starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
lachen?
historie
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Oudemannenhumor

De continue kopzorgen m.b.t. de teruglevering van zonnestroom aan het net, de sabotage van artikel 31-C van de E-wet door de netbeheerders, de vreselijke bureaucratische barrières die zijn opgeworpen om toegang te krijgen tot de "MEP-regeling", en het rampzalige beleid m.b.t. duurzame energie in Nederland, doen menig duurzame schouder afzakken van diepe treurnis. Er zijn echter ook tegengeluiden, en humor is er een van (u vindt tussen de regels door hopelijk genoeg op Polder PV). Op deze pagina een typisch voorbeeldje van een recente "gedachtenwisseling" tussen enkele "heren op leeftijd".

      

“Old boys PV-network” bespreekt de snode plannetjes van de netbeheerders m.b.t. teruglevering van zonnestroom aan het net en de onwil bij de Staat om zonnestroom te bevorderen i.p.v. die geweldige donkergroene, de burger bij de Energietransitie betrekkende optie het land uit te pesten. Na het uitwisselen van enkele links naar ronduit verschrikkelijke terugleverings-zaken giert de adrenaline door de verkalkte aderen en staat er binnen de kortste keren een heel pakket zééér sappige mailtjes klaar … Het begint allemaal met het “creatief omgaan” met niet gewenste alarmfase bij TenneT en negeren van de potentie van al die decentrale zonnestroom producenten om de problemen te voorkomen en maatschappelijke verdiensten te belonen. Prompt worden de netuitval problemen aangeroerd. De “discussie” ontspoort al snel….


B: Heerlijk hé, zo'n slimme meter, kan je tevens de pieken van de APX verrekenen. :-((
C: Ja, die had ik ook al gezien. Ach, dat PV-systeempje van C zullen ze vast niet wakker van liggen, zelfs niet als we code rood-paars-blauw krijgen. Jammer...
C: Door een storing bij Essent is de stroom uitgevallen bij het onderstation in de straat “Eeuwig Licht”. Jouw idee soms, B? Toeval bestaat niet ….
B: Alle straten hebben daar een naam van een sprookje. Ik denk dat ze die straat maar moeten hernoemen naar: “Bijna altijd Eeuwig Licht”.

(“discussie” gaat verder over terugleverproblematiek n.a.v. enkele “ramp-links”; de koers verandert snel:)

A: Ik had ff een slechte bui en probeer de boel weer op de rails te krijgen. Valt niet mee, maar ja, dan zeg ik maar zo: Na regen komt PV-stroom. Trouwens dat "eeuwig licht" is inderdaad wel een giller, zeg. Dat maakt mijn dag weer een beetje goed.
C: Weer effe verder lezen, want de “firma A-B” heeft weer flink uitgepakt vanavond. Sinterklaas is nog ver weg, maar het lijkt wel surpriseavond!
B: C - volgens mij doe jij aan “Bureaucratische SM” of aan “zelfkastijding”.
A: Ik ga mijn teruglopende ferrarismeter inmetselen, daarna de meterkastdeur, en ook de voordeur dichtspijkeren.

(onverwacht intermezzo, ingebracht door C:)

C: Hoi boys. Nog meer lachen. Kreeg ik net van een Brit die Solar conferentie in Dresden wil bezoeken. Blijven lachen mensen, blijven lachen....:
C (gericht aan D): By the way, it is Dresden. Extremely heavily bombed bij RAF in WOII, so keep low profile.... Better disguise as a Chinese business tycoon...
D: Hi, C. I’ll pretend to be Dutch government official instead - that will make me the star of the PV show :)

(nadat de hikkende meute zichzelf met de tranen over de wangen weer van de grond heeft opgeraapt volgt al snel het “dubieuze vervolg”:)

B (gericht aan A): Volgens mij heb je een elektrisch hekwerk om je huis vergeten te noemen.
A: De tesla trafo's staan klaar, wat nou schrikdraad! DONDER en BLIKSEM krijgen ze! Ik heb de boel opgevoerd naar 900.000 Vpiek, dat zal ze leren.
C: Man, man, man. Wat twee heren “op leeftijd” al niet verzinnen. Opsluiten moeten ze die PV-smeerlappen! Tuig van de richel. Jullie zijn de nieuwe terroristen! Zeker dikke bankrekening van Osama gekregen! Toch al nooit vertrouwd, dat linkse tuig... Moet ik nu via de achterdeur bij je naar binnen, A, of heb je daar ook nog wat “contrapties” neergelegd voor snode meteropnemers cq. “infrabeheer medewerkers”....???
Zijn we alweer aan het eind van de rit? Mooi, kan ik naar bed!
A: Ok boys, ik ga ook pittuh. Het is allemaal de schuld van mijn vrouw: “Zullen wij ook eens zonnepanelen nemen?”, vroeg ze in 2003.
B: Ja jullie ook trusten, ik ga mijn tranen even afvegen van het lachen met die laatste mailtjes.

(het is inmiddels diep in de nacht geworden….)

C: Zeg, is het nu AFGELOPUH? PITTUH! Waar is mijn zakdoek?

(volgende dag:)

C: Ik ben nog aan het nahikken en lag diep in de nacht helemaal te schuddebuiken tegen E, het arme kind...


© 2006 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)
^
TOP