starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
Beware of smart ass meters threefold
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

"Slimme" meters ...
... domme meters

(of zijn het "SLUWE" meters?)

pagina actueel

Op deze pagina vindt u de recentste door Polder PV verzamelde, soms schokkende nieuwsberichten en kritisch becommentarieerde stukken over de zwaar door belangenorganisatie EnergieNed (momenteel: Energie-Nederland) gepushte "slimme" meters die ons, "domme" burgermansjes, talloze "zegeningen" zouden moeten gaan brengen, en die reteslim verpakt zijn in een pakket van schokkende, met wagonladingen aan vraagtekens omgeven "maatregelen" zoals het verplichte capaciteitstarief én het leveranciersmodel van facturatie. Een verzameling gigantische ingrepen die bij de kenners inmiddels te boek staan als ...

... de Staatsgreep in de meterkast

Lees ook het bij tijd en wijlen schokkende, en uitmuntend geïnformeerde
"slimme meter" dossier op de website van Energeia!
... of het reeds 25 artikelen tellende SM-dossier van het Nationale Verzet Collectief van Vrijbit, zonder wie we al lang aan het "slimme gas" hadden gelegen...
En vergeet het TROS Radar forum niet (gebruik zoekfunctie met "slimme meter Oxxio"), met bijvoorbeeld diverse tale-telling bijdragen over de "slimme meter van Oxxio"!

Voor eerder uitgebreid nieuws over "slimme meters" zie pagina 2, 1

Sla citaten over - ga naar meest recente bericht

"Dat apparaat is een manipulatieve machine met orwelliaanse potenties waar niets goeds uit zal komen voor decentrale opwekkers."

polderjoch op Zonstraal forum, 3 februari 2012

"@ Zonnigtype: laten we de strijdbijl maar in de sluwe/slimme/domme meter zetten, dit zijn mijn laatste regels hierover. Heb respect voor je fanatisme, maar die bierkaai laat ik mooi links liggen (of in mijn geval rechts)..."

Barrycade in een regelmatig opflakkerende verbale strijd "pro/con" rond de sluwe meters, op GoT, 29 augustus 2012

"... laat de gifbeker, die de slimme meter is, maar aan u voorbij gaan."

Jurgen Sweegers, in een zoveelste prikkelende analyse van de sluwe meter - die ook u niet in huis hoeft te accepteren (staat immers in Wet). 21 februari 2012.

"Ferraris, de Ferrari onder de meters."

Onderschrift van BamSlam_ op GoT forum (Duurzame Energie).

"De keuze slimme meter of oude is een idiote. Dit werkt alleen als iedereen overgaat.
Kosten van onderhoud van de oude meter is enorm en tevens de arbeid factor. Beide systemen in de lucht houden is zo nederlands polderend echt krankzinnig."

Bob op Maarten de Wit's very lively sluwe meter blog - de meningen blijven verdeeld...

"Zolang je nog geen slimme meter hebt, kun je gewoon doen alsof je dom bent..."

Gevonden op GoT, n.a.v. discussie over het bloedhete onderwerp: "zonnepanelen cq. zonnestroom opwek aanmelden bij netbeheer of niet, en zo ja, waarom?"

Uit de categorie "sluwe meter gruwels" (grammatisch gecorrigeerd door PPV):

"In het nieuwbouwhuis van mijn broer is nadat zijn oorspronkelijke elektra meter defect raakte (let wel gloednieuwe digitale meter, nog geen jaar oud) een tweetal slimme meters (gas + elektra dus) geplaatst.

Nu mocht hij afgelopen week zijn jaarnota ontvangen.
Wat blijkt: werkelijk geen enkele meterstand snijdt hout.
Zijn gefactureerde verbruik ligt een factor 10 hoger als de werkelijkheid.
Erg vreemd aangezien hij maandelijks een overzicht ontvangt met daarop zijn verbruik (mogelijk gemaakt door de slimme meter, dat wel natuurlijk)."


lithoijen op GoT, lees s.v.p. daar verder (14 okt. 2012)

Meest recente toevoeging bovenaan.


27 februari 2015: 72. Dichte deur voor monteur slimme meter. Ik snap de frustratie bij de willige partijen best, die u allemaal prachtige elektronische gadgets willen verkopen waarop u leuke kleurige grafiekjes zult kunnen waarnemen. Waardoor u - kennelijk - verbijsterende hoeveelheden stroom, gas, en wie weet, straks wel water (wat geen drol kost) "zult gaan besparen". Die partijen raken inmiddels een beetje opgefokt van alle weerstand bij de bevolking, tegen het "slimme meter moois", en alles wat daarmee te maken heeft. De grote uitrol is in 2015 gestart, en "we" moeten er aan geloven. Althans, die suggestie wordt, met soms behoorlijk heftig marketing en reclame geweld, gewekt. Maar ondanks alle mooie praatjes, de websites die met "onafhankelijke informatie" worden gevuld, etcetera, "hoeft" u echt nog steeds niet aan dat ongevraagde feestje mee te doen. Ik heb het al tig maal gezegd. En dat blijft gewoon zo.

Ergo, u kunt nog steeds "de gifbeker" (of is het toch "de zoete suikerspin") aan u voorbij laten gaan. Zoals nu ook lijkt te geschieden, blijkend uit onderzoek van, o.a., De Stentor, die 2 grote netbeheerders benaderde over de "weigeraars". Bij Enexis zou er inmiddels bij 1 op de tien huizen "niet open gedaan worden" bij het deur aan deur "plaatsen" van de slimme meters. Maar gaat genoemde (op een na grootste) netbeheerder wel proberen alsnog bij de "gesloten deur huishoudens" het apparaat binnen te krijgen. De grootste netbeheerder Liander (onderdeel van Alliander) schat nu opeens dat 10% de meter sowieso zou weigeren tijdens de "Grote Uitrol". Dat zijn wel eventjes heftiger getallen dan in het begin van de pilot plaatsingen werden gebezigd (2,3% weigeraars + 0,3% "administratief uitgezet" tijdens "Kleine Uitrol"). Je kunt ook zeggen dat de sector in combinatie met de overheid "het" er een beetje naar heeft gemaakt, nu de "plaatsings-druk" heftig is opgevoerd.

Ondertussen blijven we hier in Leiden nog steeds 30% per jaar teveel voor "ons" antieke, uit eind tachtiger jaren van de vorige eeuw stammende, maar betrouwbare enkeltarief Ferrarismetertje betalen. Die ook alweer 15 jaar lang hardnekkig onze zonnestroom opwek blijft salderen met ons al vele jaren lang lage elektriciteitsverbruik. Dertig procent meer vaste meetkosten die "bedoeld zouden zijn" om bij de netbeheerder een sluwe meter van te betalen die ik echter nog steeds kan en mag weigeren, op wat voor gronden dan ook. We hebben net alweer een jaarnota opgesteld gekregen met netto "nul" verbruik (kWh) over een periode van bijna 400 dagen (en een ultralaag verbruik van 19 kuub kookgas, stadswarmte blijft helaas "verplicht" afgenomen worden bij een bekend Zweeds staatsbedrijf). Een slimme meter komt er hier niet in. We hebben immers niks aan dat prachtige ding. En de gevaren m.b.t. "selectieve tariffering van ingaande resp. uitgaande stroomrichtingen" zijn in een land met een permanent onbetrouwbare overheid die "salderen" het liefst in de prullenbak zou gooien te groot om blind op zo'n sexy bling-bling apparaat te durven vertrouwen...

Kafka in NEEderland. Hij blijkt een trouwe, regelmatig terugkerende bezoeker van ons polderlandje.

Dichte deur voor monteur slimme meter (De Stentor, 23 februari 2015, met 121 lezers-reacties)


9 september 2014: 71. Kritische noot vanuit de installatiebranche over slimme meter. Via via vond ik een opmerkelijk, kritisch stukje over de #sluwemeter (mijn plagerige Twitter typering), geschreven door Nina van Ooyen-Beesems eerder dit jaar. Ze is redactrice van de sinds 2008 actieve internet website Installatieprofs.nl. En eindredactrice van vakblad RCC Koude- & Luchtbehandeling volgens haar LinkedIn pagina. Deze column is al van 12 mei 2014. De veelzeggende titel luidt "Zonnepanelen + slimme meter = domme combinatie?". De auteur gaat o.a. in op de mogelijke wijzigingen in belasting regelgeving, en onfrisse consequenties die het gevolg zouden zijn van de door de overheid en netbeheerders min of meer "afgedwongen" (doch beslist niet wettelijk verplichte!) plaatsing van sluwe meters bij particulieren huishoudens.

Wel ook een groot vraagteken in het stukje. Gesuggereerd wordt namelijk dat, als je nu wettelijk legitiem plaatsing van een - bijvoorbeeld in ons al jaren zeer spaarzame huishouden totaal onzinnige, en nutteloze - slimme meter weigert, dat bij "eventuele wel in de toekomst verplichte" (???) #sluwemeter, je dan opeens zou moeten betalen voor (alsnog afgedwongen!) plaatsing van zo'n ongewild bling-bling ding in je huis. Ik vraag me af of zo'n nogal boude bewering ergens in de chaotische wet/regelgeving staat. En of zo'n "toekomstige betaling voor een apparaat wat je nooit hebt gewild en wat sowieso nooit je eigendom werd of wordt" voor een rechter wel stand zou houden. Zie trouwens ook opmerking van de bekende Henri ter Hofte daar over op Twitter ("HebIkIetsGemist")...

Dat even terzijde: verder een prima stuk vanuit "de zijlijn" van een branche die zich tot nog toe nauwelijks kritisch heeft uitgesproken over een zwaar door Netbeheer Nederland en de NL Staat gepusht sluw apparaat met hoge Paard Van Troje potenties. Lezen, dus!

http://www.installatieprofs.nl/nieuws/zonnepanelen-slimme-meter-domme-combinatie


9 mei 2014: 70. Prima stukje van Jan Willem van de Groep over slimme netten. Hoeft geen woord aan vuil gemaakt te worden, rest u slechts nog het zeer smakelijke en visionaire stukje te gaan lezen. "Onafhankelijk van de energiemaatschappij". Met als meest prikkelende statement: "De slimme meter is al overbodig voor die goed en wel is ingevoerd". Op Twitter, met een storm aan reacties in de slipstream van deze tweet van econoom Krispijn Beek:

https://twitter.com/krispijnbeek/status/464661279601606656


14 augustus 2013: 69. Schaamteloze reclame voor sluwe meters door Dichtbij Redacteur via "advertorial". No comment...

Op dichtbij.nl, regio Eindhoven (13 augustus 2013)


21 maart 2013: 68. UNETO-VNI "verheugd" over nog meer sluwe meters. NMa natuurlijk ook. Natuurlijk, de branche-organisatie voor de installateurs in Nederland was een jaar geleden maar wat blij met meer werk in crisis-tijd. En dus waren ze kennelijk "blij" dat er 450.000 nieuwe sluwe meters bij mochten gaan komen van Economische Zaken, in 2012-13. Tenzij u dat niet wilt. Want ze zijn nog steeds niet "verplicht". Waarom ook? Als u zoals Polder PV al op een zelf gerealiseerd energie minimum bent aanbeland, zonder hulp van "derden", wat kan de meerwaarde van zo'n ondoorgrondelijk glitterding in de vaak nooit (!!) door mensen bezochte meterkast dan zijn? Nihil. Maar de gevaren met zo'n apparaat in de vorm van een modern Paard van Troje, blijven aanwezig. De potentie van "gluren bij de buren" en, vooral, van voor de decentrale duurzame stroom opwekker dreigende "stroomtarief manipulatie" is groot. Dat hoef je niet over je heen te laten komen, natuurlijk.

Dus als een monteur namens UNETO-VNI in opdracht van een netbeheerder zo'n sjiek "veelzijdig" apparaat in uw huis wilt gaan hangen, blijft een "Neen, dank u, ik heb al een sluwe meter [nl.: de Ferraris...], dat nieuwe apparaat blief ik niet" nog steeds uw wettelijk recht. En: uw gelijk.

NMa staat ook te soppen van de voortgang
Ook al vindt NMa dat allemaal maar onzin. Die heeft "bevonden" dat de "acceptatie" van die apparaten kennelijk meevalt. En dat van de in de eerste helft van 2012 "aangeboden" 120.351 sluwe meters er maar liefst 117.208 daadwerkelijk "all-functional" werden geplaatst (97,4%), er 2.801 stuks werden geweigerd (2,3%), en er slechts 342 "administratief werden uitgezet" (maar dus wel "geplaatst", 0,3%). En dus wordt er van een "succes" gesproken. Da's mooi. Netbeheer Nederland verwacht zo'n 450.000 huishoudens met dit fraaie bling-bling apparaat te kunnen verrassen tot eind 2013 (6% van de 7,513 miljoen huishoudens, eind 2012). Dat heet dan "de kleinschalige uitrol". En dan moet er nog een "versnelling" gaan komen die iedereen aan de zegeningen van de nieuwe Heilige Koe in uw huis zal gaan helpen de "grootschalige uitrol". Al zal die koe nooit van u worden. Misschien kunt u van uw meterkast een tempeltje gaan maken, zoals je vaak in hindoestaanse huishoudens ziet. Om de netbeheerder voor zoveel modern "gemak" te gaan zegenen, elke dag?

NMa vond wel dat het rond de "communicatie" van de sluwe meters richting Henk en Ingrid beter zou kunnen. Misschien willen ze bovenstaande suggestie wel meenemen. Aanbod: voor nop. Gratis glijmiddel.

AgNL onderzoekt effect
Agentschap NL is aan het "onderzoeken" hoe het zit met de verwachte, en zowel door "de sector" (het "smart-grid-circus") als de politiek in de rondte getoeterde energiebesparing. Eind 2013 zouden de resultaten van dat onderzoek bekend moeten gaan worden. Er gaan zeer hardnekkige geruchten in de wandelgangen rond, dat het wel eens vies zou kunnen tegenvallen met de "gerealiseerde besparingen op basis van het in huis hebben van een sluwe meter". En dan heb ik het nog niet eens over de langere termijn, waarop je zoiets zou moeten bezien (als het "nieuwtje" er vanaf is, en de dagelijkse gang van zaken de mensen weer in hun gestresste levensstijl heeft terug geworpen). Al mag dat kennelijk (nog) niet op het heilige parlementaire papier worden geschreven. Want dat ligt natuurlijk "politiek gevoelig"...


https://twitter.com/energieenwater/status/309207473292718080

http://www.uneto-vni.nl/energiemeter-uneto-vni (een jaar geleden, 8 maart 2012)
Persbericht NMa (18 februari 2013)
Voortgangs-rapportage NMa (16 oktober 2012)
Agentschap NL onderzoekt effecten "kleine uitrol" en besparings-realisatie (7 maart 2013)

De discussie bij Maarten de Wit woedt nog steeds voort: pros en cons van de sluwe meter met 74 reacties (blog met enkele fanatieke voorstanders van het geweldige sluwe moois, die elke tegenwerping - ook op diepgaand technisch vlak - minutieus fileren en tegenstanders in azijn drenken: dat zijn kennelijk allemaal aanstellers die onterecht beren op de weg zien)


3 maart 2013: 67. Koppelverkoop zonnepanelen + monitoring unit + sluwe meter. Bij Qurrent. Wat kennelijk haar "gezamenlijke inkoopactie" voor zonnepanelen zag stranden in een oceaan van andere soortgelijke initiatieven. Concreet werd het aanbod van Qurrent nooit, ik heb inmiddels de geplande "grootschalige Qurrent inkoopactie" in mijn continu gereviseerde lijst van een zwart kruisje voorzien. En nu biedt het bedrijf gewoon zelf pakketten aan particulieren aanbiedt met Yingli Solar modules, SMA omvormers, het monitoring systeem "Mijn Energie". En, dat is de adder in het gras, met een door Qurrent betaalde inclusief vervanging van uw bestaande meter (die als het een niet in terugloop geblokkeerde Ferrarismeter is sowieso al optimaal uitpakt voor salderende zonnestroom klanten!). Door, jawel, een sluwe meter. Anders werkt het monitoring systeem van Qurrent kennelijk niet. Qurrrent betaalt de hiertoe noodzakelijke "prioriteitsplaatsing" aan de betreffende netbeheerder. Nergens voor nodig natuurlijk, een sluwe meter is immers niet wettelijk verplicht...

Het is maar dat u het weet dat u dus zo'n "verplichte metervervanging" bij zo'n "zonnepanelen pakket" koopt. Als u dat niet wilt zult u dus gewoon elders moeten zoeken (keus genoeg) ...

Pikant: Qurrent is al sinds februari 2011 100% eigendom van Stichting DOEN, toen Igor Kluin zich liet uitkopen uit zijn eigen bedrijf. Stichting DOEN is het uitvoerings-fonds van de drie grote "goededoelenloterijen", de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij, en de BankGiro Loterij. Die nu dus via het "uitvoerings-vehikel" Qurrent commercieel leverancier is geworden van zonnepanelen pakketten. Gebonden aan een "inclusief sluwe meter plaatsing", waar de netbeheerders vast erg gelukkig mee zijn. Qurrent Renewable Energy B.V. heeft destijds al uit het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij 46.000 Euro gekregen voor product ontwikkeling van Kluins magische Q-Box (jaarverslag 2011). Het is maar dat u het weet.

http://www.qurrent.nl/producten/zonne-energie


22 oktober 2012: 66. Sluwe meters U.S.A. erg dom - makkelijk "door derden" uit te lezen. Weer een gruwel verhaal op Tweakers.net. In Amerika (reeds meer dan 40 miljoen "slimme meters" geplaatst) blijkt dat in een wijk met zeer slecht beveiligde "slimme" meters, met behulp van relatief eenvoudige apparatuur door "derden" (in dit geval gelukkig kritische onderzoekers van de Universiteit van South Carolina in een auto), deze op afstand uitgelezen kunnen worden. En, erger nog, de meterstanden zouden daardoor in theorie zelfs gemanipuleerd kunnen worden ("spoofing"). Hopen dan maar weer dat de beveiliging in Europa cq. Nederland vele malen strakker zal zijn dan die hoogst dubieuze Paarden van Troje aan de andere kant van de Atlantische Plas. Talloze reacties onder het artikel van Dimitri Reijerman. Een smakelijke:

"Weer iets wat de huizenprijzen doet kelderen, de aanwezigheid van een slimme meter. Wie weet kunnen de prijzen van huizen met een antieke meter nu gaan stijgen."

dcll op GoT (21 okt. 2012)

Nogmaals: u hoeft zo'n ding niet te accepteren als u gevrijwaard wilt blijven van onvoorspelbare "collateral damage" van het in de meterkast krijgen van zo'n apparaat (dan wel apparaten). Dan moet u eventuele beschuldigingen van "onterechte achterdocht" of zelfs het steeds vaker genoemde "complot theorie denken" maar gewoon naast u neerleggen. It's your home...

Onderzoekers leggen kwetsbaarheden in energiemeters bloot (Tweakers.net, 21 oktober 2012)


31 augustus 2012: 65. Sluwe meters: pro en con. Maarten de Wit, werkzaam bij een energiebedrijf, belichtte de voordelen van de nieuwe sluwe meters. Er volgde een stroom aan zeer interessante reacties, pro en con, met veel inhoudelijke details over de talloze zeer ingewikkelde technische aspecten wat er allemaal wel niet "zou kunnen", en beslist "niet zou kunnen" met die geile nieuwe bling-bling apparaatjes (die de netbeheerders oh zo graag in uw meterkast willen plaatsen). Als u het niet snapt: geeft niet, u hoeft het apparaat immers niet te accepteren. Een mens heeft al genoeg kopzorgen, er hoeft niet nog meer (gedwongen) ingewikkelde elektronische rommel bij, toch? Als u persé wilt, en als u niet weet hoe u energie zou moeten besparen in uw eigen huis (echt niet???), maar dat op een zo ingewikkeld mogelijke wijze via mistige externe partijen met een eigen agenda, en complexe, gevoelige apparatuur zou willen (laten) "regelen": be my guest, gaat uw gang!

http://maartendewit66.wordpress.com/2012/03/10/slimme-meter-domme-kracht


15 augustus 2012: 64. Voor wie al een sluwe meter in huis heeft... al dan niet vrijwillig geplaatst door de regionale netbeheerder. Die kan natuurlijk ook gewoon dat ding administratief "uit" laten zetten. En desondanks het apparaat zelf gaan loggen via de zogenaamde P1 poort om te achterhalen wat er allemaal in uw stroom- en gas gebruikende huishouden geschiedt. Zonder dat er allemaal pottenkijkers met "eigen bedoelingen" over uw schouder mee zitten te gluren...

Onderstaande website heeft software beschikbaar voor de zogenaamde DSMR Versie 3 meters die Liander en Enexis uitrollen. De DSMR Versie 4 meters waar het nog steeds onder de Eneco holding gezeten netbeheerder Stedin zijn deels uitleesbaar, een update zou er aan moeten komen.

Voor de avonturiers onder u (zie ook artikel nr. 63 hier onder):

https://sites.google.com/site/nta8130p1smartmeter/home


7 april 2012: 63. Dan maar zelf uitlezen... Voor diegenen die toch persé met de tijd mee willen gaan, mogen ze natuurlijk best zo'n sluwe meter laten plaatsen door de "willige" netbeheerders. Maar je kunt er natuurlijk op wachten dat allerlei "diensten", zoals het digitaal uitlezen van dat sluwe ding, niet gratis aangeboden gaan worden. En via "een web portal van de leverancier" aangestuurd kunnen worden e.d., zodat uw verbruikspatroon daar op straat ligt. Of ze worden sluw verpakt in allerlei bizarre "service" pakketten die u twintig jaar lang ook nooit nodig heeft gehad. Of ze worden eerst "gratis" aangeboden, en na korte tijd belandt u in een betaal abonnement. Zo gaan dat soort zaken namelijk. Altijd...

Ieder zijn ding, u doet maar (zonder verplichtingen). Mocht u toch ontzettend nieuwsgierig zijn wat er nou echt actueel wordt "gemeten" door dat Paard van Troje (optie) in uw toekomstige meterkast, dan kunt u ook uw handjes laten wapperen, en het ding zelf zelfs extreem gedetailleerd gaan uitlezen zonder allerlei opvallend opdringerige (betaalde) "diensten" van aanbieders van "digitale uitlees kermissen". Want als u slim sluw bent, kunt u het blijkbaar ook zelf.

Zoals een persoon met bovenmatig gemiddelde kennis van hardware verbindingen, programmeer ervaring, weten waar Abraham de mosterd haalt, en wat ouwe rommel in de bak met elektronica, inmiddels heeft laten zien. Want die meet nu zijn eigen sluwe meter uit zonder bemoeienis van "derde partijen" en hij monitort zijn elektra- en zijn gas verbruik. Momentaan...

U kunt het beknopte - en als je beseft waar het over gaat toch lichtelijk verbijsterende - verhaal nalezen op de blog van ene Maarten Damen. Met foto van de beroemde (beruchte?) "P1 uitgang", en een screenshot van zijn eerste "verbruiks-resultaten". Mocht u ook "trek" hebben in een zelfstandig avontuur, kunt u vast wel gezellig verder keuvelen met die opvallende meneer Damen...

... nu is het nog even wachten op het vercommercialiseren van wat hardware en software om thuis, als burgermans, de "eigen sluwe meter" te gaan uitlezen zonder bemoeienis van netbeheerders, leveranciers, of de Staat. En natuurlijk: met obligate registratie van zonnestroom invoeden op het net cq. netto eigen verbruik als lekkerste toetje. Met ingebouwde berekening wat alle zonnestroom opwek / zelf verbruikt / op het net gezet dan wel financieel oplevert. Toch minstens per dag. Ik zeg, Slimme Mensen van Nederland: DOEN!

(met dank aan migjes van GoT!)

http://tinyurl.com/cqj2rfl Verkorte link naar artikel op website Maarten Damen, van 5 april 2012, met als titel "New smart meter installed (Iskra ME382 and Landis + Gyr gasmeter E06140)"


6 december 2011: 62. Uitrol sluwe meters komt op dreef in januari 2012, maar meter KUNT U WEIGEREN! Nogmaals zeer goed om te beseffen, dat de met vele glijmiddelen ingepakte sluwe meters (die de Staat der Nederlanden nog steeds gewoon "neutraal" slimme meters noemt) NIET VERPLICHT zijn. En dat u, ondanks een massieve reclame campagne voor die sluwe dingen, die meters gewoon mag weigeren. Laat u niet gek maken, goed bij uzelf overleggen of u alle zwaar gehypte "voordelen" van het mysterieuze, ondoorgrondelijke apparaat met heel wat "potenties" echt wel in huis wilt hebben. Of u wel oor hebt naar alle zoetgevooisde "voordelen voor de consument" (als u al een energiezuinig huishouden hebt: reken op een marginaal of zelfs nihil resultaat, met wel een hoop extra risico's). En of u überhaupt wel zin heeft in een Bling-Bling-Paard-Van-Troje bij u in huis. Om het over de diverse privacy aspecten verder maar niet te hebben, die zouden nu zogenaamd "goed zijn afgetimmerd".

Wie de vele automatiseringsfiasco's van overheidswege op de keper beschouwt, zal daar ongetwijfeld een "blind vertrouwen" in hebben dat die privacy allemaal wel goed geborgd zal zijn. Ik wed niet graag met mijn persoonlijke levenssfeer... Dit terzijde, er zijn meer belangrijke zaken gekoppeld aan dit hoogst brisante en gevoelige dossier.

Heeft u die "warme gevoelens" voor die sluwe meter allemaal niet, en/of heeft u ook niet zo'n verpletterend vertrouwen in de "goede bedoelingen" van de van die nieuwe meters heftig soppende partijen genaamd netbeheerders, leveranciers, automatiserings-bedrijven, en niet te vergeten, de Staat der Nederlanden, dan heeft u ook in de woorden van Verhagen (nogmaals) het RECHT, om die meter(s) te WEIGEREN.

Zie dit stuk wat ik aan diverse partijen heb verstuurd n.a.v. een brief van Verhagen van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en "Innovatie", van 5 december 2012 (ja, een echt Sinterklaas cadeau'tje, dus):

Verhagen's "advies" aan branche organisaties om glijmiddelen te gaan gebruiken om de sluwe meters in zoveel mogelijk meterkasten te krijgen, maar ook herbevestiging van het goede nieuws:

Brief aan brancheverenigingen over Communicatie over keuzevrijheid voor de consument bij aanbod slimme energiemeter (5 dec. 2011)

Vetdruk van mijn hand:

quote:
"Of u nu een intermediaire rol speelt of verantwoordelijk bent voor het daadwerkelijk ophangen van de meter: helder communiceren over keuzevrijheid en privacyaspecten van de slimme meter is van cruciaal belang voor de consument. Wanneer consumenten aan de beurt zijn voor plaatsing van een slimme meter, dienen zij tijdig duidelijke en volledige informatie te krijgen waarmee zij een afgewogen en vrije keuze kunnen maken: om de meter op te laten hangen, het uitlezen op afstand uit te laten zetten of om de meter te weigeren."

en, in de bijlage:

quote:
"Consumenten zijn niet verplicht de meterstanden op afstand te laten uitlezen. Ook kunnen zij besluiten de slimme meter te weigeren. Dan blijven zij de meterstanden zelf doorgeven en ontvangen ze geen tweemaandelijkse verbruiksoverzichten."

Dit zijn de woorden van Verhagen.

Hij kan zich natuurlijk ook schromelijk vergissen in al die potentiële weigeraars, maar ook deze brief gaat in de meterkast hier, "voor het geval dat"...

Ik heb trouwens de teksten overgetypt uit die pdf, die lijkt te zijn "encrypted", dus je kunt niet zomaar copy- and pasten (dan krijg je namelijk bagger...).

Succes met de strijd, en zegt het voort!

www.polderpv.nl

Nog wat commentaar van Polder PV
Voor de goede orde: salderen van zonnestroom met de bestaande mechanische (niet in terugloop geblokkeerde) Ferrarismeter gaat volautomatisch, en kan geen enkele ambtelijke vinger van welke "orde" dan ook verstoren. Salderen via een zogenaamde "viertelwerk meter" (ook wel "teruglever meter"; bij enkeltarief contract zou in theorie slechts één "afname" en één "netinvoedings" telwerk voldoende moeten zijn) is bewerkelijker. Want dan moet er zogenaamd "administratief worden gesaldeerd", wat weliswaar ook een "wettelijke plicht" is, maar waar regelmatig ongelofelijk gezeur en "eigen intepretaties" mee samenhangen. Zowel van de netbeheerder (niet te verkiezen, zit u aan vast), als van de leverancier (die u "kunt kiezen", al is er betreurenswaardig weinig groen koren onder het fossiel gekleurde kaf in Nederland).

Salderen tot en met 5.000 kWh netinvoeding per jaar is verplicht, en de meeste particulieren komen nooit aan dat volume. Problemen ontstaan wel vaak bij tijdelijke "negatieve verbruiken" op meestal het "hoog tarief telwerk" (bij dubbeltarief klanten). Of bij zeer zuinige huishoudens met overschot op een enkeltarief meter: een in de loop van de tijd steeds lager wordend getal als er een jaarafrekening opgemaakt moet worden. Aangezien daarvoor niets in Wet is geregeld in ons achterlijke land, blijven daar soms problemen over ontstaan.

Al deze problemen zullen echter niet automatisch worden "verholpen" door sluwe meters van wat voor orde dan ook, laat u s.v.p. niet met gladde kulpraatjes in de hoek gezet worden door netbeheerders. Want salderen is gewoon slecht geregeld. Daar verandert geen enkele briljante hyper-bling-bling meter ook maar een jota aan. Ergo: zo'n ding is voor het salderen ook al helemaal niet "noodzakelijk".

Verder zitten er beslist zeer hoge risico's vast aan salderen middels een al dan niet gevraagde, al dan niet onder sluwe voorwendselen geplaatste, of "getolereerde" nieuwe bling-bling meter. Want het grote gevaar bestaat dat er door kortere facturatie periodes mogelijk gemaakt door draadloze uitlezing van uw op sluwe wijze vastgestelde meterstanden, u zeker bij forse overschotten in de lange zomerperiode (zie o.a. mijn salderings-grafiek), mogelijk afgerekend zult gaan worden over een nulverbruik in de genoemde periodes. En dat de enorme (volautomatisch optredende) overschotten die dan het net op zijn gevloeid slechts voor een schofterige kolenfooi zullen worden "vergoed" (dat noemt de Nederlandse Mededingings Autoriteit dan zogenaamd een "redelijke terugleververgoeding"). Al dat gezeur heeft u niet als u gewoon normaal saldeert (hetzij met Ferrarismeter, hetzij "administratief m.b.v. meterstanden verkregen op een zogenaamde "teruglevermeter") over een periode van een jaar (of: "boekjaar", kan licht afwijken van een periode van 365 dagen).

Ergo: sluwe meters zijn een forse liability voor zonnestroom invoeders en voegen niets toe aan uw moeizaam tot stand te komen "terugverdientijd". Sterker nog: ze zijn een potentiële bedreiging van een korte terugverdientijd. U hoeft er niet aan mee te doen, aan dat sjieke sluwe meter gedoe, zo blijkt ook weer uit deze brief van Verhagen. Die hij waarschijnlijk knarsetandend heeft ondertekend (zijn ambtenaren hebben hem waarschijnlijk geschreven). Het is maar dat u het weet...

Toegevoegd
De krant van wakker NEEderland was een beetje erg traag met het "nieuws" en bracht dat pas op 5 januari 2012 naar buiten. Het lokte, uit der aard, de te verwachten lawine aan reacties uit (peildatum 5 januari 2012 15h38: 319 reacties...). Een van velen ("Peter uit Gouda"):

"De slimme meter heeft maar een enkel doel: alle macht bij het energiebedrijf. Ze kunnen de input knijpen, de levering op de bon zetten en rantsoeneren, ze kunnen op afstand afsluiten, zonder eerst naar de rechter te hoeven. Ik vertrouw die oligopolisten voor geen cent. Voor mij geen op afstand bestuurbare meter."

Waarvan akte.

http://www.telegraaf.nl/overgeld/consument/11241186/__Slimme_meter_komt_eraan__.html


25 februari 2011: 61. Stalinistische parlementaire hamerstukken? Deel 1. Nederland "aan de slimme meter omdat het moet". Je kunt er hele betogen over houden, maar dat ga ik hier niet tot in groot detail doen. Er zijn twee "nogal heftige" dossiers door twee parlementen geramd. Twee nogal verschillende, maar qua tijdsbeeld mogelijk "typische" dossiers. En vooral, waar ze voor "staan". Voor belangenstrijd. Voor het niet willen afstaan van de macht. Voor verbijsterende continue manipulatie van politiek en publiek door arrogante molochs die de voeling met de samenleving permanent kwijt lijken te zijn.

1. Slimme meter en ander ondoorgrondelijk energiegrut

Eerst natuurlijk het absurd ingewikkelde, hopeloos vertraagde, bomvol gevaarlijke pitfalls zittende pakket aan "wetsvoorstellen" wat Economische Zaken als jarenlang slippendrager van de belangenorganisatie EnergieNed er dan eindelijk door geramd heeft gekregen bij de senatoren van de Eerste Kamer van ons fossiele NEEderlandje. Iets met veel elektra en gas, en voor de meesten onder ons compleet onnavolgbaar, zo complex. De voorlopige notulen van die vergadering op 22 februari jl. reppen dan ook slechts woordelijk van een "hamerstuk". Waar de doodvermoeide senatoren eigenlijk ook helemaal geen zin meer in hadden om zich daar over uit te spreken. Behalve de SP die al van meet af aan zich moedig heeft geweerd, maar die tegenover de machtsblokken van milieuhobbies hatend ultraneoliberaal-conservatief rechts en een uitgebluste "zogenaamd linkse" broederschap helemaal niets meer hoefde te verwachten. Uit de (niet rechtsgeldige, voorlopige) notulen in het stenogram blijkt kristalhelder dat de leden van de SP tegen het wetsvoorstel zouden hebben gestemd.

To no avail: het is er door geramd. Een van de vele oorlogsdaden van Regent Hors Categorie Verhagen van de Grootste Verliezende Partij tijdens de laatste verkiezingen (...), waar onze bevolking nog heel wat van zal gaan merken. Daar kunt u vergif op innemen.

Oh ja: er zit ook nog steeds die verhoging van de beruchte salderingsgrens van 3.000 naar 5.000 kWh (voor ALLE netinvoeding, pas daarboven ben je de lul) in, dus dat zou "meegenomen" moeten zijn. Maar ach, er waren al jarenlang leveranciers die die nieuwe grens al standaard toepasten omdat het maar duurde, en duurde, en duurde. Diederik Samsom's "voorstel" om die beruchte 3.000 op te hogen naar een even beruchte cap van 5.000 was immers alweer van 24 oktober 2006. Dus het heeft effekes geduurd... Bijna 4 en een half jaar...

"De wereldvreemdheid van de energiebazen is hemeltergend."

24 februari 2011, Jurgen Sweegers/Energieenwater.net, uit briljant artikel "Draagvlak voor energiebeleid is in democratie het enige wat telt".

En maak u geen illusies: dat bezopen stel bij elkaar geraapte door niemand meer te bevatten pak wetswijzigingsvoorstellen komt gewoon uit de koker van EnergieNed. Dus die passage op hun website "Energie-Nederland ondersteunt de komst van de slimme meter van harte" ga ik echt vet van over mijn nek. Ze hebben dat kreng zelf gewild en al die jaren zwaar gepusht. En nu zogenaamd doen alsof het parlement daar mee gekomen zou zijn? Ga toch fietsen! EnergieNed heeft de harde kern voor al die waanzin, in een Staatsgreep in de Meterkast Operatie al op 31 augustus 2005 van start doen gaan met hun megalomane rapport "Een helder marktmodel voor klant en energiesector" waar zelfs neoliberaal D'66 EZ minister Brinkhorst heftig van moest proesten en slikken... U kon dat rapport een tijdje geleden nog steeds van de website van EnergieNed downloaden, al was het natuurlijk goed verstopt. Op de nieuwe site geen spoor meer van de documenten. U kunt ze bij Polder PV echter downloaden: HIER (pdf, 17 paginas'), met bijlage HIER (pdf, 20 pagina's)...

En om "met de tijd mee te gaan" staan er inmiddels zonnepaneeltjes op de homepage van deze graag zoveel mogelijk buiten de publieke ogen opererende belangenclub. Die wordt nota bene ook nog eens geleid door een voormalig minister van miljeu die er nog even gaandeweg voor heeft gezorgd dat Schiphol geen geluid meer hoeft te "meten", en die noord Nederland aan voorrang voor fossiele kolencentrales op het net heeft geholpen (beide in buitenlandse handen vallend). Maar omdat zelfs deze voorman niet helemaal zeker meer is van "politiek draagvlak", zit EnergieNed niet meer in het "verre" Arnhem. Maar vanaf 6 december 2010 heel gezwellig zo'n beetje over de schouders van onze fossiel-nucleair kapot gelobby'de parlementariërs mee te gluren of de zaken niet een voor hen ongunstige kant op zullen gaan. Zo'n beetje op de Schoot van de Macht gaan zitten is een van de ergste zaken waar je je als rabiate belangenclub toe kunt verlagen. Prominent Hans Alders (PvdA) verwoordde dat aldus (website EnergieNed, vetdruk van Polder PV):

"Energie-Nederland is voorstander van een verplicht aandeel duurzaam in de leveringsmarkt, in combinatie met steun van de overheid voor innovatie en implementatie van technologieën van de toekomst. Wij kunnen deze ambitie alleen realiseren als we goed samenwerken met de overheid. Dat vergt afstemming, constructief overleg, en dat we elkaar ook regelmatig persoonlijk ontmoeten."

Ik ruik aan dit stukje waarbij u vooral tussen de regels door moet (leren) lezen de belangenbehartiging er van af spatten als ware het een lang niet geopende beerput. En decentrale productie van duurzame energie bij burgers wordt hier weer eens als vanouds het graf in genegeerd en weggemoffeld door deze Lobby Organisatie Pur Sang. Als er al "iets" op het gebied van "duurzaam" zou moeten gebeuren, nemen de leden van EnergieNed dat wel byzonder graag voor hun rekening, zo is de suggestie. Met uiteraard de daarbij behorende lucratieve subsidie kanalen, uiteraard te incasseren bij die oliedomme burgers. En de weg daar naar toe in te fluisteren in de oren van de dicht bij het eigen kantoor vergaderende parlementariërs. Subsidie kanalen die absoluut niet richting burger geopend mogen worden (sterker nog, zelfs gesloten, Fossiel Regent Verhagen heeft dat er immers al door geramd). Want zelfs bij het in steenkolen gedrenkte EnergieNed gaat voor niets de zon op...

Citaat van de briljante en zeer goed de materie formulerende en in noodzakelijke context plaatsende Jurgen Sweegers van Energieenwater.net die hier wat mij betreft van toepassing kan worden verklaard:

"De vertegenwoordigers van de oude kolen- en gasindustrie hebben zich al helemaal nooit wat aangetrokken van de wil van het volk. Die hebben in de afgelopen jaren de energievoorziening ingericht zoals zij dachten dat goed was en ze wisten daar de handen van bestuurders over het algemeen voor op elkaar te krijgen."

24 februari 2011, Jurgen Sweegers/Energieenwater.net, uit briljant artikel "Draagvlak voor energiebeleid is in democratie het enige wat telt".

Conclusie: Polder PV is geen groot aanhanger van deze gepokte en gemazelde lobbyclub. Nooit geweest ook. EnergieNed is gewoon een National Desaster. Een calamiteit. Daar hebben we toch rampen bestrijdingsprogramma's voor?

http://www.energeia.nl/preview/1290-Slimme-meter-neemt-eindelijk-horde-van-Eerste-Kamer.html
Hamerstuk Slimme Meter bij Energieenwater.net

https://www.vrijbit.nl (strijd al tijden tegen invoering van de "slimme meter")


17 januari 2011: "Slimme" meters 60. Slimbo meter voor dom te houden burgermansen verder van Staatswege gemasseerd. Uiteraard door het Ministerie met de meeste dubbele petten op, de bedrijfsleven belangenbehartiger hors categorie: EL&I. "Vroegâh" ook wel bekend onder de naam EZ.

EL&I neemt alvast een voorschotje op de "stemming in de Eerste Kamer" (voorzien voor 18 januari 2011), en heeft maar alvast een superslinks in elkaar gestoken slimme meter document gepubliceerd om die "stemming te helpen beïnvloeden" (links onderaan)...

Even de meest relevante stukjes uit dat gedrocht wat niet anders gezien kan worden dan gratis reclame voor de onder een warm dekentje gezellig tegen hen aan liggende bobo's van EnergieNed (brancheorganisatie van kolen/gasverbranders en atoomsplijters) en die andere "Staat in een Staat", de verzamelde netbeheerders (vetdruk van Polder PV):

Geen verplichting
U bent niet verplicht uw meterstanden op afstand uit te laten lezen. Heeft u hier bezwaar tegen, dan kan de netbeheerder deze functie voor u uitzetten. In dat geval krijgt u wel een slimme meter, maar geen tweemaandelijkse overzichten van uw verbruik. U moet dan nog steeds zelf jaarlijks uw meterstanden doorgeven. U kunt deze uitleesfunctie overigens op een later moment altijd weer aan laten zetten.

Bij grote bezwaren kunt u de slimme meter weigeren. In dat geval geeft u zelf uw meterstanden door en ontvangt u geen tweemaandelijkse overzichten van uw verbruik. U houdt dan uw oude meter, die niet geschikt is voor nieuwe diensten en toepassingen die u helpen uw verbruik omlaag te brengen.

Nog steeds geen idee wat er dan zou moeten gaan geschieden in het geval van een "standaard" KEMA afkeuring van de oude meter, en netbeheer verdomt het vervolgens om een "niet-slimme" meter daarvoor in de plaats te gaan zetten. Die in het ideale geval ook nog in staat zou moeten zijn om volautomatisch uw opgewekte zonnestroom te salderen dan wel op aparte telwerken in staat zou moeten zijn om de netinvoeding en afname separaat te registreren zodat u wettelijk verplicht "administratief" kan worden gesaldeerd... Volgt in het slechtste scenario wellicht een feitelijk Staatsrechtelijk afgedwongen noodzaak tot een voor kritische kleinverbruikers peperdure rechtsgang van "gemotiveerde slimme meter weigeraars"???? Een scenario om die lastige burgers via de achterdeur die oh zo graag door sommigen gewilde "slimme" meter alsnog door de strot te laten duwen?

Let ook op die misleidende, en extreem suggestieve laatste zin die zeer beslist de domme, van niks wetende burger een bepaalde kant op moet sturen...

Ander stukje uit deze "door de belastingbetalers betaalde ambtelijke reclamefolder voor de energiebranche":

"De slimme meter en zonnepanelen
Hebt u zonnepanelen en levert u de zonne-energie terug aan het net? Als u een slimme meter heeft, dan is een aparte meter niet meer nodig. De meter registreert de teruglevering. Alleen wanneer u subsidie ontvangt voor uw zonnepanelen, is een extra meter nog wel nodig."

Terwijl de harde realiteit van alledag is dat slechts een fractie van de Nederlanders met zonnepanelen "een aparte [bruto productie-] meter" heeft (MEP en SDE klanten, zie mijn net gepubliceerde CertiQ update eind december 2010: 6.314 stuks totaal, van tienduizenden huishoudens met zonnepanelen). En er talloze burgers zijn die wel degelijk "subsidie" krijgen, maar dat is "aanschafsubsidie" van gemeentes en/of provincies, en daarvoor heb je al helemaal geen "extra meter" nodig. Noch een "slim" Orwelliaans exemplaar als slinks door netbeheerders en veel leveranciers gewild "vervangingsmodel" van de oude, vertrouwde, momentaan salderende, oerdegelijke, en niet van afstand uitleesbare, noch door ambtelijke vingers te manipuleren Ferrarismeter...

In de reactie van Verhagen op de verdere kritiek van de Eerste Kamer ("vragen") staat weliswaar dit:

"Waar in de wetsvoorstellen 31320 en 31374 sprake is van een medewerkingsplicht en daaraan gekoppelde sanctiemogelijkheden, is in de novelles sprake van een weigeringsrecht voor kleinverbruikers en daarmee is ook niet langer sprake van sancties. Vastgelegd is dat de kleinverbruiker bij weigering de beschikking krijgt over een niet op afstand uitleesbare meter."

... maar Verhagen vertikt het om in te gaan op de nog steeds dreigende situatie dat het straks zonder "slimme meter" mogelijk helemaal niet fysiek meer mogelijk zou kunnen zijn om "wettelijk verplicht zonnestroom te salderen" als er van "gedwongen metervervanging" sprake zou zijn als een oude Ferrarismeter vanwege een vroeg of laat volgend KEMA dictaat (verwijdering van betreffend type uit de meterpopulatie vanwege overschrijding van de meet toleranties) toch op termijn vervangen zou moeten gaan worden...

Samenvattend: gewoon doorgaan met zand in de ogen strooien van de burgermensjes door het Ministerie met de meest verdachte dubbele petten op: "een slimme meter is goed voor u". EL&I is en blijft ziende blind, horende doof, is continu bezig met onoirbare en verregaande belangenbehartiging, blijft stront eigenwijs, en blijft maling hebben aan kritische burgers. Vooral diegenen met energiebelasting en BTW volautomatisch salderende Ferrarismeters op aansluitingen met zonnestroompanelen...

Update 20 januari 2011: de oorspronkelijke link naar genoemde folder (pdf) werkt niet meer. En ik kon die folder ook niet meer elders op de EL&I site terugvinden. Goh. Zouden de ambtenaren van EL&I Polder PV lezen? Mocht u geïnteresseerd zijn: Polder PV heeft de hierboven kort besproken folder alsnog voor u hier klaar staan (uiteraard: "ohne Gewähr", maar puur ter informatie van het publiek, hoe die "informatievoorziening" van de Staat richting haar burgers beslag krijgt anno het Jaar des Heeren 2011). Mail naar info at polderpv punt nl.

Update 21 januari 2011: een vriendelijke lezer gaf me een nieuwe link naar het - ogenschijnlijk verder niet gewijzigde - document, zie hier onder. Mocht het alsnog niet beschikbaar blijken te zijn, weet u me te vinden...

http://tinyurl.com/64teo7s (verkorte link naar alweer zo'n slinks geschreven, walgelijk commercieel promotie document van maar liefst 6 pagina's voor de "slimme" meter, van ons zogenaamd "onafhankelijke" Ministerie van [Landbouw, ] Economische Zaken en "Innovatie"; 17 januari 2011)

http://www.eerstekamer.nl/behandeling/20110114/verslag_schriftelijk_overleg_van_2/f=/vim2iibavzg5.pdf (vragen van de Eerste Kamer van 24 december 2010 aan Verhagen n.a.v. een zeer kritische brief van de "verplichte slimme meter bestrijders" van Vrijbit, en reactie van Verhagen van 13 januari 2011)
http://tinyurl.com/63h6qdp (laatste uitgebreide bericht van Vrijbit in hun reeds 25 artikelen tellende "slimme meter" dossier, met daaronder gelinkt o.a. de brief die ze aan de Eerste Kamer schreven eind vorig jaar, en een 2-delig artikel gepubliceerd op 21 december 2010 op de Energeia website)


17 januari 2011: "Slimme" meters 59. Video's. Mijn mailbox wordt werkelijk plat gebombardeerd met nieuws over "slimme" meters en een verbijsterende stortvloed aan nieuws items over "smart grids" en meer van dat soort zwaar gehypte spul. Een ding lijkt duidelijk: "slimme meters" zijn withete gespreksstof, en vast onderdeel van een gigantische lawine van reclames en commercieel getinte, zogenaamde "objectieve artikelen". En DUS is er goud geld mee te verdienen. En waar goud geld is te verdienen, willen fatsoen, regelgeving en wetten nogal eens met de voeten getreden worden. Dat u die maar weer eventjes in uw oren mag knopen.

Gelukkig is ook het verzet steeds sterker aan het groeien. Niet alleen tegen de talloze bezwaren op het gebied van privacy, waar nogal erg makkelijk overheen wordt gestapt, ondanks alle geronk over "beveiligingen", "opt-outs", "niet verplicht", "valt wel mee" en dies meer zei. Ook technisch bezien valt er veel op die blijkbaar steeds ingewikkelder wordende apparaten af te dingen. Apparaten, waarvan u straks geen enkel benul zult hebben wat ze allemaal wel niet aan potentie in zich dragen. Laat staan wat ze op enig moment dan wel kunnen (of niet kunnen) doen in uw huishouding. Als het mooie bling-bling-ding eenmaal als een Super Paard van Troje uw woning in is gesmokkeld met een of ander mooi klinkend gelegenheids-argumentje is er geen weg meer terug. Dan zit u vast aan dat door velen (behalve wellicht u) "gewenste" super glimmende apparaat met duivelsche potenties.

Via YouTube kunt u veel filmpjes vinden over deze gloeiend hete materie. Dit is er een van vele:

http://www.youtube.com/watch?v=nT2cUX5E7cE&NR=1 (zeer interessante lezing over de vele gevaren rond de dreigende invoering van radiografisch gekoppelde "smart meters" in de Bay Area van California door het grote energiebedrijf PG&E, 23'01", Engelstalig)


27 januari 2010: "Slimme" meters 58. Interessante uitwissel precedent "slimme" >>> "domme" meter. Er van uitgaande dat de poster van dit nieuws een serieus verhaal heeft (dat weet je op fora natuurlijk nooit, al heeft onderhavige afzender eerder zonder meer serieuze posts geleverd), een interessante precedent op het TROS Radar forum, categorie Energie. In het draadje "ongevraagd plaatsing slimme meter" reageerde ene "digitaaltje" namelijk op mijn vraag of er daadwerkelijk een "slimme" meter was weggehaald met een bevestigend antwoord. Blijkbaar was er in de nieuwe woning van digitaaltje in het netgebied van Stedin (de van de Eneco holding afgesplitste netbeheerder) namelijk ongevraagd en ongewild zo'n "slim" Oog van Orwell geplaatst. Daar stelde digitaaltje helemaal geen prijs op. In april 2009 kondigde digitaaltje aan dat er "officieel bezwaar" was ingediend bij netbeheerder Stedin. En op 26 januari 2010 berichtte deze brave burger met trots dat op basis van dat bezwaar die "slimme" meter in juni van hetzelfde jaar alweer was weggehaald door de netbeheerder, met deze bewoordingen:

"... na veel aandringen en schrijven zijn de meters 2 maanden na plaatsing vervangen voor (zoals zij het zelf noemen) 'domme' meters. Zonder enige extra kosten omdat er (nog) geen wettelijke grond is deze slimme meters te plaatsen."

M.a.w., als dit bericht waar is blijkt het dus gewoon te kunnen om - onder de huidige wetgeving condities - "slimme" meters die bij u om wat voor reden dan ook zijn geplaatst weg te laten halen en daar een klassieke (? Ferraris ?) meter voor terug te laten plaatsen. Zonder kosten. Want u heeft niet om zo'n modern "alles-kunnend" (???) bling-bling apparaat gevraagd. Toch?

Doe er uw voordeel mee!

Tot slot nog een opmerkelijke uitspraak die ik vond in een "slimme meter" bijdrage op de fenomenale website Energieenwater.net. Opgetekend uit de mond van Paulus Jansen (SP) over een bitse reactie van CDA minister van der Hoeven van EZ over de "teloorgang" van de "verplichte slimme meter" (voorlopig gestuit in de Eerste Kamer):

"Ze kan het nog steeds niet hebben dat ze verloren heeft"

http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=51&t=54239


21 november 2009: "Slimme" meters 57. Ferrarismeter in Arizona draait terug... No problem, want "volautomatisch salderen" met een betrouwbare en onverwoestbare analoge Ferrarismeter (zoals nog steeds aanwezig in de meeste Nederlandse meterkasten - verdedig dat prachtige ding met uw leven als u zonnepanelen heeft) is in veel staten in de "liberale" Verenigde Staten zo legaal als wat. Daar wordt het "net metering" genoemd. En ook de Amerikanen staan er van te soppen als ze zonnepanelen op het dak hebben staan en momentaan overschot aan zonnestroom. Dan draait de meter gewoon volautomatisch terug, zelfs bij de niet als "zuinig" bestaande Yankees. Ook daar: geen "slimme" meter nodig, maar mechanisch salderen geblazen (net als in België overigens).

De Volkskrant besteedde aandacht aan de stille zonnestroom revolutie die, ondanks de crisis, plaatsvindt in Amerika in een artikel (onderaan gelinkt) met in de titel "De zon brandt, het wonder geschiedt: de schijf draait de andere kant op."

In het oliedomme, door Stalinistische Regenten en hun Ambtelijke Slippendragers geregeerde Nederland zou zogenaamd die briljante, "bureaucraten-vrije" automatisch verbruik met invoeding salderende Ferrarismeter gedwongen vervangen moeten worden door een hypermoderne "slimme" meter. Waarmee uw privacy sowieso in gevaar komt, en waarmee u mogelijk met extra bezopen vastrechten ("dubbele meetdienst") geconfronteerd zou kunnen gaan worden bij "gebleken invoeding van zonnestroom op het laagspanningsnet" (daartoe werden al slinks teksten op tariefbladen bij de grootste netbeheerder "aangepast"). En waarmee de netbeheerder en uw leverancier beiden ongevraagd diep in de eigenaardigheden van uw elektriciteitsverbruik zouden kunnen kijken zonder dat u daar ook maar enige controle over zou hebben. Met een "slimme" meter kan, bij hoog oplopende conflicten met uw netbeheerder (bijvoorbeeld compleet buiten uw schuld om opgetreden problemen met betalingen en de nasleep daarvan na niet geaccordeerde naheffingen e.d.), de capaciteit van uw aansluiting zonder pardoes op afstand "geknepen" worden. Ik zeg niet dat het zomaar gaat gebeuren, maar: het is fysiek mogelijk bij zo'n "slimme" meter. En het is beslist niet op afstand mogelijk bij een - bij zonnestroom invoeding automatisch salderende - Ferrarismeter. Dat is een compleet onacceptabele verzwaring van de toch al absurde wanverhouding in het machtsevenwicht tussen monopolisten als netbeheerders en totaal weerloze en niets van meters begrijpende burgers. Zie ook het slimme meter dossier van de actieve actiegroep Vrijbit die de succesvolle actie "Wij vertrouwen slimme meters niet" tot stand bracht.

Steun die belangrijke groep, s.v.p. (lidmaatschap: 10 Euro/jaar). Het gaat in dit land met de privacy namelijk grondig fout, en u weet wat er dan allemaal (mogelijk) kan gaan gebeuren. Het moet allemaal niet veel gekker worden in Nederland, anders kunnen we de verworvenheden van de mede door die Amerikanen mogelijk gemaakte bevrijding van de nazistische terreur wel op het vagevuur van de geschiedenis gooien. U bent gewaarschuwd...

Citaat van Vrijbit in het zoveelste privacy-gevoelige dossier, de "kilometerheffing":

"Rechters in Nederland mogen, als enige in Europa, wetgeving niet toetsen aan de Grondwet."

Leest u die nog maar eens even nog een keertje, en denk daar eens goed over na s.v.p. ...

http://www.volkskrant.nl/economie/article1318937.ece/Zelfs_Arizona_kleurt_voorzichtigjes_groen

Lees ook:

http://www.security.nl/artikel/31250/1/%22Slimme_meters_natte_droom_van_hackers%22.html (Reactie "anoniem": "Helaas kan er in Nederland geen tegen-lobby worden gestart, omdat het aan kennis en geld ontbreekt. De energiemaatschappijen zijn te sterk."...)


8 augustus 2009: "Slimme" meters 56. "Slimste" aller gasmeters tikt door ongeacht gasverbruik... Rond een nagelneu geplaatst futuristisch apparaat genaamd een "slimme gasmeter" werden al snel alarmklokken geluid omdat tegen de verwachting in het gemeten verbruik veel te hoog bleek te zijn. De bevindingen van een expert waren ronduit schokkend, zo blijkt uit het vers geopende draadje op het forum Energiebedrijven van TROS Radar:

"Ik heb ondertussen de gasmeter eens helemaal losgekoppeld, dus los van de toevoerleiding en de binnenleiding, en zelfs dan blijft de meter nog steeds doortellen."

en:

"Er wordt nog naar de oorzaak gezocht, maar feit is dat de meter 24 uur per dag, 365 dagen per jaar, verbruik optelt.
Ongeacht of er wel of geen gas door de gasmeter stroomt."

Het slachtoffer, bij wie nota bene een prijzige zonneboiler was geplaatst waarvan het effect ondanks prima werking echter niet in het gemeten gasverbruik was terug te zien (!!!), had toevallig een installateur die wist waar hij/zij op moest letten en die onderstaand rampbericht postte. Bij hoeveel nooit in de meterkast kijkende mensen (het gros van Nederland...), met of zonder zonneboiler, zou deze waanzin in de meterkast onopgemerkt zijn gebleven?

Tale-telling: bij zowel de leverancier als bij de netbeheerder van de klant loopt de installateur bij het verhaal halen over die bezopen gasmeter (het is een Landis & Gyr, type CT 1030) "tegen torenhoge muren aan". De arrogantie van de macht en de minachting van de klant ten voeten uit, dat blijkt wel weer (hoezo, "klantgerichte geliberaliseerde markt"???). De installateur gaat echter beslist verhaal halen bij de meet- en ijkwezen autoriteiten. Dit is immers te schandalig voor woorden!

^^^
Foto van de "gewraakte" domme gasmeter (link gepost op TROS Radar forum). Zelfs al zou dit een "toevallige kneus" van formaat zijn van een zeer gerespecteerd, wereldvermaard meterproducent, deze meter had nooit bij een klant geplaatst mogen worden. In ieder geval had, bij de door de zonneboiler installateur aangetoonde waanzin registratie de netbeheerder, hoogstwaarschijnlijk STEDIN gezien de Eneco sticker, direct in moeten grijpen en dat geval uit het getroffen pand moeten slopen. Niets van dat alles is geschied, dus de netbeheerder zal moeten bloeden voor haar arrogantie. Iedereen die met (ongevraagde) plaatsing van zo'n hoogst dubieuze meter wordt geconfronteerd: u bent gewaarschuwd!

En mevrouw van der HO-Even in de Eerste Kamer maar met droge ogen beweren dat het weigeren van zo'n klanten wurgende meter blijkbaar een halsmisdaad of "economisch delict" is. En dat je voor het weigeren van zo'n (nooit in jouw eigendom komend) roof-apparaat de lik in moet of een fors boetebedrag aan haar dubieuze ministerie mag overhandigen. De netbeheerders zitten daarentegen wel te pas en te onpas te z**ken over "niet in terugloop geijkte salderende Ferrarismeters" bij zonnestroom producerende klanten (terwijl die dingen zelfs in het strenge Amerika gewoon al jaren worden geaccepteerd voor de "net-metering" en standaard apparatuur is bij de zonnestroom vretende Vlamingen...). Het is duidelijk: dit land is knettergek aan het worden en zeer bedenkelijk naar de status van een bananenrepubliek aan het afglijden. Ook op het vlak van bemetering van energie...

Lees het hele draadje, "OPROEP: slimme gasmeter bezitters" !!!

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=73180


26 juli 2009: "Slimme" meters 55. Nog eentje uit den ouden doosch... Polder PV vond nog een heel oud mailtje over de "slimme meter". De afzender garandeerde mij dat het echt was gebeurd. Ik weet nog steeds niet of ik dat moet geloven. Oordeelt u zelf. Enkele fantasienamen zijn van de hand van Polder PV:

triiiiiiiiiing, triiiiiiiiiing

Shit, ben ik net weer boven op zolder achter mijn PC geklommen, gaat de deurbel.
Ik strompel weer naar beneden en naar de voordeur.
Deur open, hee, een meneer met een kastje in zijn hand.

"Goedenmorgen meneer, wat kan ik voor U doen?", vraag ik.
"Goedenmorgen, ik ben de meteropnemer en kom de standen opnemen", zegt ie.
"Hee, gek, vorig jaar is er ook al iemand geweest."
"Ja, dat kan, dan bent U schijnbaar weer geloot." (?? hoera, ik heb wat gewonnen!)
"Moet U dan ook weer op het hele pleintje zijn?"

"Nee alleen hier en bij de buren." ????? "Dat kan met loten wel voorkomen."

De man gaat vrolijk de meterstanden opschrijven, nadat ik het alarm had afgezet (en de spijkers uit de meterkastdeur had gehaald).

Ik blijf vriendelijk natuurlijk.
"Wilt U een kopje koffie?" Het was tenslotte rond koffietijd.
"Graag! met een beetje melk en suiker, a.u.b."

Onder het genot van een kopje koffie vraag ik hem:
"Werkt U echt bij Energiebijdevleet, of bent U zo'n ingehuurde kracht om de standen te noteren?"
"Nee, ik werk echt bij Energiebijdevleet, normaal zit ik in de elektro-controle en reparatie."
"Aha, heeft U al iets gehoord over slimme meters en het plaatsen ervan?"
"Nou, toevallig zijn we in Bomvolenergie bezig met vervangen als proef. Maar binnen 6 jaar moet iedereen voorzien zijn van zo'n meter."
"Dan krijgt U het zeker nog wel druk om alles te vervangen?"
"Jazeker, maar dan huren we ook andere bedrijven in, met genoeg kennis van zaken om deze meter te vervangen."
"Hoe werkt dat nou? Gaat men dan echt 1 keer per dag de meter uitlezen?"
"Nee hoor, gewoon 1 keer per jaar."
"Maar volgens de regering is 1 van de redenen voor vervanging toch dat de gebruiker zijn verbruik goed in de gaten kan houden?"
"De regering verkondigt wel meer dingen, die in de praktijk anders uitpakken."
"Ik heb gehoord dat men dan op afstand ook de stroom kan uitschakelen?"
"Ja, dat is het belangrijkste, mensen die dan niet betalen worden afgesloten."
"En hoe zit het dan met de mensen die effe krap bij kas zitten en volgens de regering een minimale hoeveelheid gas en elektra voor hun levensbehoeften mogen gebruiken?"
"Zoals ik al zei: de regering verkondigt wel meer dingen, die in de praktijk anders uitpakken. Mensen die niet betalen worden gewoon afgesloten."
(??? mond vol tanden)

"OK nou heb ik zonnepanelen, hoe werkt dat dan met zo'n meter?"
"Dan moet U er nog een meter extra bijnemen, die de teruglevering registreert."
(????? mond vol tanden)

"Zo'n slimme meter is dus eigenlijk niet zo slim. Wie gaat dat ding eigenlijk betalen?"
"Nou, de klant natuurlijk, daar verzinnen ze wel weer een extra postje voor of verhoging van een tarief. Ik geloof eigenlijk wel dat er een teruglevertelwerk op zit, maar dan moet je tijdens plaatsen wel opgeven dat je zonnepanelen hebt. Die andere bedrijven houden er geen rekening mee en later veranderen is erg moeilijk."
"Is het dan niet mogelijk om dat telwerk van te voren al te activeren?"
"Weet ik niet, we zijn er nog niet echt op voorbereid."
"Wat vind je nou van mensen die zonnepanelen hebben en geen goede meter?"
"Die worden dus gewoon genaaid en krijgen niets. De meesten hebben het niet eens in de gaten."
"Vindt U dat geen diefstal?"
"Ja, het zijn allemaal dieven."
"Dus als ik straks zo'n meter heb en de teruglevering werkt allemaal zoals het hoort, dan zien we U niet meer?"
"Jawel hoor, want ik kom nog steeds de watermeter opnemen, dat gaat gewoon door."

"Meneer, bedankt voor de koffie en tot de volgende keer. Een prettige dag nog."
"Ja, U ook."
Nu strompel ik pas ECHT naar mijn zolderkamer ...


28 april 2009: "Slimme" meters 54. Gouwe ouwe uit de (volle) mailbox. Tijdens het opschonen van de overvolle mailbox vond Polder PV nog een mooie reactie op de "bevindingen" van de webmaster n.a.v. de schofterige wijze waarop de netbeheerders in nauwe samenspraak met de "marktautoriteit" NMa miljoenen - meestal zuinige - "enkel tarief contract" klanten genaaid hebben met hun meetdienst (o.a. 30% verhoging bij Continuon/Liander, zelfs 38% bij Essent netbeheer/Enexis). Mijn uitgebreide en gedetailleerde rapport daarover ("Meetdienst HOAX") vindt u hier. Ik ben er nog steeds pissig over, want mijn vastrecht last is daardoor nog hoger geworden dan hij al was, en ik heb niet voor niets de link naar mijn bevindingen permanent onderaan in het linklijstje op mijn homepage opgenomen om wraak te nemen. Die "meetdienst regulering" was namelijk bedoeld om die belachelijke "verplichte slimme meter" van te financieren en om de introductie daarvan te faciliteren. Nu de Eerste Kamer de "historische" beslissing heeft genomen om die verplichting uit die ranzige voorstellen van EZ (lees: dictaat van EnergieNed) te slopen, is natuurlijk ook de hele basis van de "financiering van die meter" weggeslagen, en betaal ik nu dus al sinds 1 januari 2008 30% meer voor een meter die in theorie nooit vervangen zou hoeven worden. Omdat 'ie het al jaren perfect doet en de netbeheerder dat ding ook nog eens al lang heeft afgeschreven (en er dus al jaren dik aan verdient...). Such are the ways in the stupid Netherlands.

Ik vond nog een oud commentaar op mijn bevindingen eind januari 2008 in mijn mailbox die ik u niet wil onthouden:

"... Een deel er van was me bekend; nu vind ik het geheel een parlementaire enquête waard.

Toch ben ik bang dat de achterliggende bedoeling nog zwaarder is: De toekomstige inkoopprijzen zullen per minuut kunnen worden doorberekend dus op momenten van hoge vraag zijn de prijzen hoog. Deze zullen met de procentuele winst worden doorberekend aan de consument. Hierdoor zal de gemiddelde kWh prijs hoger uitpakken voor de consument.

Wat me verder ergerlijk stoort is dat het geld van de meter affaire helemaal niet aan dit project uitgegeven had mogen worden. De implementering van duurzaam heeft naar mijn bescheiden mening absolute voorrang. De oude methode functioneert nog prima. De gang van zaken in dergelijke missers van “de overheid” (met name EZ en parlement) vind ik buitengewoon zorgelijk. Het toont aan dat de leiding van onze democratie moeite heeft met het stellen van prioriteiten, het behartigen van de belangen van het lectoraat (de samenleving) en het opstellen en handhaven van beleid op lange termijn. En dat zij gevoelig is voor oneigenlijke argumenten van lobby groepen. Dit toont ontegenzeglijk aan dat er te weinig expertise is van actuele zaken in verhouding tot de gespecialiseerde bedrijfstakken. Hierdoor ontstaat onjuiste belasting en onjuiste wederverdeling. En vooral het onwederrechtelijk toe-eigenen van middelen door mastodonten door manipulatie van bevoegd gezag ...

Dus Peter ga zo voort !!!!
Eindelijk komen er dingen aan het licht waar de media van watertanden. Alleen ... zijn ze eerlijk genoeg om dit objectief te kunnen presenteren?
Of zijn ze net als wij (!), een beetje dom?"

Ik geef u zelf in overweging te nemen wat "de media" sinds begin januari 2008 met die belachelijke "meetdienst regulering" hebben gedaan (AD heeft er wel over gerapporteerd, met woedende reacties, maar daarna werd het stil, Telegraaf was niet geïnteresseerd in mijn verhaal, "te moeilijk"). En hoeveel Nederlanders eigenlijk weten hoe lang ze al belazerd worden (het valt ook niet zo op, op die jaarnota's, dat u alweer dik een jaar een paar vette Euro's meer voor die afgeschreven meters betaalt) ...

Ranzig staartje: diezelfde absurd hoge meetdienst van, inmiddels, 30,05 Euro incl. BTW/jaar wordt door diezelfde arrogante netbeheerders "toegepast" op de niet door de NMa gereguleerde (!!!!!) "bruto productiemeter" voor het aflezen en verwerken van één stompzinnig getalletje bij de arme SDE klanten. Als je je 2008 SDE installatie wilt gaan uitbreiden, ben je de lul, krijg je d'r nog een tweede bruto productiemeter bij (ook al niet in eigendom te verkrijgen), en ga je zelfs in totaal drie maal die belachelijk t.o.v. enkel tarief verhoogde meetdienst betalen. Dat is al 90,15 Euro per jaar, 366 kWh van je kostbare opwek van zonnestroom als je NUON grijs variabel enkel tarief contract (24,6 eurocent/kWh) zou hebben, nog meer als je een goedkoper tarief hebt (bijv. 24,1 eurocent/kWh bij Greenchoice in Liander gebied). Die ben je kwijt aan je saldering. Hoe diep kun je als monopolist nog zinken, en hoe zwijgzaam is Den Haag als het over dit soort permanent voortwoekerende duurzame consumenten belazerij gaat...


9 april 2009: "Slimme" meters 53. Het pus spuit uit de wond. Op de twee door Mark Chavannes geopende discussiestukken op de NRC site zijn inmiddels talloze diepgravende reacties gekomen. En niet alleen van "eenvoudige lieden" die voor stralingsgevaar in huis vrezen. Steeds meer mensen met "titels voor de voornaam" (Dr., Ir.) reageren, en hun reacties zijn bepaald niet mals. Ook de webmaster van Polder PV heeft diverse gedetailleerde reacties geplaatst met samenvattingen van zijn "academische woede" (zonder gebruikmaking van mijn titel) die in de loop der jaren bij hem zijn uitgekristalliseerd. Ik nodig u volgaarne uit om die reacties allemaal goed door te lezen, en eventueel uw eigen exemplaar te plaatsen, want het gevaar is nog lang niet geweken. Want "nieuwbouw" en "renovatieprojecten" zouden er standaard, zonder zeggenschap van de nieuwe of terugverhuisde bewoners aan moeten geloven, aan die met veel gevaren omgeven "slimme" meters. En ook dat is nog steeds onacceptabel als een nieuwe bewoner daar niet van is gediend. Ergo: druk opvoeren, en eisen dat de "verplichting" definitief uit alle voorstellen worden gesloopt. En dat uitsluitend een "vrijwillige" plaatsing (met verplichte kristalheldere informatievoorziening over alle mogelijke "voordelen" en "nadelen") de enige haalbare optie zal mogen zijn.

Diederik Samsom heeft ook meermalen gedetailleerd gereageerd, waarvoor hij van diverse mensen reeds terecht complimenten heeft gekregen. Zijn visie op verplichte slimme meters omdat anders een duurzame energie revolutie niet mogelijk zou zijn in Nederland, wordt echter bepaald niet breed gedragen. Daarvoor moet nog heel wat gebeuren voordat dat zelfs maar een issue wordt, in het op dit vlak (productie van eigen hernieuwbare energie, met name elektriciteit) nog steeds extreem povertjes presterende Nederland.

U bent aan zet, het veel te lang genegeerde "democratische proces" rond de "slimme" meters is pas nu begonnen. Houdt het netjes, er wordt streng gemodereerd:

http://weblogs3.nrc.nl/opklaringen/2009/04/05/diederik-samsom-en-de-slimme-meter/
http://weblogs3.nrc.nl/opklaringen/2009/04/04/402/


7 april 2009: "Slimme" meters 52. "Ik heb er wakker van gelegen..." Aldus mevrouw van der Hoeven toen ik na de pauze van het "overleg in de Eerste Kamer" in de uitzending viel (met dank aan Ton Peters voor zijn tip - in zoekveld "meeluisteren" ingeven, dan kunt u de vergadering in audio volgen...). Ik heb helemaal niet wakker gelegen van die vermaledijde "slimme meter" (je moet je niet gek laten maken door ranzige, door EZ in elkaar getimmerde, onleesbare dossiers), en ik geloof er niets van dat mevrouw van der Hoeven niet heeft geslapen van de door brancheorganisatie EnergieNed gewilde verplichte slimme meter...

BIG NEWS: Knieval van der Hoeven: "slimme" meter mag/zal gezien de enorme maatschappelijke consternatie over de "gevangenisstraf", "economische delict", "boetes" bij weigeren etcetera bij nader inzien niet worden "verplicht"!!!. Het beruchte artikel wat gevangenisstraffen en dergelijke polderkolder eist bij weigering, wordt geschrapt. Er komt een zogenaamde "novelle" aan die de wettelijke verplichting voor acceptatie onmogelijk zou moeten maken. En dat was een van de grootste pijnpunten (niet de enige) die opgelost moest worden. Totdat we de exacte bewoordingen hebben gezien is dat vooralsnog een "mooie belofte" van vd Hoeven, maar voor nu: goed nieuws voor velen die te hoop liepen tegen die vermaledijde "verplichte" Robot van Orwell! (zou de champagne weer naar de kelder verhuizen, bij EnergieNed?)

Eind 2011 zou een definitieve beslissing moeten komen over de verdere procedure bij implementatie van de wijze waarop de "slimme meter" dan wel zal worden uitgerold voor de "niet-weigeraars". Vermeende "kosteneffectiviteit" speelt daarbij een belangrijke rol, ook al omdat er nu een mogelijkheid wordt geschapen de bestaande meter te behouden, wat ongetwijfeld de berekeningen flink op zijn kop zal kunnen zetten als veel mensen als "weigeraar" zullen worden geoormerkt. Ook al gezien de KEMA studies voor NL en Vlaanderen die elkaar zo'n beetje 180 graden tegen lijken te spreken op het vlak van "te realiseren kosteneffektiviteit".

Risico's genoeg: wat als de analoge meter het alsnog begeeft? Dan alsnog "verplicht aan de slimme meter met alle nare consequenties van dien?" Dan wil ik gewoon een herijkte Ferrarismeter, geen gezeur, die dingen doen het prima en salderen volautomatisch, ik heb geen enkele behoefte aan subsidie over mijn zonnestroom onder SDE condities. Hierover blijft veel onduidelijk. VdH spreekt dan al gauw in dikke omfloerste en ongrijpbare EZ beleidsambtenaren-mist om zich geen harde toezeggingen te laten ontlokken.

Het energiebesparingspotentieel van "de" slimme meter moet aantoonbaar zijn. Benieuwd hoe vdH dat gaat "bewijzen". Verder is een giftige adder onder het gras: Van der Hoeven claimt dat 80 procent van de aansluitingen in 2020 een bidirectionele meter zou moeten hebben. Dat is wat anders dan een "slimme" meter, want Enexis (voormalig Essent netbeheer) plaatst al jaren analoge "domme" bidirectionele meters die zonder problemen functioneren, en niet alleen bij mensen met zonnepanelen! Ook daarmee kan "wettelijk verplicht gesaldeerd" worden, maar dan moet dit "administratief" geschieden. Waar wel enkele risico's aan vastzitten omdat netbeheerders dan compleet onzinnige extra kosten kunnen gaan zitten toerekenen als ze de kans krijgen. Dat zou bij Wet moeten worden verboden (en niet in een of andere vage ambtelijke "Ministeriële Regeling").

De "slimme" meter mag niet meer kosten dan wat de meter nu kost: Mevrouw van der Hoeven zwijgt zeer bewust als het graf over de miljoenen huishoudens met een enkeltarief contract die al gen***d zijn en dagelijks worden door de NMa sinds 1 januari 2008. Verbaast me niets, want hier weet de Eerste Kamer dus ook niks van. "Wat niet weet, wat niet deert", zal de onuitgesproken gedachte van vdH zijn geweest toen ze snel verder ging met haar verhaaltje...

Lager tarief voor een robuuste analoge meter wordt gevraagd, van der Hoeven houdt zich echter van de domme en blijft de zaak omdraaien. De "slimme" meter zou niet meer mogen kosten dan de "domme analoge" meter, maar we betalen voor die laatste al een veel te hoog en bezopen bedrag: dik 30 Euro voor het jaarlijks doorgeven van 1 stompzinnig getalletje, met dank aan de NMa en EZ (Min. Fin. roomt mee af met 19% BTW) ...

Volgens van der Hoeven zou de meteropnemer weer langs moeten komen bij "slimme meter weigeraars" (bij Oxxio moet er regelmatig ingegrepen worden bij hun domme "slimme" meters omdat er van alles mis gaat, vdH zwijgt in alle talen...), en zou dat de domme analoge meter (al lang allemaal afgeschreven...) dus "duur" maken. Kolder natuurlijk, ik wil gewoon een kaart in de bus die ik naar de netbeheerder stuur. Of, waarschijnlijk goedkoper voor de netbeheerder, een elektronische, beveiligde meldfunctie van mijn jaarlijkse meterstand, maar wel onder voorwaarde dat ik een afdrukmogelijkheid voor versturen krijg die rechtsgeldig is. Tevens wil ik dan een volautomatische bevestiging van ontvangst met daarop de enige juiste meterstand: de door mij afgelezen meterstand! Als een netbeheerder het zaakje niet vertrouwt, mag hij onder mijn deskundige begeleiding best mijn meterkast komen controleren (als hij/zij die kan vinden in ons complex): Die is namelijk spic & span, en alles werkt naar behoren. De controleur kan er een gratis bak biologische fair-trade koffie bij krijgen... Heulemaal gratis! Allemaal veel goedkoper dan die derdegraads studenten elk jaar het hele land doorsturen met een scanner in de hand en bij ons elke keer weer verdwaasd rondkijkend waar al die 20 meterkasten in ons complex zich toch ophouden...

Aggregatie van gegevens worden voor opsporen van netfluctuaties en netverliezen gebruikt. Decentraal opgewekte elektra niet traceerbaar tot op individueel niveau. Bij vermoeden van fraude echter wel degelijk aanzet tot traceren en die mogelijkheid moet beschikbaar zijn voor de netbeheerders.

"Goede implementatie staat of valt met goede communicatie", aldus mevrouw vdH. Daar is ze wel een beetje erg laat mee, zo vlak voor een mogelijke definitieve stemming in het terminale stadium van de Eerste Kamer, nadat in augustus 2005 (bijna vier jaar eerder...) door de hebzuchtige brancheorganisatie EnergieNed de eerste aanzet werd gegeven voor dit zoveelste rampzalige energiedossier...

Leveranciersmodel van facturatie: hier maakt van der Hoeven zich wel zeer simpeltjes vanaf. De netbeheerder wordt immers vrijwel onzichtbaar gemaakt voor de klant (per 2010), en de leverancier moet alle ellende maar oplossen als er problemen zijn met de aansluiting, of met doorberekende vastrecht tarieven voor transport (dat is al geschied bij Polder PV!!!). Van der Hoeven zwijgt wederom over alle "eventualiteiten" die nu al voorkomen, en die nu al tot gigantische problemen, en communicatie oorlogen met de "voor derden facturerende leverancier" leiden.

Kneppers (voorzitter Eerste Kamer): "Wat besluiten we nu wel?" VdH: "Op dit moment stemt u nergens over, pas als een "novelle" er is/zal komen, dan pas kom ik weer bij u terug". Dossier 31374: proefperiode gestart en er komt een "weegmoment". 31320: benodigd is een AMvB voor eisen aan de slimme meter. Van der Hoeven (lees: EZ), weigert stelselmatig om dit soort essentiële voorschriften in Wet vast te leggen. Een van de redenen waarom wetgeving in Nederland nergens (meer) over gaat, en de invulling van de "bedoeling van de Wet" een grote door niet democratische verkozen, sterk door belangenpartijen te beïnvloeden ambtenaren te manipuleren PUINHOOP wordt. Weer een hoop wijzigingen aangekondigd (nog meer papier...), ook implementatie van de Europese Richtlijnen.

De behandeling van de twee Wetsvoorstellen worden nu, zoals dat heet "aangehouden" totdat de "novelle" er komt. Voorzitter: "Ik sluit de vergadering" (om 15h43...).

Onder de omschrijving "novelle" op de desbetreffende Eerste Kamer pagina:

De laatste jaren worden soms ook politieke bezwaren van de Eerste Kamer ondervangen door een novelle. De novelle wordt dan min of meer afgedwongen, al ligt de formele beslissing om een novelle in te dienen bij de regering.

Het gebruik van inhoudelijke novelles is sinds de jaren toegenomen.

Het is maar dat u het weet: Wetgeving uitgescheden door de Tweede Kamer staat de laatste jaren onder zeer zware kritiek. De huidige twee, nu "aangehouden" wetsvoorstellen zijn een karakteristiek voorbeeld van hoe slecht doordacht of politiek gecorrumpeerd dat "wetgevingsproces" wel niet is geworden...

Paar reacties die ik in de mailbox vond (na kort item op het acht-uur journaal):

 • "PROFICIAT ! Strakke aktie over de slimme meter."
 • "Gefeliciteerd met de afwijzing door de Eerste Kamer van de "Uncle Sam" meter. Ik zou ook in aanmerking komen van zo'n fijn metertje en ben blij dat deze niet verplicht is gesteld. Niet zo'n slimme aktie van Maria dus."
 • "Mooi nieuws uit de eerste kamer, Peter! Even uitstel. Zou het verstand toch nog wel eens invloed hebben? Ik wens je weer veel energie!"
 • "Je blijft me verbazen met de tomeloze energie die je er in steekt.
  Dank voor de updates en ga zo door!!!"
 • "Toppie, je bent er weer snel bij, klasse!! Voorlopig, ook mede dank zij jouw activiteiten, houden we ons vriendje, het betrouwbare draaiend schijfje, nog een tijdje in huis."

http://weblogs3.nrc.nl/opklaringen/2009/04/07/eerste-kamer-slimme-meter-vrijwillig/ (NRC bericht)
http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht_2009/geen_verplichte_slimme_meters
http://www.eerstekamer.nl/nieuws/20090407/behandeling_wetsvoorstellen_slimme (kort maar krachtig: uitstel)
http://www.energeia.nl/preview.php?Preview=483 (bondige samenvatting van de vergadering)


6-7 april 2009: "Slimme" meters 51. Felle discussies in NRC aan de vooravond van (mogelijk) Big Brothers' Armageddon. Nadat het "politieke geweten van de NRC", Mark Chavannes op zijn weblog "Opklaringen" een fel discussiestuk had geplaatst (4 april) over de door hem pas zeer laat "ontdekte" slimme meter, hell was breaking loose bij het vaak hoogopgeleide NRC publiek. Althans: er volgde een zéér intensieve briefwisseling van hoogstaand niveau, en dat werd nog eens overgedaan nadat de heer Chavannes een vervolgstuk (5 april) had geplaatst waarin hij zelfs Diederik Samsom zo gek kreeg dat hij enkele malen reageerde. Uiteraard heeft de polderknaap al een paar maal enkele van zijn "gezichtspunten" te berde gebracht, en daarvan zijn er in ieder geval al twee geplaatst. Hopelijk wordt mijn derde inbreng ook opgenomen. Ik raad u aan ook zeker uw zienswijze in te dienen, met dien verstande dat uw reactie fors gemodereerd zal worden op onwelvoeglijkheden (NRC beschouwt zichzelf als kwaliteitskrant), dus lees eerst de spelregels s.v.p.!

Morgen, 7 april 2009, definitieve (???) vergadering van de Eerste Kamer ("derde termijn") over de onzalige, en dat mag voor de zoveelste maal ook weer eens (door Polder PV, vrijwel nooit door andere partijen...) gezegd worden, plannen van EnergieNed. Die er via hun lakeien bij EZ doorgedrukt lijken te gaan worden in ons land. Met waarschijnlijk omineuze gevolgen...

^^^
Aanhef van de zeer goede website "Wij Vertrouwen Slimme Meters Niet" van Vrijbit, met een tale-telling bericht voor "een ieder die gaat weigeren" (tevens een signaal uit de diepste bodem van ons hart aan de politiek om deze trein nu eindelijk te stoppen). U kunt er nog voor zorgen dat de 20.000 gehaald wordt, door nu direct in te tekenen!

Enkele citaten van Chavannes en in lezersreacties op het tweede NRC artikel:

 • "Het beste wat ik kan doen is mijn zonnepanelen aan iemand in Duitsland verkopen."
 • "Ik vertrouw de overheid niet op z’n blauwe ogen. Ik wilde graag dat het anders was."
 • "Er wordt verwacht van de mensen dat zij met de komst van de slimme meter direct achter hun PC klimmen om te kijken hoeveel stroom er gebruikt wordt voor het koffiezetten. Ik geloof daar niet in."
 • "Een mailtje aan de inbrekers en die rukken uit. Dat worden dan “Samsom inbraken”."
 • "De minister heeft ook hier de richtlijn energie-efficiency misbruikt om te doen alsof de bedachte wettelijke taak (gedetailleerd netbeheer via individuele gebruikersgegegevens), een afgeleide is van die richtlijn. Niet is minder waar."
 • "Waar komt die ziekelijke drang tot absolute controle toch vandaan?"
 • "Het is mij trouwens niet gelukt de meterstand af te lezen." [PPV: vermoedelijk de "domme slimme" meter van Oxxio?]
 • "... als je eenmaal die dwangsom hebt betaald, of de gevangenis in bent geweest, moet je die “slimme” meter dan nog steeds ? Of ben je er dan vanaf ?"
 • "Het gaat vooral om de systematische domheid en arrogantie van de leverancier en de afwezigheid van enige noodzaak om mij een vergoeding te geven waar ik (dankzij de EU) onmiskenbaar recht op heb."
 • "Kortom, de slimme meter is niet alleen dwingelandij, maar ook geldverspilling op grote schaal, gebaseerd op een idee met veel niet onderbouwde aannames en vooral veel fantasie."
 • "Wat de slimme meter betreft, deze zal ik niet toestaan in mijn huis. Ik wil dit graag via de rechter spelen, en hoop medestanders te vinden om hierin sterker te kunnen staan."
 • (richting de heer Samsom:) "U zoudt wat meer vertrouwen moeten hebben in degenen die u zegt te vertegenwoordigen en wat minder in al die gladde praters die met mooie voorgekauwde rapporten komen."
 • "Terwijl een aantal grote energie-partijen hun welbegrepen eigenbelang in een “eentweetje” met Economische zaken via allerlei volstrekt ondoorzichtige regelgeving vastleggen, mogen wij slechts hopen op het toekomstige, door de minister per maatregel van bestuur vast te leggen lapwerk om de grootste gaten te dichten."
 • "... voor een beetje extra winst voor een paar energiebedrijven gaat me dit echt VEEL TE VER en hoop ik dat de eerste kamer dit misbaksel uit z’n lijden verlost."
 • Etcetera, etcetera: verder gelieve zelf te lezen!

Chavannes is blijkbaar zo geschrokken van de beerput die hij heeft opengetrokken, dat hij direct maar een derde stuk heeft geschreven (zie links). Ook heeft TROS Radar in de avond van 6 maart wederom aandacht aan de "slimme" meter besteed (link onderaan).

Reageren op de fraaie en zeer lezenswaardige NRC artikelen (plus de lezersreacties, uiteraard) via:

http://weblogs3.nrc.nl/opklaringen/2009/04/06/de-slimme-meter-nou-nee/ (het derde stuk van Chavannes over deze reeds flink wat lava spuwende, tot uitbarsting komende publieke vulkaan: "Het moet niet veel gekker worden: een minister en de Tweede Kamer werken aan wetgeving die burgers een onveilig gevoel achter hun voordeur geeft.")
http://weblogs3.nrc.nl/opklaringen/2009/04/04/402/ (oorspronkelijke stuk met al een fors aantal stevige reacties op het "aankomende onheil". Let vooral op de zeer goede bijdragen van de heer Donkhorst, met o.a. verwijzing naar de oorspronkelijke, veelbesproken, doch nooit goed toegelichte Europese Richtlijn 2006/32/EG (pdf), met Donkhorst's verpletterende conclusies!!!)
http://weblogs3.nrc.nl/opklaringen/2009/04/05/diederik-samsom-en-de-slimme-meter/ (met o.a. bijdragen van Diederik Samsom en diverse andere, wederom heftige doch vaak goed beargumenteerde reacties)

http://www.trosradar.nl/index.php?id=uitzending&itemUid=1379 (TROS Radar van 6 april 2009: 70% van de panel respondenten moet die "slimme" meter niet...)


3 april 2009: "Slimme" meters 50. NMa liegt over kosten "slimme meter". Gevonden op de homepage van de Energiekamer (nog niet zo lang geleden: DTe) van de "marktwaakhond", de NMa. Mijn vetdruk:

"Meters

De Tweede Kamer heeft in 2008 besloten dat alle Nederlandse kleinverbruikers een slimme meter moeten krijgen. Uitgangspunt bij de introductie van de slimme meter is dat de consument hetzelfde tarief voor deze slimme meter betaalt als voor de huidige analoge meter in 2005."

De "marktwaakhond" liegt dat het gedrukt staat. In ieder geval: er is helemaal niets van die onzinnige claim terechtgekomen! Ik betaalde in 2005 (tarievenblad Continuon) € 21,72 per jaar incl. BTW voor de "huur" van mijn uit 1984 daterende, natuurlijk al lang door de netbeheerder afgeschreven enkel tarief meter. Per 1 januari 2008 betaalde ik met volle medewerking (!!!) van die NMa reeds € 29,11 per jaar. Dat is per 1 januari 2009 (consumenten prijs indexatie) alweer € 30,05 per jaar, te betalen aan de monopoloïde opvolger van Continuon met de prozaïsche naam Liander... Dat is een stijging van alweer 38,4 procent t.o.v. 2005, hooggeschatte juridisch geschoolde NMa medewerkers. Voor een meter die nooit onderhouden hoeft te worden. Dit overkomt sowieso 3, mogelijk zelfs rond de 4 miljoen huishoudens (in Enexis netgebied is het nog erger).

De NMa liegt dus dat ze barsten. Maar ja. Het is de "consumenten autoriteit" cq. "de marktwaakhond". Ze zullen dus vast wel "gelijk" hebben, en ik ben een lulletje rozewater of een simpele Jan met de Pet...

Conclusie: geloof helemaal niets meer wat er aan het elektronische papier wordt toevertrouwd. U wordt gewoon al jaren lang gen***d waar u bij staat.

http://www.dte.nl/nederlands/home/index.asp


1 april 2009: "Slimme" meters 49. Interview met Polder PV over het ongewilde geval. (1) Ik werd van de week telefonisch geïnterviewd door journalist Tim Brouwer de Koning van (o.a.) het Leidsch Dagblad voor zijn serie "Op de zeepkist". Uiteraard ging het gesprek, zoals hij al een tijd geleden had aangekondigd, over de door mij verfoeide "slimme meter". De door mij geaccordeerde tekst van het interview werd op 31 maart geplaatst in het Leidsch Dagblad. De door Tim gekozen titel is een hele rake: "De tijd is nog niet rijp voor de slimme meter"... Klik op onderstaande afbeelding voor een leesbare versie (doorklikken tot max. grootte)!


© Leidsch Dagblad 31 maart 2009

(2) In dezelfde krant verscheen ook het stukje "Achter de voordeur kijken via het stopcontact", die het nog over de op de dag van publicatie uitgestelde stemming in de Eerste Kamer had, met "vier vragen en antwoorden". Enkele onthullende passages (for whatever that is worth):

Over besparing: "Uit onderzoek van Oxxio onder 700 klanten met een slimme meter blijkt dat de helft vijf procent of meer bespaart. Bij de rest is er amper of geen effect." Er wordt niet bij verteld wat de langere termijn voor (vermeende) "besparingseffecten" zou gaan laten zien, en Oxxio kan natuurlijk niet bepaald als "objectieve" partij gezien worden in deze kwestie. Overigens zullen ALLE 100.000 door leverancier Oxxio (volgens eigen zeggen) geplaatste "slimme" meters vervangen moeten gaan worden door wel aan alle eisen voldoende exemplaren van de lokale netbeheerder. Die schandalige kapitaalvernietiging wordt echter door EZ blijkbaar niet als "economisch delict" beschouwd. Maar wel als je het als burger in je zieke hoofd zou halen om dat stomme ding te gaan weigeren: dan ben je in de ogen van EZ een misdadiger met een "economisch delict" op je geweten, en hoor je een strafblad te krijgen...

"Economische Zaken spreekt van 'koudwatervrees'." Hmmm. Klinkt erg arrogant, beste economische lieden. Ik heb helemaal geen "koudwatervrees". Ik heb helemaal niks aan dat onding, er zitten talloze onopgeloste gevaarlijke potenties in en aan die Trojaanse Robot van Orwell, en EZ, noch mijn netbeheerder, noch mijn leverancier, heeft ook maar een moer te maken met onze volslagen legale, zelfverkozen extreem milieuvriendelijke thuis-situatie. Of hoe wij het in Gaia's naam zelfstandig voor elkaar hebben gebokst om energie- en drinkwater verbruiken te bereiken die 3 tot 5 maal onder het (veronderstelde) landelijke "gemiddelde" liggen. Daar zal geen superslimme meter ook maar iets aan kunnen veranderen. Weg, dus, met dat onding!

(3) Tot slot, ook het Financieele Dagblad deed op dinsdag 31 maart 2009 een opmerkelijk duitje in het reeds bomvolle "slimme meter zakje". En wel met een opvallende bijdrage van Eerste Kamer senator Geert Reuten (SP), tevens universitair hoofddocent economie aan de Universiteit van Amsterdam. Het stuk met de titel "Besparing op commando. Minister van der Hoeven speelt hoog spel met plan voor 'slimme' energiemeters", fileert genadeloos de onzalige "weg" die van der Hoeven (lees: de beleidsambtenaren van EZ) zijn ingeslagen om dat ding door de strot van de samenleving te duwen, goedschiks of kwaadschiks. U vindt het stuk terug op de website van de SP (link onderaan). In het FD zelf stond er een bepaald niet "flatteuze", doch goed gekozen karikatuur bij van een gescalpeerde van der Hoeven met in haar handen een "slim meetapparaat" waar haar herseninhoud mee wordt doorgemeten, van Hans van den Tillaart...

"Paradoxaal" vindt Reuten het feit dat de prima werkende bestaande en nog lang niet afgeschreven (ruim 30 jaar mee gaande) meters allemaal opeens naar de schroothoop zouden moeten, en vervangen door een "slim" doch complex apparaat wat maar slechts 10-15 jaar zou mee kunnen. Reuten twijfelt openlijk aan de gesuggereerde "verbetering van de marktwerking", die gepaard zou gaan met, zo gaat het fabeltje, een "makkelijker overstap" naar een andere leverancier (???). De prijs van energie zou volgens dat fabeltje dan automatisch omlaag gaan (we hebben gezien wat voor absolute financiële rampen er plaatsvinden met een piratenbedrijf als NL Energie in een markt nog zonder "slimme" meters, dus tel uit uw winst). Van der Hoeven kan het allemaal niet hard maken, zoals ze helemaal niets hard kan maken rond die meters (behalve dan al verzekerde winst voor de monopoloïde netbeheerders, en daar was het allemaal om begonnen, en niets anders...).

Reuten besluit met: "slim" betekent zowel "schrander" als "gevaarlijk". Hij heeft het gepruts, het gechicaneer en gemanipuleer van EZ goed doorzien (waarschijnlijk wijs geworden door vergelijkbare piratenstreken rond de invoering van het capaciteitstarief, waar de Eerste Kamer gewoon "legaal mee werd gepasseerd", typische EZ tactiek). Een schrander heerschap, die Reuten. Nu de rest van de Eerste Kamer nog. Ze hebben nog tot 7 april de tijd om tot inkeer te komen (bericht hieronder) en het onzalige voorstel van van der Hoeven (lees: EZ, lees: de plannen van brancheorganisatie EnergieNed) af te wijzen.

http://www.sp.nl/opinies/Energiebesparing_op_commando.html


 
^
TOP

31 maart 2009: "Slimme" meters 48 ... of misschien toch niet??? Ik zat te wachten tot de "uitslag" bekend zou worden van het omineuze "slimme meter" debat (stemming Eerste Kamer). Ik hoorde maar niks. Dus ik kijken naar de Eerste Kamer website onder nieuws, krijg ik dit te zien:

Stemmingen wetsvoorstellen "slimme meters" van de agenda afgevoerd, heropening beraadslaging op 7 april 2009

31 maart 2009

De stemmingen over de wetsvoorstellen

* Wet implementatie EG-richtlijnen energie-efficiëntie (31.320)
* Verbetering werking elektriciteits- en gasmarkt (31.374)

zijn op verzoek van de fractie van de PvdA van de agenda afgevoerd. De heropening van de beraadslaging in derde termijn vindt plaats op 7 april 2009.

Ik heb geen idee wat van dit uitstel de precieze reden is geweest. Uit de hand gelopen stemmingsronde over uitbreiding/verbreding van het (olieconsumptie versnellende...) wegen-net, wat door de EK is aangenomen (uiteraard GroenLinks en PvdD tegen)? Weet iemand de mogelijke achterliggende reden dat de stemming over de beruchte "slimme meter" niet is doorgegaan? Het zal toch niet mijn gisteren verstuurde brief aan de EK leden zijn geweest?

Afijn: 7 april een nieuwe "stemming", dus. U kunt de druk op de Senaat verhogen door alsnog de petitie "Wij Vertrouwen Slimme Meters Niet" te ondertekenen. Stand 's middags op 31 maart: 17.494 handtekeningen (15h55). Overigens, op de website van initiatiefnemers Vrijbit inmiddels het gisteren al mij ter ore gekomen ge-wel-di-g scherpe, het politieke gekonkel rond de gluiperige wijze van invoering van de "slimme meter" genadeloos filerende "Gedicht voor Maria". Complimenten! Hierbij voor u in volle glorie:

Gedicht opgedragen aan minister Maria van der Hoeven

Naar aanleiding van het Eerste Kamerdebat op 24 maart 2009 over de verplichte invoering van ‘slimme' spionagemeters voor gas en elektriciteitsgebruik.


Mevrouw de minister wat maakt u ons nou?
Wie de ‘slimme' energiemeter weigert die geeft u een douw.

De buurvrouw van tachtig, het jonge gezin.
En allen die zeggen:"Hij komt er niet in!"

Zij krijgen geen gas meer, het licht gaat er uit.
Dat moet van Europa, zo verkondigt u luid.

Al mag dat, zo liet u fijntjes weten,
wegens de afstandsbediening geen afsluiten heten.

Die meter die moet en zal er komen.
Wie in proeven geloofde hielp u uit de dromen.

Geen sprake van ‘no go' zo sprak u, in het engels, tot de Senaat.
Daar de test enkel over de uitvoering gaat.

Die proeven bestempelt u zelfs als verplicht.
Al was niemand daarover ingelicht.

Het doel van de wet, blijft u braaf beweren:
Is energiezuiniger gebruik genereren.

Maar wat is ervan het resultaat?
Dat wie zo'n stroomvreter weigert de bak in gaat.

En al gaat iedereen op zijn kop staan.
Die slimme meter komt eraan.

De invoering is volgens u niet meer te stuiten.
Al moet u ervoor door roeden en ruiten.

Daarmee is het balletje rond.
Dat u wetgeving helemaal niet nodig vond.

Dat geeft alleen maar een hoop gedoe.
En u kon best met een ambtelijke maatregel toe.

Mevrouw uw taak is niet de energiebedrijven maar het volk te dienen.
Uw taakopvatting is om te grienen.

Zó wetgeving maken is slinks en ondemocratisch.
We willen die meters niet, ook al krijgen we ze gratis.

Deze meters druisen tegen de burgerrechten in.
Dat ontkennen heeft uiteindelijk geen zin.

Leg alleen gegevens vast die nodig zijn, en respecteer
Onze persoonlijke levenssfeer.

Dit gedicht wordt de minister aangeboden door de vereniging Vrijbit, uit naam van allen die de petitie ‘Stop de invoering van de ‘slimme' spionagemeters voor gas en elektriciteit' ondertekenden.

Wie gaat dit prachtig "rake" gedicht verbeteren? Vrijbit is vast geïnteresseerd in uw eigen proza...


30 maart 2009: "Slimme" meters 47. De laatste ronde... De pers begint (veel te laat) wakker te worden rond de dreigende "stemming" voor of tegen de slimme meter. Vrijbit, de initiatiefnemer rond de nu al over de 17.000 handtekeningen binnengehaalde petitie tegen de verplichte invoering van die meter(s), is zeer actief aan het lobbyen in de laatste fase van dit onzalige dossier. Tekent u s.v.p. nu direct, zodat op tijd voor de stemming het aantal handtekeningen kenbaar gemaakt kan worden aan de Griffier van de Eerste Kamer door deze harde werkers!

Ik heb in ieder geval vandaag nog een brief naar de leden van de Eerste Kamer gestuurd met mijn "problemen" met die ongevraagde, voor ons totaal nutteloze, en met mogelijke extra kosten gepaard gaande "domme" slimme meter. Morgen waarschijnlijk een kort interview met mijn persoontje in het Leidsch Dagblad...

STEMMING in Eerste Kamer op 31 maart (in een compleet on-Nederlands gekkenhuis van beveiliging vanwege de conferentie over Afghanistan in de Residentie...): tussen 13h30 en 13h45.

http://kassa.vara.nl/portal?_scr=kassa_artikel&number=4571157 (uitzending van Vara's Kassa van 28 maart 2009 waarmee problemen met dubbele betaling voor meetkosten bij mensen met "slimme" meters van Oxxio aan de orde komen. Belangrijker nog, Diederik Samsom zit in deze aflevering helemaal te soppen van zijn nieuwe digitale speeltje die hem schijnt te vertellen dat hij soms "teveel" elektriciteit gebruikt (...). De heer Samsom schetst voor ons een "utopie" met slimme meters, slimme netwerken, etc., die al een tijd geleden enigzins smalend door Energeia tegen het licht is gehouden.)
http://player.omroep.nl/?aflid=9116117 (uitzending Netwerk op 20 maart 2009)

http://www.consumentenbond.nl/actueel/nieuws/nieuwsoverzicht_2009/slimme_meter_weigeren_strafbaar (Consumentenbond: "afkoelingsperiode volgens Zweedse model geen oplossing" - natuurlijk niet!)
http://www.enraedt.nl/NIEUWSBRIEF/include2.php?naam=nieuws700.inc ("Ook de slimme meter is te kraken" - analyse door Energeia, bericht van 17 maart 2009)
http://www.hartvannederland.nl/item/20760/Verzet_groeit_tegen_slimme_energiemeter (oproep gebruikservaringen, met name natuurlijk de vele "Oxxio meters" die allemaal weer vervangen moeten gaan worden)
http://www.telegraaf.nl/binnenland/3596445/__Verzet_groeit_tegen_slimme_energiemeter__.html?p=29,2

Curieuze website over "de slimme meter" met nogal wat commerciële banners en compleet onduidelijk wie die site dan wel heeft opgezet (ik heb wel zo'n vermoeden...). U kunt ook blijkbaar uw "mening" ventileren:
http://www.slimmeenergiemeter.nl/


© 2008 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)