starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 54

meest recente bericht boven

18 januari 2010 - 31 januari 2010

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50>>> highlights JSS22


30 januari 2010: Hoogste tijd om weer heftig uit te pakken: 300 MWp project New Mexico. In de Verenigde Staten bruist en fonkelt het van de megaplannen op het vlak van zonnestroom (en, niet te vergeten, grote CSP centrales). Nog niet zo lang geleden (oplevering oktober 2009) werd immers het uit 90.500 PV-modules bestaande 25 MWp DeSoto Next Generation Solar Energy Center opgeleverd door FPL in het gelijknamige county in Florida. Op 19 januari 2010 kondigde de grootste modulefabrikant ter wereld, het Amerikaanse First Solar alweer aan dat ze vijf nieuwe PV parken met een totaal vermogen van 22 MWp gaan bouwen in New Mexico voor het grootste energiebedrijf daar, PNM (persbericht). Van hun van Optisolar verworven gigantische project portfolio van 800 MWp hoor je echter alweer een tijdje niets (zie bericht van 7 maart 2009).

Maatje groter
Nu heeft de gouverneur van het absurd zonrijke New Mexico, Bill Richardson, aangekondigd dat de in Madrid hoofdkantoor hebbende Spaanse industrie gigant, Gestamp Corp., via hun dochter GA-Solar een slordige miljard dollar gaat investeren in een enorm 300 MWp zonnestroom park in zijn staat. Het project moet gerealiseerd gaan worden nabij Santa Rosa, ZZO. van Las Vegas in het noordoosten van New Mexico. Het zou een oppervlakte gaan beslaan van 2.500 "acres" = 1.012 hectare. Waarmee de "bezettingsgraad" zo'n 3,37 ha/MWp zou worden. Ter vergelijking: Lieberose 53 MWp in de Duitse deelstaat Brandenburg komt op 3,06 ha/MWp (dunnelaag CdTe, meerdere modulerijen op frames boven elkaar), het zeer effectief op een landingsbaan gepropte beroemde Waldpolenz van dezelfde projectontwikkelaar juwi solar met vergelijkbare First Solar modules komt zelfs op 2,75 ha/MWp. Ach, in Amerika is er ruimte genoeg. De ingezette technologie is nog niet bekend.

Stroomproductie
Geclaimd wordt dat dit park elektriciteit zou leveren in de orde grootte van (de consumptie van) "50.000 huishoudens per jaar". Daar kun je nog alle kanten mee op. De lokale directe (horizontale) instraling volgens dit document (New Mexico is "N.M.") zou ongeveer 6,75 tot 7,00 kWh/m².dag bedragen in deze contreien (gele gebied op die kaart). Ter vergelijking: Nederland krijgt maximaal zo'n 1.070 kWh/m².jaar volgens het KNMI instralingsdiagram, wat neerkomt op max. 2,93 kWh/m².dag). Omdat er in Nederland in de zonrijke kuststreken grofweg zo'n 1.000 kWh/kWp.jaar AC opbrengst gehaald wordt met goed opgestelde PV-systemen, zou je zo'n 2.400 kWh/kWp.jaar "onder vergelijkbare omstandigheden" in New Mexico mogen verwachten (dit is natuurlijk een hele grove berekening, instralingscondities verschillen fors). Dan zou je met een 300 MWp installatie grofweg zo'n 720 miljoen kWh/jaar (720 GWh/jaar) kunnen opwekken. Dat zou betekenen dat er gerekend wordt met zo'n 14.400 kWh/jaar verbruik aan elektra per huishouden. Dat is niet eens zo'n gek getal voor een Amerikaans huishouden in een hete staat waar intensief met airco's wordt gekoeld en het huis vol staat met elektra zuipende elektronica. In het ongeveer op dezelfde breedtegraad liggende Dallas (Texas) was het jaarlijkse elektraverbruik in de periode 2002-2005 volgens deze Wikipedia pagina zelfs al ruim 16.000 kWh/jaar...

Voorzien wordt dat de bouwtijd van het park maar liefst 4 jaar zal zijn (dat is erg lang, zelfs voor zo'n grote installatie...), waarbij er 300 bouwvakkers aan het werk gesteld zullen kunnen worden voor de bouw werkzaamheden. Tevens wordt er gerekend op zo'n 75 vaste medewerkers na oplevering. De elektriciteit die wordt verkocht heeft profijt van belastingvoordelen, voorzien door de staat New Mexico.

GA-Solar is trouwens beslist geen "nieuwkomer" op het vlak van zonnestroom. Op hun portfolio pagina staat een forse lijst met grote MWp parken in portefeuille cq. voorbereiding (deels als ontwikkelaar, deels als onderaannemer). De lijst telt dik 150 MWp aan - uitsluitend - Spaanse projecten, de grootste, 30 MWp Osa de la Vega nabij het zuidelijk van Madrid gelegen Toledo, was al in juni 2008 (het "boom jaar" in Spanje) opgeleverd (staat echter nog niet in de PV Resources lijst met grootste PV parken ter wereld vermeld*). Die 150 MWp aan deelproject"jes" lijkt, zeg maar, een vingeroefening voor het "grote" werk, aan de overzijde van de Atlantische Oceaan...

* Denis Lenardic van PV Resources mailde me later n.a.v. mijn vragen daarover dat het Osa de la Vega project in zijn fraaie overzicht is opgenomen als de "Dulcinea PV power plant"...

http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2010/01/27/AR2010012703319.html


29 januari 2010: Alternatief plan voor vuurwerk geld... Als reactie op een ouder bericht op Polder PV (2 januari 2010) kreeg ik een leuke bijdrage van Bas Doeksen over het verkwanselde vuurwerk geld tijdens de jaarwisseling:

"Voor 68 miljoen Euro (het bedrag dat Nederland met oud en nieuw aan vuurwerk heeft uitgegeven) kun je ook (zie link onderaan) een kant- en klare productielijn inclusief service voor CIGS (dunnelaag) modules kopen met een initiële jaarlijkse productiecapaciteit van 25 MWp (bij Nanowin in Taiwan). Die kost 50 miljoen USD (35,8 miljoen Euro). Een turn-key 40 MWp CIGS productielijn kost bij dat bedrijf nog maar 60 miljoen USD (43 miljoen Euro). De rest van het vuurwerkbudget kun je gebruiken voor een fabrieksgebouw met clean room. Er zal wel wat leeg staan hier en daar. Dat lijkt me een betere investering (hoewel ik wel kan genieten van een mooie vuurpijl).

Alleen: 40 MW is nog steeds een druppel op de gloeiende plaat. Als we in 20 jaar 7 miljoen woningen van elk zo'n 3 kWp willen voorzien hebben we 25 productielijnen nodig. Dat kost hetzelfde als een stukje noord-zuid lijn van de Amsterdamse Albert Cuyp tot het Rokin."

Bas: top bijdrage! Wie heeft er nog 60 miljoen dollar onder het matras liggen en ergens een leegstaande schuur of bedrijfshal? Gaan we voor onszelf beginnen!

http://www.nanowin.com/news.php?id=12


29 januari 2010: Prijsverlagingen modules gaan door - ook Amerika "door de bodem". Op de beroemde Solarbuzz module prijs grafiek is "het" geschied. Waar Europa met de PV module prijs reeds lang een enorme roetsj heeft ingezet, en al dik 40 dollarcent/Wp onder de tijdelijke dip rond 2003 zit (in de tussenliggende jaren, met name rond 2006, waren er tijdelijke silicium tekorten en lag de moduleprijs een stuk hoger), is de prijsvorming in de Verenigde Staten inmiddels ook door het vorige "plafond" (beter: "vloer") gedoken. Met wat hulplijntjes van Polder PV is dat goed te zien:

^^^
The famous "single module price graph" (ex sales tax) of Solarbuzz LLC, update Jan. 2010. In this graph Polder PV included two help-lines showing the dramatic fall in price since the temporary 2003 "floor" for Europe (green line, drop over 40 dollarcents/Wp). And, in light blue, the historic passage of the curve for single modules acquired in the U.S.A., with a current price for the first time underneath the deep 2003 "floor".

The intermittent "higher plateau" in the period 2006-2008 resulted, of course, from the temporary shortages of solar-grade silicium in an exploding world market, largely driven by the enormous activity in Germany and, especially in 2008, Spain. Since capacity high in the silicon chain has been expanded strongly, the market is moving in a direction of oversupply and ever decreasing module prices.

Please refer to the original module price webpage of Solarbuzz for detailed explanation of how this graph is made.

© Graph Solarbuzz LLC

Gelieve de originele webpagina van Solarbuzz er s.v.p. goed op na te lezen hoe die module prijs grafiek tot stand komt. Een belangrijke reminder is dat het om de aanschaf prijs (ex BTW) van slechts 1 module gaat, wat natuurlijk iets geheel anders is als het kopen van een hele PV-installatie. Duidelijk is in ieder geval dat stapsgewijs de "puur economische business case" voor zonnestroom steeds beter wordt (als je uitsluitend op "geld" gefocust zou zijn), want deze grafiek geeft uiteraard wel degelijk een belangrijke markt trend weer. En dat het slechts een kwestie van tijd is voordat zeer grote nieuwe markt"segmenten" ontsloten kunnen gaan worden. Met name ook in de energie vretende, en door vele crises geplaagde Verenigde Staten.

Detail info (Engelstalig):

http://www.solarbuzz.com/Moduleprices.htm


29 januari 2010: "Objectief" MilieuCentraal houdt van archäische zonnestroom paneeltjes... Er wordt her en der op het wereldwijde web weer heel wat gelinkt naar de zogenaamde "Advies op Maat" module (opbrengst berekening zonnepanelen) op de als "onafhankelijk" en "objectief" bevonden MilieuCentraal website. Ik heb al eerder mijn beklag gedaan over de (selectie) criteria die deze "onafhankelijke" website als uitgangspunt neemt.

Had ik op 8 april 2008 voor de eerste SDE regeling al zo mijn ernstige bedenkingen bij een "keuze" mogelijkheid uit twee Middeleeuwse module types met een scharrig STC vermogen van slechts 100 of 150 Wp per stuk, is het er twee jaar later niet veel beter op geworden, zoals onderstaand screenshot laat zien (rode pijlkop door mij aangebracht):

De enige keuze is een nog steeds vooroorlogs model van slechts 160 Wattpiek met een oppervlakte van 1 x 1,45 = 1,45 m². Dat is slechts 110 Wp/m² module, en een volkomen ongeloofwaardig module rendement (STC = 1.000 Watt/m²) van 160/1.450 = 11,0%... Dat is toch nog steeds extreem achterhaald beste mensen van MilieuCentraal (ik heb ze toen geloof ik een e-mail gestuurd, ik kan me niet herinneren dat ik ooit antwoord heb gekregen).

Nemen we een goedkoop doch degelijk Sunteggie, zeg een scharrige 210 Wp, model STP 210 - 18/Ud [pdf], oppervlakte module 0,992 x 1,482 = 1,47 m², met een bescheiden module rendement van 14,3%, zit je al op 143 Wp/m².

Gaan we naar het nieuwe, reeds leverbare monokristallijne HiPerforma PLUTO 205-Ade model van dezelfde Chinese topfabrikant [pdf], oppervlakte module 0,808 x 1,580 = 1,28 m² (88% van de oppervlakte van het archaïsche "MilieuCentraal zonnepaneel"), en met een zeer royaal module rendement van maar liefst 16,0%, zit je al op een spectaculaire 160 Wp/m², 45% meer nominale power per oppervlakte eenheid dan het prachtige, doch feitelijk reeds in het zonnepanelen museum thuis horende MilieuCentraal exemplaar...

En dan heb ik het nog maar helemaal niet over de nog krachtiger, ook al op de Nederlandse markt aangeboden monokristallijne back-contact modules van de Amerikaanse gigant Sunpower, of de HIT-modules van het Japanse Sanyo...

Met andere woorden: leuk hoor, zo'n "Advies Op Maat" service. Maar leert u s.v.p. nu meteen, als u die nog niet kent, een van de fundamentele principes die ik nog heb weten te onthouden uit die gruwelijk saaie lessen informatica die ik in een grijs verleden heb gehad: als je een black box hebt, en je stopt er aan de ene kant rommel in, komt er aan de andere kant rotzooi uit.

Ook wel SISO genaamd (shit in >>> shit out).

Moet ik het verder dan nog hebben over het vervolg in het "Advies op Maat" proces? Dat ik 10 van die geweldige "MilieuCentraal paneeltjes" van 160 Wp selecteerde (totaal 1,6 kWp), en ik vervolgens te zien kreeg dat daar "maar liefst" 1.200 kWh stroom door opgewekt zou worden? Wat neer zou komen op een volslagen gestoord lage 750 kWh/kWp.jaar? En dat terwijl onze museumstukken van Shell al sinds het Jaar des Heeren 2000 gemiddeld tussen de 904 en 969 kWh/kWp.jaar opwekken (zie overzichtsgrafiek)? 20,5% tot zelfs 29,2% meer? In een suboptimale systeem setting? En dat MilieuCentraal stelt dat het een "voorzichtige schatting" betreft, en dat "de overheid rekent met 10% meer opbrengst" Wat nog steeds nergens op slaat, want dan hebben ze het waarschijnlijk over die door talloze Nederlandse installaties verpletterde 850 kWh/kWp.jaar van ECN Beleidsstudies...

En dat er in die "Advies Module" gerekend wordt met een kWh prijs van 24 eurocent/kWh, terwijl Vattenfall/NUON grijs variabel momenteel 21,8 eurocent/Wh all-in is???

En dat er met jaarlijkse "onderhoudkosten" van maar liefst 68 Euro/jaar wordt gerekend? Wat "nodig" zou zijn om eens per jaar de "panelen te laten controleren en eventueel te reinigen". Wat nergens op slaat omdat "reinigen" feitelijk helemaal niet nodig is in de meeste gevallen (het regent vaak genoeg in Nederland), en zeker op een plat dak zelf gratis gedaan kan worden i.p.v. 68 Euro op tafel te leggen?

Dan weet u dus vanaf vandaag dat ik MilieuCentraal niet zo serieus wens te nemen als het op "advies aan potentiële zonnestroom klanten" aankomt...

http://www.milieucentraal.nl/nieuwsitem.aspx?naam=Snel_advies_over_zonnepanelen
http://www.adviesmodule.nl


28 januari 2010: Goeree houdt ook van stapelen... En ook het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee is bepaald niet vies van subsidies stapelen en lekker markt verstoren. Ze adverteren er zelfs openlijk voor, met "subsidie stapeling". FlakkeeWeb.nl rapporteert over een bijeenkomst op maandag 15 februari 2010 waarbij particulieren die iets aan duurzaam willen doen (zonnepanelen worden expliciet genoemd) botergeil gemaakt gaan worden tijdens een soort van informatiemarkt/kleine beurs in Middelharnis.

Er wordt letterlijk geadverteerd met:

"De verschillende regelingen kunnen met elkaar gecombineerd worden, waardoor een aanzienlijk financieel voordeel kan ontstaan."

Let wel: die avond wordt gepresenteerd door een vertegenwoordiger van het met veel bombarie en glitter omgeven nationale "Meer Met Minder" project. En wie zijn de initiatiefnemers van "Meer Met Minder" dan wel? Dat zijn (zie hier): de overheid (ministeries EZ, VROM en WWI), woningcorporaties (Aedes), bouwbedrijven (Bouwend Nederland), de installatiesector (UNETO-VNI) en de energiebedrijven (EnergieNed en VME). Blijkbaar vinden deze partijen allemaal dat het maar treurig is gesteld met de "subsidieverlening" in Nederland, en gaat er in ons land pas echt iets gebeuren als er ook nog eens onzalig met subsidies "gestapeld" gaat worden. Het is immers toch niet hun geld, maar van u en van mij. Energiebedrijven doen niks als er niet vet mag worden mee geroomd uit staats-, provincie-, en/of gemeentekassen, lucratieve fondsen, (krakkemikkige) subsidieregelingen, met goud geld aan verkoop van energiebedrijven gevulde Dikke Spaarvarkens, en tijdelijke noodpotjes...

De verwoestende gevolgen voor een gezonde "markt" ontwikkeling (o.a.: die voor zonnestroom) moeten we daarbij dan maar voor lief nemen, blijkbaar... Nederland leert het nooit.

Informatie:

http://www.flakkeeweb.nl/flakkee-algemeen/energiebeurs-2010-28012010.html


28 januari 2010: Gaat Vlaanderen ook met zonnewarmte de "Grote Truuk" herhalen?* Vlaanderen heeft lange tijd weinig aan de bevordering van zonnewarmte gedaan. Net zoals het feitelijk ontzettend laat (serieus) met zonnestroom is begonnen (2006). U heeft aan diverse berichten op Polder PV (overzicht op aparte pagina) inmiddels kunnen zien dat onze zuiderburen sinds de start van een van de smakelijkste ondersteuningsregimes van Europa voor PV in 2006 de turbo er op hebben gezet, en het immer voortprutsende Nederland al begin 2009 zijn voorbijgescheurd qua geïnstalleerd (en volledig gecertificeerd en bemeten) PV-vermogen. Met een 2,7 maal zo kleine bevolking. Ons poldermoeras in Grote Verbijstering en midden in de kolenstof wolken ver achter zich latend.

Goddank hebben we nog zonnecollectoren. Die aan de grootste impact op onze energierekening (niet de mijne, vanwege de stadswarmte idiotie), de warmtevoorziening van het huis flink kan gaan zitten zagen, al is het meestal "maar" aan het tapwater gedeelte. We hebben een tijdje een aardige bijplaatsing van zonnecollectoren gehad in Nederland. Totdat de klad er goed inkwam, met als absoluut en tranenverwekkend dieptepunt het jaar 2006. Het gaat inmiddels wel weer de goede kant op, al blijkt er in de speciale, op 10 september 2008 in het leven geroepen "Tijdelijke energieregeling markt en innovatie" (einddatum: 31 oktober 2011) nog steeds ruim de helft van de gereserveerde 32 miljoen Euro in de subsidiepot van SenterNovem/Agentschap NL te zitten (stand bijwerking: 1 januari 2010). Er waren bij die tussenstand 7.267 aanvragen binnengekomen (waarvan niet bekend is hoeveel daarvan wel of niet reeds is toegekend), slechts 0,1% van de Nederlandse huishoudens, dus... Waar wachten al die Nederlanders met genoeg dakruimte met oriëntatie tussen west en oost, en een hoge gasrekening nu nog op???

Afijn. De Vlaamse brancheorganisatie Belsolar meldde een gezonde verdubbeling van het aangebrachte nieuwe collector oppervlak in 2008 t.o.v. 2007, en een vervijfvoudiging in 5 jaar tijd (NB: de zogenaamde "open collector" systemen voor o.a. zwembaden zijn daarbij niet meegerekend). De groeicurve doet vermoeden dat Vlaanderen ook op dit gebied vet uit zou kunnen gaan pakken. Ik heb de laatste cijfers van het CBS voor Nederland er bij gehaald, en als dat zo doorgaat, is Vlaanderen wederom op dat vlak binnenkort Nederland mogelijk voorbij gescheurd (zeker weten reeds al toegerekend naar collector oppervlak per hoofd van de bevolking) ...

^^^
Datasets van Vlaanderen (bronnen: ODE/Belsolar, gepubliceerd op de Energiesparen website van het Vlaamse Energie Agentschap) resp. Nederland (CBS/Statline) voor standaard zonnecollectoren (CBS definitie: "afgedekte zonthermische systemen", systemen voor zwembaden e.d. - "niet afgedekt" - zijn niet meegerekend). De opgegeven collector oppervlaktes per land/regio zijn bij elkaar opgeteld in deze grafiek. Voor Vlaanderen was een opsplitsing gemaakt voor vacuumbuis resp. vlakkeplaat collectoren (onderscheid niet gemaakt in CBS statistiek, het aandeel van vacuumbuis collectoren in Vlaanderen was in 2008 24,4% qua oppervlakte). Voor NL was door het CBS een opsplitsing gemaakt van systemen kleiner of gelijk aan 6 vierkante meter en systemen groter dan 6 m². Deze zijn in de grafiek "gelumpt".

De data voor de jaren 2000 en 2001 voor Nederland zijn gehaald uit tabel 11.2 van het CBS rapport Duurzame energie in Nederland 2005 (gepubliceerd in 2006) - getallen afgerond op duizendtal vierkante meter collector oppervlak.

Trends: Nederland (lichtgroen) forse jaarlijkse groei aan begin van deze eeuw met topjaar 2002 (34.000 m² nieuwe collector oppervlakte), daarna een forse neergang tot collapse in 2006, waarna weer groei optreedt. Tot en met het tweede kwartaal 2009 zijn de cijfers bekend, en die laten voor die eerste jaarhelft (gestreepte doorzichtige kolom) zeer goede groeicijfers zien (bijna evenveel als het hele voorafgaande jaar 2008).

Vlaanderen (donkerblauw) kende nauwelijks groei tot 2003, startte aarzelend in 2003-2005, maar is daarna zeer hard gaan groeien aan bijgeplaatste oppervlakte per jaar.

Cijfers: ODE/Belsolar resp. CBS
Grafiek: Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)

Accumulatie in Vlaanderen tot en met 2008 (grotendeels pas na 2003 gerealiseerd): 41.051 m² collector oppervlak. Accumulatie totale collectoroppervlak inclusief "onafgedekte systemen" (plm. 277 m²) was voor Nederland in 2008 volgens CBS rapport Duurzame energie in Nederland 2008 [pdf] ongeveer 70.400 m² (al ver in de vorige eeuw behoorlijke volumes afgezet). De vraag is hoe lang die geaccumuleerde voorsprong van Nederland nog stand zal houden. Een groot deel van de NL systemen is namelijk in nieuwbouw wijken gerealiseerd zonder inspraak van "potentiële nieuwe bewoners". Apeldoorn is een goed voorbeeld, daar werd al in 1992 (!) in het Woudhuis project 2.753 m² aan zonnecollectoren gerealiseerd, en daarna is er nog veel meer aangelegd in grote projecten. Er is nu wel een relletje uitgebroken n.a.v. kritiek op al te megalomane (???) duurzaamheidsdoelstellingen daar. In België wordt een aanzienlijk deel weggezet in de particuliere markt, er is bij de zuiderburen veel eigen huis bezit en men klust er flink op los. Daar is het bijna altijd initiatief van de bewoner zelf, en de belangstelling is daar rap groeiende. De "zon" zit inmiddels goed tussen de oren bij onze zuiderburen, en mondelinge reclame wakkert de belangstelling rap aan.

^^^
Grafiek op website Vlaamse Energie Agentschap op basis van de data van ODE Vlaanderen en Belsolar. Oranje deel is standaard zonnecollectoren, het paarsige bovenste segment van de groeicurve betreft de snel populairder wordende vacuumbuis collectoren. De accumulatie van het collector oppervlak is pijlsnel aan het toenemen de laatste jaren.

Dat Vlaanderen best wel eens harder door zou kunnen gaan scheuren met - ook - zonnewarmte kan blijken uit de slot tekst op de webpagina van het Vlaamse Energie Agentschap (vetdruk Polder PV):

"Een aantal beleidsmaatregelen moet het gebruik van de zonneboiler verder stimuleren. In uitvoering van de Europese richtlijn Hernieuwbare energiebronnen, zal onderzocht worden hoe een minimum aandeel hernieuwbare energiebronnen in de gebouwvoorschriften kan opgenomen worden, in welke mate groene energie kan toegepast worden in de Vlaamse overheidsgebouwen, hoe stedenbouwkundige voorschriften de ontwikkeling van hernieuwbare energie kunnen stimuleren en hoe de kwaliteit kan worden verhoogd via normen voor de installaties en opleidingen voor de installateurs."

Waarvan akte.

Wel even realiseren dat zowel Nederland als Vlaanderen dwergen zijn vergeleken bij Grosser Sonnenbruder Deutschland. Volgens BSW, de brancheorganisatie voor zowel PV als thermische zonne-energie, was er eind 2008 ... ongeveer 11,3 miljoen vierkante meter collector oppervlak geaccumuleerd bij de oosterburen (pdf, augustus 2009). Een factor 161 maal de accumulatie in Nederland. Met slechts vijf maal zoveel inwoners.

Da's effe heftig slikken geblazen...

* Toegevoegd aan de eerste grafiek op 29 jan. 2010: data voor 2000 en 2001 uit CBS rapport duurzame energie 2005.

http://www.energiesparen.be/milieuvriendelijke/nieuwsbrief/artikel?artikel=213


28 januari 2010: Jolly Good doorinvesteren in zonnestroom. Via via kwam ik op een link naar de website van Fosinvest ("Friends Of Solar Invest B.V.") uit. Dit blijkt het investeringskanaal te zijn van de door de Delta directie eind september 2008 pardoes op straat gezette directeur/CEO Gosse Boxhoorn en financieel directeur Hubert Thijs van Solland Solar. Er zijn volop investeringsplannen voor de hele PV keten bij Fosinvest. Beginnend bij het slepende The Silicon Mine project op het Chemelot terrein van DSM in Zuid Limburg. Waar in totaal zo'n 400 miljoen Euro voor nodig zou zijn, wat er echter (nog steeds) niet is. Terwijl al tijden op de website staat: "The Silicon Mine (TSM), is to open in late 2009". Wat natuurlijk een uitermate curieuze mededeling is voor zo'n "high end finance" project (want er klopt niks van). Op de Fosinvest site staat de hele "waardeketen in solar" zo'n beetje als extra investerings-focus: cellen, modules, complete zonnestroom systemen, andere zonnige producten, PV projecten, financiering en zelfs hulp bij startup ondernemingen. Van het gros van deze "potentiële projecten" is tot nu toe nog niets concreets vernomen alhier. Wat gezien de deplorabele eigen marktomstandigheden ook niet verwonderlijk is, want zonder eigen markt geen vruchtbare bodem voor investeringen. De financieel/economische crisis nog daargelaten.

Een lichtpuntje echter, en via dat initiatief kwam ik op die Fosinvest site: naast reeds gedane investeringen in het dure en met vraagtekens omhulde TSM project en de projectontwikkelaar Onestonesolar.com (wat zich op de lucratieve markten als Spanje, Italië, Griekenland, Frankrijk en zelfs Tsjechië richt, maar waar ik nog geen "realisaties" van ken), lijkt een van de investeringen nu echt zijn beslag te gaan krijgen. En die heeft de nogal speelse en leuke naam "Jollysol BV" (in oprichting) gekregen. Dat doet me qua naamgeving een beetje denken aan de zonnepanelen reus Solarfun uit China (productie in 2008 rond de 170 MWp volgens Photon, april 2009)... Jollysol zou ook een module fabrikant moeten gaan worden. En wie komen we daar weer tegen (het Nederlandse PV wereldje blijft klein)? Juist, ja: de heer van Laarhoven van het door de Duitse baas Centrosolar opgedoekte Ubbink Solar Modules uit Doesburg (nasleep van het Econcern debâcle, zie ook mijn bericht van 9 juni 2009, onder hoofdje "Doesburg"). De heer van Laarhoven figureert ook in een vrolijk bericht in De Pers van 14 januari 2008 (let vooral op de laatste zin...). Uit een advertentie in een gelikte brochure (pdf) van het "export initiatief" Cleantechholland.nl* blijkt dat van Laarhoven inmiddels dus maar weer met een eigen module productie project is begonnen. In een eerder bericht (zie bespreking 29 oktober 2009) werd het bedrijf nog enigzins mat en neutraal "Solar Modules Limburg" genoemd. Blijkbaar is er wat creatief denken gewijd aan een wat pakkender naam:

Jollysol BV "The world’s most effective production facility" (?) in oprichting is nu nog gevestigd in Eindhoven. Maar: even verder graven op internet geeft al aan dat van Laarhoven/Jollysol BV niet in Brabant blijft hangen. Want in de "bekendmakingen" van de Limburgse gemeente Kerkrade van 10 december 2009 vinden we inmiddels een tale-telling bericht wat die kant op doet wijzen voor het vervolg voor het onfortuinlijke Ubbink Solar Modules. Stukken ter inzage (Ingekomen meldingen Wet milieubeheer):

"... op 30 september 2009 van Jollysol B.V. i.o. te Kerkrade voor het oprichten van een inrichting gelegen aan de Klarenanstelerweg 6 alhier. Het betreft een inrichting voor de ontwikkeling, productie en verkoop van zonnepanelen."

En zo is het cirkeltje weer rond: Limburg gaat er zo te zien een - door Fosinvest financieel ondersteunde - module producent bij krijgen. Dat wordt een aardige concentratie aan PV-gerelateerde bedrijven in het thuisland van de zonnestroom kort houdende Minister van Economische Zaken (Limbabwiaan en fervent carnaval vierster). Zo zijn er naast het al eerder aangekondigde initiatief van The Solar Cell Company (startup hoogrenderende monokristallijne cellen die plannen heeft voor een productie lokatie op het Avantis terrein), het reeds al jaren actieve Solland Solar op Avantis, Scheuten Solar in Venlo**, de Solar Academy in Heerlen, oude rot/Duits systeemhuis IBC Solar BV in Amstenrade, het zich steeds nadrukkelijker op de Nederlandse markt profilerende ook al Duitse Energiebau solar power benelux bv gevestigd in Maastricht, etc., etc.

Dat Limburg maar mooie, zonnige tijden tegemoet mag gaan. En de revolutie in zonnestroom desnoods vanuit het Bourgondische, "tropische" zuiden over ons arme land mag uit gaan rollen. Jolly good...

Nagekomen
Net nadat ik dit bericht had gepost komt het nieuws binnen dat het "vervolg project", wat blijkbaar nog steeds "Solar Modules Limburg" heet en wat op het Avantis terrein van 200.000 PV-modules binnen 3 jaar tijd naar het drievoudige afzetvolume**** door zou moeten groeien, van de provincie Limburg een kwart miljoen Euro heeft toegekend gekregen (onderaan gelinkt bericht op Limburg.nl site). De totale investering in de module fabriek die uiteindelijk naast zonnecellen bakker Solland Solar moet komen, bedraagt 4,2 miljoen Euro en zal ongetwijfeld ook (deels?) door Fosinvest worden bediend. Werkgelegenheid in Kerkrade zou 25 banen opleveren, op het Avantis terrein moeten er uiteindelijk 250 banen kunnen ontstaan. Dat zou kunnen betekenen dat het flink aangetaste werkgelegenheids grafiekje (waarin de ontslagen personeelsleden bij Ubbink Solar Modules en Solland Solar nog niet eens zijn verwerkt, het grafiekje is van de situatie in 2008) van het CBS binnen niet al te lange tijd er waarschijnlijk weer heel anders uit zal komen te zien... Het kan dus rap gaan.

Overigens: uiteraard zal de leuke fooi van 1,2 miljard Euro die Limburg aan de verkoop van het kroonjuweel Essent aan bruinkolen- en atoomboer RWE heeft overgehouden alles met deze vrijgevigheid op het vlak van duurzame energie op eigen grondgebied te maken hebben. Het is natuurlijk niet voor niets dat daar nu opeens zoveel mogelijk is, daar waar de Nederlandse Staat het op alle fronten laat afweten. De dossier verantwoordelijke van Provinciale Staten Jos Hessels (CDA) blijkt in tegenstelling tot Diederik Samsom (PvdA) echter beslist niet vies van kernenergie, en wil hij zelfs procedures voor realisatie van nieuwe kerncentrales verkorten. Al heeft hij nu dus eventjes voor de leut (???) een leuk cadeau'tje aan zonne-energie gegeven...

* Het zal u waarschijnlijk niet verbazen: "... het Nederlandse exportplatform voor duurzame technologische producten, concepten en innovaties". Opgericht (en mede gefinancierd...) door de Vereniging FME-CWM, het ministerie van EZ en het ministerie van VROM". U weet wel: hetzelfde ministerie (vetgedrukt) wat de bloedeigen Nederlandse markt continu aan de roestvrij stalen kettingen houdt en marginale "groei"cijfers oplegt met de rampzaligste aller subsidie regelingen. De EVD dienst van EZ financiert ook leuke snoepreisjes (heet natuurlijk "handelsmissie") voor investeren in bijvoorbeeld feed-in rijke landen als Frankrijk voor de branche. Feed-in regimes die in eigen land door enkele andere EZ kornuiten worden vervloekt en onmogelijk gemaakt...

** Scheuten Solar heeft trouwens pas recent een met "January" gedateerd, uitsluitend Engelstalig, kort persbericht gepubliceerd over de afgeketste "geplande joint-venture" met inmiddels 100% Solland Solar eigenaar*** Delta. Dit, terwijl het nieuws daar over al op 14 december 2009 op de Energeia website bekend was geworden en iets later in het Financieele Dagblad werd gepubliceerd...

*** Blijkbaar heeft Delta in de tussentijd het 10% aandeel van het voormalige management van Solland Solar afgekocht/verworven en is de enige (commerciële) zonnecellen producent van Nederland nu dus volledig in het bezit van atoomboer Delta.

**** Gaan we hierbij uit van een "gewild" minimaal vermogen van 200 Wp per module (de bulk van de markt vraagt naar steeds krachtiger zonnepaneel types), zou dat qua productie capaciteit neer komen op ongeveer 120 MWp/jaar ergens in 2013. Het in dit artikel genoemde Chinese Solarfun zat in 2008 al op 170 MWp/jaar, heeft reeds een standaard productie capaciteit van 360 MWp, en is beslist niet een van de grootste module producenten.

http://www.fosinvest.com/ (investeringsmaatschappij voormalige directie Solland Solar)
http://www.kerkrade.nl/site/load.php?page=860&publication_id=767 (nieuws met aankondiging vestiging Jollysolar B.V. in Kerkrade)
http://www.limburg.nl/nl/html/.../voorpaginanieuws.asp?nieuws_item=APQNG431HV33J4VB3V7J (kwart miljoen Euro naar vervolgproject op Avantis terrein)


 
^
TOP

26 januari 2010: Tijd voor een nieuwe pagina? PV-bloopers? Via het geweldige Gathering Tweakers forum Duurzame Energie kregen we een prachtige (???) link voorgeschoteld. Ook in het zonne-energie wereldje worden "fouten" gemaakt, it's just a "normal" business. Al lijkt deze blunder van formaat niet zozeer de installateur aan te rekenen, maar eerder de verbijsterende onoplettendheid van de eigenaar. Ach. Wie weet zat dat ding wel bij de koop van het huis inbegrepen en snapte de eigenaar geen bal van wat 'ie op het dak had staan...

http://www.bouwwereld.nl/web/Bouwkennis-3/Bouwfouten/bouwfoutenartikel/08056/Zonnecollector.htm?pagenr=3

Een blooper van een geheel andere soort: In Vlaanderen schijnen er gemeentes te zijn die bovenop alle andere hoogst attractieve incentives ook nog eens een aanschafsubsidie op een zonnestroom systeem geven (zeker goed naar Nederland gekeken met het "stapelen" van marktprikkels...). Ook het bekende Anderlecht had een leuke extra slagroompunt van 1.000 Euro beloofd aan haar onderdanen. 64 huishoudens stormden op de extra geldpot af. Het gros kreeg keihard het lid op de neus: slechts budget voor 5 (jawel, VIJF) aanvragen. Oeps...

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=G72LCKN0


26 januari 2010: Meterkast aanpassing SDE klant windfreak. Op de website van de sinds september vorig jaar supertrotse 2,64 kWp Sunpower PV-systeem eigenaar windfreak uit het Gelderse Zetten die ook in het bezit is van een SDE 2008 beschikking (een van de plm. 8.000) staat een alleraardigst verhaal onder 23 november (2009) met duidelijke foto over zijn "meterkast perikelen". Die in zijn geval heel erg mee bleken te vallen. Dat is niet alleen aan zijn eigen voorbereidingsactiviteiten (en raadpleging van Polder PV) te wijten, maar ook aan de door netbeheerder Liander gestuurde meterspecialist. Illustratief is dat deze trotse PV-producent wijst op de nog steeds in de meterkast hangende analoge en volautomatisch "mechanisch salderende" Ferrarismeter (u weet wel, het fraaie apparaat wat op het filmpje van Agentschap NL zo bruut uit de meterkast werd verwijderd). No problem. Dat was het immers al niet toen onder zware maatschappelijke druk de "regeling garanties van oorsprong voor duurzame elektriciteit" op 5 november 2008 werd gewijzigd (2 dagen na Staatscourant publicatie), en waarin expliciet staat herbevestigd dat ook voor de SDE klanten die goeie ouwe Ferrarismeter gewoon mag blijven hangen. Zonder noodzaak tot gedwongen (betaalde!) uitwisseling voor een aalglad superdelux blinkend hyperdigitaal glitter exemplaar...

Mijn advies aan SDE aanvragers en/of beschikten die nog een bruto productiemeter (BPM) plaatser aan huis gaan krijgen: maak s.v.p. een kopie van die regeling, lees en begrijp hem, en plak hem op de deur van uw meterkast. Kunt u meteen aanwijzen wat er officieel is "afgesproken" mocht u onverhoopt een meterboy of girl toegestuurd krijgen die vindt dat u echt een hoop extra duur betaalde bling-bling nodig zou hebben buiten de BPM...

http://www.topspots.org/wordpress/


26 januari 2010: SDE aanvragers bedrijfsmatig opletten! In het Agentschap NL document "Algemene voorwaarden SDE-subsidieaanvraag * verboden woord *" staat onder de letter "f" een belangrijk voorbehoud waar het de totale (te) ontvangen subsidies voor uw project betreft. Het voorbehoud betreft subsidie stapeling voor bedrijven. Particulieren mogen blijkbaar ongelimiteerd (blijven) "stapelen", wat ik trouwens ook nog steeds een extreem ongezonde en markt kapot makende ontwikkeling vind (gedenk de ellende van het EPR/EPA/MAP stapel fiasco in de periode 2001-2003). Uit het document (vetdruk Polder PV):

"Dat u bekend bent met het feit dat op grond van afspraken tussen de EU-landen grenzen zijn gesteld aan het verlenen van subsidies aan bedrijven. Deze zijn vastgelegd in de “Communautaire richtsnoeren inzake staatssteun voor milieubescherming” (2008/C 82/01). Hierin staat hoeveel subsidie maximaal is toegestaan voor uw project. Indien u voor uw project naast de SDE en de Energie-investeringsaftrek (EIA) nog andere vormen van overheidssteun ontvangt of gaat ontvangen kan het zijn dat u meer subsidie krijgt dan toegestaan. Circa een jaar na datum van ingebruikname van de zon-PV-installatie zal Agentschap NL dan een cumulatietoets uitvoeren. Op dat moment zijn de investeringskosten bekend en is duidelijk hoeveel overheidssteun u ontvangt. Indien blijkt, dat u teveel steun ontvangt of zal ontvangen zal het aantal MWh dat over de totale subsidieperiode in aanmerking komt voor subsidie worden beperkt. Dit geldt niet voor particulieren"

Ik geef alle bedrijven die naast SDE en EIA ook nog eens toezeggingen hebben gekregen (of gaan krijgen) voor extra lekkere toetjes als kleinschaligheids aftrek (KIA), mogelijk VAMIL, belastingvoordelen, "groene hypotheek constructies", en/of bijvoorbeeld absurde extra stapeling van een aanzienlijke investeringssubsidie zoals in Friesland heeft plaatsgevonden (max. € 10.000 bonus per installatie), in overweging om dit artikel zeer goed in de oren te knopen. En daar de mogelijk minder fijne conclusies uit te trekken...

http://www.senternovem.nl/mmfiles/zon_PV_algemene%20voorwaarden.doc1_tcm24-324739.pdf


26 januari 2010: Grafieken PV marktgroei Duitsland van Polder PV op Duurzaamthuis.nl. Inmiddels zijn twee van mijn grafieken die ik reconstrueerde uit de data van Bundesnetzagentur en BDEW in Duitsland, geherpubliceerd in een artikel genaamd "Duitsland de Zonnekoning van Europa" op de website van Duurzaamthuis.nl. Ook enkele door mij boven tafel gehaalde marktdata werden daar opnieuw gepresenteerd.

http://www.duurzaamthuis.nl/duitsland-de-zonnekoning-van-europa


25 januari 2010: Agentschap NL liegt alweer stiekempjes over "subsidie". Want op hun pagina intro tot SDE 2010 stellen ze:

"Over 2010 is de vergoeding voor levering van zonnestroom aan het elektriciteitsnet voorlopig vastgesteld op € 0,225 per kWh. Dit bedrag krijgt u terug van uw energiebedrijf en wordt daarom afgetrokken van het SDE-basisbedrag. Daarnaast bespaart u op uw elektriciteitsrekening omdat u niet hoeft te betalen voor de elektriciteit die u zelf produceert en direct zelf gebruikt. De voorlopige SDE-bijdrage in 2010 komt daarmee op € 0,474 - € 0,225 = € 0,249 per kWh."

Wederom is dat "Dit bedrag krijgt u terug van uw energiebedrijf..." stiekem gelogen, het wordt voor de "grote" categorie op de hier onder gelinkte pagina (onder het oude SenterNovem web adres) herhaald. Want niemand krijgt een fictief van tevoren door EZ of uit de duim gezogen "vast correctiebedrag" terug. Tenzij hij/zij volslagen toevallig precies die salderingswaarde heeft die uiteindelijk volgend jaar pas als "gemiddelde in de markt" wordt vastgesteld, met "terugwerkende kracht" voor 2010. U krijgt helemaal geen "vast bedrag" terug. De meeste mensen hebben dan ook nog eens een variabel tarief, en dat wijzigt ook nog eens onvoorspelbaar, en leverancier afhankelijk, elk half jaar van hoogte. Dat Agentschap NL later in het stukje met "voorlopige SDE-bijdrage" loopt te zwaaien doet daar niets aan af. Ze praten mooi met EZ mee en doen alsof het allemaal eenvoudiger is dan de bikkelharde realiteit. Agentschap NL weigert kristalhelder uit te leggen wat "salderen" precies inhoudt, en doet alsof iedereen hetzelfde "saldeert". Polderkolder en rabiate quatsch, dus!

Ook opvallend in de stellingnames van Agentschap NL:

"Als de SDE-subsidie voor Zon-PV is toegekend, moet u nog een aantal stappen doorlopen, bijvoorbeeld de juiste meters laten plaatsen."

Huh? Goed opletten: Meters??? U heeft uitsluitend één bruto productiemeter nodig als u "voor de volle mep" (alle productie) beroep wilt doen op de SDE. Een meter die nooit uw eigendom wordt (kan in Duitsland wel), waar u wel heftig voor moet dokken, en ook nog eens jaarlijks een belachelijk hoge "meetdienst" moet betalen.

Op de onderaan gelinkte pagina meer info over het digitaal aanmelden (inmiddels geopend, let wel: u mag ook schriftelijk aanmelden middels het officiële aanvraag formulier!) voor de SDE 2010 aanvraag. En zelfs drie heerlijk gelikte, doch in essentie knullige YouTube filmpjes op die pagina. Van het kaliber: "leuker en eenvoudiger kunnen we het voor u niet maken". Nou, eenvoudig...

Filmpjes
En nu maar hopen dat de zeer persoonlijke gegevens van de dame in het eerste filmpje fictief zijn. Anders zou ik als ik Agentschap NL was maar snel een nieuw filmpje gaan maken... Het tweede filmpje met fouten en verkeerde aannames (de bekende smoezen over een "vaste gemiddelde elektra prijs", en niet duidelijk gemaakt dat het uiteindelijke subsidie bedrag pas met terugwerkende kracht wordt "vastgesteld" en u dat bedrag niet van tevoren "kunt weten", is wel eerlijk waar het stelt dat de "subsidie wel nul eurocent kan worden". Dat u dat maar in uw oren mag knopen...

Fout in het derde filmpje: installatie groter dan 0,6 kWp "moet aangesloten worden op een eigen groep". Dat is niet waar. De ultieme "wegingsfactor" is het uitgangsvermogen van de omvormer. Die mag niet hoger zijn dan 500 Watt AC vermogen, tot en met 500 Watt mag zo'n omvormer op een bestaande verbruiksgroep. En op zo'n omvormer mag beslist fors meer aan DC vermogen van de zonnepanelen worden geplaatst. Op een Mastervolt Soladin600 mag volgens de opgave van de fabrikant zelfs maximaal 700 Wattpiek aan nominaal STC vermogen (module specificaties) worden aangesloten*. En die Soladin600 mag dan gewoon op een standaard verbruiksgroep worden aangesloten, zelfs door u zelf (eitje: stekker d'r in en gaan met die banaan, lees eerst de handleiding s.v.p...). De Soladin600 is "afgeknepen" op die essentiële maximaal 500 Watt AC vermogen... Of het wel "zin" heeft om voor zo'n klein setje zonnepanelen de SDE bureaucratie in te gaan moet u zelf weten. Polder PV raadt het u in ieder geval niet aan, gezien de belachelijke kosten voor de voor de SDE "verplichte" bruto productiemeter. En natuurlijk: vanwege alle bureaucratie die u over uzelve afroept.

* Een installateur meldde me prompt dat de eigen rekentool van Mastervolt zelfs 768 Wp nominaal vermogen aan dunnelaag modules op een OZO oriëntatie accepteert binnen de tolerantie van die omvormer...

In het derde filmpje wordt ook nog eens wederom zeer stiekem gedaan over een zogenaamde "noodzakelijke" vervanging van de bestaande meter die "in sommige gevallen niet geschikt [zou zijn] om elektriciteit terug te leveren" (wordt niet nader gespecificeerd). Terwijl er in het filmpje een prima uitziende standaard Ferrarismeter met dubbel tarief telwerk wordt uitgewisseld die hoogstwaarschijnlijk prima "in staat is" om elektriciteit overschotten probleemloos te salderen met de van het net afgenomen stroom! Bovendien mogen de Ferrarismeters gewoon blijven hangen als de SDE aanvrager geen enkele behoefte heeft aan uitwisseling, want dat is helemaal niet "nodig". Zie deze officiële Staatscourant publicatie van 3 november 2008 (die onder zware druk van enkele verontwaardigde SDE aanvragers in 2008 tot stand is gekomen...). Die echter op dit moment niet op de Agentschap NL site in de publicatie sectie is terug te vinden...

Over de verondersteld "noodzakelijke" bruto productiemeter staat nota bene in de eigen FAQ lijst van Agentschap NL (oude SenterNovem) het volgende antwoord op vraag 31 (vetdruk Polder PV):

"Ben ik verplicht een Brutoproductiemeter te plaatsen?

Het is niet verplicht een brutoproductiemeter te plaatsen. Bij kleine installaties zal een groot gedeelte van de opgewekte elektriciteit worden verbruikt door huishoudelijke apparaten. Met de brutoproductiemeter kunt u subsidie ontvangen over de brutoproductie inclusief het eigen verbruik. Zonder brutoproductiemeter ontvangt u alleen subsidie over de aan het net geleverde elektriciteit, u mist dan subsidie over het deel dat u zelf verbruikt. De kosten voor het plaatsen van de brutoproductiemeter liggen tussen de € 80 en € 110. In het geval van een kleinschalige aansluiting worden er door de regionale netbeheerder afleeskosten in rekening gebracht. Deze gedragen € 30 per jaar."

Conclusie: ook al is het niet zo verstandig om überhaupt met een kleine installatie in de SDE kermis te stappen, en het ook niet zo slim is om géén bruto productiemeter te hebben bij een wat grotere SDE installatie vanwege het feit dat u dan een groot deel van uw zomer opbrengst (overschot) onbemeten (en dus ongesubsidieerd) kwijt zou kunnen raken (exclusief wettelijk verplichte saldering ervan): het is dus niet verplicht om die bruto productiemeter te laten installeren. Let wel dat in het geval van een volautomatisch salderende Ferrarismeter de netinvoeding niet wordt bemeten, en u dus dan sowieso aan een kostbare metervervanging vast zit als u alleen de netinvoeding vergoed zou willen hebben voor de SDE subsidie (bijvoorbeeld met een vier telwerk meter voor in en uit registratie).

Tot slot
En bepaald "not the least": van een zogenaamde "onafhankelijke subsidie verstrekker" als Agentschap NL had ik verwacht dat de zeer duidelijk met bedrijfsnaam in beeld komende installateurs namens een van de grootste zonnepanelen verkopers van Nederland** voor het maken van het "voorlichtings-filmpje" een ander kledingstuk aangetrokken zouden moeten hebben. Mijn inschatting is echter dat daar helaas geen kamervragen over zullen gaan komen, dit is immers NEEderland. En: de voorganger van Agentschap NL, SenterNovem, had ook al in 2008 een overmatig enthousiast SDE filmpje gemaakt ... bij een eigen medewerker thuis ... Zie bericht van 30 september 2008, "The X-factor/Parallel Worlds").

Kritiek uit de PV sector
Inmiddels beginnen zelfs installatie bedrijven kritische noten bij de "eigenaardigheden" van de SDE regeling te zetten. Zo publiceerde het in Amsterdam zetelende ZonneStroom op de SDE pagina een "prikkelend" stukje genaamd "Loting SDE veroorzaakt oneerlijke concurrentie". Zogenaamde "gebundelde" aanvragen - die voor installatiebedrijven in theorie aantrekkelijk zouden kunnen zijn (zelfde type aanvragen bundelen geeft veel minder werk) - krijgen namelijk maar 1 lotnummer, ook al zitten er tientallen aanvragen in die bundel (maximaal 250 volgens het op 25 januari 2010 gepubliceerde Aanvraagformulier, Bijlage 3, p. 24). En op dag 1, wanneer zoals voorzien de regeling (1 maart: "klein", 31 mei: "groot") direct overschreven zal worden, is het risico van "uitloting" van gebundelde aanvragen levensgroot: bij uitloting heeft de bundel aanvrager helemaal niets. Allemaal werk naar de ratsmedee en geen klanten (als alle aanvragers in die bundel zouden hebben gezeten). Het bedrijf adviseert dan ook met klem aan particulieren e.a. klanten om zelf de aanvraag te doen en deze niet in een "bundel" te laten opnemen (het bedrijf helpt daarbij), om de kans op inloting te vergroten...

** Inmiddels opgekocht door het derde grootste energiebedrijf van Nederland, al is het na de verkoop van de twee voormalig grootste nu dus feitelijk numero uno...

http://www.senternovem.nl/sde/zonnepanelen/index.asp
http://www.zonnestroom.eu/index.php/subsidie/sde-stimuleringsregeling-duurzame-energie


25 januari 2010 (16h00): 58 pagina's lange SDE regeling "Aanwijzing categorieën". Zoals reeds door Polder PV voorspeld werd vandaag dan eindelijk het belangrijkste SDE document gepubliceerd in de Staatscourant. Mocht u in de hele ambtelijke ordner zijn geïnteresseerd: hij is dit jaar "maar" 58 pagina's lang. Gelardeerd met de formele artikelen (71 stuks, slechts), de officiële aanvraag formulieren (ook voor zonnestroom, zelfs 2 stuks), en een uitgebreide toelichting van nog eens 12 pagina's. Uiteraard ga ik dat hier niet allemaal behandelen, maar uitsluitend de belangrijkste onderdelen voor zonnestroom. De meeste wezenlijke zaken heb ik voor u reeds besproken op de speciale SDE 2010 pagina in het reeds omvangrijke SDE dossier op Polder PV.

Enkele belangrijke zaken op een rijtje.


Ingangsdatum van deze specifieke regeling

Die vinden we helemaal achteraan op pagina 13 van de officiële tekst, onder Artikel 70: inwerking treding "met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst." Deze Staatscourant uitgave (nummer 962) is gepubliceerd op 25 januari 2010, en gaat dus officieel in op dinsdag 26 januari 2010. En heeft dus, zoals ook al door mij voorspeld, een andere officiële ingangsdatum dan de op vrijdag 22 januari 2010 gepubliceerde, en op zaterdag 23 januari 2010 "officieel inwerking getreden" Algemene uitvoeringsregeling SDE 2010 (voor die Staatscourant publicatie, zie hier)...


Categorie afbakening

Zie artikel 8 van de regeling (screendump van de officiële Staatscourant publicatie):

Lees die formulering s.v.p. goed, want hij wijkt niet alleen qua "intentie", maar ook qua formulering iets af wat de ondergrens betreft t.o.v. de vorige twee jaar. Toen was de "ondergrens in de regeling" namelijk nog "groter dan 0,6 kWp", waar ik ter verduidelijking altijd "dus minimaal 0,601 kWp" van heb gemaakt. Nu echter, is de nieuwe ondergrens "groter of gelijk aan 1,0 kWp". Wat betekent dat, i.t.t. de wijze van formuleren in de voorgaande jaren, waarbij u met bijvoorbeeld 3 stuks 200 Wp Suntech modules niet mee mocht doen met SDE 2008 of SDE 2009, u binnen de SDE 2010 wel mee "mag" doen met bijvoorbeeld vijf van die 200 Wp modules (of van een ander merk). Want dan komt u exact op die nog steeds volslagen belachelijke en onnodige "ondergrens" van 1,0 kWp uit. En dan mag u wel - met de hakken over de sloot - meedoen. Als u dat al zou willen. Kan ook zonder SDE natuurlijk, dan heeft u geen last van kuddes ambtenaren en netbeheerders die u lastig vallen met tijdvreterij, dure bruto productiemeters, volslagen onnodige en onwettige gedwongen metervervangingen, en flinke porties hersenverweking.

Problemen en mogelijkheden rond 1,0 kWp grens
Er worden door steeds meer module fabrikanten zonnepanelen met uitsluitend "plus" vermogenstoleranties afgegeven. Het is in theorie dus mogelijk dat u voor bijvoorbeeld 5 stuks 195 Wattpiek modules "formeel", als er 5% "plus tolerantie" op het vermogen zou zitten, binnen de mogelijkheden van de SDE zou kunnen komen, omdat u dan niet 5x 195 = 975 Wp heeft, maar 975 + (5x (195 x 0,05)) = 1.023,75 Wp (ruim 1,0 kWp)!

Dit werkt uiteraard ook andersom! De meeste modules hebben namelijk nog steeds "plus/minus" toleranties op het gemiddelde STC vermogen. Het zou dus kunnen zijn dat u opteert voor een 1.000 Wp installatie bij uw leverancier en SDE aanvraagt/laat aanvragen. Maar u blijkt bij uiteindelijke levering 5 stuks 200 Wp modules gekregen te hebben die allemaal een "negatieve" tolerantie van een paar procent hebben (sta er op dat u de individuele flashdata van de modules krijgt, dat is standaard praktijk in Duitsland!). Formeel zult u dan die belachelijke SDE 2010 instapdrempel van 1,000 kWp niet gaan halen, en u zou dus door een overijverige ambtenaar van een officiële afwijzing voorzien kunnen gaan worden. Ik verwacht (hoop!) niet dat dit zo hard gespeeld zal worden, maar leer mij de ambtenarij kennen als het om dit soort cruciale "afgrenzingen van wettelijke regelingen" gaat! Wellicht handig om van tevoren na te vragen, voordat u ergens op hoopt wat op voorhand al niet wordt geaccepteerd...

De begrenzing van de "grote" categorie is exact zoals vorig jaar: 15 kWp "precies" (lees: 15.000 Wp) valt onder de "kleine" categorie. Als u echter een Wattpiek boven die 15 komt, valt uw aanvraag onder deze "grote" categorie. Om andere reden bent u echter in 2010 de l*l als u voor 15,0 "opteert", zie verderop.

Samenvattend dient u rekening te houden met de volgende verduidelijkende exacte categorie afgrenzingen, service van Polder PV:

 • installaties tot en met 999 Wattpiek vallen in SDE 2010 niet onder de regeling: u krijgt geen SDE subsidie, ook al schreeuwt u moord en brand;

 • installaties van 1,000 tot en met 15,000 kWp zijn "subsidiabel" en vallen onder de categorie "klein". Met als belangrijke waarschuwing ellende bij de grotere installaties binnen die categorie. Feitelijk "vervalt" de deelcategorie 7,501 tot en met 15,000 kWp (zie verderop);

 • installaties van 15,001 tot en met 100,000 kWp zijn ook "subsidiabel" en vallen onder de categorie "groot".

 • installaties vanaf 100,001 kWp kunt u vergeten in Nederland. U krijgt wederom geen SDE subsidie. Of u moet slinkse wegen buitenom het EZ ambtenaren apparaat om weten en hele goede contacten hebben...

Officiële termijn van indiening - start en einde van SDE 2010

Belangrijk is natuurlijk de datum waarop de SDE 2010 aanvragen kunnen worden ingediend (en wanneer de regeling "officieel weer dicht gaat"). Lid 3 en 4 van artikel 8 (screendump van de officiële Staatscourant publicatie, rode markeringen van Polder PV):

Leuk dat er weer een "einddatum" (1 november 2010, namiddag) in staat. Maar het gaat natuurlijk om de startdatum, die waarschijnlijk een gigantische golf van overtekening zal laten zien en als gevolg daarvan de rest van het jaar (8 maanden resp. ruim 5 maanden) er niks meer is te "halen" (tenzij in diepe crisistijd het parlement voor de zoveelste maal een beetje wind op land budget gaat verschuiven naar o.a. zonnestroom, zoals in 2009 is geschied...). Afijn, zoals vrijdag 22 januari al bekend was geworden in een prematuur persbericht van EZ, is de inteken datum voor de kleine categorie (1,000 tot en met 15,000 kWp) dus op maandag 1 maart 2010. En na die stampede voor in totaal 20 MWp aan beschikbare "financiële ruimte" afgehandeld te hebben kan de inschrijving voor het miezerige beetje van in totaal zo'n 5 MWp gereserveerd voor de "grote" categorie (15,001 tot en met 100,000 kWp) pas op maandag 31 mei 2010 opengaan. En wordt waarschijnlijk al op die voorjaarsdag volledig aan gort overschreven... Hier zullen "gelikte elektronische inschrijfprocedures" of uw schriftelijke aanvraag middels het bij deze Staatscourant publicatie zittende inschrijf formulier natuurlijk helemaal niets aan gaan veranderen. Want de potjes worden op die dag waarschijnlijk al massaal overtekend. Of u nu om 00h01 uw elektronische aanvraag indient of uw schriftelijke aanvraag komt op 1 maart (resp. 31 mei) voor sluitingstijd aan bij Agentschap NL (voorheen SenterNovem): u maakt een even grote (of beter: kleine) kans op een "beschikking" uit de tombola.

Overigens zijn ook de subsidiebedragen maxima voor beide categorieën hier duidelijk opgeschreven, zoals al door EZ was "gemaximeerd" (artikel 10 van deze regeling):

 • € 69.000.000,-- voor categorie "klein"

 • € 24.000.000,-- voor categorie "groot"

Totaal slechts 93 miljoen Euro. Meer zit er niet in de pot. Dat is 50 miljoen Euro minder (35%) dan na uitbreiding voor SDE 2009 beschikbaar was (toen werd totaal 143 miljoen Euro gereserveerd, na het nodige gesoebat in de Tweede Kamer, Staatscourant nr. 17796, 24 november 2009)... We gaan dus niet "vooruit", maar de andere kant op, met de financiële ondersteuning voor zonnestroom.


EZ verkracht "kleine" categorie en zaait nog meer verwarring

Tot slot de crux: de verminking van de "kleine categorie". Dat is een misselijke truuk om (mogelijk) "meer aanvragen voor particulieren" te kunnen toekennen (vanwege hoge politieke druk die echter door de blijvend kleine budgetten niet voldoende kan worden verzilverd). En om boeren met leuke plannen op te zadelen met een extra investeringsdrempel. Want die moeten nu of naar de voor hen bepaald niet interessante onderkant, maximaal 7,500 kWp, of naar de bovenkant, vanaf 15,001 kWp "vluchten" om nog iets leuks te kunnen doen met zonnestroom. Het zal de "communicatie" van de leveranciers in dit land richting hun klanten er nog veel moeilijker op maken, en dat was al twee jaar lang "a hell of a job", die tot hersenverweking bij menig leverancier heeft geleid. De SDE is over het algemeen nauwelijks "te communiceren" aan de vaak van niets wetende potentieel geïnteresseerden. En dat wordt er met dit soort belachelijke geintjes natuurlijk niet beter op...

Even wat artikelen voor u op een rijtje, met er onder commentaar van Polder PV (screendump van de officiële Staatscourant publicatie, rode markeringen van Polder PV):

Artikel twaalf is zo'n beetje het meest schunnige wat er ooit voor zonnestroom in de Staatscourant is verschenen, en waar Polder PV al vele malen het schuim voor op de mond heeft gehad. Het wil maar niet tot de botte hersenpannen in Den Haag doordringen dat het daar gehanteerde, door mij onderstreepte begrip een VERBODEN term is in het wereldje waarin geen enkel PV-systeem (of zonnecollector) 's avonds kan "produceren" noch "functioneren" (het zonlicht oogstende deel van de installatie staat dan immers "uit"). En ook vrijwel nooit onder "volle last" (terwijl bedoeld wordt het nominale STC vermogen...) wordt (of kan worden) "gewerkt" door het PV-systeem. En het dus ook beslist niet met dat bezopen, onpasselijke kolenbegrip geconfronteerd kan laat staan mag worden. EZ maximeert alles in de regeling, en ze gebruiken fossiel kolenstof om de meest hernieuwbare optie dood te kunnen rekenen. Voor mij volslagen onverteerbaar, maar het staat, alweer, in de Nederlandse Staatscourant (tekenend voor hoe schandalig ons politieke systeem in elkaar steekt en hoe diep ons land is gezonken). Die 850 kWh (AC-zijdige energie/stroom opbrengst) per kWp (DC-zijdig opgesteld nominaal STC vermogen) per jaar (de enige juiste formulering), wordt in Nederland door talloze niet eens "optimale" PV-installaties vet overschreden en is rabiate polderkolder. Toch wordt er mee "gerekend", en wel in artikel 13.

In artikel 13 de beruchte ingreep die niks heeft te maken met het verlagen van de genormeerde opbrengst cap (er werd eerder gesuggereerd dat die voor het "traject" >7,5 tot en met 15 kWp verlaagd zou worden van een bezopen 850 kWh/kWp.jaar naar een nog idiotere 800 kWh/kWp.jaar). Maar die gewoon een "andersoortig" nieuw deksel in de regeling vertegenwoordigt, wat minstens even rampzalig is. Leidend tot:

 • "Kleine" systemen krijgen nooit meer dan 6.375 kWh per jaar uitbetaald voor de SDE subsidie. Vanwege de nieuwe ondergrens van 1,000 kWp, is dat voor de "onderkant van de SDE 2010 markt" slechts 1 x 850 = max. 850 kWh per jaar. In het eerste geval betekent dat bij die absurde 850 kWh/kWp.jaar cap, "vastgesteld" middels een door Polder PV verboden term in artikel 12, dat installaties van 7,501 kWp en groter (tot en met 15,000 kWp) geen enkele kWh meer krijgen gesubsidieerd dan voor een 7,500 kWp systeem. Wat dus feitelijk een zinloze categorie gaat opleveren waar geen hond in zal willen investeren (maar die in onze buurlanden mateloos populair is vanwege de enorme, aldaar volledig "ongecapte" mogelijkheden). Let wel: de ook al beruchte, wettelijk verplichte (en volledig los van de SDE perikelen staande) "saldering" van opwek en afname loopt wel door, maar geldt uitsluitend voor kleinverbruikers, is uiteraard specifiek contract gebonden qua "marktwaarde", en is ook op andere wijze gecapt (max. 3.000 kWh per jaar, zou 5.000 kWh per jaar moeten worden en blijft desondanks nog steeds een zoveelste onzinnige afwurging van de "markt"). Bovendien zijn er hoge risico's als er op enig telwerk of in een tarief klasse (bijv. hoog en/of laag tarief) "door de nul wordt geteld", want dan zou het overschot wel eens slechts voor fossiele dumpprijzen aan de leverancier verkocht "moeten" worden... Op pagina 21 van de hier besproken regeling, bij een toelichting op het uit 5 pagina's bestaande "vereenvoudigde" aanvraagformulier voor SDE 2010 subsidie, staat zelfs expliciet vermeld hoe de nieuwe "7,5 kWp cap" waanzin in elkaar steekt, maar deze wordt uiteraard niet duidelijk gemaakt in de tekst van de "regeling" zelf. Formulering op het aanvraag formulier:

  "Let op: Voor installaties groter dan 7,5 kWp en kleiner dan of gelijk aan 15 kWp geldt dat zij wel subsidie kunnen krijgen maar nooit meer dan voor een installatie van 7,5 kWp. De subsidie is gemaximeerd op een jaarproductie van maximaal 850 vollasturen x 7,5 kWp = 6.375 kWh (kilowatt-uur) per jaar."

  EZ heeft dus ook nog eens het lef om te "suggereren" dat er tussen 7,5 en 15 kWp wel zou kunnen worden "aangevraagd", maar dat u er niets aan zult hebben als het om de subsidie gaat, want u wordt keihard afgeknepen. Elke kWh meer dan die 6.375/jaar wordt niet gesubsidieerd... EZ had net zo goed het "traject" 7,501 tot en met 15,000 kWp tot "verboden gebied" of "terra non grata" kunnen verklaren.

 • Basisbedrag voor alle aan te vragen installaties van 1,000 tot en met 15,000 kWp blijft, zoals al aangekondgd, 47,4 eurocent/kW. Let op: dat is NIET de subsidie die u zult gaan krijgen!!!!! Het geeft de "vermeende kosten van zonnestroom weer met een in 2010 gekocht PV-systeem van die grootte die over een periode van 15 jaar blijft functioneren". Met de natte vinger berekend door ECN Beleidsstudies, een economenclub...

 • "Grote installaties" van 15,001 tot en met 100,000 kWp kunnen rekenen op dezelfde beperking als vanouds: niet meer dan 850 kWh/kWp.jaar wordt gesubsidieerd, ook al wekt het systeem extreem veel meer op (wat gewoon de bittere realiteit is in grote delen van Nederland). Dat houdt in dat er maximaal tussen de (15,001 x 850 =) 12.750,85 kWh en de (100,000 x 850 =) 85.000 kWh per jaar zal worden gesubsidieerd. Geen cent meer zal worden uitgekeerd dan voor die hoeveelheden, het "maximaal haalbare" in de SDE regeling. Ik zal het niet hebben over de nachtmerrie scenario's van teruglevering, overschotten in de zomer, enkel- dan wel dubbeltarief contracten, noodgedwongen dumping voor bezopen lage "marktconforme" prijzen aan geliberaliseerde energie leveranciers, en wat dies meer zei voor deze categorie. Geen hond kan daar meer wijs uit worden, en "terugverdientijd berekeningen" leiden tot chronische hoofdpijn bij menig leverancier van all-in PV installaties. En dan heb ik het verder nog niet over de installatie technische complicaties gehad (opknippen bij meerdere EAN nummers, verhoudingen met de netbeheerders, eigendom/exploitant verhoudingen, een groot moeras van onzekerheden)...

 • "Basisbedrag" voor "grote" installaties blijft zoals reeds door EZ aangekondigd 43,0 eurocent/kWh, wat wederom niet de subsidie is, maar "de basis waar vanaf wordt gerekend", en waar het correctiebedrag nog van af moet. Wat eerst wordt genattevingerd, en pas rond 1 april 2011 "met terugwerkende kracht definitief bekend wordt gemaakt".


Basiselektriciteitsprijs

Let op dat de "bodem in het vat voor de subsidie" de onder artikel 14 genoemde "basiselektriciteitsprijs" zal zijn voor beide categorieën. Dat is ook weer niet per definitie het correctiebedrag, maar het bedrag wat minimaal van het basisbedrag zal worden afgetrokken om de subsidie bijdrage (het verschil) voor de Staat ook daar af te grenzen. Als de marktprijs onder die basiselektriciteitsprijs komt, wordt het verschil niet meer door de Staat bijgeplust. En wordt de correctiefactor niet minder dan die per beschikking vast staande basiselektriciteitsprijs.


Correctiefactor (voorlopig) en "voorlopige subsidie"

Resteert nog een onduidelijke doch doorslaggevende factor, en dan zouden we "alles op een rijtje moeten hebben". Als u het spoor inmiddels niet kwijt bent geraakt.

Het gaat om de "voorlopige subsidie" die u zult krijgen als u het geluk heeft in de prijzen te vallen van de nieuwe tombola, en die in de vorm van slechts 80% van maximaal uit te keren "voorschot bedragen" aan u zullen worden uitbetaald (verrekening pas achteraf, na een jaar). Dat is nog steeds niet de "subsidie per kWh", want de beruchte correctiefactor zal pas rond 1 april 2011 met terugwerkende kracht worden bepaald door EZ. En de subsidie zal dan blijken te zijn: basisbedrag SDE 2010 voor genoemde categorie (vast) minus elk jaar weer met terugwerkende kracht vast te stellen (variabel) correctiebedrag (en evt. andere nog niet nader ingevulde correctiefactoren). Voor de voorschotten wordt een te hoog correctiebedrag gehanteerd (rentewinst voor de Staat), en die vinden we in de nieuwe SDE 2010 regeling terug op pagina 9 van deze "regeling", onder Artikel 42.

 • Correctie op basisbedrag voor de voorschotbedragen voor SDE 2010 categorie 1,000-15,000 kWp: 22,5 Eurocent/kWh. Andere correcties nihil, zoals in eerste twee jaren van de SDE regeling;

 • Idem voor categorie 15,001-100,000 kWp: 5,3 Eurocent/kWh. Ook hier geldt: andere correcties nihil.

(Niet definitieve) subsidie in voorschotbedragen

Resultante van al deze getallengoochelarij voor de bevoorschotting (is nog steeds niet de definitieve subsidie/kWh!), met daarbij de impliciete uitsluiting van de feitelijk zinloos geworden categorie 7,501 tot en met 15,000 kWp:

 • tm. 0,999 kWp: niets te zoeken bij SDE;

 • 1,000-7,500 kWp basis 47,4 minus voorlopige correctie 22,5 = 24,9 eurocent/kWh (zoals reeds op voorhand in mijn tabel met tariefcomponenten berekend...), met maximaal 6.375 kWh te subsidiëren (afknijpen van installaties > 7,5 kWp);

 • 7,501-15,000 kWp idem als bovenstaande traject, gemaximeerd op die nu al beruchte 6.375 kWh (zelfde "resultaat" als voor een 7,500 kWp systeem), en dus feitelijk nauwelijks rendabel te exploiteren. De suggestie dat deze categorie door boeren extra "bevoordeeld" zou worden door andere voor hen beschikbare te stapelen financiële prikkels als EIA, KIA, belasting voordelen, etc., gaat slechts zeer gedeeltelijk op, want bij de beruchte saldering zijn kleinzakelijke klanten met lage kWh tarieven in het nadeel wat de saldering betreft. Het vermoeden bestaat dan ook bij Polder PV dat van deze impliciet leeg geplunderde deelcategorie nauwelijks gebruik zal worden gemaakt in SDE 2010...;

 • 15,001-100,000 kWp basis 43,0 minus voorlopige correctie 5,3 = 37,7 eurocent/kWh (zoals reeds op voorhand in mijn tabel met tariefcomponenten berekend...);

 • vanaf 100,001 kWp: niets te zoeken bij SDE.

Ik moet ook concluderen dat in de door mij al bekritiseerde voorstelling van zaken door - destijds nog - SenterNovem in een bericht van 27 november 2009 ("indicatie van gemiddelde subsidie" op basis van vermeende doch compleet onbepaalbare "lange termijn energieprijs" voor de twee categorieën "gesteld" op 24,4 resp. 35,1 eurocent/kWh) beduidend afwijken van wat nu in de Staatscourant door het "moederministerie" EZ bekend is gemaakt als "resultaat voor de voorlopige subsidie in de voorschotbedragen". Of met terugwerkende kracht per 1 april 2011 zal blijken of "mijn" waarden, of de net zo hard uit de duim gezogen "SenterNovem" waarden benaderd zullen worden moeten we nog gaan zien. Niemand die het nu al kan weten.


Gebundelde aanvragen

Daar is een extra aanvraag formulier voor beschikbaar gesteld voor zonnestroom. Het ligt in de lijn der verwachting, gezien het sterk toegenomen aantal "aanbieders" op de markt, dat hier flink gebruik van gemaakt zal gaan worden, en dat hier een enorme extra "druk" door op de markt zal worden gelegd. Er is een maar: valt een "gebundelde aanvraag" bij loting (net) over de maximum ter beschikking staande subsidie, dan vervalt de volledige aanvraag. Maar als zo'n bundel wordt ingeloot, heeft deze meteen een enorme impact op de totale te vergeven installatie capaciteit. Het valt in de lijn der verwachtingen dat er "strategisch gespeeld" zal gaan worden door diverse partijen met mogelijk een "mengsel" van losse aanvragen en van "bundels". Om de risico's zoveel mogelijk te spreiden, en om zo hoog mogelijk in te zetten op claims. Het is duidelijk dat het contingent voor particulieren binnen de "kleine" staffel van 1,000 tm. - feitelijk - 7,500 kWp fors onder druk komt te staan als binnen die categorie er flink gesmeten zal gaan worden met "project bundels"...


Tot slot

Een resumé van de belangrijkste bevindingen voor zonnestroom vindt u op de hoofdpagina SDE 2010 op Polder PV. De tarief componenten tabel is overeind gebleven - Polder PV had zijn huiswerk goed gedaan...

Ik wens u veel succes met uw aanvraag, voor particulieren in te leveren/sturen op 1 maart 2010 (en geen dag later). Maar ik wens u nog meer succes toe als u door alle onzekerheden geen "gebruik" wenst te maken van de Nationale SDE Tombola. En toch zonnepanelen gaat kopen. Dan valt u onder de categorie "Super Bikkel". Eigenlijk een "SDE hors categorie", een soort van Alpe d'Huez op een vouwfiets. Chapeau!

https://www.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2010-962.html (Staatscourant publicatie nummer 962 van 25 januari 2010, "Aanwijzing van categorieën ..." [SDE 2010 essentiële details])


 
^
TOP

24 januari 2010: Hart onder de riem van Polder PV. Leuk bericht wat ik in de bomvolle mailbox vond:

"Beste Peter,

Ik geloof dat ik sinds een jaar of twee je website volg. Voornamelijk het nieuws. Ik heb veel van je site geleerd.

Een pessimist is vaak een goed geinformeerde optimist. Jouw gezouten (of ongezouten, hoe je het hebben wilt) kritiek, humor en zeer serieuze ondertoon worden gewaardeerd. Na lang beraad ben ik nu definitief optimistisch over PV.

Je betoog rond de grafieken van vandaag (Nieuwe installatie aantallen) over je grafieken tic gaf mij de aanleiding je deze steunbetuiging te sturen. Een grafiek zegt vaak meer als vele woorden en tabellen. Zeer mooi! Ik geniet zeker mee!

Ik ga voor het pal zuid, en gunstige helling hebbende dak van mijn ouders in de Betuwe de aanvraag voor SDE 2010 maar doen. Krijg ik tenminste kans op 15 jaar gegarandeerd iets ongedefinieerds wat hopelijk de investering sneller lonend maakt. Mijn ouders zouden zelf niet snel overgaan tot PV, en mijn huurhuis beplakken met paneeltjes geeft te veel problemen, en heeft een dak op oost en west.

Lokale opwekking is met PV is de way to go. Ook in NEEderland. (Leuke vinding)

Nogmaals hartelijk dank!

Uiteraard ook dank retour aan de vriendelijke indiener van deze heerlijke e-mail! Weer een nieuwe adept gewonnen voor de zonnestroom revolutie, zo lijkt het. En nu maar hopen dat de afzender wordt ingeloot voor SDE 2010. Duimt u met me mee? Nog 6,95 miljoen (daaromtrent) huishoudens te gaan. Wie volgt? U "mag" t.z.t. op de PV-newbee pagina, als u d'r zin in heeft.


24 januari 2010: Nieuw omzettingsrecord CIS pilot-module van ex-Shell project. De "wegen van olieboer Shell" lijken vaak ondoorgrondelijk. Staar u daar niet blind op. Een aanzienlijk deel van wat Shell in de praktijk van alledag "doet" is pure strategie en vergeven van diepgewortelde politieke motivaties. Het in enkele stappen volledig opgeven van de zonnestroom business, regelmatig belicht door Polder PV (o.a. verkoop kristallijne divisie aan SolarWorld in 2006), moet u ook beslist in dat licht zien.

Het toen nog aangehouden Avancis samenwerkingsproject tussen Shell en de grote Franse glas fabrikant Saint-Gobain SA met dunnelaag modules - waar Shell per 12 augustus 2009 plotseling uitstapte door hun 50% belang aan partner Saint-Gobain over te doen heeft ondanks die "perikelen" weer mooi nieuws te melden. Met een volledig geseald en gelamineerd testmodule van 30 bij 30 vierkante centimeter en gerelateerd aan de zogenaamde "apertuur opening" van 668 cm² heeft Avancis namelijk volgens een persbericht van 21 januari 2010 een omzettingsrecord behaald van 15,1%. Hetgeen zou neerkomen op 10,09 Wp nominaal vermogen (1.000 Watt/m²) op basis van de apertuur van dat kleine test module*. Deze alweer forse efficiëntie slag op het vlak van - veelbelovende - dunnelaag technologie gebruik makend van een combinatie van koper, indium en diselenide (CIS) is volgens Avancis door het bekende NREL testinstituut in Colorado (U.S.A.) bevestigd. Met dit nieuwe omzettingsrecord zou Avancis momenteel bovenaan de lijst voor dunnelaag technologieën terecht zijn gekomen, zoals gepubliceerd in het tijdschrift "Progress in Photovoltaics" (onafhankelijk geverifieerde efficiëntie records) .

<<<
Het nieuwe "record pilot module" van Avancis, 30 vierkante centimeter groot.

© Avancis 2010 (deze pagina)

Avancis is veelbelovend, omdat CIS theoretisch bezien over het hoogst (?) haalbare rendements-potentieel beschikt. En, natuurlijk, omdat de fabrikant (inmiddels een volle dochter van Saint-Gobain) het patent bezit op een reeds succesvol ingezet fabricage proces wat uit twee specifieke processtappen bestaat. Volgens de CTO ("chief technology officer") van Avancis Franz Karg heeft het bedrijf sinds de productie start in oktober 2008 (Torgau, ONO van Leipzig in Oost-Duitsland) reeds een efficiëntieslag van 9 naar 11% gemaakt in de commerciële, seriematige productie. Dat is 2% in 15 maanden tijd, wat respectabel is voor een nieuw PV-module concept met al een hoog rendement voor dunnelaag systemen. NB: de capaciteit van de Torgau plant is 20 MWp per jaar (meer info in mijn artikel van 17 oktober 2008), en die capaciteit werd in oktober 2009 reeds bij volledige ploegendienst inzet (24 uur/dag) met daadwerkelijke productie gehaald volgens een artikel in Semiconductor Today. Het record module werd trouwens volgens hetzelfde artikel ontwikkeld in het research lab van Avancis in München.

Hierbij dient wel te worden aangetekend dat de commercieel verkrijgbare CIS modules van Avancis een oppervlakte hebben van 1,09 m², en dat er nog een lange weg is te gaan om van een kleine "testmodule" van 0,09 m² met dezelfde of vergelijkbare product kwaliteiten op te schalen naar het commerciële module formaat. Maar het begin is er, en het mag gerust als spectaculair en veelbelovend worden gezien. Avancis zal proberen de toepassing in commerciële productie te laten plaatsvinden met in serie te produceren materialen om de kosten scherp in de gaten te blijven houden.

En dan mag u zich nu achter het hoofd gaan krabben waarom in hemelsnaam Shell niet meer participeert in zo'n geweldige progressieve ontwikkeling van "high power dunnelaag PV-modules"...

* Ter vergelijking: een "standaard", seriematig geproduceerd multikristallijn Suntech module als de STP280-24/Vd, met een buiten afmeting van 1,956 x 0,992 = 1,94 m², dus met een module rendement van 14,4% (inclusief frame, 0,28/1,94), zou bij een vergelijkbare oppervlakte van 0,3 x 0,3 = 0,09 m² "module" een nominaal vermogen hebben van 12,96 Wp.

http://www.avancis.de/presse/ ... /meldung/neuer-weltrekord-avancis-erzielt-151-wirkungsgrad/
http://www.semiconductor-today.com/news_items/2010/JAN/AVANCIS_220110.htm


24 januari 2010: Officieel standpunt BMU n.a.v. wijzigingen tarieven zonnestroom EEG. Op de website van het Duitse Milieuministerie (BMU) is een uitgebreid standpunt gepubliceerd over de voorgestelde forse aanpassingen aan de vergoedingen structuur voor zonnestroom in Duitsland. Met als titel "Eckpunkte der künftigen Photovoltaikvergütung im EEG". Het leest als een degelijk, gebalanceerd, en toekomstgericht document waaruit bovendien kristalhelder blijkt dat het BMU de "Erfolgsgeschichte" zonnestroom krachtig wil blijven bevorderen - alleen onder aangepaste (financiële) voorwaarden. En er blijkt ook uit dat er reeds uitgebreid en intensief overleg over is geweest met de eigen PV-sector (in Nederland vrijwel ondenkbaar). Een deel van de standpunten is eerder al bekend geworden, zie daarvoor de berichten van 17, 19, 20/21, resp. 22 januari 2010 op Polder PV. Ik licht enkele zaken uit het BMU bericht:

 • Systeemprijzen van PV-installaties zijn in 2009 gemiddeld met 30% gedaald; in dat jaar was er een overaanbod aan zonnestroom modules op de wereldmarkt. Er heeft zowel in 2008 als in 2009 een markt (afzet) verdubbeling plaatsgevonden - in de wereldmarkt Duitsland.

 • In vaktijdschriften wordt voor 2010 nogmaals een prijsdaling in een grootte orde van 10-15% voorspeld.

 • Een korte "boom" zoals (in 2008) in Spanje heeft plaatsgevonden, met een instorting van de markt toen er direct een zware cap op werd gegooid, is niet in het belang van de PV-industrie.

 • Volgens dit BMU bericht zou er in 2009 zo'n 3.000 MWp zijn bijgeplaatst in Duitsland (accumulatie: rond de 9.000 MWp). Op basis van bevindingen van Photon mag dat echter waarschijnlijk als een "minimum" bijbouw worden gezien. BMU claimt dat 1% van het totale landelijke verbruik inmiddels afkomstig is uit zonnestroom.

 • Aanpassing van marktcondities dient met zorg te geschieden om de gevolgen voor de eigen plm. 100 PV-ondernemingen (enkele met name genoemd...) te ontzien. Volgens BMU hebben deze Duitse bedrijven al een omzet van 6,2 miljard Euro en geeft de PV-sector in eigen land inmiddels reeds aan zo'n 60.000 mensen werk.

 • Rond 2013 wordt door de branche zo'n beetje net-pariteit verwacht van zonnestroom in Duitsland (bedoeld wordt: consumenten/stopcontact stroom).

 • De EEG vergoeding zal dan onder de gemiddelde consumentenprijs gaan komen; eigenverbruik van zonnestroom zal dan ook sterker worden ondersteund.

 • Op basis van verdere marktontwikkelingen zal BMU besluiten om de tarieven voor de reeds geplande EEG Novelle 2012 vast te gaan stellen.

Nieuw beleid BMU, nog te bespreken in de Bondsdag:

 • "Flexibele marktaanpassing"
  Op basis van reeds opgetreden sterke prijsdalingen nu een eerste flinke correctie voor nieuwe systemen, "flexibel aan de marktontwikkeling aangepast": 15% extra (eenmalige) degressie voor alle installaties niet zijnde vrije veld systemen op akkerbouwgronden, bovenop de reeds per 1 januari 2010 gerealiseerde degressie van 9% (NB: max. 100 kWp, 11% voor grotere systemen) maakt in totaal - effectief - voor alle dak installaties vanaf 1 april dit jaar aan het net 24% degressie t.o.v. 2009 (26% voor dak installaties groter dan 100 kWp).

 • Vrije veld installaties worden als minder gewenst beschouwd op (voormalige) akkerbouwgronden en ziet men het liefst vooral op "conversie lokaties" geconcentreerd (bijv. nieuwe bestemming oude militaire terreinen, vervuilde gronden, verlaten bruinkool dagbouw mijnen, e.d.). Vergoeding voor nieuwe installaties op akkerbouwgronden zal 25% minder worden dan in 2009, voor alle andere vrije veld systemen evenals dak installaties wordt de vermindering 15% extra. Echter, vanwege de langere project planning periodes voor grote PV parken zou deze fors hoge extra vermindering van de tarieven pas per 1 juli 2010 in moeten gaan.

 • In het EEG stond tot voor kort een "termijn" dat vrije veld installaties slechts tot en met 2014 konden worden gerealiseerd (EEG Novelle 2009 paragraaf 32, artikel 2). Deze "termijn" wordt in de nieuwe plannen opgeheven, wat betekent dat deze grote installaties gerealiseerd kunnen blijven worden, planningszekerheid wordt gegarandeerd, en een forse afzet van modules in dit soort parken mogelijk blijft - uiteraard met name die van de eigen PV-bedrijven.

 • In samenspraak met de sector is overeengekomen dat als nieuw "uitgangspunt" de bijbouw aan PV-capaciteit 3.000 MWp per jaar "zal mogen zijn" (een bijstelling van de vorige consensus: verdubbeling van de "zonder meer geaccepteerde" marktgroei...). Op basis van die marktgroei worden de invoedingstarieven voor nieuwe installaties vastgesteld met als uitgangspunt (stond al in EEG Novelle 2009) wederom 9% degressie voor 2011. Groeit de markt tussen de 2.500 en 3.000 MWp, worden de afgesproken degressie percentages in acht genomen. Komt de groei echter boven de 3.500 MWp uit, resulteert dat in nog hogere degressie (2,5% extra per 1.000 MWp/jaar meer), beduidend lager dan de verwachting resulteert in iets lagere degressie: bij minder dan 2.500 MWp marktgroei verlaagt de degressie voor het opvolgende jaar in stappen van 2,5% per 500 MWp minder dan 2.500 MWp bijbouw. Zie het hier onder weergegeven, door BMU gepubliceerde staatje voor de resulterende percentages afhankelijk van de marktgroei corridors. BMU garandeert op deze wijze dus een stevig/verhoogd marktpotentieel en investeringszekerheid voor de afzetmarkt.

 • Eigenverbruik bevorderen. De voorgestelde extra (eenmalige) degressie van 15% wordt voor deze pas per 1 januari 2009 in het leven geroepen "selbstverbrauch" categorie niet doorgevoerd. Het verschil met alle zonnestroom op het net invoeden zou volgens het BMU tot nu toe neerkomen op 4 eurocent/kWh, en dat zou in het nieuwe voorstel zelfs 10 eurocent/kWh moeten gaan worden. Dit zal sterk afhankelijk zijn van het daadwerkelijk structureel te realiseren eigenverbruik van de opgewekte zonnestroom van eigen dak, wat inhoudt dat het eigen verbruiksgedrag flink zal moeten worden beïnvloed om maximaal profijt uit deze regeling te verkrijgen (in vergelijking met "alles invoeden direct op het laagspanningsnet"). In het december nummer van Photon werd zeer diep ingegaan op de mogelijkheden van deze nog zeer beperkt gebruikte, doch in potentie onder de nieuwe condities veelbelovende "eigenverbruik regeling" (EEG Novelle 2009, paragraaf 33, artikel 2)

Voorstel van de op te leggen degressie percentages voor de periode 2011-2012 die bovenop de tot nu toe al gerealiseerde tarief verlagingen, en de eenmalige nieuwe degressie percentages zullen worden gestapeld. Afhankelijk van het gerealiseerde "markgroei corridor", zoals aangegeven.

Let op dat het hier weergegeven "laagste" groeiscenario van "minder dan 1.500 MWp" nog steeds een toename betekent van een nieuwe bijplaatsing per jaar van maximaal ongeveer 26 maal het in Nederland sinds eind negentiger jaren geaccumuleerde nominale vermogen...
>>>

© BMU Januari 2010 (dit document)

Karakteristieke uitspraak in het document:

"Dem großen Erfolg der Photovoltaik in jüngster Vergangenheit – nämlich dass sie schneller gewachsen ist und zu niedrigeren Kosten produzieren kann – müssen wir jetzt Rechnung tragen. Die bestehende Überförderung muss vermieden werden, um insgesamt das positive Image der erneuerbaren Energien nicht zu beschädigen."

Vertaling Polder PV:

"Het grote succes van zonnestroom in het recente verleden - namelijk de snelle groei en de lagere productiekosten - moeten we nu rekenkundig verantwoorden. De bestaande overstimulering moet worden vermeden, om het positieve imago van hernieuwbare energie niet te beschadigen."

Een leuke tot besluit. Dat zie je het Nederlandse VROM of EZ niet snel op hun website zetten, want een "niche" status heeft zonnestroom in Nederland (door actieve sabotage van belanghebbende partijen) nog niet eens bereikt:

"Aus einem Nischenprodukt wird ein relevanter Faktor für die Energieversorgung."

Inderdaad: die moet u weer zelf vertalen van Polder PV...

http://www.bmu.de/erneuerbare/energien/doc/45543.php


23 januari 2010: Belangrijke data voor zonnestroom e.a. De nieuwste evenementen die van belang zouden kunnen zijn voor u op een rijtje.

 • Sustainability 2009. Jaarcongres op 29 & 30 januari 2009 in het Philips Stadion Eindhoven. Typische dure "high-profile" bijeenkomst zoals er zoveel zijn in Nederland. Klantenservice tel. 040 2974980. Of via het web adres www.congres-sustainability.nl, inschrijving@sbo.nl. Kosten: 499 tot 899 Euro excl. BTW per persoon (1 of 2 dagen).

 • Econergie - Duurzame energieopwekking in de gebouwde omgeving. Congres ("toepassen van duurzame energieopwekking in de gebouwde omgeving op lokaal niveau"), en beurs in Passenger Terminal Amsterdam, 4 & 5 februari 2010. Zie website. Organisator: Europoint Conferences & Exhibitions te Zeist. Tel. 030 - 6981800, Fax. 030 - 6917394, in samenwerking met gemeente Amsterdam. Beurs is gratis bij voorinschrijving, kassa ticket kost 10 Euro. Het congres kost 240 tot 390 Euro excl. BTW.

 • Nederlands-Duits zonne-energie-forum. Zonne-energie is één van de meest stabiele en toegankelijke bronnen van duurzame energie. Kennis over de nieuwste technieken en mogelijkheden op het gebied van fotovoltaïsche en thermische zonne-energie kunnen Nederlandse ondernemers en gemeenten tijdens het Nederlands-Duits zonne-energie-forum op dinsdag 16 maart 2010 in Utrecht opdoen. Zie overzicht van deze door de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) in samenwerking met het Duitse ministerie voor Economische Zaken (BMWi !!!) en de KvK Midden-Nederland georganiseerde bijeenkomst. Het forum is vooral bedoeld voor Nederlandse bouwbedrijven, projectontwikkelaars, architecten, gemeenten, installatiebedrijven, dakdekkerbedrijven en ondernemingen die actief zijn in de branche. Er zullen acht "top" ondernemingen uit de Duitse zonnestroom sector aanwezig zijn die op zoek zijn naar Nederlandse installatiebedrijven, dakdekkerbedrijven en groothandelaren, die hun systemen / producten in Nederland kunnen vertegenwoordigen en/of in het assortiment willen opnemen. Lokatie: Kamer van Koophandel te Utrecht, Kroonstraat 50, 10:00 uur - 18:00 uur. Toegang gratis. Aanmelden kan bij Anouk de Jong, telefoon 070-3114 118, e-mail: a.dejong@dnhk.org

 • The Solar Future II. Het vervolg op deze uitermate boeiende en gedetailleerde kijk achter de professionele schermen van de wereld die zonnestroom heet. Ditmaal in het centrum van het land, in Mediaplaza van de Jaarbeurs in Utrecht. Op 22 april 2010. Zie de website van de mondiaal zeer actieve organisator SolarPlaza, die ook een uitmuntende en zeer informatieve nieuws-service heeft. Registreren via deze pagina. Helaas is de toegang fors aan de prijs, € 595,-- excl. BTW.
 • European Solar Days, maar liefst van 1 tot en met 16 mei 2010, een groot zonnig gekkenhuis in Europa, zoals het hoort. Website. Iets minder heftig uitpakkend, maar onontkoombaar daar een onderdeel van natuurlijk de Nederlandse pendant die van 8 tot en met 16 mei 2010 wordt gehouden, net als vorig jaar (zie kort verslag van de ervaringen van Polder PV). Organisator: branche organisatie Holland Solar. Zie de website waar u zich ook al kunt aanmelden als particulier (of bedrijf/organisatie) om open dag in uw huis etc. te gaan houden.

 • Last but not least, maar natuurlijk wel meteen even ruimte reserveren. "Hij" komt er weer aan. De grootste zonnestroom beurs ter wereld. Niets minder dan InterSolar 2010. Van 9 tot en met 11 juni 2010 (please, take good shoes with you, an empty mind, and some spare digital photo cartridges...). Natuurlijk weer in de van zonnepanelen vergeven Neue Messe in München. Een keer bezoeken en u weet waarom Den Haag elke dag weer uit de nek zit te lullen over zonne-energie. Gaan met die banaan! De Duitse top beurs heeft inmiddels een snel groeiend Amerikaans zusje gekregen, Intersolar North America, en ... inmiddels zelfs een nieuwe boreling die zal worden gedoopt in het nog niet zo lang "derde wereldland status af" zijnde ... India ... Zie de website.

Meer evenementen vindt u op een aparte webpagina van de branche organisatie Holland Solar. Als u meer interessante zonne-energie "events" weet, ontvangt Polder PV gaarne bericht van u met korte omschrijving, weblink, etc.


22 januari 2010: Eerste high-policy gedreven verweer tegen BMU plannen Duitsland. Van de Engelstalige Bloomberg website goed nieuws, als het tenminste uitkristalliseert. De machtige CSU partner van de CDU in de Bondsregering (sterk vertegenwoordigd in het zonnestroom minnende Beieren, veruit de grootste deelmarkt in Duitsland) begint door te krijgen dat de haast waarmee er zwaar ingegrepen zou gaan worden in de invoedingstarieven op de Duitse zonnestroom markt wellicht niet zo'n verstandig idee is. Ze lijken de ingrepen te willen uitstellen naar later dit jaar, met minstens 3 maanden. Polder PV is benieuwd naar de ongetwijfeld spannende weken die komen gaan waarin het CDU/CSU - FDP kabinet een uniform standpunt moet gaan formuleren, en het parlement ook nog het een en ander heeft te zeggen en in te brengen. Dat wordt dus weer de Duitse pers proberen goed te volgen de komende tijd.

Een van de typische Duitse struikelblokken lijken de plannen te zijn voor reeds geplande investeringen in enorme zonnestroomparken zoals het 54 MWp PV-park bij het Beierse Straßkirchen (volgens PVResources.com reeds opgeleverd in 2009, momenteel het op 1 na grootste PV park ter wereld). In dat laatstgenoemde PV park zijn namelijk massaal cellen van het in Wolfen bij Leipzig zetelende Q-Cells (forse financiële deuken opgelopen het afgelopen jaar) ingezet, en die wereldspeler wil proberen nog veel meer van hun productie veilig te stellen in eigen land. De concurrentie condities in het buitenland worden namelijk steeds zwaarder, waarbij goedkoper werkende Aziatische spelers steeds meer marktaandeel wegkapen. Blijkbaar wil de CSU voorkomen dat Q-Cells een flinke extra knauw gaat krijgen als voortijdig de invoedingstarieven voor met name dat soort grote vrije veld systemen "gezegend" zouden gaan worden met een heftige 25% reductie ...

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601100&sid=aB9S5mdEbKOA


22 januari 2010 (18h00): Alweer een slippertje van EZ; SDE pas open op 1 maart 2010. Pas in de namiddag van vandaag, 22 januari 2010, zag ik opeens een persbericht van EZ wat aankondigt:

"Minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken heeft in de Staatscourant van 22 januari 2010 de Subsidieregeling Duurzame Energieproductie 2010 (SDE) gepubliceerd. De regeling treedt op 1 maart in werking."

Dat is alweer een slipper van formaat. Want zoals in het vorige bericht al verduidelijkt door mij is slechts een wijziging van de "algemene uitvoeringsregeling" met vooral verwijzingen naar formulieren vandaag gepubliceerd en staat er in de Staatscourant van vrijdag 22 januari 2010 beslist nog niet de crux, namelijk de essentiële details die zijn opgenomen in de "regeling aanwijzing categorieën". Ook is i.t.t. de suggestie die in het EZ persbericht wordt gewekt dat blijkbaar de datum van openstelling pas op 1 maart 2010 zou zijn (alweer later dan al door mij gevreesd...), die datum niet in die Staatscourant terug te vinden (zie deze link en scan zelf de inhoud van vrijdag 22 januari 2010). Het lijkt natuurlijk maar een uitglijder, maar hoeveel van dit soort uitglijders kunnen we nog gaan verwachten met deze waanzinnige regeling?

Een ander uitglijder die ik gewoon als leugen zou willen bestempelen in dat persbericht (inmiddels in kopie op de website van Agentschap NL staand) is de volgende belachelijke uitspraak:

"De subsidie varieert dus jaarlijks met de ontwikkeling van de energieprijs. Energieprijs en SDE-subsidie tellen op tot het in de regeling vastgestelde basisbedrag."

Dat "tellen op" (lees: A + B = C) is natuurlijk gelogen dat het gedrukt staat. De uiteindelijke subsidie, niet gelijk aan het "geprognosticeerde correctiebedrag", is immers het met terugwerkende kracht na een jaar rond 1 april vast te stellen verschil tussen dat (enige) vast staande basisbedrag en door EZ uit de goochelhoed tevoorschijn te toveren "correctiebedrag" wat elk jaar weer zal wijzigen. Wat, afgezien van de nog steeds op nul gestelde "andere correctiefactoren" een bij niemand bekende noch nauwkeurig te voorspellen (want rekenwijze onbekend) "gemiddelde marktprijs van elektriciteit" voor de betreffende categorie zou moeten zijn. En die "gemiddelde prijs" betaalt niemand, of uitsluitend bij puur toeval, zeer sterk afhankelijk van de actuele contractcondities en de vaak halfjaarlijks (soms sterk) wisselende kWh tarieven.

Variabele tarieven die bovendien steeds sterker uit elkaar gaan lopen (door steeds fellere concurrentie op de stroommarkt), ergens op een onbekend - en met de tijd fluctuerend - punt tussen de bezopen lage kWh tarieven van (met peperdure vastrechten leurende) prijsdumpers en de "dure natuurstroom" verkopers in. Waar individuele contractprijzen fors van af kunnen wijken. Ergo: de som van het "met terugwerkende kracht te bepalen uiteindelijke subsidiebedrag" (SDE component) en de werkelijk, fysiek betaalde contractprijs voor stopcontact stroom ("salderingscomponent") is en blijft situatie afhankelijk en verschilt per huishouden. En kan dus nooit "een vast, universeel voor heel Nederland geldend bedrag" zijn genaamd "C". Beslist ook nog eens zelden "het basisbedrag". Want dat laatste is ook uit de duim gezogen door ECN Beleidsstudies en heeft geen voorspellende waarde op de uiteindelijk door de SDE beschikten "geïncasseerde" dan wel te incasseren stapel van continu veranderlijke "marktprikkels".

Meer verstorende "complicaties"
Buiten deze essentie zijn er ook nog onverwachte extra "complicaties" zoals de al voor de "grote categorie zonnestroom" bereikte "basiselektriciteitsprijs" in de voorschotbedragen voor 2010, waardoor de Staat lekker niet meer uitbetaalt "dan eigenlijk zou moeten" (en bovenstaande claim al helemaal niet meer klopt). Verder zijn er nog absurde complicaties met saldering, het moeten "dumpen" voor schandalig lage kolenprijzen van overschotten "onder de nul" (zeker bij grote systemen tot grote financiële risico's leidend!), en u weet: hier worden weer eens heerlijke broodjes @@p geserveerd door de beleidsambtenaren van EZ.

Waarschijnlijk zal het 99,99 procent van de Nederlandse bevolking allemaal een rotzorg zijn, deze mistige bende. Maar kloppen doet het nog steeds niet, en EZ komt er natuurlijk gewoon mee weg...

NB: 1 maart is op een maandag.

http://www.ez.nl/Actueel/ ... /Januari_2010/Subsidieregeling_duurzame_energieproductie_2010_op_1_maart_open


22 januari 2010: Renewable Energy World ook geïnteresseerd in Duitse marktcijfers. Een van de belangrijkste Engelstalige fora op het gebied van duurzame energie, wat vaak rapporteert over de ontwikkelingen van zonnestroom, publiceerde net een uitgebreid en interessant artikel over de Duitse marktontwikkeling en gebeurtenissen. Het is lezenswaardig en voor zover ik kan beoordelen behoorlijk nauwkeurig. Polder PV gaf enkele commentaren op basis van zijn recente bevindingen m.b.t. de ontwikkelingen op de grootste PV markt ter wereld (o.a. berichten van 17 resp. 20/21 januari 2010). Dus als u echt geen Duits kunt lezen (foei!), dan kunt u hier misschien een beetje bijlezen als u dat nog niet op Polder PV had gedaan.

http://tinyurl.com/y8to3sy (verkorte link naar het Renewable Energy World artikel)


21 januari 2010: Accumulatie PV in Italië 2009 ongeveer 815 MWp. De Gestore Servizi Energetici berichtte in een perspublicatie van 18 januari 2010 dat op het grondgebied van Italië vorig jaar rond de 815 MWp aan zonnestroom installaties reeds aantoonbaar zijn geaccumuleerd, bestaande uit zo'n 60 duizend afzonderlijke systemen. Dat is alweer 22% meer capaciteit dan tijdens mijn vorige rapportage op 11 november 2009 (accumulatie toen 669 MWp, ongeveer 54.000 installaties).

Deze PV-systemen zijn verdeeld over twee groepen, de eerste voortkomend uit de invoedingsregimes via de matig stimulerende "primo Conto Energia", de tweede uit de "nuovo Conto Energia" die in 2007 van start ging en veel succesvoller was:

"primo" - 5.731 installaties, totale nominale capaciteit 164 MWp (gemiddelde systeemgrootte 28,62 kWp)

"nuovo" - 56.152 installaties, totale nominale capaciteit 649 MWp (gemiddelde systeemgrootte 11,54 kWp)

Duidelijk is dat de gemiddelde systeemgrootte rap is afgenomen, wat vooral wordt veroorzaakt doordat met name de particuliere markt sinds 2007 hard is gaan groeien, waardoor het aandeel van grote bedrijfssystemen en vrije veld installaties naar beneden wordt gedrukt.

Overigens is het zo dat er nog steeds data in bewerking zijn, en dat de GSE verwacht dat eind 2009 zonder meer de 900 MWp grens gehaald zal worden - resulterend in een nieuw gebouwde capaciteit van minstens 483 MWp in 2009. Ook verwacht de GSE dat het in het Conto Energia decreet van 19 februari 2007 in het leven geroepen (primaire) "doel" van 1.200 MWp al in juli van dit jaar (2010) bereikt zal gaan worden. In nog geen drie en een half jaar tijd, dus...

In een apart rapport over de marktontwikkeling van medio 2008 tot medio 2009 in Italië (15 januari 2010) stond een tale-telling grafiek met de verwachting van de groei in zonnestroom capaciteit voor dit jaar:

^^^
Gerealiseerde en verwachte (2009-2010, met sterretje) marktgroei per jaar van zonnestroom in Italië op basis van de systemen gerealiseerd in "primo" (groen), resp. "nuovo" (oranje) Conto Energia ondersteuningsregime. De markt is zeer hard gegroeid sinds het "nieuwe", laagdrempeliger en lucratievere model is geïmplementeerd. Verwachting voor 2010 is in totaal 180 ("primo") + 1.320 ("nuovo") = 1.500 MWp aan geaccumuleerde realisatie. Dat zou betekenen dat GSE verwacht dat er in 2010 600 MWp bijgeplaatst zou gaan worden, een toename van ongeveer 24% t.o.v. de marktgroei in 2009 ( (720+180)-(293+124) = 483 MWp ).

© GSE rapport "Incentivazione degli impianti fotovoltaici. Relazione delle attività
settembre 2008 – agosto 2009", figuur 12 (p. 35). Download hier.

Het is duidelijk dat Italië een van de belangrijkste groeimarkten van dit moment is, al is vooralsnog moeilijk in te schatten hoeveel capaciteit deze markt nog eventueel extra zal kunnen opslokken. In de huidige wereld is immers alles mogelijk, en kunnen markten "gemaakt" en "gebroken" worden door politiek ingrijpen. Laten we hopen dat in ieder geval de moduleprijzen zullen blijven dalen, zodat grid-pariteit voor de consument rap naderbij komt, en de industrie zich steeds meer kan gaan loswerken van politiek hoogst gevoelige subsidie of andere ondersteuningsregimes. Italië alleen, noch de omringende steeds succesvollere landen als Frankrijk en Griekenland (gecapt Spanje, en het veel kleinere Portugal daargelaten), zullen een enorm deel van de Duitse wereldmarkt kunnen opvangen als mocht blijken dat het land met sterk verlaagde invoedingstarieven een "mager jaar" tegemoet zou gaan. Want de 600 MWp die GSE voor 2010 inschat, had Duitsland reeds in 6 en een halve maand behaald (in 2009), en toen moest de grootste groei nog komen...

http://www.gse.it/GSE%20Informa/pagine/FV.aspx (pdf persbericht daar te downloaden)


 
^
TOP

20 januari 2010: Zeer interessant diepte interview met Wim Sinke (ECN). Op de website van de collega's van Duurzameenergiethuis.nl is een zeer interessant en uitgebreid "diepte interview" met de Godfather van de Nederlandse zonnestroom gepubliceerd, Wim Sinke. Werkzaam op het researchlab van ECN en op de Rijksuniversiteit Utrecht. Hierin wordt inhoudelijk diep ingegaan op de mogelijkheden van zonne-energie in Nederland en wordt als vanouds, door de grootste promotor van zonnestroom die we in ons land hebben, wetenschappelijk verantwoord gerelativeerd en op unieke wijze een balans gezocht.

Een klasse interview, mijn felicitaties aan Duurzameenergiethuis.nl.

Wim Sinke in het gesprek:

"100% duurzame zonne-energie van eigen bodem is misschien technisch mogelijk, maar verder op geen enkele manier realistisch, optimaal of zelfs maar wenselijk. Nederland is geen eiland en heeft een te hoog gebruik per km²."

Zo, die kan iedereen in zijn zak steken. De realist aan het woord. Niets meer aan toe te voegen. Wim: Klasse!

http://tinyurl.com/y8tobxl (verkorte link naar het uitgebreide interview met Sinke op de Duurzmeenergiethuis.nl site)

Eerdere interviews met Sinke:
http://www.star-people.nl/index.php?module=news&id=2411 (21 juli 2009 op website Star-People.nl)
http://www.techneco.nl/downloads/artikel_roofs_april2007.pdf (april 2007, in "Roofs", op website Techneco)
http://www.milieudefensie.nl/publicaties/magazine/2000/november/sinke.htm (november 2000 op website Milieudefensie)
http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article821596.ece/Ooit_komt_het_goed_met_de_zonnecel (30 oktober 1999 op website Volkskrant)

College van Sinke op New-Energy.tv
http://www.new-energy.tv/zon/zonnecellen_hoe_het_rendement_toeneemt.html


20 januari 2010 (14h20)/21 januari 2010*: Voorstellen Duitsland: 15-25% (EXTRA) degressie invoedings-tarieven. Nadat al eerder bekend was geworden dat de rampzalige voorstellen om de invoedingstarieven voor zonnestroom per 1 april 2010 16-17% extra te doen dalen lichtjes leken te worden afgezwakt (artikel Reuters van vandaag, link onderaan), heeft het vaktijdschrift Photovoltaik inmiddels een samenvatting gegeven van de persbijeenkomst van het BMU onder leiding van CDU/CSU Minister Röttgen van woensdag. De voorstellen (die nog allemaal door het parlement moeten worden goedgekeurd, dus beslist nog geen gelopen race) zijn "iets minder desastreus" dan kortgeleden nog rondzong in het oververhitte Duitse wereldje. Behalve voor de enorme zonnestroom parken die een hoge vlucht hebben genomen bij de oosterburen.

De crux:

 • Dak installaties zouden 15% extra degressie voor hun kiezen gaan krijgen vanaf 1 april dit jaar (systemen tm. 100 kWp hadden al 9% degressie gekregen, grotere installaties zelfs 11%).

 • Vrije veld installaties zouden 25% (!!!) extra degressie opgelegd krijgen (hadden ook al per 1 januari 11% moeten slikken voor nieuwe installaties), alleen zal dat "pas" vanaf 1 juli van dit jaar gaan gelden (dat wordt flink doorbouwen geblazen voor de projectontwikkelaars...).

 • Het "doelcorridor" wat het BMU het land nu "oplegt" (mind you, dus zonder harde marktcap!), is 3.000 MWp per jaar nieuwbouw (NB: dat is 52 maal zo veel bijbouw/jaar dan NL in al die jaren heeft geaccumuleerd...). Het "doel" was tot voor kort slechts de helft van dat volume, dus de zwart-gele coalitie (CDU/CSU met FDP) lijkt niet blind voor de realiteit in eigen land. Toch moet daarbij wel even worden gesteld dat het alleen al in 2009 ver over de 4.000 MWp geworden kan zijn (cijfers nog steeds niet bekend), en dat kan het land "fysiek" dus gewoon aan (zonder "slimme netten"...)*.

 • Vanaf 2011 geldt bovenop deze "eenmalige degressie ingrepen" (zeg maar "correcties om de marktexplosie de kop in te drukken) een jaarlijkse degressie van de invoedings-tarieven van wederom 2,5% als er weer meer dan 3.500 MWp wordt bijgebouwd per jaar. Vanaf 4.500 MWp/jaar nieuwbouw (...) zou de degressie voor volgend jaar opgeschroefd worden naar 5% ("hoogste marktcorridor").

 • Mocht de marktgroei "tegen gaan vallen" en slechts minder dan 2.500 MWp/jaar nieuwe zonnestroom capaciteit aan het net gaan brengen (NB: 43 maal het in NL geaccumuleerde vermogen...), zal de degressie 2% minder gaan worden.

 • De bonus voor de "zelfverbruikers", voortvloeiend uit het per 1 januari 2009 ingevoerde "selbstverbrauch" tarief, wat oorspronkelijk 25,01 eurocent/kWh was, en wat met de per 1 januari 2010 ingevoerde degressie van 9% bijgesteld is tot 22,76 eurocent/kWh bovenop de vermeden waarde van de niet afgenomen netstroom (contract afhankelijk), wordt aantrekkelijker gemaakt. Er zou een toeslag van 5 eurocent/kWh i.p.v. de tot nu toe geldende 2 eurocent/kWh gaan gelden bovenop de "basisvergoeding". Bovendien, en dat is byzonder, wordt de beperking van een installatie van maximaal 30 kWp (voor particulieren in Nederland volslagen ondenkbaar) opgeheven: ook grotere systemen zouden kunnen mee gaan doen aan het "zelf verbruiken van de opgewekte stroom in de nabijheid van de PV-installatie", en daar bovendien een mooie vaste (20-jarige) prijs voor kunnen gaan krijgen, uit te betalen door de netbeheerder. Dat lijkt een aardig concept te gaan worden om verder uit te werken. Gedacht kan gaan worden aan een kleine gemeenschap waarin de opgewekte zonnestroom van een gezamenlijke PV-installatie zoveel mogelijk zelf overdag wordt verbruikt, wat zonder meer een zeer attractief "business-model" zou kunnen gaan worden.

Dit lijkt momenteel de stand van zaken te zijn, die nog moet worden uitonderhandeld. In februari zou de Wetstekst van het EEG hiertoe moeten worden aangepast om de eerste veranderingen per 1 april mogelijk te kunnen gaan maken. Het lijkt allemaal dus iets minder erg dan gesuggereerd, er zijn plussen en minnen, maar dat de Duitse markt er heel anders uit zal gaan zien met weer heel andere "marktparameters" en "business modellen" lijkt buiten kijf te staan.

Tot slot een uitspraak van Hermann Scheer in een uitvoerig commentaar op de "ontwikkelingen rond zonnestroom op wereldschaal, en in het byzonder in Duitsland" (zie ook link onderaan):

"...durch eine abrupte Einmalabsenkung darf der weitere Ausbau der Photovoltaik in Deutschland nicht gefährdet oder gebremst werden."

* Voetnoot toegevoegd 21 jan. 2010 - effecten van de zonnestroom "rush" in 2009 in de BRD
Er zijn echter in sommige gebieden, met name in Beieren problemen aan het ontstaan - met name in landelijke regio met vrij zwakke netten. Volgens de grootste netbeheerder Eon Bayern AG kwamen er laat in het jaar 2009 maar liefst 200-250 nieuwe verzoeken voor netaansluiting van een PV-systeem per dag binnen. De netbeheerder had eind 2008 reeds 1,2 GWp aan PV installaties "onder de rokken", dus u kunt zich voorstellen wat voor extreme werkdruk die enorme golf aan nieuwe aanvragen heeft opgeleverd vorig jaar. Ook in het dunbevolkte Schleswig-Holstein zijn problemen gerezen: licht uitgevoerde infrastructuur in dunbevolkt gebied (historische oorzaak), maar wel de ene na de andere boerderij met PV-systemen van vele tientallen kWp groot per stuk die daar worden gerealiseerd. De netbeheerders moeten in dat soort gevallen wettelijk verplicht het lokale net verzwaren (kabels, trafostations) omdat duurzaam altijd voorrang heeft boven grijs en altijd verplicht aangesloten moeten worden binnen "redelijke" tijd (uitgangspunten EEG).

Dit alles kost uiteraard de nodige tijd, hetgeen betekent dat wachttijden voor aansluitingen zullen oplopen, wat in 2009 dan ook beslist in veel gebieden het geval was. Er moet namelijk eerst een zogenaamde "Netzvertäglichkeitsprüfung" worden uitgevoerd door de netbeheerder. Dat was aanvankelijk slechts nodig voor grotere PV-installaties, maar zelfs de kleinste systemen moeten voor toestemming tot netaansluiting in de zwaarst "getroffen" gebieden nu eerst worden gescreend op impact op de netbalans en inpasbaarheid. Het aantal mensen wat zo'n technisch ingewikkelde screening kan doen is bij de netbeheerders zeer beperkt, wat wederom negatieve invloed heeft op de snelheid waarmee de aanvraag kan worden behandeld, tot het moment dat de vlag "GO" gehesen wordt door de netbeheerder.

Het zou een bijkomende bedoeling kunnen zijn van de nieuwe regering in Duitsland om met de aangekondigde wijzigingen in de tariefstelling van de Einspeise Vergütungen structuur de druk op de netbeheerders te verlichten door de huidige marktprikkels voor zonnestroom flink (tot aanzienlijk) af te zwakken. Of dat uiteindelijk ook het effect zal krijgen wat ermee beoogd zou kunnen worden is een vooralsnog onbeantwoorde vraag, gezien de enorme blijvende belangstelling voor zonnepanelen bij de oosterburen.

Over de enorme werkdruk bij diverse (zeker niet alle) netbeheerders in Duitsland publiceerde Photon een tale-telling artikel in hun december 2009 uitgave. Titel: "Das kommende Nadelöhr" (Het Oog van de Naald is nakende).

http://de.reuters.com/article/idDEBEE60J06420100120 (persbericht Reuters Duitsland)
http://www.photon.de/news_archiv/details.aspx?cat=News_Archiv&sub=Politik&pub=1&parent=2235 (scherpe analyse van het Duitse vakblad Photon)
http://www.photovoltaik.eu/ ... /15-prozent-weniger-photovoltaik-vergtung-_100002394/2/ (actueel nieuws op website vakblad Photovoltaik)

Pas gestarte energieenwater.net site besteedde ook op eigen wijze aandacht aan het nieuws:
http://www.energieenwater.net/ ... /246-duitse-minister-kondigt-verlaging-subsidie-voor-zonne-energie-aan.html

Uitvoerig commentaar van Hermann Scheer uit hoofde van president van Eurosolar over "gerommel" met tarieven. Het gaat volgens Scheer bij zonnestroom om veel meer dan "tarieven", en hij doet weer eens weergaloos en uitvoerig uit de doeken hoe met deze "toekomst optie" omgegaan dient te worden:
http://www.eurosolar.de/de/index.php?option=com_content&task=view&id=1281&Itemid=338


20 januari 2010: Ervaringen van een uitgeloot SDE aanvrager. Van een van de duizenden aanvragers van SDE subsidie die ondanks de "wind op land schuif" van 5,9 MWp extra vorig jaar toch buiten de boot vielen kreeg ik de volgende e-mail. Daarin enkele onthullingen over de "oorzaak" van (slechts) een stukje bureaucratie - de enorm lang durende beoordelingsprocessen van de aanvragen. En nog een leuk stukje gedachtengang over het inmiddels al "beruchte", waarschijnlijk helemaal niet in te vullen 7,5-15 kWp traject voor SDE 2010 (SN = SenterNovem, inmiddels omgedoopt in "Agentschap NL"):

"Ik heb een SDE bijeenkomst in Utrecht bijgewoond. Buiten de vergadering heb ik een vraag gesteld over de lange tijd die SN in 2009 nodig had om tot toekenning van de aanvragen te komen (in mijn geval afwijzing). Volgens SN ligt de vertraging in de schriftelijke aanvragen. Als er onjuistheden/omissies in de aanvraag voorkomen kunnen deze aanvragen niet eenvoudig terzijde worden gelegd. SN is wettelijk verplicht (ik heb dat later geverifieerd) in contact te treden met de aanvragers en hen in de gelegenheid te stellen hun aanvraag te verbeteren. Dit gaat gepaard met wettelijke termijnen, waardoor de toekenning van alle aanvragen (als er geloot moet worden) wordt opgehouden. De omissies gaan zo ver dat er aanvragen worden gedaan zonder het vermogen te vermelden. Ik heb hen laten weten dat als ze deze informatie in hun nieuwsbrief hadden gecommuniceerd zij in ieder geval mij een hoop ergernis hadden bespaard.

In de vergadering werd ingegaan op de limiet van 7.500 Wp. De aanvragers van 2009 waren grofweg in twee groepen verdeeld. Aan de ene kant particulieren met 2.500 - 3.500 Wp en aan de andere kant de agrariers met 15.000 Wp. Mijn interpretatie van de limiet is dat SN (of wie dat ook bepaalt) liever 3 particulieren ziet met elk 2.500 Wp en 1 agrarier met 7.500 Wp dan 1 agrarier met 15.000 Wp. In het kader van "de verspreiding van het duurzame geloof" kan ik die gedachte wel volgen. Overigens kan een aanvrager alsnog aan 15.000 Wp komen door meerdere aanvragen in te dienen. SN zal dit soort spelletjes kritisch benaderen."

Commentaar Polder PV. Interessante doorkijk weer in een bizarre ambtelijke regeling. Wat het laatste betreft: Zelfs al zou het formeel "kort door de bocht zijn" om bijvoorbeeld 3x 5 kWp gesplitst aan te vragen voor hetzelfde dak (ik vraag het me af), Agentschap NL zou dat volgens mij niet eens kunnen blokkeren. De aanvragers met drie keer 5 kWp die stom toevallig ingeloot zouden kunnen worden (voor alle drie de aanvragen), zouden daarvoor immers sowieso drie bruto productiemeters met drie maal installatiekosten, en opsplitsing van hun systeem in drie minder efficiënt werkende deelinstallaties (aparte omvormers!!!) moeten accepteren. Met mogelijk ook weer drie maal 30 Euro meetkosten extra per jaar. Of die mensen wel zo'n groot voordeel zouden vangen zal dan nog maar moeten blijken. Me dunkt is het aantal opportunisten in Nederland niet zo groot, al kan ik me vergissen.

Al dit soort onzin is en blijft uiteraard inherent aan de wijze waarop het gekkenhuis genaamd de SDE is opgetuigd door EZ en ECN Beleidsstudies. Wie een gekkenhuis bouwt kan niet verwachten dat daar normale mensen in kunnen functioneren of dat daar een gezonde marktontwikkeling uit voort kan komen.

Bedankt aan de afzender voor wederom een inzichtvolle bijdrage aan de kermis die SDE heet.


19 januari 2010: Kwantificering zonnestroom bij CertiQ - uitgebreide reply TenneT. Ik heb al vaker gesignaleerd dat de wijze waarop de groei van PV in Nederland wordt "gekwantificeerd" aan alle kanten rammelt en zeer onvolledig is, of lijkt te zijn. Helder is het allemaal in ieder geval niet. En dat is een slechte zaak, zeker als je weet dat er een aardige som belasting geld in wordt gestoken... Het door CertiQ bijgehouden PV-gebeuren betreft bovendien uitsluitend het "gecertificeerde gedeelte". Wat natuurlijk slechts - nog steeds vanwege zeer magere "groei" onder SDE condities - een klein deel van de totale Nederlandse "markt" is. Ik kon slecht de vinger krijgen achter de wijze waarop de bij CertiQ geregistreerde PV systemen werden ingeschreven, en ontdekte zelfs 3 verschillende getallen voor het aantal geregistreerde installaties op 31 december 2008/1 januari 2009 in drie verschillende publicaties (oorspronkelijk CertiQ jaarrapport 2009, gecorrigeerd jaarrapport 2009 [was tijdelijk van website CertiQ verdwenen], resp. de tabel die door Duurzameenergiethuis.nl recentelijk werd gepubliceerd (zie mijn artikel van 15 januari 2010 met bespreking, onder "Aantal installaties").

Ook had ik een probleem met de uitleesbaarheid van de maandelijkse "groeigrafiek" van gecertificeerde PV installaties, waar helaas geen absolute maandelijkse groei van het opgestelde PV vermogen van is af te lezen (zeer grof raster, bij lage groei vrijwel niet betrouwbaar het nieuw geregistreerde vermogen te bepalen). Maandelijkse vermogens worden niet in de vorm van harde cijfers vermeld in de maandrapporten. Ik heb over deze zaken, en over enkele andere gerelateerde problemen, twee e-mails verstuurd naar TenneT. En ik kreeg vandaag een uitvoerig antwoord met enkele verhelderingen en, heel belangrijk: enkele toezeggingen dat er meer gegevens zullen worden gepubliceerd!

De e-mail die ook voor de rest van zonnestroom minnend Nederland, en vooral ook de SDE klanten, belangrijke informatie bevat geef ik hier in zijn geheel weer zodat u zich ook een beeld kunt vormen van de eigenaardigheden en "complicaties" bij de registratie bij CertiQ, en wat er inmiddels lijkt te worden toegezegd. De informatie komt van het servicecentrum van TenneT en kreeg ik via de persvoorlichter van deze organisatie:

"In onze publicaties worden steeds de aantallen ingeschreven installaties gerapporteerd zoals die op dat moment bij ons bekend zijn. De Regeling garanties van oorsprong voor duurzame elektriciteit stelt dat een installatie in aanmerking kan komen voor garanties van oorsprong (gvo's) per de eerste dag van de maand waarin de producent zijn regionale netbeheerder verzoekt vast te stellen:
 • of die installatie geschikt is voor het opwekken van duurzame elektriciteit; en

 • of de meetinrichting geschikt is voor het meten van de elektriciteit die met die installatie wordt opgewekt.

In de praktijk betekent dit dat een installatie bij CertiQ ingeschreven kan worden per de eerste dag van de maand waarin hij zijn netbeheerder verzoekt zijn aanmelding te beoordelen. Het resultaat van die beoordeling ontvangen wij later (de regionale netbeheerder heeft immers tijd nodig om de aanmelding te beoordelen), waardoor het voorkomt dat wij installaties met terugwerkende kracht moeten inschrijven.

Een voorbeeld:

Producent X dient op 7 december 2009 een aanmelding in bij zijn netbeheerder, die op 10 december zijn goedkeuring geeft en de aanmelding doorstuurt naar CertiQ. CertiQ schrijft de installatie van Producent X op 11 december in met als ingangsdatum 1 december 2009.

Producent Y dient op 8 december 2009 een aanmelding in bij zijn netbeheerder, die op 8 januari 2010 zijn goedkeuring geeft en de aanmelding doorstuurt naar CertiQ. CertiQ schrijft de installatie van producent Y op 11 januari in met als ingangsdatum 1 december 2009.

In dit voorbeeld, op het moment dat wij het statistisch jaaroverzicht over 2009 op 4 januari 2010 opstellen, wordt de installatie van X wel meegeteld en die van Y niet. (De installatie van Y is dan immers nog niet ingeschreven.) Later, als wij halverwege 2010 de revisie van het jaaroverzicht opstellen, wordt de installatie van Y wél meegenomen.

Samenvattend betekent dit dat er begin 2009 718, halverwege 2009 740 en op dit moment 745 installaties stonden/staan ingeschreven met een geldigheid in december 2008. Het is voor ons helaas niet mogelijk om dergelijke verschillen, die worden veroorzaakt door de manier waarop het systeem voor gvo's in Nederland is vormgegeven, te voorkomen.

De jaaroverzichten over 2008 (zowel de oorspronkelijke als de revisie) zijn abusievelijk van onze website verwijderd. Wij zullen deze opnieuw op onze website plaatsen.*

Het huidige geregistreerde vermogen per einde 2008 en het huidige geregistreerde vermogen per einde 2009 bedragen inderdaad respectievelijk 12,462 MW en 18,446 MW. Zoals uit het bovenstaande blijkt is het echter zeer wel mogelijk dat er nog meer installaties zullen worden ingeschreven met ingangsdata in 2009, waardoor de eindstand voor 2009 nog kan veranderen.

Met betrekking tot uw vraag over de publicatie van geregistreerde aantallen en vermogens in ons maandelijkse statistische overzicht kunnen wij u toezeggen dat wij de aantallen geregistreerde installaties zichtbaar gaan maken in de desbetreffende grafieken. (Zie het statistisch jaaroverzicht 2009 voor een voorbeeld hiervan.)

Bovendien zullen wij in de tabel m.b.t. de aantallen geregistreerde participanten de bijbehorende vermogens opnemen. Merk op dat, net als de aantallen, ook het vermogen aan verandering onderhevig kan zijn als gevolg van de hiervoor beschreven werkwijze. Omdat installaties met terugwerkende kracht kunnen worden ingeschreven, kunnen wij het aantal installaties dat er in een willekeurige maand is bijgeplaatst niet vaststellen.

Uw suggestie voor de publicatie van een uitsplitsing naar installatiegrootte zullen wij met ingang van volgend jaar meenemen bij het opstellen van het statistisch jaaroverzicht."

Mocht u zelf n.a.v. deze e-mail nog vragen hebben aan TenneT, gelieve deze te richten aan het Servicecentrum van deze landelijke netbeheerder, servicecentrum@tennet.org, of 026-3731717.

Duidelijk lijkt hieruit in ieder geval dat het tot nu toe vastgestelde "nieuwe gecertificeerde PV vermogen in 2009" bij CertiQ, het verschil tussen 18,446 en 12,462 = 5,984 MWp, dus als een minimum groei moet worden beschouwd voor 2009, en dat deze waarde dus nog lopende het jaar 2010 zal kunnen stijgen. Hoeveel die stijging zal bedragen blijft vooralsnog gissen, al kan ik me nauwelijks voorstellen dat dit "aanzienlijk" zal kunnen zijn. Maar het is dus wel zaak om te beseffen dat die grofweg 6 MWp nieuwbouw (gecertificeerd) dus nog wat groter zou kunnen worden. Het is uiteraard zeer onbevredigend dat hiermee onzekere (minimum) cijfers lijken te worden gepubliceerd, hetgeen wat mij betreft zou moeten veranderen. Het is immers een slechte basis voor verstandig politiek beleid, en de sector heeft recht op keiharde en bewezen markt(groei)cijfers.

In Duitsland wordt volledig buiten enig "groencertificatiesysteem" om gewerkt binnen de context van het - superieur werkende - EEG. Het Bundesnetzagentur publiceert nu af en toe gewoon de gegevens van de bij hen binnengekomen inschrijvingen van alle onder het EEG vallende netgekoppelde zonnestroom installaties. Per dag van inschrijving (!), met postcode, opgesteld vermogen, gemeente en Bundesland. En: in de gepubliceerde cijfers gelumpt per maand. De marktgroei is bij de oosterburen zeer gedetailleerd te volgen. Ook daar zitten mogelijk "fouten" in, maar het is wel heel wat zekerder dan de CertiQ database en geeft alleen al vanwege de reeds omvangrijke markt een zeer betrouwbaar beeld van de status quo en van de (absurde) groei van die markt. In Nederland onttrekt het grootste deel zich volledig aan het oog van CertiQ omdat het niet is, noch wordt gecertificeerd, en zelfs nergens wordt geregistreerd. De data van het CBS kunnen ook niet als "betrouwbaar" worden gezien omdat er veel grijsimport is en er een hausse aan PV leveranciers is (ontstaan) die niet is aangesloten bij de brancheorganisatie Holland Solar.

Toezeggingen/conclusies:

 • 6 MWp nieuwbouw gecertificeerd (SDE installaties) voor 2009 is een minimum waarde die nog kan veranderen (lees: groter worden);

 • Jaaroverzicht en revisie 2008 zullen weer worden opgenomen in het statistisch overzicht van CertiQ *(NB: bij checken website CertiQ bleek alleen de laatste weer opgenomen in het archief, zie deze link);

 • Aantallen geregistreerde installaties worden zichtbaar gemaakt in de maandrapport grafieken (tot nu toe alleen totaal in cijfer weergegeven);

 • In tabel "Participanten" in dezelfde maandrapporten zal naast het aantal ook het vermogen worden opgenomen (m.i. een van de belangrijkste verbeteringen);

 • Deze getallen zullen (nog) niet de ultieme definitieve "standen" weergeven, maar zijn minimum "waarden";

 • Bij het volgende jaaroverzicht zal een uitsplitsing naar installatiegrootte worden meegenomen (ook een zeer grote verbetering, meer inzicht in "de markt" gevend).

Conclusie: "we gaan vooruit". Stapje voor aarzelend stapje. Maar we gaan vooruit. Gewoon af en toe kritische vragen stellen...

http://www.certiq.nl/cijfers/


19 januari 2010: Meer berichten over Duitse Dreiging - en Frankrijk ook al? Bizarre tijden. Nu ook nog een bericht dat Frankrijk, waar veel insiders hoge verwachtingen van hadden, nu weer opeens flink aan zonnestroom invoedingstarieven zou gaan zitten zagen (terwijl Sarkozy vet op verduurzaming en "koolstof arme economie" aan het inzetten was...). Er is sprake van een verlaging van maar liefst 24% van het invoedingstarief voor dak installaties (55 naar 42 eurocent/kWh, nog steeds zeer respectabel...). So much for Franse betrouwbaarheid??? Of een zeperd van jewelste? Broodjes @@p worden wel vaker gebakken. Door de allerbesten. We moeten even afwachten hoe ernstig deze voorstellen zijn.

Afijn, we zullen het allemaal gaan zien. In Duitsland is de pleuris nu uitgebroken, overal wordt moord en brand geroepen en worden spreekwoordelijke hersens tussen voor- en tegenstanders verbaal ingeslagen, zijn koersen (niet de meest betrouwbare "duurzame" indicatoren, zo blijkt wel weer...) omlaag gegaan, en wordt er veel gekipt zonder kop zonder dat de regering ook maar een officieel standpunt heeft afgekondigd. Laten we daar eerst maar eens op gaan wachten, voordat we ons helemaal blauw schrijven aan onzin die op drijfzand lijkt te berusten, of nog volledig onderhandelbaar blijkt te zijn. Effe geduld, politieke molens draaien (meestal) niet zo snel.

Hans-Josef Fell van de Grünen (mede initiatiefnemer van het EEG samen met Hermann Scheer van de SPD) in een eerste reactie:

"So wie die letzte Regierung Merkel die deutsche Biokraftstoffindustrie zerstört hat, zerstört Schwarz-Gelb jetzt den deutschen Mittelstand."

Vertaling Polder PV: "Zoals de laatste regering onder Merkel de Duitse bio krachtstoffen industrie heeft vernield, vernielt zwart-geel (PPV: CDU/CSU met FDP) momenteel de Duitse middenstand." Daarbij verwijzend naar een mogelijke crash in de installatie sector en talloze bedrijven werkzaam in de productie en afzet van zonnestroom installaties in deze wereldmarkt, als de plannen zoals geschetst zullen worden gerealiseerd.

Uit de nieuwsbrief die ik net van Photovoltaik (vaktijdschrift) kreeg:

"... morgen (Mittwoch) ab 11.30 Uhr wird es im Bundesministerium für Umwelt (BMU) ein Pressgespräch zur EEG- Novelle im Bereich der Photovoltaik geben. Es wird erwartet, dass in diesem Kontext die Vorschläge für die erwartete Kürzung der Photovoltaik-Förderung konkretisiert werden, um ein schnelles parlamentarisches Verfahren zu deren Durchsetzung bis etwa Ende März 2010 anzuschließen."

Daarin staat met zoveel woorden dat op woensdag a.s. (morgen, 20 januari 2010) rond plm. 11h30 in de vorm van een persconferentie meer bekend zou moeten worden over het officiële standpunt van het Bundesumweltministerium (BMU, waar nu een minister van het CDU/CSU zit, Norbert Röttgen, opvolger van de "rode" SPD minister Sigmar Gabriel). Dat "standpunt", zo Photovoltaik, is trouwens - het zal u niet verbazen - in nauwe samenwerking met het Wirtschaftsministerium (het Duitse Super EZ) tot stand gekomen... Uiteraard is ook dat nog niet het laatste woord (dat heeft het parlement, de Bundestag), maar het zal zeker maatgevend zijn voor de discussie. En het ziet er naar uit dat de PV sector mogelijk een flinke douw in de rug gaat krijgen. Het zal een hele klus worden voor de lobbyisten om hun politieke opponenten hen weer recht in de ogen te laten kijken...

Uit dit Photovoltaik bericht de belangrijkste:

"Wichtig sei, dass keine Deckelung der gesetzlichen Photovoltaik-Förderung eingeführt werde."

Die "mag" u weer zelf vertalen...

Greep uit talloze berichten over de dreigende donkere wolken:

http://www.digitimes.com/news/a20100115PD204.html
http://www.focus.de/ ... /energie-kuerzung-der-solarstromfoerderung-sorgt-fuer-entsetzen_aid_471115.html
http://www.focus.de/ ... /solarstrom-geplante-foerderkuerzung-sorgt-fuer-entsetzen_aid_471108.html (48 reacties)
http://www.focus.de/ ... /solarenergie-kuerzungen-schon-in-drei-monaten-moeglich_aid_444291.html (14 reacties)
http://www.photovoltaik.eu/ (diverse berichten)
http://www.pv-tech.org/news/_a/bsw-solar_sees_no_room_for_double_digit_eeg_fit_cuts/
http://www.pv-tech.org/editors_blog/_a/media_disconnect_over_rumoured_fit_changes_in_germany (16-17% extra lijkt te worden betwijfeld in het artikel, lees echter de reacties!)
http://www.renewableenergymagazine.com/ ... ID=15&Cod=4738&Tipo=&Nombre=PV%20Solar%20News
http://tinyurl.com/ya7orru (verkorte link naar de reactie van de Duitse branche organisatie BSW: "50.000 arbeidsplaatsen staan op het spel!")


<<<61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50>>> highlights JSS22


© 2010 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP