starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
PV-systeem p. 5
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

Bekabeling naar woning

Kabels
Bekabeling op het dak
Mantelbuizen langs muren en terrassen (gevelbekabeling)
Doorvoer AC-kabels naar woning


Kabels

Gezien de byzondere situatie in ons complex dat de zonnepanelen op het platte dak van de vierde verdieping werden geïnstalleerd en de aansluiting van 16 van de 22 panelen op de begane grond zou plaatsvinden, moest er soms een afstand van wel 25 meter overbrugd worden zoals voor onze woning. Dit kan gelukkig met (goede) AC-kabels met minimale verliezen. Heeft men echter een PV-systeem met een of meer binnen in huis staande inverters moet er gekozen worden voor een DC-kabel van voldoende diameter om verliezen door weerstand in de gelijkstroomkabel te beperken. Er wordt in zo'n situatie vaak een minimale aderdiameter van 2,5 mm2 geadviseerd. Door enkele "hobbyisten" wordt dan soms ook wel lasdraad met een diameter van 6 mm2 gebruikt.

Voor de AC verbinding tussen de OK4 inverters en het stopcontact in huis is voor onze situatie door de installateurs gebruik gemaakt van 2 25 meter lange speciale UV-bestendige AC-kabels die via een doorluskastje (93 Wp) resp. een gietmof (108 Wp) de parallel geschakelde inverters met het huisnet verbinden. Voor de in 2000 geplaatste 93 Wp zonnepanelen is NKF kabel PUR/TPE AC string kabel gebruikt; voor de in 2001 geplaatste 108 Wp zonnepanelen het kabeltype Draka Solar Edratheenleiding 110 ºC. Het eerste type heeft 2 dikke 2,5 mm2 aders voor de 230 Volt leiding en 2 dunne 0,75 mm2 data aders voor het uitlezen van de inverters met het OK485 data interface; de Draka kabel heeft echter 4 even dikke aders van ongeveer 2,5 mm2 met dezelfde kleurcodering.


Bekabeling op het dak

waterproof box for parallel connection of 4 93 Wp AC modules to AC-cable

<<<
De van de OK4 inverters komende AC-kabels zijn voor de eerste 4 zonnepanelen in een waterdichte aansluitdoos parallel doorverbonden aan een 25 meter lange AC-verzamelkabel (PUR/TPE AC string) die onder het grind door naar de eerste mantelbuis wordt geleid. De aansluitdoos is m.b.v. een zogenaamde "tie-wrap" aan de binnenkant (onder een zonnepaneel) van een frameprofiel bevestigd.

Voor de in 2001 geplaatste set van 6 108 Wp zonnepanelen zijn de AC-kabels in een zogenaamde "gietmof" aan de AC-verzamelkabel (Draka Edratheen) doorverbonden. De kabels worden stevig aan elkaar bevestigd met kabelhulzen en een speciale tang, waarna het geheel in een kunststof kokertje wordt gestoken dat met een soort uithardend kunsthars wordt volgegoten. Het zwarte kokertje ligt op de voorgrond. Ook is een van de van een gele klamp voorziene 4-polige connectoren te zien waarmee een deelkabel stevig wordt verbonden met de inverter (een tweede connector is reeds bevestigd aan de inverter op het rechter zonnepaneel).
>>>
AC-wiring of 6x 108 Wp system with fixed connections in resin-filled black plastic tube
detail of resin-filled plastic tube for parallel connection of 6 108 Wp AC modules
<<<
Detail van de vorige foto: de gietmof voordat deze wordt volgegoten met kunsthars.
Jan Kramp van Encore B.V. (links) en een collega bezig met de kabelaansluitingen voor het 648 Wp PV-systeem van de gemeenschappelijke ruimte van ons complex. Op de voorgrond een doos met kabelhulzen en de speciale tang voor de bevestiging van de hulzen op de kabels.
>>>
preparation of fixed AC-connection for separate 648 Wp system
AC-connection waterproof in black, resin-filled plastic tube near rainwater  outlet on flat roof
<<<
AC-kabels van 2 verschillende PV-systemen: de bovenste voor de 648 Wp installatie van de onder het dak wonende huurster (relatief korte verzamelkabel van een paar meter); van de onderste (voor een identiek PV-systeem voor de gemeenschappelijke ruimte) is goed de gietmof te zien die met een "tie-wrap" aan de hemelwater afvoergoot naast de opstaande dakrand is bevestigd. De Draka verzamelkabel voor dit systeem is 25 meter lang en wordt langs gevels en terrassen in mantelbuizen omlaag geleid naar de begane grond.


Mantelbuizen langs muren en terrassen (gevelbekabeling)

appartment building from the south (garden) with planned AC-cable in redOm zo min mogelijk problemen met de verhuurder Portaal te krijgen is, na contact met de technische dienst van deze organisatie, besloten om de benodigde AC-kabel niet door regenpijpen of ventilatorschachten aan te leggen maar deze via mantelbuizen langs de gevel en onder het grind op terrassen/balkons van medebewoners door te leiden zoals aangegeven met de rode lijn in de foto hiernaast. Dit om mogelijke gevolgschade claims te voorkomen mocht er bijv. een verstopping van een hemelwaterafvoer zijn. We hebben er ook voor gekozen geen gat door de betonvloer van het boven onze woning gelegen balkon te boren (geeft namelijk probleem met de verhuurder bij onvoorziene verhuizing) maar de AC-kabel om de balkonrand heen te leiden zoals ook weergegeven in onderstaand planningsschema voor het eerste deelsysteem van 4 93 Wp zonnepanelen. De mantelbuis voor het 2e deelsysteem van 6 108 Wp panelen is in 2001 naast het in rood op het schema aangegeven exemplaar door ons zelf aangelegd. Voor de doorvoer de woning in is slim gebruik gemaakt van reeds bestaande ventilatieopeningen in een tuimelraam zodat geen extra gaten in raamkozijn of gevel geboord hoefden te worden. Van tevoren is in een huisvergadering toestemming aan de bewoners gevraagd om de mantelbuizen aan te leggen en van balkons en terrassen van betrokken mensen gebruik te maken.

planning scheme for AC-cable "route" towards our appartment
Schema wat aan verhuurder is voorgelegd voor toestemming bekabeling en aanleg mantelbuizen voor de AC-verzamelkabel tussen de zonnepanelen op het dak van de 4e verdieping en onze woning op de begane grond ("JSS22"). Aanvankelijk zouden onze bovenburen ook meedoen met een eigen PV-systeem (groen ingetekende kabel naar tuimelraam in maisonette), maar die zijn uiteindelijk afgehaakt. Afkortingen: GS = glazen scherm, RP = regenpijp waarlangs 1e vertikale mantelbuis is aangelegd (aan buitenzijde), SB = betonnen steunbalk, TR = tuimelraam, VO = (reeds bestaande) ventilatie openingen in tuimelraam. Rechts een detail van het kabelverloop onze woning in. Voor een foto van de gevel aan de tuinzijde zie boven.

Voor de horizontale overspanning van de terrassen werd ook gebruik gemaakt van mantelbuizen die uiteindelijk door grind werden bedekt om zo min mogelijk "zichtoverlast" te hebben, en om de AC-kabels tegen mechanische beschadigingen te beschermen.

highest vertical pvc-tube for AC-cable along rainpipe
Aanleg horizontale mantelbuis met flexibel kniestukje onderlangs terrashek van een bewoner van een appartement op een tussenverdieping (voor AC-kabel van separaat op dak staand PV-systeem van 6 zonnepanelen). De mantelbuis wordt later met grind bedekt zodat er niets meer van is te zien. De AC-kabel komt - na installatie - vooraan tevoorschijn uit het kniestukje en wordt via een 2e vertikaal geplaatste mantelbuis langs de "naad" in de knik van de muur omlaag geleid. De verticale mantelbuis langs de regenpijp aan de muur moet nog aangelegd worden.
>>>
horizontal pvc-tube for AC-cable on outside of terrace
De "liggende"mantelbuis van bovenaf gefotografeerd; de buis ligt in de schaduw van de opstaande dakrand. Aan het eind van de buis is het flexibele kniestukje te zien om de - nog aan te brengen - AC-kabel om de opstaande dakrand heen te leiden. Linksboven op de foto is ook het in 2001 geplaatste PV-systeem op het schuine dak van de buren zichtbaar (648 Wp).
>>>
horizontal pvc-tube from above, before being covered with gravel
<<<
Verticale mantelbuis langs buitenzijde hemelwaterafvoer op zijmuur van bovenste 2 appartementen voor het eerste (eigen) deelsysteem van 4 93 Wattpiek zonnepanelen.


Doorvoer AC-kabels naar woning

Wederom om zo min mogelijk "pijnpunten" in de verhouding met de verhuurder te krijgen, is voor de doorvoer van de kabels de woning in op een slimme wijze gebruik gemaakt van de reeds bestaande ventilatieopeningen in de aanwezige tuimelramen in de woningen. Door de openingen in het aluminium afdekplaatje aan de buitenzijde iets uit te buigen kunnen de kabels door de raamlijsten heen, en door reeds aanwezige gaten in het aan de binnenzijde aanwezige kunststof afdekplaatje heen gestoken worden. Het binnenwerk van de schuif voor de ventilatieopeningen werd vervangen door een provisorisch geperforeerd plastic afdekplaatje met gaten voor de AC-kabels; de "ingreep" is hierdoor minimaal en de ventilatie blijft intact.

 

>>>
Geveldoorvoer van de eerste (4x 93 Wp) groep zonnepanelen, van de buitenzijde gezien. Let op de flexibele mantelbuis om de balkonrand heen (linksboven) en de 2 korte stukken mantelbuis langs de betonnen steunbalk en het raamkozijn waardoor de AC-verzamelkabel is getrokken. Bij de rode pijlpunt is net de doorvoer van deze (zwarte) kabel door het aluminium afdekprofiel van de ventilatieopeningen in het tuimelraam te zien. In het najaar van 2001 is de AC-verzamelkabel voor de 6x 108 Wp groep in aparte mantelbuizen langs de getoonde exemplaren aangelegd; zie foto hieronder.

PVC-tubing (second hand) for AC-cable of 4x 93 Wp group towards ventilation holes in window on ground floor

two AC-cables, one for 6x 108 Wp group (left) and the other for 4x 93 Wp group (right), are led inside our appartment through existing ventilation channels in the upper frame of the tumble window below the balcony
<<<
Detail van kabeldoorvoer van buiten de woning in via spleten in een ventilatierooster en reeds bestaande ventilatiegaten in het tuimelraam. Het schuifplaatje aan de binnenzijde is verwijderd en tijdelijk vervangen door een geperforeerd plastic plaatje wat bij evt. verhuizing weer gewoon verwijderd kan worden. Links: Edratheen kabel voor 6x 108 Wp groep; rechts: PUR/TPE kabel voor 4x 93 Wp groep.
Foto © Hans Smit
>>>
Foto van binnenzijde tuimelraam met kabeldoorvoer en zonnestroomindicatoren (ZI's) voor de 2 deelsystemen. De 2 AC-verzamelkabels komen aan weerszijden uit (bestaande) gaten in de kunststof afdekplaat van de ventilatieopeningen tevoorschijn, links de kabel naar de ZI voor de 4 93 Wp zonnepanelen, rechts die voor de 648 Wp groep (6x 108 Wp). Voor details van (binnenwerk) ZI's en verdere bekabeling, zie pagina 6.
AC- and data-connections inside our appartment on the ground floor
AC-cable from outside inwards through existing ventilation holes for PV-owner in appartment on 4th floor
<<<
Foto van binnenzijde tuimelraam van een bewoonster op de bovenste verdieping met een separaat 648 Wp PV-systeem, tijdens de doorvoer van de (relatief korte) AC-verzamelkabel haar woning in. De kabel komt uit de rechter opening van het kunststof afdekplaatje.

Voor de doorvoer van de AC-kabel voor de zonnepanelen van de gemeenschappelijke ruimte (die geen tuimelramen met ventilatieopeningen heeft) is in overleg met de technische dienst van de verhuurder gekozen voor een zelf te boren gat onder een overhangend balkon in de dikke buitenmuur; (link naar een foto van de voorbereidende werkzaamheden in de zonnefeest sectie volgt nog).

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

© 2004 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)