starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
"......"
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Citaten pagina 3

Op deze pagina een greep uit opmerkelijke citaten die betrekking hebben op PV/zonne-energie of (duurzame) energie/ontwikkeling in het algemeen. De volgorde is van onder naar boven (chronologisch). De meest recente citaten vindt u op de actuele citatenpagina. Enkele keren wordt een citaat van persoonlijk commentaar voorzien door de webmaster (PJS)

citaten special: Hermann Scheer ("Energy Autonomy")

<<<      citaten actueel 4 3 2 1     >>>


"Nederland is niet geïnteresseerd in zonne-energie ... De regering ziet meer heil in kernreactoren dan in zonnecellen."

Afshin Hadipour (gepromoveerd op nieuwe plastic tandem zonnecel), januari 2008, vertrekt, ondanks de goede support voor zijn innovatieve onderzoek bij het Institute for Advanced Materials in Groningen, naar het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum (IMEC) in België omdat hij blijkbaar geen perspectief ziet voor de voortzetting van zijn research in Nederland...
Bron: Energie+ nr. 28(1)/jan. 2008: pp. 32-33.

Dat heet in goed Nederlands ook wel: Brain Drain... (PJS)


"... juichen: best, maar ik zou zo graag harde resultaten willen zien in plaats van juichende persberichten."

Floris Wouterlood (webmaster van Neerlands' beroemdste zonnestroom website), 23 januari 2008, in zijn snoeiharde, regelmatig in bijtende humor en sarcasme gedoopte commentaar op de "ronkende persberichten" over een door diverse ministers ondertekend akkoord met "marktpartijen" waarvan de precieze gevolgen voor de extreem kwetsbare huurders nog in nevelen zijn gehuld, en de uiteindelijk beoogde energiebesparing vooralsnog uitsluitend aan het geduldige papier is toevertrouwd...
Bron: http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/solar_pages_nl/laatste_nieuws.htm (23 januari 2008)


"“As scientists we were surprised to find that so-called proven reserves were anything but proven,” says lead author Werner Zittel. “It is a clear sign that something is seriously wrong.”"

en

"... the industry has already produced most of the easily mined coal and “from now on it’s going to be a significant challenge”"

en

"... if Rutledge is right, the world is heading for an energy crisis even worse than many already predict."

en

"“In the long run, economies that rely on depletable resources are doomed to fail,” says Zittel. “The coal peak makes it even more urgent to switch to renewable energy without delay.”"

tenslotte, in een commentaar onder zijn verhaal:

"... we will get some high energy hikes, but there are some stabilizing points (solar energy) and we are not very far from them."

David Strahan (energie research journalist, o.a. voor BBC), resp. Graham Chapman (Energy Edge consultancy, Richmond, UK), 17 januari 2008, in een absolute SHOCKING, in-depth reportage "The Great Coal Hole", over de uitermate mistige en fragenswürdige stand van zaken rond de veelal (onterecht?) als "abundant" geclassificeerde kolenvoorraden op onze planeet.
Bron: http://www.davidstrahan.com/blog/?p=116

ABSOLUTE MUST read! (PJS)


"Het is de taak van onder andere onze DE-organisaties om u nader te informeren. Het moet echter helaas maar eens een keer gezegd worden dat zij daarin schromelijk tekort schieten. Windenergie is nu de belangrijkste duurzame stroombron maar in de media is de aandacht nul komma nul."

Jaap Langenbach (webmaster van Windservice Holland), december 2007, in een vernietigend commentaar op de informatievoorziening over windenergie in Nederland.
Bron: De Windmaand December 2007


"Koop maar vast een rood boekje, want een communistische, groene politiestaat is volgens mij de enige manier om straks nog te redden wat er te redden valt."

Mechanieker (contribuant aan het Peak Oil forum), 14 december 2007, in een reactie op het werkelijk tranentrekkende, verbijsterende antwoord (strekking: "meer raffinaderij capaciteit, en er is geen 'peak oil' probleem meer") van Minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) op prikkelende vragen van TK lid Duyvendak van GroenLinks over een van de grootste crises van de moderne samenleving...
Bron: http://www.peakoil.nl/2007/12/14/kamervragen-over-peakoil-meer-investeren-in-olie/


"Het beperken van vleesconsumptie lijkt me overigens wel een realistische mogelijkheid voor energiebesparing. Zelf zal het me 'worst' zijn omdat ik toch al geen vlees eet. Er kunnen meerdere vliegen in één klap mee geslagen worden: minder energieverbruik, betere leefomstandigheden voor bioindustriedieren en betere inkomsten voor agrariërs."

Femme (Management Team Tweakers Forum), 13 december 2007, slaat de spijker keihard op zijn kop in de zoveelste leuke bijdrage op het fascinerende forum "Duurzaamheid" (deel 4 alweer) op Tweakers.
Bron: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/29257120#29257120

Uiteraard had "Zonnigtype" dat al lang door, die was al 15 jaar vegetariër... (PJS)


"Energy security through biomass is an illusion."

Prof. dr. ir. Rudy Rabbinge (Wageningen Universiteit en Researchcentrum), 12 december 2007, tijdens KNAW Symposium Biobrandstoffen en biodiversiteit.
Bron: p. 30 van pdf van Rabbinge's presentatie op het symposium


"De DTE slaat (...) constant de plank mis en loopt achter de feiten aan."

Dennis van Druten (Vastelastenbond), 11 december 2007, in een snoeihard stuk van Jurgen Sweegers (Energeia) over de malafide praktijken van sommige energieleveranciers bij de aanlevering van hun tarief info aan "energieprijs vergelijkingssites" en bespreking van een bewuste actie van de Vastelastenbond om deze praktijken aan de kaak te stellen.
Bron: Energeia, zie ook: http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?p=710361#710361

Ik heb het stuk (tijdelijke link) op het Tros Radar Forum geplaatst zodat Jan Modaal ook van het continue gelieg en bedrieg kennis kan nemen, waarvan de DTe blijkbaar niet genegen is om dat structureel aan te gaan pakken. Hoezo, "gezonde" markt??? (PJS)


"Wij geloven dat niet, wij denken dat we weten dat we nog niet op de helft zijn, dat er nog voldoende reserves in de grond zitten in gebieden die nog maar nauwelijks onderzocht zijn."

Aad van Bohemen (Nederlandse directeur crisisbeheer van het Internationaal Energie Agentschap) doet volgaarne voorkomen alsof er niets aan de hand is, dat "Peak-Oil" slechts een onbewezen theorie is, en suggereert dat we rustig kunnen gaan slapen en dat al onze energiezorgen door het I.E.A. weggenomen zullen worden...
Bron: RTL-Z via uitgebreide pagina op Peak Oil website met lezersreacties:
http://www.peakoil.nl/2007/12/05/rtlz-interview-directeur-crisisbeheer-iea/

Slaap zacht, meneer van Bohemen... (PJS)


"With the looming threat of more pain at the pumps - as well as inflation concerns - investors have turned their focus to the alternative energy sector as a possible panacea to these growing woes."

Jocelynn Drake (Option Advisor voor Forbes.com), 16 november 2007, weet feilloos de vinger op de extreem gevoelige plek te leggen in olie/benzine zuipend Amerika, en adviseert in zijn artikel "Solar Stock Superstars" voor beurskoers watchers om toch maar eens serieus naar die uitermate interessante, booming "Solar Funds" te gaan omkijken...
Bron: http://www.forbes.com/personalfinance/2007/11/16/solar-alternative-energy-pf-ii-in_jd_1116options_inl.html


"Nederland is geen democratie, maar een bureaucratie."

Jacob Klimstra (Wärtsilä Power Plants), 16 november 2007, haalt vernietigend uit naar het Nederlandse ramp-beleid op het vlak van inpassing van WKK in de elektriciteitsvoorziening.
Bron: Nieuwsblad Stromen 9(20): 4.

Ik ben het niet met alles eens in dat artikel, maar op het vlak van die afgrijselijke, alles verstikkende energiebureaucratie in ons poldermoeras, heeft de heer Klimstra het grootste gelijk van de wereld! (PJS)


"Het blijft duivels lastige materie, maar ja, dit is nu eenmaal kruideniers- en bureaucratenland Nederland. Wat al rekenend en met de versleten vingertoppen aan de zakjapanner in het zilte nat gaat verzuipen..."

Polderboy (webmaster Polder PV), 15 november 2007, in een e-mail aan een lezer die informatie vroeg over de exacte berekening van de kWh prijs van zonnestroom...


"Duurzaamheid gaat gepaard met keiharde belangenstrijd. Dat is vervelend en wellicht deprimerend en niet inspirerend, maar helaas wel de werkelijkheid..."

Bespreking in Milieudefensie Magazine (nov. 2007) van het boek "Wereldkans" van Anne-Marie Rakhorst.
Bron: Milieudefensie Magazine 36(11)/november 2007: 33.


"Zolang de consument meer geld aan energie verspilt, dan hij voor de ondersteuning van zonnestroom moet betalen, is er geen enkele zinnige reden om aan te nemen dat zonnestroom te duur zou zijn."

Lars Falck (juwi solar GmbH), 9-11-2007, in een interview in Photon.
Bron: PHOTON Das Solastrom-Magazine 6/2007 (Juni.): p. 14


"Rooftops are not going to be free once people realize they can make money out of that rooftop."

Erik Thorsen (CEO van het grootste PV bedrijf ter wereld, het Noorse REC ASA).
Bron: PHOTON International 10/2007 (Oct.): p. 71

Opmerking in een uitermate boeiend interview met een man die exact weet wat de werkelijke "drijvende krachten" zijn waardoor zon-PV tot een van de belangrijkste decentrale modi van opwekking van elektriciteit kan gaan worden in de gebouwde omgeving. (PJS)


"Obviously it is not necessary to have many sales people."

Erling Paulsen (vice president van het Business Development Department van het Noorse Elkem AS), tijdens een bezoek van PHOTON International journalisten aan de van de buitenwereld afgeschermde nieuwe pilot plant voor de productie van "low cost, minimal energy usage silicon" door zuivering van goedkoop metallurgisch silicium via een angstvallig geheim gehouden procedé wat relatief weinig energie verbruikt...
Bron: PHOTON International 10/2007 (Oct.): p. 61

De opmerking werd gemaakt tijdens het bezoek aan het kleine kantoor van de "sales director". Zodra Elkem in staat is om zeer grote hoeveelheden van hun "grijze goud" te leveren (er wordt een productielijn gebouwd voor 5.000 ton/jaar ...), zullen de zonnecellenfabrikanten voor de fabriekspoorten in Kristiansand met elkaar op de vuist gaan om zoveel mogelijk van dat kostbare "goedkope" spullie te pakken te krijgen... (PJS)


"Be sure to bring good shoes."

William P. Hirshman (journalist voor PHOTON International), oktober 2007, heeft een dringend advies n.a.v. zijn tot op de draad versleten schoenen a.g.v. de 5-daagse, 22e PVSEC beurs in Milaan (3-7 sep. 2007) met niet minder dan 520 beursstands, voor de volgende expo in september 2008 in Valencia (Spanje)...
Bron: PHOTON International 10/2007 (Oct.): p. 27


"Waar haal je al die energieporno toch vandaan?"

Anoniem lezer van Polder PV (29 oktober 2007) drukt zich kernachtig uit n.a.v. wederom enkele ranzige nieuwsberichten die de webmaster van Polder PV boven tafel haalde over de krankzinnige ontwikkelingen in de "gasmarkt" die ongetwijfeld weer tot forse kostenverhogingen bij de consument zullen gaan leiden en bovendien de prikkel tot besparen op variabele kosten de kop in gaan drukken...
Bron: e-mail aan de webmaster van Polder PV


"Verhogingen van de aardgasprijs laten u volkomen koud terwijl u lekker in uw warme bad ligt."

Floris Wouterlood (auteur van "Energie voor het opscheppen"), oktober 2007, in een weer heerlijk sappige en karakteristieke beschouwing over het fenomeen "zonneboiler" in zijn kostelijke boek (p. 32).
Bron: Energie voor het opscheppen. A.W. Bruna Uitgevers B.V., Utrecht. 199 pp. ISBN 978-90-229-9363-7


"De techniek is niet de limiterende factor op weg naar een duurzame energiehuishouding. Misschien kost het een grijpstuiver meer, maar we zijn hier al zo rijk. Waar een wil is, is een weg."

Jan Paul van Soest (columnist Nieuwsblad Stromen), 19 oktober 2007, in een prachtig In Memoriam voor Kees Daey Ouwens (1936-2007).
Bron: Nieuwsblad Stromen 9(18): 6. Zie ook kopie op de ODE website.

Gaia hebbe zijn ziel. (PJS)


"Biofuels are a total waste and misleading us from getting at what we really need to do: conservation."

David Pimentel (Cornell University), oktober 2007, wrijft een kilo zout in de rauwe, open wond die de energieverspillende Amerikaanse samenleving geworden is in het artikel "Green Dreams" over de (vermeende) zegeningen en de vele pitfalls van grootschalige implementatie van biomassa [in casu ethanol] voor alleen al het gemotoriseerde vervoer in the States...
Bron: National Geographic 212(4)/oct. 2007: 44.

Right on "top", mister Pimentel! (PJS)


"Ik schat dat de gemiddelde zonnepaneelbezitter een hoger IQ heeft dan mensen die het milieu koud laat."

Tweakers forum bezoeker Exuimtum (18 oktober 2007), draaft weer eens een beetje door...
Bron: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/28922016#28922016

... of toch niet? (PJS)


"Or: What you always wanted to know about renewables but your utilities would not tell you."

Anoniem strijder voor een echt "level playing field" voor duurzame energie, 13 oktober 2007.
Bron: e-mail aan de webmaster van Polder PV.

Genoemd persoon reageerde op mijn vraag n.a.v. het rampzalige destructiebeleid m.b.t. duurzame energie in Nederland: "Do you provide something like a Manual How To Tackle Unwilling Governments In Ten Easy Steps"??? (PJS)


"Ik weet dat mij ook iets kan overkomen. Maar ik kan en mag niet bang zijn. Als iedereen bang was, zou er niets veranderen."

Adrien Sinafasi Makelo (Kipiripygmeeën, oerwoud van oost Congo), herfst 2007, in een citaat over de verwoestende kap van "zijn" regenwoud, en de terreur die de (belanghebbende) Staat zaait als de weerloze bevolking zich daar tegen verzet.
Bron: Greenpeace (magazine) nr. 29(3): 5.

Wanneer komt er een Nobelprijs voor Moedige en Bewonderenswaardige Mensen? (PJS)


"Ik kan even geen kWh-meter meer zien, onze meterkast puilt al uit van deze meters, nu al 6 telwerken, probeer dat de meteropnemer maar eens duidelijk te maken ;-)"

Tweakers forum bezoeker jja (10 oktober 2007), ziet eventjes door de meterbomen het bos niet meer bij zijn ietwat uit de hand gelopen duurzame energie hobby...
Bron: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/28877751#28877751


"Er lijkt in Nederland meer geld verdiend te worden aan oeverloos geouwehoer over energie, dan aan keihard in de praktijk gerealiseerde duurzaame energie productie."

Polderboy (webmaster Polder PV), 8 oktober 2007, n.a.v. de entrance fee (€ 1.699,-- ex BTW) voor het zoveelste peperdure, van energie bobo's vergeven energie congres, het 2-daagse Nationaal Energie Forum 2007 in het Amsterdamse Hilton.
Bron: folder Nationaal Energie Forum 2007


"Als die Prins van Oranje in 1574 ook zo lang over "onrendabele toppen" van zijn rebellie had zitten keutelen als VROM nu over duurzame energie voor burgers, dan spraken we vandaag de dag geen Nederlands, maar Spaans (en hadden we de royale Spaanse terugleververgoeding voor zonnestroom, maar dat terzijde)."

Floris Wouterlood (webmaster van "ZonnepanelenInNederland", voorzitter ZPV, etc.), haalt weer eens op magistrale en humoristische wijze uit naar het verschrikkelijke taalgebruik in de politiek als het gaat om de "prijs" van (duurzame) energie, n.a.v. de viering van Leidens Ontzet in zijn woonplaats (tevens die van de polderjongen)...
Bron: http://www.zonnepanelen.wouterlood.com/solar_pages_nl/laatste_nieuws.htm (3 okt. 2007)


"De E meter schrikt ervan, stokt even en begint spontaan achteruit te hollen."

Jaap van Dalen (PV newbee), 18 september 2007, beleeft een van de mooiste momenten van zijn leven als hij de Mastervolt omvormer aansluit op het huisnet en zijn eigenhandig met veel bloed, zweet en tranen aangelegde 1,8 kWp PV-dak op zijn vakantiewoning aan het lokale distributienet begint terug te leveren...
Bron: e-mail v
an Jaap aan de webmaster van Polder PV (zie PV newbee pagina)


"Als je baas je een procent loonsverhoging aanbiedt zeg je toch ook niet “het is maar zo'n beetje, doe het maar niet”?"

Milker (Tweakers forum Duurzame Energie deel 3 contribuant), 21 augustus 2007, in een reactie op een andere bezoeker die stelde dat je in het oosten van Nederland beter niet aan zonnepanelen kunt beginnen (blijkbaar omdat in de zomer van 2007 de opbrengst door het slechte weer tegenviel), en na een polderiaanse respons van "zonnigtype" die dat even relativeerde...
Bron: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/28595531#28595531


"None of the familiar fuel sources are as noble as the sun."

National Geographic, augustus 2007, in een korte beschouwing van de beste energiebron voor barbecue's...
Bron: National Geographic 212(2)/august 2007: 152.


"Het woord “energiepolitiek” is feitelijk een tautologie."

Polderjongen (webmaster Polder PV), 8 augustus 2007, heeft weer eens een "brainwave"...

Elke majeure beslissing over energie is immers vergeven van zware politieke belangen en aannames, en wordt stevig gepusht door (ongezonde) machtsverhoudingen tussen commerciële, op winst beluste, "pseudo-geliberaliseerde" partijen en de nationale beleidsmakers...
Van Dale, 1991 - tautologie: "herhaling van hetzelfde denkbeeld met een andere uitdrukking" (PJS)


"Wat wil je dan met groene stroom anders dan een bijdrage leveren aan het milieu???????????????? Dat het bij je thuis bezorgd wordt met een grote rode strik eromheen?"

Tros Radar Forum contribuant Ali Bensalah, weet in zijn reactie op 7 augustus 2007 op humoristische wijze uit te leggen waar het om gaat bij "groene stroom", al zal zijn leuke reactie bij menig betonplaat voor zijn hersens hebbende medelander waarschijnlijk een slechte voedingsbodem vinden...
http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?p=659927#659927


"... if there were no subsidies for any type of energy, renewables would win the competition."

Jerry Caldwell (bezoeker van hetzelfde forum als in het citaat hier onder), 6 augustus 2007, weet de roos ook al feilloos te vinden...
Bron: http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=49553


"Now there's an oil subsidy that makes Solar subsidies look like pocket change."

Paul Kloepper (contribuant op een REA forum), 5 augustus 2007, schiet midden in de roos...
Bron: http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=49553

Paul heeft het over de 500 miljard dollar ("and counting") die al over de balk zijn gesmeten in Amerikaanse olieprovincie Irak, en volgens een tweede contribuant een paar regels verder moet zelfs gedacht worden aan in totaal ruim een biljoen ("trillion" = 1.000 miljard) in bloed gedoopte dollari amerikenski... (PJS)


"Wie al prijsvergelijkend langs de websites van energiebedrijven surft, kan niet anders dan begrip opbrengen voor die verzuchting."

Energeia, een van de best geïnformeerde energiesites van Nederland, met enkele energiespecialisten van zwaar kaliber in dienst (2 augustus 2007), concludeert bij haar recente prijsvergelijking tussen energieleveranciers dat die vermaledijde energienota's inderdaad voor normale mensen onnavolgbaar zijn...
Bron: "Essent goedkoopst van grote drie, ook na zomerse prijsverlagingen" (tijdelijke link op http://www.energeia.nl)

Polder PV (die zijn nota's eindelijk wel snapt na enkele jaren zelfstudie...), is dan ook van mening dat het juist de bedoeling is van alle liberaliseringsoperaties om de facturatie van het "geliberaliseerde product" tot zo'n grote "marktgestuurde" puinhoop te laten worden, dat niemand er meer wat van snapt en dus een aanzienlijke kans loopt om zonder dat te beseffen vierkant genaaid zal worden... (PJS)


"Eerst maar die gasvelden leeg halen..."

Hans Overdiep (GasTerra), juli 2007, in het zoveelste ronkende promotie artikel over de gasgestookte microWKK/HRe "tover"ketel.
Bron: Energie+ nr. 27(4)/juli 2007: 32-33.

De heer Overdiep geeft in ieder geval zeer duidelijk zijn prioriteiten weer, en dat is: tot de allerlaatste kubieke centimeter zal het gas uit Neer'lands bodem voor een zo duur mogelijke (in 2007 15,31 eurocent/m³ energiebelasting excl. BTW bevattende) variabele prijs afgezet moeten worden... (PJS)


"If your application needs it, and your budget can afford the best silicon has to offer, then please read on."

PERL cells webpagina (University of New South Wales, Australia) waarschuwt dat de op deze pagina aangeboden beste silicium cellen ter wereld "not a cost competitive solution to most domestic and commercial solar cell applications" zijn.
Bron: http://www.pv.unsw.edu.au/links/products/purchase.asp

Ik houd wel van een understatement op zijn tijd. Prijsopgave: USD 100,-- (21-22% eff.), USD 200,-- (22-23% eff.), resp. USD 300,-- (23-25% efficiency) "export price", per stuk, en exclusief 10% "Goods and Services Tax"... (PJS)


"This is a solar cell that works."

Allen Barnett (Professor of Electrical and Computer Engineering, Univ. Delaware), 30 juli 2007, lijkt een beetje in de war n.a.v. zijn persbericht over de mede door zijn vakgroep bereikte beste zonnecel systeem efficiëntie (42,8%) ter wereld...
Bron: http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=49483


"Elk foton dient te worden gevangen en aan het werk gezet !"

Tweakers Duurzame Energie forumbezoeker "Fotonjager" doet op 1 augustus 2007 ook een duit in het zonnestroom zakje...
Bron: http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/28493070#28493070


"Nu begrijp ik het. Ze gaat oude rapporten lezen."

Oude rot Ad Bogtrop (hoofdredacteur Energie+), juli 2007, in een weer superpakkende column in "zijn" zeer interessante tijdschrift, over de plannen van Minister Cramer (VROM) op het vlak van energiebesparing.
Bron: Energie+ 27(4)/juli 2007: 5.

Er aan vooraf gaand schreef Bogtrop het volgende: "Minister Cramer wil voor energiebesparing “alles uit de kast halen”. Wat zal daar toch allemaal liggen, in die kast? Een halfvolle plank met rapporten uit 1990-2000, net onder een volle plank met rapporten uit 2001-2005." (PJS)


"... es ist ja kein Rohstoffproblem, sondern nur ein Raffinationsproblem beim Silizium ..."

(vrij vertaald, PJS):

"... het betreft helemaal geen grondstofprobleem, maar slechts een raffinageprobleem bij Silicium..."

Frank Asbeck (CEO van SolarWorld AG), relativeert de paniekzaaierij rond de "silicium grondstof problematiek" - er is immers zand genoeg op deze aardkloot.
Bron: Solarthemen nr. 257/juni 2007: 15-16.

Waarbij hij ook impliciet vraagtekens zet bij de "dunnelaag hype" die zelfs bij de bekende silicium cellen producent Q-cells tot diverse niet op Si gebaseerde PV spin-offs heeft geleid... (PJS)


"De kracht, de noodzaak van duurzaamheid zit bij het volk, niet bij de industrie."

en:

"Ik ervaar een groeiende spanning tussen noodzaak van vernieuwing en verlammende bureaucratie."

Wubbo Ockels (o.a. ex-ruimtevaarder, hoogleraar duurzame technologie TU Delft), in een interview in Milieudefensie Magazine.
Bron: Milieudefensie Magazine nr. 36(7/8) juli/aug. 2007: 6-9.


"Na wat rondbellen met de gemeente (waar de woningtoezicht ambtenaar bijna een hartstilstand kreeg en meteen met folders kwam over wat er niet was toegestaan. Ik zweer het je, het is in Baarn makkelijker een kerncentrale te bouwen in je tuin dan zonnepanelen op je dak) ... en met het energiebedrijf ("Nee, daar doen we niets mee, maar wat voor meter hebben jullie en waar wonen jullie?" Tuut…Tuut…Tuuut), stonden ze 19 april 2007 op het dak."

PV-newbee Philip Rodrigues uit Baarn had wat karakteristieke Hollandsche "opstartprobleempjes" aan het begin van zijn zonnestroom avontuur.
Bron: e-mail aan de webmaster van Polder PV, zie PV-newbee pagina

Goddank zijn die opgelost. Hoeveel mensen zouden daardoor afgeschrikt worden? Totaal onnodig en volslagen bezopen. Solar is also OUR future! (PJS)


"Wenn ich Chefin der EnBW wäre, dann würde ich ...
... regelmäßig mit einem jungen knackigen Umweltschutzaktivisten schlafen."

(vrij vertaald, PJS):

"Als ik de bazin van EnBW was, dan zou ik ...
... regelmatig met een aantrekkelijke jonge milieuactivist in de koffer duiken."

Jess Jochimsen (auteur en carabetier, Freiburg, BRD), vult een enquête van de fesa in, waarin hij suggereert dat er een heleboel moois kan bloeien als de banden tussen het management van de grote energieconcerns en de harde kern van de milieubewegingen wat losser worden... (EnBW is een van de "Grote Vieze Vier" in Duitsland).
Bron: Die SolarRegion nr. 10(2)/2007: p.30


"Wie werkelijk verstandig beleid wil voeren, zet een beleid voor de komende vijftig tot honderd jaar uit, dat zich richt op die ene onuitputtelijke bron die elke dag weer schijnt: de zon."

Rudy Rabbinge (Hoogleraar "Duurzame ontwikkeling en Voedselzekerheid", Wageningen Universiteit), in een kritische column over de grote problemen met het verduurzamen van diverse energie-vretende maatschappelijke activiteiten zoals gemotoriseerd vervoer in relatie tot het ruimtebeslag wat ten koste gaat van de voedselvoorziening.
Bron: P+ People Planet Profit nr. 5(5)/mei+juni 2007: p. 74


"De kosten zijn wellicht omlaag te brengen door samen met enkele buren zonnepanelen aan te schaffen."

Citaat van de ultrakorte web-pagina "Zonne-energie" op de website van VROM.
Bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=7542

Ondersteuning van zonnestroom door de Staat in Nederland anno klimaatcrisisjaar 2007: absolute bagger, janken met de pet op, en met de staart tussen de benen s.v.p. linea recta met een enkele reis naar Duitsland toe... (PJS)


"We hebben echt te maken met een nieuwe hype. De duurzame energie houdt de wereld in zijn greep en is voor dit soort bedrijven fantastisch."

versus

"De waan van de dag is echt het ergste dat je als ondernemer kan overkomen."

Henk Keilman (gelegenheids-megainvesteerder/miljonair en 25% belanghebbende in Zeeuwse windmolenproducent Emergya Wind Technologies) en Peter Blom (Directeur Triodos Bank, een van de oudste investeerders in windturbines in Nederland) verschillen "nogal" van mening over de status cq. relevantie van windenergie in onze maatschappij...
Bronnen: Dagblad De Pers, wo. 13 juni 2007: p. 15 ("Windmolens nieuwe hit"/Keilman), resp.
Milieudefensie Magazine nr. 36(6)/juni 2007: pp. 6-9
("Wij zijn er niet voor onszelf"/Blom).


"Emissiehandel en dat eeuwige (nooit te realiseren) "level playing field": noemt het kabinet dat innovatie??? Ik noem het windhandel in gebakken lucht!"

Polderjongen, 14 juni 2007, in reactie op een van de kernpunten in het betoog van Balkenende IV's "coming out" m.b.t. "Pijler 3 Duurzame leefomgeving" na de 100 dagen "consultatie" met de samenleving.
Bron: PV nieuwspagina Polder PV


"Just the fact that it takes about two million hectares of oil palms to meet just one per cent of the European Union's power demand is food for thought."

Dierk Jensen (auteur New Energy), juni 2007, in een schokkend artikel met tale-telling cijfermateriaal over het nieuwe energiedrama wat palmolie heet...
Bron: New Energy nr. 2007(3): pp. 70-73.


"... alles lijkt in deze tijd wel te koop, en wij vinden dat een onderneming met waarden dat eigenlijk niet moet zijn."

Peter Blom (Directeur Triodos Bank), juni 2007, in een interview boordevol wederom zéér bedachtzame uitspraken en grote wijsheden. Voor het oude bankgebouw in Zeist staat een bord: "Niet Te Koop"...
Bron: Milieudefensie Magazine nr. 36(6)/juni 2007: pp. 6-9.


"Die klassische Solartechnik ist eine Sackgasse"

Jeroen van der Veer (CEO Shell), juni 2007, wil in het jaar waarin zijn "post-peak-oil" business nog nooit zoveel bloedgeld heeft opgeleverd nog even in smaakmaker Der Spiegel de doodsteek geven aan zonnestroom.
Bron:
http://www.spiegel.de/wirtschaft/0,1518,486715,00.html

Een beetje van het kaliber "de pot verwijt de ketel"? (PJS)


"Ik kan mijn koeien niet meer melken. Ik melk nu de zon."

Bernd Meijer (boer, 60 jaar, in Getelo, NRW/BRD, vlak over de grens bij Almelo), in een sappig artikel "Zonne-energie in Duitsland rendabel" in Intermediair (Bernd heeft in 2006 € 11.500 verdiend aan zonnestroom, en heeft grootse plannen om zijn al gigantische 170 m² grote PV-systeem fors te gaan uitbreiden).
Bron: Intermediair 30 mei 2007


"Ik vermoed dat er in Nederland tienduizenden geestverwanten rondlopen alleen is het zo lastig zoeken tussen zestien miljoen fossieldenkenden."

Rob de Bree (zonnestroom producent/huurder in Friesland), 1 juni 2007, in een hartverwarmende e-mail aan de polderjongen waarin hij aangeeft dat er toch nog "normale" mensen in Nederland rondlopen...
Bron: e-mail aan de webmaster van Polder PV


"Wordt het niet eens tijd om iets terug te doen in plaats van te denken over terugverdienen?"

Heleen van der Sanden (hoofdredacteur De Kleine Aarde), mei 2007, in een weergaloos voorwoord bij het zomernummer, genaamd "Terugverdientijd".
Bron: De Kleine Aarde nr. 141/zomer: p. 3.


"Their motive is to search every piece of legislation for undesirable language and beneficial loopholes and take full advantage of them."

Jim Duncan, poster op het forum van Renewable Energy Access, in reactie op het diep treurige nieuws dat door een bureaucratische truuk er een forse kink in de kabel van het California Solar Initiative gekomen lijkt te zijn.
Bron: http://www.renewableenergyaccess.com/rea/news/story?id=48421

Duncan doelt op lobbyisten van de energiesector die op de achtergrond stiekem druk lijken uit te oefenen op de "lawmakers" om decentrale opwekking vooral niet tot een succes te laten worden en die alle mogelijke manieren lijken te verzinnen om roet in het eten te gooien en hun fossiele dan wel nucleaire belangen veilig te stellen. Zie ook bericht van 9 mei 2007. U bent gewaarschuwd, dit soort walgelijke bureaucratische gechicaneer en gemanipuleer komt ook op forse schaal in Nederland voor! (PJS)


"Ik ga zelf ook zonnepanelen plaatsen in Nederland, hoewel het verschikkelijk duur is. Ik wil, nee ik moet iets doen aan het klimaat en dit is een stuk wat ik zelf in de hand heb."

Axel, 4 mei 2007, contribuant op het door het Ministerie van Algemene Zaken in het leven geroepen forum "samenwerkenaannederland.nl" onder het onderwerp "Duits voorbeeld over duurzame energie stimulatie", toont tegen de keer in een forse dosis burgermoed. Hoezee voor Axel!
Bron: http://tinyurl.com/2qn9xx (lange link naar pagina op samenwerkenaannederland.nl, klein gemaakt via de website Tinyurl.com, zie Polder PV link policy bericht)


"Empty words just add carbon dioxide."

Vattenfall (energiebedrijf), in een pakkende commercial "Energy for Activists".
Bron: advertentie in National Geographic Magazine 211(5)/May 2007: p. 9.

Zouden ze bij Vattenfall stiekem geiteharenwollensokken onder het krijtstreep pak aan hebben? (PJS)


"It is only a question of political will, nothing else!"

Hermann Scheer (parlementslid Grünen, BRD), mei 2007, in een tale-telling documentaire van BBC World's Earth Report over de haalbaarheid van de stimulering van duurzame elektriciteit.
Bron: zie bijdrage op de PV-nieuwspagina van 6 mei 2007


"... renewable energy resources will help to secure our energy independence, strengthen our national and economic security and conserve our natural resources. And, solar energy will play an ever increasing role in that independence movement."

Ken Salazar (U.S. Senator), 23 april 2007, tijdens de "groundbreaking ceremony" voor de te bouwen 8,22 MWp PV-centrale in de San Luis Valley in het zuidwesten van Colorado, U.S.A.
Bron: http://www.sunedison.com/images/press/042307-alamosagbreaking.pdf

De Amerikaanse Reus is wakening up... (PJS)


"Small amounts of sun energy, tapped over time, allow an acorn to become a mighty oak."

Don Dunklee (april 2007), in een prachtige beschouwing bij zijn beschrijving van een doe-het-zelf bouwpakket voor een inklapbare zonnestroominstallatie voor op zijn "solar scooter".
Bron: http://www.builditsolar.com/Projects/PV/scooter%20plans,%201%20to%207.pdf


"Damit steht ... der lang erwarteten Netzparität nichts mehr im Wege."

(vrij vertaald, PJS):

"Daarmee zijn ... de barrières voor de lang verwachte gelijkschakeling met elektriciteit van het net eindelijk geslecht."

Christoph Podewils (journalist voor Duits vaktijdschrift Photon), april 2007, in een exclusief artikel met een bespreking van de resultaten van de Amerikaanse studie "The true cost of solar power" naar de prijsconcurrentie van zonnestroom die volgens de onderzoekers in 2010 (voor grootschalige toepassingen) al op het niveau zal komen te liggen van de productiekosten van elektriciteit uit nieuwe bruinkoolcentrales...
Bron: Photon April 2007: p. 40

Zie o.a. bespreking van het rapport "The true cost of solar power" op Polder PV (PJS)


"... at least in the near term it can be taken for granted that gencos will continue to make life increasingly miserable for operators to connect distributed PV to their grid."

(vrij vertaald, PJS):

"... tenminste de komende tijd kan men ervan uitgaan dat de traditionele energie productiebedrijven hun beleid zullen voortzetten om het leven van decentrale (duurzame) stroomopwekkers zo zuur mogelijk te maken als ze hun schone energiebronnen aan het elektriciteits-distrubutienet willen koppelen."

Michael Smela (hoofdredacteur PHOTON International), in het editorial van het wederom fantastische, 196 pagina's dikke maartnummer van het waarschijnlijk beste zonnestroom vaktijdschrift ter wereld.
Bron: PHOTON International/The Photovoltaic Magazine nr. 2007(3)/March: p. 3.

Smela, die wellicht "inside information" uit het achterlijke Nederland tot zijn beschikking heeft (...), geeft trouwens in hetzelfde voorwoord de "gencos" (lees: Generation Companies, de traditionele energiebedrijven met eigen distributienetwerken) een "escape" uit hun arrogante, eenzijdige, en de problemen alleen maar erger makende, steeds onhoudbaarder wordende zelfverkozen positie:

"While most traditional gencos will view PV as a threat that takes away customers, cuts peak electricity prices, and uses their networks without paying, some will be positively disposed to PV for its distributed, peak operating and green characteristics..."

Die mag u zelf vertalen... (PJS)


"Ik ben lid van het VVD-bestuur in Bloemendaal maar ben er helemaal klaar mee. Die partij heeft een totaal gebrek aan visie, voor VVD’ers kost het milieu alleen maar geld. Liberalisme betekent toch vrije keuzes kunnen maken? Als het aan de VVD ligt kan een kind over honderd jaar niet eens meer kiezen of het wil buitenspelen."

Frans Otten (achterkleinzoon van Anton Philips, mede-eigenaar van Tendris, producent van de door Oxxio verkochte Pharox-LEDlamp), bon-vivant, veelvlieger en eigenaar van een Porsche scheurijzer, in antwoord op de vraag tijdens interview door Intermediair of Otten veel verwacht van de "milieuhausse" bij de regering.
Bron: http://www2.intermediair.nl/artikel.jsp?id=703070


"De stofzuiger fabrikant A. Lewyt voorspelde in 1955 dat “nucleair aangedreven stofzuigers waarschijnlijk binnen tien jaar realiteit zullen zijn” ..."

Lucas Reijnders (Hoogleraar Milieukunde, Universiteit van Amsterdam), in zijn onnavolgbare, extreem goed gedocumenteerde en briljante samenvatting van enkele eeuwen menselijk lief en leed met de energievoorziening.
Bron: Reijnders, L. (2006). Energie. Van brandhout tot zonnecel. 190 pp. Van Gennep, Amsterdam. ISBN 90 5515 7317.

Citaat komt van p. 143 uit het boek, en u zult her en der nog vele andere zeer sappige historische en recente citaten en eye-opening feiten vinden. Leg al uw andere leesvoer opzij, ga naar uw boekenwinkel, koop dat kleinood (12,50 euri), zet alle telefoons en audio apparatuur uit en LEZEN s.v.p.! (PJS)


"Het beste wat dit nieuwe kabinet kan doen, is al die welstandscommissies afschaffen."

Chris Zijdeveld (voorzitter Stichting Passief Bouwen), n.a.v. de drama's die het gevolg zijn van overmatige bemoeizucht van "schoonheidscommissies" die verduurzaming van de gebouwde omgeving structureel in de weg zitten.
Bron: Nieuwsblad Stromen nr. 9(3)/16 feb. 2007: p. 3


"De conventionele energiesector is niet bij uitstek de aangewezen partij om windenergieprojecten te realiseren."

Sylvia Breukers (promovenda politicologie) in een van haar conclusies in haar onderzoek naar de sociale acceptatie van windenergie.
Bron: Nieuwsblad Stromen nr. 9(3)/16 feb. 2007: p. 5


"Bijmenging van brandstoffen en grootschalige opwekking van elektriciteit met kolen, gas en biomassa handhaven de posities van oliemaatschappijen en elektriciteitsbedrijven, terwijl decentrale oplossingen en accijnsvrijstellingen de markten juist opengooien."

Dr. M. Hisschemöller & Prof. Dr. F.N. Stokman, in een ingezonden brief gepubliceerd in de NRC.
Bron: loc.cit. Power To The People nr. 4(1)/feb. 2007: p. 1 (elektronische nieuwsbrief van de ZPV)


"Port Harcourt should gleam; instead, it rots."

Tom O'Neill (National Geographic Staff), februari 2007, in een nietsontziende beschrijving van de verwoesting en sociale destabilisatie in en rond oliestad Port Harcourt in een van de grootste olie-exporterende landen ter wereld, Nigeria.
Bron: National Geographic vol. 211(2): pp. 88-117.

Zie ook bespreking elders op Polder PV.


"De realiteit is dat in de hele Tweede Kamer slechts drie ingenieurs zitten die in detail zaken kunnen beoordelen."

Rein Willems (Taskforce Energietransitie, Shell, etc.), in een interview in Energie+, over het tenenkrommende gebrek aan inzicht over belangrijke energiekwesties bij de parlementsleden in het vertegenwoordigende orgaan van de Nederlandse "democratie".
Bron: Energie+ nr. 27(1)/jan. 2007: pp. 20-23.


"Het verdient daarom de voorkeur dit artikel niet te laten bestaan."

Joop Wijn (ex-Minister van EZ), in het door hem ondertekende zoveelste onwaarschijnlijke van bureaucratische truuks vergeven stuk van EZ m.b.t. de geforceerde invoering van een "capaciteitstarief" voor kleinverbruikers.
Bron: Kamerstuk 28982 nr. 60, bijlage BLG 11239 ("Wijzigingsregeling", 30 januari 2007, Toelichting I.3.3, op te vragen via Parlando middels genoemd dossier nummer en deelnummer.

Bedoeld wordt hier een artikel wat onderscheid maakt tussen bemeten en onbemeten aansluitingen, en hoe daarvoor transporttarieven zouden moeten worden berekend. Aangezien onbemeten aansluitingen veelal in flats aanwezig zijn met uiterst kwetsbare huurders (die meestal niets snappen van hun energienota's), lijkt hier een poging te worden gedaan om die deur tot mogelijk voor die huurders zeer ongunstige toerekening van kosten wijd open te zetten voor de netbeheerders. Het genoemde stuk blinkt uit van soortgelijke taal om het door EnergieNed gewenste "masterplan" (verplicht capaciteitstarief + verplicht "leveranciersmodel van facturatie" + verplichte "slimme meter") er te laten doordrukken met maximaal voordeel voor de netbeheerders (verzekerde en gegarandeerde inkomsten, peperdure ombouw van capaciteit bij gebleken niet-passende installatie, etc.) en mogelijk ten koste van de nog van niets wetende miljoenen elektra consumenten. (PJS)


"Sometimes the low-tech solution is the best solution."

David "Photons, not Neutrons" Butcher (Amerikaanse zonnestroom liefhebber), 7 november 2002, die toen al aan het "worstelen" was met zijn OK4 omvormers, en er een uiterst simpele doch doeltreffende oplossing voor had...
http://www.los-gatos.ca.us/davidbu/micro_solar/index.html (bijna onderaan de pagina)

Voor de gelegenheid maar even als "actueel" opgevoerd bericht (25 januari 2007) om de gestaag voortgaande Sunpower© renovaties moreel te ondersteunen... (PJS)


"Eerst schoon dan mooi: mensen die last hebben van windmolens, zitten sowieso al niet lekker in hun vel."

Maike Bouma (eigenaar windturbine in Idsegahuizum).
Bron: Milieudefensie Magazine nr. 35(12)/december 2006: p. 17.


"Zonne-energie is niet centralistisch genoeg, je kunt er niet zo gemakkelijk octrooi op nemen."

en

"... ik heb nog nooit in mijn leven een regering meegemaakt die het op energiegebied zo heeft verwaarloosd als het kabinet-Balkenende de afgelopen vier jaar."

Kees Daey Ouwens (Technische Universiteit Eindhoven en "nestor" van de duurzame energie in Nederland), in een interview met Han van de Wiel.
Bron: Milieudefensie Magazine nr. 35(12)/december 2006: pp. 6-9.


"Al Gore vliegt ook nogal wat af. En ik ben eerlijk gezegd wel blij dat hij dat gedaan heeft."

Jan Juffermans (ecological footprint specialist van De Kleine Aarde en zelf nooit het vliegtuig nemend), in een reactie op een discussie over een door organisatie "Hier" uit te keren "klimaatreis naar Nicaragua" per vliegtuig.
Bron: Milieudefensie Magazine nr. 35(12)/december 2006: pp. 11.


"We have everything we need to begin solving the climate crisis - save, perhaps, political will. But in America, political will is a renewable resource."

Al Gore (voormalige vice-president van de U.S.A.), in zijn boek n.a.v. de beroemde "klimaatcrisis film" waar zelfs Nederlandse politici van onder de indruk waren (of zeiden te zijn).
Bron: p. 278 in: Gore, A. (2006). "An inconvenient truth. The planetary emergency of global warming and what we can do about it." Rodale, U.S.A. 328 pp. ISBN 1-59486-567-1.


"... als je in Duitsland geen PV panelen neemt ben je echt gek, hier ben je gek als je ze neemt."

PV-eigenaar in Noord-Holland, 18 december 2006.
Bron: e-mail aan de webmaster van Polder PV


"Als je een markt op gang wilt krijgen en je moet opboksen tegen het heersende paradigma van de centrale elektriciteitsopwekking, moet je als overheid de alternatieve spelers ondersteunen."

Susanne Agterbosch (milieumaatschappijwetenschapper Univ. Utrecht), 1 december 2006, in een interview met Rijkert Knoppers n.a.v. de verdediging van haar proefschrift "Empowering wind power".
Bron: Nieuwsblad Stromen 8(21)/1 dec. 2006: p. 3.
Zie ook: http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_6V4HQ2


"Windenergie brengt bovendien werk naar afgelegen gebieden, terwijl diesel alleen maar zorgt voor de export van geld."

Brad Reeve (algemeen manager van Kotzebue Electric Association), in een interview met Tseard Zoethout over de succesvolle plaatsing van windturbines in het ijskoude noorden van Alaska.
Bron: Energie+ 26(6)/december 2006: p. 24


"Here's to the crazy ones. The misfits. The rebels. The trouble-makers. The round heads in the square holes. The ones who see things differently. They're not fond of rules, and they have no respect for the status-quo. You can quote them, disagree with them, glorify, or vilify them. But the only thing you can't do is ignore them. Because they change things. They push the human race forward. And while some may see them as the crazy ones, we see genius. Because the people who are crazy enough to think they can change the world, are the ones who do."

Think Different (Apple Computers Advertisement), citaat op de Free Energy News pagina.
Bron: http://www.freeenergynews.com/Directory/Quotes/index.html

Polder PV heeft deze maar niet vertaald, er van uit gaand dat de gemiddelde Nederlander inmiddels zo'n kosmopoliet is geworden, dat hij/zij het huiswerk zelf wel kan doen...


"... duurzame stromingsbronnen is wat we nodig hebben, en geen onduurzame nepbronnen als poep van veel te veel ongelukkig levende beesten vergisten of atoompjes laten stralen."

Polderjongen, 19 november 2006, in zijn vlak voor de verkiezingen van 22 november uitkomende, opruiende e-mail nieuwsbrief "Polderkolder".
Bron: Polderkolder nr. 17


"Ik verwacht ook niet dat het de komende 25 jaar 'n succes wordt."

maar

"Zonne-energie is van de alternatieve mogelijkheden verreweg de beste."

Abdulrahman Al-Zamil (ex-onderminister elektriciteit van Saoedie-Arabië) versus Ben Warner (NL energiespecialist) , in het tweede deel van het fascinerende tweeluik "Energy Wars" van de VPRO, zijn het niet geheel met elkaar eens...
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/31100321/ (40:03 resp. 31:14)


"Een zonnecel heeft geen schoorsteen"

Jaap Hoogakker (business analist bij ... Gasterra), in een uiterst opvallend visionair document met een pleidooi voor sterke bevordering van zon-PV, en afscheid van kernenergie...
Bron: zie gelinkt document op http://www.gasterra.nl/Energietransitie/Kennis+en+innovatie.htm


"Want ‘economie’ komt niet van ‘verkwisten’, maar van ‘huishouden’."

Hof Ulenkrug (Longo maï coöperatie in Mecklenburg Vorpommern, BRD), zomer 2006, in een beschouwing over zelfvoorziening en energieconcepten in een rurale setting.
Bron: Nieuws uit Longo maï, zomer 2006. Dossier Hof Ulenkrug: van zelfvoorziening ... tot energetische autonomie. Nieuwsbrief.
Info: Stichting Pro Longo maï, Polanenstr. 79, 1013 VS Amsterdam, tel. 020 - 6820610 of 06 - 28451762

Deze coöperatie, die net een prachtig 29,5 kWp amorf Si zonnedak heeft aangelegd, legt in hun fraaie verhaal over hun energieconcept de vinger op de zeer gevoelige plek van de "moderne huishoudkunde"...


"You are my sunshine, my only sunshine
you make me happy when skies are gray
you'll never know dear, how much I love you,
please don't take my sunshine away."

(Muziek van) Jimmie Davis, opgenomen in 1931.
Bron: e-mail van Polder PV lezer, 1 november 2006, met commentaar: "vooruitziende geest..."


<<<      citaten actueel 4 3 2 1     >>>

 


© 2006-2008 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)