starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
ontwikkelingen "oud"
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Nieuws P.V. pagina 58

meest recente bericht boven

11 april 2010 - 25 mei 2010

Voor belangrijke "highlights" voor ons PV-systeem, zie pagina nieuws_PVJSS22.htm

<<<61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50>>> highlights JSS22


25 mei 2010: Februari "dip" bij oosterburen: "slechts" 162 MWp nieuwe PV-systemen. Ach, wat heet "dip". Wel byzonder is dat het Bundesnetzagentur (BNA) meldt dat er in februari 2010 minder nieuwe installaties er bij zijn gekomen dan in de eerste koude wintermaand van dit jaar, januari. Toen werd er immers alweer 225 MWp bijgeplaatst. In februari dus aardig wat minder (28%). Slechte zaak? Ach, het is allemaal relatief, het zijn immers normaal gesproken zogenaamd "onwerkbare" wintermaanden met heel veel sneeuw en bevroren daken en bodem. Niet echt representatief te noemen voor de te verwachten jaarlijkse volumes. Die ook dit jaar weer gigantisch zullen zijn, ondanks - of juist dankzij - de extra enorme degressie voor nieuwe installaties te verwachten per 1 juli 2010. Deze twee winterse maanden bij elkaar zijn al goed voor 387 MWp realisatie (65 maal zo veel dan Nederland er aan gecertificeerde installaties onder SDE condities in 2009 in het hele jaar bij zette volgens CertiQ). Dat is bovendien alweer ruim twintig maal zo veel dan de "miezerige" 19 MWp die er in deze maanden in recordjaar 2009 werd aangemeld bij het BNA door de kersverse Duitse PV-eigenaren.

In totaal kwamen er in februari alweer 6.552 nieuwe installaties bij (NB: totaal geaccumuleerd in Nederlandse CertiQ database eind april 2010: slechts 4.180 producenten van zonnestroom...). Dat resulteert in een verpletterend gemiddelde installatiegrootte van ... 24,7 kWp, in Duitsland, in februari. Het grootste nieuwe systeem in die wintermaand was een 2.588,98 kWp grote installatie in Bosbüll in de enorm sterk groeiende noordelijkste deelstaat van Duitsland, Schleswig-Holstein. Er zaten 177 nieuwe installaties met een grootte van meer dan 100 kWp bij (verboden in de Nederlandse SDE), 11 daarvan zelfs groter dan 1 MWp, en gemiddeld ruim 328 kWp per systeem. Totaal vermogen van deze 177 grote installaties al ruim 58 MWp.

Het is en blijft duidelijk: Duitsland gaat alweer een recordjaar tegemoet. Wat daarna gaat komen is koffiedik kijken en zou best wel eens niet zulk best nieuws voor de Duitse PV-industrie kunnen gaan brengen i.v.m. de qua kosten positie moordende concurrentie uit Azië. SolarFuture "internationaal" gaat zich daar in München op 8 juni a.s. over buigen, vlak voor Intersolar 2010. Een van de dagen waarbij de webmaster van Polder PV onderweg zal zijn op de Biohummer®, langs menig blauw PV-dak (en mogelijk megawattpiek "Freiflächenanlage") in het verbijsterende Beierse landschap...

^^^
Accumulation of PV-capacity in Germany as of February, 2010. Data up till 2008 from Photon/net manager statistics (Excel spreadsheet on Photon website); 2009 installations reported to Bundesnetzagentur (BNA) and 2010 monthly additions by that office from the Wirtschaftsministerium (BNA data are still preliminary). On basis of these data, Germany broke the "magic" 10 GWp mark in February 2010.

For previous version of this graph, see Jan. 2010 update.

Duidelijk is, reeds voorspeld door Polder PV, dat Duitsland in februari 2010 door de "magische" grens van 10 GigaWattpiek aan gerealiseerd PV-vermogen heen is geschoten. Hoe "erg" het verder zal gaan worden dit jaar, staat vooralsnog in dik omfloerste sterren geschreven, maar gezien een citaat in Photon van mei 2010, dat er bij het BMU (milieuministerie wat verantwoordelijk is voor de uitvoering van het EEG) een "scenario" ligt waarbij er rekening gehouden wordt met een groeipad (2010) waarin het cijfer "acht" mogelijk op de 1e plaats voor zou kunnen gaan komen (NB: volgens BNA was het aangemelde nieuwe vermogen in 2009 al een record van 3,8 GWp), geeft aan dat zelfs de normaal gesproken conservatieve schatters van dat ministerie alle voorzichtigheid met de verwachte eigen marktgroei reeds lijken te hebben verloren. Daarbij gaat de "marktexplosie" in Spanje in 2008 volledig verbleken, dat is een zekerheid.

http://www.solarserver.de/news/news-12765.html (solar boom 2010 in Duitsland verwacht, bericht op Solarserver)
http://www.thesolarfuture.com/ (internationale conferentie in München op 8 juni: What will the PV industry and market look like in 2013?)

http://www.bundesnetzagentur.de


22 mei 2010: Rekening vereffenen. Dat klinkt dreigend, maar dat was het niet. Want er stond nog een "schuld" open die Polder PV in moest lossen. En die werd vandaag "vereffend". Martin Kleinman uit Lelystad, een techneut die in extreme mate door het zonne-energie virus is bevangen, en die net zijn laatste forse uitbreiding op het dak heeft geschroefd, kwam zijn "verdiende loon" bij Polder PV thuis ophalen. Want hij zat met zijn inzending voor de Grote Polder PV SDE 2010 "categorie klein" Prijsvraag het dichtst bij de opgave door Agentschap NL, en had dus recht op de op zonnestroom gebakken appeltaart.

<<<
De gelukkige prijswinnaar met de zoveelste op zonnestroom gebakken appeltaart in de hand. Voor de versierselen, zie tweede foto.

Het werd weer een zeer interessant en breedsprakig bezoek, waarbij we weer een hoop van elkaar hebben geleerd, en waaruit ook duidelijk werd (uit de door onze verhuurder aan mij verstrekte energieprestatiecertificaten voor ons complex) dat onze noordgevel, die aan de glazen gang aan de straatzijde grenst, niet geïsoleerd blijkt te zijn, wat "mogelijkheden" kan bieden om daar nog een isolatieslag te gaan maken voor Polder PV. Als de verhuurder daar oren naar heeft natuurlijk. Dank voor de inbreng in dezen, Martin!


^^^
Taart met typisch polderiaanse versierselen. Het logo op het nieuwe vlaggetje linksboven is ontworpen
door Jeroen Haringman (zie zijn website). De getoonde dame is een nogal veelbesproken politica op de
kritische website Polder PV...

Martin ging ook nog met een data interface naar huis waarmee hij zijn 93 Wp ACN2000E Shell Solar afdakje kan gaan uitlezen. Het paneeltje waarmee het zonnestroom virus "verwoestend" om zich heen begon te grijpen in huize Kleinman. Het resultaat: een geweldige website met logging van VIER typen omvormers (!!!), zelf geprogrammeerd door Martin, en inmiddels al een dijk van een PV-installatie van alweer 3,001 kWp. Als u van (live) logging data en leuke grafieken houdt, MOET u Martin's grafische site (tweede link) bezoeken! Voor zijn nieuwste aanwinst zie de foto van zijn Solarmax omvormer (gelogd en wel...) van zijn website:


© Martin Kleinman, Lelystad

http://www.familie-kleinman.nl/energie/
http://www2.flitspaal.nl:88/graphs/

Weer een record bij PPV
Om deze heuglijke dag mooi af te ronden ontdekte de webmaster bij het bekijken van de dag gegevens dat we er weer een productie record bij hebben: vandaag, 22 mei 2010, hebben we door de bijgeplaatste prima werkende Kyocera modules, een dagopbrengst van 8,1 kWh gehaald, voor het eerst meer dan 8 kWh op een dag. De Kyocera's (2 x 50 Wp op een OK4 omvormer in serie) deden het weer het best met 6,47 kWh/kWp. Een stuk beter dan de 2 laatst aangeschafte, pal zuid-georiënteerde 108 Wp modules die gemiddeld 6,24 kWh/kWp haalden. De oudste 93 Wp modules (iets oost van zuid georiënteerd) gaven een genormeerde dagopbrengst van 5,95 kWh/kWp te zien.


21 mei 2010: Solar tracker boert goed. Een byzondere PV Newbee, ditmaal. Eentje met een, zeg maar, "hydro-powered-solar-tracker". Een Nederlander in Noord Brabant. Met nu al uitermate intereressante opbrengsten van eigen bodem. Zie PV-newbee Jan Stelwagen!


21 mei 2010: CertiQ rapport april 2010. Na ons rondje Nordrhein-Westfalen kon ik het maandrapport van CertiQ ophalen van hun statistiek pagina. Zoals te verwachten nog steeds geen spektakel bij de invulling/realisatie van de SDE. 154 nieuwe systeempjes, groei t.o.v. het maart rapport van slechts 631 kWp gecertificeerde PV-capaciteit. Het houdt nog steeds niet over. Wel is sinds de start van de SDE ruim twee jaar geleden vanaf het maart rapport eindelijk iets van groei te zien in de uitgegeven groencertificaten. Maar dat moet gezien worden als een vertraagde uitgifte, omdat die dingen 1 MWh waard zijn, en de meestal kleine SDE systemen eerst een behoorlijke tijd gedraaid moeten hebben voordat ze een zo'n certificaatje kunnen "verzilveren". Althans: de producenten mogen hem gratis weggeven en krijgen er niets voor...:20 mei 2010: Sauerland-Westfalen zonne-energie reportage. Het heeft even geduurd, "maar dan heb je ook wat". De fotoreportage met achtergronden over ons wandel en fietsavontuur in Sauerland en de terugtocht op de fiets door Nordrhein-Westfalen (naar Enschede) is af. Zie ook de intro met twee smaakmakers elders op deze pagina. Het zal u niet verbazen (niemand die de "Grüne Grenze" van ons land oversteekt kan daar blind voor zijn): we kwamen "nogal" wat moois tegen op het vlak van duurzame energie opwekking. Niet alleen de zeker oostelijk van Nederland forse hoeveelheid windturbines. Maar ook heul veul zonnestroom (en zonnewarmte) opwekkers. U kunt er mee van genieten op de uitgebreide foto pagina:

Veel plezier!


20 mei 2010: 12 dagen Verspätung, doch in "recordtijd" 5e grootste Duitse PV-centrale aan het net. In het maartnummer van Photon werd al aangekondigd dat solarhybrid AG, een van de toonaangevende PV-park initiatiefnemers bij de oosterburen ondanks sneeuw en vorst op 27 januari dit jaar waren begonnen aan een van de grootste PV-parken van Duitsland. Daarin werd nog gerept van 30 april als opleverdatum, maar dat is nu volgens een persbericht van Solarhybrid zelf met bijna twee weken vertraging 12 mei geworden. Ruim op tijd voor de per 1 juli a.s. dreigende 11 procent degressie voor het soort lokaties waarop gebouwd wordt. Een oud militair vliegveld waarop ook weer (net als bij 53 MWp Lieberose in Brandenburg) eerst giftig afval en munitie werd verwijderd en de bodem na het aanbrengen van het 24,24 MWp tellende PV-park FinowTower twintig en een half jaar tot rust kan gaan komen.

Foto van klein stukje van het nieuwste grote PV-park in Duitsland, met uiteraard een van de 36 SMA inverter stations, made in Germany, maar wel met Chinese modules...
>>>

Photo © 2010 solarhybrid AG,
from press report (here)

Kerndata van FinowTower:

Lokatie gemeente Schorfheide bij Eberswalde, in de regio Uckermark in de oost-Duitse deelstaat Brandenburg. Gelegen ten zuiden van Templin en noordoostelijk van Zehdenick, tussen twee lobben van het Biosphärenreservat Schorfheide-Chorin in.

90.000 multikristallijne modules van het Chinese Suntech Power, type STP-270, opgesteld op module eenheden van 2 rijen hoog van de firma Mounting Systems GmbH, op ramfundamenten (geen bodem verzegeling).

Nominaal vermogen (geaccumuleerd DC STC vermogen van de modules) 24,24 MWp.
36 centrale inverter stations van SMA.
Verwachte jaar opbrengst 22,4 miljoen kWh, dat is een respectabele genormeerde opbrengst van 924 kWh/kWp per jaar. NB: dat ligt in het verre oosten van Duitsland dus al 74 kWh/kWp boven de Nederlandse SDE cap, maar alles wordt gewoon uitbetaald in Duitsland (door de regionale netbeheerder). Uiteraard geen caps daar, ook niet voor reuzen parken, wel lagere invoedingstarieven, zie verderop.
Gerekend wordt met dekking van het jaarverbruik van 6.400 huishoudens, wat betekent dat hier net als vaak in Nederland wordt gecijferd met 3.500 kWh per huishouden per jaar (echter, een zeer subjectieve maat, verbruiken kunnen immers zeker tegenwoordig gigantisch verschillen!).
Verwachte vermijding van 450.000 ton CO2 emissies gedurende de verwachte economische bedrijfstijd van 20 jaar. Wat inhoudt dat er per jaar op 22.500 ton vermeden uitstoot wordt gerekend, wat zich vertaalt in ongeveer 996 gram CO2 uitstoot per kWh. Dat is zeer hoog (in gasrijk Nederland wordt door Agentschap NL gerekend met een factor van 566 gram per kWh), en waarschijnlijk toe te schrijven aan het feit dat deze PV-installatie in de deelstaat Brandenburg ligt waar het Zweedse staatsbedrijf Vattenfall (wat het Nederlandse NUON overneemt) bij Cottbus in dezelfde deelstaat nabij het Lieberose PV complex nog steeds absurde hoeveelheden CO2 uitstotende bruinkolen in de fik stokerij bedrijft. Zie ook het bezoek van Paulus Jansen van de SP aan die door Samsom "vergeten" bruinkool verschrikkingen van Vattenfall.
Door strenge wintermaanden liep het project aanvankelijk 6 weken vertraging op, maar door extra mankracht in te schakelen werd het grootste deel van de verloren tijd ingehaald. Vanaf maart werd tot bijna een MWp per dag geïnstalleerd (theoretisch zou hier dus de scharrige SDE realisatie van Nederland in 2009 in minder dan een week tijd zijn opgebouwd).
Partners bij de projectrealisatie: hoofdaannemer solarhybrid AG, onderaannemers Enerparc AG, resp. Conecon GmbH.
2 vliegtuig bunkers zijn gespaard om vleermuizen een plek te geven. Voor de aanvliegroute van deze kwetsbare vliegende zoogdieren is zelfs een "vrije baan" tussen de opgestelde module eenheden van 6 meter breed gecreëerd. Ook worden ecologische maatregelen genomen om andere kleine diersoorten maximaal levensruimte te bieden.
Photon repte van een investeringsbedrag van 58 miljoen Euro, wat wordt opgehoest door een fonds van Interstrom AG en het CH2 Contorhaus Hansestadt Hamburg AG. Dat zou al een zeer interessante prijs van 2.393 Euro/kWp zijn. Waldpolenz (40 MWp) kostte juwi met "goedkope" FirstSolar dunnelaag CdTe modules in 2007 nog zo'n 3.250 Euro/kWp.
Het wettelijk vastgelegde invoedingstarief voor een gigant als dit park bedraagt voor nieuwe installaties aan het net gekoppeld tussen 1 januari en 1 juli 2010 (wanneer er een forse extra degressie voor nieuwe PV-systemen in het leven geroepen zal worden) 28,43 eurocent/kWh, twintig jaar lang plus de periode vanaf netkoppeling vanaf het voorafgaande jaar (dus: vanaf 12 mei 2010 tot en met 31 december 2030). Ongelimiteerd, dus de exacte opwek maal het invoedingsbedrag. Voor dit park minimaal:

22.400.000 x 20 x 0,2843 = € 127,4 miljoen

Te betalen door (bijna) alle kWh verbruikers in Duitsland (de Duitse investeerders inclusief, die nemen ook stroom af via hun eigen meter). Tenzij er "rampen" gebeuren. Wat niet is te voorzien, Suntech heeft een goede naam en stormen reiken meestal niet zo ver en zo krachtig tot aan de Poolse grens. Dat moet een leuke business-case opleveren met de genoemde investering.

 

<<<
Voor de netkoppeling van zo'n MWp park heb je niet voldoende aan een kleinverbruikers aansluiting (met of zonder flink door de netbeheerder opgepimpt "capaciteitstarief"). Daarvoor moet wat heftigers worden opgetuigd...

Photo © 2010 solarhybrid AG,
from press report (here)

Link naar persbericht van solarhybrid AG

http://www.conecon.de/news.php?id=2&nid=12 (kaartje van het projectgebied bij Conecon, de bouwer)
http://www.enerparc.com/index.php?option=com_content&view=article&id=29&Itemid=32&lang=en (kort bericht met foto bij Enerparc AG)


18 mei 2010: Jenseits der Grüne Grenze... Dat zou de titel voor mijn komende fotoreportage kunnen worden. De webmaster van Polder PV was namelijk een week met "Bahn und Rad" naar Sauerland met zijn partner en fietste op de Biohummer® in drie dagen door de rijke deelstaat Nordrhein-Westfalen terug naar Enschede. Wederom een "memorabele" en duurzame, o.a. op leckere Deutsche Kuchen (und Vollkornbrot...) gestookte fietstocht in Wereldkampioen Zonne-energie. Want Bayern en Baden-Württemberg mogen dan wel de beste zijn. Nordrhein-Westfalen (en de rest van het land) heeft ook de Zonnekoorts im Kopf, en is helemaal gek geworden. Immers: de beruchte, geplande 16% degressie (dak-installaties) datum 1 juli komt rap naderbij. En dus is het, zoals Photon ook in het mei nummer in een spotprent liet zien over een van de vele honderden Duitse bijscholingscursussen voor zonnestroom in een leeg lokaal met een verdwaalde puber (met Rammstein's "Sonne" op de MP3 speler, wellicht?), replicerend op de verbaasde blik van de onderwijzer waar iedereen dan wel was: "... sind alle auf'm Dach"!

^^^
Duitse vlag in top, en voor 100 procent volkomen terecht: zonnestroom en thermische zonne-energie staan op afstand aan de wereldtop qua impact op de gebouwde omgeving en de opbrengst (bij PV: keihard geijkt bemeten bij een half miljoen grotendeels dakvullende installaties) bij de oosterburen. En: ze blijven groeien als een tierelier. De creativiteit bij de inpassing kent daarbij geen grenzen, al zou ik zelf die vlaggenmast en het ventilatiepijpje een iets andere plaats hebben gegeven...

Lokatie: Roggenkamp in Wessum, NW. van Ahaus (Nordrhein-Westfalen), ongeveer 15 km. hemelsbreed van het Centraal Station van het Nederlandse Enschede (geen zonnepanelen gezien tijdens de paar kilometers fietsen vanaf de grens NW. van Wessum, het PV-arme Nederland in).

Vol verwachting klopt ons hart. Polder PV heeft voor u weer een foto impressie in de maak...

^^^
Hochklassisch en Hochmodern gaan prima samen in Duitsland, ook in het (zeer) traditionele Sauerland. Prachtig uitgevoerde vakwerk gevel van de lokale "Schützenbruderschaft St. Vitus" leeft op goede voet met de moderne extra dakbedekking bestaande uit een gigantische, vrijwel pal zuid gerichte PV-installatie waarvan hier alleen het "afgezonderde stukje" wordt getoond (grootste gedeelte valt buiten de foto rechts). De gehele installatie bestaat uit 214 multikristallijne modules.

Bij aanname van een conservatieve, veel verkochte module capaciteit van 175 Wp, zou dat al neerkomen op een installatiegrootte van 37,45 kWp. Indien dit jaar aan het net gekoppeld zou dat bij een wederom conservatief geschatte jaaropbrengst van 800 kWh/kWp.jaar neerkomen op jaarinkomsten (maal twintig jaar) voor deze vereniging van:

37,45 x 800 x 0,3723 = € 11.154,11/jaar

Nou, doet u mij ook maar zo'n 30+ kWp installatie, zou u denken. Hmmmm. Voorwaarden minimaal: u bent Duits staatsburger, de installatie komt op Duits grondgebied, en de netkoppeling vindt ook binnen de internationale bondsgrenzen plaats. Aiaiaiaiai.... jammer dus....

Lokatie: Bödefeld im Hochsauerland, in het brongebied van de Valme (zuidelijk van Bestwig/Ruhr).


Kommt noch mehr!


 
^
TOP

9 mei 2010: Solar Days Polder PV. Korte impressie. Elk nadeel hep zijn voordeel, zei de beroemde voetballer ooit. Zo zou het schamele bezoek van 2 geïnteresseerden (na gisteravond een afzegging van een derde aanmelder ontvangen te hebben) als "nadeel" gezien kunnen worden. Het "voordeel" lag natuurlijk in het feit dat beide bezoekers, één met bedrijfsmatige plannen voor - mogelijk - een forse installatie op een dak van een paar honderd vierkante meter (potentieel aanvrager "SDE 2010 groot", op 31 mei a.s.), en een geïnteresseerde uit Den Haag die een van de 17.000 aanvragen voor SDE 2010 "klein" heeft ingediend op 1 april eerder dit jaar uitvoerig geïnformeerd konden worden. Over zonnestroom, SDE, te verwachten productie, zonnepaneel types, en wat al niet meer. Ook de uit te delen stukken "op gesaldeerde zonnestroom gebakken" appeltaart waren natuurlijk van een "übersized" formaat met zo weinig bezoek, en een extra stuk biologische cake kon er ook wel bij.

Grappig dat de eerste "klant" een naam had die bijna identiek was aan die van de beroemde zonnestroom prof. Wim Sinke van het ECN. Hij kende deze echter nog niet, maar het zou natuurlijk erg leuk zijn als een "bijna naamgenoot" straks met een vet PV-systeem op zijn bedrijf in Noord-Holland bekend zou gaan worden. Wie weet wel als PV-newbee op Polder PV...

<<<
Kleine module/cel opstelling in en voor het terrarium (geen gerbils meer...).

Linksonder flexibel (oprolbaar) 5 Wp amorf silicium dunnelaag "module" van ICPGlobal.com (voor bijvoorbeeld opladen van kleine mobiele elektronica), met elastieken tijdelijk op een eenvoudig houten frame gespannen.

Rechtsboven in het terrarium een oud amorf Si module van Free Energy Europe FEE-7-12 met glasbedekking en kunststof frame.

Links ervan achter de ballon een Kyocera KC21T multikristallijn module met 36 smalle rechthoekige cellen (en 3 busbars per cel).

Tot slot, helemaal links, het bekende proefexemplaar van de beroemde hoog rendement hebbende multikristallijne SunWeb® cel van Solland Solar (15,5 cm bij 15,5 cm groot...), die dit jaar nog in productie zal gaan terwijl in Oostenrijk een eerste pilot voor de daarmee te maken back-contact modules van start gaat.

Zoals gebruikelijk werden de oren van het hoofd gevraagd richting webmaster van Polder PV, en waren de antwoorden - het zal u wellicht niet verbazen - uitgebreid en gedetailleerd. Met zo weinig bezoekers kon Polder PV "de diepte" in gaan. Ik had ook een kleine opstelling gemaakt van wat module types om de verschillen daartussen uit te kunnen leggen. Jammer dat het weer tegenviel (zwaar bewolkt, zon niet door wolkendek heen komend) en dat de momentane opbrengsten van de netgekoppelde 1,336 kWp installatie op deze sombere zondagmiddag tegenvielen. Uiteraard kon ik aan de hand van het uitgebreide monitoring materiaal en wat screenshots laten zien dat we gegarandeerd zeer veel stroom kunnen produceren en reeds hebben gedaan. We zitten immers niet voor niets reeds op bijna 9.000 kWh productie sinds onze eerste 4 paneeltjes aan het net gingen, dik tien jaar geleden. Allemaal vermeden uitgaven, en het begin van "meer energie autonomie", zoals Hermann Scheer zo mooi kan zeggen.

Gelukkig was het net aan licht genoeg om de hoofdmeter (enkel tarief Ferraris) in ieder geval doodstil te laten staan terwijl de koelkast, mechanische ventilatie en de computer aan stonden en de zonnepanelen een bescheiden opwek (continu bewolkt) gaven van zo'n 250 Watt (AC), grofweg een kwart van het momentane vermogen wat met de huidige installatie op zonnige dagen is te halen. Helaas niet licht genoeg om net het tikkie terug te geven aan de meter, maar dat zal beslist weer gaan gebeuren zodra de zon weer echt doorbreekt. Zo laag is onze totale stroom consumptie meestal. De meterstand stond sowieso alweer teruggedraaid (door de extreem zonnige maand april) rond de stand van half februari, dus dat kon ook "getoond" worden.

Opvallend blijft wel dat de "basics" van zonnestroom blijkbaar nog steeds niet goed bekend zijn. Een - althans voor Polder PV - standaard principe als de "genormeerde jaaropbrengst" in kWh/kWp lijkt nog steeds lastig te communiceren. Met name het begrip "kWp" (opgesteld nominaal vermogen van het totaal aan "geflashte" zonnepaneel capaciteit) blijft een lastig iets om uit te leggen aan mensen die zelf nog geen "praktizerend zonnestroom producent" zijn. De daar uit bepaalde "genormeerde jaaropbrengst" blijft echter een zeer belangrijke factor als je het over aanschaf en te verwachten productie van zonnepanelen hebt. Het begrip "terugverdientijd" blijft de gemoederen ook duidelijk bezig houden, het werd spontaan door beide bezoekers naar voren gebracht. Polder PV deed zijn best, en stelde dat zelfs zonder SDE er wel "een terugverdientijd" is, maar dat je - onder de Nederlandse condities - van tevoren nooit zult kunnen bepalen wat die dan wel zal gaan worden. Omdat de invoedingscondities in Nederland compleet onvoorspelbaar zijn en blijven.

Met SDE gaat het beslist wel lukken binnen de vijftien jaar, maar wanneer precies blijft onduidelijk en hangt van veel factoren af. Zonder SDE sterk afhankelijk van de langjarige ontwikkelingen op de stroommarkt, en natuurlijk de totale prijs die voor het PV-systeem zal zijn betaald: who knows? Zeker voor bedrijfsmatige systemen. Zodra je over de 3.000 kWh netinvoeding/jaar komt (huidige Wet), of over de 5.000 kWh invoeding per jaar ("bedoelde Wetswijziging", nog steeds niet gerealiseerd), is het een grote mist en onzekerheid. Reken maximaal op 9 eurocent/kWh (Greenchoice) voor het "overschot aan productie boven de 5.000 kWh netinvoeding op jaarbasis". Geen enkele garantie dat genoemd kWh bedrag ook zo zal blijven, de komende vijftien jaar. Zeker bij praktijksituaties zoals bij "relatief weinig verbruik", maar wel "een dak vol te plannen zonnepanelen" met dus ook een hoge opwek, zal dit een zeer belangrijke factor in rentabiliteitsberekeningen worden.

In ieder geval heeft Polder PV het gevoel dat hij veel informatie over heeft kunnen brengen en dat het bezoek nuttig is geweest. Maar meer bezoekers zou beslist gewenst zijn, want potentie is er meer dan genoeg. Jammer dat de lokale pers het compleet heeft laten afweten in Leiden, en dat er van gemeentewege ook geen reactie is gekomen op het initiatief van een inwoner die al dik tien jaar schone elektriciteit opwekt, nota bene op een huurwoning in de Sleutelstad...

Gelukkig is er Polder PV nog, en daar kunt u meer dan genoeg informatie op vinden (wellicht dat dat ook een reden was waarom het aantal "fysieke" bezoekers tegenviel?). Veel succes bij de andere deelnemers toegewenst die "hun dag" nog gaan krijgen!

http://www.duurzameenergie.org/ODEwiki/Solar_Days_2010


8 mei 2010: Duitsland in februari al over de 10 GWp aan zonnestroom capaciteit. Op basis van de verbijsterende januari aanwas gemeld in het vorige bericht, heb ik ook de totale accumulatie cijfers voor gerealiseerde PV-capaciteit in Duitsland weer even op een rijtje gezet.

Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de door het vakblad Photon jaarlijks zwaar gescreende en door accountants geaccordeerde data van alle 850 netbeheerders, van het startjaar van het succesvolle EEG (april) 2000 tot en met 2008 (data downloadbaar van de website van Photon in de vorm van een Excel spreadsheet). Daarnaast zijn daar bovenop gestapeld de nog voorlopige (niet geaccordeerde, maar wel al gepubliceerde) data van het Bundesnetzagentur (BNA) voor het jaar 2009. Data die voortvloeien uit het december update rapport, uitvoerig tegen het licht gehouden door Polder PV op o.a. deze pagina, en in onderstaande grafiek in wit weergegeven. Tot slot de in het vorige artikel gemelde - verbijsterende - 225 MWp aanwas in januari 2010, de laatst bekende "stand" voor wereldkampioen Duitsland.

Alles bij elkaar opgeteld kom ik voor eind januari al op een vermogen van 9,981 Gigawattpiek, uitsluitend zonnestroom capaciteit. Hetgeen betekent, mede gezien de berichten dat de netbeheerders bij de oosterburen deze maanden overstelpt worden door aanvragen voor netaansluitingen voor nog veel meer nieuwe zonnestroom installaties, dat u er gif op kunt innemen dat in februari de "magische grens" van TIEN GWp al lang overschreden zal zijn. Voor een impressie van de blijvend spectaculaire groei in Duitsland, zie onderstaand plaatje.

^^^
Note: 2000-1 represents the added capacity (225 MWp) for January 2010, just published by Bundesnetzagentur in Germany.

Grafiek gemaakt op basis van openbaar toegankelijke, door Photon met veel moeite bij elkaar gehaalde statistieken van alle netbeheerders in Duitsland (2000-2008), aangevuld met de voorlopige marktgroei cijfers van het Bundesnetzagentur voor zowel 2009 als voor januari 2010 (net gepubliceerd, bovenste bruine segmentje op de laatste kolom). Toen al was duidelijk dat februari 2010 de 10 GWp aan geaccumuleerde PV-capaciteit doorbroken zou gaan worden in wereldkampioen Duitsland.

Duitsland heeft met deze zoveelste "tussensprint" reeds een factor honderdzesenzestig maal zo veel PV-capaciteit gerealiseerd als Nederland (voorlopig op iets van 60 MWp geschat door PPV, ongeveer even hoog als het eerste, nauwelijks zichtbare kolommetje helemaal links in de grafiek), met slechts een vijf maal zo grote bevolking en een acht-en-een-half maal zo grote oppervlakte.

NB: in Duitsland kan met gemak in veel gevallen 900 kWh/kWp per jaar aan (donkergroene) stroom opbrengst worden gehaald (huidige status Sonnenertrag Duitsland voor 2009 zelfs 990 kWh/kWp...). 10 GWp zou dan minimaal overeenkomen met een jaaropbrengst van maar liefst 9 Terawattuur, een opbrengst die vergelijkbaar is met die van 2 en een kwart kernsplijtcentrales van het type Borssele (reëel mogelijk meer). En dat met nog steeds rap dalende investeringskosten voor vergelijkbare energie opbrengsten voor de nieuwste PV-installaties.


8 mei 2010: Gaat zelfs recordjaar 2009 aan diggelen? Duitsland januari 2010: + 225 MWp... Alweer gaan alle net gevestigde records gebroken worden. Ook in Duitsland was het berenkoud en slecht weer om ook maar te "denken" aan zonnestroom in de eerste maand van het jaar. Zouden we in Nederland zeggen. Niets is minder waar gebleken. Bundesnetzagentur meldde voor januari 2010 alweer (voorlopige cijfer) een compleet verpletterende nieuwbouw (aangemeld bij BNA door alle nieuwe PV producenten die hun recht op EEG Einspeise Vergütung willen verzilveren) van maar liefst 224,764 MWp aan PV-systemen. 7.282 nieuwe installaties met een systeem gemiddelde nominale STC capaciteit van een overweldigende 30,87 kWp.

De grootste installatie die werd aangemeld: 1.589,76 kWp Tonna in de deelstaat Thüringen...

Niet vergeten: vorig jaar was januari ook een sneeuwrijke, koude maand, en toen werd er nog slechts een miezerige hoeveelheid van slechts 2,796 MWp nieuw opgeleverd. Een factor 75 maal zo weinig.

225 MWp realisatie in de "slechtste" maand bij de oosterburen is al een factor 9 maal zo veel dan de totale SDE in Nederland zou "mogen" gaan claimen. Met nog complete onduidelijkheid over wanneer de dit jaar beschikte of nog te beschikken SDE installaties wel gerealiseerd zullen gaan worden in eigen land...

Dat gaat wat beloven voor dit jaar in Duitsland. De schellen gaan van uw ogen vallen, en hoeveel vermogen er bijgeplaatst zal gaan worden tot en met 30 juni (voordat er voor dak installaties waarschijnlijk 16% degressie extra ingevoerd gaat worden), en hoeveel er nog in de tweede jaarhelft bij zal gaan komen bij de oosterburen staat in mistige sterren geschreven. Laten we het kort houden op: "VEEL. HEEL ERG VEEL!"

http://www.bundesnetzagentur.de


6 mei 2010: Paulus Jansen (SP) op de bres voor gevelpanelen plaatsers. Van de heer Jansen van de SP, al jaren op talloze fronten actief om al te onzalige plannen van een door fossiele energiebedrijven gepamperd en "geleid" kabinet in een minder onduurzame richting te doen ombuigen kreeg ik enkele links naar zijn zeer informatieve website toegestuurd. Met name actueel is zijn bemoeienis m.b.t. de door mij gewraakte poging van VROM om alle zonnestroompanelen die niet "op een dak" worden aangebracht (weer) vergunningsplichtig te maken via het gruwel genaamd de "bor" (Besluit Omgevingsrecht). Zie daarvoor mijn eerdere artikel en alle links daar naar de "formele documenten" en concepten. En bekijk ook het vervolg stukje er direct onder n.a.v. een kort artikel op Energeia met nog meer dreigend onheil, afhankelijk van de definitie van wat een "dak" dan wel een "gevel" nu eigenlijk is (of "zou moeten zijn").

Die "beruchte bor" zou 1 juli a.s. in moeten gaan, dus als u nog plannen had in de richting van een prachtige duurzame zonnestroom opwekkende installatie aan uw verder werkeloze op zuid gerichte gevel (die i.t.t. wat VROM claimt beslist maximale productie kan draaien, mits op correcte wijze aangelegd!!!), adviseer ik u in ieder geval om dat nog in mei of juni aan te (laten) brengen, en alles gedateerd te (laten) documenteren. U weet maar nooit voor wat voor "ambtelijke verrassingen" u kunt komen te staan, toch?

^^^
Het bij sommigen bekende fraaie, pal zuid georiënteerde en bakken aan zonnestroom producerende façade systeem in Poortugaal (ZH). Dit soort installaties zou straks eerst "getoetst" moeten worden aan volstrekt subjectieve kromme "eisen" en "welbevindings-gedachten" van ambtenaren van welstandscommissies die het meestal niet zo op hebben met duurzame energie productie...

Foto © Google Maps/streetview

Paulus had al eerder vragen aan de plaatsvervanger van Cramer, mevrouw Tineke Huizinga (VROM) gesteld, en de vragen zijn inmiddels beantwoord. De heer Jansen neemt geen genoegen met de regenteske reactie (Huizinga ziet geen aanleiding om de beruchte passage te schrappen), en heeft schriftelijke vervolg vragen gesteld om gedaan te krijgen dat er uniforme richtlijnen ("leidraad") komen voor de beoordeling van dit soort installaties, waar geen een welstands-miep een eigen, mogelijk vooringenomen, afwijkend standpunt over in mag nemen. Want als het om duurzaamheid gaat hebben onze "witte-schimmel" en zielloze hokjes-uniformiteit nastrevende "schoonheidscommissies" (zo heette de "welstand" in het truttige Holland nog niet zo lang geleden...) een ongelofelijk slechte reputatie. Die moet je dus van boven af aan de ketting leggen. Met als primaire boodschap, die ook door ons "milieuministerie" uit volle borst cq. met een duurzaam hart uitgedragen dient te worden: maximaal haalbare duurzaamheid. Jansen stuurt aan op slechts een "meldingsplicht" en marginale randvoorwaarden voor dit soort mooi uit te voeren installaties.

De mooiste passage uit de heer Jansen zijn stuk:

"...de minister jaagt nu mensen die een paar paneeltjes willen ophangen op kosten en geeft gemeenten onbeperkte ruimte om als zonnekoningen de plaatsing van zonnepanelen te frustreren."

En zo is het maar net. Dat mogen we beslist niet laten gebeuren, want Nederland begint een land van klassejustitie te worden waar het de energievoorziening betreft...

(en nu nog dat VROM gebouw naast het Centraal Station in Den Haag zo spoedig mogelijk naar een EPC label A++, en meer hernieuwbare energie opwekkend dan er in wordt verbruikt, hooggeschatte mevrouw Huizinga...)

http://paulusjansen.sp.nl/weblog/2010/05/03/zonnepanelen-tegen-gevels-weer-vergunningplichtig/

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/33955273#33955273 (snelle gevelpanelen plaatser die de nukken en grillen van de welstandscommissie verder niet wilde afwachten...)


5 mei 2010: Vlaanderen op naar 350 MWp PV accumulatie. In de nacht van 3/4 mei werden de laatste updates van de progressie van hernieuwbare elektriciteit in Vlaanderen wederom ververst op de website van de markt regulator VREG. Vlaanderen zette er in twee maanden tijd (sinds het voorlaatste rapport van februari 2010) 4.294 nieuwe PV-systemen bij met een gezamenlijke capaciteit van 36,247 MWp, ruim 18 MWp per maand. In die twee maanden tijd reeds 1,4 maal zoveel harde realisatie dan er maximaal dit hele jaar in de Nederlandse SDE toegekend zal gaan worden - slechts 25 MWp... (daadwerkelijke plaatsing is dan ook nog een grote vraag in Nederland).

In totaal komt Vlaanderen daarmee al op een accumulatie van 348,7 MWp bestaande uit een spectaculair aantal van 65.657 PV-systemen en een gemiddelde systeem grootte van 154 kWp voor installaties groter dan 10 kWp, en 4,1 kWp voor installaties kleiner of gelijk aan 10 kWp. Daarmee heeft Vlaanderen het arme Nederland (60 MWp?) reeds compleet aan stukken gereten op het vlak van zonnestroom (al ruim 16 maal zoveel capaciteit gerekend naar hoofd van de bevolking...).

^^^
Screenshot van YouTube filmpje over het 3 miljoen Euro kostende Grobbendonk 1,206 MWp zonnestroom project van ElectraSun, een initiatief van o.a. Dirk De Vroede van Immo de Vroede om PV projecten voor oplaadpunten van elektrische auto's in het leven te roepen. Dit megaproject met ongeveer 6.500 modules en een oppervlakte van ongeveer 10.000 vierkante meter in Grobbendonk werd midden in de (sneeuwrijke) winter, op 17 december 2009, officieel geopend en zou "goed" zijn voor het voeden van zo'n 500 elektrische auto's.

Deze installatie is inmiddels in de "track-record" van de VREG (april 2010 rapport) verschenen, als een van de twee projecten > 1 MWp. Het andere in het april rapport geregistreerde megaproject was een nog grotere installatie van (volgens opgave VREG) 1,98 MWp op de vestiging van IKEA Distribution Benelux in Genk.

© screenshot van YouTube: http://www.youtube.com/watch?v=r1T4wfVfTzc

Links grootste projecten in april rapport VREG:

http://www.electrasun.be/media/gooi%20hem%20vol%20met%20zonne-energie.pdf (1,206 MWp in Grobbendonk bij ElectraSun, pdf met wat informatie)
http://www.limburg-actueel.be/index.php?option=com_content&task=view&id=5951&Itemid=40 (1,98 MWp op platte daken van Genk-Winterslag distributiecentrum van IKEA, verwachte productie van de 8.800 PV-modules: ongeveer 1,7 GWh/jaar. Let op, wederom een - lichte - afwijking met de originele Sonnenertrag opgave voor dat project: 2,0562 MWp, zie daarvoor ook mijn bericht van 28 maart 2010...)

Voor uitgebreid verslag/analyse van de april 2010 VREG rapportages en ververste grafieken, inclusief een uitgebreid interactief exemplaar, zie:

Uiteraard blijft dat alles niet "onopgemerkt", en begint ook in Vlaanderen het gemok, geneuzel, en gesputter, dat het allemaal wel erg hard gaat, en dat de "armen" zouden moeten bloeden voor het profijt van de (wellicht spaarzame?) geldhebbenden die lucratieve gesubsidieerde installaties kopen. Vooral de zeer dubieuze rol van de nationale netbeheerder EANDIS moet hier haarscherp tegen het licht worden gehouden. Want netbeheerders staan door de bank genomen all over the world bekend om hun reteconservatieve opvattingen, en hun nauwelijks verholen afkeer van decentrale opwekking van zonnestroom. EANDIS doet voorkomen alsof de stroomtarieven vanaf 2013 wel met 20% omhoog zouden moeten vanwege al dat decentrale opwek gedoe, maar ze liegen natuurlijk dat het gedrukt staat. Gelukkig komen er van de marktwaakhond VREG relativerende geluiden (Pictoel van de VREG heeft het over een vermoedelijke stijging van slechts 3%...), en hopen we maar dat de zwaar versplinterde Belgische politieke kaste (verscheurd door een archaïsche taalstrijd en nieuwe verkiezingen) niet zal buigen voor de goedkope leugens van in fossielen gedrenkte belangenclubs.


^^^
Installatie categorieën voor PV systemen > 10 kWp in Vlaanderen.
Voor uitleg en dynamische variant, zie aparte pagina.

Niet vergeten: het grootste deel van de "groencertificaten-waardige" kWh wordt nog steeds opgewekt door de "grote jongens", dus als er al protest uit de samenleving zou moeten komen, zou de volkswoede (minus die 66.000 gelukkige decentrale zonnestroom invoeders) zich moeten richten op de "woekerwinsten" van de biomassa stokers en de afval verbranders. Die ook "hernieuwbare stroom" schijnen te maken (vraag niet hoe).

Mogelijk een "bijkomend voordeel" van het zoveelste vuurtje onder de explosieve markt genaamd zonnestroom: als gevolg van de uitspraken van de EANDIS boeven is het aantal aanvragen voor PV-systemen in Vlaanderen meteen sterk toegenomen ("nu of nooit" gedachte?)...

Vlaanderen: ga zo door, houdt het hoofd s.v.p. koel, en plaats gewoon lekker de komende maanden nog veel meer zonnestroom moois bij!

http://www.gva.be/nieuws/geldzaken/aid925262/ik-ga-de-zonnepanelen-van-mijn-buur-niet-betalen.aspx (4 mei 2010 - olifant van een mug gemaakt?)
http://tinyurl.com/32688ba (verkorte link naar nieuwsbericht van 30 april 2010 in HLN België over de polderkolder van EANDIS, inclusief het "interessante Mattheüseffect", en als toetje de voorspelbare "arena taferelen" in de reacties van de nodige verhitte lezers die het ook allemaal niet zo precies blijken te weten...)

http://www.sonnenertrag.eu/eu_vergleich.php (heel België heeft vandaag al 604 PV-systemen in de grootste publiek toegankelijke database van Europa staan, met een gezamenlijke nominale capaciteit van 2,7 MWp...)


4 mei 2010: Tijdelijke bevrijding van energie afhankelijkheid - spectaculair nieuw vermogensrecord Polder PV. Het was vandaag sterk afwisselend weer: wattenwolken die in een kristalheldere, leeg geregende prachtige blauwe hemel op een koude wind voorbij raasden. En de gevorderde zonnestroom opwekker weet dan: "hoog vermogen weertje"! Althans: kortdurende vermogen-surges mogelijk.

Bij Polder PV werd om 14h24 in de middag een nieuw record aan output vermogen van de batterij omvormers gehaald (uiteraard vooral veroorzaakt door de prima werkende 2 nieuwe Kyocera modules op 1 nieuwe OK4 omvormer).

^^^
Verkleind screenshot van OK485 data manager met alle 13 OK4 omvormers die momenteel in het PV-systeem zijn opgenomen (inclusief het exemplaar geschakeld aan de 2 nieuwe Kyocera modules, helemaal rechts). Met geaccumuleerd een nieuw AC vermogen record van alle outputs bij elkaar opgeteld: 1.147 Watt (neerkomend op 859 Watt (AC) per kWp (opgesteld STC DC-vermogen). Heel kort, uiteraard, maar gedurende langere tijd lag het vermogen ver boven de 1.000 Watt AC tussen de wolken in. Op dit log moment waren 7 van de 13 OK4 omvormers op hetzij 108 Wp panelen of op het in serie gekoppelde stel Kyocera's (2x 50 Wp) 90 of iets meer Watt aan het produceren (de vier exemplaren op de 93 Wp modules, kolommen 3-6, halen dat niveau niet).

Polder PV voorspelde na de installatie van de nieuwe Kyocera modules al dat tijdelijk, onder ideale omstandigheden, het totale output vermogen boven de 1.100 Watt zou kunnen komen te liggen. Twee weken later is het al zover, en werd die 1,1 kilowatt aan AC vermogen al rap aan diggelen geslagen...

De webmaster van Polder PV is een tevreden mens: meer onafhankelijkheid van energiebedrijven, hoe tijdelijk dat dan ook geschiedt (lees: tijdelijk fors overschot aan zelfgebakken zonnestroom) is een zeer ghoede saeck. Zouden meer mensen kunnen doen...


3 mei 2010: Mooie aprilmaand - doch geen record. April 2010 gaat in de boeken als een "best maandje" voor zonnestroom en zal heel wat PV-newbees blij hebben gemaakt na een zeer sombere winter met veel sneeuw en grauw gemiezer. De hoge kWh opbrengsten in april werden vooral veroorzaakt door een combinatie van (a) extreem zonnig en behoorlijk wolkenloos weer, (b) gortdroge, heldere lucht, (c) toenemend "optimale" zonnestand t.o.v. de meestal tussen 30 en 45 graden gehanteerde opstellingshoek van de modules (rond het middaguur), (d) snel toenemende daglengte, en tot slot (e) regelmatig koude wind uit noordelijke richtingen die met name zeer gunstig zijn voor de prestatie van kristallijne modules (kristallijn silicium heeft het hoogste rendement bij lage celtemperaturen).

Polder PV wekte met het langjarige 1,02 kWp deelsysteem 127,8 kWh op, wat neerkomt op 125,3 kWh/kWp voor deze maand. Wel bijna evenaring van de opbrengst in april van het "recordjaar 2003". Maar nog behoorlijk ver onder de absolute recordhouder voor deze voorjaarsmaand in 2007, toen een waanzinnige 141,2 kWh werd geproduceerd (zie animatie van dat record). Voor een overzicht van alle maand data voor dit deelsysteem (sinds oktober 2010 compleet "actief"), zie de bekende, inmiddels ververste maandelijkse productie grafiek en tabel op de highlights pagina.

Hierbij hoort wel een "voetnoot", want op 19 april werd een deel van het systeem waar aan werd gewerkt (Kyocera modules ingepast) ruim een halve (zonnige) dag "plat" gelegd (spanningsloos), en er waren twee kort durende haperingen van individuele OK4tjes als gevolg van de hitte. Met redelijk betrouwbare extrapolaties berekende Polder PV de totale productie verliezen binnen het 1,02 kWp systeem (op basis van de rest van de wel werkende omvormers op identieke of vergelijkbare modules) op ongeveer 1,6 kWh (theoretisch dus 129,4 kWh kunnen behalen met dit deelsysteem). Wat betekent dat waarschijnlijk april 2010 een net iets betere maand was qua productie dan 2003 (na 2007 dus de tweede maand in de reeks 2000-2010 bij PPV).

Uiteraard heeft Polder PV meer superschone kWh geproduceerd, want sinds augustus 2007 staan er ook nog 2 pal zuid georiënteerde 108 Wp modules op het dak die het erg goed doen, en recent kwamen de 2 in serie op een OK4 omvormer geschakelde 50 Wp Kyocera's erbij. Die het zeeeeeer goed doen (en iets west van zuid zijn opgesteld om overdag wat meer spreiding van max. productie te krijgen). Op 23 april werd er door die in totaal 100 Wp aan Kyocera modules al 628 Wattuur uit een OK4tje geperst, een respectabele dagopbrengst van 6,28 Wh/Wp...

In totaal produceerde Polder PV met alle 14 (feitelijk gezien de nominale vermogens als "bijna antiek" te beschouwen) modules een respectabele 162,2 kWh in april 2010. De enkeltarief Ferrarismeter (aansluiting PPV aan het laagspanningsnet) had er deze maand goed zin in en draaide ondanks wederom intensief computerwerk voor de website, en relatief veel wasmachine gebruik, helemaal terug naar een meterstand die ongeveer halverwege februari 2010 eerder "langs" is gekomen, maar destijds in de voor de meeste mensen "gebruikelijke" - voor Polder PV "niet zo interessante" - richting...

En nu niet gaan zitten miepen vanwege de (bakken met) regen van gisteren en - in mindere mate - van vandaag. Dat is goed voor de moestuin en het vele CO2 bindende andere "groene grut" op ons aardklootje. Zonder dat grut kunt u immers helemaal niet bestaan. Het waterige spul spoelt ook nog eens gratis voor u uw meestal schuin georiënteerde modules schoon. En: u heeft een dijk van een productiemaand achter de rug. Met waarschijnlijk nog vele die er aan staan te komen. Tel uw zegeningen, dan komt alles goed..

Vergeet niet uw maandproductie voor april in Sonnenertrag in te voeren (zie overzicht Polder PV/flachlander, Anlage ID nr. 777). Of, als u daar nog niet "bekend" bent: u direct in te gaan schrijven met uw al dan niet nieuwe PV-installatie. Hoe meer systemen er daar staan ingeschreven (en onder voorwaarde dat u uw eigen data zorgvuldig, het liefst aan het begin van de maand bij zult blijven houden!!!), hoe betrouwbaarder het "beeld" zal worden wat de fysieke productie mogelijkheden van zonnestroom zijn in ons land. Want daar wordt heel wat onzin over uitgekraamd, en niet door de "minste" lieden en organisaties...

Nog een zeer productieve, en lange zomer gewenst, aan alle zonnestroom producenten, nieuw en oud!


3 mei 2010: Oproep - Solar Days 2010. Reeds eerder plaatste ik een bericht over de mogelijkheid om op - inmiddels - minstens 85 plekken in Nederland nader kennis te nemen van de praktijk ervaringen met zonne-energie. Vergeet niet om te kijken of er in uw buurt wellicht mensen zijn die volgend weekend of later hun huis openstellen om u over hun ervaringen te vertellen. Er is vaak meer te zien en te beluisteren dan u kunt bevroeden! M.a.w.: laat u verrassen! Voor volledige adressenlijst zie de website van ODE over Solar Days.

Ook bij Polder PV bent u welkom, tussen 12h00 en 18h00 op zondag 9 mei a.s. Laat s.v.p. weten of u komt (per e-mail). Polder PV heeft inmiddels wat lokale pers en de gemeente benaderd met het volgende persbericht:

Open dag Solar Days op 9 mei in de Leidse Stevenshof

Zonnestroom en zonnewarmte van eigen dak staan steeds meer in de belangstelling. Burgers en een groeiend aantal bedrijven nemen het heft in eigen hand en laten zonne-energie installaties aanleggen of doen het zelfs eigenhandig. Zonne-energie is hot, zeker in een tijd van onzekere energie prijzen, "peak-oil", en diverse energie-gerelateerde crisissen zoals versterking van het broeikaseffect. Door forse uitbouw van mondiale productie capaciteit en technologische ontwikkelingen worden met name de populaire groene stroom opwekkende "PV" (Engelse afkorting voor fotovoltaïsch) systemen rap goedkoper. Zonne-energie van eigen dak wordt voor steeds meer huishoudens ook financieel gezien een steeds interessantere investeringsmogelijkheid, en het is daarbij ook nog eens bijzonder leuk en zeer motiverend om te "doen". Veel mensen met zonnepanelen zijn ook nog kampioen bespaarders geworden. Je eigen duurzame energiecentrale, wie wil dat niet?

De brancheorganisatie Holland Solar en de Organisatie voor Duurzame Energie organiseren binnen de Europese campagne "Solar Days", van 8 tot en met 16 mei 2009 wederom een "open deur" bij particulieren en bedrijven met zonne-energie installaties. Ruim tachtig huishoudens verspreid over Nederland bieden u de gelegenheid om een blik in hun duurzame keuken te werpen. Zie daarvoor de overzichtspagina op de ODE site met de deelnemers: http://www.duurzameenergie.org/ODEwiki/Solar_Days_2010

Een van de duurzame huishoudens die u tijdens Solar Days kunt bezoeken is dat van Peter Segaar in de Leidse Stevenshof, op zondag 9 mei tussen 12h00 en 18h00. Dit huishouden is bekend geworden door de veel bezochte actieve zonnestroom website Polder PV, waarvan onderzoeksgegevens inmiddels al enkele malen in internationale vakbladen zijn geciteerd (diverse uitgaven van Photon, inclusief de Chinese variant). Polder PV heeft een uit 14 zonnepanelen bestaand, intensief gemonitord systeem op het dak van een complex met huurappartementen. De oudste vier zonnepanelen zijn reeds meer dan tien jaar oud en functioneren nog prima. Sinds het prille begin in maart 2000 zijn inmiddels al bijna 9.000 kWh aan duurzame elektriciteit opgewekt. Met de huidige stroomcontract prijs wordt inmiddels op jaarbasis al ruim 250 Euro per jaar aan energie inkoop kosten vermeden. Polder PV geldt inmiddels als ervaringsdeskundige op het gebied van zonnestroom.

De Europese en Nederlandse campagne sites:
http://www.solardays.eu/
http://www.solardays.nl/

Website Polder PV:
http://www.polderpv.nl

Polder PV heet u van harte welkom op 9 mei a.s.! Aanmelden s.v.p. via het e-mail adres:
info@polderpv.nl

Meer info:
http://www.polderpv.nl/nieuws_PV58.htm#13apr2010_Solar_Days_2010

 


 
^
TOP

30 april 2010: Zoveelste steek onder de gordel: façade PV-systemen vergunningsplichtig in "bor". N.a.v. een verbijsterend bericht op Gathering Tweakers en niet lang daarna een verrassend telefoongesprek met een adviseur Duurzame Energie bij Agentschap NL, kreeg ik vandaag een onheilspellende e-mail met een link naar een net gepubliceerd stel antwoorden ondertekend door "interim" VROM Minister J.C. Huizinga-Heringa (CU, volgde demissionair Cramer op na haar vertrek als gevolg van de val van Balkenende IV), op vragen van Paulus Jansen van de SP. Want in een zogenaamd "ontwerpbesluit Omgevingsrecht" samengetrokken in wederom een "Algemene Maatregel van Bestuur", worden zonnepaneel systemen op gevels niet meer als "vergunningsvrij" gezien, maar zal de duurzame Nederlander die zoiets (onoirbaars?) plant waarschijnlijk met de subjectieve en vaak archaïsche ideeën van welstandscommissies lastig gevallen gaan worden. Dit gaat geregeld worden in het "Besluit omgevingsrecht", de "bor", en die gaat het toch al super magere potentieel in Nederland nog erger aan wurgende ambtelijke banden leggen. Prachtige zonnestroom genererende afdakjes, pergola's, andersoortige PV "voordak" constructies, parkeerplaats overkappingen met zonnepaneeltjes: ze gaan allemaal "vergunningsplichtig" worden, zoals dat in het ambtelijke jargon heet. Tenzij er nog parlementaire durf is om die onzin uit die "bor" te schrappen (wat gezien het feit dat de ongein inmiddels al in de Staatscourant is verschenen waarschijnlijk voor de zoveelste maal te laat is).

Hier onder mijn reactie op de mail die ik vandaag binnenkreeg. Ik heb de mail van een Cc naar vier parlementsleden voorzien waarvan ik verwacht dat die iets gaan doen aan deze onzin (voor zo lang als het duurt, helaas komen er weer verkiezingen aan, en dan kun je alles gaan verwachten, en wellicht valt er niks meer aan te doen...).

Geachte ### en hooggeschatte kamerleden

###, hartelijk dank voor de link.

Ik vind dit alles zwaar bezopen. Alsof het allemaal zo "makkelijk" is in ons land en hiermee niet alweer voor de zoveelste maal een sterk negatief signaal wordt afgegeven!

Welstandscommissies zijn notoir conservatief en berucht om hun totaal achterhaalde en subjectieve denkbeelden die duurzaamheid bij de burgers continu frustreren (in mijn woonplaats Leiden is recent wederom een zonneboiler naar de Filistijnen verwezen omdat het geplande duurzame daksegment een of andere vage punt van 60 centimeter extra in het reeds vol objecten staande gezichtsveld zou toevoegen...). Dus het is een inkoppertje wat er zal gaan gebeuren met de nieuwe "ambtelijke regel": Zodra iemand het in zijn hoofd haalt om op zijn/haar vertikale zuidgevel (bij "minder geschikt gebleken oost-west georiënteerd schuin lessenaarsdak" bijvoorbeeld) maximaal PV in te passen op reeds talloze jaren op de markt verkrijgbare standaard gevel haak systemen, kan ik u op een briefje geven dat die om totaal archaïsche redenen vaak een zwaar demotiverend dik NEEN! van die Welstandscommissies in de brievenbus zal krijgen.

Na de door Agentschap NL 13.000 stuks af te wijzen SDE 2010 aanvragers "categorie klein" en straks mogelijk vele honderden (duizenden ???) afwijzingen voor de op 5 MWp gemaximeerde categorie "SDE 2010 groot" dus nog meer zwaar gefrustreerde Nederlanders erbij die uitgesloten zullen gaan worden van de mondiale decentrale energie revolutie.

Ik zeg: Niet Doen!

Ik zeg: Den Haag, wordt wakker, of roep totale desinteresse in enige vorm van duurzame politiek over u af na jaren van ambtelijke sabotage en slecht werkende "incentive" regimes (die wat SDE betreft nog steeds maar 6 MWp aan gecertificeerde installaties bij CertiQ heeft opgeleverd, de geaccumuleerde capaciteit daar daalt zelfs al twee maanden...).

Ik ben ZWAAR teleurgesteld in de politieke elites die dit soort belachelijke ambtelijke trukendozen klakkeloos blijven accepteren zonder duurzaam geproduceerd tegengas te geven.

Zal ik dan maar een oproep gaan plaatsen om massaal deze polderkolder te gaan negeren en met zijn allen zonnestroom producerende afdakjes te gaan plaatsen om als Nederlands duurzaamste burgers de ambtenarij en de politiek te laten zien wat WIJ, de in fossielen gedrenkte bewoners van dit poldermoeras willen?

Voorbeeld, compleet toegestaan onder de stimulerende EEG condities in Duitsland:

Productie van bovenstaand systeem laatste drie jaar na reshuffeling/optimalisatie: 1.037 tot 1.422 kWh/kWp per jaar, volledig uitbetaald door de netbeheerder, geen restricties. De Nederlandse SDE is gemaximeerd op 850 kWh/kWp per jaar, de veelbesproken "lege huls" innovatie en hoge productie in de kiem smorend...

EEG tekst Novelle 2009:

Paragraaf 33, mijn vetdruk:

"Für Strom aus Anlagen zur Erzeugung von Strom aus solarer Strahlungsenergie, die ausschließlich an oder auf einem Gebäude oder einer Lärmschutzwand angebracht sind, beträgt die Vergütung ..."

Waarom denkt u dat Duitsland wereldkampioen is? Omdat ze bloedserieus zijn met decentrale opwekking en alle onzinnige barrières daarvoor uit de weg hebben geruimd. Alweer ruim tien jaar geleden...


Met vriendelijke groet

Peter Segaar/Polder PV
(contactgegevens)

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/33631476#33631476 (eerste signalering van de beruchte nieuwe passage in de "bor" van VROM door Tweaker basfromasd, op 12 maart 2010)
http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/33632129#33632129 (ietwat heftige eerste reactie van zonnigtype, maar uiteraard in essentie terecht...)

http://tinyurl.com/2d99gmp (verkorte link naar het Word document op de website van VROM met de antwoorden op de vragen van Paulus Jansen, dd. 27 april 2010)
http://vrom.nl/pagina.html?id=18240 ( de waslijst aan stukken over de [nieuwe] Bouwregelgeving, met bovenaan bovengenoemde brief met antwoorden)
http://www.vrom.nl/pagina.html?id=18486 (o.a. voorontwerp "bor")
http://www.vrom.nl/get.asp?file=Docs/bouwen_en_wonen/regels_vergunningsvrij_juli2010.pdf (tekstvoorstel "bor" juli 2010 met de gewraakte passage op pagina 37, "zesde onderdeel", laatste regels)

https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stb-2010-143.html (officiële tekst van het Besluit omgevingsrecht gepubliceerd in het Staatsblad van 1 april 2010, nr. 143, besluit gedateerd 25 maart 2010; downloadbare officiële pdf is 2,9 MB groot, we hebben blijkbaar nog niet genoeg verstikkende regelgeving...)


Nagekomen 1 (bericht 28 april 2010). Korte beschouwing door Katrijn de Ronde op Energeia over de (al)macht die VROM over "zonnestroom installaties niet op daken bevestigd" heeft gedelegeerd naar meestal extreem behoudende, conservatieve welstandscommissies. Met alweer zo'n omineuze, potentieel vergaande gevolgen hebbende uitspraak van Jan-Jaap Eijkelboom van ons "milieuministerie":

... een gevel is aan de zijkant van een huis en een dak aan de bovenkant. Lopen de dakpannen met een bocht door over de zijkant van het huis, dan is het dus een gevel. "Zo simpel is het."

Dat mag de heer Eijkelboom wel stellen, maar zo "simpel" is het bij welstandscommissies nooit, en alleen al deze uitermate dubieuze uitspraak zal voer zijn voor hoog oplopende conflicten. Er zijn veel panden met "daksegmentatie", waarbij er bijvoorbeeld een licht hellend en een forser hellend, aansluitend "dak"gedeelte is. Ook bij "pannen daken". Als dat laatste op zuid ligt, en een scherpslijper van een welstandscommissie "vindt" dat het betreffende steil hellende dakvlak "bij de gevel hoort", i.p.v. "bij het dak", en dus niet zonder vergunning met zonnepanelen bedekt mag worden, ben je dus vet in de aap gelogeerd als willig burger. En "mag" je een uitermate onzeker "vergunningstraject" in gaan in het aangeharkte, zielloze en op duurzaam gebied bijna steriele Nederland...

De "bor" is de zoveelste valkuil met scherpgepunte stokken die de toch al tenenkrullend zwakke progressie van zonnestroom in Nederland extra zal afremmen. De burger is als vanouds weer de klos. De energieproducenten en de leveranciers de winnaars. De steeds nadrukkelijker naar boven komende vraag is: wie heeft VROM "geadviseerd" om deze polderkolder in dat pakket "regelgeving" op te laten nemen???

http://www.energeia.nl/preview.php?Preview=982

Nagekomen 2 (bericht 8 mei 2010). Van een inwoner van Amsterdam die reeds "het nodige" te stellen heeft gehad met de welstandscommissie daar (en er na de nodige Harte Arbeit toch zeer goed van af is gekomen, maar dat was louter en alleen aan zijn volharding te wijten) het volgende bericht. Blijkbaar vond de commissie (mogelijk door het "akkefietje" met betrokkene???) dat de eisen binnen het "beschermde stadsgezicht" nog niet streng genoeg waren. En dus slepen ze hun pennen maar weer eens en schroefden de duimschroeven voor de duurzame "potentiëlen" nog een stukkie extra aan. Want drempels weghalen zijn ambtelijke commissies meestal niet zo goed in. Bijna onoverkomelijke barrières opwerpen behoort echter tot hun core business...

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/33964961#33964961
http://www.dedigitaleschoonheid.nl/ws_php/nota03.php [Volg de link "Sneltoetscriteria voor zonnepanelen en zonnecollectoren"]:"Voorwaarden" voor plaatsing zonnestroompanelen en/of zonnecollectoren in Stadsdeel Amsterdam-Centrum, "beschermd stadsgezicht". Typische passages, vetdruk PPV: "Om aantasting van het waardevolle daklandschap verder te voorkomen is plaatsing alleen onder voorwaarden toegestaan.". Of "... plaatsing in het schuine dakvlak is alleen toegestaan aan de achterzijde...". Of "... de kleur moet in overeenstemming zijn met het achterliggende dakvlak of anders zwart, antraciet of donkergrijs " ... Daar sta je dan, met je prachtige geplande hyperefficiënte PV-paneeltjes met anti reflectie coating die zo'n mooie blauwe kleur geeft als contrast voor je rode pannendak aan de op noordwest gerichte achterzijde van je dure Amsterdamse pandje in een achteraf straatje ...


27 april 2010: SDE brief Agentschap NL genereert lichte verwarring. Naast de nodige beschikkingen voor SDE 2010 categorie "klein" blijkt er ook een aparte brief verstuurd te zijn naar waarschijnlijk alle SDE 2009, en mogelijk ook nog naar SDE 2008 "beschikten". Deze brief veroorzaakte bij enkele mensen die naast een eerdere beschikking ontvangen te hebben (SDE 2008 en/of 2009) ook nog een aanvraag voor SDE 2010 hadden gedaan wat verwarring. De mensen die (alleen) genoemde brief (1 A4-tje, en vergezeld van een folder) hadden ontvangen waren blijkbaar in de veronderstelling dat ze een toewijzing voor SDE 2010 hadden gekregen. Dat is echter niet het geval, want een formele beschikking is behoorlijk uitgebreid, zie het geanonimiseerde exemplaar wat ik voor SDE 2008 op de website heb gezet (NB: formulering en opzet van beschikkingen kunnen later best zijn aangepast door Agentschap NL, maar zullen wel degelijk een vergelijkbare rijkdom aan project details, voorwaarden e.d. vertonen).

Genoemde brief, hieronder gelinkt, lijkt een extra "prikkel" van Agentschap NL te zijn om mensen die nog steeds geen praktische invulling hebben gegeven aan een eerder afgegeven beschikking (voor SDE 2008 dan wel voor SDE 2009, of wellicht beide, op basis van de meest recente CertiQ cijfers nog steeds slechts iets van 29% van het totaal aantal beschikte aanvragen daadwerkelijk gerealiseerd) te "stimuleren". Om daadwerkelijk werk te gaan maken van die toewijzing. En die brief heeft dus niets te maken met de - waarschijnlijk nog volop lopende - procedure van de toewijzing van beschikkingen voor SDE 2010.

Ik kreeg de hieronder gelinkte (door mij geanonimiseerde) brief van iemand doorgestuurd die reeds eerder een SDE beschikking heeft ontvangen, deze ook daadwerkelijk heeft ingevuld (lees: volledig gecertificeerd bij CertiQ en al lang "draaiend"), maar ook een aanvraag voor SDE 2010 had gedaan. Het lijkt er dus op dat Agentschap NL aan iedereen (???) die reeds een beschikking voor de voorgaande jaren heeft ontvangen, deze brief met folder heeft verstuurd. Blijkbaar zonder de adressen uit te selecteren waar een SDE-gesubsidieerd PV-systeem, of mogelijk zelfs al twee gescheiden systemen (met elk een aparte bruto productiemeter) al lang zonnestroom staat te bakken.

De (geanonimiseerde) brief heeft als enigzins misleidende titel "U ontvangt SDE subsidie voor zonnepanelen. Hoe nu verder?". Natuurlijk ontvang niemand die een beschikking heeft ontvangen, maar nog niets aan zonnepanelen heeft geplaatst al "subsidie" of "maandelijkse voorschot bedragen", want daarvoor moet eerst een lang bureaucratisch traject worden afgelegd en een formele inschrijving bij CertiQ zijn geregeld... U vindt de brief onder de volgende link:

De blijkbaar toegestuurde folder (bijlage bij die brief) is trouwens gewoon van de Agentschap NL site te downloaden. Daar zijn ook de al lang op die site staande filmpjes te bekijken wat er allemaal wel niet moet gebeuren voordat u definitief "in de subsidiemolen" zit. Beide media toegankelijk via deze webpagina:

https://www.senternovem.nl/sde/zonnepanelen/index.asp


27 april 2010: Bizarre ontwikkelingen bij CertiQ: afname van gecertificeerde PV-capaciteit??? Vorige maand had ik al gerapporteerd dat er een hoogst curieuze vermindering van de bij CertiQ geregistreerde gecertificeerde (!) PV-capaciteit was gerapporteerd voor Nederland. In de februari update, zonder toelichting: 1,17 MWp minder geregistreerd dan in januari 2010. Het kan echter nog onwaarschijnlijker: er is in het pas laat deze maand verschenen maart rapport alweer 2,47 MWp minder geaccumuleerd dan in februari werd gerapporteerd door CertiQ. Wat zou betekenen dat Nederland in drie maanden tijd weer terug zou zijn op het accumulatie niveau van december 2009!!!

^^^
Bizarre grafiek ontleend aan de maandelijkse "accumulatie" (in MWp) van gecertificeerde PV-installaties in de maandrapporten van CertiQ (januari 2010: eerste vermelding). Het cijfer van december 2009 (gearceerd) is ontleend aan een mededeling van de persvoorlichter van TenneT. I.p.v. groei van capaciteit lijken de CertiQ cijfers juist een (forse) afname daarvan weer te geven, wat niet "kan kloppen"...

De accumulatie grafiek die in het maart rapport is opgenomen vertoont curieuze schommelingen, die niet goed synchroon lijken te verlopen tussen de gepubliceerde grafiek en de harde gepubliceerde cijfers in hetzelfde of een eerder rapport. Ook de verticale schalen van de reeds gepubliceerde grafieken lijken niet met elkaar te kloppen in de CertiQ maandrapporten, zie vergelijking hieronder. Ondanks deze bizarre ontwikkelingen, is er opeens wel weer een plotselinge hoge piek in de uitgegeven "groencertificaten" (eigenlijk: "garanties van oorsprong") voor zonnestroom gesignaleerd door CertiQ, die ook weer enige uitleg of duiding moet ontberen.

^^^
Details van de accumulatie grafieken voor PV capaciteit in de laatste twee CertiQ maandrapporten, februari 2010 links resp. maart 2010 rechts. Afgezien van het feit dat de rode vermogens-accumulatie curve (rechter Y-as) qua vorm fors afwijkt (niet verklaard door CertiQ), lijken de Y-assen en de corresponderende waardes van de curve beslist niet altijd met elkaar overeen te komen. Voor twee maanden zijn overeenkomstige extrapolaties naar de Y-as gedaan in beide grafieken:

(a, blauwe lijn): het door CertiQ gerapporteerde geaccumuleerde vermogen eind december 2009 (kolom aangeduid met "200912" in de rechter grafiek). In het februari rapport zou de accumulatie voor december neer zijn gekomen op ongeveer 20,7 MWp. Het maart rapport echter extrapoleert naar een waarde van zo'n 19 MWp, 1,7 MWp (8,2% minder). De persvoorlichter van TenneT rapporteerde in begin januari voor eind december 2009 een geaccumuleerd vermogen van 18,446 MWp, hetgeen zou inhouden dat er later vermogen is "verdwenen" (februari rapport) en een maand later weer licht aangegroeid (maart rapport)...

(b, groene lijn): de door CertiQ gerapporteerde tot nu toe gehaalde "maximale capaciteit aan gecertificeerde PV-installaties" in de maand januari 2010 (aangeduid als "201001" in de linker grafiek). Dit was volgens de grafiek in het februari 2010 rapport ongeveer 22,0 MWp. Echter, in het maart rapport van 2010 lag dat niveau op slechts iets van 19,4 MWp, 2,6 MWp (11,8%) minder! Het januari rapport zelf vermeldde in cijfers een accumulatie van 21,957 MWp voor die maand. Hetgeen zou doen vermoeden dat er daadwerkelijk vermogen in die maand vermeld is weggestreept of afgemeld om onopgehelderde redenen...

Ook vergelijkingen tussen andere reeds gepubliceerde CertiQ grafieken laat zien dat het "gebruik" ervan met omzichtigheid dient te geschieden omdat de gepubliceerde waarden niet met elkaar in overeenstemming zijn te brengen en achteraf lijken te worden bijgesteld. Ze geven een chaotisch en verwarrend, niet door de publicist verklaard beeld van wat er daadwerkelijk aan (gecertificeerde!) zonnestroom capaciteit bij is gekomen in Nederland...

Een ding lijkt duidelijk: de statistische basis van de ontwikkeling van "gecertificeerde duurzame energie" in Nederland lijkt ook al - in ieder geval wat zonnestroom betreft - een onnavolgbare puinhoop geworden (de CBS statistiek was al jaren een bij elkaar gespeculeerd zooitje gebaseerd op hoogst dubieuze aannames). Daar is geen verstandige politiek op te bouwen, dus er moet echt gigantisch veel gebeuren om ons land niet af te laten glijden in een slecht gedocumenteerd fossiel-nucleair Armageddon. Dit soort tegenstrijdige en niet verder verklaarde data zouden nooit geaccepteerd worden bij het parlement in Duitsland. Want er valt niets mee of op te bouwen...

Polder PV doet desondanks toch een poging de zaken voor u op een rijtje te zetten in zijn eigen update op basis van het maart rapport van CertiQ (met in ieder geval de bijgewerkte grafieken met maand data):

 


27 april 2010: Agentschap NL server alweer overbelast? Ik had al eerder gemeld dat op "D-Day" voor de "kleine" SDE aanvragen voor 2010 op 1 maart jl. de aanvraag verwerkende server(s) van Agentschap NL het af en toe niet meer konden bijbenen. Wat tot nogal wat adrenaline geraas in wat bloedbanen heeft geleid bij menig tevergeefs inloggende "SDE wannabee" op die dag. Zie de berichten: deze, deze, deze, en deze.

Gisteren kreeg ik een mail van een indiener voor "grote" (op 100 kWp gemaximeerde) projecten. Want 26 april was volgens Agentschap NL de officiële datum dat aanvragen voor die categorie voor het eerst reeds "elektronisch klaargezet" zouden mogen gaan worden (wat nog steeds geen formele aanvraag, is, want die kan pas vanaf 31 mei "officieel" worden ingediend). Agentschap NL berichtte daar op 4 maart 2010 al over (dit bericht).

Helaas liep de bedrijfsmatige aanvrager al direct stuk op een onwillige server, zoals bleek uit het scherm wat er op zijn computer werd vertoond:

Ach ja. We gaan er optimistisch van uit dat "alles reg sal komme", en dat Agentschap NL als de duvel maakt dat de elektronische procedure weer vlekkeloos zal gaan werken. Want er staan, zo hoorde Polder PV in de wandelgangen reeds (en tijdens The Solar Future II), vele, vele ondernemers te trappelen van ongeduld om een waarschijnlijk extreem kleine kans te gaan maken om een van de paar tientallen "te beschikken" aanvragen voor totaal slechts maximaal 5 MWp voor die "grote" categorie in de wacht te slepen. Meer is er niet beschikbaar. Lees: 31 mei a.s. gaat er weer eens ouderwets op "fantastische" en lugubere wijze overtekend worden. Niet gek staan te kijken dat het dan in de orde van een of meerdere GWp-en gaat lopen met de aanvragen...

En Den Haag blijft deze ongein nog steeds een "stimuleringsregime" noemen. Wat volgens demissionair mevrouw van der Hoeven ondernemers ook nog eens "lui" zou maken. Daar kon ze om een compleet andere reden wel eens gelijk in gaan krijgen. Want een gigantische bulk van die "willige" ondernemers gaat gewoon net als die 13.000 "particulieren" van de eerdere ronde, gewoon vanwege de gruwelijke tombola condities vet naast het potje piesen. En dan "hoeven" al die ondernemers weer een jaar lang helemaal niks [meer] te doen op het vlak van zonnestroom, als het aan van der Hoeven ligt.

U mag zelf invullen of dat onverbiddelijke gevolg van de onhebbelijkheden van de door EZ verzonnen SDE tombola dan in de volksmond als "lui" gekwalificeerd moet gaan worden, of dat het zeer bewust door het Ministerie van Economische Zaken gefaciliteerde marktverwoesting en het schofferen en brusqueren van investerings- en ondernemers-vertrouwen betreft. Of hoe u dat zelf ook zult gaan omschrijven, suggesties welkom...


25 april 2010: Maar weer eens een leuk rekensommetje. 13,6 GWp nieuwe zonnestroom capaciteit voorspelt iSuppli voor dit jaar. Wat moeten we ons daar eigenlijk bij voorstellen? Eventjes zakjapanneren geblazen:

  • 13,6 GWp = 13.600 MWp = 13.600.000 kWp = 13.600.000.000 Wp.

  • De momenteel meest verkochte PV-modules hebben een nominaal STC vermogen van zo'n 180 Wp per stuk.

  • Die 13,6 GWp komt dus neer op: 13.600.000.000/180 = 775.555.556 modules.

  • Een standaard monokristallijn 180 Wp zonnepaneel van een bekende Chinese producent als Trina Solar heeft een oppervlakte van 1,28 m² (1,581 x 0,809 m²).*

  • Die 13,6 GWp zou in dat geval neerkomen op een pure module oppervlakte van 96.711.111 m² = 9.671 hectare. Wereldwijd. Ter vergelijking, een voetbalveld volgens KNVB normen, heeft een maximaal oppervlak van 69 x 105 meter = 7.245 m² = 0,7245 ha. Bovengenoemde oppervlakte zou dan overeenkomen met 13.348 "nieuwe voetbalvelden KNVB style" in een jaar tijd, wereldwijd. In de World Stadium database zitten momenteel ongeveer 10.000 grote stadions met > 18.000 bezoekers per dag (meestal: voetbal stadions, en natuurlijk per stuk veel groter dan het groene grasveld in het midden). Daarbij niet vergeten dat er steeds meer stadions flinke daken vol zonnepanelen laten installeren, en het "veld" gewoon bespeelbaar blijft (zie o.a. Riverclack installatie video van het 1 MWp First Solar dunnelaag systeem op het Bentegodi voetbalstadion in het Noord-Italiaanse Verona, ingewijd op 11 december 2009).

  • Dat zijn zeer goed bestede hectares (afgezien van het feit dat het gros neergevleid zal worden op daken die toch al bestaan), want er kan jaarlijks minimaal 11,6 TWh extra aan schone elektra mee worden opgewekt.

  • Uiteraard is er meer ruimte nodig als de modules in vrije veld installaties neergezet zouden gaan worden (nog steeds een relatief bescheiden aandeel hebbend). Bij 53 MWp Lieberose was de "pakkingsgraad" 3,06 ha/MWp. Uitgaand van de volledige 13,6 GWp mondiaal zou je dan aan grond oppervlakte "volgens Lieberose concept" 3,06 x 1.000 x 13,6 = 41.616 hectare nodig hebben. Nogmaals: wereldwijd. En dat gaat niet gebeuren, omdat het gros van de modules op daken terecht zal gaan komen. Een zeer "beperkte" ruimte claim, dus, die met toenemende efficiëntie en steeds attractiever business-case voor "niet optimale richtingen" (west en oost) ook steeds minder impact zal krijgen bij hoge opbrengsten.

  • Grote efficiënte PV parken worden meestal gebouwd op ramfundamenten die weer na de economische afschrijving van het park eenvoudig kunnen worden verwijderd. Multifunctioneel ruimtegebruik (zoals begrazing) is gedurende de gehele bedrijfsperiode mogelijk. De bodem krijgt bij vrije veld installaties vaak gedurende lange tijd (20-25 jaar) rust, en kan dus herstellen van bijvoorbeeld extreem intensieve landbouw op genoemde lokatie, waarbij de bodemfauna en flora weer volledig tot wasdom zal kunnen komen. In een meer urbane context is meervoudig ruimtegebruik mogelijk bij, bijvoorbeeld, overdekte parkeerstallingen: ruimte voor stilstaand blik en tegelijkertijd opwekking van hernieuwbare elektriciteit.

* NB: module afmetingen resp. oppervlakte kunnen per merk behoorlijk verschillen bij hetzelfde nominale vermogen i.v.m. behoorlijke verschillen in omzettings-efficiëntie van de toegepaste cellen, de ruimte tussen de cellen onderling en tussen de cellen en de module buitenrand. Het opgegeven voorbeeld is slechts een richtlijn.


24 april 2010: Eerste beschikkingen SDE 2010 druppelen binnen... Alweer "sneller dan vorig jaar", is de "geoliede ambtelijke machinerie van Agentschap NL" in beweging gekomen en heeft de eerste beschikkingen voor de "categorie fotovoltaïsch klein" (SDE 2010) verstuurd naar de gelukkige indieners van de aanvraag (allemaal op 1 maart 2010, de rest zal nooit aan de bak gaan komen dit jaar). Dat heeft dus "maar" iets van 7 en een halve week geduurd, terwijl er 13 weken als wettelijke periode voor staat. Weer een verbetering, maar het maakt allemaal natuurlijk geen moer uit voor de grofweg 13.000 aanvragen die door de plee gespoeld gaan worden (slechts iets van 4.000 aanvragen zullen waarschijnlijk maar kunnen worden gehonoreerd dit jaar voor deze categorie). Allemaal verloren energie, en als de dame in kwestie die reeds eerder een SDE aanvraag door haar neus geboord kreeg, en een gemeentelijke subsidie aanvraag misliep, deze keer mogelijk weer naast het SDE potje zou kunnen gaan piesen (ecowoman, deze post), weet u wat voor hemeltergende frustraties deze zoveelste Nationale Tombola over de eigen "willige" bevolking af zal blijven roepen.

Ik hoorde op The Solar Future II al dat er enkele beschikkingen waren "ontvangen", en nu dus ook op Gathering Tweakers de eerste positieve (maar ook "afwachtende", pessimistische) berichten. Dat er maar veel zonnestroom moois uit mag voortvloeien, er zaten bij GoT al projecten bij van een respectabele 7,5 kWp en 5,17 kWp. Al zal het, de grote lijn op merites beoordelend, prutsen blijven op de millimeter, en in geen enkel opzicht ook maar in de verste verte tippend aan het niveau van ongecapte bijplaatsing in de buurlanden...

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/33883037#33883037 (vanaf deze post verder lezen, meerdere mensen hebben een beschikking binnen gekregen, maar ook enkele posters [nog] niet...)


23 april 2010: Records gaan lopend aan diggelen bij zonnestroom. Voor veel "nieuwkomers met zonnepanelen" is het verheugend te constateren dat hun zonnestroom panelen het zo goed doen de laatste tijd. Gortdroog weer (wat weer niet best is voor landbouwers en moestuinders), een lekker frisse wind "ergens uit het koude noorden of Atlantische westen", en regelmatig stralend zonnetje die rond deze tijd al aardig loodrecht op de meestal tussen de 30 en 40 graden vast opgestelde en zuid-georiënteerde modules schijnt rond het middaguur. Ideale condities voor de meestal geplaatste kristallijne modules in ons land.

Ook vandaag weer was het bal, Polder PV produceerde met de net uitgebreide installatie (en ondanks een even door een hitte surge flauwgevallen OK4) alweer 7,75 kWh (genormeerd: 6,28 kWh/kWp). De meterstand van de netmeter raast dagelijks in negatieve waarden terug naar halverwege februari, want zoveel elektra gebruiken we nooit op een dag.

Sinds begin deze maand produceerde ons systeem in totaal alweer ruim 111 kWh. À 21,3 eurocent/kWh* voor ons specifieke [enkel tarief] contract, neerkomend op vermeden inkoop kosten van alweer € 23,64 in de eerste drie weken van deze maand. Bovendien een zeer respectabel productie gemiddelde van 4,8 kWh/dag. Als je kijkt op de genormeerde grafiek op de homepage van Zuid-Hollandse collega Ton Peters in Spijkenisse, zie je dat het een zeer interessante maand kan gaan worden als het verder zonnig blijft, al zal het niet waarschijnlijk zijn dat het absurde vorige record voor deze maand (april 2007, zie o.a. genormeerde grafiek voor de 93 Wp modules bij Polder PV) gebroken zal gaan worden (zeg echter nooit nooit).

* Opbouw: "Vattenfall/NUON grijs variabel" ex BTW 7,176 ct/kWh; energiebelasting 11,14 ct/kWh (55% hoger dan kale leveringsprijs van de energieboer...); subtotaal 18,316 ct/kWh ex BTW = 21,80 ct/kWh incl. 19% BTW. Minus Greenchoice korting zonnestroom producerende klanten van 0,5 ct/kWh (incl. BTW) maakt totaal voor Polder PV: 21,30 Eurocent/kWh incl. BTW. Geldig tot en met 30 juni 2010 (variabel contract). Iedereen zal zijn/haar eigen berekening moeten doen, want contract condities kunnen fors verschillen. Er is géén "universele consumentenprijs"!!

iSuppli voorspelling 2010
Een record van een heel andere orde is die van de in het Californische El Segundo zetelende iSuppli Corporation wat om de haverklap marktanalyses doet van de elektronica sector sensu lato, en steeds vaker gedetailleerd onderzoek doet naar de sterk groeiende PV-markt. In hun laatste persbericht van 20 april doet de onderneming een "berekende extrapolatie" voor het te verwachten mondiaal af te zetten marktvolume van zonnestroom modules in het huidige jaar. Als u al geschrokken was van de 7 (volgens iSuppli) of "desnoods slechts 6,43" GWp (Solarbuzz, zie ook bespreking in bericht van 16 april 2010), zult u vast van uw stoel rollen. iSuppli gaat namelijk uit van een spectaculaire stijging (t.o.v. hun "7" GWp) naar maar liefst 13,6 GWp nieuw af te zetten op ons blauwe planeetje in dit jaar. Wat een groei zou zijn t.o.v. het vorige recordjaar van een gigantische 94%. En te voorzien valt alweer dat een zeer aanzienlijk deel daarvan op de Duitse wereldmarkt zal worden afgezet. Overigens is deze nieuwe voorspelling van iSuppli alweer 5,3 GWp meer dan de 8,3 GWp die ze nog geen 2 maanden geleden publiceerden...

iSuppli verwacht twee sterke en twee minder sterke kwartalen: vooral het tweede kwartaal enorme groei van geplaatst nieuw vermogen i.v.m. de aangekondigde extra degressie van o.a. 16% voor daksystemen per 1 juli bij de oosterburen. En in het vierde kwartaal i.v.m. de te verwachten minimale nieuwe "jaarlijkse degressie" van minstens 11-13% per 1-1-2011, afhankelijk van de marktgroei in Duitsland dit jaar.

En wat betekent dat dan wel? Als je zeer conservatief zou rekenen met een (veel te) lage genormeerde opbrengst van 850 kWh/kWp.jaar, zou er dit jaar volgens iSuppli dus een capaciteit voor in theorie minimaal 13,6 x 850 = 11,6 TWh (Terawattuur) aan extra zonnestroom productie bij gaan komen. Indien daadwerkelijk "ergens in dit jaar" gerealiseerd, vanaf 1 januari 2011 dus alweer de jaarproductie van bijna drie Borssele kernsplijters er bij gaan produceren. Daar kan geen enkele kernsplijter bouwer (er zijn er minder dan een handvol), met hoeveel riskante investeringsmiljarden dan ook, in een totaal ondenkbaar waanzin tempo tegenop bouwen. Want een zonnestroompark of een paar duizend PV daken (Duitsland: zeer veel ver over de 10 kWp per stuk) ram je snel uit de grond/het dak. Een nuke bouwen is completely different koek! Gedenk de waanzin van het debâcle Olkiluoto!

iSuppli verwacht zelfs nieuwe problemen met (tijdelijke) silicium tekorten, of in ieder geval "een krappe markt" rond 2011, als deze bouw woede inderdaad zo heftig zal uit gaan pakken. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, valt nog te bezien en is met de nodige vraagtekens te beschouwen, gezien de forse polysilicon plant bouw in Azië. De PV-markt is er een van heftige pieken geworden. De hoogte en timing van die pieken wordt steeds lastiger te bepalen, wat natuurlijk ook de planning van ontwikkelaars bij de industriële toeleveraars (o.a. van machines voor de productie van cellen en modules) bemoeilijkt.

In een grafiek geeft iSuppli in het hieronder gelinkte artikel aan dat na Duitsland vooral Italië en - eindelijk! - de U.S.A. de grootste groeimarkten zouden kunnen gaan worden. Maar dat ook "andere markten" een significante rol zullen gaan krijgen in de versnelde wereldrevolutie op naar steeds meer decentrale opwekking van donkergroene elektriciteit.

http://www.isuppli.com/News/Pages/iSuppli-Hikes-Solar-Forecast-Installations-to-Nearly-Double-in-2010.aspx


 
^
TOP

20 april 2010: Meeuwenkak en andere ??? IJslandse ??? ongerechtigheden. Toen ik toch voor het vorige "akkefietje" op het dak was (ik heb nog last van verkrampte spieren...), kon natuurlijk een emmertje water en een zeem niet ontbreken. Meteen even de rest van de modules afboenen. Nou, dat heb ik geweten! Het is al meer dan een jaar dat ik voor het laatst dat dak heb gezien. Wat een troep hebben die ‡*%&*^@ meeuwen d'r van gemaakt! Vooral de drie exemplaren het dichtst bij de vlaggenmast (aan noordzijde, systeem voor de centrale voorzieningen alhier) zagen er duivels vies uit. Daar moesten dus meerdere emmers H2O aan te pas komen:

^^^
Verhoogde risicofactor als er "interessante rustplekken" zijn voor de grootste kakkers van al (op albatrossen na): meeuwen en hun afscheidingsproducten (collectief onder de benaming "guano" vallend, wat in sommige landen een zeer waardevol product is). Niet echt het fijnste goedje om op je dure zonnepaneeltjes neer te laten komen. Vooral in zeer droge periodes zoals nu toch beter om af en toe even te checken en deze ongerechtigheden met simpele middelen (geen detergenten of oplosmiddelen gebruiken!!!) te verwijderen. Met overmaat aan water ging dat toch weer redelijk snel en blonken de ACN5000E olieboer modules ons weer glimmend tegemoet.

Ik ben benieuwd wat Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren voor suggesties heeft om deze Witte Terreur Tegen Polderiaans Duurzaam te doen keren...

Voor nog meer "scheit aan zonnestroom", zie:

Bericht van 12 oktober 2009 op Polder PV

en "Het is oorlog" van X21r op Gathering Tweakers:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/33820339#33820339

Nieuw fenomeen?
Een stuk hardnekkiger, en bij mijn weten (> 10 jaar praktijk ervaring!!!) nieuw fenomeen was een stevige, zeer fijne spikkelvormige aanslag op de glasplaten van de meeste modules. Zwarte spikkels, geconcentreerd in de onderste helft van de zonnepanelen (het dichtst bij het dak zelf gesitueerd, de bovenste helft van de modules was relatief vrij van dit curieuze fenomeen). De spikkels waren behoorlijk lastig te verwijderen, en er moest heel wat met een in water gedrenkte zeem worden gewreven voordat het ergste van de modules afgehaald was.

^^^
Klein stukje van een Shell ACN5000E module bezaaid met zwarte "spikkels" van onbekende herkomst. Stevig boenen met een zeem en water loste het probleem uiteindelijk op. Alleen moesten er in totaal wel 18 modules van zo'n massage worden voorzien (de webmaster van Polder PV was aardig "op" na die dag, na ook nog eens een vette nieuwe renovatieslag te hebben gemaakt, zie daarvoor het vorige bericht...).

De webmaster van Polder PV is er nog niet achter wat deze aanslag nu precies voor oorzaak kan hebben. Het "aantrekkelijke" vermoeden van vulkanische as van de tijdelijke IJslandse milieuredder (?) en vliegtuig verkeer stillegger Eyjafjallajökull is vooralsnog niet bevestigd, en kan m.i. ook niet de selectieve lokatie van dit spul (concentratie aan de onderzijde van de glasplaat van de modules) verklaren. Het zou in dat opzicht net zo goed "Sahara zand" kunnen zijn, al lijkt dat onwaarschijnlijk, alleen al vanwege de kleur. Zou het dan toch....??? De emmers spoelwater zagen er in ieder geval erg smerig uit na de forse reinigings-klus, en die spikkels leken behoorlijk vast te zitten...

Ik zat ook aan mogelijke vervuiling door aftandse ventilatoren te denken. Er staan meerdere mechanische ventilatie units op het dak, en de motor zit in het boven het platte dak uitstekende deel. Maar ook dat lijkt niet die concentratie aan de onderzijde van de module glasplaten te kunnen verklaren. Of het moet een merkwaardig "downwind" effect zijn geweest bij langdurige noordwestelijke winden, aangezien die ventilatie units aan de noordzijde van het dak staan (achter de modulerijen).

Een laatste verklaring betreft mogelijk opspattend water vanaf het dak zelf. Dat zou de lokatie onderaan kunnen verklaren, maar waarom heb ik dit toch behoorlijk opvallende verschijnsel dan niet eerder gezien? En waarom zo'n gitzwart "residu", wat ook nog eens hardnekkig is te verwijderen??? Je zou ook verwachten dat het onregelmatig gevormde grind op het platte dak het al te krachtig "terugspatten van regenwater" op het dak zou tegengaan.

Afijn, in ieder geval iets om in het achterhoofd te houden. Onderhoud van zonnepanelen is door de bank genomen marginaal (Polder PV spreekt uit rijke ervaring), en bij regelmatige regen vrijwel onnodig. Maar een regelmatige inspectie - zeker wat het laatste fenomeen betreft - is zonder meer aan te bevelen. Of de schoonmaakbeurt tot werkelijk enorme verbetering in de productie zal gaan leiden moeten we nog gaan zien. Dat meten is immers behoorlijk lastig, want eigenlijk zou je dat één op één moeten doen, onder identieke omstandigheden. En juist die "omstandigheden" zijn nooit "identiek"...

Lieden die een plausibele verklaring weten voor de gesignaleerde "spikkel vervuiling" (tweede foto), gaarne een mailtje naar de webmaster. Alvast dank!

Polder PV heeft in ieder geval weer een dak vol glimmend-glanzende modules achter zich gelaten. Voor zolang als het duurt...


20 april 2010: An offer he couldn't refuse: Polder PV naar 1,336 kWp. Van een bekend installateur kreeg Polder PV een zeer fraai aanbod ... wat hij natuurlijk niet kon afslaan. Want het deed zijn bestaan als "nullie" potentieel verschuiven naar het spannende traject van "neggie" op jaarbasis. Voor een bodemprijs kreeg de webmaster de beschikking over een prachtige set van 2 mooie Kyocera 50 Wp modules. Die inmiddels in het Polder PV systeem zijn ingepast.


Voorgrond: de twee nieuwe!

Alle modules bij elkaar (nu dus in totaal 14 stuks) hebben inclusief installatie (latere toevoegingen zelf gedaan), maar exclusief wat "niet noodzakelijke parafernalia" (maar wel met monitoring interface) in die ruim tien jaar tijd ongeveer € 2,18/Wp gekost. Daar zaten de duurste 4 uit het jaar 2000 (iets meer dan 1.000 gulden per stuk, of € 4,90/Wp incl. installatie) uiteraard ook bij.

U vindt het rijk geïllustreerde verhaal op de web pagina:

 


16 april 2010: En de SDE Waanzin, Zij Sleepte Zichzelf Verder Voort... Quote van een "gelukkige" (???) SDE klant die eindelijk zijn bruto productiemeter geplaatst zou krijgen. Let op dat woordje "zou"... Citaat van Gathering Tweakers contribuant rube, op Duurzame Energie deel 17, pagina 293...:

"Vandaag was het zover , eindelijk zou mijn Bruto Productie Meter t.b.v. de SDE geplaatst worden. ZOU ja ...... De monteur van Eneco, die door Stedin was ingehuurd om deze meter te plaatsen, had duidelijk geen best humeur. Het was hem namelijk te veel werk om:

1) twee kabeltjes op de juiste plek door het meterbord te voeren, en
2) deze kabeltjes te strippen zodat deze aangesloten konden worden op de Bruto Productie Meter.

Quote monteur Eneco: "Ja meneer, daar zijn we niet voor, wij worden alleen betaald om de productie meter te plaatsen". arghhh

En dat terwijl ik toch echt naar dit formulier van Stedin heb gekeken en aan alle eisen heb voldaan:
Eisen Bruto Productie Meter Stedin

Vooral de zin: "Hierbij is eenvoudige aansluiting van de bruto-productie meter op de kabel tussen de ..... mogelijk" nam de monteur volgens mij zelf iets te letterlijk. Zou het trouwens toeval zijn dat de site nu niet meer werkt?!
Jammer dat ik zelf niet thuis was "

... en zo blijven we lekker eeuwig op de vierkante nanometer doorprutsen in NEEderland en de duurzaamste burgers in ons poldermoeras permanent het bloed onder de nagels vandaan halen...

http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/33843066#33843066


16 april 2010: Afzet van PV mondiaal (6,4 -) 7,5 GWp in crisisjaar 2009. En volgens de onderzoekers van IMS Research zou "het" in 2010 zelfs 10 GWp kunnen gaan worden. In ieder geval ligt de "nieuwe schatting" op basis van de verpletterende bijplaatsing van 1.460,9 MWp in alleen al de december maand in Duitsland door IMS alweer bijna 1,1 GWp boven de recent door Solarbuzz gerapporteerde 6,43 GWp in hun Markbuzz 2010 rapport over voorgaand jaar. De variatie in de cijfers van de afgelopen periode loopt van 6,43 (Solarbuzz, 15 maart 2010) via "as great as 7" (Photon International, februari 2010, met gedetailleerde uitsplitsingen voor de grootste tien markten), 7,2 (EPIA, 12 april 2010) tot "almost 7,5 GW[p]" in een samenvatting van IMS Research van 13 april 2010, ook genoemd in een gelijktijdig artikel op Renewable Energy World van dezelfde datum. Dat is een nogal forse inschattings-range van bijna 17% t.o.v. het Solarbuzz cijfer.

Op basis van de opgave van EPIA in een persbericht van 12 april 2010 zou met de door hen gegeven 7,2 GWp de totale accumulatie op de wereld inmiddels al zo'n 22 GWp aan PV-capaciteit kunnen betekenen, eind 2009 (waarvan een spectaculaire 10 GWp in Duitsland alleen). Als je dan conservatief rekent met 800 kWh/kWp.jaar (in het gros van de grootste markten een absolute bodem in de te verwachten productie, inclusief niet optimaal uitgelijnde installaties), kom je al op een theoretische jaaropbrengst van zo'n 17,6 Terawattuur uit, ongeveer 4 en een halve "Borssele kernsplijter equivalent". Let wel: geproduceerd door zonnecellen die u in uw hand kunt houden zonder nare gevolgen...

Onzekerheden
Vergeet daarbij s.v.p. niet dat er nogal wat onzekerheden zitten in nationale cijfers, zoals Photon International in februari 2010 al gedetailleerd liet zien, met name voor landen als Japan (spreiding 450-500 MWp), U.S.A. (440-465 MWp), Italië (436-457 MWp) en België (205-233 MWp), geeft aan dat het eindresultaat nog alle kanten op kan gaan. Alleen al het "toewijzen" van over de jaargrens heen "springende" installaties zoals in België, waarbij er een overgangsregeling is getroffen om installaties waarvan de zonnepanelen per 31 december 2009 al op het dak lagen, maar pas definitief een oplevering (omvormer en def. aansluiting) tm. eind februari 2010 hadden nog in de "oude" groencertificaten regeling mee te tellen (en ze dus feitelijk impliciet "toe te wijzen aan het jaar 2009"), geeft aan dat hier nogal wat "forse ruis" zit in de cijfers. Zeker als je bedenkt dat een gigantisch project als Katoen Natie (40 MWp, 4 lokaties) dus hetzij in 2009 (waarschijnlijk), hetzij in 2010 in de boeken bijgeschreven zou kunnen worden. Volgens de zeer heldere en strenge Duitse normen, zou dat nog niet eind 2009 formeel "technisch opgeleverde" reuzen-project pas als "geïnstalleerd in 2010" geaccepteerd worden. In Italië wordt ook weer eens gesteggeld over de "toewijzing van installaties in een bepaald jaar", lees het bericht van Stefano Eleuteri uit de april issue van Photon International er maar eens op na (Engelstalig).

Ook hier weer wordt duidelijk dat nationale regimes op dit soort cruciale details essentieel kunnen verschillen, en het maakt het samenstellen van zuivere bijplaatsings-statistieken tot het werk van specialisten die hun eigen research moeten doen, en afhankelijk van de bronnen, tot soms nogal diverse uitkomsten komen. Neem dus de uiteindelijke door diverse bronnen genoemde getallen s.v.p. met een klein potje zout, al zijn de grote lijnen nu natuurlijk al bekend. En die grote lijn was: weer een nieuw bijplaatsingsrecord in het crisisjaar 2009, Duitsland "onveranderd" (op het zeer tijdelijke Spaanse "boom-jaar" 2008 na) wereldkampioen, en een zeer gezond perspectief voor de mondiale marktgroei voor het jaar 2010.

Volgens IMS zou Duitsland in het vierde kwartaal van 2009 maar liefst 63% van de totale vraag hebben ingevuld, en daarmee een nieuw record hebben gevestigd. Het getal wat daar voorzover nu bekend bij hoort, gebaseerd op de momenteel (voor Polder PV) meest betrouwbare en tot in detail beschikbare bron, het Bundesnetzagentur, is 2.335,5 MWp (oktober 377,8, november 496,8, resp. december 1.460,9 MWp). Waarbij Beieren in het nationale totaal 912,9 MWp voor haar rekening nam in dat laatste kwartaal (39,1%). Gezien het feit dat de "mondiale afzet" in dat vierde kwartaal volgens IMS 3,73 GWp was, komt dat bedrijf op het genoemde aandeel van 63% voor Duitsland in die laatste drie spectaculaire 2009 maanden.

Doorscheuren geblazen in Duitsland
Ook duidelijk is dat de marktgroei onvervaard doorgaat, en dat de Duitse Bondsdag de zware taak krijgt om die markt "enigzins aan banden te leggen". Niet met een "marktcap", maar met zwaar aangezette extra degressie, waar nog steeds het laatste woord niet over is gezegd, maar wat wel per 1 juli dit jaar zou moeten ingaan. Er is behoorlijk wat onenigheid uitgebroken n.a.v. de voorstellen van het Duitse BMU, Photon rapporteert regelmatig over de "politieke manoeuvres" die worden uitgehaald om minimaal gezichtsverlies te hoeven lijden... Tale-telling is bijvoorbeeld een bericht van de in de Frankische en Beierse regio actieve netbeheerder N-Energie Netz GmbH met hoofdkantoor in de Duitse "Gross-stadt" Nürnberg, wat door Photon werd gepubliceerd.

De netbeheerder meldt een enorme groei van het aantal netaansluiting aanvragen, zelfs t.o.v. het "recordjaar 2009". In de eerste drie maanden van 2010 zijn volgens hen al vier maal zoveel aanvragen binnengekomen als in het eerste kwartaal van vorig jaar, alleen in maart waren het er alweer 1.700. Het gaat alweer een spectaculair jaar worden, zo lijkt het, want N-Energie meldt dat de marktgroei bij hen t.o.v. 2008 ook al ruim was verdubbeld in 2009, en dat die groei nu weer verhevigd lijkt toe te nemen. Ook bij deze netbeheerder is extra personeel aangetrokken om de werkdruk te verlichten, en zullen de wachttijden op gaan lopen. Dit zal zeker naarmate de datum van 1 juli nadert een zeer spannende race tegen de klok gaan worden voor een ieder die voor die datum nog een netkoppeling voor een (groot) PV-systeem gerealiseerd wil hebben. En wederom: het eind van het jaar als de "gebruikelijke", misschien wederom extreme eindejaars-spurt (dreigende degressie per 1 januari 2011 alweer 11-13%, minimaal...).

M.a.w.: wederom gaat 2010 een extreem spannend jaar worden in de wereldmarkt Duitsland. Het zal mij gaan benieuwen of het Bundesnetzagentur de nu mogelijk alweer nieuwe marktexplosie enigzins bij zal kunnen gaan houden in hun enorme spreadsheets. Die van 2009 waren bij elkaar al 24 MegaByte groot (jan-sep, okt-nov, en tot slot een verzamel sheet van okt-dec 2009) ...

2010
EPIA rekent voor 2010 op een mogelijke marktgroei van 40%, waarbij uitgegaan wordt van een spreiding tussen de 8,2 en 12,7 GWp aan nieuwe installaties, afhankelijk van het feit of je uitgaat van een "moderate", of een "politiek gedreven" markt ontwikkeling. Voor 2014 voorziet EPIA mogelijkheden van een uitbouw tot zelfs 30 GWp per jaar als de politiek, de regelgevende instanties, en de energiesector gezamenlijk de schouders er onder gaan zetten om zonnestroom het succesverhaal te blijven maken wat het al jaren is. De opening van nieuwe markten zal daarbij ook een belangrijke leidraad zijn voor EPIA, waarbij Azië, Amerika en Afrika belangrijke doelgebieden zijn.

http://www.epia.org/index.php?id=31 (pdf/bericht van 12 april 2010, "A bright future shines on the solar photovoltaic electricity market ")
http://www.imsresearch.com/press_release_details.html&press_id=1383 (abstract van de bevindingen van IMS Research, 13 april 2010)
http://www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2010/04/solar-is-hot-global-pv-market-hits-7-gw (bericht van 13 april 2010)

http://www.photon.de/newsletter/document/22901.pdf (persbericht van N-Energie Netz GmbH van - waarschijnlijk foutief vermeld [14.04.2009] - 14 april 2010)


13 april 2010: Interactieve grafieken & animaties wereldmarkt Duitsland 2009! Na heel veel muisdynamiek en precies uitlijnwerk van tientallen grafieken is de essentie van het wereldsucces (numero zoveel) van de geëxplodeerde zonnestroom markt in Duitsland (2009) inmiddels op Polder PV op dynamische wijze voor u toegankelijk gemaakt. Op een Engelstalige pagina heeft Polder PVop geheel eigen wijze voor u uit de doeken gedaan hoe onvoorstelbaar hard de Duitse markt vorig jaar alweer is gegroeid. Voor het grootste deel met hulp van via javascripts gegenereerde dynamische grafieken en m.b.v. de muiswijzer te activeren animaties. De webmaster van Polder PV verschaft u zo een intiem kijkje achter de Duitse gordijnen met interessante detail informatie over die waanzinnige zonnestroom markt. Alles ontleend aan de voorlopige (nog niet definitieve of finaal geaccoordeerde) gigantische hoeveelheid data met alle maandcijfers die door het Bundesnetzagentur zijn gepubliceerd.

Met de nodige trots presenteert Polder PV u de interactieve webpagina (reacties natuurlijk altijd welkom)*:

* Zet eventuele pagina dynamiek blokkers s.v.p. uit anders mist u een hoop van de sjeu op die pagina (animaties en interactiviteit worden m.b.v. java scripts gegenereerd).


13 april 2010: Solar Days bij Polder PV - revisited. De eerste Solar Days bij Polder PV kwam aarzelend op gang, maar gespreksstof en zon was er meer dan genoeg. Een impressie van die eerste 17e mei 2009 vindt u onder het bericht van 18 mei 2009.

Uiteraard stelt Polder PV wederom het appartement ter beschikking van de nieuwsgierigen naar dat byzondere fenomeen genaamd zonnestroom wat onze mooie blauwe planeet richting "revolutie!" duwt. En waar steeds meer mensen aan mee willen doen. U bent van harte welkom in Leiden op zondag 9 mei van 12h00 tot 18h00 (voor gegevens zie link onderaan). Ik kan u helaas niet het dak zelf laten zien - we blijven in ons appartement natuurlijk in een zeer aparte huur situatie zitten. Maar er is fotomateriaal zat hier (een ieder die Polder PV al eens heeft bezocht kent ons systeem inmiddels mogelijk al op het duimpje, zie luchtfoto's...). En u kunt uiteraard de live logging van ons PV-systeem zien op de computer. 25 meter van het dak waar de zonnestroom installatie staat kan de prestatie van de individuele modules worden gevolgd. En dat al meer dan tien jaar lang voor de eerste vier olieboer paneeltjes... De klassieke "terugdraaiende Ferrarismeter" is uiteraard ook een verplicht excursie doel in ons complex (er draaien er zelfs drie bij verschillende huishoudens alhier).

En Polder PV heeft een "unieke aanbieding": u kunt hier meer dan tien jaar oude "museum exemplaren" van de veelbesproken, en veel verguisde OK4 omvormers aanschouwen. In werking, al die jaren lang, al hangen ze al sinds mei 2005 veilig in huis en is er van problemen al nauwelijks sprake meer. Er zijn niet heel veel huizen meer waar deze kleine, "unieke Nederlandse" omvormertjes nog volop in bedrijf zijn. Ze hebben met zijn allen inmiddels al ver over de 8.500 kWh opgewekt... Ook is er een Soladin600 omvormer in werking te zien in een gemeenschappelijke ruimte van het complex.

front side of new OK4E inverter (replacement). Note the important serial number (SNR 84025).

Polder PV beschikt over uitgebreide documentatie van de zonnestroom revolutie, diverse videos, bedrijfspresentaties, CD-ROMs, en vele honderden digitale en analoge foto's van de enorme hoeveelheid zonnepanelen en grote installaties in Beieren en Freiburg. Hij heeft drie ordners vol datasheets van zonnepanelen, heeft de beschikking over (deels werkende) showmodellen van multikristallijne, monokristallijne, amorf Si en flexibel amorf Si cellen en modules, waar mogelijk nog een klein multikristallijn systeem bij gaat komen. En Polder PV beschikt over een computer stampvol informatie over allerlei aspecten van zonnestroom. U kunt exemplaren van het top vakblad Photon inkijken en veel meer documentatie materiaal. Ook kunt u een proefexemplaar van de beroemde "Sunweb" cel van ECN zien die door Solland inmiddels in samenwerking met het Oostenrijkse AT&S "in pilot productie" is gegaan.

Polder PV is een van de specialisten die een groot deel van de nukken en grillen van de bizarre Nederlandse SDE regeling voor zonnestroom doorgrondt en daar als een van de weinigen excessief en zeer gedetailleerd over heeft gepubliceerd. Alle wet- en regelgeving teksten liggen klaar ter inzage. Uiteraard heeft dat voor 2010 verder geen enkele zin meer, de regeling voor particuliere installaties "tot en met 15 kWp" (eigenlijk effectief: 7,5 kWp) is reeds op de eerste dag van inschrijving ho-pe-loos overtekend (voor de zwaar gecapte "grote" categorie gaat 31 mei de intekening formeel in, maar ook dat zal een gruwelijke tombola gaan worden). Echter: zelfs zonder SDE is zonnestroom van eigen dak zonder meer interessant aan het worden, gezien de bodemprijzen voor PV-modules tegenwoordig. Doe daarbij de groeiende weerzin tegen de dominantie van de grote energie holdings, en u weet: decentrale opwekking van zonnestroom wordt steeds meer salonfähig.

Ergo: er is zeer veel kennis in huis bij Polder PV, en ik ben bereid om die met u te delen, al zal ik zeker niet op alle vragen het antwoord weten.


officiële logo van de Europese Solar Days

Uiteraard zal er minstens een op zonnestroom gebakken appeltaart klaar staan voor de zonneminnaars, Polder PV's unique "selling point". Ook is de regenwater opstelling te zien waarmee het toilet (met de hand) wordt doorgespoeld, en is er een douchebak met WTW unit te bewonderen, een van de eerste pilot exemplaren in Nederland...

Polder PV heeft verder geen "byzonder" huishouden wat (het gros van de) hardware betreft: ons appartement staat niet stampvol dure apparaten, energie vretende gadgets e.d. Uiteraard wel een zeer zuinige koelkast en een spaarzaam gebruikte wasmachine met een minimale water- en dus ook stroom behoefte. Was drogen is het werk van Moedertje Natuur, daar hebben we helemaal geen energie vretend apparaat voor nodig. Ook een automobiel, fossiel gestookt of elektrisch (potentieel fossiel gestookt) behoort niet tot de eigendommen van ons huishouden. Want de Trias Energetica is en blijft hier al vele jaren het leidende principe: de niet gebruikte energie is de beste vorm van "duurzame" energie, en kost niks...

Gaarne van tevoren melden of u komt op het bekende adres in het Centraal Wonen complex in de Leidse Stevenshof (Leiden-West, op nog geen 3 minuten lopen van NS-Station De Vink): info at polderpvpuntnl.

U zult in de lijst met deelnemers op de ODE-wiki website meerdere "bekende Nederlanders" tegenkomen met te bezichtigen zonnestroom systemen, zonnecollectors en ander fraai duurzaam spul. Ook de net op Polder PV bijgeschreven "PV-newbee" met de eerste inmiddels in Sonnenertrag ingeschreven Solyndra CIGS buizen modules, Ruud Vriend in het Noord-Hollandse dorp Hem, staat op die lijst.

http://www.duurzameenergie.org/ODEwiki/Solar_Days_2010 (bezoek adressen pagina Solar Days NL 2010)
http://www.solardays.nl/ (website NL Solar Days o.a. van Holland Solar)
http://www.solardays.eu/ (Europese Solar Days van 1 tm. 16 mei 2010)


12 april 2010: Dunnelaag Reus neemt de boel (tijdelijk ?) over. Was er tot nu toe nog sprake van een "kristallijne zonnecel" dominantie waar het de grootste spelers van de wereld betreft, is het bijltje inmiddels gevallen. Althans, als we Photon International (PI) mogen geloven. Op de voorzijde van de Engelstalige uitgave prijkt namelijk dit, volgens het plaatje op de website:


^^^

Voorkant van het maart nummer (3-2010) van Photon International, detail rechts. >>>
©
Photon International

Nu is Photon International bepaald niet de eerste de beste organisatie, dus u mag deze claim (First Solar als "single" PV producent op nummer 1 in 2009) beslist klakkeloos geloven. Dat was natuurlijk ook al een beetje in de sterren geschreven, want deze productie komeet had medio december vorig jaar al als eerste ter wereld meer dan 1 GWp/jaar aan modules op de markt geplempt (persbericht) en die spotgoedkope dingen (productiekosten al ver onder de dollar per Wp in de fabriek in Maleisië) worden gevroten dat het een lust is. Niet alleen in Duitsland waar een aanzienlijk deel is afgezet, maar in toenemende mate op markten als Frankrijk (met name door de "renouvelabele"/hernieuwbare tak van de Atoom Grootmacht EDF), en rappe groeier Italië (zie link onderaan en foto). En, uiteraard in steeds heftiger mate op de eigen, steeds spannender wordende thuismarkt, de U.S.A. Waar de zonnestroom parken groter en groter worden (grootste dunnelaag FS centrale in U.S.A.: 21 MWp groot Blythe in Riverside County, California, on-line 21 december 2009). En de "business case" steeds interessanter. Vooral ook voor de grote energiebedrijven die moeten voldoen aan verduurzamings-verplichtingen (RPS, "renewable portfolio standards"), en die wel pap lusten van goedkope moduultjes.

Afgezien daarvan blijft de kristallijne module markt nog steeds de wereld domineren. Of de grofweg 80% aandeel van de ook almaar goedkoper wordende kristallijne modules rap zal gaan slinken is een open vraag: het ziet er namelijk niet naar uit dat de dunnelaag jongens en meisjes binnen korte tijd "vele tientallen procenten" van het marktaandeel van de "gevestigde kristallijne orde" in zonnestroom zullen gaan afvreten. Tien procent extra zou al heel mooi zijn. En dat is helemaal geen probleem. Want de wereld zuipt in toenemende mate PV-modules als een tempelier, er is genoeg afzet voor allen.

In de voorbeschouwing van het april nummer van de Duitse variant van Photon wordt ook kond gedaan van een fenomenale record "cellen" (incl. dunnelaag module) productie van 12,3 GW in 2009 (productie stijging t.o.v. 2008 volgens Photon: 56%). Dat is een hoogst opmerkelijk getal omdat Solarbuzz in hun Marketbuzz rapport over dat jaar slechts is uitgegaan van 9,34 GW productie. Een verbazingwekkend verschil van maar liefst 32% (!!!) t.o.v. het veel lagere cijfer van "die andere grootheid" in analyses van de mondiale PV-markt. Polder PV is erg benieuwd waar dat enorme verschil van bijna 3 GW door wordt veroorzaakt...

Nederland
Laten we in ieder geval hopen dat ook de nanoscopische fractie van de wereldproductie die tot nu toe in Nederland werd afgezet een paar promille puntjes zal mogen gaan stijgen. Want ook hier lusten de burgers en buitenlui inmiddels pap van die paneeltjes. Net vandaag kwam mij ter ore dat in Limburg alweer een slordige 10 kWp aan goedkope Chinese import inmiddels grotendeels al op de daken ligt in een en dezelfde straat. In Volendam worden ook de handen uit de mouwen gestoken. We zullen nog aardig wat Sonnenertrag ingaves mogen verwachten dit jaar (en dat zullen beslist niet allemaal "SDE klanten" zijn...). In Lochem (Gelderland) is de gemeente enthousiast geworden en gaat het een nog nauwelijks inhoudelijk bekende "PV-lease constructie" voor de eigen burgers en bedrijven op touw zetten (weet waar u aan begint: lees alle kleine lettertjes!). Partners daar zijn "coöperatieve vereniging" Zoneco, de Gelderse, in 's Heerenberg gevestigde leverancier Pfixx, en, verrassend, groene stroom leverancier Greenchoice...

Zonnestroom bakken geheel onder eigen beheer van eigen dak, dan wel via nog niet zo duidelijke concepten van of op gehuurd dak: de nieuwste rage die als Q-koorts om zich heen grijpt, ook in ons land. Het nieuws verspreid zich als een reinigend vuurtje, zeker na een schitterende dag als vandaag waarbij vele records zijn gesneuveld bij PV newbees die nog niet zo lang bezig zijn met die uitermate verslavende hobby. Met door de omvormers afgegeven vermogens parabolen die geen plafond lijken te kennen (de frase "duurzame porno" is al gevallen...). Polder PV produceerde vandaag ook alweer 6,6 kWh (5,5 kWh/kWp) bij een vrijwel loodrechte zonnestand, felle zon, en, heel belangrijk voor kristallijne modules: een sterk de modules afkoelende harde wind uit het koude noorden...

De foto op de omslag van PI is in het hard groeiende Italië genomen: een installateur op het dak van het Bentegodi Stadion in Verona (zuidrand van de Alpen/Povlakte oostelijk van Milano), met een First Solar CdTe module in zijn hand. Herkenbaar aan de "dwarse" streping van de dunnelaag "celstrips" (vrijwel alle andere dunnelaag modules hebben de celstrips in de lengte richting van het zonnepaneel). Een Italiaans dak wat inmiddels is gezegend met een 999,5 kWp First Solar CdTe PV-installatie (juwi project). Dan mag u voor uzelf de vraag gaan beantwoorden waarom die laatste halve kWp niet is ingevuld...

http://www.photon-magazine.com/photon/index.htm (foto van net gepubliceerde maart uitgave)
http://www.photon.de/photon/photon_2010-04.htm (inhoudsopgave april uitgave)

http://www.photon-magazine.com/news_archiv/details.aspx?cat=News_PI&sub=europe&pub=4&parent=2416 (record melding van 127,3 MWp voor januari in Italia, maar daar zitten ook installaties uit eind 2009 bij. Tevens melding van passage van 1 GWp aan accumulatie vorig jaar, en melding van grootste PV centrale in Italië, 24 MWp Montalto di Castro in de regio Latium)


12 april 2010: Polder PV in Engelse en ... Chinese Photon International. De webmaster van Polder PV moet nodig eens met een cursus Han-Chinees gaan beginnen. Niet alleen vanwege de spontane "aanbiedingen" van kristallijne Chinese PV-modules voor bodemprijzen tot zelfs slechts 1,24 Euro/Wp, afgeleverd in de haven (zie screendump van e-mail uit China hieronder).

Maar ook omdat Polder PV spontaan twee exemplaren van Photon International kreeg toegestuurd vanuit het hoofdkantoor in het Duitsen Aachen. Eentje in de Engelse taal, met daarin citaten van eerder door Polder PV gerapporteerde marktcijfers voor België in een artikel over de tien top PV-markten op de wereld. En een Chinese (!) versie met een kopie van hetzelfde artikel. Toch leuk om tussen de mandarijnen tekens de in Romeinse letters geschreven naam van de webmaster, en de website Polder PV genoemd te zien worden...

^^^
Detail van de februari (?) issue van de Chinese Photon International waarin Polder PV cq. de webmaster herhaalde malen werd geciteerd (binnen rode ellips, zie ook rechter kolom).

© Photon International (Chinese version), 2010

Het artikel had ik eerder al besproken en werd in de Engelstalige versie van Photon International gepubliceerd (stukje over België in middelste en laatste kolom):

<<<
Pagina 56 van het door Garrett Hering en William P. Hirshman geschreven artikel in Photon International 2-2010 (Engelse versie) met bespreking van de tien topmarkten in afzet van PV-systemen. Waarbij België reeds een spectaculaire 6e plaats heeft ingenomen. Polder PV wordt enkele malen op deze pagina geciteerd in het stukje over België, zie detail in de artikelen sectie.

© Photon International, 2010

Photon heeft inmiddels vakbladen (grotendeels met gelijksoortige inhoud, niet altijd synchroon met elkaar gepubliceerd) in het Duits (Photon das Solarstrom-Magazin), Engels (Photon International The Solar Power Magazine), Italiaans (Photon il Mensile del Fotovoltaico), Spaans (Photon la Revista de Fotovoltaica), en dus als vijfde een Chinese equivalent van Photon International (vergelijkbare lay-out). Het zijn allen top bladen die regelmatig de "confrontatie" met de industrie aangaan waar ze over publiceren. En dat is een goede zaak, want kritiekloos zonnestroom promoten is niet in het belang van die industrie. Ze zal op het scherpst van de snede moeten blijven opereren om definitief als volwaardige industrie geaccepteerd te kunnen worden. Daartoe zullen de trekkers van de branche zo snel mogelijk het politiek bezien extreem beladen "juk" van subsidies of andersoortige "gevoelige" financiële ondersteuning van zich af dienen te gaan schudden...

http://www.photon.de/ (Duitse variant)
http://www.photon-magazine.com/ (Engelse variant)


<<<61 60 59 58 57 56 55 54 53 52 51 50>>> highlights JSS22


© 2010 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP