starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 19

meest recente bericht boven

18 januari 2007 - 12 maart 2007

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


12 maart 2007: Hulp uit (zeer) onverwachte hoek. Het kan raar lopen in "energieke" tijden. Zit je net iemand van Gasterra af te branden omdat 'ie met veel poeha bij zoveel mogelijk Nederlanders een toverketel geplaatst wil krijgen waardoor de gasinkomsten verzekerd zijn, maar de eigenaar van dat fraais duizend kostbare kilowattuurtjes netinvoeding kwijtraakt voor nop. En dan krijg je korte tijd daarna een artikel binnen met een interview met een medewerker van hetzelfde bedrijf die uitermate interessante, verfrissende en stimulerende ideeën over decentrale duurzame energie opwekking blijkt te hebben. Zie het stuk over Jaap Hoogakker in De Gelderlander van 10 maart, getiteld "Zon maakt kernenergie overbodig", wat ik van een van mijn onschatbare informatiebronnen ontving (dank, Lowie!):


^^^
© 2007 De Gelderlander

KLIK op plaatje voor volledige artikel

Afgezien van de ietwat "ongelukkig" gekozen titel (we gebruiken immers als zonnestroom producenten dagelijks onze bloedeigen, op een veilige 150 miljoen km. afstand staande onmisbare kernfusiereactor de zon als bron), en Hoogakkers' ietwat overtrokken standpunt m.b.t. windenergie (in Duitsland al in 2006 5% van het totale stroomverbruik, da's niet mis), een prima stuk. Een paar smakelijke citaten uit de mond van Hoogakker in dit leuke artikel:

"“Duurzame energie heeft verschillende verschijningsvormen. Niet alle systemen hebben dezelfde mogelijkheden. Het meest kansrijk is de zon”, zegt Hoogakker, en dan met name photo-voltaïsche energie (PV)."

"“Zowel zon-thermisch als PV is interessant, maar PV wint het”, aldus Hoogakker, “omdat het kleinschalig en daarom minder kwetsbaar is en de zon dus overal geoogst kan worden”." (Hoogakker doelt hier op de o.a. door stichting Gezen flink gepromote CSP technologie versus zon-PV)

“Verder moet er een goede terugleveringsvergoeding komen. Want de te veel opgewekte stroom door de panelen moet aan het openbare net worden teruggeleverd.”

Verder zelf lezen, s.v.p. "Nicht schlecht", voor een medewerker van een reeds schatrijke fossiele energie producent, toch? Puntje voor Gasterra!

Overigens, op de website van hetzelfde bedrijf staat nota bene een bloedinteressant artikel van Hoogakker, "op persoonlijke titel" (...) tijdelijk gelinkt. U vindt de link hieronder. Mocht het artikel, met de veelzeggende document titel "kernenergieoverbodig.pdf" (8 november 2006) niet meer te downloaden zijn, vraag het dan op bij Polder PV, ik heb het off-line staan. Lees vooral ook het intermezzo: "Een zonnecel heeft geen schoorsteen"...

Zullen we zeggen: 2-1 voor Gasterra?

http://www.gasterra.nl/Energietransitie/Kennis+en+innovatie.htm


6 maart 2007: Zonnekracht symposium Nijmegen! Helaas kan ik er niet bij zijn, maar alleen al de naam Rolf Disch, die in eigen land bekend staat als "der Sonnenpabst" (NL: de "Zonnepaus"), zou alle zonneharten moeten doen gloeien. Als u de kans heeft: naar Nijmegen op de 21e!!!!

"De gemeente Nijmegen organiseert op 21 maart 2007 het symposium “Nijmegen kiest zonnekracht” van 13:15 - 17:30 in De Klif te Oosterhout.

Het symposium is bedoeld voor individuele bezitters van zonnepanelen, particuliere huiseigenaren die hierin geïnteresseerd zijn, wetenschappers, instellingen en bedrijven die ervaring hebben met zonne-energie of hiermee aan de slag willen.

Rolf Disch: Bekend architect en vormgever van Freiburg ‘Stad van de zon’. Zeer actief met zongerichte architectuur, o.a. zonnewoning Heliotroop, het Sonnenschiff en Energie+ woningen.
Richard van Pelt: Directielid Greenchoice. Vernieuwend energiebedrijf dat uitsluitend groene energie levert en als doel heeft dat zoveel mogelijk Nederlanders overstappen op groene energie.
John Schermer: Wetenschapper aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Houder van het wereldrecord met een rendement van 24,5% op de zogenaamde dunne laag zonnecellen.

Na de presentaties wordt in 4 workshops verder ingegaan op het gebruik van panelen in de bouw, in de architectuur, panelen voor particulieren en mogelijkheden voor financieringsconstructies.

Voor aanmelding en meer informatie kunt u terecht op de website van de Gemeente Nijmegen: www.nijmegen.nl/zonnekracht of u kunt contact opnemen met Nicole Molenveld, telefoonnummer (024) 329 27 56. Het symposium wordt gehouden op 21 maart 2007 vanaf 13:15 uur in de Klif te Oosterhout, gemeente Nijmegen."


3 maart 2007: Oproep dubbel gefactureerd vastrecht Continuon. Ik ben bezig om te inventariseren wat netbeheerder Continuon precies heeft gedaan bij het factureren en later weer intrekken (?) van een "tweede vastrecht over teruglevering van zonnestroom" vorig jaar, en mogelijk dit jaar. Wilt u s.v.p. contact met me opnemen als u facturen heeft waar e.e.a. duidelijk op staat? Ik zou gaarne kopieën ontvangen van u. Ook zou ik gaarne een kopie zien van een eventuele begeleidende brief n.a.v. de gepubliceerde "intrekking met voorbehoud van rechten" van dat 2e vastrecht. Dank!

info@polderpv.nl


2 maart 2007: Iets voor U? Verkoper Zonnestroom! In het laatste Nieuwsblad Stromen een onverwachte advertentie van Oskomera Solar Power Solutions B.V. met daarin een vacature (!) "Verkoper Zonnestroom (M/V)". Met als hoofdfunctie "het verder uitbouwen en onderhouden van verkoopkanalen voor zonnestroomprojecten en handelsorders voor zonnestroomtechnologie. In Nederland en daarbuiten". Gevraagd wordt naar sollicitanten met minimaal 3 tot maximaal (?) 5 jaar ervaring in een technisch-commerciële functie.

Dus, als u zonne-energie wel ziet zitten (welk verstandig mens niet?), informeert u zelf s.v.p. bij het in Deurne gevestigde bedrijf en vraag de functiebeschrijving op via telefoonnummer 0493-329215.

http://www.solarpowersolutions.nl


2 maart 2007: Sunpower® renovatie acties NUON flink op dreef. 31 mei moet de laatste Soladin600 geplaatst zijn. Zie de laatste nieuwsbrief met enkele opmerkingen van Polder PV en een screendump van de dagproductie data van de net bij ons geïnstalleerde Soladin600 omvormer van Mastervolt. Van Eneco nog niet gehoord of men alweer doorgestart is (zie ook de brief met kennisgeving van vertraging). Wie weet er wat nieuws te melden?


1 maart 2007: Derde OK4E-100 omvormer bij Polder PV over 500 kWh. Zie bericht op de "highlight" pagina van Polder PV. Jippie!


1 maart 2007: Contactgegevens BP "probleem-modules". Van de website van Photon vernam ik de contactgegevens voor de Nederlandse klanten met BP zonnepanelen die in de "probleemgroepen" vallen. Lees s.v.p. eerst de berichten hierover. De Nederlandstalige "solar-recall" site blijkt een vertaling van de reeds eerder gelinkte uitgebreide site te zijn. Hierin wordt vermeld dat de eerder genoemde "bus-bar" de aan de buitenzijde van de zonnecellen zittende "contact-rail" is. Zie daarvoor ook de foto in het korte Photon stukje.

www.solar-recall.nl
telefoon (gratis): 0800 - 020 10 09 (probeer echter eerst uw installateur te bereiken, die is inmiddels geïnstrueerd).

http://www.photon.de/news_archiv/details.aspx?cat=News_Archiv&sub=Praxis&pub=1&parent=604


 
^
TOP

28 februari 2007: Duitsland noch immer über alles... In hetzelfde document waaruit ik de gegevens van 's werelds grootste PV-centrale in aanbouw heb gehaald (pdf link in vorige bericht hieronder) vond ik een opmerkelijke passage over de achtergronden van zonnestroom in Duitsland. Nog niet bevestigd gezien, maar gezien de reputatie van Juwi Solar kunnen we ervan uitgaan dat onderstaande (niet ver bezijden) de waarheid is, en dat Duitsland gewoon door blijft scheuren met zonnestroom alsof de hoge prijzen van de PV-modules irrelevant waren, vorig jaar. Mijn roodmarkering:

"Germany is a leader in the use of solar energy, with 300,000 solar power arrays installed, amounting to a capacity of some 2,300 megawatts (status end of 2006). In 2006 PV power production rose 60% to some two billion kilowatt-hours. That makes photovoltaics the fastest growing energy source. Germany is the Number 1 on the solar market. In just a few years the stable political framework has made the solar industry an important employer in Germany. Photovoltaics enterprises employ around 50,000 people."

en

"In Germany the Renewable Energy Sources Act (EEG) is the core instrument for implementing this strategy."

NB: 2 billion kWh = 2 miljard kWh. Als je uitgaat van een gemiddeld verbruik van 3.500 kWh/jaar voor een NL huishouden, zouden in Duitsland dus al 571.429 huishoudens volledig van zonnestroom voorzien zijn vorig jaar.

Daar word je wel even stil van, nietwaar?

T.o.v. 2005, over welk jaar Photon* een klasse-overzicht heeft gepubliceerd en wat u kunt nalezen op deze pagina, werd nog gerept van een aantoonbaar geïnstalleerd PV-vermogen van 1.930 MWp. In 2006 zou dan volgens Juwi Solar alweer 370 MWp bijgeplaatst zijn. Dat is ver onder de schatting van Photon (700 MWp), en daarom ben ik erg benieuwd naar hun bevindingen, want hun cijfers worden door velen als de meest betrouwbare in de markt gezien (omdat ze de keiharde, geregistreerde netkoppelingsdata van de netbeheerders als basis gebruiken). Zelfs al zou het "maar" 370 MWp nieuw PV-vermogen zijn, dan nog is dat een ongelofelijke hoeveelheid, 7 á 8 maal zoveel als er in totaal in Nederland is geplaatst. Ook dat getal van 300.000 installaties zou ik onafhankelijk bevestigd willen zien, want in vorige berichten werd nog "maar" van 200.000 systemen gesproken... Mogelijk voert Juwi ook de autonome systemen op, maar dat zal met nieuwe data van Photon wel helder worden. Duidelijk is dat de PV-business in Duitsland blijft floreren, met als basis de nooit door andere landen verbeterde, reteslimme EEG wetgeving.

Tenslotte, in hetzelfde stukje een leuke "tip" voor de nogal automobiel-minded Duitse politiek:

"Because of the massive potential, a market is developing which will outstrip the automobile industry by far.To maintain the impetus it will be necessary to keep the EEG in place in its present form for another ten years or so."

*Volgens de laatste gedetailleerde spreadsheet van Photon over 2005 (gedateerd 14 februari 2007), met 97,22% van alle netbeheerdersdata, was er eind 2005 aantoonbaar 1.888 MWp geplaatst (Bayern 844 MWp), en geëxtrapoleerd ("hochgerechnet") mogelijk 2.111 MWp...

http://www.juwi.de


28 februari 2007: Small is beautiful in Nederland? Het kan allemaal natuurlijk ook een stuk eenvoudiger dan in het vorige artikel, immers, elk zonnepaneeltje is er een. In Venlo hebben ze hooggespannen verwachtingen van een initiatief om zelf een "Solar Parc" te beginnen. Small is beautiful indachtig, de eerste PV-module schijnt er aan te komen. Ik heb reeds een aardige correspondentie met de initiatiefnemers gevoerd en ze enkele mogelijke "pitfalls" uit de doeken gedaan. Dat laat uiteraard onverlet dat ik het Solar Park Helios in wording heel veel succes wens, en wie weet komen we straks als we met de trein Venlo binnen denderen wel een zee van dat mooie PV-blauw tegen die het Ecopark Waalwijk naar de kroon gaat steken, en ook nog eens volledig gefinancierd uit private investeringen. Wie niet waagt, die niet wint.

Wel s.v.p. even die foto van die concentrating solar power plant inwisselen voor een wat meer van toepassing zijnd plaatje, want ik vrees dat zo'n centrale "ietwat" boven het budget zal liggen van dit leuke initiatief (en die gaat in Venlo zeker niet werken bovendien...). Ga desondanks vooral door, leer zoveel mogelijk bij over de nukken en grillen van die bizarre elektriciteitsmarkt in Nederland, en laten we hopen dat Helios in een paar jaar tijd een hele dikke jongen mag gaan worden...

http://www.energie-research.nl


28 februari 2007: Sachsen neemt stokje over van Bayern: Waldpolenz, 40 MWp in Brandis- Bennewitz. Er zijn mensen die bezwaren hebben tegen reusachtige zonnestroomcentrales. Daar is zeker iets voor te zeggen, want zonnestroom is juist bij uitstek geschikt voor in de gebouwde omgeving, waar het elektraverbruik en de duurzame productie zo dicht mogelijk bij elkaar gebracht kunnen worden, hetgeen een "doelmatige" toepassing verzekert en netverliezen voorkomt. En zo'n lerp van een park met vele duizenden zonnepanelen roept soms "weerstand" op bij mensen, die echter tegelijkertijd van zichzelf vaak niet weten hoeveel elektriciteit zij jaarlijks consumeren (lees: "zuipen") en dus eigenlijk hun mond zouden moeten dichthouden. Als alternatief biedt Polder PV tegenwoordig ook aan de particuliere "minicentrales" ruimte, omdat elk geplaatst zonnepaneel immers milieu- en maatschappelijke winst betekent en elke PV-module daarom gekoesterd dient te worden.

Echter, er is nogal wat ontwikkeling nodig en ook gaande in de PV-business, en diverse technologische innovaties dienen zich uiteraard in de praktijk te bewijzen. Het inzetten van innovaties in grote parken, met homogene praktijkcondities, is dan een zinvolle toepassing. Vanwege de enorme kapitaallasten van zonnestroom (1-malige hoge investering, en bij goede producten vervolgens 25-35 jaar of wellicht langer "genieten" van de opbrengst), is de toepassing van grote zonnestroomcentrales zeker geen slechte ontwikkeling, omdat dit soort projecten in de bikkelharde praktijk demonstreren dat er aanzienlijke kostenreducties gerealiseerd blijken te worden. Dat is een zeer krachtig signaal richting politiek om zonnestroom vooral progressief te blijven bevorderen.

Duitsland heeft bovendien laten zien dat er met dit soort grootschalige toepassingen opeens totaal nieuwe marktpartijen een vinger in de energiemarkt blijken te krijgen, en daarmee wordt die door "fossiele" monopolisten gedomineerde markt een stuk gezonder. Onafhankelijke duurzame energie "projectontwikkelaars" betreden nu, met investeringskapitaal uit diverse bronnen, particulieren incluis (diverse zonnestroom fondsen), die energiemarkt met grote PV-projecten op onverwachte lokaties. De almacht van de grote energieconcerns brokkelt daardoor af, en de markt wordt door innovatie en de zeer grote en nog steeds rap stijgende vraag naar alternatieven, van onderop opengebroken. Een byzonder interessante "spin-off" van dit soort activiteiten is ook dat de nogal conservatieve bankwereld op deze wijze bij duurzame ontwikkeling wordt betrokken doordat het lucratieve projecten zijn om geld in te steken (gegarandeerde return on investments door de langdurig vaststaande vergoedingen van de opgewekte zonnestroom). Al die ontwikkelingen tezamen zijn een goede zaak die we vooral moeten blijven koesteren, al is een kritische houding (zoals ook de zeer progressieve SFV in Aachen voorstaat) geen overbodige luxe.

Solar irradiation graph © from PVGIS © European Communities, 2002-2006
star: new 40 MWp PV-plant being built E. from Leipzig, BRD

Ik had al eerder aandacht besteed aan het nieuwe initiatief om ten oosten van Leipzig (een "PV Silicon Valley" in wording in een Oostduitse deelstaat met hoge werkeloosheid) een reuzencentrale te bouwen. De projectdata zijn inmiddels bekend, de bouwvergunning afgegeven, en het wordt een gigant, dat is duidelijk. Ruim 3x zo groot dan de tot nu toe gerealiseerde grootste, Erlasee bij Arnstein (12 MWp, gebruikmakend van Solon Mover trackerstations). Wel een stukkie kleiner dan in het vorige bericht aangekondigd (toen nog als maximaal potentieel opgegeven 70 MWp), maar wat niet "is", kan nog komen, want van de 220 hectare die ter beschikking staat, wordt nog maar de helft gevuld. Overigens, de op mijn kaartje weergegeven cirkel ligt iets te noordelijk, het park komt exact op het vliegveld te liggen wat aan de onderrand ligt van genoemde cirkel (volgens data op een militaire kaart die ik van het gebied heb). De landingsstrip vormt straks de hoofdas van het toekomstige zonnepark. Welk een prachtige symboliek...

Simulated 40 MWp PV-plant to be built on former military airbase east of Leipzig (East-Germany). The dark blue area on the left lower corner indicates the size of a sister project being built, 6 MWp, called "Rote Jahne". Array dimensions of "Waldpolenz" are a staggering 2 x 0,6 km. "Fußballfeld" means "soccer field", for comparison...
© 2007 Juwi Solar GmbH
  • Projectnaam: Waldpolenz solar park, 40 MWp, op de grens van Brandis/Bennewitz (Kreis Muldental, Sachsen). De naam stamt af van het bosperceel (op mijn militaire kaart van dat gebied Forstrevier Polenz geheten)
  • Lokatie: voormalig militair vliegveld (Brandis Flughafen)
  • Projectontwikkelaar: juwi solar GmbH, Friedhofweg 10, 67295 Bolanden (Rheinland-Pfalz, W. Duitsland)
  • "World's best-priced photovoltaic installation": investeringssom € 130 miljoen. Dat komt uiteindelijk neer op slechts € 3,25 per Wattpiek! Dat is 20-40% onder de vigerende Duitse marktprijs voor PV!
  • (Co-)financiering via "closed-end" The SachsenFonds GmbH en lening van Sachsen LB
  • Doel: te laten zien dat zonnestroom al rap voor relatief weinig kosten is te produceren. Juwi voorspelt dat zonnestroom binnen 8 á 10 jaar volledig kan concurreren met marktprijzen van conventioneel opgewekte elektriciteit.
  • Grondclaim van het park: 110 hectare (ongeveer 200 voetbalvelden groot). Dat komt neer op een ruimtebeslag van 2,75 ha/MWp (op bodem die lange tijd geen goede bestemming heeft gehad en mogelijk zwaar vervuild is). Ter vergelijking: het project Erlasee, waarbij trackerstations zijn gebruikt (die nogal wat ruimte om zich heen nodig hebben), komt op een ruimtebeslag van 77/12 = 6,42 ha/MWp.
  • Vaste opstelling van de modules op frames. Geen trackers!
  • Ongeveer 550.000 dunnelaag modules van het Amerikaanse First Solar, incl. type FS-265 en andere. De modules zullen in licentie worden geproduceerd in Frankfurt/Oder (grens deelstaat Brandenburg met Polen).
  • Totale module oppervlakte ongeveer 400.000 m²
  • Verwachte opbrengst op deze lokatie: 40 miljoen kWh/jaar (meer dan 10.000 Duitse huishoudens die dus minder dan 4.000 kWh/jaar verbruiken). Ergo: normopbrengst plm. 1.000 kWh/kWp op deze lokatie (let wel: dit is op 51º21' noorderbreedte, ongeveer ter hoogte van Venlo in Zuid-Limburg!).
  • 30 inverter stations voor omzetting van de gelijkstroom in AC-stroom. Gebruikte omvormers: SMA SC 1000 MW
  • Ondersteuningsconstructie: Leichtmetallbau Schletter GmbH (83527 Haag/Bavaria), vermoedelijk aluminium
  • Vermeden uitstoot: o.a. 25.000 ton CO2/jaar
  • Energetische terugverdientijd: 1 jaar (!)
  • Netbeheerder op wiens net wordt ingevoed: envia Netz
  • Feed-in tarief (wettelijk vastgelegd voor 20 jaar). Afhankelijk van netkoppelingsdatum van het te bouwen park cq. deel-lokaties: 33,18 tot 37,96 eurocent/kWh
  • Bouwwerkzaamheden: februari 2007 tot december 2009, plm. 100 arbeiders, grotendeels uit de regio
  • Voorziene levensduur: minimaal 20 jaar, maar mogelijk 30-40 jaar
  • Gelijktijdig "zuster" project op een (andere?) oude vliegbasis, ook in de regio Leipzig en met dunnelaag modules: Juwi solar park “Rote Jahne”, 6.0 MWp
  • Juwi heeft reeds 30 MWp aan PV-installaties gerealiseerd, waaronder een 240 kWp systeem op een stadion in Mainz, en is ook in windenergie en biomassa actief. Het bedrijf telt 150 werknemers. Tot aan 2012 heeft het bedrijf plannen voor ongeveer 1.000 MWp (!!!) aan PV-projecten in Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk, de U.S.A. en andere landen. Hun visie: "10% solar power by 2020 and plenty of new jobs"...

http://www.juwi.de
http://www.juwi.de/international/information/press/PR_Solar_Power_Plant_Brandis_2007_02_eng.pdf (uitgebreide Engelstalige projectomschrijving met fraaie foto's en planningsoverzichten)

Eerdere bijdrage op Polder PV, met plattegrond en lokatie


 
^
TOP

26 februari 2007: Vlaanderen op weg naar record PV-jaar. Vorig jaar was door de zeer goede, "op Duitse leest gestoelde" feed-in terugleverstructuur in Vlaanderen de toename van particuliere (en enkele groter "industriële") PV-systemen al duidelijk merkbaar. Er werd voor 1,1 MWp (plm. 400 nieuwe systemen) ondersteuning toegekend in 2006, 3x zo hoog dan de ondersteuning van de 0,4 MWp nieuwe installaties in 2005. Door nieuwe fondsen te openen, hoopt de Vlaamse Minister Peeters (neen, geen familie...) in 2007 tot zo'n 1.000 nieuwe PV-systemen te gaan ondersteunen met in totaal 1,6 miljoen Euro. En, uiteraard, niet door even een gigabak met geld bij de aanschaf te geven (met verhoogd risico op heel veel ellende, zoals we in Nederland in 2003 hebben gezien). Maar door investeringssteun te maximeren aan een bedrag van 10% van de totale kosten, slim op belastingvergroening en performance-based (feed-in) ondersteuning in te zetten.

Vlaamse particulieren die een (duur) PV-systeem gaan aanschaffen kunnen rekenen op:

  • investeringsondersteuning van max. 10% van de kosten (aanvragen ingediend voor 1 sep. 2007)
  • recht op groencertificaten ter waarde van 450 euro per 1.000 kWh (ergo: 45 eurocent/kWh feitelijk feed-in tarief!) voor een periode van 20 jaar vanaf de netkoppeling van de PV-installatie. Groencertificaten kunnen laagdrempelig verkocht worden.
  • fiscaal voordeel voor de duurzame investeerder tot 2.600 euro

En met de bemetering is het in Vlaanderen ook helemaal toppie. Geen eeuwig gezeur zoals in Nederland, gewoon probleemloos salderen met een Ferrarismeter en kosteloze vervanging door de netbeheerder als de meter niet deugt. En een "invoedingsdrempel" van maar 3.000 kWh/jaar? Ha, ga toch in de zandbak spelen! 10.000 kWh, dat begint er op te lijken... Zie onderstaande screendump uit het basisdocument behorende bij de Vlaamse regeling, "Subsidieregeling voor elektriciteit uit zonlicht", pagina 12/paragraaf 2.5. Let op de door mij rood onderstreepte passages, en lees dan de terugleverellende in Nederland weer er even op na op mijn aparte pagina:

België moet "van ver" komen met duurzame energie, maar ik voorspel u, als dat zo doorgaat, laten ze binnen de kortste keren hun noorderburen achter zich. Ik ga denk ik maar naar Vlaanderen verhuizen en nog een slordige 9 kilowattpiek bijkopen...

http://www.energiesparen.be/duurzame_energie/zon/pv.php (subsidieregeling particulieren en ondernemingen)
http://www.envirodesk.com/site/news.asp?module=NEWS&level=DETAILS&newsId=18358


20 februari 2007: Arabieren hebben het licht gezien ... 500 MW CSP centrale gepland. Toegegeven, het is ook niet makkelijk als het zand waar je op loopt vergeven is van dat zwarte, uit veel koolstofatomen bestaande spullie, je daar goud geld mee verdient op de chronisch verslaafde wereldmarkt, en je door het felle zonlicht langdurig "verblind" wordt. OK, je wil nog wel eens zo'n leuk zonnestroom projectje van de grond laten trekken door een paar Fransen, zoals in aflevering 2 van die opvallende VPRO dubbeldocu "Energy War" te zien was, maar wat blijkbaar zo slecht was ontworpen (of te vroeg uit het zand was getrokken), dat het een stille dood is gestorven in die onafzienbare Arabische woestijn. Laten we dan maar even beginnen met Galal Osman (Vice-President van de World Wind Energy Association) te citeren uit het hieronder gelinkte UAE artikel: "This region is not thinking eco-friendly. Renewable energy can have a sociological input to the region".

Nieuwe tijden, nieuwe kansen, moet Sultan al-Jaber, chief executive van het staatsbedrijf Abu Dhabi Future Energy Co. in een van de rijkste landen ter wereld, de Verenigde Arabische Emiraten (U.A.E. - 4,9 miljoen inwoners volgens PRB), gedacht hebben. Deze meneer heeft byzonder goed "om zich heen" gekeken, legde al snel zeer interessante contacten met gerenommeerde onderzoeksinstellingen als Imperial College London (UK), RWTH (Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule) in Aachen (BRD), het zeer prestigieuze Duitse DLR (Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt), wat een van de krachtigste promotoren is van de CSP-technologie, University of Waterloo (Ontario, Canada), Columbia University (New York, U.S.A.), en het Tokyo Institute of Technology in de hoofdstad van Japan.

En toen al-Jaber eenmaal een goede diepe teug had genomen van al het moois wat op het vlak van duurzame energie NU AL mogelijk is, waren de ambities niet van de lucht en ging het hard. In maart 2006 werd het "Al Masdar" inititatief in het leven geroepen, met maximale financiële ondersteuning van diverse kroonprinsen, zijne koninklijke hoogheid Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan (President van de Verenigde Arabische Emiraten, U.A.E., en "ruler" van de hoofdstad Abu Dhabi). De grootindustriëlen als Shell, BP, Japan Oil Development Company, FIAT, en noem ze allemaal maar op, schaarden zich rap en volgaarne achter het initiatief van de in oliedollars zwemmende oliestaat en willen daar uiteraard een mooi graantje van meepikken. Allemaal uit naam en hoofde van duurzaamheid en onderzoek en ontwikkeling van duurzame energie in dit van fossielen doordrenkte land. Prachtig.

The famous, adapted TREC-map with "possible infrastructure for a sustainable supply of power to EUrope, the Middle East and North Africa" (EUMENA). Note the inclusion of PV in northern Europe...
Superimposed by Polder PV: Andasol plant (2-3 x 50 MW CSP plant in southern Spain, well under way), and planned 500 MW CSP plant in Abu Dhabi.
© Map: TREC

Een van de eerste "bescheiden" projectjes gaat dus "by far" de grootste zonne-centrale ter wereld worden (behalve van het zeer serieus lijkende Australische project van 154 MWp HCPV, wat met de beste zonnestroomcellen ter wereld uitgerust gaat worden, is van diverse andere projecten nog weinig nieuws; in Nevada wordt een 64 MW CSP centrale gebouwd, in Spanje is het tweede blok van de 100 MW Andasol centrale in aanbouw). En wel, zo te zien aan de berichtgeving, wordt dat een 350 miljoen dollar kostende, 500 Megawatt CSP zon-thermische centrale waarbij gebruik gemaakt zal worden van spiegels en lenzen om zonlicht te concentreren. Hierbij zouden dus volgens het Zawya bericht (slechts paar seconden zichtbaar, het is een betaalsite) geen zonnecellen ingezet worden, maar impliciet dus stoomturbines om van de opgewekte zonnehitte stroom te gaan maken. De centrale zou 10.000 huizen moeten kunnen voorzien van elektriciteit, maar details worden niet gegeven.

De commerciële centrale - de eerste in zijn soort in het hele Golf gebied - zou al in 2009 op moeten starten volgens het Arabian Business artikel en lijkt vooral bedoeld om de enorme middagpiek in de elektrische vermogensvraag in deze regio (met extreem veel airco en sowieso hoog "westers" elektraverbruik) te gaan scheren. De potentie van CSP is natuurlijk veel groter dan alleen het scheren van de pieken. Naast andere investeerders zijn de belangrijkste geldschieters Future Energy, onderdeel van het staatsbedrijf Mubadala Development Co, en de Abu Dhabi Water & Electricity Authority. Abu Dhabi beheert 90 procent van de oliereserves van het uit 7 "leden" bestaande oliesjeikdom. Leuk is de opmerking van Al-Jaber dat Abu Dhabi niet voor 100 procent afhankelijk wil zijn van "hydrocarbons".

De bedoeling is om een volledig nieuwe economische sector op te gaan zetten, met bijvoorbeeld ook al een speciale "economische zone" voor onderzoek en industrie in de hoofdstad. Ontzilting van zeewater voor de drinkwaterproductie vindt al plaats m.b.v. zonne-energie. Al-Jaber heeft zelfs al contacten gelegd met het Duitse bedrijf Sulfurcell voor dunnelaag zon-PV technologie (CIS met zwavel), en hij wil ook al een siliciumfabriek gaan bouwen. Tevens zijn er al plannen voor windenergie in dit zonovergoten land (goed gezien, windboeren?!). Times: They are a changing fast...

Tenslotte: om alles in een zuiver perspectief te blijven zien dit citaat van de pagina waarop een "warme samenwerking" tussen hetzelfde Mubadala met oliegigant Shell wordt beschreven, in de vorm van een gezamenlijk ondertekend "Memorandum Of Understanding" (Shell-ME link, zie vooral ook de twee laatste alinea's):

"Mubadala is building the biggest aluminium smelter in the world in Abu Dhabi in co-operation with DUBAL [Dubai Aluminium], a US $6 billion dollar initiative."

N.B.: het Engelse "billion" is het Nederlandse "miljard". Slimme vent, die meneer Al-Jaber. Het mag duidelijk zijn. Duurzame energie is de toekomst, everywhere, of het nu in "Duitsland-op-een-andere-planeet" of "oliepompen-tot-je-verzuipt-U.A.E." is. Wie weet, gaat Shell toch via een leuke U-bocht constructie "in de CSP" betrokken worden via de Mubadala overeenkomst, en dan worden de gebeden van de heer Marchie-van Voorthuysen van GEZEN alsnog verhoord (zie ook een-na-laatste link). Ook kan in dit geweld der titanen duidelijk gesteld worden: Abu Dhabi, da's niks voor sissies...

500 MW CSP plant links:
http://tinyurl.com/ypshs5 (link naar het Arabian Business artikel; zie Polder PV link policy bericht)
http://www.zawya.com/projects/project.cfm?pid=310107110253&cc (bericht CSP is kort zichtbaar)

Al Masdar en zonne-energie in Abu Dabhi links:
http://archive.gulfnews.com/articles/06/04/24/10035284.html
http://uaeinteract.com/news/default.asp?ID=231 (diverse nieuwsberichten zonne-energie in Abu Dabhi)
http://www.ameinfo.com/109358.html (zeer interessant achtergrondartikel met interview met al-Jaber)
http://www.menafn.com/qn_news_story_s.asp?StoryId=129389 (Al Masdar Initiative in het leven geroepen)
http://www.mubadala.ae/en/content/press_57.asp (uitgebreid persbericht Al Masdar Initiative)
http://www.shell-me.com/english/jul06/cover-story.htm (en ook Shell is er als de kippen bij...)

CSP links:
http://www.gezen.nl/wordpress/?p=153 (optimistisch artikel over CSP in The Guardian besproken door GEZEN)
http://www.solarserver.de/solarmagazin/index.html (Deutsch-grundlich overzichtsartikel CSP en potenties ervan)


16 februari 2007: (Tijdelijk) afscheid van schaduweffecten. (a) Schaduw. We gaan weer een hopelijk optimale periode tegemoet nu de zon voldoende hoog aan de hemelkoepel staat om te voorkomen dat onze voorste rij zonnepanelen gedurende langere tijd schaduw op de achterste 4 modules werpt. We hadden gisteren (15 februari 2007) nog maar eventjes "last" van die schaduw, zoals in de figuur hiernaast heel mooi te zien is.

Van boven naar beneden ziet u de accumulerende energie opbrengst van het gemiddelde van de OK4 omvormers per subgroep (4x 93 Wp onbeschaduwd, 2x 108 Wp onbeschaduwd, en 4x 108 Wp tijdelijk beschaduwd), het gemiddelde momentane vermogen per OK4 omvormer, en, tenslotte, de gemiddelde inverter temperatuur binnen die subgroepen. Logging interval van de automatisch weggeschreven data is 5 minuten.

Bij onbeschaduwde condities, en bij niet al te sterk uit elkaar lopende toleranties bij de gebruikte OK4 omvormers zouden in de eerste grafiek de 2 curves voor de (identiek opgestelde) 108 Wp modules vrijwel over elkaar heen moeten liggen, maar blijft de curve voor de achterste 4 (nog deels beschaduwde) exemplaren enigzins achter. De totale systeemopbrengst was op deze zonnige dag trouwens alweer een mooie 3,088 kWh.

In de vermogensgrafiek is met een groene pijl de duidelijk achterblijvende curve voor de beschaduwde modules te zien: alleen in de ochtend, vanwege de asymmetrische opstelling van de voorste lange t.o.v. de kortere achterste rij. Voor de rest van de dag liggen de curves van deze identieke panelen vrijwel over elkaar heen. De 93 Wp curve blijft altijd structureel iets "achter" bij de curves voor de beide 108 Wp deelgroepen in onbeschaduwde omstandigheden. Duidelijk is te zien dat in de loop van de middag er ijle, onregelmatige bewolking voor de fel schijnende zon langs trok waardoor het vermogen flink op en neer gaat. Let wel: het betreft data die gelogd zijn om de 5 minuten, dus in werkelijkheid is het verloop van de vermogenscurve nog grilliger (zie daarvoor ook de hieronder geciteerde grafiek van Ton Peters, die een korter logging interval heeft van slechts 2 minuten).

Ook bij de laatste curve, die voor de inverter temperatuur (van de binnen in huis hangende omvormers), is het schaduweffect goed zichtbaar. Blijkbaar zijn de toleranties in de deelgroepen van de 108 Wp cluster zo groot, dat zelfs de interne temperatuur buiten het "schaduwvenster" gemiddeld genomen enigzins blijft afwijken. Dit kan zelfs met de hand binnen gecontroleerd worden: de temperatuurtoleranties tussen omvormers die op identieke panelen zijn geschakeld zijn "voelbaar". De ene OK4 is de ander niet...

Zie verder ook de eerder gepubliceerde schaduweffecten artikelen.

(b) Vergelijking. De vermogenscurve is ook gebruikt voor een interessante vergelijking met de data van Ton Peters uit "de Blauwe Hoek" in het 35 kilometer ZZW waarts gelegen Spijkenisse. U kunt de grafische vergelijking (overlay van op 2 plaatsen met totaal verschillende logging systemen getrackte PV-data) vinden op de pagina "Verificatie_derden".


15 februari 2007: Oh Amon Re die in de hemelen zijdt... Moge u nog lang leven en zo vol schijnen als vandaag. Alweer 641 Watt AC-vermogen uit onze 1,02 kWp aan zonnepaneeltjes, 0,63 Watt/Wp. 59 Watt max. uit de OK4'tjes geschakeld op de 93 Wp modules, en 70 Watt max. uit de exemplaren verbonden met de 108 Wp panelen. Na een verzopen en grauwe 14e februari, vandaag (officieel nog hartstikke winter) het grootste deel van de dag continu dik in de 400-600 Watt range bij felle zonneschijn... De gloednieuwe Mastervolt Soladin600 omvormer die voor het separaat door mij beheerde 648 Wp Sunpower® systeem (op hetzelfde dak) net is geïnstalleerd in opdracht van NUON/TSF, liet een rap knipperend geel display zien en zo te horen liep de ventilator op volle toeren...

Vergeet uw zonnegebed niet op te zeggen vanavond voor het slapen gaan...


14 februari 2007: Grotere systemen met OK4'tjes bij BeldeZon. Even geduld nog. Lees het bericht op de Sunpower® nieuwspagina.


14 februari 2007: En dan is er ... appeltaart. Op de Sunpower® pagina heb ik nog een paar leuke foto's geplaatst van het consumeren van de beloning voor de uitgevoerde renovatie van het separaat door mij beheerde systeem. Klik hier


11 februari 2007: Stad van de Zon ook voor klein deel getroffen. Door de problemen met de BP zonnepanelen. Er wordt in het stukje op de website van ODE gerept van 10% van de in totaal 17.500 BP PV-modules die in de "risicogroep" zouden zitten (slechts een beperkt aantal productieseries heeft potentiële problemen). Gelukkig zijn er bij het Stad van de Zon project (Heerhugowaard) zeer goede garantiebedingen ingebouwd, inclusief het afdekken van evt. financiële nadelen voor de bewoners. Deze worden blijkbaar allemaal vergoed nu de betreffende installaties zijn stilgelegd in afwachting van onderzoek door TU Delft.

Het is duidelijk dat, bij grote projecten, dit soort onverwachte eventualiteiten opgevangen moeten worden en dat goede projectbegeleiding en risicoinschatting essentiële zaken zijn bij de grootschalige toepassing van decentrale energieopwekking in de bouw. Goed geregeld in Heerhugowaard, zo blijkt. Meer achtergrondinfo onder het bericht van 23 januari 2007.

Op RTV Noord-Holland een kort item over de materie waar weer ietwat overdreven wordt uitgepakt met "panelen vatten vlam", wat nergens op slaat. Het zou in de Stad van de Zon gaan om 190 woningen waarvan de batterij BP zonnepanelen van het net zijn gehaald. Sommige mensen wonen reeds 3 en een half jaar in die woningen, zonder problemen. Die frase in het stukje bij de videolink slaat natuurlijk ook weer eens nergens op: "Tot die tijd zijn de bewoners van de huizen voor hun energielevering aangewezen op het gewone stroomnet". Ook voor de afkoppeling, waren die bewoners namelijk wel degelijk afhankelijk van het stroomnet. Het "schijnt" namelijk zo te zijn dat in de nachtelijke uren uw prachtige PV-systeem niks oplevert. Weten de dames en heren bij RTV N-H veel...

http://www.duurzameenergie.org/nieuws/pv-panelen-stad-vd-on-afgesloten.html

Video van RTV N-H journaal; ik kreeg de wmv file trouwens niet opgestart via mijn (standaard) Firefox browser; wel lukte het met Internet Explorer 6.0 en Winamp als afspeler. Fragment duurt van 9:46 tot en met 11:03, ergens achterin het bulletin:

http://www.rtvnh.nl/nieuws/index.asp?newsid=67574


9 februari 2007: Elektriciteitsnota leverancier Echte Energie. Ook al wordt het bedrijf opgeslokt door Eneco (zie elders), ik had nog wel jaarafrekeningen van ze tegoed. Toen ik hun site bestudeerde en allemaal verouderderde tarieven aantrof, belde ik ze op en vroeg ik meteen hoe het met de nota zat. De meterstanden waren inmiddels al wel door netbeheerder Continuon aangeleverd (direct gecontroleerd en OK bevonden), en toen had ik al weer snel de superspannende nota's van het bedrijf in huis. Gesplitst voor kookgas (da's niks, we ontvangen namelijk maar liefst 0,89 eurocent voor die 29 kuub die we in een jaar verbruikt hebben en waarvoor we de nodige voorschotten hebben betaald), en voor elektra.

Aangezien we met onze 10 zonnepanelen in een energiezuinig huishouden een forse hoeveelheid donkergroene stroom opwekken (70% van ons verbruik op jaarbasis) en er zeker in zonnige tijden een behoorlijk deel van overhouden en op het net "zetten" (gaat vanzelf), houden we een mager "jaarlijks restverbruik" over omdat de saldering bij ons vanzelf verloopt met de continu salderende Ferrarismeter. Dat was voor deze nota, van medio december 2005 tot medio december 2006, slechts 244 kilowattuur (gemiddeld jaarverbruik Nederlands huishouden is 3.500 tot > 4.000 kWh, afhankelijk van de gebruikte bron). In onderstaande kopie van het meest interessante deel van de nota ziet u de berekening van het leveranciersgedeelte. Aangezien Echte Energie het "netbeheerdersmodel van facturatie" voerde, worden de transportkosten separaat door netbeheerder Continuon op onze (stadswarmte) nota van het NUON CCC gefactureerd, zie ook commentaar onder het plaatje. Rode bijschriften zijn van mijn hand (PPV):

Op deze nota zijn de door mij rood gemarkeerde "levering verbruik" en de Energiebelasting groene stroom variabele, verbruiksgerelateerde posten. Op onze nota van het NUON CCC, met daarop de netbeheerskosten van Continuon voor dezelfde periode, stond een dagtarief van 0,0338 euro/kWh voor "Transport" vermeld (de enige variabele component op het deel voor Elektriciteit; N.B.: Continuon "verstopt" de systeemdienst voor TenneT in die component; andere bedrijven voeren hem separaat op). Met de op de nota van Echte Energie vermelde twee variabele kWh gerelateerde dagtarieven van 0,07491 (levering) en 0,0705 (energiebelasting), komen we dan op een totale variabele kWh prijs over genoemde boekingsperiode van € 0,17921 ex BTW = € 0,21326 incl. BTW uit. Als je de exacte zonnestroom productie tussen de twee data in die boekingsperiode weet (zoals bij Polder PV, die elke dag de inverter meterstanden opneemt), kun je precies berekenen wat de "financiële waarde" van de door jouw "vermeden" hoeveelheid afgenomen elektriciteit is geweest.

Door Polder PV is in genoemde periode in totaal 926 kilowattuur brandschone zonnestroom opgewekt. Die dus een "marktwaarde" had van maar liefst € 197,45 incl. BTW, verdeeld over drie partijen waar minder "product" van afgenomen hoefde te worden (leverancier, netbeheerder en belastingdienst), en wat meegeholpen heeft om de stook van fossiele brandstoffen in energiecentrales te verminderen en de aanzienlijke netverliezen van de vermeden opwek in die centrales tijdens het transport over de hoogspanningsnetwerken te voorkomen, terwijl wel alle overschot vrijwel verliesloos via onze meters en een klein stukje laagspanningsnet bij de buren werd afgenomen tegen betaling van alle kosten aan genoemde 3 partijen.

Onze totale "kosten" voor elektriciteit waren -169,09 op de nota van E.E., en op de NUON CCC nota (transport Continuon incl. vastrecht en meetdienst) +71,80, dus netto hebben we voor de elektra 97,29 teruggekregen, en voor de eigen opwek 197,45 euro (incl. BTW) uitgespaard.

Dit, gecombineerd met het feit dat ons nieuwe termijnbedrag voor elektriciteit door Echte Energie op 0,00 euro is gesteld (...), doet ons met bovenmatige belangstelling de ongewisse toekomst ingaan bij wat dan ook voor "leverancier" die we mogelijkerwijs zullen moeten gaan kiezen... Wie zal ons met open armen ontvangen?

 


9 februari 2007: "Vraagbaak voor zonnestroom". Via de statistiek log van mijn geweldige StatCounter kwam ik backtrackend op de website van SP- energie voorvechter Paulus Jansen uit. En wat ik daar aantrof werd ik een beetje stil van. Kijkt u zelf maar:

http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2007/02/08/vraagbaak-voor-zonnestroom/


8 februari 2007: Grafieken update. Totaaloverzichten allemaal weer bijgewerkt tm. 7 februari 2007. Zie de grafieken totaaloverzicht pagina.


8 februari 2007: Opmerkelijk... De APX doet aan "risicomanagement" en het resultaat lijkt te zijn dat decentrale opwekkers verhoogde financiële risico's moeten gaan dragen voor het aanbod van hun decentraal opgewekte, snel op/afschakelbare elektriciteit. In de bewoordingen van de auteur: "Juist de partijen die hier soelaas kunnen bieden, de kleinere dienstverlenende PV-partijen, die bijvoorbeeld afschakelbaar vermogen aanbieden, worden door de systeemwijziging fors op kosten gejaagd."

Hierbij niet vergeten dat het vooral om eigenaren van grote WKK installaties gaat, vnl. tuinders dus is het Westland (die "PV" in het citaat staat niet voor photo-voltaic, maar voor "programma-verantwoordelijke"), maar het is uiteraard - op den duur - relevant voor alle decentrale opwekking, dus in de toekomst ook voor grotere fotovoltaïsche-installaties (die in Duitsland al jarenlang als paddestoelen uit de bodem schieten) die de steeds hogere verbruikspieken zullen scheren in de warme zomers.

Slecht nieuws dus, en Energeia is er als de kippen bij om dat aan de kaak te stellen. Knappe koppen bij Energeia, goeie site!

http://www.energeia.nl/column.php?ID=36


6 februari 2007: Solarbuzz over Solon, Solland Solar, en Delta. Opvallend bericht op de door de bank genomen zeer goed ingelichte Amerikaanse solar nieuws-site Solarbuzz, over de reeds eerder aangestipte overname van 90% van de aandelen van "Neerlands' Hoop in Bange Dagen" Solland Solar, door het energiebedrijf Delta.

In het bericht wordt gerept van het feit dat Solon, het Duitse bedrijf wat van die prachtige trackerstations maakt die o.a. in het grootste momenteel gerealiseerde zonnestroompark ter wereld (Erlasee, 12 MWp) staan opgesteld, haar aandeel van 13,07% in Solland voor plm. 10 miljoen euro heeft verkocht aan Delta en aan Sunergy, die indirect voor Delta handelt. Sunergy (niet te verwarren met de eerste Nederlandse zonnestroomvereniging van de TH Rijswijk) is een bedrijf wat investeert in duurzame energie technologieën en waar een rijke investeerdersfamilie achter schuil gaat. Er zijn ook nauwe banden met Econcern; het bedrijf heeft inmiddels op het Avantis terrein bij Solland Solar een eigen onderzoekscentrum gepland, en maakt voor haar MWp projecten in Spanje ook al gebruik van de "Movers" van Solon. Het PV-wereldje in Nederland is klein.

Solon neemt tegelijkertijd wel steeds meer zonnecellen van Solland Solar af en een recente contractvernieuwing heeft geleid tot een gegarandeerde afzet van zonnecellen tot 2015 voor een bedrag van in totaal 400 miljoen Euro. Reken er maar niet op dat er ook maar 1 PV-module met die mooie zonnecellen in Nederland afgezet gaat worden, of het moet op het dak van de heer Boxhoorn zelf zijn (zie interview)...

Een grote misser in het bericht is dat er wel van allerlei activiteiten van Delta gerept wordt, maar dat men voor het gemak eventjes is vergeten dat Delta mede-eigenaar is van kerncentrale Borssele en dus met recht een partij mag heten die "gemengde belangen" heeft bij de stimulering van zonne-energie die ze zegt na te streven. Delta heeft ambitieuze plannen, en wil in de volledige zonnecel productie keten een "positie" gaan verkrijgen. Dat belooft wat voor de komende jaren, maar lees ook mijn "overwegingen" daarbij eens.

Het management van Solland zal 10% van de aandelen in het eigen bedrijf behouden. Solland Solar geeft inmiddels al emplooi aan 100 mensen en had in 2006 een omzet van ongeveer 40 miljoen euro.

http://www.solarbuzz.com/news/NewsEUCO366.htm

nagekomen:

http://www.insnet.org/nl/insnl_headlines.rxml?id=4033&photo= (achtergrond, NL-talig)


6 februari 2007: Het kan verkeren. Heb je net je mond vol over die winter van niks (bericht van gisteren), valt er opeens zomaar in een paar uur tijd een wit laagje uit de hemel! Gevolg: zonnepanelen even bedekt en omvormers die midden op de dag afschakelen. Gelukkig is het in ons maritieme klimaat slechts van korte duur, maar reken maar dat ze in Beieren (met PV-systemen die hele schuurdaken vullen van vele tienduizenden euri) weer even lekker zitten te kankeren met de ECHTE winterdip daar (dagopbrengsten van 0,00 kWh)... Ach, hebben ze in een halve zomerse dag weer VET ingehaald, niet zeuren dus.

^^^
Rond 3 uur 's middags waren nog maar 3 omvormers van de 10 boven hun "threshold" niveau (opschakeldrempel); de andere 7 waren tijdelijk uitgeschakeld, waardoor ze ook niet uitgelezen konden worden (grijze vlakjes). Afhankelijk van de sneeuwbedekking en het gelijktijdig weer afsmelten van de sneeuw, schakelen omvormers aan en uit op onregelmatige wijze doordat het wolkendek relatief dun is en er een behoorlijk fel licht schijnt, versterkt door de enorme reflectie van de witte omgeving. Onder deze condities is het AC-vermogen 0 Watt, omdat de onderzijde van de modules nog bedekt is met een laagje sneeuw (natte sneeuw zakt al gauw uit op onze modules, die onder een hoek van 30 graden t.o.v. de horizon zijn opgesteld), en door de selectieve bedekking van een deel van de in serie geschakelde zonnecellen de interne weerstand binnen het paneel dus te hoog is om voldoende stroom te laten lopen.

Voor een vergelijking met de situatie op een zonnige dag in deze "winter"periode, zie ook de screendump van 19 januari 2007.

Voor meer "sneeuwavonturen" bij Polder PV en elders, bekijk de "PV en sneeuw pagina"!


6 februari 2007: Bewijs van goed gedrag??? Om te mogen terugleveren aan het net??? Zijn ze nou helemaal mesjogge geworden? OK, het is dat Frankrijk eindelijk het "licht" heeft gezien met zeer gunstige feed-in tarieven voor zonnestroom, maar je hebt bureaucraten en je hebt pennenlikkers hors categorie. Red-tape op zijn Frans. Zie de toevoeging onder "teruglevergoeding Frankrijk" op de teruglevering pagina.


 
^
TOP

5 februari 2007: "Vrijwel niets". Het ontnuchterende antwoord van Gosse Boxhoorn, CEO van Solland Solar, op de laatste vraag van NRC journalist Hans Buddingh’ "Hoeveel van uw zonnecellen komen in Nederland terecht?". In dit uitgebreide interview in NRC Handelsblad van 4 februari 2007 mag de heer Boxhoorn nog even kristalhelder op een rijtje zetten hoe onrechtvaardig de verdeling van gelden is en blijft binnen Europa op het vlak van energie, hoe "unlevel the playing field" feitelijk is, en waarom niet alleen de politiek, maar ook bijvoorbeeld machtige organisaties als het VNO-NCW stekeblind lijken te zijn voor de potentie van duurzame energie in het algemeen, en zonne-energie in het byzonder. En waarom dat eindeloze gezeur over "verzwakking van de concurrentiepositie" eens op moet houden.

OK, nog eentje dan. Gosse: "... er zijn ook subsidies gegeven voor zonnepanelen die nooit zijn gerealiseerd." Afgezaagd? Nope. Ik heb vorig jaar ook al uitgebreid uit de doeken gedaan waarom het "Duitse model" superieur is aan alles wat ooit in Nederland is bedacht voor de ondersteuning van zonne-energie, in een artikel in, o.a., het Leidsch Dagblad. Van Geel heeft het artikel nota bene van enkele partijgenoten meegekregen en er blijkbaar niks mee gedaan, hij heeft ook nog eventjes zonder ook maar een enkel argument te geven in het openbaar beweerd dat een feed-in tarief "niet innovatief" zou zijn, en ga zo maar door. Wat zal het nieuwe kabinetsbeleid gaan brengen? We zullen het spoedig weten. Ondertussen: lees het NRC artikel. MUST read en verplichte kost voor alle beleidsmakers!



KLIK op plaatje voor het volledige artikel (jpg, 263 kB)
Evt. nog een keer klikken voor max. vergroting.
© NRC Handelsblad 4 feb. 2007


5 februari 2007: Essent zaakjes op orde. Zo te zien aan de info die ik van een Essent klant kreeg, lijkt het bedrijf de zaken rond de teruglevering nu echt goed op de rails te hebben. Infoblad, aanmeldingsformulier, weblink: zo hoort het! Wel een paar kanttekeningen van Polder PV, want de hele teruglevermaterie blijft een proces met vele valkuilen en gifangeltjes in Nederland bureaucratenland... Zie de teruglevering pagina onder Essent, met downloads van het infoblad en aanmeldingsformulier.


5 februari 2007: After the dip. U zult het ongetwijfeld gemerkt hebben, als de zon eenmaal schijnt, kan het weer hard gaan met de produktie. We zijn inmiddels weer flink op weg uit het diepe "winter-dal", al kunnen we natuurlijk niet bepaald spreken van een karakteristieke winter. Record temperaturen, een minuscuul laagje ijs in het oosten van het land waar meteen hele volksstammen met ijzers onder de voeten zich op stortten, zo zeldzaam was het, en flora en fauna die helemaal de "weg" kwijt lijken te zijn. Jammer dat het niet zonnig EN koud was/is, want dat is de meest ideale combinatie voor topvermogens uit uw zonnepanelen, mits ze optimaal georiënteerd staan t.o.v. de zon. De hoek van de meeste vast opgestelde zonnepanelen is nu nog niet ideaal genoeg (vaak 30-36 graden t.o.v. de horizon), dat gaat in de maanden maart en april helemaal goed komen. Als we dan ook nog een flinke "winterse voorjaarsperiode" met behoorlijk wat zon krijgen, wordt het lachen met salderende Ferrarismeters waar de vonken van af schieten, "in reverse mode". Symbolisch gesproken dan, maar een genot om naar te kijken.

Hieronder een detail van de "gestapelde" dagopbrengsten grafiek die de periode tussen de hittegolven van juli 2006 (en een mooie periode in september) en vandaag laat zien: een winters dal, veroorzaakt door een combinatie van korte daglengte, zeer ongunstig t.o.v. van de zonnepanelen langs de hemelkoepel "bewegende", laagstaande zon, en grotendeels zwaar bewolkt weer. Met af en toe een leuk zonnig dagje er tussendoor. We zijn inmiddels weer op de goede weg, met alweer enkele dagen opbrengsten van bijna 3 kilowattuur donkergroene zonnestroom van eigen dak. Een zonnig hoogseizoen gewenst, geachte decentrale opwekkers...


5 februari 2007: Hoge bomen... In het Trouw artikel "Waarom gebeurt er zo weinig" (op klimaatgebied in NL) zou ik willen zeggen: lees de DE Nieuws pagina's op Polder PV van de afgelopen tijd maar eens door. Om in het voorbeeld experiment te blijven, citeer ik een stukje uit het artikel. U kunt zelf mijn reactie onder het stuk inzien om te zien wat ik van die boude stellingname vind:

"Nee, zegt ook Wim van den Essenburg, manager nieuwe producten van Nuon: “Wij willen niet louter zoveel mogelijk stroom verkopen, wij werken de klant die zijn eigen elektriciteit opwekt niet tegen. Ik vergelijk ons wel eens met een kastelein: een goede barkeeper tapt ook niet eindeloos door, die wil zijn klanten morgen terugzien. Zo kijken wij ook verder dan vandaag, en de markt van de toekomst is die van duurzame energie, van energiebesparing. Die kant gaan wij op: we adviseren onze klanten over besparingen, we gaan ze helpen bij het financieren van bijvoorbeeld woningisolatie en we gaan nog zuinigere ketels leveren en onderhouden”."

Mooie insteek, laten we hopen dat van den Essenburg het meent, maar lees mijn reactie eerst even. Ook niet vergeten dat met een evt. komende (niet wat mij betreft) fusie met Essent er totaal andere zaken op het prioriteitenlijstje van de nieuwe megaholding zullen komen te staan. Duurzame energie is bij NUON alweer een paar jaar een "ondergeschoven kindje", en dat zal echt niet verbeteren als de bedrijfsdoelen niet alleen maar in een rapport komen te staan, maar ook uitgevoerd worden. Energiebesparing bovenaan, dus minder energieverkoop voor NUON. Dat is de ESSENTie, dames en heren!

http://www.trouw.nl/groen/nieuws/article616454.ece/Klimaatverandering__Waarom_gebeurt_er_zo_weinig


3 februari 2007: PV-newbees gevraagd. Direct nadat ik "Milker" opvoer als nieuwe zonnepaneel eigenaar, en ik vroeg naar andere "nieuwkomers" met zonnepanelen, kreeg ik er al eentje binnen. Jopie is ook gelukkig met zijn nieuwe aanwinst, en wil eigenlijk al meteen meer... U kunt op de net gecreërde "newbee-pagina" kennismaken met onze nieuwste zonnestroom producenten. Wilt u ook? Gaarne: s.v.p. systeemgegevens (nominaal Wp vermogen, omvormer/type, andere eigenaardigheden), liefst een foto'tje, gaarne ook motivatie en eerste ervaringen, evt. website, en wat u dan ook kwijt wilt in een bescheiden stukje. U zijdt wellekomen op Polder PV! info@polderpv.nl


2 februari 2007: Antwoordformulier BeldeZon inmiddels ook binnen. Voor de vervangingsactie van de OK4 omvormers bij het bedrijf. Zie de actuele Sunpower/OK4 pagina. Met dank aan de anonieme inzender.


2 februari 2007: Terugloopbeveiliging op Ferrarismeter. Ze schijnen voor te komen, dat soort diefstalmeters. Want uw zonnestroompanelen produceren maar door, en als u regelmatig overschot heeft omdat u - u weet wel, Kyoto en zo - weinig energie verbruikt, wil dat het net op. Dat gáát ook het net op (en reduceert daarmee heel vriendelijk de netverliezen van uw netbeheerder...), alleen wordt het niet altijd "in uw voordeel" gedaan, en dat is toch echt extreem relevant, zeker als u een zuinig elektrisch type bent. Want dan bent u zogenaamd "een dief van eigen portemonnee".

Er zijn twee typen meters waar u zo snel mogelijk vanaf moet, en mijn advies daarbij is dat u die meterwisseling moet proberen gratis te laten verrichten. Want u dient wettelijk verplicht "gesaldeerd" te worden. Dat gebeurt automatisch met de in de meeste huizen nog steeds aanwezige, uitstekend werkende niet terugloopbeveiligde dus salderende Ferrarismeter, of u heeft een digitale meter met een teruglevertelwerk, en dan moet u zich "aanmelden" bij uw netbeheerder (anders doet 'ie alsof zijn neus bloedt!) om uw saldering administratief te laten verwerken. Zowel bij de netbeheerder zelf, als bij de leverancier die van de netbeheerder de gesaldeerde meterstanden moet doorkrijgen (twee indien u een dubbeltarief meter heeft, een indien u enkeltarief telwerk heeft). Als u een terugloopbeveiligde Ferrarismeter heeft, of een digitale meter die uw teruglevering niet kan registreren (geen teruglevertelwerk): weg laten halen die diefstalmeters!

Hoe weet u nu dat uw Ferrarismeter niet "beveiligd is voor terugloop" (gebeurt niet vaak, maar je zal er maar een hebben)? Dat kan een mechanische beveiliging zijn. Blijkbaar staat op zo'n meter dan een codegetal waaruit moet blijken of er zo'n beveiliging is ingebouwd. Het is dus zaak om direct bij de producent op te vragen hoe dat bij uw meter zit (alle serie/typenummers op het apparaat paraat houden!), want er zijn nogal wat "typen" meters op de markt (helaas tot vele drama's en fundamentele rechtsongelijkheid leidend, zeker bij de hot issue teruglevering van zonnestroom).

Onderstaand plaatje laat de data zien zoals een collega van mij opvroeg over de (oudere doch zeer nauwkeurige) Ferrarismeters van het Zwitserse precisiebedrijf Landys&Gyr. Types: "Landis+Gyr Long Life CM100 and MM2000 Ferraris Meters".


Rode pijl geeft aan dat, indien deze meter beveiligd is ("geblokkeerd") voor terugloop,
er achter de codenaam een "h" genoteerd is. In het Engels wordt dat een
"reverse-running stop" genoemd. Uiteraard kan dit bij andere fabrikanten verschillen.

Polder PV hoort gaarne wat uw bevindingen zijn, welke type meter het betreft (codenummer, merknaam), en we ontvangen gaarne documentatie waaruit blijkt hoe dat bij andere fabrikaten zit. info@polderpv.nl. Muchas Gracias!

Nagekomen 1 . Alweer een tijd lang is duidelijk geworden dat er een pdf document van KEMA is waarop meters met teruglooprem expliciet worden genoemd. Lees het artikel van 11 januari 2012 met daaronder de link naar de pagina kWh-meterpool kleinverbruikers, met rechts in het kader link naar die pdf!

Nagekomen 2. Sommige (mogelijk niet alle) "meters met terugloopbeveiliging" zouden een symbool op het typeplaatje kunnen hebben vergelijkbaar met dit exemplaar wat Tweakers.org contribuant Roamor op 6 november 2012 toonde. Zie link en foto uit datasheet van een digitale ISKRA meter hier onder.


^^^
ISKRA MD300/MT300 serie digitale meters met 2 telwerken, maar ...
... met terugloop beveiliging (symbool bij pijlkop).
NIET geschikt voor zonnestroom salderen, dus, helaas, laten omruilen door netbeheer.

Foto © ISKRA (dit datasheet)

http://209.200.89.185/com/en/ele/ele.htm (meters van L&G voor NL markt; NB: pdf's voor genoemde meters konden NIET gedownload worden, dus vraag via klantenservice; link werkt niet meer)


2 februari 2007: Hoera, we hebben d'r weer eentje bij! Een medelander die niet kon wachten op "ondersteuningsmaatregelen" van de Staat, en het spuugzat is om steeds meer te gaan betalen aan die waanzinnig hard stijgende energienota. Hij heeft al heel wat isolatiemaatregelen in zijn 30 jaar oude woning doorgevoerd, de meest voor de hand liggende prioriteit bij de start van de energetische verduurzaming van een woning. Heel verstandig, dan meteen ook maar die uiterst belangrijke post "warmte" gaan afbouwen door er een vette zonneboiler bij te laten zetten, want zonlicht is een gratis en onuitputtelijke donkergroene grondstof waarmee de investering binnen een paar jaar tijd er (ook materiaalgebruik en energietechnisch bezien) weer uit is en het geweten brandschoon kan blijven.

De werkzaamheden in zijn huis ogen spectaculair, de zuiderburen in het Vlaamse hebben weer een stukkie Bruto Nationaal Product verhoging kunnen realiseren door het leveren van een setje mooie Photovoltech zonnepanelen aan deze progressieve en reteslimme Nederlander, Daalderop en HR Solar zijn ook weer blij met een nieuwe klant voor hun Combifort 24/50+ met 100 liter buffervat zonneboilersysteem, en de energierekening kan met een gerust hart tegemoet gezien gaan worden. Nog even op de Soladin omvormer wachten (blijkbaar knelpuntje in de productie, ook al gesignaleerd bij de Sunpower® renovatie acties bij Eneco), maar dan kan de productie van supergroene zonne-energie ook op elektrisch vlak snel van start. En de netbeheerders hebben er weer een "afnemer" bij waar ze terdege rekening mee moeten gaan houden, want deze klant gaat hen gratis en voor nop aan een forse reductie van hun netverliezen helpen omdat er alweer een hoop fossiele brandstof in de energiecentrale minder in de fik gestoken hoeft te worden en die vermeden elektra productie dus ook niet met gigantische verliezen naar hem getransporteerd hoeft te worden! "Milker": klasse.

Ik wil hier gaarne ook nog een uitspraak memoreren van een oude rot met een heleboel zonnepanelen in het noorden des lands n.a.v. wat "probleempjes" op het vlak van zonnestroom in ons land: "... als je in Duitsland geen PV panelen neemt ben je echt gek, hier ben je gek als je ze neemt." Mwagh. Tweakers forum contribuant "Milker" hoort vanaf vandaag tot het aanzwellende legioen van extreem verstandige "gekken". En dat uw dagen nog maar lang en zonnig mogen zijn, hooggeschatte "Milker"!

Ik heb meteen maar een nieuwe rubriek "zonnepaneel newbee" op de homepage van Polder PV gemaakt, waarin ik zal linken naar uw kakelverse ervaring(en) op het prachtige pad van de zonne-energie. Dus heeft u "de stap" gezet, meldt het dan aan Polder PV! Welcome to the Solar Club.

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/27404591#27404591
http://www.u-xperience.com/homepower/ (leuke site met ervaringsgegevens van "Milker")


 
^
TOP

31 januari 2007: BeldeZon eindelijk ook overstag. Op de actuele Sunpower/OK4 pagina kunt u nalezen dat ook Econcern's verkooporganisatie BeldeZon eindelijk haar "doe-het-zelf" klanten gaat helpen die zonnepanelen met OK4 omvormers hebben gekregen. Op de achtergrond is hard gewerkt, dat blijkt maar weer. Klasse! En op naar de volgende getroffen klantengroep...


31 januari 2007: Energiebedrijf en Borssele mede-eigenaar Delta neemt Solland over! Verbijsterend nieuws weer, wat ik vernam via de uitmuntende e-nieuwsbrief van Technalia, waarna ik zelf ben gaan zoeken op het wereldwijde web. Hieronder het volledige bericht van BN De Stem; op beurs.nl iets meer info:

Delta koopt fabriek van zonnecellen
Door Jeffrey Kutterink

"Woensdag 31 januari 2007 - MIDDELBURG – Energiebedrijf Delta heeft de zonnecellenfabriek Solland in Heerlen overgenomen. Hoeveel geld ermee is gemoeid, wil Delta niet zeggen.
De overname van Solland is een noodzakelijke stap om een nieuw type zonnecel te produceren, aldus Delta. Samen met Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Deutsche Solar heeft Sunergy (waarin Delta een meerderheidsbelang heeft) een nieuwe manier ontwikkeld om zonnecellen goedkoper te kunnen produceren.

Sunergy bouwt een proeffabriek in Alkmaar. Daar worden, op een andere manier dan tot nu toe gebruikelijk is, plakken gemaakt van de grondstof voor zonnecellen: ‘solar grade’ silicium. Als de kinderziektes eruit zijn, bouwt Sunergy in 2008 een soortgelijke fabriek in Zeeland. Daar wordt dan van silicium plakken gemaakt, die vervolgens naar Solland in Heerlen gaan, waar er onder andere contacten op de cellen worden aangebracht. Pas dan kunnen de cellen stroom opwekken.

Solland maakt sinds september 2005 zonnecellen. Het bedrijf heeft een omzet van circa 100 miljoen euro per jaar en verkoopt de zonnecellen met name in het buitenland. Delta hoopt met de overname een stevige voet aan de grond te krijgen bij de productie van zonnecellen."

© BN DeStem 31 januari 2007


Screendump van Duitse BundesKartellamt site (aanmelding
overnameplannen Delta N.V. en Solland Solar Energy Holding B.V.)

Is dit nu goed of slecht nieuws? Zoals ik al in een reactie op het artikel heb laten weten, krijg ik hier toch weer de nodige kriebels van. Prima dat Solland wil groeien, maar waarom je ziel en zaligheid aan een energiebedrijf verkopen wat nota bene een kerncentrale exploiteert, en wat feitelijk helemaal geen belang heeft, of lijkt te hebben, bij een nationale markt waarop steeds meer decentrale opwekking gerealiseerd wordt? De extreem centralistische "optie" kernenergie en decentrale opwekking van zonnestroom gaan nu eenmaal zeer slecht samen, omdat de eerste optie, indien door de strot van de samenleving geduwd (van Geel's zo vurig gewenste 1.600 megawatt speeltje, mogelijk naast Borssele I), de elektriciteitsmarkt in extreme mate zal gaan beïnvloeden en er ongetwijfeld de nodige konijnen uit de toverhoed getoverd zullen worden om alles wat naar decentrale opwekking "riekt" op zijn minst het leven zo lastig mogelijk te maken.

Waarom heeft Solland niet naar een strategische onafhankelijke partner op de extreem dynamische en keihard groeiende professionele Duitse PV-markt gezocht? Was het wellicht het "bloedgeld" wat Delta en Essent mochten ontvangen voor het langer open houden van Borssele uit de handen van van Geel van VROM? En waarvan we dus, gezien het bericht, blijkbaar niet mogen weten hoeveel daarvan gebruikt wordt voor de overname? Dat zou toch echt the limit zijn, als een bedrijf wat van zichzelf al gesubsidieerd is door zowel EZ als de noord-Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen en wat een gezond toekomst perspectief heeft, ook nog eens geld zou krijgen uit de uit uw belastinggeld door van Geel gecreëerde fondsen die Delta zou moeten besteden aan duurzame energie. Daarbij trouwens ook niet vergetend dat een aanzienlijk deel van die kwart miljard euri nota bene naar CO2 opslag gaat om de fossiele energiesector te paaien (en te faciliteren!), en naar biobrandstoffen volgens van Geel's CDA collega Joop Wijn (p. 19 in Energie+, jan. 2007). Dat geld zou dus feitelijk onttrokken worden aan initiatieven die nog helemaal niks aan ondersteuning hebben gekregen, aan het begin van hun marktintroductie zijn, en die dus met lege handen blijven staan. Hoezo, "vrije markt" en "level playing field"???

Vergeet ook niet dat inmiddels bijvoorbeeld energiereus NUON het Helianthos project van Akzo heeft overgenomen (dunne laag fotovoltaïsche film), en dat broertje Eneco "mijn" onafhankelijke duurzame energiebedrijf Echte Energie heeft opgevroten (zonder dat we daarover van tevoren zijn geïnformeerd), en een innige samenwerking met het enige andere onafhankelijke duurzame bedrijf Greenchoice is aangegaan... Ergo: de duurzame energie takken van sport komen allemaal in handen of binnen de invloedssfeer van energieconcerns die zo hun eigen "opvattingen" hebben over hoe de energiemarkt van morgen er uit zou moeten zien. Reken maar niet dat dat in het belang zal zijn van de onafhankelijke decentrale duurzame energievoorziening, want de monopoloïde, nog steeds door de oude reuzen gedomineerde "markt" blijkt keer op keer de vrijwel machteloze burger tot op het bot uit te kleden, en als er problemen zijn, zoek je het maar uit.

Laten we hopen dat deze "beren op de weg" een zoveelste polderiaanse illusie blijken te zijn, en dat Solland i.p.v. al die door Nederlandse belastingcenten bij het ECN tot stand gekomen prachtige nieuwe "Back-Contact Solar Cells" naar het buitenland te sturen, die op de eigen markt zal gaan afzetten zodat de veelgeplaagde Nederlanders weer eens trots kunnen zijn op een (high-tech) product van eigen bodem en daar zelf hun daken mee kunnen gaan volleggen. Ik heb nog wel een tuindeur waar zo'n Solland paneeltje met van die mooie stervormige zonnecellen boven kan komen te hangen als afdakje...

Veel succes ermee, en wie weet kan de heer Gosse Boxhoorn de directie van Delta en passant ook nog eventjes van de atoomkoorts afhelpen...

http://www.beurs.nl/nieuws/artikel.php?id=196790&taal=NL
http://www.bndestem.nl/economie/article1061237.ece (niet meer beschikbaar, zie ook deze link)


30 januari 2007: Reactie DotCorp. Op een niet al te vleiend stukje (inmiddels van Polder PV verwijderd) over een aanbieding van zonnepanelen die als twee druppels water op de veelbesproken "Karwei zomeractie" leek en, bij nadere correspondentie, inderdaad om dezelfde monokristallijne PFIXX 175 Wattpiek modules blijkt te gaan, maar in de aanbieding bij een heel ander bedrijf. Ik had de heer Schreurs van DotCorp beloofd om hem ruimte op Polder PV te geven om zijn insteek m.b.t. hun aanbieding te geven. U vindt zijn reactie (van 25 januari jl.) hieronder integraal weergegeven, met eronder een paar korte (slot-)opmerkingen van Polder PV.

"Aan PolderPV

Winterswijk 26 januari 2007

Geachte heer Segaar,

Zoals toegezegd wil ik u bij deze onze reactie geven op uw opmerkingen zoals geplaatst op uw site.
We zijn blij dat in Nederland personen zich inzetten voor hun idealen. Ook dat u met zeer uitgebreide technische kennis de consument informeert. En we erkennen dan ook hoffelijk dat u ons terecht op enkele onzorgvuldigheden heeft betrapt. We hebben nog een hoop te leren en daar wordt aan gewerkt.
Zo moeten we inderdaad aangeven op onze site dat het doe-het-zelf pakket maar tot een maximum van 600 Wp door iemand zelf mag worden geïnstalleerd. Ook over het rendement zijn wat misvattingen onstaan.
Inmiddels hebben wij onze site op dit gebied aangepast en zullen dit ook in de toekomst blijven controleren en aanpassen als dat nodig mocht blijken.

Over onze firma kan ik kort zijn, wij hebben op geen enkele wijze een zakelijke relatie met de aktie van Karwei en de wijze waarop zij hun producten aan de man hebben gebracht. Ook zijn wij geen onderdeel van de leverancier die aan Karwei levert. En we behoren zeker niet tot een van die ondernemingen die maar weer eens een louche beeveetjes hebben opgericht.
Wel zijn onze DotCorp SolarPanels van hetzelfde merk. Maar op het merk en het product is helemaal niets aan te merken.
Wij, als onafhankelijke leverancier, zullen onze klanten te allen tijde proberen op een correcte wijze te informeren en te leveren. Onze garanties zijn waterdicht en bevatten geen valkuilen. Ook met onze andere sites hanteren wij deze werkwijze, en met succes. Wij leveren producten waar we achter staan en verkopen die online daar is niets mis mee. Dat daarbij soms wervende teksten worden gebruikt is in de commercie een normaal verschijnsel.

Uw opmerkingen hebben wij ter harte genomen en zullen worden gebruikt om de site waarnodig aan te passen en de consument openhartige informatie te verstrekken. Over de prijsstelling kan worden gediscussieerd, maar wij zijn afhankelijk van inkoop-, service- en afleveringskosten. Als wij niet de goedkoopste mochten zijn dan is het aan de consument om daarover te oordelen. We staan achter onze producten die we inclusief btw, transport, installatie-DVD en alle bevestigingsmaterialen aan huis leveren.

Wij danken u voor uw bijdrage, kritiek is goed maar dan wel op basis van eerlijk onderzoek. U mag ons altijd op de vingers blijven tikken mocht dat noodzakelijk zijn. Wij, van onze kant, zullen er alles aan doen om goede producten te leveren."

Met vriendelijke groeten,
J. Schreurs
Customer Service DotCorpTrading
info@koopbeter.nu

N.a.v. de oorspronkelijke gegevens op de website (koopzonnepanelen.nu) en vragen en opmerkingen van DotCorp had ik op 20 januari een uitgebreide e-mail gestuurd met mijn excuses, en in detail uitgewerkt enkele kritiekpunten. Inmiddels is de website van DotCorp op enkele punten aangepast (relatief beperkt, maar OK) en laat ik het aan de kritische lezer zelf over om de geboden informatie op waarde te schatten en daar naar te handelen.

De door mij aangereikte punten waren beknopt als volgt:

  • voor DHZ pakket (nog steeds) een forse prijs
  • dimensionering van het systeem met de Exendis GridFit is niet (altijd) optimaal gezien de "gespannen" verhouding van (een veelvoud van) 175 Wattpiek DC-vermogen met een (max.) 250 Wp DC omvormer (begrensd op 200 Watt AC vermogen). Onduidelijk is nog steeds wat de stringomvormer is bij grotere DHZ pakketten
  • gesuggereerde "onafhankelijkheid" van elektriciteitsnet en energiebedrijf (iets beter toegelicht in de FAQ sectie), hoewel ook "financiële onafhankelijkheid" in het Nederland van 2007 een absolute illusie zal blijken, mede gezien de regelgeving, plannen voor verplichte "slimme meters", "capaciteitstarief", etc.
  • groot struikelblok: er mag door een doe het zelver in Nederland niet meer dan 600 Wp zonnepaneel vermogen aangelegd worden; daarboven moet een erkend installateur dat doen (mede gezien de hoge DC-spanningen bij grotere systemen) en moet er in veel gevallen een aparte groep aangelegd worden. Is inmiddels onderaan op de installeren pagina en bij de FAQs kort rechtgezet
  • belangrijke detailkwesties als de gehanteerde uitgangspunten: 300 kWh uit een systeem van 350 Wp/jaar is voor gemiddelde in NL te optimistisch, is inmiddels bijgesteld tot "maximaal 300 kWh"
  • ook de aanvankelijk geclaimde historische "14% stijging" van de (voormalige) elektraprijs is bijgesteld naar een wat realistischer 10% (al kan niemand voorspellen wat die prijs de komende jaren gaat doen); het "tegen 3% rente op de bank zetten niet gunstiger" scenario is onbewezen en te suggestief
  • de merkwaardige suggestie van "Als PV zonne-energie gebruiker bespaart u wel BTW, vastrechtkosten en milieubelasting (MEP)", heb ik nog steeds grote moeite mee wat de laatste 2 posten betreft omdat vastrecht niets met "terugverdienen", op het distributienet invoeden e.d. te maken heeft en zelfs al heb je een minimaal (rest-) verbruik: "de volle MEP" betalen deed een ieder! De aansluitbijdrage voor de MEP is met ingang van 1 januari 2007 verdwenen en de MEP zit potdicht, dus daar kunt u ook geen kant mee op.
  • 10% opbrengst van gemiddeld huishouden voor een 350 Wp systeem (had minimaal 350 kWh/jaar moeten zijn, is momenteel een stuk hoger) is gewijzigd in "een leuke bijdrage van de jaarlijkse elektriciteitsbehoefte."

Uiteraard wens ik DotCorp veel wijsheid toe en een gezonde verkoop van hoog kwalitatieve zonnestroomsystemen. Wellicht wordt de Nederlandse burger nu eindelijk eens wakker en legt hij/zij zijn hele dak vol, zodat ook de netbeheerders, elektriciteitsleveranciers, de DTe en de politiek eens het "licht" gaan zien en die geweldige ontwikkelingen op het vlak van de decentrale elektriciteitsopwekking gaan faciliteren i.p.v. ze als een potentiële terreurdaad te zien...

Ergo, het motto blijft: koop zonnepanelen. Nu. Met verstand en met inzicht. Dat u nog maar vele donkergroene kilowatturen mag opwekken...

http://www.koopzonnepanelen.nu


29 januari 2007: Opmerkelijke uitspraak. In het laatste nummer (alweer van december 2006) van het tijdschrift Energie+ staan de nodige opmerkelijke uitspraken over het hete thema "Opvolger van de MEP". De controverse over "verplicht aandeel" versus "feed-in tarief" is en blijft Nederland diep verdelen, zoveel is wel duidelijk. Overigens, in de wandelgangen heb ik reeds vernomen dat het waarschijnlijk en zeer jammerlijk de eerste optie gaat worden (volgens mij definitief de dood in de pot voor de duurzaamste stromingsbronnen en nieuwe technieken die nog maar aan het begin van de marktintroductie staan). Maar goed. In de zeer interessante special staat ook een wel zeer opmerkelijke uitspraak van onze "milieugoeroe" Lucas Reijnders over het doorslaande succes met het feed-in tarief in Duitsland. Knoop hem in uw oren, want er zou wel eens heel veel waarheid in kunnen zitten...:

"De situatie daar is niet met ons land te vergelijken omdat in Duitsland sprake is van een industriepolitiek. Vertegenwoordigers van de zon- en windindustrie zijn nauw verweven met de politieke partijen zoals de CDU en SDP. In ons land is dit niet het geval, hier stelt de zon- en windindustrie absoluut niets voor."

Citaat uit Energie+ nr. 26(6)/december 2006: p. 13.

Zo, die zit. We kunnen natuurlijk ook zeggen: Oh ja? Wij vinden dat een zéér ongewenste situatie. Daar gaan we met zijn allen de komende jaren eens lekker het nodige aan doen. Weg met de supermarkt-over-de-datum-biomassa-dozenschuivers, rat-race-koop-maar-raak-welvaartoverschotten-afvalverbranders, bioindustrie-mestbergen-vergisters en oerwoud-vernietigende-palmolie-in-de-fik-stekers: Nederland wil dúúrzame elektriciteit, geen "groene" nepstroom!

Tussen haakjes: de Nederlandse Wind Energie Associatie heeft alvast haar eigen "plannen voor een nieuwe MEP" gepresenteerd. Zie het persbericht:

http://www.nwea.nl/nieuwsbericht.php?id=484


29 januari 2007: Bijeenkomst van de Werkgroep Zonne-energie Fryslân. Jitske Leegstra-de Vries vroeg mij om het volgende bericht te plaatsen, hetgeen ik uiteraard volgaarne doe.

Op 22 maart 2007 verzorgt Werkgroep Zonne-energie Fryslan een Informatie/bijpraat avond.
’ s Avonds van 19.30 uur tot 21.30 uur
Plaats: Christelijke Hogeschool Nederland
Rengerslaan 8
Leeuwarden

Kosten: € 5,00

Agenda:
1. Stand van zaken
2. Subsidies
3. Salderen
4. Zelfvoorzienend d.m.v. accu’s
    Pauze
5. Alles wat er ter tafel komt

Als u deze informatie avond wilt bijwonen, graag z.sp.m., uiterlijk 9 maart 2007 opgeven bij de voorzitter Jitske Leegstra: info@zonne-energie-fryslan.nl
De kosten van deze avond € 5,00 dienen vooruit te worden betaald en kunt u overmaken op giro rekeningnummer : 689 14 90 t.n.v. J.D. Slager, Wirdum, o.v.v. informatieavond 22 maart.

Bij voldoende deelname gaat de informatieavond door, bij niet genoeg deelname worden de kosten van deze avond weer op uw rekening teruggestort.

http://www.zonne-energie-fryslan.nl/


28 januari 2007: ... en "nieuw" positief OK4 nieuws. Want ons tweede "kindje" heeft een mijlpaal bereikt. Polder PV numero 2 is namelijk over de magische 500 kWh grens heen gekomen sinds haar installatie op 12 oktober 2001. Zie de logfiles op de highlight pagina van Polder PV. En dat ze nog maar lang mag leven, evenals alle andere binnen in huis geplaatste exemplaren...


25 januari 2007: "Oude" OK4 probleempjes... Lachen. Bij een "track-back" van een vreemde bezoekerslink naar Polder PV, kwam ik op een Engelstalige pagina uit met zoekresultaten naar "OK485", het beroemde en ongeëvenaarde data-interface voor de OK4. Een van de links verwijst naar een (oude) website van een hobbyende Amerikaan die blijkbaar de beschikking had over enkele OK4U's (denk ik: Amerikaanse 110 Volt model), en een "probleempje" had met een van zijn inverters. Hieronder het smeuiige verhaaltje (referentie, zie tweede link onderaan bericht):

Thu Nov 7 15:45:57 PST 2002 (donderdag 7 november 2002)

"A strange thing happened today. It is raining, so I figured it would be a good day to clean up some of the wires on the Microsine Inverters (OK4 for you NKF fans). When I did my ususal "finger test" to see if they were warm (active), one was stone cold. Now I admit it was raining, and I did not expect much power to be generated, but the other one was noticeable warmer. I went inside and got my laptop computer, hooked it to the OK485 computer interface, and checked up on the inverters. Sure enough, one was putting out 15 watts and the other was at zero. Interestingly, the one at zero said that it could not read the "plug" voltage: 120 volts AC. After much fiddling, and switching wires around, and "rebooting" the inverter by unhooking it from both the 120 volt AC line and the 24 volt DC solar panel, I was ready to give up. Then I rememberd one of the old tricks I had learned back when I repaired computers for a living. I took a screwdriver, held onto the metal end, and whacked the inverter with the handle. It immediately fired up and began producing power. Sometimes the low-tech solution is the best solution. I have mailed NKF tech support for suggestions. It could be a cold solder joint, or some other problem. Whaterver is was, it is "fixed" for now."

David "Photons, not Neutrons" Butcher 

Tja, die ouwe Philips TV's kon je ook af en toe een vette dreun verkopen als ze "haperden", en dan kon je op je studentenkamer jarenlang naar die gratis bij het grof vuil gevonden zwart-wit TV kijken. Ik denk niet dat je dat met de meeste "hoogsensitieve" elektronika van tegenwoordig nog hoeft te proberen...

Blijkbaar was David nog niet op de hoogte van de grote problemen die de OK4 destijds in Nederland begon te krijgen na o.h.a. een paar jaar goed gewerkt te hebben. Althans, de buiten hangende exemplaren. Onze eigen, met de systeemrenovatie naar binnen verplaatste OK4'tjes doen het alweer tijden als een tierelier, vandaag alweer 2,72 kWh opgewekt met 10 Shell paneeltjes, met maximum AC vermogen van 64 Watt (best producerende 108 Wp module) bij nog relatief laagstaande zon. Tja, het is weer fris en zonnig buiten, nietwaar? Héérlijk weertje voor zonnestroomproducenten die wel pap lusten van die mooie blauwe dingen op hun dak...

En nu we toch bezig zijn, kan deze d'r ook nog wel even bij (eerste link). Uit den ouden doosch...

http://www.homepower.com/files/guerrilla.pdf
http://www.los-gatos.ca.us/davidbu/micro_solar/index.html


23 januari 2007: Groeien door vallen en opstaan - problemen bij BP PV-modules. Op de berichtgeving op Polder PV vindt u "zoet" en "zuur" naast elkaar en worden zowel de positieve als de negatieve ontwikkelingen over zonne-energie becommentarieerd naar buiten gebracht. Zo zit het leven nu eenmaal in elkaar, en uitsluitend negatieve of positieve berichtgeving geeft een verstoord beeld van de realiteit, en is op de lange termijn erg onverstandig. Want er moet geleerd worden van fouten, en de "tegenstanders" en "sceptici" moeten van de grote voordelen en actuele progressie op de hoogte gebracht (blijven) worden, hoe veel energie dat ook kost. Een goed geïnformeerd mens is nu eenmaal een wezen wat een verstandiger keuze kan maken en o.h.a. een gebalanceerder levensvisie heeft.

Een tijdje geleden kwam ons een nogal vervelend bericht ter ore, maar ik had er nog geen tijd aan kunnen besteden. Nu, met het verschijnen van een berichtje in het Technisch Weekblad van 13 januari 2007, is het tijd om dit op Polder PV ook - genuanceerd - naar buiten te brengen. Het bericht zelf is kort maar krachtig, verderop vindt u meer over de problemen in - vooral - Duitsland.

Brandgevaar zonnepanelen

"ENERGIE. Het in het Duitsland gevestigde BP Solar gaat 140.000 zonnepanelen bij particulieren vervangen vanwege brandgevaar. Het probleem kwam in augustus aan het licht na een onderzoek van Stiftung Warentest. De zonnepanelen, die tussen begin 2003 en halverwege 2004 verkocht zijn, blijken onvoldoende geïsoleerd te zijn. “Onder zekere, zeer zeldzame omstandigheden, kan er kortsluiting ontstaan tussen de elektrisch actieve componenten van het product en de module of de draagconstructie”, aldus de producent. De 140.000 betrokken zonnepanelen hebben in totaal een piekvermogen van 23,3 MW. BP Solar gaat begin 2007 installateurs bijscholen om de vervanging goed te laten verlopen." (rk)

© Technisch Weekblad 13 januari 2007


^^^
© BP Solar

Screendump van BP website met zeer veel info (Duitstalig) over de
aangekondigde vervangingsactie. Alle klanten zullen kostenloos geholpen
worden, staat hier met zoveel woorden uit de mond van
Europees Directeur Charles Postles.

In de grote hoeveelheid info die BP Solar op de (Duitse) site heeft gezet, blijkt dat het gaat om een aanpassing van de productietechnieken van de zonnecellen waardoor destijds onopgemerkt de zogenaamde "busbar" (Duits: "Leiterbahn") van de cellen scherpe kanten heeft gekregen en (licht) verbogen werd, zodat de onderliggende isolatie beschadigd kon worden. Deze kleine beschadigingen konden niet getraceerd worden tijdens de destijds uitgevoerde kwaliteitscontroles. Echter, in een later stadium kwam het in de "harde dakpraktijk" incidenteel tot het doorbreken van de isolatie van het zonnepaneel (zie o.a. foto's op pagina Stiftung Warentest), waardoor er spanning op de frames e.a. metalen delen van de PV-installaties kan komen te staan, of waarbij bijv. ondersteunende houten daklatten op schuine daken schroeiplekken bleken te hebben gekregen en brandgevaar dus niet uitgesloten kon worden. Ook zijn soms glasplaten beschadigd doordat er lokaal zeer hoge temperaturen kunnen ontstaan en er spanningen binnen het module optreden.

In het oorspronkelijke bericht van SWT (31 augustus 2006) werd nog gesproken van "Probleme mit den Lötstellen der Anschlussdosen, an denen die Drähte in einem Panel zusammen laufen". Wat zou betekenen dat (een deel??) van de problemen veroorzaakt zouden zijn doordat de soldeerverbindingen in de junction boxes niet op orde zouden zijn (?). Het lijkt er op dat dit een ander probleem betreft als dat voor de bovengenoemde "verkeerde" productiewijze van de "Busbars" van de cellen zelf.

Het gaat wat dat laatste betreft zeker niet om grote aantallen aangetoonde gevallen (in het SWT bericht wordt gesproken van 0,03% van de onderzochte modules), maar BP wil - uiteraard - het zekere voor het onzekere nemen en gaat alle modules die in genoemde periode zijn geproduceerd, bij de klanten vervangen. Een gigantische klus, dat mag duidelijk zijn.

De "probleem modules" zijn uit de volgende series; het kan om "klassieke" modules gaan of om laminaten:

* Saturn 5: BP5160, BP5165, BP5170, BP580 und BP585
* Mono 2: BP2150
* Poly 3: BP3140, BP3150, BP3160, BP375, BP380
* Poly SX: SX140

Er is een databank met serienummers die gecheckt kan worden, echter alleen voor installateurs van BP.

WAARSCHUWING!!!
Als u BP modules heeft, ga dan s.v.p. NIET zelf uw panelen inspecteren op afwijkingen, want er kunnen door eventuele beschadigingen in de isolatie van de modules in uw systeem, zeker bij grote systemen, honderden volt gelijkspanning op de installatie en/of de metalen delen staan! Roep s.v.p. de hulp van uw installateur/leverancier in en waarschuw BP Nederland!!!

Let wel: het gaat om in een relatief korte tijd geproduceerde modules, dus het kan heel goed zijn dat er bij u niets aan de hand is. Zoveel BP panelen zijn er volgens mij niet verkocht in Nederland, gezien de dominantie van Shell in de periode tot en met 2003 (toen de Nederlandse PV-markt in elkaar klapte door de stopzetting van alle marktondersteuning).

ODE- Sectie Zon is bezig om samen met BP tot een verantwoorde en geïnformeerde benadering te komen van een ieder die dit soort panelen mogelijk op zijn dak heeft liggen. Let wel: als de modules ouder zijn dan 2003, of jonger dan (de tweede helft van) 2004, is er waarschijnlijk niets aan de hand (zie echter het bericht op EnergiePortal), maar het is belangrijk om zekerheid via uw leverancier en/of BP te krijgen.

Polder PV wenst BP Solar heel veel sterkte en succes toe met deze omvangrijke omruilactie. Eindelijk een (groot) bedrijf wat zijn verantwoordelijkheid neemt voor - helaas in het post-productiestadium ontdekte - fouten, en bereid is om daar de gevolgen van te dragen. Klasse.

http://www.bp.com/home.do?categoryId=6710&contentId=7018626 (homepage BP Nederland - op 23 januari 2006 nog niets over de problemen te vinden)
http://www.bp.com/modularhome.do?categoryId=7030&contentId=7026623 (uitgebreide info van BP zelf: diverse links, info, FAQs, duitstalig)
http://www.energieportal.nl/nieuws/zonne-energie/zonnedaken-in-apeldoorn ... 1155.html (andere problemen met laminaten van BP in renovatieproject Apeldoorn; het gaat daar echter om PV80/SRT80-laminaten die in 2002 zijn geproduceerd; mogelijk speelt hier wel het bovengenoemde junction box probleem)
http://www.photovoltaikforum.com/ftopic3655.html (uitgebreide discussie en toelichting op beste Duitse PV-forum)
http://www.stiftung-warentest.de/online/umwelt_energie/meldung/1417843/1417843.html (foto's van beschadigingen en probleem situaties; uitgebreid bericht van 20 augustus 2006; duitstalig)
http://www.stiftung-warentest.de/online/umwelt_energie/meldung/1491356/1491356.html (nagekomen bericht van 18 december 2006; duitstalig)


23 januari 2007: Metertarieven ctd. Bij navraag bij Paulus Jansen van de S.P. waar hij die enorme, door hem genoemde stijgingen in de metertarieven vandaan had, verwees hij naar een publicatie van de DTe, genaamd "Een markt (z)onder spanning. Marktmonitor, ontwikkeling van de Nederlandse kleinverbruikersmarkt voor Elektriciteit en Gas". Altijd weer geweldig, wat voor titels dit soort mooie rapporten hebben...

U vindt de grafieken voor de elektra- en gasmetertarieven, met korte toelichting onder paragraaf 5.4 "Ontwikkeling van de prijzen voor meterhuur", op pagina 22-23 van het 36 pagina's dikke, van de DTe website te downloaden rapport. Overigens zonder meer interessant om dat eens in te kijken, want de "markt" werkt niet zoals de NMa/DTe dat gaarne zou zien. Understatement, eigenlijk, want die zogenaamd vrije metermarkt "werkte voor geen meter". En de consumentenmarkt voor elektra en gas is een grote jungle met een aanzienlijk contingent aan mensen die het vertikken om te switchen omdat ze als de dood voor de mogelijke "consequenties" zijn, en de meest onwaarschijnlijke rampverhalen van mensen die met talloze bedenkelijke aspecten van zowel het switchproces zelf te maken krijgen, als met alles wat daaromheen komt kijken, zoals fout of niet overgenomen meterstanden, evident kapotte meters met verschrikkelijke gevolgen, ondoorzichtige of absurde schattingen van verbruiken, splitsing van netbeheer en leveringskosten, totaal ondoorzichtige verrekeningen van voorschotbedragen en terug te ontvangen kosten, en ga zo maar door. Tros Radar Forum kan u er alles over vertellen, onder het dikke forum onderdeel "Energiebedrijven"...

Die forse stijging van de metertarieven in de periode 2003-2004 (zie grafieken) had "vast" helemaal niks te maken met het vrijmaken van de markt voor elektra en gas op 1 juli 2004. Zullen de netbeheerders ongetwijfeld suggereren... Don't you believe it!

http://www.dte.nl/images/Marktmonitor ... Elektriciteit%20en%20Gas_tcm7-94886.pdf
http://forum.trosradar.nl/


 
^
TOP

22 januari 2007: Groeiend aantal bezoekers Polder PV. Met de nieuwe, zeer goede website counter StatCounter, kun je veel statistieken bekijken. Af en toe spieken hoe het er mee staat geeft een aardige indruk van het bezoek van Polder PV. Onderstaand diagram geeft de unieke bezoekersaantallen en de "returning visits" weer van 1 januari 2006 tot en met 12 januari 2007.


Bezoekersaantallen sinds 1 jan. 2006. Goed te zien is de "weekend dip" die de curve een regelmatig
gekarteld aanzien geeft. De enorme "depressie" rond juni 2006 was onze vakantie van een maand
waarin Polder PV geen updates kende en het bezoekersaantal sterk terugliep (vandaar dat actualiteiten
op dit soort privé sites zo belangrijk zijn). De eindejaarsperiode geeft ook een - iets flauwere - dip te
zien, dan hebben veel mensen andere "zaken" aan het hoofd dan langdurig websites te bekijken...
De paar diepe "inkepingen" naar beneden zijn korte periodes dat de server "down" was en
Polder PV niet bezocht kon worden. Enkele zeer hoge pieken, tot over de 100 unieke
bezoekers/dag, vallen samen met de verzending, per e-mail, van de zeer onregelmatig
verschijnende nieuwsbrief "Polderkolder" waarin veel links naar actualiteiten die
mensen in de adreslijst dan gaan bezoeken op de site.


19 januari 2007: "Slimme" meters 14. Gedwongen winkelnering met de (oude en) nieuwe meters. Zie de separate "slimme meter" pagina.



19 januari 2007: Stilte na de storm. Dat het heftig was, konden zelfs wij merken, ook al wonen we in een goed ingebouwd appartement op de begane grond van een klein flatgebouw en is de tuin erg beschut door de bebouwing er omheen. Gelukkig is de schade hier meegevallen, hoogstens wat rommel de tuin ingewaaid. Wel kregen we een onverwachte gast die met de trein gestrand was; gelukkig hadden we een bed voor hem klaar staan. En ondanks de waarschuwing van een PV-collega dat ik wellicht wat blauwe scherven in het gras zou aantreffen deze ochtend, stelde Ron Hoekstra's prachtige OK4 Data Manager ons al snel gerust: datacommunicatie met alle zonnepanelen op het dak, en een gezonde portie AC-vermogen.

Felle zon tussen de wolkenpartijen door zorgt weer voor leuke AC-vermogens uit onze 10 zonnepanelen. 537 Watt om 12h07, totale geaccumuleerde energie van huidige omvormers in het systeem 2916,2 kWh. De 4 meest rechtse exemplaren zijn midden op de dag alweer tijdelijk helemaal uit de schaduw gekomen in deze wintermaand (hogere zonnestand); in de ochtend en namiddag hebben ze nog wel even "last" van de voorste 6 exemplaren.

Als het wat rustiger is, zal ik eventjes checken of het er allemaal nog goed bij staat op het dak. Bij ons hebben alle PV modules, op het dak van de 4e verdieping staand, een hellingshoek van 30 (i.p.v. de "optimale" 36) graden vanwege de hoge windbelasting hier (7 km. uit de kust), en is elk module op een open frame opstelling met 60 kg. ballast verzwaard (2 zware grindtegels, voor elk driehoekig frame 1). Toch is het bij elke storm van dit kaliber wel even "slikken" of het wel goed gaat daar op het dak. Daarom is het ook belangrijk om alle PV-systemen aan te melden bij uw WA-verzekering, ze worden bij onze verzekeraar in dezelfde categorie gestopt als satellietschotels. In het geval van huurwoningen, worden dit soort zaken als "huurdersbelang" in de verzekering opgenomen. Wel even afchecken en aanmelden, dus, bij uw eigen WA verzekering. Bij onze verhuurder was het trouwens een (logische en terechte) voorwaarde voor plaatsing, bijna 7 jaar geleden.


18 januari 2007: Alweer zo'n "onverwachte" depressie. Nog net bekomen van de vorige zware storm (11 januari), raast de volgende nog zwaardere depressie met windstoten van 130 km. per uur en waarschuwing voor windkracht 10 voor noord Nederland over ons kwetsbare, grotendeels beneden zeeniveau gelegen land. In een vandaag uitgebracht zoveelste klimaat evaluatie rapport wordt gewag gemaakt van de noodzaak tot het aanpakken van de "oorzaken". Waar hebben we dat eerder gehoord? Op de duizenden Nederlandse en internationale kantoren worden héééél erg veel letters uitgepoept op dit vlak, het ene na het andere rapport wordt je mee doodgegooid. Zouden ze in Den Haag het spreekwoord "papier is geduldig" letterlijk nemen?

Ja, ja, die klimaatverandering is allemaal onzin, ook al is al diverse malen door wetenschappers voorspeld dat de extreme weertypes flink zullen gaan toenemen als de temperatuur zo blijft stijgen en we maar blijven doen alsof ons neus bloedt, "want na ons de zondvloed". Nou, dat laatste zou wel eens vies kunnen gaan tegenvallen, want als het zo doorgaat, gaan u en ik die zondvloed wellicht nog wel meemaken ook tijdens ons - hopelijk - lange leven. En misschien blijft het niet eens bij 1 zondvloed...

Een wel zeer opvallende wijze waarop Polder PV weer eventjes "fijntjes" op de waan van alledag werd gewezen, is het feit dat het in onze nog relatief beschutte tuin aan de westrand van Leiden tijdens deze forse storm zwaar naar olieproductie stonk, iets wat vrijwel nooit gebeurt. Alsof we midden in de Botlek woonden. De productiewalmen van de Maasvlakte werden blijkbaar binnen een paar seconden tijd direct in onze mooie tuin "afgeleverd" door de uit het zuidwesten komende stormwinden. Die fossiele productie en de daaraan gerelateerde uitstoot gaat door als nooit tevoren, en de gevolgen zijn er naar.

Gelukkig in de namiddag een klein opstekertje: terwijl ik met knallende koppijn een zoveelste ingewikkelde brief met vragen over stadsverwarming aan het opstellen was op de computer (momentaan verbruik van het apparaat plus energiezuinige TFT monitor een redelijk beschaafde 110-150 Watt, gemeten met een digitale verbruiksmeter), mochten onze 10 zonnepaneeltjes tussen de enorme windstoten en buien door tijdens een kort zonnig intermezzo om 15h50 bij reeds zeer laag staande zon een productie laten zien van een "leuke" 136 Watt. AC-vermogen. Zo'n beetje "kiet", dus:

Solar energy forever, dus, en Den Haag: wordt in Gaia's naam nou eindelijk eens wakker!

Overigens, een paar minuten later zat de hele boel hier weer potdicht, en werd de tuin in een gigantische hoeveelheid wild om zich heen slaande hoeveelheid regenwater gebaad, en schakelden alle omvormers op slag uit. Het kan verkeren met een lichtafhankelijk energie productie systeem. Maar die 136 Watt neemt niemand van me af, en in de zeer lange zomerperiode (gaan we weer hittegolven "scoren"???) gaan we netto weer vet terugleveren aan het net. Prachtige uitvinding, die netkoppeling. Vooral bevorderen, dus...

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


© 2007 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP