starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
small is beautiful
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

PV-newbees Nederland deel 4

Zie verder deel 1, deel 2, deel 3, deel 5, deel 6 en deel 7 (actueel)


Nieuwe, dappere, kleinschalige, duurzame decentrale opwekkers in de fossiele woestenij genaamd Nederland:

(op pagina 4:)
Gert Zeilstra (Hoofddorp) 1.140 + 1.560 = 2.700 Wp UPDATE!
Harold65's gezinsuitbreiding 1.050 + 1.140 = 2.190 Wp
Dutch John 4.070 netgekoppeld + 780 autonoom = 4.850 Wp <SDE> + DHZ windturbine 800 W + houtgas auto
L.J. Meuris Sittard (groot deel autonoom) 180 Wp
Willy Spronk in Varsseveld 3.290 Wp

Gerben Roest 1.980 Wp <SDE 2008>
Henk Hendriks in Haelen (tracker) 5.520 Wp
<SDE>
Huis In Lelystad 2.768 Wp + 3-voudige zonnecollector
Wilco van Oorschot 3.420 Wp
Richard Tobisch 1.110 Wp
Familie Konijn 29.040 Wp
[special]
Piet van Eggelen 3.600 Wp
<SDE 2008>

Subtotaal op deze pagina opgenomen NEWBEES: 60,648 kWp
hierbij opgeteld resultaten pagina 1 (60,858 kWp), pagina 2 (42,283 kWp), resp. pagina 3 (47,234 kWp) geeft 211,023 kWp. Dat is toch maar weer goed voor minimaal 179,4 MWh per jaar (bij verondersteld gemiddelde [door Siderea.nl betwijfelde] norm: 850 kWh/kWp cf. ECN) duurzaam opgewekte elektriciteit en vermeden netverliezen, hooggeschatte netbeheerders!

<SDE> zijn zonnestroom opwekkers die hopen om aanspraak te kunnen doen (of reeds hebben verkregen via "beschikking" van Agentschap NL/SenterNovem) op de extreem bureaucratische, onzekere en zeeën tijd vretende Nederlandse SDE regeling.


27 juni 2011: Onverwacht, toch "gekregen", en beter dan prognose: 1,14 kWp bij Gert Zeilstra (Hoofddorp).

Zie ook update onderaan! >> 2,7 kWp (7 aug. 2012)

"Hoi Peter,

Ik wilde me nu eindelijk toch aanmelden bij je rubriek PV newbee, hoewel ik me niet echt een newbee voel. Zeker op technisch gebied weet ik aardig wat van zonne energie af.

Ik was al zo'n 3 jaar geïnteresseerd in energie opwerking d.m.v. zonnecellen. Ik heb aardig wat artikelen op de verschillende websites doorgelezen, waaronder die van jou en van Floris Wouterlood. Maar de prijzen hielden mij steeds tegen, mede gezien het feit dat de subsidies steeds warriger werden.

Maar met een gezin met 3 jonge volwassenen en een elektrisch energie verbruik van 8.500 kWh per jaar (kinderen hebben meestal PC + TV + radio aan, en dat toch zeker 10 uur per dag, en dan ook nog de enorme bergen was, die er door heen gaan). Dus ik weet waar die energie blijft.

Maar om op de zonnepanelen terug te komen. Vorig jaar had mijn gemeente (Haarlemmermeer) weer een Subsidie Aktie waarbij je 1,75 Euro per Wattpiek aan aanschaf subsidie kon krijgen met een max. van 1.500 Euro per aanvraag (860 Wp). Helaas was het 200.000 Euro tellende potje snel leeg. Dus ging mijn plan de kast weer in. Echter, in september las ik dat de gemeente nog een keer 200.000 Euro in dat potje gestort had... Dus toch maar een aanvraag ingediend en tot mijn grote verbazing kwam ik in aanmerking voor de 1.500 Euro. Resultaat was dat ik per 21 november 2010 een set zonnepanelen met een vermogen van 1.140 Wp op het dak heb liggen.

Lokatie: Hoofddorp (Haarlemmermeer, Noord Holland).
Oriëntatie: 225 graden (1); hellingshoek van het dak: 40 graden. Volgens de standaard berekening zou dit 912 kWh per jaar gaan opleveren (2).

Maar gezien alle verhalen ben ik uitgegaan van een opbrengst 1.008 kWh. Plaatsen en het aansluiten is in eigen beheer gedaan.

^^^
Foto van het geïnstalleerde systeem met 6 monokristallijne WanXiang Solar modules, boven in de nok van het dak.

Foto's © Gert Zeilstra, origineel op zijn website (waar nog meer foto's).

Ik probeer elke week via mijn Webpagina de opbrengst bij te houden.
Hierop staan ook wat foto's en het hele verhaal.

Tot nu toe gaat het heel voorspoedig. Ik heb vanaf 1 januari tot en met 31 mei 2011 een positief saldo van 48 kWh op mijn prognose gehaald. Ondanks een mindere maand februari.

Ik heb geen SDE subsidie en de verrekening gaat via de "old" Ferrarismeter, die op zonnige dagen vrolijk terugdraait.

Met vriendelijke groeten,"

Gert Zeilstra

Commentaar PPV:

Gefeliciteerd Gert, fijn dat in de polder met een van de grootste vervuilers van Nederland (Schiphol) ook duurzame mensen hun eigen plan trekken. Wel zou mijn advies zijn om (extra) zeer kritisch naar het verbruik van "de opgroeiende kinderen" te gaan kijken, want 8.500 kWh per jaar is echt veel. Dat moet beslist veel minder kunnen. Iemand bij wie je te rade zou kunnen gaan is Martin Kleinman, die van "zeer veel" naar "respectabel weinig" omlaag is gegaan bij zijn energie verbruiken (website). Wellicht een energierekening budget bijdrage van de pubers wegens overmatig (en hun eigen toekomst vernielend) stroom verbruik, als incentive? Dit terzijde, succes met de panelen en het verder verduurzamen van het huishouden. Nog 2 punten:

(1) Volgens Gert's eigen site zouden zijn modules op zuidoost zijn gericht. Er zijn verschillende "methodes" in omloop voor de bepaling van het "azimuth" van de zon. Soms wordt uitgegaan van het noorden (nul graden), en dan kloksgewijs door gerekend. Dan is zuid 180 graden (t.o.v. noord), oost 90 graden, zuidoost 135 graden, en zuidwest 225 graden t.o.v. noord. Volgens het handboek "Planning & Installing Photovoltaic Systems" van DGS/Earthscan (2010) zou het azimuth alfa voor zuid op 0 gesteld dienen te worden, afwijkingen in oostelijke richting met een negatief symbool, en in westelijke richting met een positief symbool moeten worden aangegeven. Dat zou betekenen dat bij Gert's zuidoostelijke oriëntatie volgens die richtlijn van een azimuth - 45 graden (t.o.v. zuid) gesproken zou moeten worden.

(2) Onbekend is wat de "standaard berekening" zou zijn die Gert hier hanteert. Want bij een installatie van 1,14 kWp en genoemde bepaald niet ongunstige installatie omstandigheden, in een van de zonnigste provincies van Nederland, zou Gert dan uitgaan van een specifieke opbrengst van slechts 912/1,14 = 800 kWh/kWp.jaar. Dat is zelfs met zijn ZO gerichte systeem beslist veel te laag geschat. Volgens het nauwkeurig aan praktijk situaties geijkte model van Siderea.nl kan Gert rekenen op minimaal zo'n 900 kWh/kWp.jaar bij weinig beschaduwing: een zuid opstelling in Noord Holland heeft volgens prognose Siderea.nl tussen 907 ("gemiddeld" systeem met beschaduwings-effecten) en 979 kWh/kWp.jaar ("optimaal" systeem met vrijwel geen schaduw effecten) in potentie kunnen halen in 2004-2009. Gert zal vrijwel geen schaduw problemen kennen (mogelijk in de vroege ochtenduren bij laagstaande zon, vanwege de 2 pijpjes aan de oostrand, maar dan alleen geldend voor een van de twee omvormers), en moet dus denk ik zeker in de buurt van de 925 kWh/kWp.jaar kunnen komen bij zuid oriëntatie. De bekende instralingsschijf geeft voor een ZO opstelling en hellingshoek van 40 graden tussen de 90 en 95% van maximaal haalbare zoninstraling. 0,925 x 925 = 856 kWh/kWp.jaar. Gezien Gert's eigen inschatting van een opbrengst van 1.008 kWh/jaar rekent hij inmiddels zelf met een specifieke jaaropbrengst van 884 kWh/kWp.jaar. Het is goed mogelijk dat hij dat kan gaan halen, gezien de opbrengsten van diverse goed aangelegde installaties in zijn provincie (zie ook Sonnenertrag opbrengsten).

Datasheet WanXiang Solar monokristallijne 235 Wp modules, volgens leverancier Solarmodules.nl: deze link. Voor website van de Chinese producent uit Hangzou zie deze link. NB: opgegeven is een jaarproductie capaciteit van 30 MWp, wat voor een Chinees bedrijf uitzonderlijk laag is, zelfs het "kleine" Nederlandse Solland Solar zit al jaren met een cel productie capaciteit van 170 MWp. Er wordt wel gerept van expansie tot 100 MW wat juli dit jaar zijn beslag zou moeten hebben gekregen (alle producten, dus cellen en modules).
Omvormers gebruikt door Gert: 2 maal Soladin600 (Mastervolt).


Update - van 1,14 naar 2,7 kWp

Ook Gert behoort tot het ongeneeslijke slag mensen wat bevangen is door de voortwoekerende, virulente zonnestroom koorts. Tijd voor een update (7 augustus 2012):

"Hoi Peter,

Hierbij nog een mailtje omdat bij ons ook het zonne-energie virus rondwaart.

Door de steeds maar dalende zonnepanelen prijzen en oplopende energiekosten werden de laatste drempels weggenomen. Tja, ik moet ook op de centjes letten. Ook heeft een terugdraaiende Ferraris meter een hoog W.A.F.* gehalte. Waardoor mijn echtgenote ook steeds positiever werd over mijn zonne energie hobby.

Daarbij komt dat steeds meer vrienden en collega's op de hoogte zijn van mijn "hobby" en ze mij inmiddels als een expert zien in deze techniek.

Dus regelmatig gaat het tijdens verjaardagen en gezellige avondjes ook over opbrengsten en technische snufjes. Mede hierdoor zijn er reeds 4 mensen aan een installatie geholpen. In totaal toch weer 12,4 kWp erbij en er staat er nog een in de steigers (1,95 kWp).

Maar dat terzijde, ik wilde dus ook uitbreiden. Ik had echter weinig ruimte over op het dak. Dat was nog een hele puzzel, ik zou er 6 panelen van 260 Wp, type HJM 260, bij plaatsen.

Dat betekende een rij van 3 panelen in landscape onder mijn dakkapel en 3 panelen in portrait erboven. Deze werden aangesloten op een Chint 1,5 CPS SC1.5 KTL omvormer. Dit hield wel in dat 4 van de bestaande panelen ergens anders heen moesten.

We hebben 1 van de oude modules op de dakkapel gelegd, onder een hoek van 12 graden. Dit gaat wel ten koste van de opbrengst, vooral in de winter, maar je moet wat.

De andere 3 zijn aan de andere kant van het dak geplaatst, op de daar aanwezige dakkapel, en georiënteerd op 150 graden onder een hoek van 20 graden.

De nieuwe panelen konden onder de "subsidie" regeling van 2 juli 2012 (niet veel, 15% korting op de "hardware") worden meegenomen. Daarom heb ik toch maar een maandje gewacht met het bestellen van de materialen.

Na de "moeizame" en frustrerende Subsidie-aanvraag (na 2 dagen tevergeefs geprobeerd de aanvraag elektronisch aan te melden) heb ik deze vervolgens via de alternatieve "mail" route verstuurd. Daarop heb ik de gewenste spullen besteld, welke zeer snel, al op 10 juli, werden afgeleverd. De zonnepanelen en de Clickfit rail kwamen bij Sun-Solar vandaan; de Chint inverter heb ik bij Zaanzon besteld.

En kijk eens aan, op 18 juli reeds een brief van Agentschap NL gekregen, met daarin het bericht dat de door mij aangevraagde "subsidie" was toegekend.

Op 21 juli 2012 zijn mijn broer en ik (we zijn handige "harry's") weer het dak op gegaan met als resultaat het uitgebreide systeem op de foto's.


De 2 panelen rechtsboven liggen iets lager op het schuine dak zodat de schaduw van de bovenste pijp eerder verdwijnt.


3 "oude" panelen verplaatst naar dakkapel achterzijde

Natuurlijk heb ik ook de flashdata van deze panelen gehad van Sun-Solar. In totaal is het nieuwe systeem geen 1.560, maar zelfs 1.570 Wp (alle panelen hebben een positieve tolerantie op het vermogen).

PS. De tweede PV-installatie van 1.560 Wp heeft mij in totaal 2.384 Euro gekost, resulterend in EUR 1,53/Wp. Na aftrek van de verkregen subsidie (EUR 327,15) bleef er een bedrag over van, afgerond, 2.057 Euro => EUR 1,50/Wp.

Groetjes uit Hoofddorp en mag de zon maar veel schijnen."

Gert Zeilstra

* Wife Acceptance Factor (of andere variant)

Commentaar PPV:

Uitbreiding van 1,14 kWp naar 2,7 kWp. Of eigenlijk, als we de flashdata in beschouwing nemen, zelfs 2,71 kWp.

Er heerst een gevaarlijke, zeer besmettelijke ziekte in Nederland. Zonnestroom koorts. Moet het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport misschien worden ingelicht?

Sun-solar.nl (panelen leverancier)
Zaanzon.nl (omvormer leverancier)

HJ Solar.cn (Hengji PV-Tech Energy Co., Ltd.)
Chintpower.com (info omvormers)
Clickfit.nl


24 mei 2011: Origineelste PV-newbee aankondiging - Harold65's kersverse PV-dochter groeit als kool...

N.B.: Deze bijdrage is door de webmaster van Polder PV zelf opgenomen op basis van Harold65 zijn post op GoT, want hij is gewoon te leuk om te negeren.

Gathering Tweakers onderdeel Duurzame Energie (tijdens het schrijven van dit bericht het enorm uitgebreide deel 18) is het Nederlandse forum om bij te blijven met zeer actuele discussies over decentrale opwekking van duurzame energie in Nederland. Met name op het vlak van zonnestroom panelen, zonneboilers, warmte terugwin systemen, en talloze andere al dan niet voor particulieren "bereikbare" oplossingen als isolatie, besparing, meten, en wat al niet meer. Het zonnestroom virus is op dit forum heftig bezig menig nieuw (en bestaand) bezoeker te besmetten. En als je eenmaal bent besmet, houdt "het" niet meer op. Tot het dak vol is.

"Het" overkwam ook ene Harold65 uit Zevenaar, die met zijn eerste monokristallijne setje (6x 175 Wp JYM175 van Chinese leverancier Goyou Jinyang Engineering Lamps Co., Ltd., met Steca500) al leuk bezig was. De Chinese zoonlief werd vol liefde omarmd in het gelukkige gezin. Maar zijn tweede setje van 6x 190 Wp (Jiangsu KingSun Solar Power Technology Co., Ltd., zelfde omvormers) maakte hij met een wel zeer byzondere en hartverwarmende aankondiging wereldkundig. Waarvoor wat mij betreft door Verhagen (EL&I) een trofee uitgereikt mag gaan worden. Originaliteits-prijs!

Harold65:

"Dolgelukkig zijn wij met de geboorte van ons tweede setje zonnestroompanelen!

We noemen haar 'boven de dakkapel'.
Op 23 mei om 18.33 zag de set het lichtnet.
Setje 2 weegt 1.140 Wp en is daarmee net iets zwaarder dan haar broertje 'onder de dakkapel' van bijna 2 jaar oud.
Foto's van de bevalling zijn hier te vinden.

ps. Beide setjes rusten van zonsondergang tot zonsopgang ."



^^^
De eerste boreling 'onder de dakkapel' is al hard op weg naar de puberteit. Of het witte scherm van de rechter dakkapel bewust zo gekozen is om extra levensenergie uit zoonlief te peuren is niet duidelijk...

Beide foto's © Harold65, foto onderschriften van Polder PV.
^^^
Kersverse gezinsuitbreiding - dochterlief van 1,14 kilowattpiek schoon aan de haak heeft er zin in, in het stralende voorjaar waarin alles tot volle bloei komt...

Harold65 en partner: van harte gefeliciteerd met de nieuwe boreling. Dat ze jullie maar veel levensgeluk mag gaan brengen, zelfs in de aankomende puberteit van zoonlief die al wat jaartjes ouder is...

https://picasaweb.google.com/harold65/Zonnepanelen (eerste "kindje" - zoonlief, 1,05 kWp)
https://picasaweb.google.com/harold65/Set2 (tweede "kindje"- dochterlief, 1,14 kWp, leuke foto reportage met begeleidende tekst...)
https://picasaweb.google.com/harold65 (meer "Harold65", de vader, meetbeest Arduino, oogjes voor op de Ferraris- en gas meter, en meer leuks)
http://www.zonnestroomopbrengst.eu/de/zevenaar/harold65/7371/7547.html (opbrengsten te volgen op Sonnenertrag)


28 april 2011: Op houtgas rijdende oost-Brabander Dutch-John meest verliefd op het autonome systeem - getypt op wind- en zonnestroom...

Hij "hing" al een tijdje in de lucht, en recent heeft hij zich aangemeld bij Polder PV. Dutch-John, bekend van o.a. het Ecologie en energie forum, presenteerde zijn fraaie "dubbel" systeem op geheel eigen wijze. Na toezending van hoger resolutie foto's kan hij "los". Hier is Deejay:

"Hallo Peter,

Als je nog eens afzakt naar noord-oost Brabant, kom dan aan voor een bak koffie en een blik op onze stroomopwekkers. Je weet misschien dat ik een echte hout-man ben en ook daarvan stroom kan maken, maar panelen op het dak is toch wel een lekker luie manier van stroom draaien.

^^^
Fraaie oude boerderij met tweeledig dak in NO Brabant, een groot deel van het minst sterk hellende bovenste segment gevuld met een 4,07 kWp SDE installatie met Sharp zonnepanelen (rechts), en apart, links vooraan liggend, het 780 Wp setje met 4 Chaori modules.

Alle foto's in dit artikel © Dutch John, foto bijschriften van Polder PV.

Sinds oktober 2010 is onze 4.070 Wp installatie actief. 22 monokristallijne Sharps, een Delta Solivia omvormer en Schletter montage systeem. Ik heb de rijen niet tegen elkaar geplaatst teneinde een betere koeling te krijgen. Ik weet nog niet of het werkt, maar baat het niet, dan schaadt het niet. We hebben ze zelf geplaatst met een hoogwerker. SDE en een gemeentelijke subsidie. Ik moet nog een boom toppen, die in het voor- en najaar schaduw werpt. Ik zie nu een deuk in de dagpiek.

^^^
Detail opname van het dak met strak gelegde geglazuurde dakpannen, links het setje van 4 Chaori modules, en rechts een deel van de monokristallijne Sharp installatie, waarvan de twee rijen bewust met een opening zijn gescheiden door Dutch John om de modules maximaal aan de verkoelende lucht bloot te stellen. Het is ook de installatie waarop duidelijk de veroorzaker van de "deuk in de dagpiek" is te zien. Schaduw van een boom, iets wat je liever niet wilt hebben, zelfs niet op een SDE systeem met zeer lucratieve Staats-subsidie per kWh bovenop de wettelijk verplichte (doch in Wet zeer slecht gedefinieerde) saldering...


^^^
De Delta Solivia 3,3 omvormer voor de 4,07 kWp SDE installatie.

Het is een mooi systeem, maar ik heb eigenlijk meer met m'n onlangs operationele autonome installatie. Die omvat:

  • 4 Chaori 72 cells 195 Wp panelen [780 Wp].
  • Eigenbouw 800 W windturbine.
  • 600 Ah 24 V accu systeem (breidt nog langzaam uit met goede gebruikte semitracties uit vrachtauto's).
  • Regelkast met spanningsregelaars, 2.000 W omvormer, oude kWh meter en een groepenkastje.
  • Nog in aanbouw: de grasmaaier op houtgas die een vrachtauto dynamo krijgt, als derde voedingsbron voor het accupakket.

<<<
Zelfbouw wind turbine (met 4 tui-draden) als niet wijd verbreide extra stroom mix verduurzamer in het huishouden van Dutch John.

Vooral weggelegd voor mensen in een landelijke omgeving die volop niet turbulente wind kunnen vangen (zoals in deze situatie). In een stedelijke omgeving met veel verstorende bebouwing rond het apparaat leveren dit soort turbines weinig op, zelfs als ze op een behoorlijk lange mast staan (o.a. onderzoek Sunergy in Rijswijk, en de bekend geworden Schoondijke praktijk test van kleine windturbines).

Het geheel voedt de groep van ons voorhuis, waar de meeste kleine verbruikers staan die vragen om een pure sinus. Zo typ ik dit nu op zon en wind. Voor de panelen is mij de gemeentelijke subsidie toegezegd, maar de rest is uit eigen zak betaald. Terugverdientijd van alleen de materialen: richting 20 jaar. Tegen die tijd zijn de accu's vervangen, dus eerlijker is om te zeggen dat het nooit terugverdiend kan worden. Van de andere kant: wat is de terugverdientijd van een auto? Of een hobby? En als je elke 10 jaar een keer een langdurige stroomuitval krijgt en op deze manier de diepvries inhoud kunt redden, dan rekent het alweer anders. En ja, autonomie is natuurlijk wel kicken...

^^^
Een autonome set-up zoals je die zelden ziet in Nederland, nota bene zowel met zonnestroom als windstroom gevoed, en zo te zien met grote kennis van zaken gebouwd en mooi afgewerkt met kabelgoten e.d. Onderaan de grote vrachtwagen accu's, rechts in de afsluitbare regelkast een oude kWh meter voor het registreren van de opbrengsten in het autonome circuit, de blauwe kast is een 2 kW Phoenix inverter. Hier heeft een elektrotechniek liefhebber zijn slag geslagen met een puike autonome stroom leverende installatie.

De betreffende groep kan middels een omkeerschakelaar teruggezet worden op het net. Ik ben nu het aantal verbruikers aan het balanceren. Ik kom eigenlijk nog wat accu capaciteit tekort om een aantal zon- en windloze dagen te overbruggen. Ik wil de accu's niet steeds te ver ontladen om hun levensduur te behouden.

Het autonome systeem legt wel meteen de zwakke plek van zonnestroom en windstroom bloot: het opslag probleem. Een off-gridder moet leven met wat hem aangeboden wordt. Het vraagt wat inventiviteit en flexibiliteit, maar ook wij westerlingen zouden hiermee kunnen omgaan. Want dat zal moeten als elk westers dak voorzien is van panelen. Ik verwacht niet dat Noorwegen daar genoeg stuwmeer buffer voor paraat heeft.....

Groet,

Dutch John"

Website D.J.: http://woodgas.nl/

Commentaar Polder PV.

Totale systeem grootte netgekoppeld plus autonoom bij Dutch John: 4.850 Wp. Een respectabele installatie! Eigenlijk ben ik sprakeloos dat zoiets in Nederland mogelijk is. Een SDE systeem (met alle bureaucratische nooks and crannies) naast een autonome PV-installatie op dezelfde aansluiting. Petje af! Hiervoor heb je wel verstand van zaken nodig.

Duurzame mobiele revolutie op eigen wijze: met hout
En dan ook nog op houtgas stoken en je gazon met biogas maaien. Dutch John bouwde als zeldzame eenling gewoon zijn eigen houtvergasser om een Volvo aan te drijven, topsnelheid 120 km/uur. De Minister van Financiën floot zijn overvlijtige op accijns beluste ambtenaren terug en gaf na een aanvankelijk heftige tegenslag toch zijn zegen aan dit geweldige initiatief. Een project waar iedereen alleen maar U tegen kan zeggen. Met hoofdletter geschreven. Dutch John op zijn zeer lezenswaardige houtvergassing website: "Een huis bouwen is makkelijker dan een houtvergasser in elkaar zetten". Hij deed het toch, met enorm veel doorzettingsvermogen. Chapeau! De wonderen zijn de wereld nog niet uit. Dutch John: geweldig PV-systeem, en een memorabele, historische, gelukte poging tot verduurzaming van een automobiel. Als ik in de buurt ben met de (niet zelf gebouwde...) Biohummer® kom ik zeker eens een keer langs! Ook op biomassa aangedreven. Echter niet op hout, maar waarschijnlijk op een boterham biologische pindakaas...


19 maart 2011: Wie het kleine niet eert is het grote niet weert: op de autonome toer bij heer Meuris in Sittard.

Op Polder PV vindt u regelmatig projectbeschrijvingen van grote zonnestroom parken van vele (tientallen) MWp groot. Hoogste tijd voor weer een menselijker maat, op kleine schaal dus. Een hele leuke PV-newbee bijdrage kreeg ik van de heer Meuris uit het Limburgse Sittard, die een geweldig goed elektrotechnisch knutselaar blijkt te zijn, getuige zijn fascinerende weblog. De heer Meuris aan het woord:

"Ik heb met volle interesse enkele verhalen gelezen van al die mensen die zo lekker enthousiast bezig zijn met zonnecellen. Het is altijd een droom van mij geweest, ik heb echter niet de financiële middelen om zo'n projekt op te starten. Daarom heb ik het over een andere boeg gegooid: ik ben begonnen met "speelgoedpaneeltjes", en een kleine 12 Ah accu.

^^^
Oorspronkelijke set-up in Sittard, met o.a. 6 kleine amorf Si zonnepanelen van het Amerikaanse Velleman, een exemplaar uit UK, en een Rutland 405 mini windturbine, die het echter slecht bleek te doen (niet verbazingwekkend gezien de lage opstelling en gebouwen er omheen) en later werd verkocht. Na het verwijderen van de zonnepaneeltjes bleken er trouwens 3 defect te zijn.

Alle foto's in dit artikel © L.J. Meuris, Sittard;
foto bijschriften van Polder PV

De achterliggende gedachte: een 12 Volt netwerk door het hele huis om alle verlichting (12 Volt LED) en de kleine elektronica te voeden.

^^^
Laadstation set-up in Sittard. Rechts de accu, in het midden de Steca laadregelaar met meters, ernaast links oude verdeelkast met thermostaat (gaat nog vervangen worden), onderaan in het iets doorzichtige kastje met gele sticker de noodvoeding.
^^^
Detail van oude laadstation met in het hart een vorige, kleinere Steca PR1010 laadregelaar (inmiddels een PR3030), erboven meters voor stroom van de noodvoeding, accu spanning, en stroom niveau van de verbruikers.

De laatste maanden regelmatig uitgebreid en momenteel in de huidige situatie: 2 "echte" 90 Watt panelen op mijn afdakje, een PR3030 laadregelaar en een 75 Ah accu. Bijna alle verlichting in mijn huis en de diverse afzuigventilatoren draaien op dit 12 Volt netwerk. Op zomerse dagen hou ik veel energie over en kan ik eindelijk (voor mij althans) een GROTE stap gaan maken: terugvoeden in het net. Een van de 2 panelen ga ik van de installatie afkoppelen (alleen in de zomer) en aansluiten op een omvormer. Het begin is er. Enfin, kijkt U maar eens op mijn blog: daar staat alles vermeld met foto's.

http://www.meuris7qprojekt.blogspot.com

^^^
Nieuwe situatie met 2 90 Wp monokristallijne panelen van www.sun-solar.nl, en heel aparte bevestigings "hoekstukken". Voor veel mensen lijkt dit mogelijk een kleine bijdrage. Maar die mensen zou ik gaarne op de website van de heer Meuris wijzen: hier woont en werkt een bikkel die weet wat 'ie doet. Let the sun shine!

Misschien dat andere mensen hier ook interesse krijgen. Ik heb al eens contact gehad met iemand die dit ook gaat toepassen in zijn nieuw te bouwen huis...

Ik zal de komende weken alles eens gaan doorlezen..."

Met vriendelijke groeten,
L.J. Meuris, Sittard

Commentaar Polder PV.

Klein maar fijn, en een moedige en zeer gelukte poging om het huishouden te verduurzamen op overzichtelijke en grondige wijze. De heer Meuris heeft een uitgebreid, door een elektriciën inmiddels goedgekeurd 12 Volt "semi-autonoom" en goed beveiligd huis netwerk opgebouwd rond een accu systeem met oplader. Waarin diverse ventilatoren zijn opgenomen, oplaadpunten voor computers en telefoons, tuinverlichting, LED verlichting, noodverlichting voor de kinder slaapkamers, en wat al niet. Hij heeft met zijn twee nieuwe monokristallijne zonnepanelen nu al een overschot wat in de zomer het net op kan (op 16 maart was er 75% laadstroom over volgens de website). Groot respect hiervoor, en een bewijs voor het feit dat zonnestroom voor iedereen een issue is en kan zijn: van superklein, tot supergroot. Doet u ook mee?

Meneer Meuris: hartelijk dank voor deze erg leuke en respectvolle bijdrage!


10 maart 2011: Willy Spronk met fraaie 3,29 kWp Kyocera installatie op Kalzip® dak in Varsseveld.

Vanuit Varsseveld kreeg ik (na de heer Wieggers, die zich al lang geleden aanmeldde) een nieuwe installatie door, en wel van Willy Spronk, woonachtig in een prachtige nieuwbouw woning, en o.a. weer amateur met een eigen Davis Vantage Pro weerstationnetje wat (in de tuin) intensief wordt uitgelezen en waarvan de resultaten op het web worden gezet. Daar gaat beslist meer aan data bij komen, is de inschatting van Polder PV. Zonnige data! De heer Spronk:

"Beste Polder PV,

Op 8 maart 2011 is m'n zonnepaneel installatie eindelijk operationeel.

^^^
Overzicht van het "heel aparte" schuin staande PV-systeem op het scheve Kalzip® dak van de prachtige vrijstaande nieuwbouw woning van de familie Spronk. Mocht de familie "lust dazu" hebben, kunnen ze vast nog wel meer modules op dezelfde wijze kwijt op andere delen van dit dak...

Alle foto's in dit artikel © Willy Spronk, Varsseveld (Gld.)
(foto bijschriften van Polder PV)

In verband met een korte vakantie was de installatie op deze dagen gepland - de panelen stonden al 4 weken in m'n garage niets te doen.

Maar op de geplande dag kwam de leverancier met de rest van de materialen en kon het werk beginnen.

Omdat de leverancier nog geen ervaring had met het monteren op een Kalzip dak ging de eerste steun met de nodige moeite maar later ging het beter.

Al doende leert men en na een lange dag lagen alle 14 panelen op de plek en waren de DC kabels naar binnen gevoerd.

^^^
Fronius IG30 omvormer (Oostenrijks fabrikaat) met op het display een momentaan vermogen van 759 Watt. En ernaast de "eigen bruto productiemeter" (enkel draaischijf geval) voor het uitlezen van de totale AC opbrengst. Die de heer Spronk in ieder geval geen "meetdienst" á raison van € 30,60 per jaar kost bij Liander...

De volgende morgen weer verder en nu de meterkast aangepast en de omvormer geinstalleerd.

En net voor 12 uur begon het systeem stroom te maken.....

De installatie bestaat uit 14x Kyocera 235 Wp panelen dus totaal 3.290 Wp met een Fronius IG30 omvormer.

^^^
Display van het Arduino microcomputertje met enkele PV-systeem gegevens: actueel vermogen in Watt, de totale stroomproductie van de huidige dag tot en met het aflees moment (kWh), het vermoedelijk maximaal gemeten vermogen op die dag tot het aflees moment (hier in oorspronkelijke situatie ongelukkigerwijs uitgedrukt als "Wp", wat echter als "begrip" geen praktijk output vermogen is maar het onder STC eenmalig vastgestelde "geflashte" vermogen, dus liever "Wmax", is inmiddels gewijzigd). Tot slot de stroomproductie van de vorige dag in kWh.

Tevens is een "oude" Nuon kWh meter en een Finder 7E.23 kWh meter geinstalleerd om de productie in de gaten te houden.

Aan de puls uitgang van de Finder is een zelfbouw meter gehangen op basis van een Arduino microcomputer en die moet t.z.t. de informatie naar mijn webpagina sturen.

Ik heb hiervoor gekozen omdat het natuurlijk bijna geen stroom mag kosten om dit te realiseren.

Dit project is nog niet geheel af omdat het netwerkkaartje momenteel niet te leveren is, maar voor nu wordt de data op een SD kaartje gezet.


Magnifieke installatie (en mooie foto!). Let op schaduw van ventilatie pijpje.

De eerste dag was gelijk erg zonnig en tussen de start om 12 uur en de avond had het systeem er al 12,2 kWh uitgeperst en ook al 9 kWh op het teruglever telwerk laten zien.

Nu maar hopen op een 'Zonnig' jaar...."

Nagekomen:

  • Twee maal meegeloot bij het SDE maar beide keren afgewezen; geen gemeentelijke subsidie. Ergo: de heer Spronk behoort tot de categorie "superbikkel"!
  • Leverancier Zevenbergen Zonne-energie uit Aalten (eigenaar Martijn Zevenbergen heeft enkele jaren in Afrika gewerkt om in uithoeken mensen van energie te voorzien via zonnepanelen met een accu).
  • Systeem geleverd voor € 3,10/Wp (offertes liepen op tot wel € 4,34/Wp).
  • Dak pal zuid georiënteerd, hellingshoek ongeveer 32 graden, geen schaduw.

Willy Spronk
Varsseveld

Webpagina van Willy: www.wspronk.nl

Commentaar Polder PV:

Prachtige installatie op een voor veel Nederlanders "ongebruikelijk" metalen Kalzip® dak. Maar zo "vreemd" is zo'n dak al lang niet meer, zelfs niet in zonnestroom land. Er zijn al lang bevestigings-oplossingen voor, zoals de uitvinder van die metalen daken, het Hoogoven bedrijf Corus zelfs op hun eigen websites aangeeft. In hun geval enerzijds toepassing van dunnelaag triple-layer amorf Si cellen van UniSolar, zie product overzicht AluPlusSolar. En ten tweede uiteraard de "opdak" systeem toepassing genaamd SolarClad (zie aparte pagina). Het Duitse installatietechniek bedrijf MHHsolartechnik heeft bijvoorbeeld speciale klemmen voor dat soort "Blechfalz" daken met opstaande metalen randen. Zowel in ronde, als in rechte vorm (zie webpagina). In Duitsland zijn al de nodige voorbeelden van dit soort PV-toepassingen, in Nederland is het echter inderdaad zeldzaam. Mooi dat we nu een eerste duidelijk particulier praktijkvoorbeeld kennen in de vorm van de fraaie installatie van de heer Spronk!

Informatie:


6 maart 2011: Gerben Roest uit zonlicht-rijk Noordwijkerhout gaat voor "scherpe" SDE 2008 installatie.

Van mijn vele fietstochtjes in en in de buurt van Leiden weet ik dat er "een aardig aantal" (paar honderd) kleine PV-installaties uit de begintijd van de "commerciële uitrol" in de Nederlandse zonnestroom geschiedenis zijn (ik doel daarbij op de vaak uit 4-6 panelen bestaande Sunpower setjes van, o.a., NUON dochter Encore Advies, vanaf de eeuwwisseling). Gelukkig komt daar af en toe weer wat bij, al is het druppelsgewijs. Ditmaal eentje uit een van de zonrijkste gemeentes van Nederland, in de kustregion van de kop van Zuid-Holland (volgens de instralingskaart van het KNMI), Noordwijkerhout. En, zoals ik al vaker heb gezegd: wederom een van de vele nog onder SenterNovem beschikte installaties vallend onder de eerste SDE regeling, uit 2008 dus. Er gaan daar vast nog heel wat meer van komen, is de inschatting van Polder PV. Gerben: kom er maar in!

"Hallo Peter,

Ik wil mijn installatie aanmelden bij Polder PV. Het zijn 11 stuks 180 Wp Sharp panelen geworden, gekocht bij SolarNRG.

Het plaatsen ging niet in één keer goed, de panelen die ik voor ogen had bleken niet te passen. Dit kwam door een verkeerde inschatting mijnerzijds van m'n beschikbare dakoppervlak. Vlakbij m'n schoorsteen kon geen paneel, en bovendien waren de Sharp 235's te hoog zodat ze EN te dichtbij de nok van m'n dak zouden komen (bovenste rij, windgevoeligheid) EN te laag over m'n dakgoot zouden hangen (onderste rij). Dus i.p.v. 12x 235 Wp is het 11x 180 Wp geworden.

^^^
Plaatsing van de - monokristallijne - Sharp modules bij Gerben boven en onderaan de brede dakkapel.

Alle foto's bij dit artikel © Gerben Roest, Noordwijkerhout
(foto bijschriften van Polder PV)

Er wordt omgevormd door een Sunny Boy 2100TL met Bluetooth module, die ik laat uitlezen door een Sunny Beam. Ik heb een aparte groep met een eigen bruto productiemeter. Dit is dezelfde meter als m'n gewone (1). Deze meters lees ik 's avonds uit, en overdag worden ze bekeken door de oogjes van twee Wattchers. De ene Wattcher laat dus de bruto opbrengst zien, de andere het huidige verbruik/teruglevering. Het is soms even onduidelijk of hij op plus of min staat, want hij registreert niet of m'n meter vooruit- of achteruit knippert.

Nog niet zo vaak gezien, maar vast ook bij steeds meer mensen in huis komend: een apart logging apparaatje genaamd de "Wattcher". Wat zowel "verbruik" blijkt te kunnen meten als "productie" (van zonnepanelen), door koppeling met een elektronisch oog wat lichtpulsen genererende elektriciteitsmeters kan uitlezen. Gerben heeft er twee, een op de bruto productiemeter en een op de verbruiksmeter waar direct op wordt ingevoed (via de BPM).

Deze Wattcher geeft op het moment van de foto een gegenereerd zonnestroom vermogen van 200 Watt (AC) aan.
>>>

Ik heb SDE 2008 aangevraagd en toegewezen gekregen voor max. 2.999 Wp (2). Dit ga ik waarschijnlijk niet halen, ook omdat ik er toen vanuit ging dat er geen grote dakkapel om m'n dak zou komen. Ik heb nu 1.980 Wp, en kan tot september 2012 uitbreiden met nog wat panelen bovenop m'n dakkapel (misschien van die leuke SunPower 318's? (3)).

Ik moet zeggen dat het regelen van de hele SDE/Certiq handel redelijk soepel ging, ben op tijd begonnen en alles netjes in de juiste volgorde aangevraagd en na een maandje was 't allemaal rond. Wat ik er uiteindelijk aan overhoud is natuurlijk nog maar de vraag, maar we zien wel. (4)

^^^
Strak op 't dak, en weliswaar kleiner dan aanvankelijk gepland vanwege iets te krap bemeten benodigd module formaat. Maar op de dakkapel nog ruimte voor een stel krachtige modules, op te stellen onder een lage hellingshoek. In ieder geval weer: nu al zonnestroom bakken met een SDE 2008 beschikking startend in 2011. Kan nog steeds, tot in de herfst van 2012!

Ik lever terug aan Greenchoice, dus ik bespaar geen CO2 met m'n panelen (5), maar ik doe het vooral voor een lagere energierekening en omdat ik waarschijnlijk winst ga maken dankzij de SDE."

Gerben Roest
Noordwijkerhout

NB: Sonnenertrag ingave van Gerben (pseudoniem Egelantier3):

http://www.zonnestroomopbrengst.eu/nl/noordwijkerhout/egelantier3/15118/15009.html

Commentaar Polder PV:

Gefeliciteerd beste "streekgenoot", ik ben erg benieuwd naar de opbrengsten in een van de zonnigste gemeentes van Nederland, zo vlak bij de op het KNMI kaartje "roodgekleurde" kust. Een paar puntjes (rode cijfers):

(1) Aangezien het hier om Liander gebied gaat zouden dat wel eens de al eerder gesignaleerde gelikte digitale speeltjes van de Sloveense meterfabrikant ISKRA kunnen zijn in Continuon netgebied (voorganger van Liander), zie dit SDE bericht van 10 september 2008. Werd later bevestigd door Gerben: ISKRA ME162 digitale meters. De netmeter was een oerdegelijke Ferraris en die is gewoon ongevraagd vervangen, ook al heeft voormalig EZ minister van der Hoeven destijds (22 oktober 2008) wettelijk vast laten leggen dat die meter niet vervangen hoeft te worden. Tja, netbeheerders zijn eigenwijze drollen die boven de Wet staan, blijkbaar...

(2) Wat een curieuze "maximaal te accepteren" capaciteit! SDE 2008 had maar een "categorie", en die was beperkt tot installaties van minimaal 601 Wattpiek, en maximaal 3,500 kWp. Dat was trouwens nadat EZ stiekem het maximum voor de betreffende installaties op een achterlijk lage 3 kWp had gesteld, daarbij het eigen advies van ECN Beleidsstudies (die het gewoon over 0-3,5 kWp, en ook nog over 2 grotere categorieën had) stiekem wegmoffelend en verzwijgend richting van niets wetende Tweede Kamer. Het parlement (Samsom) wist slechts met moeite die bovengrens omhoog te krikken naar een al even armzalige 3,5 kWp voor de eerste SDE regeling. Zie de exacte tekst in de Staatscourant publicatie, mijn bericht van 5 maart 2008.

(3) Ja, prachtige modules, die 318 Wp back-contact monokristallijne beesten van de Californische top-producent. Wel rekening houden met gewicht (18,6 kg per stuk), en verplichte aarding. Datasheet.

(4) Tja, SenterNovem en opvolger Agentschap NL heeft in de loop van de tijd om leren gaan met de afgrijselijke bureaucratie die hun broodheren bij EZ/EL&I in het leven hebben geroepen, en zijn gaandeweg "efficiënter" gaan werken. Voor wat je in voorschotten en in uiteindelijke (definitieve) subsidiebedragen "zou hebben gekregen", dan wel "zult gaan krijgen", Gerben, verwijs ik je gaarne naar mijn unieke, nooit door EZ/EL&I gepubliceerde SDE tarieven tabel.

(5) Dat is een forse uitspraak. Zelfs al ben je klant bij een 100 procent donkergroene leverancier als Greenchoice, feit is dat hetzij via de leveranciers van dat bedrijf geproduceerde groene stroom in Nederland (met name windstroom), hetzij via groencertificaten aangekochte "groene" stroom uit het buitenland (bijna alles waterkracht uit Scandinavië), er wel degelijk een "vervangingsdruk" ontstaat die globaal fossiel zal doen gaan vervangen door "groene" opwekkingstechnieken. En dus uiteindelijk zeker extreem hoog CO2 emitterende prehistorische opwek zal doen vervangen door weinig emitterende hernieuwbare opwek. Mits de Europese, en met name de Nederlandse politiek de ruggen recht blijft houden, en nieuwe gore kolencentrales zal verbieden. Want anders schiet het inderdaad allemaal niks op: dan blijven de grote energie monopolisten onze stroomnetwerken in extreme mate (zeker procentueel bezien) vergiftigen met zwartgestookte rotzooi, en dreigt een overcapaciteit van fossiele (en ook nog eens dreigende nucleaire) opwek ook nog eens op alle burgers afgewenteld te worden door de daarvoor benodigde uitbouw van peperdure hoogspanningsnetten. Die niet die bedrijven, maar met name de burgers zullen gaan betalen.

Dus Gerben hoeft helemaal niet bang te zijn voor dat vermeende "non-CO2 effect". Elke kWh decentraal met gratis zonlicht opgewekt is wel degelijk een CO2 uitstoot vermijder. Veel belangrijker is het om de almacht van de energie monopolisten te gaan breken. Want die zijn het fundamentele probleem. Niet de burger, die in/op eigen woning een aanzienlijk deel van die macht terug zou kunnen gaan pakken. Met steeds goedkoper wordende PV-installaties, thermische zonnecollectoren, etc. Door maximale besparing en door eigen opwek van hernieuwbare energie. Ook wel: Power To The People! Gerben: veel succes daarmee!

Info hardware e.a.:


12 januari 2011: Henk Hendriks uit Haelen vangt bewegend zonlicht met "elektrische boom" voor duurzame mobiliteit.

Een zeer interessante bijdrage kreeg ik van de makelaar, heer Hendriks uit het Limburgse Haelen (ZW. van Venlo, westelijk van de Maas) over zijn - voor Nederlandse begrippen - grote tracker (zonnevolger) installatie in een bomenrijke omgeving:

"Geachte Peter Segaar,

Met aandacht heb ik uw website bekeken. Graag wil ik mijn site aanmelden.

Ik heb een installatie gebouwd met het oog op elektriciteit productie voor privé gebruik, en ook om in de nabije toekomst vervoer te gaan organiseren met een elektrisch aangedreven auto tijdens het bezichtigen van woningen bij de dienst aankoopbegeleiding. De laatste ontwikkelingen in de auto-industrie geven aan dat per 100 km. een elektriciteitverbruik van ca. 15 kWh nodig is. Dan wordt het wel heel erg interessant om elektrisch te gaan te rijden.

Vorig jaar heeft de installatie net geen 6.500 kWh geproduceerd maar ik hoop dit jaar, nadat ik door blikseminslag de Mastervolt 6500XS op 9 september heb moeten vervangen door een SMA 5000 TL, deze waarde te overschrijden. Mijn ervaring is namelijk dat de SMA ongeveer 5% hoger rendement heeft dan de Mastervolt. De tijd zal het leren. Verder wil ik opmerken dat door veel schaduw in de periode van november t/m februari, er in die periode geen hoge scores gehaald kunnen worden (1). Wanneer de zon vervolgens weer hoog boven de horizon komt te staan zijn de scores super (zie website voor info).

<<<
De enige beschikbare foto van "The Electric Tree", zoals deze installatie staat aangemeld in Sonnenertrag.eu (voor mee detail beelden zie het YouTube filmpje). Een forse tracker in een bosrijke omgeving in het Zuid Limburgse Haelen.


Foto © Henk Hendriks/Hendriks Platteland Makelaardij

Dit is de eerste tracker die in Nederland in bedrijf is genomen (2). We zijn op 1 juni 2009 met dit experiment gestart. Het is een gekochte tracker van het merk Deger, die ik zelf nog op verschillende manieren, toegespitst op mijn specifieke omstandigheden, heb verbeterd. In eerste instantie was de mast te kort en heb ik deze verlengd met ca. 2,5 meter omdat we in een bosrijke omgeving wonen. Het had erg veel invloed op de productie. Zo zie je dat de productie top van Duitsland ook trackers betreft die aan een loods zijn gemonteerd. Door de hoogte van de installatie halen deze meer dan 1.500 kWh/kWp. Zie daarvoor de installatie van Techmaster op Sonnenertrag (3).

Zoals u kunt zien op de foto heb ik ruimte gelaten tussen de rijen panelen i.v.m. de koeling. Dit gaf ook al een hoger rendement van ca. 3 %. 12 februari 2010 heb ik de laatste aanpassingen uitgevoerd, was de installatie klaar zoals ik mij had voorgesteld, en kon ik de productie competitief gaan vergelijken met andere installaties. Aanvankelijk had ik een Mastervolt 6500 XS omvormer welke door blikseminslag op 23 augustus buiten bedrijf is geraakt. Op 9 september is deze vervangen door een SMA 5000 TL. Het rendement van deze omvormer is 4 tot 5 % hoger. Ondanks de tijdens de aanloop gedane aanpassingen is de productie in 2010 1.120 kWh/kWp geweest. Wanneer de omvormer niet kapot was gegaan, was het totaal ongeveer uitgekomen op 1.180 kWh/kWp. Met deze score zou ik op plaats 12 in de topliste van Duitsland hebben gestaan (4) en in Nederland aan de top. Voor de volledigheid: deze producties zijn geen aannames!

Nu is de tracker volledig naar wens in bedrijf en ik heb mij daarom ook aangemeld bij Sonnenertrag.eu. Alleen jammer dat ik tijdens de maanden november t/m februari nog veel last heb van schaduw van omstaande bomen. Gelukkig heeft dit in het totaalplaatje minder invloed.

De productie wordt afgelezen van de Solarlog 500 en automatisch bijgehouden. Deze wijkt ca. 1,5% af van de brutoproductiemeter.

Er is voor deze installatie een beschikking betreffende de SDE subsidie. Hierover heb ik contact gehad met SenterNovem [nu: Agentschap NL], en ik zou subsidie krijgen m.b.t. de capaciteit van de installatie, te berekenen als 1,4 x de normale subsidie. Echter, ondanks de mondelijke toezegging werd bij het verkrijgen van de beschikking geen rekening gehouden met de hogere capaciteit omdat alleen naar het [nominale] vermogen van de installatie werd gekeken (5). Betrouwbaarheid ten top van onze dierbare overheid. Procederen had ik verder geen zin meer in, en ik heb het verder gelaten voor wat het is.

Verder heb ik mijn plannen uitvoerig besproken met subsidieverstrekkers om de geproduceerde energie te gebruiken om met een elektrische auto tijdens de dienst aankoopbegeleiding van woningen uit te voeren.

In totaal, heb ik berekend, zou ik een CO2 emissie besparing van meer dan 8.000 kg. (6) kunnen realiseren met deze tracker. De heren bij SenterNovem vonden het een geweldig idee, maar hier is geen specifieke subsidie voor mogelijk. Jammer want hoe kun je nou nog korter richting het publiek ervaringen overbrengen betreffende nieuwe technologie? Toch is het de bedoeling om dit jaar de plannen door te zetten. Er komen voldoende elektrische auto's ter beschikking. Een en ander kunt u nalezen op mijn website.

Met vriendelijke groet"

Henk Hendriks

Systeem data en project gegevens (eigen opgave en navorsingen Polder PV):

  • Modules: 24 x Ubbink Atrium 230 Wp (5,52 kWp). Datasheet.
  • Omvormer: Van start tot 22-8-2010: Mastervolt 6500 XS; vanaf 9-9-2010: SMA 5000 TL-20. Info.
  • Deger dubbelassige tracker. Zie website Deger Energie.
  • In bedrijf sinds: 2 april 2010.
  • Systeem monitoring: SolarLog 500e. Zie product info.
  • Vergunning verkregen met tracker opgevoerd als "kunstwerk".
  • Totale investering ongeveer 40.000 Euro.
  • Projectleider Jeroen Leijdens (Van D-installaties/DOEN, Oosterhout) in het filmpje: "binnen 3 jaar" terugverdiend met de huidige subsidieregeling (bedoeld werd SDE 2010, die dus gezien de bijdrage van Hendriks niet "naar verwachting" werd ingevuld) in combinatie met geprognosticeerd? verbruik van overschot elektra voor elektrische auto.
  • Reportage over dit systeem ook op YouTube en bij Stichting Milieunet, zie artikel van Erik van Erne van 22 september 2010.
  • Website: http://www.e-carmarket.nl/systeeminfo.html. Op aparte tab bladen kunt u daar de dag-, maand- en jaaropbrengsten van deze installatie volgen (SolarLog data die automatisch worden doorgestuurd naar Sonnenertrag.eu).
  • Bijpassende blog met ervaringen: http://www.e-carmarket.nl/webloglist.php
  • Sonnenertrag ingave (Nederlandstalige versie).

Commentaar Polder PV:

(1) Dat is goed te zien aan het tabblad "Maand" op de Sonnenertrag webpagina voor "The Electric Tree", zoals de heer Hendriks zijn installatie noemt. In oktober 2010 ligt de specifieke (kWh/kWp) productie enigszins boven die van het gemiddelde voor Zuid Limburg, maar in de daar op volgende wintermaanden november-januari vrijwel gelijk, zie ook het tabblad "Dag" op dezelfde pagina (soms zelfs fors lager dan de gemiddelde dagwaarden voor Zuid-Limburg). De door Hendriks aangehaalde niet door bomen e.d. omringde "Techmaster" haalt op Sonnenertrag altijd, dus ook in de wintermaanden (aanzienlijk) hogere opbrengsten dan "het gemiddelde in Baden-Württemberg" waar die installatie staat.

(2) Niet de eerste, wel een van de eerste grote commerciële trackers in Nederland. Naar verluidt "de eerste" is destijds gerealiseerd op initiatief van de zijn tijd ver vooruit zijnde, van de "Groene Leguanen" in Stavoren bekende, pionierende ondernemer, Hendrik Gommer. Ex-voorzitter van de Zonnestroom Producenten Vereniging en destijds woonachtig in het (winderige) Friesland. Hij had namelijk al in 2004 twee trackers van dezelfde Duitse leverancier draaien, met totaal 16 vierkante meter (24 stuks, 12 per tracker) Kyocera modules, bij het Duurzame Energie Centrum Leeuwarden. De zware wind condities in Noord Nederland bleken echter al snel verwoestende gevolgen op, o.a., de wormwielen te hebben, en Gommer moest die trackers al na anderhalf jaar stilzetten om meer problemen te voorkomen (zie ook foto pagina). Hopelijk zal de heer Hendriks in de zeer beschutte omgeving waarin zijn tracker staat opgesteld daar vrijwel geen last van krijgen (zie ook windsnelheid kaartje op Wind-energie.de site).

Op 14 mei 2010 werd de eerste "Sunweb® tracker" met 15 nieuwe back-contact multikristallijne Sunweb® modules bij Solland Solar officieel in gebruik genomen. De doe-het-zelver Stelwagen (ook PV Newbee bij Polder PV) heeft een heel leuk zelfbouw project "draaien" met unieke aandrijfconstructie. Het bedrijf Van der Valk Solar Systems heeft op de Hoge Agrarische School in Den Bosch een interessant proefproject staan met zelf ontworpen enkelzijdige tracker installaties, die ze alweer een tijdje actief uitventen op beurzen. Ook hebben ze zelfs een tracker syteem voor op kassen ontwikkeld... PyroSolar verkoopt ook al zonnevolg systemen van de bekende firma Lorentz. En zo zal er vast nog wel meer zijn (ook diverse schattige kleinschalige zelfbouw projectjes, deze is geinig). In Duitsland wordt soms grootschalig uitgepakt met trackers (604 kWp Hersberg, 12 MWp Erlasee...), en Spanje staat helemaal vol met die (peperduur door investeerders gekochte) gigantische tracker velden (talloze voorbeelden bij Mecasolar) ...

Dit alles laat natuurlijk onverlet dat het exemplaar van de heer Hendriks zeker al gezien het opgestelde vermogen op dat ene apparaat (ruim 4 maal het op frames op een plat dak opgestelde vermogen bij Polder PV...) er voor "ons" Nederland beslist mag wezen. Al helemaal voor een "particuliere' installatie. Dus zonder meer gefeliciteerd! Ik ben erg benieuwd naar de werkelijk gemeten (kalender)jaar opbrengsten, mede gezien de ongetwijfeld zeer grote invloed van de bomenrijke omgeving waarin deze tracker staat opgesteld.

(3) Dat heeft uiteraard niet alleen met de "hoogte boven de bebouwing of - beboste - omgeving" te maken, want dat geldt uiteraard ook voor alle andere, vast opgestelde PV-installaties. Dat genoemde Techmaster zo extreem hoge producties draait (met trackers aan het gebouw bevestigd waar hij bovendien de allerhoogste Duitse invoedingstarieven voor vangt, omdat trackers "op het vrije veld" veel lagere tarieven kunnen claimen), ligt natuurlijk ook - vooral - aan het feit dat die installatie zich in het zonrijke zuiden des lands bevindt. In Hechingen, Baden-Württemberg (oostelijk van het Zwarte Woud). Ter plaatse viel in 2009 zo'n 1.145 kWh/m² aan zonlicht te verwachten (pdf van Deutsche Wetterdienst op Photon website), bezuiden Venlo zou er gemiddeld volgens het KNMI slechts iets van 980 kWh/m² aan instraling kunnen invallen (kaartje en omrekening Polder PV). De combinatie "veel zonlicht", vrijwel "horizonvrije" opstelling, en het feit dat er dubbelassig wordt "getrackt" door Techmaster, maakt dat een van de Duitse kampioenen (die bij Sonnenertrag staat aangemeld, en dat is slechts een fractie van wat er in Duitsland is gerealiseerd, 5.500 stuks van driekwart miljoen...). In de Sonnenertrag databank staan trouwens 28 dubbelassige trackers in Duitsland vermeld (zoekfunctie, land en onder "tracking" 2-as ingeven), waarvan dezelfde Techmaster's "Solarpark Schwenningen" aan top staat met in 2009 een specifieke opbrengst van 1.683 kWh/kWp met oude 160 Wp Kyocera modules. Een 65% hogere specifieke opbrengst dan het (hoge) gemiddelde van de vrijwel allemaal "vast" opgestelde installaties in de rest van deze deelstaat (1.023 kWh/kWp in dat jaar). Ik herinner u nogmaals even "fijntjes" aan het feit dat in Nederland de SDE (nog steeds) is gemaximeerd op een maximaal te subsidiëren opbrengst van 850 kWh/kWp.jaar. In Duitsland word al dik tien en een half jaar lang niets "gemaximeerd", want daar draait het om maximale productie, geen kilowattuurtje te weinig...

(4) Als ik in dat ingave formulier voor "Anzahl" 250 opgeef, voor "Land" Deutschland, en voor de periode (onder hoofdje "Ertragsdaten") januari 2009 tot januari 2010, komt een specifieke opbrengst van 1.180 kWh/kWp voor Duitsland op "slechts" plaats nummer 47 in de gegenereerde ranking. De periode 2010-2011 (resulterend in plaats 12) is nog lang niet "bereinigt" van nog niet complete of foutieve ingaves (dat zijn er nog heel veel), en kan dan ook beslist nog niet als "representatief" worden beschouwd. In Zuid Duitsland zijn specifieke opbrengsten hoger dan 1.000 kWh/kWp zelfs met optimaal ontworpen, vast opgestelde systemen te halen onder de daar zeer zonnige condities. Voor januari 2008 tot januari 2009 kom ik voor 1.180 kWh/kWp op een ranking van plaats 90 voor Duitsland, 2007/2008 levert positie 62, 2006/2007 positie 13, etc.

(5) Wat de heer Hendriks hier waarschijnlijk probeert te zeggen, is dat Agentschap NL gewoon de door - destijds EZ, nu EL&I - gedicteerde regels heeft uitgevoerd, en dat hij slechts net als alle andere "SDE installaties" zal kunnen rekenen op een gemaximeerde subsidie voor 850 kWh/kWp.jaar. In zijn specifieke geval met 850 x 5,52 = 4.692 kWh per jaar, zelfs al produceert hij met zijn tracker veel meer op jaarbasis. Voor de voorschotten zou hij dan, uitgaand van subsidiebeschikking SDE "klein" voor 2010, in 2010 hebben mogen rekenen op een bedrag van 24,9 eurocent/kWh, maar pas rond 1 april 2011 zal hij te weten komen wat het definitieve subsidiebedrag per kilowattuur "zal zijn moeten geweest" in dat jaar (terugwerkende kracht). Pas rond die tijd zal namelijk bekend worden gemaakt wat de zogenaamde "gemiddelde marktprijs van elektriciteit voor kleinverbruikers in 2010" geweest zou zijn volgens ondoorgrondelijke rekenexcercities bij EL&I...

(6) Uitgaande van de claim van 1.180 kWh/kWp specifieke productie per jaar, en dus een absolute hoeveelheid van 6.514 kWh/jaar, samen met het "vermeden CO2 emissie voor elektriciteit afgeleverd aan de eindgebruiker" getal van 0,608 kg CO2/kWh (bijgestelde data Protocol Duurzame Energie 2010) zou ik op een "vermeden CO2 uitstoot" van 3.961 kg/jaar uitkomen voor alleen de pure stroom productie. Als er ook overschotten effectief ingezet gaan worden voor elektrisch rijden waarmee dus verbranding van fossiele motorbrandstoffen vermeden zal gaan worden (wat in detail gemeten zal moeten worden), zou het fors hoger kunnen gaan worden.


10 januari 2011: Huis In Lelystad. Deze afzender die "al een tijdje mee draait" met de exploitatie van zonne-energie, maar toch ook nieuwe toevoegingen aan het systeem heeft gedaan (en nog gaat implementeren), wenste anoniem te blijven. Maar dat is natuurlijk helemaal geen probleem. Een kort maar krachtig verhaaltje met een paar leuke foto's van een byzondere configuratie in Nederland:

^^^
Leuke lay-out op het schuine dak en een prachtig ingepast deelsysteem aan de gevel (Nederlands: "luifel"), waarvan bij sommige lieden het bloed wellicht iets harder door de aderen gaat lopen, anno januari 2011... (systeem al vorig jaar geplaatst, met volledige officiële toestemming).

Alle foto's in dit artikel © Huis In Lelystad
Foto bijschriften van Polder PV

"Hoi Peter

In de bijlage een update van het dak van mijn huis gemaakt in augustus 2010.

Aan de gevel hangen 8 stuks Kyocera panelen van 85 Wp per paneel met 1 omvormer Gridfit en 2x StecaGrid 300.

Op het ZZW georiënteerde dak liggen 18 Kyocera's van elk 85 Wp met 3 omvormers StecaGrid 500.

Er zal in 2011 nog eens 430 Wp bijgeplaatst worden op het middenstuk van het dak, wat nu nog leeg is.

De grote, uit 3 platen bestaande "ruit" is een zonnecollector voor de zonneboiler van 200 liter die, naar keuze, op gas of m.b.v. elektra kan worden verwarmd.

^^^
Tja, je had toch al plannen voor een vijver, en je had nog van die prima Shell Solar paneeltjes over. Dus even creatief denken, en nog een "pergola" uit de grond stampen. Maar dan eentje van een heel ander soort kaliber dan aan de zuidgevel...


De oude panelen van Shell Solar zijn naar de achtertuin boven de vijver (toen nog in aanbouw) verhuisd: 6 stuks 93 Wp met nog intact zijnde OK4E-100 omvormertjes. Deze OK4 omvormers zijn veilig onder een van de 6 panelen verstopt in een kunststof Ubbink console [PPV: de originele "Ecofys bak"]. Op een van de foto's is het paneel opgeklapt en zie je de OK4tjes geinstalleerd.

^^^
Van de OK4 omvormers is bekend dat ze het blootgesteld aan die gruwelijke "elementen", niet erg lang uithouden. De eigenaar van dit setje deed daar niet moeilijk over, schroefde ze op een plankje, monteerde het ding binnen in een oude Ecofys console onder een zonnepaneel, en ze schijnen het nog steeds prima te doen...


Het totaal aan de gevel is 680 Wp. Het totaal op het "vijver"dak is 558 Wp (presteren verre van optimaal wegens ongunstige ligging). Het totaal op het schuine dak (ZZW) is 1.530 Wp. Alle modules bij elkaar momenteel 2.768 Wp (gaat 3.198 Wp worden).

Het afgelopen jaar was nog niet het hele jaar alles in gebruik, maar er is 2.035 kWh aan stroom opgewekt. Uiteraard volautomatisch gesaldeerd via de Ferrarismeter.

... en verder wens ik jou en alle PV-ers een Heel Zonnig jaar toe. Met veel groene stroom."

Huis In Lelystad.

Polder PV hoeft daar verder niets aan toe te voegen: prima gelukt, in de loop der jaren opgebouwd typisch "Nederlands hobby systeem", met nog een uitbreiding op komst. Geen vuiltje aan de lucht, zonnestroom bakken als vanouds! Gefeliciteerd, "Huis In Lelystad"!


16 november 2010: Wilco van Oorschot uit Roosendaal deed het allemaal nog eens dunnetjes over met 3,42 kWp

"Hallo Peter,

Mijn eerste ontmoeting met zonnepanelen was met een klein zonnepaneeltje van 2 Watt van Conrad. Ik had hier een 6 volt accu op aangesloten waar ik wat tuin verlichting op liet branden. Ik vond dit erg interessant en heb toen via MP [Marktplaats] twee Shell RSM 95 zonnepanelen gekocht welke aangesloten waren op de bekende OK4E inverters.

Tja, het virus heeft toen toegeslagen en ik had op een gegeven moment 2.600 Wp met verschillende paneel types op het platdak achter en op de carport voor liggen. Het probleem hiermee was wel dat ik altijd veel last had van schaduw. Ik heb het met mijn vrouw daar over gehad en ik had ook al heel lang de wens om een echt dak vol met zonnepanelen te laten plaatsen.

Ze ging er mee accoord en toen was het een kwestie van offerte's bij verschillende bedrijven opvragen. Wat een verschillen kwamen hier af en toe uit te voorschijn!

Ik had op een gegeven moment een mooie offerte van Solarstream ontvangen op korte termijn en deze sprak mij aan. Contact gehad met de eigenaar hiervan, en het klikte goed. Ik had mijn wensen kenbaar gemaakt en hij kwam met een mooie offerte. De spullen werden besteld en op 25 oktober 2010 kwam de firma Solarstream langs om alles te monteren en aan te sluiten.

In ongeveer 5,5 uur werd alles gemonteerd en aangesloten en was ik de trotse eigenaar van een zonnepanelen installatie van 3.420 Wp.

De installatie bestaat uit 18 Suntech STP190S - 24/Ad+ panelen.
Deze panelen hebben een vermogen van 190 Wp bij 1.000 W/m² bij 25 graden Celcius en AM=1,5 [PPV: AM = "airmass"]. De inverter betreft een trafoloze SMA, type 3300 TL-HC


^^^
Mooi blok Sunteggies die heel wat kilowattuurtjes gaan produceren.
Foto © Wilco van Oorschot

Een paar dagen later kreeg ik van Mustafa Bayrak nog een uitdraai van het flash vermogen van de zonnepanelen en het laagste vermogen wat in de tabel stond was 195,1 Watt. Al met al bleken we 91,8 Wp extra voor niets erbij gekregen te hebben.

Bij de levering kwam ook een Sunny Beam mee welke ze via een actie gratis aan mij hebben gegeven. Goede service is dat.

Nog even een paar technische gegevens. De installatie is georienteerd op 256 graden [PPV: 14 graden "zuid van west"] onder een hellingshoek van 40 graden.

Ik heb de installatie aangeschaft zonder SDE subsidie. Mijn jaar verbruik met een gezin van 4 personen zit op 2.100 kWh en er zal waarschijnlijk wel een overschot van zo'n 800 kWh per jaar gaan ontstaan. Ik ga me binnenkort eens verdiepen op wat voor manier deze extra energie het beste ingezet kan gaan worden om het gasverbruik ook nog wat verder te kunnen gaan drukken. Het verbruik aan gas is bij ons 1.400 m³ per jaar. Misschien een airco systeem o.i.d.

Het oude systeem heb ik voor het grootste gedeelte via marktplaats verkocht. Een ander gedeelte heb ik aan een goede vriend van mij verkocht.

Met vriendelijke groet"

Wilco van Oorschot

Commentaar Polder PV: prachtige "SDE-vrij" superbikkel installatie, beste Wilco. Ik wens jullie een zeer gezonde verslaving toe, en hoge opbrengsten. Ik ben erg benieuwd naar jullie kWh/kWp opbrengst op jaarbasis, met zo'n bijna pal west georiënteerd systeem. Mooi dat de leverancier de flashdata heeft uitgeleverd. Dat zouden alle aanbieders in Nederland dienen te doen...

Datasheet 14,9% rendement hebbend monokristallijn Suntech STP190S - 24/Ad+ module: zie pdf (610 kB) op Suntech website;

Informatie van de "Stiftung Warentest Testsieger" (2006), SMA 3300 TL-HC omvormer hier;

SunnyBeam met Bluetooth®: product info hier.

Website leverancier Solarstream uit Amersfoort hier.

Nagekomen: Wilco gaf aan dat hij destijds wel degelijk een beschikking voor SDE 2008 (gemaximeerd op 3,5 kWp) heeft gehad, maar dat hij door alle gek makende bureaucratie rond die eerste regeling (aanvankelijk belachelijke bijdragen voor CertiQ administratie e.d.) het ding heeft teruggestuurd. Hij heeft een bevestiging van intrekking van SenterNovem gekregen. Dat is dus een van 8.033 beschikkingen die is komen te vervallen, en zo zullen er nog wel meer zijn. Wel is er in de meterkast ruimte gemaakt voor eventueel installatie van een bruto productie meter mocht hij alsnog op miraculeuze wijze die ingetrokken beschikking verzilverd kunnen krijgen (inschatting PPV: kans 0,0%). Het niet uitgegeven belastinggeld? Ach, dat wordt op de een of andere wijze doorgeschoven naar de toekomst zonder dat iemand zich druk maakt over de precieze bestemming ervan...

Wilco's installatie staat inmiddels ook op Sonnenertrag, Anlage nr. 13985, met nickname "voorkant huis" (riekt dat naar nog meer verslavende plannen voor de oostzijde, beste Wilco? ). Zie deze link.


18 oktober 2010: Richard Tobisch bakt zonnestroom met Chinese modules (1,11 kWp) en inverter (e-mail titel: "Polder PV virus overgeslagen"...).

"Beste Peter Segaar,

De laatste 2 jaar je site veel gelezen/bijgehouden. Heb het virus nu ook te pakken.

SDE Vrij
Ik heb de gok genomen en een MDZ set Small 1080 Wp gekocht bij de firma Metdezon (doe het zelf pakket). Geleverd werden 6x MDZ panelen 185 Wp (1.110 Wp!!) met Shun Da op het etiket, een MDZ Inverter 1 kW inclusief een RS232 uitgang en met display. Verder een K2 bevestigings-systeem + connectoren en 4 mm. Tyco kabel. Er zijn geen papieren ter onderbouwing van de specificaties van de betreffende zonnepanelen meegestuurd.

^^^
PV-installatie in de opbouw fase. Linksonder een zeer toepasselijke versiering voor het huis - wat inmiddels tot het mondiale legioen van vele honderdduizenden decentrale opwekkers van hernieuwbare elektriciteit is toegetreden.

Alle foto's © Richard Tobisch, Helmond, bijschriften van Polder PV

Vandaag, 2 oktober de hele boel geïnstalleerd in ca. 5 uurtjes (2 personen). Geen problemen met installatie, alles was compleet geleverd en klopte.

De installatie heeft in 2 uur al 60 Wh (0,06 kWh) opgeleverd met zware bewolking en regen!

Het systeem hebben we geplaatst op de garage, pal zuid, op een pannen dak, helling ca. 45 graden. Bijna schaduw vrij, in de winter op ZWW wel schaduw van het woonhuis.

<<<
1 kilowatt omvormer van onbekend* Chinees fabrikaat (OEM) met display. Logo van de Nederlandse leverancier Metdezon bovenaan.

De inverter, volgens de website zonder display maar met indicatie LEDs, werd echter met display en RS232 geleverd!! De gegevens op het display zijn: totaal kWh, kWh huidige dag, DC voltage, AC voltage, DC Ampère, AC Ampère, tijd en datum. Dus mij hoor je niet klagen.

 


^^^
Detail van het omvormer display.

Ik had al een Finder 1 fase kWh meter met LCD uitlezing gekocht, dus heb ik de inverter daar op aangesloten voor het meten van de totale productie.

We hebben hier een dubbele Ferraris meter met dag/nacht telwerken, en een contract bij Greenchoice.


^^^
Detail aansluitingen aan onderzijde van de omvormer kast. Rechtsboven de RS232 uitgang.

In de toekomst ga ik de RS232 nog aansluiten, of de pulsuitgang van de Finder kWh teller gebruiken om de opbrengst te loggen.

Al met al ben ik tot nu toe tevreden met de levering van Metdezon.nl en de produkten (ik had twijfel i.v.m. diverse forums, Kassa, Gathering Tweakers, etc.). De toekomst zal het uitwijzen. De uiteindelijke kostprijs voor de set Small 1080 Wp van Metdezon incl. franco levering bedroeg € 3.216,95. De Finder kWh meter was bij Conrad € 69,99, een wandcontact doos (WCD) + 2,5 mm. draad kostte ca. € 5,00.


^^^
... en bakken maar ...

Het PV-systeem is aangesloten op de bestaande 3 fase zekering/schakelkast in de garage (1 fase apart gescheiden van de rest natuurlijk).

Mvgr. van SDE vrije Newbee"

Richard Tobisch, Helmond

Commentaar Polder PV:
Gefeliciteerd, beste Richard. Eindelijk ook eens een foto van een Chinese omvormer, waarvan we natuurlijk erg benieuwd zijn of die de prestatie van de grotendeels Europese merk-fabrikanten kan evenaren of zelfs overvleugelen (?). De markt wordt gedomineerd door Duitse omvormer krachtpatsers die meestal een zeer goede reputatie hebben, en waar zeer veel research in wordt gestoken. Echter, voor marktsegmenten zoals Richard heeft "aangeboord" (zeg maar: het "typisch NL kleine spul rond de kW DC vermogen") wordt het beslist interessant hoe de Chinezen zullen scoren t.o.v. de - schaarse - concurrentie. De inverter markt is eigenlijk zo'n beetje de enige deelmarkt in de waanzinnig hard gegroeide PV-industrie die (nog) niet door Aziatische producenten wordt gedomineerd. Maar dat kan op de langere termijn beslist veranderen, zeker ook gezien een recent artikel in Photon. Wij zijn benieuwd naar Richard zijn bevindingen in de "bikkelharde praktijk".

Ik heb ook nog met Richard overlegd over de module specificatie. Hij heeft nog geen goede scherpe foto van het etiket kunnen maken (de panelen lagen al vast gemonteerd op het dak...), maar Shun Da is inderdaad wel goed zichtbaar. Mogelijk heeft Richard monokristallijne panelen gekregen van de firma Jiansu Shunda PV-Tech Co. Ltd., Hongqin South Road, Tianshan Town, Northwest Yangzhou City, Jiangsu, 225653, China (website: www.shundasolar.com). Een firma die in diverse takken van de totale productie- en marketing keten zit van kristallijn Silicium (er zijn echter zeer veel Chinese PV-bedrijven, vaak ook met sterk op elkaar lijkende namen, dus dat is geen "garantie"). Volgens Richard zou geclaimd zijn dat er zonnecellen van het beroemde Suntech (ook uit Jiangsu provincie) zouden zijn gebruikt, wat vooralsnog niet is te controleren (er staat niets over op de website van genoemde "Shunda"). Overigens vermeldt de website van MDZ juist JA Solar als bron van de zonnecellen (hoogste kwaliteitsklasse, A1) voor de modules in het bestelde pakket.

Wel is al een fors verschil tussen de productie waarden van het display van de Chinese OEM inverter en genoemde Finder vastgesteld (bijna 15%). Het is onduidelijk waar dat aan ligt, en aan welk apparaat dan wel. Photon heeft herhaalde malen gewezen op het feit dat in hun zeer uitgebreide en diepgaande omvormer testen regelmatig sterk afwijkende vermogens worden gemeten met geijkte meters t.o.v. omvormer displays (met name bij relatief lage belasting van de inverters). Die "displays" zijn dan ook geen geijkte meetinstrumenten (dat zou de omvormers veel te duur maken). Maar ook de status van nauwkeurigheid van genoemde Finder meter is niet bekend, dus dat eerste vastgestelde verschil hoeft nog niet veel te zeggen.

Tot slot een leuke toevoeging van Richard over de op GoT gekraakte "terugverdientijd" claims van de leverancier:

"De berekening, zoals op de site staat vermeld bij MDZ en bij vele andere leveranciers neem ik allemaal met een korreltje zout. Ik heb zelf een simpele berekening gemaakt:

Opbrengst ca. 800-900 kWh op jaarbasis, Greenchoice dag/nacht tarief € 0,224 / 0,18 per kWh, voor het gemak gemiddeld € 0,21/kWh.

850 kWh x € 0,21 = € 178,50. Totaal all-in prijs systeem incl. kWh teller € 3.300,--. Delen door € 178,50 geeft een terugverdientijd van ca. 18 jaar, dit uiteraard bij gelijk blijvende energieprijs ... !! Dus het zal waarschijnlijk alleen maar korter worden.

Rente bij de bank is nu 2,5%, rente van de investering lijkt me toch hoger uit te komen. Ik heb er een hobby bij !!"

So much for de ietwat overspannen, in Nederland beruchte en regelmatig tot schuim op de lippen leidende "tvt berekeningen" van zonnestroom systemen. Ondanks de lange periode maakt het wat Richard betreft allemaal niks uit. Hij gaat voor de banaan, en wat anderen daarvan denken interesseert hem blijkbaar niet. De enige juiste instelling wat Polder PV betreft. Richard: bak ze!

Bestelde DHZ set:
http://www.zonnepanelen.nl/complete-systemen/zonnestroom-systeem-small-1080-watt.html

* Inverter (info uit de verder tenenkrullende, in typisch krom anglo-chinees Engels opgestelde handleiding die ik in mocht zien): GSG-1KSL-TW (maximale DC power 1,1 kW, max. DC input 5 Ampère, MPPT range 200-400 Volt DC, opgegeven max. efficïentie als "max >95%")


13 augustus 2010: Als je uitpakt, doe het dan goed... Dat zou gezegd kunnen worden van de familie Konijn die goed heeft geboerd en die meteen vet in zonnestroom zijn gaan zitten. Zo "vet", en met zoveel enthousiasme van een "handen uit de mouwen mentaliteit" bouwteam, dat dit een speciale pagina in de "inspiratie" reeks waard was. Geschreven door de webmaster van Polder PV aan de hand van fraai fotomateriaal en info van de project uitvoerders en PV Newbee eigenaar. U vindt een bespreking van dit fantastische 29,04 kWp privé zonnestroom project (ongesubsidieerd!!!) op de speciale pagina "Purmer pakt de zon".


12 augustus 2010: Eerste gesignaleerde Nederlandse PV-eigenaar met nagelneue zonnepanelen van Solar Modules Nederland. En wel: Piet van Eggelen uit Tilburg (is inmiddels voor de mono's bevestigd door de module producent). Hij mag de vierde PV Newbee pagina op Polder PV openen:

"Dag Peter,

Na enkele jaren rondgelopen te hebben met plannen voor het aanschaffen van een PV-installatie heb ik in 2008 subsidie aangevraagd voor een 3.400 Wattpiek installatie en deze ook toegezegd gekregen. Vanwege de diverse kinderziektes en administratieve rompslomp ben ik pas nu tot de daadwerkelijke aanschaf van een PV-installatie overgegaan. Op 21 juli 2010 was het zover!*

^^^
Opbouw van het grootste deelsysteem met 12 modules (golfplaten dak).

Alle foto's in dit artikel © Piet van Eggelen, Tilburg
onderschriften van Polder PV

De installatie is geleverd, gemonteerd en aangesloten door de firma ResourceSolar van Egbert Gramsbergen in Helmond. Hij is al ruim 30 jaar actief in de wereld van PV en thermische [zonne-]energie.
De installatie bestaat uit 15 monokristallijne zonnepanelen van ieder 240 Wattpiek met een totale oppervlakte van 24,6 m². Binnen een dag was de installatie geheel aangelegd en bedrijfsklaar.

<<<
Een alternatief voor het veel geleverde ClickFit rail systeem, mogelijk een door Oskomera op de markt gebrachte rail (was niet opgegeven in Piet zijn info). In dit geval een uitvoering voor golfplaten daken met stokschroeven. Het losse onderdeel is een afsluitstuk wat de moduleranden langs de buitenrand van het deelsysteem vast moet zetten.

Nu moet alleen nog Enexis de brutoproduktiemeter plaatsen en de helaas tijdens een verbouwing beschadigde (maar nog wel werkende) Ferrarismeter komen vervangen. De panelen zijn afkomstig van Solar Modules Nederland welke een fabriek heeft in Kerkrade.

^^^
Het grote deelsysteem ligt klaar om decentraal en grotendeels buiten de controle van ambtenaren of energie"leveranciers" zonnestroom te bakken voor de trotse eigenaar.

12 panelen zijn gemonteerd op het schuine dak (hoek ca. 8 graden) welke vrijwel pal op het zuiden (azimuth: 200 graden) is gericht. Deze draaien op een Mastervolt XS 3200. 3 panelen zijn gemonteerd op de dakkapel onder dezelfde omstandigheden. Deze draaien op een Mastervolt Soladin 600.

^^^
Nog 3 modules op de dakkapel d'r bij, en het feest kan gaan beginnen... Let op dat dit vrij oude huizen betreft, gezien de behoorlijk golvende dakpan daken.

Uit de sheet geleverd bij de 15 panelen blijkt het volgende:

Wpiek varieert van 240,4 tot 244,8
Voc varieert van 37,7 tot 38,00
Isc varieert van 8,67 tot 8,70
Umpp varieert van 29,50 tot 29,90
Impp varieert van 8,15 tot 8,18
Cel klasse is 4,31


Op het bovenste na heb ik geen flauw benul van wat die waardes aangeven. Jij misschien wel?

^^^
En ook het dakkapel trio ligt klaar om licht om te zetten in hernieuwbare elektriciteit. Dat kunnen nog veeeeeeeel meer Nederlanders gaan doen. Waarschuwing: verslavend!

Vanaf de namiddag van 21 juli tot en met zondag 8 augustus (19 dagen) heeft de installatie 241,5 kWh opgeleverd tijdens 275 bedrijfsuren [van de omvormer].

^^^
Display van de Mastervolt XS 3200 omvormer, ongeveer op half vermogen van max. draaiend tijdens het "fotomoment".

Gezien ons jaarlijkse elektriciteitsverbuik (gezin van 3 personen) van ca. 1.900 kWh verwacht ik toch gauw enkele honderden kWh netto terug te kunnen leveren aan de energieleverancier. En dit alles natuurlijk CO2-vrij.

Vriendelijke groet"

Piet van Eggelen
Tilburg

De "beschadigde" enkeltarief Ferraris meter van Piet. Zo te zien lijkt het slechts een oppervlakkig stel krassen op het glazen venstertje. Noodzaak tot omruilen? Hmmmm. Laten we hopen dat de netbeheerder van Piet (zeer waarschijnlijk Enexis gezien zijn woonplaats) nog een prima werkende volautomatisch salderende Ferrarismeter klaar heeft liggen. Want daarmee heb je het minste gezeur, en heb je direct je (wettelijk verplichte) saldering verdiend op het moment van het toevallig (volautomatisch) op het net invoeden van het tijdelijke overschot aan zonnestroom...
>>>

Toegevoegd Polder PV:

Data van de aan Piet geleverde 240 Wp monokristallijne modules vindt u hier, daaruit wordt duidelijk dat dezelfde berekening als voor de multi's toegepast kan worden (zelfde afmetingen, zelfde nominale module vermogen van 240 Wp per stuk). Link naar apart datasheet/pdf nog niet zichtbaar, deze heb ik inmiddels wel in elektronische vorm van Piet gekregen. Totale gerealiseerde installatiegrootte is 3,6 kWp.
Datasheet (o.a.) voor de 240 Wp multikristallijne modules van SMN. Zie ook deze webpagina die PPV ontdekte (is net als het exemplaar voor de "top class" mono's niet gelinkt vanaf de SMN homepage...). Als u een kopie van een fysiek datasheet van hetzij de multikristallijne of de monokristallijne SMN modules wilt, mailt u dan s.v.p. naar Polder PV (datasheets in papieren vorm meegenomen van Intersolar 2010, waar van Laarhoven een beursstand had).
Andere webpagina met bedrijfsfilmpje "Inside SMN" (o.a. claim van van Laarhoven 50 MWp aan grotendeels geautomatiseerde productie capaciteit te hebben in Kerkrade).

Mastervolt XS 3200 omvormer pagina met info en links.

Let op dat er volgens de tekst van dat datasheet voor de multikristallijne SMN modules nog een IEC certificering loopt ("under application") bij het vooral uit de drinkwater wereld bekende "kwaliteitszorg" bedrijf KIWA, wat inmiddels dus ook in de zonne-energie sector actief is met zonnestroom module, zonnecollector en inverter testen. KIWA stond dan ook met een eigen beursstand op Intersolar 2010 in München...

Commentaar Polder PV:

Hartelijk dank, beste Piet. Je bent de eerste Nederlander waarvan ik heb gehoord dat deze de nagelneue top modules van van Laarhoven's doorstart (na opdoeken Ubbink Solar Modules door eigenaar Centrosolar) op het dak heeft liggen. De heer van Laarhoven was met een stand aanwezig op Intersolar 2010 in München, en vertelde dat de productie in zijn nieuwe module fabricage lokatie in Kerkrade al was opgestart. Da's mooi nieuws. Eindelijk weer productie van kwalitatieve "standaard" modules van eigen bodem (ik laat hier even de speciale, vaak op maat gemaakte OptiSol producten van Scheuten Solar in Venlo buiten beschouwing), en toepassing op Hollandse daken, zoals het hoort. Wel eerst nog even een datasheet voor je eigen monokristallijne panelen te pakken zien te krijgen...

Wat de module specificaties voor de geleverde monokristallijne modules betreft: alle data die in dat tabelletje worden gegeven zijn STC data, de gegevens gemeten onder standaard test condities (1.000 Watt/m², 25 graden celtemperatuur, "air-mass" 1,5):

Wpiek ("Wattpiek", Wp) is het nominale vermogen van het module zoals onder standaard test condities getest. Daarin moet je onderscheid maken tussen (a) het individueel geflashte STC vermogen per module (zie de referentie op het datasheet, het "multi" exemplaar downloadbaar van de Solar Modules Nederland site: "The modules can be delivered with their characteristic data series which have to be used for the detailed system configuration"). En (b) het "gemiddelde" STC vermogen van het "type" waartoe dat module wordt gerekend. Piet heeft waarschijnlijk het mono type TC-240MO geleverd gekregen, wat een tolerantie op het "sticker" vermogen ("240 Wp") kent van plus of min 3 procent, en wat dus volgens deze (marketing-technisch gedreven) "sortering" minimaal 232,8 Wp zou kunnen zijn, en maximaal 247,2 Wp. Blijkbaar vallen de uiterste waarden van die modules zelfs binnen het interval 240-245 Wp, en mogelijk heeft Piet dus ook alleen modules gekregen met "plus tolerantie". Allen boven het sticker vermogen van 240 Wp, zoals de bedrijfsfilosofie lijkt te zijn in navolging van een groeiend aantal module aanbieders.

Voc is de zogenaamde openklemspanning, "open circuit", van de (individuele) modules onder STC condities; Isc is kortsluitstroom, "short circuit", van de modules onder STC condities; Umpp is het voltage afgegeven door het module bij het zogenaamde "MPP" punt (punt waarbij zowel het voltage als de stroomsterkte maximaal zijn, "maximum power point"), onder STC condities; Impp als Umpp, maar dan de in het MPP punt optredende (maximale) stroomsterkte bij die standaard test condities; "cel klasse" zegt mij niets. De genoemde "waarde" van 4,31 kan ik in ieder geval niet op zowel het multikristallijne als het monokristallijne module datasheet ontdekken. Wel de module efficiëntie van het geleverde monokristallijne type. Bij de opgegeven module oppervlakte van 1,659 x 0,989 = 1,641 m² en een gemiddeld "sticker" vermogen (bij STC instraling) van 240 Wp, krijgen we bij de (vertikale) STC instraling van 1.000 Watt/m² een module rendement van 240/(1,641 x 1.000) * 100% = 14,63%, hetgeen ook op het datasheet staat vermeld voor het monokristallijne 240 Wp module type.

Uiteraard gelden in de praktijk geheel andere, continu wisselende waarden voor bovengenoemde specificaties, afhankelijk van lichthoeveelheden, zonnestand, omgevingstemperatuur, etc.

M.b.t. de door Piet gemelde opbrengst van 241,5 kWh van halverwege 21 juli tm. 8 augustus, heb ik mijn gelogde gegevens er ook even bijgehaald. Terwijl Piet zijn opbrengst in die periode gemiddeld en genormeerd naar de systeemgrootte neerkomt op een mooie 3,84 kWh/kWp per dag, kwam Polder PV in de als "zonnig" bekend staande kustregio (zie KNMI instralingsgrafiek voor Nederland) "slechts" tot 3,42 kWh/kWp.dag voor het hele systeem, en op 3,68 kWh/kWp per dag voor de best presterende (multikristallijne) Kyocera modules. M.a.w.: Piet heeft beslist een zeer mooie, nog hogere opbrengst daar in dat zogenaamd "duistere" Noord Brabant (let wel: nieuwe kristallijne modules doen het meestal in het begin zeer goed, en vallen na een jaar of twee licht terug naar een iets lager, doch nog steeds hoog niveau). Dat ligt in de betreffende periode trouwens waarschijnlijk ook aan het feit dat zijn modules zeer vlak liggen, wat in de zomer bij hoge zonnestanden natuurlijk een tijdelijk voordeel is. We zijn benieuwd hoe dit opvallend "vlak" liggende, uit twee delen bestaande PV-systeem zich zal gaan houden en wat op jaarbasis de uitkomst zal gaan zijn.

Piet zijn familie heeft in ieder geval een relatief laag verbruik van 1.900 kWh/jaar, wat ver onder het vaak genoemde "gemiddelde" van 3.500 kWh/jaar ligt, wat al een compliment waard is. We hopen natuurlijk dat hetzelfde effect bij Piet en familie beslag zal gaan krijgen als bij vele andere zonnestroom opwekkers: door zelf (duurzame) stroom op te wekken wordt je vaak nog bewuster van het eigen stroom (cq. energie-) verbruik, en veel mensen gaan dan ook nog verder besparen. Aangezien met zo'n 8 graden hellende 3,4 kWp installatie op iets west van zuid gericht, er mogelijk iets van 790 kWh/kWp.jaar gehaald moet kunnen worden (uitgaande van een "gemiddeld optimale" zuid-oriëntatie en een genormeerde opbrengst van zo'n 875 kWh/kWp.jaar in Noord Brabant volgens het jaaroverzicht bij Siderea.nl, gecombineerd met de instralingsschijf), zou Piet mogelijk kunnen rekenen op ongeveer 790*3,4 = plm. 2.690 kWh/jaar aan opbrengst. Dat kan door diverse factoren worden beïnvloed, maar hij zal zeer waarschijnlijk ver boven het eigen verbruik uit gaan komen op jaarbasis. Daarvoor buigt Polder PV diep door de knieën, want dat haalt hij zelf niet eens (we hebben hier natuurlijk ook minder dan een derde van het vermogen wat Piet heeft)...

Piet: veel plezier met je mooie, "made in Holland" aanwinst. Dat er nog vele "Solar Modules Nederland" op daken in het Koninkrijk der Nederlanden mogen gaan belanden...

* Dit betekent dat, 2 jaar en bijna 4 maanden na de officiële opening van de SDE regeling (1 april 2008), het dus nog steeds mogelijk is dat SDE 2008 beschikkingen ingevuld kunnen worden, zoals regelmatig gesuggereerd (en aangetoond) door Polder PV. Status quo eind juli 2010 is echter dat voor de gezamenlijke SDE 2008 + SDE 2009 hoeveelheid er nog steeds maar qua aantallen 36,2% van die beschikkingen zijn verzilverd in de vorm van registraties bij CertiQ. De meeste SDE 2008 beschikten hebben overigens nog ruim de tijd om die in te vullen, ongeveer tot het najaar van 2012 (beschikkingen verstuurd in het najaar van 2008).


Zie verder deel 1, deel 2, deel 3, deel 5, deel 6 en deel 7 (actueel)

 


© 2010-2012 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)