starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 15

meest recente bericht boven

28 juli 2006 - 25 augustus 2006

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


25 augustus 2006: Solarstrom auf niederländisch... Ook in het buitenland moet ik af en toe mijn gram kwijt, al is het om daar de belangenorganisaties in te lichten over de ronduit deplorabele slechte situatie waarin de duurzame energiesector in ons land al jaren verkeert en steeds dieper in de poldermodder getrapt lijkt te worden. Mijn bijdrage staat nu zelfs op de website van Die SolarRegion Oberrhein... Mit herzlichen Dank für die Korrektur und die gute Kontakte, Herr Schneider! Intro tot de pagina:

"Der begeisterte SolarRegion Leser Peter Segaar aus Leiden in den Niederlanden veröffentlichte jetzt schon den zweiten Artikel aus der Zeitschrift die SolarRegion auf niederländisch. Gleichzeitig berichtet er, dass unsere westlichen Nachbarn die erneuerbaren Energien regelrecht ausbremsen."

http://www.solarregion.net/index.php?pageID=3&news:period=&news:oid=n1857


25 augustus 2006: Gevonden in de Haagse wandelgangen. Als je eenmaal wat netwerken hebt opgebouwd in het "krasse" energiewereldje, kom je wel eens leuke dingen te weten. Via een van mijn Haagse contacten kreeg ik een opzet voor een sollicitatieadvertentie voor een Minister van Inefficiënte Energie Zaken in handen, hetgeen blijkbaar op een of ander Haags bureel lag te slingeren. Tja, Joop gaat het natuurlijk niet lang maken, want hij krijgt nu al een storm van protest over zich heen (zo bont had ons aller Brinkie het nog niet gemaakt...), en hij is per slot van rekening maar een interim manager. De inhoud van die sollicitatiebrief is van dien aard, dat ik hem maar integraal overneem op Polder PV, zodat u er ook van kennis kunt nemen. Zie de pagina sollicitatie_MIEZ.


24 augustus 2006: 2 Vandaag "aan de MEP". Net vernomen van Jitske Leegstra-de Vries (Werkgroep Zonne-energie Fryslân): HET onderwerp (afschaffing MEP-regeling voor nieuwe decentrale opwekkers) in Tros programma Twee Vandaag op 25 augustus, Nederland 2 na het journaal om ongeveer 18.15 uur. Kijken dus!

http://www.tweevandaag.nl/index.php?module=PX_Story&func=view&cid=2
http://www.zonne-energie-fryslan.nl/laatstenieuws.htm (brief W.Z.F. en Z.P.V. aan het kabinet)

beerput van klachten: zie aparte persmap


24 augustus 2006: Artikel over Karwei panelen in Nieuwsblad Stromen. De aanbieding van zonnepanelen bij Karwei heeft nogal wat stof doen opwaaien. Typ maar eens "Karwei zon" of "Karwei zonnepanelen" in via Google, en u bent weer een avondje zoet. Zelfs het onder beleidsmakers bekende wekelijkse tijdschrift Nieuwsblad Stromen van Sdu Uitgevers besteedde er een uitgebreid artikel aan, op de voorpagina nog wel, en met reacties van zowel Floris Wouterlood, als ondergetekende, voorzitter cq. lid van de Z.P.V.

Download (jpg, 160 kB):

"Verwarring rond zonnepanelenactie Karwei"
Nieuwsblad Stromen nr. 8(13/14) 18 augustus 2006: p. 1.

Andere berichten over deze aanbieding: 16 augustus 2006; 4 augustus 2006; 28 juli 2006


24 augustus 2006: Open brief van Z.P.V. en W.Z.F. aan het kabinet. Van Jitske Leegstra-de Vries (W.Z.F.) kreeg ik een kopie van een in het Noordhollands Dagblad geplaatst stukje met verwijzing naar de open brief die de twee zonnestroom bevorderende organisaties aan het kabinet gestuurd hebben. Klik HIER voor het artikel. Volledige brief op pagina laatste nieuws van de W.Z.F.:

http://www.zonne-energie-fryslan.nl/laatstenieuws.htm


24 augustus 2006: Hopeloze informatieachterstand bij E-bedrijven. U dacht dat ik overdreef met het vorige bericht? Vergeet het maar! Ik kreeg net het volgend e-mailbericht van een klant van Essent die bij hen informeerde naar die mysterieuze aansluitbijdrage:

"Uw vraag:
Op de jaarafrekening staat dat ik heffing MEP betaal. Wat betekent dit?

Antwoord:
Iedereen die in Nederland een elektriciteitsaansluiting met een verblijfsfunctie heeft (bijv. een woonhuis, bedrijfspand), betaalt via de elektriciteitsrekening de heffing MEP aan zijn regionale netbeheerder. De regionale netbeheerders sluizen het geïnde geld door naar EnerQ, dochtermaatschappij van TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet. EnerQ beheert het budget en keert daarvan subsidies uit. Voor 2006 bedraagt het tarief van de heffing MEP 52 euro per jaar (n.b. over het MEP-tarief wordt geen BTW geheven)."

Hier wordt dus nog eventjes "doodnormaal" uitgegaan van een te betalen MEP bijdrage over 2006 (hetgeen klopt), terwijl ze zouden moeten weten dat de Staat die bijdrage eenmalig gaat terugbetalen, maar dat wordt er weer even fijntjes niet bijverteld. En dan moet de klant dat alles maar weer snappen, als hij "opeens" 52 euri fooi in zijn schoot geworpen krijgt!


24 augustus 2006: Nog erger dan gedacht. Ik heb enkele berichten nog even goed nagelezen (24 juni en 18 resp. 20 augustus 2006), en kom tot de volgende conclusie: We hoeven geen aansluitbijdrage meer te betalen (52 euro minder "vaste kosten" op uw nota per 1-1-2006). Joop Wijn in "paniek", want hoe moet hij die MEP-subsidie nu ophoesten die voor 10 jaar vaststaat voor al de ingeschreven projecten (dik extra'tje voor de energiebedrijven, anders beginnen ze er niet aan) en particulieren? Wat gebeurt er vervolgens? De MEP wordt voor nieuwe projecten en die zeldzame particuliere aanvrager (ex. warmtekrachtkoppeling) overboord gegooid (per direct, want ook Joop Wijn zal het rapport "Zonneklaar" van het RMNO ongetwijfeld gelezen hebben waarin uit de doeken wordt gedaan op welke stompzinnige wijze die EPR in 2003 werd afgeschaft...). Ergo: alle innovatie en groei van duurzame energie in Nederland wordt met een simpele pennestreek en een kort berichtje op de website van EZ kapotgemaakt alsof we niet midden in een klimaat- en energiecrisis zitten en het in het onder de zeespiegel liggende westen van het land en het grotendeels daar verdiende Bruto Nationaal Product volstrekt irrelevant is.

Conclusie: Zalm hoeft niet bang te zijn dat zijn ambtenaartjes nog moeilijker rekensommetjes met plussen en minnen hoeven te maken, de "MEP afdracht" staat tot 2010 vast en er komt geen ene rotcent meer bij. Kan 'ie lekker politiek mee "scoren" met zijn ondemocratische minderheidskabinet, zo vlak voor de verkiezingen...

Maar, aangezien de Staat ook nog een heerlijk vet belang in de GUTS heeft (Gasunie), en "de gasmarkt per 1 juli 2004 is vrijgegeven", kunnen ze daar nog lekker mee doormanipuleren. Hup, een ambtenaartje vogelt even een mooie "vrije markt toeslag van 3 eurocent/m³" in elkaar, en die vervallen aansluitbijdrage is via een ander kanaal weer rap "gerepareerd" en u blijft dus evenveel betalen (nl. die 52 euri/jaar, al gaat hij nu naar een ander potje) als voor die hele schunnige rekenexcercitie, tenzij u van de winter de radiatoren op "uit" laat staan. Ergo: geen "begrotingsprobleem", en in dezelfde operatie ook nog effe de duurzame energie een laatste dolkstoot in de rug gegeven, de weg ligt open voor een paar nieuwe, lekker goedkope elektriciteit leverende fossiele kolencentrales en (ja, Paul de Krom zit er nog!), een kerncentraletje of twee.

Die ambtenaar die die belachelijke walgtax verzonnen heeft is vast bevorderd. "Vrije markt toeslag"? Laat ik nu altijd (STOM, STOM, STOM) gedacht hebben dat de bedoeling van een "vrije markt" goedkopere tarieven was. Hoe naïef gedacht van mij! Er moet blijkbaar flink doorgeplukt blijven worden bij de met handen en voeten gebonden consument... Het rampkabinet Bak Ellende III verdient met deze geweldige manoeuvres de Prijs voor Maatschappelijk Onverantwoord Regentesk Ondernemen 2006.

Suggestie Polder PV: Die hele MEP-zooi overboord kieperen, overgangsregeling voor reeds vaststaande projecten en wegens continu, jarenlang belazeren van het volk verplicht een Erneuerbare Energien Gesetz voor alle nieuwe decentraal opgewekte duurzame energie, afgedwongen door onze Brusselse vrije-markt verdediger Smit-Kroes. Van het marginale bedrag wat drukt op de begroting voor de enorme hoeveelheden op het net ingevoede duurzame elektriciteit liggen ze in het op een andere planeet liggende Duitsland niet wakker (voor relatie kosten duurzame energie t.o.v. andere kosten voor de Duitse huishoudens, zie grafiek onderaan). De DE sector daar is al jaren booming, vooral vanwege visie bij de politiek en het feit dat de bevolking het wil, dus waar hebben die krentenwegers in Den Haag het toch elke keer weer over? Duurzame energie is helemaal niet "duur", het levert daar al bakken met geld op! Gooi eerst maar eens een hoop van die "dure" ambtenaren er uit bij EZ en Financiën, dan kunnen we met dat geld hele mooie dingen gaan doen en de Energietransitie in en op eigen huis laten beginnen. Suggestie voor een Gouden Handdruk voor die ambtenaren: gratis teruglevermeter voor in de meterkast, te betalen uit de kunstmatige, marktverstorende overwinsten van de energiebedrijven die van diezelfde Staat gratis CO2 rechten hebben gekregen, maar die "rechten"(!!!) wel hebben doorberekend aan de machteloze consumenten...

© Bron: http://www.solarwirtschaft.de
Ontwikkeling elektriciteitsprijs voor huishoudens in Duitsland en vooruitzicht voor 2007, waarbij al rekening is gehouden met de aangekondigde BTW verhoging naar 19% (identiek als de al jaren geldende situatie in NL). In groen (bovenkant kolom) leveranciersaandeel; in grijsblauw (eronder) staatsaandeel; in felgroen, helemaal onderaan, het marginale deel (2006: 2,5%; 2007: 2,0%) wat Duitse huishoudens betalen voor het nu al extreem succesvolle marktondersteuningsmodel voor duurzame energie en een navolgenswaardig voorbeeld voor de rest van de wereld (behalve voor regimes in achtergebleven gebieden als Nederland). Boodschap: duurzame energie is niet "duur" en dient uit alle macht bevorderd te worden.

Talloze infografieken met tale-telling cijfers zijn te vinden op bovengenoemde website.


23 augustus 2006: "Slimme" meters 11. Sprookjes doorgeprikt. Zie de separate "slimme meter" pagina.


22 augustus 2006: DIT is OOK mogelijk: SB1 is er door: Schwarzenegger zet zijn handtekening!!

Arnold Schwarzenegger aan het woord: "This is an equivalent of taking one million cars off the road" - 3 miljoen ton CO2 vermeden door 3.000 MWp zon-PV, of ook: 1 miljoen zonnedaken voor California.

"If you have solar panels you can sell solar electricity back to the grid...."

Het gaat maar door, het is SOPPEN, SOPPEN, EN NOG EENS, SOPPEN GEBLAZEN DAT DEUTSCHE ACCENT VAN MISTER TERMINATOR HIMSELF.

Bijgestaan door:

Bernadette del Chiaro (Environment California): "Absolutely thrilled to be here today.There are some things that are well worth fighting for." 15 Megawattpiek alleen dit jaar al erbij gekomen, de Californische bevolking is going nuts on solar.

Kevin Murray (senator en belangrijkste "trekker" van deze "bipartisan bill" die door zowel de Democraten als de Republikeinen gesteund wordt): "All the money that is spent here comes back: several new power plants do not have to be built."

Vraag: hoeveel kost het? Antwoord: Plusminus 15.000 dollar voor een gemiddeld huis. "Absolutely"!

Vraag: hoe lang duurt het, die miljoen daken? Antwoord: We denken 10 jaar, maar waarschijnlijk gaat het veel sneller.

Vraag: "You are called a late-bloomer for the environment?" Antwoord: "I vowed to have a better environment as a centerpiece of my administration! We want to keep some areas roadless. We want to make California the cleanest state in the world..."

LUISTERUH!!!!

http://gov.ca.gov/index.php/press-release/3588/

zie ook:
http://www.protectingourenvironment.com/

Zie ook bericht van 17 augustus 2006. En nu even terug naar dat rampbericht van een van die andere rijkste landen ter wereld en bij uzelf proberen af te vragen: Wat is er toch zo ontzettend mis met Nederland???


22 augustus 2006: Hoe is dat mogelijk? Heel makkelijk zelfs! Lees Polder PV! NUON verdubbelt netto winst in tweede kwartaal. Ze worden slapend rijk door die kunstmatige koppeling van de gas- aan de olieprijs (niet de enige, trouwens, want een bepaald soort vis profiteert er ook dik van...). Revolutie? Revolutie!

http://www.frieschdagblad.nl/artikel.asp?artID=30092


22 augustus 2006: Duitsland lonkt... (zie berichten 18-21 augustus!): Van de website van de Eusebiuskerk in Arnhem: Beurs Wonen in Duitsland. Zaterdag 2 september 2006 t/m zondag 3 september 2006.

"Op zaterdag 2 en zondag 3 september 2006 (beide dagen van 10.00 tot 18.00 uur) zal voor het eerst de beurs "Wonen In Duitsland" worden gehouden in de Eusebiuskerk te Arnhem. "Wonen In Duitsland" is bedoeld voor zowel personen die zich willen oriënteren dan wel personen die al vergevorderde plannen hebben om zich in Duitsland te gaan vestigen. Diverse beursdeelnemers zullen een verscheidenheid aan diensten dan wel producten aanbieden. Het is dan ook een must om deze beurs "Wonen In Duitsland" te bezoeken!"

Aanvulling uit de Arnhemse Zondagskrant van 20-08-2006, en onderaan gelinkte website, mijn vetdruk (PPV):

"Statistieken wijzen uit dat meer Nederlanders zich in Duitsland willen gaan vestigen. In Duitsland betaal je nog altijd zo'n 30 tot 50 % minder dan in Nederland voor een woning. Wat te denken van de kinderbijslag, die soms driemaal zo hoog is en er sprake is van lagere gemeentelijke lasten, lagere energiekosten, goedkopere boodschappen en wat te denken van lagere autokosten als men in Duitsland gaat wonen", somt een woordvoerder van de beurs de voordelen op."

Zou het echt waar zijn? Laat die kinderbijslag maar zitten (tenzij onze woestijnratten daarvoor aangemeld kunnen worden, uiteraard), en die lagere autokosten lig ik van over de grond te rollebollen, want ik heb nooit zo'n geldverslindend stuk milieuvernietigend blik op 4 wielen gehad, dus dat kost me niks. Nicht interessant! Echter: goedkope bruinkoolstroom gemengd met zonnestroom uit eigen zonnepaneeltjes, voor een Einspeisevergütung van 50 eurocent/kWh, 20 jaar lang???

Gehen wir?

Met dank aan uweetwel.

Meer info op:

http://www.woneninduitsland.nu


22-30 augustus 2006: Beerput begint open te gaan. De lawine aan persberichten over het Nederlandse MEP-drama heb ik verplaatst naar een aparte pagina wegens de inmiddels aanzienlijke omvang ervan. U kunt u op deze aparte pagina uitgebreid te informeren over de schaalgrootte van het zoveelste drama op het vlak van duurzame energie en kennis nemen van de - vaak woedende - reacties van talloze medelanders die zelf in eigen huis of met het eigen bedrijf belangrijke stappen wilden zetten op weg naar een duurzame toekomst. Vrijwel alle nieuwe, vaak zeer veelbelovende initiatieven zijn keihard op hun gezicht gegaan door een uitermate slecht functionerend Ministerie wat qua gedachtengoed is blijven steken in de Middeleeuwen.

Klik HIER om naar deze separate linkpagina te gaan.


 
^
TOP

21 augustus 2006: Uitgebreide pagina "teruglevering" gestart. Omdat er over terugleveren van zonnestroom aan het net ongelofelijk veel is te doen en het allemaal hartstikke fout aan het lopen is, ben ik een (serie) pagina('s) begonnen om e.e.a. voor de geïnteresseerde cq. de belanghebbenden uit de doeken te doen. Op de eerste twee pagina's kunt u de volgende zaken aantreffen. Lees vooral eerst het met de pijl aangegeven stuk, waarbij bewoners in Boxtel op een afgrijselijke manier besodemieterd blijken te worden.

Intropagina

Pagina 2

"Net metering" = "salderen op zijn Amerikaans" Twee stukken uit het Engels vertaald, P.J. Segaar/Polder PV. Feitelijk bijna zoals salderen "bedoeld" is, en keihard wettelijk afgespijkerd door de CPUC in California.

Meer volgt zodra dat uitgewerkt is. Vragen en/of opmerkingen aan info@polderpv.nl s.v.p.

Belangrijk: op de pagina "klachten" van de website van de Werkgroep Zonne-energie Fryslân staan belangrijke vragen en antwoorden over de - volgens de NMa juiste - interpretatie van enkele zaken rond de continu gesaboteerde "saldering volgens artikel 31-C van de E-wet. Met hartelijk dank aan Jitske! Lezen, dus!


20 augustus 2006: Interview met Georg Salvamoser, Solar-Fabrik (Freiburg). Van de redactie van "Die Solar-Region" mocht ik, op aanvraag, dit interessante in hun Duitstalige tijdschrift verschenen recente interview vertalen en op Polder PV publiceren. Solar-Fabrik is een van de modernste zonnecel fabrieken ter wereld, en is in zijn geheel energieneutraal! Klik HIER voor de link naar het artikel.


20 augustus 2006: Ja, ja, oplichters zijn het. Allemaal! Dit bericht spreekt boekdelen. Geen commentaar nodig. Geen wonder dat Wijn die MEP wilde dumpen (vorige berichten): hij kan blijkbaar bij geen enkele collega nog geld lospeuteren om de "onrendabele top" van al die geplande windparken (en die paar miezerige particuliere PV-systemen) te bekostigen, omdat weer andere collega's uit de Tweede Kamer dat onzalige "aansluittarief" wilden afschaffen om het volk in energiecrisis tijd te paaien. Hoofd tegen de muur? OK, overboord dan maar, die regeling. Na ons de zondvloed. Ik meen me nog flauwtjes te herinneren dat er van de Staat door half vergaderend en insprekend Nederland geeist werd dat dat wipkipbeleid ogenblikkelijk afgelopen zou wezen, zeker wat de duurzame energievoorziening betreft. Ziende blind, horende doof, en wat een verschrikkelijk ranzige lucht komt er uit dat Haagse riool, daar heb je niet eens zo'n "gok" voor nodig als die aan mijn gezicht hangt...

Let vooral op het "verweer van de GUTS": "... dat de consument en de industrie de vrije markt zelf hebben gewild." Huh???? Is mij iets gevraagd dan? Ik had tot dat bericht nog nooit van het GUTS gehoord, geachte dwaallichten, laat staan dat ik die verdomde "vrije markt" heb "gewild". Je moet de GUTS maar hebben!

http://www.energiewereld.nl/Default.asp?page=nieuws&document_id=7363


19-24 augustus 2006: Eerste reacties. Op onderstaand MEP rampbericht van 18 augustus.*

  • "MEP afgeschaft????????????????????????"
  • "Ik ben er stil van. Nu zijn dus alle inwoners echt nulletjes geworden."
  • "Mijn tranen van het lachen zijn geleidelijk overgegaan in die van verdriet."
  • "Duurzame energie in Nederland? Laat me niet lachen!"
  • "Wanneer is de opheffingsvergadering?" (E-mail aan duurzame energie organisaties)
  • "... ik ben des duivels!!!! ... Om gek van te worden dat dit zomaar kan." (bericht van een normaal gesproken zéér rustig, beheerst en bescheiden PV-eigenaar...)
  • "... heb je de hele solarboel al van de muur gerukt?"
  • "Dit land is echt een fossiel moeras met wereldvreemde geestverschijningen aan het worden."
  • "Hij doet precies wat de Kamer wil... Wat ons betreft zet een nieuw kabinet in op zonne-energie en nieuwe innovatieve technieken", zegt CDA Kamerlid Jos Hessels. (Telegraaf. O ja? Oppassen geblazen. Is een partijgenoot van Wijn... Vergeet niet dat met "zonne-energie" ook CSP bedoeld kan worden. Over zon-PV wordt met geen woord gerept; PJS/PPV)
  • "... volgens mij is het afgeschaft omdat Zalm zijn begrotingsoverschot wil halen."
  • "... wij zijn ook boos op EZ."
  • "Het lijkt wel of Wijn een zak geld van de kernenergielobby heeft gekregen.'' en talloze andere smakelijke reacties op het in het Noordhollands Dagblad (NHD, onderaan gelinkt) verschenen artikel.
  • "Tja, je wilt als bewindsman en in het verlengde daarvan als kabinet, blijkbaar niet het risico lopen dat er meer energie duurzaam wordt opgewekt dan de 9 procent die is afgesproken. Dat is blijkbaar nergens goed voor. Dan laten we maar onbesproken of de redenering van de minister deugdelijk is. Wel kun je vaststellen dat dit trekken vertoont van onbehoorlijk bestuur. Het zegt in ieder geval veel over het belang dat dit kabinet hecht aan de duurzame component in de economie. Weinig dus. Geert ten Dam." Nog zo'n mooi stuk uit het NHD...
  • "Alle ontwikkelingen van de afgelopen drie jaar (zolang bestaat de MEP-subsidie) zijn voor niets geweest."
  • "Het Interprovinciaal Overleg becijferde dat er in Nederland voor 2500 megawatt aan windenergieprojecten in de bestuurlijke pijplijn zit die nu verloren gaan."
  • "Juist.
    - Duurzame energie heeft weer eens een flinke MEP gekregen
    - Van de MEP een flinke mep kijgen
    - Geen: MEP >>>> Geen: Minder Energie Problemen
    Moest ik ff kwijt."
  • (variant Polder PV:) Geen MEP >>> Meer Energie Problemen

Reageren? Graag. Als ik een dikke lijst heb, stuur ik die door naar EZ (anoniem): info@polderpv.nl.

Nog even een paar regeltjes tekst van de website van MEP-subsidieboer EnerQ, dan kunt u er ook weer tegenaan:

"Doelstelling van de MEP-regeling is een krachtige en kosteneffectieve stimulering van de milieukwaliteit van de elektriciteitsproductie in Nederland." (pagina "MEP")

"Vanwege het grote succes van de MEP-subsidieregeling heeft Economische Zaken besloten dat met ingang van 18 augustus 2006 geen subsidie meer verstrekt wordt aan nieuwe projecten voor duurzame elektriciteit." en

"De bestaande beschikkingen die in het kader van de MEP reeds zijn afgegeven respectievelijk vóór 18 augustus 2006 zijn aangevraagd, zullen op basis van de huidige subsidiebedragen door EnerQ worden afgehandeld." (pagina nieuws/actueel).

Van de Nu.nl website:

"Het afschaffen van de subsidies levert de schatkist een besparing op van 61 miljoen euro tot 2010."

"Wegens groot succes", dus. Waar hebben we dat eerder gehoord? Juist, ja. Eind 2003, toen de EPR in het riool werd gebezemd en een hele duurzame energie sector (weet u nog wel, oudje: iets met "PV"...) naar de ratsmedee werd geholpen. Dus dan weet u het: na 18 augustus (dat was gisteren) kunt u MEP op uw buik schrijven. Schrijf maar af dat zonnedak of dat windparkje, want "EZ is klaar". Ohne Gewähr, heet dat op zijn Duits, die schadevergoeding moet u maar zien waar u die gaat indienen. Zoek het maar uit.

Van de website van Milieu Centraal, even goed opletten s.v.p., mijn vetdruk!:

"Vanaf 1 januari 1996 betalen huishoudens die elektriciteit afnemen REB (Regulerende Energie Belasting), ook wel bekend als energieheffing of ecotax. Op groene elektriciteit werd een lagere REB geheven om het kostenverschil tussen fossiele en duurzame energiebronnen te verkleinen. De REB-korting voor groene elektriciteit is afgeschaft per 1 januari 2005. Om dit te compenseren zullen de MEP-subsidies verhoogd worden."

Zo, hoe gaan wij die afgeschafte REB-korting nu weer "compenseren", geachte bewindslieden? Blijven schuiven met de centen zal de duurzame samenleving geen millimeter dichterbij brengen, hooggeschatte slimmerikken!

Laatste dan, van nieuwspagina van Werkgroep Zonne-Energie Fryslân, zeer recent nog, 7 juni 2006:

"De vraag (aan CertiQ/EnerQ; PJS/PPV) is of het mogelijk is als de overheid te weinig geld heeft, dat ze dan de MEP stop kan zetten. Antwoord EnerQ: Juridisch is het bijna onmogelijk om de MEP stop te zetten."

Zoiets heet in goed Nederlands: het kan verkeren. Je kunt ook stellen: zelden zo'n volstrekt onbetrouwbare, volstrekt niet serieus te nemen overheid meegemaakt. De stoom komt inmiddels uit de oren bij de voorzitter van WZF, dus ambtenaren: ik zou maar oppassen als ik jullie was.

In Friesland zijn behoorlijk wat grote PV-systemen waarvoor MEP-subsidie is of nog wordt aangevraagd. A.s. maandag 21 augustus wordt bij een PV-eigenaar door NUON een "MEP"-opbrengstmeter en teruglevermeter geplaatst (mag wat kosten...) waarvoor de eigenaar mogelijk zwaar in het schip zal gaan als de MEP inderdaad op slot gaat en hij/zij te laat een aanvraag heeft gedaan. Radio Fryslân** zal er bij zijn, reportage tussen 6h00 en 6h30 en 7h00 en 7h30 in de ochtend. Mooi moment om "wakker" te worden, nietwaar?

Ik heb meteen maar even mijn "schietgebedje" aangepast, om deze weer helemaal aan de teneur des tijds aan te passen.

* De nieuwsbrief die velen van u n.a.v. dat bericht hebben ontvangen was abusievelijk in de tekst met #14, 20 juni 2006 gemarkeerd. Moest natuurlijk zijn #15, 18 augustus 2006. Tja, polderjongen was nogal "van slag" toen hij die nieuwsbrief opmaakte. Excuus.

** Directe link naar Omrop Fryslân Radio Live:

http://www2.omropfryslan.nl/redir.asp?link='http://webcast.xs4all.nl/play.asx?alias=fryslan'&linkID=92452

Meer persberichten, zie aparte PERSMAP


18 augustus 2006: EZ is klaar. Ik weet niet of u het allemaal een beetje heeft bijgehouden, maar we zijn er blijkbaar "klaar" mee, met de "duurzaamheid". Althans, als we onze tovenaarsleerlingen van ons Ministerie van Economische Zaken mogen geloven. We gaan volgens deze wijze mensen onze Kyoto doelstellingen halen voor 2010 (zo? kunt u in de (nabije) toekomst kijken?), en dus kan de stop er op en wordt er vanaf heden geen cent MEP subsidie meer uitgekeerd (voor nieuwe projecten). Alles is blijkbaar al "vergeven", en in 2010 is Nederland "duurzaam". U ziet het nu hopelijk ook klip en klaar, het lag allemaal niet alleen aan onze demissionaire Minister Brinkhorst (wij zijn zeer bedroefd met zijn plotselinge vertrek), maar de Duivelse Hellevuren werden en worden vooral gestookt door die uitzinnige groep ambtenaren die alles wat naar "teruglevering" riekt dit land willen uitfikken, omdat zij he-le-maal niks, maar dan ook NIKS hebben met burgers, coöperaties en bedrijven die hun bloedeigen kapitaal investeren in duurzame energie opwekkende apparatuur, die regelmatig hartstikke schone stroom overschotten op het distributienet invoeden en waar ze een behoorlijke en decente terugleververgoeding voor willen hebben net zoals elders in Europa. Met als steeds belangrijker en niet te verbeteren motto: de vervuiler betaalt en de duurzame opwekker dient te ontvangen.

Ergo: de kraan is nu dus blijkbaar definitief dichtgedraaid, hij is met ambtelijke roestvrij-stalen sloten geblokkeerd, er is voor de zekerheid ook nog maar een onder hoogspanning (deels uit uw zonnestroom gevoed) staand hekwerk omheen gezet, en u moet van goede huize komen wil u ook maar iets voor uw kostbare zonnestroom of windturbinestroom terugzien als u nog niet opgenomen was in het "MEP-circus".

Vergeet niet dat eerst, via een als donderslag bij heldere hemel gepresenteerde "beleidsregel" door de NMa de pechvogels die hun hele dak vol zonnepanelen hebben laten leggen en meer dan 3.000 kWh per jaar op het net invoeden feitelijk gedwongen zijn om het verschrikkelijke "MEP-traject" in te gaan omdat ze anders een bespottelijke "redelijke" terugleververgoeding volgens een waanzinnige gedempte marktconforme vergoeding uit het jaar NUL bij de leverancier mogen vangen. Bij bijvoorbeeld leverancier Essent komt dat neer op een werkelijk verbijsterend miezerige 3,67 eurocent per kWh bij mensen met een Groen Stroom contract over de volledige (!!!) teruglevering. Als dit niet om uiterst bloedserieuze zaken ging, zouden we jankend over de grond liggen rollebollen, zo onwaarschijnlijk clownesk zien deze "duurzame" ambtenaren scenario's er tegenwoordig uit.

M.a.w.: wil je nog iets van je "gestolde kapitaal", de output van je eigen zonnepanelen terugzien, wordt je zo gedwongen om die fooi van 9,7 eurocent/kWh zonnestroom bij de MEP regeling te proberen te scoren. Als je dan alle bureaucratische obstakels overwonnen hebt, je eerst arm hebt betaald aan eenmalige en jaarlijkse inleg, en je dus uiteindelijk na veel vijven en zessen maar liefst iets van 14 eurocent voor je (in Duitsland toch zeker voor 50 eurocent/kWh gewaardeerde en automatisch uitgekeerde) kostbare zonnestroom zou kunnen krijgen, kun je vervolgens in ons bloedeigen gekkenhuis in Endegeest (Oegstgeest) voor de rest van je leven opgesloten worden omdat je dan ook nog eens volgens de NMa transportkosten over de teruggeleverde zonnestroom zou moeten betalen aan de netbeheerder en je kunt fluiten naar de wel bij de "kleine" netinvoeders (3.000 kWh of minder per jaar) te "salderen" transportkosten, energiebelasting en BTW over de opgewekte, kostbare kilowatturen. En, om het "toetje" helemaal af te maken: een iedere idioot die zich nu nog de illusie maakt om zich bij EnerQ en CertiQ te kunnen aanmelden voor dat beetje MEP voor zijn zonnestroomoverschot, zal waarschijnlijk keihard de deur in zijn gezicht geslagen krijgen en de sleutel van die deur vinden zal een heidense klus blijken...

Ja, ja, dat nu is Nederland anno 2006, beste brave burgers. "Duurzaam" energiebeleid wordt niet in "democratisch verkozen organen" als de politiek gemaakt, maar het wordt in niet door ons gekozen of te verkiezen bureaucratenkrochten tot op het bot uitgekleed en tot op het merg uitgezogen. En dan moeten wij natuurlijk heel erg "beschaafde" stukjes blijven schrijven!

Dus dan weet u het: In 2010 is Nederland hartstikke duurzaam, kunnen we knorrend van vreugde achterover leunen, en gaan we van al die nieuw te bouwen kolencentrales alle CO2 uitstoot lekker "duurzaam in de grond stoppen". U gaat mij echt niet vertellen dat die fooi van een 150 miljoen door Wijn verzonnen is. Tenzij dat in een ethanolsubsidie gestoken gaat worden voor zijn paradepaardje, de "lease-auto".

Revoluties zijn om minder begonnen, en het werd tijd dat de mensen die zelf zwaar worden getroffen door deze verbijsterende "mededeling" en diegenen die (veel) verder willen dan dat marginale beetje "Kyoto" bloedgeld, nu echt eens de barricaden opgaan via de Z.P.V., O.D.E., Milieudefensie, Natuur en Milieu, Greenpeace, de kranten, de politiek en anderszins, want onderstaande kan niet anders gezien worden dan een openbare oorlogsverklaring aan de in een betere wereld gelovende medemens door een ministerie wat permanent de weg kwijt lijkt te zijn.

http://www.minez.nl/content.jsp?objectid=44197


18 augustus 2006: Reactie Polder PV op prijsontwikkeling Si-zonnecellen. Vandaag geplaatst in Nieuwsblad Stromen een stukje wat ik instuurde n.a.v. beweringen over prijsontwikkeling van de op silicium gebaseerde zonnecellen. Klik HIER voor het volledige stukje.


17 augustus 2006: California zet dikke punt op de i. Terwijl op het moment dat ik dit typ (12h38) onze 10 zonnepaneeltjes een AC-vermogen tussen de 700 en 805 Watt opleveren, het niet gebruikte overschot volautomatisch op mijn "bank", d.w.z. het mede door ons betaalde distributienet wordt gezet, en er desondanks nog steeds de nodige wereldvreemde figuren keihard blijven bewerken "dat zonnestroom in Nederland niets voorstelt", heeft de Senaat in California eindelijk, na 2 jaar forse tegenwind, maar met ruggesteun van gouverneur Arnold Schwarzenegger, het beroemde "SB1" One Million Solar Roofs Programma goedgekeurd en gaat, als "Arnie" zijn handtekening daar onder gaat zetten (wie gaat hem nog tegenhouden?) California versneld op weg naar het decennium van de Zon. Slechts 4 van de 36 stemmen waren tegen en, het zal u niet verbazen, dat waren enkele (van de verder wel vóór stemmende) Republikeinen die nog niet helemaal door hebben dat je zelfs met zoiets ordinairs als zonlicht goud geld kunt verdienen. Die draaien wel bij als ze eenmaal de zonnecelfabrieken, de adviesbureau's, de PV-systeemverkopers, de installatiebedrijven, en de "hummer-met-zonnepaneeltje-SUV-boeren" als paddestoelen uit de grond zien schieten en niet alleen dikke yuppenvilla's, maar ook huurwoningen en appartementencomplexen in verhoogd tempo met die mooie, sexy paneeltjes bedekt zien worden en er grote hoeveelheden omzet-, winst-, en loonbelasting richting diezelfde Staat gaan vloeien...

OK, de handtekening van de gouverneur moet nog wel gezet worden voordat SB1 de status van wet heeft gekregen, maar als dat gebeurt, wordt samen met het reeds eerder door de CPUC geforceerde "California Solar Initiative" (in totaal 3 en een half miljard dollar investeringen in zon-PV en elektrische infrastructuur in 11 jaar tijd) een programma in werking gezet wat tot de grootste uitbreiding van zon-PV in de Amerikaanse geschiedenis zal leiden, namelijk een decentraal geplaatst vermogen van 3.000 Megawattpiek (equivalent van 6 elektriciteitscentrales).

Meest fundamentele aanpassingen die in het SB1 voorstel zijn opgenomen:

  • de zogenaamde "net metering cap" wordt verhoogd van 0,5 tot 2,5 (en mogelijk in een later stadium zelfs 5) procent van de totale netbelasting per net/distributiebedrijf. Dit houdt in dat minstens 5 maal zoveel meer decentrale opwekking ingevoed mag worden op de lokale distributienetten, en dat die kleine opwekkers allemaal beroep mogen doen op het principe van "net metering", wat min of meer overeenkomt met het Nederlandse "salderen volgens Samsom", en wat Polder PV binnen afzienbare tijd voor u uit de doeken zal doen.

  • uiterlijk in 2011 zou zon-PV een verplicht door bouwers aan te bieden optie moeten zijn voor alle nieuw te bouwen huizen, en de California Electricity Commission (CEC) gaat onderzoeken of het zelfs een standaard onderdeel van toekomstige huizenbouw zal kunnen (moeten) worden.

  • de bedoeling is dat ook de publieke voorzieningen zoals het Los Angeles Department of Water and Power hun eigen zon-PV programma's gaan opzetten, maar omdat de CPUC daarover geen formele zeggenschap heeft dient dat via wetgeving afgedwongen te worden. Het betekent wel dat uit het eerder in het Solar Initiative vastgestelde bedrag van 3,2 miljard dollar voor decentrale PV-installaties een gedeelte van zo'n 800 miljoen overgeheveld zou gaan worden, waardoor er voor de overige systemen "nog maar" 2,4 miljard dollar overblijft het komende decennium. Dit wordt als een onnodige stap terug gezien door critici, maar is wellicht nodig om "politieke slagkracht" op te bouwen en tot een maximale, maatschappijbrede acceptatie van deze "bill" te komen.

Het zat er natuurlijk aan te komen, maar hij is te leuk om hier niet te vermelden:

"California can become the Saudi Arabia of the sun." (Bernadette Del Chiaro)

e-mailtje van collega:

"Subject: koop maar alvast een flesje Californische wijn, poldermanneke. Proost!"

California, het gaat jullie goed. Go, go, go, en laat de olie- en steenkoolboeren een goudgeel poepie ruiken...

http://www.renewableenergyaccess.com/ ... id=45727
http://www.solarbuzz.com/news/NewsNAGO313.htm
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=45664 (zie vooral lezersreacties)

zie ook:
bericht 13 januari 2006: impact van financieringsplannen CPUC
bericht 12 januari 2006: kogel door de kerk bij de CPUC - grafiek met financieringsplannen zon-PV
bericht 1 november 2005: speech van Arnold op 22 oktober 2005


16 augustus 2006: Karwei/PFIXX info zonnepanelen. Via een kennis kwam ik op het spoor van de technische gegevens van de door Karwei verkochte zonnepanelen die door de firma PFIXX geleverd worden (ik had ze wel aangevraagd, doch niet gekregen). Het zijn mogelijk zogenaamde "OEM" panelen (in opdracht gemaakt bij grotere paneelfabrikanten), want een merknaam wordt niet vermeld. Of u moet wat kunnen met de module benaming SI175A, hetgeen een specialist die ik heb geraadpleegd niets zegt. Het blijkt om een monokristallijn zonnepaneel type te gaan. Hiervan wordt beweerd dat deze ook bij bewolkte lucht en minder sterke lichtcondities wat beter zouden presteren dan de dominante polykristallijne types (is echter geen definitieve consensus over, want er spelen meer zaken bij opbrengstvergelijkingen). Specificaties:

specificaties monokristallijn zonnepaneel type SI 175A
Maximum power
nominaal piekvermogen (STC)
175 Wp
Open circuit voltage
open klemspanning
44,2 Volt
Voltage at maximum power
spanning bij maximaal vermogen
35,8 Volt
Short-circuit current
kortsluitstroom
5,25 Ampère
Current at maximum power
stroomsterkte bij maximaal vermogen
4,89 Ampère
Powertolerance
tolerantie van het vermogen
± 5 %
Maximum system voltage
maximale systeemspanning
700 Volt
Temperaturecoefficient current
temperatuur coëfficient stroom
+0,09 %/°C
Temperaturecoefficient voltage
temperatuur coëfficient voltage
-0,34 %/°C
Length
module lengte
1.573 mm
Width
module breedte
824 mm
Thickness
module dikte
40 mm
Weight
module gewicht
15,9 kg
Cell dimensions
afmetingen zonnecellen
125 x 125 mm
Number of cells
aantal zonnecellen
72 stuks
Celltype
type zonnecellen
monocrystalline
Operating temperature
te gebruiken temperatuur traject
-40°C - 90°C
Glasstype
type glas
frontside tempered
3,2 mm

De "match" van de Exendis Gridfit omvormer met dit paneel is een goede, maar er is ook nauwelijks keus om 1 (kleine) omvormer op dit type paneel aan te sluiten. Volgens de geraadpleegde specialist zou zelfs een "oude" Philips EVO300 (productie inmiddels ondergebracht bij het Duitse Steca) hiervoor niet in aanmerking komen. Voor 2 panelen heeft u uiteraard 2 parallel aan te sluiten Gridfit omvormers nodig. Er kan maximaal 250 Wp (DC) aan zonnepaneelvermogen op de inputzijde aangesloten worden, en het uitgangsvermogen van de Gridfit is maximaal 200 Watt aan AC zijde. De datasheet van de Gridfit 250 Watt (DC) omvormer is te vinden op de website van Exendis.

Al met al dus zo te zien een kwalitatief goede aanbieding, zei het dat de prijs aan de hoge kant is, en u dan ook nog zelf de installatie moet doen. Vergeet s.v.p. geen apart productiemetertje te kopen (zou er eigenlijk bij moeten zitten, is apart te koop), zodat u in de gaten kunt houden hoe de productie is en u kunt ervaren hoe deze wisselt met de lichtcondities en door de seizoenen heen. Niet vergeten regelmatig meterstanden op te schrijven, en maak daar maar eens een simpel grafiekje van. Zeer leerzaam en uitnodigend om uw elektra verbruik nog verder terug te dringen!

Andere berichten over de aanbieding van Karwei/PFIXX:

4 augustus 2006 (tekst aanbieding iets aangepast)
28 juli 2006 (oorspronkelijke aanbieding, met kritische kanttekeningen van Polder PV)

zie ook een leuke discussie rond een new-energy.tv uitzending over laatstgenoemd bedrijf:
http://www.energieportal.nl/component/option,com_smf/Itemid,27/topic,155.new/

PFIXX SOLAR SYSTEMS B.V.
Grensstraat 18
7041 GZ 'S-Heerenberg

T : 0 314 674 125
F : 0 847 465 972
I : www.pfixx.com
E : info@pfixx.com

(Montferland/Gelderland, vlakbij Emmerich)
Postbus 241
7040 AE 'S-Heerenberg

16 augustus 2006: "We need more energy and we need it now". Oliedomme Amerikanen. "... this is an American-made problem that requires an American-made solution." Klinkt leuk en strijdvaardig, maar de intentie is hartstikke fout. De Republikeinse Congres afgevaardigde Devin Nunes ziet weinig heil in het "opvoeden" van zijn aan olie en verspilling verslaafde landgenoten en wil bij wijze van spreken Alaska (groot deel natuurreservaat) effe snel plunderen van de olie om "renewables" te financieren. Oliedom, maar dat zijn we inmiddels wel gewend van sommige van die jongens. Als je niks aan de verslaving aan olie en de wijze waarop die samenleving is ingericht doet, blijft het dweilen met de kraan open en schiet het allemaal geen ene moer op. Lees heel goed de soms nog oliedommere reacties onderaan het artikel, al zijn er "Thank God" ook nog slimme Amerikanen die het allemaal maar niks vinden en liever het Department of Defence laten strippen van de godsonmogelijke hoeveelheden geld die dagelijks door het land uitgegeven worden aan "blood for oil" in Irak (Pentagon budget is een miljard dollar per dag...).

http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/reinsider/story?id=45700


 
^
TOP

15 augustus 2006: Marktprijs stabilisatie PV-modules??? Bij een kort bezoekje aan de zeer goede website van Solarbuzz viel me op dat de moduleprijzen (zeker op de Europese markt) alweer een tijdje lijken te stabiseren na een tijdlang behoorlijk omhoog geschoten te zijn, vooral door het extreme verschil in aanbod van solar-grade Silicium en de onveranderd hoge vraag. Het lijkt er op dat er dus een voorzichtige trendbreuk aan het plaatsvinden is, en mogelijk dus zelfs al veel vroeger dan de analisten verwacht hadden. Natuurlijk wel even afwachten, want dit soort markten zijn binnen de kortste keren weer "overspannen", met mogelijk negatieve gevolgen voor de marktprijzen. Maar leuk is dat wel, dat horizontale streepje. Cross your fingers dat die curve zijn "top" heeft gehad en dat die vanaf heden weer lekker gaat dalen...


Flattening of market retail price curve for solar PV-modules (in particular for
the European market) seems good news in exciting times: strong, continuous
growth of markets, despite the "shortage" of solar grade Si.
Source: © 2006 Solarbuzz, LLC


14 augustus 2006: Nieuwe ontdekkingen met Google Earth. Af en toe heb ik een gaatje en dan kan ik het niet laten om even de wereldbol af te schuimen naar vanuit de ruimte zichtbare cq. gefotografeerde zonnepaneeltjes en, liever nog: grote systemen. Het duurde even, maar mijn geduld werd beloond. In Wassenaar trof ik, vlak bij het hoofd van de mogelijke eigenaar, een leuk systeempje van 12 panelen op een schuurdak van een landgoed wat schreeuwt om nog meer paneeltjes (Raaphorstlaan).

Tevens, uitermate curieus, en al eerder op een van mijn vele kaarten van Duitsland met name gesignaleerd, een bizarre "Photovoltaik-anlage" aan de rand van een van de meest afgrijselijke gebieden van Nordrhein-Westfalen: het met gigantische bruinkool dagbouwmijnen vergeven plateau van de Jülische Börde. Vlak bij Frimmersdorf staat daar moederziel aan de "Energiestraße" (...) een PV-parkje wat eruit ziet als een soort proefcentrale voor verschillende typen zonnepanelen en wat, bij nader onderzoek, eigendom van de bruinkool gigant RWE blijkt te zijn, evenals de naburige windparkjes...

De foto's van Frimmersdorf-Neurath staan op een uitgebreide pagina die ik aan dat gruwelijke fenomeen "dagmijnbouw" van bruinkool heb gewijd, en waar we in het jaar 2000 bij een andere mijn een verbijsterend stukje van hebben gezien tijdens een fietsvakantie door het gebied.

Alle foto's en kaartmateriaal staan op mijn "Polder PV subsite" op de oude server.


13 augustus 2006: Productierecords in Bavaria Solar Park Duitsland. Uiteraard is de recordmaand juli 2006 ook niet aan onze oosterburen "ongemerkt" voorbij gegaan. De zonnestroom kilowattuurtjes vlogen daar de talloze omvormers uit, groot of klein. Ook in een van de grootste, door het Amerikaanse Powerlight Corporation aangelegde zonnestroomparken van het land, het op drie verschillende lokaties liggende "Bavaria Solar Park", met het aan het nieuwe Rijn-Donaukanaal liggende "Mühlhausen" (6,3 MWp) als grootste onderdeel. De mensen die zich hebben "ingekocht" in het inmiddels al lang gesloten (zwaar overtekende) Solarenergiefonds Bavaria van Deutsche Structured Finance (DSF) konden tevreden "achteroverleunen", aldus onderstaand gelinkt bericht op de Solarserver website.

Het in totaal 10,1 MWp grote projekt genereerde een record hoeveelheid zonnestroom van 2.135.932 kWh in juli, wat ongeveer 52 procent meer is als wat gemiddeld genomen in een julimaand op deze lokatie en met de gerealiseerde 1-assig zonvolgende installaties verwacht mag worden. Komt neer op een onvoorstelbare genormeerde maandproductie van 211,5 Wh/Wp, vergelijk dat maar eens met de 146,7 Wh/Wp die Polder PV (theoretisch) behaald heeft in dezelfde maand. Maar daar moet wel bij gezegd worden dat het uiteraard om toplokaties gaat (al is het in het binnenland, de lokaties met de meeste zoninstraling worden hiervoor geselecteerd), het gaat om 1-assig zonvolgende PV-systemen (Polder PV heeft een vast opgesteld systeem zoals 99,9 procent van de particuliere opwekkers), en er worden natuurlijk alleen maar onderdelen gebruikt die de hoogste rendementen zullen geven en een zeer hoge kwaliteit en hoge betrouwbaarheid hebben. 2 juli gaf in het BSP project het record te zien, bijna 95.000 kWh (normaal zou er in juli gemiddeld 45.000 kWh op een dag geproduceerd worden), neerkomend op een genormeerde productie van 9,41 Wh/Wp. Het record voor Polder PV bedraagt tot nu toe 6,57 Wh/Wp voor de 93 Wp AC modules op 1 juni 2000, en 6,68 Wh/Wp voor de 108 Wp AC modules op 24 juni 2002 (zie grafieken genormeerde dagopbrengsten).

Het mag duidelijk zijn: tijdens de peperdure piekbelaste uren wordt er in Duitsland, Nederland en elders op de wereld op dat soort kritische momenten uitermate nuttige, grote hoeveelheden superschone stroom opgewekt die de drama's veroorzaakt door de overbelaste fossiele energiecentrales helpen verlichten, en die fors bevorderd dienen te worden door prikkels in de markt in te bouwen om die zonnestroomproductie niet alleen met kracht te bevorderen, maar vooral ook om die naar rato financieel te belonen i.p.v. af te straffen zoals het in Nederland dreigt te gebeuren.

Beide hier onder gelinkte weblinks bevatten kleine foto's van 2 van de BSP sites, Mühlhausen resp. Günching.

http://www.renewableenergyaccess.com/ ... id=8900086D207859545B512727747F1A76?id=43928 (ouder bericht over doorslaand succes energieproductie Bavaria Solar Park)
http://www.solarserver.de/solarmagazin/news.html#news5698 (juli records 2006)


13 augustus 2006: Stuivertje wisselen. Sinds het Shell Solar project Espenhain bij Leipzig ooit "het grootste" PV-park ter wereld was (maar liefst 5 MWp), is de race voor de grootste nooit meer opgehouden. Het ene na het andere bedrijf wil een nog groter zonnestroompark bouwen om - voor zolang als het duurt - de pers schijnwerpers op zich gericht te hebben en het dus makkelijker wordt om investeringen te kunnen aantrekken. Een extreem dynamische markt, zo is gebleken, en Polder PV heeft er al regelmatig over gerapporteerd. Nog geen week geleden kondigde ik aan dat ditmaal City Solar AG in het Spaanse Alicante een 20 MWp centrale gaat bouwen, maar een bericht op de website van het Duitse klassetijdschrift Photon spreekt nu alweer over een 40, mogelijk 70 MWp centrale, wederom in Duitsland, uiteraard weer nabij "Silicon Valley" stad Leipzig. De centrale zou gerealiseerd moeten worden op het terrein van het voormalige militaire vliegveld van het O. van Leipzig gelegen Brandis waar ooit de Duitsers in de dertiger en veertiger jaren van de vorige eeuw met oorlogstuig experimenteerden en later het Sovjet Rode Leger domicilie had. De gemeente en de bevolking is er helemaal voor, en het nog vrij onbekende in Bolanden in de West-Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz (NO. van Kaiserslautern gelegen) gezetelde Juwi Solar AG (vooral in wind en enkele kleinere PV-projecten ervaring opgedaan), gaat de kar trekken. Men heeft zich nog niet uitgesproken over het in te zetten PV-module type, dus de uiteindelijke projectgrootte cq. het opgestelde nominale vermogen is nog onbekend, maar 40 MWp wordt als een serieuze, haalbare "ondergrens" gezien.

Solar irradiation graph © from PVGIS © European Communities, 2002-2006
star: new 40/70? MWp PV-plant planned E. from Leipzig, BRD
Site of new "largest PV-project" (red circle), possibly 70 MWp, on premises of old military airfield of Brandis, app. 20 km. east from the centre of East German "PV-Silicon Valley City" Leipzig.
Map
fragment © 1994-95 ADAC Verlag München

Saillant detail: in een vroeger stadium heeft het voornoemde City Solar AG een claim gehad op dit terrein, maar zij zijn dus naar het nog zonniger zuid Spanje uitgeweken, blijkbaar omdat de financiële risico's van hun project destijds als te groot werden ingeschat. Hoe groter dit soort projecten, hoe riskanter, uiteraard. Het Duitse Solon had zich ook bijna financieel "verslikt" in de tot nu toe grootste gerealiseerde PV centrale, de met hun Solon Movers voorziene 12 MWp PV-centrale bij Erlasee in Beieren.

Volgens bedrijfsleider Lars Falk van Juwi Solar worden verder nog geen details naar buiten gebracht over het te realiseren project omdat de onderhandelingen nog niet afgerond zijn. Zijn stellingname: "Im Fußball kann auch in der letzten Minute vor der Verlängerung ein Tor fallen." Niet op zijn achterhoofd gevallen, die meneer Falk...

En voor wie gaat lopen muiten dat die Duitsers getikt zijn om in zo'n gebied met "lage zoninstraling" zo'n krankzinnig groot PV-project te realiseren, moet eerst maar eens de piekprijzen voor elektriciteit van deze zomer gaan bekijken en even een inventaris maken van de zware industrie en hoge bevolkingsdichtheid in de regio Leipzig. Die Duitsers zijn superslim bezig, en geven de rest van Europa het nakijken. De "Grüne Grenze" (NL/BRD) is de grens tussen twee radicaal verschillende werelden.

Op naar de volgende. Wie biedt?

http://www.photon.de/news_archiv/details.aspx?cat=News_Archiv&sub=Wirtschaft&pub=1&parent=448


11 augustus 2006: Treffende citaten. Ook zo moe van dat gezeur over het "amendement Samsom"/artikel 31-C van de gewijzigde Elektriciteitswet? In California weten ze als geen ander dat je op alle "i"s van wetsartikelen puntjes moet zetten en het "interpretatieproces" scherp in de gaten moet blijven houden om te voorkomen dat belanghebbenden er met de "verkeerde interpretatie" vandoor gaan en de indiener van het amendement (en de slachtoffers) met een zware kater achterlaten. Twee opmerkelijke citaten, al uit 2001; zie de citatenpagina, met bronverwijzingen.


10 augustus 2006: Oudemannenhumor. Tja, het valt niet mee om de rug recht te houden tegenwoordig, met alle rioollucht die er uit de bureaucrateninstanties komen en de aan het misdadige grenzende sabotering van "de bedoeling van de E-Wet". Gelukkig zijn er ook tegengeluiden, dus daar zullen we ons maar door laten inspireren. Op de pagina met dezelfde titel, bijvoorbeeld...


10 augustus 2006: Het failliet van de bureaucratie. In een complexe samenleving woekert de bureaucratie tomeloos voort, en als we niet uitkijken gaan we er aan onderdoor. Als de zwaar onder druk staande burger naar duidelijke informatie vraagt die hij nodig heeft om "overeind" te blijven in die bureaucratie, hoort hij goed geholpen te worden anders is het eind zoek. Vanwege de complexiteit worden dus de vragen aan de informatiebalies steeds ingewikkelder, en dat begint de bureaucraten zwaar op te breken. Recent gevolg: een noodmaatregel met stopzetting van de beantwoording van consumentenvragen bij het College Bescherming Persoonsgegevens van 7 augustus tot 1 oktober. Is dit ons voorland voor als de chaos op de energiemarkt (totale puinhoop bij de "uitvoering" van artikel 31-c m.b.t. salderen van zonnestroom) ook de burelen van de NMa gaat bereiken??? Uit verschillende reacties van zonnestroom producenten die bij de NMa aan de bel hebben getrokken n.a.v. grote problemen bij de naleving van de Wet (Artikel 31-c) begint het daar wel op te lijken. De reacties van de NMa zijn niet bepaald bemoedigend of daadkrachtig te noemen...

http://www.cbpweb.nl/documenten/med_20060807_stop_uitg_vzaken.shtml?refer=true


10 augustus 2006: Stroomwerk in financiële problemen. Eigenlijk ben ik niet verbaasd. De talloze problemen met de van OK4 omvormer voorziene zonnestroomsystemen die door het bedrijf aan veel particulieren zijn geleverd was nog niet eens het begin van een oplossing voor in zicht, en de markt is natuurlijk helemaal in elkaar gedonderd, maar desondanks is dit een zoveelste klap in het gezicht van de PV-markt in Nederland. Onduidelijk is wat precies de "problemen" zijn, maar hier is duidelijk meer aan de hand dan "slechts" een paar niet betaalde rekeningen, als we goed tussen de regels door lezen. Hier gaan heel veel mensen slapeloze nachten van krijgen, want of het hier bij zal blijven is koffiedik kijken. Wat een eeuwige doodzonde voor zo'n goed in de materie zittend pionierend bedrijf... De websites van zowel Stroomwerk zelf als de "doorstart" SolarAccess waren vannacht (01h23) nog steeds in de lucht in ieder geval. Voor hoe lang nog? Lees en huiver!

N.B.: (nagekomen 10 augustus 2006): In een reactie op een bezorgde vraag van me antwoordde Esther Zumpolle van Stroomwerk dat het bedrijf "gewoon" doorgaat maar dat ze over de "veiling" niets kunnen vertellen...

http://www.destentor.nl/deventer/article559395.ece


10 augustus 2006: En weer een nieuwe zonaanbidder. Het Tweakers Forum wat Jeroen Haringman heeft "aangesticht" loopt zo vreselijk hard, en er staan zulke leuke "posts" op (18 pagina's al beste Jeroen, toppertje!), dat menig 'ollander enthousiast is geworden voor de zon en aan die vermaledijde "dure" zonnepaneeltjes wil. De laatste is "xian" die inmiddels ook om is: "... door dit topic ben ik weer helemaal enthousiast geworden over zonne-energie. ... offertes zijn al aangevraagd..." Dat er nog velen mogen volgen. Alle daken van Nederland vol, s.v.p.!

Enne, beste Jeroen, de appels zijn reeds gekocht... ;-)

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/26277440#26277440


 
^
TOP

9 augustus 2006: De foutste Hummer die er is! Ik kreeg weer eens een e-mailtje uit China. Of ik "belangstelling" had voor wat gadgets met zonnepaneeltjes. Altijd leuk, natuurlijk, maar ik ben al verzadigd. Bovendien zat er wel een hééél erg "fout" gadget bij, wat zeker niet op dit adres thuishoort. De firma Biohummer® vertelt u waarom... Toch dom wezen? OK, het is uw geld:

http://www.k-bear.com.cn


9 augustus 2006: Zoet en zuur. Op mijn (elektronische) bureau liggen permanent stapels bloedinteressant nieuws, zowel met halleluja! berichten (40% mondiale groei zon-PV, tegen alle klippen op), als (zeer) vervelende berichten (continue ... nationale tegenwerking van teruglevering van zonnestroom aan het net en sabotage van E-wet artikel 31-c). Ik moet continu kiezen. Da's moeilijk, want ik ben ook maar een mens, en mensen kunnen blijkbaar slecht kiezen (zie treurnis in Den Haag). Soms "glipt" er dus iets tussendoor, want ik heb maar tien vingers en die hersencellen staan continu ... in alarmfase rood als ik niet oppas. Vergeeft u mij s.v.p. mijn zonden als ik een van u komend bericht in alle geweld "vergeet" of door het enorme aanbod terzijde leg. Ik probeer op Polder PV, zoals het een goede biologische saladedressing betaamt, zo goed mogelijk beide, dus zowel zoet als zuur. Dat Zalm dat na elkaar wil, en wel in de verkeerde volgorde (zou het "zoet" wel komen???), zullen we maar wijten aan het feit dat vette vis slecht met een van olijfolie druipende salade samen gaat. Kan hij ook niks aan doen. Hier is het beste (persoonlijke) recept voor de i-de-a-le salade met dressing:

Verse sla uit de moestuin. Als u goudsbloemen (oranje) en/of komkommerkruid (ook wel bernagie, Borago officinalis, blauw) en/of Oostindische kers (vorstelijk knaloranje met beetje honing) in bloei hebt staan: handje bloemen mee voor de (eetbare!!!) versiering! Versgeplukte cherry-tomaatjes van de biologische boer op de boerenmarkt, uiteraard afgewogen in zelf meegenomen zakje en niet in zo'n walgelijk, eenmalig plastic bakje. DIKKE teen knoflook van eigen (Hollandse!) teelt (tip: eind december keiharde knoflookbollen kopen, tenen beetje uitpellen, pas op groeipunt, en op 5-10 cm. afstand in de ijskoude grond duwen, iets onder oppervlakte: succes verzekerd, oogst in de zomer, goed laten drogen!). Sla wassen, met de hand versnipperen (niet snijden), in droogtrommel vocht er af slingeren. Sla in schaal (tip: schoongemaakte glazen deur van langs kant van de weg gevonden wasmachine, leuk!), doormidden gesneden cherrytomaatjes erbij en evt. extra belegen biologische kaas in kleine stukjes gesneden erdoor. Dressing: glazen potje vullen met flinke hoeveelheid biologische, koudgeperste olijfolie, knoflookteen geperst erdoor, zout erbij, verse basilicum of (gedroogde) oregano, beetje peper, zelfgeperst citroensap van biologische citroen (azijn of het vrijwel identieke "sap" uit de augurkenpot mag ook), dikke theelepel Pesto Vegetale (TerraSana), en dan, de "magic trick": afronden met een dikke scheut fair-trade honing. Goed roeren, probeer beetje dun-stroperige consistentie te krijgen, zelf experimenteren met verhoudingen. Pas vlak voor het opdienen dressing door de salade, voorzichtig omscheppen. Handje zonnepitten erover, voorzichtig de bloemen er over rangschikken, en uw gasten willen elke dag weer bij u komen eten, succes verzekerd!

Wie weet het e-mail adres van de Minister van Financiën?


8 augustus 2006: Wie heeft die naam verzonnen? In Eindhoven viel het net weer eens uit (kort na die spectaculaire explosie van een flink trafostation in Woensel met ruim 4½ uur stroomuitval als gevolg op 8 juli, en de recente problemen op Goeree) en zaten mensen gisteren alweer ruim 2 uur zonder stroom:

"Door een storing bij Essent is de stroom uitgevallen in het gebied Woensel-Oost.
Een hoofdverdeelstation in Woensel-Oost en diverse wijkstations zijn uitgevallen o.a.:
Muzenlaan, Venuslaan, Eeuwig Licht."

Let op die laatste: wijkstation "Eeuwig Licht". Ik lag in Leiden bijkans over de grond te rollebollen, de tranen biggelden over mijn wangen...

Heeft u ook last gehad van een stroomstoring? Gaarne melden aan Polder PV, met datum, tijdstip uit/aan, duur, byzonderheden, en lokatie. Liefst (ook) een weblink, indien aanwezig. Kijken of het echt steeds erger lijkt te worden.

Als het net uitvalt, valt ook uw netgekoppelde zonnestroom installatie stil. Als u een fors systeem heeft, en midden op de dag valt het net weg, zou u dat wel eens een behoorlijke hoeveelheid kilowattuur productie kunnen schelen, midden op piekuren wanneer uw stroom feitelijk het meeste waard is (90 eurocent/kWh op de APX, tijdens de recente hittegolven). Die zou u dan moeten kunnen claimen bij uw netbeheerder.

Net in het NOS Journaal een "leuk grafiekje" van brancheorganisatie EnergieNed met de "meevallende" uitval van het net in Nederland gezien. Tja, kan ik ook, zo'n grafiekje met de gemiddelde uitvaltijd per huishouden (plm. 25 minuten/jaar). Zegt niks over het aantal keren dat er uitval is geweest, geachte heren! Jullie weten als geen ander dat de pleuris gaat uitbreken als er niet ultrarap iets aan een zoveelste netstoring gedáán wordt, dus dat grafiekje hoeft nog NIKS te zeggen. Weten ze ook al in Duitsland, daar wordt inmiddels extern bijgehouden hoe vaak en hoe lang dat net uitvalt. Is extreem belangrijk voor al die daken vol zonnepanelen namelijk. Die doen dan niks. Vinden de netbeheerders vast leuk.

Overigens, al snel reactie van hier onder genoemde collega:

"Ik denk dat ze die straat maar moeten hernoemen naar: “Bijna altijd Eeuwig Licht”."

http://www.nre.nl/Pagina.asp?ID=4000019


8 augustus 2006: Dankbare PV-collega. Je hoort tussen de regels door soms knetterende vloeken en tieren als een tempelier, bij e-mails die over de teruglevering van zonnestroom aan het door ons allen betaalde distributienet gaan. Maar eigenlijk zijn die zonnestroom eigenaren in wezen een ontzettend goedlachs, vriendelijk volkje! Ik kreeg de volgende e-mail binnen van iemand die elektra afneemt van de leverancier NRE (voormalig nutsbedrijf regio Eindhoven):

-- Wij krijgen stroom van NRE.
-- NRE is sinds enige tijd van E-on.
-- E-on heeft een centrale in Leiden. (PPV: STEG gasgestookte centrale voor productie stadsverwarming en elektra)
-- Jouw panelen hangen vast aan die centrale.
-- Dus lever jij mij indirect stroom.
-- Vandaar dat jij natuurlijk zo'n hoge opbrengst had in juli (vanwege mijn verbruik). (PPV: zie bericht 31 juli 2006)
-- DANKJEWEL PETER!

Dank voor deze dank, geachte collega, graag gedaan! Ik zou volgaarne meer van dat soort aardige PV-collega's zien in ons krenterige, doch zeer zonnige kruidenierslandje...


7 augustus 2006: Ecostream en PowerLight: schuif maar weer een plaatsje op (naar beneden) ... Want niet jullie recent aangekondigde 14 MWp centrale in Albujón (Murcia, Spanje; Ecostream), noch jullie "high-speed" 11 MWp centrale in Serpa (Zuid Portugal; PowerLight) zal "de grootste" worden in 2007 als de snode plannetjes van het in het Duitse Bad Kreuznach zetelende City Solar AG doorgaan zoals de bedoeling is. In de Zuidoost Spaanse provincie Alicante, zetel van het energie zuipende vakantie lustoord Benidorm, wil het bedrijf namelijk op een nog ongespecificeerde plek (e-mail met "geïnteresseerde vraag" is reeds de deur uit*) in de nazomer van 2007 al een 20 MWp zonnestroomcentrale klaarstomen, bestaande uit 200 units van elk 100 kWp die opgebouwd zullen worden uit de reeds bij eerdere "Duitse kruimelprojectjes van 1-4 MWp" gebruikte TÜV-gecertificeerde zonnepaneeltjes met de merknaam "City Solar PQ 200" (Q-cells 6QL zonnecellen, 195-225 Wp 72-cels panelen bij een systeemspanning van max. 1.000 Volt), die in 100.000 stuks op een oppervlakte van maar liefst 71 "voetbalvelden" (wie zoekt de sociale achtergronden van die veelgebruikte standaardmaat uit?) zijn beslag zou moeten krijgen. Komt neer op zo'n 500.000 vierkante meter. Men wil in 4 tot 5 weken 2 Megawattpiek (goed lezen: dat zijn zo'n 10.000 van die 200 Wp paneeltjes in een maand tijd) aan het distributienet gaan hangen. Op onderstaande projectlijst van City Solar AG vindt u enkele "leuke" projectjes die in Duitsland zijn gerealiseerd, o.a. een zonnepaneel veldje langs een landingsbaan van het kunstmatig buiten het Kyoto Protocol vallende luchtvaartverkeer....

30 miljoen kilowattuurtjes voor 24.000 huishoudens per jaar zou dat moois allemaal moeten gaan opleveren. Maar 1.250 kWh per Spaans huishouden? Bestaat Alicante afgezien van Benidorm uit alleen maar schaapsherder hutjes??? Maar alla, niet moeilijk doen, weer een stapje groter dus. Oh ja, CO2 uitstoot reductie bedraagt 30.000 ton/jaar. BP mag wel op gaan schieten daar in het Portugese Moura, anders is het te laat voor hun 62/50 MWp "deal" als het zo doorgaat. Men is daar nog "in onderhandeling", en ik sta op de mailing list, dus dat hoort u dan wel.

*Op 10 augustus 2006 kreeg ik een reply van de perswoordvoerder van City Solar AG. Het park wordt landinwaarts en ongeveer 100 kilometer ten noorden van Alicante aangelegd; dit zou volgens mijn Michelinkaart op ongeveer 20 kilometer ZW. van Valencia in de gelijknamige provincie neer moeten komen.... We zullen het vast wel horen als het zover is.

http://www.city-solar-ag.com/index.php?id=77#1554 (persbericht Alicante 20 MWp)
http://www.city-solar-ag.com/index.php?id=83.html (eerdere projecten van City Solar AG)


7 augustus 2006: Atoomenergie lik op stuk - nieuwe Franse tarieven voor terugleververgoeding goedgekeurd. Ik had al eerder in een Franse bron een niet bevestigd "gerucht" gezien, maar nu is het dus zeker: de Atoom Staat Frankrijk heeft een door het parlement goedgekeurde "volwassen" terugleververgoeding voor op het distributienet ingevoede zonnestroom. Pas toen ik weer eens de website van het zeer goed geïnformeerde ENF bezocht, werd duidelijk hoe dat geregeld bleek te zijn. Na schriftelijke toestemming voor vertaling gekregen te hebben van Kit Temple, directeur van ENF, volgt hier de (vrije) vertaling van hun bericht over dit toch weer zeer verrassende nieuws.

© Bron/source: Kit Temple, 28 juli 2006, ENF website (Thanx, Kit!).

"Het Franse parlement keurde de nieuwe terugleververgoedingstarieven voor zon-PV op 10 juli 2006 goed. Deze tarieven zijn iets afwijkend van degene die door de Franse premier Dominique Villepin in november 2005 werden aangekondigd (zie ENF artikel van 17 november 2005).

Jean-Yves Quinette, projectmanager van het Franse duurzame energie advies- en projectbureau Tecsol vertelde ENF dat het nieuwe terugleveringstarief € 0,30/kWh bedraagt voor alle particuliere en commerciële installaties, met een speciaal tarief van € 0,55/kWh voor zgn. BIPV (“building intergrated PV”) toepassingen waarbij de zonnepanelen deel uitmaken van het gebouw. Daarbij moet gedacht worden aan een integratie met een praktische functie zoals een veranda, balkon, of raam, of zelfs als onderdeel van een dak (denk aan glazen overkappingen bestaande uit doorzichtpanelen; PJS), maar dus niet als simpele opbouw op het dak met een ondersteunings-constructie.

Een hoger tarief van € 0,40/kWh wordt uitgekeerd voor Corsica en de zogenaamde “DOM” departementen (“departements outre-mer”) als Guadeloupe, Frans Guyana, Martinique en Réunion, maar ook daar is het speciale “BIPV” tarief even hoog, € 0,55/kWh dus.

De nieuwe tarieven zijn geldig voor iedereen die een “terugleverings-contract” heeft afgesloten vanaf 1 januari 2006 met het nationale energiebedrijf E.D.F. (Electricité de France). Mensen die een eerder contract hadden afgesloten krijgen een lager tarief."

Commentaar Polder PV
Goed nieuws dus, voor Franse "geiteharenwollensokkenbreiers" of andere normale mensen die zo snel mogelijk een "duur" PV-systeem op hun dak willen om zelf duurzame energie op te wekken en daar een deel of, als toekomstige parlementen de duurzame zaak aan het hart "gebakken" hebben (om in terminologie van ons aller B. te blijven), mogelijk zelfs het gehele systeem er binnen een jaar of 15-20 eindelijk weer helemaal "uit" te hebben. De terugleververgoeding is weliswaar minder dan in machtig Duitsland, maar het land is door de bank genomen ook een stuk zonniger door de gemiddeld zuidelijker ligging, dus het is niet helemaal terecht om dat zomaar naast elkaar te zetten.

Uiteraard is bovenstaande niet het hele verhaal, ik heb inmiddels de link naar het "officiële" document van het Franse Ministerie van Economische Zaken te pakken en hoop, met hulp van mijn Franse bovenbuurvrouw, kaas te kunnen maken van de ins en outs van dit behoorlijk ambtelijke document. Als het gelukt is krijgt u wel een berichtje, met eventuele byzonderheden. Heel belangrijk natuurlijk is voor hoe lang die tarieven gehanteerd zullen worden, want als die binnen de kortste keren overboord gekieperd worden, hebben de Fransen daar natuurlijk weinig aan. Stabiel beleid is het beste beleid, en daarvoor dient dit alles in zeer degelijke duurzame energie wetgeving ingebed te worden waar niemand de komende 15, 20 jaar, aan zal cq. durft te komen.

Let trouwens in het oorspronkelijke bericht op de ENF site op die leuke passage over concurrentie van andere energiebedrijven, die in het nieuwe bericht helemaal niet voorkomt. En, natuurlijk, dat leuke "gifaddertje" onder het gras dat de aanvrager een contract met die mondiale energieREUS E.D.F. moet hebben om aanspraak te mogen doen op die leuke vergoeding van, in ieder geval, 30 euricent/kWh. Vergeet niet dat de "liberalisering" van het decennialang door de Franse Staat gecontroleerde, en hoge inkomsten genererende E.D.F., nog in de verste verte niet zo ver is als menig ander Europees land, en dat er vast nog wel het een en ander "speelt" op de achtergrond waar we geen weet van hebben maar wat wel flinke invloed kan hebben op de te voeren of de gesuggereerde duurzame energie politiek. De Franse Staat heeft een reputatie hoog te houden op het vlak van "centraal, vanuit Parijs gedicteerd beleid", en denk niet dat ze dat zomaar even overboord gaan kieperen. Die atoompjes blijven die "te liberaliseren markt" nog wel een tijdje volkomen verzieken als het aan de oppermachtige kernsplitsingslobby ligt, daar kunt u vergif op innemen.

Enquête/Intermezzo
Maarrrr: gelukkig is daar nog die Franse burgerbevolking, die zich al lang geen rad meer voor de ogen laat draaien en in een recente enquête de "Force de Frappe" bureaucraten in Parijs een heel vies groen poepie lieten ruiken. Telefonisch onderzoek dd. 21-22 juli 2006 onder 1.006 personen (aan de hand van gevraagde gegevens onderverdeeld in diverse subgroepen) door Études Marketing BVA in opdracht van Agir "pour l'environnement", een milieuorganisatie, dus. Is ook te merken aan de wijze waarop gevraagd wordt, maar alla, dat doet de atoomlobby net zo hard. Dan bent u in ieder geval gewaarschuwd, en hopelijk telt een gewaarschuwd mens nog steeds voor twee. Let ook op de disclaimer in het document, onderaan p. 2. Resultaten enquête:

(1) Is kernenergie volgens u een riskante technologie?
Ja: 81%, Neen: 18%, Geen Antwoord (NSP, "ne se prononce pas"): 1%

(2) Is het volgens u normaal om 3 miljard euro te investeren in een nieuwe kerncentrale?
Neen: 54%, Ja: 42%, Geen Antwoord: 4%

(3) Wat vindt u van een initiatief om een referendum te organiseren waarin de Franse burger kan aangeven dat hij/zij (op termijn) af wil van de kernenergie ("sortie du nucléaire")?
Geheel en al eens: 43%, nogal mee eens: 37%, nogal mee oneens: 8%, geheel en al oneens: 11%, Geen Antwoord: 1%

(4) Voor de inzet van energie dienen de volgende bronnen ontwikkeld te worden (meerdere antwoorden mogelijk):
Duurzame energie: 84%, Besparing*: 77%, Kernenergie: 31%, Geen Antwoord: 3%

*vrije vertaling van de fraaie term "La maîtrise de l'énergie" wat, letterlijk vertaald, "beheersing" van het energieverbruik betekent.

Niet slecht, hé, voor een "moderne Atoom Staat"? OK, het blijft een enquête, maar er is duidelijk "iets" aan de hand in het Frankrijk van atoombommengooier Chirac...

Tot slot
Op de website van het op ENF geciteerde Tecsol staat een link met een kort berichtje in het door dat bedrijf uitgegeven tijdschrift "Plein Soleil" (vert.: "Zon Genoeg"...) met daarin de verwijzing naar het oorspronkelijke "feed-in" document voor zon-PV in "Le Journal Officiel". Zeg maar, de Franse Staatscourant. In dat stukje de volgende passage: "Les professionnels s'attendent à une forte croissance du marché qui devrait passer de 6 MW en 2005 à 50 MW en 2010". Ergo, met deze terugleververgoeding wil de Franse Staat blijkbaar bereiken, aldus de "professionals", dat er in 5 jaar tijd een ruime verachtvoudiging van het geplaatste PV-vermogen plaatsvindt. Dat lijkt veel, maar die 6 MWp die er in 2005 stond is natuurlijk absolute PEANUTS zelfs in vergelijking met het kleine, in een "grijs" verleden op dit vlak behoorlijk progressieve Nederland, waar NU al ruim 50 MWp staat (waarvan 40% in recordjaar 2003 is geplaatst waarna de markt in elkaar klapte), laat staan met grote buurjongen Duitsland, waar nu al mogelijk meer dan een GWp is is opgesteld. Atoomstaat Frankrijk moet dus van héél ver komen, en vergeet ook niet dat de meeste duurzame energie nog steeds uit waterkracht komt in dat land en dat die enorme stuwmeren allemaal eigendom zijn van ......., juist ja: E.D.F.!

Desondanks: Vive la France, vive le soleil, er is genoeg van aanwezig in het land. En dat de run op zonnepanelen maar flink uit de klauwen mag lopen en ook daar de zonne-energie industrie binnen no-time alle records doet slaan. Niet gek staan te kijken dat ook, net als in Duitsland, de hoeveelheid parallelimporten van zonnepanelen het land in dramatisch gaat toenemen als de industrie niet snel actie gaat ondernemen.

Goed, dat was Frankrijk. Volgende kandidaat! Biomassa-rijk Polen? Straatarm Roemenië? Middeleeuws Albanië? Atoomstaat Litouwen? Misschien DAN eindelijk, na 15 jaar ..... puissant rijk Nederland???

http://www.enf.cn/news/060728/1414.html (feed-in tarief definitief; engelstalig)
http://www.enf.cn/news/051117/1.html (oorspronkelijk feed-in bericht; engelstalig)
http://www.plein-soleil.info/VisuNews.asp?Id=1215 (kort bericht in het franstalige Plein Soleil)
http://www.tecsol.fr/PV/arretepv100706.pdf (officiële franstalige staatsdocument van het Ministère de l'Économie, des Finances et de l'Industrie; 199 kB)

http://www.agirpourlenvironnement.org/pdf/sondagenucleaire.pdf (enquête over kernenergie versus duurzame energie in Frankrijk)


7 augustus 2006: Weer een steunpilaar voor zon-PV verdwenen. Net gehoord dat Boris van der Ham, lijsttrekker voor D'66 en 1 van de weinige Nederlandse politici die een uitermate boeiend en behoorlijk visionair stuk heeft geschreven over de krachtdadige ontwikkeling van duurzame energie, inclusief zonnestroom, gaat vertrekken. Doodzonde weer, en wat gaat er met zijn verfrissende ideëen in dat unieke document gebeuren? U mag het zeggen. D'66, als jullie nog iets relevants op milieugebied willen laten zien, dienen jullie dat stuk tot een degelijk partijprogramma uit te bouwen en daar 200 procent voor te gaan, inclusief het honderdduizend zonnedaken plan voor Nederland. Uiteraard wel even die onduurzame kernenergie er uit knikkeren, want die kan niet door 1 "vrije markt deur" met duurzame energie en zal die alleen maar de markt uitpesten met die kunstmatig goedkope atoom kilowattuurtjes.


7 augustus 2006: Paneeltjes bestellen? $3,13-3,99/Wp, excl. 1 procent commissie. Uiteraard bij een van de "betere" bronnen tot de ongelofelijke potentie hebbende Chinese zonnecelmarkt, het Brits/Chinese bedrijf ENF. Er staat 39 Megawattpiek voor u "in de steigers" voor 2006, maar wees er snel bij, want op=op. Uiteraard (jammer genoeg) niet voor particulieren, maar voor bedrijven. Niet gek staan te kijken als u naast het potje piest, want wat is tegenwoordig nu nog 39 MWp? Akkertje vol!

http://www.enf.cn/trade.html


6 augustus 2006: Fascinerend rapport. Meer weten over technologische ontwikkelingen bij de zonne-energie wetenschappers? Leuk rapportje voor u, maar ga er wel even voor zitten. In het vorige stukje al geciteerd, bomvol info over alle technologische innovaties die nu al (deels) in alle mogelijke vormen van zonne-energie conversie in de praktijk worden gebracht, en elke dag weer tot nieuwe ontdekkingen en verbeteringen leiden, wil ik vooral twee stukken uit het hoofdstuk "Global Energy Resources" (pp. 7-10) voor u er uit lichten, omdat het voor de zoveelste maal de waanzin van het doorstarten van de kernsplijtings-technologie in keiharde cijfers aantoont, terwijl de potentie (die deels al in klinkende munt wordt omgezet) van de toepassing van zonne-energie gigantisch veel groter is, en geen dramatische gevolgen voor de leefbaarheid (en betaalbaarheid!) van de mondiale economie heeft. Uittreksel uit onderdeel "opties voor een CO2 neutrale energietoekomst", afgezet tegen het onder de grond stoppen van CO2 (waar de auteurs niet al te warm voor blijken te lopen):

(p. 9) "Nuclear power is a second conceptually viable option. Producing 10 TW of nuclear power would require construction of a new one-gigawatt-electric (1-GWe) nuclear fission plant somewhere in the world every other day for the next 50 years. Once that level of deployment was reached, the terrestrial uranium resource base would be exhausted in 10 years. The required fuel would then have to be mined from seawater (requiring processing seawater at a rate equivalent to more than 1,000 Niagara Falls), or else breeder reactor technology would have to be developed and disseminated to countries wishing to meet their additional energy demand in this way."

Vertaling Peter Segaar/Polder PV:

"Kernenergie is een tweede in theorie levensvatbare optie. Om 10 terawatt (TW) atoomkracht te produceren dient er op een willekeurige plek op aarde om de andere dag voor een periode van 50 jaar een nieuwe 1 gigawatt (1 GWe) elektrische kernsplijtings-centrale gebouwd te worden. Als dat niveau van plaatsing bereikt zou zijn, zouden de in de aardkorst voorkomende uraniumvoorraden binnen 10 jaar uitgeput zijn. De benodigde splijtstof zou dan uit zeewater gehaald dienen te worden (waarvoor een processnelheid van het volume van 1.000 Niagara watervallen ingezet zou moeten worden), of anders zou er een kweekreactor techniek ontwikkeld en verspreid dienen te worden naar landen die hun groeiende energievraag op deze wijze zouden willen dekken."

(p. 10) "The amount of energy produced by covering 0.16% of the Earth’s land area with 10% efficient solar cells is equal to that produced by 20,000 1-GWe nuclear fission plants. This many plants would need to be constructed to meet global demands for carbon-neutral energy in the second half of the 21st century if carbon sequestration were to prove technically nonviable and if solar energy were not developed."

Vertaling Peter Segaar/Polder PV:

"De hoeveelheid energie die geproduceerd kan worden door 0,16% van de landoppervlakte van de Aarde te bedekken met zonnecellen met een rendement van 10% is gelijk aan de productie van 20.000 1 GWe kernsplijtings-centrales. Zoveel kerncentrales zouden gebouwd moeten worden om de mondiale behoefte aan CO2-neutrale energie in de tweede helft van de 21e eeuw te kunnen dekken indien CO2 sequestratie (het onder de grond in oude olie- of gasreservoirs pompen van CO2; PPV) technologisch niet vatbaar blijkt te zijn en indien zonne-energie niet ontwikkeld zou worden."

Let wel: moderne, commercieel verkochte zonnecellen, hebben al rendementen van bijna 17 procent (o.a. Sharp zonnecellen), en in het lab stijgt dat percentage al naar 20% en meer (module rendementen zijn de 14 procent al gepasseerd). Waar hebben we het in godsnaam over? Weg met die peperdure, risicovolle kerncentrales, en een maximale hoeveelheid energie in low-profile, multi-inzetbare, verhuisbare en vrijwel probleemloos recyclebare zonne-energie technologie steken s.v.p.! Lees in ieder geval die sectie Global Energy Resources en de inleidende stukken eens, en blader verder in dit opvallende rapport (6,9 MB!). Ook CSP- en andere thermische zonne-energie technieken, evenals concentratietechnieken voor zon-PV komen aan bod in dit lijvige symposiumverslag.

"Basic Research Needs for Solar Energy Utilization. Report on the Basic Energy Sciences Workshop on Solar Energy Utilization". Symposium verslag bijeenkomst in Bethesda, Maryland, U.S.A., 18-21 april 2005, ondersteund door het Office of Science van het U.S. Department of Energy en gepubliceerd door het Argonne National Laboratory:

http://www.sc.doe.gov/bes/reports/files/SEU_rpt.pdf


6 augustus 2006: ECN gaat stoeien met buckyballen voor polymere zonnecellen. Beetje ingewikkeld verhaal, zie daarvoor de tekst in het nieuwsbericht, maar het komt neer op fundamenteel onderzoek aan het verbeteren van de capaciteit van op organische materialen gebaseerde "plastic" zonnecellen die in theorie zeer goedkoop gemaakt zouden kunnen worden, eenvoudig en massaal op flexibele kunststof substraten aangebracht zouden kunnen worden, en aldus een zoveelste alternatief voor de toepassing van zonneceltechnologie kunnen leveren, bovenop het toch al duizelingwekkend aantal, reeds in ontwikkeling zijnde mogelijkheden.

M.b.v. het zogenaamde "bulk-heterojunction" (BHJ) principe wordt gebruik gemaakt van de bekende op puur koolstof gebaseerde "buckyballs" (voetbalvormige C60 moleculen) als acceptor, en een in theorie flexibel inzetbaar organische component als donormateriaal. De actieve laag van die cel is slechts 200 tot 300 nanometer dun (100 nanometer is 0,1 micrometer is 1/10.000e mm.), dus u kunt zich wellicht voorstellen hoe potentieel goedkoop de grondstofcomponent voor dit soort cellen zal kunnen zijn, een aspect waar menig PV-researcher natte dromen van krijgt.

Het befaamde ECN zonnecel researchlab is uitgebreid om specifiek voor dit onderzoek efficiënt en schoon te kunnen werken in geschakelde stofvrije kasten en om de basale principes van de "organische zonnecellen" verder te gaan uitwerken. Eerste resultaat: een 1 cm² cel, ontwikkeld in samenwerking met TNO, die reeds een rendement van 4 procent blijkt te halen, slechts 1% onder het tot nu toe behaalde record van de Amerikaanse firma Konarka. Het ligt in de bedoeling om dat rendement zo snel mogelijk op te krikken naar een niveau van 10% in 2013.

http://www.ecn.nl/nieuws/ ... -boost-voor-onderzoek-kunststof-zonnecel/ (uitbreiding zonnecellab ECN)
http://www.ecn.nl/en/zon/rd-programme/thin-film-photovoltaics/polymer-based-photovoltaics/ (achtergrondinfo polymere zonnecellen)
http://www.ecn.nl/docs/library/report/2005/rx05016.pdf (geïllustreerd wetenschappelijk artikel onderzoek ECN)
http://www.sc.doe.gov/bes/reports/files/SEU_rpt.pdf (Amerikaans fundamenteel research rapport met alle nieuwe technologische ontwikkelingen, 6,9 MB; in het byzonder pp. 101-107 over plastic zonnecellen)


6 augustus 2006: China, China, en nog eens: CHINA. Het land gaat de komende 15 jaar ... 200.000.000.000 dollar (lees: NL 200 miljard, UK/USA: 200 billion) in duurzame energie steken en zegt nu al de grootste investeerder in duurzame energie te zijn. Nu al wordt 7 procent van het energieverbruik uit duurzame bronnen betrokken (vooral kleinschalige waterkracht en zonthermische toepassingen), de staat wil in 2020 al een vijfde van het totale energieverbruik verduurzaamd hebben, en daar gaan zowel wind, biomassa, als zon-PV een hele belangrijke rol in spelen als dat zo doorgaat daar... Het land wordt door de aanhoudende explosieve economische groei vergiftigd en verziekt (met name door de verschrikkingen van grootschalige, helaas "goedkope" kolenstook), en ze zijn er al heel snel achtergekomen dat dat een doodlopende zaak is en dat het roer rigoreus om moet. Reuters' persbericht (al van 14 juli) vergelijkt dit bedrag met de "aankoop van olieconcern Chevron, en het overblijvende geld gebruiken om de DE-programma's van al Europa's oliebedrijven voor de komende 25 jaar te kunnen financieren." Europese records op het vlak van duurzame energie? Ze zullen binnen de kortste keren verbleken bij wat er in China aan het gebeuren staat, en nu al feit is. Naast de pure investeringen in duurzame energie gaat er, volgens een recent bericht in de Financiële Telegraaf, ook al 140 miljard euro in milieubeschermende maatregelen zoals (riool-)water- en luchtzuiveringsinstallaties gestoken worden om het land zo spoedig mogelijk op een acceptabeler niveau te krijgen dan de deplorabele situatie van nu, waar een groot deel van de bevolking van Beijing bijvoorbeeld met mondkapjes de straat op gaat om niet direct afgevoerd te moeten worden naar het ziekenhuis.

Uiteraard trekt deze situatie als een magneet aan de welvarende landen met goed ontwikkelde toeleverende industrieën, en ook de zonnestroomsector had dat al heel snel in de gaten. De eerste REA link geeft in een analyse weer waarom een belangrijke kostenverlaging van de hele sector bereikt kan worden door massaal te investeren in productie in China, omdat daar de zeer lage loonkosten (soms minder dan 200 dollar maandloon per arbeider!) en het feit dat een groot deel van de elders met veel "capital investment" benodigde apparatuur (nog) niet gebruikt wordt, maar door mensenhanden wordt verricht, een forse verlaging van de gemiddelde productieprijzen voor zonnecellen/panelen kan pushen. Ook staan in het land zelf gigantische hoeveelheden zonnecellen op de productieplanning (de komende 3 jaar meer dan 1.000 MWp!), en worden er zelfs al m.b.v. goedkope arbeiders in een grote "wafer recycling plant" kostbare grondstoffen teruggebracht in de kringloop van restanten uit zowel de PV- als de "klassieke" halfgeleider industrie die de hoogste kwaliteit polysilicon gebruikt. Nu maar hopen dat de arbeidsomstandigheden niet met voeten worden getreden en ook daar aandacht aan besteed zal worden. Een onthullende blik in de sociale gevolgen van de krankzinnige economische groei daar, en de pogingen om dat in goede banen te leiden, werd vanavond reeds in het uitmuntende Vlaamse TV-programma Canvas getoond; a.s. zondag (13 augustus) komt een vervolg met een beschouwing van het opkomende milieuactivisme in het land.

In een half jaar tijd is in China al een energie-efficiëntie verbetering van 15% gerealiseerd door dunnere wafers uit de Si-ingots te kunnen snijden (45 i.p.v. 40 wafers/kg, neerkomend op een vermindering in grondstofverbruik van 11,5 naar 10 gram Si per Wattpiek).


Within short time in Chinese characters?!

U gelooft nog steeds niet in dit soort ongelofelijke verhalen? OK, meer "down to earth", dan: Suntech (China's explosief groeiende zonnecel producent die bij de introductie op de New York Stock Exchange $ 396 miljoen ophaalde, gaat het beroemde, inmiddels al 40 jaar oude Japanse MSK voor slechts 300 miljoen van die makkelijk verdiende USD's overnemen. MSK zet overal ter wereld hoog-kwalitatieve zonnestroomsystemen, BIPV geïntegreerde PV-bouwelementen e.d. af, bezit een van de grootste zonnepaneelfabrieken ter wereld (100 MWp in Nagano), en had in 2005 al 200 MWp productiecapaciteit. En daarmee wordt de als extreem "moeilijk" beschouwde, nog steeds grootste PV-markt ter wereld opengebroken. Aldus Reuters. Lees in de lezersreactie op het vergelijkbare REA bericht de mogelijke achtergronden van die megadeal.

China derde wereldland? Effe bijlezen en uw volstrekt achterhaalde mening bijstellen, s.v.p. Misschien moeten we de uitgever Het Spectrum alvast gaan verzoeken om een Chinees-Nederlands en Nederlands-Chinees Prisma woordenboekje te gaan maken, want het kan hard gaan tegenwoordig. Misschien kan de heer Wijn alvast een kennismakingsgesprek met zijn Chinese opvolger gaan voorbereiden ...

http://today.reuters.com/news/ ... INDUSTRY-ENERGY-CHINA-RENEWABLE-DC.XML (analyse m.b.t. duurzame energie markt in China; 4 pp.)
http://www.dft.nl/nieuws/9288863/China_beschermt_milieu_voor_140_miljard_euro.html (verklaart u s.v.p. die laatste zin - snapt u hem???)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=44457 (analyse PV-markt China van 27 maart 2006)

http://today.reuters.com/news/ ... ENERGY-CHINA-SUNTECH.XML&rpc=66&type=qcna (Reuters' versie van overname MSK door Suntech)
http://www.enf.cn/news/060804/1810.html (inside info van dicht bij het vuur zittende ENF)
http://www.msk.ne.jp/news-file/k0000023_02.pdf (uitgebreid persbericht van MSK over deal met Suntech)
http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=45616 (versie van REA, zie ook lezersreacties)


 
^
TOP

4 augustus 2006: Hoezo, 90 eurocent "veel" voor pieklaststroom? We dachten dat de APX zo extreem geëxplodeerd was tijdens "onze" twee hittegolven. Valt allemaal hartstikke mee, want in Duitsland was het echt feest. Aldus de bijdrage in de "Rundmail" van de S.F.V. van 1 augustus 2006: "Sommerhitze - Explodierende Strompreise an der Leipziger Strombörse." Vertaling: Peter Segaar/Polder PV.

"Zomerhitte – exploderende stroomprijzen op de Leipziger stroombeurs. Op dinsdag 25 juli 2006 werd pieklast-stroom rond het middaguur (11-12 uur) op de Leipziger stroombeurs verhandeld voor een prijs tot wel 2 Euro (niet cent!). Op donderdag 27 juli bedroeg de gemiddelde dag beursprijs voor pieklast-stroom op de Leipziger “spotmarkt” ca. 54 eurocent per kWh. Een normale handelsprijs ligt tussen de 4 en 8 eurocent/kWh.

Een weekoverzicht over de verhandelde stroomprijzen op de spotmarkt van de Leipziger stroombeurs vindt u onder http://www.eex.de (via homepage linksboven onder “Marktinformation, Spotmarkt”: uurcontracten (“Stundenkontrakte”) en de datum ingeven).

© 2006 European Energy Exchange/Leipziger Strombörse
Electricity spot market price on Leipziger Strombörse (Germany) breaking through the Euro 2.000/MWh level between eleven and twelve o'clock am, as nuclear power plants and coal plants have to reduce power due to severe problems with cooling water, on top of increased electricity demand by climate- and airco installations during heatwave on July 25 2006. On July 27 price peaks again, towards a "respectable" Euro 1.400/MWh.

De oorzaak van deze tijdelijk extreme stroomprijsstijging van die memorabele week waren koelwaterproblemen van enkele atoom- en kolencentrales in Duitsland en Europa; ze konden slechts op verminderde capaciteit aan de gang gehouden worden. Tegelijkertijd nam de stroomvraag toe door de ingeschakelde klimaatregelingen (incl. airco’s). Een tekort in het stroomaanbod was het gevolg.

© 2006 European Energy Exchange/Leipziger Strombörse
Trends for spot market prices on Leipziger Strombörse, from May 13 to August 4 2006. Huge peaks for July 25 and 27. Base = average daily price for the basic load (00-24 h); Peak = average daily price for peak load (08-20 h); --- 30 = moving average for basic load of last 30 days. Note weekly fluctuations (normal) and peaks (heat waves; cooling water problems with coal and nuclear power plants).
Average peak on July 27 was app. 54 eurocent/kWh. Note: that is approximately the fixed feed-in tariff for 20 years for "early adapters" with solar power generators on their private roof under the unmatched, very successful "Erneuerbare Energien Gesetz"...

In zulke omstandigheden bewijzen de zonnestroomsystemen zich als een zeer betrouwbare bron van elektriciteit en ondersteuning van de energievoorziening. Hun maximum opwekcapaciteit komt juist in beeld wanneer – door de grote hitte – de grote energiecentrales hun capaciteit moeten verminderen."

Behoeft verder geen toelichting, toch? Meer uitleg? OK:

http://www.solarwirtschaft.de/typo3/index.php?id=283&backPID=20&tt_news=3932


4 augustus 2006: Pot verwijt de ketel. In het tijdschrift Energie+ 26(3) van juni 2006 (p. 34) stond een nogal felle uitval van de heer Wouters (Provincie Gelderland) over het "paranoia" gehalte van Floris Wouterlood's stellingname (Energie+ 26(2)/april 2006, p. 33) dat slimme meters "duivelse potenties" hebben, en dat het tijdschrift geen ruimte zou moeten bieden aan dat soort artikelen omdat het blad zich daarmee "buiten de discussie" dreigde te plaatsen over hoe het verder moet met de energietransitie (inclusief kleinschalige zonnestroom). Aangezien de overall reactie van de heer Wouters ook nog eens in het archaïsche "geitenwollensokkenimago" sausje gegoten was en u inmiddels weet hoe Polder PV daarover denkt, heb ik maar weer eens de pen in een heel andere, "prikkelende" dressing met een scheutje extra azijn met wat fair-trade honing gedoopt en een reactie geschreven die inmiddels, licht aangepast, geplaatst is in het net in de brievenbus bezorgde augustus nummer (26 nr. 4) van het blad, p. 29.

Klik hier voor een "image" van de geplaatste brief.

Wouterlood for president!

Overigens: blijvend boeiend, dat tijdschrift. Toppertje. In het laatste nummer uitgebreid thema over .... Silicium - naar een stralende toekomst!

Abo's: Æneas, tel. 0411 - 650085, fax 0411 - 650080, e-mail uitgeverij mail@aeneas.nl


4 augustus 2006: Commentaar op grafiek KNMI. Van een goed in de materie ingevoerde collega kreeg ik wat kanttekeningen bij het "over elkaar heen leggen" van zonneschijn uur/dag data (KNMI) en productiegegevens van ons PV-systeem (grafiek 1 augustus 2006). Ik wist uiteraard wel dat die dingen niet zomaar met elkaar te vergelijken zijn (zie ook opmerkingen onder de grafiek), maar ik wil u dit commentaar niet onthouden (licht aangepast):

"In je bericht van 1 aug. (de KNMI opbrengst grafiek) vergelijk je appels met peren. De KNMI grafiek geeft namelijk zonneschijn uren weer welke met een glazen bol worden gemeten (Campbell-Stokes). Ik meen me te herrinneren dat dit ding boven de 10% zon begint te werken. Dit betekent dat bij meer dan 10% instraling de tijd loopt, meer dus niet. Deze waardes hebben geen enkele relatie met de instralings-energie die je met een paneel meet, immers er is geen verschil tussen bijv. 20% instraling of 90%. Je panelen zien dat verschil wel zoals je weet (meer of minder opbrengst). Bij een onbewolkte hemel is er natuurlijk wel een relatie resp. tendens maar meer ook niet. De verschillen in de grafiek zitten dus niet zozeer in het verschil tussen Leiden en De Bilt maar in de mate van bewolking. Als je tijd kunt meten dat je boven de 10% opbrengst zit en dit op de grafiek van De Bilt legt zul je denk ik een beter match zien."

Op de website van het KNMI staat inderdaad een stuk over die "oude" (niet zuiver metende) Campbell-Stokes meter, maar tegenwoordig (vanaf 1992) wordt met de veel nauwkeuriger pyranometer gemeten. Er staat weliswaar niets over de toleranties van dat ding, maar ook die meet dus het aantal uren zonneschijn. U moet mijn "poging" dan ook niet zien als een vergelijking van "potentiële productie" in de Bilt met "gemeten productie" in Leiden, maar meer als een zeer aardige overeenkomst in aantal zonuren (De Bilt) met de geregistreerde productie van ons zonnestroomsyteem (Leiden). Niet meer, niet minder. Zie de KNMI link(s):

http://www.knmi.nl/VinkCMS/explained_subject_detail.jsp?id=3689 (zonneschijnmetingen)
http://www.knmi.nl/VinkCMS/news_detail.jsp?id=33185 (meer nieuws over de potentiële recordzomer)


4 augustus 2006: Karwei aanbieding iets aangepast. De tekst op de site van Karwei, bij de veelbesproken aanbieding van zonnepanelen, is ietwat aangepast:

"Voordelen van zonne-energie:
· goed voor milieu (minder CO2 uitstoot)
(PPV - dat was: "geen CO2 uitstoot meer")
· u bent minder afhankelijk van het energie-net
(PPV - dat was: "u bent onafhankelijk van het energie-net")
· levensduur ca. 25 jaar
· omslagpunt ligt bij ca. 8 jaar (op basis van dubbele uitvoering)
  (PPV - dat was: "terugverdienperiode ca. 8 jaar (op basis van huidige energieprijzen)")
· uit te breiden met meerdere panelen
· bij verhuizing mee te nemen"

Ze beginnen het een beetje te "leren", bij Karwei (zouden ze het bericht op Polder PV op het spoor gekomen zijn?). Overigens, dat "omslagpunt" blijft een uitermate curieuze en zeer suggestieve wijze van desinformatie waar u niks mee kunt. Zie voor werkelijke "terugverdientijden" de door Polder PV gemaakte grafieken bij de bespreking van deze aanbieding, wier uiterlijk door vele onzekere factoren beïnvloedt worden waar zowel Karwei, PFIXX, als de klant nauwelijks invloed op kunnen uitoefenen. Voor wat de gek ervoor geeft, dus. Als u zelf wilt "rekenen" en grafiekjes maken: de "rooskleurige" gegevens waarop PFIXX cq. Karwei die merkwaardige, nietszeggende frase baseren vindt u via de op de Karwei site aangegeven link (onderaan).

"Minder afhankelijk van het energie-net" blijft net zo misleidend als "onafhankelijk van het energie-net". Als het net uitvalt, liggen uw omvormers direct stil (wettelijk verplicht) en uw eigen productie van zonnestroom dus ook. U blijft dat net nodig hebben bij alle netgekoppelde systemen. Laat onverlet dat netuitval in Nederland zeldzaam is, meestal kort duurt, en dat dat dus geen probleem is, mits u bij langere storingen overdag door de netbeheerders financieel gecompenseerd zult worden (is nog niets voor geregeld).

Op de PFIXX site nog steeds géén datasheet van die "mysterieuze" zonnepanelen... Als u daarover iets wijzer wordt, of zo'n pakket heeft gekocht en een datasheet heeft gekregen of de sticker gegevens achterop het paneel wilt fotograferen, verneemt Polder PV dat gaarne.

Zie ook de - nagekomen - technische gegevens van het aangeboden zonnepaneel: 16 augustus 2006.

http://www.karwei.nl/elements/Berekening%20zonnepanelen.pdf


1 augustus 2006: Alle totaaloverzichten weer ververst. Einde van de (record)maand, dus weer een "refresh" van alle totaaloverzichten sinds het begin van de metingen. Via de linkpagina kunt u ze rustig gaan bekijken. Let vooral ook op de twee nieuwe accumulatie grafieken van de maandelijkse kunstmatig geresette energie meterstanden voor beide groepen zonnepanelen, maand juli 2006 (gele curve).


1 augustus 2006: Recordmaand juli revisited. Zoals de verwachting was, "regende" het ook records bij collega PV-eigenaren. Ton Peters was daar natuurlijk ook bij, met maar liefst 398,15 kWh uit zijn 2,7 kWp installatie, dus 147,5 Wh/Wp, een "tikkie" beter zelfs dan het resultaat van Polder PV. Ook bij de heer v.d. Krift uit het oosten van het land was het "kat in het bakkie" geblazen, gefeliciteerd, Jan! Op beide websites is het zeer karakteristieke maandgrafiekje te vinden met die enorme "juli 2006 pilaar" die een beetje merkwaardig oogt in het verder relatief rustige beeld in die grafieken. Zie ook mijn eigen genormeerde maandoverzichten waar de inverter defecten zijn uitgefilterd.

Op de website van het KNMI is inmiddels het maandrapport van juli 2006 voor iedereen beschikbaar (link onderaan), met drie grafieken waaronder de instralingsgrafiek. Valt me eigenlijk toch nog beetje tegen, gezien de brandende zon die wij ervaren hebben. Er is dus nog veel meer potentie dan we al op ons dak en zonnepanelen gehad hebben! De Sahara is dus al realiteit in Nederland, en het kan nog "erger", geachte mensen. In De Bilt werd, naast een hele hoop andere hitte-, droogte- e.d. records, ook een zonneschijnrecord gevestigd sinds 1904 met maar liefst 316 i.p.v. het gemiddelde van 201 uren zonneschijn. In het westen van het land was het nog "erger" met maar liefst 330 zonnige uren! Vlissingen en De Kooy sloegen records sinds het begin van de metingen in 1901. Boffen wij weer even. Polder PV heeft de fraaie grafiek van het KNMI gebruikt om zijn harde zonnestroom productiegegevens te "matchen" met de zoninstralingsdata in het 50 kilometer landinwaarts gelegen De Bilt:

^^^
Klik op bovenstaand plaatje voor vergroting.
Click on image above for enlargement: number of daily solar irradiation hours for July 2006 in De Bilt, 50 km. eastward of Polder PV, the solar energy production results of which have been plotted over the KNMI data.

Aantal uren zonneschijn in De Bilt (plm. 50 km. landinwaarts t.o.v. Polder PV in Leiden) met daaroverheen geprojecteerd de dagelijkse zonnestroom productie (kWh/dag) van Polder PV's 1,02 kWp PV-systeem.
NB: 16 en 17 juli was er een half dagdeel uitval van 1 van de 10 omvormers, hetgeen de tijdelijke "dip" in de totale productie curve verklaart. Verder is de kustregio veel zonrijker met minder bewolking, waarmee de relatief hoge pieken t.o.v. de zoninstralingsdata van De Bilt verklaard worden.

Gegevens: achtergrond figuur © KONINKLIJK NEDERLANDS METEOROLOGISCH INSTITUUT (KNMI), De Bilt (link onderaan); productiegegevens © Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden

Nieuwe links (website KNMI later gereviseerd):

https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/juli-2006-warmste-maand-in-zeker-300-jaar

https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/maand-en-seizoensoverzichten/2006/juli

http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_seizoensoverzichten/maand/jul06.html (oude link, niet meer werkend)


31 juli 2006:  "Moeder aller productierecords" . *

Zoals reeds een paar dagen geleden aangekondigd, is juli 2006 voor Polder PV een werkelijk "flabbergasting" recordmaand geworden die juni 2003 heeft doen "verbleken", en hij is uiteraard niet de enige in Nederland, want iedereen met zonnepanelen heeft te maken gehad met de werkelijk verbijsterende hoeveelheden zonlicht (en warmte...). Het nieuwe maandproductierecord ligt nu op 149,079 kWh voor juli 2006, dat is 9,679 kWh hoger dan het vorige record (139,4) in het tropische jaar 2003 (juni), maar liefst 6,9 % meer dus. Het record voor de 4 oudste 93 Wp panelen (onderdeel van de hier gemonitorde groep van in totaal 10 panelen, 1,02 kWp) lag in deze maand op 53,372 kWh. In onderstaande maandproductiegrafiek kunt u op twee manieren zien hoe van dag tot dag Polder PV aan dat record is gekomen:

<double function ROLLOVER image>
(a) Beweeg de muis langzaam over bovenstaande knoppenbalk om de betreffende grafiek te zien!
Move mouse pointer slowly over buttonbar above to see the accompanying graph!
(b) Beweeg muiswijzer op bovenstaand plaatje en u ziet een animatie van de accumulerende maandproductie verschijnen
(plm. 16 seconden)
Move mouse pointer over the graph above and an animation will start showing the
accumulating monthly production (app. 16 seconds)

© 2006 Peter J. Segaar/Polder PV

Correctie voor inverter defecten. Het record voor Juli had zelfs nog iets hoger kunnen worden als twee inverters, die door de enorme hitte tijdelijk even de pijp aan Maarten hadden gegeven, niet kort na elkaar een dagdeel waren uitgevallen (maar daarna gewoon weer opstartten en goed bleven functioneren). Op basis van de gemiddelde productie van de omvormers in dezelfde groepen kon het totale "verlies" op 512 Wattuur (ongeveer een halve kWh) bepaald worden. Tellen we dit verlies op bij het werkelijk behaalde maandresultaat, komen we op een absoluut hypothethisch maandrecord van 149,591 kWh uit, m.a.w. een genormeerde topproductie van 146,7 Wh/Wp (excl. inverter defecten), ver boven het tot nu toe gevestigde record van juni 2003 van 139,9 Wh/Wp.

De afgelopen week hadden we tenslotte nog een ander record, namelijk het hoogste voortschrijdende gemiddelde van de gemiddelde dagproductie over een aaneengesloten periode van de afgelopen 30 dagen, op 26 juli 2006. Dit bedroeg voor de groep met 4x 93 Wp panelen 1,823 kWh/dag (4,90 Wh/Wp), voor de 6x 108 Wp groep 3,268 kWh/dag (5,04 Wh/Wp), en voor alle panelen samen (totaal 1,02 kWp) was het record 5,091 kWh/dag (4,99 Wh/Wp). Ook Ton Peters had op die dag een vergelijkbaar record: met zijn 2,7 kWp systeem haalde hij een totale opbrengst van 401,6 kWh voor 30 aaneengesloten dagen (13,39 kWh/dag), m.a.w., een gemiddelde normopbrengst van 4,96 Wh/Wp per dag, 30 dagen lang.

Een memorabele, recordrijke maand dus die mogelijk niet meer verbeterd gaat worden*

* Wél verbeterd, dus. Al is het pas 12 jaar later geweest (!), in juli 2018, werd voor de oudste set van 4 zonnepanelen van Polder PV een opbrengst gemeten van zelfs 54,132 kWh. Zie bericht van 3 januari 2019 !

Andere records:

hoogste gemiddelde opstart temperatuur OK4 omvormers op 21 juli 2006
hoogste zonnepaneel temperatuur in Spijkenisse op 19 juli 2006
hoogste weekrecord Spijkenisse in week 28   idem bij Polder PV
post-renovatie dagrecord bij Polder PV op 29 juni 2006


 
^
TOP

28 juli 2006: Alleen krijtstreep of driedelig grijs... Ik heb al eerder mijn beklag gedaan over die gigantische drempels die er voor de inspraak van de kiezers opgeworpen worden, maar het wordt hier wel erg dik er bovenop gelegd. Die "Energietransitie" zou toch ook die burgers moeten aangaan, dacht u ook niet? Zeker de burgers die hun nek uitsteken met hun zonnestroomsystemen die hartstikke duurzame elektriciteit opwekken. Nou, FORGET IT BUT. Geen middenstanders kostuums of simpele burgermans-kloffies bij Blomberg Instituut, want bouwen aan een "duurzame toekomst" is natuurlijk niet weggelegd voor patjepeërs met zonnepanelen. Bent u helemaal op uw proletarische schedelpan gevallen! Die kunnen wij hoge heren daar helemaal niet bij gebruiken, "want wij weten echt wel het beste wat goed voor u is". En ach, die "entrance fee" van 495 euri (excl. BTW) is anders barrière genoeg, dacht u ook niet? Energietransitie? Lamazittuh. Hebben die 16 miljoen burgers in dit geweldige kikkerlandje helemaal niks mee te maken! Als jullie zo doorgaan, moeten jullie maar eens bij jullie zelf te rade gaan waar die onafwendbare revolutie het gevolg van is geweest. Fragment van de webpagina met het "inschrijvingsformulier", let vooral op de zeer dreigende laatste regel...:

"De Top Bestuurders Meeting:"Transitie naar Duurzaamheid", onderdeel van de Nationale Debatcyclus Energie is exclusief bestemd voor beslissers en beïnvloeders uit de ketens van energie, milieu en duurzaamheid. Concreet zijn uw gespreks- en debatpartner leden raad van bestuur, directies energiesector, parlementsleden, topambtenaren van de landelijke, provinciale en gemeentelijke overheden (met deze beleidsterreinen in portefeuille), innovatieve technische bedrijven en (semi-)publieke organisaties.

BlomBerg Instituut behoudt zich het recht inschrijvingen te toetsen aan dit criterium en dienovereenkomstig te handelen."

En wie mogen die "semi-publieke organisaties" dan wel wezen? Met "financiële ondersteuning" van de overheid? Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Een van die fantastisch "rake" oerhollandse spreekwoorden.

Ik ben erg benieuwd wat "Brussel" van dit zééér "on-level playing field" vind.

http://www.debatcyclus.nl/energie/



^^^
Aanbieding zoals deze in de Karwei krant, en tevens op de website van de DHZ keten staat.
28 juli 2006: Veelbesproken aanbieding Karwei. Erg leuk dat een doe het zelf markt opeens met een zonnepaneel aanbieding komt. Die aanbieding werd al snel in het "wereldje" besproken, en daar werden ook de nodige vraagtekens bij gezet. Bij nadere bestudering en tot twee keer toe Karwei in Leiderdorp bezocht te hebben, blijkt het feitelijk om een doe-het-zelf pakket van de firma PFIXX te gaan waarbij 1 paneel "met alles er op en er aan" maar liefst 1.399 euro, en 2 panelen 2.599 euro moeten gaan kosten, hetgeen neerkomt op de bepaald niet geringe prijs van € 7,99/Wp voor 1 paneel, en € 7,43/Wp voor 2 panelen. Daar zit dan wel, naast de benodigde bekabeling een zogenaamde Gridfit 250 Watt omvormer van Exendis bij, hetgeen een goede omvormer is in een degelijke, metalen behuizing en die vaak buiten geplaatst wordt (onder het zonnepaneel) omdat hij een IP65 "spatwaterdicht" kwaliteitskeur heeft, al wordt in het bijbehorende aansluitschema een binnenplaatsing gesuggereerd (we zullen het maar "OK4 smetvrees" noemen). Die omvormer is trouwens in deze configuratie zwaar overgedimensioneerd, en dus eigenlijk veel te duur voor het nominale vermogen van het paneel. Het probleem is dat er nauwelijks alternatieven zijn voor zulk soort "kleine" systemen.

Zonnepaneel. Van het paneel zelf is echter niets bekend, en ook bij navraag kreeg ik die info niet. Er wordt zelfs niet vermeld of het om polykristallijne technologie of om een monokristallijn paneel gaat, en er worden geen technische gegevens verstrekt, behalve dan dat het nominale "STC" vermogen 175 Wattpiek is.

Terugverdientijd. Als we van dat gegeven uitgaan, moeten we hele vette vraagtekens bij de door Karwei gesuggereerde "terugverdientijd" van maar liefst 8 jaar zetten, maar ook bij de minder expliciete claims die PFIXX in hun FAQ-lijst (website) maakt. Op de Z.P.V. site staat al een ruwe berekening van de onterechte claim van Karwei (trouwens uitgaand van een vaste kWh prijs van 20 eurocent die natuurlijk ook niet reeël is te noemen, want die prijs zal gegarandeerd blijven stijgen al blijft het koffiedik kijken hoe snel dan wel). Ik heb de beweringen van PFIXX nog eens in een spreadsheet nagerekend, ook op basis van hun info die ik na wat aandringen bij Karwei kon ophalen (handleiding met daarin een uiterst merkwaardige berekeningswijze). Uitgangspunten PFIXX: (extreem "rooskleurige") 16% jaarlijkse verhoging van de kWh prijs (die voor 2006 ook weer onterecht hoog op 25 eurocent/kWh wordt gesteld), aanschafprijs 350 Wp (2 panelen) € 2.599,-- met een jaaropbrengst van 300 kWh/jaar, een "afschrijvingstermijn" van 25 jaar, en "rentekosten" van 3%.

PFIXX rekent veel te optimistisch. Volgens het PFIXX "rekenmodel" zou na 25 jaar, in 2.030, maar liefst bijna 19.000 euro aan zelf opgewekte kWh verdiend zijn bij een onwaarschijnlijk opgelopen kWh prijs van € 8,809 (!!!), en zijn de "kosten" dan tot slechts zo'n 3.600 euro geaccumuleerd, wat een "winst" zou betekenen van maar liefst ruim 15.000 euro. Uitermate onwaarschijnlijk dat u dat met slechts 2 zonnepaneeltjes gaat "redden", veroorzaakt door een zeer dubieuze wijze van berekenen waarbij PFIXX de "opbrengsten" en "kosten" op een vreemde manier naast elkaar zet, een merkwaardige "rentekosten" berekening uitvoert, en start met veel te optimistische uitgangspunten.

Er wordt bij PFIXX bijvoorbeeld uitgegaan van een "optimistische" 300 kWh opbrengst per jaar uit 350 Wp. Dat komt neer op 0,86 kWh/Wp.jaar. In Nederland wordt gemiddeld genomen, bij optimale hellingshoek van 36 graden, zuid-oriëntatie en afwezigheid van beschaduwing al jaren van 0,8 (of zelfs minder) uitgegaan (in de kustregio zitten we wel ver boven dat gemiddelde, in het binnenland zit u er een stuk onder).

Een nog veel grotere impact heeft de "aanzienlijke" groei van 16% van de jaarlijkse elektriciteitsprijs. Dit is een veel te riskante "schatting", zeker over een lange periode van 25 jaar.

De "claim" van Karwei dat de terugverdientijd maar 8 jaar zou zijn is in die vreemde tabel van PFIXX waarschijnlijk terug te voeren op het feit dat tussen jaar 8 en jaar 9 een lijn getrokken is waarbij de (veronderstelde) accumulerende opbrengsten voor het eerst (!) hoger zijn dan de (veronderstelde) accumulerende "kosten". Maar dat heeft uiteraard helemaal niks met een terugverdientijd te maken, zoals ik in mijn spreadsheets berekend heb.

^^^
Aanbieding zoals deze in het Karwei filiaal in Leiderdorp staat. Rechtsboven een monitor waarop de promo-DVD van PFIXX continu draait. De Gridfit 250 Watt omvormer zat op een aparte houtplaat gemonteerd aan de achterzijde en het paneel was helaas zelf ook op een massieve houten plaat geschroefd zodat het merk, type e.d. relevante info niet bekeken kon worden, want die technische gegevens horen bij alle zonnepanelen minstens op een niet degradeerbare sticker op de achterzijde te zitten, en ook op een technisch datasheet bij de levering, inclusief de zogenaamde "Flash Data" waaruit het voor de verpakking in de fabriek vastgestelde werkelijke nominale STC piekvermogen blijkt.

Berekeningen Polder PV. Ik heb met mijn eigen uitgangspunten verschillende "scenario's" doorgerekend, inclusief een "rampscenario" waarbij de variabele transportkosten (kWh-gerelateerd!) door een vast capaciteitstarief worden vervangen, en kom in alle gevallen niet eens in de buurt van de PFIXX, laat staan de Karwei claims. Zie ook de twee voorbeeld grafieken.

Al deze gegevens meenemend komt Polder PV op de hieronder weergegeven "terugverdientijden", waarbij gewoon is uitgegaan van de aankoopsom bij de bank vastzetten voor een (laag!) rentepercentage van 3% per jaar. Voor de huidige kWh prijs is daarbij uitgegaan van contract "Blauwe energie": windstroom uit Nederland bij Echte Energie, en dat is zeker niet het duurste of het goedkoopste contract.

Terugverdientijden van 13 (uitgangspunten PFIXX) tot 17 jaar, waarbij laatste bereikt worden met tarief Echte Energie (21,4 eurocent/kWh), een realistischer (?) groei van elektraprijs van 10%/jaar, en een gemiddelde jaarlijkse opbrengst van 280 kWh. Let wel: dat relatief "ongunstige" scenario zou aan het eind van de rit in 2030 een "realistische" variabele elektraprijs van 2,11 Euro/kWh opleveren, die al ver daarvoor een revolutie zal veroorzaken. In het PFIXX scenario (met als alternatief: vastzetten van aankoopbedrag op de bank) zou de kWh prijs in 2030 bij een hoge stijging van 16%/jaar al een absurd niveau van 8,10 Euro bereikt hebben. Zelfs als dit onwaarschijnlijke scenario "gestalte" zou krijgen, vraag ik me af of de politici dat er op aan zullen laten komen (wat mij betreft: prima, dat is nl. een enorme stimulans voor besparing!).

In het genoemde geval met de lage E.E. prijs en 10% jaarlijkse stijging bereikt vrij risicoloze bankinleg maar liefst 86 procent van het resultaat van een vlekkeloos werkend (!!!!) systeem na 25 jaar. Dit bij ruime verdubbeling (geen inflatiecorrecties e.d.) van kapitaal ingezet op bank bij 3% rente (groei van 2.599 euro in 2006 tm. 5.283,23 euro in 2030).


Gevolgen van aanname 10 i.p.v. 16 procent stijging elektraprijs/jaar bij zeer gunstige
jaaropbrengst van 300 kWh, in relatie tot inleg van aankoopprijs panelen (witte streepjeslijn)
op bank voor 3% rente. PFIXX kWh prijs € 0,25; E.E. kWh prijs € 0,214 (2006).

Effect tegenslagen/andere uitgangspunten. Als er met dramatische tegenslagen rekening wordt gehouden komt het plaatje er nog ongunstiger uit te zien. Voorbeeld: verdwijnen variabele transportkosten wat ingeruild wordt door een VAST "capaciteitstarief" (plannen EnergieNed). Er gaat dan een forse hoeveelheid theoretische "financiële opwek" verloren, want die prijs is bij netbeheerder Continuon nu al ruim 4 eurocent voor continutarief. Resultaat met uitgangspunten PFIXX en (hoge) opbrengst 300 kWh/jaar: bankinleg al 38 procent van resultaat zonnepanelen, echter bij 10% groei/jaar al 97%, bij E.E. prijs en 16% groei is bankinleg 42 procent t.o.v. zonnepanelen, maar bij 10% groei al 106%, dus "lucratiever" dan het kopen, aansluiten en in goede conditie houden van de zonnestroom installatie.


Gevolgen van invoering vast "capaciteitstarief" door EnergieNed en wegvallen variabel
netbeheersgedeelte uit de kWh prijs bij gemiddelde NL jaaropbrengst van 280 kWh.
In dat geval zal "bankinleg" gunstiger uitpakken dan investeren in het PFIXX pakket.
Terugverdientijden van de 2 panelen blijven onverminderd lang, meer dan 16 jaar.

Deze laatste berekening is bij een gemiddelde NL opbrengst van 280 kWh/jaar voor PFIXX scenario en 10% groei al 104 procent, en voor de E.E. prijs 114%, dus zou genoemde bankinleg in die gevallen al beide gunstiger uitpakken. De "terugverdientijden" in het laatste "rampscenario" lopen dan al op van 18 tot 19 jaar (PFIXX resp. E.E. prijs).

Let op de meter! Alles hangt verder nog nauw samen met welk type elektriciteitsmeter u heeft, want een "klassieke" ferrismeter zonder terugloopbeveiliging (!!!) saldeert vanzelf "voor het volle pond", heeft u een meter waarop de teruglevering op een separaat telwerk geregistreerd wordt, dan moet u zich aanmelden bij de netbeheerder om op die wettelijke saldering "beroep" te doen, en moet u wellicht hemel en aarde bewegen om alle variabele kosten van zowel de netbeheerder als de leverancier vergoed te krijgen. Heeft u een nooit door u gevraagde, maar door het meetbedrijf bij u geïnstalleerde digitale meter zonder teruglevertelwerk, dan wordt u "legitiem" bestolen, want van de netbeheerders "mag die meter (of een ferrarismeter met terugloopbeveiliging) bij u blijven hangen" volgens de op hun aandringen bij de DTe gewijzigde Meetcode, 14 juni 2005....)!

Er staan nog wel meer vreemde zaken op de site van PFIXX, zoals de volgende stellingname (tab "voordelen"): "De opbrengst aan zonne-energie is vrij van BTW, vastrecht en milieubelasting (MEP)." Heel aparte zinsnede, lees hem goed! Zou een mooie wezen, MEP betalen voor het feit dat u zonnepanelen aanschaft, en dan ook nog geld bij moeten passen als u het in uw hoofd haalt om een MEP vergoeding voor dat beetje door u geproduceerde hoeveelheid zonnestroom zou willen gaan aanvragen...

Lessons to be learned: goochelen met cijfers is erg makkelijk, en dient zeker bij aanbiedingen van niet goedkope high-tech spullen met een grote pot zout genomen te worden. Maak uw eigen berekeningen onafhankelijk van de gegeven cijfers, en doe ze af en toe over om uzelf te checken. Die 8 jaar terugverdientijd uit de Karwei info klopt absoluut niet en dient uit die folder te verdwijnen of met keihard berekeningsmodel aangetoond te worden. Het is ook helemaal niet erg als die "terugverdientijd" lang is of lijkt, als de spullen maar van een degelijke kwaliteit zijn, zeer lang meegaan, dan kan de trotse nieuwe zonnestroom producent zonder meer voor de zon gaan! We moeten af van die "terugverdientijd" discussie, die is "uitgevonden" door E.Z., want zonnestroom is hartstikke leuk en veel beurzen stromen over van het geld wat anders toch maar in die energiezuipende SUV, waterbed of "extra comfortabele stadswarmte tapwateraansluiting" zou verdwijnen. Zelf zonnestroom opwekken maakt mensen zeer bewust van hun energiehuishouden, het verbruik neemt vaak sterk af, en het betrekt de burger bij de Energietransitie, om een paar (doch lang niet alle) grote voordelen te noemen.

Ik hoop dat, ondanks bovenstaande kritiekpunten en ondanks het uitzonderlijk slechte politieke klimaat er meer ondernemers zullen zijn die "aan de bak" gaan met vergelijkbare aanbiedingen, correcte en niet misleidende informatie geven, en daarbij het adagium "goedkoop is duurkoop" zeer goed in de oren knopen, want we hebben al genoeg problemen gehad in het verleden. De wereld wacht niet op ons, de handen moeten uit de mouwen, en wel met kwalitatief hoogstaande zonnestroom systemen waar de trotse eigenaren tientallen jaren van moeten kunnen genieten!

Berekeningen in de vorm van een spreadsheet zijn beschikbaar bij Polder PV. U kunt geen enkele aanspraak maken op claims n.a.v. deze gegevens.

Nakomertjes: zie het bericht van 4 augustus 2006 (aangepaste tekst Karwei), resp. 16 augustus 2006 (technische gegevens zonnepaneel).


Gridfit-250 omvormer van Exendis

http://www.karwei.nl/index.jsp?page=artikel.jsp&sh=artikelen&contentId=zonnepaneel (aanbieding doe-het-zelf pakket 17 juli t/m 6 augustus 2006)
http://www.pfixx.nl/ (leverancier doe-het-zelf pakket; incl. FAQ-lijst)
http://www.exendis.com (website van producent van de bij het DHZ pakket geleverde Gridfit 250 Watt omvormer)

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1143275/11 (vanaf 17 juli, diverse bijdragen)
http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/solar_pages_nl/laatste_nieuws.htm (bericht 18 juli)
http://www.zonnestroomproducenten.nl/paginas/nieuws.htm (bericht 19 juli)

<<< 21 20 19 18 17 16 15 14 13 12 11 10 >>> highlights JSS22


© 2006 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP