starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
PV-systeem p. 4
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

OK4E-100 inverter en aansluiting

NB: OORSPRONKELIJKE situatie! Zoals die gepland was door N.K.F., nota bene met een IP67 waterdichtheidsnorm (een van de zwaarste die er wordt toegepast), maar die uiteindelijk funest bleek voor de OK4 omvormers in de bikkelharde praktijk. Eind mei 2005 werden alle omvormers op ons complex naar binnen in huis verplaatst nadat N.K.F. zich uit de business had teruggetrokken en diverse klanten en DE organisaties de leveranciers onder druk hadden gezet om een structurele oplossing te bedenken voor de steeds vaker gesignaleerde problemen met de buitenopstelling van de OK4'tjes, en om de voortdurende problemen verder te voorkomen. Daarna is, omdat bleek dat de risico's op uitval (nog steeds) te groot geacht werden door NUON en Eneco, de renovatie actie opgezet waarbij duizenden OK4 omvormers door Soladin 600 stringomvormers werden vervangen.

backside of ACN2000E 93 Wp AC-module with opened junction box and OK4E 100 Watt inverter removed from metal frame

<<<
Achterzijde van een ACN2000E zonnepaneel met opengeschroefde junction box met de "+" en "-" aansluitingen voor de inverter DC-kabel (rode resp. zwarte aders). De OK4 inverter is van het kleine op de onderkant van het zonnepaneel bevestigde metalen frame gehaald ter verduidelijking van de bevestiging. De inverter wordt met 1 klein schroefje op een uitsparing op het onderste uitstekende pootje vastgeschroefd. Rechts onderaan de bevestiging van 1 van de 2 driehoekige frameprofielen aan de rand van het zonnepaneel.

N.B.: LET OP BIJ HET (LATEN) AANPASSEN VAN UW SUNPOWER® SYSTEEM!!! Als de inverters van het paneel afgehaald worden en naar binnen verplaatst, worden er gelijkstroomkabels op de junction box aangesloten en uw huis ingevoerd. Let op dat de verbindingen op de goede terminals in de junction box worden aangesloten (rood op inverter moet met "+", en zwart op inverter moet met "-" in junctionbox worden doorverbonden). De overige terminals in de junction box mogen daarvoor ABSOLUUT NIET gebruikt worden! Zie installatiefout (door prof. installateur!) op de renovatie pagina van Polder PV!

>>>
Detail van vorige foto: geopende junction box met rechts de platte DC aanvoer"kabels" vanaf het zonnepaneel, de schroefbank voor de aansluitingen en de rode en zwarte ader van de gelijkstroomkabel die door een waterdichte wartel naar de inverter wordt geleid. De doorvoerwartels hebben een strak rond de DC-kabel passende interne rubberen kous en halfronde schroefdop aan de buitenzijde zodat een volledig waterdichte verbinding ontstaat doordat de rubberen kous rond de DC-kabel wordt vastgedraaid en door de trekkracht van de schroefdop de opening geheel afsluit.
N.B.: onder de platte bruine kabels zijn niet zichtbare sperdiodes aanwezig om te voorkomen dat het paneel beschadigt als een zonnecel in het paneel het onverhoopt laat afweten (kortsluitbeveiliging). In sommige Sunpower® PV-systemen is in de junction box ook een zogenaamde DC-DC converter ("multiplier") opgenomen indien 54-cels panelen zijn toegepast; deze zijn niet bij onze systemen met 72-cels panelen toegepast.
inside of junction box with flat DC-cables from solar panel (right) and connections to OK4E inverter (red and black wires). Bypass diodes not visible under flat cables.

brass thread caps are already fixed to DC cable of new OK4E inverters

<<<
Messing kabelhulzen zijn reeds aanwezig op de ader uiteinden van de witte DC-kabel van de inverter. Deze worden met een schroefverbinding in de junction box op het zonnepaneel bevestigd. Er zijn ook veel OK4 omvormers uitgeleverd met u-vormige kabeluiteinden die rond de schroef klemmen.
Foto © Marijke Nauta



front side of new OK4E inverter (replacement). Note the important serial number (SNR 84025).
^^^
Voorzijde van een nieuwe OK4E 100 Watt inverter met vaste DC-kabel. Goed zichtbaar zijn de koelribben aan de zijkanten (waarmee de inverter m.b.v. een schroefje aan het kleine metalen frame op de onderzijde van het zonnepaneel wordt bevestigd), en de contrastekker voor de 4-polige AC-plug. Op het etiket met de productiegegevens is het zeer belangrijke identificatie (serie)nummer SNR 84025 te zien, wat ook door de monitorings software wordt gebruikt voor het herkennen van de inverter.
Foto © Marijke Nauta

Onderzijde van dezelfde nieuwe OK4E inverter. De binnenzijde van de metalen behuizing is volgespoten met een bruin kunsthars waarmee de inverter waterdicht (IP67 norm) wordt gemaakt. Bij sommige inverters is tevens gebruik gemaakt van een metalen kooiconstructie in de loze binnenruimte, zie de foto hieronder. Foto © Marijke Nauta
>>>
underside of new OK4E inverter showing epoxy resin used for filling up internal cavity
<<<
N.K.F. lijkt nogal geëxperimenteerd te hebben met de afsluiting van de onderkant van de OK4 omvormers. In dit exemplaar uit de vroege "10000" serie is op de bodem een soort "grid" van, vermoedelijk, aluminium ingegoten. Mogelijk voor structuurversterking van het kunsthars? In ieder geval lijkt deze constructie niet te helpen, want diverse omvormers van beide hier weergegeven "types" hebben het uiteindelijk na een wisselend aantal jaren op de panelen gezeten te hebben begeven bij verschillende eigenaren.
Foto © Joop de Leeuw
^^^
Contrastekker voor de AC-plug op de voorzijde (buitenkant) van de inverter behuizing. Hiermee wordt een stevige verbinding met de plug op de AC-kabel gemaakt die vervolgens m.b.v. een gele kunststof klamp wordt geborgd. 2 van de 4 verbindingen ("male", 1 resp. 2) in de connector op de OK4 omvormer zijn voor de spanningvoerende 230 volt aders, de andere 2 ("female") voor de dataverbinding (zie codes 3 en 4 voor de bijbehorende kleur data ader, paars resp. oranje, als u een vier-aderige AC-kabel heeft). Door de asymmetrie van de stekker/plug verbinding kan men geen vergissing maken bij het aansluiten.

Foto © Marijke Nauta; aansluitpunt identificatie met dank aan Henk Oldenkamp en Sjaak Vogel voor de correctie van het eerder afgebeelde schema!
(update 13 juli 2009)


Binnenwerk OK4 omvormer

Een impressie van het imposante binnenwerk van de OK4 inverter werd getoond op een foto van de Amerikaanse variant van dit type omvormer (de OK4U, een 110 Volt model) op de website van het "Second City Solar" project. Helaas is deze site niet meer direct bereikbaar (juli 2005), maar werd de inhoud begin september 2005 door een attente deelnemer aan het Sunergy forum op een "schaduwsite" getraceerd (link onder foto).

Omdat er op die schaduwsite verschillende op Polder PV gepubliceerde foto's staan zonder dat ik daarover geraadpleegd ben (drie foto's op deze pagina, o.a. foto van de onderzijde van de OK4E inverter hierboven, met als foutieve fototitel "ok4u.png"), ben ik zo brutaal geweest de originele SCS foto van het binnenwerk van de OK4U inverter hieronder weer te geven, uiteraard met nette bronvermelding, zoals het hoort ...

Stelt u zich nu eens voor dat onderstaande inhoud barstensvol elektronische componenten en een heleboel koperdraad en soldeerverbindingen (metaal) volledig in kunsthars ingegoten wordt, het apparaat volgens de originele voorschriften buiten onder het zonnepaneel wordt gemonteerd, en de omvormers aldus in bijv. winter- en voorjaarsmaanden temperatuur ranges van tussen de -20 en plus 60 graden te "verwerken" krijgen. Wat blijkt er dan te gebeuren? Zie de Sunpower pagina's voor de gevolgen...


Internal view of electronic components from an OK4 inverter
(note: according to Ron Hoekstra, iQue Digital Media Design, this is not a 110 Volt "American type OK4U" inverter!)
Photo © 2004 from Second City Solar shadowsite:
http://mirror.saturnus.it/www.secondcitysolar.com/ >>> images/ >>> ok4u_internal.png
(reproduced without permission)

Meer info:

http://www.homepower.com/files/guerrilla.pdf
http://www.pv4all.com (Ron Hoekstra's mooie vervolg...)
http://mirror.saturnus.it/www.secondcitysolar.com/Data_Acq.html (diverse links)
http://www.ubbink.nl/Staf-extern/Installatiehandleiding_SoloSun_DuoSun.pdf (uit den ouden doosch)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

© 2005-2009 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)