakken en de wereldvoorraad rijke uraniumertsen er in versneld tempo doorheen jagen, het heeft geen enkele zin als je niets aan die American Way of Life doet.

http://www.businessweek.com/magazine/content/06_06/b3970108.htm
http://www.nytimes.com/2006/02/09/national/09solar.html?ex=1140152400 ...


13 februari 2006: "Slimme" meters 4. Staatsgreep of lichtpunt??? Zie de separate "slimme meter" pagina.


13 februari 2006: Nieuw maandrecord voor Polder PV in januari. Ik ben weer bezig met nieuwe grafieken (geen tijd voor gehad door 2 extreem veel energie vretende "NUON-affaires"), en de eerste was meteen al bingo. Een nieuw januari record door het zeer zonnige weer, nl. 29,26 kWh i.p.v. het vorige record van 2005 (28,45 kWh). Het nieuwe record komt neer op 28,69 kWh/kWp voor ons PV-systeem, en dat met 25 meter 2,5 mm² DC-bekabeling... Zie de grafiek elders op de PV-nieuwspagina's.


13 februari 2006: TIEN dikke pagina's met PV-nieuws op Polder PV. Barstensvol zeer interessante info over de razendsnelle ontwikkelingen op het vlak van zonnestroom en verwante technologieën als CSP, thermische zonnewarmte, het zeer heikele punt "bemetering", de eigen productiegegevens, Sunpower®... You name it. Ik heb, om te voorkomen weer met de nodige doodlopende links geconfronteerd te worden de paginanummering aangepast. De oudste pagina is vanaf heden numero uno, en blijft dat ook, de recentste nieuwspagina heeft het hoogste nummer, en het allerlaatste nieuws komt op een aparte pagina. Op deze wijze hoef ik niet meer bij het maken van een nieuwe actuele nieuwspagina de hele rest te hernummeren, wat een grote kans op fouten en dus gebroken links opleverde. Oudere pagina's houden dus hun unieke link vanaf heden. het meest actuele zonnestroomnieuws staat vanaf heden op de separate pagina "nieuws_PVactueel.htm" die ook direct vanaf de homepage bereikbaar is. Als de actuele DE-nieuwspagina "vol" is (streven is maximaal rond de 150 kB om ook evt. inbellende internetters niet met te lange wachttijden te confronteren), ga ik die sectie op dezelfde wijze omnummeren.


13 februari 2006: Nog even wachten, en de militairen grijpen de macht. Als het aan SunEdison (projektontwikkelaar) en Powered by Renewables (PBR, lokale constructiewerkzaamheden, uit het mondaine Las Vegas!) ligt, en wel in de zonnige Amerikaanse staat Nevada. Makkelijk zal het niet worden, vooral m.b.t. de gigantische hoeveelheid benodigde zonnepanelen, maar het ambitieniveau ligt weer zeer hoog. "There are tremendous dollars in the wind power industry but now a great majority of investors are looking at the solar industry to achieve a higher rate of return", aldus Jigar Shah van SunEdison. De competitie om windlokaties schijnt zo groot te zijn, dat "Big Buck" beherende bedrijven steeds meer naar grote zon-PV projekten aan het switchen zijn als interessant beleggingsobject (uiteraard daarbij geholpen door een aantrekkelijke Investment Tax Credit). Dat, in combinatie met de alomtegenwoordige energiezuipende militaire installaties in woestijnachtige gebieden, en Bush zijn wens om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen uit het buitenland, maakt dat ook Mühlhausen (bericht hieronder) straks het wereldrecord weer moet inleveren omdat de Amerikanen zelf natuurlijk echt "de grootste" willen hebben. 18 MegaWatt maar liefst, op één lokatie, en na de start van de aanleg in juli van dit jaar zou eind 2006 al de eerste 4 MW geplaatst moeten zijn. De afnemer van de enorme hoeveelheid geproduceerde zonnestroom zou een militaire installatie in Clark County moeten worden, mogelijk een basis van de Air Force. Polder PV is zeer benieuwd of de ambities worden waargemaakt, of dat het nog veel grotere project in Portugal (plm. 50 MWp) met de eer gaat strijken.

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=43192


12 februari 2006: Nu nog de grootste, voor zolang als het duurt. 6,3 megawattjes in Mühlhausen, Beieren. Er wordt alweer hard gewerkt aan nog grotere PV-centrales. Voorlopig echter nog feest in Beieren, al lijkt de sneeuw soms wat roet in het eten te gooien. Tja, je kunt ook niet altijd alles onder controle houden. Toch een erg leuk gezicht vanuit de lucht (rechts op de pagina op de kleine foto'tjes klikken voor grotere opnames):

http://www.kus-consulting.de/layout_a02_b02.html

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


© 2006 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP