starting up our own green power production unit: 4 solar panels, March 2000
Van Geel in ster-rol?
links
PV-systeem
meten=weten
grafieken
graphs
huurwoningen
nieuws
index

 

SOLARENERGY

B&W TV uitzending
15 februari 2005, 19h20-19h50 Nederland 3


een minisoap in 7 bedrijven "in the name of Kyoto"

Introductie
Samenvatting
Pieter van Geel
Floris Wouterlood
Arie Kroon
Fabienne de Vries
Meneer Simons
Zelf kijken?
Nakomertje
After dinner 1
After dinner 2: Mr Terminator goes Htoo
Kernenergie minispecial


Floris, zet hem op!

Of: hoe "SUV" is een Hummerpiloot en hoe hardnekkig de atoomjongens?

Totaal onverwacht kreeg ik 14 februari 2005 een e-mail van Marlou Kleve van de redactie van het Vara TV programma B&W met een uitnodiging om deel te nemen aan het "gesprek van de dag" met Staatssecretaris van Geel over een duurzaam "klein" en "groot" (nationaal) huishouden. Na uitgebreid telefonisch onderhoud en de toezegging dat ook mede-strijder en Leidenaar Floris Wouterlood uitgenodigd was, hing ik al half in mijn nette kleren om met de vouwfiets op de trein naar Amsterdam te stappen toen ik werd opgebeld met de mededeling dat men toch maar van mijn gezelschap afzag omdat het programma te vol bleek te zitten (ik had een paar uur ervoor wat links naar informatie op mijn website doorgegeven, misschien was dat de werkelijke reden?). Ik gaf aan dat Floris uitstekend kan vertolken waar duurzaam levend Nederland "mee zit", en ging 's avonds uiteraard kijken naar de reacties van Van Geel. Dan maar geen "bekende Nederlander" (het schijnt dat ze dan met allemaal poedertjes je gezicht gaan bewerken, neen dank u, ik ben maar wat trots op mijn lelijke tronie, aan mijn lijf geen polonaise). Polder PV heeft wel wat beters te doen. Uiteraard wens ik Floris een mooi optreden toe, het is hem van harte gegund. Waar blijft die Nationale Prijs voor de Strijd Vóór Duurzaam Nederland? Die hoort bij Floris op het nachtkastje te staan!

Dus, jammer, Jaap, het heeft niet zo mogen zijn (reactie op e-mail die ik vlak voor het geplande vertrek naar Amsterdam de wereld in had gestuurd):

"Gaaf man! Geef ze maar eens van klits-klets-klanderen."

(lees deze pagina maar eens goed, zo gaat het ook)

Heel toevallig was er net 's middags, toen ik de videorecorder probeerde te programmeren, een item op TV over de toenemende emigratie uit Nederland en de motivatie van de mensen die dat doen. Teveel benauwende regeltjes, ongelimiteerde, verkeerde en/of selectieve bemoeizucht van de overheid, verruwing van de samenleving, gevoel van onveiligheid en onvrijheid, alles passeerde de revue. Dan maar naar Freiburg emigreren om verder te gaan met zonne-energie? En Nederland dan? Dat moet toch echt schoner en minder energie-intensief, beste mensen! Dat gaan die Duitsers echt niet even regelen voor ons. Dat moeten we zelf oplossen.

In ieder geval zijn m'n schoenen weer eens mooi (en duurzaam) gepoetst. Positief blijven denken, mensen!

En nu maar hopen dat de Vara heeft geleerd van die vreselijk eenzijdige "Zembla" aflevering van 4 november 2004 ("Handel in wind"). Nou, er zit progressie in, maar de heer van Geel was wel erg lang een nogal vage monoloog aan het houden. Moet beter kunnen.

Tenslotte nog een eerste reactie van een kijker die pas achteraf de TV-uitzending kon zien: "Jammer. Teleurgesteld. Niet over de inbreng van Floris en de andere gasten met een energiebewuste insteek. Wel over de insteek van de programmamakers. Door het zo breed te willen maken zat er m.i. geen diepgang in."


Samenvatting van het B&W programma

De heer Pieter van Geel, Staatssecretaris van Milieu, wenst kernenergie niet langer principieel als energieoptie uit te sluiten, mits er aan zogenaamde keiharde randvoorwaarden voldaan is. Een lang, vaag verhaal volgt waaruit niet duidelijk wordt wat hij nu eigenlijk wil. Ferme uitspraken mag hij waarschijnlijk niet in het openbaar doen; politiek bloedlink namelijk. Borssele moet wel in 2013 dicht, volgens het regeerakkoord; als hij anders zou willen zou hij naar een andere job moeten omkijken. Zie ook de minispecial aan het eind van deze pagina.


Wel zegt de Staatssecretaris "We moeten naar een duurzamere energievoorziening" (wisten we al, open deur dus), maar als de zonnepaneel eigenaar en PV promotor Floris Wouterlood een voor de burger bereikbaar alternatief aanreikt wat op een Duits presenteerblaadje ligt (terugleververgoeding), geeft hij niet thuis. Wouterlood: "Er wordt hier in Nederland op dit moment helemaal niets meer gedaan aan de stimulering van zonne-energie. Het is eigenlijk bij de beesten af ... buitengewoon dom." Waarop van Geel repliceert dat de stapeling van subsidies gekkenwerk was en niet voor herhaling vatbaar (wat zowel Wouterlood als Polder PV hartgrondig beamen). Maar weigert om daarvoor iets in de plaats te zetten. "Duitsland" en "Einspeisegesetz" worden gewoon weggewuifd als kostbare sprookjes, het tweede Wirtschaftswunder bij de oosterburen ten spijt. En van Geel loopt daarbij blindelings aan de leiband van Brinkhorst/E.Z. Het (uitsluitend) inzetten op windenergie (op zee) en biomassa lijkt ook wel een kopie van de beruchte uitspraken van collega Brinkhorst hierover. Wel wil de heer van Geel "veel meer onderzoek stimuleren". De vraag is natuurlijk of Professor Wim Sinke van E.C.N. daar tevreden mee zal zijn, omdat deze terecht aangeeft dat marktimplementatie essentieel is voor de progressie van de (fundamentele) research en voor het realiseren van voortdurende kostenverlaging van PV. Van Geel vindt zonne-energie wel "sexy en leuk", maar het moet wel "zo min mogelijk kosten voor de burger". Aha! Daar komt het oerhollandse voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten weer eens naar boven borrelen. Geen duurzame gedachte, geachte Staatssecretaris van Milieu! Over zonnecollectoren zullen we het dan maar niet eens hebben, want die zijn nu al rendabel. Van Geel hééft het er niet eens over. Stimuleren? Hij neemt het woord wel in zijn mond, maar er komt verder niets uit. Wat moet "de markt" daar nu mee?


Op naar de volgende tafelgenoot, pionier Arie Kroon die met zijn zelf-ontworpen nul-energiewoning (12 jaar geleden gebouwd!) al aantoonde dat Nederland extreem veel duurzamer kan bouwen dan zelfs tijdens het inwerkingtreden van het Kyoto protocol geschiedt. Jammer genoeg krijgt Arie nauwelijks de tijd om hier op in te gaan. Van hem kan de zeer conservatieve bouwwereld namelijk nog ongelofelijk veel leren. En deze bescheiden man had natuurlijk al lang een Milieu-Oscar moeten hebben. Hij produceert in zijn zelf-ontworpen huis maar liefst 4.000 kilowattuur brandschone zonnestroom per jaar waarvan een aanzienlijk deel op het net wordt gezet. Omdat hij en zijn vrouw zelf maar 1.200 tot 1.300 kWh per jaar gebruiken, het summum van duurzaam leven en een voorbeeld voor elk Nederlands huishouden! Waar wacht prijsuitreikend Nederland op? Van Geel erkent dat de heer Kroon hier een belangrijk punt heeft, namelijk "... er nog een geweldige winst te behalen is in de energievoorziening en energiebesparing" (laat elke Nederlander dat in zijn/haar oren knopen). De Staatssecretaris zegt verder wel dat de EPC norm voor de bouw weer omlaag gaat, maar waarom moet dat weer zo lang uitgesteld worden?


OK, volgende gast. Fabienne de Vries heeft op 6 februari een Nationaal Milieuprogramma gepresenteerd, "Do you care" waarin de Nederlander op zijn milieubewustzijn werd getest. Een van de uitkomsten lijkt te zijn dat "... men er wel wat voor wil doen, maar er niets voor wil laten". Of eigenlijk: "... niet minder, maar anders". Tegelijkertijd vindt Fabienne dat de overheid naast stimuleren ("Je moet onder je kin gekieteld worden..."), wel degelijk de burger ook moet "... dwingen de ogen te openen". De informatievoorziening moet veel beter, en van Geel beaamt dat met een "... 100% mee eens", maar dat de meerderheid zegt (nadruk Polder PV) dat hij/zij de eigen leefwijze niet wil aanpassen. Wat dat laatste betreft, Duitsland geeft alweer aan dat er een groot verschil is tussen dingen zeggen en dingen doen, omdat daar door de geweldig goede wettelijke basis voor duurzame energie en een zeer genereuze terugleververgoeding voor op het net gezette duurzame elektriciteit, burgerinitiatieven ontplooid worden waarvan men een paar jaar geleden zelfs bij de burgers zelf niet kon bevroeden dat die er ooit zouden komen. Er is dus een enorme potentie bij de bevolking om ook zelf aan de slag te gaan als de randvoorwaarden om dat te doen maar goed geregeld zijn en niet door de eerstvolgende (lokale) politicus afgeschoten kunnen worden. Overigens ben ik het wel eens met de instrumenten waarmee de politicus van Geel zich kan en wil bedienen, nl.:

  • beloning (Polder PV: kom op met die MEP toeslag voor PV; beter nog: neem het Duitse model over - Einspeisegesetz, uitgebreid met Photovoltaik Vorschaltgesetz)
  • strengere normen (Polder PV: EPC omlaag! NU; vergeet de transportsector niet, omlaag met die emissies en efficiëntere logistiek; minder verreden en, vooral, gevlogen kilometers!)
  • regels/wettelijke afspraken (Polder PV: en in Brussel eindelijk eens naar een "level playing field" voor alle energieopties, kernenergie incluis. ALLE maatschappelijke kosten op tafel!)
  • eigen verantwoordelijkheid van de burger (Polder PV: steek uw hand in eigen boezem en begin NU in eigen huis)

Laatste gast. Moet dit echt? Ja, Peter, hoor en wederhoor, weet je nog wel? OK. Meneer Simons heeft een Hummer. Een SUV. Voor wie nog niet met deze laatste loot aan het wagenpark bekend is (niet lachen!): een sports utility vehicle (ja, echt!). Hij rijdt een bescheiden 1 op 5 liter/km oliederivaat, poept massa's CO2, NOxen en wat al niet meer uit, en meneer Simons toert "bedrijfsmatig" rond met wat liefhebbers van dit geweldige stuk powerblik. Simons: "Natuurlijk verbruikt die auto veel brandstof ... maar hij brengt ook veel welvaart, mobiliteit ...". ??? Sinds wanneer is mobiliteit "dus" goed voor ons, met de onoplosbare fileproblematiek, landschapsverwoesting, absurde NOx concentraties in onze lucht, verkeersslachtoffers, zeeën van openbare ruimte die aan geparkeerd ongebruikt blik worden opgeofferd, massaal "recreatief gebruik", etc.? En zonnepaneeltjes "verdienen" met de aankoop van een SUV? Bent u op uw achterhoofd gevallen, meneer Simons? Wat jammer dat van Geel geen werkelijk serieuze poging deed om deze "loser" openbaar aan de schandpaal te nagelen. Te goede opvoeding genoten, waarschijnlijk. Vooruit, een laatste uitspraak van deze opmerkelijke meneer: "Ik denk dat het vanuit mijn maatschappelijke verantwoordelijkheid moet kunnen." (nadruk Polder PV). Van Geel's onsamenhangende "... kan het instrument van dwingend zijn niet missen ..." verdrinkt in de opkomende eindtune. Einde discussie? Poeh, we zijn pas begonnen!


Zelf kijken?

Dat kan, surf naar:

http://omroep.vara.nl/tvradiointernet_detail.jsp?maintopic=424&subtopic=823&detail=94056


Nakomertje

16 februari 2005. "Kyoto-dag". NOS journaal en Netwerk, Nederland 1. "Auto of Kyoto". De Auto RAI in Amsterdam trekt 60.000 bezoekers. De Hummer trekt veel bekijks en de stoeipoes die hem aanprijst antwoort met een vette grijns op de vraag "Kyoto?": "Op het moment dat je zo'n auto koopt ... moet je je dáár geen zorgen meer over maken ...". Gelukkig zijn er als schaamlappen ook een Prius die gedeeltelijk op een elektrische motor rijdt en een "Formula Zero Kart" die het met waterstof doet met een Shell logo. Onze premier Balkenende zat er helemaal op te soppen (foto in de Spits van woensdag). En de heer Niass mag een prachtig kantoorgebouw stampvol duurzame energietechnieken op Texel aanprijzen, een eiland (53-53º10' N.B., Nederland) wat in 2030 middels zonnepanelen (daar heb je die vermaledijde dingen weer, meneer van Geel!), windturbines, biogas/vergisting en getijde-energie zelfvoorzienend wil worden en er voor gáát. Kijk, dat zien we nu graag, een lokaal bestuur dat het gezeur uit Den Haag inmiddels ook spuugzat is. Dan maar zelf doen, denken ze daar.

En die 60.000 RAI fanaten gaan het de komende jaren heel erg zwaar krijgen, want de Europese Commissie zal het niet nakomen van de Kyoto afspraken zeer zwaar gaan beboeten (er is afgesproken dat Europa voor 2012 8% CO2 reductie gaat realiseren t.o.v. 1990...). Het lachen van die SUVfe verkoopster zal dan ook snel vergaan. Maar er is dan gelukkig nog altijd de metaalrecycling. Goed voor de economie, zullen we maar zeggen.


After dinner 1

Na het nakomertje, een e-mailtje van een goede vriend (16-2-2005):

"Gisteren in Kyoto gegeten (Japans restaurant), beviel goed."


After dinner 2: Mr Terminator goes Htoo

Floris himself mailde mij 17 februari deze link (zie onderaan dit stukje) naar "mister Terminator" met zijn nieuwste speeltje, om aan te geven dat ze zelfs bij de hummertjes gevoelig lijken voor maatschappelijke kritiek en dat de gouverneur van de "solar state California" daar wel weer zijn mooie tronie voor wil lenen.

Jammer, alleen toch weer dat het voorlopig bij deze "demonstratie van goodwill" zal blijven. Hummer meldt namelijk uitdrukkelijk dat er geen productieplannen zijn voor de H2H. Eerst lekker veel geld verdienen aan klimaatverpesting natuurlijk, dan zien we over een paar jaar wel weer hoe de vlag erbij hangt. En daarbij vooral ook niet vergeten dat de uitstoot van broeikasgassen slechts 1 van de vele negatieve aspecten is van ongebreideld autogebruik, daar helpt geen tank vol H2 tegen!


In een e-mail naar een in de U.S.A. wonende vriend (18-2-2005):

"Schwarzenegger in een hummertje op H2, een soort lachgas powerblikje dus."

Reply van die vriend (18-2-2005):

"Ja, het blijft een treurig verhaal met het Amerikaanse verkeer. Zo geven ouders hun broedsel op hun 16e vaak een SUV, 'want dat is veilig'. Voor dat broedsel misschien. In geval van een ongeluk is de andere partij platgereden door deze tank op luchtbanden.

Verder was er een wetje dat het mogelijk maakte om, als je een eigen bedrijf had, de 'depreciation' van een SUV in 1 keer (bij aankoop) af te trekken van de belasting. Als die wagen maar duur genoeg was. Die Hummer H2 of de duurste versies van andere wagens voldeden aan deze eis. Dus meteen kochten alle chirurgen, tandartsen (die hebben eigen bedrijfje) zo'n kreng, en het ding was zo'n 30% goedkoper in de aanschaf. Dit was zelfs voor de regering Bush te gortig. Vorig jaar is die wet ingetrokken.

http://www.autoweek.nl/newsdisp.php?cache=no&ID=2888


Voor verdere "polderiaanse" beschouwingen over het fenomeen Hummer, zie de byzondere pagina "biohummer.htm" waarop Polder PV zijn voorkeur niet onder stoelen of banken steekt...


  KERNENERGIE MINISPECIAL!  

Het "verdomde k-woord" waart weer volop door Nederland, inmiddels zelfs bij VROM, zo bleek maar weer eens. Bot van Buitenlandse Zaken schijnt daarover weer eens fijntjes naar buiten getreden te zijn (had ik even gemist, maar je kunt niet de hele dag de wereld op de voet blijven volgen, dan wordt je hartstikke gek). Hoezo, is dat zijn taak dan? En dat moet onze Staatssecretaris (Minister mag niet van Balkenende, te gevaarlijke machtspositie) van Milieu dan maar weer even "goedpraten" richting Hollandse burger? Als "schone" kernenergie (?!) wordt toegelaten en Borssele NOG langer open mag blijven, tegen de uitdrukkelijke wens van de Nederlandse bevolking (inclusief Polder PV) in, kunnen we duurzame energie wel op onze buik schrijven. Op alle fronten dient de politiek duidelijk gemaakt te worden dat we die rommel niet in Nederland willen hebben, niet in de zestiger jaren, niet nu, en niet in de toekomst.


24 februari 2005: actie op plein voor Tweede Kamer, Den Haag

Foto's van actie van Greenpeace, Milieudefensie, Natuur en Milieu en WISE, n.a.v. door Duyvendak (PvdA) aangevraagd interpellatiedebat op 24 februari 2005 over de gesuggereerde "mogelijkheid" (o.a. Van Geel, VROM!) Borssele na 2013 alsnog open te houden, tegen het regeerakkoord in. © 2005 Peter J. Segaar/Polder PV, Leiden (NL)

meer foto's zijn te vinden op:
http://andernieuwsnet.nl/mediapool/page1.htm
http://www.milieudefensie.nl

Wijnand Duyvendak, former activist of environmental pressure group Milieudefensie, is taking the lead as a member of parliament in the action against suggestions in the government to keep nuclear reactor Borssele open after 2013.

De heer Duyvendak, op wiens verzoek het interpellatiedebat over Borssele werd gehouden, is het "vak" nog niet verleerd sinds hij van Milieudefensie naar de Tweede Kamer verhuisd is.

A stork putting its head in the ground - symbol for Dutch government prime minister Balkenende who ignores the huge risks and problems of nuclear energy and who cannot be convinced of the necessary political change with respect to support for alternative energy technologies.

Premier Balkenende (CDA) en kornuiten steken graag hun kop in het zand als het om kernenergie gaat, net als de naburige ooievaar. Tekst op de sticker, n.a.v. dat WEL geïntroduceerde (en geaccepteerde) sociale verbod: "Kernenergie brengt u en anderen rondom u ernstige schade toe".

Radio active waste remains dangerous for 240.000 years. For this reason alone, for which there still is no solution, the remaining nuclear reactor Borssele should be closed in 2013 or, hopefully, earlier.

Dat is de levensduur van het afvalprobleem waarmee het kabinet de samenleving wil blijven opzadelen.
Als er dan nog mensen leven, uiteraard, want een maatschappij die bij vol bewustzijn dit soort levensgrote, onopgeloste problemen op "diegenen die na ons komen" af wil wentelen is geen lang leven beschoren.
Alle grote beschavingen zijn namelijk uiteindelijk aan arrogantie, blindheid, decadentie en egoïsme ten onder gegaan.
Borssele DICHT, op zijn LAATST in 2013!


Die kernfusiereactor, genaamd de Zon, staat namelijk gratis aan de hemelkoepel op een zeer veilige 150 miljoen kilometer afstand enorme bakken energie (37 terajoule = 37 x 10 tot de macht 12 per jaar in Nederland) over ons mooie landje uit te stralen (totaal 150.000 terajoule = 150 petajoule op het hele aardoppervlak). Nederland verbruikt in totaal slechts 2,5% van die hoeveelheid energie op jaarbasis (cijfers van almanak op website solaraccess.nl). Dat potentieel NIET gebruiken, en WEL een levensgevaarlijke, zwaar gecentraliseerde wijze van nucleaire opwekking in een semi-geliberaliseerde, zogenaamd "vrije" elektriciteitsmarkt in een van de dichtstbevolkte landen ter wereld uitbreiden i.p.v. ermee te kappen, zal het einde betekenen voor duurzame energie en/of alle vormen van decentrale energieopwekking in Nederland en daarbuiten. Waarom?

  • Omdat die kernreactoren niet eenvoudig afgezet kunnen (en zullen) worden en dus kunstmatig "goedkope" (gesubsidieerde) stroom het net zullen blijven opduwen. Of we het willen of niet, vreten zullen we die atoomelektronen. Waarmee kernergie dus op oneigenlijke gronden met zogenaamd "dure" duurzame, vaak seizoensafhankelijke energie concurreert.
  • Omdat het tegen de afspraken in openhouden, laat staan bouwen van nieuwe grote kernenergiecentrales alle incentives voor energiebesparing en, vooral ook, ontwikkeling van nieuwe en verbetering van reeds "gevestigde" duurzame energie technologieën om zeep zal helpen.
  • Omdat er in Den Haag uitsluitend naar de kWh prijs wordt gekeken en een duurzame samenleving een hol klinkend politiek vat is waarop af en toe voor de vorm geroffeld wordt.
  • Omdat er gigantische (Europese) politieke belangen op het spel staan.
  • Omdat kernenergie ook NIET CO2 "neutraal" is.
  • Omdat nog steeds de enorme maatschappelijke kosten van kernenergie (talloze verkapte subsidies op atoomstroom, opslag van radioactief afval over de generaties heen, peperdure en levensgevaarlijke afbraak van afgeschreven centrales, etc.) niet door de producent worden betaald. Maar door de samenleving. U dus. En uw kinderen.

Voor een messcherpe en ontnuchterende analyse van de stand van zaken rond "kernenergie en Kyoto", lees zelf het gratis bij WISE aan te vragen rapport "Terug via de achterdeur. Kernenergie als oplossing voor klimaatverandering?" (24 pp.). E-mail adres: wiseamster@antenna.nl.

Zie ook mijn reactie die ik na de uitzending van B&W (15 feb. 2005) o.a. op het forum van O.D.E. heb geplaatst:

http://www.duurzameenergie.org/phpbb/index.php?rfr=ode (onder het hoofdje "Duurzaamheid")
http://www.antenna.nl/wise
(website van actieve organisatie op het gebied van het verzet tegen de nucleaire industrie en atoomlobby: TEKEN DE PETITIE TEGEN KERNENERGIE IN EUROPA!!!)

Nuclear energy goes solar!
animated by Polder PV Productions

© original "NUCLEAR ENERGY? NO THANX" logo (in all languages worldwide): WISE
© animation: 2005 Polder PV.

Our nuclear fusion reactor the Sun delivers 150 petajoule of raw energy per year on the surface of our planet. No taxation, it's for free and it's supersafe. Hence, we do not need artificial, complicated, expensive and dangerous nuclear fission reactors! Human's yearly total energy consumption is only 94 terajoule of "processed" energy, that's a meagre 0.06% of the solar energy influx. Let us use this primary energy source directly! And, at the same time, get rid of our unsustainable "American way of life". Mother Earth and Homo sapiens deserve better.
Polder PV, February 21 2005

 

© 2005 Peter J. Segaar, Leiden (NL)