starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
small is beautiful
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

PV-newbees Nederland deel 6

Zie verder deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 en deel 7 voor meer Nederlandse PV-newbees!

(voor België, zie de aparte Newbee pagina!)


Nieuwe, dappere, kleinschalige, duurzame decentrale opwekkers in de fossiele woestenij genaamd Nederland:

(op pagina 6:)
Lex Reuring (De Meern, Ut.) 1.960 Wp (power optimizers)
Fam. Haanappel (Nootdorp, ZH) 5.040 Wp, 5-rack vacuümbuis collector, CV-haard <SDE 2010>
Hans Woessink (Twello, Gld) 2.100 Wp <SDE 2010>
Rien Veldsink (Hardenberg, Ov.) 2.610 Wp
Marcel van Os (Alphen ad Maas) 1.830 Wp

Voorlopig subtotaal op deze pagina opgenomen PV-Newbees: 11,58 kWp.
Hierbij opgeteld resultaten pagina 1 (60,858 kWp), pagina 2 (42,283 kWp), pagina 3 (47,234 kWp), pagina 4 (60,648 kWp), resp. pagina 5 (36,61 kWp) geeft 259,213 kWp. Dat is toch maar weer goed voor minimaal 220,3 MWh per jaar (bij verondersteld gemiddelde [door Siderea.nl betwijfelde] norm: 850 kWh/kWp cf. ECN) duurzaam opgewekte elektriciteit en vermeden netverliezen, hooggeschatte netbeheerders!

<SDE> zijn zonnestroom opwekkers die hopen om aanspraak te kunnen doen (of reeds hebben verkregen via "beschikking" van Agentschap NL/SenterNovem) op de extreem bureaucratische, onzekere en zeeën tijd vretende Nederlandse SDE regeling.

Zie ook, ter leeringh ende vermaeck, de rubriek PV-oldies op Polder PV!


7 september 2012: Zonnetje Reurings in desolaat midden Nederland, met mediterrane tintjes en meting per paneel. Incl. nog enkele nagestuurde foto's, en eerste productie resultaten, waarvoor dank!)

Van Lex Reurings uit De Meern aan de rand van een van de grootste VINEX lokaties van Nederland (oostelijk van Harmelen, prov. Utrecht) een mooie bijdrage.

"Hallo Peter,

Hier mijn bijdrage voor je zeer informatieve website.

Sinds 24 juli liggen er 8 zonnepanelen op ons dak. Tot en met vandaag - 6 september - hebben ze 357 kWh geproduceerd.


De mediterranean-made zonnepaneeltjes in de
startblokken, met de SolarEdge optimizers reeds
gemonteerd op de achterzijde.

Foto's en screenshots in dit artikel © Lex Reurings

De installatie

  • Wattpiek: 1.960
  • Hoek: 10 graden [PPV: bedoeld wordt 190 graden azimuth, 10 gr. west van Z]
  • Helling: 45 graden
  • Opbrengst per jaar in kWh: 1.725
  • "kWh/kWp: 88%" [PPV: bedoeld wordt specifieke opbrengst 880 kWh/kWp*]
  • Panelen: 8 x Oviera OS15660 PA245 [PPV: Brescia, Noord Italië >> website]
  • Inverter: SolarEdge SE2200
  • Optimizers: 8 x SolarEdge OP250-LV
  • Kosten incl. plaatsen: 5.393 Euro [PPV: EUR 2,75/Wp]
  • Leverancier: Volt4u, Wijk bij Duurstede

* ... want "procent van Wattpiek" maakt nog steeds geen "kilowattuur". Procent is eenheden/begrippen-neutraal, en geen eenheden wijzigende rekentruuk... (toevoeging PPV)


Een van de "power optimizers" van SolarEdge links aan
de frame rand gemonteerd, klaar om op het dak te
worden gehesen. Rechts de junction-box van het module.

Waarom zonnepanelen?
Sinds de eerste oliecrisis van 1973 ben ik me ervan bewust dat onze energiebronnen eindig zijn en dat we er zuinig mee om moeten springen. Niet alleen in huis, maar ook daarbuiten. Een bewust gebruik van de auto hoort daar ook bij. Dus als het lopend kan, ga ik lopend mijn boodschappen doen. Moet ik meer meenemen of verder weg, dan neem ik de fiets. Naar de stad ga ik met de fiets of de bus. De auto is voor woon-werkverkeer en andere grotere afstanden. En de auto is een hybride.

In huis gaat de verwarming automatisch op tijd uit en de zon die in de winter schijnt wordt niet geweerd. Lampen blijven nooit onnodig branden en worden vervangen door zuiniger types, o.a. ledlampen.
Een paar jaar geleden hebben we de begane grond en 1e verdieping laten voorzien van dubbelglas en vorig jaar de vloer laten isoleren met Tonzon isolatie folie. Spouwmuren en dak waren al geïsoleerd.


8 panelen uit het zonnige Italië op een Nederlands dak.
Het kan altijd nog gekker, it's an international business...

Dat Nederland zo inactief is op het gebied van alternatieve energie maakt mij ongerust. Deze overheid is er totaal niet mee bezig en deelt alleen zoethoudertjes uit: subsidietje voor zonnepanelen aan de ene kant en verhoging maximumsnelheid op de snelweg aan de andere kant (meer energieverbruik en vervuiling). "Zo, zijn we van die zeurders weer even af".

Utrecht heeft in de afgelopen tien jaar een nieuwbouwwijk zo groot als de stad Leeuwarden uit de grond gestampt (Leidsche Rijn). Denk je dat ze daar zonnepanelen hebben? Een enkeling, en dat is dan eigen initiatief. Een gemiste kans.


Altijd leuk. De SolarEdge omvormer van binnen.
Zo te zien hoogwaardig spul. Ik heb nog niet van
problemen met dit systeem concept gehoord.

Nu heb ik een geschikt dak met een goede ligging op het zuiden, dus was het overwegen van zonnepanelen een logische volgende stap. De collectieve inkoopactie van de Vereniging Eigen Huis was de trigger om de plannen om te zetten in daden. De offerte die ik ontving viel echter tegen: er konden maar 6 panelen op mijn dak i.p.v. 9, er zou teveel schaduw zijn, en er zou een lelijke kabelgoot door mijn huis moeten worden aangelegd van zolder naar meterkast. De bestaande loze leiding kon niet worden gebruikt. Ik ben toen afgehaakt en heb zelf een leverancier gezocht, waar ik geen nummer ben en die persoonlijk komt kijken naar de situatie i.p.v. satellietfoto's op de computer bekijken. Die kon wel de loze leiding gebruiken en ook nog snel leveren: na drie weken lagen ze [de zonnepanelen] er op.


KLIK op plaatje voor uitvergroting

Lay-out van de panelen van Lex Reurings in het portal van SolarEdge.

Ik heb gekozen voor een systeem met optimizers, omdat de hoge lindebomen in de straat voor gedeeltelijke beschaduwing zorgen. Tot eind augustus had ik daar nog geen last van, maar nu zie je de schaduw van de bomen langzaam hoger kruipen. Op de monitoring site van SolarEdge is goed te zien welke panelen door die beschaduwing achterblijven in productie. Door de optimizers blijven de niet-beschaduwde panelen voluit door produceren. Op de lange duur zal ik de extra investering wel terugverdienen, zo is de verwachting.

De monitoring is ook prima geregeld. Ik heb de inverter via een LAN-kabel aangesloten op mijn router en zo kan ik op mijn computer zien hoe de panelen het doen. Per uur, per dag, per week, maand, jaar. Elk kwartier wordt de informatie geactualiseerd. Ik kan de gegevens overal ter wereld bekijken via internet en via een app op mijn iPhone en iPad.

De resultaten zet ik ook op www.pvoutput.org, zodat ik met andere zonnepanelen bezitters kan vergelijken. Onze installatie is te vinden onder de naam "Letthesunshine" onder deze link:

http://www.pvoutput.org/list.jsp?id=12858&sid=10782


KLIK op plaatje voor uitvergroting

Beeld van de productie gegevens van Lex op het ook onder Nederlandse zonnepanelen bezitters
rap populair wordende PVOutput portal, wat een snelle interface heeft en hoogst interessante
productie informatie genereert voor de automatisch uit de omvormer gelezen
(of met de hand ingevoerde) data.

Wij zijn in het gelukkige bezit van een ouderwetse Ferraris-meter, die meteen bij ingebruikname van de installatie achteruit begon te draaien. "Saldering" gaat dus automatisch.

Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de installatie, maar dat komt ook door de prachtige maand augustus met heel veel zon.

Ik ben benieuwd wat najaar, winter en voorjaar gaan brengen.

Zonnige groet,

Lex Reurings
De Meern"


... en de output van je installatie naar een
iPhone is natuurlijk helemaal bij de tijd...

Nagekomen (2 okt. 2012): eerste productie resultaten augustus en september. Lex:

"Op deze mooie oktoberdag, waarop we door Agentschap NL dan eindelijk werden verblijd met de toezegging van 630,46 euro subsidie Zonnepanelen Particulieren - leek het me goed om een update te geven van onze zonne-energiecentrale.


Lex zijn productie in augustus 2012
(grofweg tussen 4 en 12,5 kWh per dag)


Idem, in september 2012.
Sterke terugval in dagproductie (normaal), ook door
beginnende schaduw problemen (typisch voor situatie).
Variatie tussen bijna 2 en ruim 10 kWh/dag.


Resultaten per maand - fors verschil tussen de enige tot dat
moment geheel gemeten maanden augustus en september.

Na een zeer zonnige start op 24 juli en een al even zonnige maand augustus hadden we, zoals te verwachten was, een mindere maand september. Niet alleen schijnt de zon korter, hij staat ook lager en de lindebomen in de straat worden niet kleiner en zitten nog volop in het blad. Sinds 1 september hebben we dus met beschaduwing te maken en vandaar dat ik heb gekozen voor een systeem met optimizers. Zie bijgaande afbeelding, waarop te zien is dat de panelen 1.5 t/m 1.8 in toenemende mate achterblijven.


Klik op plaatje voor uitvergroting

In augustus bedroeg de productie bijna 246 kWh, in september bijna 150 kWh. Zoals je ziet loopt de productie vooral na half september terug, hetgeen mede wordt veroorzaakt door de toenemende beschaduwing. Zie ook de grafiek 'het weer'.


Klik op plaatje voor uitvergroting
(zie ook commentaar verderop)

Overigens teken ik voor 12 septembermaanden, want dan halen we glansrijk de beloofde productie. Echter, de komende maanden zullen alleen maar minder productie leveren. Ben benieuwd wat het effect is van de bladval in de komende weken in combinatie met een nog lagere stand van de zon."


Commentaar Polder PV:
Mooi verhaal, Lex (en leuke plaatjes! ). Een duurzame levenshouding is natuurlijk het begin van alles, dus jullie hadden al "een vliegende start" met de verdere verbetering daarvan. De opmerkingen over het verschrikkelijk falende beleid in Nederland kan ik alleen maar onderschrijven. Maar daar had een ieder die deze website sinds 2004 bijhoudt zich al een zeer uitgesproken beeld over kunnen vormen. Bewijsmateriaal te over alhier.

Mooi dat je het inmiddels al aardig "gevestigde" - oorspronkelijk uit Israël (!) afkomstige SolarEdge systeem** in de praktijk kunt volgen. Het zal interessant zijn te zien, wat voor type systeem bij problematische beschaduwings-situaties als bij jullie uiteindelijk het beste resultaat aflevert: "power optimizers" zoals jullie hebben. Of misschien toch de moderne equivalenten van het oeroude spul wat Polder PV nog steeds in gebruik heeft (inefficiënte, achterhaalde OK4E-100 omvormertjes): de micro-omvormers die per paneel de DC stroom omzetten. Het kan best zijn dat voor specifieke situaties andere oplossingen als optimaal zullen gelden, maar dat moet zich allemaal in de praktijk nog echt gaan bewijzen (goed meten is zweten, en in Nederland wordt zelden professioneel gemeten). Voor de "mening" van de natuurlijk bevooroordeelde producent zelf, zie hier.

Polder PV is natuurlijk best wel jaloers op al dat mooie monitoring spul, wat, net als de OK4 software al jaren doet, modules per stuk kan uitlezen. De numerieke en grafische uitwerking van de data van Polder PV moet echter nog steeds met de hand geschieden. Maar goed, dat is dan ook technologie van een decennium geleden. Dat is onvergelijkbaar met de sexy interfaces die nu beschikbaar zijn voor Henk en Ingrid met zonnestroom wensen. Wet van de remmende voorsprong, zullen we maar zeggen, de webmaster van Polder PV "lijdt" in stilte...

** Volgens de producent zelf zijn er medio 2012 al 1 miljoen van hun "power optimizers" naar 30 landen verscheept, dus het is al beslist geen kleine producent meer.

Veel plezier van jullie mooie installatie met interessant bovenmatig "mediterraan tintje" (module producent en technologie power optimizers o.a. ontwikkeld in Israël). Ik hoop natuurlijk stiekem dat in Utrecht die prognose van 880 kWh/kWp.jaar ver overschreden zal gaan worden. Keep us posted over de harde resultaten. Want dat zijn de enige die (mogen) "tellen"!

Nagekomen:

Wat betreft dat "weer type" display die Lex nastuurde: Dat is een geinig (interactief) "info gadget" van PVOutput.org. Correctie: weertype wordt ingegeven door de systeem eigenaar (is natuurlijk beetje subjectief). Van "fine" (onbewolkt) via "mostly cloudy" (meestal bewolkt) tot "showers" (regenbuien), en zelfs een optie "snow" (inkoppertje, nog even paar maandjes wachten...). Er is ook nog een optie "Not Sure". Hollands weer is nogal grillig, dus ik ben benieuwd wanneer Lex uit dat vaatje zal gaan tappen...


7 september 2012: Beter laat dan nooit: Zonne-Energie bij Fam. Haanappel (Nootdorp, ZH).

Die titel slaat op mij (webmaster Polder PV), want de mail van de familie Haanappel heb ik uit mijn achterstallige vakantie mailbox gehaald, en die was al van ... 16 juni 2012. Daarvoor duizendmaal excuses! Helaas waren we toen op vakantie, bij terugkomst werd ik helemaal ondergesneeuwd in talloze andere zaken, dus de "Haanappel mail" verdween ongemerkt in wat stoffige nesten. Totdat ik hem weer vond, dus nu even direct rechtzetten geblazen. Daarom nu kort het woord aan Sander Haanappel, die trouwens de PV-installatie met SDE (2010) subsidie, en de zonnecollector met de tijdelijke, al rap weer afgeserveerde "duurzame warmte subsidieregeling" van Agentschap NL heeft aangelegd. En er dus meteen maar een enorm verduurzamings-offensief van heeft gemaakt.

Sander H.:

"Jaarlijks had ik een energierekening van ± € 4.000. Rekening houdend met het uitgangspunt dat de energieprijzen bleven stijgen, was mijn doel onze toekomstige jaarrekeningen te halveren. In 2009 was mijn stroomverbruik 9.860 kWh en mijn gasverbruik was 2.575 m³. Ik was erg benieuwd of het financieel rendabel was om alternatieve energiebronnen toe te passen en zo veel mogelijk onafhankelijk te worden van de prijsstijgingen van energie.

In oktober 2010 zijn bij ons 18 zonnepanelen van elk 280 Wp (5.040 Wp), een zonneboiler met vijf vacuüm heatpipe rekken en een CV-haard geïnstalleerd t.w.v. € 32.000. Voor de zonneboiler heb ik € 1.500,- subsidie ontvangen en voor de zonnepanelen ontvang ik maandelijks € 41,- gedurende 15 jaar (ik had voor 3.000 Wp subsidie aangevraagd). In 2011 hebben we nog maar 3.709 kWh verbruikt en 1.955 m³ aan gas. Onze jaarrekening is daardoor enorm omlaag gegaan naar € 1.929 en dat is dus meer dan de helft gedaald! Rekening houdend met de prijsstijgingen van energie en vanwege de subsidie denk ik binnen maximaal 8 jaar alles terugverdiend te hebben.


Trotse eigenaar van een zonne-energie power centrale -
duurzame elektriciteit en duurzame warmte (m.b.v. vacuüm collector buizen) in een.

Foto © Sander Haanappel

In de Telegraaf van 13 juni 2012 stond een artikel over zonne-energie. Ik heb een scan van het artikel uit die Telegraaf ook op mijn blogspot gezet. Rechtsboven kun je op het plaatje klikken en dan inzoomen:

http://zonne-energie-haanappel.blogspot.nl

In ieder geval veel succes met jullie site en wellicht zien of spreken we elkaar nog wel eens.

Met vriendelijke groet,

Sander Haanappel"

Commentaar Polder PV:
Sorry voor de late post, en in ieder geval veel succes met de genoten inkomsten (of moet ik zeggen: "de - forse - vermeden uitgaven"?). Wat echte inkomsten betreft natuurlijk vooral die uit de SDE regeling. Die echter, i.t.t. de claim van Haanappel, natuurlijk geen "vaste waarde" betreffen, maar die per jaar afhangen van wat het Ministerie van EL&I "bevindt" dat de "gemiddelde stroomprijs in het voorafgaande jaar is geweest". (Mede) op basis daarvan wordt namelijk het elk jaar weer gewijzigde correctiebedrag van het basisbedrag afgetrokken (resultaat = "subsidie/kWh"). Als de stroomprijs die Haanappel betaalt structureel afwijkt van die "vermeende" gemiddelde marktprijs, en dat per jaar ook nog eens - onvoorspelbaar - kan verschillen, is er alleen achteraf iets zinnigs te zeggen over de echte "inkomsten uit de SDE subsidie". En niet op voorhand nauwkeurig te berekenen. Voor de "echte" tarief componenten, zowel die voor de voorschot bedragen, als - de enige relevante - de tot nu toe bekende definitieve kWh vergoedingen per jaar, zie mijn gedetailleerde SDE tarieven tabel.

Lees trouwens vooral de zeer interessante informatieve berichten op het blog van Haanappel. Diverse wetenswaardigheden over zijn duurzame avonturen zijn daar te vinden, enkele bespiegelingen over energieprijzen, subsidies, etc. En diverse reken exercities. Ook de eerlijke conclusies m.b.t. de duurzame warmte voorziening (resultaten vallen blijkbaar tegen, zeker gezien het resterende gasverbruik) zou ik daar beslist bij meenemen (link hierboven). Er is ook nog een artikel uit een plaatselijke krant over hun duurzame offensief op Sander's blog te vinden.

Opbrengsten PV installatie
In 2011 zou Haanappel "volgens CertiQ" (??) met zijn op ongeveer ZOO gerichte platdak PV-installatie (link schema opstelling) slechts 890 kWh/kWp hebben gedraaid (dat is dus niet "procent van STC vermogen", zoals wel vaker fout wordt geïnterpreteerd, kWh/kWp is "de specifieke opbrengst"). Als dat getal "van CertiQ" (??) zou kloppen, is dat een relatief lage opbrengst, wat te wijten zou zijn aan een hellingshoek van 23 graden. Dat lijkt me sterk, dat kan nooit "het verschil" maken, want dat gaat om slechts geringe hoeveelheden. Bovendien claimt instralings-specialist Siderea.nl dat een relatief lage hellingshoek van 30 graden juist gunstig is, en dat ligt dicht bij de opstellingshoek bij Haanappel! Siderea.nl claimt voor onze regio voor het jaar 2011 een haalbare specifieke opbrengst van zelfs zo'n 956 kWh/kWp voor optimaal georiënteerde installaties en "slechts" 881 kWh/kWp voor "gemiddelde" oriëntatie. De ZOO oriëntatie met 23 graden hellingshoek bij fam. Haanappel kan echter beslist niet als "gemiddeld" worden gezien, maar eerder als "bijna optimaal". En dan komt hij met de CertiQ "opgave" (?) voor 2011 toch echt tekort.

In het kalenderjaar 2011 behaalden de 11 jaar oude 93 Wp modules bij Polder PV (hellingshoek 30 graden, ZZO), geschakeld op zeer inefficiënte (max 94% rendement voor nieuwe exemplaren) OK4E-100 omvormers een opbrengst van 907 kWh/kWp (337,4 kWh uit 0,372 kWp). Andere ook al hartstikke oude modules deden het echter nog beter: 108 Wp ZZO 909 kWh/kWp; 108 Wp Z 962 kWh/kWp. De Kyocera's (ZZW) zelfs 1.034 kWh/kWp. Het zou me verbazen als met recent gekochte modules in Nootdorp, ongeveer 12 kilometer ZZW van onze installatie gelegen, in een vergelijkbare zoninstralingszone, het systeem van Haanappel zoveel minder zou hebben "kunnen" opleveren. Misschien dat er eens extra kritisch naar de systeemopzet, bekabeling e.d. gekeken zou kunnen worden.

Overigens ging Haanappel in vroegere berekeningen van "CBS tarieven" uit. Dat is helaas niet correct als je het over terugverdientijden wilt hebben. Want die "tarieven" zijn volslagen kunstmatige verzamelingen van bij elkaar geraapte variabele en vaste tarief componenten. Waarbij er wel vastrechten transport in "de kWh prijs" worden opgenomen (sinds 1 januari 2009 in het geheel niet saldeerbaar!!!), echter geen BTW (wel degelijk saldeerbaar voor de variabele componenten!). Die vastrechten transport moeten uit die berekeningen worden geknikkerd, en de BTW over variabele posten er in opgenomen. Waarbij er door Polder PV gewezen wordt op het feit dat tot en met eind 2008 er wel een "variabele, dus saldeerbare" netbeheer component aanwezig is geweest (die oudere systemen dus ook moeten meenemen, zoals Polder PV dat ook al jaren doet, is echter niet van toepassing op de veel later aan het net gekoppelde installatie van Haanappel). Voor uitgebreide, nauwkeurig gedocumenteerde uitleg van mijn kritiek op de zeer vaak (meestal onbewust) misbruikte "CBS tabel", zie hier.

Veel plezier met de installaties, familie Haanappel!


13 mei 2012: 4 labelsprongen en drie maal zo weinig elektra verbruik - bij Hans Woessink in Twello (Gld).

Wederom een "offensief denkend en handelend" medeburger waarvoor zeer groot respect opgebracht dient te worden. Hans Woessink uit het Gelderse Twello (westelijk van de IJssel, tussen Apeldoorn en Deventer) brengt u zijn verhaal, inclusief een bijdrage over zijn zelf op het dak gelegde 2,1 kWp PV-installatie (20 graden oost van zuid):

"Beste Peter,

Bijgaand wil ik mij aanmelden voor de Newbee-pagina. Het is een late melding aangezien "ze" inmiddels een jaar op het dak liggen, echter gevolg hiervan is dat ik gelijk de eerste jaar opbrengsten kan doorgeven.

1. PV-panelen

Hoe het idee ontstond
Sinds 2009 ben ik door mijn werk als financiëel verantwoordelijke bij een installatiebedrijf gevangen door het duurzaamheidsvirus. In februari 2010 heb ik mij dan ook in laten schrijven voor de SDE-subsidie zonne-energie.

SDE-subsidie gehonoreerd
Tot mijn verbazing werden we ingeloot, hiervan kregen wij op 22-4-2010 bericht van het Agentschap NL. Dit betekende subsidie voor liefst 15 jaar.


^^^
PV-installatie voordat de schoorsteen (rechts) werd "aangepakt".
Beide foto's in dit artikel © Hans Woessink

Pas in 2011 zijn we dan werkelijk begonnen met de aanschaf en installatie van de zonnepanelen. Dit vanwege geboorte van een kind en het niet in de herfst/winter willen plaatsen van de panelen. Het werden 10 panelen van Suntech STP210. Deze konden qua grootte precies tussen de dakkapel en dakgoot geplaatst worden, de nieuwere panelen STP230 waren hiervoor te groot geworden. Dit aangesloten op een Delta Solivia 2.5 omvormer. Zie bijgaande sheets voor de data. De panelen zijn geplaatst in 1 string.

Plaatsen panelen
Op Goede Vrijdag 2011 was het dan zover, de eerste van de 10 panelen werden door ons zelf gelegd. Zaterdag 23 april 2011 rond twee uur was de installatie compleet en werd de eerste opbrengst geregistreerd op de omvormer. De installatie was compleet. Ook de bekabeling tot aan de omvormer en tot aan de meterkast is door ons zelf aangelegd. Alleen het plaatsen van de teruglevermeter en aansluiten op een aparte groep heb ik door het installatiebedrijf laten uitvoeren. Dit beperkte de kosten aanzienlijk.

Inmiddels hebben wij de schoorsteen, welke zorgde voor een lichte schaduw op de onderste twee panelen, een kopje kleiner gemaakt, zodat er geen schaduw meer op de panelen valt. De afgelopen weken heb ik kunnen merken dat dit meer invloed heeft dan je verwacht. De enige schaduw die nu nog ontstaat is de schaduw van de dakkapel op het eind van de middag, dit is echter niet te voorkomen.


^^^
Schoorsteen (rechts) "koppie kleiner" gemaakt. De string kan nu het grootste deel van de dag op
maximaal haalbaar vermogen draaien (nu nog die dakkapel "ergens anders" neerzetten... ).

Inmiddels draait het systeem een jaar en kan ik aangeven welke opbrengst wij het afgelopen jaar hebben gegenereerd. Dit is 1.810 kWh geworden, hetgeen neerkomt op 862 kWh/kWp tussen april 2011 en april 2012. Zie bijgaand bestand voor de opbrengsten. Zoals je kunt zien ben ik van registratie per dag, terug gegaan naar registratie per week.

De eerste maanden was het meteen kassa door het mooie weer, we hadden ze op geen beter tijdstip kunnen leggen is mijn idee.

Ter info: De maandstanden plaats ik iedere maand op Sonnenertrag.eu
link:

http://www.zonnestroomopbrengst.eu/nl/twello/woessink/15963/17559.html


^^^
Screendump van spreadsheet van Hans - alles wordt netjes bijgehouden, inclusief
de "zelf verbruikte" hoeveelheid zonnestroom, en de netinvoeding (rechtsonder).
Ongeveer een derde van de totale opwek wordt in huis zelf geconsumeerd. In de
wintermaanden meer (tot wel 47% in december 2011).

De investeringskosten bedroegen € 6.664,00 (dit is voor aankoop, plaatsen en aanpassen meterkast). Conform het bijgevoegde overzicht zou de aanschaf in circa 8 jaar terugverdiend zijn met een rendement van 12% per jaar.

2. Maatwerkadvies

Gelijk met de subsidie aanvraag hebben wij een maatwerkadvies laten uitvoeren ter bepaling van het energielabel en andere investerings-/ besparingsmogelijkheden. Deze aanvraag en uitvoering is volledig gesubsidieerd.

Als uitkomst van dit maatwerkadvies hebben wij een Meer-Met-Minder premie laten vastleggen om een stimuleringspremie van € 300 tot € 750 te kunnen ontvangen bij verdere energiebesparing.

We hadden namelijk een energielabel F, volgens de eerste opname.
Door toepassing van de zonnepanelen en isolatie zouden wij in energielabel B terecht moeten kunnen komen.

3. Spouwmuurisolatie

Aangezien onze gemeente/provincie ook nog eens € 500,- beschikbaar stelde voor woningisolatie was het besluit voor toepassen van spouwmuurisolatie snel genomen.

We hebben onze muren laten volspuiten met zilverparels HR++ wat ons € 2.900,- kostte. Hiervan kregen wij middels de subsidies van € 750 en € 500 = € 1.250,- vergoed.

4. Samengevat

    Van energielabel F naar B

    Elektra van 2.900 kWh naar circa 1.000 kWh

    Gasverbruik van 2.300 m³ naar circa 1.400 m³

5. Toekomst

    Vervangen HR CV-ketel uit 1997.

    Eventueel vloerisolatie als gasverbruik toch hoger blijft dan verwacht.

    Elektra verder verminderen door toepassen spaarlampen, blokkers (slaapstand TV, etc.).

Toegevoegd door Hans:
Het salderen vindt bij (Vattenfall/)NUON niet "direct" plaats. Je krijgt 6 weken na de eindafrekening een aparte creditnota waarbij het teruggeleverde gecrediteerd wordt. Echter wel tegen de juiste tarieven, etc.

Hans heeft besloten naar een andere "leverancier" om te zien.

Commentaar Polder PV:
Ook hieraan valt weinig toe te voegen. De weg naar maximale duurzaamheid is al lang ingeslagen bij familie Woessink, en dat neemt niemand ze meer af. Respect! Als de labelsprong van "4 stuks" klopt, is dat een forse prestatie. Die, gezien alleen al de isolatie graad, en het aanzienlijk afgenomen gasverbruik (moet eigenlijk wel naar "graaddagen" equivalenten worden omgerekend om een betrouwbaar effect te kunnen vaststellen), er vet inhakt bij de energie nota. Met als zeer lucratieve kers op de taart een fors lagere stroom nota. Als we zouden uitgaan van een gasprijs van zo'n 60 cent/m³, en een gemiddelde stroomprijs van 22,7 cent/kWh, zou het verminderde energieverbruik in de gemeten periode al neerkomen op een vermeden uitgave post van dik 970 Euro in een jaar tijd. Daar kun je hele leuke dingen mee doen. Nog meer besparende maatregelen nemen, bijvoorbeeld...

NB: all-in investeringskosten voor de DHZ PV- installatie waren EUR 3,17/Wp. Dat lijkt aan de hoge kant, maar wel daarbij aantekenen dat de installatie vroeg in 2011 werd gekocht (de enorme prijs"val" vond vooral later plaats), en dat de meterkast aanpassing er bij zit. En ach, waarschijnlijk is de familie Woessink die eenmalige investering al lang weer vergeten. Met SDE subsidie (SDE 2010 "klein") keert Agentschap NL in 2012 in de voorschot bedragen maar liefst 25,6 Eurocent/kWh*, uit bovenop de standaard saldering die ook bij familie Woessink gewoon wordt uitgevoerd volgens Wet (grofweg nog eens een waarde van zo'n 22-23 Eurocent/kWh, afhankelijk van contractprijs). Dus dat komt vast allemaal wel goed...

* Wordt rond 1 april 2013 met terugwerkende kracht voor 2012 bijgesteld als de (vermeende) "gemiddelde prijs voor elektriciteit in de NL markt" bekend is geworden bij EL&I en de "definitieve correctiefactor" kan worden vastgesteld (verwachting: kleine wijziging)...


1 mei 2012: Rien Veldsink met 2 oriëntaties en lokaties, opgesplitst voor optimaal resultaat

Rien kenden we al van het leuke Movares inkoop actie artikel. Hier zijn persoonlijke PV-newbee bijdrage met aanvullingen.

"Mijn naam is Rien Veldsink, ik ben 31 jaren jong, woonachtig in Hardenberg (Overijssel) en ben sinds 3 maart 2011 de trotse bezitter van een 2.610 Wp zonnestroom systeem.


^^^
1e drie "sunteggies" liggen op het schuine dak.

Alle foto's in dit artikel © Rien Veldsink

6x Suntech 215 Wp (ZZW, hellingshoek 35 graden) + 6x Suntech 225 Wp (ZZO, hellingshoek 45 graden) + 4 Mastervolt Soladin 600. Dit in verband met de wens om i.v.m. schaduw vorming en verschillende dakhoeken en hellingen, 4 MPP-trackers te willen hebben om maximaal zonnestroom te kunnen oogsten.

Maar dat terzijde. Ik volg sinds januari 2011 je website www.polderpv.nl dan ook met zeer veel interesse. Ook 'lurk' ik regelmatig kennis van het GoT forum en natuurlijk de websites van Jeroen H. en M. Kleinman. Helaas ontbreekt het mij aan beschikbare tijd om een goede inhoudelijke bijdrage aan het GoT-forum te kunnen doen. [hier volgde in het oorspronkelijke bericht de verwijzing naar de geslaagde Movares actie; PPV]


^^^
Niet gestoord door het sombere weer: afronding van het schuine
dak systeem (2 ministrings elk naar een Soladin 600 omvormer).

Meer gegevens van de eigen installatie:

Saldering zonnestroom middels Ferrarismeter.

Monitoring zonnepanelen m.b.t. SunWatch 25: Mastervolt Datalogging zonnepanelen. Voorts logging middels Sunprofit (software van Minke Bergsma, zie Mijnzon.info). Koppeling Soladin/Laptop, middels Solget-USB volgens concept van Marcel Reinieren (zie zijn website Solar Power)."


^^^
Mooi plat dak plaatje. Twee rijen achter elkaar.
Let the Suntech's shine (with "Dutch" sunlight...)


^^^
... en daar gaat het allemaal naar toe: 4x ministring, elk naar een eigen Soladin 600
omvormer van Mastervolt. DC bekabeling zou nog wel naar "gekeken" kunnen worden
(liefst in mantelbuis, of anderszins goed bevestigd aan de muur).

Met dank aan de heer Veldsink voor zijn tweede - in dit geval persoonlijke - bijdrage aan de zonnestroom feestvreugde op Polder PV...


16 april 2012: Marcel van O. uit Gelders Alphen ongeneeslijk besmet met het zonnestroom virus: tweede set d'r bij.

Uit de e-mail van Marcel, met in de titel "nu uit het Land van Maas en Waal" ("zijn" Alphen ligt namelijk aan de Maas in Gelderland, zuidelijk van Tiel).

"Hoi Peter,

Zoals velen in Nederland en Belgie kom ik regelmatig op je site terecht. Het is smakelijk geschreven, en wat ik met je deel is de liefde voor moeder aarde. Zuinig zijn op wat je hebt.

Met in ons achterhoofd de kernramp in Japan, maakt helaas weer eens veel duidelijk. Benzineprijzen torenhoog. Wacht maar op de volgende verhoging bij de energie maatschappijen (1). Zoals jij het zo mooi zegt, NEEderland. Ons kabinet heeft er geen oren naar.

Ook wij willen graag een steentje bijdragen aan een milieubewust leven, naar alle redelijkheid. En een stukje onafhankelijker zijn.

We hebben een oudere woning. Uiteraard hebben we flink geisoleerd waar mogelijk was. Energie verslindende oude koelkasten en vriezers de deur uit gedaan. Een HR ketel hadden we al. Spaarlampen, en zelfs al de nodige LED-lampen. Zelfs een kleine moestuin maakt al vele jaren onderdeel uit van onze tuin. Het bewust worden van je energieverbruik levert de eerste winst op.

Met 2 opgroeiende kids van 16 en 18 jaar valt het natuurlijk niet mee om een heel laag energiegebruik te behalen. Maar ze beginnen de essentie van energie besparing wel te begrijpen. Hier hebben ze later zelf nog veel profijt van. Daar ben ik al erg blij om.


^^^
Display van de SMA SunnyBoy omvormer met een respectabele 1.046 Watt
momentaan vermogen op het display. Een mooie 81% van het STC vermogen
van de 6 Centrosolar modules.

Beide foto's in dit artikel © Marcel van Os

Afgelopen juni 2011 hebben we de knoop doorgehakt, en een systeem zonnepanelen op het dak (zuid) van de garage gelegd. 3 stuks Sharp monokristallijne panelen van 180 Wp achter een Soladin 600. Binnen een dag had ik alles zelf gemonteerd. Mooi om te zien dat er zelfs wordt teruggeleverd. Ik heb helaas geen Ferraris meter, maar heb door Liander een teruglevermeter laten monteren. Nu heb ik tevens een schriftelijk document dat ik mag salderen (2).

Het zonnevirus heeft mij sindsdien ook besmet.

Ik heb ook de balen van de grote energiereuzen en de anti groenen in Den Haag, en wil zuinig zijn op moeder aarde. De particulieren moeten de achterstand die NEEderland heeft recht trekken, denk ik.

Ik heb zaterdag 24 maart een mooie set Duitse polykristallijne panelen van Centrosolar aan het net gehangen. 6 stuks van 215 Wp met een SMA Sunnyboy 1200 omvormer.

Ik viel met de neus in de boter met het weer. De vrijdag ervoor had ik het systeem geïnstalleerd op het schuine dak van de garage. Om half 11 's morgens ging de Sunnyboy aan het net...

Na wat geflikker op de Sunnyboy en spanning bij mij (heb ik wel alles goed aangesloten?) begon eventjes later het rode kastje de kWh-tjes te leveren. Adembenemend, wat een power. Het werd tevens de topweek qua produktie sinds mijn korte bestaan als energieleverancier. In totaal ligt er nu 1.830 Wp aan panelen te smeken om de gelijkstroom om te zetten in de bruikbare wisselstroom.


^^^
De complete installatie van Marcel. Mogelijk blijft het daar niet bij. Volgens mij bovenin de drie mono
Sharp modules met witte backfoil. Onderaan multikristallijne Centrosolar modules met zwarte
backfoil, en met drie i.p.v. de voorheen veel gebruikte 2 "busbars" per cellenrij.

Helaas is april nog niet echt denderend qua zonneschijn. Wel ben ik een stukje onafhankelijker geworden van de grote graaiers.

Vandaag, 15 april draait het systeem 3 weken, en heeft al 90 kWh aan zonnestroom opgeleverd. Het eerder aangelegde deelsysteem van Sharp heeft in deze 3 weken bijna 38 kWh bij elkaar gesprokkeld. Niet slecht denk ik.

Ga zo door met je site, en vele zonnige dagen toegewenst aan alle panelen bezitters."

Marcel van Os

Alphen aan de Maas.

Commentaar Polder PV:

Mooie "doorstart installatie" van Marcel. Eerst klein beginnen. Gratis daarbij het bijna onontkoombare zonnestroom virus te pakken krijgen. En dan: doorpakken. Het gebeurt ontzettend veel bij PV-newbees, en ik wens iedereen dat gezonde virus toe. Ga zo door Marcel, je vindt wellicht vroeg of laat nog wel een gaatje op het dak. Of desnoods ga je witlof kweken in een kasje waarop een of twee nieuwe modules passen...

Wel nog twee opmerkingen, gemarkeerd in de tekst:

(1) Dat moeten we nog gaan zien, van die stijgende energie prijzen. Vastrechten blijven beslist omhoog schieten vanwege netbeheerders wier grenzeloze hebzucht niet gestopt lijkt te kunnen worden (en we hebben al zo'n absurde vastrecht "load" vanwege die ongrijpbare graaiers...). De kWh prijs echter is absoluut niet zeker van dat daar veel aan zal gaan veranderen. De gemiddelde stijging was maar 3,2 procent per jaar bij Vattenfall/NUON sinds de liberalisering, met ook zelfs een periode van lichte prijsdalingen (uitgebreide verantwoording in mijn artikel van 25 december 2011). Er worden gewoon kolen- (en gas-) centrales bijgebouwd en geen hond in Den Haag lijkt van plan de energie molochs te stoppen. We hebben een stroomoverschot, en dat gaat nog veel erger worden. Bovendien is een crisis niet "bevorderlijk" voor stroom consumptie hors categorie (wat trouwens een zeer goede zaak is bezien vanuit duurzaamheid en leefbaarheid, een aanzienlijk deel van onze longen kapot makende emissies wordt immers door de elektriciteits-sector [en de transport sector] veroorzaakt...). M.a.w.: reken jezelf niet "rijk" noch "arm" waar het de regelmatig bij elkaar gefantaseerde "prijsstijging" van het (voor iedereen weer verschillende) kWh tarief betreft.

(2) Salderen is wettelijk verplicht, en geen enkel "document" van wat voor "partij" dan ook kan daar ook maar een jota aan veranderen. De energieleverancier en de netbeheerder zijn wettelijk gebonden. Al worden er helaas, vanwege krankzinnig ontoereikende, mistige, en onduidelijke wetgeving wel eens "eigen interpretaties" aan "de exacte wijze van salderen" opgehangen. Alleen rechters kunnen over eventuele onterecht gehanteerde methodieken bindende uitspraken doen. Helaas komt het vrijwel nooit tot rechtszaken omdat particulieren slechts een marginaal financieel belang hebben bij eventuele problemen met de saldering en een rechtszaak de meeste mensen afschrikt. De meeste particulieren "pikken" gewoon datgene wat de leverancier hen voor rekent. Ze snappen er meestal toch niets van. Tenzij ze een hele boerderij schuur vol hebben liggen, dan liggen die belangen "anders". De meeste Nederlanders mogen blij zijn als ze een klein systeempje van 3 kWp kunnen betalen, zonder vast invoedingstarief wat daar tegenover zou moeten staan (wat we nooit hebben gekregen, en wat slechts na het opheffen van het overbodige ministerie van EL&I "een politieke mogelijkheid" zou kunnen worden)...

In ieder geval is de conclusie dat je "zou mogen" salderen van Liander rabiate polderkolder. Ze hebben daar helemaal niks mee te maken, en kunnen jou al helemaal niet om wat voor reden dan ook het "salderings-recht" ontzeggen. Liander is zoals gebruikelijk hier weer van een hoge toren aan het blazen die is gebouwd op leem wat zijn beste tijd heeft gehad...

Maar laat je door dat alles niet misleiden: gewoon doorgaan met bouwen, en zonnestroom opwekken. En veel plezier met je installatie, beste Marcel!

Leuke nagekomen reactie van Marcel n.a.v. plaatsing van zijn Newbee verhaal (18 april 2012):

"Een collega van mij is nu ook overtuigd, en heeft een pakket besteld bij Zon Zoekt Dak. Dus hopelijk volgen er steeds meer."

Kijk, daar doen we het nu voor!


Zie verder deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 en deel 7 voor meer Nederlandse PV-newbees!

© 2012 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)