starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
PV groot - dat schiet op
links
PV-systeem
basics
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

Dikke jongens

Drie grote zonnestroom projecten in de Gelderse Vallei

^^^
Op deze lokatie wordt "aan de kinderen gedacht". Mogelijk niet de primaire intentie van dit bord aan een doodlopende weg in de van bio-industrie vergeven Gelderse Vallei. Maar als je kijkt naar de voor Nederlandse begrippen "on-Hollandse" grootte van dit PV-project, is dat verkeersbord beslist van toepassing. Want het gaat hier om een forse installatie van 100 kWp. En die zijn in Nederland dun gezaaid. Toekomstgericht en "goed voor onze/uw kinderen" zijn ze wel. Al had een zuid-oriëntatie natuurlijk prettiger geweest voor maximale opbrengsten (zie verderop). Gehucht Nederwoud zuidelijk van Barneveld in de Gelderse Vallei, 14 september 2012.

Alle foto's op deze webpagina © 2012 Peter J. Segaar / www.polderpv.nl
tenzij anders vermeld.

Summary

The webmaster of Polder PV and his partner biked to and from a camping site at the western rim of the Veluwe National Park (Gelderland, Netherlands). They encountered three "big" PV-projects. Photo's on this webpage.


Introductie

Er was weer eens een gepland kampeer weekeind, ditmaal op uitnodiging van een koor collega van mijn partner, op het mooie natuurkampeerterrein de Harskampervennen van Staatsbosbeheer, aan de zuidrand van boswachterij Kootwijk (westelijke Veluwe rand).

Zoals dat wel vaker gaat alhier, gluurde de webmaster van Polder PV op de ANWB kaart. En hij zag daar twee "plusjes" staan. Dat betekent in polderiaanse termen: "sightseeing-waardig voor zonnestroom verslaafden". Ergo, nadat we met de fietsen (uit der aard Biohummer® en EcoSUVfie®) door tante NS naar Barneveld waren getransporteerd, plande PPV een wat onzinnig kronkeltraject met een grote bocht langs het eerste "plusje". En bij vertrek de daar op volgende zondag, werd geen moeite gespaard om langs het tweede "plusje" te geraken. De foto's op deze pagina zijn het resultaat van deze duurzame excercities, midden in een landschap vol grootschalig dierenleed...


(1) Walderveen

"Hier is iets zonnigs aan de hand"...
De eerste "solar encounter" was niet gepland. Want onderweg "naar het eerste plusje op de kaart" kwamen we langs een boerderij aan de Postweg waar deze bestelwagen voor stond. En die naam kwam me direct bekend voor. Toen ik over het busje heen keek, wist ik direct waarvan:


KLIK op foto voor uitvergroting

Bij latere navraag bij de zonnestroom systeem leverancier SolSolutions (Pijnacker), bleek het project echter niet van hen te zijn, en was de medewerker van hen hier stom-toevallig wat anders aan het doen op elektrotechnisch gebied.

De installatie is er niet minder indrukwekkend om, natuurlijk. Na wat navorsingen van Polder PV lijkt het te gaan om een amorf / microkristallijn dunnelaag PV-systeem met 180 stuks Sharp NA-F121* modules, wat een (gestabiliseerd) systeem vermogen van 21,78 kWp zou moeten opleveren (de leverancier rekent echter vreemd genoeg met maar 19,6 kWp). Volgens de project pagina op de "Wijoogstendezon.nl" site van leverancier AgroNRG uit Ootmarsum (Overijssel), betreft het de boerderij van Maatschap A. en T. van de Zandschulp (ligt in het buurtschap Walderveen) zuidelijk van Barneveld, Gelderse Vallei. Het systeem zou geschakeld zijn op 6 stuks Mastervolt omvormers, 3x XS6500 en 3x XS3200. De dakhelling zou 20 graden zijn, het azimuth 130 graden t.o.v. noord. Dat is een OZO oriëntatie, wat volgens de bekende instralingsschijf zo'n 93% van maximale instraling zou moeten kunnen vangen.

* Volgens datasheet Sharp is de "initiële" waarde van deze modules zelfs 142,4 Wp, maar valt deze snel terug naar een gestabiliseerde 121 Wp (normaal voor dit soort dunnelaag modules). De gestabiliseerde versie heeft dan een module rendement van 8,5%.


KLIK op foto voor uitvergroting

Helaas tegen het zonlicht in gefotografeerd, maar op deze foto wordt wel het hele PV-dak zichtbaar, met de (dunnelaag) modules afzonderlijk te zien.


(2) Lunteren-Nederwoud
Op weg naar het "eerste plusje" op de kaart: een 100 kWp project NW. van Lunteren, ten westen van de A30. Het kostte wat moeite om bij het eerste "bedoelde" PV-project te komen, want de noordzijde van de weg die we wilden insteken bleek via het erf van een andere boerderij te gaan en dood te lopen. Derhalve zijn we naar de zuidkant omgereden en kwamen we via het "doodlopende weg bord" bij de Mispelweg uiteindelijk bij deze forse installatie van 100 kWp. Het betreft een installatie van de bekende project ontwikkelaar Horizon Energy die in 2009 nogal wat SDE beschikkingen "groot" toegekend heeft gekregen door Agentschap NL. Waar dit er een van is, en ook daadwerkelijk als "gerealiseerd" staat aangegeven in de elektronisch op te vragen ANL paperassen (overzicht van 1 juli 2012). Het betreft gezien de entourage (en de mascotte bij een van de schuren) een pluimvee bedrijf van vd Berg (voor overzicht vanuit de lucht, zie Bing Map prent verderop).

De titelfoto van de webpagina is ook van deze complexe installatie. Het PV-systeem is verdeeld over maar liefst vijf dak segmenten, waarvan vier stuks, met deels iets verschillende hellingshoeken en oppervlaktes, OZO zijn georiënteerd. En een klein deel met "maar" 48 multikristallijne panelen ongeveer op ZZW staat georiënteerd. Die laatste is het eerste dak wat je tegenkomt:

Het enige dak wat een andere oriëntatie (azimuth) heeft, met 48 modules, op ZZW. Links achter nog net wat panelen zichtbaar op het achterste van de vier overige, op OZO gerichte grote daken met veel meer capaciteit.

Een overzicht van de oostkant. Duidelijk is te zien dat het verschillende daken betreft, en dat er blijkbaar nogal moest worden geïmproviseerd om zoveel mogelijk capaciteit kwijt te kunnen. Al was toen de SDE beschikking "natuurlijk" gemaximeerd op 100 kWp. Op het voorste kleine, en het derde en vierde dak liggen de panelen (gezien Horizon Energy's eerdere projecten mogelijk Suntech modules) in landscape oriëntatie. Op het tweede dak echter is een portrait richting gekozen, waardoor er waarschijnlijk minder modules konden worden gelegd (mogelijk vanwege het open laten van de ruimte boven lichtvensters).

Overzicht van het op OZO gerichte front met de vier grote daken.

Detail van het derde grote dak, met landscape oriëntatie en open gelaten plekken voor de daglicht vensters. Er is bepaald niet zuinig omgegaan met aluminium drager materiaal. Blijkbaar was dat geen probleem voor de opdrachtgever of voor de uitvoerder. Let op de grote ventilatie kokers, die onvermijdelijk verbonden zijn met grootschalige, intensieve veehouderij. In het onderhavige geval: pluimvee houderij. Flink slikken geblazen voor een vegetarische solar addict, zoals de webmaster van Polder PV, zelfs al is er van buiten geen spoor van "levende have" te zien...

Detail van de bevestiging op het meest oostelijk gelegen, "kleinste" OZO gerichte golfplaten dak. Duidelijk is de lange roestvrij stalen stokschroef te zien die in de ondersteuningsconstructie van het dak is bevestigd. Via een metalen plaat met langwerpig gat om spelingen te kunnen opvangen, is daar een vertikale ligger aan bevestigd. Per landscape georiënteerd paneel zijn er twee van zulke liggers met stevig, en stabiel "X-profiel". De onderste en bovenste modules hebben "eindplaten" om wegzakken te voorkomen en de modules in bedwang te houden als het in het winderige Nederland flink gaat spoken.


^^^
Bing Maps overzicht van de in deze sectie getoonde pluimvee boerderij
in Nederwoud. Met cijfers heb ik de 5 daksegmenten aangegeven waarop
in reality wel zonnepanelen liggen, maar op de Bing Map foto nog niet.
Let op de schaduwen aan de noordzijde, die duidelijk laten zien dat
het daken met verschillende hoogtes en hellingshoeken betreft.
Noord is boven. 1: ZZW; 2-5: OZO.

Riante beloning
Aangezien het hier een SDE 2009 "groot" installatie betreft, wordt er in 2012 in de voorschotten een spectaculair bedrag van maar liefst 40,4 Eurocent per kWh uitbetaald door Agentschap NL (SDE tabel Polder PV hier). De collegae die naast het net hebben gevist en die in de tweede fase van SDE 2011 ("SDE +") een beschikking hebben mogen ontvangen zouden het in 2012 in de bevoorschotting echter moeten doen met een absurde fooi van slechts 5,5 Eurocent/kWh. Het gros zal echter in de eerste fase een beschikking hebben ontvangen, en die moeten zelfs "blij" zijn met een miezerige aalmoes van 3,5 Eurocent/kWh. Een factor elf en een half maal zo weinig (!) als de paar exploitanten zoals die van het hier afgebeelde systeem. In Duitsland ontvang je voor een 100 kWp dak-installatie, aan het net gekoppeld vanaf 1 september 2012, nog maar een bedrag van (0,1 x 18,54 + 0,4 x 17,59 + 0,5 x 15,69 =) 16,74 Eurocent/kWh, en moet daar zelfs 10% van on-site en momentaan worden geconsumeerd of worden "vermarkt" (zie tabel Bundesnetzagentur). Voor installaties die vanaf 1 januari 2010 aan het net gingen van die grootte is het (vaste) tarief weliswaar fors hoger (37,80 Eurocent/kWh, gebaseerd op data in EEG tarief tabel), maar nog steeds ruim 6% lager dan het hierboven genoemde "SDE 2009 groot" voorschot bedrag in Nederland.

U hoeft weinig fantasie te hebben om te bedenken dat die in zeer korte tijd ontstane waanzinnige verschillen in Nederlandse incentives in het buitenland niet zijn uit te leggen aan PV-specialisten. Laat staan dat genoemde "subsidie bedragen" voor 2012 ook nog eens, als vanouds, niet definitief zijn, maar rond april 2013 "met terugwerkende kracht" (zei het waarschijnlijk met geringe afwijking) zullen worden vastgesteld door de EL&I ambtenarij...

In ieder geval zal er voor de uitbater Horizon Energy, wat sinds een tijd grotendeels (meerderheidsbelang) door het energiebedrijf HVC is overgenomen, een mooi financieel rendement overblijven, waarvan de benodigde dakpacht natuurlijk nog afgetrokken moet worden.

Vast wel meer in de buurt
Overigens is dit beslist niet de enige "grote" PV-installatie in deze contreien. De collega's van SolarNRG (uit het Westland in Zuid-Holland) hebben in Lunteren (noordelijk deel gemeente) namelijk ook bij een pluimveehouder (holding dochter op naam van van den Berg Lunteren B.V., beschikking op naam van X-Result B.V.) een 74,052 kWp installatie met 612 stuks 121 Wp Sharp amorf/micromorf Si dunnelaag modules aangelegd in 2011, en foto's daarvan op hun website geplaatst (hier). Ook daar gaat het om een SDE 2009 beschikking "groot", van 75 kWp (volgens beschikkingen lijst Agentschap NL). Niet gek, als je bedenkt dat er in de Gelderse Vallei enorm veel boerderijen staan, met vaak gigantische daken. En "redelijk wat stroomverbruik" on-site. Dat vraagt natuurlijk om daken vol zonnepanelen. Nu nog een juiste incentive zien te scoren...


^^^
Bing Maps overzicht van de door SolarNRG aangelegde installatie op twee
dakhelften, noordelijk van Lunteren. Zonnepanelen zijn zichtbaar.
Noord is boven. Daken ZZO georiënteerd. Dat er niet meer capaciteit is
aangelegd, heeft mogelijk een financiële reden. Er zijn nog minstens 3
grote dakhelften op deze lokatie aanwezig.

Let op de witte vrachtauto rechts om een idee te krijgen van de schaal.


(3) Nijkerk / grens Barneveld
De grootste installatie kwamen we tegen op de grens van de gemeentes Nijkerk en Barneveld, westelijk van Voorthuizen. Daar is gezien documentatie ter zake e.e.a. over te doen geweest, want de gemeentegrens loopt dwars door het perceel heen waar op de hier besproken installatie (beter: de schuren of stallen) is gebouwd.

Dat mocht de pret natuurlijk niet drukken, de ondernemer in kwestie, Maatschap van Beek, een grote pluimveehouder met - zoals gebruikelijk in deze contreien, gigantische (nieuwe) stallen voor vleeskuikens of vleeshoenders (al naar gelang marktprijzen, en ook nog - gepland - 83 koeien), wilde de bedrijfsvoering op energetisch gebied wel wat verduurzamen in combinatie met een trits "technische maatregelen" om de emissies, hoge stofbelasting, milieu impact en stank overlast omlaag te brengen (en toch het bedrijf te kunnen laten groeien). Ook is er een houtkachel geïnstalleerd waardoor er geen gas meer hoeft te worden verstookt (forse kostenreductie, vanwege de hoge aardgas prijs).

In de MER studie die voor deze lokatie gezien de schaalgrootte en te verwachten emissies noodzakelijk was (zie pdf), werd er zelfs gesproken van een gigantische ambitie om op de (alle) stallen in totaal zo'n 4.300 zonnepanelen te plaatsen. Die gezamenlijk zo'n 670.000 kWh/jaar zouden moeten produceren (waarvan bij optie "vleeskuikens" 250 MWh on-site geconsumeerd zou worden, en bij optie "vleeskalkoenen" 292 MWh). Rekenen we daarbij met een hier absoluut haalbare specifieke opbrengst van minstens 900 kWh/kWp.jaar, zou het met die geprognosticeerde totale energie opbrengst moeten gaan om plannen voor een uiteindelijke installatie van zeker zo'n 745 kWp. Voor Nederlandse begrippen "ongehoord" groot voor een "boerderij". Zelfs al houd je rekenschap met het feit dat het een forse industriële pluimveehouderij betreft met een hoop dakruimte (in de MER studie wordt gesproken van mogelijk zo'n 235.000 vleeskuikens, of 34.000 vleeskalkoenen). Vermoedelijk is in bovenstaande gerekend met modules met een gemiddeld vermogen van ongeveer 175 Wp (totaal gepland vermogen wordt nergens genoemd in de MER rapportage). Voor een overzicht van de situatie ter plekke, zie het Bing Map shot verder op in dit artikel.

Omvang actuele installatie
In een ander document in bezit van Polder PV (afkomstig van adviesbureau SVGV), werd, voor de eerste fase, gesproken van 864 zonnepanelen met een totale oppervlakte van 1.500 m² en een geprognosticeerde jaaropbrengst van 168.912 kWh. Ook in dat document werd geen speficieke project grootte gegeven. Maar bij toepassing (haalbare) 900 kWh/kWp.jaar zou in dat geval er een installatie van zo'n 188 kWp bedoeld kunnen zijn (en een module type van gemiddeld zo'n 218 Wp). Het advies is van november 2009, dus die module grootte zou anno 2010 best kunnen zijn toegepast (dat is tegenwoordig zelfs alweer een relatief "bescheiden" module vermogen).

In dat document wordt verder gerept van een totale investering (voor de PV-installatie) van zo'n 6 €ton inclusief trafo station, waarvan Provincie Gelderland 1 €ton voor haar rekening zou nemen (volgens het positieve advies), bijna 17% van de investering (rest van de ondernemer zelf). Er is geen aanbestedingsprocedure gevolgd omdat de subsidieregeling, vallend onder de subsidie regeling Gelders Klimaatprogramma 2008 – 2011 ("Aanpakken en Aanpassen") door de EU zou zijn goedgekeurd. Als bovenstaande getallen kloppen m.b.t. de uiteindelijke realisatie van het project, zou er grofweg zo'n EUR 3,2/Wp zijn betaald inclusief het - altijd dure - trafo aansluiting gedeelte. Dat is voor die tijd zeker geen prijzig geheel geweest, nu ligt dat natuurlijk compleet anders.

Veel subsidie
Wel pikant is dat deze installatie nota bene ook twee (!) SDE beschikkingen à 100 kWp heeft mogen ontvangen, ze zijn te vinden in de lijst "SDE 2009 groot" van Agentschap NL. Die installaties beuren in hun voorschotten, net als bij de collega's in Lunteren-Nederwoud die hier boven aan bod kwamen, dit jaar 40,4 Eurocent per kilowattuur. Uitgaande van "200 kWp", een "gemaximeerde subsidie" voor 850 kWh/kWp.jaar (die met de vingers in de neus moet worden gehaald op deze lokatie), en genoemde 40,4 Eurocent/kWh, kom ik dan alleen wat de SDE betreft al in 2012 op een verdienste (voorschot) van bijna 69.000 Euro namens de Rijksoverheid. Nog afgezien van evt. verkoop van stroom overschotten die niet zelf worden verbruikt, de vermeden inkoopkosten van het zelf verbruikte volume aan zonnestroom, en, last but not least, genoemde bijdrage van Provincie Gelderland (als die inderdaad blijkt te zijn uitgekeerd). In het SVGV document wordt niet gerept over SDE subsidie.

De zuidelijkste stal wordt ook afgebeeld op een document van Solar Quatro, een bedrijf wat o.a. zogenaamde PVT panelen levert (voor productie elektra en warmte). Maar onduidelijk is of dat hier ook daadwerkelijk is toegepast (in samenwerking met Zontech??).


KLIK op foto voor uitvergroting

Toen we de lokatie eindelijk gevonden hadden kon ik vanuit een oud maisveld een globaal overzicht "schieten" van de (vrijwel) volledig bedekte meest zuidelijk gelegen pluimvee hal. Bovenstaande foto toont de "zuid façade" van genoemde reuzen-stal van het complex aan Den Akker 10. De boompjes op de voorgrond hebben voldoende afstand tot de schuur en zullen niet voor schaduw problemen zorgen (mits ze niet te hoog worden). Het dak heeft 50 kolommen van in landscape aangebrachte multikristallijne modules, elk met 9 rijen. Behalve op punten waar ventilatie schachten uit de nok van het dak komen (18 "plaatsen" niet bezet). Totaal op dit dak: 432 zonnepanelen. Links vooraan is nog net het trafostation te zien wat ongetwijfeld voor de gehele geplande installatie is aangelegd.

Een van de "uitsparingen" in het module veld op de zuidelijke pluimvee stal: vier modules konden hier niet worden "gelegd" vanwege de uitstekende ventilatie pijp.

Een foto die zeer sterk doet denken aan de gigantische PV-installatie die ik vlak over de grens bij Winterswijk in Duitsland nam van de gigantische, meters-hoge "exhaust pipes" van een - vermoedelijke - mega-varkensstal aan de Duitse kant van de Grüne Grenze (bijna onderaan de foto reportage). Nederland is nog beruchter vanwege haar steeds extremere vormen aannemende intensieve veeteelt die enorme uitstoot van stikstof, ammonia, fijnstof, e.d. genereert. De Gelderse Vallei stikt van enorme pluimvee bedrijven zoals het hier afgebeelde exemplaar. Het blijft ook hier enigszins schizofrene gedachten opleveren, om een "duurzame energie producerende installatie" aan te treffen op de gigantische industriële daken van dieren"fabrieken" die uitsluitend een doel dienen. Zo veel mogelijk, "zo efficiënt mogelijk geproduceerd" vlees leveren aan onzichtbare supermarkt consumenten die zo goedkoop mogelijk het zo anoniem mogelijk verpakte "product" (dode dieren die een zeer kort, mens- en dier onwaardig bestaan hebben gehad) in de winkelwagen kunnen schuiven zonder al te veel gewetens-wroeging. Voor de goede orde: de webmaster van Polder PV is al ruim twintig jaar vegetariër...

In deze foto wordt ook het tweede, noordelijker liggende dak zichtbaar, en daar tekent zich al direct een duidelijk verschil met het meest zuidelijk gelegen exemplaar af: het betreft daar een ander module type. Zie daarvoor de detail foto hier onder. Duidelijk zichtbaar is ook het trafo station, waar een sticker op zit van de regionale netbeheerder. De grootste van Nederland, Liander. Voor geïnteresseerden in de complexe en heftige transport tarieven structuur voor klanten als de hier besproken pluimveehouder, zie dit tarievenblad van Liander (motto: voor niets gaat nog steeds uitsluitend de zon op)...

Detail opname van het noordelijke (links) en zuidelijke dak (rechts). Duidelijk is te zien dat het eerstgenoemde monokristallijne modules heeft i.t.t. de multikristallijne zusje op het zuidelijker gelegen dak.

Ook is direct te zien dat er op de foto aan deze zijde er tien modules in landscape aanwezig zijn per kolom, op dat noordelijke dak, met kleinere/smallere zonnepanelen. Echter, iets verderop zijn de kolommen zelfs nog hoger (er is aan de westzijde een uitsparing open gelaten vanwege een uitstekend obstakel), en zijn deze zelfs voor het grootste deel van het dak 13 rijen hoog. Dit, in combinatie met analyse van de Bing Map view vanuit de ruimte (zie afbeelding hier onder), en foto's van de vermoedelijke leverancier, deed al vermoeden dat op het tweede dak 44 [kolommen] x 13 [rijen] - (4x4 + 1) [open plekken] = 555 monokristallijne modules zouden kunnen liggen. Tezamen met de 432 exemplaren op het eerste dak geeft dat een installatie van 987 zonnepanelen, wat behoorlijk veel meer is dan de in het SVGV rapport genoemde (aanvankelijk geplande?) 864 exemplaren.

Leverancier
Ik heb wat zitten spitten in wat e-mail correspondentie en op internet omdat er bij mij een "lichtje ging branden" n.a.v. deze installatie, en daar uit bleek dat dit systeem al eens ter sprake is gekomen. Het lijkt er sterk op dat dit een installatie is die door Zontech Nederland B.V. (Amersfoort) is aangelegd (waarschijnlijk beide delen al in 2010), en waarvan enkele foto's zijn weergegeven op hun webpagina "Zonnepanelen schuin dak". Daar wordt gerept van 555 stuks "Zontech Solar" 180 Wp (monokristallijne OEM) modules van een onbekende producent (totaal dit dak 99,9 kWp). Gekoppeld aan SMA SMC10.000TL omvormers (gele bakken te zien op een van de foto's, bevestigd aan de zuidzijde van de noordelijke met panelen bedekte hal). De zonnepanelen zouden zijn bevestigd op een "Zonfix Golfplaten enkele rail" constructie.

Het zuidelijke dak zou volgens Zontech 432 stuks 230 Wp (multikristallijne) Yingli Solar modules hebben, gekoppeld aan dezelfde omvormers en bevestigd met hetzelfde materiaal (totaal dit dak: 99,36 kWp). Dit klopt precies met mijn waarnemingen, dus ik ga er van uit dat het de genoemde installatie betreft. Met de module vermogens gerekend kom ik dan uit op een totaal systeem vermogen van 199,26 kWp, een voor NL begrippen forse installatie. En enkele kWp meer capaciteit dan - later - op het nieuwe hoofdkantoor van Neer'lands op-twee-na grootste energiebedrijf, Eneco, door OSPS is bevestigd, trackers included...

Er gaat een gerucht dat de installatie door Poolse werkers zou zijn gedaan, wat verder geen probleem hoeft te zijn, want die blijken vaak een prima werk ethos te hebben en flink aan te poten. Als de installatie kennis ook op orde is geweest hoeft er niks aan de hand te zijn. Ik zie helaas wel losse DC bekabeling op een van de foto's van de leverancier, dus dat zou wat netter afgewerkt kunnen worden, als dat al niet is geschied...

Uiteraard is het gerealiseerde, en door mij gefotografeerde 200 kWp gedeelte nog maar een klein deel van de geplande "4.300 zonnepanelen" (tegen de 750 kWp?) voor alle daken. De vraag is natuurlijk: gaat deze ambitieuze ondernemer nog proberen om onder SDE "plus" voor slechts een paar miezerige Eurocenten/kWh de rest te laten installeren??? Of blijven die andere daken toch leeg? Het antwoord ligt, zoals gebruikelijk, in Den Haag. Of dat antwoord deze ondernemer zal bevallen is nog even koffiedik kijken geblazen...


^^^
Bing Maps overzicht van de PV-installatie op het pluimvee bedrijf aan Den Akker,
noordelijk van het snelwegen knooppunt A1/A30 (NNW. van Barneveld).
De zonnepanelen op de twee iets oostelijk van zuid gerichte dakhelften zijn duidelijk te zien.
Op de onderste dakhelft multikristallijne modules, op het tweede (niet geheel gevulde) dak
monokristallijne zonnepanelen. Nog een hoop ruimte over voor het invullen van de ambities...
Let ook op de duidelijk zichtbare - gigantische - ventilatieschachten, rechts op de dakvorsten.
De stippellijn geeft de gemeentegrens Nijkerk (linksboven) / Barneveld (rechtsonder) aan.
Grote vraag: welke gemeente mag de duurzame PV-capaciteit gaan claimen?


Webpagina opgemaakt derde week september 2012, gepubliceerd 20 september 2012.

 


© 2012 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)