154
MWp HCPV plant |
index |
|
Inspiratie: "Special Operations"Victorie
in Victorian desert met
|
Impressie
van 1 van de te bouwen HCPV units met rechts de heliostaat
velden en links de
receiver stations. © Solar Systems, Melbourne (AU) |
Introductie
Heliostat
Concentrator Photovoltaic (HCPV)
Victoria 154 MWp plant - informatie
Ambitieuze plannen
Nagekomen
Links
Meer inspiratie? Duurzame Taal: Salderen (Vincent Bijlo); Mensen: Lennart H., Ton Peters, Dick en Netty van Reems; Projecten: Anna's Hoeve, Hoge Hoeve, Maatschap Boon, Familie Konijn, Parkschool, Lombok (Utrecht), Provinciehuis Zuid-Holland, Ecopark Waalwijk; PV-uitjes: Waarder/Zuid-Holland; "Special Operations": Fietstocht München - Roermond, Vogelperspectief, Gluren bij de buren, Victorian 154 MWp HCPV-plant; Uitdagingen: Solutra
Concentrating solar power is een manier om van het alomtegenwoordige, doch relatief “diffuse” zonlicht via bundeling een “high energy input” bron te maken, en daar leuke dingen mee te doen. In de meest elementaire vorm kun je de fraaie Solar cookers zien, waarmee mensen in derde wereldlanden zeer efficiënt, bij hoge temperaturen, kunnen koken zonder dat ze kilometers voor het steeds schaarser wordende hout hoeven te lopen (bijna altijd de taak voor de vrouwen), en ze hun tijd veel nuttiger kunnen besteden. Dat is een vorm van direct gebruik van zonlicht als warmtebron.
Dan hebben we uiteraard die veelbesproken optie van de CSP technologie die het zonlicht als stralingsbron indirect gebruikt, namelijk om daar middels parabolische spiegels vloeistoffen in high-tech vacuümbuizen (Schott Solar uit Duitsland heeft hier dikke vinger in de pap) mee te verhitten, met die ontzaglijke hitte (honderden graden C) stoom te maken, en daarmee, zo wordt gesteld, zeer efficiënt elektriciteit op te wekken. Spin-off activiteiten van deze technologie zijn opslaan van de hitte in zoutbuffers zodat ook nadat de zon is verdwenen er nog een paar uur energie opgewekt kan worden, en ontzilting van zeewater in de woestijnachtige gebieden waar deze reuzencentrales zouden moeten komen. Meer info op de GEZEN website.
Er is tenslotte nog een derde benadering, HCPV, die zon-PV en principes van beide voornoemde opties combineert, namelijk het zonlicht bundelen met collectoren (zoals bij sommige toepassingen van CSP), en dat gebundelde zonlicht in laten stralen op high-tech, hoog rendement zonnecellen die bekend zijn uit de ruimtevaart en die aan de allerzwaarste eisen moeten voldoen. Men hoopt daarmee dus direct een hoop duurzame zonnestroom te maken, iets wat de CSP techniek eigenlijk via de omweg van vloeistof >>> stoom >>> elektra doet. Daarmee worden een hoop technologische, vloeistof- en gas-gerelateerde problemen vermeden (stoom, druk, leidingen, onderhoud), al komen er uiteraard weer anderen voor in de plaats (met name de concentratietechnologie en de zeer hoge temperaturen op de zonnecellen, gecombineerd met de koelingsproblematiek).
Impressie
vanuit het heliostatenveld met blik
richting een 40 meter hoog receiver station. © Solar Systems, Melbourne (AU) |
Heliostat Concentrator Photovoltaic (HCPV)
Zo heet deze relatief nieuwe (op commercieel niveau gebrachte) technologie. Men is al een tijdje bezig met deze insteek, en blijkbaar is de techniek zover gekomen, dat men ter opschaling meteen maar een gigantische (uit units bestaande) centrale wil gaan neerzetten, en wel van maar liefst 154 MWp. Dat is dan meteen de allergrootste zonnestroom centrale die gebruik maakt van zonnecellen, maar dan wel met gebundeld zonlicht¹. Blijkbaar houden de Australiërs niet van dat kleine grut (10 MWp centrales in Duitsland en Spanje), maar gaan ze meteen in de vorm van power plants denken. Niet vergeten dat Australië energie ZUIPT, en het Kyoto Protocol niet heeft ondertekend, dan kunt u dit soort projecten meteen in perspectief plaatsen. Men wil het allemaal liefst op eigen houtje doen, en zoveel mogelijk in eigen land, zonder al te veel pottenkijkers, en bij voorkeur met eigen technologie.
Al dat fraais zou dus moeten gaan plaatsvinden in het uiterste noordwesten van Victoria, de meest zuidelijke provincie van Australië met Melbourne als hoofdstad, en wel mogelijk rond Mildura en Swan Hill.
Impressie
van een HCPV unit met 8 receiver stations en een veld vol heliostaten. © Solar Systems, Melbourne (AU) |
Gedestilleerd uit de diverse documenten beschikbaar op de website van het project volgt in de volgende paragraaf een opsomming van enkele, soms duizelingwekkende data.
¹Plannen voor een US$ 1,6 miljard kostende 300 MWp reuzencentrale met zonnecellenfabriek bij Deming in New Mexico (U.S.A.) zijn alweer van juni dit jaar en heb ik verder nog niets van vernomen.
Victoria 154 MWp plant - informatie
Triple junction cellen van Spectrolab gemonteerd op koelplaat (let
op dimensies koelleiding voor water aan- en afvoer!). © Spectrolab http://www.spectrolab.com/prd/terres/q2.asp |
¹Spectrolab
heeft het over GaInP2, GaAs, en Ge triple-junction cellen en een wereldrecord
omzettingsrendement, behaald in 2004, van 37,3%
Zie:
http://www.spectrolab.com/prd/terres/cell-main.htm
1
van de high-yield PV receivers die Solar Systems gebruikt in
hun HCPV centrales. Deze receiver, met het formaat van een klein
raam, kan de jaarlijkse elektrabehoefte van 15 Australische huishoudens
opwekken (plm. 90.000 kWh). © Solar Systems, Melbourne (AU) |
Reeds
werkende proefcentrale met spiegels en afzonderlijke brandpunten met de daarin gebouwde zonnepanelen. © Solar Systems, Melbourne (AU) |
Om een indruk te krijgen van de geclaimde enorme efficiëntie verbetering t.o.v. “normale” PV-technologie hieronder een stukje uit een persbericht van Solar Systems en Spectrolab, van 14 augustus 2006:
“The technical outcomes of the joint work were demonstrated in April when the worlds’ first full scale ultra high efficiency PV generator was put into operation. Solar Systems upgraded one of it’s CS500 dishes at a power station it operates in Hermannsburg (central Australia) from approximately 24kW to 35kW simply by replacing the existing silicon PV modules with the new MJ cell based modules. The process took only 2 hours and the output of the system increased by more than 50%.”
NB: Hermannsburg ligt in de Macdonnell Range W. van Alice Springs, een bergketen in het zuiden van de Northern Territory. Er staan al kleine HCPV centrales met in totaal 30 eenheden in Hermannsburg, Yuendumu en Lajamanu (alle drie in NT); deze werken met spiegeleenheden die het zonlicht direct in een brandpunt bundelen waarin de PV modules zich bevinden. Wereldrecords (gerealiseerde zon-concentratiefactor bij werkende installatie) werden eerder behaald in kleine centrales in New South Wales en Victoria zelf (Fosterville).
Van een trouw bezoeker van Polder PV kreeg ik het volgende leuke e-mailtje n.a.v. publicatie van deze webpagina:
"Dit is precies datgene waar het in de (1974) James Bond film "The man with the golden gun" om draait. Het verhaal draait om een hoog rendement zonnecel, de solex agitator. Een toren waarin de solex is bevestigd wordt door een door spiegels gebundelde straal zonlicht beschenen.
http://www.reel.com/movie.asp?MID=870&buy=closed&PID=10084651&Tab=reviews&CID=18#tabs
Science-fact dus."
http://www.solarsystems.com.au (website systeemontwerper en uitvoerder)
http://www.abc.net.au/ra/innovations/stories/s1782276.htm (interview
met Julia Birch, Sustainability Manager van
Solar Systems Pty Ltd., door Radio Australia - uitgebreid transcript)
http://www.greencarcongress.com/2006/10/solar_systems_t.html (abstract,
met diverse lezerscommentaren)
http://www.greenhouse.gov.au/solarcities (Australisch “Solar Cities” project
om zonne-energie in al haar vormen onderdeel van een duurzamere energiehuishouding
te laten worden)
http://www.energieportal.nl/nieuws/zonne-energie/...
1099.html (NL-talig
bericht)
http://www.solarsystems.com.au/154MWVictorianProject.html (themapagina
van het project, met div. links)
http://www.solarsystems.com.au/the_technology.html (technische pagina
met beschrijving van de kleinere, reeds werkende parabolische spiegelcentrales)
http://www.spectrolab.com/DataSheets/TerCel/tercell.pdf (datasheet
van het Amerikaanse Spectrolab met “terrestrisch type” triple-junction
cell bestaande uit GaInP2, GaAs, en Ge)
webpage created Nov. 25, 2006
|